ÚTMUTATÓ AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSHEZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚTMUTATÓ AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSHEZ"

Átírás

1 ÚTMUTATÓ AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSHEZ

2 Tisztelt Ügyfelünk! KÖSZÖNTJÜK ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNKON! LATUNKON!

3 VAN MÁR SORSZÁMA? Ügyintézőink kizárólag sorszám birtokában szolgálják ki, ezért kérjük, húzzon sorszámot!

4 MI KELL AZ ÜGYINTÉZÉSHEZ? Személyazonosító okmány és lakcímkártya Adókártyája vagy adószáma A kitöltött, aláírt megfelelő nyomtatvány Ha nem saját ügyében jár el, érvényes meghatalmazás

5 Kérjük, gyorsítsa az ügyintézést azzal, hogy a megfelelő nyomtatványt, kérelmét kitölti! Nyomtatványok, kérelmek elérhetőek: a oldalon vagy ügyfélszolgálatunkon

6 NEM SAJÁT ÜGYÉBEN JÁR J R EL? AZ ÜGYINTÉZÉSHEZ SZÜKSÉGES ÉRVÉNYES ESETI VAGY ÁLLANDÓ MEGHATALMAZÁS! Az állandó meghatalmazást az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon be kell jelenteni!

7 A meghatalmazó és a meghatalmazott adatai MIT TARTALMAZZON A MEGHATALMAZÁS S? Ügy, hatóság megjelölése A meghatalmazás terjedelme A meghatalmazás kelte, meghatalmazó és meghatalmazott aláírása A MEGHATALMAZÁST KÖZOKIRATBA VAGY TELJES BIZONYÍTÓ EREJŰ MAGÁNOKIRATBA KELL FOGLALNI!

8 MEGHATALMAZÁSMINTA ELÉRHET RHETŐ Letölt ltések egyéb A HONLAPUNKON! Adatlapok, igazolások, meghatalmazásmint sminták

9 NE VÁRAKOZZON! V FOGLALJON ELŐRE IDŐPONTOT ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSÉHEZ!

10 ÜGYFÉLSZOLGÁLATILATI IDŐPONT FOGLALÁSA Jelenleg az alábbi ügytípusokban elérhető az előzetes időpontfoglalás: Adókártya igénylése Adóigazolás igénylése Illetőségigazolás igénylése Jövedelemigazolás igénylése Ügyfélkapu nyitása Egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos ügyintézés

11 ÜGYFÉLSZOLGÁLATILATI IDŐPONT FOGLALÁSA Az internetes időpontfoglalás elérhető honlapunkon, az ügyfélszolgálatok menüpont alatt.

12 ÜGYINTÉZÉS TELEFONON A Telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszer elérhet rhetősége: Amennyiben rendelkezik telefonos ügyfél azonosító számmal, egyes adózási ügyeket telefonon is intézhet.

13 ÜGYINTÉZÉS TELEFONON Telefonos ügyfél azonosító számot (PIN kódot) a TEL megnevezésű nyomtatványon lehet igényelni. A kérelem benyújtása illetékmentes.

14 TELEFONOS ÜGYINTÉZÉS A telefonos ügyintézés meghatalmazottként (képviselőként) is igénybe vehető amennyiben a képviselő rendelkezik teljes körű, vagy a telefonos ügyintézésre vonatkozó, T180-as adatlapon bejelentett meghatalmazással.

15 Itt megtalálhatja a különböző adókulcsok ad kulcsok, számlasz sz mlaszámok mok ad rt is. shoz és talál ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTAT KOZTATÁS KERESSSE FEL HONLAPUNKAT: listáját, segítséget kaphat pótl tléksz kszámításhoz adónapt naptárt

16 ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK Információs füzetek A menüpont alatt megtalálja azon tájékoztató füzeteket, melyek adózási kérdésekben összefoglalják a tudnivalókat.

17 ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK Legyen személyes adónaptára! Állítsa össze egyéni adónaptárát, hogy mindig naprakész legyen adóügyeiben! Mi segítünk Önnek ebben, úgy, hogy a kérdéssor pontos kitöltése után akár e- mailben, akár on-line tájékoztatjuk éves bevallási kötelezettségeiről.

18 ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK Általános tájékoztatást kaphat adóügyben a telefonszámon. Fordulhat hozzánk ben honlapunkon keresztül. Adóügyben tájékoztatást kérhet továbbá postai levél útján is.

19 BEFIZETÉSEK TELJESÍTÉSE Az adóhatóság részére történő befizetéseit teljesítheti: Átutalással bankszámlájáról az adóhatóság által vezetett megfelelő számlára. A számlaszámok listáját megtalálhatja honlapunkon. Kérjük átutalással történő befizetés esetében a közlemény rovatban adóazonosító jelét illetve adószámát tüntesse fel!

20 BEFIZETÉSEK TELJESÍTÉSE Amennyiben Ön nem pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó, azaz nem minősül belföldi jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek vagy egyéni vállalkozónak, átutaláson kívül, az adóhatóság által a rendelkezésére bocsátott készpénz-átutalási megbízáson továbbá a NAV 60 ügyfélszolgálatán bankkártyával is rendezheti befizetéseit seit.

21 BEFIZETÉSEK TELJESÍTÉSE Pénzforgalmi számlanyit mlanyitásra kötelezett k adózók átutalással kötelesek fennálló kötelezettségeik teljesítésére, azonban bankkártyás befizetés útján is teljesíthetik: eljárási illeték az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj, az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetési kötelezettség, amennyiben végrehajtási eljárás alatt áll - a végrehajtói letéti számlára történő befizetéseiket.

22 FIZETÉSI KEDVEZMÉNY A fizetési kedvezmények körében lehetősége van fizetési könnyítési (részletfizetési, fizetési halasztási) és/vagy mérséklési kérelmetk benyújtani. A kérelem magánszemélyek, egyéni vállalkozók számára illetékmentes.

23 FIZETÉSI KEDVEZMÉNY Gazdálkodó szervezetek által kezdeményezett fizetési kedvezményre irányuló eljárás esetén az illeték mértéke Ft.

24 FIZETÉSI KEDVEZMÉNY A fizetési kedvezményre irányuló kérelem elektronikus úton is előterjeszthető Ügyfélkapun keresztül. Elektronikus űrlapok: A minősített adózói kör a kérelem elektronikus benyújtása esetén kérheti a sürgősségi eljárást is! FAG01 FAG01M FAM01 FAM01M

25 ADÓHATÓSÁGI IGAZOLÁSOK 2013-TÓL ÚJ, ÖSSZESÍTETT NYOMTATVÁNY A KÉRELEM ELŐTERJESZTÉSÉRE: IGAZOL

26 ADÓHATÓSÁGI IGAZOLÁSOK TÁJÉKOZTATJUK, HOGY AZ ELEKTRONIKUS BEVALLÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓK AZ IGAZOL KÉRELMET IS KIZÁRÓLAG ELEKTRONIKUSAN NYÚJTHATJÁK BE.

27 ADÓHATÓSÁGI IGAZOLÁSOK FONTOS VÁLTOZÁS JANUÁR 1-TŐL : A KÖZTARTOZÁSMENTES ADÓZÓI ADATBÁZISBAN TÖRTÉNŐ SZEREPLÉS TÉNYÉT A LEGTÖBB FELHASZNÁLÓ KÖTELES ELFOGADNI NEMLEGES ADÓ-, ILLETVE NEMLEGES EGYÜTTES ADÓIGAZOLÁSOK BEMUTATÁSA HELYETT.

28 KÖZTARTOZÁSMENTES ADÓZÓI Az adatbázisban történő szerepeltetést a KOMA adatlap kitöltésével kell kérni. Az adatlap kizárólag elektronikus úton juttatható el az adóhatósághoz. A kérelem illetékmentes. ADATBÁZIS 2013-TÓL MÁR MAGÁNSZEMÉLYEK IS KÉRHETIK FELVÉTELÜKET AZ ADATBÁZISBA!

29 KÖZTARTOZÁSMENTES ADÓZÓI ADATBÁZIS Az állami adóhatóság a köztartozásmentes adózói adatbázis adatait minden hónap 10. napján frissíti. Ha az adózó minden hónapban megfelel a feltételeknek, nem kell újból kérni az adatbázisban történő szerepeltetést, az automatikusan megújul.

30 ADÓIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE ELSŐ ESETBEN SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK: 14 év alatt: az önkéntesen csatolt születési anyakönyvi kivonat, lakcímigazoló lap/kártya benyújtása a gyors ügyintézést elősegítik. 14 év felett: személyazonosításra alkalmas igazolvány, lakcímkártya valamint T34-es számú kitöltött, aláírt kérelem meghatalmazás, ha nem az igénylő vagy törvényes képviselője jár el Az eljárás díjmentes.

31 ADÓIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE ADATVÁLTOZÁS ESETÉN SZÜKS KSÉGES DOKUMENTUMOK: személyi azonosításra alkalmas igazolvány, lakcímkártya dokumentum bemutatása, amely alapján a változás történt régi adóigazolvány leadása T34-es számú kitöltött, aláírt kérelem meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el Az eljárás díjmentes.

32 ADÓIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE ELVESZTÉS, MEGRONGÁLÓDÁS ESETÉN SZÜKS KSÉGES DOKUMENTUMOK: személyazonosításra alkalmas igazolvány, lakcímkártya T34-es számú kitöltött, aláírt kérelem meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el Az eljárás igazgatási szolgáltatási díj köteles. A díj mértéke: 3000 Ft.

33 BEJELENTKEZÉS EGÉSZS SZSÉGÜGYI GYI SZOLGÁLTAT LTATÁSI JÁRULJ RULÉK FIZETÉSÉRE SZÜKS KSÉGES DOKUMENTUMOK: személyazonosításra alkalmas igazolvány, lakcímkártya, adókártya TAJ kártya T1011-es számú kitöltött, aláírt nyomtatvány meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el

34 SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS SZÍVESEN SEGÍTÜNK, BÍZZA RÁNK! február 15-ig kérheti 1253NY adatlapon az adóhatóság közreműködését a évre vonatkozó SZJA bevallás elkészítéséhez április 30-ig a kész bevallási ajánlatot az Ön által megjelölt postai címre vagy elektronikus úton továbbítjuk.

35 SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS A ÉVRE VONATKOZÓ 1253 BEVALLÁSI NYOMTATVÁNY BENYÚJTÁSÁRA NYITVA ÁLLÓ VÉGSŐ HATÁRIDŐK: 2013.FEBRUÁR 25. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, ÁFA FIZETÉSRE KÖTELEZETT MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE MÁJUS 21. MÁS BENYÚJTÁSRA KÖTELEZETTEK SZÁMÁRA

36 SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS PÓTLÉKMENTES RÉSZLETFIZETÉS! MAGÁNSZEMÉLY AZ SZJA BEVALLÁSBAN BEVALLOTT FORINTOT MEG NEM HALADÓ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÉT 6 HÓNAPON KERESZTÜL PÓTLÉKMENTES RÉSZLETFIZETÉSSEL IS TELJESÍTHETI. A RÉSZLETFIZETÉST BEVALLÁSÁBAN KÉRHETI!

37 ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS Ügyintézéshez szükséges: Ügyfélkapu regisztráció Más adózók ügyeinek intézéséhez meghatalmazás a T180-as adatlapon Regisztráljon most ügyfélszolgálatunkon!

38 ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS Ügyfélkapu regisztráci cióval rendelkező ügyfeleink elektronikusan is benyújthatj jthatják k adóbevall bevallásukat!

39 ELEKTRONIKUSAN INTÉZHETŐ Bevallás, adatszolgáltat ltatás Bejelentés és s változv ltozás-bejelentés Adóigazol igazolás Jövedelemigazolás Illetőségigazol gigazolás Folyósz számla és s más m s adatok lekérdez rdezése Fizetési könnyk nnyítési kérelem k benyújt jtása

40 ÜGYFÉLKAPU REGISZTRÁCIÓ Regisztrált magánszemélyek az ügyfélkapu használatával egyéb hatósági ügyeket is intézhetnek elektronikusan. Például: erkölcsi bizonyítványt, házassági anyakönyvi kivonatot igényelhetnek, időpontfoglalást intézhetnek, forgalmi engedéllyel, lakcímigazolvánnyal kapcsolatos ügyeket kezdeményezhetnek.

41 ÜGYFÉLKAPU REGISZTRÁCIÓ SZEMÉLYES MEGJELENÉSSEL: járási hivatalnál NAV központi ügyfélszolgálatain Kormányablakokban INTERNETES REGISZTRÁCI CIÓVAL: A megfelelő elektronikus aláírás birtokában.

42 ÜGYFÉLKAPU REGISZTRÁCIÓ Bővült a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál intézhető ügyfélkapu regisztrációs szolgáltatások köre. ÚJ REGISZTRÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSAINK: Ideiglenes ügyfélkapu véglegesítése Ügyfélkapu aktiválása Ügyfélkapu adatainak módosítása Ügyfélkapu lekérdezése Ügyfélkapu megszüntetése/törlése

43 Elektronikus Árverési Felület let arveres.apeh.hu

44 NAV ELEKTRONIKUS ÁRVERÉS INGÓSÁGOK A BECSÉRTÉK 50 %-ÁTÓL Járművek, gépek, szerszámok, ruházat, árukészlet, alkatrészek, számítástechnikai és híradástechnikai eszközök, üzletrész LAKÓINGATLANOK A BECSÉRTÉK 75 %-ÁTÓL Családi ház, lakás, tanya, belterületi telek NEM LAKÁSCÉLÚ INGATLANOK A BECSÉRTÉK 65 %-ÁTÓL Garázsok, üzlethelyiség, irodák, ipari- és mezőgazdasági területek arveres.apeh.hu

45 NAV ELEKTRONIKUS ÁRVERÉS RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI: TELEI: Ügyfélkapus regisztráció Regisztráció a NAV árverési oldalon Betöltött 18. életév Ingatlanárverés esetében a befizetett árverési előleg arveres.apeh.hu

46 NAV ELEKTRONIKUS ÁRVERÉS Az elektronikus árveréseken kizárólag interneten keresztül lehet részt venni, a felhasználók az árverés időtartama alatt megőrzik névtelenségüket. A szolgáltat ltatás s díjmentes. d További tudnivalók az NAV hivatalos weboldalán (www.nav.gov.hu) vagy az Elektronikus Árverési Felületen. arveres.apeh.hu

47 Köszönjük k figyelmét és sikeres ügyintézést kívánunkk!

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel)

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Miről olvashat a tájékoztatóban? Az elektronikus úton intézhető

Részletesebben

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel)

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Miről olvashat a tájékoztatóban? Az elektronikus úton intézhető

Részletesebben

15T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ

15T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ Tisztelt Adózó! 15T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ az elektronikus adóbevallásra, illetve az összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett, valamint

Részletesebben

14T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ

14T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ Tisztelt Adózó! 14T180 BEJELENTÉS ÉS ADÓHATÓSÁGI REGISZTRÁCIÓS ADATLAP AZ ADÓÜGYEK ELEKTRONIKUS INTÉZÉSÉHEZ az elektronikus adóbevallásra, illetve az összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett, valamint

Részletesebben

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel)

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Miről olvashat a tájékoztatóban? Az elektronikus úton intézhető

Részletesebben

Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról

Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról I. Általános tudnivalók Fontos változás, hogy 2013. január 1-jétől az elektronikus bevallásra kötelezett adózók

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2013. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

Útmutató. Miről olvashat a bevallás útmutatójában?

Útmutató. Miről olvashat a bevallás útmutatójában? Útmutató a 2012. évről szóló személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás bevallásához, helyesbítéséhez, önellenőrzéséhez

Részletesebben

Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról

Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról Tájékoztató az adó-, az együttes adó-, a jövedelem- és az illetőségigazolások kiadásáról Általános tudnivalók A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) alsó fokú adózatási szervei 1 a - megyei (fővárosi)

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez

Útmutató a 2014. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez Útmutató a 2014. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez Az adónyilatkozat olyan lehetőséget kínál Önnek, amelynek választásával Ön a legegyszerűbb módon teljesítheti

Részletesebben

Útmutató. Miről olvashat a bevallás útmutatójában?

Útmutató. Miről olvashat a bevallás útmutatójában? Útmutató a 2011. évről szóló személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás bevallásához, helyesbítéséhez, önellenőrzéséhez

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A 1453NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1453E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE

ÚTMUTATÓ A 1453NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1453E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE ÚTMUTATÓ A 1453NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1453E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE Az egyszerűsített adóbevallás az önadózásnak egy formája, amely lehetőséget nyújt arra, hogy

Részletesebben

Útmutató a 2012. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez

Útmutató a 2012. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez Útmutató a 2012. évi személyi jövedelemadó kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítéséhez Az adónyilatkozat olyan lehetőséget kínál Önnek, melynek választásával Ön a legegyszerűbb módon teljesítheti

Részletesebben

Adózásról középiskolásoknak. Nem középiskolás fokon

Adózásról középiskolásoknak. Nem középiskolás fokon Adózásról középiskolásoknak Nem középiskolás fokon Mottó: IGARE NECESSE EST HAJÓZNI KELL! Ez az ókori eredetű mondás olyan alapigazságot mond ki, amelyet mindenki természetesnek tart és elfogad, hiszen

Részletesebben

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok

Részletesebben

Keretmegállapodásos közbeszerzési eljárás AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓJA. Az Állami Számvevőszék részére ellenőrzési tevékenység ellátása 2015.

Keretmegállapodásos közbeszerzési eljárás AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓJA. Az Állami Számvevőszék részére ellenőrzési tevékenység ellátása 2015. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK 1052 Budapest Apáczai Csere János utca 10. Az ajánlatkérő ezúton hívja fel a dokumentációba betekintő valamennyi gazdasági szereplő figyelmét arra, hogy a dokumentáció írható változatának

Részletesebben

Az EGYSZA lap kitöltése. Rendelkező nyilatkozat a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról

Az EGYSZA lap kitöltése. Rendelkező nyilatkozat a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról Az EGYSZA lap kitöltése Rendelkező nyilatkozat a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról Ebben az évben ismét lehetősége van arra, hogy az összevont adóalap utáni, a kedvezmények és az önkéntes kölcsönös

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról

TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról Az Okmányiroda a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala és

Részletesebben

Adózásról középiskolásoknak. Nem középiskolás fokon

Adózásról középiskolásoknak. Nem középiskolás fokon Adózásról középiskolásoknak Nem középiskolás fokon Mottó: NAVIGARE NECESSE EST HAJÓZNI KELL! Ez az ókori eredetű mondás olyan alapigazságot mond ki, amelyet mindenki természetesnek tart és elfogad, hiszen

Részletesebben

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK. Jogszabályi háttér

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK. Jogszabályi háttér 1 ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Jogszabályi háttér adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) a közigazgatási hatósági

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A 1253NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ AZ EGYSZERŰSÍTETT 1253E BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE

ÚTMUTATÓ A 1253NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ AZ EGYSZERŰSÍTETT 1253E BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE ÚTMUTATÓ A 1253NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ AZ EGYSZERŰSÍTETT 1253E BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE Ha Ön az adózás rendjéről 1 és a személyi jövedelemadóról 2 szóló törvény szerint a 2012. évi személyi

Részletesebben

11UK12 és 11UK12-01 KÉRELEM együttes adóigazolás kiadásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

11UK12 és 11UK12-01 KÉRELEM együttes adóigazolás kiadásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Tisztelt Adózó! 11UK12 és 11UK12-01 KÉRELEM együttes adóigazolás kiadásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Az állami adóhatóság az együttes adóigazolást hatáskörében eljárva a nyilvántartásában szereplő adatok alapján,

Részletesebben

Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70 éven felüli Útlevél/Elvesztés/18 éven felüli. Egyéni vállalkozói tevékenység

Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70 éven felüli Útlevél/Elvesztés/18 éven felüli. Egyéni vállalkozói tevékenység Vezetői engedély Pótlás Csere Nemzetközi vezetői engedély Első vezetői engedély Vezetői engedély leadása Bevont vezetői engedély kiadása Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 17. számú nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 17. számú nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a 17. számú nyomtatványhoz A nyomtatványon a folyószámla valamely adónemén mutatkozó valós túlfizetés, illetve jogerős határozattal megállapított, az adózó javára mutatkozó összeg más

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló törvény aktualitásai

Az adózás rendjéről szóló törvény aktualitásai Az adózás rendjéről szóló törvény aktualitásai Sopron, 2014. október 2. Dr. Németh Mária Nemzeti Adó- és Vámhivatal Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2014. évi változásai rendelkezések pontosítása,

Részletesebben

Kitöltési útmutató a reklámadó bevallására szolgáló 1494 jelű bevalláshoz. Kitöltésre vonatkozó általános tudnivalók

Kitöltési útmutató a reklámadó bevallására szolgáló 1494 jelű bevalláshoz. Kitöltésre vonatkozó általános tudnivalók Jogszabályi háttér: Kitöltési útmutató a reklámadó bevallására szolgáló 1494 jelű bevalláshoz A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény (továbbiakban: Ratv.) A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 13VAMO, Az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentésére szolgáló nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 13VAMO, Az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentésére szolgáló nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a 13VAMO, Az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentésére szolgáló nyomtatványhoz Az állami adó- és vámhatóság előtti eljárásban az adózónak

Részletesebben

FAM01 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

FAM01 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FAM01 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Tisztelt Adózó! Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. (továbbiakban

Részletesebben

OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ. Személyazonosító igazolvány igénylés

OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ. Személyazonosító igazolvány igénylés OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy egyes okmányirodai eljárások esetében milyen okmányok benyújtása szükséges. Személyazonosító igazolvány igénylés Állandó személyazonosító

Részletesebben