Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák."

Átírás

1 Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák. Különféle nyersbőrök Hazai felhasználás szempontjából legnagyobb jelentőségűek: Marhabőrök A borjúbőr az anyatejen élő állat bőre. rostjai finomak és rugalmasak, sűrű szövedékűek. Telt, lágy, szép barkarajzú bőrt ad. Felhasználható cipőfelsőrész-, kesztyű- és díszműbőr készítésére. A tehénbőr az ivarérett nőstény szarvasmarha bőre. Tömött szövetű, rugalmas, fiatalabb korában egyenletes vastagságú. A korral a hasrészek vékonyodása jellemző. Cipőfelsőrészbőrnek, cipőipari keményárunak, díszműbőrnek megfelelő. Az ökörbőr az ivartalanított hím szarvasmarha bőre. Az állat testfelépítése, tulajdonságai átmenetet jelentenek a tehén és a bika jellege között. A fiatal ökörbőr jó állású, egyenletes vastagságú, tömött rostszerkezetű. Az öreg állat nyakán és hasán a bőr jelentősen megvastagszik. A bikabőr az ivarérett hím szarvasmarha bőre. A legnehezebb és a legvastagabb a marhabőrök között. Szövete laza és durva, vastagságeltérése különösen idős korában jelentős. A sertésbőrök A sertésbőröket kor szerint nem szokás külön megnevezni. A hím állat bőrét külön kezelik, mert főleg a nyakrészén vastag, elszarusodott réteg található. A sertések bőréből a cipőipar számára keményárut és felsőrészbőrt, valamint díszműbőrt, kesztyűbőrt készítenek. A kecskebőrök Tejes- vagy kesztyűidabőr az 1 2 hónapos állat bőre. Kis terjedelmű, finom, selymes tapintású, szép barkarajzú. A szőrmeipar is felhasználja. Cipőidabőr a 3 4 hónapos állat bőre dm² felületű. Puha, vékony, de tömött. Rostjai párhuzamosan haladnak a bőr felületén. Hím (bak) és nőstény kecskebőr. A kifejlett állatok bőre meghaladja a 60 dm² terjedelmet. A hosszú szőrtüszők mélyen és ferdén hatolnak a bőrbe, hullámos vonalban, csoportban helyezkednek el. Nyers báránybőrök tulajdonságai Az egy évnél fiatalabb juhokat báránynak nevezzük. A legfiatalabb néhány hetes bárányt tejes báránynak hívjuk. Az egy év körüli állatnak külön szőrmés neve van, ez az éves bárány.

2 Fontos minőségi követelmény, hogy a bőrök ne legyenek gerincesek. A gerincesség azt jelenti, hogy a bőr gerincvonalánál vastagabb, merevebb. Ez a merevség kikészítés közben sem szüntethető meg. Báránybőröknél a leggyengébb bordázottság is jelentős szortiment romlást eredményez. A göndörség csak abban az esetben fontos, ha a bárányból curlyfixet akarunk gyártani. A báránybőröknek azonban különösen a durvaszőrű báránynak ritkán tövig göndör a szőre. Minél nagyobb felület előnyős. Az átlagosnál kisebb felületű bőrökből az irhakabátnak csak egyes részei szabhatók ki. A báránybőr rendszerint tömörebb szerkezetű, szijjasabb. Ez az irhagyártás szempontjából kedvező, mert ez teszi lehetővé a báránybőrök finom csiszolását a velurozást. Nyers báránybőrök származása A juhbőrök származási helyük szerint eléggé eltérnek egymástól. A juhbőrök különböző származási helyei: Görög báránybőr: Görögországban igen jó minőségű irha nyersanyagot lehet találni. Bőre erős és tömött, szőre azonban durvább, és ritkább. Török báránybőr: Kitűnő tartású, ruházati nyersanyag. Általában nagyobb testű, mint a görög bárány. Súlya dkg-ig is terjedhet. Átlagsúlya 85 dkg. Sajnos rossz kezelés, hibás nyúzás miatt elég sok a vakmetszéses bőr, több mint a görög áruban. Olasz báránybőr: Az olasz rőmer bárány alacsony aprófürtös göndörségű, amely feketére festve bordássága ellenére keresett sapka anyag. A toszkaniai hosszúszőrű bárány a különböző nemesszőrme utánzatoknak talán a legjobb alapanyaga. Spanyol báránybőr: A spanyol bárányfajták nagyjából megegyeznek az olasz nyersbőrökkel. Külön meg kell említeni viszont az ún. calayos bárányt, amelynek nyírás nélkül szálas gyapjúja és szép rajzolata van. Bolgár báránybőr: A bolgár báránybőrökből igen jó irha készíthető. Hosszú ideig nagy mennyiségben dolgoztunk fel bolgár bőröket. Albán báránybőr: Bőre kifogástalan, tömött, jó tartású. Szőre viszont szinte használhatatlan. Román báránybőr: Hasonlít a bolgár áruhoz. Magyar báránybő:: A magyar báránybőrök olyan gyenge minőségűek, hogy szőrmeipari feldolgozásuk hosszú ideig csekély jelentőségű volt. Juhbőr területi felosztása Fejrész: Felső részén a homlok és pofarészen a szőrzet lapos, ritka szőrmecélra nem használható, ezért áztatás után levágjuk. A nyak felé haladva a gyapjú egyre dúsabb.

3 Nyakrész és vállrész: A gyapjú már egyenletesen tömött, de igen gyakran bordás vagy göndör. Lábak: Vékony, de erős bőrön lapos, rövid elfekvő szőr található. Nagyobbrészt a fejrésszel együtt eltávolítjuk az áztatás után. Hátrész: Szőrmecélra a legalkalmasabb. A szőr egyenletesen tömött. A bőr is közel egyforma vastagságú, csak a has felé figyelhető meg kismértékű vékonyodás. Hasrész: A bőranyag fokozatosan vékonyodó, laza, puha. A gyapjú rövidebb, ritkább, mint a hátrészen. Farrész: Tulajdonságai megegyeznek a hátrésszel, de a bőr vastagabb és mégis laza, a gyapjú pedig igen gyakran göndör. Málak (hajlati részek): A bőr vékony, laza sok mirigyet tartalmaz (izzadtság, faggyú). Ritka üres szőrzet borítja. Gyakori a teljes szőrhiány. A kikészítésnél meghagyjuk, de szabáskor el kell távolítani. Nyersbőrök tartósítása Bőrök előkészítése a tartósításhoz, a nyersbőrfejtés folyamata A nyersbőr a húsipar mellékterméke ugyan, de a bőr értéke igen jelentős, így a jó és a hibátlan fejtés a húsipar érdeke is. A nyersbőr tömege az élő állat fajától és fajtájától függően az élő tömeg 3-8%-át képviseli. A jó nyersbőr egyik alapfeltétele, hogy az állatot a vágás után jól elvéreztessék, mert az elégtelen elvéreztetés csökkenti a készáru értékét. A kistestű állatokat dudába, a nagytestűeket a vágási vonalak mentén fejtik. A lefejtett friss bőrt fejtés után azonnal tisztítják. A tisztítás nemcsak azt jelenti, hogy a szennyeződéseket távolítják el, hanem azt is, hogy a bőrön maradt és a bőrgyártásra alkalmatlan részeket (hús- és faggyúnyesedék, farok, szarv, előpofa stb.) levágják. A bőrön maradt húsfüggelékek eltávolítása nemcsak gazdaságossági, hanem műszaki követelmény is, mert a húsos és nem faggyús részeken a bőr konzerválása több időt vesz igénybe és ezeken a részeken esetleg a bőr romlása is megindul. A vágóhídon végzett előhúsolás egyszerűsíti és gyorsítja a bőrgyártási technológiát is.

4 A tisztítási művelet alatt a bőr a testhőmérsékletről a környezet hőmérsékletére hűl le. Az ilyen tisztított, kihűlt, konzerválatlan bőrt nevezik zöldbőrnek és az ilyen állapotban mért tömeg a zöldtömeg. A bőrgyári kikészítésre felhasznált bőröket nagy és kis vágóhidakon, ill. mészárosok vagy magánosok fejthetik le. Ennek megfelelően megkülönböztetünk vágóhídi, mészáros, ill. magánfejtésű bőröket. Megkülönböztetünk kézi ill. gépi fejtésű bőröket. A gépi felszereléssel fejtett bőrök lényegesen jobb minőségűek. A nyersbőr-kereskedelemben ismert a dögbőr elnevezés is. Az ilyen bőröket az elhullott állatokról fejtik le. A dögbőrök minősége a legrosszabb. A jól fejtett bőrök nem csak lyuk- és metszés nélkülinek, hanem egységes alakúnak is kell lennie. Az egységes alakot a helyesen alkalmazott felmetszési vonalakkal lehet elérni. A nyersbőr tartósítás célja A tartósítás fogalma A nyersbőr szerves anyag, amely a fehérjék mellett nagy mennyiségben tartalmaz vizet is. A zöldbőr a fejtés után rövidesen bomlani, rothadni kezd, és hamarosan tönkre is mehet. A nyersbőr bomlását elősegíti a bőrben lévő nedvesség, és fokozza a tárolás nem megfelelő hőmérséklete. Így amennyiben a nyers bőr azonnali bedolgozása a bőrgyárakban nem valósítható meg, a romlandó nyersbőröket tartósítani, konzerválni kell. A tartósítás (konzerválás) a rothasztó mikroorganizmusok életfeltételeinek visszaszorítása, elpusztítása, a nyersbőr állagának megőrzése a bedolgozásig. A tartósítás célja A leggyakrabban alkalmazott tartósítási eljárások:a sózás,a szárítás és,a sózva szárítás. A lefejtett nyersbőrök tartósítását az előkészítő műveletek elvégzése és a bőrök kihűlése után azonnal meg kell kezdeni A nyersbőr tartósítása sózással Tartósítás szárítással A tartósítás legegyszerűbb, legrégibb módja a szárítás. Szárítással általában meleg éghajlatú és sószegény országokban tartósítják a bőröket. Szakszerű szárítás esetén a bőröket kifeszített állapotban árnyékban, a tűző naptól védve kell elhelyezni. A gyorsan tűző napon végzett szárításkor ugyanis a bőr külső rétegei gyorsan

5 kiszáradnak, és ez megnehezíti a bőr középső részében lévő víz elpárolgását. Ennek az lehet a következménye, hogy a bőr belső rétegeiben a baktériumok működésének hatására megindul a romlás. A szárítással végzett tartósítás előnye, hogy a bőrök hosszú ideig tárolhatók; hátrány, hogy a bőrökben irreverzibilis változások jönnek létre, a bőr a gyártás folyamán nehezen ázik fel. Nyersbőrök szárítása A kereskedelemben a szárítással tartósított bőröket száraz, szárított vagy légszáraz bőr elnevezéssel hozzák forgalomba. A sózott, szárított tartósítás A sózva szárítással megvalósított tartósítás kombinált eljárás, amely egyesíti a sózás és a szárítás előnyeit. A tartósítás során a bőröket először kisebb mennyiségű sóval kezelik, majd a víz egy részének kifolyatása után szárítják. Az eljárás előnye, hogy a bőrök hosszabb ideig tárolhatók, mint a sózással tartósított bőrök, a bőrök középső rétegének elenyvedése csak ritkán fordul elő. Hátránya, hogy a bőrök nagy sótartalma miatt a só a bőr húsoldalán kikristályosodhat. A sózott, szárított bőrök sóban szárított, sós száraz vagy sózott szárított elnevezéssel kerülnek forgalomba. Tartósítás szilárd sóval A konyhasó viszonylag olcsó, általában mindenhol könnyem hozzáférhető, az emberi szervezetre nem káros. A tartósítási (konzerválási) eljárás reverzibilis (megfordítható), tehát a nyersbőr nem tartósan köti meg a sót. Hátránya, hogy a sótűrő baktériumok működését nem eléggé gátolja. Legnagyobb hátránya azonban, hogy a sózott bőrök eltarthatósága korlátozott. Pl. meleg éghajlaton, magas páratartalom mellett a sóval való konzerválás nem megfelelő, mert a bőrben levő

6 nagy nedvességtartalom miatt a tartósításhoz szükséges sókoncentráció nem tartható fenn. Az utóbbi időkben a sóval való konzerválás környezetvédelmi okokból nem kívánatos. A konyhasó konzerváló hatása a só vízelvonó képességén alapszik. A konyhasó baktérium és gombaölő hatása igen minimális. Sózás A nyersbőrben a víz részben kötött (intramicelláris), részben szabad állapotban (intermicelláris) van jelen. A kornzerválás során mindkét féle víz mennyiségének csökkenésére szükség van. Konyhasóval ez a hatás elérhető, mert vízelvonó képessége igen erős. A zöldbőrre, tehát a kezeletlen nyersbőrre szórt só a szabad állapotban levő vizet a bőrből elvonja, abban feloldódik. A keletkezett sóoldat részben elfolyik, részben pedig a bőrbe diffundál. A kötött állapotban levő nedvesség egy része az ozmózisnyomás következtében a bőr sejtjeiben sóoldattá alakul át, más része szintén elfolyik. Jól konzervált, sóérett a bőr, ha minden egyes rétege ugyanolyan mértékben a telítettséget megközelítő töménységben tartalmaz sót. A tartósítás legegyszerűbb, legrégibb módja a szárítás. Szárítással általában meleg éghajlatú és sószegény országokban tartósítják a bőröket. Szakszerű szárítás esetén a bőröket kifeszített állapotban árnyékban, a tűző naptól védve kell elhelyezni. A gyorsan - tűző napon - végzett szárításkor ugyanis a bőr külső rétegei gyorsan kiszáradnak, és ez megnehezíti a bőr középső részében lévő víz elpárolgását. Ennek az lehet a következménye, hogy a bőr belső rétegeiben a baktériumok működésének hatására megindul a romlás.

7 A szárítással végzett tartósítás előnye, hogy a bőrök hosszú ideig tárolhatók; hátrány, hogy a bőrökben irreverzibilis változások jönnek létre, a bőr a gyártás folyamán nehezen ázik fel. A kereskedelemben a szárítással tartósított bőröket "száraz", "szárított" vagy "légszáraz" bőr elnevezéssel hozzák forgalomba. A sózás gyakorlata Szilárd sóval többféle módon lehet sózni. Ezek közül legismertebb és legelterjedtebb az egyes rakatra való sózás, de ugyanígy megfelel a sorsózás vagy a kör alakú sózás is. Lényegében szilárd sózási módszenek tekinthető a pilába való sózás is. Az említett módszerek lényegében azonos alapelveken nyugszanak, vagyis a cél az, hogy a nyersbőr húsoldalára megfelelő mennyiségű (30-40%) só kerüljön, csak a rakatok formája eltérő. Hazánkban a zöldbőrök sózására leginkább az egyes rakatokra való sózás módszerét alkalmazzák. Ez esetben az előkészített és középen magasabb, a két oldal felé enyhén lejtős, fa- vagy betonalapokból hézagosan épített dobogóra terítik fel az első bőrt a húsoldallal felfelé úgy, hogy a bőr gerincvonala a dobogó legmagasabb vonalán feküdjön. A felterített és sóval behintett bőrre kerül a következő szintén húsoldalával felfelé terített bőr, majd ennek besózása után hasonló módon a többi darab. Ez a művelet pedig folytatható, míg a rakatmagasság el nem éri az 1,2-1,5m-t. A sorsózásos eljárásban a bőröket egymás mellé terelgetik úgy, hogy az egyes bőrök az előző bőrt részben elfedik. A körben való sózáskor a dobogóra teregetik fel a bőröket úgy, hogy a középső, legmagasabb részére mindig a bőrök fejrésze kerüljön. A pilába való sózás módszerét Argentínában vezették be. A bőröket nagy pl. 10 * 10 m-es vagy még ennél is nagyobb területre kell felteregetni a sorsózásnál említett módon, hogy a bőrök részben eltakarják az előzően felterített és besózott bőrt. A felterített és besózott bőrre kerül a következő úgy, hogy részben szintén eltakarja az előző bőrt. Ezt addig folytatják, amíg a pila teljes alapterületét be nem fedték. Ezután következik a második réteg hasonló eljárással és folytatódik addig, míg a kellő magasságot el nem érik. A só minősége A só minőségét befolyásolja származási helye, tisztasági foka, szemcseanyaga és nedvességtartalma. A konyhasó nagy mennyiségben fordul elő a földön. Szilárd kristályos állapotban a föld felszínén vagy a föld mélyén található, míg oldott

8 állapotban a tengerek vízében fordul elő. A lelőhelyek és az alkalmazásuk szerint három fajta sót különböztetünk meg. Ezek: kősó; főzött só; tenger só. Nyersbőrhibák karcolás kaparónyom bélyegzőnyom bögölycsípés kullancs trágyamarás Az élő állaton keletkezett hibák Betegség, parazita sérülései A betegségek, paraziták (élősködők) által okozott hibák száma lányegesen nagyobb, mint a mechanikai sérüléseké. A betegségek egy része csak közvetve, az állat lesoványodása következtében okoz minőségi csökkenést a bőrben (romlik a bőr állása és tömöttsége). Közvetlenül

9 bőrhibát nem okozó betegségek közül a lépfenét és a száj- és körömfájást kell veszélyességük miatt megemlíteni. Lépfenét (anthrax) a lépfene bacilusa okozza. A háziállatokon gyakori betegség, de a kórokozó iránt az ember is fogékony. A száj- és körömfájást vírus okozza. Kevésbé veszélyes, mint a lépfene, de kellő elővigyázatosság ennél a betegségnél is szükséges. A sérülések közé sorolható továbbá a szemölcs, amelyet szintén vírus okoz, de a bőrön az már külsőleg is megállapítható hibát eredményez. Emellett még ide vesszük a himlőhelyeket, amiket a fertőző betegségek által okozott hibák közé soroljuk. A bőrgombásodást ugyancsak a fertőzéses eredetű bőrhibák közé sorolhatjuk. Az élősködők (paraziták) által okozott bőrhibák közül elsősorban a vargalégy által okozott hibát kell megemlíteni. A lárvák által fúrt lyukak a nyitott mételylyuk. Ezek a lárvák távozása után bizonyos idő múlva begyógyulnak, azonban a lyukak helyén hosszú időn keresztül a bőr károsodott. Ez a benőtt vagy zárt mételylyuk. Az élősködők által okozott bőrhibák másik nagy és jelentős részét a különféle atkák okozzák. Az atkák közül is elsősorban a kullancsokat kell megemlíteni. Közvetett mechanikai sérülések A nyírási hibák a juhbőrök jellegzetes hibái. Legtöbbször a kézi olló gondatlan használata idézi elő, amikor az élő állat nyírása közben a bőrbe is belevágnak. Seb keletkezik, ami ha be is gyógyul sérülésként meglátszik a készbőrbarka felőli oldalán. Nyírási hiba keletkezhet a már lefejtett és tartósított nyersbőrön is, amikor a gyapjú eltávolításakor belevágnak a bőrbe, vagy át is vágják a gondatlan munkavégzés közben. A nyírási hibák kiküszöbölésére jól bevált a nyírás gépesítése, a konzervált bőrök esetében pedig a kémiai, vagy biológiai úton végzett gyapjtalanítás. Közvetlen mechanikai sérülések A tüzes vassal való bélyegzés (közhasználatú szóval brand ) a vadbőrök jellegzetes hibája. Ezt a megjelölést Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Ausztráliában a külterjes állattenyésztésben, a nagy csordákban nevelt szarvasmarhák, lovak megjelölésére használják az állattenyésztők. Az élő állat bőrére a csorda tulajdonosa tüzes vassal besütteti a jelét. Ilyenkor égési seb keletkezik, a bőr rostszerkezete szétroncsolódik, és a seb begyógyulása után is látható marad. A brand legtöbbször a kruponrészen található és számtalan esetben nemcsak egy, hanem több jel is fellelhető az idősebb állatok bőrén, mert ahányszor eladásra kerül az élő állat, az új tulajdonos mindig a saját jelét sütteti az állat bőrébe. Tövis-, tüske- vagy szögesdrót karcolás, szarvdöfés okozta barkasérülés szintén a vadbőrök, vagy legalábbis a szabadban nevelt állatok bőrének jellegzetes hibája. A szelíd, belterjesen nevelt szarvasmarhák bőrén a vaskaparó karcolások okoznak károkat. A járom- vagy a hámtörések az igás állatok bőrének jellegzetes hibái. Az

10 istállózással nevelt állatok bőrén hasonló jellegű sérülést az állat megkötésére használt kötél vagy lánc okoz. A sebhelyeket, leütéseket, ostorcsapásokat szinten az élő állaton keletkezett mechanikai sérülések közé sorolhatjuk. Egyéb eredetű hibák Élő állaton keletkező bőrhibaként kell megemlíteni a bőrök kövérségi ráncosodását, közismert idegen szóval a mastfalt -okat. A hízlalt, különösen a dúsított fehérjetakarmányon gyors hízlalásra fogott állatok bőrének rétegei a hízlalás alatt egyenetlenül vastagodnak meg és ennek következtében főleg a nyakrészen mély ráncok keletkeznek. Ezeket sok esetben még a kikészítés folyamán sem lehet a bőrből eltávolítani. Ugyancsak az állatok táplálásával függ szorosan össze a bőrök ráncosságának másik fajtája, a ürességi ráncosodás. Ennek a jelenségnek oka az állatok rossz tartása és táplálása, esetleg betegsége következtében beálló lesoványodás. A trágya- és a vizeletmarás az egyik legelterjedtebb nyersbőrhiba, amely az istállózott, belterjesen nevelt állatok bőrének a jellegzetessége. Fejtés, nyúzás hibái, tartósítás Fejtési hiba Ha a leölt állatról a bőr nyúzását megfelelő gondossággal szakember végzi, a fejtési hibák száma lényegesen kevesebb, mint az állaton keletkező hibák. A felfejtési vonalaktól való kisebb eltérés még nem okoz nagyobb bajt, nagyobb eltérés azonban már deformálttá teszi a bőrt. Esetenként a deformáltság úgy jön létre, hogy a bőr széleihez közel eső fejtési vagy egyéb hibát kivágják. Ha a fejtést gyakorlatlan vagy gondatlan fejtő végzi, és a bőrt az izomzattól nem a hájashártyánál választja el (lapos vágással az irharéteget egy-egy részen elvékonyítja), hanem a bőbe belevág, vakmetszés, ill. kiemelés, ha az irharéteget teljes egészében átvágja, lyuk keletkezik. A fejtési hibák megjelenési hibái közé tartoznak még a barkarepedések, a bőrök eressége (amely az elégtelen elvéreztetés következtében jön létre), a leforrázásból adódó bőrhibák (a sertésekről a szőrzetet forrázással távolítják el). A kellő időben, de elégtelenül elvégzett tartósítás vagy szakszerűtlen tárolás következményeként, a már tartósított bőrökön a baktériumok elszaporodnak és a bőr

11 romlása megindul. A bőrön megtelepedő fehérjebontó baktériumok a bőr alapanyagát képező fehérjékben olyan változást okoznak, amely kezdeti stádiumban nyersbőr állapotban meg sem látszik, csak a készáru fizikai mutatói tolódnak el kedvezőtlen irányban. Előrehaladottabb állapotban már nyersbőrben is megállapítható a romlás, sőt igen nagyfokú romlás esetén a bőr rostos szerkezetének teljes elroncsolódása mutatja a szakszerűtlen tartósítás vagy tárolás eredményét. A sózott bőrök nyálkás húsoldala, a húsoldali elszíneződés, a gyengébb vagy erősebb szőreresztés, a rothadási foltok mind jelzik a nyersbőr romlásának fokozatait. A sózott bőrök romlását elsődlegesen a lassú melegedés, a nyálkás húsoldal és a húsoldali elszíneződés jelzi. A romlás erősebb fokozata a szőreresztés nagyobb mértéke, ami esetenként már a barkaréteg leválását is előidézi. A romlás legerősebb fokozata a bőr egyes területeire vagy teljes terjedelmére kiterjedő elrothadás, amikor a bőr rostos szerkezete megszűnik és már nyersbőr állapotban is szétmállik. A bőrgyártás folyamán sok esetben el nem tüntethető károkat (foltosodást, színhibákat) okozhatnak a különféle vegyi anyagok, amelyek a gondatlanul végzett tartósítás és tárolás ideje alatt kerülnek a nyersbőrre. Esetenként nemcsak felületi hibákat, hanem az irharétegbe szívódva a bőrben szerkezeti változásokat is előidézhetnek. A vas- és rézfoltosodás a leggyakoribb kár, amik ha hosszabb időn keresztül vas- vagy réztárgyakkal érintkeznek, foltosodhatnak. Létrejöhet egy ún. gipszfoltosodás, amit a só gipsz szennyeződése okozza. A szőrmés bőrökre viszont veszélyes lehet a naftalin használata, ami meleg időben oxidálódhat és barnára színezheti a szőrmét. A maró vegyianyagok gondatlanságból történő bőrre jutása a bőr teljes roncsolódásához vezethet. Az avasodás a magas zsírtartalmú bőröknél hosszú tárolás következményeként jelentkezhet.

12 Tárolás, szállítás hibái Rovarok és rágcsálók hibái A rovarok elsődlegesen a szárított bőrök legnagyobb ellenségei, de egyes rovarok sótűrők lévén a sózott bőrökön is okozhatnak károkat. Ide sorolhatjuk többek között a szalonnaporvákat, amelyek főként a szárított bőrön telepszenek meg, ellenük főként a jó sózást lehet alkalmazni. Egy másik fajtája a vöröslábú hullabogarak, de a porvákkal szemben ezek sokkal jobban bírják a nagy mértékű sót. A molylepkék szintén a szárított bőrökön okoznak károkat, de sózott bőrökön ezek nem telepszenek le, védekezni ellenük naftalinozással lehet. Ezenkívül még különböző hús- és dongólegyek is károsíthatják a bőrt, viszont csak annak nem megfelelő sózása és tárolása esetén. Közvetlenül nem okoznak kárt a bőrön, de szükséges megemlíteni a sajtlegyeket, amik általában nagy mennyiségben fordulnak elő a nyersbőrraktárakban, védekezésül a raktárak hőmérsékletét és nedvességtartalmát kell csökkenteni. A magasabb rendű rágcsálók (pl. egér, patkány) szintén okozhatnak károkat. A sózott bőrökön a kártevésük elenyésző. Szárított bőrök esetén kellő irtás mellett minimálisra csökkenthetők a keletkező károk. Hő és hideg következménye A nyersbőr rostjainak zsugorodása már 45 C-on megkezdődik és a hőmérséklet további növekedése a bőr szerkezetének teljes elroncsolódását, elenyvesedését okozza. Ennek elkerülésére feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a bőr ne érintkezhessen fűtő- és forróvíz-vezetékkel a tartósítás, a tárolás és a szállítás ideje alatt. A meleg mellett a fagyás is károsítja a bőrt, bár nem okoz olyan gyökeres változás a bőrben, mint a nagy hőmérséklet. A túlságosan kis hőmérséklet következtében a bőrben jelenlévő víz éles jégkristályokká fagy, amelyek a bőr rostjait megsértik, elvágják. Különösen fönnáll a rostok sérülésének, sőt szakadásának veszélye, ha a bőr hajtogatásnak van kitéve. Szállítási károk A nyersbőrök leggyakrabban már konzervált állapotban kerülnek a gyártó üzemekbe, de a jelenlegi tartósítási módok mellett számtalan károsodás léphet fel a szállítás ideje alatt. A károsodás milyensége és mértéke függ a bőr fajtájától, a konzerválási módtól, a szállítás körülményeitől és időtartamától. A sózott bőrökön mint szállítási hibák bemelegedések, húsoldali elszíneződések, szőreresztés, rozsdafoltosodás stb. léphetnek fel, amelyek teljesen azonosak a tartósítás vagy tárolás ideje alatt fellépő hibákkal. A sózott nyersbőr szállítása hűtött szállítóeszközökkel nem oldható meg, mivel az amúgy is magas szállítási költségeket túlságosan megnövelné. Szárított bőrökön penészedés, rovarkárok, megázás esetén rothadás stb. következhet be a szállítás ideje alatt. Barkatörések, szakadások, ledörzsölések is gyakran előfordulnak,

13 bár a szárított vagy sós-száraz bőröket gyakran védőzsákkal ellátott bálákba csomagolják. Rothadás

TANULMÁNY. Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás

TANULMÁNY. Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás TANULMÁNY Homokháti zöldség-,-gyümölcstermelők és közösségeik post-harvest tevékenységéhez technikai segítségnyújtás 2003 Készítette: Granex-Food Élelmiszeripari és Környezetvédelmi Kft. Szeged Készült

Részletesebben

Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. Állattartás I. 1 www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. 2 ÁLLATTARTÁS I. DR. GYÖRKÖS ISTVÁN DR. FORGÓ ISTVÁN Dr. VÁGVÖLGYI

Részletesebben

Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC)

Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC) Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC) Referencia dokumentum az elérhető legjobb technikákról tömörítvény a hazai sajátosságok figyelembe vételével Bőrgyártás TARTALOMJEGYZÉK 1 Az iparág szerkezete

Részletesebben

A 10 leggyakoribb KUTYA betegség

A 10 leggyakoribb KUTYA betegség A 10 leggyakoribb KUTYA betegség Szerkesztette Stefan Siman, 2011 Minden jog fenntartva. Borító: Herczeg Dóra Az illusztrációk, fotók a szerző archívumából, Horváth Zsuzsanna KUTYA kozmetikus www.4tappancs-kutyakozmetika.hu

Részletesebben

b.) Milyen minőség-ellenőrző vizsgálatokat alkalmaz a cukrászati nyersanyagok áruátvételénél?

b.) Milyen minőség-ellenőrző vizsgálatokat alkalmaz a cukrászati nyersanyagok áruátvételénél? 1424-06 Cukrászati előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1424-06/1 Cukrászati termékek készítéséhez alkalmas anyagok vizsgálata, alkalmazása 1. Ön egy cukrászüzemben dolgozik, a

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok Juhász Beáta A ló egészségügyi ellátása A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok A követelménymodul száma: 1688-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30 A LÓ EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A TAL TAMÁS DEBRECE 2010. DEBRECE I EGYETEM Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Mezőgazdaságtudományi Kar KERPELY KÁLMÁ DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezetője: Prof. Dr. agy

Részletesebben

Kézirat a fólia alatti fűszerpaprika termesztés technológiájáról

Kézirat a fólia alatti fűszerpaprika termesztés technológiájáról Kézirat a fólia alatti fűszerpaprika termesztés technológiájáról Két ország, egy cél, közös siker! www.huro-cbc.eu HU-RO 08/01/143 pályázat által támogatott kiadvány Jelen kommunikációs anyag tartalma

Részletesebben

Az bioparadicsom növényvédelme

Az bioparadicsom növényvédelme Az bioparadicsom növényvédelme Rész 1: Növényvédelmi Stratégia Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány

Részletesebben

9. évfolyam 5. KÜLÖNSZÁM 2002. szeptember 2. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

9. évfolyam 5. KÜLÖNSZÁM 2002. szeptember 2. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 9. évfolyam 5. KÜLÖNSZÁM 2002. szeptember 2. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A RÁGCSÁLÓK ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL 2 JOHAN BÉLA ORSZÁGOS

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. Az élelmiszerek fő csoportjai. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Szabóné Koncz Zsuzsanna Az élelmiszerek fő csoportjai A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÁLLATTARTÁS

ÁLTALÁNOS ÁLLATTARTÁS ÁLTALÁNOS ÁLLATTARTÁS Általános állattartás 1 AZ ÁllAttArtÁs JelentŐséGe Az állattenyésztés alapvető mezőgazdasági tevékenység, amely a háziállatok többoldalú hasznosítását biztosítja. A céltudatos állatszaporítás

Részletesebben

AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSAI AZ ÁLLATTARTÁS KÖVETELMÉNYEI

AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSAI AZ ÁLLATTARTÁS KÖVETELMÉNYEI AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSAI AZ ÁLLATTARTÁS KÖVETELMÉNYEI FVM KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET BUDAPEST, 2005 AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSAI AZ ÁLLATTARTÁS KÖVETELMÉNYEI Szerzők: Dr. Báder Ernő

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai Juhász Beáta Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Állati eredetű élelmi anyagok előkészítése II.

Állati eredetű élelmi anyagok előkészítése II. Kiss Iren Állati eredetű élelmi anyagok előkészítése II. A követelménymodul megnevezése: Előkészítés A követelménymodul száma: 1464-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-020-30 SZÁRNYASOK,

Részletesebben

A kelesztést megelőző és követő technológiai szakaszok felsorolása

A kelesztést megelőző és követő technológiai szakaszok felsorolása 1. Ön egy sütőüzemben különböző termékek kelesztését végzi. Sorolja fel, milyen technológiai szakaszok előzik meg és követik a kelesztést! Ismertesse a kelesztés célját, feltételeit, az egyes paramétereket

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Az állatok ápolása és gondozása. A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Az állatok ápolása és gondozása. A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek Juhász Beáta Az állatok ápolása és gondozása A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek A követelménymodul száma: 1711-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Az állat környezetének jellemzői, az istálló mikroklímája. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Az állat környezetének jellemzői, az istálló mikroklímája. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Az állat környezetének jellemzői, az istálló mikroklímája Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Az élő szervezet, így a gazdasági állat szervezetének működését, fennmaradását, fejlődését

Részletesebben

Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása.

Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása. 7. FEJEZET A TEJFELDOLGOZÁS FONTOSABB MŰVELETEI 7.1. Fölözés Fölözés fogalma: A tejnek tejszínre és sovány tejre való szétválasztása. 7.1.1. A fölözés elméleti alapjai A magára hagyott tej egy idő után

Részletesebben

Huzsvai László. Az öntözés hatása a növényekre és talajra

Huzsvai László. Az öntözés hatása a növényekre és talajra Huzsvai László Az öntözés hatása a növényekre és talajra BEVEZETÉS A talaj mint a szántóföldi növénytermesztés nélkülözhetetlen alapja, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain keresztül befolyásolja

Részletesebben

ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA, ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI ÉS MÓDSZEREI 1. ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA

ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA, ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI ÉS MÓDSZEREI 1. ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA, ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI ÉS MÓDSZEREI 1. ZÖLD- ÉS BIOHULLADÉK KOMPOSZTÁLÁS TECHNOLÓGIÁJA A komposztálás szelektíven gyűjtött biohulladék ellenőrzött körülmények

Részletesebben

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Halbetegségek

Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Halbetegségek Dr. Mucsi Imre Lódi György Sztanó János Halbetegségek Az egészséges halak élénkek, a környezeti ingerekre jól reagálnak. Testükön alaki rendellenes elváltozások vagy sérülések nem láthatók. A táplálékukat

Részletesebben

Free Scholler SZAKDOLGOZAT

Free Scholler SZAKDOLGOZAT ARS ENSIS Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület Free Scholler SZAKDOLGOZAT A SPORTOLÁS SORÁN SZEREZHETŐ SÉRÜLÉSEK ÉS MÁS KÓROS HATÁSOK ISMERTETÉSE ÉS AZOK ELLÁTÁSA Készítette: Faragó Péter Free Scholler

Részletesebben

Csomagolás a hulladékgazdálkodásban

Csomagolás a hulladékgazdálkodásban Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Külgazdasági Szak Nappali tagozat Logisztika szakirány Csomagolás a hulladékgazdálkodásban Készítette: Harasztos Anna Budapest, 2009 1. Bevezetés...

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2 Epinfo Írta: ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 3. MÓDSZERTANI LEVÉL A TETVESSÉG ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL Szerkesztette: dr. Melles Márta főigazgató főorvos dr. Erdős Gyula szaktanácsadó főorvos, Országos Epidemiológiai

Részletesebben

KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET 1. Betegség teszi az egészséget édessé és jóvá, éhség az elteltséget, fáradtság a megpihenést. /Hérakleitosz/ Mi az egészség, és ki a beteg? Számtalanszor feltett

Részletesebben

Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe Dublecz, Károly

Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe Dublecz, Károly Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe Dublecz, Károly Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe Dublecz, Károly Tartalom... iv... v... vi... vii 1. Bevezetés... 1 2. Az állati eredetű termékek

Részletesebben

Dr. Szinák János KRIMINALISZTIKAI ODOROLÓGIA

Dr. Szinák János KRIMINALISZTIKAI ODOROLÓGIA 1 Dr. Szinák János KRIMINALISZTIKAI ODOROLÓGIA A kriminalisztikai odorológia a kutya szaglásával foglalkozik, a bűncselekmények felderítése érdekében. Csupán az utóbbi évtizedben alakultak ki tudományos

Részletesebben

BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA

BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA Kerekes Sándor Fogarassy Csaba BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA Távoktatási tankönyv Gödöllő, 2007 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Az állatbetegségek külső (élő és élettelen), valamint belső okai

Az állatbetegségek külső (élő és élettelen), valamint belső okai Dr. Kovács Attila Az állatbetegségek külső (élő és élettelen), valamint belső okai A követelménymodul megnevezése: Az állat és környezete, állat-egészségügyi ismeretek A követelménymodul száma: 1711-09

Részletesebben