Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák."

Átírás

1 Tímáripari és szőrmés nyersbőrök jellemzése. Tartósítási eljárások. Nyersbőrhibák. Különféle nyersbőrök Hazai felhasználás szempontjából legnagyobb jelentőségűek: Marhabőrök A borjúbőr az anyatejen élő állat bőre. rostjai finomak és rugalmasak, sűrű szövedékűek. Telt, lágy, szép barkarajzú bőrt ad. Felhasználható cipőfelsőrész-, kesztyű- és díszműbőr készítésére. A tehénbőr az ivarérett nőstény szarvasmarha bőre. Tömött szövetű, rugalmas, fiatalabb korában egyenletes vastagságú. A korral a hasrészek vékonyodása jellemző. Cipőfelsőrészbőrnek, cipőipari keményárunak, díszműbőrnek megfelelő. Az ökörbőr az ivartalanított hím szarvasmarha bőre. Az állat testfelépítése, tulajdonságai átmenetet jelentenek a tehén és a bika jellege között. A fiatal ökörbőr jó állású, egyenletes vastagságú, tömött rostszerkezetű. Az öreg állat nyakán és hasán a bőr jelentősen megvastagszik. A bikabőr az ivarérett hím szarvasmarha bőre. A legnehezebb és a legvastagabb a marhabőrök között. Szövete laza és durva, vastagságeltérése különösen idős korában jelentős. A sertésbőrök A sertésbőröket kor szerint nem szokás külön megnevezni. A hím állat bőrét külön kezelik, mert főleg a nyakrészén vastag, elszarusodott réteg található. A sertések bőréből a cipőipar számára keményárut és felsőrészbőrt, valamint díszműbőrt, kesztyűbőrt készítenek. A kecskebőrök Tejes- vagy kesztyűidabőr az 1 2 hónapos állat bőre. Kis terjedelmű, finom, selymes tapintású, szép barkarajzú. A szőrmeipar is felhasználja. Cipőidabőr a 3 4 hónapos állat bőre dm² felületű. Puha, vékony, de tömött. Rostjai párhuzamosan haladnak a bőr felületén. Hím (bak) és nőstény kecskebőr. A kifejlett állatok bőre meghaladja a 60 dm² terjedelmet. A hosszú szőrtüszők mélyen és ferdén hatolnak a bőrbe, hullámos vonalban, csoportban helyezkednek el. Nyers báránybőrök tulajdonságai Az egy évnél fiatalabb juhokat báránynak nevezzük. A legfiatalabb néhány hetes bárányt tejes báránynak hívjuk. Az egy év körüli állatnak külön szőrmés neve van, ez az éves bárány.

2 Fontos minőségi követelmény, hogy a bőrök ne legyenek gerincesek. A gerincesség azt jelenti, hogy a bőr gerincvonalánál vastagabb, merevebb. Ez a merevség kikészítés közben sem szüntethető meg. Báránybőröknél a leggyengébb bordázottság is jelentős szortiment romlást eredményez. A göndörség csak abban az esetben fontos, ha a bárányból curlyfixet akarunk gyártani. A báránybőröknek azonban különösen a durvaszőrű báránynak ritkán tövig göndör a szőre. Minél nagyobb felület előnyős. Az átlagosnál kisebb felületű bőrökből az irhakabátnak csak egyes részei szabhatók ki. A báránybőr rendszerint tömörebb szerkezetű, szijjasabb. Ez az irhagyártás szempontjából kedvező, mert ez teszi lehetővé a báránybőrök finom csiszolását a velurozást. Nyers báránybőrök származása A juhbőrök származási helyük szerint eléggé eltérnek egymástól. A juhbőrök különböző származási helyei: Görög báránybőr: Görögországban igen jó minőségű irha nyersanyagot lehet találni. Bőre erős és tömött, szőre azonban durvább, és ritkább. Török báránybőr: Kitűnő tartású, ruházati nyersanyag. Általában nagyobb testű, mint a görög bárány. Súlya dkg-ig is terjedhet. Átlagsúlya 85 dkg. Sajnos rossz kezelés, hibás nyúzás miatt elég sok a vakmetszéses bőr, több mint a görög áruban. Olasz báránybőr: Az olasz rőmer bárány alacsony aprófürtös göndörségű, amely feketére festve bordássága ellenére keresett sapka anyag. A toszkaniai hosszúszőrű bárány a különböző nemesszőrme utánzatoknak talán a legjobb alapanyaga. Spanyol báránybőr: A spanyol bárányfajták nagyjából megegyeznek az olasz nyersbőrökkel. Külön meg kell említeni viszont az ún. calayos bárányt, amelynek nyírás nélkül szálas gyapjúja és szép rajzolata van. Bolgár báránybőr: A bolgár báránybőrökből igen jó irha készíthető. Hosszú ideig nagy mennyiségben dolgoztunk fel bolgár bőröket. Albán báránybőr: Bőre kifogástalan, tömött, jó tartású. Szőre viszont szinte használhatatlan. Román báránybőr: Hasonlít a bolgár áruhoz. Magyar báránybő:: A magyar báránybőrök olyan gyenge minőségűek, hogy szőrmeipari feldolgozásuk hosszú ideig csekély jelentőségű volt. Juhbőr területi felosztása Fejrész: Felső részén a homlok és pofarészen a szőrzet lapos, ritka szőrmecélra nem használható, ezért áztatás után levágjuk. A nyak felé haladva a gyapjú egyre dúsabb.

3 Nyakrész és vállrész: A gyapjú már egyenletesen tömött, de igen gyakran bordás vagy göndör. Lábak: Vékony, de erős bőrön lapos, rövid elfekvő szőr található. Nagyobbrészt a fejrésszel együtt eltávolítjuk az áztatás után. Hátrész: Szőrmecélra a legalkalmasabb. A szőr egyenletesen tömött. A bőr is közel egyforma vastagságú, csak a has felé figyelhető meg kismértékű vékonyodás. Hasrész: A bőranyag fokozatosan vékonyodó, laza, puha. A gyapjú rövidebb, ritkább, mint a hátrészen. Farrész: Tulajdonságai megegyeznek a hátrésszel, de a bőr vastagabb és mégis laza, a gyapjú pedig igen gyakran göndör. Málak (hajlati részek): A bőr vékony, laza sok mirigyet tartalmaz (izzadtság, faggyú). Ritka üres szőrzet borítja. Gyakori a teljes szőrhiány. A kikészítésnél meghagyjuk, de szabáskor el kell távolítani. Nyersbőrök tartósítása Bőrök előkészítése a tartósításhoz, a nyersbőrfejtés folyamata A nyersbőr a húsipar mellékterméke ugyan, de a bőr értéke igen jelentős, így a jó és a hibátlan fejtés a húsipar érdeke is. A nyersbőr tömege az élő állat fajától és fajtájától függően az élő tömeg 3-8%-át képviseli. A jó nyersbőr egyik alapfeltétele, hogy az állatot a vágás után jól elvéreztessék, mert az elégtelen elvéreztetés csökkenti a készáru értékét. A kistestű állatokat dudába, a nagytestűeket a vágási vonalak mentén fejtik. A lefejtett friss bőrt fejtés után azonnal tisztítják. A tisztítás nemcsak azt jelenti, hogy a szennyeződéseket távolítják el, hanem azt is, hogy a bőrön maradt és a bőrgyártásra alkalmatlan részeket (hús- és faggyúnyesedék, farok, szarv, előpofa stb.) levágják. A bőrön maradt húsfüggelékek eltávolítása nemcsak gazdaságossági, hanem műszaki követelmény is, mert a húsos és nem faggyús részeken a bőr konzerválása több időt vesz igénybe és ezeken a részeken esetleg a bőr romlása is megindul. A vágóhídon végzett előhúsolás egyszerűsíti és gyorsítja a bőrgyártási technológiát is.

4 A tisztítási művelet alatt a bőr a testhőmérsékletről a környezet hőmérsékletére hűl le. Az ilyen tisztított, kihűlt, konzerválatlan bőrt nevezik zöldbőrnek és az ilyen állapotban mért tömeg a zöldtömeg. A bőrgyári kikészítésre felhasznált bőröket nagy és kis vágóhidakon, ill. mészárosok vagy magánosok fejthetik le. Ennek megfelelően megkülönböztetünk vágóhídi, mészáros, ill. magánfejtésű bőröket. Megkülönböztetünk kézi ill. gépi fejtésű bőröket. A gépi felszereléssel fejtett bőrök lényegesen jobb minőségűek. A nyersbőr-kereskedelemben ismert a dögbőr elnevezés is. Az ilyen bőröket az elhullott állatokról fejtik le. A dögbőrök minősége a legrosszabb. A jól fejtett bőrök nem csak lyuk- és metszés nélkülinek, hanem egységes alakúnak is kell lennie. Az egységes alakot a helyesen alkalmazott felmetszési vonalakkal lehet elérni. A nyersbőr tartósítás célja A tartósítás fogalma A nyersbőr szerves anyag, amely a fehérjék mellett nagy mennyiségben tartalmaz vizet is. A zöldbőr a fejtés után rövidesen bomlani, rothadni kezd, és hamarosan tönkre is mehet. A nyersbőr bomlását elősegíti a bőrben lévő nedvesség, és fokozza a tárolás nem megfelelő hőmérséklete. Így amennyiben a nyers bőr azonnali bedolgozása a bőrgyárakban nem valósítható meg, a romlandó nyersbőröket tartósítani, konzerválni kell. A tartósítás (konzerválás) a rothasztó mikroorganizmusok életfeltételeinek visszaszorítása, elpusztítása, a nyersbőr állagának megőrzése a bedolgozásig. A tartósítás célja A leggyakrabban alkalmazott tartósítási eljárások:a sózás,a szárítás és,a sózva szárítás. A lefejtett nyersbőrök tartósítását az előkészítő műveletek elvégzése és a bőrök kihűlése után azonnal meg kell kezdeni A nyersbőr tartósítása sózással Tartósítás szárítással A tartósítás legegyszerűbb, legrégibb módja a szárítás. Szárítással általában meleg éghajlatú és sószegény országokban tartósítják a bőröket. Szakszerű szárítás esetén a bőröket kifeszített állapotban árnyékban, a tűző naptól védve kell elhelyezni. A gyorsan tűző napon végzett szárításkor ugyanis a bőr külső rétegei gyorsan

5 kiszáradnak, és ez megnehezíti a bőr középső részében lévő víz elpárolgását. Ennek az lehet a következménye, hogy a bőr belső rétegeiben a baktériumok működésének hatására megindul a romlás. A szárítással végzett tartósítás előnye, hogy a bőrök hosszú ideig tárolhatók; hátrány, hogy a bőrökben irreverzibilis változások jönnek létre, a bőr a gyártás folyamán nehezen ázik fel. Nyersbőrök szárítása A kereskedelemben a szárítással tartósított bőröket száraz, szárított vagy légszáraz bőr elnevezéssel hozzák forgalomba. A sózott, szárított tartósítás A sózva szárítással megvalósított tartósítás kombinált eljárás, amely egyesíti a sózás és a szárítás előnyeit. A tartósítás során a bőröket először kisebb mennyiségű sóval kezelik, majd a víz egy részének kifolyatása után szárítják. Az eljárás előnye, hogy a bőrök hosszabb ideig tárolhatók, mint a sózással tartósított bőrök, a bőrök középső rétegének elenyvedése csak ritkán fordul elő. Hátránya, hogy a bőrök nagy sótartalma miatt a só a bőr húsoldalán kikristályosodhat. A sózott, szárított bőrök sóban szárított, sós száraz vagy sózott szárított elnevezéssel kerülnek forgalomba. Tartósítás szilárd sóval A konyhasó viszonylag olcsó, általában mindenhol könnyem hozzáférhető, az emberi szervezetre nem káros. A tartósítási (konzerválási) eljárás reverzibilis (megfordítható), tehát a nyersbőr nem tartósan köti meg a sót. Hátránya, hogy a sótűrő baktériumok működését nem eléggé gátolja. Legnagyobb hátránya azonban, hogy a sózott bőrök eltarthatósága korlátozott. Pl. meleg éghajlaton, magas páratartalom mellett a sóval való konzerválás nem megfelelő, mert a bőrben levő

6 nagy nedvességtartalom miatt a tartósításhoz szükséges sókoncentráció nem tartható fenn. Az utóbbi időkben a sóval való konzerválás környezetvédelmi okokból nem kívánatos. A konyhasó konzerváló hatása a só vízelvonó képességén alapszik. A konyhasó baktérium és gombaölő hatása igen minimális. Sózás A nyersbőrben a víz részben kötött (intramicelláris), részben szabad állapotban (intermicelláris) van jelen. A kornzerválás során mindkét féle víz mennyiségének csökkenésére szükség van. Konyhasóval ez a hatás elérhető, mert vízelvonó képessége igen erős. A zöldbőrre, tehát a kezeletlen nyersbőrre szórt só a szabad állapotban levő vizet a bőrből elvonja, abban feloldódik. A keletkezett sóoldat részben elfolyik, részben pedig a bőrbe diffundál. A kötött állapotban levő nedvesség egy része az ozmózisnyomás következtében a bőr sejtjeiben sóoldattá alakul át, más része szintén elfolyik. Jól konzervált, sóérett a bőr, ha minden egyes rétege ugyanolyan mértékben a telítettséget megközelítő töménységben tartalmaz sót. A tartósítás legegyszerűbb, legrégibb módja a szárítás. Szárítással általában meleg éghajlatú és sószegény országokban tartósítják a bőröket. Szakszerű szárítás esetén a bőröket kifeszített állapotban árnyékban, a tűző naptól védve kell elhelyezni. A gyorsan - tűző napon - végzett szárításkor ugyanis a bőr külső rétegei gyorsan kiszáradnak, és ez megnehezíti a bőr középső részében lévő víz elpárolgását. Ennek az lehet a következménye, hogy a bőr belső rétegeiben a baktériumok működésének hatására megindul a romlás.

7 A szárítással végzett tartósítás előnye, hogy a bőrök hosszú ideig tárolhatók; hátrány, hogy a bőrökben irreverzibilis változások jönnek létre, a bőr a gyártás folyamán nehezen ázik fel. A kereskedelemben a szárítással tartósított bőröket "száraz", "szárított" vagy "légszáraz" bőr elnevezéssel hozzák forgalomba. A sózás gyakorlata Szilárd sóval többféle módon lehet sózni. Ezek közül legismertebb és legelterjedtebb az egyes rakatra való sózás, de ugyanígy megfelel a sorsózás vagy a kör alakú sózás is. Lényegében szilárd sózási módszenek tekinthető a pilába való sózás is. Az említett módszerek lényegében azonos alapelveken nyugszanak, vagyis a cél az, hogy a nyersbőr húsoldalára megfelelő mennyiségű (30-40%) só kerüljön, csak a rakatok formája eltérő. Hazánkban a zöldbőrök sózására leginkább az egyes rakatokra való sózás módszerét alkalmazzák. Ez esetben az előkészített és középen magasabb, a két oldal felé enyhén lejtős, fa- vagy betonalapokból hézagosan épített dobogóra terítik fel az első bőrt a húsoldallal felfelé úgy, hogy a bőr gerincvonala a dobogó legmagasabb vonalán feküdjön. A felterített és sóval behintett bőrre kerül a következő szintén húsoldalával felfelé terített bőr, majd ennek besózása után hasonló módon a többi darab. Ez a művelet pedig folytatható, míg a rakatmagasság el nem éri az 1,2-1,5m-t. A sorsózásos eljárásban a bőröket egymás mellé terelgetik úgy, hogy az egyes bőrök az előző bőrt részben elfedik. A körben való sózáskor a dobogóra teregetik fel a bőröket úgy, hogy a középső, legmagasabb részére mindig a bőrök fejrésze kerüljön. A pilába való sózás módszerét Argentínában vezették be. A bőröket nagy pl. 10 * 10 m-es vagy még ennél is nagyobb területre kell felteregetni a sorsózásnál említett módon, hogy a bőrök részben eltakarják az előzően felterített és besózott bőrt. A felterített és besózott bőrre kerül a következő úgy, hogy részben szintén eltakarja az előző bőrt. Ezt addig folytatják, amíg a pila teljes alapterületét be nem fedték. Ezután következik a második réteg hasonló eljárással és folytatódik addig, míg a kellő magasságot el nem érik. A só minősége A só minőségét befolyásolja származási helye, tisztasági foka, szemcseanyaga és nedvességtartalma. A konyhasó nagy mennyiségben fordul elő a földön. Szilárd kristályos állapotban a föld felszínén vagy a föld mélyén található, míg oldott

8 állapotban a tengerek vízében fordul elő. A lelőhelyek és az alkalmazásuk szerint három fajta sót különböztetünk meg. Ezek: kősó; főzött só; tenger só. Nyersbőrhibák karcolás kaparónyom bélyegzőnyom bögölycsípés kullancs trágyamarás Az élő állaton keletkezett hibák Betegség, parazita sérülései A betegségek, paraziták (élősködők) által okozott hibák száma lányegesen nagyobb, mint a mechanikai sérüléseké. A betegségek egy része csak közvetve, az állat lesoványodása következtében okoz minőségi csökkenést a bőrben (romlik a bőr állása és tömöttsége). Közvetlenül

9 bőrhibát nem okozó betegségek közül a lépfenét és a száj- és körömfájást kell veszélyességük miatt megemlíteni. Lépfenét (anthrax) a lépfene bacilusa okozza. A háziállatokon gyakori betegség, de a kórokozó iránt az ember is fogékony. A száj- és körömfájást vírus okozza. Kevésbé veszélyes, mint a lépfene, de kellő elővigyázatosság ennél a betegségnél is szükséges. A sérülések közé sorolható továbbá a szemölcs, amelyet szintén vírus okoz, de a bőrön az már külsőleg is megállapítható hibát eredményez. Emellett még ide vesszük a himlőhelyeket, amiket a fertőző betegségek által okozott hibák közé soroljuk. A bőrgombásodást ugyancsak a fertőzéses eredetű bőrhibák közé sorolhatjuk. Az élősködők (paraziták) által okozott bőrhibák közül elsősorban a vargalégy által okozott hibát kell megemlíteni. A lárvák által fúrt lyukak a nyitott mételylyuk. Ezek a lárvák távozása után bizonyos idő múlva begyógyulnak, azonban a lyukak helyén hosszú időn keresztül a bőr károsodott. Ez a benőtt vagy zárt mételylyuk. Az élősködők által okozott bőrhibák másik nagy és jelentős részét a különféle atkák okozzák. Az atkák közül is elsősorban a kullancsokat kell megemlíteni. Közvetett mechanikai sérülések A nyírási hibák a juhbőrök jellegzetes hibái. Legtöbbször a kézi olló gondatlan használata idézi elő, amikor az élő állat nyírása közben a bőrbe is belevágnak. Seb keletkezik, ami ha be is gyógyul sérülésként meglátszik a készbőrbarka felőli oldalán. Nyírási hiba keletkezhet a már lefejtett és tartósított nyersbőrön is, amikor a gyapjú eltávolításakor belevágnak a bőrbe, vagy át is vágják a gondatlan munkavégzés közben. A nyírási hibák kiküszöbölésére jól bevált a nyírás gépesítése, a konzervált bőrök esetében pedig a kémiai, vagy biológiai úton végzett gyapjtalanítás. Közvetlen mechanikai sérülések A tüzes vassal való bélyegzés (közhasználatú szóval brand ) a vadbőrök jellegzetes hibája. Ezt a megjelölést Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Ausztráliában a külterjes állattenyésztésben, a nagy csordákban nevelt szarvasmarhák, lovak megjelölésére használják az állattenyésztők. Az élő állat bőrére a csorda tulajdonosa tüzes vassal besütteti a jelét. Ilyenkor égési seb keletkezik, a bőr rostszerkezete szétroncsolódik, és a seb begyógyulása után is látható marad. A brand legtöbbször a kruponrészen található és számtalan esetben nemcsak egy, hanem több jel is fellelhető az idősebb állatok bőrén, mert ahányszor eladásra kerül az élő állat, az új tulajdonos mindig a saját jelét sütteti az állat bőrébe. Tövis-, tüske- vagy szögesdrót karcolás, szarvdöfés okozta barkasérülés szintén a vadbőrök, vagy legalábbis a szabadban nevelt állatok bőrének jellegzetes hibája. A szelíd, belterjesen nevelt szarvasmarhák bőrén a vaskaparó karcolások okoznak károkat. A járom- vagy a hámtörések az igás állatok bőrének jellegzetes hibái. Az

10 istállózással nevelt állatok bőrén hasonló jellegű sérülést az állat megkötésére használt kötél vagy lánc okoz. A sebhelyeket, leütéseket, ostorcsapásokat szinten az élő állaton keletkezett mechanikai sérülések közé sorolhatjuk. Egyéb eredetű hibák Élő állaton keletkező bőrhibaként kell megemlíteni a bőrök kövérségi ráncosodását, közismert idegen szóval a mastfalt -okat. A hízlalt, különösen a dúsított fehérjetakarmányon gyors hízlalásra fogott állatok bőrének rétegei a hízlalás alatt egyenetlenül vastagodnak meg és ennek következtében főleg a nyakrészen mély ráncok keletkeznek. Ezeket sok esetben még a kikészítés folyamán sem lehet a bőrből eltávolítani. Ugyancsak az állatok táplálásával függ szorosan össze a bőrök ráncosságának másik fajtája, a ürességi ráncosodás. Ennek a jelenségnek oka az állatok rossz tartása és táplálása, esetleg betegsége következtében beálló lesoványodás. A trágya- és a vizeletmarás az egyik legelterjedtebb nyersbőrhiba, amely az istállózott, belterjesen nevelt állatok bőrének a jellegzetessége. Fejtés, nyúzás hibái, tartósítás Fejtési hiba Ha a leölt állatról a bőr nyúzását megfelelő gondossággal szakember végzi, a fejtési hibák száma lényegesen kevesebb, mint az állaton keletkező hibák. A felfejtési vonalaktól való kisebb eltérés még nem okoz nagyobb bajt, nagyobb eltérés azonban már deformálttá teszi a bőrt. Esetenként a deformáltság úgy jön létre, hogy a bőr széleihez közel eső fejtési vagy egyéb hibát kivágják. Ha a fejtést gyakorlatlan vagy gondatlan fejtő végzi, és a bőrt az izomzattól nem a hájashártyánál választja el (lapos vágással az irharéteget egy-egy részen elvékonyítja), hanem a bőbe belevág, vakmetszés, ill. kiemelés, ha az irharéteget teljes egészében átvágja, lyuk keletkezik. A fejtési hibák megjelenési hibái közé tartoznak még a barkarepedések, a bőrök eressége (amely az elégtelen elvéreztetés következtében jön létre), a leforrázásból adódó bőrhibák (a sertésekről a szőrzetet forrázással távolítják el). A kellő időben, de elégtelenül elvégzett tartósítás vagy szakszerűtlen tárolás következményeként, a már tartósított bőrökön a baktériumok elszaporodnak és a bőr

11 romlása megindul. A bőrön megtelepedő fehérjebontó baktériumok a bőr alapanyagát képező fehérjékben olyan változást okoznak, amely kezdeti stádiumban nyersbőr állapotban meg sem látszik, csak a készáru fizikai mutatói tolódnak el kedvezőtlen irányban. Előrehaladottabb állapotban már nyersbőrben is megállapítható a romlás, sőt igen nagyfokú romlás esetén a bőr rostos szerkezetének teljes elroncsolódása mutatja a szakszerűtlen tartósítás vagy tárolás eredményét. A sózott bőrök nyálkás húsoldala, a húsoldali elszíneződés, a gyengébb vagy erősebb szőreresztés, a rothadási foltok mind jelzik a nyersbőr romlásának fokozatait. A sózott bőrök romlását elsődlegesen a lassú melegedés, a nyálkás húsoldal és a húsoldali elszíneződés jelzi. A romlás erősebb fokozata a szőreresztés nagyobb mértéke, ami esetenként már a barkaréteg leválását is előidézi. A romlás legerősebb fokozata a bőr egyes területeire vagy teljes terjedelmére kiterjedő elrothadás, amikor a bőr rostos szerkezete megszűnik és már nyersbőr állapotban is szétmállik. A bőrgyártás folyamán sok esetben el nem tüntethető károkat (foltosodást, színhibákat) okozhatnak a különféle vegyi anyagok, amelyek a gondatlanul végzett tartósítás és tárolás ideje alatt kerülnek a nyersbőrre. Esetenként nemcsak felületi hibákat, hanem az irharétegbe szívódva a bőrben szerkezeti változásokat is előidézhetnek. A vas- és rézfoltosodás a leggyakoribb kár, amik ha hosszabb időn keresztül vas- vagy réztárgyakkal érintkeznek, foltosodhatnak. Létrejöhet egy ún. gipszfoltosodás, amit a só gipsz szennyeződése okozza. A szőrmés bőrökre viszont veszélyes lehet a naftalin használata, ami meleg időben oxidálódhat és barnára színezheti a szőrmét. A maró vegyianyagok gondatlanságból történő bőrre jutása a bőr teljes roncsolódásához vezethet. Az avasodás a magas zsírtartalmú bőröknél hosszú tárolás következményeként jelentkezhet.

12 Tárolás, szállítás hibái Rovarok és rágcsálók hibái A rovarok elsődlegesen a szárított bőrök legnagyobb ellenségei, de egyes rovarok sótűrők lévén a sózott bőrökön is okozhatnak károkat. Ide sorolhatjuk többek között a szalonnaporvákat, amelyek főként a szárított bőrön telepszenek meg, ellenük főként a jó sózást lehet alkalmazni. Egy másik fajtája a vöröslábú hullabogarak, de a porvákkal szemben ezek sokkal jobban bírják a nagy mértékű sót. A molylepkék szintén a szárított bőrökön okoznak károkat, de sózott bőrökön ezek nem telepszenek le, védekezni ellenük naftalinozással lehet. Ezenkívül még különböző hús- és dongólegyek is károsíthatják a bőrt, viszont csak annak nem megfelelő sózása és tárolása esetén. Közvetlenül nem okoznak kárt a bőrön, de szükséges megemlíteni a sajtlegyeket, amik általában nagy mennyiségben fordulnak elő a nyersbőrraktárakban, védekezésül a raktárak hőmérsékletét és nedvességtartalmát kell csökkenteni. A magasabb rendű rágcsálók (pl. egér, patkány) szintén okozhatnak károkat. A sózott bőrökön a kártevésük elenyésző. Szárított bőrök esetén kellő irtás mellett minimálisra csökkenthetők a keletkező károk. Hő és hideg következménye A nyersbőr rostjainak zsugorodása már 45 C-on megkezdődik és a hőmérséklet további növekedése a bőr szerkezetének teljes elroncsolódását, elenyvesedését okozza. Ennek elkerülésére feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a bőr ne érintkezhessen fűtő- és forróvíz-vezetékkel a tartósítás, a tárolás és a szállítás ideje alatt. A meleg mellett a fagyás is károsítja a bőrt, bár nem okoz olyan gyökeres változás a bőrben, mint a nagy hőmérséklet. A túlságosan kis hőmérséklet következtében a bőrben jelenlévő víz éles jégkristályokká fagy, amelyek a bőr rostjait megsértik, elvágják. Különösen fönnáll a rostok sérülésének, sőt szakadásának veszélye, ha a bőr hajtogatásnak van kitéve. Szállítási károk A nyersbőrök leggyakrabban már konzervált állapotban kerülnek a gyártó üzemekbe, de a jelenlegi tartósítási módok mellett számtalan károsodás léphet fel a szállítás ideje alatt. A károsodás milyensége és mértéke függ a bőr fajtájától, a konzerválási módtól, a szállítás körülményeitől és időtartamától. A sózott bőrökön mint szállítási hibák bemelegedések, húsoldali elszíneződések, szőreresztés, rozsdafoltosodás stb. léphetnek fel, amelyek teljesen azonosak a tartósítás vagy tárolás ideje alatt fellépő hibákkal. A sózott nyersbőr szállítása hűtött szállítóeszközökkel nem oldható meg, mivel az amúgy is magas szállítási költségeket túlságosan megnövelné. Szárított bőrökön penészedés, rovarkárok, megázás esetén rothadás stb. következhet be a szállítás ideje alatt. Barkatörések, szakadások, ledörzsölések is gyakran előfordulnak,

13 bár a szárított vagy sós-száraz bőröket gyakran védőzsákkal ellátott bálákba csomagolják. Rothadás

A nyersbőr fogalma, szerkezete, topográfiája, kémiai felépítése, valamint minőségüket meghatározó tényezők jellemzése.

A nyersbőr fogalma, szerkezete, topográfiája, kémiai felépítése, valamint minőségüket meghatározó tényezők jellemzése. A tudomány, a technológia - ezt világosan és erősen akarom mondani - nem old meg minden problémát. De tudomány és technológia nélkül semmiféle problémát nem lehet megoldani. /Teller Ede/ A nyersbőr fogalma,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Pécsi László Lukács Bőrők és műbőrök minőségei A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Bőrgyártó anyagismeret

Bőrgyártó anyagismeret Bőrgyártó anyagismeret 1. Ismertesse a kémiai reakciók fogalmát és lefolyásuknak feltételeit! 2. Jellemezze a kémiai reakciókat irányuk, sebességük és részecskeátmenetük alapján! 3. Jellemezze a bázisokat

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vlaj Lajosné. Cipő alkatrészek szabása géppel. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vlaj Lajosné. Cipő alkatrészek szabása géppel. A követelménymodul megnevezése: Vlaj Lajosné Cipő alkatrészek szabása géppel A követelménymodul megnevezése: Bőrfeldolgozó ipari termékek alkatrészeinek szabása, előkészítése A követelménymodul száma: 1331-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A gazdasági tevékenység lényege és területei. A kereskedelem feladatai és formái. A kereskedelem szerepe és kapcsolatrendszere a nemzetgazdaságban. 2. A piac fogalma.

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: BŐR

Természetes polimer szerkezeti anyagok: BŐR POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: BŐR 2014. Április 31. A bőr és szőrmeipar nyersanyagai: Emlősállatok: - Szarvasmarha, sertés, juh, kecske, vadbőrök (szarvas,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben tájékoztató, felkészülést segítő anyag a mikro- és kis vállalkozások részére Egyszerűsített HACCP

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA. 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI

Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA. 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI 2. A termék leírása Nyersanyagok, fűszerek, segédanyagok A SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI

Részletesebben

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait!

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! 2. Határozza meg a szíjgyártó-nyerges tárgyak, tárgy-együttesek

Részletesebben

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Faipari anyagok és technológiák Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Tartalomjegyzék Anyagok Natúrfák...3 Félkész termékek...6 Műszaki fatermékek...7 Technológiák Fűrészelés...9 Gyalulás, marás, fúrás...11

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk!

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! 2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! ILCSI NYÁRI TESTÁPOLÓ CSOMAG Fekete szappan akció A csomag tartalma: 1 db Paradicsomos arc- és testápoló

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL

HASZNÁLATI UTASÍTÁS FELTÖLTÉS OLAJJAL VAGY ZSÍRRAL A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Dr.Kővágó István 1.sz.Üzemegészségügyi Kft Budapest 2014 Mezőgazdaság igen széles terület: Állattenyésztés (nagyüzemi és háztáji) Növénytermesztés (szántóföld,

Részletesebben

Dr. Varga Imre Kertész László

Dr. Varga Imre Kertész László Dr. Varga Imre Kertész László A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI TAKTIKAI MÓDSZER KIDOLGOZÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SEVESO BESOROLÁSÚ IPARI LÉTESÍTMÉNYEKRE Az Európai Bizottság

Részletesebben

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását,

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén

Részletesebben

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK 1 Az áruk tárolása és raktározása A termelés és fogyasztás időben és térben eltérnek egymástól, emiatt szükséges az árukat rövidebb, vagy hosszabb ideig tárolni.

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

Gasztronómiai lexikon

Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon Gasztronómiai lexikon... 1 A la Carte... 3 Abálás... 3 Adagolás... 3 Al dente... 3 Angolos bundázás... 3 Angolos-ra (rare) sütés... 3 Aszpik... 3 Átforralás... 3 Áttörés... 3 Bain-marie...

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák. Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája: bőrgyártás,

Részletesebben

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT.

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Dr. Jelinkó Róbert Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Alapelvek és a gyakorlat Az állagmegőrzés eredményei Parádsasvár

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Összefoglaló 2013.06.05-én helyi idő szerint (HLT) 20:45 körül közepes erősségű földrengés rázta meg Észak-Magyarországot. A rengés epicentruma Érsekvadkert

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK Azbeszt Pekár Mihály BME- VBK Mi is az azbeszt? Az azbeszt gyűjtőfogalom a természetben előforduló ásványi anyagok egy speciális csoportjára Három legjobban elterjedt típusa: Krizotil, fehér azbeszt: Mg

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

Júniusi használtgép akció

Júniusi használtgép akció SG-2436H típusú lassúfordulatú daráló (2 hónapos) Jellemzők: 1. Fogazott vágó henger és vágó kések csoportja biztosítja a legjobb vágási teljesítményt. 2. Különleges ékszíj átvitel a csendes és egyenletes

Részletesebben

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP

B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP B.10. VÁSZONRA FESTETT OLAJKÉP Vászonra festett olajképek előfordulhatnak önállóan vagy a berendezésbe beépítve (például oltárképként) egyaránt. Képzőművészeti értékük miatt fokozott védelmet, helyreállításukhoz

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai Pagonyné Mezősi Marietta Fűrészáru tárolása A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai A követelménymodul száma: 2309-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 FŰRÉSZÁRU

Részletesebben

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők 1 : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők A vendégek az előnyös frizurára vonatkozó tanácsadást tartják a fodrász legfontosabb tevékenységének. A frizurának a koponya rendellenes formáját

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem Összeállította: Sallai András Áruvédelem Mivel foglalkozik az áruvédelem? Az árut károsító igénybevételek elleni védekezéssel Igénybevétel Mindazon környezeti hatások összessége, amelyek az árut a szállítás,

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel. A követelménymodul megnevezése: Földi László Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek Kémiai és fizikai kémiai ismeretek 1. Ismertesse a fehérjék fogalmát, csoportosítását, szerkezetét, tulajdonságait! 2. Jellemezze a szénhidrogéneket fizikai és kémiai tulajdonságuk alapján! 3. Jellemezze

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-13 számú irányelv. Húskészítmények. Meat products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-13 számú irányelv. Húskészítmények. Meat products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-13 számú irányelv Húskészítmények Meat products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. (első kiadás) Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál.

Ne használjuk 8 hétnél fiatalabb kölyökkutyáknál és/vagy 2 kg-nál kisebb testsúlyú kutyáknál. 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Prac-tic 56,25 mg rácsepegtető oldat különösen kistestű kutyáknak Prac-tic 137,5 mg rácsepegtető oldat kistestű kutyáknak Prac-tic 275 mg rácsepegtető oldat közepes

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati- és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. székeinek vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

A természetes kaucsuk

A természetes kaucsuk A természetes kaucsuk A gumiipar legfontosabb nyersanyaga. Sok olyan növény ismeretes, amelyek sejtjei latexet termelnek. A latex 50-60 % kaucsukot tartalmaz. Latex feldolgozása ún.(füstölt) eljárásnál

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI K ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI I S K O O S TUDTAD? Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő, szemmel nem látható, apró baktériumok, vírusok,

Részletesebben

Használati- és kezelési útmutató

Használati- és kezelési útmutató Használati- és kezelési útmutató HU Használati és kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Örülünk, hogy a Telmex-Nowy Styl Zrt. bútorainak vásárlása által megtisztelte cégünket bizalmával. A szakértelem, a

Részletesebben

A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben,

A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben, 1 Az ember légzése Szerkesztette: Vizkievicz András A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben, ami alatt a gázok diffúzió, ill. nyomáskülönbség miatti áramlását értjük, ekkor a

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Angóranyúl tenyésztés

Angóranyúl tenyésztés 9. FEJEZET Angóranyúl tenyésztés 9.1 Az angórizmus jelensége Angóra elnevezéssel nemcsak nyúl, hanem kecske, macska és tengerimalac fajtákat is illetnek. Ez azt jelenti, hogy a szőrzetük növekedése folyamatos.

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 017.10.31. C(017) 78 final A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (017.10.31.) a 853/00/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének a hús szállítása közbeni hőmérsékleti

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Milyen

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA

A GEOTERMIKUS ENERGIA A GEOTERMIKUS ENERGIA Mi is a geotermikus energia? A Föld keletkezése óta létezik Forrása a Föld belsejében keletkező hő Nem szennyezi a környezetet A kéreg 10 km vastag rétegében 6 10 26 Joule mennyiségű

Részletesebben

TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Napozás utáni készítmény hidratálás Önbarnító készítmény bronzosítás SOL az egész családnak & SOL továbbfejlesztett készítmények védelem A Sol napozószerekkel

Részletesebben

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN Dr. Koppány György VITAFORT ZRT BEVEZETÉS A BIOÜZEMANYAG CÉLÚ ALKOHOLGYÁRTÁS ALAPANYAGAI A MAGAS SZÉNHIDRÁT TARTALMÚ NÖVÉNYI

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

Kárkatalógus. 1. Előszó

Kárkatalógus. 1. Előszó Kárkatalógus 1. Előszó A sérüléskatalógus célja, hogy szabványosítsa a bérautók sérülés- és kárkezelésének menetét. A közérthetőség és átláthatóság érdekében készült, mivel ezek a feltételek a korrekt

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

31 582 19 0000 00 00 Üveges és képkeretező 4 Üveges és képkeretező 4

31 582 19 0000 00 00 Üveges és képkeretező 4 Üveges és képkeretező 4 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hídszerkezetek. A hidak legegyszerűbb formája a gerendatartós híd, amely hosszú, mindkét végén rögzített fa-, fém- vagy betongerendákból áll.

Hídszerkezetek. A hidak legegyszerűbb formája a gerendatartós híd, amely hosszú, mindkét végén rögzített fa-, fém- vagy betongerendákból áll. Hídszerkezetek A hidak olyan mérnöki építmények, amelyeket szurdokok, völgyek, utak, vasúti vonalak, folyók, más víztömegek illetve egyéb fizikai akadályok átíveléséhez építenek. Gerendatartós hidak A

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15.

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. A SÖRCEFRE SZŰRÉSE hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. Cefreszűrés a sörfőzés folyamatában http://www.gevi.hu/leiras.html

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS

Részletesebben

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.)

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.) Az individuálpszichológia megjelenése a nevelési tanácsadói munkában avagy: ˇBirtokba venni a Napot nem elég, ha nem tudjuk másoknak is odaadni. Készítette: Kolozsvári Katalin pszichopedagógus Óvodai intézményünkben

Részletesebben