VALLON FİPAPOK A MAGYAR EGYHÁZ ÚJJÁSZERVEZÉSÉBEN A POGÁNYLÁZADÁS UTÁN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VALLON FİPAPOK A MAGYAR EGYHÁZ ÚJJÁSZERVEZÉSÉBEN A POGÁNYLÁZADÁS UTÁN"

Átírás

1 VALLON FİPAPOK A MAGYAR EGYHÁZ ÚJJÁSZERVEZÉSÉBEN A POGÁNYLÁZADÁS UTÁN A Péter király uralmát megdöntı és Vazul fiait: Leventét és Andrást, majd Bélát hatalomra segítı pogánylázadás súlyos veszteséget okozott a még alig kiépült magyar egyháznak: a kutatás a XIV. századi krónikakompozíció azon közlése alapján, amely szerint I. Andrást a három életben maradt püspök koronázta meg, 1 ennek a veszteségnek a mértékét 70 %-ra becsüli. A legyilkolt mint például Gellért csanádi püspök és társai és elmenekült fıpapok pótlása nem lehetett egyszerő feladat, hiszen német és itáliai területekrıl származó egyházi személyeket sem az új országvezetés, sem az emberek nyilván nem láttak szívesen: ezek ráadásul Henrik császár alattvalói voltak, akinek a Péter halálát megbosszulni készülı hadjárata éveken át tartós fenyegetést jelentett az ország számára. E szorult helyzet megoldása végül olyan eseményeknek lett köszönhetı, amelyek Európa távoli területein zajlottak ben lázadás tört ki Henrik császár ellen Flandriában, amely végsı soron a Magyarország elleni német hadjáratot is késleltette. A nem kortárs (1144 táján élt), de nyilván jól tájékozott Laurentius de Leodio liège-i szerzetes így tájékoztat a bennünket érdeklı eseményekrıl a Gesta episcorum Virdunensium et abbatum Sancti Vitoni címő mővében: Godefrid 2 herceg fellázadt Henrik császár ellen és Balduin flandriai gróffal együtt megtámadta Verdun városát. A herceg ugyan épségben meg akarta ırizni az ottani monostort, de a hirtelen támadt tőzvész teljesen elemésztette azt. Ekkor sok polgár és sok klerikus menekült el a városból. Az a hír járja (fama est), hogy a felégetett egyházból akkor utazott huszonnégy kanonok Magyarországra a szőköl- 1 A tribus tantum episcopis, qui in illa magne strage Christianorum evaserant, coronatus est anno Domini M-o XL-o VII-o. SRH. I. kötet, p. 2 Györffynél: Gebhard, Felsı-Lotharingia hercege. MOT. I/1. kötet, 850. p.

2 ködés elıl és nyilvánvaló (constat), hogy ezek sohasem tértek vissza onnét, azaz le is telepedtek ott. 3 Más forrásokban is találkozunk utalásokkal arra, hogy az 1040-es évek végén érkeztek vallonok Magyarországra, ha ezek a források nem is írnak kifejezetten egyházi személyekrıl. Wazoról például, aki 1042 és 1048 között viselte a liège-i püspöki méltóságot, az életrajzírója ben feljegyezte, hogy a neve ismert lett Pannóniában és bár ez a megjegyzés túl általánosnak tőnik, nem zárható ki, hogy van konkrét alapja, tehát az ı idejében történt a betelepedés, amely ismertté tette a nevét. Késıbb ugyanis azt írták róla, hogy az ı püspöksége alatt vándoroltak elıször liège-i városlakók Magyarországra, Eger mellé. Az 1478 körül keletkezett Chronicon Belgicum magnum ugyancsak kései hagyomány alapján leírja, hogy Wazo volt a 23. liège-i püspök, s hivatala idején nagy éhínség támadt Liège-ben, aminek következtében sokan telepedtek le Magyarországon. 5 Talán ennek a krónikának valamely elızményében kerestette János liège-i püspök azokat az adatokat, amelyek bizonyíthatták az 1447 körül az egri egyházmegyébıl Liège-be érkezett magyarok elbeszélését, amely szerint ık ıseiktıl azt hallották, hogy ebbıl a városból származtak: a fellelt adatok alapján bebizonyosodott, hogy Wazo püspök idejében, 1052-ben (!) a szőkölködés és éhség miatt sokan elvándoroltak Magyarországra, ahol aztán a király kegyelmesen fogadta ıket. 6 Ezek az egymástól tulajdonképpen független források arra vallanak, hogy biztosak lehetünk abban: a pogánylázadás leverése után valóban érkeztek vallonok, közöttük klerikusok és kanonokok is Magyarországra, s 3 Catalogus, II. kötet, p. 4 Anselm liège-i kanonok a szerzıje ennek (Catalogus, I. kötet, p.) Csak anynyit ír azonban, hogy a püspök híre és dicsısége a föld legeldugottabb zugait is bejárta, így a magyarok és a hiberusok is megtapasztalhatták dicsıségét. 5 Wazo vel Guatzo ordinatur Leodiensis XXIII episcopus anno Domini 1042, et epsicopatus sui anno sexto migravit ad Dominum. Circa hoc tempus fuit magna fames in patria Leodiensi, propter quam multi Leodienses descenderunt in Ungariam, ut ibi alerentur. Catalogus, I. kötet, 524. p. 6 iussit revolvi chronicas et historias antiquas. Quaesitum est et inventum, anno Domini MLII, tempore Wazonis episcopi Leodiensis, illos propter inediam et famem, de Leodio exivisse et a rege Hungariae gratiose receptos fuisse. Adrianus de Veteribusco monachus Sancti Laurentii Leodiensis: Chronicon Leodiense sive Opus rerum Leodiensium sub Johanne Heinsbergio et Ludovico Borbonio epsicopis a Catalogus, I. kötet, 18. p.

3 ez utóbbiak aztán fontos egyházi tisztségeket töltöttek itt be. Nyilvánvalóan ık voltak tehát azok, akiknek a magyar egyház újjászervezése köszönhetı. A továbbiakban megkíséreljük a szőkszavú források alapján ezeknek a személyét azonosítani. Az elsı, akinek vallon származást komolyan számításba kell vennünk, György kalocsai érsek: róla mindössze annyit tudunk, hogy 1050-ben ellátogatott Észak-Franciaországba és két fontos eseményen is részt vett. IX. Leó pápának a Hugó besançoni érsekhez írott, január 11-én kelt levele szerint ugyanis jelen volt október 3-án Besançonban egy oltár felszentelésén és a saját szemével látta Szent István elsı vértanúnak a zsidók kıdobálása által összetört csontját, amelyet aztán el is helyezett a mondott oltár alatt. 7 Widricus Toul-i apát a Miracula sancti Gerardi episcopi Tullensis címő munkájában említi a másik eseményt: elbeszélése szerint a püspök testének felemelésénél (ami október 20-án történt) mások mellett szintén ott volt György kalocsai püspök Magyarországról, akit az ottani polgárok küldtek követségbe, de a pápai áldás iránti vágy is hozott az oly távol fekvı vidékrıl. 8 Bár szőkszavú forrásaink expressis verbis nem mondják róla, hogy Latinus lenne, már maga a látogatás is nagyon valószínővé teszi ennek feltételezését, hiszen az alábbiakban látni fogjuk, hogy azok utaztak szinte rendszeresen arra a vidékre, akik onnét származtak el. A második számba vehetı személy Franco bellagradi (=gyulafehérvári?) püspök. A Chronicon Andaginensis monasterii (más néven: Chronicon Sancti Huberti Andaginensis) elmondja róla, hogy amikor Theoderik apát ( ) egy oltárt is építtetett Szent Hubert lábánál a Szentháromság tiszteletére és ott a szentek igen sok ereklyéjét helyezte el, majd nem sokkal késıbb Henrik liège-i püspök felszentelte ezt az oltárt, akkor e püspök kíséretében ott volt az éppen Liège-ben tartózkodó Franco is januárjában ugyanezen püspök felszentelte az ugyanezen apát által építtetett kriptát is, s az eseményen szintén jelen volt az említett Franco bellagradi püspök. 9 Jóllehet a forrásokban szereplı Bellagrad azonosítása 7 Catalogus, II. kötet, p. 8 Quem civium legatio et apostolicae benedictionis cupido a longinquis ibi partibus advexerat. Catalogus, II. kötet, p. Lásd még: KMTL p. 9 Catalogus, I. kötet, p.

4 kétséges (Gyulafehérvár mellett, amelyet Székely György egyébként kizár, 10 felmerült Nándorfehérvár, sıt a pomerániai Białogard is, ahol Franco térítı püspök lehetett. Legalábbis a lengyel források tudnak egy ilyen nevő és igen nagy valószínőséggel vallon származású püspökrıl, aki I. Wladisław Herman lengyel királynak tanácsolta, hogy forduljon Szent Egyedhez, ha azt akarja, hogy gyermeke szülessék ennek eredményeképpen jött aztán a világra III. Bolesław Krzywousty király 11 ), Franco nevő és vallon származású püspök bizonyosan tevékenykedett Magyarországon. A liège-i egyház halotti anyakönyvében ugyanis szerepel ilyen nevő episcopus apud Vesperem és a bejegyzés írója akkurátusan meg is magyarázta, hogy ez a hely Magyarország egyik városa. 12 A hazai szakirodalom veszprémi püspöki mőködését az közötti évekre teszi. 13 Ha a nevezett Franco mindkét püspöki méltóságot betöltötte volna, akkor is kérdéses marad e tisztségeinek a sorrendje. Püspökként hitelesítette egyébként a garamszentbenedeki alapítólevelet is, bár itt a székhelye nincs megjelölve. 14 A harmadik jelentıs egyházi személy a lotharingiai származású Leodvin bihari püspök (Lieduinus episcopus Bichariensis, genere Lotharinsis). Az 1064 után keletkezett Fundatio ecclesiae Sancti Albani Namucensis szerint kijött Pannóniából, hogy lássa az övéit és Liège-ben vagy Andenne-ben tartózkodott éppen, amikor látta, hogy a lerombolt namuri Szent Albán-egyház falait már valamennyire újjáépítették és ezért olyan Szent György- és Szent Miklós-ereklyéket adományozott a templomnak, amelyeket Szent István magyar király szerzett Bulgáriában. Ezeket az ereklyéket más királyi kincsekkel együtt az újonnan trónra lépett András parancsára neki kellett számba vennie, s miután elolvasta a felirataikat, visszatette azokat a tartóikban, de egy részüket megtartotta magának. 15 Leodvin más püspöki méltóságot is viselt Magyarországon: a liège-i egyház halotti anyakönyvének a bejegyzése ugyanis mint volt egri püspökrıl emlé- 10 Székely György, p. 11 Chronicon Polono-Silesiacum. Lásd Gombos, I. kötet, 668. p. 12 Székely György, p. 13 KMTL p. 14 Györffy György, p. 15 partim sibi retinuit Catalogus, II. kötet, p.

5 kezik meg róla. 16 A kérdésre, hogy vajon melyik méltóságot tölthette be elıbb, nem tudunk válaszolni, ahogyan Franco püspök esetében sem tudtunk. Negyedikként Miklós gyıri püspökrıl, királyi jegyzırıl kell szólnunk, aki a tihanyi alapítólevelet megfogalmazta. Származására maga az oklevél a legfıbb bizonyíték, amelynek amint azt a kutatás kimutatta a lotharingiai püspöki oklevelek szolgáltak mintájául. 17 (Az oklevelet író Nicolaus praesul és a tanúk között felsorolt Nicolaus episcopus azonossága vagy különbözısége 18 ezt a kérdést nem érinti.) 1051-ben, amikor Henrik császár végre megindította a Péter meggyilkolását megbosszulni készülı, régóta fenyegetı hadjáratát Magyarország ellen, ez a Miklós püspök érdekes szerepet játszott az eseményekben. A XIV. századi krónikakompozíció meséli el, hogy a Dunán utánpótlást szállító hajóhad parancsnoka, Gebhart püspök levelet küldött Henrik császárnak, a magyarok azonban a hírnököt elfogták, a levelet elvették tıle és annak értelmét Miklós gyıri püspök magyarázta meg nekik. Feltételezhetjük, hogy szerepe lehetett annak a császár nevében írott állevélnek a megfogalmazásában is, amely visszafordította az élelmiszert szállító hajókat és ezáltal eldöntötte a hadjárat sorsát. 19 E püspökök mellett más fıpapokról is gyanítható, hogy a pogánylázadás leverése után költöztek Észak-Franciaországból Magyarországra. Elsısorban a két királyi alapítású monostor, Tihany és Szekszárd apátja jöhet itt számításba. Az I. András által alapított Tihany elsı elöljárója Lázár fıapát volt, amint az magából az alapítólevélbıl is valószínősíthetı. Személyét megkísérelték azonosítani azzal a Lázár (veszprémi) püspökkel, akinek neve az 1075-ben kelt garamszentbenedeki alapítólevél méltóságsorában szerepel, jóllehet ez az azonosítás bizonytalan. 20 Annál biztosabb, hogy a tihanyi monostor Szent Ányos-patrocíniuma francia eredető, hiszen az ereklyék csakis onnét származhattak. Szent Ányosról, a 16 Székely György, p. 17 KMTL p. MOT. I/1. kötet, 851. p. Szentpétery Imre, p. Lásd még Györffy György, p. 18 Pais Dezsı, p. 19 SRH. I p. 20 Erdélyi László, PRT. X. kötet, p.

6 453-ban meghalt orléans-i püspökrıl tudnunk kell, hogy Franciaországban a királyok védıszentje volt, akik az ı sírja fölött tettek esküt a szövetségkötéseik megtartására. 21 I. András nyilván azért szenteltette éppen az ı tiszteletére saját temetkezési monostorát, mert ezáltal is hangsúlyozni akarta keresztény király voltát (hogy mivel szemben, az külön tanulmány tárgya lehet). Hogy Szent Ányosnak a királyok védelmezése volt a feladata, arról nyilvánvalóan ugyancsak a vallon földrıl érkezett egyháziaktól lehetett tudomása a királynak. Az I. Béla király által alapított szekszárdi monostor elöljárója ben az a Villermus apát volt, akit a XIV. századi krónikakompozíció Latinusnak mond és akinek vallon származásáról a neve is tanúskodik. Róla mindössze annyit tudunk, hogy amikor ugyanazon esztendı legelején Salamon király kíséretével Szekszárdra érkezett, ı kihallgatta, hogy bizalmas híve, Vid és mások azt tanácsolták a királynak, támadja meg a mit sem sejtı hercegeket, Gézát és Lászlót. Villermus pedig hőséges lévén monostora alapítójának, Bélának a fiaihoz, azonnal hírvivıt küldött hozzájuk Biharba, aki beszámolt Salamon tervérıl. Géza azonban inkább hallgatott a gonosz tanácsadóira, akik ıt Salamon kezére akarták adni és akik azt mondták, hogy ne higgyen az apátnak, mivel az borissza ember és csak részegségében küldte a hírnököt. Másnap aztán az apát azt is kihallgatta, hogy Salamon igent mond Vid tervére; erre ı maga öltött laikus ruhát, lóra pattant és elvágtatott Géza herceghez, hogy személyesen figyelmeztesse a fenyegetı veszedelemre. 22 Hogy Magyarország érdekes módon valóban nem ritka úti célja volt a vallon egyházi személyeknek, arra egy olyan fıpap esete is bizonyságul szolgálhat, aki végül nem maradt itt. A már említett Chronicon Andaginensis monasterii szerint az a Henrik liège-i püspök, akirıl Franco püspök hazalátogatása kapcsán említést tettünk, egy Guolbodo nevő, dicsıségében és nemességében túlságosan is bízó apátot (a Szent Lırinc monostor apátját) megfosztott a hivatalától. Guolbodo elıbb Henrik királyhoz ( ) ment, aki azonban nem adott védelmet neki a püspök ellen. Ennélfogva kétségbeesésében Magyarországra utazott, majd innét visszatért a királyhoz, amikor az éppen egy itáliai hadjáraton volt és egészen Henrik 21 Bálint Sándor, II. kötet, 474. p. 22 SRH. I. kötet, p.

7 püspök haláláig ott is maradt. 23 Talán feltételezhetjük, hogy rossz híre megelızte és az itt már letelepült földijei nem fogadták szívesen, ezért nem maradt Magyarországon. Ezekrıl a személyekrıl lehet tehát a források alapján több-kevesebb bizonyossággal állítani, hogy észak-franciaországi (vallon) származásúak voltak és magas egyházi méltóságuk azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy valóban fontos szerepet játszottak a magyar egyház újjászervezésében. Jövetelük azonban további, köztörténeti szempontból is fontos kérdéseket is felvet. Elıször is: hogyan kell elképzelnünk a kapcsolatfelvételt? Györffy György egyszerre három megoldást is kínál: 24 szerinte a verduni kanonokokhoz az utat az 1035-ben Magyarországon tartózkodott Richardus verduni apát (Szent Gellért barátja) által, valamint lotharingiai zarándokok révén Wazo liège-i püspök ( ) által lehetett megtalálni, illetve, hogy Béla herceg feleségének az anyja, Ezzo rajnai palotagróf leánya lehetett a közvetítı. Az elsı két lehetıség az idıbeli távolság miatt nehezen képzelhetı el. Azt sem könnyő elhinni, hogy ha a magyarországi pogánylázadásnak, a keresztények öldöklésének a híre eljutott és nyilván eljutott arra a távoli vidékre, akkor a kanonokok komoly politikai biztosítékok nélkül vállalkoztak volna erre a veszedelmes küldetésre. Így a harmadik eset, azaz a Béla herceg családi kapcsolatai révén való közvetítés a leginkább valószínő: ez viszont jelentısen felértékelheti Béla személyét az esztendı eseményeiben. Az eddigi kutatások szerint ugyanis I. András király csak 1048-ban hívta haza öccsét Lengyelországból és osztotta meg vele a hatalmat, hogy segítséget kapjon Henrik császár fenyegetı támadásának a kivédésére. Ha azonban a kanonokok meghívása nem sokkal a verduni események után történt, akkor Bélának és a családjának már 1047-ben Magyarországon kellett lennie. Ebben az esetben viszont hazahívásának és a hatalommegosztásnak az oka nem (vagy nem csak) a Péter halálát megbosszulni kívánó német támadás kivédése lehetett, hanem inkább a pogánylázadás megfékezése. A pogánylázadás erejének az ismeretében, valamint tudva, hogy ezt az erıt András is kénytelen volt igénybe venni a hatalom megszerzése érdekében, nehéz 23 Catalogus, I. kötet, p. 24 MOT. I/1. kötet, p.

8 ugyanis elhinni, hogy egyedül, bármilyen külsı segítség nélkül képes volt azt olyan egyszerően, azaz egy rendelkezés útján lecsendesíteni, ahogyan a XIV. századi krónikakompozíció írja. 25 Ha a dolog valóban így történt, az a harmadik fivér, Levente szerepét is más megvilágításba helyezheti ez azonban egy másik tanulmány tárgya lehet. Fel kell tehát tételeznünk, hogy a kanonokok áttelepülése szervezett volt, nem pedig fejvesztett menekülés az igen veszélyes bizonytalanságba amit valóban nehéz lenne elhinni. Ebben az esetben viszont az is joggal feltételezhetı, hogy nem egy szál magukban, hanem esetleg komoly kísérettel érkeztek. E feltételezést megkönnyíti, hogy maguk a források sem csak a kanonokról írnak, hanem egyszerő városlakókról is. Ennek a kíséretnek pedig nyilván ott kellett letelepednie, ahol egy-egy kanonok hivatalt kapott: s valóban, a püspöki székvárosok közül nem is egyben megtaláljuk az olasz utcákat (Várad, Gyulafehérvár), vagy közvetlen környékükön azokat a településeket, amelyek lakosságának vallon eredete kétségbevonhatatlan (ilyen Eger mellett Tállya). Mivel ezekre az utcákra, városrészekre és településekre csak késı középkori vagy kora újkori adatokkal rendelkezünk, természetesen nem zárható ki késıbbi keletkezésük sem; tagadhatatlanul logikus lenne azonban létrejöttüket összekapcsolni az ekkor püspökökké tett kanonokok személyével, illetve kíséretével. Ezt az összekapcsolást, mint fentebb láttuk, forrás is megerısíti (a Chronicon Belgicum magnum). De ha feltételezésünk nem állná ki a próbát, akkor is valószínősíthetı a püspökké tett kanonokok szerepe abban, hogy késıbb nagy számú vallon telepes érkezett Magyarországra: feltőnıen gyakori hazalátogatásaik során nyilván beszámoltak az itteni viszonyokról és felkeltették az érdeklıdést Magyarország iránt. * * * 25 SRH. I. kötet, 344. p. A lázadók katonai erejének az igénybevételérıl ugyancsak a krónikakompozíció ír: Permiseruntque eos secundum desideria cordis eorum, ut irent et perirent in adinventionibus antiquorum patrum suorum, aliter enim non pugnabant contra Petrum regem pro Endre et Levente. (SRH. I. kötet, 337.) A köztudat András ezen vétke miatti isteni büntetésnek tulajdonította, hogy fiai magtalanul haltak meg és így ága kihalt: SRH p.

9 Összefoglalásként tehát megállapíthatjuk, hogy bizonyítható az a fontos szerep, amelyet a Észak-Franciaországból érkezı és itt magas méltóságokba jutott kanonokok akik közül többnek a személye teljes bizonyossággal vagy igen nagy valószínőséggel meg is határozható vittek a magyar egyház pogánylázadás utáni újjászervezésében. Ez a szerep a tényleges egyházszervezés mellett más helyeken (amilyen például a liturgiának vagy a kancelláriai gyakorlatnak a bizonyos fokú változása és átalakulása) is megfogható. A kanonokok érkezése emellett eseménytörténeti és társadalomtörténeti szempontból fontos következtetések levonására is alkalmat ad.

10 BIBLIOGRÁFIA Bálint Sándor, Ünnepi kalendárium, I II. kötet. Budapest, Catalogus Catalogus fontium historiae Hungaricae aevo ducum et regum ex stirpe Arpad descendentium, etc. Collegit, etc. Albinus Franciscus Gombos. Tom. I III. Budapestini, MCMXXXVII. Erdélyi László, A tihanyi apátság története. Elsı korszak: Az apátság önállósága. A pannonhalmi Szent-Benedek-rend története, X. kötet. Budapest, Györffy György, A székesfehérvári latinok betelepülésének kérdése. In: Székesfehérvár évszázadai, 2. Az István Király Múzeum Közleményei, 14. Székesfehérvár, p. Györffy György, Diplomata Hungariae antiquissima. Volumen I: ab anno 1000 usque ad annum Budapestini, MCMXCII. KMTL Korai magyar történeti lexikon (9 14. század). Fıszerkesztı: Kristó Gyula. Budapest, Kristó Gyula, Németek és latinok együtt szereplése a magyar krónikákban. Acta universitatis Szegediensis de Attila József nominatae. Acta Historica, különszám. Szeged, p. MOT. Magyarország története a honfoglalástól a tatárjárásig. IV: Az új társadalmi rend válsága, trónküzdelmek. (Szerzı: Györffy György.) In: Magyarország története, I. kötet, p. Budapest, Pais Dezsı, Miklós püspök írta-e a tihanyi alapítólevelet? Századok, 78. évfolyam. Budapest, SRH.

11 Scriptores rerum Hungaricarum tempore ducum regumque stirpis Arpadianae gestarum. Edendo operi praefuit Emericus Szentpétery. Budapestini, MCMXXXVII. Székely György, A székesfehérvári latinok és vallonok a középkori Magyarországon. In: Székesfehérvár évszázadai, 2. Az István Király Múzeum Közleményei, 14. Székesfehérvár, p. Szentpétery Imre, Magyar oklevéltan. Budapest, 1930.

LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG

LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG Várszegi Asztrik OSB LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG Az oblátusintézmény végigkíséri a szerzetesség történetét, korszakonként más és más hagyományt alakítva ki magának. Az obláció Istennek adott

Részletesebben

VII. FEJEZET. Erdőhátság.

VII. FEJEZET. Erdőhátság. VII. FEJEZET. Erdőhátság. 1. A királyi ispánság falvai. 2. A Becsegergely nemzetség szállásterülete. 3. A Zóvárd és Barsa nem birtoktöredékei. A mezőség középső részén elterülő kisnemes falutömböt délről

Részletesebben

Tóth Péter REGNUM VACAVIT VERO REGIMINE. Egy krónikahely és annak értelmezése

Tóth Péter REGNUM VACAVIT VERO REGIMINE. Egy krónikahely és annak értelmezése Tóth Péter REGNUM VACAVIT VERO REGIMINE Egy krónikahely és annak értelmezése A többszöri átszerkesztés, esetleg a másolások következtében a magyar krónikák számos olyan részletet tartalmaznak, amelyek

Részletesebben

SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL

SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL Az elmúlt négy évben a Magyar Rendészettudományi Társaság elsıdleges céljai között szerepelt a rendészettudomány elfogadtatása, az MTA rendszerébe történı

Részletesebben

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK:

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK: Passió 2011. Éppen a hálónkat mostuk a parton, amikor ezt mondta: Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket. Mi pedig azonnal otthagytuk hálóinkat és követtük ıt. Azóta sok minden történt

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

A szabadság törvénye. 2. fejezet. A szabadság ígérete

A szabadság törvénye. 2. fejezet. A szabadság ígérete A szabadság ígérete 2. fejezet A szabadság törvénye S oha nem felejtem el Istennek azt a közvetlen válaszát, amit 1990 tavaszának elején kaptam tıle. Munkámból kifolyólag akkoriban sokat utaztam az országban,

Részletesebben

A középkori szőlőművelés és borkereskedelem információtörténeti vizsgálatának lehetőségei

A középkori szőlőművelés és borkereskedelem információtörténeti vizsgálatának lehetőségei GULYÁS LÁSZLÓ SZABOLCS A középkori szőlőművelés és borkereskedelem információtörténeti vizsgálatának lehetőségei Az információtörténelem elméleti kereteinek kialakítása és lehetőségeinek felmérése noha

Részletesebben

A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I. Választáskutatás. A kutatás dokumentációja

A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I. Választáskutatás. A kutatás dokumentációja A T Á R K I A D A T F E L V É T E L E I N E K D O K U M E N T U M A I Választáskutatás A kutatás dokumentációja 2010 2 Az adatfelvétel leírása A kutatás célja a 2010-es országgyőlési képviselıválasztáson

Részletesebben

A Dunajec gyöngyszeme: Nedec vára

A Dunajec gyöngyszeme: Nedec vára A Dunajec gyöngyszeme: Nedec vára Nedec vára a Dunajec felıl A Balaton észak-nyugati csücskének környékén több település is ápol lengyel partnerkapcsolatokat, elsısorban Dél-Lengyelországban, azaz Kis-

Részletesebben

LOCA CREDIBILIA Hiteleshelyek a középkori Magyarországon

LOCA CREDIBILIA Hiteleshelyek a középkori Magyarországon EGYHÁZTÖRTÉNETI TANULMÁNYOK A PÉCSI EGYHÁZMEGYE TÖRTÉNETÉBİL IV. LOCA CREDIBILIA Hiteleshelyek a középkori Magyarországon Szerkesztette: FEDELES TAMÁS BILKEI IRÉN Pécs, 2009 KOSZTA LÁSZLÓ A MAGYAR SZÉKESKÁPTALANOK

Részletesebben

I. A TÖRVÉNYJAVASLATHOZ

I. A TÖRVÉNYJAVASLATHOZ Az Eötvös Károly Intézet véleménye az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számú törvényjavaslatról és az ahhoz benyújtott módosító javaslatokról Az alábbi szakvélemény a vizsgált rendelkezéseket

Részletesebben

Boldog újesztendıt kedves Tótiak!

Boldog újesztendıt kedves Tótiak! Káptalantóti Önkormányzat lapja /a Megyei Önkormányzat támogatásával/ VI. évfolyam 1. szám Boldog újesztendıt kedves Tótiak! Óév búcsúztatásaként szeretném megragadni az alkalmat és megköszönni minden

Részletesebben

Nagykırösi igehirdetık kincsestárából

Nagykırösi igehirdetık kincsestárából Nagykırösi igehirdetık kincsestárából Bibliaolvasás: 34. zsoltár Alapige: Jakab levele 1:17 Elhangzott: A negyvenes években Nagykırösön E Az ajándékozó Isten Keresztyén Atyámfiai! zt az istentiszteletet

Részletesebben

2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog

2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog 1. Bevezetés szellemi tulajdon koncepciója 2. óravázlat 2011. szeptember 19. Ötletek, erkölcs és jog Nemrégiben olvastam egy cikket, ami egy brit kutatást mutatott be: 2-4 éves gyermekeknél vizsgálták

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ I. ELŐZMÉNYEK 1. A módosítás indoka Az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását (a továbbiakban: Módosítás). A Módosítást

Részletesebben

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2009. évi elõfizetési árainkra TARTALOM

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2009. évi elõfizetési árainkra TARTALOM CXXXV. ÉVFOLYAM 20. SZÁM 2008. december 31. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2009. évi

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások

Szöveges változat: www.bekevar.fw.hu Hangformátum: www.ksze.org > Alaptanítások ALAPTANÍTÁSOK Jézus Neve 1. - Hogyan nyerte Jézus a Nevét? Jézus Krisztus Nevérıl tanítunk a mai napon. Három Igerésszel kezdjük a mai tanítást: Zsidó 1:1-6 Minekutána az Isten sok rendben és sokféleképpen

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata

Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Koreografált gimnasztikai mozgássorok elsajátításának és reprodukálásának vizsgálata Doktori tézisek Fügedi Balázs Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Sporttudományi Doktori Iskola

Részletesebben

KERESZTREFESZÍTÉS. Újpest-Belsőváros. 2008. 03. 21. Nagypéntek. Loránt Gábor. Olvasandó (lectio): Mt 27,31-56

KERESZTREFESZÍTÉS. Újpest-Belsőváros. 2008. 03. 21. Nagypéntek. Loránt Gábor. Olvasandó (lectio): Mt 27,31-56 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 21. Nagypéntek Loránt Gábor KERESZTREFESZÍTÉS Olvasandó (lectio): Mt 27,31-56 Miután kigúnyolták mármint Jézust levették róla a köpenyt, felöltöztették a saját ruhájába, és

Részletesebben

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY KŐBÁNYA KADA UTCA SÖRGYÁR UTCA KERESZTEZŐDÉSÉBEN TALÁLHATÓ SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY Készítette: Mednyánszky Miklós kulturális örökségvédelmi szakértı Eng.sz.:

Részletesebben

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl A Jelentést készítették ez Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai: Hegyi Szabolcs Hüttl

Részletesebben

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A cím magyarázata Vedres István (1765-1830.) kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Alkotmányügyi Bizottság 18.10.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE Tárgy: VÉLEMÉNY MAGYARORSZÁG ÚJ ALAPTÖRVÉNYÉRİL Elfogadta a VELENCEI BIZOTTSÁG 87. plenáris ülésén (Velence,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. december 8. napján tartott nyílt ülésérıl

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. december 8. napján tartott nyílt ülésérıl J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. december 8. napján tartott nyílt ülésérıl Jelen vannak: dr. Kozma József, a Bizottság elnöke, képviselı

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 Nr. 321/2016. SZENTJOBB EGYHÁZMEGYÉNK ŐSI KEGYHELYE Az Irgalmasság Évében tervezett lelkipásztori programok között, ahogyan azt Főtisztelendő Paptestvéreim

Részletesebben

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán

Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán Romológiai ismeretek kisebbségi mentálhigiéné 1 címő tantárgy bevezetésének tapasztalatai a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Karán a 2004/2005-ös tanévben *Dr. Mészáros Judit,**Szabóné Kármán

Részletesebben

Gulyás Emese. Nem látják át, és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok 1. 2010. május

Gulyás Emese. Nem látják át, és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok 1. 2010. május Gulyás Emese Nem látják át, és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok 1 2010. május A közvélemény-kutatás a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az Új Magyarország Fejlesztési Terv

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 Fleischer Tamás 1. BEVEZETÉS A hetvenes évek derekán az addigi "tanyakérdést" követıen átterelıdött a figyelem a kistelepülésekre: mondhatnánk - már ami a közleményeket

Részletesebben

Mozgássérült Passió 2010

Mozgássérült Passió 2010 Mozgássérült Passió 2010 1. Bevezetı zene 2. Barabás Gyorsan jön a színre az oltár környékérıl Barabás Laci: Szabadon engedtek, engem, a lázadót!? İt, pedig keresztre feszítették! İt, aki semmi rosszat

Részletesebben

(İk a néhai Dr. Arató Jenı fiai.) Az eredeti példány is náluk van.

(İk a néhai Dr. Arató Jenı fiai.) Az eredeti példány is náluk van. BEVEZETÉS A Szmodis család családfájának összeállításához az alábbi összefüggı adatok álltak rendelkezésemre: a.) Édesapám, néhai Szmodis Jenı tulajdonában volt családfa, b.) Szmodis Kálmán tulajdonában

Részletesebben

SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT

SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT 2013. február 13. SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT A Balaton turisztikai régió kiemelt szerepet játszik a magyar turizmusban: a KSH elızetes adatai szerint 2012-ben a kereskedelmi

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

1. A dolgozat tárgya és célkitőzései

1. A dolgozat tárgya és célkitőzései Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Germanisztikai Nyelvtudományi Doktori Program Juhász Márta A csolnoki nyelvjárás. Egy magyarországi német dialektus nyelvi

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

Ki és miért Ítélte Jézust halálra?

Ki és miért Ítélte Jézust halálra? Ki és miért Ítélte Jézust halálra? A kérdés nem oly egyszerű, mint az ember fölületes elgondolás után hiszi, mert az evangéliumirók nem voltak jelen a történteknél, csak másoktól hallották a történet folyamatát

Részletesebben

2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása

2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása A Központi Statisztikai Hivatal elızetes adatai 1 szerint 2014 márciusában a kereskedelmi

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (205) 555-5544 Sorszám:8. Ügyiratszám: 1-3/2012. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2012.

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374

Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374 Bibliaolvasás: ApCsel 2,1-12a Alapige: 2Kor 3,17 Énekek: 24, 111, 369, 372, Himnusz, 374 Elhangzott: 20 08. május 11-én, Pünkösd vasárnapján - Konfirmáción Pünkösd után? ézus tanítványainak az életében

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Határozat száma 61/2012.(IX.13.) Tárgy 10/2012.

JEGYZİKÖNYV. Határozat száma 61/2012.(IX.13.) Tárgy 10/2012. 10/2012. JEGYZİKÖNYV Készült: Recsk Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének a 2012. szeptember 13-án 16,00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Határozat száma 61/2012.(IX.13.) 62/2012.(IX.13.) 63/2012.(IX.13.)

Részletesebben

Az Árpád-ház történelme

Az Árpád-ház történelme Az Árpád-ház történelme I. István 997-1000/100-ig fejedelem; 1000/1001-1038-ig király Intézkedései: - Leveri a pogánylázadásokat: 997-ben Koppányt (Veszprém mellett, Koppány veszít, felnégyelik) - 1003-ban

Részletesebben

Jelentés. a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás helyzetérıl

Jelentés. a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás helyzetérıl NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA H-1051 Budapest, Nádor u. 22. www.kisebbsegiombudsman.hu Iktatószám: NEK-411/2011. Jelentés a nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Az UKBA 20 éves története Összeállította: Dr. Oláh András

Az UKBA 20 éves története Összeállította: Dr. Oláh András Az UKBA 20 éves története Összeállította: Dr. Oláh András Magyarországon 1991-ben német segítséggel került elıször megrendezésre Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb cukrászati, sütıipari szakkiállítása.

Részletesebben

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója

Jegyzıkönyv. 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ Fövenyes utcai területi irodájának 2013. évi szakmai beszámolója Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: I. 315-5/2014. Jegyzıkönyv Készült: a József

Részletesebben

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE 96 IRINA NASTASĂ-MATEI A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE Ute Schmidt: Basarabia. Coloniştii germani de la Marea Neagră, Editura Cartier, Chişinău, 2014, 420 oldal Túlz ás nélkül állíthatjuk, hogy

Részletesebben

VÁLOGATOTT FORRÁSOK TÖRTÉNETÉHEZ. Tóth Péter

VÁLOGATOTT FORRÁSOK TÖRTÉNETÉHEZ. Tóth Péter VÁLOGATOTT FORRÁSOK S A J Ó S Z E N T P É T E R TÖRTÉNETÉHEZ Összeállította Tóth Péter Sajószentpéter 2007 Kiadja Sajószentpéter Város Önkormányzata Felelıs kiadó Dr. Faragó Péter polgármester Lektorálta

Részletesebben

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Mit nyújt Önnek a Chartis Travel Guard utasbiztosítás? A Chartis Hungary biztosítóról Jelen feltételek (a továbbiakban: Utasbiztosítási Feltételek) szerinti biztosítási fedezetet a Chartis Europe S.A.

Részletesebben

A Kárpátok lejtőin komoly dolgok készülődnek"

A Kárpátok lejtőin komoly dolgok készülődnek GALAMBOS SÁNDOR A Kárpátok lejtőin komoly dolgok készülődnek" (Egy német város lapjai a magyar szabadságharcról) Nyíregyháza és Iserlohn német város között napjainkban élénk testvérvárosi kapcsolat áll

Részletesebben

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Duna Charta és az Élılánc Magyarországért konferenciája: Vagyonleltár Budapest, 2008. szeptember 27. Az állami tulajdon sorsa (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Tisztelt Hallgatóim! Megköszönve

Részletesebben

Hírlevél. Közel a csillag

Hírlevél. Közel a csillag RÉPCESZEMEREI Hírlevél IV. évfolyam, 2. szám 2008. December Közel a csillag A csillag közelít. Lángoló csóvája fényesen hasítja az égbolt fekete palástját. A világ, mint forró nyáron tikkadt föld az esıt,

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak:

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak: JEGYZİKÖNYV Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2009. augusztus 3-án, az Ügyrendi és Jogi Bizottság és a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság rendkívüli együttes

Részletesebben

Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2009. évi beszámolója

Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2009. évi beszámolója BUDAPEST FİVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1173. Budapest, XVII., Pesti út 165. Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2009.

Részletesebben

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Kis Zoltán CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Az ezredforduló felé közeledve egyre reálisabbnak és kézzelfoghatóbbnak tőnik Magyarország csatlakozása a

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. szeptember 15-én megtartott ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. szeptember 15-én megtartott ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI ÉS MEZİGAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 6/2009. JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. szeptember 15-én megtartott ülésérıl Határozatok száma: 9. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Országos Kézilabda. Kézilabda

Országos Kézilabda. Kézilabda Országos Kézilabda 2014. június 15-18. között Pécsett, az Országos Diákolimpia összevont labdajátékok III. korcsoportos döntőjében. Iskolánk kézilabda csapata 5. helyezést ért el. A csapat tagjai: Kassai

Részletesebben

Keresztút Avilai Szent Terézzel

Keresztút Avilai Szent Terézzel Keresztút Avilai Szent Terézzel Teréz gyermekkora óta elmélkedik Jézus szenvedéséről. Évek hosszú sora óta szokásom volt, hogy majdnem minden este lefekvéskor, midőn elalvás előtt még utoljára Istennek

Részletesebben

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ I A szabad bevándorlást támogató klasszikus érv így hangzik: Ha minden más változatlan, a vállalkozások oda mennek, ahol olcsó a munkaerı, a munkavállalók

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 2. Nemzetközi kapcsolatok 3. Hírek 3. GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS IS SZÜKSÉGES A VÁLSÁGKEZELÉSBEN

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 2. Nemzetközi kapcsolatok 3. Hírek 3. GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS IS SZÜKSÉGES A VÁLSÁGKEZELÉSBEN TARTALOM Aktuális 1. Fókusz 2. Nemzetközi kapcsolatok 3. Hírek 3. AKTUÁLIS GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS IS SZÜKSÉGES A VÁLSÁGKEZELÉSBEN Gazdaságélénkítés nélkül nem hozhat tartós eredményt a kormány válságkezelı

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása

ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása ALAPTANÍTÁSOK Gyógyulás 2. Jézus megváltása Máté 8:17 Beteljesedjék, amit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Pedig betegségeinket İ viselte, és fájdalmainkat hordozá Ez az Ige idézet az Ószövetségbıl,

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

s z o l g á l t a t á s i i r o d a

s z o l g á l t a t á s i i r o d a s z o l g á l t a t á s i i r o d a Ügyszám: Vj-162/2006/006. A Gazdasági Versenyhivatal a Dr. Kézdi Ügyvédi Iroda (ügyintézı: dr. K. A.) által képviselt Fıvárosi Közterületi Parkolási Társulás eljárás

Részletesebben

Családfa. Turteltaub. Bernátné (szül. Kasztor Rozália) 1850 után kb. 1918. Turteltaub. Glück Mór? 1892 körül. Bernát? 1911 előtt. Anya.

Családfa. Turteltaub. Bernátné (szül. Kasztor Rozália) 1850 után kb. 1918. Turteltaub. Glück Mór? 1892 körül. Bernát? 1911 előtt. Anya. Családfa Apai nagyapa Glück Mór? 1892 körül Apai nagyanya Glück Mórné (szül. Íritz Teréz) kb. 1840 kb. 1918 Anyai nagyapa Turteltaub Bernát? 1911 előtt Anyai nagyanya Turteltaub Bernátné (szül. Kasztor

Részletesebben

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések tükrében Domokos László elnök Állami Számvevıszék (2012. június 7. Nemzetközi Adókonferencia) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.)

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) BESZÁMOLÓ a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) A korábbi gyakorlatot követve az ülés adminisztratív-szakmai részérıl (EGB és GTR elıírások módosításai, új elıírások kezdeményezése, stb.) Deák

Részletesebben

Az UGA SYSTEM-TECHNIK a müncheni repülıtér részére szállít

Az UGA SYSTEM-TECHNIK a müncheni repülıtér részére szállít Az UGA SYSTEM-TECHNIK a müncheni repülıtér részére szállít Átstartolunk a 2. terminálra A müncheni Franz-Josef Strauß repülıtér: emberek és áruk nemzetközi csomópontja, Németország egyik legdinamikusabban

Részletesebben

1996. évi LXXXI. törvény. a társasági adóról és az osztalékadóról 1

1996. évi LXXXI. törvény. a társasági adóról és az osztalékadóról 1 1. oldal 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 1 Az állami feladatok ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a vállalkozások kedvezı mőködési feltételeinek elısegítése,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Lovászpatona Község Önkormányzata Lovászpatona, Kossuth tér 2. Szám: /2012. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Lovászpatona Község Önkormányzati Képviselı-testülete 2012. április 26-án 19 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2. Kf.27.185/2007/6. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a Forever Living Products Egészségügyi Élelmezési és Kozmetikai Termékeket Forgalmazó Kft. (Budapest) felperesnek

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2010. AUGUSZTUS 15-ÉN MEGTARTOTT ÜNNEPI ÜLÉSÉRİL

JEGYZİKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2010. AUGUSZTUS 15-ÉN MEGTARTOTT ÜNNEPI ÜLÉSÉRİL Esztergom Város Polgármesteri Hivatala 2501 Esztergom, Széchenyi tér 1. Pf. 92. 2937-15/2010. JEGYZİKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2010. AUGUSZTUS 15-ÉN MEGTARTOTT ÜNNEPI ÜLÉSÉRİL

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN Lipták Katalin Ph.D. hallgató Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Világgazdaságtani Tanszék Eddigi kutatásaim eredményeképpen a közgazdasági

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Székely Sándor LINZBAUER XAVÉR FERENC (1807 1888) 1. Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai

Székely Sándor LINZBAUER XAVÉR FERENC (1807 1888) 1. Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai Székely Sándor LINZBAUER XAVÉR FERENC (1807 1888) 1 Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai Másfél évszázad távlatából hajtjuk meg az elismerés zászlaját Linzbauer előtt, aki elévületlen

Részletesebben

A ROMÁNIAI NÉPSZÁMLÁLÁS ELİZETES EREDMÉNYEI

A ROMÁNIAI NÉPSZÁMLÁLÁS ELİZETES EREDMÉNYEI A ROMÁNIAI NÉPSZÁMLÁLÁS ELİZETES EREDMÉNYEI A Romániában 1977. január 5-én tartott népszámlálás elızetes eredményeit a központi népszámlálási bizottság a Revista de statistică 1977. júniusi számában közölte.

Részletesebben

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról 106/2009. (XII. 21.) OGY határozat a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról Az Országgyőlés abból a felismerésbıl kiindulva, hogy a kábítószer-használat és -kereskedelem

Részletesebben

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Útmenti keresztek Apátfalván települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Veréb Anett

Részletesebben

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet! Amikor először tanítottam Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam a karácsonyi történetet, tágas tornácunkon álltam,

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült: a Kulturális Bizottság 2010. február 9-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén.

JEGYZİKÖNYV. Készült: a Kulturális Bizottság 2010. február 9-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén. JEGYZİKÖNYV Készült: a Kulturális Bizottság 2010. február 9-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén. Jelen vannak: A Kulturális Bizottság részérıl: Hajdu Imre, a bizottság elnöke

Részletesebben

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség

Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Ahol a katonai és gazdasági tisztességtelenség véget ér, ott kezdıdik a politikai tisztességtelenség Churchill azt mondta: Ahol a tisztesség véget ér, ott kezdıdik a politika. Az utóbbi napok kiegészítették

Részletesebben

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje Hatályos: 2010 12.01-től visszavonásig. Készítette: Katus Györgyné Kelt: 2010. 12. 01. Intézményvezető 1. A

Részletesebben

Művészettörténeti fejtegetések

Művészettörténeti fejtegetések Művészettörténeti fejtegetések A tanulmány-trilógiám harmadik fejezete nem ténykérdéseket tárgyal, hanem művészettörténeti dolgokra akarja felhívni a figyelmet. Azonban az, hogy a harmadik részt megérthessék,

Részletesebben

KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT

KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT KLENNER ZOLTÁN MENEDÉKJOG ÉS BIZTONSÁGI KOCKÁZAT A biztonságról és biztonsági kockázatokról a menedékjoggal, illetve a hazánkba érkezı- és az utóbbi években jelentısen megnövekedett számú menedékkérıvel

Részletesebben

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. május 7-i rendkívüli ülésére

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. május 7-i rendkívüli ülésére Tárgy: Elıkészítette: Véleményezı bizottság: Malomasszonykerti ingatlanok, önkormányzati tulajdonba adásáról, közterületté nyilvánításáról és annak elnevezésérıl. Dr. Heinerné Dr. Kecskés Aranka jegyzı

Részletesebben

3. számú melléklet. Tanár szakos hallgatók gyakorlati képzése

3. számú melléklet. Tanár szakos hallgatók gyakorlati képzése 3. számú melléklet Tanár szakos hallgatók gyakorlati képzése A 2006/2007. tanévben 39+3 (igh. szakvezetı) gyakorló iskolai és 53 önkormányzati iskolai szakvezetı irányította 553 nappali, 247 diplomás levelezı

Részletesebben

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete

Mennyei matematika. 20. fejezet. A békesség ígérete 20. fejezet Mennyei matematika C süggesztı a helyzet! Szép lassan nyolcmilliárd ember él a Földön, mi, adventisták pedig körülbelül tízmillióan vagyunk ezen a bolygón. Az emberek száma évente mintegy harminc

Részletesebben

Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról

Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról A Magyar Nemzeti Levéltár Gyır-Moson-Sopron Megye Gyıri Levéltára és a Piarista Általános Iskola, Gimnázium

Részletesebben

DR. HUBAI JÓZSEF * Magyarország természeti erıforrásainak gazdálkodása dása az Európai Unióban, 2004/2005

DR. HUBAI JÓZSEF * Magyarország természeti erıforrásainak gazdálkodása dása az Európai Unióban, 2004/2005 Elızmények DR. HUBAI JÓZSEF * Magyarország természeti erıforrásainak gazdálkodása dása az Európai Unióban, 2004/2005 Natural resources management in Hungary, a member state of the EU, in 2004/2005 Hungary

Részletesebben

Tornyospálca, református templom 1

Tornyospálca, református templom 1 Juan Cabello Simon Zoltán Tornyospálca, református templom 1 A falu neve elôször egy Péter nevû ember birtokaként Polcia formában, 1212-ben bukkan fel Zsurk határosaként. 2 Az eredetileg máshol birtokos

Részletesebben

A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban

A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban I. A megváltozott munkaképességő álláskeresık létszámadatai Régiónk munkaerı-piaci helyzetét

Részletesebben

A NEVELİK HÁZA EGYESÜLET 2007. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

A NEVELİK HÁZA EGYESÜLET 2007. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A NEVELİK HÁZA EGYESÜLET 2007. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A NEVELİK HÁZA EGYESÜLET 2007. évi közhasznúsági jelentése 1. Számviteli beszámoló A Nevelık Háza Egyesület 2007 évben gazdálkodásáról a számviteli

Részletesebben