A veszteségben rejlő nyereség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A veszteségben rejlő nyereség"

Átírás

1 1 A veszteségben rejlő nyereség Emese Díj Tűzmadár irodalmi pályázat jelige: Barackvirág Szombat volt. Egy átlagos szombat, annak minden egyszerű és úgy hittem, nagyszerűségével. Nikim a barátjánál, a régi lakóhelyünkön töltötte a hétvégét, Attila, az imádott férfi, épp a boltban kereste a bevásárlólistán szereplő dolgokat. Én az ágyban lustiztam, és harmóniában voltam önmagammal. A kezem végigsimított testem valamennyi porcikáján, majd megpihent a mellemen. Mindig is büszke voltam a melleimre. Kamaszkorom óta kitüntetett figyelemmel viseltettem iránta, s mindent megtettem azért, hogy szép és formás maradjon. Azon a reggelen is büszkén simogattam...egy darabig. Aztán észrevettem valamit. Valamit, ami eddig nem mutatkozott a bal mellemben. Kezdetben nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a "valaminek", aztán egyre izgatottabban néztem, hogy a másik mellemben ugyanazt a csomót érzem-e. Nem, ez nem lehet! Az egyikben ott van, de a másikban nincs. A sziréna megszólalt a fejemben. Baj van! Baj van! Újra és újra megtapogattam a csomót, majd ugyanúgy vizsgáltam a másik mellem is. A különbség egyre jobban érezhető volt. Baj van! Baj van! A sziréna csak nem akart elhallgatni. Páni félelem lett úrrá rajtam. Kis idő múlva azért megpróbáltam nyugtatgatni magam. - Nem, ez nem lehet rák, ez valami kis csomó, ami majd elmúlik, felszívódik. Kisvártatva már mosolyogni is tudtam az egészen. Aztán megérkezett Attila. Mosolyogva dugta be a fejét az ajtón. - Anyafej! Már felébredtél? - kérdezte örömmel. - Fel hát! - válaszoltam hetykén. - Gyere, nézd meg mit találtam! Ő jött, és kajánul vigyorgott, mikor a kezét arra a mellemre húztam. - Fogd meg! Érzed? Ahogy tapogatta a mellem, a tekintete egyre inkább elfelhősödött. - Mikor vetted észre? - Apa! Nyugi, majd elmegyek mammográfiára, biztos nincs semmi gond - próbáltam vele együtt magamat is megnyugtatni. Szótlanul ment ki a szobából, és nekilátott kipakolni a cuccokat, amiket a boltból hozott. Utánamentem. Hónapok óta most először volt olyan gondolatom, hogy jó lenne egy cigit elszívni. Nem tettem.

2 2 A munkahelyen a túlórázási időszak vége felé jártunk, s a karácsony is egyre közeledett. Muszáj még az ünnepek előtt "mell ügyben" megnyugtatnom magam, hogy minden rendben - okoskodtam. Jóleső érzéssel töltött el a gondolat, hogy ezt a karácsonyt a régi lakóhelyünkön, a testvéreméknél töltjük majd, emellett nyugtalanított a kis csomó, amit a bal mellemben felfedeztem. Úgy gondoltam, hogy a lehető leghamarabb akkor tudok mammográfiára eljutni, ha magánorvost keresek. A segítségével talán néhány napon belül bekerülhetek a vizsgálatra, bár biztos nem lesz olcsó eme szívesség kérése. Oké, semmi gond - akkor irány nőgyógyászt keresni! Miután csak néhány éve élek itt a fővárosban, úgy gondoltam, talán a kolléganők tudnak segíteni ebben is. Sikerült egy olyan nőgyógyászt ajánlaniuk, akinek a rendelőjében ultrahang gép is van, így ott, azon nyomban megtudhatom, hogy nincs semmi probléma. (Istenem, mekkorát tévedtem!) Bizakodva mentünk Attilával a vizsgálatra, bár a csomó, az eltelt két hétben, a menzesz után sem akart felszívódni. Mikor beléptem a rendelő ajtaján, már egészen biztos voltam abban, hogy nekem ugyan kutya bajom sincs. Minden félelem nélkül vetettem alá magam a nőgyógyászati, majd az ultrahang vizsgálatnak. A doki arca azonban semmi jót nem mutatott. - Mikor vette észre? - kérdezte, s vizslatóan nézett rám. - Úgy két hete - válaszoltam. Korábban nem volt ott, hisz mindennap mellápoló zselét használtam, biztos hamarabb is feltűnt volna folytattam, akkor már kétségbeesetten. - Ezt mindenképp meg kell nézetni a mammográfián. Elég tömött a duzzanat, szerintem nincs nagy gond, de azért szeretném, ha ezt radiológus is megerősítené tette hozzá, mintegy nyugtatásképpen. Majd telefonszámot cseréltünk, s ígéretet kaptam arra, hogy megpróbál mielőbb bejuttatni a vizsgálatra. Niki születésnapja volt aznap, bár ismét a barátjánál töltötte a hétvégét. Izgatottan érdeklődött a telefonban, hogy mi volt a vizsgálaton. Elővettem a legmegnyugtatóbb hangszínem, s hanyagul vetettem oda: - semmi gond, csak még egy mammográfiás vizsgálatra is el kell mennem. Hallotta, hogy egyáltalán nem aggódom jól sikerült palástolnom a félelmem-, így megnyugodva tette le a mobilt. Attilát azonban nem tudtam úgymond becsapni. Látta rajtam a páni félelmet, bár ügyesen úgy tett, mintha tényleg semmi gond sem lenne, lehetne.

3 3 A hétvége hátralevő részét a mellrákról szóló cikkek, fórumok és egyéb ijesztő hírforrások tanulmányozásával töltöttem a neten, bár még mindig bennem volt: nem, velem ilyen nem történhet. Nem lehetek rákos, minden rendben lesz. Megnyugodva mentem el dolgozni. Rendben. Akkor majd valamikor karácsony után, vagy a jövő év elején meglesz a vizsgálat, addig meg hurrá! itt a karácsony, lehet örülni a rég nem látott családtagoknak. Ezer apró kis emlék ötlött fel bennem drága testvéremmel, gyerekkorunkkal kapcsolatban, s már előre örültem a találkozásnak. A hét végén már ott leszünk, és újra tudunk örülni egymásnak. Nyugodtan, kiegyensúlyozottan végeztem a munkám, s az egész "melltörténet", a félelmeim olyan abszurdnak tűntek. El is hessegettem ügyesen a rossz a gondolatokat. Csak pozitívan! - mondogattam magamban. Aztán megszólalt a telefon. Kedvenc nőgyógyászom örömmel újságolta, hogy sikerült időpontot szereznie...másnapra. Fordult velem egyet a világ, de azért udvariasan megköszöntem a fáradozását. Rendben. Akkor másnap nincs munka, mammo vizsgálat van, de aztán ismét lehet örülni a néhány nap múlva beköszönő ünnepeknek. Niki a téli szünetet ott lent tölti, mi Attilámmal péntek délután indulunk. Semmi nem akadályozhat meg abban, hogy igazán kellemes karácsonyi ünnepek elé nézzünk. A vizsgálat egy másik, tőlünk messze lévő kerületben történt. Kézen fogva lépdeltünk a nagy épület felé, amerre a biztonsági őr irányított minket. Nem beszélgettünk. Gondolataimat a vizsgálat, az eredmény, a kétségbeesés, a bizakodás, majd ismét a kétségbeesés, a "mi van, ha nagy a baj", "á, biztos semmi gáz" és hasonlók töltötték ki. Megérkeztünk. Néhány perc múlva már vetkőztem, s igyekeztem megállapítani, hogy az asszisztensnő mindig ilyen morcos, vagy csak ma nincs jó napja. Engedelmesen tettem egyik mellem a másik után az üveglapra, és megpróbáltam nem felkiáltani, mikor fájdalmat éreztem. Minden egyes részvizsgálat után megköszöntem a nőnek azt, hogy segít - vagyis, hogy végzi a munkáját. Emiatt egy kicsit megenyhülni látszott irányomban, s a vizsgálat végére még egy dicséretet is kaptam abban a témában, hogy milyen erős vagyok, egy hang nélkül tűröm a megpróbáltatásokat. Nem akartam viccelődni - miért, ha üvöltök, úgy jobb lesz az eredmény? Mert akkor úgy üvöltök majd, ahogy csak a torkomon kifér. Csendben, alig hallhatóan csak annyit mondtam - köszönöm. A mell-lapítgatás után egy ágyra kellett félmeztelenül lefeküdnöm, s várnom a doktornőt. Hamarosan meg is érkezett, és egy nagy sóhajjal elkezdte tapogatni a melleim, majd leült az ultrahang vizsgáló gép elé.

4 4 A már megszokott - mikor vette észre? - kérdést tette fel, én engedelmesen válaszolgattam a további kérdéseire is. - Volt a családban emlőrákos? - Nem. Emlőrákos nem volt. Agydaganat, tüdő, prosztata és gerincvelő daganat volt. Emlőrák nem. Hitetlenkedve nézett rám, s a biztonság kedvéért még egyszer megkérdezte: - A felmenői között sem? - Nem! Internetes búvárkodásom eredményeképp megszólalt ismét a fejemben a sziréna. Ha ennyire az után kutat a tisztelt doktornő, hogy volt-e a családban mellrákos, akkor valószínű, hogy nálam tényleg baj lehet. Miután nem szeretem a bizonytalanságit, rákérdeztem: - Rákos vagyok? Fejbólintás volt a válasz. Részemről pedig egy iszonyatos fájdalomérzet a lelkemben. Most rajtam volt a sor hitetlenkedés témában. - Biztos, hogy rákos vagyok? Egészen biztos? - kiáltottam sírva, a fájdalomtól összegörnyedve. - Nézze! Biztosat csak a szövettan tud kimutatni. De jó néhány éve végzem a munkám, és én úgy látom, ez egy rákos daganat. Mindenképp műtétre van szükség akár jó, akár rosszindulatú ez az elváltozás. Majd a monitorra mutatott. - Nézze! Bár most ez egy felnagyított kép, de ott van. Rák. Mikor ránéztem a monitorra egy nagy fekete tömött kört láttam. A rákomat. Iszonyatosan éreztem magam, s az egyetlen "fegyvert" a sírást vettem elő. Sírtam, sírtam megállíthatatlanul. A doktornő egy darabig tűrte, majd felállt, és annyit mondott: - Szedje már össze magát! Minek sír? Még akár húsz évig is elélhet. A regulázására dühösen annyit válaszoltam: - Tudja, nem egy könyvet olvastam, nem egy filmet láttam, ahol a páciensnek megmondták, hogy rákos. Megviselt. De azért az életben, a saját életemben azért ez egészen más. Ezek után ott hagyott. Én meg feküdtem, továbbra is félmeztelenül, és megállíthatatlanul sírva. Aztán eszembe jutott Niki. Jézusom! Ez rá is kihatással lehet! A fájdalom szinte már elviselhetetlennek tűnt. Pondrónak, egy korcsnak, egy dögnek éreztem magam.

5 5 Az önostorozásból ismét a doktornő hangja zökkentett ki. - Még mindig itt fekszik? Öltözzön már fel! Engedelmeskedtem, bár a könnyeimnek továbbra sem tudtam parancsolni. Mikor végre elkészültem, odajött hozzám a doktornő ére van időpontunk a tűbiopsziás vizsgálatra. A válaszom megint csak a sírás volt. - Nézze!- mondta. Ha most foglalok Önnek helyet, és nem jön el, akkor egy másik beteg elől veszi el a vizsgálati lehetőséget. Éktelen haragra gerjedtem már magától a feltételezéstől is, hogy kapok egy időpontot, de én mint hülyegyerek egyszerűen nem jövök el. - Eljövök! Ha megbeszéljük, hogy jönnöm kell, akkor eljövök! Majd félénken hozzátettem: - nem kaphatnék még egy kis időt? - Időt? Mire?? Az életre?? Biztosan totál hülyének nézett. Nem tudhatta, hogy én arra gondoltam, hogy netán sikerül kigyógyítanom magam, vagy valahogy, valamilyen módszerrel másnak kigyógyítania engem ebből a szörnyű kórból. Erre kértem időt. Vigasztalásul hozzá tette: - A vizsgálat nem fáj. - Rendben, kérem az időpontot. - válaszoltam. Hagytam, hadd higgye csak azt, hogy az esetleges fájdalom tartott volna vissza a vizsgálattól. Majd elfordult tőlem, és annyit mondott. - Megtehettem volna, hogy a vizsgálat alatt nem mondok semmit, csak a kezébe nyomom az eredményt, azt' menjen isten hírével. - Köszönöm a segítségét! - volt a válaszom. Magamban pedig annyit tettem hozzá: köszönöm a kegyetlen módot, ahogy tudatta velem a tényt. Rákos vagyok, minden bizonnyal. Köszönöm a kegyetlenségét, mert így nem kezdem megint, amit a fülemmel, a nagyothallásommal kapcsolatban tettem. Sikertelenül. Nem tudtam meggyógyítani a fülem, s immár hónapok óta hallókészülékkel élek. A rákot nem magamnak kell meggyógyítanom. - Menjen ki egy kicsit a friss levegőre, az eredményt mindjárt írásban is megkapja utasított. Úgy rohantam ki Attilához, mintha attól tartanék, ha ott bent maradok, talán azon nyomban meg is halok. Sírva borultam Attila nyakába, és üvöltöttem:- Apa! Rákos vagyok! Ő hitetlenkedve nézett rám, a szemében iszonyat tükröződött, majd szorosan magához ölelt. Sírtunk.

6 6 Kisvártatva kimentünk a kórház parkolójába, és akkor már nem tudtam türtőztetni magam, kértem egy szál cigit. Érdekes volt, mert bár hónapok óta nem szívtam el egyetlen szálat sem, ugyanúgy tudtam cigizni, mint annak előtte. Talán ez egy picit meg is nyugtatott. Némileg lehiggadva mentünk vissza az írásba foglalt halálos ítéletemért. Az úgymond kálváriám kezdetére a fentiek szerinti formában szó szerint emlékszem. Sem több, sem kevesebb nem történt azon a napon, melyről azt mondhatom, az életemet változtatta meg. Bár azon a napon én sokkal inkább hittem a halálban, mint abban, hogy ebből a betegségből kigyógyulok. Nos, a mammográfiás vizsgálat után két nappal a mellbiopsziát is megcsinálták a kórházban, s bár a radiológus orvos kedvesen csak azt mondogatta, hogy nyugalom, ez csak azért kell, hogy tisztábban lássunk, én már akkor pontosan tudtam, hogy valójában mit is fognak majd látni, ha górcső alá veszik a kivett sejtjeimet. Eredményt a karácsonyi ünnepek utánra ígértek Mielőtt leutaztunk volna drága öcsémékhez, megbeszéltük vele és kedves sógornőmmel, hogy sem Nikinek sem pedig az ő csemetéinek nem szólunk arról, hogy mi történt. Arra gondoltam, hogy a karácsony ne azzal teljen, hogy mindenki engem sajnálgat, hogy még a széltől is óvnak, s megvallom, így legalább gyakoroltam azt, hogy milyen is az: erősnek lenni, nem pánikba esni, nem sírni, és persze azért titokban bizakodni. Csodaszép karácsonyunk volt, közös játékkal, együtt tévézéssel, nagy beszélgetésekkel, s azzal a tudattal, hogy ez a ház, ahol a testvéremék laknak, az igaz szeretet háza. Bár esténként, mikor senki nem látott, az emeleti fürdőben sírdogáltam azon, hogy mi van, ha ez volt az utolsó karácsony. Mi van akkor, ha csak kevés időm van hátra, s bármennyire is maradni szeretnék a Földön, kénytelen vagyok odaátra költözni. A félelem szinte megbénított. Emellett, mint egy tudathasadásos állapotban lévő személy, eljátszadoztam azzal a gondolattal is, hogy ha mégis meghalok, hát akkor a néhány évvel korábban elhunyt drága édesapámmal és a már nagyon régen meghalt anyukámmal együtt lehetek, végre ismét megölelhetem őket, megsimogathatom a kezüket, elmondhatom, hogy mennyire szerettem és a mai napig szeretem mindkettejüket. Így utólag két év távlatából azt mondhatom, akkoriban minden bizonnyal az őrület határán álltam.

7 7 A biopszia eredménye a legnagyobb félelmemet igazolta: rosszindulatú daganat nőtt a bal mellemben. A nőgyógyász orvosom segítségével rekord idő alatt sikerült onkosebészt előkeríteni, s mire felocsúdtam, már az onkoteam előtt álltam félmeztelenül, remegve, rettegve, hogy itt most mit is fognak csinálni velem. A négy orvos által végzett tapintásos vizsgálat után megszületett a döntés: miután az nem derült ki, hogy a hónaljban lévő elváltozás a mellrák áttétje-e, előbb műtét, aztán valószínű sugárterápia következik. Kemoterápiáról mint azt majd látjuk, sajnos csak egyelőre nem volt szó. Nos, a műtét megvolt, kivették a csomót a mellből és a nyirokrendszerből, ám a sugárkezelés előtt - a nyirokcsomók szövettanilag megállapított áttétjére tekintettel -még egy aprócska megpróbáltatáson is túl kellett esnem, a kemoterápián. Szóval nem volt elég, hogy rákos lettem, már áttétet is képezett, s az onkológus doktornő szerint olyan rossz lett a szövettani eredmény, hogy ezt csak drasztikus kemoterápiával lehet majd valamelyest kezelni. Ettől a ponttól kezdve kerültem abba az állapotba, mikor már nem voltam hajlandó aludni. Úgy gondolkodtam, hogy amíg ébren vagyok, addig tudom, hogy még élek, hát minden lehetőséget megragadtam ahhoz, hogy ébren is tartsam magam. Literszám ittam a kávét, szívtam a büdös cigarettát, s közben eszelősen kerestem-kutattam előbb a rákot kiváltó okok, a túlélés esélyei, az orvosi kezelések mikéntje, majd az alternatív gyógymódok után. Élni akartam! Nagyon akartam élni! Meglepően sok olyan tárgyú könyvet, cikket, történetet találtam az interneten, melyek ezzel a betegséggel foglalkoztak. Sok sikertörténetet is olvastam, s olyan filmeket is megnéztem, ahol a főszereplő kigyógyult e súlyos betegségből. Szinte mással sem foglalkoztam, mint azzal, hogy azt kutassam, valóban meg lehet-e gyógyulni még egy áttétes rákból is?? A hitem napról napra erősödött. Aztán eljött az első kemoterápia időpontja. A kezelés alatt próbáltam nem arra gondolni, hogy most épp szétmérgezik a testem, sokkal inkább arra, hogy azok a sejtek is elpusztulnak, melyek megléte nem kívánatos. Nos, a kezelés utáni napokban nálam a szokásos tünetek nem jelentkeztek, nem volt hányingerem, nem hánytam, nem éreztem magam fáradtnak, és úgy egyáltalán, a végén már azon gondolkodtam, hogy nálam talán nem is a kemo folyt, mert tulajdonképp kutya bajom sincs tőle. Azt mondta az onkológus doktornő, hogy igen, van ilyen, ugyan nem gyakori, de előfordul. S ha jól meggondolom, napokon keresztül, már jóval a kemoterápia előtt azt mondogattam magamban, hogy lehet, hogy másra nagyon rossz hatással van a kemo, de nem kötelező, hogy nálam is úgy történjen. Emellett akkor már

8 8 literszám ittam a paradicsomlevet, a céklalevet és mindent, amiről azt olvastam, hogy jó a szervezetnek. A betegségről szóló írásokból okulva áttértem egy olyan táplálkozásra, mely sokban támogatta a szervezetemet, a korábbi mindent megenni elvvel szemben. A terápia azonban az én hajhagymáimat sem kímélte. A doktornő már előre figyelmeztetett, hogy az első kemoterápia után két héttel hullani kezd majd a hajam. Mivel a kemo mellékhatásai nálam nem mutatkoztak és most arról nem beszélek, hogy a szervezeten belül esetlegesen milyen károkat okozott -, úgy gondoltam, talán a hajhullást is megúszom. Nem így történt. Fésülködés közben egy tincs maradt úgy egészében a kezemben. Aztán még egy. Sírtam. Másnap kénytelen- kelletlen elmentem a már jó előre kiszemelt boltba parókát venni. Szerencsémre sikerült pont olyan fazont találni, mint az eredeti. Parókavásárlás után viszont már eldöntöttem, hogy megkérem Attilát, vágja le kopaszra a hajam, mert én ugyan nem fogom végignézni azt, ahogy spontán megkopaszodom. Kopasz lettem. Kedvesem látta, hogy ez mennyire megviselt, így megdöbbenésemre felajánlotta, hogy ha úgy könnyebb, hát Ő is lenyírja a sajátját, aztán akkor már ketten leszünk kopaszok. A bejárati ajtóra pedig kiírjuk, hogy Kopasz-tanya, belépés csak saját felelősségre. Természetesen nem fogadtam el eme nemes gesztust, de jólesett, hogy ennyire átérzi a problémám. Sokak szerint a haj kinő, nem kell ezen úgy aggódni. Igen. Kinő. Ám azért azok a nők, akik ezt átélték, bizonyítottan megszenvedték az élményt. Attilám egy kicsit fel akart vidítani azzal is, hogy a hét végén elvitt Visegrádra. Hamarosan visszafele robogtunk, mivel nem bírtam elviselni a tudatot, hogy itt most mindenki tudja, hogy rákos voltam, s hogy a kemoterápia miatt viselek parókát. (Hozzáteszem, még egészen közelről sem lehetett látni, hogy az a hajrengeteg nem a sajátom, de akkoriban ezt én máshogy gondoltam. ) Aztán teltek múltak a napok, hetek, s a kopaszságom egyre kevésbé zavart. Olyan is előfordult, hogy paróka, kendő vagy turbán nélkül mentem le a boltba, s már nem jelentett gondot az, hogy esetleg tudják, beteg voltam. Ez vagyok, ilyen lettem, az életemért hajjal vagy haj nélkül, sőt, addigra már szempilla és szemöldök nélkül, de megküzdök! S itt kell megemlítenem azt a nagyon fontos tényt, hogy örülhetek, hogy csak a csomót kellett kivenniük, nem pedig mastectomiát végrehajtaniuk. Az ugyanis sokkal lesújtóbb lett volna, mint holmi hajkorona elvesztése. A hajam elkezdett nőni, a kemoterápiának vége lett, s már csak a sugárkezelés volt hátra. Nos, a kemonál csak akkor kerültem rossz állapotba, ha a kezelés előtt a szobatársnőmmel úgymond tanulmányútra mentünk az onkológiai osztályon. Rengeteg halálos beteget láttunk, szívszakasztó volt, ahogy próbáltak kapaszkodni az életbe.

9 9 S az sem volt jó élmény, mikor néhányan már csak a fémdobozban hagyhatták el az osztályt. Ezek a dolgok nagyon-nagyon megviseltek. Csakúgy, mint az, amikor a doktornőre várakozván szóba elegyedtem egy bácsival, akinél nem tudták folytatni a terápiát, a rossz májértékei miatt. Az arcán temérdek pattanás volt az előző kemo mellékhatása-, de a szemében bizakodást láttam, mikor közölték vele, hogy most hazamehet, egy hét múlva talán lesz annyira jó az eredménye, hogy folytathassák a kezelést. Vidáman integetett felém, hogy akkor majd legközelebb folytatjuk a beszélgetést. A bácsit azóta sem láttam, de a mai napig megkönnyezem, ha azon gondolkodom, hogy a pattanásos bácsi vajon él-e még? A szívfájdító, lélekromboló dolgok a sugárkezelés időtartama alatt csak fokozódtak. Mi, akik a kezelésre vártunk, mindnyájan tudtuk, hogy akik ott ülnek, vagy kezükben az ominózus kartonlappal megjelennek, már látták a poklot. Egyszer egy édesanyára lettem figyelmes. Azt gondoltam, talán a fekvőbeteg részlegre igyekszik, magával húzva négy év körüli kislányát. Aztán megláttam a kezében a kártyát. Nem. Ez a fiatal nő nem látogatóba jött. Ugyanolyan daganatos beteg, mint mi ott mindannyian. S csak reménykedni tudtam abban, hogy a rákot leküzdve fel bírja nevelni lánykáját. Ugyanígy sokkoló hatással volt rám a 24 éves negyedelt mellű fiatal lány, aki akár a sajátom is lehetett volna, vagy a 27 éves agydaganatos fiú is. Bízom abban, hogy hozzám hasonlóan Ők is sikeresen meg tudtak küzdeni a kórral. A kórházi osztályokról tolókocsival letolt betegekről nem beszélek. Néhányan már szinte öntudatlanul ültek a kocsiban, s inkább hasonlítottak a biológia órán mutatott csontvázra, mint érző, lélegző, hús-vér emberre. Sok esetben sírva mentem haza a kezelésről, és nem győztem bizonygatni magamnak, hogy nekem nem kell feltétlenül így járnom, s ők is meggyógyulhatnak még. A kezelések alatt nem dolgoztam, de segítséget lelkiekben, anyaiakban, barátoktól, kollégáktól rengeteget kaptam. Nem múlt el nap, hogy valaki fel ne hívott volna, t ne írt volna, érdeklődvén a hogylétem felől. Többen meglátogattak, s bár soha nem kértem, gyakran kaptam úgymond céklahozzájárulást, ami néhány ezer forint többletként jelent meg a számlámon. A testvérem nem egyszer megtette, hogy azért utazott három órát vonattal hozzám, három órát haza, hogy két órára együtt lehessen velem. Lelki és anyagi támogatását, közvetlen családja igaz szeretetét soha nem fogom tudni meghálálni. Drága lánykám szalagavatóján a műtét akkori időpontja miatt ugyan jelen lenni nem tudtam, de a ballagásán büszke anyaként néztem, ahogy átveszi a bizonyítványát. Tisztelem Őt azért (is), amiért olyan hősiesen vette az akadályokat onnantól kezdve, hogy a műtét előtti hetekben elmondtam Neki

10 10 a történéseket. Nem köntörfalazva, minden lehetőséget a halált is - felvázolva. Szerelemmel említem meg Attilám, aki látta a korai időszakban a tépelődéseimet, átérezte félelmeimet, és bár nem mutatta, tudom, hogy iszonyú félelemben élt, amíg azt nem érezte, hogy hajlandó vagyok felvenni a harcot akár minden egyes daganatsejt ellen. Köszönet a több száz liter préselt léért, a lelki támogatásért, és azért, hogy a legnehezebb időszakban is mellettem állt. Az elmúlt két évben rengeteg kontroll vizsgálaton kellett részt vennem, ahol mindig találkoztam sorstársakkal. Ezekből a találkozásokból mostanra már igaz barátságok jöttek létre, ott segítjük egymást, ahol tudjuk. Tisztában vagyunk azzal, mit jelent az - a már közhelynek számító, ám annál találóbb fogalommal szólva - a halál árnyékában lenni. Ezért aztán minden nap örülünk az életnek, pusztán annak, hogy felébredtünk, hogy fel bírunk kelni az ágyból, el tudjuk látni magunkat, dolgozhatunk, és ami a legfontosabb: szeretet adhatunk. A betegséggel egy esélyt is kaptunk. Azt a lehetőséget, hogy a minden bizonnyal helytelen út helyett - melyre a betegség figyelmeztetett - a helyeset válasszuk. A lehetőséget, hogy jobban odafigyeljünk magunkra, a testünk üzeneteire, s a lelket és a testünket egyformán ápoljuk. Én személy szerint, az onkológus doktornő utasításait rendre betartom, havonta mellvizsgálatot végzek, eljárok az időszerű kontroll vizsgálatokra. A hosszú éveken át tartó pöfékelés után a cigarettát örökre letettem, kevés húst, de nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, már egészen megszoktam a különféle gyógyteák ízét, megtanultam relaxálni, s nem múlik el nap, hogy ne mozgassam át az egész testem. Már nem akarok mindenáron megfelelni mások elvárásainak, (sokkal inkább a magammal szemben támasztott követelményeknek), egyre kevésbé foglalkoztat, hogy mások mit gondolnak rólam. Mindemellett megpróbálok mindenkit beleértve magamat is pont olyannak elfogadni, amilyen. Szeretem az embereket, lehet, hogy pont azért, amilyenek, lehet, hogy pont annak ellenére. S való igaz, néha pocsolyába lépek, de mindig megvigasztal az a tudat, hogy a Nap mindig süt, ha máshol nem is, hát a felhők mögött. Nincs olyan gödör, melyből ne lehetne kimászni. S végül: attól való félelmemben, hogy a kemoterápia talán az agysejtjeimre akár romboló hatással is lehetett, egy éve gőzerővel kezdtem angolul tanulni, ez év szeptemberétől pedig így, 46 évesen bemerészkedtem az egyik rangos egyetem jogász szakára.

11 11 S bár a betegség diagnosztizálása óta még csak bár én úgy mondom már két év telt el, s orvosi szempontból öt év után sem gyógyultnak, csak tünetmentesnek neveznek majd, hiszem, hogy a rákot egyszer s mindenkorra magam mögött hagytam. és ha a környezetemben valakit megtámad a gyilkos kór, az első dolgom az lesz, hogy megsúgjam: csak nyugalom, a rák legyőzhető!

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom.

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom. Tartalom Kamasz vagyok 4 Hát a fiúk? Miért olyanok még mindig, mint a gyerekek? 6 Mi történik a pubertás során? 8 És mik azok a hormonok? 10 Szôr, szôr, és megint csak szôr! 12 Nagy mell, kis mell 14 Egy

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések

Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések Harc, politika, küzdelem. E három dolog teljesen felőrli minden energiámat. Amellett, hogy a törökök végigpásztázzák az országot, a Habsburg birodalomra

Részletesebben

Azonnal megkezdődtek a bejelentkezések. És szinte kizárólag férfiak hívtak.

Azonnal megkezdődtek a bejelentkezések. És szinte kizárólag férfiak hívtak. A NAPI BETEVŐ A Férfiak a díványomon egy váratlan utazás története, amely történetesen a férfiak erotikus gondolkodásába vezetett. Amit ott megtanultam pácienseim vágyairól és viselkedéséről a szex és

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag 2010 szeptember 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Eljött a nagy nap. 1993. december 13-a, Luca napja. Indulás Indiába

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1;

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; A tüdő a túloldalon n A tüdôgyógyászati osztállyal 15 beteget költöztettek át hétvégén, de hétfôn már 20-an voltak. Miskolc

Részletesebben

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok:

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 1 JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2009. DECEMBER 11-ÉN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 160/2009. (XII. 11.) számú határozat a székesfehérvári

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Ha megpróbálnám elmagyarázni, miért irigyelték és ugyanakkor gyűlölték a kétéves, vagyis két esztendőt folyamatosan leszolgáló sorkatonák a nyulakat,

Ha megpróbálnám elmagyarázni, miért irigyelték és ugyanakkor gyűlölték a kétéves, vagyis két esztendőt folyamatosan leszolgáló sorkatonák a nyulakat, Ha megpróbálnám elmagyarázni, miért irigyelték és ugyanakkor gyűlölték a kétéves, vagyis két esztendőt folyamatosan leszolgáló sorkatonák a nyulakat, akkor azzal kezdeném, hogy a nyulak tizenegy hónap

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

"Ezt nem lehet leírni" - Könyv született Kern Andrásról

Ezt nem lehet leírni - Könyv született Kern Andrásról "Ezt nem lehet leírni" - Könyv született Kern Andrásról Bárdos András portrét írt 2012. november 12. hétfő, 07:00 November végén könyv jelenik meg Kern Andrásról. A szerzője Bárdos András, újságíró, a

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ Vállalok javítást is, amit fõleg a környékbeli idõsek szoktak kérni. Igyekszem olcsón dolgozni, de a kisseb munkákért még így sincs szívem pénzt kérni A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLÁ EÕ CIPÉSZ A MÚLÓ IDÕ

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

Elôszó. A nô a képen

Elôszó. A nô a képen Elôszó A nô a képen Szobám falán van egy fénykép egy nôrôl, akivel sohasem találkoztam. A kép szakadt jobb sarkát celluxszal ragasztották meg. A nô mosolyogva néz szembe a fényképezôgéppel, kezét a csípôjére

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal

Vissza fog jönni. És hozzátette: Ha visszajön, intézkedünk. És így is lett. Ahogy a bicikliteszt alapján jó okom volt remélni, szinte azonnal The Big One Hazatérésem másnapján megcsinálták az MRI-t. Amikor felfogtam, hogy micsoda méretet öltött az a valami, ami négy hónap alatt az agyamban nőtt, megfontoltan, bár szokásomtól eltérően úgy döntöttem,

Részletesebben

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai Főnixmadár A hazugság polipkarjai Előszó A könyv igaz történet, a szerző által megélt és felidézett eseményeken alapul. Egy történet két lélek egymásra találásáról, amelyet a hazugság polipkarjai tartanak

Részletesebben

Csillagtúra egy Európáról

Csillagtúra egy Európáról Csillagtúra egy Európáról Nagyon vártuk a csapat első Csillagtúráját több okból. Egyrészt mert bár a Kékszalag a legnagyobb médiaesemény a Balatonon, de a leginkább embert próbáló verseny szerintem a Csillagtúra.

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL Hozott határozatok: 13/2013.(III.11.) 14/2013.(III.11.) 15/2013.(III.11.) 16/2013.(III.11.)

Részletesebben

Felhasználók tapasztalatai:

Felhasználók tapasztalatai: Felhasználók tapasztalatai: 1 Gy. F.-né Budapest Hozzátartozóm, aki 91 éves, prosztatarákban szenved. A betegség következményeként mindkét lába nagyon duzzadt volt. Nagy lila foltok jelentek meg rajta,

Részletesebben