ADATBÁZIS-KEZELÉS Alapfogalmak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ADATBÁZIS-KEZELÉS Alapfogalmak"

Átírás

1 ADATBÁZIS ZIS-KEZELÉS Alapfogalmak

2 Meghatároz rozások: Adatbázis: egy adott alkalmazáshoz tartozó adatok összessége, melyet úgynevezett adatmodellel képezünk le. A szerkezet tartalmazza az adatok típusán túl azok kapcsolatait, és az adatokon végrehajtható műveleteket. Logikai adatmodellre kell visszavezetni. Adatmodellek típusai: 1. Hierarchikus modell: az adatokat faszerkezetben ábrázolja. Gyökér adatból kiindulva elérhető az összes adat. 2. Hálós modell: a hierarchikus szerkezet továbbfejlesztett változata. 3. Relációs modell: az adatokat egymással kapcsolatban álló táblák rendszerében ábrázolja. A legelterjedtebb modellfajta. Adatbázis-kezelő programok: dbase, FoxPro, Access, Oracle, stb Objektum orientált modell: a legújabb fejlesztések ilyen szinten történnek. A relációs adatmodell alapfogalmai: Sor = rekord /annyi sort tartalmaz a tábla, ahány pl. cikk van a raktárban / Oszlop = mező /annyi oszlopot tartalmaz, ahány tulajdonságot, jellemzőt akarunk tárolni róla / A relációs adatmodell fő alkotóelemei tehát az egyes egyedeket tulajdonságokkal leíró táblák, és a táblák közötti kapcsolatok. - egyedtípus /a tábla / - egyed-előfordulások /táblák sorai/: egyed-előfordulást egy táblán belül azonos tulajdonságok írnak le (pl. cikkazonosító, megnevezés, mennyiség,...) A tábla adatainak egyértelmű azonosítására szolgál a (elsődleges) kulcs. Az egymással tartalmilag összefüggő táblák közötti logikai kapcsolatot egy, mindkét táblában előforduló tulajdonság valósítja meg, melyet kapcsolómezőnek hívunk.

3 Adatbázis tervezése: 1. A cél meghatározása: Meg kell fogalmazni, milyen információkhoz akarunk jutni az adatbázis adataiból. Beszélni kell mindazokkal, akik használni fogják az adatbázist. Gyűjtsük össze azokat az űrlapokat és jelentéseket, amelyeket jelenleg használnak. Mindezen információk segítnek adatbázisunk megtervezésében. 2. Az adatbázis tábláinak definiálása: Ez a tervezés egyik legnehezebb és legkritikusabb része, hiszen az adatbázis adataiból nyerni kívánt nyomtatott listák, valamint a kérdéseinkre választ adó kitöltött űrlapok nem feltétlenül határozzák meg az adatok forrásául szolgáló táblák szerkezetét. 3. Az adattábla mezőinek meghatározása: Az adattáblát a benne lévő mezők alkotják. A mezők a tábla által meghatározott egyed (pl. megrendelés, szállító, számla, raktárkészlet stb.) jellemző adatait, tulajdonságait tárolják. A tábla minden sora azonos jellemzőket tárol. Néhány szempont a mezők definiálásához: a) Minden tulajdonság közvetlenül a tábla által meghatározott egyedre vonatkozzon, b) Ne tároljunk számított adatokat, c) Minden szükséges információt tartalmazzon a tábla, d) Tároljuk az információkat a lehető legkisebb részekre bontva.

4 Adatbázis tervezése: 4. Elsődleges kulcs definiálása: A relációs adatbázis-kezelő rendszerek fő erőssége, hogy gyorsan lehet a tárolt információt visszakeresni, illetve a több különböző táblában tárolt információkat egyesíteni. Tervezéskor gondoskodnunk kell arról, hogy minden táblának legyen elsődleges kulcsa. Lehetőségünk van azonban arra is, hogy ne definiáljunk elsődleges kulcsot. 5. Táblák közötti kapcsolatok meghatározása: Tervezéskor kell eldöntenünk, hogy mely táblák adatait akarjuk később úgy együtt látni, mintha egyetlen táblánk lenne. Mely táblák tartalmaznak egymással összefüggő adatokat. A kapcsolat mindig két táblát köt össze, és a sok kettős kapcsolatból kialakul ki egy kapcsolatrendszer. A kapcsolat létrehozásához mindkét táblának tartalmaznia kell egy azonos adatokkal feltöltött mezőt. Kapcsolattípusok: egy az egyhez kapcsolat egy a többhöz kapcsolat több a többhöz kapcsolat 6. A terv finomítása: A tervezés eddigi lépései még függetlenek attól, melyik relációs adatbázis-kezelő programot fogjuk használni. Az elvi tervezés befejezése után kezdjük el az adatbázis fizikai létrehozását. Ezzel azonban a tervezés nem fejeződött be. Munka közben sok olyan dolgot veszünk észre, ami az adatbázis apró módosításával kényelmesebb, szebb vagy biztonságosabb kezelést eredményezne.

5 Adatbázis objektumai: Az adatok tárolására szolgáló táblák, az adatbevitelt, módosítást, megjelenítést segítő űrlapok, az adatkeresést, a feltételek szerint kiválogatott adatok listázását szolgáló lekérdez rdezések, a kiválasztott adatok, összesítések megformált nyomtatását végző jelentések sek, az alkalmazás testre szabását, módosítását lehetővé tevő programozási eszközök, a makrók és a modulok. a web-en keresztül elérhető adatok megjelenítésére lapok.

6 Normalizás,, normálform lformák: Azt, hogy egy adatbázis táblája milyen jól vagy helytelenül van felépítve, azzal jellemezzük, hogy milyen normálformában van. 1. normálforma (1NF): Egy tábla 1. normálform lformában van, ha nincs két azonos nevű oszlopa (nincs két k azonos tulajdonság g benne), nincs két azonos sora (nincs két k t azonos rekord benne), minden cellában csak egy adat van, és minden rekordját egyedi azonosítóval (elsődleges kulcs) lehet elkülöníteni. Tehát a tábla formailag egyértelm rtelmű. Például: Az AUTÓNYILVÁNTARTÁS adatbázis AUTÓK táblájába nem vehető fel az előző tulajdonosok mező, mert ha több előző tulajdonos is volt, nem írhatjuk be őket vesszővel elválasztva.

7 2. normálforma (2NF): Egy tábla 2. normálform lformában van, ha már r 1. normálform lformában van, és minden tulajdonsága funkcionálisan függf az elsődleges kulcstól. Tehát a táblába ne kerüljenek bele az adott egyedhez nem tartozó adatok. Funkcionális függf ggőség: g: Ha az AUTÓNYILVÁNTARTÁS adatbázist vizsgáljuk, és az AUTÓK táblában tárolt gépkocsikat tekintjük, akkor a gépkocsik rendszáma (elsődleges kulcs) egyértelm rtelműenen meghatározza a gépkocsi egyéb b tulajdonságait is, mint például a színét, típusát vagy a motor hengerűrtartalmát. Ebben az esetben azt állíthatjuk, hogy a gépkocsi színe függ a rendszámától. Ezt a viszonyt funkcionális függőségnek nevezzük. Például: Az AUTÓNYILVÁNTARTÁS adatbázis AUTÓK táblájába nem vehető fel a tulajdonost igazoltató rendőr édesanyjának a neve, mert az nem függ funkcionálisan a gépkocsi rendszámától.

8 3. normálforma (3NF): Egy tábla 3. normálform lformában ban van, ha már r 2. normálform lformában ban van, tehát minden jellemző csak az elsődleges kulcstól l függf gg, más s a táblt blában ban szereplő tulajdonságt gtól már r nem. Például: Ha a RAKTÁRNYILVÁNTARTÁS adatbázis ÁRUK táblájában a szállító kódja helyett szerepelne a szállító neve és a szállító címe, akkor már nem lenne 3. normálformában, mert a szállító címe nemcsak az árukód elsődleges kulcstól, hanem a szállító neve oszloptól is függene. Értelemszerűen ez a nemkívánatos állapot úgy kerülhető el, hogy a szállító adatai külön táblába kerülnek (például a SZÁLLÍTÓK táblába).

9 Adatműveletek: új j adat bevitele (Beszúrás Új rekord, mentése: Shift+Enter) adatmódos dosítás (tegyük aktuálissá a rekordot és kattintsunk bele a hibás mezőbe vagy a Tab billentyűvel lépkedve menjünk a javítandó adatra) adattörl rlés (a törlendő rekord kijelölése után Delete gombbal vagy a Törlés ikon lenyomásával lehetséges) rendezés (a rendezni kívánt oszlopba állunk és az eszköztár rendezések ikonjainak egyikére kattintunk annak megfelelően, hogy növekvő vagy csökkenő sorrendet szeretnénk) szűrés s kijelöléssel (álljunk egy olyan mezőtartalomra, amellyel azonosakat akarunk kiválasztani, majd Szűrés kijelöléssel gombra kattintunk) szűrés s kizárással (Szűrés kizárással utasítást kell választanunk) szűrés s mintával (a helyi menüben a szűrendő szövegdobozba írjuk a keresendő értéket vagy helyettesítő karaktereket /pl:? *! # stb.../ is tartalmazó értékmintákat) keresés (Szerkesztés Keresés)

10 Adattípusok: a mezőben tárolt adatok tartalma határozza meg a mezőtípust. Adatbevitel szempontjából biztonságossá tehető az adatbázis tartalma és szerkezete, ha a mező adattípusát körültekintően választjuk meg. Szöveg veg (Text( Text): a leggyakrabban használt adattípus, ezért alapértelmezésben ezt kínálja fel az adatbázis-kezelő. Betűt, számot, írásjelet, bármilyen nyomtatható karaktert tartalmazhat. Maximális hossza: 255 bájt. Feljegyzés s (Memo( Memo): a szöveg típusú mezőbe legfeljebb 255 karakter hosszúságú szöveget írhatunk, míg a feljegyzéstípus 255 karakternél hosszabb. Maximális hossza: 64 kilobájt /2 15 db karaktert tudunk tárolni/. Szám m (Number( Number): ezeket akkor használjuk, ha az adatokkal számolni is akarunk. - Bájt (byte): pozitív egész számok tárolására használjuk. A mező hossza 1 bájt. - Egész (Integer): pozitív és negatív egész számok tárolására használhatjuk. A mező hossza 2 bájt. - Hosszú egész (Long( integer): szintén pozitív és negatív egész számok tárolására használjuk. A mező hossza 4 bájt. A tizedes jegyek maximális száma 7. - Dupla (Duble( Duble): nagy értékű vagy nagy pontosságú pozitív és negatív egész és törtszámok tárolására használhatjuk. A mező hossza 8 bájt. A tizedes jegyek maximális száma 15.

11 Adattípusok: Pénznem nznem (Currency( Currency): pénzértékek és egyéb számadatok tárolására használhatjuk, ahol a szám pozitív és negatív egész és törtérték lehet. A mező hossza 8 bájt. Maximum 15 egész és 4 tizedesjegy. Számláló:: (AutoNumber( AutoNumber): a tábla rekordjainak egyedi azonosítására szolgál. Ez egy folyamatos sorszám vagy egy véletlen számgenerátorral előállított szám, amelyet az Access automatikusan hozzárendel az új rekordokhoz. A mező hossza 4 bájt. A tárolt szám hosszú egész típusú. Dátum/idő (Date/Time): dátumokat és időpontokat ezzel a típussal tárolhatunk. A dátum formáját a Windows területi beállítása határozza meg. Igen/nem (Yes( Yes/No): Logikai változó: logikai értékeket lehet tárolni az adattípussal. A mező csak igen/nem, igaz/hamis értéket tartalmaz. Akkor használjuk, ha az egyedről olyan tulajdonságot kell megjegyeznünk, mely azonos egy eldöntendő kérdéssel, vagyis a válasz igen vagy nem. /Kizárásos alapú döntés/ OLE objektum (OLE Object): a mező egy Windows-objektum címét vagy magát az objektumot tárolja, így megjelenhet a képernyőn kép, grafikon, szövegdokumentum is. /Objektum beágyazási lehetőség/ Hiperhivatkozás (Hiperlink): HTML formátumú dokumentumok adattáblába illesztésére szolgál. Keresésvarázsló (Lookup Wizard): olyan mezőt hoz létre, amelyben egy másik táblából választott mezőértéket jelenít meg az adott tábla mezőértéke helyett.

12 Mezőtulajdons tulajdonságok: Mezőhossz beállítása szöveg- és számtípusnál. A hosszt mindig úgy kell beállítani, hogy a várható leghosszabb adat számára is elegendő legyen. Szövegtípus esetén a bájtszámot kell beírni, szám típusnál az altípus (pl. bájt, egész, stb. ) kiválasztásával kell a hosszt definiálni. Kötelező adatbevitel előírása, hogy új rekord felvitelekor ne maradhasson üresen fontos adatot tartalmazó mező. Formai előírások az adatmegjelenítésre vonatkozólag, melyek a bevitt adatok azonos formájú tárolását szolgálják. Adatbeviteli szabályok ellenőrzik a bevitt adatokat, kiküszöbölve ezzel az adatrögzítési hibákat. Alapértelmezett érték beállítása. Új rekord hozzáadásakor a mező nem üres, hanem tartalmazza azt az értéket, amely várhatóan a leggyakrabban kerül a mezőbe. Gyorsabb lesz az adatbevitel. Cím beírása a mezőnévnél beszédesebb oszlopfejléc megadását teszi lehetővé. Index: mezőtulajdonságként állíthatjuk be azt is, hogy egy mezőhöz kívánjuk-e index készítését.

13 Index, indexelés: A keresés az adatbázis-kezelés egyik legfontosabb művelete. Ezt a műveletet gyorsítja, ha az adattábla a keresett adatot tartalmazó mező szerint sorba rendezett. A rendezettség elérésének kétféle módja van: a tábla sorainak tényleges, fizikai átrendezése, indexelés A fizikai rendezés a teljes adattáblát árintő művelet. Hátránya, hogy lassú, sok helyet igényel a háttértáron, és nem követi az adattábla módosítását. Az indexelés az adattáblát változatlanul hagyja, csak a rendezési kulcsot másolja át sorba rendezve külön indextáblába, megjegyezve, hogy a kulcs az adattábla melyik rekordjához tartozik. Előnye: sokkal kisebb a háttértároló-igény, egy táblához több különböző mező szerinti index is készíthető, az adatok változását az adatbázis-kezelők az indexekben is végrehajtják.

14 Lekérdez rdezések: Az adatbázis-kezelő programok igazi ereje abban rejlik, hogy képesek vagyunk tárolt adatainkból kiválogatni az éppen szükséges adatokat. A lekérdezésekkel kérdéseket fogalmazhatunk meg az adattáblákban tárolt adatokra. Fajtái: Választó: az adattábla adatainak megtekintésére szolgál, de nem változtatja meg azokat. Akciós: módosítja az adattábla tartalmát. Fajtái: táblakészítő lekérdez rdezés: új adattáblát hoz létre frissítő lekérdez rdezés: adatmódosítást hajt végre a rekordok egy csoportján vagy az összes rekordon hozzáfűző lekérdez rdezés: egy másik adattáblából átvett adatokkal bővíti az adattáblát törlő lekérdez rdezés: rekordokat töröl az adott adattáblából Amikor egy új lekérdezést hozunk létre, az automatikusan választó lekérdezés lesz, mindaddig amíg ezt meg nem változtatjuk. A változtatást a Lekérdezés menüben tehetjük meg.

15 Űrlapok: rlapok: Az operátorok munkáját megkönnyíthetjük azzal, hogy az adatbázisunk tábláihoz az adatok bevitelét megkönnyítő űrlapokat készítünk. Az űrlapok az adatbevitel során jól elrendezve, áttekinthető módon jelenítik meg a már rögzített adatainkat és az éppen rögzíteni kívánt adatainkat is. Itt az adatbevitelen túl egyszerűen mozoghatunk az adataink között, új adatokat vehetünk fel, meglévőt módosíthatunk, törölhetünk. Vezérlőgombok beillesztésével további kényelmes lehetőségeket van módunk kihasználni (pl. nyomtatás, kilépés, stb ). Az űrlapok alapját célszerű űrlap varázslóval készíteni, majd a varázsló által elkészített különböző típusú űrlapokat manuálisan egyénileg alakíthatjuk ki.

16 Jelentések: A képernyő- és nyomtatási képek formáját legegyszerűbb módon a jelentések elkészítésével tehetjük áttekinthetővé, nyomtathatóvá. Általában a lekérdezések szolgálnak a jelentések alapjául. A jelentések alapját is célszerű a jelentés varázslóval készíteni, majd a varázsló által elkészített különböző formájú jelentéseket manuálisan egyénileg alakíthatjuk ki.

17 Készítette: dr. Nyári Tibor

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 w w w. h a n s a g i i s k. h u Adatbázis-kezelés Adatbázisok Az adatbázisok rendezett adatok halmaza. Rendezett adatok közt sokkal gyorsabban lehet keresni! Napjainkban a relációs típusú adatbázis terjedt

Részletesebben

2 Access 2016 zsebkönyv

2 Access 2016 zsebkönyv 2 Access 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Access 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 1 Adatbáziskezelés alapjai jegyzet Készítette: Juhász Adrienn Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 2 Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggı információ vagy

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Access XP alapokon Tartalomjegyzék

Access XP alapokon Tartalomjegyzék Access XP alapokon Tartalomjegyzék Kapcsolódhat a fejezetben elkészítendő raktárrendszerhez egy számlázó program?...4 1. Az Access eszközigénye, telepítése...4 Az én Office programom nem tartalmazza az

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel TANMENET- Adatbázis-kezelés Access XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Access XP használatába 2 tanóra (90 perc)

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok.

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK Főbb Adattípusok: Igen/Nem Bájt Ez az adattípus logikai adatok tárolására alkalmas. A logikai adatok mindössze két értéket vehetnek fel. (Igen/Nem, Igaz/Hamis, Férfi/Nő, Fej/Írás

Részletesebben

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév Féléves feladat Vezetéknév Keresztnév Vezetéknév Keresztnév 2/15 2015.02.05.. 1. Az adatbázis célja 1 A féléves feladat adatbázisát azért hoztam létre, hogy édesapám munkahelyén, egy szerviz cégnél megkönnyítsem

Részletesebben

Új adatbázis létrehozása

Új adatbázis létrehozása Az adatbázis-állomány létrehozása Indítsuk el a programot és válasszuk az Új adatbázis menüpontot. A már korábban megismert módszerrel hozzuk létre az Autókereskedés nevű adatbázis-állományt! Például:

Részletesebben

ADATBÁZIS ELEMEI, ADATTÍPUSOK, ADATBÁZIS- KEZELŐ FÜGGVÉNYEK OKTATÁSA. SQL NYELV OKTATÁSA.

ADATBÁZIS ELEMEI, ADATTÍPUSOK, ADATBÁZIS- KEZELŐ FÜGGVÉNYEK OKTATÁSA. SQL NYELV OKTATÁSA. ADATBÁZIS ELEMEI, ADATTÍPUSOK, ADATBÁZIS- KEZELŐ FÜGGVÉNYEK OKTATÁSA. SQL NYELV OKTATÁSA. készült a PTE TTK Informatika oktatása II. kurzus teljesítésére PTE TTK Czimmermann Gergely MA matematika informatika

Részletesebben

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben.

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben. Access alapok Megnevezés Művelet Minta Új adatbázis Új / Üres adatbázis.. A tábla mezőinek beállítása tervező nézetben Mezőnév = az adott oszlop neve, Adattípus = az oszlopban szereplő adatok mintája (szöveg,

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

Microsoft Access alapok

Microsoft Access alapok Microsoft Access alapok Képzési program Cím: 1027 Budapest, Csalogány utca 23. (a) A tanfolyam célja (a képzés során megszerezhető kompetencia) A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már jártasságát szereztek

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

Adatbáziskezelés. Indexek, normalizálás NZS 1

Adatbáziskezelés. Indexek, normalizálás NZS 1 Adatbáziskezelés Indexek, normalizálás NZS 1 Fáljszervezés módjai Soros elérés: a rekordok a fájlban tetszőleges sorrendben, például a felvitel sorrendjében helyezkednek el. A rekord azonosítója vagyis

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

Adatmodellek. 2. rész

Adatmodellek. 2. rész Adatmodellek 2. rész Makány György Alapfogalmak JEL ADAT INFORMÁCIÓ ADATHALMAZ ADATÁLLOMÁNY ADATBÁZIS 2 Alapfogalmak JEL ADATHALMAZ észlelhető, felfogható fizikai érték ADAT a valós világ egy jelenségéből

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Molnár Mátyás Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Magyar nyelvi verzió Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Csak a lényeg érthetően! Microsoft Excel 2013 Kimutatás készítés relációs adatmodell alapján

Részletesebben

Adatbázisok. Mit jelent az, hogy adatbázis? Ismételjük át az alapfokon tanultakat!

Adatbázisok. Mit jelent az, hogy adatbázis? Ismételjük át az alapfokon tanultakat! Előszó Amikor számítógépről van szó, vagy általában informatikai környezet vesz körül, egyből arra a gyorsaságra gondolunk, amivel akár bonyolult műveleteket is végre tud hajtani. Általában az első funkció,

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I.

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. AZ ADATBÁZIS FOGALMA Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei egy meghatározott tulajdonságuk alapján összetartozónak tekinthetők. Az adatbázis-kezelőknek

Részletesebben

Help Key Bt Cím: 1142 Budapest Dorozsmai u 211 Számítástechnikai Telefon: +36 1 469 09 55

Help Key Bt Cím: 1142 Budapest Dorozsmai u 211 Számítástechnikai Telefon: +36 1 469 09 55 ACCESS ALAPOK Amikor nagy mennyiségű adattal dolgozunk, akkor érdemes kialakítani olyan környezetet, amelyben a lehető legkevesebb helyen a legtöbb adatot tarthassuk nyilván. Az Access relációs adatbázis

Részletesebben

Készlet nyilvántartó

Készlet nyilvántartó Készlet nyilvántartó Szécsy Számítáatechnika 4080 Hajdúnánás, Ady krt. 21. 06 30 34 54 101 06 52 381 163 info@szecsy.hu www.szecsy.hu Belépés A lista lenyítása. A lenyíló listából az adatrögzítést végző

Részletesebben

Az SQL nyelv Structured Query Language (Struktúrált lekérdező nyelv)

Az SQL nyelv Structured Query Language (Struktúrált lekérdező nyelv) Az SQL nyelv Structured Query Language (Struktúrált lekérdező nyelv) Az SQL a relációs adatbázis-kezelő rendszerek ma legelterjedtebb szabványosított adatbáziskezelő nyelve. Az IBM dolgozta ki 1983-ban,

Részletesebben

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések Lekérdezés létrehozása: A Varázslóval: Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések 1. Lekérdezés sáv Lekérdezés varázsló 2. Tábla (vagy lekérdezés) kiválasztása. 3. Szükséges mezők átvitele a kijelölt

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI - INFORMATIKA

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI - INFORMATIKA 5. évfolyam OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI - INFORMATIKA Nyolc évfolyamos képzés Informatikai alapismeretek Rajzoló program használata Imagine Logo Számítástechnikai alapfogalmak Programok indítása Perifériák

Részletesebben

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell Adatmodellezés MODELL: a bonyolult (és időben változó) valóság leegyszerűsített mása, egy adott vizsgálat céljából. A modellben többnyire a vizsgálat szempontjából releváns jellemzőket (tulajdonságokat)

Részletesebben

Adatbázisok II. rész

Adatbázisok II. rész Adatbázisok II. rész Érettségi feladatok Új adatbázist készítünk A táblákat a külső adatok menüfül szövegfájl pontjánál importáljuk (nem pedig megnyitjuk!) Fontos: az első sor tartalmazza az oszlopneveket

Részletesebben

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők.

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Bizonylatok felvitele Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Fej Gazdasági esemény Kezdjük el begépelni a

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Alkatrészböngésző modul

Alkatrészböngésző modul Alkatrészböngésző modul 1. Bevezetés... 2 2. Képernyő elemei... 2 2.1. Gyári cikktörzs és Nem gyári cikktörzs... 2 2.2. Készletek... 2 2.3. Árak... 3 2.4. Adatok... 3 2.5. Cikkszámkövetési lánc... 4 2.6.

Részletesebben

INFORMATIKA INGYENES ELEKTRONIKUS TANANYAG ADATBÁZIS-KEZELÉS

INFORMATIKA INGYENES ELEKTRONIKUS TANANYAG ADATBÁZIS-KEZELÉS INFORMATIKA INGYENES ELEKTRONIKUS TANANYAG ADATBÁZIS-KEZELÉS TARTALOMJEGYZÉK ALAPFOGALMAK...2 ACCESS ALAPOK...2 AZ ACCESS KÉPERNYİ RÉSZEI:...3 ADATBÁZIS MEGNYITÁSA:...3 AZ ADATTÁBLA (TÁBLA):...4 AZ ELSİDLEGES

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

Adatbázis-kezelés. alapfogalmak

Adatbázis-kezelés. alapfogalmak Adatbázis-kezelés alapfogalmak Témakörök Alapfogalmak Adatmodellek Relációalgebra Normalizálás VÉGE Adatbázis-kezelő rendszer Database Management System - DBMS Integrált programcsomag, melynek funkciói:

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai ADATBÁZISKEKZELÉS 1

Adatbáziskezelés alapjai ADATBÁZISKEKZELÉS 1 Adatbáziskezelés alapjai ADATBÁZISKEKZELÉS 1 Adatbáziskezelő programok ÖSSZETEVŐI: adatbáziskezelő rendszer felhasználói felület lehet karakteres vagy grafikus SZOFTVEREK MS Access MS SQL Server Open Office

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 5. modul. Adatbáziskezelés. Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 5. modul. Adatbáziskezelés. Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea. Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 5. modul Adatbáziskezelés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Gyári alkatrészek raktári betárolása modul Gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Bevezetés... 2 2. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 8 2.3. Raktárközi mozgás

Részletesebben

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele

Kézikönyv. Fizetési feltétel kulcs felvitele Kézikönyv Fizetési feltétel kulcs felvitele Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 3 2 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÜRES... 5 3 FIZETÉSI FELTÉTEL KULCS - ÚJ... 6 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS...

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok

Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok Kézikönyv Sarzs (LOT) kezelés - alapok 1 4 Tartalomjegyzék 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 10 3 ÁRUCIKK - MEGJELENÍTÉS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]... 12 4 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [10035 BE_S_ANYAG SARZSOS ALAPANYAG]13

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 2. Adatbáziskezelés eszközei Adatbáziskezelés feladata Adatmodell típusai Relációs adatmodell

Részletesebben

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell Eddig az adatbázisokkal általános szempontból foglalkoztunk: mire valók, milyen elemekből épülnek fel. Ennek során tisztáztuk, hogy létezik az adatbázis fogalmi modellje (adatbázisterv), amely az egyedek,

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei 1. Mi az elsődleges következménye a gyenge logikai redundanciának? inkonzisztencia veszélye felesleges tárfoglalás feltételes függés 2. Az olyan tulajdonság az egyeden belül, amelynek bármely előfordulása

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása

Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása Kötelezettségvállalások rögzítésének felhasználói leírása A program az asztalról, az ikonról indul el. Az ikonra való dupla kattintás után először ellenőrzi a gépre letöltött program állapotát, és ha frissítésre

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Feladatgyűjtemény Útmutató a feladatok megoldásához: A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Access adatbázis-kezelő programra. A megoldott feladatok elmentéséhez

Részletesebben

Adatmodellezés, alapfogalmak. Vassányi István

Adatmodellezés, alapfogalmak. Vassányi István Adatmodellezés, alapfogalmak Vassányi István Alapok A helyes modell az információs rendszer későbbi használhatóságánakazalapja, olyanmint a jómunkaruha: véd, de nem akadályozza a munkát Objektum-orientált

Részletesebben

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer (újdonságok) Megújult az Atlon Utasbiztosítási rendszer felülete. Ez a dokumentum röviden összefoglalja a változásokat és újdonságokat. Reméljük, hogy a fejlesztés nyomán

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Iktatás modul. Kezelői leírás

Iktatás modul. Kezelői leírás Iktatás modul Kezelői leírás 1 C.) Iktatás modul A modul kezelése történhet a menürendszerből, illetve az Iktatás modul fülén lévő ikonok segítségével. Az Iktatás modul önállóan vagy más modulok törzsadatait

Részletesebben

Haladó irodai számítógépes képzés tematika

Haladó irodai számítógépes képzés tematika Haladó irodai számítógépes képzés tematika Word haladó Haladó szövegszerkesztés Szöveg effektusok alkalmazása Az automatikus javítási beállítások használata Szöveg körbefuttatása, szövegtörés A szövegirány

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát?

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Bejövő számla rögzítéséhez válasszuk a főmenüben a Beszerzés, azon belül pedig a bejövő számla menüpontot. 1. lépés a szállító kiválasztása A szállító kiválasztásához

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

11. Körlevél készítése

11. Körlevél készítése készítése Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Körlevél Sok közel azonos

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A három feladat megoldására 3 óra áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése. Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám

ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése. Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám 1. Data dictionary Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai Kar: Az SAP programozása 1. 2 Adat modellezés az SAP-ban Adatmodellezés

Részletesebben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS 2015-2016 Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Adatbázis alapú alkalmazás 2 A leggyakrabban használt dinamikus alkalmazások

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

az adatbevitel szabályozása, alapok

az adatbevitel szabályozása, alapok az adatbevitel szabályozása, alapok De, Tanító bácsi! Én úgy tudom, hogy ezt igazából, csak adatbázisban tudjuk megtenni! Hááát Ez igaz Pistike! Bár egy-két eszköz a táblázat-kezelő programban is a rendelkezésünkre

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Feladatgyűjtemény Adatbázis-kezelés Access XP-vel Feladatgyűjtemény Feladatok Access XP Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van a Microsoft Access adatbázis-kezelő programra. A megoldott

Részletesebben

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Békéscsaba, 2013.május 1 A települési önkormányzatok jegyzői, a közös önkormányzati hivatalok jegyzői, a kormányhivatalok járási hivatalai,

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

FŐMENÜ... 2 BEVÉTELEZÉS...

FŐMENÜ... 2 BEVÉTELEZÉS... 1. FŐMENÜ...2 2. BEVÉTELEZÉS...2 2.1. ÚJ BEVÉTELEZÉS...2 2.2. BEVÉTEK LISTÁJA...3 3. SZÁLLÍTÓLEVÉL...3 3.1. ÚJ SZÁLLÍTÓ (ÚJ SZÁLLÍTÓLEVÉL)...3 3.2. SZÁLLÍTÓK LISTÁJA (SZÁLLÍTÓLEVELEK LISTÁJA)...4 4. SZÁMLA...4

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V VERZIÓHOZ Változások a V verzió kiadása után

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V VERZIÓHOZ Változások a V verzió kiadása után TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2017.4 VERZIÓHOZ Változások a V2017.3 verzió kiadása után Admin Javítás: Az internetes nyomtatvány frissítő menüpontra történő kattintás hibát jelzett, ha az egyik nyomtatványnál kikapcsoltuk

Részletesebben

STRUCTURED QUERY LANGUAGE(SQL) - ALAPOK

STRUCTURED QUERY LANGUAGE(SQL) - ALAPOK STRUCTURED QUERY LANGUAGE(SQL) - ALAPOK Az adatbázis-kezelők elvárásai közé tartozik az, hogy legyen egy olyan adatbázis-kezelőktől független nyelv, amely az adatdefiníciós, az adatmanipulációs és a lekérdező

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: (mező hossza: 30, kötelező)

Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: (mező hossza: 30, kötelező) 1. Feladat Készítsen egytáblás adatbázist könyveinek nyilvántartására! Az adattábla a következő adatok rögzítésére legyen alkalmas: Szerző1 neve Szerző2 neve Könyv címe neve Kiadás éve Vásárlás ideje Fogyasztói

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben

Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben 1/8. oldal Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben 1. Oktatói szerepkör -> Vizsgák, jegybeírás -> Félév kiválasztása 2. Vizsga típusa: szóbeli vagy írásbeli 3. Vizsga kezdete 4. Vizsga vége: automatikusan

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET

2013/2014.tanév TANMENET 2013/2014.tanév TANMENET a. osztály.. tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:... tanár munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Informatika tanmenet a 12G.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, onosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó első lapra írja fel

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

5. modul - Adatbázis-kezelés

5. modul - Adatbázis-kezelés 5. modul - Adatbázis-kezelés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük az 5. modul (Adatbázis-kezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja A

Részletesebben

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI AZ INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli Az informatika érettségi vizsga célja Az informatika érettségi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Adatbázis parancsok 2 Táblaparancsok 2 A táblázat létrehozása 2 A táblázat módosítása 3 A tábla törlése 3 Indextábla létrehozása 3

Részletesebben