Jovánovics Tamás Keserü Károly kiállításához Várfok Galéria

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jovánovics Tamás Keserü Károly kiállításához Várfok Galéria 2014-04-17"

Átírás

1 Jovánovics Tamás Keserü Károly kiállításához Várfok Galéria Néhány szó a csendről, amit noha általában a zajtalanságot, a zenében a zenei hang elhagyását nevezzük így - mindenki a maga szempontjából határoz meg. A magánéletben a csendet nem külső, hanem belső állapotnak tartjuk. (Emlékezetes számomra egy lázas, gyerekkori élményem: beszédképtelenül, csendként éltem meg a redőny résein beszűrődő fény és tompa zsongás együttesét, és a csend így is tudatosult bennem.) A Biblia ugyan nem szól a csendről mint a teremtett világ eleméről vagy lehetséges kiindulópontjáról, habár Mózes első könyve (I.2.) akár erre is vonatkozhat: az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett. Idézi ezt a sort többek közt Kassák Lajos, s Dante is a Paradicsomban, mely az ő számára a fény mozgásaival telített, és mámoros ének hatja át (A Kristály-ég, XXVII. ének). A teremtés középpontját azonban tétlenséggel, mozgáshiánnyal jellemzi Dante: ez az ég már nincs semmiféle térben, / Csak az Úr lelkében írja, lélekből fakadónak mondva a teremtést, meghatározhatatlannak a teret, melynek elgondolása bennünk a csendéhez hasonlítható. A csend tehát eredendően bennünk valamint az életen kívül, a kozmikus vagy spirituális világban van. A század fordulóján, amikor a teremtés, spirituális/kozmikus világ megjelenítésére tettek kísérletet képzőművészek (Paul Sérusier: A kezdetek, 1900 k.), a tájképszerűen, vízszintesen osztott vagy osztatlan felületű, festett vásznon csupán a szent geometria néhány eleme tűnik fel, belőlük sugárzó fénnyel, mely egyúttal jelöli a megtapasztalásához vezető utat is (František Kupka: A csend útja, 1900 k.). M. Foucault amikor a kép/zelet/i világ leírására vállalkozott, nem találva ennek rendezett feldolgozását a szakirodalomban, nem a jelentéssel vagy az értelemmel foglalkozott, amint addig szokás volt, hanem azzal az állapottal, melyben kilépünk önmagunkból, előbukkan valami új rajtunk kívül, újfajta virtualitások jelennek meg. 1 Az álomképben például felfénylik az intuíció, a transzcendencia antropológiai jelzése, s mivel Foucault az álmot azonosítja az egzisztenciával, az álom tereit a megélt terekkel, az ilyenformán táj- vagy vidékképeknek nevezett álomképeknek érzelmi jelentést tulajdonít. 2 Dolgozatának írása idején (1954), a 20. század közepén sem csökkent a látomás és képzelet szerepe a kozmikusspirituális festészetben (Yves Klein: Kozmogónia sorozat, 1961). Foucault képi megismeréselmélete ugyan a csendről nem szól, de az emberi lény szoros kapcsolatáról a transzcendens 1 M. Foucault: Nyelv a végtelenhez, Debrecen, Latin Betűk, Uott 32, 44.l.

2 világgal igen ami erősíti a bibliai-dantei, csendet sejtető ősképpel való kapcsolatunk feltételezését. A festészetben akkor A hang egyetlen vonalként jelent meg Barnett Newman képén (1950), melynek monokrómiáját ilyenformán csendként írhatjuk le. Ez pedig azért lényeges, mert most a századközépre visszatekintő, mai képalkotó művészet kapcsán beszélünk a csendről. (A művészet eredetének kérdését nem firtatom.) A csend mibenléte a festészetben elgondolkodtató. A tematikus műfajok közül még a legzajosabbnak vélhető németalföldi életképek is mivel képek a hangtalanságukkal ragadnak meg. Nem beszélve a csend-élet műfajáról magáról, melyről Károlyi Zsigmond egy kiállítás-megnyitó beszélgetésben azt mondta: nincs témája, eseménye, hierarchiája célja a felismerés és elgondolkodtatás. 3 A képen A meglévő megnémul mondta korábban a fotóról. 4 Azért idézem őt, mert épp tőle, ifjúkori enteriőr-fotóiról ismerjük a következő évtizedek, az 1970-es évek műtermeinek csendjét ( : üres falak előtt vakkeretre feszített, befordított vásznak). És Birkás Ákos múzeumi terekről készített fotóin láttuk a képek konverzációjának csendjét akkor, amikor ben - Vidovszky László a Schröder halála c. zongoradarabját szerezte, mely egy folyamat- vagy szeriális, repetitív mű, s végpontja a csönd. Ez azonban nem a semmi, mint mondta, 5 hanem egyúttal egy új kezdet is, hiszen a ritmika épp akkor jelenik meg a folyamatos skálázásban, amikor a hangkihagyásokkal - a csend eluralkodik. Kottája, A megszólaló hangok táblázata pontosan képiesíti a csendet a milliméterpapír egyre szaporodó üres kockáinak mezőjében. A csend tehát a valami (a hang, a képi motívum vagy festői gesztus) velejárója, olykor témája. Az elnémulás dramaturgiájának feltétele volt egy dekonstrukció (a zene megfosztása a melodikus és ritmikus elemektől), s így a darab a minimalista művészettel rokonítható. 6 Természetesen Vidovszky hivatkozott John Cage-re, aki pedig Eric Satie-ra, 7 meghatározván a csendet mint a hang ellentétét, egyben szükségszerű velejáróját, amit csupán a tartam jellemez, s ez adja (dekonstrukcióval, minimalizálva a hangok tulajdonságait) a zene struktúráját. Analógiaként Cage középkori és keleti példákat említ, melyek különösen a keleti művészet) képi változatain az üresség mint alapvető, képet meghatározó elem a csendnek feleltethető meg. Akkor tűntek fel képzőművészetünkben az első sorozat- és minimalista festmények (lásd Hencze Tamás). Noha Keserü Károly és Jovánovics Tamás vállalják a minimalista IX. 8., St art Galéria 4 Egy pohár víz mint tölgyfa, Szövegvázlat, 11.l. 5 Vidovszky László - Weber Kristóf: Beszélgetések a zenéről. Pécs, Jelenkor, l. 6 Szitha Tünde: Vidovszky László. Budapest, Mágus, l. 7 John Cage: Eric Satie védelmében (1948). In: John Cage: Csend. Pécs, Jelenkor, é.n. 28.l.

3 meghatározást, nem hazai elődeikre hivatkoznak (Keserü nem is itt tanult, hanem Ausztráliában és Londonban, miként Jovánovics is hosszan élt, tanult és dolgozott külföldön a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után), hanem az egyetemes absztrakció nagymestereire: Mondriantól, Malevicstől a Bauhauson át Agnes Martinig és az as évekig, mégis a következőkben a minimalistának is mondható magyarországi mesterek dolg(ozat)aira fogok előzményként kitérni, azért, hogy a közelmúlt csend-kísérleteire felhívjam a figyelmet. Keserü és Jovánovics számára fontos a zene, s kiemelik képeik meditatív, spirituális jellegét is, még ha ez nem is szándékosan születik az alkotófolyamatban. Keserü Károly a természet, a kontempláció csendjéről s a csend szerepéről beszél a különböző kultúrákban. 8 Ahol képein az ennek megfelelő, szabad, üres térrel találkozunk, ott a kortárs zene csendjére is gondolhatunk. (Arvo Part észt zeneszerzőt mindketten említik.) Másrészt a szeriális és minimalista zenével is van kapcsolatuk (Steve Reichre hivatkoznak). Richard Rijnvos zeneszerző egyenesen összehasonlítja egyik darabját Keserü műveivel: Valahogy az az érzésem, hogy a partitúra képileg hasonlít a hajtogatott+lyuggatott kollázsodra: szabályos ritmusok (a te hajtogatott négyzethálód) és gyors füzérek (a te színes pöttyeid) egy hófehér felületen. Az Antarctique-ot neked ajánlottam. 9 A művészetekben tematikusan is megfogalmazott csend-igény tehát napjainkban is kelen van, olykor racionalitással társulva, s olyan műformákban, melyekben a folyamatos jelenléte tapasztalható meg, drámai ütközések és kompozíció nélkül, a térben és időben kiterjeszkedve. Ennek egyik eszköze a fenti levélben említett négyzet(háló), mely Keserü és Jovánovics képi világának is az egyik eleme. A négyzet a körrel együtt a világ alapeleme (föld és ég), amint az a pont (Keserünél) 10 és a vonal is (Jovánovicsnál). Rosalind Krauss teóriája szerint A négyzetháló függetlennek nyilvánítja a művészetet a természettől és az ábrázolástól: végső soron episztemológiai és nem ontológiai konstruktum. (...) A négyzetháló egy sajátságos, racionális látásmódot hirdet meg, amelynek révén a világ jelenségei megértetnek és rendszereztetnek, tehát nem egyszerűen egy eszköz. 11 Mindazonáltal az első rács-festőnél, Mondriannál (Gyémánt kompozíció szürke vonalakkal, 1918) R.P.Welsh nemcsak a csillagos ég lüktető ragyogását feltételezi inspirációs forrásként, hanem Kupka már említett művét és az örökkévaló, spirituális létet is Martina Fortuni interjúja Keserü Károllyal. In: Károly Keserü: Papertiger Patrick Heide Contemporary Art, h.n., é.n. 9 Károly Keserü i.m. 10 Hamvas Béla Kemény Katalin: Forradalom a művészetben (1947). Pécs, Baranya megyei Könyvtár, l. 11 Chris Townsend: Keserü Károly: A befejezetlen projekt. In: Károly Keserü: London works Robert P. Welsh: Sacred Geometry: French symbolism and early abstraction. In: Edward Weisberger (szerk.):

4 A négyzetháló ha valamit leképez, akkor az magának a festménynek a felszíne. (...) a felszín anyagi tulajdonságai vetülnek ugyanezen felület esztétikai dimenzióira. És erről a két síkról a tárgyiról és az esztétikairól bebizonyosodik, hogy egy és ugyanaz. 13 Krauss tehát a négyzethálót a modernizmusban fellelhető, a spirituális és a racionális között feszülő ellentmondások dialektikus feloldásának látja. 14 Vajon a festészet mesterségében és művészetében valóban megszülethet a tárgyi és az esztétikai sík azonossága, ahogy azt Krauss feltételezte? Figyelmen kívül hagyva a festett kép anyagiságát és az anyaggal együttműködő festő, a festészet érzékiségét? A négyzetháló lenne a spirituális és a racionális között feszülő ellentmondások dialektikus feloldása? Van egyáltalán ellentmondás, ha a spirituális éppúgy keletkezhet a racionálisból (lásd a matematikai végtelen fogalmát), mint az anyaggal vagy az anyagtalannal való foglalkozásból? Károlyi Zsigmond az 1980 körüli, négyzetekre és átlókra koncentráló festményeivel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a festés alapvetően rubrika-kitöltés, egy keretmeghatározta-tér jelölése, ahol végtelen a lehetőség (...) és adottak a szabályok. 15 A festészeti metaproblémákkal foglalkozó Károlyi egykori, intenzitásukban drámai, a festés (ábrázoló) hagyományából kiinduló töprengései, 16 melyek során négyzet-elforgatásai (1978), átló-rendszerei (1979-től), osztódásai születtek, a látott motívumtól (állványzat, ablakok) vezettek a keretbe zárt, festett kép immanens tulajdonságához: a térhez. Kereste a festészeti tér dekonstruálásának, konkretizálásának módját, a sík vásznon a sík, sőt a térhatároló sík, a fal megjelenítésével. 17 Azonban mindig festményt fest írta róla Sebők Zoltán. 18 A derékszögű keretezés hangsúlyt ad a belehelyezett részletnek, mélységet kap a közegéből kihatárolt akcidentális. Létrejön egy hely, ahol megáll pihenni a világ, egy hely, ahonnan széttekinthetünk. 19 Jovánovics, aki akkor született, amikor Károlyi a vakkeretek négyzetével foglalkozott, hangsúlyozza, hogy I am from an old and obsolete school, 20 s a hagyományos, négyszögletes képformát hasonlónak tekinti a tenisz(pálya) keretéhez, melyen belül (a The Spiritual in Art: Abstract Painting LCMA Abbeville Press, Los Angeles New York, l. 13 Krauss, R.: Grids. In: Rosalind Krauss: The Originality of the Avant-Garde and Other Modernist Myths. Cambridge, Mass: M.I.T. Press, 1985, l. 14 Townsend i.m. 15 Simon Zsuzsa és Károlyi Zsigmond: Beszélgetéseinkből. Károlyi Zsigmond Tangram képeiből. Budapest, Rabinec, SK: Interjú Károlyi Zsigmonddal. Kézirat, 2.l., Károlyi Zsigmond Tangram képeiből. i.m. 17 Károlyi Zsigmond: I.K.E.M.XX. h.n. Magyar Fotográfiai Múzeum, 2003, 108.l. 18 Sebők Zoltán: Komplex egyszerűség. In: Károlyi. Katalógus, h.n., Knoll, é.n. (1993?) 19 Károlyi Zsigmond: Egy pohár víz mint Tölgyfa. Kézirat, l. 20 Matteo Galbiati interjúja Jovánovics Tamással

5 festészet) szigorú játékszabályaihoz ragaszkodik. A hasonlat profanizálja a művészetfogalmat, miközben fenn is tartja az igazi művészet kritériumát, mely Northrop Frye szerint a műfajokban és a konvenciókban rejlik. 21 A négyzet és a négyzetháló jelentőségének, racionalitásának felismerését az azzal 1970 óta koncepcionálisan foglalkozó későbbi mestere, Maurer Dóra erősíthette meg Jovánovicsban. 22 Semleges (fekete) alapra vitt színes hálói finom, ismétlődő, ellentétes irányú diagonális ceruzavonalakból keletkeznek, melyek olykor kibillentik a keretet is vízszintes-függőleges meghatározottságából. Keserü rácsai egyszínű vászonra viasszal rögzített, szabályos cérnahálók vagy a papírlap hajtogatásával domborított rácsok, melyek négyzeteibe tetszőlegesen - színes és különböző vastagságú pontokat helyez el. A pontok sűrűsödése-ritkulása telített és üres tereket képez, melyek négyzetháló nélkül is megjelennek, amint Jovánovics fő eleme, az egymástól azonos távolságra, széltől szélig húzott, változó színű vonalak is önálló képalkotók. Ezek a papíron vagy alapozott MDF-en megjelenő vonalak színükben ismétlődnek, de az ismétlődés struktúrája, rendszere a képen születik, a rajzoló és a keret meghatározta felület együttműködéséből. E játék, figyelem, érzékenység ötvözetéből születő képek már csak távolról emlékeztetnek a külső/belső képet ábrázoló festészet redukciójára vagy rendszerkeresésére. Maurer Dóra kísérletei és művei, 23 melyek kiindulópontja a ráció volt, közelebb állnak hozzájuk. Maurernek és Károlyinak a négyzet osztódása útján született oszlopai kiinduló, adott képformaként bukkannak fel Jovánovics oszlopain, melyeken se a festői tér, se a forma, se a kompozíció vagy koncepció nem játszik már szerepet, s adottságnak fogható fel a struktúra is. De óhatatlanul spirituálisba fordulnak a ceruzavonalak szabálytalanságai, a színek és az esztétikai érzék együttműködéséből keletkező, véletlen színrendszerek, virtuális folytathatóságuk és sorozat-szerűségük. Keserü Károly pont-, vonal- és rácsművein ugyanez történik a pontok kiszámíthatatlan elhelyezése, mélységének-plaszticitásának, színének véletlenszerűsége által, mely nem a konceptualizmust, nem is a minimalizmust, hanem a kifejezetten spirituális festészetet (Veszelszky Béla pontozott tájképeit 24 ): a telített térrel az üres térre utaló, keleti képkoncepciót idézik fel. Lehet, hogy Keserü és Jovánovics munkái inkább a lét állapotáról szólnak, hogy a folyamatos mozgást és a változást ragadják meg, 25 melyek révén nyitottá válnak a képek. Vizualitásuk an anti-objective, meta-physical, meditative, fluctuating, aerial sensation ( ) estranged from the actual, common, historical 21 N. Frye: Az ige hatalma. Budapest, Európa, Dieter Ronte Beke László: Dóra Maurer. Arbeiten, Munkák, Works Budapest, Present Time Foundation, Maurer Dóra: Szónyomok, 1974, Széttolt négyzet, 1974, 5-ből 6, 1979, Térfestés terve, Veszelszky a zenét is inspirálta, lásd Vidovszky László: Hommage à Veszelszky. Vidovszky-Weber i.m. 25 Joanna Greenhill: Keserü Károly festményeinek és rajzainak élménye. In: Károly Keserü: London works i.m.

6 time, entering a quasi-meditative state of mind; this might allow them to consider their single, particular, limited identities confronting it with the infinite dimensions of the universe. 26 Poétikusabban vagy esztétikusabban, a (minimalizált) alkotó munka gyakorlatát életformává téve, a két festő elődeik drámai, racionális vagy spirituális kép-koncepciói nyomán a csendet idézi meg tereinkbe. A monotónia által, mely kikapcsolja az idő érzetét, de amelyben a folytonos változás, a mozdulatonként újraértékelt előző mozdulatok összefüggő egészeket alkotnak. 27 Keserü Katalin : 26 M.Galbiati i.m. 27 Vidovszky-Weber i.m. 61.l.

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István.

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István. Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA A fény műve és a mű fénye DLA értekezés tézisei Madácsy István 2009 Témavezető: Kocsis Imre, DLA Habil, egyetemi tanár A transzparencia nemcsak

Részletesebben

Mélyi József A háló és a kamera szeme A jelenlegi fotográfiai intézményrendszerr l A fotográfia intézményrendszerér l tehát mint küls szemlél

Mélyi József A háló és a kamera szeme A jelenlegi fotográfiai intézményrendszerr l A fotográfia intézményrendszerér l tehát mint küls szemlél Mélyi József A háló és a kamera szeme A jelenlegi fotográfiai intézményrendszerr l A fotográfia intézményrendszerér l tehát mint küls szemlél beszélek, mondhatjuk úgy is, hogy kívülállóként. A kívülállás

Részletesebben

Mi MICSODA ISMERETTERJESZTŐ LEVELEZŐJÁTÉK 3-4. osztályosoknak ÁLLATKERTEK LAKÓI. 2. forduló. A csapat fantázia neve:... Az iskola neve:...

Mi MICSODA ISMERETTERJESZTŐ LEVELEZŐJÁTÉK 3-4. osztályosoknak ÁLLATKERTEK LAKÓI. 2. forduló. A csapat fantázia neve:... Az iskola neve:... Elérhető pontszám: Elért pontszám: Mi MICSODA ISMERETTERJESZTŐ LEVELEZŐJÁTÉK 3-4. osztályosoknak ÁLLATKERTEK LAKÓI 2. forduló A csapat fantázia neve:... Az iskola neve:... Kedves Versenyző Gyerekek! Beküldési

Részletesebben

SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ*

SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ* 268 HÍD K Ё PZ І M Ű VÉSZET SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ* Magyarországon még művészi körökben is meglehet ősen ismeretlen e név Szajkó István. Pedig a Vajdaságban ahol pedig magas a m ű- vészeti kultúra

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1782/2016. számú ügyben (Előzményi ügy száma: AJB-3440/2015)

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1782/2016. számú ügyben (Előzményi ügy száma: AJB-3440/2015) Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1782/2016. számú ügyben (Előzményi ügy száma: AJB-3440/2015) Az eljárás megindítása A panaszos negyven szülő társa nevében fordult panasszal Hivatalomhoz a

Részletesebben

Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV az enyhén értelmi fogyatékos tanulók számára 1-4. évfolyam TARTALOM A MISKOLCI ÉLTES MÁTYÁS

Részletesebben

COMPETENCE ASSESSMENT STATUS REPORT (NATIONAL SURVEY)

COMPETENCE ASSESSMENT STATUS REPORT (NATIONAL SURVEY) COMPETENCE ASSESSMENT STATUS REPORT (NATIONAL SURVEY) HUNGARY AGREEMENT NUMBER AND ACRONYM: 07/0227-L/4007 - FATCAT A KOMPETENCIA KÉRDÉSKÖR JELENTŐSÉGE A MUNKA ÉS AZ OKTATÁS VILÁGÁBAN I. BEVEZETÉS Az Európai

Részletesebben

A boldogság emlék* A tanulmány eredetileg előadás formájában hangzott el Pécsett, a Pszichológiai Kultúra Hete rendezvényén, 1985 októberében.

A boldogság emlék* A tanulmány eredetileg előadás formájában hangzott el Pécsett, a Pszichológiai Kultúra Hete rendezvényén, 1985 októberében. Pressing Lajos M A BOLDOGSÁG MINT MISZTÉRIUM A boldogság emlék* élyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! 1 Arra kértek, hogy a mai estén a boldogságról beszéljek Önöknek. Én azonban nem kívánok arról szólni,

Részletesebben

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005.

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS I. A PROGRAMOZÁS MÓDSZERTANI MEGFONTOLÁSAI... 4 II. GAZDASÁG- ÉS IPARFEJLESZTÉS... 14 III.

Részletesebben

BÉNYEI TÜNDE Fotográfiai eljárások alkalmazásának lehet ségei a textiltervezésben. DLA mestermunkát kísér értekezés TÉZISEI

BÉNYEI TÜNDE Fotográfiai eljárások alkalmazásának lehet ségei a textiltervezésben. DLA mestermunkát kísér értekezés TÉZISEI BÉNYEI TÜNDE Fotográfiai eljárások alkalmazásának lehet ségei a textiltervezésben DLA mestermunkát kísér értekezés TÉZISEI Munkáim kísérleti textilek, melyek témája maga az anyag és a technika. Az anyag

Részletesebben

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam A Sakk-logika oktatási program célja, hogy tanulási-tanítási tervet kínáljon az általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok számára. A tanterv tantárgyi határokon is átívelő

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Drámajáték Célok és feladatok

Részletesebben

A TISZÁNTÚL A KÁRPÁT MEDENCE 10 17. SZÁZADI REGIONÁLIS TAGOLÓDÁSÁBAN

A TISZÁNTÚL A KÁRPÁT MEDENCE 10 17. SZÁZADI REGIONÁLIS TAGOLÓDÁSÁBAN A TISZÁNTÚL A KÁRPÁT MEDENCE 10 17. SZÁZADI REGIONÁLIS TAGOLÓDÁSÁBAN Doktori (PhD) értekezés Csüllög Gábor Debreceni Egyetem Debrecen, 2006 TARTALOM BEVEZETÉS... 4 IRODALMI ÁTTEKINTÉS... 7 I. A TERÜLETI

Részletesebben

3. Állapítsa meg, hogy 1 db. KÖNYV 5. kötete és annak egyes részei szerzői jogvédelem alatt állnak-e.

3. Állapítsa meg, hogy 1 db. KÖNYV 5. kötete és annak egyes részei szerzői jogvédelem alatt állnak-e. A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakértői véleménye A szakvélemény címe: Gyűjteményes műnek minősülő kiadványok összehasonlító vizsgálata Ügyszám: SZJSZT 15/12. A szakvélemény szövege A Megkereső által

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808}

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 18.6.2009 COM(2009) 281 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

Részletesebben

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Székhely: 5650 Mezőberény, Petőfi út 13-15. Telephely (Kollégium): 5650 Mezőberény, Petőfi út 14. Telephely (Gimnázium): 5650 Mezőberény,

Részletesebben

Mesterséges intelligencia feladatsor

Mesterséges intelligencia feladatsor Mesterséges intelligencia feladatsor kétszemélyes játékokhoz Jeszenszky Péter 2008. április 7. 1. Nem választható játékok 1.1. Feladat Nim. Beilleszteni a játék pontos leírását. 1.2. Feladat Tic-tac-toe.

Részletesebben

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág KAZINCBARCIKAI KODÁLY ZOLTÁN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 3. FEJEZET HELYI TANTERV KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2016. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG Az alapfokú művészetoktatás követelménye és

Részletesebben

F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 3.

F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 3. F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 2. A TA N U L Ó K É R TÉ K E L É SÉ N E K K R ITÉ R IU M R E N D SZ E R E 3. Ó R A TE R

Részletesebben

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád Dr. Katz Sándor: Lehet vagy nem? Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád A kreativitás fejlesztésének legközvetlenebb módja a konstrukciós feladatok megoldása.

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az eljárás megindítása, előzmények Sajtóhírekből értesültem arról, hogy az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (második tanács) 2012. szeptember 6.(*)

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (második tanács) 2012. szeptember 6.(*) A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (második tanács) 2012. szeptember 6.(*) HÉA 2006/112/EK irányelv A 138. cikk (1) bekezdése Az olyan Közösségen belüli ügylet adómentességének feltételei, amelyet a vevő azon kötelezettsége

Részletesebben

Olgyay és tanítványai MKE 2014-03-10

Olgyay és tanítványai MKE 2014-03-10 Olgyay és tanítványai MKE 2014-03-10 A Magyar Képzőművészeti egyetem azáltal, hogy növendékeinek egyes munkáit az alapítástól (1871) kezdve meg tudta őrizni, ma egy különleges gyűjteménnyel rendelkező

Részletesebben

Mária megkoronázása című, 15 16. századi oltárkép restaurálása

Mária megkoronázása című, 15 16. századi oltárkép restaurálása Mária megkoronázása című, 15 16. századi oltárkép restaurálása Mara Zsuzsanna A Mária megkoronázása című, 15 16. századi oltárkép a Csíki Székely Múzeum egyházi gyűjteményének legreprezentatívabb darabja,

Részletesebben

Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről

Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről Mucsi András Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről Nehéz szólni egy olyan fiatal művészről, aki nemrégen még az élők sorába tartozott. Ami benne emberi érték volt, személyes

Részletesebben

Pedagógiai programja Sülysáp 2015.

Pedagógiai programja Sülysáp 2015. A CSICSERGŐ NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA Pedagógiai programja Sülysáp 2015. - 2 - Az intézmény adatai Az intézmény neve: Csicsergő Napközi Otthonos Óvoda címe: 2241 Sülysáp Vasút u. 88. Az intézmény jellege:

Részletesebben

KAOTIKUS REND. DLA értekezés tézisei. Készítette Borgó György István Csaba képzőművész. Budapest 2008.

KAOTIKUS REND. DLA értekezés tézisei. Készítette Borgó György István Csaba képzőművész. Budapest 2008. Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola KAOTIKUS REND DLA értekezés tézisei Készítette Borgó György István Csaba képzőművész. Budapest 2008. 1.) tézis Bevezető a káosz és rend meghatározására, és

Részletesebben

I. PÁPA VÁROSÉRT ÉRDEMÉREM alapítása

I. PÁPA VÁROSÉRT ÉRDEMÉREM alapítása PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 20/1992. (X. 13.) önkormányzati rendelete az egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről 1 /Egységes szerkezetben/ A Magyar Köztársaság

Részletesebben

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06.

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Bevezetés...

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

SZALAY SÁNDOR ÉS A DEBRECENI FIZIKA

SZALAY SÁNDOR ÉS A DEBRECENI FIZIKA Előadás a 37. Középiskolai Fizikatanári Ankéton, Debrecen, 1994 SZALAY SÁNDOR ÉS A DEBRECENI FIZIKA Kovách Ádám MTA Atommagkutató Intézete, Debrecen A fizika által tárgyalt és vizsgált jelenségek körülhatárolására,

Részletesebben

4.) Napirend: A Tó-park Szabályozási Terve

4.) Napirend: A Tó-park Szabályozási Terve 4.) Napirend: A Tó-park Szabályozási Terve Turai István tájékoztatja a Képvisel -testület tagjait, hogy a Szabályozási Tervet a TTKB és a JÜB tárgyalta. A JÜB elfogadásra, míg a TTKB elutasításra javasolta

Részletesebben

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1. HELYZETELEMZÉS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1.1. A gyógypedagógiai ellátás területei Óvodánk a sajátos nevelési igényű (hallássérült, valamint súlyos beszéd- és nyelvfejlődési zavarral, részképesség zavarral

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015.

Pedagógiai Program 2015. Pedagógiai Program Kozmzutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. 1 Nevelési

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására

A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására Magyar Kerékpárosklub 2007. december 1 1. Elıszó A közúti közlekedés szabályairól szóló, többször módosított 1/1975. KPM-BM együttes rendelet jelenleg

Részletesebben

Az 1956-os szocialista plakátmővészet Magyarországon

Az 1956-os szocialista plakátmővészet Magyarországon ELTE BTK Mővészetelméleti és Médiakutatási Intézet Az 1956-os szocialista plakátmővészet Magyarországon Pesthy Fruzsina Veronika* *Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest,

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN

HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN Rózsa Huba HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN Elhangzott Budapesten, a Szent István Társulat régi székházának dísztermében 2011. május 30-án, a Társulati Esték a Család Évében című rendezvénysorozat

Részletesebben

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály számára Bevezető a tantervhez Az általános iskolás korosztály számára készült hit- és erkölcstan tanterv

Részletesebben

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN A tanulói teljesítmény ellenőrzése, mérése, értékelése, minősítése

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2217/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2217/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2217/2016. számú ügyben Előadó: Némedi Erika Az eljárás megindítása A békés megyei Zsadány községben élő panaszos szociális ellátása ügyében kért segítséget.

Részletesebben

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA mber- és társadalomismeret, etika 0711 ÉRSÉG VZSGA 2007. BR- ÉS RSADALSR, A ÖZÉSZŰ ÍRSBL ÉRSÉG VZSGA rojektmunka JAVÍS-ÉRÉLÉS ÚUAÓ AS ÉS ULURLS SZÉRU mber- és társadalomismeret, etika Fontos tudnivalók!

Részletesebben

2016. május 24 június 22.

2016. május 24 június 22. MAGYAR SZOBRÁSZ TÁRSASÁG Művészeti csoportok kiállításai BUDAI SZOBRÁSZOK II. Megnyitó: 2016. május 24., kedd, 18 óra, Megnyitja: Kozák Csaba művészeti író Kiállításrendezés: Deli Ágnes és Gaál Endre szobrászok

Részletesebben

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504.

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504. Az iskolázottság térszerkezete, 2011 Az iskolázottság alakulása egyike azoknak a nagy népesedési folyamatoknak, amelyekre különös figyelem irányul. Természetesen nemcsak az e területtel hivatásszerűen

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 Család- és gyermekvédő tanár szakképzettség Tanár szak tételei 1. A tanulói személyiség megismerésének és fejlesztésének pedagógiaipszichológiai lehetőségei és

Részletesebben

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú 21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Oldal Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Szonda István Témavezető: Dr. Ujváry Zoltán DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben Előadó: dr. Szabó-Tasi Katalin Az eljárás megindulása A panaszos speciális étkezési igényű gyermeke óvodai étkezésének ügyében fordult

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 95451-1-11/2013. Tárgy: Lakitelek Népf iskola Alapítvány Ügyintéz : dr. Joó Anikó / R.P. el zetes vizsgálat Lovrityné

Részletesebben

Magyar nyelv. 5. évfolyam

Magyar nyelv. 5. évfolyam Magyar nyelv 5. évfolyam A tantárgy elsődleges ja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának a folytatása.

Részletesebben

Ember - Föld Univerzum A világ és az emberiség kialakulása

Ember - Föld Univerzum A világ és az emberiség kialakulása L E C T O R I U M R O S I C R U C I A N U M Bevezetés az egyetemes bölcsességtudományba és a rózsakeresztes útba - 2. este Ember - Föld Univerzum A világ és az emberiség kialakulása Az ember, a Föld, az

Részletesebben

Varga Balázs. Jake Smiles, egy link topográfiája. Jake Smiles: 1link 1

Varga Balázs. Jake Smiles, egy link topográfiája. Jake Smiles: 1link 1 Varga Balázs Jake Smiles, egy link topográfiája Jake Smiles: 1link 1 Valójában hosszú évek óta azon dolgozik, hogy globalizálja a libidóját, s valahogyan pótolja az elveszejtett dimenziót nem tűnt volna

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALMAK... 3 3. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK... 4 4. KIÜRÍTÉS... 5 4.1. Általános feltételek... 5 4.2. Elrendezési megoldások, feltételek a kiüríthetőség igazolására... 7

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6 HA JÓ a kezdet Pedagógiai program 2016 Készítette: a Pécsi Baptista Gyülekezet Szakmai Csoportja

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr.

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr. Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Kaló József Témavezető: Dr. Püski Levente DEBRECENI EGYETEM Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola Debrecen,

Részletesebben

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE ÁLTALÁNOS PAPP FERENC A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi helyén, a Zrínyi parkban található egy alkotás, az egyetem névadójának szobra, amiről

Részletesebben

Az örökbefogadás szépségei és nehézségei

Az örökbefogadás szépségei és nehézségei Az örökbefogadás szépségei és nehézségei Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar, Miskolc rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu Magyarországon igen magas az állam gondozásban

Részletesebben

Város Képviselő-testülete

Város Képviselő-testülete Város Képviselő-testülete Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: kisb@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Tájékoztató

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Napsugár Óvoda és Bölcsőde Csanádpalotai Bölcsőde Tagintézménye SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Készítette: Kovács Jánosné Tagintézmény vezető 1 Szakmai program 2005-2010-ig

Részletesebben

Járkáló 6659 A 110 ÉVE SZÜLETETT DAG HAMMARSKJÖLD Az ENSZ tragikus repülőszerencsétlenségben elhunyt svéd evangélikus főtitkárának (1953-1961 között volt e tisztségben) élete valamennyi tudatos döntését

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P091A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. május 28., csütörtök / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Pályázó: Meghirdetett munkahely: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

PÁLYÁZAT. Pályázó: Meghirdetett munkahely: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PÁLYÁZAT Meghirdetett munkahely: Pályázó: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DR. NAGYNÉ HORVÁTH MÁRTA SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA OM 203061 1095 BUDAPEST, MESTER U. 56-58.

Részletesebben

rendelete a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról

rendelete a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról Lajosmizse Város Önkormányzata Iktsz: I/3/8/2012 Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2012. április 26. Az ülésen hozott rendeletek, határozatok száma és tárgya: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének

Részletesebben

Ügyszám: FVO-1848-16(2009) Ügyintéző: Jarabek Péter Telefon: 06-1-459-7719 Telefax: 06-1-459-7739 E-mail: jarabekp@eh.gov.hu

Ügyszám: FVO-1848-16(2009) Ügyintéző: Jarabek Péter Telefon: 06-1-459-7719 Telefax: 06-1-459-7739 E-mail: jarabekp@eh.gov.hu Ügyszám: FVO-1848-16(2009) Ügyintéző: Jarabek Péter Telefon: 06-1-459-7719 Telefax: 06-1-459-7739 E-mail: jarabekp@ehgovhu HATÁROZAT SZÁMA: 711/2009 Tárgy: EON Tiszántúli Áramhálózati Zrt (4024 Debrecen,

Részletesebben

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe Fájlok és mappák A fájl információt, például szöveget, képet vagy zenét tartalmazó elem. Megnyitása után a fájl épp úgy nézhet ki, mint egy íróasztalon vagy iratszekrényben található szöveges dokumentum

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK MULTIDISZCIPLINÁRIS TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr. Szabó Gábor az

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Ülésdokumentum 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD); PART.1 29/11/2006 Közös álláspont A Tanács 2006. december 11-i közös álláspontja a gépjárművek és pótkocsijaik, valamint

Részletesebben

Lehet-e Új Gazdaság a magyar gazdaság?

Lehet-e Új Gazdaság a magyar gazdaság? Dr. Czakó Erzsébet BKÁE Vállalatgazdaságtan tanszék Lehet-e Új Gazdaság a magyar gazdaság? Az Új Gazdaság (New Economy) elnevezést az idei évtől szinte közhelyként használja a nemzetközi gazdasági szaksajtó,

Részletesebben

Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából

Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából Gaskó Krisztina Kálmán Orsolya Mészáros Györ! Rapos Nóra * Az adaptív-elfogadó iskola projekt keretében arra vállalkoztunk,

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT A Helikon Kiadó két kötetének összehasonlítása Készítette: Hajnal Piroska Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2007. június 8. 2 Michael VICKERS,

Részletesebben

MAGYAR RÉGÉSZET ONLINE MAGAZIN 2013 TAVASZ

MAGYAR RÉGÉSZET ONLINE MAGAZIN 2013 TAVASZ MAGYAR RÉGÉSZET ONLINE MAGAZIN 2013 TAVASZ www.magyarregeszet.hu PERKÁTA, EGY NEM SZOKVÁNYOS KÖZÉPKORI LELŐHELY Kovács Loránd Olivér 2009 és 2011 között útépítést megelőző régészeti feltárások folytak

Részletesebben

Simon Zsuzsa műveinek bibliográfiája

Simon Zsuzsa műveinek bibliográfiája Simon Zsuzsa műveinek bibliográfiája 1979 Eskulits Tamás: Ehnaton Múzeum. Mozgó Világ, 5. évf. 4. sz. 1979. 118 122. 1980 Kényszerteória. Tanulmány fiatal képzőművészekről. Mozgó Világ, 6. évf. 6. sz.

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata élve a jogszabályok

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI

Részletesebben

K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből:

K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből: K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből: Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2014. (V. 29.) határozata:

Részletesebben

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei K házi-kis Ambrus, Klebniczki József Kecskeméti F iskola GAMF Kar Matematika és Fizika Tanszék, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. Véges transzverzális

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. évfolyam Célok és feladatok A vizuális nevelés látni és láttatni tanít. Átfogó célja a tanulók látáskultúrájának megalapozása. Feladata a vizuális megismerő-, befogadó-, alkotóképesség

Részletesebben

Budapesti Agglomeráció Területfejlesztési Koncepciója és Stratégiai Programja

Budapesti Agglomeráció Területfejlesztési Koncepciója és Stratégiai Programja Budapesti Agglomeráció Területfejlesztési Koncepciója és Stratégiai Programja Végsı változat 2007. július 1 Jelen szakértıi anyag a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács megbízásából készült Szakértıi

Részletesebben

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14 A hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (5-8. évfolyam) Tánc és dráma kapcsolópontokkal KÓD: ÁLT04. Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc Általános Iskola Jellege: 8 osztályos általános iskola

Részletesebben

Paraizs Júlia. Múzeum, Budapest, 1962. 1 STAUD Géza, A magyar színháztörténet forrásai, II., Színháztudományi Intézet Országos Színháztörténeti

Paraizs Júlia. Múzeum, Budapest, 1962. 1 STAUD Géza, A magyar színháztörténet forrásai, II., Színháztudományi Intézet Országos Színháztörténeti Paraizs Júlia N. Mandl Erika: Színház a magyar sajtóban a két világháború között. A sajtóforrások szerepe az összehasonlító színháztörténeti kutatásokban, különös tekintettel a Napkelet és a Magyar Szemle

Részletesebben

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Érettségi vizsgatárgyak elemzése 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Láng György Budapest, 2014. január TARTALOM 1. A vizsgák tartalmi elemzése... 5 1.1. Az írásbeli feladatlapok szakmai jellemzői

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

alapkérdései a magyar

alapkérdései a magyar D. Tóth Balázs A precedensalapú döntéshozatal alapkérdései a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatában Jelen írás célja a precedensalapú döntéshozatal, ezen belül a precedensbíráskodás alapvető problémáinak

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési ZRT Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2008. április

Részletesebben

KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA CÍMLAP KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015. december hó www.vatikft.hu 06-1/413-0959 1 KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...3 A BÍRÓI HATALOM ÁTLÁTHATÓSÁGA...3 A NYILVÁNOSSÁG ALAPELVE...5 SAJTÓNYILVÁNOSSÁG

Részletesebben

P. Müller Péter Székely György pályaképe

P. Müller Péter Székely György pályaképe 1 P. Müller Péter Székely György pályaképe Bizonyos értelemben méltánytalan dolog egy 94 éves életutat, és azon belül egy több mint hét évtizedes szakmai pályafutást egy rövid előadás keretében összegezni.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 11. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 11. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A rendszerváltástól a struktúraváltásig

A rendszerváltástól a struktúraváltásig Bartha Eszter A rendszerváltástól a struktúraváltásig Valuch Tibor (2015) A jelenkori magyar társadalom Budapest: Osiris 1989 Klaus von Beyme szavaival valóságos fekete péntek volt a társadalomtudomány

Részletesebben

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE 2013. ÉVI 2/3. SZÁM A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 2013. május 8. PEST MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ JAVASLATTEVŐ FÁZIS II. kötet 1 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013

Sztojka Miroszláv LINEÁRIS ALGEBRA Egyetemi jegyzet Ungvár 2013 UKRAJNA OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYÜGYI MINISZTÉRIUMA ÁLLAMI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM MAGYAR TANNYELVŰ HUMÁN- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKA ÉS MATEMATIKA TANSZÉK Sztojka Miroszláv LINEÁRIS

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Az általános iskola alsó tagozatán a fejlesztés centrikus vizuális kultúra tanulása alapvetően két célt szolgál: a kezdeti motiváltság és az örömteli alkotás fenntartását,

Részletesebben

ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából. című kutatás

ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából. című kutatás ESETTANULMÁNY II. A nagyváros és környéke területpolitikai sajátosságai a kistérségi rendszer működése szempontjából című kutatás A program vezetője: Kovács Róbert A kutatás vezetője: Zsugyel János Készítette:

Részletesebben

Térképek, táblázatok és ábrák jegyzéke

Térképek, táblázatok és ábrák jegyzéke Térképek, táblázatok és ábrák jegyzéke Héber, görög betők és mértékegységek 12-13 Az ószövetségi történelem áttekintése 14 Kánaán a honfoglalás idején 27 Az öt király veresége 52 Az izraeli törzseknek

Részletesebben