1999. április II. évfolyam, 3. szám

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1999. április II. évfolyam, 3. szám"

Átírás

1 1999. április II. évfolyam, 3. szám A sokoldalú papírhajó kép: b_fredia kép: h_cim4

2 2 Fregatt Diáklap április Kedves Olvasó! A minap kísértésbe estem, hogy 50 Ft-ért eladjam a tojásaimat. Mind a kettőt. Az alkalmi üzletet a tesóm ajánlotta, ugyanis másfél délutánnyi fáradságos alkotói munka árán sem sikerült elfogadható minőségű húsvéti tojásokat festenie. Az egyszínűek foltosak, a mintásak pedig maszatosak lettek. A tesómnak ekkor váratlan ötlete támadt: megveszi tőlem a hétfői szerzeményeimet, hogy jövőre ne kelljen festéssel bajlódnia. Az anyagi kísértés óriási volt, de ellenálltam. Továbbra is ragaszkodom a tojásaimhoz. Akinek hasonló súlyos dilemmái vannak (voltak), írja meg újonnan induló Lelki tanácsadás rovatunkba. És most, vízre a Fregattal! Szabó Péter Rózsa Dávid kép: r_naplo Spleen Tavasz van! gyönyörű! A nap tüze, látod, a fürge diákot food. No drink. What can I do with my children? Budapesten tüntetők. Nincsenek sokan. Dühösek. Mellkasukon a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt. fehér papír céltáblával: Target. Csengve, nevetve kibuggyan a kedve s (Eszembe jut az Egri csillagok: Lőjetek! Ide lőjetek!) egy ős evoét a fénybe kiált. Áprily. Március-április. Gyönyörű Gyönyörű tavasz. az idő. Süt a nap, csicseregnek a madarak, Égő városközpont. Szétlőtt híd. bárányfelhők másznak az égen. Otthontalanok. Banális közhely. Lerágott csont. XX. század. Civilizáció. Minden túl van lihegve. Bravó. Éljen a humanizmus! És dobszó és zene nélkül haladva Most mit írjak? Nem, nem lesz világháború. Á! Ki van zárva. hosszú egyhangú gyászmenet vonúl lelkemen át, zokog a tört Remény, és a zsarnoki Bosszú koponyámba üti fekete Majd ez az ügy is elrendeződik valahogy, persze. zászlaját. Ja. Tényleg, annyi hely van még Baudelaire. Spleen. a világon, ahol lehet rendőrködni. Csöng a telefon: kéne huszonnyolc Nem? Akkor mit izgulunk? Volt már cikk, ugye, vállalod? Hogyne, sőt. ilyen, lesz is még. Persze, emberek Köszönöm a bizalmat. Napló. Most mit írjak? Hogy itt a tavasz, és nem örülök neki? Hogy nézem a CNN-t, és látok egy irdatlan vagyunk. Nem kell mindenből ügyet csinálni. Hál istennek. Megnyugodtam. Gyönyörű, bárányfelhős, közhelyes mezőt Macedónia határán, és látok tavasz. Nyoma sincs a byronizmusnak.... s zeng ugye zeng, ugye zeng hetvenezer albánt a szabad ég alatt mit írjak? Középkorú nő: No a szíved?

3 PTS! Lógsz nekem egy fagyival. Ha nem egyenlíted ki a tartozást, beszüntetem a munkát, és azt te nem fogod megköszönni, csak az olvasók. Kedves ismeretlen! Előbb add be a 47 cikket, amit ígértél. Határidő holnap 7:30. Megjegyezted? Inkább írd fel, mert ha elfelejted az suxx, és irgumburgum lesz. pts Violetta! Még egyszer elismerésem. Olcsó tüzelőanyag rendelhető megmaradt számok jeligére. Név és cím a szerkesztőségben. (Számok a szekrényemben.) Elvesztettem józan ítélőképességem. A becsületes megtalálónak felajánlom a rózsadombi lakásunk tulajdonjogát. Keresem azt, aki miatt napok óta nem tudok aludni, folyton csak rá gondolok. Te jóképű, délceg, szívemnek oly kedves matek feladatgyűjtemény! Melyik padban felejtettelek? Keresem azt a (lehetőleg) ellenkező nemű apróhirdetőt, aki jóképű, délceg, szívének kedves társat keres. Igény szerint keresztnevemet Matekra változtatom április Fregatt Diáklap 3 Apróhirdetés A R. Rezeda rágalomhadjárata ellenére nincs nálam megbízhatóbb munkatárs. Lucának és Timinek üzenem, hogy a pénz beszél, a kutya meg csak... a számítógép Diáktársaim! Szeretném ünnepélyesen bejelenteni, hogy nem leszek űrhajós. Péntek esténként a Fáklya klub Érd útvonalon egy ámokfutó trabantos száguldozik. Óvakodjatok tőle! (Szerencsére az iskola felé csak ritkán jár.) Kedves mindenki, akinek nem üzen senki! Nektek kívánok minden jót! Kipp, kopp, köveznek, itt van a tavasz. És azt már mondtam, hogy atomfizikus se leszek? Azt szeretném tudni, hol vehetem fel a DÖK számára kiutalt félmillió forintot? Ha lehet, kis címletekben, még ma. Veszélyes vírus pusztít a számtechteremben! A katasztrófa azonban megelőzhető, ha a billentyűzethez gumikesztyűben nyúltok, és a floppy lemezt 60 -on alaposan kimossátok. Érdemes továbbá minden pénteken és tizenharmadikán messzire elkerülni a fent említett helyiséget. A legjobb, ha egyáltalán feléje se néztek. Gurbic! Kapcsolj rá, mert ezúttal nem elég, ha csak öt szót fejtesz meg a Gordiuszban.

4 4 Fregatt Diáklap április kép: r_iksz Bernáth Andi Egy fiatal lány elszökik hazulról, nem bírja elviselni az otthoni bezártságot, szürke életet. Találkozik egy vadásszal az erdőben, megismerkednek, majd a vadász a kastélyába viszi. Kiderül, hogy egy igen rangos emberrel találkozott. Közben egy estélyen bejelentik, hogy a fiú, Wils, házasodni készül, persze nem főhősnőnket, Mariah-t veszi el, hanem mást választott már magának. A lány nem érti, miért hozta akkor őt ide, ha ilyen komoly szándékai vannak valaki mással. Hajnalban hazaszökik. Persze otthonléte óta hosszú évek teltek el. A fiú utánamegy, megkeresi őt. Mariah-t otthon apja halálhírével fogadják. A fiú megtalálja Mariah-t, majd éjjel kisétál az erdőbe, és a vihar közepette próbál a két lány közül választani. Közben rablók támadják meg. Mariah a megmentésére siet, de ő esik áldozatul a nyílvesszőnek. Végül... A Bíborkő, X. fejezet Olvasd már tovább, Johnny! Miért hagytad abba? kérdezte az alig nyolc éves Kate. Nézd! kiáltott Johnny, s rámutatott a könyv egyik lapjára. Itt teljesen más írással folytatódik, mint ahogy az előbb volt írva. Tényleg! Vajon miért? kérdezte a mit sem sejtő Kate. Lépések hallatszottak a lépcsőn. Pszt! A nagypapit felébresztettük. Bújjunk gyorsan az ágy alá! javasolta a kis Johnny. ÁÁ morgott már messziről a nagypapa. Hát ti meg mit kerestek itt? Nem megtiltottam nektek, hogy betegyétek ebbe a szobába a lábatokat? A két csodálkozó szempár kikukucskált az ágy alól, s azon tűnődött, hogy hogyan vette őket észre a nagypapa, hiszen olyan jó kis búvóhelyet találtak. Ne haragudj ránk, nagypapa! szólt bűnét megbánó szemekkel a kis Kate. Találtunk egy érdekes könyvet csusszant elő az ágy alól Johnny, de nem értjük egészen. A nagypapa lassan, remegő térdekkel leült az ágy szélére. A kis Kate cukorkától ragacsos kezével odaadta neki a vaskos könyvet. A nagypapa elkomorodott arccal vette a kezébe a poros, régi tárgyat. Sáros volt. Látszott rajta, hogy az idő nagyon megviselte már. Könnybelábadt szemekkel nyitotta fel a könyv borítóját, s elkezdett mesélni a gyerekeknek, akik tágra nyílt szemekkel itták a nagypapa szavait. Igen, itt valóban megváltozott a könyvben az írás. Wils, drágám, kész az uzsonna. Gyere, szívem!

5 1999. április Fregatt Diáklap 5 Jól van, megyek mindjárt, Stephany kedves! válaszolt főnökének a nagypapa, és így folytatta: Ez itt, az én írásom. Ezzel a Mariah nevű lánnyal én találkoztam. Én voltam az a szerencsétlen, akit a rablók megtámadtak. Ez a könyv az ő naplója volt. Csodálatos egy teremtés volt a lelkem nézett bele a könyvbe a nagypapa, és remegő öreg hangján így folytatta: Akkor már, tudjátok, a nagymamával az esküvőnket tervezgettük. Ám ez a lány felkavart bennem mindent. Amiben oly szilárdan hittem, azt is megkérdőjelezte. Azon az estén nem tudtam kettőjük közt dönteni. Ám, látjátok, a jó Isten mindent elrendezett. Gondoljatok bele, mi lenne, ha a nagymamátok nem tudna olyan finom süteményeket csinálni, mint Stephany? Mi lenne veletek, kicsikéim? tréfálkozott a nagypapa, s magához szorította két kis unokáját. Rossz belegondolni, hogyha azon az éjszakán nem indul a keresésemre, nem ugrik elém, engem talál el a nyílvessző. Az életemet köszönhetem neki. Halála pillanatában, mikor a hatalmas nyílvessző testébe fúródott, a szívéhez szorította ezt a könyvet. Karjaimban tartottam a gyönge leányt, s a Bíborkő, kezéből a földre hullott... Most már szülei és testvére mellett nyugszik, s lelke megtalálta az örök nyugalmat. Vége Török Zsuzsanna Beszélgetés Török Zsuzsannával A Fregatt legelső számaitól kezdve olvashattátok folytatásos kisregényét, ez volt az egyedüli biztos cikk az újságban. Mariah története végigkísérte minden hűséges olvasónkat (azaz titeket), de a szerzőt, Török Zsuzsannát talán kevésbé ismeritek. Az alábbi írásbeli beszélgetés ezt a hiányt igyekszik pótolni. Hogy jutott eszedbe, hogy regényt írj? Első osztály év végén volt egy osztályvetélkedő, ahol az volt a feladat, hogy egy meghatározott kép köré írjunk 2 3 oldalas történetet. Többen gondolkodtunk rajta, de semmi értelmeset nem tudtunk kitalálni. Aztán úgy gondolták a többiek, hogy egészen jól fogalmazok, és hogy írjam meg inkább én egyedül. Másnap volt a határidő. Az alaptörténetet este 9-től hajnali 2- ig írtam. A vetélkedőn elnyerte a magyartanárunk tetszését, újra átolvasta, tanácsokat adott, és rámutatott, hogy egy-két részletet hogy lehetne jobban kifejezni. Iskola mellett nem volt túl sok időm, de a hétvégéimet az átdolgozással töltöttem. Közben jöttem csak rá, hogy nem is olyan könnyű írónak lenni, a gondolataimat úgy megfogalmazni, hogy visszadják azt, amit érzek.

6 6 Fregatt Diáklap április A történet milyen korban játszódik? A kor (a kép miatt) sajnos meghatározott volt, ezért nem írtam 20. századi stílusban és ezért használtam kissé ódivatú szavakat. A szereplők mögött valóságos személyek állnak? Igen, persze. Az ember a tapasztalataiból meríthet igazán ötleteket, és a mély érzések megmaradnak az ember emlékezetében. Ezt nem nehéz érdekesen és úgy leírni, ahogy igazán történt. De nem lehet a szereplőket 1 1 konkrét, élő személyhez kötni. Sok ember tulajdonságai keverednek bennük. Ez vonatkozik az apára, de Wilsre is. Talán Mariah gondolatai sokszor csengtek egybe az enyémmel. De ma már nem tudnám ezt ugyanígy megírni. A gondolkodásom teljesen átalakult, sokat komolyodtam, már nem tudnék mindent ilyen rózsaszín felhőn keresztül látni. És amikor pár hónappal ezelőtt újra olvastam a kisregényt, teljesen elképedtem saját magamon, hogy mennyire más voltam akkor és mennyire más foglalkoztatott, mint ma. Miért nem happy end a vége? Mert nem szeretem sem a csöpögős limonádé filmeket, sem az ilyen jellegű könyveket. Semmi megdöbbentő nem lett volna, ha happy end a vége. Így sokkal érdekesebb és nyitottabb maradt a kisregény,... így talán elgondolkodtatóbb. És felmerül a kérdés: Mi lett volna, ha nem hal meg Mariah? Akkor Wils őt vette volna el? Nem lehet tudni... Csak az újság kedvéért jelöltél meg fejezethatárokat? Nem, eredetileg is fejezetekre volt tagolva. Véleményem szerint azonban sokkal, de sokkal jobb a kisregény, ha egyben olvassa el az ember. Jobban megértheti a lelki összefüggéseket és könnyebben átérezheti a főszereplő problémáit és vívódásait. Mit jelent a címadó Bíborkő? A Bíborkő cím a 3 oldalas novella miatt maradt meg. Éppen akkor játszották itthon a Borostyán c. filmsorozatot, és semmi normális cím nem jutott eszünkbe. Akkor még a családi ereklyére kődarabként vagy egy medálként gondoltunk, s a végén éjjel jutott eszembe, hogy mi lenne, ha az egész egy napló stílust venne fel, és csak a végén derülne ki, hogy a naplónak magának a neve a Bíborkő. Így utólag talán a történetre jellemzőbb címet is választhattam volna, de ez már csak később jutott eszembe. Szereted a lányregényeket? Sokan mondják rólam, hogy nagyon érzékeny és színes lelkivilágú emberke vagyok, és véleményem szerint ezért nem volt szükségem arra, hogy mástól illetve más könyvekből, gyerekkori lányregényekből merítsek ötletet. Amúgy kedvencem Montgomery Váratlan utazása volt, és szívesen olvastam a közismert TV-sorozat könyvváltozatait. De ezen kívül semmi ilyen jellegűt nem.

7 1999. április Fregatt Diáklap 7 Olvasóink közül sokan kérdezték, hogy mit evett Mariah, amikor az erdőben kóborolt több hónapig? Szerintem tejesen részletkérdés, amit nem akartam már akkor sem kifejteni, hisz a kisregény hangsúlya nem ezen van. Hogy mit evett? Mit tudom én! Szedett pöttyös kalapú gombát... Lesz-e új sorozatod az újságban? Elsőben még úgy gondoltam, hogy igen, és később is szeretnék írással foglalkozni, sok gondolatot, érzést ki lehet ily módon fejezni. Nagyon szeretek fogalmazásokat, epizódokat, pár oldalas esszéket írni, melyek elgondolkodtatják az embert. De egy ilyen jellegű kisregény nem pont erre helyezi a hangsúlyt. Ez inkább szórakoztató jellegű. Azt hiszem, később is csak hobbiszinten szeretnék ezzel a témával foglalkozni. Többször kezdtem már hozzá egy újabb kisregényhez az elmúlt két évben, de időhiány miatt nem jutottam 1 2 fejezetnél tovább. Valószínűleg csak hobbiból fogok tovább írni, de rövid novellákra lehet, hogy a közeljövőben is számíthat a Fregatt. Perity Ilona kép: r_film Patch Adams Rendező: T. Shadyac Főszereplők: Robin Williams, D. London, M. Potter, Ph. S. Hoffman Hunter Adams miután öngyilkosságot kísérel meg, önként elmegyógyintézetbe vonul. Tapasztalja, hogy az orvosok milyen ridegen bánnak a betegekkel. Ő maga egy kis empátia segítségével meggyógyítja szobatársát. Elhatározza, hogy az emberek gyógyításának fogja szentelni az életét. Otthagyja az intézetet, és beiratkozik az orvosi egyetemre. Hiába tanul jól, mégis kilóg a sorból. Környezete nehezen fogadja el az állandóan idétlenkedő férfit, aki felveszi a Patch, azaz Tapasz nevet. Szembeszáll azzal a felfogással, hogy az orvosnak idegenként kell a betegekkel bánni, szerinte a humorral való gyógyítás a célravezető. Felteszi a kérdést, hogy miért nem szólítják a betegeket nevükön, s hogy miért kell a kórtermekben néma csendnek lenni. Nem a betegséget kell gyógyítani, hanem a beteget. mondja. Igaz történet alapján készült a film, és egy valóban létező problémát jár körül. Sajnos nem teljes alapossággal. Megmutatja az említett módszer összes előnyét, de a hátrányok közül nem mindet. Mindenesetre végre nem arról szól egy film, hogy üstökösök, UFO-k és Godzillák támadnak a Föld ellen, hogy a vámpírokat már ne is említsem. Bernáth Andi

8 8 Fregatt Diáklap április kép: h_foci 6:3, avagy játszd újra Tutti Rendező: Tímár Péter Főszereplők: Eperjes Károly, Kállai Ferenc, Cseh Tamás, Szalay Kriszta, Kern András november 25. Nevezetes dátum. Mert a film főhőse szerint ekkor történt az utolsó olyan dolog, amire büszkék lehetünk. Aztán meg... Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban? 6:3. Ez a két szám mi mást jelenthetne, mint az angol-magyar meccs legendává vált végeredményét? A főhős, Tutti, egyik nagy álma, hogy ott lehessen a múltban, végigélhesse a felemelő pillanatokat. És ez nem is olyan nagy lehetetlenség. Visszakerülve a múltba, arra a bizonyos napra, teljesül ez az álma. De mivel ő már fejből tudja az egész meccset, és előre bemondja a gólokat, sehol nem tűrik meg. Így kénytelen időközben összeszedett, egyre növekvő számú követőivel mindenhonnan továbbállni, és újabb helyeket keresni, ahol van rádió. Közben zajlik a meccs, az évszázad meccse. Megelevenednek az ötvenes évek a sajátos hangulatú filmben; sokat lehet nevetni, de a valóság nagyon is komoly. Miért érdemes megnézni a filmet? Mert jó a forgatókönyv, a filmzene, a színészek. Mert lehet rajta nevetni, és elgondolkoztató is. Mert nincsenek benne költséges speciális effektek, világkatasztrófa, csak jó ötletek, igazi emberek, és a nem is nagyon távoli múlt. Az is kiderül, mit is jelent a cím második fele. Megéri megnézni. Fogadunk? Dunkel Petra Európa Expressz A szerelvény jó úton, jó irányba halad, ámbár nekünk még tanulni kell ezt az új műfajt, és ha lesz egyszer egy normális Filmszemle és egy normális közönség, akkor esetleg több olyan film is készülhet, mint az Európa Expressz. Ezt most nem azért írtam, hogy valaki megint ki akarjon dobni az ablakon, mint egy évvel ezelőtt, amikor A miniszter félrelépet az évszázad magyar vígjátékának kiáltottam ki - de az tény, hogy Horváth Csaba filmje az évszázad magyar akciófilmje. Ez tuti (tutti?). Van abban valami felemelő, amikor Szilágyi Tibor száguldó vonatról ugrál,

9 1999. április Fregatt Diáklap 9 Gryllus Dorka meg Rubold Ödön torkát elvágják, Stohl András helikopterről leereszkedik a mozgó expresszjáratra, Rátóti Zoltán tekintélyt parancsoló orosz kiejtéssel beszél, a ZenÉsz kissé fura műsorvezetője szuperügynököt, Friderikusz álriportere meg kommandóst játszik; és egyáltalán, Dobó Kata (ha csak félig is, de) levetkőzi na, nem a ruháit, hanem azt az édes cucimucicukimukiédinyuszibébibaba-típusú szerepkört, amit eddig magáénak vallhatott bájos üdvöskénk. Persze, ahhoz, hogy ne csak a Művészben meg az Örökmozgóban mutassák be a kis hazait, az is kéne, hogy évente három-négy olyan produkció szülessen, mint az Európa Expressz. Csak ahhoz normális közösség is szükségeltetik ám, ami fel tudja fogni, hogy kedvencei néha mást is tudnak játszani, mint általában. Ha nem en nézték volna meg a filmet a bemutató hetében, és az emberek nem röhögtek volna a nézőtéren (No né már, a kis Dobó stukkerol!), elégedett lennék. Mi a vicces azon, hogy Stohl Andrást három géppuska lövi hátulról, és senki nem találja el; kérdezem én: nevettünk, amikor Bruce Willis egymaga elintézte a repülőteret megszálló terroristákat Franco Nero-val, mindennel együtt; kérdezem én: nevettünk, amikor A Függetlenség napjában Will Smith behatolt az UFO-k számítógépes rendszerébe?! Nem! Mert mindent elhiszünk, ami a tengerentúlról érkezik. Itt lenne az ideje, hogy elhiggyük: Magyarországon lehet közönségfilmet csinálni. Mára elég is ennyi. Ja, és még valami: vigyázz, nehogy rossz vonatra szállj! Rózsa Dávid Szerelmes Shakespeare Rendező: J. Madden Főszereplők: G. Paltrow, B. Affleck, H. Fiennes, G. Rush Régebben még voltak illúzióim azzal kapcsolatban, hogy az Oscar-díj egyfajta művészi értéket is mér, de azóta több Oscar-díjas filmet láttam. Az idei év sztárja kétségtelenül a Szerelmes Shakespeare című vígjáték a maga 7 Oscarjával. A cselekménye a Romeo és Júlia megírása körül bonyolódik. A szegény, ihlet-vesztett Shakespeare múzsát keres új darabja, a Romeo és Ethel, a kalózkirály lánya megírásához. Mert azt már a korabeli színházcsinálók is tudták, hogy a siker titka egy kis kaland, egy kis humor, egy kis szerelem és egy kutya. Shakespeare egy bálon ismerkedik meg a szép és költői lélekkel megáldott Violával, ugyanazon a napon, amikor végre talál egy igazán tehetséges színészt Romeo szerepére. Innentől kezdve a szerelem életben és a színpadon összefonódik. Lépésről lépésre születik meg a darab, miközben a szerző is

10 10 Fregatt Diáklap április átéli a szerelmet. A cselekmény kedves és romantikus ( hollywoodi romantika), néhány jó poénnal. Bár a legjobb női főszereplő díját kapta, azt hiszem, Gwyneth Paltrow nem a filmben, hanem a díjátadáson nyújtotta az igazi Oscar-díjas alakítást. Nem folyik vér, nem robban fel egyetlen repülőgép vagy világváros sem, nincsenek terroristák és Bruce Willis sem menti meg a földet, legfeljebb a szerelmesekért izgulhatunk (Violát ugyanis férjhez akarják adni egy természetesen gonosz főúrhoz). Mindenképpen a film javára szól, hogy nem erőltették a történelmi valóságtól elrugaszkodó happy endet. Sajnos elmaradt a filmből az átütő erő, a nagy ötlet is, ami miatt ezt mondhatnánk a végén: ez igen. Inkább az általában szokásos panelekből építkeznek a szokásos tizenkettő egy tucat sémára. Mindennek ellenére ajánlom, hogy nézzétek meg, ha könnyed, vidám kikapcsolódásra vágytok, és szeretitek a kosztümös filmeket. Dunkel Kinga Búcsúbuli május 7., péntek Lesz diszkó és lesz él zene is. A fellép együtessekr l a május 6-án megjelen Fregattban részletesen is olvashatsz, addig is gyeld a plakátokat! Negyedikes barátoddal/barátn ddel itt bulizhatsz utoljára. Gyere el, és hozd magaddal t is!

11 1999. április Fregatt Diáklap 11 Gordiusz Rózsa Dávid Szerkesztők figyelmébe! Mi a csapatmunka? Michael Winner angol rendező szerint: A csapatmunka az, Vízszintes 1: a megfejtés 2: növény es sz. 3. sz. nyílás retteg 3: gyakran 3 üres ruharész 4: kötőszó tahó zöld nö- 4 5 vényke 5:... Róbert 6 színművész korstílus 6: sír ez an- 7 8 golul véd helyrag 7: görög drámaíró kszellem! 8: 9 10 nem ennyi, lakodalom 9: alumínium energiavál tozás formája festmény 10: tömöttros- 14 tos kötőszövet női 15 becenév féltucatnyi 16 állatnak meleg fekvőhelyet biztosító anyag 11: otthontalanul vándorló lakást rakásra felkereső a vajgyártás mellékterméke, alkotóművész 12: indulatszó angol sör teljes 13: a tégla és festék közötti anyagot felrakja földtúró gerinces 14: fenntartja a létezést balatoni hal világrend 15: hatvan perc hosszú folyam gépkocsi 16: csillagjóslás... Miklós zenekritikus Függőleges 1: Összezördülés öregszik tunya 2: tegnapután női becenév Alfred..., svéd kémikus 3:... Kálmán, miniszterelnök 4: kemény anyag magyar oroszlán 5: nap, angolul mezőgazdasági gép 6: a tetejére a Gulliver egyik szigetlakója fehér csapadék vés 7: remek alumínium 8: kézifonó eszköz morzejel 9: oxigén, itterbium hangoskodik 10: romokban jelentkező! nehézlélegzés, betegség! téli sport vizi élőlény 11: katonai nyilvántartásba vesz film eposz 12: Anton Pavlovics..., író görög istennő 13: növényevő emlős hím földművelő szerszám dísz kén, fluor 14: a későbbi Monte Christo várbörtöne férfi uralkodónév 15: ritkán a neolitikum és a bronzkor között... László, költő 16: a megfejtés befejező része A megfejtéseket kockás (kekeckedőktől négyzethálós) lapon a postaládánkba várjuk. A mostani és a múltkori Gordiusz bedobási határideje április 30.

12 12 Fregatt Diáklap április Gatwick titka, 2. rész Ritka alkalom, mikor Leo Gatwick nincs az igazgatói ülésen, de az elmúlt fél év eseményei miatt nem volt túl meglepő, hogy most is máshol találjuk. Menjünk néhány épülettel arrébb és lessünk be.... és ezen a hőmérsékleten a lítium katalizátorként, működik és az instabil nátrium... kalgonát reakcióban ezúton barónium keletkezik, ami ismert egyik legveszélyesebb anyag, amelynél a minimális környezeti változásnál energia-felszabadulással járó láncreakció indul el, mint a 235-ös típusú atombombánál is. Magyarul: robban. Ha elég mennyiség jut egy csillagba, akkor az spontán napkitöréseket idézhet elő, de nagyobb mennyiségben akár a csillag megsemmisüléséhez is vezethet, mint az Haolk 13 esetében. Egyes feltételezések szerint a birodalom legnagyobb hajója, a FI Last Yesterday rakétáiban is hasonló reakció megy végbe. Mell warrkocka Fejsiriuska elmosolyodott. Még csak négy hónapja foglalkozik tanítványával, de máris többet tud a modern természettudományok köréből, mint a legtöbb társa. Minden bizonnyal komoly szerepe volt ebben a rendkívüli tanári karnak és a lényegre koncentráló tanításnak, de ez mit sem ért volna, ha Leo nem igyekszik megérteni és elsajátítani az órán hallott új anyagot. Mindazonáltal a válasz némi kiegészítésre szorult. Mi az, hogy feltételezések szerint? Mondja ki nyugodtan, hogy az én véleményem szerint. Ugyan már, prof úr. Erre mindenki rájött volna, aki egy kicsit ért a tudományhoz. Kevés értelmetlenebb és hiábavalóbb vállalkozás létezik, mint annak a megkísérlése, hogy Gatwick úr társalgási stílusát megváltoztassák. De a tudósok tudósok, ezért a türelmük is elég nagy. Néhány órával később, Alickot fejtágító kozmoszpalageolotika órája után Gatwick elgyötörten tért vissza szobájába, majd a cég aznapi ügyeinek gyors vizsgálata során talált egy-két érdekes számot, melyről nem tudott semmit. Ilyen rég nem fordult elő vele. Ezután leült hipermeghajtásos foteljába és bekapcsolta a holomonitort egy égi adásra. A reklámokat nem szokta figyelni, de most valahogy kedve volt hozzá. Megjelent saját gyártmányának a reklámja melyben érdekes dolgot vett észre. Mintha a Keleti szektorban más ár lenne, melyről ő tud vagy tudott? Azonnal elő vette a papírjait és elkezdte vizsgálni a számokat, melyek között olyan jól tudott pihenni. És ekkor megpillantotta, amit keresett. Egyetlen szám volt, nem túl nagy, nem túl kicsi, egyáltalán nem feltűnő. Egy ár, amit látott az előbb. Vörösödő fejjel lapozott tovább,

13 1999. április Fregatt Diáklap 13 előszedve fiókjából a többi iratot és jelentést, és eközben a számítógéptől számításokat követelt. Az idegességtől majdnem felrobbant, mint egy jobb fajta neutronbomba, de talán nagyobb pusztítást is okozva. Már-már hivatta volna személyi titkárát, de aztán jobb ötlete támadt. Végtére is az egyik legbefolyásosabb embere a kozmosznak, így tudnia kell, hogy az idő mikor dolgozik neki és mikor ellene.... Rufffoux professzor ujjai idegesen doboltak a méregdrága műszer durmbumbacél borításán. Az egyébként békés tripcloita szép csendben kezdett megőrülni. Nagy ritkaság volt, ha Gatwick pontosan érkezett egy órára, de eddig még egyszer sem kellett többet, mint fél órát várni rá. Ez alkalommal már a híres tudós több, mint két órája várakozott rá, ami új rekordot jelentett. Egészen más dolog kutatási eredményekre vagy anyagelemzésre várni, és más dolog egyetlen emberre, ráadásul olyanra, akinek még ő tesz szívességet. Ezt gondolta a prof, és ahogy múlt az idő, töprengeni kezdett, hogy ezalatt mi mindent csinálhatott volna. Egyre dühösebb lett. Az egész tegnapot meg a mai napot is annak szentelte, hogy egy borzasztó reakcióképes (és emiatt elégé veszélyes) anyagot szintetizáljon, amelynek felhasználásával majd az órán egy ritka hipertér-jelenséget modellezhet. Az anyag nagyobb része már lebomlott az elmúlt órában, így a prof idegessége érthető volt, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a nem éppen könnyű természetű Gatwickot még nem is kedvelte. Természetesen megpróbált minden módon kapcsolatba lépni vele, de a számítógép egy hosszú szöveget ismételt megállás nélkül: Leo Gatwick vezérigazgató úr pillanatnyilag nem elérhető. A Gatwick Ultd. Igazgatótanácsa gyakorlatilag egy teljesen formális szerv volt annak idején, de mióta Gatwick elfoglalt lett, azóta szerepe jelentősen nőtt. Minden tag javaslatokat tehetett, vitázhattak, de a döntést mindig egy ember hozta jóformán. Ez megváltozott, ha csak ideiglenesen is. A tanácstagok vonakodtak élni az újonnan szerzett hatalommal, mert jól tudták, ha valaki vitába száll Gatwickkel, azon mód az utcán találhatja magát. A nagy ovális asztalt, melyen a mai idők játék vasútja ment körbe a szélén, tizenketten ülték körül. Az asztalfőn elhelyezett fotel, mint az utóbbi időben, üresen állt. Éppen élénk vita folyt néhány nagyobb viszonteladó cég ügyében, és a szónok Melcomn volt, ki heves karjelzésekkel festette alá mondanivalóját, mikor hirtelen az ajtó kicsapódott. Ahogy a vezérigazgató belépett a terembe, hirtelen lehűlt a levegő. Bár nem volt xenó a felmenői között, Leo Gatwick már megszokta, hogy több-

14 14 Fregatt Diáklap április nyire ilyen hatást vált ki érkezése. A mostani viszont minden korábbin is túl tett. Melcomn megdermedt karjai fennmaradtak a levegőben, majd az egyik hirtelen az asztalra esett. A többiek szintén megdermedtek és értetlen ábrázattal bámultak rá. Mindegyikükben azonnal felmerült a kérdés: Nem kellene Önnek órán lennie? Szerencsére egyiküknek sem ment el a józan ítélőképessége annyira, hogy ezt hangosan is megkérdezze. Gatwick magában elmosolyodott, de az arcáról érzelmeket sohasem lehetett leolvasni. Hanyag mozdulattal az asztal közepére dobta a legutóbbi jelentést. A jelentés összeállítójának, Rey Washington-nak megakadt a szívverése. Ki állította össze ezt? kérdezte vészjósló sóhajjal. Washigton holtsápadtan állt fel, ajkai mozogtak, de hang a száját nem hagyta el. Nagyon szép, alapos munka mondta Gatwick mosolyogva, de mielőtt megnyugodhatott volna, gyorsan hozzátette elkomorodó arccal: áldozata De van benne egy hiba! És... ezt a hibát kivételesen én követtem el. Elolvastam egy bizonyos reklám után. Így hát felvetődött bennem a kérdés: miért változott az LG Nana ára a Keleti szektorban? A teremben ülők közül elsőként Melcomn szedte össze magát. Gatwick az ő arcát tanulmányozta az elszürkülés jelei után kutatva. De nem voltak erre utaló jelek. Melcomn, összeszedve minden bátorságát, így szólt: Leo, beszélhetnénk kettesben? Úgy érti: ötszemközt? Nem, Melcomn. Alig hiszem, hogy ez szükséges volna, ugyanis a probléma minden jelenlévőre tartozik. Lassan, nagy léptekkel sétálgatni kezdett a teremben, tekintetét mindvégig a hallgatóságón tartva. Mielőtt az óvodás továbbképzésem elkezdődött, komoly dilemma előtt álltam. Kire bízzam a céget? Vállaljam-e egyáltalán az ezzel járó kockázatot? Kis szünetet tartott, meg is állt egy helyben, majd folytatta. Valaki egyszer azt mondta: a demokrácia a létező legtökéletlenebb rendszer, de minden más sokkal rosszabb nála. Én egyetértek ezzel, vagyis inkább csak az első felével. A demokráciánál tényleg csak egy dolgot gyűlölök jobban: a sült getrid húst mártásban. Jelen helyzetben még is ez tűnt a leghelyesebbnek. Úgy gondoltam, hogy maguk, ismerve a felelőségük súlyát, nem vállalják az elbocsátásukkal kapcsolatos kockázatot, vagyis ahogy megígérték, a legcsekélyebb változtatást sem hajtják végre a cég üzletmenetében a beleegyezésem nélkül. Ehhez képest az utóbbi két hónapban szépen lassan megemelték az említett tárgy árát a szektorban hat százalékkal! Várom a válaszukat, magyarázatukat! Ez egy kísérlet volt kezdte a válaszát higgadtan Melcomn. Azt akartuk felmérni, hogy mennyire rugalmas a kereslet az árunk iránt. Éppen ezért az egyik legjelentéktelenebb, távol eső piacot választottuk ki. Kétségkívül

15 1999. április Fregatt Diáklap 15 az LG Nana az egyik legnépszerűbb, legsikeresebb termékünk, de az adott szektorban nem túl gyakoriak a megfelelő fejlettségi fokú hajók. Így jóformán elenyésző volt a kockázat, az eredmények azonban látványosabbak. A kereslet ugyanis egyelőre egyáltalán nem esett vissza! Mi csak a vállalat érdekeit tartottuk szem előtt, hogy egy még nyereségesebb céget adhassunk vissza Önnek, és olyan következtetéseket vonhassunk le, amelyek segíthetik a vállalat gazdálkodását. (befejezés a következő számban) Jerikó Képtár Kerekes Anita kép: h_sas

16 16 Fregatt Diáklap április Kilátás a parkettről Új év új élet? Mindenesetre idén a tanár- és diáksereg egyaránt óriási lelkesedéssel vetette bele magát a Fazekas-napok forgatagába (amiben nagy szerepe lehet az új épület optimális helyviszonyainak). A nagyszerű szervezésnek köszönhetően a legnagyobb nézettségű programok is olajozottan zajlottak. A teríték leglátványosabbja, a táncverseny is. De vajon milyen volt a kilátás a parkettről? Aki válaszol: Bárdos Petra Panna (12.b), Tamási Gergővel párban a Tangó és a Foxtrott első, a Rumba harmadik helyezettje. Mióta táncolsz? Két éve hetente egyszer a Jókai táncklubban. Versenyszerűen vagy csak hobbiszinten? Egy éve versenyelőkészítő-szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy később akár versenyezhetnék is, csak jelenleg nincs állandó partnerem. Mit táncolsz a legszívesebben? Latin táncokat inkább, mint a standardot. Az utóbbit nem annyira kedvelem, mert csak nagyon jó párral lehet szépen csinálni. Fontos a nemes kép: h_tanc mozgás, a finomság, míg a latinoknál inkább a ritmus és a tűz dominál. Kedvenceim a cha-cha-cha és a jive.?! A rock and roll versenyváltozata. A versenyszámok közül melyik a legnehezebb? Technikailag a Foxtrott. A technikáról... néha azért még ebben a mezőnyben is előfordult egy-két lábra taposás a fiúk részéről. Hogyan lehet ezt lányként elkerülni? Sehogy. Sosem ő a hibás. Ha rálépett, az azért történt, mert a tied útban volt. Hagyni kell magad vezetni, ha rosszul csinálja, akkor is. Egyébként ha már rátaposott, nincs mit tenni, keep smiling, mintha mi sem történt volna. A zsürinek mindenképpen azt kell látnia, hogy ezt az egészet élvezed. A párból ki figyeli, hogy mikor kerültök veszélyesen közel az oldalt ülőkhöz? A fiú, abszolút mértékben. Standard tánctartásnál a táncosok két irányba néznek, így mindketten figyelnek, de a fiú irányít. A lány csak jelezhet neki, ha ő háttal halad, de semmi esetre sem irányíthat. Hogyhogy nem szédültök el?

17 1999. április Fregatt Diáklap 17 Elvileg egy fix pontot kell bámulni a lehető leghosszabb ideig, vagyis a táncos mindig elkapja a fejét forduláskor, de ez elég nehéz. Hogyan szereztél profi táncpartnert a versenyhez? Gergővel elég jóban vagyunk, beszélgettünk, és femerült a téma, hogy lesz egy ilyen táncverseny, viszont milyen kínos, hogy az osztályból senki sem indul el, mire ő felajánlotta, hogy táncol velem. Végül is ő vitt bele ebbe az egészbe, hiszen két évvel ezelőtt ő csábított el táncolni. Milyen volt a verseny hangulata? Nagyon jó. Az ötlet zseniális volt, mert erre eddig (legalábbis amióta én ide járok) nem volt példa. Rengetegen eljöttek, részt vettek, drukkoltak. Ehhez csak egy megjegyzésem lenne akkor lett volna fair a verseny, ha külön kategória van kezdőknek és haladóknak, hiszen amíg többeknek táncolni kellett megtanulni az alapoktól, nekünk csak a koreográfia kidolgozása volt a feladat, ez pedig egy hét alatt elkészült. Köszönjük, és még sok ilyen sikeres versenyt. Számadó Júlia Josephine Hart: Feledés Nemrégiben jelent meg a Magyar Könyvklub gondozásában Josephine Hart Feledés című regénye. Az angol írónő aki egyik napról a másikra vált ismertté korábbi könyvei közül a Gyűlöllek és a Kárhozat magyarul is megjelent. A Feledés a halálról szól, arra a gondolatra épül, hogy az ember valójában kétszer hal meg, először fizikai mivoltában, majd amikor elfelejtik. S talán amit az ember életében tesz, az is arra szolgál, hogy legyőzze a feledést. A könyv egy hálószoba-jelenettel kezdődik, egy férfi és egy nő együttlétével. A férfi azonban csak testével van jelen, lélekben egy másik nőhöz beszél: Laurához, aki a felesége volt, Laurához, aki meghalt, Laurához, akit nem tud elfelejteni. A regény egy másik részében Laura édesanyjának naplóját olvashatjuk. Az anya azt hiszi, hogy halott leánya időnként egykori szobájában van, és beszél hozzá. A könyvnek ez az első pár fejezete érdekes, sajátos hangulatú. Az a legjobb benne, hogy nem szépítgeti az emberek gondolatait. A továbbiakban egy színházi előadás körül forognak az események. A feledés körüli gondolatsor teljes filozófiai részletességgel bontakozik ki. Néhol elég unalmas. Túl sok az általánosítás, a zavaros monológ. Van néhány hátborzongató rész is. Megtudhatjuk, hogy hogyan rágják szét a férgek a koporsóban az embert, vagy hogyan ég el a hamvasztáskor. Nem éppen egy szívderítő olvasmány. Viszont egy-két gondolat zseniális, ezek miatt érdemes elolvasni a regényt. A végén az is kiderül: Laura útja is a feledésbe vezet-e? Bernáth Andi

18 18 Fregatt Diáklap április Starcraft Brood War Óriási várakozás előzte meg a Brood War, a Starcraft első hivatalos, Blizzard által készített kiegészítőjét. Nem véletlen, hogy a dec. 16-i megjelenést követően azonnal az eladási listák élére ugrott, s csak jóval később tudta onnan leszorítani a Baldur s Gate. (Szeretett hazánkban sajnos csak február elején jelent meg.) Ugyan már születtek korábban is kiegészítők (pl. Insurrection), de ezekben csalatkoznunk kellett, hiszen valójában csak új pályákat kaptunk. A Brood War esetében szerencsére nem ez a helyzet. Az installáláshoz szükséges a Starcraft bármely már telepített verziója. A CD-re a játékhoz is szükség van. Win98 alatt előfordulhat, hogy a program nem találja a CD-t a program indításakor, ekkor le kell töltenünk a javítást. Egy gyönyörű és hosszú intro fogad minket, majd a már szokásos főképernyőre kerülünk. A jobb alsó sarokban lévő 1.04 verziószámra felhívnám a figyelmeteket: a Brood War erre az engine- re épül, s aki még nem találkozott evvel patch formájában, bizony meglepetésként éri, hogy szinte minden megváltozott (építési idők, költségek, sebzések stb.) Pl. az eddig szinte használhatatlan Sunken Colony-t és a Carriert is feltuningolták. Ha egyedül játszunk, 3 új kampány közül választhatunk, ezek sorrendje ezúttal Protoss-Terran-Zerg. Ajánlatos ebben a sorrendben végigjátszani a kampányokat, mivel a történet nagyon jó. Engem például kellemes borzongás töltött el, mikor egy távoli, Föld nevű bolygóról érkező flottát irányíthattam. A küldetések jóval nehezebbek, mint a régi kampányokban, de ezt el is vártuk. Szerencsére nem megy a játszhatóság rovására, sőt, élvezhetjük a kihívást. Sajnos csak a kampányok végén láthatunk új videókat, ellenben ezek hosszúak és gyönyörűek. A három új felszín is szintén feldobja a játékot. Itt az ideje, hogy szót ejtsünk az új egységekről. A protossok tovább erősödtek, a régi kampányokból már ismert, alapból láthatatlan s 40-et sebző Dark Templart ezúttal már gyárthatjuk is! Ezek ellen detektor nélküli ellenfélnek nincs esélyük... Mint a High Templarnál, itt is van lehetőségünk két Dark Templart feláldozni, s létrehozni a Dark Archont. Vele támadni nem tudunk, viszont számos speciális képességgel rendelkeznek, melyeket a Templar Archives-ben fejleszthetünk ki, mint a +50 energiát is. Az állandóan zaklató Templar-ok, Queen-ek, Defiler-ek, Science Vessel-ek ellen roppant hatásos a Feedback spell, melynek hatására a célpont elveszti összes energiáját, s ugyanennyit sebződik! Ez általában egyenlő a halálos ítélettel. A Maelstrom-mal lebéníthatjuk az adott területen tartózkodó összes élő egységet (tehát nem gépi). Zergek ellen különösen hatásos. Végül, de abszolút nem utolsósorban lássuk a Mind Control-t, mellyel egyszerűen átállíthatunk egy egységet a mi oldalunkra. El lehet képzelni az ebben rejlő lehetőségeket! Pl. a 200-as

19 1999. április Fregatt Diáklap 19 supply limitünkből egyszeriben 600 lesz a frissen épített Terran és Zerg bázisok mellett. Tehát ha átállítunk egy Drone-t vagy egy SCV-t, építhetünk is velük. Sajnos az átállított egység fejlesztéseit nem kapjuk meg, s hátrány még, hogy rövid a varázslat hatótávolsága. A Mind Control 150 energiába kerül, s felemészti a Dark Archon összes pajzsát is. Látható, hogy nem éppen egy zerglinget érdemes átállítani... A harmadik új egység a Corsair, mely nagyon gyors légi-légi egység, kicsit sebez, de gyorsan és területre (!). Kifejleszthetjük hozzá a Fleet Beacon-ben a +50 energiát és a Disruption Web-et, mely nagyon hasznos, hiszen egy adott területen az összes mechanikus egység és épület képtelen lesz lőni. Tehát a tornyok és a Siege Tankok is... Sajnos szintén kicsi a hatótávolsága. Következnek a Terranok. Ők is kaptak egy légi-légi egységet a Valkyre-t, mely elég erős, gyors, sok kis rakétát lő ki egyszerre, melyek területre sebeznek. Mutalisk hordák ellen halálos, de Carrier ellen nem ajánlatos, mivel kicsi egy rakéta sebzése. Földi seregeink a Medic-kel erősödtek, melynek alapképessége a gyógyítás, mellyel élő egységeket gyógyíthatunk. Automatikosan gyógyítják a közelükben lévő sérülteket á la Red Alert. Tehát ezentúl Terrannal mindent megjavíthatunk/meggyógyíthatunk... Az Academy-ban a +50 energián kívül kifejleszthetjük a Cure-t és az Optic Flare-t. Az előbbivel leszedhetünk egy egységről valamilyen negatív varázslatot (pl. Parasite, Plague), az utóbbi megvakít egy ellenséges egységet, azaz 1-re csökkenti a látótávolságát. Nem igazán hatásos, mivel ha van mellette másik egység is, azt látja, amit a másik, tehát amit mi látunk a térképből látja ő is. Újdonság még, hogy a Machine Shop-ban növelhető a Goliath légi lőtávolsága, így már olyan messze lő, mint a Guardian! Végül nézzük, hová vezetett a Zergek legújabb evolúciója! A földi védelmet erősíti a Lurker, melyet a Hydralisk-ból fejleszthetünk ki, egy Hydralisk Denbeli upgrade után. Ahhoz, hogy támadni tudjon, be kell ásnia magát, szerencsére ez alapképessége. Ekkor persze csak detector látja, mozogni viszont így nem tud. Ám támadni igen, s ezt egyenes vonalban előbújó tüskékkel teszi, melyek egyenként (!) 20-at sebeznek. 6-8 már brutális tud lenni. Támadásra is használhatjuk, 10 Lurker pillanatok alatt leszed egy épületet.a másik új egység mi más is lenne, mint egy légi-légi. A neve Devourer, s impozáns mérete mellett 250 hp-vel s 25-ös sebzéssel rendelkezik, emellett lövésenként acid spore-okat telepít az ellenségre, melyek mindegyike (!) eggyel csökkenti annak pajzsát. Méretes hordákban ez is brutális... Az eddig nem túl hasznos Ultraslisknek fejleszthetjük végre a páncélzatát és a sebességét is, így már elég jól használható. (Tipp: Ha befejezzük a 9. Zerg pályát 10 perc alatt, akkor játszhatunk a titkos pályán.)

20 20 Fregatt Diáklap április Multiplayer Természetesen a Brood War is játszható a Battle Net-en, sőt megjelenése óta minden héten rekordot dönt a játékosok és a játékok száma. Az új egységekkel együtt rengeteg új taktika is együtt jár, persze a Blizzard által készített 100 új pályáról se feledkezzünk meg. Játszhatunk persze modemen, LAN-on, sőt Free Battle.net-en is (ez olyan, mint az igazi, csak nem kapcsolódik a normál Battle.net-hez, de bárki csinálhat ilyet, és nem ellenőrzi a CD-key-t), de ha tehetjük, játsszunk a Blizzard-féle Battle.net-en, itt vannak a legszínvonalasabb ellenfelek. Ajánlom figyelmetekbe a magyar klánokat, melynek tagjai tapasztalt játékosok. Ilyen például a Watcher, melynek én is tagja voltam, a SiX (Skilled Imperial Executors), és a Hungary klán. Multiplayer tippek Ne sajnáljunk betámadni játék elején az ellenfélhez. Mindig derítsünk fel munkásokkal. A jól informáltság fél győzelem. Minél előbb terjeszkedjünk, hozzunk létre új bázisokat (expandokat). Ha nem épít az ellenfél detektorokat, gyártsunk Dark Templarokat. A High Templar az egyik legerősebb egység (psi-storm), mindig legyen belőlük. Dobjunk be Reaver-eket és Dark Templarokat az ellenfél bázisába. Carrier ellen hatásos Zerggel nagy tömegekben a Devourer és a Hydralisk (egy Defiler plague után), Protossal a Templar és a Dark Archon. Terrannal mielőtt támadnánk őket, mindig scanneljünk egyet, ha van observere azt szedjük le és utána láthatatlan Wraith-okkal menjünk. Jó még a felturbózott Goliath és a Science Vessel EMP-je. Használjuk a Nuke-ot, lehetőleg egyszerre többet teljesen felfejlesztett Ultralisknek nem sok minden áll ellen. A legjobb az Ultraliskek ellen a Queen Spawn Broodling spell-je. Hasznos linkek (még több tipp, taktika) (a Watcher-klán) (fórum) Grafika 89% Értékelés A Blizzard játékai valahogy mindig meg- Zene, hang 94% előzik a kunkerensekét. Hiába a gigaszuper grafika, a kismillió egység, a WarCraft I-II, a Diablo, Játszhatóság 98% a StarCraft hangulata legyőzhetetlen. Nem véletlen, hogy évről-évre elnyerik az év játéka címet. A Összesen 96% Brood War talán a legjobb Mission Disk, ami valaha megjelent. Az új egysé-

1999. április II. évfolyam, 3. szám

1999. április II. évfolyam, 3. szám 1999. április II. évfolyam, 3. szám A sokoldalú papírhajó 2 Fregatt Diáklap 1999. április Kedves Olvasó! A minap kísértésbe estem, hogy 50 Ft-ért eladjam a tojásaimat. Mind a kettőt. Az alkalmi üzletet

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ...

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ... 2. munkalap: ÉRTÉKEIM - 1. Dátum:... - 2. oldal - Mindennapi NLP A most következő feladattal megismerheted az alapvető értékeidet. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 3. levelét.

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Mi a Dobble? A Dobble egy 55 lapos kártyapakli, melynek minden lapján 8 szimbólum látható. A lapokon összesen több mint 50 különbüző szimbólum

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Idézetek a gyermekről. "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!"

Idézetek a gyermekről. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot! Idézetek a gyermekről "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!" "A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel: -Mi leszel, ha nagy leszel? Nagy bátorságot

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK

A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK Himmler Zsófia A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely,

Részletesebben

Mészáros Sándor Az engedelmesség Komáromi Baptista Gyölekezet. Az engedelmesség. Jónás könyve alapján

Mészáros Sándor Az engedelmesség Komáromi Baptista Gyölekezet. Az engedelmesség. Jónás könyve alapján Példa: Az engedelmesség Jónás könyve alapján Egy hív édesapa fia lelkipásztornak készült. A fiú elhatározta, hogy külföldre megy egy fels bb tanulmányi fokozat megszerzése érdekében. Az édesapa aggódott

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján)

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) http://centropastudent.org/?typ=sprache&flang=hu&movid=6&nid=43&q=m Óravázlat Korcsoport: 11-12. évfolyam

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Szeretetközösség. 11. összejövetel

Szeretetközösség. 11. összejövetel Szeretetközösség 11. összejövetel 73 Előkészítés Helyezz el körben annyi széket, ahányan lesztek! A kör közepére készíts elő egy Szentírást és egy gyertyát, melyet az összejövetel kezdetén meggyújthattok.

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16.

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. 1 KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. Alsó tagozat Meghirdetjük idei pályázatainkat, melyekre várjuk alkotásaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a pályázatok piszkozatát az iskolában, Nektek kell megírnotok! Később,

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Párlat. egy kerékpárt ábrázolt, egy velocipédet; a badeni fürdőmester, Karl Drais remek járműve volt ez, vagy talán

Párlat. egy kerékpárt ábrázolt, egy velocipédet; a badeni fürdőmester, Karl Drais remek járműve volt ez, vagy talán Párlat A minap, mondjuk így, ez olyan jó kezdésnek, a minap egy megsárgult, régi fénykép került a kezembe, fénykép. a századelőről, gondolom, már ahogy az él a mi megkésett fantáziánkban. a fantáziánk

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ Kocsmák és Fogadók ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ...Emlékszem még azokra a kocsmákra és fogadókra, ahol kalandozásaink alatt megpihentünk. Ezek jó része büdös, éppen összedõlni készülõ tákolmány

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 0 ISKOLAI FORDULÓ II. fokozat ÉLETTÖRTÉNETEK Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia Feladatlap Megoldási idő: 45 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám:

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben