1999. április II. évfolyam, 3. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1999. április II. évfolyam, 3. szám"

Átírás

1 1999. április II. évfolyam, 3. szám A sokoldalú papírhajó kép: b_fredia kép: h_cim4

2 2 Fregatt Diáklap április Kedves Olvasó! A minap kísértésbe estem, hogy 50 Ft-ért eladjam a tojásaimat. Mind a kettőt. Az alkalmi üzletet a tesóm ajánlotta, ugyanis másfél délutánnyi fáradságos alkotói munka árán sem sikerült elfogadható minőségű húsvéti tojásokat festenie. Az egyszínűek foltosak, a mintásak pedig maszatosak lettek. A tesómnak ekkor váratlan ötlete támadt: megveszi tőlem a hétfői szerzeményeimet, hogy jövőre ne kelljen festéssel bajlódnia. Az anyagi kísértés óriási volt, de ellenálltam. Továbbra is ragaszkodom a tojásaimhoz. Akinek hasonló súlyos dilemmái vannak (voltak), írja meg újonnan induló Lelki tanácsadás rovatunkba. És most, vízre a Fregattal! Szabó Péter Rózsa Dávid kép: r_naplo Spleen Tavasz van! gyönyörű! A nap tüze, látod, a fürge diákot food. No drink. What can I do with my children? Budapesten tüntetők. Nincsenek sokan. Dühösek. Mellkasukon a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt. fehér papír céltáblával: Target. Csengve, nevetve kibuggyan a kedve s (Eszembe jut az Egri csillagok: Lőjetek! Ide lőjetek!) egy ős evoét a fénybe kiált. Áprily. Március-április. Gyönyörű Gyönyörű tavasz. az idő. Süt a nap, csicseregnek a madarak, Égő városközpont. Szétlőtt híd. bárányfelhők másznak az égen. Otthontalanok. Banális közhely. Lerágott csont. XX. század. Civilizáció. Minden túl van lihegve. Bravó. Éljen a humanizmus! És dobszó és zene nélkül haladva Most mit írjak? Nem, nem lesz világháború. Á! Ki van zárva. hosszú egyhangú gyászmenet vonúl lelkemen át, zokog a tört Remény, és a zsarnoki Bosszú koponyámba üti fekete Majd ez az ügy is elrendeződik valahogy, persze. zászlaját. Ja. Tényleg, annyi hely van még Baudelaire. Spleen. a világon, ahol lehet rendőrködni. Csöng a telefon: kéne huszonnyolc Nem? Akkor mit izgulunk? Volt már cikk, ugye, vállalod? Hogyne, sőt. ilyen, lesz is még. Persze, emberek Köszönöm a bizalmat. Napló. Most mit írjak? Hogy itt a tavasz, és nem örülök neki? Hogy nézem a CNN-t, és látok egy irdatlan vagyunk. Nem kell mindenből ügyet csinálni. Hál istennek. Megnyugodtam. Gyönyörű, bárányfelhős, közhelyes mezőt Macedónia határán, és látok tavasz. Nyoma sincs a byronizmusnak.... s zeng ugye zeng, ugye zeng hetvenezer albánt a szabad ég alatt mit írjak? Középkorú nő: No a szíved?

3 PTS! Lógsz nekem egy fagyival. Ha nem egyenlíted ki a tartozást, beszüntetem a munkát, és azt te nem fogod megköszönni, csak az olvasók. Kedves ismeretlen! Előbb add be a 47 cikket, amit ígértél. Határidő holnap 7:30. Megjegyezted? Inkább írd fel, mert ha elfelejted az suxx, és irgumburgum lesz. pts Violetta! Még egyszer elismerésem. Olcsó tüzelőanyag rendelhető megmaradt számok jeligére. Név és cím a szerkesztőségben. (Számok a szekrényemben.) Elvesztettem józan ítélőképességem. A becsületes megtalálónak felajánlom a rózsadombi lakásunk tulajdonjogát. Keresem azt, aki miatt napok óta nem tudok aludni, folyton csak rá gondolok. Te jóképű, délceg, szívemnek oly kedves matek feladatgyűjtemény! Melyik padban felejtettelek? Keresem azt a (lehetőleg) ellenkező nemű apróhirdetőt, aki jóképű, délceg, szívének kedves társat keres. Igény szerint keresztnevemet Matekra változtatom április Fregatt Diáklap 3 Apróhirdetés A R. Rezeda rágalomhadjárata ellenére nincs nálam megbízhatóbb munkatárs. Lucának és Timinek üzenem, hogy a pénz beszél, a kutya meg csak... a számítógép Diáktársaim! Szeretném ünnepélyesen bejelenteni, hogy nem leszek űrhajós. Péntek esténként a Fáklya klub Érd útvonalon egy ámokfutó trabantos száguldozik. Óvakodjatok tőle! (Szerencsére az iskola felé csak ritkán jár.) Kedves mindenki, akinek nem üzen senki! Nektek kívánok minden jót! Kipp, kopp, köveznek, itt van a tavasz. És azt már mondtam, hogy atomfizikus se leszek? Azt szeretném tudni, hol vehetem fel a DÖK számára kiutalt félmillió forintot? Ha lehet, kis címletekben, még ma. Veszélyes vírus pusztít a számtechteremben! A katasztrófa azonban megelőzhető, ha a billentyűzethez gumikesztyűben nyúltok, és a floppy lemezt 60 -on alaposan kimossátok. Érdemes továbbá minden pénteken és tizenharmadikán messzire elkerülni a fent említett helyiséget. A legjobb, ha egyáltalán feléje se néztek. Gurbic! Kapcsolj rá, mert ezúttal nem elég, ha csak öt szót fejtesz meg a Gordiuszban.

4 4 Fregatt Diáklap április kép: r_iksz Bernáth Andi Egy fiatal lány elszökik hazulról, nem bírja elviselni az otthoni bezártságot, szürke életet. Találkozik egy vadásszal az erdőben, megismerkednek, majd a vadász a kastélyába viszi. Kiderül, hogy egy igen rangos emberrel találkozott. Közben egy estélyen bejelentik, hogy a fiú, Wils, házasodni készül, persze nem főhősnőnket, Mariah-t veszi el, hanem mást választott már magának. A lány nem érti, miért hozta akkor őt ide, ha ilyen komoly szándékai vannak valaki mással. Hajnalban hazaszökik. Persze otthonléte óta hosszú évek teltek el. A fiú utánamegy, megkeresi őt. Mariah-t otthon apja halálhírével fogadják. A fiú megtalálja Mariah-t, majd éjjel kisétál az erdőbe, és a vihar közepette próbál a két lány közül választani. Közben rablók támadják meg. Mariah a megmentésére siet, de ő esik áldozatul a nyílvesszőnek. Végül... A Bíborkő, X. fejezet Olvasd már tovább, Johnny! Miért hagytad abba? kérdezte az alig nyolc éves Kate. Nézd! kiáltott Johnny, s rámutatott a könyv egyik lapjára. Itt teljesen más írással folytatódik, mint ahogy az előbb volt írva. Tényleg! Vajon miért? kérdezte a mit sem sejtő Kate. Lépések hallatszottak a lépcsőn. Pszt! A nagypapit felébresztettük. Bújjunk gyorsan az ágy alá! javasolta a kis Johnny. ÁÁ morgott már messziről a nagypapa. Hát ti meg mit kerestek itt? Nem megtiltottam nektek, hogy betegyétek ebbe a szobába a lábatokat? A két csodálkozó szempár kikukucskált az ágy alól, s azon tűnődött, hogy hogyan vette őket észre a nagypapa, hiszen olyan jó kis búvóhelyet találtak. Ne haragudj ránk, nagypapa! szólt bűnét megbánó szemekkel a kis Kate. Találtunk egy érdekes könyvet csusszant elő az ágy alól Johnny, de nem értjük egészen. A nagypapa lassan, remegő térdekkel leült az ágy szélére. A kis Kate cukorkától ragacsos kezével odaadta neki a vaskos könyvet. A nagypapa elkomorodott arccal vette a kezébe a poros, régi tárgyat. Sáros volt. Látszott rajta, hogy az idő nagyon megviselte már. Könnybelábadt szemekkel nyitotta fel a könyv borítóját, s elkezdett mesélni a gyerekeknek, akik tágra nyílt szemekkel itták a nagypapa szavait. Igen, itt valóban megváltozott a könyvben az írás. Wils, drágám, kész az uzsonna. Gyere, szívem!

5 1999. április Fregatt Diáklap 5 Jól van, megyek mindjárt, Stephany kedves! válaszolt főnökének a nagypapa, és így folytatta: Ez itt, az én írásom. Ezzel a Mariah nevű lánnyal én találkoztam. Én voltam az a szerencsétlen, akit a rablók megtámadtak. Ez a könyv az ő naplója volt. Csodálatos egy teremtés volt a lelkem nézett bele a könyvbe a nagypapa, és remegő öreg hangján így folytatta: Akkor már, tudjátok, a nagymamával az esküvőnket tervezgettük. Ám ez a lány felkavart bennem mindent. Amiben oly szilárdan hittem, azt is megkérdőjelezte. Azon az estén nem tudtam kettőjük közt dönteni. Ám, látjátok, a jó Isten mindent elrendezett. Gondoljatok bele, mi lenne, ha a nagymamátok nem tudna olyan finom süteményeket csinálni, mint Stephany? Mi lenne veletek, kicsikéim? tréfálkozott a nagypapa, s magához szorította két kis unokáját. Rossz belegondolni, hogyha azon az éjszakán nem indul a keresésemre, nem ugrik elém, engem talál el a nyílvessző. Az életemet köszönhetem neki. Halála pillanatában, mikor a hatalmas nyílvessző testébe fúródott, a szívéhez szorította ezt a könyvet. Karjaimban tartottam a gyönge leányt, s a Bíborkő, kezéből a földre hullott... Most már szülei és testvére mellett nyugszik, s lelke megtalálta az örök nyugalmat. Vége Török Zsuzsanna Beszélgetés Török Zsuzsannával A Fregatt legelső számaitól kezdve olvashattátok folytatásos kisregényét, ez volt az egyedüli biztos cikk az újságban. Mariah története végigkísérte minden hűséges olvasónkat (azaz titeket), de a szerzőt, Török Zsuzsannát talán kevésbé ismeritek. Az alábbi írásbeli beszélgetés ezt a hiányt igyekszik pótolni. Hogy jutott eszedbe, hogy regényt írj? Első osztály év végén volt egy osztályvetélkedő, ahol az volt a feladat, hogy egy meghatározott kép köré írjunk 2 3 oldalas történetet. Többen gondolkodtunk rajta, de semmi értelmeset nem tudtunk kitalálni. Aztán úgy gondolták a többiek, hogy egészen jól fogalmazok, és hogy írjam meg inkább én egyedül. Másnap volt a határidő. Az alaptörténetet este 9-től hajnali 2- ig írtam. A vetélkedőn elnyerte a magyartanárunk tetszését, újra átolvasta, tanácsokat adott, és rámutatott, hogy egy-két részletet hogy lehetne jobban kifejezni. Iskola mellett nem volt túl sok időm, de a hétvégéimet az átdolgozással töltöttem. Közben jöttem csak rá, hogy nem is olyan könnyű írónak lenni, a gondolataimat úgy megfogalmazni, hogy visszadják azt, amit érzek.

6 6 Fregatt Diáklap április A történet milyen korban játszódik? A kor (a kép miatt) sajnos meghatározott volt, ezért nem írtam 20. századi stílusban és ezért használtam kissé ódivatú szavakat. A szereplők mögött valóságos személyek állnak? Igen, persze. Az ember a tapasztalataiból meríthet igazán ötleteket, és a mély érzések megmaradnak az ember emlékezetében. Ezt nem nehéz érdekesen és úgy leírni, ahogy igazán történt. De nem lehet a szereplőket 1 1 konkrét, élő személyhez kötni. Sok ember tulajdonságai keverednek bennük. Ez vonatkozik az apára, de Wilsre is. Talán Mariah gondolatai sokszor csengtek egybe az enyémmel. De ma már nem tudnám ezt ugyanígy megírni. A gondolkodásom teljesen átalakult, sokat komolyodtam, már nem tudnék mindent ilyen rózsaszín felhőn keresztül látni. És amikor pár hónappal ezelőtt újra olvastam a kisregényt, teljesen elképedtem saját magamon, hogy mennyire más voltam akkor és mennyire más foglalkoztatott, mint ma. Miért nem happy end a vége? Mert nem szeretem sem a csöpögős limonádé filmeket, sem az ilyen jellegű könyveket. Semmi megdöbbentő nem lett volna, ha happy end a vége. Így sokkal érdekesebb és nyitottabb maradt a kisregény,... így talán elgondolkodtatóbb. És felmerül a kérdés: Mi lett volna, ha nem hal meg Mariah? Akkor Wils őt vette volna el? Nem lehet tudni... Csak az újság kedvéért jelöltél meg fejezethatárokat? Nem, eredetileg is fejezetekre volt tagolva. Véleményem szerint azonban sokkal, de sokkal jobb a kisregény, ha egyben olvassa el az ember. Jobban megértheti a lelki összefüggéseket és könnyebben átérezheti a főszereplő problémáit és vívódásait. Mit jelent a címadó Bíborkő? A Bíborkő cím a 3 oldalas novella miatt maradt meg. Éppen akkor játszották itthon a Borostyán c. filmsorozatot, és semmi normális cím nem jutott eszünkbe. Akkor még a családi ereklyére kődarabként vagy egy medálként gondoltunk, s a végén éjjel jutott eszembe, hogy mi lenne, ha az egész egy napló stílust venne fel, és csak a végén derülne ki, hogy a naplónak magának a neve a Bíborkő. Így utólag talán a történetre jellemzőbb címet is választhattam volna, de ez már csak később jutott eszembe. Szereted a lányregényeket? Sokan mondják rólam, hogy nagyon érzékeny és színes lelkivilágú emberke vagyok, és véleményem szerint ezért nem volt szükségem arra, hogy mástól illetve más könyvekből, gyerekkori lányregényekből merítsek ötletet. Amúgy kedvencem Montgomery Váratlan utazása volt, és szívesen olvastam a közismert TV-sorozat könyvváltozatait. De ezen kívül semmi ilyen jellegűt nem.

7 1999. április Fregatt Diáklap 7 Olvasóink közül sokan kérdezték, hogy mit evett Mariah, amikor az erdőben kóborolt több hónapig? Szerintem tejesen részletkérdés, amit nem akartam már akkor sem kifejteni, hisz a kisregény hangsúlya nem ezen van. Hogy mit evett? Mit tudom én! Szedett pöttyös kalapú gombát... Lesz-e új sorozatod az újságban? Elsőben még úgy gondoltam, hogy igen, és később is szeretnék írással foglalkozni, sok gondolatot, érzést ki lehet ily módon fejezni. Nagyon szeretek fogalmazásokat, epizódokat, pár oldalas esszéket írni, melyek elgondolkodtatják az embert. De egy ilyen jellegű kisregény nem pont erre helyezi a hangsúlyt. Ez inkább szórakoztató jellegű. Azt hiszem, később is csak hobbiszinten szeretnék ezzel a témával foglalkozni. Többször kezdtem már hozzá egy újabb kisregényhez az elmúlt két évben, de időhiány miatt nem jutottam 1 2 fejezetnél tovább. Valószínűleg csak hobbiból fogok tovább írni, de rövid novellákra lehet, hogy a közeljövőben is számíthat a Fregatt. Perity Ilona kép: r_film Patch Adams Rendező: T. Shadyac Főszereplők: Robin Williams, D. London, M. Potter, Ph. S. Hoffman Hunter Adams miután öngyilkosságot kísérel meg, önként elmegyógyintézetbe vonul. Tapasztalja, hogy az orvosok milyen ridegen bánnak a betegekkel. Ő maga egy kis empátia segítségével meggyógyítja szobatársát. Elhatározza, hogy az emberek gyógyításának fogja szentelni az életét. Otthagyja az intézetet, és beiratkozik az orvosi egyetemre. Hiába tanul jól, mégis kilóg a sorból. Környezete nehezen fogadja el az állandóan idétlenkedő férfit, aki felveszi a Patch, azaz Tapasz nevet. Szembeszáll azzal a felfogással, hogy az orvosnak idegenként kell a betegekkel bánni, szerinte a humorral való gyógyítás a célravezető. Felteszi a kérdést, hogy miért nem szólítják a betegeket nevükön, s hogy miért kell a kórtermekben néma csendnek lenni. Nem a betegséget kell gyógyítani, hanem a beteget. mondja. Igaz történet alapján készült a film, és egy valóban létező problémát jár körül. Sajnos nem teljes alapossággal. Megmutatja az említett módszer összes előnyét, de a hátrányok közül nem mindet. Mindenesetre végre nem arról szól egy film, hogy üstökösök, UFO-k és Godzillák támadnak a Föld ellen, hogy a vámpírokat már ne is említsem. Bernáth Andi

8 8 Fregatt Diáklap április kép: h_foci 6:3, avagy játszd újra Tutti Rendező: Tímár Péter Főszereplők: Eperjes Károly, Kállai Ferenc, Cseh Tamás, Szalay Kriszta, Kern András november 25. Nevezetes dátum. Mert a film főhőse szerint ekkor történt az utolsó olyan dolog, amire büszkék lehetünk. Aztán meg... Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban? 6:3. Ez a két szám mi mást jelenthetne, mint az angol-magyar meccs legendává vált végeredményét? A főhős, Tutti, egyik nagy álma, hogy ott lehessen a múltban, végigélhesse a felemelő pillanatokat. És ez nem is olyan nagy lehetetlenség. Visszakerülve a múltba, arra a bizonyos napra, teljesül ez az álma. De mivel ő már fejből tudja az egész meccset, és előre bemondja a gólokat, sehol nem tűrik meg. Így kénytelen időközben összeszedett, egyre növekvő számú követőivel mindenhonnan továbbállni, és újabb helyeket keresni, ahol van rádió. Közben zajlik a meccs, az évszázad meccse. Megelevenednek az ötvenes évek a sajátos hangulatú filmben; sokat lehet nevetni, de a valóság nagyon is komoly. Miért érdemes megnézni a filmet? Mert jó a forgatókönyv, a filmzene, a színészek. Mert lehet rajta nevetni, és elgondolkoztató is. Mert nincsenek benne költséges speciális effektek, világkatasztrófa, csak jó ötletek, igazi emberek, és a nem is nagyon távoli múlt. Az is kiderül, mit is jelent a cím második fele. Megéri megnézni. Fogadunk? Dunkel Petra Európa Expressz A szerelvény jó úton, jó irányba halad, ámbár nekünk még tanulni kell ezt az új műfajt, és ha lesz egyszer egy normális Filmszemle és egy normális közönség, akkor esetleg több olyan film is készülhet, mint az Európa Expressz. Ezt most nem azért írtam, hogy valaki megint ki akarjon dobni az ablakon, mint egy évvel ezelőtt, amikor A miniszter félrelépet az évszázad magyar vígjátékának kiáltottam ki - de az tény, hogy Horváth Csaba filmje az évszázad magyar akciófilmje. Ez tuti (tutti?). Van abban valami felemelő, amikor Szilágyi Tibor száguldó vonatról ugrál,

9 1999. április Fregatt Diáklap 9 Gryllus Dorka meg Rubold Ödön torkát elvágják, Stohl András helikopterről leereszkedik a mozgó expresszjáratra, Rátóti Zoltán tekintélyt parancsoló orosz kiejtéssel beszél, a ZenÉsz kissé fura műsorvezetője szuperügynököt, Friderikusz álriportere meg kommandóst játszik; és egyáltalán, Dobó Kata (ha csak félig is, de) levetkőzi na, nem a ruháit, hanem azt az édes cucimucicukimukiédinyuszibébibaba-típusú szerepkört, amit eddig magáénak vallhatott bájos üdvöskénk. Persze, ahhoz, hogy ne csak a Művészben meg az Örökmozgóban mutassák be a kis hazait, az is kéne, hogy évente három-négy olyan produkció szülessen, mint az Európa Expressz. Csak ahhoz normális közösség is szükségeltetik ám, ami fel tudja fogni, hogy kedvencei néha mást is tudnak játszani, mint általában. Ha nem en nézték volna meg a filmet a bemutató hetében, és az emberek nem röhögtek volna a nézőtéren (No né már, a kis Dobó stukkerol!), elégedett lennék. Mi a vicces azon, hogy Stohl Andrást három géppuska lövi hátulról, és senki nem találja el; kérdezem én: nevettünk, amikor Bruce Willis egymaga elintézte a repülőteret megszálló terroristákat Franco Nero-val, mindennel együtt; kérdezem én: nevettünk, amikor A Függetlenség napjában Will Smith behatolt az UFO-k számítógépes rendszerébe?! Nem! Mert mindent elhiszünk, ami a tengerentúlról érkezik. Itt lenne az ideje, hogy elhiggyük: Magyarországon lehet közönségfilmet csinálni. Mára elég is ennyi. Ja, és még valami: vigyázz, nehogy rossz vonatra szállj! Rózsa Dávid Szerelmes Shakespeare Rendező: J. Madden Főszereplők: G. Paltrow, B. Affleck, H. Fiennes, G. Rush Régebben még voltak illúzióim azzal kapcsolatban, hogy az Oscar-díj egyfajta művészi értéket is mér, de azóta több Oscar-díjas filmet láttam. Az idei év sztárja kétségtelenül a Szerelmes Shakespeare című vígjáték a maga 7 Oscarjával. A cselekménye a Romeo és Júlia megírása körül bonyolódik. A szegény, ihlet-vesztett Shakespeare múzsát keres új darabja, a Romeo és Ethel, a kalózkirály lánya megírásához. Mert azt már a korabeli színházcsinálók is tudták, hogy a siker titka egy kis kaland, egy kis humor, egy kis szerelem és egy kutya. Shakespeare egy bálon ismerkedik meg a szép és költői lélekkel megáldott Violával, ugyanazon a napon, amikor végre talál egy igazán tehetséges színészt Romeo szerepére. Innentől kezdve a szerelem életben és a színpadon összefonódik. Lépésről lépésre születik meg a darab, miközben a szerző is

10 10 Fregatt Diáklap április átéli a szerelmet. A cselekmény kedves és romantikus ( hollywoodi romantika), néhány jó poénnal. Bár a legjobb női főszereplő díját kapta, azt hiszem, Gwyneth Paltrow nem a filmben, hanem a díjátadáson nyújtotta az igazi Oscar-díjas alakítást. Nem folyik vér, nem robban fel egyetlen repülőgép vagy világváros sem, nincsenek terroristák és Bruce Willis sem menti meg a földet, legfeljebb a szerelmesekért izgulhatunk (Violát ugyanis férjhez akarják adni egy természetesen gonosz főúrhoz). Mindenképpen a film javára szól, hogy nem erőltették a történelmi valóságtól elrugaszkodó happy endet. Sajnos elmaradt a filmből az átütő erő, a nagy ötlet is, ami miatt ezt mondhatnánk a végén: ez igen. Inkább az általában szokásos panelekből építkeznek a szokásos tizenkettő egy tucat sémára. Mindennek ellenére ajánlom, hogy nézzétek meg, ha könnyed, vidám kikapcsolódásra vágytok, és szeretitek a kosztümös filmeket. Dunkel Kinga Búcsúbuli május 7., péntek Lesz diszkó és lesz él zene is. A fellép együtessekr l a május 6-án megjelen Fregattban részletesen is olvashatsz, addig is gyeld a plakátokat! Negyedikes barátoddal/barátn ddel itt bulizhatsz utoljára. Gyere el, és hozd magaddal t is!

11 1999. április Fregatt Diáklap 11 Gordiusz Rózsa Dávid Szerkesztők figyelmébe! Mi a csapatmunka? Michael Winner angol rendező szerint: A csapatmunka az, Vízszintes 1: a megfejtés 2: növény es sz. 3. sz. nyílás retteg 3: gyakran 3 üres ruharész 4: kötőszó tahó zöld nö- 4 5 vényke 5:... Róbert 6 színművész korstílus 6: sír ez an- 7 8 golul véd helyrag 7: görög drámaíró kszellem! 8: 9 10 nem ennyi, lakodalom 9: alumínium energiavál tozás formája festmény 10: tömöttros- 14 tos kötőszövet női 15 becenév féltucatnyi 16 állatnak meleg fekvőhelyet biztosító anyag 11: otthontalanul vándorló lakást rakásra felkereső a vajgyártás mellékterméke, alkotóművész 12: indulatszó angol sör teljes 13: a tégla és festék közötti anyagot felrakja földtúró gerinces 14: fenntartja a létezést balatoni hal világrend 15: hatvan perc hosszú folyam gépkocsi 16: csillagjóslás... Miklós zenekritikus Függőleges 1: Összezördülés öregszik tunya 2: tegnapután női becenév Alfred..., svéd kémikus 3:... Kálmán, miniszterelnök 4: kemény anyag magyar oroszlán 5: nap, angolul mezőgazdasági gép 6: a tetejére a Gulliver egyik szigetlakója fehér csapadék vés 7: remek alumínium 8: kézifonó eszköz morzejel 9: oxigén, itterbium hangoskodik 10: romokban jelentkező! nehézlélegzés, betegség! téli sport vizi élőlény 11: katonai nyilvántartásba vesz film eposz 12: Anton Pavlovics..., író görög istennő 13: növényevő emlős hím földművelő szerszám dísz kén, fluor 14: a későbbi Monte Christo várbörtöne férfi uralkodónév 15: ritkán a neolitikum és a bronzkor között... László, költő 16: a megfejtés befejező része A megfejtéseket kockás (kekeckedőktől négyzethálós) lapon a postaládánkba várjuk. A mostani és a múltkori Gordiusz bedobási határideje április 30.

12 12 Fregatt Diáklap április Gatwick titka, 2. rész Ritka alkalom, mikor Leo Gatwick nincs az igazgatói ülésen, de az elmúlt fél év eseményei miatt nem volt túl meglepő, hogy most is máshol találjuk. Menjünk néhány épülettel arrébb és lessünk be.... és ezen a hőmérsékleten a lítium katalizátorként, működik és az instabil nátrium... kalgonát reakcióban ezúton barónium keletkezik, ami ismert egyik legveszélyesebb anyag, amelynél a minimális környezeti változásnál energia-felszabadulással járó láncreakció indul el, mint a 235-ös típusú atombombánál is. Magyarul: robban. Ha elég mennyiség jut egy csillagba, akkor az spontán napkitöréseket idézhet elő, de nagyobb mennyiségben akár a csillag megsemmisüléséhez is vezethet, mint az Haolk 13 esetében. Egyes feltételezések szerint a birodalom legnagyobb hajója, a FI Last Yesterday rakétáiban is hasonló reakció megy végbe. Mell warrkocka Fejsiriuska elmosolyodott. Még csak négy hónapja foglalkozik tanítványával, de máris többet tud a modern természettudományok köréből, mint a legtöbb társa. Minden bizonnyal komoly szerepe volt ebben a rendkívüli tanári karnak és a lényegre koncentráló tanításnak, de ez mit sem ért volna, ha Leo nem igyekszik megérteni és elsajátítani az órán hallott új anyagot. Mindazonáltal a válasz némi kiegészítésre szorult. Mi az, hogy feltételezések szerint? Mondja ki nyugodtan, hogy az én véleményem szerint. Ugyan már, prof úr. Erre mindenki rájött volna, aki egy kicsit ért a tudományhoz. Kevés értelmetlenebb és hiábavalóbb vállalkozás létezik, mint annak a megkísérlése, hogy Gatwick úr társalgási stílusát megváltoztassák. De a tudósok tudósok, ezért a türelmük is elég nagy. Néhány órával később, Alickot fejtágító kozmoszpalageolotika órája után Gatwick elgyötörten tért vissza szobájába, majd a cég aznapi ügyeinek gyors vizsgálata során talált egy-két érdekes számot, melyről nem tudott semmit. Ilyen rég nem fordult elő vele. Ezután leült hipermeghajtásos foteljába és bekapcsolta a holomonitort egy égi adásra. A reklámokat nem szokta figyelni, de most valahogy kedve volt hozzá. Megjelent saját gyártmányának a reklámja melyben érdekes dolgot vett észre. Mintha a Keleti szektorban más ár lenne, melyről ő tud vagy tudott? Azonnal elő vette a papírjait és elkezdte vizsgálni a számokat, melyek között olyan jól tudott pihenni. És ekkor megpillantotta, amit keresett. Egyetlen szám volt, nem túl nagy, nem túl kicsi, egyáltalán nem feltűnő. Egy ár, amit látott az előbb. Vörösödő fejjel lapozott tovább,

13 1999. április Fregatt Diáklap 13 előszedve fiókjából a többi iratot és jelentést, és eközben a számítógéptől számításokat követelt. Az idegességtől majdnem felrobbant, mint egy jobb fajta neutronbomba, de talán nagyobb pusztítást is okozva. Már-már hivatta volna személyi titkárát, de aztán jobb ötlete támadt. Végtére is az egyik legbefolyásosabb embere a kozmosznak, így tudnia kell, hogy az idő mikor dolgozik neki és mikor ellene.... Rufffoux professzor ujjai idegesen doboltak a méregdrága műszer durmbumbacél borításán. Az egyébként békés tripcloita szép csendben kezdett megőrülni. Nagy ritkaság volt, ha Gatwick pontosan érkezett egy órára, de eddig még egyszer sem kellett többet, mint fél órát várni rá. Ez alkalommal már a híres tudós több, mint két órája várakozott rá, ami új rekordot jelentett. Egészen más dolog kutatási eredményekre vagy anyagelemzésre várni, és más dolog egyetlen emberre, ráadásul olyanra, akinek még ő tesz szívességet. Ezt gondolta a prof, és ahogy múlt az idő, töprengeni kezdett, hogy ezalatt mi mindent csinálhatott volna. Egyre dühösebb lett. Az egész tegnapot meg a mai napot is annak szentelte, hogy egy borzasztó reakcióképes (és emiatt elégé veszélyes) anyagot szintetizáljon, amelynek felhasználásával majd az órán egy ritka hipertér-jelenséget modellezhet. Az anyag nagyobb része már lebomlott az elmúlt órában, így a prof idegessége érthető volt, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a nem éppen könnyű természetű Gatwickot még nem is kedvelte. Természetesen megpróbált minden módon kapcsolatba lépni vele, de a számítógép egy hosszú szöveget ismételt megállás nélkül: Leo Gatwick vezérigazgató úr pillanatnyilag nem elérhető. A Gatwick Ultd. Igazgatótanácsa gyakorlatilag egy teljesen formális szerv volt annak idején, de mióta Gatwick elfoglalt lett, azóta szerepe jelentősen nőtt. Minden tag javaslatokat tehetett, vitázhattak, de a döntést mindig egy ember hozta jóformán. Ez megváltozott, ha csak ideiglenesen is. A tanácstagok vonakodtak élni az újonnan szerzett hatalommal, mert jól tudták, ha valaki vitába száll Gatwickkel, azon mód az utcán találhatja magát. A nagy ovális asztalt, melyen a mai idők játék vasútja ment körbe a szélén, tizenketten ülték körül. Az asztalfőn elhelyezett fotel, mint az utóbbi időben, üresen állt. Éppen élénk vita folyt néhány nagyobb viszonteladó cég ügyében, és a szónok Melcomn volt, ki heves karjelzésekkel festette alá mondanivalóját, mikor hirtelen az ajtó kicsapódott. Ahogy a vezérigazgató belépett a terembe, hirtelen lehűlt a levegő. Bár nem volt xenó a felmenői között, Leo Gatwick már megszokta, hogy több-

14 14 Fregatt Diáklap április nyire ilyen hatást vált ki érkezése. A mostani viszont minden korábbin is túl tett. Melcomn megdermedt karjai fennmaradtak a levegőben, majd az egyik hirtelen az asztalra esett. A többiek szintén megdermedtek és értetlen ábrázattal bámultak rá. Mindegyikükben azonnal felmerült a kérdés: Nem kellene Önnek órán lennie? Szerencsére egyiküknek sem ment el a józan ítélőképessége annyira, hogy ezt hangosan is megkérdezze. Gatwick magában elmosolyodott, de az arcáról érzelmeket sohasem lehetett leolvasni. Hanyag mozdulattal az asztal közepére dobta a legutóbbi jelentést. A jelentés összeállítójának, Rey Washington-nak megakadt a szívverése. Ki állította össze ezt? kérdezte vészjósló sóhajjal. Washigton holtsápadtan állt fel, ajkai mozogtak, de hang a száját nem hagyta el. Nagyon szép, alapos munka mondta Gatwick mosolyogva, de mielőtt megnyugodhatott volna, gyorsan hozzátette elkomorodó arccal: áldozata De van benne egy hiba! És... ezt a hibát kivételesen én követtem el. Elolvastam egy bizonyos reklám után. Így hát felvetődött bennem a kérdés: miért változott az LG Nana ára a Keleti szektorban? A teremben ülők közül elsőként Melcomn szedte össze magát. Gatwick az ő arcát tanulmányozta az elszürkülés jelei után kutatva. De nem voltak erre utaló jelek. Melcomn, összeszedve minden bátorságát, így szólt: Leo, beszélhetnénk kettesben? Úgy érti: ötszemközt? Nem, Melcomn. Alig hiszem, hogy ez szükséges volna, ugyanis a probléma minden jelenlévőre tartozik. Lassan, nagy léptekkel sétálgatni kezdett a teremben, tekintetét mindvégig a hallgatóságón tartva. Mielőtt az óvodás továbbképzésem elkezdődött, komoly dilemma előtt álltam. Kire bízzam a céget? Vállaljam-e egyáltalán az ezzel járó kockázatot? Kis szünetet tartott, meg is állt egy helyben, majd folytatta. Valaki egyszer azt mondta: a demokrácia a létező legtökéletlenebb rendszer, de minden más sokkal rosszabb nála. Én egyetértek ezzel, vagyis inkább csak az első felével. A demokráciánál tényleg csak egy dolgot gyűlölök jobban: a sült getrid húst mártásban. Jelen helyzetben még is ez tűnt a leghelyesebbnek. Úgy gondoltam, hogy maguk, ismerve a felelőségük súlyát, nem vállalják az elbocsátásukkal kapcsolatos kockázatot, vagyis ahogy megígérték, a legcsekélyebb változtatást sem hajtják végre a cég üzletmenetében a beleegyezésem nélkül. Ehhez képest az utóbbi két hónapban szépen lassan megemelték az említett tárgy árát a szektorban hat százalékkal! Várom a válaszukat, magyarázatukat! Ez egy kísérlet volt kezdte a válaszát higgadtan Melcomn. Azt akartuk felmérni, hogy mennyire rugalmas a kereslet az árunk iránt. Éppen ezért az egyik legjelentéktelenebb, távol eső piacot választottuk ki. Kétségkívül

15 1999. április Fregatt Diáklap 15 az LG Nana az egyik legnépszerűbb, legsikeresebb termékünk, de az adott szektorban nem túl gyakoriak a megfelelő fejlettségi fokú hajók. Így jóformán elenyésző volt a kockázat, az eredmények azonban látványosabbak. A kereslet ugyanis egyelőre egyáltalán nem esett vissza! Mi csak a vállalat érdekeit tartottuk szem előtt, hogy egy még nyereségesebb céget adhassunk vissza Önnek, és olyan következtetéseket vonhassunk le, amelyek segíthetik a vállalat gazdálkodását. (befejezés a következő számban) Jerikó Képtár Kerekes Anita kép: h_sas

16 16 Fregatt Diáklap április Kilátás a parkettről Új év új élet? Mindenesetre idén a tanár- és diáksereg egyaránt óriási lelkesedéssel vetette bele magát a Fazekas-napok forgatagába (amiben nagy szerepe lehet az új épület optimális helyviszonyainak). A nagyszerű szervezésnek köszönhetően a legnagyobb nézettségű programok is olajozottan zajlottak. A teríték leglátványosabbja, a táncverseny is. De vajon milyen volt a kilátás a parkettről? Aki válaszol: Bárdos Petra Panna (12.b), Tamási Gergővel párban a Tangó és a Foxtrott első, a Rumba harmadik helyezettje. Mióta táncolsz? Két éve hetente egyszer a Jókai táncklubban. Versenyszerűen vagy csak hobbiszinten? Egy éve versenyelőkészítő-szinten vagyok, ami azt jelenti, hogy később akár versenyezhetnék is, csak jelenleg nincs állandó partnerem. Mit táncolsz a legszívesebben? Latin táncokat inkább, mint a standardot. Az utóbbit nem annyira kedvelem, mert csak nagyon jó párral lehet szépen csinálni. Fontos a nemes kép: h_tanc mozgás, a finomság, míg a latinoknál inkább a ritmus és a tűz dominál. Kedvenceim a cha-cha-cha és a jive.?! A rock and roll versenyváltozata. A versenyszámok közül melyik a legnehezebb? Technikailag a Foxtrott. A technikáról... néha azért még ebben a mezőnyben is előfordult egy-két lábra taposás a fiúk részéről. Hogyan lehet ezt lányként elkerülni? Sehogy. Sosem ő a hibás. Ha rálépett, az azért történt, mert a tied útban volt. Hagyni kell magad vezetni, ha rosszul csinálja, akkor is. Egyébként ha már rátaposott, nincs mit tenni, keep smiling, mintha mi sem történt volna. A zsürinek mindenképpen azt kell látnia, hogy ezt az egészet élvezed. A párból ki figyeli, hogy mikor kerültök veszélyesen közel az oldalt ülőkhöz? A fiú, abszolút mértékben. Standard tánctartásnál a táncosok két irányba néznek, így mindketten figyelnek, de a fiú irányít. A lány csak jelezhet neki, ha ő háttal halad, de semmi esetre sem irányíthat. Hogyhogy nem szédültök el?

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

DAVID SZALAY. Szétzúzott világok írója. Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról. Grecsó Krisztián Megyek utánad. Tarján Tamás Dobozkönyvhét

DAVID SZALAY. Szétzúzott világok írója. Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról. Grecsó Krisztián Megyek utánad. Tarján Tamás Dobozkönyvhét 85. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS 13. GYERMEKKÖNYVNAPOK WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 2. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról Grecsó Krisztián Megyek utánad Tarján Tamás Dobozkönyvhét Szétzúzott

Részletesebben

A SZABADSÁG. Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA ÁPRILIS

A SZABADSÁG. Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA ÁPRILIS IKSZIKSZÍ 2009 ÁPRILIS XIII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁM AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA A SZABADSÁG Idén újra ÁVF-NAP! Interjú dr. Tóth Margita tanárnővel Kerekasztalon a szabadság Pálizs Brigitta B

Részletesebben

AZ EGÉSZ VILÁG. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 4. szám (2007. március)

AZ EGÉSZ VILÁG. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 4. szám (2007. március) Gondolom abból, hogy a decemberi szám címlaplevelében Ignácz Szilvi alias Sziszkó elköszönt Tõletek, a szemfülesebb ÁVF-es rájött, hogy változások várhatóak az Ikszikszí háza táján. Nos ezt megerõsíti

Részletesebben

2012. december. megjelenik negyedévente. Szalagavató bál. A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon

2012. december. megjelenik negyedévente. Szalagavató bál. A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon Prohászka Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium iskolaújságja megjelenik negyedévente :) Lap 2012. december Szalagavató bál A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon 2 Az út nagy ré szét

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Közöny. M e n. t r ó p i a. az állampolgár lapja. kéthetente megjelenő elektronikus kiadvány II. évfolyam/36. szám fotó: Gubis Mariann

Közöny. M e n. t r ó p i a. az állampolgár lapja. kéthetente megjelenő elektronikus kiadvány II. évfolyam/36. szám fotó: Gubis Mariann M e n Közöny kéthetente megjelenő elektronikus kiadvány II. évfolyam/36. szám fotó: Gubis Mariann II. évfolyam - 2008/14. hét - kétheti elektronikus kiadvány t r ó p i a az állampolgár lapja 1 2 elószó

Részletesebben

Szerkesztõi levél. A tartalomból. Új év, új technika! > második oldal. András-nap (6) Fáy-bál (7) Továbbtanulás? (8) A turul (10) Boszorkány!

Szerkesztõi levél. A tartalomból. Új év, új technika! > második oldal. András-nap (6) Fáy-bál (7) Továbbtanulás? (8) A turul (10) Boszorkány! > második oldal Szerkesztõi levél Annyi Fáydalom-mentes hónap után újra itt van iskolánk méltán népszerû sajtóterméke, hogy színt vigyen a lassú és bizonytalanul tavaszodó világunkba. De nem kell aggódni!

Részletesebben

2013. máj. AKG-s ma ga zin. 50 Ft. a 9. évfolyam

2013. máj. AKG-s ma ga zin. 50 Ft. a 9. évfolyam 2013. máj. AKG-s ma ga zin 50 Ft Falukutatáson a 9. évfolyam 75 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép KONYVHET VI. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2002. JÚNIUS 27. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Ember és gondolat Ferge Zsuzsa Kertész Ákos Két század két kor II. Sári László Az ifjú Lin-csi vándorévei 1. Tarján

Részletesebben

Második olda. Ai 3" ZSEBZSIRAF. Beköszönő A LAP MEGJELENÉSÉT A KARI HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKSÉGE TÁMOGATTA. 2003. december

Második olda. Ai 3 ZSEBZSIRAF. Beköszönő A LAP MEGJELENÉSÉT A KARI HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKSÉGE TÁMOGATTA. 2003. december T Beköszönő Második olda m q ZSEBZSIRAF 2003. december ^rti"^ n És ismét üdvözlünk, kedves olvasó! vagy sem, de idén sikerült teljesíteni magunkkal szemben támasztott Hiszed-e a saját követelményeket:

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM JÚNIUS. Ízek útján

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM JÚNIUS. Ízek útján IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA 2013 06 JÚNIUS XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM Ízek útján BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia OTDK-s büszkeségeink A 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Részletesebben

Tartalom. Üdvözlöm a Kedves Olvasót!

Tartalom. Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Tartalom Szellem A meditáció...4-5. Az élet értelme...9. A világ gyorsulása...17. A hatalom és a tudás...18-19. Szabad akarat...26-27. Beszélgetés Szatyor Gyõzõ - szobrászmûvész...6-8. Brunner Márta...12-13.

Részletesebben

Árpád-ház... A költõ nem növény

Árpád-ház... A költõ nem növény Id. Pieter Bruegel: Háromkirályok imádása, 1564 TÕZSÉR ÁRPÁD Árpád-ház... Vén bûnös vagyok, nevem a bûnjel, mit szignál, mûvem, csurrig van bûnnel. Rácsodálkozom eleimre: volt köztük Géza, István, Imre.

Részletesebben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Bessenyei Emlékplakett Nagy Lajos szobrászművész alkotása, a Bessenyei Emlékérem az idén a következő arra érdemes tanulókhoz került: Barta Bálint 12.e, Barta Péter

Részletesebben

2012. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2012. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2012. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 72 Témahét a Balatonon 2 Szub j ek t ív ma g a z in Ki a d j a az A l ter na tív K öz gaz da s á gi G im ná zi um Sz ub jek tív Alkotó kö re Fe l e l ő s s z er k es z

Részletesebben

Tartalomból: Újratöltve. és még sok más!

Tartalomból: Újratöltve. és még sok más! Tartalomból: Újratöltve és még sok más! zennel szeretném bemutatni nektek arégiúj, Élet-jel gyülekezeti folyóiratunkat! Bizonyára sokakban fölmerül a kérdés, hogy szükséges-e ez a magazin, lesz-e elég

Részletesebben

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók!

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók! Kedves Krúdyák olvasók! A várva várt igazi tavaszi jó idővel együtt mi is megérkeztünk a harmadik számmal. Szokásunkhoz híven témák kavalkádját sűrítettük újságunk keretei közé. A már jól megszokott recepteket,

Részletesebben

2011. jan. AKG-s ma ga zin. 100 Ft. Mi is.

2011. jan. AKG-s ma ga zin. 100 Ft. Mi is. 2011. jan. AKG-s ma ga zin 100 Ft 67 Mi is. Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív Köz gaz da sá gi Gim ná zi um Szub jek tív Alkotóköre Felelős szerkesztő Ba ra nyai Ist ván Olvasószerkesztő Szalontai

Részletesebben

II. évfolyam, 2. szám 2008. február. ingyenes kulturális havilap NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM

II. évfolyam, 2. szám 2008. február. ingyenes kulturális havilap NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM II. évfolyam, 2. szám 2008. február ingyenes kulturális havilap I N G Y E N E S NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM TARTALOM T A 2008/2 MÉLYRE NÉZEL VÉLETLENÜL 4 Ágens az operapunk OSCAR

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Karácsony 22. évfolyam 82. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Antal Emília: Mit üzen a Betlehem? 1 Csorbai Virág: (9.A): Beszélgetés Huszárné Mánfai Máriával

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM OKTÓBER BESOROZÁS

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA XVIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM OKTÓBER BESOROZÁS IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA LAPJA 2013 10 OKTÓBER XVIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM BESOROZÁS BELSŐSÉGEK BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia Rövid hírek AKKREDITÁCIÓ. Szeptember 27-én a Magyar

Részletesebben

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám Áprilisi I. évfolyam 8. szám Pünkösd Negyven nappal húsvét után a feltámadt Krisztus fölvitetett a mennyekbe, és ahogy az Apostolok cselekedeteiben is olvasható (1:2-12) amikor a tanítványok keresték,

Részletesebben

Kilátó Siketvakok Országos Egyesülete 2014

Kilátó Siketvakok Országos Egyesülete 2014 Siketvakok Országos Egyesülete 2014 A Kedves Olvasó most egy olyan könyvet tart a kezében, amely siketvaksággal élő emberekről szól. Olyan emberekről, akik ugyanúgy tele vannak érzésekkel, gondolatokkal,

Részletesebben

Magyari Andrea prózája Marno János, Petőcz András, Zudor János versei Beszélgetés Tompa Gáborral színházról és művészetről Kritikák Kántor Lajos és

Magyari Andrea prózája Marno János, Petőcz András, Zudor János versei Beszélgetés Tompa Gáborral színházról és művészetről Kritikák Kántor Lajos és 2014 1 Magyari Andrea prózája Marno János, Petőcz András, Zudor János versei Beszélgetés Tompa Gáborral színházról és művészetről Kritikák Kántor Lajos és Rigán Lóránd, Szőcs Géza, György Péter, Csetri

Részletesebben

A TIG kapuja nyitva áll, Itt sok-sok kaland vár.

A TIG kapuja nyitva áll, Itt sok-sok kaland vár. A TIG kapuja nyitva áll, Itt sok-sok kaland vár. TIG köszöntő Általánost elhagyó Hátizsákos utazó, A TIG kapuja nyitva áll, Itt sok-sok kaland vár. Kinek ment a felvételi, És felvételét hozzánk nyeri,

Részletesebben

alföld IRODALMI, MÛVÉSZETI ÉS KRITIKAI FOLYÓIRAT HATVANÖTÖDIK ÉVFOLYAM 2014/12 CSEHY ZOLTÁN TÔZSÉR ÁRPÁD ZALÁN TIBOR VERSEI

alföld IRODALMI, MÛVÉSZETI ÉS KRITIKAI FOLYÓIRAT HATVANÖTÖDIK ÉVFOLYAM 2014/12 CSEHY ZOLTÁN TÔZSÉR ÁRPÁD ZALÁN TIBOR VERSEI alföld IRODALMI, MÛVÉSZETI ÉS KRITIKAI FOLYÓIRAT CSEHY ZOLTÁN TÔZSÉR ÁRPÁD ZALÁN TIBOR VERSEI KELECSÉNYI LÁSZLÓ SZATHMÁRI ISTVÁN PRÓZÁJA ARANY ZSUZSANNA KOSZTOLÁNYI DEZSÔ ÉLETE HALÁSZ LÁSZLÓ NAPLÓJÁBÓL

Részletesebben

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 3. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György Jean Rouaud Jeles férfiak Terézia Mora A szörnyeteg

Részletesebben

Borzák Tibor. Dán misszió. Első korszak Thomas Berntsennel

Borzák Tibor. Dán misszió. Első korszak Thomas Berntsennel Borzák Tibor Dán misszió Mióta megépült Kecskemét szívében a bevásárlóközpont, már nem olyan csendes a Zimay utca, ahol egy régi polgári házban működik a Dán Kulturális Intézet. Eddigi tevékenységük éles

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Veni Sancte 22. évfolyam 81. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 20-27. oldal Tartalom Czimmermann Csilla: Színes kóstoló 1 Pabst Dorottya (12.A): Értéket közvetítünk 2-6 Páprádi

Részletesebben