BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ"

Átírás

1 Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas u BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ A versenyző neve:.. osztálya:.... Az iskola neve:. Az iskola címe:. A felkészítő tanár neve:.. A feladatok megoldásához felhasználható idő: 90 perc Kedves Versenyző! A feladatok megoldásához, a ver senyhez sok sikert kívánunk! Er edményedr ől szaktanár odat ér tesítjük!

2 I. Kézikönyv használata 1. Mit jelent a a) hungaricum és a b) hungarica fogalom? Írd le a fogalmak jelentését! Jelöld meg a forrást is! a)... Forrás:... b) Forrás: Mikor célszerű használnod a következő forrásokat? a) Magyar értelmező kéziszótár b) Operák könyve c) Idegen szavak és kifejezések szótára d) Magyar szólások és közmondások e) A világirodalom története évszámokban A pontok helyére írd a megfelelő betűjelet! Hunyadi László részletes cselekményére lenne szükséged. Szeretnéd megtudni mikor írta Galeotto Marzio: Mátyás király kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről szóló anekdotagyűjteményt. A korvina szó jelentésének akarsz utánanézni.. Kíváncsi vagy Mátyás(király) lustája jelentésmagyarázatára.. A mecénás szó jelentését szeretnéd tudni

3 3. Milyen típusú művekből készülhettek az alábbi másolatok? A) B) C) A)... B)... C)

4 II. Könyvismeret 4. A következő kérdésekre Tevan Andor: A könyv évezredes útja című könyve alapján válaszolj! Védőborító Címlap Fülszöveg Tevan Andor a szép magyar könyv művésze volt, aki négy évtizeden át dolgozott békéscsabai műhelyében, majd Budapesten. Heltai Gáspár és Misztótfalusi Kis Miklós méltó utóda, aki a magyar és a világirodalom számos jeles alkotójának műveit adta ki a tartalomhoz illő művészi külsővel. Tudós kutatója volt a könyv történetének is. E munkája szorgos kutatásainak eredménye, melyben az ősember közlési módjától, a képírás és az írásjelek kialakulásától a XX. század modern könyvkiadásáig, könyvművészetéig kalauzolja olvasóit. Könyve megjelenését nem érhette meg, 1955 ben meghalt. A művet Keleti Arthur, költő és neves esztéta fejezte be. Az 1956 os első kiadást 1973 ban követte a második, az első nyomtatott magyar könyv ötszáz éves évfordulójának tiszteletére. Harmadszor adjuk közre, s a könyvbarátok figyelmébe ajánljuk Tevan Andor kötetét, mely gazdag anyagával, szövegközti ábráival kitűnő összefoglalást ad a könyv egyetemes történetéről és több mint öt évszázados hazai útjáról.

5 Részlet a könyvből: TEVAN ANDOR ( ) [ ] Az Alföld porában, Békéscsabán telepedett le, s itt fejlesztette ki nyomdáját s emelte a legmagasabb szintre. Hogy mit tett a magyar művelődés és a kultúra, könyvművészet és irodalom dolgában Békéscsaba? Igen sokat! Tevan Andor kis nyomdáját a szép és haladó irányú magyar könyvkiadás szolgálatába állítva, már 1911 ben országos hírű könyvek jelentek meg gondozásában ; így a Tevan könyvtár kis olcsó, filléres árú sárga füzetei, amelyeken egy egész nemzedék nevelkedett. Kosztolányi Dezső, Nagy Lajos, Juhász Gyula, Szép Ernő, Somlyó Zoltán, Mark Twain, Leonyid Andrejev, Rodenbach, Swift, Anatole France és mások írásai jelentek meg a kis füzetekben.[ ] a fasiszták elhurcolták Tevan Andort, aki hónapokig havat lapátolt és romot takarított Bécsben. Hazajövet, újjáépítve nyomdáját, folytatta könyvkiadói tevékenységét, újból megjelentette nagy sikerű Esopus kiadványát, majd kiadta Anatole France Nyársforgató Jakabját. Százhúsz színes rajz kísérte e könyvben France novelláit. E két utolsó kiadványa könyvművészetünk legszebb alkotásainak tekinthető. Az eredeti XVIII. századbeli matricáról öntött Didot antiqua betűkből készültek e könyvek. Egy esztendeig dolgoztak a Nyársforgató mesteri kiadásán, a nyomdász, a költő fordító e sorok írója és a rajzoló»olyan idilli egyetértésben, amire csak egyetlen szemhunyorításból is kölcsönösen értő szövetségesek képesek, s ebből a kongeniális együttműködésből egy magyar könyvremek született«. Bibliofil kiadványainak betetőzése, koronája volt ez a Nyársforgató kötet. Igazi» hódolat Anatole France nak«. Hincz Gyula, a kitűnő rajzoló illusztrációi Franse abbak France nál, s az illusztrációk színezésére szolgáló linóleumlapokat Tevan maga metszette november hava KELETI ARTHUR 1) Ki volt Tevan Andor? 2) Miről szól a könyv? 3) Hányadik kiadása ez a könyvnek?... 4) Milyen évfordulóra és mikor készült az első lenyomat?. 5) Hány éves volt Tevan Andor, amikor megjelent a munkája?... 6) Milyen sorozatot indított el 1911 ben?

6 7) Sorold betűrendbe a könyv részletében felsorolt írók és költők neveit 8) Nevezd meg a két utolsó kiadványát! 9) Milyen betűkkel készültek a könyvek? 10) Ki volt a Nyársforgató költő fordítója? 11) Ki illusztrálta? 12) Alkoss a könyvre jellemző tárgyszavakat! III. Raktári rend, jelzetek 5. Húzd alá a kakukktojást ha van az alábbi fogalmak közül! (Azt, amelyik nem ugyanabba a főosztályba tartozik, mint a többi.) A kipontozott vonalra írd a főosztály számát! fizika, biológia, rádiótechnika.. néprajz, életrajz,hadtudomány.. általános lexikonok,az írás története,hírlapok.. világirodalom,világtörténelem, magyar irodalom építészet,szórakozás, zene

7 6. Melyik szakrendi, illetve betűrendi jellel ellátott polcon keresheted az alábbi könyveket! Írd be a táblázatba az odaillő szakjelzetet vagy betűrendi jelet! Augusta, Josef: Az ősvilág állatóriásai Dobszay László: Magyar zenetörténet Öveges József: Érdekes fizika Attenborough, David: Az élővilág atlasza Kiss Dénes: Így élt Mátyás király Makkai László: A reneszánsz világa Aubry, Cecile. Belle és Sebastien Csukás István: Vakáció a halott utcában Tótfalusi István: Új operamesék Kiss Gábor: Várak, várkastélyok, várhelyek Magyarországon (Utazások a múltban és a jelenben) A felhasználható raktári jelzetek: 914, 782, 560, 530, 780, A, 940, 943.9, CS,502, C, 908 Raktári jelzet IV. Szellemi munka 7. Olvasd el figyelmesen Mátyás király reneszánsz témában a következő jegyzeteket! a) A jegyzetek alá írj kulcsszavakat vagy tételmondatokat! 1. A 15. század elején új művészeti stílus indult hódító útjára Firenzéből. Elnevezése az olasz»rinascimento«, illetve a francia»renaissance«szóból származik. Jelentése pedig újjászületés. (1)... 2.A tudományos gondolkodásban és kutatásban a tapasztalat szerepe megnőtt. Az iránytű feltalálása nagy felfedezésekhez vezetett. A ma is érvényes napközpontú világkép a reneszánsz felfedezése. Kopernikusz, [Nicolaus Kopernikusz (lengyel) ( )] 1543 ban megjelent, Az égi világok körfogásáról írott könyvében ő mondta ki először, hogy a Föld középpontja nem a világegyetem középpontja. A kopernikuszi rendszerben, ha nincs is kimondva, benne foglaltatik a világegyetem végtelensége, a miénkhez hasonló naprendszerek végtelen számának lehetősége is.(2)

8 3. Másik kedvelt műfaj volt az udvari, politikai tárgyú színi jelenet, melyet latin nyelven játszottak. A Mátyás politikáját dicsőítő rövid történetek, a trufák viszont már magyar nyelven szóltak. Ezeket a trufákat jokulátorok /= mulattatók/ adták elő párbeszédes formában. A Mátyás trufák közül sok napjainkban is fennmarad, ezeket a történeteket olvashatjátok a Mátyásról szóló mondákban is. Ilyen például A kolozsvári bíró története és a A lovát áruló szegény ember. (3) A könyvnyomtatás feltalálása (Gutenberg, 1445) és viszonylagos elterjedése révén a kultúra és a műveltség egyre fontosabbá vált. A tudósok az egyetemeken a kutatás és a kétkedés szellemé terjesztették. Lázasan figyelték a természetet, a reális világot és az emberi test felépítését. A művészet céljának a valóság hiteles tükrözését tekintették. (1)... 5.Magyarország a XV. század második felében, Mátyás király uralkodása alatt Európa egyik nagyhatalma. A központosított királyi hatalom a köznemességre támaszkodott. Mátyás a városoknak juttatott kedvezményekkel a kialakuló polgárság fejlődését is segítette.(4) Itália után Magyarországon terjedt el először a reneszánsz művészeti stílus, s ez egyértelműen Mátyás érdeme, aki építészeket, szobrászokat, kőfaragókat, festőket és még sok más mesterembert alkalmazott. Ezek között jócskán voltak magyarok, mellettük itáliaiakkal (főleg firenzeiekkel) és dalmát származásúakkal találkozhatunk. Az 1470 es évek közepétől közel évi százezer forintot, azaz az évi királyi összbevétel hetedét nyolcadát fordította művészetpártolásra, építkezésekre. (5)... 7.Legnagyobb könyvgyűjtőnk Mátyás király volt. Könyvtára a Corvina, már a maga korában is világhírű.(6) Hatalmas könyvtárában minden valamirevaló ókori és reneszánsz író képviselve volt. A Corvinák díszes köteteit a legjobb olasz művészek írták és festették. A Corvinák egy része a budai királyi könyvfestő műhelyben készült, ahol mintegy harminc, főleg olasz mester dolgozott.(7)

9 9.A HUNYADI család mellékneve:corvin. A címerében lévő hollóról kapta ezt az elnevezést. Holló latinul corvus. Hunyadi, azaz Corvin Mátyás híres könyvtárát, a Bibliotheca Corvinát a korabeli tudósok is megcsodálták.(8) 10. Udvarában élt többek között Galeotto Marcio és híres életrajzírója, Bonfini. Mátyás Budán egyetemet alapított, s az ő idejében nyitotta meg Hess András az első magyar nyomdát. (7) A magyar reneszánsz korai szakaszának legfontosabb emlékei a budai királyi palota, a visegrádi királyi palota, a simontornyai vár, az esztergomi Bakócz kápolna, a gyulafehérvári Lázói kápolna és a sárospataki vár. (4) A XV. század második felének egyik leggazdagabb és legműveltebb európai uralkodója Hunyadi Mátyás ( ) volt. Királyi kápolnájának kórusa 40 muzsikusból állt, s mint a Budára látogató pápai énekkar vezetője leírta ez az énekkar létszámában és minőségében vetekedett a pápai vagy a burgundiai udvar együttesével. Mátyás udvarában játszottak hangszeres kamarazenét is, ezek kottája sajnos nem maradt fenn. A zeneszerzők és az előadók valószínűleg külföldi, elsősorban itáliai és flamand művészek lehettek. (9)... b) A kulcsszavak vagy tételmondatok segítségével készíts vázlatot! A vázlatba írd be annak a jegyzetnek a sorszámát (jegyzetek előtt találod), melyet beillesztenél a képzeletbeli beszámolódba. Ügyelj a logikus felépítésre, összefüggésekre! Vázlat

10 c) A jegyzetek után ( ) ben a felhasznált források száma utal a hivatkozott műre! A felhasznált irodalmat a szerzők (illetve címek) betűrendjében sorszámozással kell rendezned! szám forrás rendezés Barangolás a művészetek világában. Szerk. Pozdora Zsuzsa. Debrecen. Tóth Könyvkereskedés, [1999] Makkai László: A reneszánsz világa. Bratislava: Madách Kiadó; Budapest: Móra Kiadó, (Képes történelem) A reneszánsz és reformáció színjátéka. In:Gáncs Andrea: Könyv a színházról olvasókönyv az általános iskola 7 8. osztálya számára. Budapest, Tankvk., 1992 Szentkirályi Zoltán Détshy Mihály: Az építészet rövid története.1.köt. Budapest, Műszaki Kvk., cop Csorba Csaba Estók János Salamon Konrád: Magyarország képes története: [a kezdetektől napjainkig]. Budapest, M. Kvklub, 2001, cop Fitz József: A magyar könyv története 1711 ig.1.r. Budapest, Magyar Helikon, 1959 Artner Tivadar: A reneszánsz művészete. Budapest, Móra Kiadó, (Búvár könyvek; 57.) Pécsi Géza: Kulcs a muzsikához. Bp., Tankvk., 1989 Dobszay Ágnes: Magyar zenetörténet doc Hányadik sorszámú forrás/ok tagja valamelyik sorozatnak?

J AVÍTÓKULCS BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ 2007.

J AVÍTÓKULCS BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ 2007. Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas u. 8-10. BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY KERÜLETI DÖNTŐ 2007. J AVÍTÓKULCS I. Kézikönyv használata 1. Mit jelent a a) hungaricum

Részletesebben

9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat

9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat 9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat Könyvtárak történetéről Asszurbanipal király ninivei könyvtára (i.e. 650) 20 ezer agyagtábla Alexandriai Muszeion könyvtár (Ptolemaiosz alapítottota i.e. III.sz) kb.

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT Kós Károly 21. századi tükre Egy illusztrált, magyar kiadású szakkönyv bemutatása Készítette: Dróth Júlia Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2007.

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY KÖNYVTÁRA a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

MÁTYÁS KIRÁLY KÖNYVTÁRA a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban MÁTYÁS KIRÁLY KÖNYVTÁRA a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista

Részletesebben

KÖRTVÉLYESI OSZKÁR. Bartók és Budapest

KÖRTVÉLYESI OSZKÁR. Bartók és Budapest KÖRTVÉLYESI OSZKÁR Bartók és Budapest A Torontál vármegyei Nagyszentmiklósban, 1881. március 25-én született Bartók Béla. Édesanyja Voit Paula, tanítónõként dolgozott, jól zongorázott, így elsõ zenei élményeit

Részletesebben

Könyvtár a Ménesi úton 1

Könyvtár a Ménesi úton 1 Markó Veronika Könyvtár a Ménesi úton 1 Az első évtizedek 2 Az 1895-ben Eötvös Loránd kezdeményezésére a minőségi tanárképzés céljával alapított (ekkor még a Csillag ma Gönczy Pál - utcában egy bérházban

Részletesebben

érvelésüket, így remélhetőleg a közeljövőben számos olyan munka születik majd, amely kizárólag szigorúan stíluskritikai szempontokat mérlegelve

érvelésüket, így remélhetőleg a közeljövőben számos olyan munka születik majd, amely kizárólag szigorúan stíluskritikai szempontokat mérlegelve Omnis creatura significans Tanulmányok Prokopp Mária 70. születésnapjára / Essays in Honour of Mária Prokopp Szerkesztette és az előszót írta: Tüskés Anna Centrart Egyesület, Bp., 2009. 442 old., 4000

Részletesebben

Az eredményekről honlapunkon (http://gyermek.gevk.hu),facebook oldalunkon olvasható információ.

Az eredményekről honlapunkon (http://gyermek.gevk.hu),facebook oldalunkon olvasható információ. Kedves Pályázó! A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára a XI. Győri Könyvszalon rendezvényeihez kapcsolódóan felsős tanulók számára rejtvényfüzetet. A Regélő Győr feladatok

Részletesebben

Fekete István. Minden helyes 1 item. Összesen 6 item. A helyesen leírt teljes név 1 itemet ér.

Fekete István. Minden helyes 1 item. Összesen 6 item. A helyesen leírt teljes név 1 itemet ér. BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2008/2009. tanév Megyei/fővárosi forduló I. kategória Írásbeli feladatlap megoldókulcs A versenyző tanuló kódszáma:... Üdvözlünk Kedves Feladatlapot Javító

Részletesebben

A Szegedi Középkorász Műhely tizenöt éve (1992 2007)

A Szegedi Középkorász Műhely tizenöt éve (1992 2007) akk Ferenc A Szegedi Középkorász űhely tizenöt éve (1992 2007) A Szegedi Középkorász űhelyt mint civil szakmai szervezetet Kristó Gyula profeszszor hozta létre, alapította meg 1992 áprilisában, a űhely

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010.

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Szemle 105 Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 4236 lap +

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A magyar börtönügy arcképcsarnoka

A magyar börtönügy arcképcsarnoka A magyar börtönügy arcképcsarnoka Pulszky Ágost (1846 1901) A humanitárius szempont legbiztosabb próbája a politikai értékeknek. (Szalay László) Jogfilozófus, szociológus, politikus, jogtudományi szakíró,

Részletesebben

2006. évi számszaki beszámolójelentés szöveges indoklása

2006. évi számszaki beszámolójelentés szöveges indoklása Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8. 308955 1051 20 0200 803000 www.lfze.hu 2006. évi számszaki beszámolójelentés szöveges indoklása Alapképzésben átlagosan 747 hallgató

Részletesebben

Feladatukat tekintve a következő csoportokba szokták sorolni a könyvtárakat:

Feladatukat tekintve a következő csoportokba szokták sorolni a könyvtárakat: KÖNYVTÁRAK A könyvtár négyezer éves története során újra és újra megújulva, mindig alkalmazkodott a különböző korok elvárásaihoz, illetve kommunikációs adottságaihoz és lehetőségeihez. A ma társadalma

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában ErkEl témahét 2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában Felelős: Kiss Józsefné TARTALOM A témahét célja A témahét programja A feladatok megvalósítása A témahét értékelése Képek a témahétről

Részletesebben

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége.

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. Hidasi Judit, Osváth Gábor, Székely Gábor A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. A rokon olyan személy,

Részletesebben

A visegrádi királyi palotakertek

A visegrádi királyi palotakertek A visegrádi királyi palotakertek Volt a magyar díszkertkultúrának egy olyan ragyogó korszaka a XV. században, amikor szinte együtt haladtunk a legkiemelkedõbb nyugat-európai áramlatokkal, sõt a korabeli

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514.

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514. ELÕZMÉNYEK Az itáliai reneszánsz mûvészet hatásainak igen korai és az Alpokon innen egészen kivételes jelentkezése Magyarországon kezdetben, az 1476-ot követõ évektõl csupán az uralkodó, Mátyás király

Részletesebben

A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól

A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól KÖNYV A Borda Antikvárium szakmai kiadványairól Ha egyszer valaki megírja a magyarországi antikváriumok történetét, minden bizonnyal a legjelentősebbek között fogja tárgyalni a Borda házaspár, Borda Lajos

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZAT Széchenyi István katolikus Általános Iskola Füzesabony 1. SZÁMÚ MELLÉKLET AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK MELLÉKLETEI 1. sz. melléklet Az iskolai

Részletesebben

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár Gyűjteményi ismertető füzet Készült a TÁMOP-3.2.11 pályázati foglalkozások keretében tartott A kódexektől a digitális könyvtárakig című témanapokhoz, A Kalocsai Főegyházmegyei

Részletesebben

Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2010. szeptember 8.-i ülésére

Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2010. szeptember 8.-i ülésére Szám: 1370/2010. Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2010. szeptember 8.-i ülésére Beszámoló a Baranyai Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft. 2009.

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

OLVASÓVERSENY FELADATLAP

OLVASÓVERSENY FELADATLAP Kedves Versenyzők! Élő társasjáték címmel meghirdetett olvasóversenyünk (KERSTIN GIER: RUBINVÖRÖS) első fordulójaként a következő összetett feladatlapot együtt, csapatban kell kitöltenetek. Kérjük, írjátok

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

A CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁRRÓL IDŐSZAKI KIADVÁNYOKBAN, KÖNYVEKBEN ÉS SZAKDOLGOZATOKBAN MEGJELENT KÖZLEMÉNYEK JEGYZÉKE

A CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁRRÓL IDŐSZAKI KIADVÁNYOKBAN, KÖNYVEKBEN ÉS SZAKDOLGOZATOKBAN MEGJELENT KÖZLEMÉNYEK JEGYZÉKE A CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁRRÓL IDŐSZAKI KIADVÁNYOKBAN, KÖNYVEKBEN ÉS SZAKDOLGOZATOKBAN MEGJELENT KÖZLEMÉNYEK JEGYZÉKE Kiegészítés a Pécs Város Közművelődési Könyvtárától a Csorba Győző Könyvtárig, 70 éves

Részletesebben

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html

Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: SZABÓ G. Zoltán. Nyitólap: www.iti.mta.hu/szorenyi60.html Nem sűlyed az emberiség! Album amicorum Szörényi László LX. születésnapjára Főszerkesztő: Felelős szerkesztő: Szerkesztők: JANKOVICS József CSÁSZTVAY Tünde CSÖRSZ Rumen István SZABÓ G. Zoltán Nyitólap:

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ. A MASZRE 2011. évi tevékenységéről

ÉVES BESZÁMOLÓ. A MASZRE 2011. évi tevékenységéről ÉVES BESZÁMOLÓ A MASZRE 2011. évi tevékenységéről Jogi Háttér A Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE) 2001-ben azzal a céllal jött létre, hogy a Reprográfiai Szövetség

Részletesebben

Turmezeyné Dr. Heller Erika (2012): A zenei tehetség azonosításának rendszere, módszerei. Parlando, 54(2),

Turmezeyné Dr. Heller Erika (2012): A zenei tehetség azonosításának rendszere, módszerei. Parlando, 54(2), Turmezeyné Dr. Heller Erika (2012): A zenei tehetség azonosításának rendszere, módszerei. Parlando, 54(2), A ZENEI TEHETSÉG AZONOSÍTÁSÁNAK RENDSZERE, MÓDSZEREI A tehetséggondozó, -fejlesztő programokra

Részletesebben

Drámapedagógia - annotált bibliográfia - (alapképzések számára)

Drámapedagógia - annotált bibliográfia - (alapképzések számára) Drámapedagógia - annotált bibliográfia - (alapképzések számára) Gabnai Katalin: DRÁMAJÁTÉKOK Bevezetés a drámapedagógiába (334 oldal) Ötödik, bővített kiadás, Koncz Zsuzsa fotóival. Helikon Kiadó, 2001.

Részletesebben

A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI. (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.)

A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI. (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.) Szenik Ilona A NÉPZENE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI (Részlet a szerző Magyar és román népzene c. jegyzetéből Erdélyi Tankönyvtanács, Kolozsvár, 1998.) A népzenének a társadalmi tudatformák közt elfoglalt helyét,

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] A RAJZ SZEREPE A NÉPRAJZKUTATÁSBAN

[Erdélyi Magyar Adatbank] A RAJZ SZEREPE A NÉPRAJZKUTATÁSBAN KÓS KÁROLY A RAJZ SZEREPE A NÉPRAJZKUTATÁSBAN A néprajz legrégibb, de máig alapvető módszere és a kutatás minden további lépésének kiindulási alapja a néprajzi jelenségek leírása. A leírás fogalmába beleértődik

Részletesebben

MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA. Kovács Loránt 1

MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA. Kovács Loránt 1 MÚLTSZÁZADI ERDÉLYI KASTÉLYKERTEK BEMUTATÁSA A GERNYESZEGI KASTÉLYKERT Kovács Loránt 1 Gernyeszeg (Gorneşti) a Maros mentén, Marosvásárhelytől mintegy 21 km-re északra elterülő, több utcás falu. Királyi

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA TÖRTÉNELEM PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. Január 19. EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Név Tanárok neve Pontszám 2013. Január 19. I. Időtartam: 90 perc STUDIUM GENERALE TÖRTÉNELEM SZEKCIÓ - 2-2013.01.19.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A kutatási eredmények ismertetése

A kutatási eredmények ismertetése Nyilvántartási szám: T 049158 A kutatási eredmények ismertetése A II. világháború után a kolozsvári nyelvészek nagyszabású népnyelvkutató munkát végeztek a romániai magyarság körében. Számos monográfiát,

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

LACZKÓNÉ PÁLFI ALOJZIA* KISS ÁRON MAGYAR GYERMEKJÁTÉK GYŰJTEMÉNYÉNEK HATÁSA A 20. SZÁZAD ZENEI NEVELÉSÉRE**

LACZKÓNÉ PÁLFI ALOJZIA* KISS ÁRON MAGYAR GYERMEKJÁTÉK GYŰJTEMÉNYÉNEK HATÁSA A 20. SZÁZAD ZENEI NEVELÉSÉRE** LACZKÓNÉ PÁLFI ALOJZIA* KISS ÁRON MAGYAR GYERMEKJÁTÉK GYŰJTEMÉNYÉNEK HATÁSA A 20. SZÁZAD ZENEI NEVELÉSÉRE** A hazai óvodapedagógus és tanítóképzésben a zenei nevelésre való felkészítés elengedhetetlen

Részletesebben

Bodonyi Emőke. A szentendrei művészet fogalmának kialakulása. PhD. disszertáció tézisei. Témavezető: Dr. Zwickl András PhD.

Bodonyi Emőke. A szentendrei művészet fogalmának kialakulása. PhD. disszertáció tézisei. Témavezető: Dr. Zwickl András PhD. 1 Bodonyi Emőke A szentendrei művészet fogalmának kialakulása PhD. disszertáció tézisei Témavezető: Dr. Zwickl András PhD. 1965-ben megjelent írásában Körner Éva jogosan állapítja meg és teszi fel a kérdést:

Részletesebben

nak, és a reneszánsz szellemének megfelelően egy dogmát az egyéni logika fegyvei'ével támadott meg.

nak, és a reneszánsz szellemének megfelelően egy dogmát az egyéni logika fegyvei'ével támadott meg. REFORMÁCIÓS UTAKON Életrajza továbbra is hiányos. Wittenbergből 1550- ben tér haza. 1551. január 9-én iskolamesterré választják Besztercén. Február 7-én megjutalmazza a Tanács mert diákjaival szindarabot

Részletesebben

Ismerd meg a somogyi írókat, költőket! Berzsenyi Dániel. 2.forduló. Beküldési határidő: 2012. március 14.

Ismerd meg a somogyi írókat, költőket! Berzsenyi Dániel. 2.forduló. Beküldési határidő: 2012. március 14. TÁMOP: z iskola neve és címe: csapat tagjai: felkészítő tanár neve, elérhetősége: Elért pontszám:47 pont/ 1 Ismerd meg a somogyi írókat, költőket! Berzsenyi Dániel 2.forduló Beküldési határidő: 2012. március

Részletesebben

Különös házasság Erdély aranykorából

Különös házasság Erdély aranykorából 2013 október 17. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 I. Rákóczi György erdélyi fejedelem harminckét évet töltött harmonikus

Részletesebben

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ Kedves Diákok! A tagozatos és fakultációs órák célja, hogy felkészítsen az emelt szintű, vagy a középszintű

Részletesebben

III. forduló. Válaszaitokat a Megoldó lapon küldhetitek be 2015. február 27-ig.

III. forduló. Válaszaitokat a Megoldó lapon küldhetitek be 2015. február 27-ig. Kedves versenyző csapatok! KVPL Főtéri barangolások III. forduló Ebben a fordulóban a belváros nevezetességeivel ismerkedhettek meg közelebbről. Nap mint nap elmegyünk előttük és nem is tudjuk milyen gyöngyszemek

Részletesebben

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2. Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2. Vizsgaszabályzat szeptember 15. 2011. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulmányok alatti vizsgákra vonatkozó vizsgaszabályzata - javítóvizsgák

Részletesebben

P. Müller Péter Székely György pályaképe

P. Müller Péter Székely György pályaképe 1 P. Müller Péter Székely György pályaképe Bizonyos értelemben méltánytalan dolog egy 94 éves életutat, és azon belül egy több mint hét évtizedes szakmai pályafutást egy rövid előadás keretében összegezni.

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉST A FIZIKAI SZERTÁR Városunkban az 1600-as évek végére nyúlnak vissza az iskolai oktatás kezdetei. A jezsuita rend által 1754-ben emelt gimnáziumi épületünk falai közt, a fizikai szertárban őrizzük a múlt

Részletesebben

ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK

ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK ÚJONNAN FELFEDEZETT ZSÁMBOKY ARCKÉPEK JANTSITS GABRIELLA Amikor az Egészségügyi Tudományos Tanács megbízásából orvosi arcképeket gyűjthettem, igyekeztem teljességre törekedni. A hazai könyvtárakat személyesen

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig

Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára. A magyarság története a kezdetektől 1490-ig Helyi tanterv történelem tantárgyból a 10. évfolyam A normál tantervű (B) osztályai számára Rendelkezésre álló órakeret: 3 x 36 óra= 108 óra Tematikai Előzetes tudás A tematikai nevelésifejlesztési céljai

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. október 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

Az elsõ magyar ombudsman Gönczöl Katalin Kóthy Judit: Ombudsman, 1995 2001. Helikon kiadó. Budapest, 2002.

Az elsõ magyar ombudsman Gönczöl Katalin Kóthy Judit: Ombudsman, 1995 2001. Helikon kiadó. Budapest, 2002. KERTÉSZ IMRE Az elsõ magyar ombudsman Gönczöl Katalin Kóthy Judit: Ombudsman, 1995 2001. Helikon kiadó. Budapest, 2002. Az elsõ magyar ombudsman története divatos kifejezéssel élve sikersztori. Pedig igencsak

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottsága Elnöke

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottsága Elnöke Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottsága Elnöke Szám: 318-2/2007. ELŐTERJESZTÉS A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági

Részletesebben

absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt,

absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, A KISEBBSÉGI (MAGYAR) FELSÕOKTATÁS HELYZETE SZATMÁRNÉMETIBEN 1 Hollósi Hajnalka A KISEBBSÉGI (MAGYAR) FELSÕOKTATÁS HELYZETE SZATMÁRNÉMETIBEN 1 Absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt, absztrakt,

Részletesebben

Reneszánsz utak reneszánsz kutak

Reneszánsz utak reneszánsz kutak A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Buzás Gergely Reneszánsz utak reneszánsz kutak 2016 A napokban jelent meg Györkös Attila Reneszánsz utazás,

Részletesebben

0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről

0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről 0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről Általánosságban elmondható az a sajnálatos körülmény, hogy a felsőoktatás komoly színvonalcsökkenéssel

Részletesebben

FELADATLAP. című vetélkedőhöz. Kőrösi Csoma Sándor születésének 225. évfordulója alkalmából. A csapat neve: Csapattagok:.

FELADATLAP. című vetélkedőhöz. Kőrösi Csoma Sándor születésének 225. évfordulója alkalmából. A csapat neve: Csapattagok:. Az utat én akartam, mert engem akart az út. FELADATLAP a Magyar felfedezők és utazók című vetélkedőhöz Kőrösi Csoma Sándor születésének 225. évfordulója alkalmából A csapat neve: Csapattagok:..... A csapat

Részletesebben

JAVASLAT. a A győri vár

JAVASLAT. a A győri vár JAVASLAT a A győri vár Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Kovács László (név). (aláírás) Győr, 2014. szeptember 24. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI

Részletesebben

Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése?

Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése? Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése? Timkó György 1906-ban jelent meg Beöthy Zsolt szerkesztésében A magyar irodalom története című kétkötetes könyv. Ebben olvasható: [Károlyi] nem oly jártas ugyan

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 25. BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

A KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

A KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA A KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA Az iskolai könyvtár feladata az iskola pedagógiai programjában megfogalmazott alapelveknek, valamint az alapvizsga, közép- és emelt szintű érettségi vizsga, szakképesítő

Részletesebben

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ A TANKÖNYVI TARTALMAK VÁLTOZÁS-VIZSGÁLATA. című projektről. Kutatásvezető: Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes Kojanitz László

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ A TANKÖNYVI TARTALMAK VÁLTOZÁS-VIZSGÁLATA. című projektről. Kutatásvezető: Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes Kojanitz László KUTATÁSI BESZÁMOLÓ A TANKÖNYVI TARTALMAK VÁLTOZÁS-VIZSGÁLATA című projektről Kutatásvezető: Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes Kojanitz László 1 2 1.1 A vizsgálat célja I. A VIZSGÁLAT BEMUTATÁSA A kutatás

Részletesebben

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége Az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2014-ben két alkalommal ülésezett (január 15- én és november 11-én). Az ülésre első alkalommal a Néprajzi Múzeum Tanácstermében

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR. (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag)

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR. (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) 1 2 CÍMNEGYED KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) 3 4 TARTALOM Bevezető 7 1. ALAPFOGALMAK 11 1.1.

Részletesebben

május Pesti Vigadó az igényes szórakozás és kikapcsolódás

május Pesti Vigadó az igényes szórakozás és kikapcsolódás május Pesti Vigadó az igényes szórakozás és kikapcsolódás Fogadja szeretettel a Pesti Vigadó 1896. évi május havi programfüzetét! Tartalom: - a programok áttekintő felsorolása - a programok részletes leírása

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon Tevékenységformák Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Írott források elemzése: az egyes szövegek forrásértékének megállapítása

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ ALKOTÓI FILOZÓFIA

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ ALKOTÓI FILOZÓFIA SOMOGYI PÁL építész, belsőépítész, bútortervező, designer Budapest, 1946. április 24. Lakás: 1112 Budapest, Botfalu u. 40/b. Tel/Fax: 319 5738 Mobil: 06/20 265 0233 E-mail: kesodesign.kft@upcmail.hu SZAKMAI

Részletesebben

Tudjon róla! Az év fiatal könyvtárosa elismerõ cím elnyerésére. Hírek a kulturális szakemberek 7 éves továbbképzési tervérõl. Pályázati felhívás

Tudjon róla! Az év fiatal könyvtárosa elismerõ cím elnyerésére. Hírek a kulturális szakemberek 7 éves továbbképzési tervérõl. Pályázati felhívás Tudjon róla! A hetedik magyarországi Internet Fiesta programjaira 2007. március 20. és 31. között kerül sor. Részletes információk a http://fiesta.kjmk.hu oldalon találhatók. Pályázati felhívás Az év fiatal

Részletesebben

MOBILITÁSI NAPOK VESZPRÉM, 2006. SZEPTEMBER 29-30

MOBILITÁSI NAPOK VESZPRÉM, 2006. SZEPTEMBER 29-30 MOBILITÁSI NAPOK VESZPRÉM, 2006. SZEPTEMBER 29-30 BESZÁMOLÓ Készítette: Kalmár András EURES tanácsadó Veszprém Megyei Munkaügyi Központ 2006. október 19. 1. Előzmények Az Európai Bizottság által életre

Részletesebben

HELTAI NÁNDOR. 80 éves

HELTAI NÁNDOR. 80 éves HELTAI NÁNDOR újságíró, szerkesztő, közíró, népművelő, helytörténész 80 éves Bahget Iskander felvétele Győrben született, 1930. március 13-án. 1949-ben érettségizett szülővárosában, a bencés gimnáziumban.

Részletesebben

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS

20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS 20 ÉVES A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ORSZÁGOS ELŐADÁS-SOROZAT HARMADIK ÁLLOMÁS Hegyalja Fesztivál 2013. június 27. csütörtök 16.00 óra I. 20 éves az NKA programsorozat ismertetése A Nemzeti Kulturális Alap

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Wacha Imre, Igényesen magyarul A helyes kiejtés kézikönyve

Wacha Imre, Igényesen magyarul A helyes kiejtés kézikönyve Szemle 351 gek kissé nehezen választhatók el a szerző véleményétől, és a temérdek alternatív gondolkodó tárgyalása közben már kissé elmosódnak a tanulmány elején megrajzolt csoporthatárok, ebből az írásból

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés)

Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés) Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola Török Zsuzsa Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés) Doktori értekezés tézisei Témavezető:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Az Alapítvány tehetséggondozó tevékenységi körei /táborok, évközi program, tehetségnap, ösztöndíj

TARTALOMJEGYZÉK. Az Alapítvány tehetséggondozó tevékenységi körei /táborok, évközi program, tehetségnap, ösztöndíj TARTALOMJEGYZÉK Színes világban természettudománnyal és művészettel a sokszínű tehetségekért, a jövőért. Az Alapítvány működési adatai Az Alapítvány tehetséggondozó tevékenységi körei /táborok, évközi

Részletesebben

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára BUDA ATTILA Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára Szabó Ervin, a magyar könyvtártörténet egyik jelentõs személyisége 1877-ben, a Felvidéken található egykori Árva megye egyik kis, döntõen szlovákok lakta

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 16. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ a Tolna Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja mint részben önálló intézmény 2008. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ a Tolna Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja mint részben önálló intézmény 2008. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ a Tolna Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja mint részben önálló intézmény 2008. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL A feladatvégzés eredményei A 2008-as esztendő az intézmény feltételrendszereinek

Részletesebben

Kedves Olvasóink, bevezető

Kedves Olvasóink, bevezető Kedves Olvasóink, bevezető mivel a Bencés Kiadó, amelynek több, mint hat éve vezetője vagyok, 2010-ben meglehetősen nehéz évet zárt, bizonyos értelemben talán azt is lehetne gondolni, hogy a gondjainkat

Részletesebben

Almási Andrea Kultúrtörténeti krónika 1910-ből

Almási Andrea Kultúrtörténeti krónika 1910-ből A PH.D-DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Almási Andrea Kultúrtörténeti krónika 1910-ből Irodalomtudományi Doktori Iskola Miskolc 2007 A PH.D-DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Almási Andrea Kultúrtörténeti krónika 1910-ből Irodalomtudományi

Részletesebben

középiskolai tanár egyetem főiskola egyetem középiskolai tanár, egyetem, szakvizsga intézményvezetőhelyettes egyetem, szakvizsga középiskolai tanár

középiskolai tanár egyetem főiskola egyetem középiskolai tanár, egyetem, szakvizsga intézményvezetőhelyettes egyetem, szakvizsga középiskolai tanár , munkaközösség-vezető, intézményvezetőhelyettes, szakvizsga, szakvizsga ,, szakvizsga ének-zene, szakvizsga , szakvizsga, szakvizsga, intézményvezetőhelyettes, szakvizsga intézményvezető, szakvizsga testnevelő

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Szvák Gyula: Klió. a csalfa széptevő. Kvász Iván: Klió, a tanító. Ruszisztikai Könyvek XXXVII. Russica Pannonicana 2013.

Szvák Gyula: Klió. a csalfa széptevő. Kvász Iván: Klió, a tanító. Ruszisztikai Könyvek XXXVII. Russica Pannonicana 2013. Szvák Gyula: Klió. a csalfa széptevő. Kvász Iván: Klió, a tanító. Ruszisztikai Könyvek XXXVII. Russica Pannonicana 2013. A fenti két könyv fizikailag egy könyv, egy kötet, amelyet egy szerző jegyez, Szvák

Részletesebben

84 MAGYAR GRAFIKA 2005/6 Grafika a Grafikában

84 MAGYAR GRAFIKA 2005/6 Grafika a Grafikában Az idén különösen jelentôs esemény volt a Magyar Iparmûvészeti Egyetem számára a Design hét: az intézmény, 125 éves fennállását ünnepelték tanárok és hallgatók. Még tavaly, az ötödéveseknek feladatként

Részletesebben

SZÁLLÁSI ÁRPÁD DIÓSADI ELEKES GYÖRGY (1905 1977) 1. Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai Gazda István vezetésével

SZÁLLÁSI ÁRPÁD DIÓSADI ELEKES GYÖRGY (1905 1977) 1. Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai Gazda István vezetésével SZÁLLÁSI ÁRPÁD DIÓSADI ELEKES GYÖRGY (1905 1977) 1 Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai Gazda István vezetésével ( ) Németh László írta a következő sorokat: az orvostörténetnek,

Részletesebben

Egy hónap margójára. Két déli szomszédjának is segített Magyarország

Egy hónap margójára. Két déli szomszédjának is segített Magyarország Egy hónap margójára Magyarország két déli szomszédjának, Horvátországnak és Szlovéniának is segített a februári rendkívüli időjárási körülmények idején: az árvízzel küzdő horvátokat homokzsákokkal, a hóviharral

Részletesebben

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Tóth Péter

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Tóth Péter Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori iskola (7.6 Zeneművészet) Tóth Péter A magyar kóruszene stiláris változásai Kodálytól napjainkig című doktori értekezés tézisei Témavezető: Párkai István 2007.

Részletesebben

Katona József, az értékteremtő

Katona József, az értékteremtő 1 Katona József, az értékteremtő A Bánk bán írójának születésére emlékezünk. Katona József drámaíróként a legismertebb, de nekünk, kecskeméti polgároknak személye nemcsak legnagyobb nemzeti drámánk íróját,

Részletesebben

Tanulói kérdőív. Országos kompetenciamérés. Oktatási Hivatal

Tanulói kérdőív. Országos kompetenciamérés. Oktatási Hivatal Tanulói kérdőív Országos kompetenciamérés 0 Oktatási Hivatal Tisztelt Szülő, Kedves Tanuló! Az alábbiakban tájékoztatjuk a jelen kérdőív céljáról, kitöltési és kezelési módjáról, a benne szereplő adatok

Részletesebben