Ellenőrzőlista szalmonella elleni küzdelem, 1.0. verzió

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ellenőrzőlista szalmonella elleni küzdelem, 1.0. verzió"

Átírás

1 Végeredmény %-ban (legfeljebb 100 %) 0 Enyhe hiányosságok száma = Y 0 Jelentős hiányosságok száma = O 0 Kritikus hiányosságok száma = R 0 Megfelelőség = G 0 Kérdések biztonságos takarmányt eredményez Eredm Megjegyzések 1 1. Irányítás A vezetőség készített-e olyan cselekvési tervet, amely a takarmánybiztonsági irányítási rendszer részeként a szalmonellafertőzöttség csökkentésére irányul? 2 A felsővezetés biztosít-e megfelelő forrásokat a szalmonellafertőzöttséget érintő előfeltételi program gyenge pontjainak orvoslására? 3 Az éves vezetői felülvizsgálat kiterjed-e a szalmonellafertőzöttséggel kapcsolatos eredményekre és a 4 Van-e írásos cselekvési terv szalmonella előfordulása esetére? Ellenőrzőlista szalmonella elleni küzdelem, 1.0. verzió Ez az ellenőrzőlista lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy előállítási folyamataikat a szalmonellafertőzés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében ellenőrizzék és optimalizálják. Előfordulhat, hogy az alábbi lista valamely eleme nem alkalmazandó egyes esetekben. Az ellenőrzés gyakoriságát az üzemeltető határozza meg az általa végzett kockázatértékelés alapján. A javasolt gyakoriság 6 hónap. Vállalat: Helyszín: Kelt: Ellenőr: Enyhe szalmonellával kapcsolatos előírás végrehajtásának részleges hiányossága, vagy nem kielégítően bizonyítható végrehajtás Jelentős szalmonellára vonatkozó követelmény végrehajtásának teljes hiánya vagy nem biztonságos takarmányt eredményező hiányosság/hiba. Előző ellenőrzés során feltárt enyhe megfelelőségi hiányosság, amelyet nem orvosoltak. Kritikus a szabályozás megszegése, takarmánybiztonsági hiányosság, amely nem 5 2. Képzés A HACCP-csoport rendelkezik-e alapos ismeretekkel a szalmonella leküzdéséről, valamint a feldolgozási környezetben alkalmazandó, a szalmonella leküzdésére és minimalizálására irányuló intézkedésekről? 6 A személyzet képzése foglal-e magában HACCP-képzést, beleértve a feldolgozás, anyagkezelés, tárolás és karbantartás során fellépő szalmonellafertőzöttségi kockázatot? 7 A személyzet tisztában van-e a folyamathoz kapcsolódó azon paraméterekkel és határértékekkel, amelyek a szalmonellafertőzöttség minimalizálását biztosítják? 8 Ki van-e képezve a személyzet az abban az esetben alkalmazandó korrekciós intézkedésekre és eljárásokra, ha a 9 folyamat kikerül az ellenőrzés alól? Kiterjed-e a képzés a környezeti és a személyes higiéné jelentőségére? 10 A személyzet felelős tagjai ki vannak-e képezve mintavételre? 11 A személyzet felelős tagjai ki vannak-e képezve a létesítmény és a berendezés tisztításának és fertőtlenítésének módszereire?

2 12 A karbantartást végző külső szerződéses vállalkozók alapos tudással rendelkeznek-e a szükséges megfelelő higiénés gyakorlatokról? 13 Tesztelik-e a képzés hatékonyságát? Létesítmények A létesítmények tervezése, kialakítása, felépítése és mérete megfelelő-e a szalmonellafertőzöttség kockázatának minimalizálására? 15 Az üzemi környezet rendezettsége, tisztasága és állapota lehetővé teszi-e a szalmonellafertőzöttség kockázatának minimalizálását? 16 Az (újra)fertőződés megelőzése érdekében megfelelő módon el van-e választva a nyersanyagtárolás tere az oldószermentesítési-hőkezelési egység után következő tértől? 17 A padozat, a falak és a mennyezet megfelel-e a gyártási követelményeknek, és megakadályozza-e a szennyeződések esetleges felhalmozódását (azaz a por felgyülemlését és a kórokozók megtapadását), amely szalmonellafertőzéshez vezethet? 18 Kondenzációmentesek-e a falak és a mennyezet? 19 Zárt épület esetében zárva tartják-e valamennyi ajtót és ablakot az esetlegesen szalmonellafertőzést előidéző kórokozók bejutásának megakadályozására? 20 Vannak-e érvényben olyan intézkedések, amelyek a szárító-hűtő egység által felvett levegő megfertőződésének megelőzésére szolgálnak? (megfelelő-e a szárításra/hűtésre használt levegő a helyszínen?) 21 Vannak-e érvényben olyan intézkedések, amelyek az elszívórendszer által felvett levegő megfertőződésének megelőzésére szolgálnak? 22 Az őrleményt szállító berendezés elszívóegysége megfelelően működik-e a kondenzáció megakadályozásához? 23 A tárolóegységek szellőzése megfelelő-e a termék esetleges szalmonellával történő megfertőződéséhez vezető kondenzáció kiküszöböléséhez? 24 Gondoskodnak-e a takarmányanyagok (pl. zsákutcákban való) felhalmozódásának megakadályozásáról? 25 A fertőzés elkerülése érdekében zárt-e valamennyi szállítóberendezés? 26 Zárva tartják-e a rakodó területet, amikor éppen nem használják?

3 27 4. A kórokozók elleni küzd Van-e érvényben kórokozók elleni küzdelemre irányuló program? 28 A kórokozók elleni program a madarak/rágcsálók/rovarok általi lehetséges szalmonellafertőzés minimalizálására irányul-e? Karbantartás Az üzem karbantartása oly módon szervezett-e, hogy ne növelje a szalmonellafertőzés kockázatát, illetve ne teremtsen kedvező környezetet a kórokozók elszaporodásához? (elsősorban az oldószermentesítési-hőkezelési Ellenőrzik-e k kö rendszeresen ő b d é a létesítményt k fi l a hiányosságok l) azonosítása és egy stabil struktúra kialakítása érdekében? (elsősorban az oldószermentesítési-hőkezelési szakaszt követő berendezésekre figyelemmel) Berendezések A berendezések tervezése és beépítése úgy történt-e, hogy alkalmas legyen a tisztításra? 32 Ellenőrzik-e a rendszert a kondenzációs pontokon? 33 Világosan azonosítottak-e minden lehetséges kondenzációs pontot? 34 A szükséges helyeken megfelelő-e a feldolgozósor szigetelése? 34 Azonosították-e és megfelelően szigetelték-e a lehetséges hőhidakat? 35 A szigetelés elég vastag-e? 36 Amennyiben a kockázatelemzés alapján ez szükséges, van-e hálószövet (mesh) légszűrő felszerelve a felvett és a kibocsátott levegő szűrésére? 37 A szűrők megfelelőek-e és rendszeresen tisztítják-e őket? 38 A porleválasztókat és -kollektorokat tisztítják-e (a kockázatértékelés szerint) rendszeresen, és azok megfelelően működnek-e? 38 Az őrleményt szállító berendezések zsákutcáit tisztítják-e a szalmonellával történő lehetséges fertőződés kiküszöbölése érdekében? 39 A fertőtlenítőszert és vizet adagoló berendezés alkalmas-e erre, és kalibrálása e célra történt-e?

4 40 7. Folyamat Állnak-e rendelkezésre olyan írásos eljárások, amelyek meghatározzák, felügyelik és ellenőrzik a szalmonella tekintetében az előállítási folyamatban alkalmazandó határértékeket? 41 A folyamat határértékei világosan meg vannak-e határozva? 42 Képezi-e folyamatellenőrzés és dokumentáció tárgyát az oldószermentesítő-hőkezelő egységben történő hőkezelés során fennálló hőmérséklet? 43 Képezi-e folyamatellenőrzés és dokumentáció tárgyát a szárító-hűtő szakaszt elhagyó őrlemény hőmérséklete? 44 Történik-e olyan kockázatértékelés, amely felbecsüli és meghatározza a hűtési szakaszt elhagyó termék és a környező levegő maximális hőmérsékletkülönbségét (ΔT) a kondenzáció megakadályozása érdekében? 45 Vannak-e olyan korrekciós intézkedések, amelyeket abban az esetben alkalmaznak, ha a ΔT magasabb a megadott maximális különbségtől? 46 Az őrleményhez visszaadagolt termékek (pl. a ragasztóanyagok) áramlása megfelelően ellenőrzött-e annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az őrlemény nedvességtartalmának fluktuációja? 47 Történik-e folyamatos vagy rendszeres ellenőrzés az őrlemény nedvességtartalmára vonatkozóan, és azt dokumentálják-e? 48 Ellenőrzik-e a héjak őrleménybe történő visszajuttatásával járó szalmonellafertőződési kockázatot? 49 Vegyi kezelés esetében nyomon követik-e és dokumentálják-e a vegyi anyagok használatát? 50 A hevítési szakasz során visszajuttatnak-e kiömlött anyagokat? 51 Vannak-e korrekciós intézkedések érvényben a feldolgozás során betartandó határértékek átlépésének esetére, és ezeket dokumentálják-e? (A feldolgozás során betartandó határértékek hőkezelés, víztartalom, az őrlemény hűtés utáni hőmérséklete felülvizsgálata, a kalibrációs státusz felülvizsgálata, az előfeltételi program felülvizsgálata, az üzem/előállítási sor tisztítása vagy fertőtlenítése, a folyamatok vagy eljárások módosításai és/vagy további képzés) Tisztítás és fertőtlenítés Van-e olyan általános higiéniai terv, amely a berendezés, feldolgozási környezet, tároló- és rakodó területek megfelelő időben történő, hatékony tisztítását biztosítja? 53 Biztosított-e a feldolgozási környezet tisztasága? Ezen belül is elsősorban az oldószermentesítő-hőkezelő egység után következő feldolgozási tér? 54 A berendezést ezen belül a szállítószalagokat, felvonókat és az elszívórendszerhez tartozó tárolótartályokat tisztítják-e rendszeres időközönként? 55 Határoztak-e meg nedves- vagy száraztisztítási módszereket a környezetre és az előállítási sorra vonatkozóan? 56 Határoztak-e meg nedves- vagy száraztisztítási módszereket a környezetre és az előállítási sorra vonatkozóan? 57 A tisztító és fertőtlenítő anyagok alkalmasak-e a célra és jó állapotban vannak-e?

5 Nyomon követés, mintavétel és elemzés Van-e érvényben kockázatértékelésen alapuló, termékenként és folyamatonként végzett olyan szalmonellanyomonkövetési program, amely a folyamaton belüli nyomon követés, a környezet és a késztermék ellenőrzését A nyomonkövetési l ál? terv előre meghatározott területekre és berendezésekre irányul-e, és középpontjában a releváns területek állnak-e a hevítési szakasztól egészen a fehérjetartalmú őrlemény rakodásáig? 60 A hevítést követően sor kerül-e lerakódásokból (pl. por) történő további mintavételre, pl. a berendezésekből, ciklonokból, szállítószalagokról, silókból kockázatértékelés, előzetes eredmények és folyamattípus alapján? 61 A héjeltávolítás után történik-e mintavétel a héjakból? 62 Adott esetben vesznek-e mintát a porkollektorokból (az oldószermentesítés-hőkezelés után) szalmonellaelemzés 63 céljából? Vesznek-e mintát a fehérjetartalmú őrleményből a rakodás időpontjában kockázatértékelés alapján, de legalább egyszer egy héten? 64 Szalmonella előfordulása esetén a mintákat szerotipizálják-e? 65 Az adatokat továbbítják-e a FEDIOL-hoz a szalmonelláról szóló adatgyűjtési program keretében? 66 A FEDIOL adatgyűjtési program keretében vett minták elemzése a 6579 ISO-módszert használó és arra akkreditált laboratóriumban történik-e? 67 A belső elemzés céljából vett 25 grammos mintákat azonnali, a 6579 vagy azzal egyenértékű ISO-módszernek megfelelő vizsgálatnak vetik-e alá? 68 Meg vannak-e határozva a folyamaton belüli nyomon követés eredményei alapján végrehajtandó, szükséges korrekciós intézkedések? 69 Adott esetben végrehajtják-e a meghatározott korrekciós intézkedéseket? 70 Ellenőrzik-e egy héten keresztül a korrekciós intézkedések hatékonyságát, és a szalmonella jelenlétére vonatkozó értékek negatívak-e? Ha nem, megismétlik-e egészen addig a folyamatot, ameddig egyhetes időszakon belül már nem észlelik szalmonella jelenlétét? 71 A szalmonellafertőzés kiküszöbölésére irányuló mintavételi és elemzési adatokat legalább öt éven keresztül megőrzike, és azok tartalmazzák-e a mintáról szóló információkat (azonosítás és időpont), illetve az izolálásra, szerotípiára és a végrehajtott korrekciós intézkedésekre vonatkozó információkat? 72 Felülvizsgálják-e rendszeresen a szalmonella-nyomonkövetési tervet és vannak-e meghatározva a javítására irányuló célkitűzések? Szalmonellafertőzés esetén Vannak-e olyan írásos eljárások, amelyek meghatározzák, mi a teendő szalmonella előfordulása esetén?

6 74 esetén Kritikus szerotípus megjelenése esetén tájékoztatják-e erről a vásárlót? 75 Szalmonella előfordulása esetén tájékoztatják-e a hatóságokat? 76 A mintavételt és az elemzést elvégzik-e naponta legalább hét napon keresztül, egészen addig, míg a folyamatot szalmonellafertőzöttség szempontjából biztonságosnak találják? 77 Figyelembe veszik-e az előzetes nyomonkövetési eredményeket? 78 Felülvizsgálják-e a feldolgozási körülményeket a szalmonellakockázat szempontjából? 79 Történt-e okfeltáró elemzés? 80 A fertőzés forrását azonosították-e és eltávolították-e? 82 Felülvizsgálták-e az előfeltételi programot? 83 Megtörtént-e szükséges esetben a létesítmények, berendezések és tárolók további tisztítása és fertőtlenítése? 84 Ha a folyamat módosult, újból validálták-e azt? 85 Mérlegelnek-e az eljárási folyamatok tekintetében további változtatásokat, illetve további képzéseket?

CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS

CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS FIGYELEM! A készülék szénmonoxid érzékelésére alkalmas, más gázokéra nem! A termék bemutatása Ez a készülék egy nagy stabilitású Szénmonoxid Detektor, a későbbiekben

Részletesebben

Használati útmutató. 3350 Kál, Dózsa Gy. u. 37. Tel.: 36/587-340 Fax: 36/587-349 Email: info@marshallablak.hu www.marshallablak.hu

Használati útmutató. 3350 Kál, Dózsa Gy. u. 37. Tel.: 36/587-340 Fax: 36/587-349 Email: info@marshallablak.hu www.marshallablak.hu Használati útmutató Az Ön által vásárolt MARSHALL nyílászárók újkori állapotának hosszú évekig történő megőrzéséhez, kérjük, olvassa el és tartsa be a használati, kezelési útmutatót! A védőfólia eltávolítása

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2002. február 27.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2002. február 27. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2002. február 27. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: Az Egyesület működéséhez szükséges pénzeszközök

Részletesebben

Velünk jó gyereknek lenni! nyereményjáték hivatalos játékszabályzat

Velünk jó gyereknek lenni! nyereményjáték hivatalos játékszabályzat Velünk jó gyereknek lenni! nyereményjáték hivatalos játékszabályzat 1. A nyereményjáték elnevezése, szervezője A promóciós játék elnevezése: Velünk jó gyereknek lenni! (továbbiakban: Játék ). A Játék szervezője

Részletesebben

II. PANASZÜGYINTÉZÉSI ELJÁRÁS hatályos:2008. szeptember 10-től módosítva: 2011.03.09

II. PANASZÜGYINTÉZÉSI ELJÁRÁS hatályos:2008. szeptember 10-től módosítva: 2011.03.09 1 II. PANASZÜGYINTÉZÉSI ELJÁRÁS hatályos:2008. szeptember 10-től módosítva: 2011.03.09 II.1. A panasz II.1.1. A panasz a Takarékszövetkezet tevékenységével, szolgáltatásával, termékével felmerülő minden

Részletesebben

É É ö Ü É ő Ü É Ö Ó Ö Ó Ü Ü Ü É É É É ö É Ó É ö Ü Ü É Ö ő ő ö Ó ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ü É Ó É ő ö ö É ö ö ő ő ö ő ö É ö É ő ű É Ü Ü ö ő É É ö ő É Ü ö ö ö Ü É É ö É É ö É É É Ü É Ü Ü ő Ő ő Ü É É ő ö Ü ö Ü

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGRŐL Az építésfelügyeleti tevékenység ellátása állami feladat. Az építésfelügyelet hatósági jogkörében építésfelügyeleti ellenőrzéseket végez, építésfelügyeleti

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Használati Utasítás Fajsúly meghatározó HU

Használati Utasítás Fajsúly meghatározó HU Használati Utasítás Fajsúly meghatározó HU HU Tartalomjegyzék 1 Műszaki adatok. 4 2 A felhasználási területek áttekintése..... 5 2.1 KERN EMB 200-3V mérleg KERN YDB-01 fajsúlymérő tartozékkal 6 2.2 KERN

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35

2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35 2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006/22/EK IRÁNYELVE (2006. március 15.) a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokkal kapcsolatos

Részletesebben

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, és különösen annak 47. cikke (2) bekezdésére, valamint 55. és 95.

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, és különösen annak 47. cikke (2) bekezdésére, valamint 55. és 95. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2002/39/EK IRÁNYELVE (2002. június 10.) a 97/67/EK irányelvnek a közösségi postai szolgáltatások verseny számára való további megnyitása tekintetében történő módosításáról

Részletesebben

Az éves ellenőrzési terv végrehajtásához szükséges kapacitás meghatározása. 3. számú iratminta Éves ellenőrzési terv K

Az éves ellenőrzési terv végrehajtásához szükséges kapacitás meghatározása. 3. számú iratminta Éves ellenőrzési terv K IRATMINTÁK Sorszám Megnevezés Kötelező (K)/ Ajánlott (A) 1. számú iratminta Egyéni képzési terv K 2. számú iratminta Az éves ellenőrzési terv végrehajtásához szükséges kapacitás meghatározása K 3. számú

Részletesebben

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013 A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Adatvédelmi és Informatikai Biztonsági Szabályzatát (továbbiakban AIBSZ) a személyes

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. BEVEZETŐ

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. BEVEZETŐ 38-2010/9. melléklet PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. BEVEZETŐ Jelen szabályzat a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Összehasonlító elemzés A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Főbb megállapítások Az egyes országok jogi szabályozásának különbségei ellenére megállapítható, hogy valamennyi

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

Ökotábor. 2015 augusztus 17-21

Ökotábor. 2015 augusztus 17-21 Ökotábor 2015 augusztus 17-21 ÖKO tábor 2015.08.17. 2015.08.21. Gyula Városerdő Erdei Iskola 2015.auguszus 17.-én reggel 14 diákkal megérkeztünk a Gyulai Városerdei iskolába. A tábor időtartama 5 nap,

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

Hordozható légkondicionáló használati útmutató Modell: CLIMATEASY 14

Hordozható légkondicionáló használati útmutató Modell: CLIMATEASY 14 Koolbreeze Hordozható légkondicionáló használati útmutató Modell: CLIMATEASY 14 P14HCP Tartalom 1. Beszerelés.. 2 2. Általános biztonsági előírások.. 4 3. Termékbiztonság.... 5 4. Biztonsági óvintézkedések....

Részletesebben

É ö é ö ő é é ű í é ö é é é é ő é é í Ő Ő Ő é ö ö é é ö ő é É é é é é é é é é í é é ö é é é é Ö é é é é é é ö Ü é é ö é é é é í é é é é é é é é ö é é é é Ö Ö í í é é ö é é é é é ő é é é ö é é ő é é ő é

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Spiriva inhalációs por kemény kapszulában Spiriva inhalációs por

Részletesebben

KERN HCB / HCN verzió 4.0 06/2013 HU

KERN HCB / HCN verzió 4.0 06/2013 HU KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Faks: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com Használati utasítás Elektronikus akasztós mérleg

Részletesebben

É ö ü ú ü ö ú ö ü ö ü ú ü ű ü ü ö ö ö ú ü ö ü ü ö ü ü ü ü ü Ü ü ö ú ü ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ö ü ö ü ö ö ú ö ü ö ü ö ö ö ú ö ö ö ö ú ú ö ü ö ü ú ü Ú É ö ö ö ö ö ú ö ű ö ű ö ú ö ö ú Ú ü ö ö ö ö

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER MIKROHULLÁMÚ SÜTÔ MW-920 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike

Részletesebben

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR * A Plasmacluster jelölés a Sharp Corporation védjegye. BELTÉRI EGYSÉG AY-XP9LSR AY-XPLSR KÜLTÉRI EGYSÉG AE-X9LSR AE-XLSR Figyelem: A terméket

Részletesebben

É Ú ű Ö ű ű ű ű ű Ü ű ű ű ű ű Ú Ü ű Ú Ö ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ö ű É ű Ö ű Ö Ú Ó ű ű Ü Ú ű É Ó ű ű ű Ö ű ű É ű É É Ö É É É É É Ö Ö É Ú É Ó Ú É É Ö Ö Ö ű Ó ű Ö ű ű ű ű

Részletesebben

NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL SZABÁLYZATA. a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének.

NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL SZABÁLYZATA. a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének. NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL SZABÁLYZATA a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjéről 2009. Nyírábrány Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

ű ű ű ű ű ű Ú ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű ű ű Ú ű ű ű ű Ó ű ű ű ű Ü É ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű É Ó Ú Ó Ü Ő Ó Ó ű É ű ű ű É ű É ű ű ű ű Ö Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű É ű É É ű Ö ű ű ű ű É ű ű ű ű ű ű ű Ö

Részletesebben

É ü ü ű ü Ü ü É É ü Ó Ú É É Ö É Ó ű ű ű ű ü ű ü ü Ú ü ű ü ü ű ü Ó ü ü ü ű ü ü ü ü ü ü Ö Ü ű ü ü ü ü ű ü ü É ű ü ü ü ü ű Ü Ö É ü ü ü ü É ü ü ü É ü ű ű ü ü ü ü ü ű ü ü ü Ó ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü É ű ü É Ó ü

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Pályázati útmutató 2016 LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Az útmutató az ajánlatkérőnek a LIFE Környezetvédelem alprogramjához benyújtandó projektpályázatok kidolgozásához nyújt segítséget. Célja,

Részletesebben

ö ó É ó Ú ÜÉ ó ö ó ó ö É ó ó ó ó Ü ó ó É ó ó Ú ó ő Úó É ö ó Ü ó ó ó ó Ú ó Ü ó É Ó ő ó ó ó ó ö É ö ó ó Ü ó É ö ó ó ó É ó É Ü ó ó ö ú Ö É Ú É Ü É ó ó ó Ü ó Ü ő É Ö Ó É ó ó ó ó ó ó ó ó ó ö ó Ó ő ö ó ó ó ó

Részletesebben

Ú É ő ő ő ő ő Ú É ő ő ő ő ű ű ő ő ő ő ő ű ű ő ő ő Ú ő Ú É É Ú Ú ű ű ő ő É ő Ó ű ű ő ő ű ő É Ó Ü ő ű ő ő ű ő ű Ó É É Ó Ü Ü ő Ú Ü É É Ú É É ő É Ú É Ó É Ü ő ő Ú É ő ő ű ő ű Ú ő Ü É Ú É ő ő É É ű ő Ú É Ü ű

Részletesebben

hu Használati utmutató

hu Használati utmutató hu Használati utmutató Robert Bosch Hausgeräte GmbH Carl-Wery-Straße 34 81739 München Cod. 9000419785 H www.bosch-home.com Tartalomjegyzék Biztonsági el írások................. 5 A készülék.........................

Részletesebben

Ö É ű Ú ő Ú ő ű ő ő ő ű Ü ő Ú Ú Ú Ú Ú ű Ü É ű ő ő Ú Ú É Ú ő Ú ő Ú ő É ő Ó É ő ű ű ő ő ő Ó Ú Ó ő ő Ü ő ő ű Ü Ú Ú Ü Ú Ó Ú Ú Ü Ü Ü ő Ö Ö É É É É É É Ó ő ő ű ő ű ű ű ő ő Ú É Ú É Ü űé É Ú ő ő É ő Ü ő ű É É

Részletesebben

É Ő ú ú Ü Ú Ü ú Ü Ú Ú Ú Ü Ü Ú ű Ü ú É Ü Ü Ü Ú ú ű Ü Ü Ü ű ű Ü Ü ú Ú ű Ü ű Ú ű Ü ű Ú Ü É É ű É É É É É Ü Ü Ü É ÉÉ Ö ú É É É É ÉÉ É É É ű ú Ó Ö ú Ó Ö ú Ó ú ú Ü Ü ú É É É Ö Ö Ö Ó Ü Ú Ó É É É É Ü Ú Ó Ő Ó ú

Részletesebben

Bejelentéstől javításig terjedő helyszíni HP hardvertámogatási szolgáltatások nyomtatási és személyiszámítógép-rendszerekre

Bejelentéstől javításig terjedő helyszíni HP hardvertámogatási szolgáltatások nyomtatási és személyiszámítógép-rendszerekre Adatlap Bejelentéstől javításig terjedő helyszíni HP hardvertámogatási szolgáltatások nyomtatási és személyiszámítógép-rendszerekre HP Care Pack szolgáltatások A szolgáltatás előnyei Javítható vagy fenntartható

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÉLELMISZERVÉDELMI ÚTMUTATÓ VÁLLALKOZÁSOKNAK

ÉLELMISZERVÉDELMI ÚTMUTATÓ VÁLLALKOZÁSOKNAK ÉLELMISZERVÉDELMI ÚTMUTATÓ VÁLLALKOZÁSOKNAK A MÉBIH 2010-es kiadványa Mészáros László osztályvezető 2014. március 18. Szerkesztette: Szeitzné Szabó Mária Írták: Cseh Júlia Ficzere István Hámos András Szeitzné

Részletesebben

Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola. 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570

Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola. 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570 Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570 Összeállította: RÁTZ OTTÓ mesterpedagógus tanár,intézményvezető 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: nevelésről

Részletesebben

Az alábbi munkák az Európai Unió Friendly Heating elnevezésű kutató projekt keretein belül készültek.

Az alábbi munkák az Európai Unió Friendly Heating elnevezésű kutató projekt keretein belül készültek. Az alábbi munkák az Európai Unió Friendly Heating elnevezésű kutató projekt keretein belül készültek. A projekt témája: Az emberek komfortérzetét és a templomokban tárolt műemlék jellegű tárgyak védelmét

Részletesebben

ATR. Beüzemelési, karbantartási és használati útmutató. termoventiátorokhoz

ATR. Beüzemelési, karbantartási és használati útmutató. termoventiátorokhoz Beüzemelési, karbantartási és használati útmutató ATR termoventiátorokhoz Air-Trade Centre Hungary Kft. 1/6 Termoventilátorok 3 fokozatú egy-, és háromfázisú motorral Szerelési útmutató Üzembehelyezés

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT E L Ő S Z Ó A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII.6.)

Részletesebben

É ő é é ő ő ö ú é é é é é é é ő é é é ű é ö é é é é ő é é é é é ő ő é ő ö é é ö ő ú é é ő é é ő é ő é é ű é ő é é é ő ú ú é ö é ő é é é ő é é ö é é ö ő é é é ö ö é ő ö é ő é é é ü ö é ő é é ö é ő ő é é

Részletesebben

Ü ű í í Í ű í í í ű í Í í í í ú Ü Ü í É í ű í Í Ö Í ú ű Ö í ú ű í Ö í É í í í í É Ö É É Ö í í Í É í Ö í í í í ú ú ú í ú í ú É í í í í í Ö í í É í í Ö í í í í í í í í í í í í í Ö Ö Ö í í ú Í Ö Ö í í í

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe

A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. A nemek kérdésének bevonása a kockázatfelmérésbe Folyamatos erőfeszítések szükségesek a körülmények javításához, mind nők mind férfiak részére.

Részletesebben

BP-FRK JÁI és Csipkebokor Óvodája. Gyakornoki Szabályzat. Készítette: Zila Pétené

BP-FRK JÁI és Csipkebokor Óvodája. Gyakornoki Szabályzat. Készítette: Zila Pétené BP-FRK JÁI és Csipkebokor Óvodája Gyakornoki Szabályzat Készítette: Zila Pétené 1 Tartalom Fogalmak... 4 A gyakornoki szabályzat célja és hatálya... 4 Gyakornoki idő, jogviszony... 5 A gyakornok munkaideje,

Részletesebben

Ö é ü ú é Ö é ü Ö é ü ú é é ü é é é Ö é ü ú é ü ü é é ú Í é ü é é é ü Í é é é é é ü é é é ú é ü ú Í é Í é ü é é é ü é é é é Í é é é é é é é é é é é é é é é é é é Í é é ú ú é Ö é ü é ú é é ü é é ü é ú ü

Részletesebben

Az üzemeltető számára. Rendszerleírás és kezelési utasítás. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez

Az üzemeltető számára. Rendszerleírás és kezelési utasítás. aurostep plus. Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez Az üzemeltető számára Rendszerleírás és kezelési utasítás aurostep plus Rendszer napenergiával történő használati melegvíz készítéshez 2.350 P 3.350 P HU Az üzemeltető számára Rendszerleírás aurostep

Részletesebben

6 KIEGÉSZÍTŐ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK GYALUKHOZ... 6 7 BEÁLLÍTÁSOK... 6

6 KIEGÉSZÍTŐ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK GYALUKHOZ... 6 7 BEÁLLÍTÁSOK... 6 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (ÁBRA A)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi

Részletesebben

É É ö ű ő ő ü ö ü ö Í ú ö ö ö ö ú ö ü ö ö ö ö ö ü ö ö ő ö ö ö ő ő ú ö ö ő ő ő ő ü ő ő ö ő ö ö ö ő ú ő ö ö ü ö ö ö ő ú ö ö ő ő ő ő ű ú ő ö ő ő ő ő ü ő ő ö ú Ü ő Í ö ö ö ö ő ő ő ö ö ö ö ö ü Í ö ő ő ő ő ö

Részletesebben

É ő ö ö ö ö ő ő ö ö ö ö ő Ü Ü É ö Ü Ü Ü ő ö É É É É É É É É É ö ű ö ő É É Ü É É ő ö ő É ö Ü Ó É ö É É Ü Ó ű É É É Ó É Ü Ü É Ü Ü ű É Ó ű ű Ó Ü É É Ó ő ő ö ö ő ö ö ö ő ö ö ő Ű Ü ö Ó Ó Ö Ü ő ö É Ö ö ő Ó Ó

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

A L O V A S S Y L Á S Z L Ó G I M N Á Z I U M

A L O V A S S Y L Á S Z L Ó G I M N Á Z I U M A L O V A S S Y L Á S Z L Ó G I M N Á Z I U M T A N K Ö N Y V E L L Á T Á S I S Z A B Á L Y Z A T A A tankönyvellátási rendje a következő törvényi szabályozások figyelembevételével készült el: a nemzeti

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ÁLLÁSFOGLALÁSAI A 2002. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS IDŐSZAKÁBAN

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ÁLLÁSFOGLALÁSAI A 2002. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS IDŐSZAKÁBAN AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ÁLLÁSFOGLALÁSAI A 2002. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS IDŐSZAKÁBAN A közös jelölt- és közös lista-állítással kapcsolatos egyes kérdésekről [1/2002. (II. 1.) OVB állásfoglalás]

Részletesebben

A PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETÉNEK KONZULTÁCIÓS ANYAGA

A PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETÉNEK KONZULTÁCIÓS ANYAGA A PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETÉNEK KONZULTÁCIÓS ANYAGA Az Előzetes tájékozódási kötelezettség; A megbízás ügyfél számára legkedvezőbb végrehajtása; Érdek-összeütközés, összeférhetetlenség, ösztönzés

Részletesebben

ú Ü ü ő ü Í ü ü ü ő ú ú ú ü Í ú Í Í ő ü ő ü ü ü ü ü ő ü ő ú ü ü ü Í ü ő ő ő ő ő ü ü Í ú ú ü ő ő ő ő ü Í ő ő ü ü ú ü ü ü ő ő ú ő ü ú ő ő Í ú ü ú ú ü ő ő ü ő ő ü ú ő ő ő ő ü ü ü ű ő ő Í ő ő ű ő ű Í ő Í ő

Részletesebben

panorama [2013. nyár 46. szám]

panorama [2013. nyár 46. szám] Az uniós források megfelelő felhasználásának biztosítása Bepillantás az ellenőrzési folyamatokba A kohéziós politika az EU költségvetésének körülbelül egyharmadát teszi ki a 2007 és 2013 közötti időszakban

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZIKVÍZ-, SZÓDAVÍZGYÁRTÁS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A SZIKVÍZ-, SZÓDAVÍZGYÁRTÁS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége Federation of Hungarian Food Industries ÚTMUTATÓ A SZIKVÍZ-, SZÓDAVÍZGYÁRTÁS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Készült a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Részletesebben

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (I.22.) önkormányzati rendelete Vác város füstköd-riadó tervéről Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

Szolár szabályozó. EMS plus 6 720 807 316-00.1O. Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el.

Szolár szabályozó. EMS plus 6 720 807 316-00.1O. Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Szolár szabályozó EMS plus 6 720 807 316-00.1O Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Előszó Előszó Kedves Vásárlónk! Fűtésben otthon vagyunk már

Részletesebben

Magyar Telekom Minősített e-szignó. hitelesítésszolgáltatás

Magyar Telekom Minősített e-szignó. hitelesítésszolgáltatás Magyar Telekom Minősített e-szignó hitelesítésszolgáltatás Nyilvános körben kibocsátott, biztonságos aláírás-létrehozó eszköz alkalmazását megkövetelő, minősített tanúsítványtípusra vonatkozó Hitelesítési

Részletesebben

h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató

h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató h á z t a r t á s i k é s z ü l é k e k Használati útmutató Tartalomjegyzék Biztonsági tudnivalók...3 Az útmutatóról...5 A készülék kicsomagolása...5 Tartozéklista és szabályozó elemek...6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ...7

Részletesebben

[Polgármesteri] Kérdőív az önkormányzat hivatalát az ügyfelek részéről érő fenyegetésről, sérelemről

[Polgármesteri] Kérdőív az önkormányzat hivatalát az ügyfelek részéről érő fenyegetésről, sérelemről [Polgármesteri] Kérdőív az önkormányzat hivatalát az ügyfelek részéről érő fenyegetésről, sérelemről Magyarországon évtizedek óta kiemelten feszült viszonyok között élünk. Az élet, a gazdaság feltételeinek

Részletesebben

31 582 06 0010 31 01 Könnyűgépkezelő Építő- és anyagmozgatógép kezelője

31 582 06 0010 31 01 Könnyűgépkezelő Építő- és anyagmozgatógép kezelője A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg

Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az építésfelügyeleti tevékenység szabályainak változásai, valamint a honvédelmi

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK VÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT PÉNZFORGALMI

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Í Ó ö ő ő ö ö ó ö ö ó ö ö ö ő ó ó ö ö ő ő ő ó ö ö ó ó ó ó ó ó ó ö ó ú ő ö ő ó ö ó ö ő ö ő ö ő ö ö ó ó ő É É Ú Ú Ő ú ó ó Ü Ő ő É É ú É ő ó ó ú ö ó ó ő É É É ó ű ő ú ó ő ő ó ó ó ó ö ö ó ó ö ő ú ö ö É É É

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

Előterjesztés. a megyei közgyűlésnek. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2015. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyására

Előterjesztés. a megyei közgyűlésnek. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2015. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyására 1 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI FŐJEGYZŐ Előterjesztés a megyei közgyűlésnek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2015. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyására A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

SZF/. /2015. Pénzkezelési Szabályzat

SZF/. /2015. Pénzkezelési Szabályzat SZF/. /2015. S z o l n o k i F ő i s k o l a Pénzkezelési Szabályzat Preambulum A Szolnoki Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban: Szt), az

Részletesebben

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero. Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net Megbízó: Tárkány Község Önkormányzata, 2945 Tárkány, Fő u. 144. Terv megnevezése:

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0606 Közlekedésépítő technikus általános feladatai 0606/3 Közlekedésépítésirányítás

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben