STEP BY STEP. Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STEP BY STEP. Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert"

Átírás

1 STEP BY STEP Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert

2 Bevezetı: Ez a könyv azért készült, hogy segítséget nyújtson azok számára, akik most ismerkednek a weblap készítés ezen belül is a Php-Nuke portál használatával. Licensz: A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes. Amennyiben ingyenesen szeretnénk használni ezen rendszert minimum a lógót fel kell tüntetnünk és a megfelelı hivatkozással el kell látnunk. Természetes segíthetjük a fejlesztıket némi pénzel cserébe kaphatunk hozzá terméktámogatást, valamint elhagyhatjuk a lógót is. További információ található a licenszel kapcsolatban: -on. Letöltés: A php-nuke rendszerünket a következı helyekrıl tölthetjük le: Hivatalos fejlesztıi oldal: Php-Nuke Magyarország hivatalos magyar közösségi oldal: Nuker.hu szintén a php-nuke portálhoz ad segítséget, letöltések fórumok leírások. Verzió: augusztus hóban jelent meg a Php-Nuke 8.1 s verziója. Jelenleg ez a legújabb verzió. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

3 I. FEJEZET Mielıtt használni kezdenénk Tartalom: 1.1. Alapismeretek 1.2. Döntsük el, hogy mire szeretnénk használni!? Mennyibe fog ez nekem kerülni? 1.3. Melyik verziót használjuk? 1.4. Hova tölthetı fel? Localhost Ingyenes tárhelyek Fizetıs tárhelyek 1.5. Összefoglalva Készítette: Berszán Ernı Tel.:

4 1.1 Alapismeretek A PHP-Nuke ingyenes PHP és SQL alapú Web portál rendszer, része a GNU projektnek, szabad szoftver illetve nyílt forrású szoftver. Az SQL rıl néhány szót: Structured Query Language: Strukturált lekérdezı nyelv de a minden napi használatban Adatbázis kezelınek nevezzük. Ez az adatbázis tárolja a Php-Nuke rendszerünk adatait. Ilyen például: - A portál adatai - A felhasználók adatai és beállításai - Fórumok témái hozzászólásai - A cikkek És sorolhatnánk még mi mindent. Az SQL -t az átlag felhasználó csak egyszer használja amikor is a Php-nuke installálását végzi.( az adatbázisról a következı fejezetben bıvebben lesz szó. ) A portál használata mondhatnánk roppant egyszerő. Természetesen kell hozzá némi alap html ismeret de a mostani újabb verziókban már megtalálhatjuk a beépített szerkesztıt ami nagyban megkönnyíti dolgunk így a szöveg formázása képek beillesztése igen egyszerővé válik ( hasonló mint a Word ). 1.2 Döntsük el, hogy mire szeretnénk használni Amikor egy weblap elkészítésén gondolkodunk elıtérbe kerül, hogy miképpen szeretnénk használni. Úgy gondolom, hogy kétféle felhasználási módja van egy weblapnak: 1. Egyéni 2. Üzleti Mind a két felhasználási módnál el kell döntenünk, hogy olyan weboldalt akarunk-e üzemeltetni ahol szükségünk van adatbázisra melyet gyorsan és könnyen frissíthetünk. Ha igen akkor erre a célra kiválóan alkalmas a Php-Nuke rendszer Mennyibe fog ez nekem kerülni? A Php-Nuke teljesen ingyenesen használható így semmilyen költséggel nem jár, legyen szó egyéni vagy üzleti felhasználásról. Az interneten található kiegészítık legtöbje szintén ingyen felhasználhatók. Természetesen vannak olyan modulok blockok themek amiért a készítı pénzt kér de a nagy többség ingyen a rendelkezésünkre bocsátja. Mivel ingyenesen használható ezért az üzemeltetése is teljesen díjtalan. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

5 Nincs semmilyen költsége feltéve hogy nem vásárolunk hozzá tárhelyet esetleg domain nevet. Ekkor természetesen ezek a költségek fenn állnak. Egy-két fizetıs tárhelynél kérhetjük hogy telepítsenek nekünk Php-Nuke rendszert ezért általában néhány ezer forintot kérnek el, de találkoztam már olyan szolgáltatóval aki mindezt ingyenesen a megrendeléskor rendelkezésünkre bocsátja kérés nélkül. 1.3 Melyik verziót használjuk? Talán ez az egyik legfontosabb kérdés. A 2. oldalon írtam a jelenleg elérhetı legfrissebb változatról ami már mindenki számára elérhetı. Amikor letöltjük az egyik verziót abban biztosak lehetünk, hogy tökéletesen fog mőködni. Természetesen ajánlott mindig a legfrissebbet használni mert abban már sok hiba javítására került sor, és sok újítás is szerepel már bennük. Ugyan akkor találkozhatunk olyan hibákkal amely például abból származnak, hogy egy más fajta theme-t (kinézet) töltünk le mely nem kompatíbilis a letöltött Php-Nuke rendszerünkkel. Ekkor elcsúszási rossz megjelenítési hibával találkozhatunk. Olyan is elıfordulhat, hogy Internet Explorer alól tökéletesen jelenik meg oldalunk ugyanakkor Firefox vagy más böngészıvel már nem. További problémát okozhat esetleg azon kiegészítık (modulok, blockok) amelyek szintén egy bizonyos verzió vagy verziókra vannak tesztelve. Ezeket a verzió számokat általában a készítı a letöltés helyénél jelzi, vagy ha ott nem, akkor a letöltt file-ben valószínőleg találhatunk információt, hogy milyen verziójú Nuke alatt tesztelte 1.4 Hova tölthetı fel? Ha eldöntöttük, hogy milyen céllal fogjuk használni az oldalt akkor jön az a kérdés, hogy akkor most milyen tárhelyre töltsem fel és milyen néven fogják elérni az oldalam!? Ez szintén fontos kérdés. Alapvetıen 3 lehetıségünk van: 1. Localhost - sajátgép 2. Ingyenes tárhely 3. Fizetıs tárhely Localhost Mit is jelent tulajdon képpen a Localhost kifejezés és mire is jó nekünk ez? Localhost leegyszerősítve annyit tesz, hogy a saját gépünkre telepítjük fel a Php-Nuke -t. Ám ezzel a módszerrel csak magunk számára tesszük elérhetıvé az oldalt. A Localhost nagyon jó kísérletezési lehetıséget biztosít számunkra. Állítgathatjuk formálgathatjuk kedvünkre és nem okozunk esetleges bosszúságot a felhasználóink számára ha elállítunk valamit rajta. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy elıfordulhat olyan, hogy Localhoston tökéletesen mőködik az oldal de amint egy ingyenes vagy fizetıs tárhelyre rakjuk fel valamifajta hibával találkozunk. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

6 1.4.2 Ingyenes tárhely Ingyenes tárhelyekre is telepíthetjük a Php-Nuke t. Ehez nem kell mást tennünk, mint választatni egy számunkra szimpatikus tárhelyszolgáltatót ott regisztrálni egy nevet amellyel majd elérhetı lesz web oldalunk. Néhány szolgáltatót megemlítenék itt a teljesség igénye nélkül, ahol futtathatunk ilyen portál rendszert: 1. uw.hu Ultraweb 2. extra.hu 3. atw.hu 4. fw.hu Freeweb 5. dox.hu Mivel ingyenes szolgáltatókról beszélünk így számolnunk kell azzal, hogy néhány problémával találjuk szembe magunkat. Ilyen lehet például a lassúság az akadozás, futtatási problémák és bizonyos korlátozások. Természetesen ettıl függetlenül használható és sokan használják is nagy megelégedésükre Fizetıs tárhely Rengeteg fizetıs tárhelyre felrakhatjuk oldalunk. Sıt akad olyan is ami elıtérbe helyezi a Php-Nuke felhasználók igényeit. És ezeken az oldalakon már saját domain névvel is rendelkezhetünk ( természetesen fizetnünk kell ezért is). Itt is megemlítenék 2 ilyen szolgáltatót, ahol 100%-ig mőködik ez a portál rendszer: 1. Nukehost: 2. W3host Bt. : A fizetıs tárhelyek nagy elınye, hogy szinte alig van korlátozás szemben az ingyenessel. Sokkal szabadabban mozoghatunk egy ilyen szolgáltatónál. Hogy egy - két példát említsek a sok közül ilyen pl. az atributumok módosítása a.htacess file használata. És sokaknál 1-2 plusz szolgáltatást is kapunk pénzünkért cserébe. Web statisztika, domain manager, spam szőrı és szintén sorolhatnánk a további lehetıségeket. A mostani fizetıs táhelyek mondhatni elég olcsók éves szinten már ezer forintért is bérelhetünk tárhelyet. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

7 1.5 Összefoglalva A Php-Nuke egy olyan portál rendszer mely adatbázisban tárolja az információkat és ezzel egy dinamikusan frissíthetı webes programozási ismeretek nélkül használható weblapot készíthetünk. A portál használata teljesen díjtalan cserébe fel kell tüntetnünk, hogy php-nuke rendszert használunk és a megfelelı hivatkozással ell kell látnunk. Használható ingyenes, - fizetıs tárhelyen vagy épp telepíthetjük saját gépünkre a magunk szórakoztatására. A legfrissebb verzió a 8.1 mely mindenki számára használható már. Amennyiben olyan weblapra van szükségünk mely dinamikusan akár percek alatt frissíthetı és mindezt úgy, hogy ne kelljen nekünk megfizetni ezért valakit, akkor ez a rendszer tökéletesen kielégítheti igényeinket nagyobb szaktudás nélkül. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

8 II. FEJEZET Telepítés Tartalom: 2.1 Installálás! Localhost Apache Web Server, php, sql telepítése valamint a nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére Ingyenes, fizetıs tárhely nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére. 2.2 Összefoglalva Készítette: Berszán Ernı Tel.:

9 2.1 Installálás Nos akkor kezdjünk neki a telepítésnek lépésrıl lépésre. Elıször is döntsük el hova akarjuk telepíteni. Saját gépünkre vagy egybıl a neten akarjuk tesztelni!? Ha a saját gépünkön akarjuk tesztelni, akkor egy plusz programra lesz szükségünk. Na de miért? Mint ahogy a nevében is látható (php-nuke) php alapú oldalról van szó, ehhez meg kell teremtenünk azt a környezetet, amiben számítógépünk futtatni tudja a php alkalmazásokat. Ezt egy server csomag telepítésével sikeresen meg is oldhatjuk. Ez a csomag nem csak a php futtatásának lehetıségét biztosítja számunkra, hanem az SQL adatbázist is telepíthetjük vele. Ha nem a saját gépünkre telepítjük, ha nem közvetlenül egy szolgáltatóhoz rakjuk fel akkor webserver telepítésre nincs szükségünk. Elsı lépésben töltsünk le egy Php-Nuke-t valamelyik az elızıkben már említett oldalon található verziót. Én most a Php-Nuke 7.7 es verziót fogom bemutatni de az összes eddigi verziót szintén így kell telepíteni Localhost Jelenlegi állapotában számítógépünk nem alkalmas a Php-Nuke futtatására. Ezért le kell töltenünk egy AppServ ( apache webserver ) programot, amely megalkotja nekünk azt a felületet, ami alkalmassá teszi gépünket erre. Amikor ezt telepítjük az adatbázis kezelı rendszer is elérhetıvé válik számunkra (SQL). Ezt az AppServ programot például a nuker.hu weblapról tölthetjük le (regisztrálni kell hozzá).ez a file a letöltések között a Server címszó alatt található. Ez egy komplett telepítı csomag mely tartalmazza a következıket: PHP ı felelıs a php nyelvezet futtatásáért Apache ı pedig a webserver MySQL ı pedig az adatbázis kezelı Zend Optimizer phpmyadmin rc1 - ez pedig az adatbázis kezelıhöz egy webes alkalmazás Perl Ha letöltöttük, akkor indítsuk el ezt a file-t.: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

10 2.1.2 Apache Web Server, php, sql telepítése Amikor elindítjuk a letöltött programocskát megjelenik a telepítési útmutatónk mely végigvezet bennünket a server telepítésén. Ha ez meg van klikkeljünk a Next gombra. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

11 Célszerő ezt a Könyvtárat meg hagyni és a Next gombra klikkelni. Itt a különbözı telepítési módok közül választhatunk. Hagyuk a Typical opciót és klikkeljünk a Next gombra. Mivel Localhost ra telepítjük ezért ezeket a beállításokat hagyuk így. Ismét Next gomb. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

12 Nos ezen az oldalon már van egy kis dolgunk. A Charset résznél a latin1-et állítsuk latin2-re. Ez az ékezetes betők normális megjelenítése szempontjából fontos nekünk. Klikk a Next gombra. Elkezdıdött a telepítés úgy hogy most kicsit hátra dılhetünk. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

13 Amint befejezıdött, a telepítı felajánlja nekünk, hogy elindítsa a Serverünk valamint az Adatbázis kezelınk. Maradjanak bepipálva és klikkeljünk a Close gombra. Fel fog ugrani 2 ablak de ezek ha minden jól ment el is fognak tőnni. A tálcán az óra mellet a következı kis ikonnal találkozunk: Ez jelzi nekünk, hogy az adatbázis kezelı fut és használható. Nagy valószínőséggel ez az ikon a következı indításnál már nem fog megjelenni az óra mellet de ne aggódjunk! Nyissunk meg egy Internet Böngészıt, és a címsorba írjuk be, hogy Készítette: Berszán Ernı Tel.:

14 Klikkeljünk a phpmyadmin Database Manager Version rc1 szövegre amely elirányít minket a webes felülető adatbázis kezelıre. Amennyiben fehér lapot kapunk a következı képpen egészítsük ki a címsorban az elérési útvonalat: Meglévı: Új: Ekkor egy két oszlopos oldalt látunk magunk elıtt: Most zárjuk be az explorert és nyissunk meg egy Total Commandert vagy sajátgépet (célszerő a Total Commandert használni ) majd válasszuk a C: meghajtót. Láthatjuk, hogy 1 könyvtárral bıvült a lista nevezetesen az AppServ könyvtárral: Lépjünk be: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

15 Majd lépjünk a www könyvtárba: Ide hozzunk létre egy új könyvtárat. Az egyszerőség kedvéért legyen mondjuk teszt. Keressük elı a már letöltött csomagolt Php-Nuke file-t. Én a C:\Nuke könyvtárba mentettem el. Lépjünk be a file-ba. Dupla klikk a file nevére. Ezt fogjuk látni: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

16 A html mappa tartalmazza a nuke rendszerünk másolandó fájljait. Az sql mappában a nuke adatbázisát találjuk, ezt kell majd feltöltenünk a phpmyadmin-on keresztül. Lépjünk be a html mappába és másoljuk az imént létrehozott teszt könyvtárba az ott talált fájlokat. Ha át másoltuk akkor lépjünk vissza a html mappából egyet majd mennyünk az sql mappához és lépjünk be. Két darab file található itt. Ezek az adatbázis feltöltéséhez kell. Klikkeljünk a nuke_7.7.hun.sql nevő file-re egyszer majd másoljuk a teszt könyvtárba. Ha eddig meg vagyunk akkor ezt kell, hogy lássuk: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

17 Most akkor ismét nyissunk meg egy Internet böngészıt majd írjuk a címsorba : A baloldali oszlopban láthatunk egy lenyíló menüt. Klikkeljünk a kis nyílra majd válasszuk a test adatbázist. Az oldal tovább lép. Középen felül láthatunk egy SQL fülecskét. Klikkeljünk rá: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

18 Klikkeljünk a Tallózás gombra majd keressük meg az adatbázis file-et. Ha még emlékszünk ezt a C:\AppServ\www\teszt\nuke_7.7.hun.sql néven érhetjük el. Ha beillesztettük akkor klikkeljünk a Végrehajt gombra. A feltöltés sikerességrıl egy üzenet értesít minket: Az SQL-kérést sikeresen végrehajtottam: A fájl tartalmát beillesztettem. (330 Parancs) Ezzel befejezıdött a Php-Nuke portál rendszerünk adatbázis telepítése Localhost -on. A címsorba írjuk be, hogy A következı kép fogad minket: Php-Nuke portálunk nem tud kapcsolódni az adatbázishoz! Ezt még be kell állítanunk. Tegyük a következıt. Vegyük elı a Total Commandert és nyissuk meg a teszt mappát. Keressük meg a config.php fájlt. Klikkeljünk rá egyszer majd nyomjuk meg az F4 gombot. Ekkor megnyílik a Notebpad szövegszerkesztı. Tekerjünk lejjebb a szöveg szerkesztıben és keressük meg ezt a rész: Készítette: Berszán Ernı Tel.:

19 A dbhost dbuname valamint a dbpass al nem kell foglalkoznunk, hisz ezeket nem változtattuk meg. A $dbname = "nuke"; ez az adatbázis neve ahova feltöltöttük azt az sql file-t. Ha vissza emlékszünk ezt mi a test adatbázisba töltöttük fel. Így hát a nuke t írjuk át test-re. Ügyeljünk arra, hogy elıtte és utána megmaradjon az idézı jel és pontos vesszı! Ha átírtuk mentsük el és zárjuk be a szövegszerkesztıt. Térjünk vissza az Internet böngészınkhöz és klikkeljünk a frissítés gombra. Ha ez a kép fogad akkor nincs más hátra mint, hogy gratuláljak az újdonsült Php-Nuke rendszeredhez! Ingyenes, fizetıs tárhely Nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére Fizetıs vagy ingyenes tárhelyre való telepítéskor el kell tekintenünk a Server valamint Adatbázis telepítésétıl. Ezt a tárhely szolgáltatónk bocsátja rendelkezésünkre a regisztrációkor. Nézzük, hogyan is néz ki ilyenkor a Php-Nuke rendszer installálása. A példa kedvéért én most az uw.hu weboldalon fogok regisztrálni és ide fogom feltelepíteni a portálunkat. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

20 Regisztráció beállítások: Amikor megnyitottuk a böngészınkben az uw.hu internetes oldalon szemünkbe ötlik egybıl: INGYENES TÁRHELY! Klikkeljünk alatta a Regisztráció gombra majd töltsük ki az adatlapot és kattintsunk az OK gombra. Én most a néven regisztráltam. Nyissuk meg fiókunk és az ott leírtak alapján erısítsük meg a regisztrációnkat. Amennyiben ez megtörtént lépjünk be a regisztrált névvel és az ben kapott jelszóval majd kattintsunk az Adatváltozás menüben a Jelszómódosítások opcióra és módosítsuk jelszavunkat. Az ultraweben nekünk kell beállítani az index file kiterjesztését azaz index.html vagy index.php file lesz a nyitó oldalunk. Ehhez klikkeljünk a Tárhely Adminisztráció menüben a Tárhely opcióra és ott állítsuk át a kívánt azaz index.php formátumra. A Server oldali eszközök címszó alatt találjuk a MySQL menüpontot amit elsı körben aktiválnunk kell. Ha ez megtörtént akkor itt láthatjuk a MySQL-hez való csatlakozási információkat. Itt szintén lehetıségünk van a phpmyadmin azaz a webes felülető adatbázis kezelı eléréséhez. Ehhez majd a késıbbiekben visszatérünk. A telepítéshez még egy információra szükségünk van. Ez nem más mint az az útvonal ahova a Nuke fájljait másolnunk kell. Ezt szintén a Tárhely információknál látjuk ultraweb eseten ez az ftp://uw.hu ftp server. Fájlok másolása config fájl beállítása: Az elızıekben letöltöttünk már egy nuke verziót és azt el is mentettük egy könyvtárba. Nyissuk meg ezt a könyvtárat és hozzunk ide létre új könyvtárat ennek a neve bármi lehet. Lépjünk be ebbe a könyvtárba majd a letöltött tömörített file-ben található html mappa tartalmát másoljuk ide. Majd lépjünk vissza egyet és az SQL mappából a nuke_7.7.hun.sql file-t is másoljuk ide. Tehát ugyan azt kell végre hajtanunk mint mikor Localhost ra másoltuk a fájlokat. Ezek után a Total Commanderben a felsı sorban ahol az ikonokat látjuk találhatunk egy FTP gombot amire klikkeljünk rá. Az elı ugró ablakban jelen pillanatban baloldalon egy nagy fehérséget (feltéve, hogy még sose használtuk ezt az opciót) jobb oldalon különbözı opciókat láthatunk. Válasszuk az Új kapcsolat gombot! Itt kell beállítanunk az FTP serverhez való kapcsolódási adatokat. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

21 Kapcsolat neve: Teszt Nuke Ez bármi lehet ez fog megjelenni az elızı képernyın, Kapcsolat címe: ftp://uw.hu - Ez az ultraweb ftp serverének elérési címe Felhasználói név: tesztnuke A név amint regisztráltunk Jelszó: ****** - jelszavunk Az ablak alján nyomjunk OK gombot. Ekkor visszatér az elızı ablak benne a Teszt Nuke kapcsolattal. Klikkeljünk rá egyszer majd jobb oldalon klikk a Kapcsolódás gombra. Ekkor ha mindent helyesen töltöttünk ki kapcsolódik az FTP Serverhez, leellenırzi a felhasználói nevet és jelszót majd megnyitja a kapcsolatot. Ezt kell, hogy lássuk: ( baloldalon az FTP kapcsolat jobb oldalon a Nuke mappánk. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

22 Klikkeljünk egyszer a config.php fájlra és nyomjunk F4 gombot. Localhoston már egyszer ezt a mőveletet elvégeztük ugyan de akkor jóformán nem állítottunk rajta semmit. Most már több változtatást is el kell végeznünk. Ide fogjuk beírni azokat az adatokat amiket az ultraweb adminisztrációs felületén a MySQL menübe kaptunk meg. Ezeket az adatokat fogjuk módosítani: $dbhost = "localhost"; $dbuname = "root $dbpass = ""; $dbname = ""; Ezekre az adatokra: $dbhost = "SQL5.ULTRAWEB.HU"; $dbuname = "tesztnuke"; felhasznlóinév $dbpass = "*****"; - jelszónk $dbname = "tesztnuke"; -adatbézis név Ha meg van mentsük el és zárjuk be a szövegszerkesztıt. Most már csak fel kell másolnunk a fájlokat ehhez jelöljünk ki minden file-t kivéve a nuke_7.7_hun.sql fájlt nyomjunk a Másolás gombra. Ügyeljünk a kis és nagybetőkre a mappák neveiben! Elkezdıdik a másolás és kapunk nem sokára egy hiba üzenetet, hogy nem tudunk felmásolni egy fájlt. Ez a fájl a.htaccess,az ilyen fájlok másolására nincs jogunk ingyenes tárhelyeken ezért klikkeljünk az Igen -re, hogy a másolás folytatódjon. Ez még elég sokszor elı fog fordulni. Ezeket a fájlokat a fizetıs tárhelyekre már fel tudjuk másolni így nem kapunk hibaüzeneteket. Egy jó ideig eltart a másolás úgyhogy a ráérı idınkben mennyünk és pl mosogassunk el. Ha a másolás befejezıdött térjünk vissza az uw.hu adminisztrációjához a MySQL részhez és klikkeljünk a phpmyadmin ra. Láthatjuk, hogy némileg másképp néz ki ez mint Localhost -on. A középsı oszlopban láthatjuk, hogy Nincs privilégium ne aggódjunk ez nem okoz problémát. Klikkeljünk baloldalt a tesztnuke-ra majd baloldalt felül az SQL fülre majd a már ismert módon keressük meg a nuke_7.7_hun.sql fájlt, tallózzuk be. A fájl karakter készletét állítsuk utf8-ról latin2- re és klikkeljünk a Végrehajt gombra. Ha ezzel meg vagyunk akkor nyissuk meg oldalunkat mely nálam ez most címen érhetı el. Ha minden rendben ment akkor tökéletesen kell mőködnie a Php-Nuke portálunknak. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

23 Ezzel lezárult a Php-Nuke portál telepítésének folyamata. Az elıbbiekben leírt folyamat a fizetıs tárhelyre való telepítésre is igaz. Természetesen ott más a config.php ban elvégzendı beállítás. 2.2 Összefoglalva Azt hiszem mindent leírtam ami ahhoz kell, hogy egy kezdı Php-Nuke felhasználó installálni tudja mind Localhost on mind pedig valamilyen ingyenes vagy fizetıs tárhelyen. Remélem mindenki kedvét leli a használatában és segítségére lesz az itt tanult ismeretei a további webes alkalmazások mőködtetésében. Készítette: Berszán Ernı Tel.:

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig Szerkesztőség, könyv: A kézikönyv az e107 Magyarország kiadásában készült. A kézikönyv engedély nélküli terjesztése, felhasználása nem megengedett. Az első kézikönyvet

Részletesebben

Microsoft Sharepoint Designer 2007

Microsoft Sharepoint Designer 2007 Microsoft Sharepoint Designer 2007 Tartalomjegyzék ALAPFOGALMAK... 348 MI IS AZ A WORLD WIDE WEB (WWW)?... 348 KOMMUNIKÁCIÓ ÉS A WEB SZERVEREK... 349 HTML SZERKESZTÉS... 349 A HTML SZERKESZTÉS ALAPJAI...

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330 : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET Tartalomjegyzék Internet 330 Egy kis történet 330 Az Internet 330 Legelterjedtebb Internetes szolgáltatások 332 World-Wide Web (WWW) 332

Részletesebben

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ I. Áttekintés A Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomaghoz tartozó kiértékelı

Részletesebben

"KATTINTS RÁ, NAGYI! "

KATTINTS RÁ, NAGYI! "KATTINTS RÁ, NAGYI! " -internet használatának elsajátítása idıs korban- Tanfolyami segédanyag Budapesti Mővelıdési Központ 1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2876, Fax: 06/1/371-2761. E-mail:

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter SZAKDOLGOZAT Mészáros Péter Debrecen 2011 Debreceni Egyetem Informatika Kar WEBES ALKALMAZÁSFEJLESZTÉS A MAGYAR IMMUNOLÓGIAI TÁRSASÁG SZÁMÁRA Témavezető: Dr. Végh János DSc, egyetemi tanár Külső konzulens:

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 WORD 2007

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 WORD 2007 Tartalom 1. fejezet Bevezetés... 118 1.1 A SZÖVEGSZERKESZTİK ALAPVETİ FUNKCIÓI... 118 1.2 A SZÖVEGSZERKESZTİK TÍPUSAI... 118 2. fejezet A Microsoft Word 2007 új felhasználói felülete... 119 2.1 AZ ABLAK

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás Microsec e-szignó Archívum Kliens Archiváló alkalmazás Tartalomjegyzék 1. Bevezetı... 3 2. Hardver és szoftver követelmények... 4 3. Az alkalmazás felületének felépítése... 5 3.1. Fımenü... 5 3.2. Ikonsor...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. oldal

Tartalomjegyzék. 1. oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. A tartalomkezel rendszerek általános bemutatása...4 PHP-Nuke...5 Drupal...5 3. A Mambo és Joomla rendszerek bemutatása A Joomla elemzése...7 4. Felhasználói felület

Részletesebben

PCBankár Felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK

PCBankár Felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. PCBankár program telepítése... 4 3. Elsı belépés a Pcbankár programba... 8 3.1. Menü használata... 9 3.2. Ügyféladatok ellenırzése és beállítások... 9 3.3. Regisztráció...

Részletesebben

A kézikönyvnek ez a része arra próbál választ adni, hogy mire lehet egyáltalán a Drupalt használni, mik a főbb ismertetőjegyei, elemei, értékei.

A kézikönyvnek ez a része arra próbál választ adni, hogy mire lehet egyáltalán a Drupalt használni, mik a főbb ismertetőjegyei, elemei, értékei. Magyar Drupal Kézikönyv Kézikönyvünk célja a Drupal tartalomkezelő rendszer bemutatása éppúgy, mint mélységeinek tárgyalása. Megközelítésünk időnként speciálisan magyar, hiszen a nyelvi támogatás és a

Részletesebben

A MOKKA szoftver telepítése és használata

A MOKKA szoftver telepítése és használata A MOKKA szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7, 8, 8.1 rendszeren Cégbírósági eljárásokban történő felhasználás esetén 1(38) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Szakdolgozat Széll Kornél Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Kecskemét 2007 1. Bevezetés Az

Részletesebben

Joomla! mint keretrendszer

Joomla! mint keretrendszer Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mely funkciói hasznosak rendszerkészítés esetén?... 4 3.1 Bejelentkezés... 4 3.2 Adatbázis csatoló... 5 4 Joomla vagy

Részletesebben

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0 OPENCART Online Webáruház Felhasználói Ismertető verzió: 1.0-1 - Tartalomjegyzék Bevezető...5 Az OpenCart telepítése...6 Rendszer követelmények és installálás...7 Alapvető Beállítások...12 A magyar nyelvi

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Linux Mint Cinnamon Edition 1 / 50 Tartalomjegyzék A LINUX MINT BEMUTATÁSA... 4 TÖRTÉNETE...4 CÉLJA...4 VERZIÓSZÁMOK ÉS KÓDNEVEK...5 KIADÁSOK...6 HOL TALÁLHATÓ SEGÍTSÉG...6

Részletesebben

Nagy Gusztáv Drupal 6 alapismeretek

Nagy Gusztáv Drupal 6 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 6 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 6 alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2010 Szerző: Nagy Gusztáv 2010. július CC Néhány jog fenntartva A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

Vinnai Zoltán: HTML. Tartalomjegyzék

Vinnai Zoltán: HTML. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Bevezető foglalkozás...3 2. Alapismeretek...4 2.1. Alapfogalmak...4 2.2. Weboldalak megjelenítési folyamata...5 2.3. Ellenőrző kérdések...6 3. HTML fájlok és készítésük...6 3.1. A HTML

Részletesebben

Dinamikus webprogramozás Király, Roland

Dinamikus webprogramozás Király, Roland Király, Roland Király, Roland Publication date 2011 Szerzői jog 2011 EKF Matematikai és Informatikai Intézet Copyright 2011, EKF Mat.- Inf. Int. Tartalom 1. Dinamikus webprogramozás... 1 1. Tartalom kezelő

Részletesebben

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója

Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Eszközszolgáltatás keretében Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára kiadott tanúsítvány használati útmutatója Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 2003 operációs rendszeren 1(25)

Részletesebben

Tippek és trükkök Windows XP-hez

Tippek és trükkök Windows XP-hez Tippek és trükkök Windows XP-hez A közzétevő megjegyzése: az itt olvasható anyagok nem a saját szerzeményeim. Az információk a sajnos megszűnt www.root.hu oldalról származnak, mindennemű szerzői jog az

Részletesebben

AIDA64 Business. Beüzemelési segédlet. v 1.1 2014. 07. 30.

AIDA64 Business. Beüzemelési segédlet. v 1.1 2014. 07. 30. Beüzemelési segédlet v 1.1 2014. 07. 30. Az AIDA64 termékcsalád a FinalWire Kft. terméke. Copyright 1995-2014 FinalWire Kft. A kézikönyvet a szoftver hivatalos disztribútora, az ABSEIRA Kft. készítette.

Részletesebben

1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI

1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI 1. A WEBLAPFEJLESZTÉS ESZKÖZEI 1.1 CÉLKITŰZÉSEK ÉS KOMPETENCIÁK Cél, hogy a hallgató ízelítőt kapjon a weblapok kialakulásáról, a weboldalak letöltődésének menetéről, átlássa a weblapfejlesztéshez szükséges

Részletesebben

Webszerkesztés, a web programozás alapjai. 3. modul PHP programozás

Webszerkesztés, a web programozás alapjai. 3. modul PHP programozás Webszerkesztés, a web programozás alapjai 3. modul PHP programozás Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 Szemere Bertalan

Részletesebben

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ e-motions Kft. 1 1. Tartalomjegyzék WordPress Felhasználói dokumentáció... 1 1. Tartalomjegyzék...2 2. A WordPress szoftverről...4 3. Online dokumentáció... 5 A WordPress

Részletesebben

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag Számítógépes ismeretek időseknek e-learning tananyag 1 Szakértő: Kiliti Szabolcs Készítette a Ribotrading Kft. az IT Carei Egyesület megbízásából. A tananyag a Közösség-alapú határmenti hírügynökség és

Részletesebben