STEP BY STEP. Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STEP BY STEP. Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert"

Átírás

1 STEP BY STEP Avagy hogyan telepítsük a Php-Nuke portál rendszert

2 Bevezetı: Ez a könyv azért készült, hogy segítséget nyújtson azok számára, akik most ismerkednek a weblap készítés ezen belül is a Php-Nuke portál használatával. Licensz: A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes. Amennyiben ingyenesen szeretnénk használni ezen rendszert minimum a lógót fel kell tüntetnünk és a megfelelı hivatkozással el kell látnunk. Természetes segíthetjük a fejlesztıket némi pénzel cserébe kaphatunk hozzá terméktámogatást, valamint elhagyhatjuk a lógót is. További információ található a licenszel kapcsolatban: -on. Letöltés: A php-nuke rendszerünket a következı helyekrıl tölthetjük le: Hivatalos fejlesztıi oldal: Php-Nuke Magyarország hivatalos magyar közösségi oldal: Nuker.hu szintén a php-nuke portálhoz ad segítséget, letöltések fórumok leírások. Verzió: augusztus hóban jelent meg a Php-Nuke 8.1 s verziója. Jelenleg ez a legújabb verzió. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

3 I. FEJEZET Mielıtt használni kezdenénk Tartalom: 1.1. Alapismeretek 1.2. Döntsük el, hogy mire szeretnénk használni!? Mennyibe fog ez nekem kerülni? 1.3. Melyik verziót használjuk? 1.4. Hova tölthetı fel? Localhost Ingyenes tárhelyek Fizetıs tárhelyek 1.5. Összefoglalva Készítette: Berszán Ernı Tel.:

4 1.1 Alapismeretek A PHP-Nuke ingyenes PHP és SQL alapú Web portál rendszer, része a GNU projektnek, szabad szoftver illetve nyílt forrású szoftver. Az SQL rıl néhány szót: Structured Query Language: Strukturált lekérdezı nyelv de a minden napi használatban Adatbázis kezelınek nevezzük. Ez az adatbázis tárolja a Php-Nuke rendszerünk adatait. Ilyen például: - A portál adatai - A felhasználók adatai és beállításai - Fórumok témái hozzászólásai - A cikkek És sorolhatnánk még mi mindent. Az SQL -t az átlag felhasználó csak egyszer használja amikor is a Php-nuke installálását végzi.( az adatbázisról a következı fejezetben bıvebben lesz szó. ) A portál használata mondhatnánk roppant egyszerő. Természetesen kell hozzá némi alap html ismeret de a mostani újabb verziókban már megtalálhatjuk a beépített szerkesztıt ami nagyban megkönnyíti dolgunk így a szöveg formázása képek beillesztése igen egyszerővé válik ( hasonló mint a Word ). 1.2 Döntsük el, hogy mire szeretnénk használni Amikor egy weblap elkészítésén gondolkodunk elıtérbe kerül, hogy miképpen szeretnénk használni. Úgy gondolom, hogy kétféle felhasználási módja van egy weblapnak: 1. Egyéni 2. Üzleti Mind a két felhasználási módnál el kell döntenünk, hogy olyan weboldalt akarunk-e üzemeltetni ahol szükségünk van adatbázisra melyet gyorsan és könnyen frissíthetünk. Ha igen akkor erre a célra kiválóan alkalmas a Php-Nuke rendszer Mennyibe fog ez nekem kerülni? A Php-Nuke teljesen ingyenesen használható így semmilyen költséggel nem jár, legyen szó egyéni vagy üzleti felhasználásról. Az interneten található kiegészítık legtöbje szintén ingyen felhasználhatók. Természetesen vannak olyan modulok blockok themek amiért a készítı pénzt kér de a nagy többség ingyen a rendelkezésünkre bocsátja. Mivel ingyenesen használható ezért az üzemeltetése is teljesen díjtalan. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

5 Nincs semmilyen költsége feltéve hogy nem vásárolunk hozzá tárhelyet esetleg domain nevet. Ekkor természetesen ezek a költségek fenn állnak. Egy-két fizetıs tárhelynél kérhetjük hogy telepítsenek nekünk Php-Nuke rendszert ezért általában néhány ezer forintot kérnek el, de találkoztam már olyan szolgáltatóval aki mindezt ingyenesen a megrendeléskor rendelkezésünkre bocsátja kérés nélkül. 1.3 Melyik verziót használjuk? Talán ez az egyik legfontosabb kérdés. A 2. oldalon írtam a jelenleg elérhetı legfrissebb változatról ami már mindenki számára elérhetı. Amikor letöltjük az egyik verziót abban biztosak lehetünk, hogy tökéletesen fog mőködni. Természetesen ajánlott mindig a legfrissebbet használni mert abban már sok hiba javítására került sor, és sok újítás is szerepel már bennük. Ugyan akkor találkozhatunk olyan hibákkal amely például abból származnak, hogy egy más fajta theme-t (kinézet) töltünk le mely nem kompatíbilis a letöltött Php-Nuke rendszerünkkel. Ekkor elcsúszási rossz megjelenítési hibával találkozhatunk. Olyan is elıfordulhat, hogy Internet Explorer alól tökéletesen jelenik meg oldalunk ugyanakkor Firefox vagy más böngészıvel már nem. További problémát okozhat esetleg azon kiegészítık (modulok, blockok) amelyek szintén egy bizonyos verzió vagy verziókra vannak tesztelve. Ezeket a verzió számokat általában a készítı a letöltés helyénél jelzi, vagy ha ott nem, akkor a letöltt file-ben valószínőleg találhatunk információt, hogy milyen verziójú Nuke alatt tesztelte 1.4 Hova tölthetı fel? Ha eldöntöttük, hogy milyen céllal fogjuk használni az oldalt akkor jön az a kérdés, hogy akkor most milyen tárhelyre töltsem fel és milyen néven fogják elérni az oldalam!? Ez szintén fontos kérdés. Alapvetıen 3 lehetıségünk van: 1. Localhost - sajátgép 2. Ingyenes tárhely 3. Fizetıs tárhely Localhost Mit is jelent tulajdon képpen a Localhost kifejezés és mire is jó nekünk ez? Localhost leegyszerősítve annyit tesz, hogy a saját gépünkre telepítjük fel a Php-Nuke -t. Ám ezzel a módszerrel csak magunk számára tesszük elérhetıvé az oldalt. A Localhost nagyon jó kísérletezési lehetıséget biztosít számunkra. Állítgathatjuk formálgathatjuk kedvünkre és nem okozunk esetleges bosszúságot a felhasználóink számára ha elállítunk valamit rajta. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy elıfordulhat olyan, hogy Localhoston tökéletesen mőködik az oldal de amint egy ingyenes vagy fizetıs tárhelyre rakjuk fel valamifajta hibával találkozunk. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

6 1.4.2 Ingyenes tárhely Ingyenes tárhelyekre is telepíthetjük a Php-Nuke t. Ehez nem kell mást tennünk, mint választatni egy számunkra szimpatikus tárhelyszolgáltatót ott regisztrálni egy nevet amellyel majd elérhetı lesz web oldalunk. Néhány szolgáltatót megemlítenék itt a teljesség igénye nélkül, ahol futtathatunk ilyen portál rendszert: 1. uw.hu Ultraweb 2. extra.hu 3. atw.hu 4. fw.hu Freeweb 5. dox.hu Mivel ingyenes szolgáltatókról beszélünk így számolnunk kell azzal, hogy néhány problémával találjuk szembe magunkat. Ilyen lehet például a lassúság az akadozás, futtatási problémák és bizonyos korlátozások. Természetesen ettıl függetlenül használható és sokan használják is nagy megelégedésükre Fizetıs tárhely Rengeteg fizetıs tárhelyre felrakhatjuk oldalunk. Sıt akad olyan is ami elıtérbe helyezi a Php-Nuke felhasználók igényeit. És ezeken az oldalakon már saját domain névvel is rendelkezhetünk ( természetesen fizetnünk kell ezért is). Itt is megemlítenék 2 ilyen szolgáltatót, ahol 100%-ig mőködik ez a portál rendszer: 1. Nukehost: 2. W3host Bt. : A fizetıs tárhelyek nagy elınye, hogy szinte alig van korlátozás szemben az ingyenessel. Sokkal szabadabban mozoghatunk egy ilyen szolgáltatónál. Hogy egy - két példát említsek a sok közül ilyen pl. az atributumok módosítása a.htacess file használata. És sokaknál 1-2 plusz szolgáltatást is kapunk pénzünkért cserébe. Web statisztika, domain manager, spam szőrı és szintén sorolhatnánk a további lehetıségeket. A mostani fizetıs táhelyek mondhatni elég olcsók éves szinten már ezer forintért is bérelhetünk tárhelyet. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

7 1.5 Összefoglalva A Php-Nuke egy olyan portál rendszer mely adatbázisban tárolja az információkat és ezzel egy dinamikusan frissíthetı webes programozási ismeretek nélkül használható weblapot készíthetünk. A portál használata teljesen díjtalan cserébe fel kell tüntetnünk, hogy php-nuke rendszert használunk és a megfelelı hivatkozással ell kell látnunk. Használható ingyenes, - fizetıs tárhelyen vagy épp telepíthetjük saját gépünkre a magunk szórakoztatására. A legfrissebb verzió a 8.1 mely mindenki számára használható már. Amennyiben olyan weblapra van szükségünk mely dinamikusan akár percek alatt frissíthetı és mindezt úgy, hogy ne kelljen nekünk megfizetni ezért valakit, akkor ez a rendszer tökéletesen kielégítheti igényeinket nagyobb szaktudás nélkül. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

8 II. FEJEZET Telepítés Tartalom: 2.1 Installálás! Localhost Apache Web Server, php, sql telepítése valamint a nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére Ingyenes, fizetıs tárhely nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére. 2.2 Összefoglalva Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

9 2.1 Installálás Nos akkor kezdjünk neki a telepítésnek lépésrıl lépésre. Elıször is döntsük el hova akarjuk telepíteni. Saját gépünkre vagy egybıl a neten akarjuk tesztelni!? Ha a saját gépünkön akarjuk tesztelni, akkor egy plusz programra lesz szükségünk. Na de miért? Mint ahogy a nevében is látható (php-nuke) php alapú oldalról van szó, ehhez meg kell teremtenünk azt a környezetet, amiben számítógépünk futtatni tudja a php alkalmazásokat. Ezt egy server csomag telepítésével sikeresen meg is oldhatjuk. Ez a csomag nem csak a php futtatásának lehetıségét biztosítja számunkra, hanem az SQL adatbázist is telepíthetjük vele. Ha nem a saját gépünkre telepítjük, ha nem közvetlenül egy szolgáltatóhoz rakjuk fel akkor webserver telepítésre nincs szükségünk. Elsı lépésben töltsünk le egy Php-Nuke-t valamelyik az elızıkben már említett oldalon található verziót. Én most a Php-Nuke 7.7 es verziót fogom bemutatni de az összes eddigi verziót szintén így kell telepíteni Localhost Jelenlegi állapotában számítógépünk nem alkalmas a Php-Nuke futtatására. Ezért le kell töltenünk egy AppServ ( apache webserver ) programot, amely megalkotja nekünk azt a felületet, ami alkalmassá teszi gépünket erre. Amikor ezt telepítjük az adatbázis kezelı rendszer is elérhetıvé válik számunkra (SQL). Ezt az AppServ programot például a nuker.hu weblapról tölthetjük le (regisztrálni kell hozzá).ez a file a letöltések között a Server címszó alatt található. Ez egy komplett telepítı csomag mely tartalmazza a következıket: PHP ı felelıs a php nyelvezet futtatásáért Apache ı pedig a webserver MySQL ı pedig az adatbázis kezelı Zend Optimizer phpmyadmin rc1 - ez pedig az adatbázis kezelıhöz egy webes alkalmazás Perl Ha letöltöttük, akkor indítsuk el ezt a file-t.: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

10 2.1.2 Apache Web Server, php, sql telepítése Amikor elindítjuk a letöltött programocskát megjelenik a telepítési útmutatónk mely végigvezet bennünket a server telepítésén. Ha ez meg van klikkeljünk a Next gombra. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

11 Célszerő ezt a Könyvtárat meg hagyni és a Next gombra klikkelni. Itt a különbözı telepítési módok közül választhatunk. Hagyuk a Typical opciót és klikkeljünk a Next gombra. Mivel Localhost ra telepítjük ezért ezeket a beállításokat hagyuk így. Ismét Next gomb. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

12 Nos ezen az oldalon már van egy kis dolgunk. A Charset résznél a latin1-et állítsuk latin2-re. Ez az ékezetes betők normális megjelenítése szempontjából fontos nekünk. Klikk a Next gombra. Elkezdıdött a telepítés úgy hogy most kicsit hátra dılhetünk. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

13 Amint befejezıdött, a telepítı felajánlja nekünk, hogy elindítsa a Serverünk valamint az Adatbázis kezelınk. Maradjanak bepipálva és klikkeljünk a Close gombra. Fel fog ugrani 2 ablak de ezek ha minden jól ment el is fognak tőnni. A tálcán az óra mellet a következı kis ikonnal találkozunk: Ez jelzi nekünk, hogy az adatbázis kezelı fut és használható. Nagy valószínőséggel ez az ikon a következı indításnál már nem fog megjelenni az óra mellet de ne aggódjunk! Nyissunk meg egy Internet Böngészıt, és a címsorba írjuk be, hogy Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

14 Klikkeljünk a phpmyadmin Database Manager Version rc1 szövegre amely elirányít minket a webes felülető adatbázis kezelıre. Amennyiben fehér lapot kapunk a következı képpen egészítsük ki a címsorban az elérési útvonalat: Meglévı: Új: Ekkor egy két oszlopos oldalt látunk magunk elıtt: Most zárjuk be az explorert és nyissunk meg egy Total Commandert vagy sajátgépet (célszerő a Total Commandert használni ) majd válasszuk a C: meghajtót. Láthatjuk, hogy 1 könyvtárral bıvült a lista nevezetesen az AppServ könyvtárral: Lépjünk be: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

15 Majd lépjünk a www könyvtárba: Ide hozzunk létre egy új könyvtárat. Az egyszerőség kedvéért legyen mondjuk teszt. Keressük elı a már letöltött csomagolt Php-Nuke file-t. Én a C:\Nuke könyvtárba mentettem el. Lépjünk be a file-ba. Dupla klikk a file nevére. Ezt fogjuk látni: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

16 A html mappa tartalmazza a nuke rendszerünk másolandó fájljait. Az sql mappában a nuke adatbázisát találjuk, ezt kell majd feltöltenünk a phpmyadmin-on keresztül. Lépjünk be a html mappába és másoljuk az imént létrehozott teszt könyvtárba az ott talált fájlokat. Ha át másoltuk akkor lépjünk vissza a html mappából egyet majd mennyünk az sql mappához és lépjünk be. Két darab file található itt. Ezek az adatbázis feltöltéséhez kell. Klikkeljünk a nuke_7.7.hun.sql nevő file-re egyszer majd másoljuk a teszt könyvtárba. Ha eddig meg vagyunk akkor ezt kell, hogy lássuk: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

17 Most akkor ismét nyissunk meg egy Internet böngészıt majd írjuk a címsorba : A baloldali oszlopban láthatunk egy lenyíló menüt. Klikkeljünk a kis nyílra majd válasszuk a test adatbázist. Az oldal tovább lép. Középen felül láthatunk egy SQL fülecskét. Klikkeljünk rá: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

18 Klikkeljünk a Tallózás gombra majd keressük meg az adatbázis file-et. Ha még emlékszünk ezt a C:\AppServ\www\teszt\nuke_7.7.hun.sql néven érhetjük el. Ha beillesztettük akkor klikkeljünk a Végrehajt gombra. A feltöltés sikerességrıl egy üzenet értesít minket: Az SQL-kérést sikeresen végrehajtottam: A fájl tartalmát beillesztettem. (330 Parancs) Ezzel befejezıdött a Php-Nuke portál rendszerünk adatbázis telepítése Localhost -on. A címsorba írjuk be, hogy A következı kép fogad minket: Php-Nuke portálunk nem tud kapcsolódni az adatbázishoz! Ezt még be kell állítanunk. Tegyük a következıt. Vegyük elı a Total Commandert és nyissuk meg a teszt mappát. Keressük meg a config.php fájlt. Klikkeljünk rá egyszer majd nyomjuk meg az F4 gombot. Ekkor megnyílik a Notebpad szövegszerkesztı. Tekerjünk lejjebb a szöveg szerkesztıben és keressük meg ezt a rész: Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

19 A dbhost dbuname valamint a dbpass al nem kell foglalkoznunk, hisz ezeket nem változtattuk meg. A $dbname = "nuke"; ez az adatbázis neve ahova feltöltöttük azt az sql file-t. Ha vissza emlékszünk ezt mi a test adatbázisba töltöttük fel. Így hát a nuke t írjuk át test-re. Ügyeljünk arra, hogy elıtte és utána megmaradjon az idézı jel és pontos vesszı! Ha átírtuk mentsük el és zárjuk be a szövegszerkesztıt. Térjünk vissza az Internet böngészınkhöz és klikkeljünk a frissítés gombra. Ha ez a kép fogad akkor nincs más hátra mint, hogy gratuláljak az újdonsült Php-Nuke rendszeredhez! Ingyenes, fizetıs tárhely Nuke portál konfigurálása a használat megkezdésére Fizetıs vagy ingyenes tárhelyre való telepítéskor el kell tekintenünk a Server valamint Adatbázis telepítésétıl. Ezt a tárhely szolgáltatónk bocsátja rendelkezésünkre a regisztrációkor. Nézzük, hogyan is néz ki ilyenkor a Php-Nuke rendszer installálása. A példa kedvéért én most az uw.hu weboldalon fogok regisztrálni és ide fogom feltelepíteni a portálunkat. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

20 Regisztráció beállítások: Amikor megnyitottuk a böngészınkben az uw.hu internetes oldalon szemünkbe ötlik egybıl: INGYENES TÁRHELY! Klikkeljünk alatta a Regisztráció gombra majd töltsük ki az adatlapot és kattintsunk az OK gombra. Én most a néven regisztráltam. Nyissuk meg fiókunk és az ott leírtak alapján erısítsük meg a regisztrációnkat. Amennyiben ez megtörtént lépjünk be a regisztrált névvel és az ben kapott jelszóval majd kattintsunk az Adatváltozás menüben a Jelszómódosítások opcióra és módosítsuk jelszavunkat. Az ultraweben nekünk kell beállítani az index file kiterjesztését azaz index.html vagy index.php file lesz a nyitó oldalunk. Ehhez klikkeljünk a Tárhely Adminisztráció menüben a Tárhely opcióra és ott állítsuk át a kívánt azaz index.php formátumra. A Server oldali eszközök címszó alatt találjuk a MySQL menüpontot amit elsı körben aktiválnunk kell. Ha ez megtörtént akkor itt láthatjuk a MySQL-hez való csatlakozási információkat. Itt szintén lehetıségünk van a phpmyadmin azaz a webes felülető adatbázis kezelı eléréséhez. Ehhez majd a késıbbiekben visszatérünk. A telepítéshez még egy információra szükségünk van. Ez nem más mint az az útvonal ahova a Nuke fájljait másolnunk kell. Ezt szintén a Tárhely információknál látjuk ultraweb eseten ez az ftp://uw.hu ftp server. Fájlok másolása config fájl beállítása: Az elızıekben letöltöttünk már egy nuke verziót és azt el is mentettük egy könyvtárba. Nyissuk meg ezt a könyvtárat és hozzunk ide létre új könyvtárat ennek a neve bármi lehet. Lépjünk be ebbe a könyvtárba majd a letöltött tömörített file-ben található html mappa tartalmát másoljuk ide. Majd lépjünk vissza egyet és az SQL mappából a nuke_7.7.hun.sql file-t is másoljuk ide. Tehát ugyan azt kell végre hajtanunk mint mikor Localhost ra másoltuk a fájlokat. Ezek után a Total Commanderben a felsı sorban ahol az ikonokat látjuk találhatunk egy FTP gombot amire klikkeljünk rá. Az elı ugró ablakban jelen pillanatban baloldalon egy nagy fehérséget (feltéve, hogy még sose használtuk ezt az opciót) jobb oldalon különbözı opciókat láthatunk. Válasszuk az Új kapcsolat gombot! Itt kell beállítanunk az FTP serverhez való kapcsolódási adatokat. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

21 Kapcsolat neve: Teszt Nuke Ez bármi lehet ez fog megjelenni az elızı képernyın, Kapcsolat címe: ftp://uw.hu - Ez az ultraweb ftp serverének elérési címe Felhasználói név: tesztnuke A név amint regisztráltunk Jelszó: ****** - jelszavunk Az ablak alján nyomjunk OK gombot. Ekkor visszatér az elızı ablak benne a Teszt Nuke kapcsolattal. Klikkeljünk rá egyszer majd jobb oldalon klikk a Kapcsolódás gombra. Ekkor ha mindent helyesen töltöttünk ki kapcsolódik az FTP Serverhez, leellenırzi a felhasználói nevet és jelszót majd megnyitja a kapcsolatot. Ezt kell, hogy lássuk: ( baloldalon az FTP kapcsolat jobb oldalon a Nuke mappánk. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

22 Klikkeljünk egyszer a config.php fájlra és nyomjunk F4 gombot. Localhoston már egyszer ezt a mőveletet elvégeztük ugyan de akkor jóformán nem állítottunk rajta semmit. Most már több változtatást is el kell végeznünk. Ide fogjuk beírni azokat az adatokat amiket az ultraweb adminisztrációs felületén a MySQL menübe kaptunk meg. Ezeket az adatokat fogjuk módosítani: $dbhost = "localhost"; $dbuname = "root $dbpass = ""; $dbname = ""; Ezekre az adatokra: $dbhost = "SQL5.ULTRAWEB.HU"; $dbuname = "tesztnuke"; felhasznlóinév $dbpass = "*****"; - jelszónk $dbname = "tesztnuke"; -adatbézis név Ha meg van mentsük el és zárjuk be a szövegszerkesztıt. Most már csak fel kell másolnunk a fájlokat ehhez jelöljünk ki minden file-t kivéve a nuke_7.7_hun.sql fájlt nyomjunk a Másolás gombra. Ügyeljünk a kis és nagybetőkre a mappák neveiben! Elkezdıdik a másolás és kapunk nem sokára egy hiba üzenetet, hogy nem tudunk felmásolni egy fájlt. Ez a fájl a.htaccess,az ilyen fájlok másolására nincs jogunk ingyenes tárhelyeken ezért klikkeljünk az Igen -re, hogy a másolás folytatódjon. Ez még elég sokszor elı fog fordulni. Ezeket a fájlokat a fizetıs tárhelyekre már fel tudjuk másolni így nem kapunk hibaüzeneteket. Egy jó ideig eltart a másolás úgyhogy a ráérı idınkben mennyünk és pl mosogassunk el. Ha a másolás befejezıdött térjünk vissza az uw.hu adminisztrációjához a MySQL részhez és klikkeljünk a phpmyadmin ra. Láthatjuk, hogy némileg másképp néz ki ez mint Localhost -on. A középsı oszlopban láthatjuk, hogy Nincs privilégium ne aggódjunk ez nem okoz problémát. Klikkeljünk baloldalt a tesztnuke-ra majd baloldalt felül az SQL fülre majd a már ismert módon keressük meg a nuke_7.7_hun.sql fájlt, tallózzuk be. A fájl karakter készletét állítsuk utf8-ról latin2- re és klikkeljünk a Végrehajt gombra. Ha ezzel meg vagyunk akkor nyissuk meg oldalunkat mely nálam ez most címen érhetı el. Ha minden rendben ment akkor tökéletesen kell mőködnie a Php-Nuke portálunknak. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

23 Ezzel lezárult a Php-Nuke portál telepítésének folyamata. Az elıbbiekben leírt folyamat a fizetıs tárhelyre való telepítésre is igaz. Természetesen ott más a config.php ban elvégzendı beállítás. 2.2 Összefoglalva Azt hiszem mindent leírtam ami ahhoz kell, hogy egy kezdı Php-Nuke felhasználó installálni tudja mind Localhost on mind pedig valamilyen ingyenes vagy fizetıs tárhelyen. Remélem mindenki kedvét leli a használatában és segítségére lesz az itt tanult ismeretei a további webes alkalmazások mőködtetésében. Készítette: Berszán Ernı erno@berszan.hu Tel.:

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása

DogsWorld nevelde telepítése és beállítása DogsWorld nevelde telepítése és beállítása Kérdés vagy probléma esetén: dogsworld@uw.hu 1 Tartalomjegyzék DogsWorld nevelde telepítése és beállítása... 1 1. Az UW tárhelyen regisztráció... 3 2. Az UW beállítása...

Részletesebben

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató)

Budapest Internetbank számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) számlaadatok áttöltése Kézi PC-be. (Felhasználási útmutató) A szolgáltatás új funkciójának segítségével számlaadatait, számlakivonatát, tranzakció történetét tárolhatja offline módon és áttöltheti azt

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása lizengo használati utasítás A Windows egy USB A Windows egy USB lizengo használati utasítás Kattintson a Windows verziókra, amelyet egy USB stick-re szeretne másolni, így elér a megfelelő útmutatóhoz.

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. Bevezető A WordPress

Részletesebben

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Letöltés A program telepítıjét a DoktorInfo CRM rendszerébıl lehet letölteni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a http://crm.doktorinfo.com címen megadni a

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Gemalto.NET kártyára és Gemalto SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. MiniDriver Manager

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Pegasus Mail levélmappák importálása

Pegasus Mail levélmappák importálása Pegasus Mail levélmappák importálása OpenWebMail-be 2012. június 29. Kivonat A folyamat gyors áttekintése (türelmetlen, ill. haladó felhasználók számára): 1. A szükséges programok beszerzése és telepítése:

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

Stunnel leírás. Az stunnel programot a következő módon telepíthetjük Windows környezetben:

Stunnel leírás. Az stunnel programot a következő módon telepíthetjük Windows környezetben: Stunnel leírás A Stunnel használatához Caesar azonosító szükséges. Az azonosító elkészíthető a https://ugykezelo.elte.hu oldalon. (Így a Stunnelt az ELTE dolgozói és hallgatói is egyaránt tudják használni.)

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A szoftver/hardver

Részletesebben

Chat felhasználói segédlet

Chat felhasználói segédlet Chat felhasználói segédlet A Chat indítása, regisztráció, belépés A Chatre a honlapról www.smlista.hu, vagy a http://chat.smlista.hu címrıl lehet belépni. A fıoldalon van a belépés a Chatre, ha már van

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója

R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója R-LINK 2 A szoftver használati útmutatója Ez a frissítés csak az R-LINK 2 rendszerrel rendelkező Renault autók esetében működik, amelyeknek az alvázszámát ezen az oldalon érvényesítették. Renault autóhoz

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt)

Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt) Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt) 1. Lépés: Csatlakoztasd a modemet a számítógéphez. Ha asztali számítógéphez csatlakozol, akkor az 1es végő kábellel, ha esetleg régebbi

Részletesebben

ÁVF oktatási és közösségi portál

ÁVF oktatási és közösségi portál 0 --- Általános Vállalkozási Fıiskola --- ÁVF oktatási és közösségi portál (. rész) Belépés és a portál felépítése (-4 oldal) Profil beállítása (egyszer kell megcsinálni) (5-7 oldal) Saját kurzusok kezelése

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje Tisztelt Felhasználó!

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0 E-mail beállítása Outlook kliensen Magyar verzió 1.0 1 Tartalom Általános info... 3 MAPI postafiók bállítása Outlook 2010-ben, Autodiscovery szolgáltatással... 4 MAPI postafiók kézi bállítása Outlook 2010-ben...

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Verzió: 1.7 Dátum: 2010-02-18. Elektronikus archiválási útmutató

Verzió: 1.7 Dátum: 2010-02-18. Elektronikus archiválási útmutató Verzió: 1.7 Dátum: 2010-02-18 Elektronikus archiválási útmutató Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Az archiválandó e-akta összeállítása... 2 2.1 Metaadatok kitöltése... 2 2.2 Az archiválandó e-akta összeállítása...

Részletesebben

A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE

A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE Mgr. Námesztovszki Zsolt A MOODLE KERETRENDSZER TELEPÍTÉSE Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. MOODLE A MOOLDE

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft.

viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft. Felhasználói kézikönyv az elektronikus adatszolgáltatáshoz viadatweb önkormányzati adatbanki rendszer viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft. 2010 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Technikai feltételek

Részletesebben

Jelszavas hozzáférés korlátozás

Jelszavas hozzáférés korlátozás Jelszavas hozzáférés korlátozás Ebben a cikkben az egyik legelterjedtebb web szerver, az Apache kiszolgálón mőködı technikát mutatunk be. Az Apache általi lehetıséget azért ragadjuk ki, mert ennek a szerver

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése

A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése A kontrolladat-szolgáltatás elkészítése Az alábbi leírás tartalmazza a kontrolladat állomány elkészítésének lehetséges módjait, valamint az adatszolgáltatás elektronikus teljesítésének lépéseit. Valamint

Részletesebben

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül EKPortal (IxWebEk) felhasználói súgó (infomix Kft) Bizalmas 1. oldal 2008.03.28. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1 Portál elérhetısége... 3 1.1

Részletesebben

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz Tartalomjegyzék 1. MS Outlook Express... 3 2. MS Outlook 2003... 7 3. Mozilla Thunderbird... 10 Bevezetés Ez a dokumentum az e-szignó archívum

Részletesebben

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Rádi Viktor 1. Bevezetés 1.1. Célok Ez a bemutató a hallgatókat hivatott segíteni a VirtualBox használatának elsajátításában

Részletesebben

Portforward beállítási segítség

Portforward beállítási segítség Portforward beállítási segítség Portforwardra olykor lehet szükségünk, hogyha otthonról érjünk el olyan weboldalakat melyek egyébként csak az ELTE hálózatából tölthetőek le, illetve csak Magyarországról

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01 Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.01 Tartalomjegyzék Általános áttekintés 3 A DocGP rendszer célja 3 A rendszer által biztosított szolgáltatások 3 A felhasználói felület elérése 3 JAVA JRE telepítése 3

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével.

Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével. Készülék szoftverének manuális frissítése SP Flashtool segítségével. A telepítés előfeltételei: Győződjön meg róla, hogy az ön számítógépe stabil áramellátással rendelkezik, lehetőségekhez mérten a frissítést

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től HomeWeb csomagok Ha Ön szeretné családjával megosztani fotóit, vagy valamilyen családi eseményt szeretne egyszerű weboldalon megmutatni

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/

DRÉN & VALNER SZOFTVER KFT 4031 Debrecen, Egyetem sugárút 11/a. 1/5. 52/ , 52/ , 30/ DVNAV regisztráció A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról kapott NAV jelentés

Részletesebben

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze.

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. Adat mentés A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. A program telepítése: A program nem igényel telepítést. Másoljuk a számítógépünkre tetszıleges helyre. Készítsünk

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

SZERVIZ 7. a kreatív rendszerprogram. Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz. Verzió: 08/ 2010

SZERVIZ 7. a kreatív rendszerprogram. Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz. Verzió: 08/ 2010 SZERVIZ 7 a kreatív rendszerprogram Telepítési dokumentáció Szerviz7 DEMO alkalmazásokhoz Verzió: 08/ 2010 3Sz-s Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Postacím és operatív telephely: 1158 Budapest, Jánoshida

Részletesebben

Android alapok. Android játékfejlesztés

Android alapok. Android játékfejlesztés Az Android Studio fejlesztőkörnyezet letöltése, telepítése képernyőképekkel bemutatva, illetve az első programunk létrehozása. (Hello World) Android alapok Android játékfejlesztés Készítette: Soós András

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet

E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet E-book export, letöltés, offline olvasási segédlet Hogyan mentsünk ki oldalakat, fejezeteket az elektronikus könyvekből? 1. Nyissuk meg az Egyetemi Könyvtár weboldalát (www.ek.szte.hu ), és kattintsunk

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_ins

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra: A program telepítése A 2017-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

K&H token tanúsítvány megújítás

K&H token tanúsítvány megújítás K&H token tanúsítvány megújítás felhasználói kézikönyv 2014.10.15. verzió: 1.2 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3 2 Technikai feltételek... 3 3 A tanúsítványok megújításának folyamata Firefox... 6 4 A

Részletesebben

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE

STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE Megjegyzések STATISTICA VERSION 13 CONCURRENT NETWORK TELEPÍTÉSE 1. A konkurrens hálózati verzió telepítése két részből áll: a) szerver telepítés, és b) munkaállomás telepítés minden kliensen. Ezzel szemben,

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

E-Ingatlan tanúsítványkiadó kulcs felvétele

E-Ingatlan tanúsítványkiadó kulcs felvétele E-Ingatlan tanúsítványkiadó kulcs felvétele Tartalomjegyzék Probléma leírása...1 Internet Explorer 6...2 Internet Explorer 7...7 Mozilla Firefox 2...12 Probléma leírása A böngészık az E-Ingatlan (teszt

Részletesebben

Tisztelt Tulajdonosok!

Tisztelt Tulajdonosok! Tisztelt Tulajdonosok! A társasház honlapja a www.tarsashazi-manager.hu oldalon elindult, feltöltése, fejlesztése folyamatosan folyik. A honlap használatához regisztrálniuk kell a tulajdonosoknak. A regisztráció

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben