7. Mi a részvénypiac?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7. Mi a részvénypiac?"

Átírás

1 7. Mi a részvénypiac?

2 Mi a részvénypiac? 1. Mi az a részvénypiac? 2. Hogyan működik a részvénypiac? 3. Mi az a piaci megbízás/order és stop order? 4. Benjamin Graham és a Piac Úr (Mr. Market)

3

4

5 Mi a részvénypiac? Piac, ahol ételekkel kereskednek miközben pénzt csinálnak. Részvénypiac, ahol cégek tulajdonrészeivel kereskednek miközben pénzt csinálnak.

6 Mi a részvénypiac? Kik határozzák meg az árakat, a vevők vagy az eladók? Ki határozza meg az árakat, ha sok a vevő? Ki határozza meg az árakat, ha sok az eladó? Eladók > Vevők VS Eladók < Vevők

7 Mi a részvénypiac? Pontosan így működik a részvénypiac is Ki a vevő? Ki az eladó? Eladók > Vevők VS Eladók < Vevők

8 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért Bróker 1 nap alatt vagy pl. 30 nap alatt akarja eladni.

9 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért Bróker Order Akkor adom el, ha valaki egy részvényt 123 dollárért akar venni. Nagyobb vételi ajánlat esetén Éva alacsonyabb áron adhatja el a részvényét, ha több vevőnek történik az eladás.

10 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért. $123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. Stop order: 122 dollárért. $122 Mi történik egy ilyen esetben?

11 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért $123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. Stop order: 122 dollárért. $122 Mi történik egy ilyen esetben?

12 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért 123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. order: 122 dollárért. 122 El akarja adni JNJ részvényét Market order A piaci ár most 122 dollár

13 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért. $123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. order: 122 dollárért. $122 A piaci ár most 123 dollár Akar venni egy JNJ részvényt. Market order

14 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Bróker Ez azt jelenti, hogy a cég részvényenkénti értéke most 123 dollár? Vagy csak azt jelenti, hogy néhány ember 123 dollárért kereskedett?

15 Mi az a limit order? Eladó Vevő Van egy JNJ részvénye. El akarja adni 123 dollárért, vagy jobb áron. Bróker Limit order Akkor teljesül a megbízás (order), amikor valaki hajlandó megvenni a részvényt 123 dollárért vagy többért.

16 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Bróker Van egy JNJ részvénye. Limit order: $123 Akar venni egy JNJ részvényt. Limit order: $122 (nem ad többet 122 dollárnál)

17 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő El akarja adni JNJ részvényét. Limit order: $123 $123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. Limit order: $122 $122 Mi történik ha az eladó és a vevő ilyen order-eket ad be?

18 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő El akarja adni JNJ részvényét. Limit order: $123 $123 Bróker Akar venni egy JNJ részvényt. Limit order: $122 $122 El akarja adni JNJ részvényét Market order A piaci ár $122 lesz.

19 Hogyan működik a részvénypiac? Eladó Vevő Ez a cég nem tetszik nekem. Más helyen több pénzt tudok csinálni. Bróker Ez a cég tud nekem pénzt csinálni. Minden egyen adás-vétel, más néven trade mögött mindig eladók és vevők állnak. Kell a pénz, mert autót akarok venni. Ez a cég tud nekem pénzt csinálni.

20 Hogyan működik a részvénypiac? Naponta sok ezer order mozgatja a piacon az árakat.

21 Piac úr, azaz Mr. Market Benjamin Graham elmélete Piac úrról. Egy érzelmi zavarokkal küzdő üzleti partner. Nem tudod megváltoztatni a viselkedését csak reagálni tudsz rá. Piac úr a szolgád, nem a főnököd. Warren Buffett

22 Benjamin Graham & Piac úr Érzelmek irányítják. Hé emberek! Gyertek vásárolni! Mindenki pénzt csinál! Te is tudsz!

23 Benjamin Graham & Piac úr Érzelmek irányítják. Vigyázz, mert minden pénzedet elveszem! A kilátások a jövőre nagyon borúsak

24 Benjamin Graham & Piac úr Vigyázz, mert hülyét csinálhat belőled! Soha ne dönts Piac úr érzelmei alapján! Mind fantasztikus, mind szörnyű ajánlatokat kínál időről időre. Dönts okosan, a tények és a pénzügyi adatok alapján, és használd ki a lehetőségeket, amiket kínál! Piac úr a szolgád, nem a főnököd. Warren Buffett

25 8. Piaci buborékok és krízisek

26 Piaci buborékok & krízisek 1. Félelem/kapzsiság ciklus 2. Warren Buffett véleménye a piaci pszichológiáról 3. A részvények halmozása vs. kereskedés a részvényekkel

27 Mit csinálnál?

28 Miért állnak az emberek sorban? Mindenki arra vár, hogy bejusson, akkor biztos ez lehet a legjobb hely, ahova mehetek.

29 Ösztön Sok esetben ösztönösen cselekszünk. Ezt tudnod kell. Amiben nincs tapasztalatod vagy tudásod, ösztönösen cselekszel.

30 Félelem/kapzsiság ciklus A legtöbb befektető tapasztalat és tudás nélkül, ösztönösen fektet be. Megoldás: Szerezz tudást és az alapján dönts! Ne az érzelmeid és ösztöneid alapján!

31 Buffett és a piaci pszichológia Kapzsiság Itt az emberek az áremelkedésre játszanak, nem az értékre. Gyorsan zsákoljunk be! Félelem Itt az emberek félnek, hogy mindent elveszítenek. Nem tudom mennyit érnek a részvények, jobb ha kiszállok.

32 Warren Buffett piaci pszichológiája Ha tudod mennyit ér egy részvény, az segít felismerni, hogy Piac úr most a kapzsi vagy a félelem ciklusában van. ezért vagyunk most itt. A kulcs, hogy akkor legyél kapzsi, amikor a többiek félnek, és akkor félj, amikor a többiek kapzsik. Warren Buffett To be greedy when others are fearful and to be fearful when others are greedy.

33 Részvény halmozás vs. kereskedés A piac rövid távon úgy működik, mint egy szavazó gép, hosszú távon pedig mint egy mérleg. Benjamin Graham The stock market behaves like a voting machine, but in the long term it acts like a wind machine. Rövid távon Bárki leadhatja szavazatát egy részvény árára. Hosszú távon A cég értéke tükröződik a részvény árban.

34 Részvény halmozás vs. kereskedés Értékalapú megközelítés Tetszik nekem az American Eagle. A cég EPS mutatója $2, a $18 book value egy nagyszerű biztonsági ráhagyás (margin of safety). Az osztalék 1%, ami oké. A cég belső értéke (intrinsic value) számításaim szerint $22. Érzelmi alapú megközelítés Tetszik nekem az American Eagle. Egy csomó ruhát vásároltam már ott. Minden bevásárlóközpontban ott vannak. Minden fiatal ott vásárol. Éppen most nyitottak egy új üzletet a szomszéd városban. Veszek a részvényeikből.

35 Részvény halmozás vs. kereskedés

36 Részvény halmozás vs. kereskedés

37 Részvény halmozás vs. kereskedés Értékalapú megközelítés Nagyszerű! Habár a cégnek kisebb a nyeresége, mint vártam, de még mindig $20-t ér részvényenként. Mivel most $15-on forog ezért gyorsan veszek még amíg megkapom ezen a jó áron. Érzelmi alapú megközelítés Ó,jaj! Mibe kevertem bele magamat! 500 dollárt veszítettem! Az American Eagle egy jó cég, hogyan mehetett le ennyire az árfolyama? Talán jobb ha eladom mielőtt mindent elveszítek

38 Részvény halmozás vs. kereskedés Éva újravásárol, befektet $2000 -t és vesz 133 részvényt. Így 233 db részvény tulajdonosa. Zoli végül úgy dönt, hogy még tartja a 100 db részvényét

39 Részvény halmozás vs. kereskedés Hihetetlen, hogy még mindig $15-on kereskedik ezt a részvényt. Most $21 ér részvényenként az új pénzügyi adatok alapján. Veszek még. Újabb 133 db részvényt vásárol $2000-ért, így 366 db részvénye lesz. Zoli még mindig tartja a 100 db részvényt.

40 Részvény halmozás vs. kereskedés Értékalapú megközelítés Jelenleg magasabb áron forog ez a részvény, mint amennyit ér. Ideje más befektetés után nézni. Befektetett összeg: $6000, Nyerség: $2784 (46%-os hozam) A piaci ár jelenleg $24 Érzelmi alapú megközelítés Klassz. Tudtam, hogy ez egy jó befektetés. Veszek még. Befektetett összeg: $2000 Nyereség: $400 (20%-os hozam)

41 Részvény halmozás vs. kereskedés Te milyen típusú befektető vagy? Olyan, mint Éva, vagy olyan mint Zoli? Mit gondolsz, ki határozza meg a piaci árat hosszútávon? Éva vagy Zoli?

42 Részvény halmozás vs. kereskedés Rövid távon Bárki leadhatja szavazatát egy részvény árára. Hosszú távon A cég értéke tükröződik a részvény árban.

43 Részvény halmozás vs. kereskedés Ha úgy szeretnél befektetni, mint Éva, akkor ahhoz tudás és ismeret szükséges, ahelyett, hogy az ösztöneidre hallgatsz.

44 9. Mi a FED?

45 Mi a FED? 1. Mi a FED? 2. Mi a FED célja? 3. Hogyan változtatja meg a FED a piaci kondíciókat az alapkamat változtatásával? 4. Mit tudhatunk meg a FED viselkedéséből a Piac úrról?

46 Mi a FED?

47 Mi a FED United States Federal Reserve A FED kontrollálja az USA valutáját és gazdaságát előtt több, mint valuta volt forgalomban az USA-ban. A FED célja, hogy stabilitást biztosítson a volatilis gazdasági környezetben.

48 Mi a FED Federal Reserve vegyes állami-privát rendszerben működik A tulajdonosai: 12 regionális federal reserve bank, kereskedelmi bankok, külföldi bankok és magánszemélyek. A FED-nek megvan az a képessége, hogy pénzt nyomtasson. A FED legtöbb tevékenysége nem publikus zárt ülések. Sok kérdőjel van a FED körül Jelenlegi elnöke: Janet Yellen

49 Mi a FED célja? 1) Maximális foglalkoztatottság elérése és stabilizálja az árakat 2) Felügyelje és szabályozza a bankok működését 3) Stabilizálja a pénzügyi rendszert 4) Pénzzel segítse az amerikai kormányt

50 Mi a FED? A piaci buborékokat és recessziókat az alapkamat változtatásával próbálja befolyásolni. Pl ban pontosan tudta, hogy mi történik és próbálta befolyásolni a gazdasági folyamatokat.

51 Hogyan stabilizálja a FED a pénzügyi rendszert? $5000 jutalom Mennyit ér számodra ez az autó?

52 Hogyan stabilizálja a FED a pénzügyi rendszert? $5000 jutalom Az autó ára: $ Kamat: 15% Havi törlesztő részlet: $594 Összes kamat: $ Az autó bekerülési ára: $40 684

53 5 év alatt

54 Hogyan stabilizálja a FED a pénzügyi rendszert? $5000 jutalom Az autó ára: $ Kamat: 1% Havi törlesztő részlet: $427 Összes kamat: $641 Az autó bekerülési ára: $30 641

55 5 év alatt

56 Hogyan stabilizálja a FED a pénzügyi rendszert? Ugyanaz az autó ugyanaz a piaci ár. Különböző kamatok különböző érték és ezért különböző költési szokások

57 Hogyan stabilizál a FED? A kamatnak magasnak kell lennie. Így gondolkodott: Meg kell állítani ezt a buborékot. A FED tudja, hogy a Piac úrnak nincs igaza. A kamatnak alacsonynak kell lennie. Így gondolkodott: Az embereknek többet kell költeniük, hogy a gazdagság fellendüljön.

58 Mit üzen nekünk a FED?

59 Mit érdemes venni és mikor? A FED folyamatosan csökkenti a kamatot. Amikor a kamatok magasan vannak, akkor kötvényt érdemes venni. Miért? 1) 2)

60 Mit érdemes venni és mikor? A FED folyamatosan csökkenti a kamatot. Amikor a kamatok magasan vannak, akkor kötvényt érdemes venni. A magas kamat szép pénz hoz neked. Amikor a kamatok csökkenet a kötvényed értéke nő.

61 Mit érdemes venni és mikor? A FED folyamatosan emeli a kamatot. Amikor a kamatok alacsonyan vannak, akkor részvényt érdemes venni. Hogyan? 1) 2)

62 Mit érdemes venni és mikor? A FED folyamatosan emeli a kamatot. Amikor a kamatok alacsonyan vannak, akkor részvényt érdemes venni. Keress cégeket alacsony hitellel, amelyek nyereségesek és jó a P/BV (price/book value) aránya. Állapítsd meg a cég belső értékét (intrinsic value) és ha a cég részvényárfolyama alacsonyabb, akkor vedd meg!

63 10. Mi a pénzügyi kockázat?

64 Kockázat 1. Hozam/Kockázat - Reward/Risk 2. Mihez viszonyítva mérjük a kockázatot és a hozamot? 3. Mi okozza a pénzügyi kockázatot egy cégben?

65 Kockázat

66 Kockázat Nagy nyomás és stressz Kisebb kockázatvállalás. Nagy kockázat, nagy nyereség reményében.

67 Kockázat - Hozam Mi a kockázat és mi a hozam befektetés esetén? Sok pénzt csinálhatsz anélkül,hogy dolgoznál. Elvesztheted a pénzed egy részét vagy az egészet.

68 A befektetés kockázati szintje

69 A befektetés kockázati szintje 10 éves amerikai államkötvény A 10 éves amerikai államkötvényt viszonyítási alapként használjuk a befektetéseink hozam/kockázati szintjének a mérésére. Jelenleg a 10 éves amerikai államkötvény kamata: 2,84% (mindennap változik) A befektetés kockázatát nullának tekintjük. Ehhez viszonyítjuk hát a befektetéseinket, ami azt is jelenti hogy benchmarknak tekintjük.

70 Mi a pénzügyi kockázat oka 1) Az első legfontosabb tényező az adósság. Ha egy cégnek sok adóssága van, akkor az számodra, mint befektető nagy kockázatot tartalmaz. Miért van egy cégnek sok adóssága?

71 Mi a pénzügyi kockázat oka Fel akarja gyorsítani az időt. Az adósság az idő felgyorsításának eszköze. Most akarja birtokolni az eszközöket, nem később. Miért probléma ez?

72 Mi a pénzügyi kockázat oka Miért kockázatos felgyorsítani az időt? Nagyobb a hibázás lehetősége.

73 Csak amikor a dagály visszahúzódik, akkor látható, hogy kik fürdenek meztelenül. Warren Buffett Only when the tide goes out, you discover who s been swimming naked.

74 Mi a pénzügyi kockázat oka 2) A második legfontosabb tényező amikor túl drágán vesszük meg a befektetést. Az ár az, amit fizetsz. Az érték, amit kapsz. Warren Buffett

75 Mi a pénzügyi kockázat oka Ennek a háznak az ára $ Ennek a férfinak annyira tetszik, hogy dollárral magasabb árat licitált, hogy biztosan az övé legyen. Ez az álom háza. Az ár az, amit fizetsz. Az érték, amit kapsz. Warren Buffett

76 Mi a pénzügyi kockázat oka Ennek a háznak az ára $ Egy évvel később el kell adnia, mert új állást kapott és el kell költöznie. Megpróbálja eladni, de közel nem tudja azon az áron, amelyen ő vette. Az ár az, amit fizetsz. Az érték, amit kapsz. Warren Buffett

77 Mi a pénzügyi kockázat oka Ennek a háznak az ára $ A ház még mindig gyönyörű. A piaci feltételek nem változtak. A gond csak az, hogy sokkal drágábban vette, mint amennyit ér. Az ár az, amit fizetsz. Az érték, amit kapsz. Warren Buffett

78 Mi a pénzügyi kockázat oka Miben különbözik drágábban megvenni egy házat és Érték: $ Fizetett: $ Nincs különbség drágábban megvenni ezt a befektetést? Érték: $20 Fizetett: $25 Az ár az, amit fizetsz. Az érték, amit kapsz. Warren Buffett

79 Mi a pénzügyi kockázat oka 3) A harmadik kockázati tényező, amikor nem tudod, hogy mit csinálsz. A kockázat mindig akkor keletkezik, amikor a befektetők nem tudják, hogy mit csinálnak. Warren Buffett

80 Mi a pénzügyi kockázat oka Miért van az, hogy emberek meg tudják állapítani mennyit ér egy ház, de azt nem tudják megállapítani, hogy mennyit ér egy részvény? Ezt értik az emberek. Sok ember nem érti ezt. A kockázat mindig akkor keletkezik, amikor a befektetők nem tudják, hogy mit csinálnak. Warren Buffett

81 3 legnagyobb kockázat 1. Túl nagy adósság 2. Túl sokat fizetsz egy befektetésért 3. Nem tudod, hogy mit csinálsz

82 11. Infláció

83 Infláció miről lesz szó? 1. Mi az infláció? 2. Hogyan és miért inflálja a pénzt a FED? 3. Hogyan befolyásolja az infláció a kötvényeket és a részvényeket?

84 Infláció Emlékszem még, amikor 1 forint 50 fillér volt egy gombóc fagyi

85 Miért inflálja a pénzt a FED? Azt válaszolná, hogy azért, mert így védi meg a gazdaságot a mély recessziótól és depressziótól. Ez egy indirekt formája az adónak. Hogyan történik a pénz inflálása? A FED növeli a pénz mennyiséget a piacon.

86 Infláció hatása a befektetéseidre Milyen hatással van az infláció a A) KÖTVÉNYEKRE illetve B) RÉSZVÉNYEKRE

87 Infláció hatása a KÖTVÉNYEKRE

88 Infláció hatása a KÖTVÉNYEKRE

89 Infláció hatása a KÖTVÉNYEKRE A kötvényekre az infláció igen drasztikus hatással van. Kötvény kamat - Infláció Kötvény reál kamata

90 Infláció hatása a RÉSZVÉNYEKRE 5%-os az infláció között

91 Infláció hatása a RÉSZVÉNYEKRE

92 Infláció hatása a RÉSZVÉNYEKRE

93 Infláció hatása a RÉSZVÉNYEKRE Azon vállalatok esetén, ahol nincs adósság, az inflációnak a részvényekre nézve nincs hatása. Tanulság: az inflációnak nincs olyan erőteljes hatása a részvényekre, mint amilyen kötvényekre van.

94 12. Hitelminősítés

95 Hitelminősítés 1. Mi az a hitelminősítés? 2. Mit jelent számunkra a hitelminősítés?

96 Hitelminősítés

97 Hitelminősítés

98 Hitelminősítés

99 Hitelminősítés

100 Hitelminősítés

101 Hitelminősítés

102 Hitelminősítés

103 Hitelminősítés

104 Hitelminősítés

105 Hitelminősítés

106 Hitelminősítés A közvélemény nem helyettesíti a gondolkodást. Warren Buffett Csak a betűk nézegetése nem jelent semmit. Meg kell nézni a betűk mögött lévő statisztikát. Keress rá a Google-ban: U.S. Municipal Bond Fairness Act Cselekedj a kockázattűrésednek megfelelően és a rendelkezésre álló tudásod alapján!

107 13. Hozamgörbe

108 Hozamgörbe 1. Mi az a hozamgörbe? 2. Hogyan tudod használni a hozamgörbét, hogy megjósold a piac viselkedését?

109 Hitelminősítés

110 Hozamgörbe

111 Hozamgörbe

112 Hozamgörbe

113 Hozamgörbe

114 Hozamgörbe

115 Hozamgörbe

116 Hozamgörbe

117 Hozamgörbe

118 Hozamgörbe

119 Hozamgörbe Link: Data-Visualization.aspx

120 Hozamgörbe Mi az, ami fontos? A hozamgörbék segítenek neked megérteni, hogy a FED hogyan próbálja iránytani a gazdaságot. A vállalatok belső értékét (intrinsic value) a 10 éves államkötvény hozama alapján fogjuk számolni.

121 Hozamgörbe Lapos hozamgörbe: A FED megpróbálja lassítani a gazdaságot.

122 Hozamgörbe Inverz hozamgörbe: A FED megpróbálja lassítani a gazdaságot.

123 Hozamgörbe Emelkedő hozamgörbe: A FED megpróbálja élénkíteni a gazdaságot.

124 Hozamgörbe Dow Jones

125 Hozamgörbe Dow Jones

126 Hozamgörbe Dow Jones

127 Link:

128 Link: A FED megpróbálja lassítani a gazdaságot a hozam: 6-7%

129 Hozamgörbe Mi történt 2000 után? - Dow Jones

130 Hozamgörbe 2001-ben Dow Jones eleje, a 2002 krízis előtti időszak inverz hozamgörbe recessziót lát a FED.

131 Hozamgörbe 2002-ben Dow Jones 2002-es krízis alacsony kamat az elején, a végén magasabb.

132 Hozamgörbe 2003-ban Dow Jones 2003-ban a mély válságban a kamat még alacsonyabb FED élénkíteni akarja a gazdaságot.

133 Hozamgörbe 2006-ban Dow Jones 2006-ban Lapos a hozamgörbe lassítani akar a FED.

134 Hozamgörbe 2007-ben Dow Jones 2007-ben Magasabb a kamat, és inverz hozamgörbébe megy át.

135 Hozamgörbe 2008-ban Dow Jones 2008 krízisben A FED már látja, hogy recesszió jön.

136 Hozamgörbe 2009-ben Dow Jones 2009 krízisben A FED már élénkíteni akarja a piacot nagyon alacsony, majdnem 0% az elején a kamat és a végén is csak 3%.

137 Hozamgörbe 2017 május Dow Jones 2017 május 05.

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett Warren Buffett, értékalapú befektető Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett 1. Mi az az értékalapú befektetés? Mi az értékalapú befektetés? Az értékalapú befektetés lényege,

Részletesebben

Kereskedés a tőzsdén

Kereskedés a tőzsdén Kereskedés a tőzsdén Egy kis ismétlés a tőzsde Térben és időben koncentrált piac A kereskedés az áru jelenléte nélkül történik Szabályozott piac törvény szabályozza a működést és a kereskedés módját Közvetlenül

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,638 HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 8 180 498 608 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,657HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 7 625 768 268 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

-menedzselt konzervatív eszközalap

-menedzselt konzervatív eszközalap -menedzselt konzervatív EUR Kockázati besorolás: ++ Ajánlott időtáv: 3 év döntő része az eurozóna kötvénypiacán főleg államkötvényekbe kerül, de vásárolhat vállalati kötvényeket A 10%-nyi részvény rész

Részletesebben

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra)

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) VÁLLALATI PÉNZÜGYEK III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár Részvény: olyan lejárat nélküli értékpapír, amely a társasági tagnak: 1) az alaptőke

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

HAMAROSAN ÚJRA KOPOGTATHAT A RETTEGETT RECESSZIÓ?

HAMAROSAN ÚJRA KOPOGTATHAT A RETTEGETT RECESSZIÓ? Nagyobb a valószínűsége annak, hogy recesszió lesz, mint annak, hogy nem lesz. Erről szól az alábbi tanulmány, amelyben egy igen fontos gazdasági előrejelző eszköz segítségével érted majd meg, hogy mennyire

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

A világgazdaság a pénzügyi piacok szemüvegén át nézve Jaksity György, Concorde Értékpapír Rt.

A világgazdaság a pénzügyi piacok szemüvegén át nézve Jaksity György, Concorde Értékpapír Rt. A mulatságnak vége A világgazdaság a pénzügyi piacok szemüvegén át nézve Jaksity György, Concorde Értékpapír Rt. Az előadás célja Bemutatni a jelenlegi válsághoz vezető utat Elemezni a krízis legfontosabb

Részletesebben

A vállalkozások pénzügyi döntései

A vállalkozások pénzügyi döntései A vállalkozások pénzügyi döntései A pénzügyi döntések tartalma A pénzügyi döntések típusai A döntés tárgya szerint A döntések időtartama szerint A pénzügyi döntések célja Az irányítás és tulajdonlás különválasztása

Részletesebben

Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja. Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes

Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja. Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes Kockázatkezelés, finanszírozás avagy a hosszútávú siker útja Vaszkó Szabolcs - ErsteBroker Befektetési igazgató-helyettes 1 Attitüd vs befektetendő tőke Attitűd definiálása Mik a céljaim? Befektetendő

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

A pénzügyi kockázat elmélete

A pénzügyi kockázat elmélete 7. Kötvények és árazásuk Részvények és kötvények Részvény: tulajdonrészt jelent, részesedést a vállalat teljesítményéb l. Kötvény: hitelt jelent és a tartozás visszazetésének szabályait. A részvényeket

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

Reálszisztéma Csoport

Reálszisztéma Csoport Reálszisztéma Csoport Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 1053 Budapest, Kossuth L. u. 4 - Városház u. 1. Befektetési Alapkezelő Zrt. Autó Buda Toyota márkakereskedés Autó Buda Lexus márkakereskedés

Részletesebben

Szerbia bankrendszere és a válság

Szerbia bankrendszere és a válság Szerbia bankrendszere és a válság Jelasity Radován Elnök, Szerb Nemzeti Bank Budapest, 2009. November 5. Csak ha az dagály visszavonul, fog kiderülni ki úszott meztelenül * Alacsony állami rizikóbesorolás:

Részletesebben

HÁROM MODELL PORTFÓLIÓ. Készítette: Alkér Orsolya Dátum: MODELL PORTFÓLIÓ

HÁROM MODELL PORTFÓLIÓ. Készítette: Alkér Orsolya Dátum: MODELL PORTFÓLIÓ 3 MODELL PORTFÓLIÓ 1 Nézd végig ÉLŐBEN a vagyonépítést 3 különböző kockázatú portfólió épülésének végigkövetésével! 3 modell portfóliót indítottunk el 2019.06.25-én. 1) MR WILSON FÓKUSZÁLT ÉRTÉKALAPÚ PORTFÓLIÓJA

Részletesebben

Horvath Julius. 14. Fejezet. Pénz, kamatláb és valutaárfolyam. Slides prepared by Thomas Bishop

Horvath Julius. 14. Fejezet. Pénz, kamatláb és valutaárfolyam. Slides prepared by Thomas Bishop Horvath Julius 14. Fejezet Pénz, kamatláb és valutaárfolyam Slides prepared by Thomas Bishop Tartalom A pénz definíciója Az egyéni pénzkereslet Aggregált pénzkereslet Pénzkínálat és árfolyam rövid távon

Részletesebben

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő Miért érdemes kölcsön felvételkor deviza alapú kölcsönt igényelni? Hazánk lakossági hitelállományának túlnyomó része devizaalapú kölcsönökből áll. Ennek oka, hogy a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott

Részletesebben

IPO/részvénybefektetés - magánemberként. Móró Tamás vezető stratéga

IPO/részvénybefektetés - magánemberként. Móró Tamás vezető stratéga IPO/részvénybefektetés - magánemberként Móró Tamás vezető stratéga Az előadás vázlata 1. a Concorde Csoport 2. befektetési politika 3. fundamentális vagy technikai alapon? 4. mit érdemes figyelni egy papír

Részletesebben

Újra eljön a magyar részvények ideje?

Újra eljön a magyar részvények ideje? Újra eljön a magyar részvények ideje? Cinkotai Norbert Vezető elemző 2 Mi változott április óta? Az infláció erősödik, velünk maradhat. Nem csak itthon. A volatilitás némileg csökkent, de a piacok alig

Részletesebben

Rövid távú modell II. Pénzkínálat

Rövid távú modell II. Pénzkínálat Rövid távú modell II. Pénzkínálat Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Elkezdtük felépíteni a rövid távú modellt Ismerjük a kamatláb és a kibocsátás közti kapcsolatot

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Az eszközalap tervezett befektetési korlátai: Eszközcsoport Minimális arány Maximális arány Megcélzott arány. Mögöttes befektetési alap 90% 100% 100%

Az eszközalap tervezett befektetési korlátai: Eszközcsoport Minimális arány Maximális arány Megcélzott arány. Mögöttes befektetési alap 90% 100% 100% AEGON TEMPÓ ALLEGRO 10 Az eszközalap kizárólag az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt, forintban denominált Aegon Tempó Allegro 10 Alapokba Aegon Tempó Allegro 10 Alapok Alapja

Részletesebben

GLOBAL MULTI ASSET TACTICAL DEFENSIVE FUND E-ACC-EURO

GLOBAL MULTI ASSET TACTICAL DEFENSIVE FUND E-ACC-EURO Megközelítés és stílus Az alapot team módszer alkalmazásával kezelik a piacok ingadozása melletti tőkevédelemre összpontosító, következetes hozamtermelés céljával. Az alap az összehasonlítást szolgáló,

Részletesebben

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX 2014. október 10. 11:33 Borzasztó napja volt tegnap az amerikai befektetőknek, a közelgő kamatemelés és a gyenge európai és kínai konjunktúrával kapcsolatos

Részletesebben

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége eséssel zárta a csütörtöki tőzsdei kereskedést a vegyes makrogazdasági és vállalati hírek megjelenése után. Csütörtökön

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Elméleti Alapok Végh Richárd Budapesti Értéktızsde Zrt. Budapest, 2009.05.26-28. Mirıl lesz szó? Certifikát fogalma és hozzá kapcsolódó alapfogalmak Certifikátok fajtái

Részletesebben

Tőkepiaci alapismeretek

Tőkepiaci alapismeretek Tőkepiaci alapismeretek Pénzügyi piacok Az értékpapírpiac Tőzsdék története Budapesti Értéktőzsde Ajánlat Elszámolás Társasági esemény Adózás Mi a tőzsde? A Budapesti Értéktőzsde A rendszer A frankfurti

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (3. hét)

BC Tipp heti statisztika (3. hét) BC Tipp heti statisztika (3. hét) EURGBP vétel 0,8275 áttörésekor Profitcél: 0,8480 Javasolt stop loss: 0,8191 2013.01.11. 15:15 50 000 129 pont 224 745 Ft 439 500 Ft 2 500 000 Ft 1 / 8 EURUSD vétel 1,3358

Részletesebben

A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a. CIB Nyugdíjpénztár 2016-os és a 2017-es időarányos teljesítményéről

A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a. CIB Nyugdíjpénztár 2016-os és a 2017-es időarányos teljesítményéről CIB Nyugdíjpénztár A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2016-os és a 2017-es időarányos teljesítményéről Budapest, 2017.05.29 Tartalom Teljesítmény-bemutatás a portfolió teljesítménye

Részletesebben

Befektetési döntések mozgatórugói

Befektetési döntések mozgatórugói Befektetési döntések mozgatórugói Erste Alapkezelő Zrt. 2016. november 1 Befektetési döntések hátterében l. Automatikus (gyors) II. Akaratlagos (lassú) Érzelmek Tim Roth (Dr. Lightman, Hazudj, ha tudsz

Részletesebben

15. Hét 2010. április 13. Kedd

15. Hét 2010. április 13. Kedd Napii Ellemzéss 15. Hét 2010. április 13. Kedd Összegzés A hét első kereskedési napja meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett. Az európai mutatók stagnáltak, vagy minimális emelkedéssel vették a napot.

Részletesebben

kedd, május 26. Vezetői összefoglaló

kedd, május 26. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. május 26. Vezetői összefoglaló Negatív tartományban zárt a vezető nemzetközi részvényindexek többsége pénteken. Ma reggel az euró jegyzései 0,1 százalékos gyengülést követően 307 felett jártak.

Részletesebben

Erős vs. gyenge forint

Erős vs. gyenge forint 2010 február 15. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Naponta halljuk a hírekben, hogy most épp gyengült vagy erősödött a forint, hogyan

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

A türelem dollárt terem! Befektetés alapozó. Tartalomjegyzék

A türelem dollárt terem! Befektetés alapozó. Tartalomjegyzék A türelem dollárt terem! Befektetés alapozó Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 Magas hozamú befektetés... 3 Én alkalmazom az OKOSAN szabályt... 7 Amit Én ajánlok!... 8 Horváth Tamás (Bighori) oldal 1 Bevezetés

Részletesebben

Tőkepiaci, tőzsdei alapismeretek

Tőkepiaci, tőzsdei alapismeretek Tőkepiaci, tőzsdei alapismeretek Lengyel Judit Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest, 2014. április 17. Játsszunk tőzsdét! Mindenki válasszon egy számot 0 és 100 között Aki legközelebb lesz a nyerőszámhoz,

Részletesebben

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK INDEX ALAPÚ ETF SEGÍTSÉGÉVEL

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK INDEX ALAPÚ ETF SEGÍTSÉGÉVEL 2016.11.22 Fekete Ákos BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK INDEX ALAPÚ ETF SEGÍTSÉGÉVEL Mi az az ETF? Tőzsdén kereskedett értékpapír, amely leköveti egy eszköz ármozgását. BÉT (XETRA) Exchange-Traded Fund DEUTSCHE

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL 2014. október HANSAINVEST Hanseatische Investment Gmbh alapjai 2014. október Forrás: hansainvest.de HANSAinternational

Részletesebben

ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A évi CXXXVIII. törvény 44. alapján. Személyes adatok

ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A évi CXXXVIII. törvény 44. alapján. Személyes adatok ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A 2007. évi CXXXVIII. törvény 44. alapján Személyes adatok Kérjük, hogy az alábbi adatokat nyomtatott betűvel töltse ki! Név: Lakcím: E-mail cím: Telefonszám:

Részletesebben

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Kass Zoltán zoltan.kass@xtb.hu 70/341-2180 X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Bank kontra Online Trading Mi kell a 100% éves profithoz Egy befektetési stratégia

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 3.

Vezetői összefoglaló április 3. 2018. április 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 1 Határidős szerződések és opciók 1 Mi egy származékos pénzügyi termék (derivative)? Értéke egy másik eszköz, vagyontárgy (asset) feltételezett jövőbeli értékétől függ. Pl.: határidős szerződés, opciók,

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 30. Vezetői összefoglaló Szerdán negatív tartományban zártak a nemzetközi részvényindexek. Elérte a 302-es szintet a forint ma reggel az euróval szemben. Átlag feletti forgalom

Részletesebben

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS ALLIANZ.HU ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk BIZTONSÁGOS KÖTVÉNY EURÓ (BKE) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A

Részletesebben

Money és Risk Management

Money és Risk Management Money és Risk Management Antimartingale rendszerek módszerek modellek technikák Kreatív Stop kockázatok Kockázatcsökkentés Profitmaximalizálás Stop Loss megbízások A kereskedésünk legfontosabb része, mely

Részletesebben

Az eszközalap befektetéseinek jellemző földrajzi és szektoriális kitettsége: amerikai dollárban jegyzett pénzpiaci eszközök.

Az eszközalap befektetéseinek jellemző földrajzi és szektoriális kitettsége: amerikai dollárban jegyzett pénzpiaci eszközök. ABERDEEN LIQUIDITY FUND (LUX) US DOLLAR PÉNZPIACI ESZKÖZALAP (USD) Érvényes: 2019. augusztus 9-től Az eszközalap kizárólag az Aberdeen Standard Liquidity Fund (Lux) US Dollar Fund befektetési jegyeit tartalmazza,

Részletesebben

Biztosítási Eszközalapok brosúrája

Biztosítási Eszközalapok brosúrája Biztosítási Eszközalapok brosúrája ESZKÖZALAP MEGNEVEZÉSE: NOVIS Rövid futamidejű Magyar Kötvény Eszközalap Jelen Biztosítási Eszközalapok brosúrája 2018. január 1- től érvényes. Milyen eszközalapról van

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

ANNUITÁSOK PVAN C PVIFA

ANNUITÁSOK PVAN C PVIFA Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap, ha most befektet 2 millió forintot. A

Részletesebben

ANNUITÁSOK RÉSZVÉNYEK PVAN C PVIFA. DIV 1 = 100; P 0 = 850; b = 30%; ROE = 12%

ANNUITÁSOK RÉSZVÉNYEK PVAN C PVIFA. DIV 1 = 100; P 0 = 850; b = 30%; ROE = 12% Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap, ha most befektet 2 millió forintot. A

Részletesebben

Forex Kereskedés. Forex Kereskedés

Forex Kereskedés. Forex Kereskedés Forex Kereskedés Forex kialakulása Forex előnyei / hátrányai P/L kalkuláció Letét Kereskedési idők Működési struktúra Kamat Kereskedési stílusok Gazdasági mutatók Brókercégek típusai Trükkös brókerek Brókerválasztás

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt.

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Évgyűrűk Abszolút Hozam Származtatott Alap I: 2010. éves jelentés 2011.03.17. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. december 22. Lajstromszáma 1121-34 Tipusa Zártkörű,

Részletesebben

II. Tárgyi eszközök III. Befektetett pénzügyi. eszközök. I. Hosszú lejáratú III. Értékpapírok

II. Tárgyi eszközök III. Befektetett pénzügyi. eszközök. I. Hosszú lejáratú III. Értékpapírok Gyakorló feladatok: 1. Az alábbi adatok alapján állítsa össze a vizsgált vállalat szabályozott cash flow kimutatását! FCF kimutatását! (Határozza meg azokat a feltételeket, amely mellett érvényes az FCF

Részletesebben

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC 1 Exchange Traded Funds (ETF): tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely leginkább a részvényekhez hasonlatos. A legnépszerűbbek az indexkövető és szektor ETF-ek, melyek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát

Részletesebben

Tudnivalók a Megfelelési tesztről

Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tartalom 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL... 1 2. MEGFELELÉSI TESZT... 3 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL Mi a megfelelési teszt? A megfelelési teszt a 2007.

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva A vizsgálat köre, rendszere - Tematika 3. Befektetési döntések 5. Befekt. és finansz.

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (9. hét)

BC Tipp heti statisztika (9. hét) BC Tipp heti statisztika (9. hét) DAX index vétel 7697,95 áttörésekor Profitcél: 7997,95 Javasolt stop loss: 7603,90 2013.02.22. 12:52 5 db CFD Index 158,94 pont 235 650 Ft 684 730 Ft 2 500 000 Ft 1 /

Részletesebben

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. február 3. Vezetői összefoglaló A csütörtöki pozitív nap után pénteken folytatódott az eladási hullám a nemzetközi tőzsdéken. Péntek délután a forint elrugaszkodott a délelőtti mélypontokról;

Részletesebben

Elemzések, fundamentális elemzés

Elemzések, fundamentális elemzés Elemzések, fundamentális elemzés Előadó: Mester Péter elemző peter.mester@quaestor.hu CÉL Bármilyen fundamentális elemzés is akad a kezünkbe, értsük és megértsük TARTALOM A fundamentális elemzés alapjai

Részletesebben

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1.

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Jánosi Imre Kármán Környezeti Áramlások Hallgatói Laboratórium, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Honics István CFA befektetési igazgató

Honics István CFA befektetési igazgató OTP Paletta Az alap neve: OTP Paletta Fajtája, típusa: Nyíltvégű, nyilvános, vegyes alap Az alap indulása: 1997. november 17. : 7+RDX+Titan20+CETOP20 Az OTP Paletta egy kötvényekből, kincstárjegyekből

Részletesebben

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete:

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete: meg tudjuk mondani, hogy mennyit ér ez a futamidő elején. Az évi 1% különbségeket jelenértékre átszámolva ez kb. 7.4% veszteség, a kötvényünk ára 92,64 lesz. Látható, hogy a hosszabb futamidejű kötvényre

Részletesebben

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei

Szigorodtak a hitel-felvétel feltételei 2010 március 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Az elmúlt egy-két évben jelentősen megemelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei, de a forint alapú hitelek

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

Tőzsdepszichológia. X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe. Soós Róbert. www.xtb.hu

Tőzsdepszichológia. X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe. Soós Róbert. www.xtb.hu Tőzsdepszichológia X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Money Management 3. Pszichológia Miért

Részletesebben

Jelentés január QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés január QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2008. január Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2008. január Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 14.

Vezetői összefoglaló november 14. 2017. november 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 12,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek. BÉT elıadás. 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok

Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek. BÉT elıadás. 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok Tıkepiaci, tızsdei alapismeretek BÉT elıadás 2010. március 4. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati

Részletesebben

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2009. január Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2009. január Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

Befektetői szeminárium a BÉT-en Olvadó kötvényhozamok - emelkedő részvénypiacok

Befektetői szeminárium a BÉT-en Olvadó kötvényhozamok - emelkedő részvénypiacok Pallag Róbert Befektetési vezető Generali Alapkezelő Zrt. Befektetői szeminárium a BÉT-en Olvadó kötvényhozamok - emelkedő részvénypiacok Csak belső felhasználásra Erősebb amerikai gazdaság Potenciális

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS. Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk AHE-21286/E1 1/37

ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS. Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk AHE-21286/E1 1/37 ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk 1/37 PÉNZPIACI FORINT (PPA) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A termék neve: Allianz

Részletesebben

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 8. Vezetői összefoglaló A nyugat-európai részvényindexek pluszban, az amerikai börzék mínuszban zártak. Erősödni tudott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2013. augusztus 5. Vezetői összefoglaló Vegyes amerikai makroadatok jelentek meg, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontján tartózkodik, ugyanakkor a foglalkoztatottság bővülése elmaradt az elemzői

Részletesebben

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon?

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? Név: Cím: Ügyfélszám: Megfelelési teszt (tudás és tapasztalat) Kérdőív Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? 1) Egyáltalán nem érdekel. Ritkán

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 14.

Vezetői összefoglaló december 14. 2017. december 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében is gyengült. A BUX 9,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,55

Részletesebben

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

Sensum Életbiztosítás

Sensum Életbiztosítás BIZTOSÍTÁSI ESZKÖZALAPOK BROSÚRÁJA Sensum Életbiztosítás powered by Biztosítási Eszközalapok brosúrája Jelen Biztosítási Eszközalapok brosúrája 2018. szeptember 18-tŐl érvényes ESZKÖZALAP MEGNEVEZÉSE:

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

csütörtök, november 6. Vezetői összefoglaló

csütörtök, november 6. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. november 6. Vezetői összefoglaló Pozitív hangulat uralkodott tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a forint kétéves mélypontra ért a dollárral szemben. A BUX 4,2 milliárd forintos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 6.

Vezetői összefoglaló február 6. 2018. február 6. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben erősödött, a svájci frank viszonylatában pedig gyengült. A BUX 10,5 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

STRUKTURÁLT KÖTVÉNYEK

STRUKTURÁLT KÖTVÉNYEK NYILVÁNOS KIBOCSÁTÁS: 4 ÉVES, FELTÉTELESEN TŐKEVÉDETT, STANDARD AND POOR S 500 INDEXHEZ KÖTÖTT EURÓBAN DENOMINÁLT KÖTVÉNY KIBOCSÁTÓ: CITIGROUP FUNDING INC. A TERMÉK ÖSSZEFOGLALÁSA* Termékkategória: Strukturált

Részletesebben

Így válaszd ki a legjobb részvényeket

Így válaszd ki a legjobb részvényeket Így válaszd ki a legjobb részvényeket 2017. Szeptember 26. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN

A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN A vám gazdasági hatásai NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012 A vám típusai A vám az importált termékre kivetett

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben