GYERMEKEK NŐK MUNKAVÁLLALÓK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÓK NYUGDÍJASOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYERMEKEK NŐK MUNKAVÁLLALÓK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÓK NYUGDÍJASOK"

Átírás

1 GYERMEKEK NŐK MUNKAVÁLLALÓK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÓK NYUGDÍJASOK Magyarország csak akkor lesz sikeresebb ország, ha az ő életük jobb lesz. Mesterházy Attila Elnök, MSZP

2 A célom az, hogy igazságos, szabad, biztonságos ország legyen a hazánk, ahol napról napra jobban élnek az emberek.

3 Mi a mai megosztott, megfélemlített és meglopott országgal szemben egy szabad és igazságos Magyarországot akarunk. Olyat, amelyben mindenki nagyobb biztonságban és napról napra nagyobb jólétben élhet. Ezért az MSZP igazságot szolgáltat és esélyt ad minden embernek. Azoknak, akik nap mint nap a hátukon viszik ezt az országot, de akiktől a mai hatalom elveszi a normális élet lehetőségét. Ők mind a Fidesz kormányzásának kárvallottjai. Ők Magyarország többsége. Az MSZP kormányzásának a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók, a nyugdíjasok biztosan a nyertesei lesznek. Mert akkor lesz sikeresebb ország a hazánk, ha az ő életük jobb lesz. Erről szól az ajánlatunk.

4 GYERMEKEK Magyarország ma még félmillió éhező gyermek országa, ahol egy gyerek sorsa már születése pillanatában megpecsételődik. Ha szegénynek születik, egész életében az is marad. Ezzel szemben mi olyan Magyarországot akarunk, ahol minden egyes gyermek elérheti az álmait. Ezért az MSZP minden támogatást megad ahhoz, hogy mindenki többre vihesse, mint a szülei, függetlenül attól, hogy milyen családba született. Felszámoljuk a gyermekéhezést, hogy ne kelljen senkinek üres gyomorral lefeküdnie. 4 Befektetünk az oktatásba: a bölcsődétől az egyetemig biztosítjuk minden gyermek számára a minőségi oktatást.

5 Bölcsőde- és óvodafejlesztési programot indítunk, bővítjük a férőhelyeket. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a korai nevelésre, többet költünk a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra. Fejlesztjük az iskolák technikai eszközeit és bővítjük a kollégiumi férőhelyeket, hogy jobb körülmények között, korszerű módszerekkel tanulhassanak a diákok. Tornaterem-építési programba kezdünk, hogy minden iskolában valóban legyen lehetőség a mindennnapi sportolásra. Növeljük a nyelvoktatás színvonalát, támogatást adunk a külföldi nyelvtanuláshoz, hogy minden diák beszéljen legalább egy idegen nyelvet. Tandíjmentessé tesszük a felsőoktatást szeptemberétől minden felsőoktatásba felvett hallgató térítésmentesen kezdheti meg a tanulmányait. Negyedével csökkentjük a költségtérítések összegét a jelenlegi hallgatóknál. Tanulmányi ösztöndíjat adunk a jól tanulóknak, és szociális ösztöndíjat a rászorulóknak, valóban kedvezményes diákhitelt mindenkinek. A hallgatói igényekhez igazítjuk a keretszámokat. Igazságosan emeljük a tanárok bérét, hogy a pedagógusok a megélhetési gondok helyett a hivatásukra koncentrálhassanak. Garantáljuk a lehető legjobb egészségügyi ellátást minden gyermeknek, függetlenül attól, hogy az országban hol él.

6 NŐK A mai Magyarországon a hatalom szemében a nő másodrangú ember: jogai csorbulnak, lehetőségei szűkülnek, esélyei csökkennek, a helyét pedig a fakanál mellett jelölték ki. Ezzel szemben mi olyan Magyarországot akarunk, ahol valamennyi nő szabadon dönthet arról, hogyan akarja kiteljesíteni az életét. Ezért az MSZP minden nő számára biztosítja a valódi megbecsülést, hogy több szabadságot, nagyobb biztonságot élvezzenek minden tekintetben, az élet minden területén. 6

7 Eltöröljük a bölcsődei gondozási díjat, javítjuk a bölcsődei és óvodai ellátást. Valódi védelmet adunk az anyáknak, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre. Megadjuk a lehetőséget, hogy ha rákényszerülnek vagy úgy döntenek, akkor a gyereknevelés mellett is dolgozhassanak. Kikényszerítjük, hogy a nők egyenlő munkáért a férfiakéval egyenlő bért kapjanak. Jobban ösztönözzük a családbarát munkahelyek létrehozását, a rugalmas foglalkoztatási formákat. Kibővítjük a 40 éves munkaviszonyukat betöltött nők nyugdíjba vonulási lehetőségeit, amelyeket igazságtalanul szűkítettek. Kormányzati és uniós programokkal megakadályozzuk a többszörösen hátrányos helyzetű nők elszegényedését. Több segítséget adunk azoknak az anyáknak, akik a gyermeküket egyedül nevelik. Kiemelten kezeljük a nők egészségmegőrzését, az egészséges életmód támogatását és a leggyakoribb megbetegedések kezelését. Zéró toleranciát vezetünk be a családon belüli erőszakkal szemben.

8 Új Winkfein Csaba A változás elkezdődött. Teleki László Veres Gábor Horváth Csaba dr. Molnár Zsolt Tóbiás József dr. Harangozó Tamás Gúr Nándor Harangozó Gábor dr. Varga László dr. Szanyi Tibor Szűcs Gábor dr. Szakács László elnökhelyettes, alelnök budapesti elnök általános frakcióvezető alelnök elnökhelyettes, elnökhelyettes, kabinetfőnök Választmány helyettes Választmány Választmány Bangóné Borbély Ildikó dr. Gurmai Zita Simon Gábor Józsa István Lukács Zoltán dr. Botka László Mesterházy Attila Kunhalmi Ágnes Demeter Márta Korózs Lajos dr. Tóth Bertalan dr. Márton Roland elnök, Nőtagozat elnökhelyettes frakcióvezetőfrakcióvezetőelnök, elnök elnökhelyettes, helyettes helyettes Választmány Választmány

9 MUNKAVÁLLALÓK Magyarország ma még félmillió kivándorolt, félmillió munkanélküli és többmillió kiszolgáltatott munkavállaló hazája. Ezzel szemben mi olyan országot akarunk, ahol mindenki dolgozhat, és aki dolgozik, az meg is tud élni belőle. Ezért az MSZP visszaadja a munka lehetőségét, becsületét, valamint a munkavállalók biztonságát. Új munkahelyeket teremtünk, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. 10 Többkulcsos, igazságos adórendszert vezetünk be, hogy a gazdagok több, a kisebb keresetűek pedig kevesebb adót fizessenek.

10 Visszaszorítjuk a dolgozói szegénységet, hogy aki tisztességesen dolgozik, az meg is tudjon élni. Megvédjük a legkisebb keresetűeket. Adójóváírással is garantáljuk a legalacsonyabb fizetések vásárlóértékének növekedését. Könnyíteni fogjuk a munkabérre rakódó terheket, hogy fehérítsük a foglalkoztatást és segítsük a vállalkozásokat, hogy többeknek adjanak munkát. Célzott forrásokkal támogatjuk a fiatal pályakezdők munkába állását az európai kezdeményezésekkel összhangban. Emeljük a szakképzés színvonalát, hogy mindenki versenyképes szakmát kapjon a kezébe, így könnyebben találjon munkát. Valódi esélyt adó át- és továbbképzési programokat indítunk, hogy új munkalehetőségeket biztosítsunk az 50 év felettiek, az alulképzettek, a megváltozott munkaképességűek számára. Háromról kilenc hónapra emeljük a munkakeresési támogatás folyósítási idejét. A fejlesztő állam közvetlenül ad majd munkát ott is, ahol a piac nem tud vagy nem akar. Újraírjuk a Munka Törvénykönyvét, hogy valódi védelmet nyújtson a munkavállalóknak. Visszaadjuk a szakszervezetek jogosítványait. Támogatjuk a munkaerő mobilitását az utazás és lakhatás terén, hogy az országon belül a lakhelyüktől távol is munkát vállalhassanak az emberek.

11 KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÓK Magyarország ma még a tönkrement vagy a túlélésért küzdő cégek országa, ahol a mikro-, kis- és középvállalkozóknak nincs semmi kilátásuk, mert nem jutnak se hitelhez, se piachoz, se uniós forráshoz. Ezzel szemben mi olyan Magyarországot akarunk, ahol a mikro-, kis- és középvállalkozások a termelőszektortól a szolgáltató- és kereskedőcégeken át egészen a családi gazdálkodásokig nemcsak szóban, hanem valóban kiemelt állami segítséget kapnak. Ezért az MSZP minden eszközzel támogatja a kkv-kat, hogy megerősödjenek, folyamatosan fejlődjenek és biztos megélhetést adjanak az embereknek. 12

12 Kedvező és kiszámítható gazdasági feltételeket teremtünk a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Csökkentjük a kkv-kat terhelő adók számát. Bővítjük és kedvezőbbé tesszük a kkv-kra szabott adózási formákat. Egyszerűsítjük a rájuk vonatkozó bürokratikus előírásokat. Jobb és gyorsabb hozzáférést adunk nekik az uniós forrásokhoz, azok elosztásába bevonjuk érdekképviseleteiket. Ösztönözzük a kkv-k számára kedvező feltételű hitelezést. Az állami hivatalok partneri hozzáállása fogja felváltani a büntető szemléletű hatósági működést: nem a pénzbehajtás, hanem szabálybetartás lesz a cél. Állami programokkal, támogatásokkal piachoz juttatjuk a hazai kkv-kat. Növeljük a versenyképességüket és a munkaerő-megtartó képességüket. Beszállítói programmal, állami eszközökkel segítjük őket, hogy a nagy cégek partnereivé válhassanak. Felszámoljuk a lánctartozásokat és megakadályozzuk a jövőbeni kialakulásukat. Kiemelten támogatjuk a kkv-k innovációit. Növeljük a támogatások mértékét, ösztönözzük a technológiai beruházásokat. Célzott pályázatokkal segítjük a kis technológiai cégek, start-up vállalkozások sikeres beindulását.

13 NYUGDÍJASOK Magyarország ma még a nyomorgó, bizonytalanságban élő nyugdíjasok országa, ahol az idősek százezreinek hónapról hónapra arról kell dönteniük, hogy esznek, rezsit fizetnek vagy a gyógyszereiket váltják ki. Sőt lassan a saját sírjukat is maguknak kell megásniuk. Ezzel szemben mi olyan Magyarországot akarunk, amelyben egy átdolgozott élet után az összes idős embernek valóban biztonságban és méltóságban telnek a napjai. Ezért az MSZP garantálja az idős emberek biztonságát. Ez számunkra nem pusztán politikai kötelesség, hanem emberi tisztesség dolga. Mindenkor garantáljuk a nyugdíjak értékállóságát. 14 Újra bevezetjük a nyugdíjprémiumot: ha nő a gazdaság, többet kapnak a nyugdíjasok.

14 Újra megadjuk az öregségi nyugdíjjogosultságot és a rokkantnyugdíjat mindazoknak, akiktől azt jogtalanul és indokolatlanul elvették. Újraindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot. Felszámoljuk a rendszerben lévő igazságtalanságokat. Megnöveljük a méltányossági nyugdíjra jutó forrásokat. Megnöveljük az özvegyeknél a 10 év elévülési időt. Újra biztosítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. Jobban üldözzük és szigorúbban büntetjük az idősek elleni bűncselekményeket. Idősbaráttá tesszük az államigazgatást: segítséget adunk az időseknek a hatósági ügyintézésben. Ingyenes étkezést biztosítunk a rászoruló időseknek állami támogatással, civil szervezetekkel közösen. Kegyeleti támogatást adunk szociális temetés helyett. Kiemelten érvényesítjük az idősek érdekeit az egészségügyben. Bővítjük a közgyógyellátás forrásait és az ellátottak körét. Csökkentjük a várólisták hosszát. Újraszervezzük a betegirányítást és a beutalás rendjét. Az idős embereknek kevesebbet kell majd utazniuk, hogy ellássák őket. Újra teljesen ingyenesen utazhatnak majd a 65 év felettiek.

15 IGAZSÁG SZABADSÁG BIZTONSÁG JÓLÉT Mindazoknak, akiket meglopott, megalázott vagy megfélemlített a Fidesz, az MSZP visszaadja a lehetőséget, az esélyt és a reményt. Ezt jelenti a változás. Kérjük, észrevételeit, javaslatait küldje el a velemeny@mszp.hu címre! facebook.com/mszpfb Kiadja: Magyar Szocialista Párt, 1066 Budapest, Jókai u. 6. Felelős szerkesztő: Velez Árpád pártigazgató AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS MÁRCIUS 21-I (SZERDAI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS MÁRCIUS 21-I (SZERDAI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2018. MÁRCIUS 21-I (SZERDAI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2018. március 14-én 11 00 órai állapot szerint MÁRCIUS 21. (SZERDA) üléskezdés: 13 00 óra

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a április 18-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a április 18-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2016. április 19. TÁJÉKOZTATÓ a 2016. április 18-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a november 6-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ a november 6-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI FŐIGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI OSZTÁLY 2017 TÁJÉKOZTATÓ a 2017. november 6-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről Tartalomjegyzék Kérdés... 1 Azonnali kérdés...

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a október 3-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a október 3-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2016. október 4. TÁJÉKOZTATÓ a 2016. október 3-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Magyar Szocialista Párt Oktatási Programja Vitairat. Sarkalatos Pontok 2012. november 6.

A Magyar Szocialista Párt Oktatási Programja Vitairat. Sarkalatos Pontok 2012. november 6. A Magyar Szocialista Párt Oktatási Programja Vitairat Sarkalatos Pontok 2012. november 6. Színvonal Versenyképesség Esélyegyenlőség A korai fejlesztés meghatározó Az első 6 év meghatározó az ember életében

Részletesebben

Plenáris ülésen való összesített részvétel

Plenáris ülésen való összesített részvétel Plenáris ülésen való összesített részvétel Plenáris ülésen való összesített részvétel Név Idő Ágh Péter (Fidesz) 46:37:36 Ander Balázs (Jobbik) 173:48:48 Apáti István (Jobbik) 105:41:30 Dr. Aradszki András

Részletesebben

Iromány száma: H/1507. Benyújtás dátuma: :21. Parlex azonosító: 1EOCTFG70001

Iromány száma: H/1507. Benyújtás dátuma: :21. Parlex azonosító: 1EOCTFG70001 Iromány száma: H/1507. Benyújtás dátuma: 2018-09-18 16:21 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1EOCTFG70001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP SABLON 1. számú melléklet. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP SABLON 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Olcsva község önkormányzata HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2013.06.24

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a december 4-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ a december 4-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI FŐIGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI OSZTÁLY 2017 TÁJÉKOZTATÓ a 2017. december 4-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről Tartalomjegyzék Kérdés... 1 Azonnali kérdés...

Részletesebben

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter tájékoztatója 2006. június 27. 1 A reformokat folytatni kell! Az elmúlt négy év eredményei: A Világ-Nyelv

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a május 2-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a május 2-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2016. május 3. TÁJÉKOZTATÓ a 2016. május 2-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tájékoztató a munkaadói támogatásokról. Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály

Tájékoztató a munkaadói támogatásokról. Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály Tájékoztató a munkaadói támogatásokról Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály Szolgáltatások Lehetőségek munkaadók számára munkaerő-piaci információk nyújtása Közvetítés

Részletesebben

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete Vállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás azonosító jele neve VEKOP-1.2.1-15 Mikro-,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a május 4-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

TÁJÉKOZTATÓ a május 4-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék Országgyűlés Hivatala Budapest, 2015. május 5. Törvényhozási Igazgatóság Tájékoztatási és Irománynyilvántartó Iroda TÁJÉKOZTATÓ a 2015. május 4-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék Kérdések...

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv 2018. 02. 01. Esélyegyenlőségi terv Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal 28. számú melléklet SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden köztisztviselőnek azt a

Részletesebben

41 Horváth András MSZP 42 Tóth Csaba MSZP 43 Puch László MSZP 44 Gőgös Zoltán MSZP 45 Niedermüller Péter DK 46 Dr. Baja Ferenc MSZP 47 Iváncsik Imre

41 Horváth András MSZP 42 Tóth Csaba MSZP 43 Puch László MSZP 44 Gőgös Zoltán MSZP 45 Niedermüller Péter DK 46 Dr. Baja Ferenc MSZP 47 Iváncsik Imre sorszám név párt 1 Mesterházy Attila MSZP 2 Bajnai Gordon Együtt 3 Gyurcsány Ferenc DK 4 Fodor Gábor MLP 5 Szabó Timea PM 6 Dr. Botka László MSZP 7 Tóbiás József MSZP 8 Gúr Nándor MSZP 9 Dr. Harangozó

Részletesebben

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára

Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára Bérhelyzet kezelése avagy a szakképzett munkaerő megtartása és megszerzése a gyógyszeriparban Dr. András Klára 2017.11.17. Munkaerőpiaci folyamatok A foglalkoztatás bővülésnek következtében 2015-től elejétől

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a május 8-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a május 8-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2017. május 9. TÁJÉKOZTATÓ a 2017. május 8-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a november 14-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a november 14-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2016. november 15. TÁJÉKOZTATÓ a 2016. november 14-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Fidesz szociálpolitikája = Gyöngyöspata. Korózs Lajos Elnökségi tag

Fidesz szociálpolitikája = Gyöngyöspata. Korózs Lajos Elnökségi tag Fidesz szociálpolitikája = Gyöngyöspata Korózs Lajos Elnökségi tag Szociálpolitika hatása a lakossági jövedelmekre A társadalmi jövedelmek a háztartások összes jövedelmének kb. 1/3-át teszik ki. A pénzbeli

Részletesebben

0t Budapest, május 18. D#. Selmeczi Gabriell a a bizottság elnöke

0t Budapest, május 18. D#. Selmeczi Gabriell a a bizottság elnöke Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága OrszággYu1és Hivatal a lrományszám. i 0.y44 Al Cl ' Érkezett: 2016 M Á 1 19. Kapcsolódó bizottság A Népjóléti bizottság jelentése a Magyarország 2017. évi központi

Részletesebben

Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk

Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk rkózásban Dr. Köpeczi-Bócz Tamás Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Felzárk rkózás kitörési lehetőségek

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv

Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv Pécsváradi Aranycipó Kft. Esélyegyenlőségi terv 2019. Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi I. tv.

Részletesebben

Pesterzsébeti. Egy csapat vagyunk! Lehull az álarc. Stadionépítés és 8:1! Demokratikus baloldali lap. Ezért kell a változás. 2013.

Pesterzsébeti. Egy csapat vagyunk! Lehull az álarc. Stadionépítés és 8:1! Demokratikus baloldali lap. Ezért kell a változás. 2013. Pesterzsébeti Demokratikus baloldali lap Egy csapat vagyunk! Az MSZP október 19-én tartott kongresszusán nyilvánvalóvá vált, hogy sikeresen befejeződött a párt újjászervezése. Az MSZP a legnagyobb, legszervezettebb

Részletesebben

HEP 1. számú melléklete. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP 1. számú melléklete. Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása HEP 1. számú melléklete Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Cegléd

Részletesebben

Tények hazugságok helyett

Tények hazugságok helyett Tények hazugságok helyett Azt állítja a FIDESZ: hogy nyomorog az ország, szétporladóban van a szociális biztonság. A GDP hány százalékát költjük a fontosabb jóléti kiadásokra idén, és mennyit költöttünk

Részletesebben

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA EFOP-3.6.2-16-2017-00007 "Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban TÁRSADALMI

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :24. Parlex azonosító: 8U1O7WHC0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :24. Parlex azonosító: 8U1O7WHC0001 Iromány száma: T/17683. Benyújtás dátuma: 2017-10-05 09:24 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 8U1O7WHC0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok

HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok HEP 1. számú melléklet Helyi Esélyegyenlőségi Program elkészítését segítő táblázatok Az alábbi adattáblák Hajdúnánás Városi Önkormányzat HEP HE-éhez készültek. A táblák kitöltésének dátuma: 2018. június

Részletesebben

Mi az a Debrecen Foglalkoztatási Paktum?

Mi az a Debrecen Foglalkoztatási Paktum? Mi az a Debrecen Foglalkoztatási Paktum? Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal közösen helyi szintű foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési programot valósít meg,

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2010. MÁJUS 31-TŐL 2012. DECEMBER 31-IG TERJEDŐ IDŐSZAKRA Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen Kisbér Város Önkormányzata az alábbi

Részletesebben

MIR. Esélyegyenlőség. Dr. Finna Henrietta

MIR. Esélyegyenlőség. Dr. Finna Henrietta MIR Esélyegyenlőség Dr. Finna Henrietta 2 Az esélyegyenlőségi terv hatásainak vizsgálata A terv létét befolyásoló tényezők 3 Esélyegyenlőségi terv megléte és kommunikációja 4 Versenyszférában Mezőgazdaság,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a október 9-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ a október 9-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI FŐIGAZGATÓ-HELYETTES TÁJÉKOZTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI OSZTÁLY 2017 TÁJÉKOZTATÓ a 2017. október 9-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről Tartalomjegyzék Kérdés... 1 Azonnali

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/27-2/2015. GAB-16/2015. sz. ülés (GAB-36/ sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/27-2/2015. GAB-16/2015. sz. ülés (GAB-36/ sz. ülés) Ikt. sz.: GAB/27-2/2015. GAB-16/2015. sz. ülés (GAB-36/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Gazdasági bizottságának 2015. június 8-án, hétfőn, 11 óra 40 perckor az Országház főemelet 37-38.

Részletesebben

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon Munkaerőpiaci i rendszer Magyarországon Támogatás Feltételek Célcsoport formája mértéke % időtartama (hó) továbbfoglalkoztatá si kötelezettség nettó létsz. növelési kötelezettség felmond tilalom mindenkire

Részletesebben

Iromány száma: H/7296. Benyújtás dátuma: :07. Parlex azonosító: KWSGYJSG0001

Iromány száma: H/7296. Benyújtás dátuma: :07. Parlex azonosító: KWSGYJSG0001 Iromány száma: H/7296. Benyújtás dátuma: 2019-09-04 01:07 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: KWSGYJSG0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Wellbeing Konferencia Sárvár, február 21.

Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Wellbeing Konferencia Sárvár, február 21. Munkaerőpiaci helyzetkép Magyarországon Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Wellbeing Konferencia Sárvár, 2017. február 21. HOGYAN VÁLTOZTAK

Részletesebben

Az Országgyűlés Éricezett NOV p 9..../2015 (...) OGY határozat a

Az Országgyűlés Éricezett NOV p 9..../2015 (...) OGY határozat a frcrti át(vszií n : ()r.,_,l,_gytiks Hivatal a Az Országgyűlés Éricezett. 2015 NOV p 9..../2015 (...) OGY határozat a A Honvéd Egészségpénztár önhibájukon kívül kárt szenvedett tagjaina k megsegítésér

Részletesebben

CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT BALATONFÜRED Szám: 1054- /2008. Előkészítő: Horváth József E L Ő T E R J E SZ T É S A Képviselő-testület 2008. március 27-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Részletesebben

intézkedés határidő felelős év év év A befogadó kerület

intézkedés határidő felelős év év év A befogadó kerület 5. számú melléklet a Lendületben a XIII. kerület Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat programja (2015-2019) által elfogadott szociális területet érintő intézkedésekről és annak ütemezéséről intézkedés

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI OSZTÁLY 2018 TÁJÉKOZTATÓ a 2018. október 24-i plenáris ülésnap főbb eseményeiről Tartalomjegyzék Napirend előtti felszólalás...

Részletesebben

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt.

Pályázati Hírlevél. RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. Pályázati Hírlevél RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2015. március GINOP 2015 várható pályázatok Megnt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évi tervezett ütemezése. A várható pályázati

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában

Új Szöveges dokumentum A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában A gyermekek jogai az Európai Szociális Kartában Az Európa Tanács keretében elfogadott Európai Szociális Karta (1961), illetve a jelen évezred szociális és gazdasági jogait egyedülálló részletességgel felmutató,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a március 23-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1

TÁJÉKOZTATÓ a március 23-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Országgyűlés Hivatala Budapest, 2015. március 24. Törvényhozási Igazgatóság Tájékoztatási és Irománynyilvántartó Iroda TÁJÉKOZTATÓ a 2015. március 23-ai plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Kérdés... 2

Részletesebben

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése különösen

Részletesebben

IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK

IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK Budapest, 2013. október TARTALOMJEGYZÉK IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK... 3 I. ESÉLYTEREMTŐ

Részletesebben

Az Európai Szociális Alapból támogatott nemzeti programok. Dr. Nyári Tibor

Az Európai Szociális Alapból támogatott nemzeti programok. Dr. Nyári Tibor Az Európai Szociális Alapból támogatott nemzeti programok Dr. Nyári Tibor Programozási időszak 2007-2013 Új Magyarország Fejlesztési terv ( Új Széchenyi Terv) 15 db Operatív Program (főbb fejlesztési területek)

Részletesebben

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint. MÁRCIUS 17. CSÜTÖRTÖK üléskezdés: 9 00 óra határozathozatalok: legkorábban: 9 50 órától

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint. MÁRCIUS 17. CSÜTÖRTÖK üléskezdés: 9 00 óra határozathozatalok: legkorábban: 9 50 órától AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2016. ÉVI TAVASZI ÜLÉSSZAKA MÁRCIUS 16-17. (SZERDA-CSÜTÖRTÖK) ÉS MÁRCIUS 21-I (HÉTFŐI) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2016. március 11-én 11 45 órai állapot szerint

Részletesebben

irományszám: ' 11LL 8 I Érkezett 2015 MÁJ o 7. ~som ";, A Népjóléti btzottságflélentése. wtl1:.'.is7 ~ O">* Tisztelt Elnök Úr!

irományszám: ' 11LL 8 I Érkezett 2015 MÁJ o 7. ~som ;, A Népjóléti btzottságflélentése. wtl1:.'.is7 ~ O>* Tisztelt Elnök Úr! b n vidlca{d Az Országgy űlés Népjóléti bizottsága irományszám: ' 11LL 8 I Érkezett 2015 MÁJ o 7. C Kijelöli bizottság ~som ";, A Népjóléti btzottságflélentése. wtl1:.'.is7 ~ O">* a gyermekek védelméről

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Készítette: Varga Lászlóné gazdasági igazgatóhelyettes Kiadás időpontja: 2008. január. 10. Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör

Esélyegyenlőségi Terv. Mátyás Király Általános Iskola Csömör Esélyegyenlőségi Terv Mátyás Király Általános Iskola Csömör 2 Amit az esélyegyenlőségről tudni kell Az Országgyűlés 2003-ban elfogadta az Európai Unió és a hazai társadalom elvárásait tükröző 2003. évi

Részletesebben

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek szeminárium Budapest, 2014.

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a március 27-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA. TÁJÉKOZTATÓ a március 27-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA TÖRVÉNYHOZÁSI IGAZGATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSI ÉS IROMÁNY-NYILVÁNTARTÓ IRODA Budapest, 2017. március 28. TÁJÉKOZTATÓ a 2017. március 27-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Iromány száma: T/503/841. Benyújtás dátuma: :53. Parlex azonosító: 1MIPZA7Q0001

Iromány száma: T/503/841. Benyújtás dátuma: :53. Parlex azonosító: 1MIPZA7Q0001 Iromány száma: T/503/841. Benyújtás dátuma: 2018-07-05 08:53 Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága Parlex azonosító: 1MIPZA7Q0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Korózs Lajos, Elnök

Részletesebben

Támogatási táblázat 2006

Támogatási táblázat 2006 Támogatási táblázat 2006 Minimálbér: 2006. január 1-tıl: a kötelezı legkisebb munkabér (minimálbér) havi összege bruttó: 62 500 Ft/fı/hó, minimális órabér 360 Ft/fı/óra 2006. július 1-tıl 2006. december

Részletesebben

Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Bemutatkozó brosúra

Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Bemutatkozó brosúra Nyugdíj-kiegészítés Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Bemutatkozó brosúra Célunk, hogy minél több nyugdíjas munkavállaló, és munkáltatóik részére tegyük elérhetővé a nyugdíjas szövetkezet nyújtotta kedvező

Részletesebben

A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013

A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013 TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013 Szabados Tímea 2013. December

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, a BZSH Benjamin Óvoda az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja meg: I. Általános célok, etikai

Részletesebben

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÜGYEKÉRT ÉS TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TELEPÜLÉSEK JÖVŐKÉPE VÍZIÓ FEJLESZTÉS

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK 1./ A START tv. szerinti adókedvezmények FOGLALKOZTATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKEDVEZMÉNYEK Figyelem: a 2012. december 31-ig kiváltott START kártya alapján adókedvezmény már nem érvényesíthető! Milyen jogszabályhely

Részletesebben

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE CO&CO COMMUNICATION - ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV - 1.oldal A Co&Co Communication Kft esélyegyenlőségi terve az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

Részletesebben

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS A 21. SZÁZAD TÁRSADALMI KÉRDÉSEI ÉS KIHÍVÁSAI Budapest 2016. április 6. Előadó: Laki Ildikó Ph.D Szegedi Tudományegyetem Zsigmond Király Főiskola főiskolai docens Tartalmi

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat 10/2003. (VIII.26.) számú rendelete. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók támogatásáról

Ágasegyháza Község Önkormányzat 10/2003. (VIII.26.) számú rendelete. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók támogatásáról Ágasegyháza Község Önkormányzat 10/2003. (VIII.26.) számú rendelete /egységes szerkezetben/ A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók támogatásáról Ádám Józsefné sk. polgármester dr. Fazekas István

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913. Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Tel.: 62/263-009, Fax: 62/ 263-105 3029- /2012. Tárgy: Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj 2013. évi fordulójára

Részletesebben

MEGJELENT A 2015. ÉVRE SZÓLÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OP (GINOP) FEJLESZTÉSI KERETE!

MEGJELENT A 2015. ÉVRE SZÓLÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OP (GINOP) FEJLESZTÉSI KERETE! MEGJELENT A 2015. ÉVRE SZÓLÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OP (GINOP) FEJLESZTÉSI KERETE! 1. prioritás: Kis- és versenyképességének javítása 1 GINOP-1.1.1 2 GINOP-1.1.2 3 GINOP-1.2.1 4 GINOP-1.2.2

Részletesebben

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 16.4.2012 2011/0269(COD) MÓDOSÍTÁS: 13-26 Véleménytervezet Vilija Blinkevičiūtė (PE483.818v01-00) az Európai Globalizációs Alkalmazkodási

Részletesebben

A B C D E 1. Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege

A B C D E 1. Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete 1. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás 1. azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

Üdvözli Önt Antalóczy Györgyné! Könyvvizsgáló, adószakértő, adótanácsadó, c. egyetemi docens

Üdvözli Önt Antalóczy Györgyné! Könyvvizsgáló, adószakértő, adótanácsadó, c. egyetemi docens Üdvözli Önt Antalóczy Györgyné! Könyvvizsgáló, adószakértő, adótanácsadó, c. egyetemi docens Minimálbér változása: 15 000 Ft/fő költségnövekedést és a dolgozónak 8 000 Ft/fő nettó (kp) többletet

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A Széchenyi 2020 foglalkoztatási célú Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság Hangsúlyos foglalkoztatási

Részletesebben

Esélyegyenlőség, Bővülő foglalkoztatás Intelligens társadalom

Esélyegyenlőség, Bővülő foglalkoztatás Intelligens társadalom A Magyar Szocialista Párt Oktatási Programjának alapelvei: Esélyegyenlőség, Bővülő foglalkoztatás Intelligens társadalom Vitairat 2012. november 6. 1 Folytatódik a programalkotás A programok illeszkednek

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete A kis és középvállalkozások versenyképességének javítása

Részletesebben

Országgyűlés Hivatala Budapest, 2014.december 2. Törvényhozási Igazgatóság Tájékoztatási és Irománynyilvántartó

Országgyűlés Hivatala Budapest, 2014.december 2. Törvényhozási Igazgatóság Tájékoztatási és Irománynyilvántartó Országgyűlés Hivatala Budapest, 201december Törvényhozási Igazgatóság Tájékoztatási és Irománynyilvántartó Iroda TÁJÉKOZTATÓ a 201 december 1-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Sorszám Javaslat száma,

Részletesebben

IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK. MSZP Kongresszus, 2013. október 19.

IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK. MSZP Kongresszus, 2013. október 19. IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK MSZP Kongresszus, 2013. október 19. IGAZSÁG, BIZTONSÁG, SZABADSÁG, JÓLÉT AZ MSZP AJÁNLATA MAGYARORSZÁGNAK Budapest, 2013. október TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme

Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme A KLIK köznevelési feladatellátást támogató projektjei 2015.07.05. Kajdi Ákos Fejlesztési és projektigazgató www.klik.gov.hu Célok versenyképes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a október 12-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék

TÁJÉKOZTATÓ a október 12-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1. Tartalomjegyzék Országgyűlés Hivatala Budapest, 201 október 1 Tájékoztatási és Irománynyilvántartó Iroda TÁJÉKOZTATÓ a 201 október 12-ei plenáris ülésnap főbb eseményeiről 1 Tartalomjegyzék Megemlékezés... 2 Határozati

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

T/4448. számú törvényjavaslat

T/4448. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4448. számú törvényjavaslat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztése érdekében

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2016.3.8. SWD(2016) 53 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat Az Európai Parlament

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlésről szóló évi XXXVI. törvény 28. -ának (4) bekezdése,,gyerek,

Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlésről szóló évi XXXVI. törvény 28. -ának (4) bekezdése,,gyerek, H/S~5~ Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Tóth Bertalan Határozati javaslat címe:,,gyerek, család, lakhatás" programról Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ 1. a) Mit értünk az életmód fogalmán? Milyen tényezők határozzák meg az életmódot? b) Hogyan épül fel a szociális igazgatás szervezete? Milyen szerepet tölt be a megyei szociális és gyámhivatal a szociális

Részletesebben

A szociális problémák megjelenésének összefüggései

A szociális problémák megjelenésének összefüggései 54 762 02 SZOCIÁLIS ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS 13. évfolyam A szociális munka elmélete A szociális munka története A csoport fogalma, célja, a csoport alkalmazásának lehetőségei, keretei a szociális munkában

Részletesebben

Partnerség a jövő nemzedékéért. FranklinCovey Magyarország Oktatás-nevelési üzletága

Partnerség a jövő nemzedékéért. FranklinCovey Magyarország Oktatás-nevelési üzletága Partnerség a jövő nemzedékéért FranklinCovey Magyarország Oktatás-nevelési üzletága Vajon milyen lesz a világ amikor minden gyermek tudást és esélyt kap ahhoz, hogy családi, anyagi, társadalmi hátterétől

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK NEMZETI FORRÁSBÓL

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK NEMZETI FORRÁSBÓL TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK NEMZETI FORRÁSBÓL Támogatási lehetőségek nemzeti forrásból NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI ALAP (NFA) BÁCS-KISKUN MEGYÉRE ALLOKÁLT ALAPRÉSZEK*: Bács-Kiskun megye rendelkezésére álló NFA

Részletesebben

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015 Pályázatok listája és megjelenésének tervezett ideje Együttműködő társadalom EFOP első prioritás EFOP-1.1.1. Megváltozott munkaképességű emberek

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

MINISZTÉRIUMI LÁTOGATÁS

MINISZTÉRIUMI LÁTOGATÁS 2010. 03. 29. MINISZTÉRIUMI LÁTOGATÁS Hétfőn Kecskemétre látogatott Soltész Miklós, országgyűlési képviselő, a FIDESZ-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője és Dr. Kósa Ádám, Európai Parlamenti képviselő,

Részletesebben

Az Országgyűlésről szóló évi XXXVI. törvény a alapján mellékelten az alábbi

Az Országgyűlésről szóló évi XXXVI. törvény a alapján mellékelten az alábbi Országgyűlési képviselő Képviselői önálló indítvány Országgyűlési határozati javaslat kezdeményezése Dr. Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlésről szóló

Részletesebben

Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda. Esélyegyenlőségi Program

Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda. Esélyegyenlőségi Program Jakabszálás-Fülöpjakab Álatános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Napközi Otthonos Óvoda Esélyegyenlőségi Program 1. Helyzetelemzés Jakabszállás Az óvoda tanulóinak összlétszáma: 70 fő Halmozottan

Részletesebben

Csökkent az Oktatási Hivatal feladatköre Dr. Farkas Ildikó: A tanulói jogviszony sajátos esetei Ha külföldön tanul, nem lehet itthon magántanuló!

Csökkent az Oktatási Hivatal feladatköre Dr. Farkas Ildikó: A tanulói jogviszony sajátos esetei Ha külföldön tanul, nem lehet itthon magántanuló! Tartalomjegyzék Az Ön könyve tartalmazza Tartalomjegyzék Szakmai szerkesztő Használati útmutató A Jogi ismeretek A 1 A 1.1 A 1.2 A 1.3 A 1.4 A 1.5 A 1.6 A 1.7 A 1.8 Tanügyigazgatás A kormányhivatalok közoktatási

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 2014. január 1. 2016. december 31. közötti időszakra Preambulum Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség

Részletesebben

Jabil a sokszínűségért, generációk a munkahelyen

Jabil a sokszínűségért, generációk a munkahelyen ZSKF Diploma és Kompetencia Konferencia Budapest, 2012. május.22. Dankó Viktória, Üzletág koordinátor Jabil Magyarország Jabil világszerte 2000-ben alapították Tiszaújvárosban Két telephely: Tiszaújváros/Szombathely

Részletesebben

szociál- és nyugdíjpolitikáért felel ős miniszte r

szociál- és nyugdíjpolitikáért felel ős miniszte r Az Országgyűlés /2014. ( ) OGY határozat a az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekr ől Az Országgy űlés, tekintettel a gazdasági és a munkaerő-piaci helyzetre, a

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó. a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 19. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a TÁMOP- 1.4.3-12/1-2012-0141,,e-KARRIER

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN BHAKTIVEDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2017-ES ÉVRE VONATKOZÓAN Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény rendelkezéseivel összhangban

Részletesebben

EBH/202/1/2018. Egyenlő Bánásmód Hatóság. Esélyegyenlőségi terv

EBH/202/1/2018. Egyenlő Bánásmód Hatóság. Esélyegyenlőségi terv EBH/202/1/2018 Egyenlő Bánásmód Hatóság Esélyegyenlőségi terv Jelen esélyegyenlőségi terv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.), a 2012. évi

Részletesebben