Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program"

Átírás

1 A képzési program ismertetése Képzési Program Február 15 Bt Pusztaszer Felnőttképzési nyilvántartási szám: Az angol nyelvi képzési program célja, hogy ismertesse a Február 15 Bt. nyelvi képzéseinek programját. A képzési program nyilvános, és mindenki számára elérhető a honlapon. A képzés modul rendszerben történik. A képzési programba a programban részt vevők az előzetes tudásszint-felmérés eredménye alapján csatlakozhatnak be. Az előzetes tudásszint-felmérés eredményéről minden csatlakozni kívánó jelentkezőt tájékoztatunk. Az előzetes tudásszint-felmérést előzetes egyeztetés alapján, ingyenesen végezzük. A résztvevők különböző szinteken különböző moduloknál csatlakozhatnak be a képzésbe, így különböző szintig is juthatnak el a képzés során. Az egyes modulszintek az Európa Tanács Közös Európai Referenciakeret szintjeinek figyelembevételével kerültek kialakításra. A képzés moduljai: 1. modul: Alapfokú kétnyelvű vizsga előkészítő (KER B1) 2. modul: Középfokú kétnyelvű vizsga előkészítő (KER B2) 3. modul: Felsőfokú kétnyelvű vizsga előkészítő (KER C1) A program teljes óraszáma: változó A képzési program minden moduljára vonatkozó információk: a) minden képzési modul végezhető egyéni és csoportos formában is b) a csoportos képzések esetében a maximális létszám 10 fő. c) a képzésben résztvevő teljesítményét szóbeli és írásbeli felmérésekkel mérjük. A tudásfelmérésekről előzetesen tájékoztatjuk a diákokat. Az írásbeli tesztek főleg az adott modul / tanfolyam során elsajátított nyelvtani elemekkel foglalkozik, míg a szóbeli felmérések főként kommunikációs képességeket mérnek fel. d) a képzés egyes moduljainak elvégzéséről a képzésben részt vevők akkor kapnak elvégzési igazolást, ha a modulhoz tartozó tudásfelméréseket legalább átlag 50%-os eredménnyel teljesítik.

2 A képzési program végrehajtásához szükséges tárgyi feltételek A képzési program végrehajtásához az oktató helyiség az Orosháza, Könd utca 25. alatt található,a csoport létszámtól függően ez lehet a megbízó székhelye is. A tárgyi feltételeket, bútorzatot, oktatási eszközöket, hanganyagokat a Bt. önállóan biztosítja. A képzési program végrehajtásához szükséges személyi feltételek A képzési program végrehajtásához a személyi feltételeket a Február 15 Bt. biztosítja képzett, képesített nyelvtanár, szükség szerint nyelvtanárok személyében. A személyi feltételek részletes leírása megtalálható mindenki számára hozzáférhetően a honlapon.

3 Alapfokú nyelvvizsga előkészítő modul Képzés megnevezése: angol nyelvi képzés / alapfokú nyelvvizsga előkészítő Képzés célja: a részvevőt felkészítse az államilag elismert, kétnyelvű, alapfokú nyelvvizsga sikeres letételére. Elsődleges cél az eddig tanult ismeretek rendszerezése, megerősítése és a nyelvvizsga típusfeladatok megismerése. Előzetes tudásszint-felmérés minden résztvevő esetében történik Hangzó szöveg értése: megérti a lényeget az érthető mindennapi beszéd során, amikor a munkahelyen, iskolában szabadidőben felmerülő témákról esik szó. Megérti azon rádió és televízió műsorok lényegét, ahol aránylag lassan és érthetően beszélnek az aktuális hírekről, személyes vagy szakmai témákról. Olvasás: megérti azokat a szövegeket, amelyek a gyakrabban előforduló hétköznapi vagy szaknyelvi elemekből épülnek fel. Megérti, amikor magánlevelekben eseményekről, érzésekről vagy kívánságokról írnak. Társalgás: elboldogul a legtöbb olyan társalgási szituációban, amely a nyelvterületen való utazás során felmerülhet. Felkészülés nélkül képes bekapcsolódni társalgásokba, amelyek valamely ismert vagy számára érdekes témáról szólnak, ill. a mindennapi élethez kapcsolódnak. Beszéd: egyszerű módon képes összekapcsolni a mondatait, hogy az élményeiről, bizonyos eseményekről, álmairól, reményeiről, terveiről beszéljen. Röviden indokolni és magyarázni tudja véleményét, terveit. Egyszerűen el tud mesélni egy történetet, egy könyv vagy film cselekményét. Írás: röviden, egyszerűen összekapcsolt elemekből álló szöveget tud írni az ismert vagy számára érdekes témákról. Élményekről, benyomásokról szóló magánlevelet meg tud írni. Szükséges szakmai végzettség, előképzettség: KER B1 szintnek megfelelő angol nyelvismeret Képzés időtartama / óraszáma: óra Megszerezhető képesítés/bizonyítvány: a modul elvégzéséről igazolást adunk ki, amennyiben a résztvevő a modulhoz tartozó tudásfelméréseket legalább átlag 50%-os eredménnyel teljesíti. Angol középfokú kétnyelvű vizsga előkészítő Képzés megnevezése: Angol nyelvi képzés / középfokú kétnyelvű vizsga előkészítő

4 Képzés célja: a résztvevőt felkészítse az államilag elismert középfokú kétnyelvű nyelvvizsgára. Eddig tanult ismeretek rendszerezése, megerősítése. Előzetes tudásszint-felmérés: minden résztvevő esetében történik, kivéve azokat, akik programunk keretein belül végezték el az alapfokú vizsgára való felkészítést. Hangzó szöveg értése: megérti a hosszabb beszédeket és előadásokat, ill. a bonyolultabb érveléseket is követni tudja, amennyiben a téma számára elég ismert. Megérti a híreket és az aktuális eseményekről szóló beszámolókat a televízióban. Érti a legtöbb filmet, ha a szereplők ismert dialektusban beszélnek. Olvasás: el tudja olvasni a jelenkori problémákkal foglakozó cikkeket és beszámolókat, ill. ahol az író egy adott véleményt vagy nézőpontot képvisel. Megérti a kortárs irodalmi prózát. Társalgás: bizonyos fokú folyékonysággal tud társalogni, így anyanyelvűekkel is el tud beszélgetni. Aktívan részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban úgy, hogy közben kifejti és fenntartja véleményét. Beszéd: világos és részletes leírást tud adni sok mindenről, ami érdeklődési körébe tartozik. Egy ismert témáról ki tudja fejteni véleményét, úgy, hogy megemlíti az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait. Írás: világos és részletes levelet tud írni sokféle, az érdeklődési körébe tartozó témáról. Meg tud írni egy esszét vagy beszámolót, amelyben információt közöl, ill. egy bizonyos vélemény mellett vagy ellen érvel. Adott események és élmények személyes jelentőségét kiemelő levelet is meg tud fogalmazni. Szükséges szakmai végzettség, előképzettség: KER B2 szintnek megfelelő angol nyelvismeret Képzés időtartama / óraszáma: óra Megszerezhető képesítés/bizonyítvány: a modul elvégzéséről igazolást adunk ki, amennyiben a résztvevő a modulhoz tartozó tudásfelméréseket legalább átlag 50%-os eredménnyel teljesíti.

5 Angol felsőfokú kétnyelvű vizsga előkészítő Képzés megnevezése: angol nyelvi képzés / felsőfokú kétnyelvű vizsga előkészítő Képzés célja: a résztvevőt felkészítse az államilag elismert felsőfokú kétnyelvű nyelvvizsgára. Eddig tanult ismeretek rendszerezése, megerősítése. Előzetes tudásszint-felmérés: minden résztvevő esetében történik, kivéve azokat, akik programunk keretein belül végezték el a középfokú vizsgára való felkészítést. Hangzó szöveg értése: megérti az akár nehezebb, szakmai témájú hosszabb beszédeket és előadásokat, akár ismeretlen téma esetén is. Megérti a híreket és az aktuális eseményekről szóló beszámolókat a televízióban, akkor is, ha ezek értését nehezítő körülmények nehezítik (pl. háttérzaj, akcentus). Érti a legtöbb filmet, ha a szereplők ismert dialektusban beszélnek. Olvasás: bármilyen nem szigorúan szakmai tartalmú cikket megért különösebb nehézségek nélkül. Megérti a kortárs irodalmi prózát. Társalgás: teljes folyékonysággal tud társalogni, így anyanyelvűekkel is el tud beszélgetni. Aktívan és választékos nyelvezetet használva részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban úgy, hogy közben kifejti és fenntartja véleményét. Beszéd: világos és részletes leírást tud adni a legfontosabb köznapi, politikai, gazdasági, országával kapcsolatos és globális kérdésekről. A témákról ki tudja fejteni véleményét, úgy hogy megemlíti az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait. Eközben választékos nyelvezetet is képes használni és keveset hibázik. Írás: világos és részletes levelet tud írni szinte bármilyen személyes vagy hivatalos témában. Választékos angolsággal és az elvárt kohézióval meg tud írni egy esszét vagy beszámolót, amelyben információt közöl, ill. egy bizonyos vélemény mellett vagy ellen érvel. Szükséges szakmai végzettség, előképzettség: KER C1 szintnek megfelelő angol nyelvismeret Képzés időtartama / óraszáma: óra Megszerezhető képesítés/bizonyítvány: a modul elvégzéséről igazolást adunk ki, amennyiben a résztvevő a modulhoz tartozó tudásfelméréseket legalább átlag 50%-os eredménnyel teljesíti.

6 Kiegészítő modul, nem KER szinthez igazodó szintű képzések esetében Ebbe a modulba tartoznak azok a képzések, amelyek nem KER szinthez igazodnak. Kifejezetten az egyéni, specifikus igények kielégítésére szolgáló modult dolgozunk ki ilyenkor az igények megismerése után. Képzés célja: a résztvevőt felkészítse az adott speciális igény teljesítésére. Előzetes tudásszint-felmérés: minden résztvevő esetében történik. Hangzó szöveg értése: egyéni igényhez igazodó. Olvasás: egyéni igényhez igazodó. Társalgás: egyéni igényhez igazodó. Beszéd: egyéni igényhez igazodó. Írás: egyéni igényhez igazodó. Szükséges szakmai végzettség, előképzettség: nincs Képzés időtartama / óraszáma: változó óraszámú Megszerezhető képesítés/bizonyítvány: a modul elvégzéséről igazolást adunk ki, amennyiben a résztvevő a modulhoz tartozó tudásfelméréseket legalább átlag 50%-os eredménnyel teljesíti.

Cosmopolitan Lingua Nyelviskola Kft. 1161 Budapest, Pálya u. 73. E-000445/2014 KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program E-000445/2014/C001

Cosmopolitan Lingua Nyelviskola Kft. 1161 Budapest, Pálya u. 73. E-000445/2014 KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program E-000445/2014/C001 KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program 1.1. Megnevezése Angol C2 1 1 048 - KER C1-es szint 1.2. OKJ azonosító nem releváns 1.3. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója Angol C2 1 1 048 számú

Részletesebben

KÉPZÉSI és SZOLGÁLTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztató a nyelviskola szabályzatáról. KEDVES KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ TANÍTVÁNYUNK! (továbbiakban: tanítvány)

KÉPZÉSI és SZOLGÁLTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztató a nyelviskola szabályzatáról. KEDVES KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ TANÍTVÁNYUNK! (továbbiakban: tanítvány) B u d a p e s t E s z t e r g o m D o r o g N y e r g e s ú j f a l u P á r k á n y T a t a b á n y a Székhely: Esztergom, Szent Tamás u. 11. Cégjegyzékszám: 11-09-015271 Adószám: 14363317-2-11 Felnőttképzési

Részletesebben

NYELVISKOLA. francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás)

NYELVISKOLA. francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás) NYELVISKOLA francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam (54 órás) Cél: A kurzus a középfokú (B2) nyelvvizsgára, illetve az annak megfelelő emelt szintű érettségire készít fel. A tanfolyam végén

Részletesebben

Az akkreditált nyelvvizsga szintek követelményei. ECL nyelvvizsga

Az akkreditált nyelvvizsga szintek követelményei. ECL nyelvvizsga Az akkreditált nyelvvizsga szintek követelményei ECL nyelvvizsga A2 Szint 2. számú melléklet a 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelethez 57 1. Belépőfokú (A2 szintű) nyelvtudást mérő vizsga 1.1. Az A2 szintű

Részletesebben

Kérjük, hogy gondosan tanulmányozza át az alábbi tájékoztatást, mielőtt elkezdené kitölteni a sablont.

Kérjük, hogy gondosan tanulmányozza át az alábbi tájékoztatást, mielőtt elkezdené kitölteni a sablont. ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ http://europass.cedefop.europa.eu BEVEZETŐ Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az első kapcsolatfelvétel

Részletesebben

Francia nyelv helyi tanterve A magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat helyi tanterve francia nyelvből

Francia nyelv helyi tanterve A magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat helyi tanterve francia nyelvből Francia nyelv helyi tanterve A magyar-francia két tanítási nyelvű tagozat helyi tanterve francia nyelvből A célnyelv oktatásának alapvető célja a KER-rel összhangban a tanulók célnyelvi kommunikatív kompetenciájának

Részletesebben

2014. őszi program francia nyelvi képzés

2014. őszi program francia nyelvi képzés Tisztelt Hölgyem, Uram! 2014. őszi program francia nyelvi képzés Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy a kormány- és köztisztviselők francia nyelvi képzése 2014. szeptembertől folytatódik. A kedvezményes

Részletesebben

Melléklet- angol nyelv tantervek

Melléklet- angol nyelv tantervek Melléklet- angol nyelv tantervek 1. Tantárgyankénti tantervek Angol mint első idegen nyelv tantárgy helyi tanterve Óraszám: heti 4 óra A NAT 2012 szerinti kerettantervi javaslata alapján Az alkalmazott

Részletesebben

Helyi tanterv a a francia-magyar két tanítási nyelvű középiskola előkészítő évéhez francia nyelv

Helyi tanterv a a francia-magyar két tanítási nyelvű középiskola előkészítő évéhez francia nyelv Helyi tanterv a a francia-magyar két tanítási nyelvű középiskola előkészítő évéhez francia nyelv Heti óraszám: 18h / hét Éves óraszám: 648h Bevezető A két tanítási nyelvű középiskolai oktatás az idegen

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: német nyelv 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: német nyelv 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: német nyelv 11-12. évfolyam 2 ALAPELVEK, CÉLOK Az élő idegen nyelv műveltségi terület céljait korunk emberének kommunikációs

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 2013/2014-es tanév ELÉRHETŐSÉGEK Cím: Lovassy László Gimnázium Lovassy-László-Gymnasium Veszprém Cserhát ltp. 11. 8200 Telefon: 88-566-360 88-566-361 Fax:

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ (http://europass.cedefop.eu.int) BEVEZETİ Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az elsı kapcsolatfelvétel

Részletesebben

A KISPESTI DEÁK FERENC GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE ESTI TAGOZAT

A KISPESTI DEÁK FERENC GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE ESTI TAGOZAT A KISPESTI DEÁK FERENC GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE ESTI TAGOZAT 2014 ANGOL NYELV... 3 BIOLÓGIA... 26 FIZIKA... 49 FÖLDRAJZ... 74 TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 80 KÉMIA... 143 MAGYAR

Részletesebben

Az idegen nyelv tantárgy Híd II. A variáció helyi tanterve. Készült az 23/2013 (III.29) EMMI rendelettel kiadott kerettanterv alapján.

Az idegen nyelv tantárgy Híd II. A variáció helyi tanterve. Készült az 23/2013 (III.29) EMMI rendelettel kiadott kerettanterv alapján. Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskola és Kollégium Az idegen nyelv tantárgy Híd II. A variáció helyi tanterve Készült az 23/2013 (III.29) EMMI rendelettel kiadott kerettanterv alapján. A kerettanterv

Részletesebben

Többmintjövó. A Budapesti Cervantes Intézet oktatási terve

Többmintjövó. A Budapesti Cervantes Intézet oktatási terve MAS QUE FUTURO HUNG_Maquetación 1 04/08/10 13:44 Página 1 Többmintjövó A Budapesti Cervantes Intézet oktatási terve Instituto Cervantes Budapest Cervantes Intézet Embajada de España en Hungría Spanyol

Részletesebben

NÉMET NYELV 9 12. évfolyam (Levelező tagozat)

NÉMET NYELV 9 12. évfolyam (Levelező tagozat) NÉMET NYELV 9 12. évfolyam (Levelező tagozat) Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető ja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása

Részletesebben

ÉLŐ IDEGEN NYELV. Érettségi vizsga. Emelt szint Középszint

ÉLŐ IDEGEN NYELV. Érettségi vizsga. Emelt szint Középszint ÉLŐ IDEGEN NYELV Az alábbi dokumentum az angol, francia, német olasz, orosz és spanyol nyelven kívül minden más élő idegen nyelv érettségi vizsgájának részletes vizsgakövetelményeit és vizsgaleírását tartalmazza.

Részletesebben

HELYI TANTERV / GIMNÁZIUM / ANGOL NYELV 9 12. MINT ELSŐ IDEGEN NYELV

HELYI TANTERV / GIMNÁZIUM / ANGOL NYELV 9 12. MINT ELSŐ IDEGEN NYELV ANGOL NYELV A GIMNÁZIUM 9 12. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA ÉVI ÓRASZÁMOK 9. évf. 10. évf. 11. évf. 12. évf. Heti óraszám 4 4 4 4 Évfolyamok óraszáma 148 148 148 128 Cél és feladat Az angol nyelv oktatásának célja,

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva TANTERV ELSŐ IDEGEN NYELV NÉMET NYELV (5. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva ELSŐ IDEGEN NYELV BEVEZETŐ A jelenleg közoktatásban részt vevő tanulók már az Európai Unió polgáraiként is készülnek felnőtt

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK. 4. kötet. A Közgazdasági Politechnikum. Gimnázium és Szakközépiskola. alternatív kerettanterve. Közgazdasági POLITECHNIKUM

ILYENEK VAGYUNK. 4. kötet. A Közgazdasági Politechnikum. Gimnázium és Szakközépiskola. alternatív kerettanterve. Közgazdasági POLITECHNIKUM ILYENEK VAGYUNK A Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola alternatív kerettanterve 2013 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.: 215-4900

Részletesebben

TARTALOM 1 oldal 01 Tartalomjegyzék 2 oldal 02 Kétszintû érettségi 3 oldal 03 A pontszámítás rendszere 4 oldal 04 A vizsgák leírása - Történelem 5 oldal 05 A vizsgák leírása - Magyar nyelv és irodalom

Részletesebben

NÉMET NYELV II. A VIZSGA LEÍRÁSA

NÉMET NYELV II. A VIZSGA LEÍRÁSA NÉMET NYELV II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 117 pont 33 pont 120 pont 30 pont

Részletesebben

KATEDRA B2B. Vállalati képzések. nyelviskola

KATEDRA B2B. Vállalati képzések. nyelviskola KATEDRA B2B Nyelvtanfolyamok Klföldi nyelvtanfolyamok Nyelvvizsgák Informatikai képzések Tréningek Okj-s képzések Tolmácsolás, fordítás nyelviskola Vállalati képzések Országos lefedettség - kapcsolat Smegi

Részletesebben

Európai Nyelvi Portfólió a Közép-Európai Régió számára BRATISLAVA (POZSONY) BRNO (BRÜNN) GYŐR/MOSON/SOPRON WIEN (BÉCS) MAGYAR

Európai Nyelvi Portfólió a Közép-Európai Régió számára BRATISLAVA (POZSONY) BRNO (BRÜNN) GYŐR/MOSON/SOPRON WIEN (BÉCS) MAGYAR NYELVI ÖNÉLETRAJZ SPRACHENBIOGRAFIE LANGUAGE BIOGRAPHY Európai Nyelvi Portfólió a Közép-Európai Régió számára BRATISLAVA (POZSONY) BRNO (BRÜNN) GYŐR/MOSON/SOPRON WIEN (BÉCS) MAGYAR Europäisches Sprachenportfolio

Részletesebben

KATEDRA. Vállalati képzések. nyelviskola. A legjobb nyelviskola* 2009, 2010, 2011

KATEDRA. Vállalati képzések. nyelviskola. A legjobb nyelviskola* 2009, 2010, 2011 A legjobb nyelviskola* 2009, 2010, 2011 KATEDRA nyelviskola Vállalati képzések Kapcsolat: Budapest 1061 Anker köz 1-3. Tel.: (1) 7000-137/309 Abony 2740 Bajza utca 1/A Tel.: (70) 385-0675 Ajka 8400 Alkotmány

Részletesebben

NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV

NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV TANTERV MÁSODIK IDEGEN NYELV NÉMET OLASZ SPANYOL NYELV (9. 12. OSZTÁLY) Készítette: Tóth Éva Kőszegi Júlia és Óvári Csaba BEVEZETŐ A jelenleg közoktatásban részt vevő tanulók már az Európai Unió polgáraiként

Részletesebben

HELYI TANTERV ANGOL ELSŐ IDEGEN NYELV NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY

HELYI TANTERV ANGOL ELSŐ IDEGEN NYELV NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY HELYI TANTERV ANGOL ELSŐ IDEGEN NYELV NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY BEVEZETÉS A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 9. (7) rögzíti, hogy a középiskolákban a kilencedik évfolyamot nyelvi előkészítő

Részletesebben

OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra

OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra OLASZ - 2. idegen nyelv, 9-12. évfolyam heti 4 óra Az olasz nyelv helye a tantárgyi rendszerben "Mindenki annyi ember, ahány nyelvet beszél" - hangzik a közismert szállóige, ami egyben a nyelvtudás - így

Részletesebben

dr. Navracsics Judit

dr. Navracsics Judit Tájékoztató 2014 Kiadja a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének Pannon Nyelvvizsgaközpontja Felelős kiadó: dr. Navracsics Judit Készült a Pannon Egyetem nyomdájában. Veszprém,

Részletesebben

Nyelvoktatás-politikai arculat

Nyelvoktatás-politikai arculat Nyelvoktatás-politikai arculat MAGYARORSZÁG Európa Tanács Nyelvpolitikai Fõosztály Strasbourg Oktatási Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Fõosztálya Budapest 2002 2003 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 5

Részletesebben