Green. AgroN. Lábápoló termékek a tiszta és egészséges lábakért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Green. AgroN. Lábápoló termékek a tiszta és egészséges lábakért"

Átírás

1 Green AgroN H3 Lábápoló termékek a tiszta és egészséges lábakért

2 Mortellaro-féle betegség az istállóban A A lábproblémák sokba kerülnek

3 gr A tenyésztő csak minden negyedik lábproblémás tehenet tud kiszűrni. Amikor mind a tejtermelés, a reproduktivitás, és az ellenállóképessége csökken egy tehénnek, a láb problémáit is számításba kell vennünk. Ezen felismerés hiányában azonban gyakran inkább a takarmányt és a tartáskörülményeket kezdjük vizsgálni. Bodil Mellerup (Landbo Limfjord), Dr Astrid Mikél Jensen (LRØ), Christine Schleisner (Syddansk Kvæg), Dr Pia Nielsen (Dansk Kvæg) szarvasmarha-szakértők és Ulrik Toftegaard (Dansk Kvæg) projekt-koordinátor. Számos kísérlet feltárta, hogy a sántaság negatívan befolyásolja az állat közérzetét, tejhozamát, termékenységét és megnövekedett gyógyszerköltséghez vezet. Anne Mette Danscher, Koppenhágai Egyetem A Mortellaro-féle lábbetegség (Digital Dermatitis) kóroka nem teljesen ismert, de a Treponema baktériumot tartják a fő okozónak. A Treponema nem egy erős baktérium, és a tehén a normál élőhelyén, a legelőnnem kapja el a DD-t, mert a pata körüli bőr száraz és elég erős ahhoz, hogy ellenálljon egy estleges Treponema fertőzésnek. Normál körülmények közt a tehén bőre előállít egy olajos-savas anyagot, mely ph-értéke 4,6 körül van. Az ép bőr és ez az anyag képezi az elsődleges védelmet a bakteriális fertőzések ellen. Mivel a Treponema nagyon érzékeny a savakra, a fertőzés és a HHW kifejlődésének kockázata nagyon kicsi. Ráadásul a füvön a paták tisztábbak, jobban körüljárja őket a levegő, melyben az oxigén erősen mérgező a Treponema számára. Mortellaro-féle betegség az istállóban A Mortellaro-féle betegség gyorsan kialakulhat az istállóban a biokémiai egensúly hiánya és a nedves körülmények miatt, melyek optimális feltételeket teremtenek a Treponema szaporodásához. A biokémiai egyesúly hiánya többek közt az ammóniát és hidrogén-szulfidot előállító baktériumoknak köszönhető. Az ammónia kikezdi az olajos bevonatot és a bőrszövetet, míg a hidrogén-szulfit elvonja az oxigént a paták környékéről. Ez növeli a Treponema-számát és így a Mortellaro-féle betegség kialakulásának gyakoriságát.

4 Red AgroN H3 Folyékony bőr- és lábápoló termékek A Red Agnron mind tehenek, mind üszők esetében alkalmazzuk lábproblémák, tőgysérülések és más bőrfertőzések esetén. Egyedülálló bőr- és lábápoló termékek, melyek kijuttathatók kézi és gépi permetezőkkel. Erősíti a bőrt és javítja a sebgyógyulást. Erősebbé és ellenállóbbá teszi a lábat. Jó tapadási képessége elhúzódó hatást biztosít. Semlegesíti az ammóniát és a hidrogénszulfidokat és azok káros hatását. Csökkenti a bőr ph-értékét. Tiszta és száraz lábakat biztosít.

5 Használata Használja koncentrált formában háti vagy kézi permetezőből hetente legalább kétszer. Permetezzen egy vékony réteget közvetlenül a problémás részre, illetve az azt körülvevő szőrös területre úgy, hogy a Agron lefolyjon a problémás területre és ott megálljon. A bőrt és a szőrt át kell itatni Red Agronnal a problémás területen. Semmilyen lábfürösztő nem kombinálható a Red Agronnal, mert az jelentősen csökkenteni fogja a termék hatékonyságát. A Red Agron nem használható egyszerre alkáli termékekkel, pl. oltott mésszel az istállóban, mert azok csökkentik a termék hatékonyságát. Ez érvényes a lábfürösztőkre, állás- és pihenőterületek azon részeire, melyek a lábbal és a bőrrel érintkeznek. Érdemes a Red Agront Green Agronnal kombinálni. A Red Agron hatásának megjelenéséhez több hét is kellhet. Ha a var a seben kezd elfeketedni, az a megfelelő használatot jelzi, hogy megkezdődött a gyógyulás. Ezért nem szabad eltávolítani.

6 Green AgroN H3 Lábápoló termék a tejelő tehenek és üszők lábának tisztán és egészségesen tartásához Hatásmechanizmusa nem a hagyományos fertőtlenítésen és a baktériumok kiküszöbölésén alapszik, hanem az Agron semlegesíti a károsító vegyi anyagokat a lábon, ami lehetővé teszi a bőr gyógyulását, a körmök megerősödését és megkeményedését. Záróréteget von a sebre, mely védi azt, s lehetővé teszi a gyógyulást. Kiküszöböli az ammóniát, leviszi a ph-t, ezzel támogatva a savas anyag képződését a bőrön, illetve megakadályozza a bőr kirepedezését. Leszárítja és megakadályozza, hogy a trágya ráépüljön a lábra. Semlegesíti a hidrogén-szulfidot, így megnövekszik a láb környéki oxigénmennyiség. Az oxigén mérgező a Treponema számára.

7 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lábfürdő Alkalmazás: 2-3 lábfürdő hetente. Mennyiség: 10-15%-os Green Agron oldat (10-15 kg Green Agron 100 l csapvízbe. Mindig precízen mérje ki a lábfürdő mennyiségét (M cm x H cm X Sz cm/1000), hogy a megfelelő mennyiségű Green Agront adja hozzá.) A javasolt oldatmennyiség egy liter tehenenként, így egy 100 tehénből álló csoporthoz 100 liter szükséges. Így például egy 150 tehénből álló csoportnak 150 liter lábfürdőre van szüksége 15-22,5 Green Agronnal heti 2-3 alkalommal. Nem javasolt a 100 liter alatti lábfürdők használata. A Green Agron lábfürdő csak egyszer használható, különben csökken az általános hatása. Hogyan oldjuk fel a Green Agront lábfürösztőnek: a Green Agron-port kevergetéssel kell feloldani, lehetőleg 4-8 órával a használat előtt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a Green Agron zöme (95%) feloldódik a használat előtt. Ez a termék hatékonysága miatt alapvető fontosságú. Javasolt nagyon elkeverni a port az oldatban, és meleg vizet használni, mert az is elősegíti az oldódást. A Green Agron egy kis része nem fog feloldódni az összetapadást gátló anyag tartalma miatt. Ez nem befolyásolja a termék hatékonyságát. Ha nem tudja órákkal a használat előtt feloldani a Green Agront, elkészíthet egy 10-15%-os törzs oldatot ( kg Green Agron liter forró vízbe egy IPC tartályban.) Lábfürösztő: Semmilyen lábfürösztő nem kombinálható a Green Agronnal, mert az jelentősen csökkenteni fogja a termék hatékonyságát. Tehát ne legyen más jellegű lábfürösztés sem a kezelés előtt asem után! Etetőterek és Felhajtóutak: A Green Agron alkalmazása kombinálható az etető és közlekedőterületeken való alkalmazásal is. A kombinált alkalmazás különösen javasolt a szilárd talajú, beépített hígtrágyás istállókban. Különösen oda kell figyelni azokra a területekre, ahol a tehenek zöme közlekedik, illetve ahol a beépített hígtrágyarendszer van. A módszer alkalmazható a Green Agron lábfürdővel való alkalmazás nélkül is, ha kombinálják a tehenek Red Agronnal való egyéni kezelésével. A Green Agron használható a közlekedőterületeken keletkező, csúszós biofilm eltávolítására is. Az alkalmazandó mennyiség legalább 100 g/m2. A Green Agron nem használható egyszerre alkáli termékekkel, mert azok csökkentik a termék hatékonyságát. Ez érvényes a lábfürdőkre, állás- és pihenőterületek tisztítására.

8 Green AgroN 0. nap 30. nap 60. nap Nem DD fertőzött Gyógyuló DD Korai, enyhe DD H3 Az Akut, Agron aktív DD hatása a Mortellaro-féle betegségre Elhúzódó, krónikus DD Független egyetemi kísérlet 389 SDM tejelő tehénnel négy dán telepen 2011-ben. Értékelte: Jan van Wyhe-Storgaard, biokémikus Vizsgált körmök száma nap 30. nap 60. nap 0 Nem DD fertőzött Gyógyuló DD Korai, enyhe DD Akut, aktív DD Elhúzódó, krónikus DD A kísérletben négy dán telep 389 tejelő tehene vett részt. A Mortellaro-féle betegséget (DD) vizsgálták minden hátsó lábon, mely összesen 778 vizsgálatot jelentett minden vizsgálat alkalmával. A kísérlet időtartama 60 nap volt, a vizsgálatok 0. (az Agron használata előtt), 30. és a 60. napon történtek. Ez összesen 2334 lábat jelentett. Az eredmények szerint a nem DD fertőzött és a gyógyuló DD-s csoportban tartozó tehenek száma nőtt az Agron kísérleti periódus alatt jelezve, hogy a betegség múlik. Ugyanakkor a korai, enyhe DD-s, akut, aktív DD-s és az elhúzódó, krónikus DD-s csoportba tartozók száma egyre csökkent az Agron alkalmazása során.

9 Az Agron-kezelés előtt. A sebet lemosták, hogy megnézzék a betegség állapotát. Az Agron-kezelés kezdete után két héttel. Fekete var zárja le a sebet és megkezdődött a gyógyulási folyamat. A napos Agron-kezelés után a Mortellaro-féle betegség (DD) visszahúzódik. A DD csökkenése 30. nap A DD csökkenése 60. nap Korai, enyhe DD 88 % 97 % Akut, aktív DD 54 % 86 % Elhúzódó, krónikus DD 69 % 89 % Relatív százalék fejezi ki a DD csökkenését a kezdeti állapothoz képest az Agron-kezelés előtt (0. nap).

10 ph-érték Savas oldat Semleges Alkáli oldat Oltott mész A kórokozó baktériumok túlélési sávja. Vastag vonal: Optimális ph-sáv. Mészkő Agyag Gipsz Nátrium- hidroxid Klorid Istálló padozat Green AgroN Tiszta víz Tehén bőre Kóla Ammónia Kézmosó szappan Gyümölcs Ammónia Ammónium H3 A 1 0 Kénsav Fent bemutattuk számos termék és tárgy ph-értékét. A tenéhistállóban a ph általában túl magas és lúgos az ammóniafelhalmozódás miatt. Ez növeli az állati A Green és Red Agron ph-értéke 3 alatt van, tehát gyenge sav. Ez és más hatások regenerálják a bőrt és a lábaka, lehetővé téve gyógyulásukat. fertőzések és betegségek kockázatát, köztük a lábbetegségekét is.

11 Gr g Visszajelzések az Agron használóitól Heti kétszer alkalmazom a Green Agront lábfürdőként, illetve a rácsos padozaton és az etetési területeken. Jelentősen csökkent a DD-s betegségek száma az üszőknél és az idősebb teheneknél. A sebek megfeketedtek és begyógyultak. Minimális szinten tudjuk tartani a digitalis dermatitist a kéthetenkénti, 10 %-os Green Agron lábfürdőkkel. Látványos csökkenést tapasztaltam a tehenek sántasága terén a Green Agron rendszeres használatának bevezetése után. A DD több mint 50%-kal csökkent, miután elkezdtem használni a Green Agront lábfürdőként és a rácsos padozaton. Tiszta, fekete felszínt látok a DD-s területeken, melyek utána begyógyulnak. Miután elkezdtük alkalmazni a Green Agront, a DD-s sebek befeketedtek, majd elmúlt a fertőzés. A körömápolóm teljesen meglepődött. A teheneimnek volt digitalis dermatitise és repedezett, felpuhult körmei. Miután elkezdtem a Green Agront használni, a körömápoló azt mondta, sokkal kevesebb kötszer kellett most, hogy a körmök egészségesebbek és sokkal keményebbek, és jelentősen kevesebb rajtuk a repedés. Az előző alkalomhoz képest sokkal nehezebb volt vágni a körmöket. A körömápoló tisztán látta a Green Agron hatását DD gyógyításában és a gyógyult területek kialakulásában.

12 Green AgroN H3 Lábápoló termékek a tiszta és egészséges lábakért part of VITFOSS Hungária Kft. Kadarka u. 64, H-2000 Szentendre Hungary Phone: jcz@dlg.com

Hogyan működik az Actisorb Plus 25?

Hogyan működik az Actisorb Plus 25? Actisorb Plus 25 ezüst tartalmú sebfedő Az Actisorb Plus 25 kötszer a hatékony sebgyógyuláshoz kedvező körülményeket biztosít azáltal. hogy megköti azokat a mikroorganizmusokat, melyek fertőzik a sebet.

Részletesebben

Dreumex védőkrémek. Dreumex Omnicare Védőkrém

Dreumex védőkrémek. Dreumex Omnicare Védőkrém Dreumex Omnicare Védőkrém - védőréteget képez a káros anyagok ellen - megakadályozza a baktériumok bőrön átjutását - könnyebben tisztíthatóvá válik a kéz - növeli az érintés biztonságát - bőrbarát - parfüm

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

Nyári forróság: takarmányozás és a klímaváltozás

Nyári forróság: takarmányozás és a klímaváltozás A bendőben ez az anyag semlegesíti a savfelesleget és hosszú ideig optimálisan tartja a ph-értéket, ráadásul mérsékli a bendő ph-jának ingadozását. Ez csak az egyik újdonság, amely a klímaváltozás okozta

Részletesebben

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE matrac 04-2009 CSLH PP FSBE Komfort és megbízhatóság az istállóban! 2 A DeLaval M45S matrac egy kényelmes, megszakításmentes megoldás, erős 4 mm vastag szintetikus kétrétegű burkolattal és egy puha 40

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit!

Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit! Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit! Horváth Mihály /építészmérnök/ Martonvásár, Rózsa u, 65 sz. Jelen konferencián a SC PROCURINT SRL Céget képviselem Testközelben vagyunk keze számára Importőr

Részletesebben

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS:

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS: A KÖRÖMGOMBA A körömgombát különböző gombafajok okozzák, a kéz vagy a láb körmének szabad szélén jelentkezik először az elváltozás, majd átterjed a köröm többi részére. A gombával fertőzött köröm barázdássá

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Sztöchiometriai feladatok. 4./ Nagy mennyiségű sósav oldathoz 60 g 3 %-os kálcium-hidroxidot adunk. Mennyi kálciumklorid keletkezik?

Sztöchiometriai feladatok. 4./ Nagy mennyiségű sósav oldathoz 60 g 3 %-os kálcium-hidroxidot adunk. Mennyi kálciumklorid keletkezik? 1./ 12 g Na-hidroxid hány g HCl-dal lép reakcióba? Sztöchiometriai feladatok 2./ 80 g 3 %-os salétromsav hány g Na-hidroxidot semlegesít? 3./ 55 g 8%-os kénsav oldat hány g kálium-hidroxiddal semlegesíthető?

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott =

Részletesebben

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban Dr. Sándor Gergely Derzsy napok 2019.06.06 Mikor használunk antibiotikumot a baromfiaknál? PROPHYLAXIS fogadjuk Enróra abból

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott K

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Plazma elektron spray ionizáló rendszer

Plazma elektron spray ionizáló rendszer Plazma elektron spray ionizáló rendszer tartalom Ismertetés 2... Fő funkciók 5... Jellemzők 7... Üzemmódok és alkalmazás 9... Tesztek és tanúsítványok 10... Technikai adatok 12... Csomagolás 13... 1. Ismertetés

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/6 Supralux Konvert rozsdaátalakító alapozó verziószám: 3-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Mintavételi helyek kiválasztása vízből és levegőből Reskóné Dr. Nagy Mária KVI-Plusz Kft. Legionella új közegészségügyi

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK INNOVATÍV ALAPANYAG, INNOVATÍV FORMA A mindennapos használat miatt a mosogató minősége minden háztartásban nagyon fontos, ami a helyiség nedvességtartalmát és a munkalapszerű használatot

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály

2005. április 14.-ei kiadás 1 oldal 5oldalból. Felvilágosítást adó terület: Minőségbiztosítási és alkalmazástechnikai osztály 2005 április 14-ei kiadás 1 oldal 5oldalból 1) Anyag- /gyártási-és cégmegjelölés Adatok a termékről: Cikkszám: 28342 Termék megnevezés: Szállító: Südsalz GmbH Salzgrund 67 74076 Heilbronn Tel: 0049/ 71316494-0

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ARCTURUS 10W40 TRUCK MOTOROLAJ

BIZTONSÁGI ADATLAP ARCTURUS 10W40 TRUCK MOTOROLAJ Kiadás dátuma (1. változat): 2013.05.15. Felülvizsgálat és nyomtatás időpontja: 2013.05.15. 1. A KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÓJA 1.1. A keverék azonosítása Terméknév: ARCTURUS 10W40 TRUCK félszintetikus

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

Shoof és Ritchey állategészségügyi és állatkezelési termékek

Shoof és Ritchey állategészségügyi és állatkezelési termékek SHOOF WALKEASE - Korai beavatkozásra csülökápolásban A készlet tartalmazza a Walkease blokkokat, a speciális Walkease ragasztót, egy Surform reszelőt. A használat így egyszerű és nagyon hatékony. Gyors

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Állományvédelem Lengyelországban. Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról

Állományvédelem Lengyelországban. Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról A tanulmányútra 2006. május 15. és 19. között került sor Kastaly Beatrix (az Országos Széchényi Könyvtár Restauráló osztályának vezetője), Orosz Katalin (főrestaurátor,

Részletesebben

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV.

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. Védekezzünk a napsugárzás káros hatásaival szemben Napsugárzásra egészségünk megőrzése érdekében is szükségünk van. A napsugarak egy része azonban káros. Ennek a káros sugárzásának valamennyien ki vagyunk

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! T 1393-06//0 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794

laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794 Staphylococcus aureusmentesítés és az ehhez tartozó laborvizsgálatok Dr. Markus Gabriella Markus Tejlabor kft. mgvet@chello.hu www.markustejlabor.shp.hu 30-9346-794 Amit a Staphylococcus aureusról feltétlenül

Részletesebben

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS 2012 alginátos kötszer hidrogéles kötszer kolloidos kötszer kollagénes kötszer aktív szenes kötszer cinkpasztás kötszer vazelines kötszer jódos kötszer - Tartalomjegyzék - Web:

Részletesebben

A tőgybimbó állapotának zavarai. Miért figyeljünk rá? És megéri?

A tőgybimbó állapotának zavarai. Miért figyeljünk rá? És megéri? A tőgybimbó állapotának zavarai Miért figyeljünk rá? És megéri? Kontrollterv masztitisz esetére 1.- A környezet ellenőrzése 2.- A fejőgép karbantartása 3.- Fejési rutin/ Tőgyápolás 4.- A klinikai esetek

Részletesebben

Fürdőszoba festék fehér

Fürdőszoba festék fehér 1/7Supralux Penészgátló Konyha & Fürdőszoba festék verziószám: 1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció

A klórozás kémiája. Kémiai reakciók. Affinitási sorrend. Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Víz és szennyvíztechnológiai gyakorlatok Fertőtlenítés klórgázzal Vincze lászlóné dr. főiskolai docens A klórozás kémiája Klórgáz és a víz reakciói gáz oldódása hidrolízis disszociáció Szabad aktív klórformák

Részletesebben

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EC irányelv szerint kiadás dátuma: 2012. 02. 09. felülír minden korábbi kiadást MANKEL

Biztonsági adatlap Az 1907/2006/EC irányelv szerint kiadás dátuma: 2012. 02. 09. felülír minden korábbi kiadást MANKEL 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató Termék Vállalat Becesane s.r.o, Roháčova 188/37, Praha 3, 130 00 Csehország 2. Összetétel/összetevőkre vonatkozó információk Veszélyes alkotórészek Összetétel:

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen 1/6 Supralux Portal MIX vakolatalapozó verziószám: 1-2-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER

PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: Termék neve: PESTSTOP-B 10 EC rovarirtószer

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

A 2K fertőtlenítő rendszer

A 2K fertőtlenítő rendszer A 2K fertőtlenítő rendszer A Kärcher kidolgozott praktikus rendszermegoldást kínál istállók, fejőállások, tejkamrák, mezőgazdasági épületek és gépek tisztítására és fertőtlenítésére Célcsoportok Sertéshízlaldák

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X.

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás IX-X. A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen vegyületek hőbomlása

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK KÉMIA FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK Atomszerkezettel kapcsolatos feladatok megoldása a periódusos rendszer segítségével, illetve megadott elemi részecskék alapján. Az atomszerkezet és a periódusos rendszer kapcsolata.

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER

PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/4 BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP-B 10 EC ROVARIRTÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: Termék neve: PESTSTOP-B 10 EC rovarirtószer

Részletesebben

az 1907/2006/EK (REACH)rendelet szerinti BIZTONSÁGI ADATLAP

az 1907/2006/EK (REACH)rendelet szerinti BIZTONSÁGI ADATLAP sano Bruno s Neve-Neeman Industrial Zone, Hod-Hasharon, 45241 Tel. 972-9-7473222 Fax 972-9-7473233 IZRAEL www.sano.co.il Enterprises Ltd. az 1907/2006/EK (REACH)rendelet szerinti BIZTONSÁGI ADATLAP 1.

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

A lencsehasználat és ápolás megtanítása

A lencsehasználat és ápolás megtanítása A lencsehasználat és ápolás megtanítása Bevezetés A páciensnek adott utasítások és tanácsok minősége hatással van a lencseviselet sikerességére Még a gyakorlott lencseviselőket is pontos, naprakész utasításokkal

Részletesebben

Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN. P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára

PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN. P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára PREVENTÍV ÁLLOMÁNYVÉDELEM A GYAKORLATBAN P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára AZ ÁLLOMÁNYVÉDELEM FŐ FELADATAI: Preventív állományvédelem (Levéltárba kerülés előtt és a már levéltárban lévő iratoknál)

Részletesebben

Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs. Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból *

Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs. Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból * Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból * A szűrő a NASA űrprogramokra kifejlesztett technológiát tartalmazza,

Részletesebben

A javított kiadás száma : 3 Javítás Dátuma : 23 / 11 / 2010 Felfüggesztés : 8 / 2 / 2010

A javított kiadás száma : 3 Javítás Dátuma : 23 / 11 / 2010 Felfüggesztés : 8 / 2 / 2010 Az elosztásért felelős (cég) Ciks Ltd Vasgyári út 43 3533 Miskolc HUNGARY tel +36 46 401 855 Sürgosségi telefonszám: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér. 2. Tel.:

Részletesebben

Számítások ph-val kombinálva

Számítások ph-val kombinálva Bemelegítő, gondolkodtató kérdések Igaz-e? Indoklással válaszolj! A A semleges oldat ph-ja mindig éppen 7. B A tömény kénsav ph-ja 0 vagy annál is kisebb. C A 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú sósav ph-ja azonos

Részletesebben

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft.

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. EGY KIS TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS : Hazai sertésekben főleg malackorban gyakori az Eimeria debliecki, E.scabra, E. polita véglények előfordulása. Amerikai kutatók Isospora

Részletesebben

Normál és vegyes bőrre ARCÁPOLÁS. Erősíti és óvja a bőr saját védelmét. Ellátja a bőrt nedvességgel. Szabályozza a T zóna faggyútermelését.

Normál és vegyes bőrre ARCÁPOLÁS. Erősíti és óvja a bőr saját védelmét. Ellátja a bőrt nedvességgel. Szabályozza a T zóna faggyútermelését. Normál és vegyes bőrre Erősíti és óvja a bőr saját védelmét. Ellátja a bőrt nedvességgel. Szabályozza a T zóna faggyútermelését. Hetente 2-3 a zsíros T zónában a zsíros T zónában Tisztító Tisztító Mélytisztító

Részletesebben

K iadás kelte: 2007. 10. 15. 2. kiadás Oldal: 1 (6) Ellenőr zés dátuma: 2008. 10. 15.

K iadás kelte: 2007. 10. 15. 2. kiadás Oldal: 1 (6) Ellenőr zés dátuma: 2008. 10. 15. K iadás kelte: 2007. 10. 15. 2. kiadás Oldal: 1 (6) FIXINELA PERFEKT KONYHA 1. Az anyag (készítmény) és a tár saság (vállalkozás) a zonosítása 1.1. Az anyag vagy készítmény azonosítása: FIXINELA PERFEKT

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei.

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei. Kedves Érdeklődő Nyolcadikos Tanulók, Kedves Szülők! A biológia és kémia szóbeli felvételi meghallgatás témaköreit a Bővebben-re kattintva olvashatják. Biológia 1. Az emberi test felépítése, működése és

Részletesebben

BRUNOEPL IWP. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH

BRUNOEPL IWP. Biztonsági Adatlap Network 65 Business Park Hapton, Burnley Lancashire. BB11 5TH BRUNOPEL IWP Biztonsági Adatlap 2011.05.18 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosítása Termék neve: BRUNOEPL IWP 1.2 Gyártó azonosítása Gyártó neve: Gyártó címe: Wykamol Group Limited Unit 3,

Részletesebben

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat!

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! 2015/2016. B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! cink réz híg sósav Jód melegítése Egy száraz

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

SILAN PROFESSIONAL. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199. A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint.

SILAN PROFESSIONAL. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199. A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint. BIZTONSÁGI ADATLAP Konform a 1907/2006 EK szabályozással és módosításaival SILAN PROFESSIONAL Kód 108470E Változat 5 A módosítás időpontja 7 Szeptember 2010 1. A készítmény neve Az anyag vagy készítmény

Részletesebben

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM FEDEZZE FEL A TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉST AZ EMBEREK RENGETEG PÉNZT KÖLTENEK FIATALOS KÜLSEJÜK MEGŐRZÉSÉRE Bőrápolás Akár 800 USD/hónap Invazív kezelések (Injekciós,

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/10 Chemind Super Powder BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2013.01.28. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

Részletesebben

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák?

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák? 1 RENU 28 GYIK Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? A RENU 28 arra lett kifejlesztve, hogy gyengéd és természetes módon segítse a bőrsejtek megújulását a friss, élettel teli, kiegyensúlyozott bőrért.

Részletesebben

Expozíciós Forgatókönyv: Cink-borát EC#

Expozíciós Forgatókönyv: Cink-borát EC# REACH Dossier 2010 Frissítve október 2014 1.1 Cinkborát gyártására vonatkozó expozíciós forgatókönyv 1 1, 2, 3, 8a, 8b, 15 8 0, 12, 19, 21 NA A cinkborát finom, fehér, szagtalan por. Részecskeátmérő

Részletesebben

Nyakörv- Kutya. 6 hónapos kor alatt 2,5 kg alatt vemhes, szoptató májbetegség, bőrsérülések. 3 hónapos kor alatt

Nyakörv- Kutya. 6 hónapos kor alatt 2,5 kg alatt vemhes, szoptató májbetegség, bőrsérülések. 3 hónapos kor alatt Nyakörv- Kutya Kép Név Hatóanyag Hatékonyság Ellenjavallat Méret Ár Megjegyzés Beaphar Duoband Kiltix propoxurt flumetrin 4 hónap bolha és kullancs, cseppálló 4 hónap bolha és kullancs, cseppálló, szőrtápláló

Részletesebben

Előnye: magnézium pótlás az aktív életet élőknek, sportolóknak. + Mg ionokat adagol a szűrt vízbe

Előnye: magnézium pótlás az aktív életet élőknek, sportolóknak. + Mg ionokat adagol a szűrt vízbe *Ezek a márkák harmadik személy tulajdonában vannak, akik semmilyen módon nem kapcsolódnak a LAICA SPA-hoz, vagy a Siko&Co. Kft -hez. Kizárólag a beazonosíthatóság érdekében szerepelnek. Előnye: magnézium

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

TolnAgro Állatgyógyászati Kft. Szekszárd

TolnAgro Állatgyógyászati Kft. Szekszárd 1/7 01. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Termék neve: Bromosept 50 fertőtlenítőszer A termék felhasználása: felületek, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő eszközök és berendezések,

Részletesebben

Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot?

Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot? Őszi-téli bőrápolás Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot? Évszakváltás idején mindig jobban oda kell figyelnünk bőrünkre, szépségápolási szokásainkra. A nyári barnaság megőrzésének több módja van:

Részletesebben

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere FÕMOSÓK D-Color színes ruhák mosószere Különbözõ mosási célokra, színes és fehér, szintetikus, pamut és kevertszálas textíliák kézi és gépi mosására egyarát alkalmas mosópor. Alkalmazás: 10-20 g/kg, 10-20

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EK (REACH) rendelet szerint Kiadás dátuma: 2010.02.12. 1. Készítmény neve: HYDRO-X koncentrátum sorozat Felhasználási terület: vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Részletesebben

Kísérlet szöveges értékelése év

Kísérlet szöveges értékelése év Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Kísérlet szöveges értékelése 2016. év Termesztett kultúrák: előnövény; kínai kel, ültetése: '16.02.10. Főnövény; TV paprika Fajták: Bravia F1, ensor F1 - fő fajta.

Részletesebben

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű?

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? Dr. Radnai Ferenc 2/14/2014 1 Szennyezők a fogyasztási helyen A szennyezők forrása Elégtelen tisztítás Másodlagos szennyezés Szennyezők típusa Oldott anyagok Biológiai

Részletesebben

Semleges ízű! zselatin tannát. Hasmenés kezelésére minden korosztály számára

Semleges ízű! zselatin tannát. Hasmenés kezelésére minden korosztály számára Semleges ízű! zselatin tannát Hasmenés kezelésére minden korosztály számára 7-1 liter víz kerül a vékonybélbe naponta %-9% 1,5 liter vizet szív fel a bélrendszer normál esetben a vékonybél végső szakaszába

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai

A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai Katasztrófavédelmi ismeretek a nemzeti alaptantervben 110/2012. (VI. A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai fokozatosan alakultak ki a korabeli légoltalmi

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Belső hasznosítás. Kémiai struktúra. Fibersol-2

Belső hasznosítás. Kémiai struktúra. Fibersol-2 Fibersol-2 A Fibersol-2 egy egyedülállóan oldódó étkezési rost melyet keményítőből állítanak elő dexrtinizációs és enzimes eljárások kombinációjával. A Fibersol-2 jól működő szerteágazó kémiai struktúrával

Részletesebben

HydraDerm-Peel. 2 az 1 ben Hydroabrasio +

HydraDerm-Peel. 2 az 1 ben Hydroabrasio + HydraDerm-Peel 2 az 1 ben Hydroabrasio + Ultrahangosvízporlasztású bőrcsiszoló SPA Hydroabráziós gépek teljesen megváltoztatták a hagyományos kézi módon, történő tisztítást. A SPA bőr tisztítógép, vákuumszívó

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr A szója oltás jelentősége és várható hozadékai Mándi Lajosné dr. 2016.12.08. Nitrogén megkötés Rhizobium baktériumokkal Légköri nitrogén (78 %) megkötés. Endoszimbiózis kialakítása, új szerv: nitrogénkötő

Részletesebben

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004.

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. 8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

Légtisztító 2006 06/02/2007 1

Légtisztító 2006 06/02/2007 1 06/02/2007 1 A probléma: 1 EFA: European Federation of Allergy and Airway Diseases Patients Association 2 EAACI: European Academy of Allergology and Clinical Immunology Organisation Több, mint 80 millió

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Supralux Xylamon szúölő szer verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum: 2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Xylamon

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Különböző szűrőbetét formulák, eltérő igényekhez!

Különböző szűrőbetét formulák, eltérő igényekhez! Különböző szűrőbetét formulák, eltérő igényekhez! (bi-flux szűrőbetét forma megegyező, de belső összetétel( formula ) változik a felhasználáshoz igazodva) Kávé&tea szűrőbetét Minerálbalance szűrőbetét

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2013.01.21. Verzió: 1 Oldal: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: PREMIUM EURO GEL Termékcsalád: UV

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2010.10.29. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Cuticle Oil Felhasználási terület: Felhám olaj műköröm építéshez.

Részletesebben

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig Árutojás-termelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet Dr. Konrád Szilárd egyetemi tanársegéd Módszerei 1. Egyfázisú: nevelés és termelés egy helyen

Részletesebben

(Kémiai alapok) és

(Kémiai alapok) és 01/013 tavaszi félév 6. óra ph-számítás (I) Vízionszorzat, Erős savak és bázisok ph-ja Erős savak és bázisok nagyon híg oldatának ph-ja (pl. 10 7 M HCl) Gyenge savak és bázisok ph-ja (töményebb, illetve

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben