Felelősségi kérdések az építési műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető munkájába. Előadó: dr. Jámbor Attila

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felelősségi kérdések az építési műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető munkájába. Előadó: dr. Jámbor Attila"

Átírás

1 Felelősségi kérdések az építési műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető munkájába Előadó: dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar

2 Az előadáson érintett kérdések 1. Építésijog.hu 2. Ki az építési műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető? 3. Mikor kötelező a felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr? 4. Időszakosan lehet-e felelős műszaki vezető nélkül kivitelezni? 5. A felelős műszaki vezető jogviszonya 6. A felelős műszaki vezető több vállalkozónál is tevékenykedhet-e? 7. Felelősségi esetek 8. Feladat meghatározása: jogszabály és a szerződés 9. Szerződéses felelősség csökkentése 10. Teljesítésigazolás 11. Építési termék 12. Eltakarásra kerülő szerkezet ellenőrzése

3

4 2. Ki az építési műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető? Építési műszaki ellenőr Felelős műszaki vezető Szerződő fél Építtető Vállalkozó kivitelező Tevékenység időtartama Feladat Építési beruházás induló kivitelezési munkáira vonatkozó kivitelezési szerződés megkötésétől a végszámla kiegyenlítéséig tart Építtető helyszíni képviselője, elősegít és ellenőrzi a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását A vállalkozó kivitelező építési munkaterületen végzett építésiszerelési munkája (átadástól átvételig) A vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező szerződésében vállalt építőipari kivitelezési tevékenységnek vagy meghatározott részének irányítása, ellenőrzése

5 3.1. Mikor kötelező a műszaki ellenőr? Ha építési napló vezetéshez kötött tevékenységet végeznek, és a) több fővállalkozó kivitelező végzi a kivitelezést, b) az építési beruházás a Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, c) az építési beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi, d) az építőipari kivitelezési tevékenység műemléki védelem alatt álló építményt érint, e) építtetői fedezetkezelő működik közre. Az építési műszaki ellenőr kötelező közreműködése legalább az építési beruházás induló kivitelezési munkáira vonatkozó kivitelezési szerződés megkötésétől az építési beruházás végszámla kiegyenlítéséig tart.

6 3.2. Mikor kötelező a felelős műszaki vezetőt megbízni? Főszabály: minden építési munkaterületen végzett építési-szerelési munkához elengedhetetlen a felelős műszaki vezető alkalmazása. Építési munkaterület: az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének az építtető által a fővállalkozó kivitelezőnek, alvállalkozói szerződés esetén a megrendelő vállalkozó kivitelező által az alvállalkozónak átadott helye; ennek minősül a munkaszervezéssel összefüggő felvonulási, előkészítési, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges építési anyagok, gépek, szerkezetek, szerelvények és felvonulási épületek elhelyezésére és az előkészítő technológiai munkafolyamatok elvégzésére szolgáló terület is. Építési tevékenység: építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzése [1997. évi LXXVIII. tv pont]. Építési-szerelési munka: az építési tevékenység végzésére irányuló szakági munka [191/2009. (IX. 15.) Korm. rend. 2. ]

7 3.5. Mikor NEM kötelező felelős műszaki vezetőt megbízni? től, Étv. 39/A. (2) bek. és Kivitelezési kódex 13. (8) bek. Az építőipari kivitelezési munka jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás, felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhető: - egyéb feltételek már nincsenek (pl. tartószerkezeti rendszere nem változik meg), - az alvállalkozó igénybevétele nélkül végzett munkák, - építési engedélyhez vagy egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenység, A tevékenységet végző szakmunkást terheli a felelős műszaki vezetőre vonatkozó felelősség. A változások esetében a hatálybalépés kérdése: - szerződéskötés időpontja, - építési napló megnyitásának időpontja, - adott építési tevékenység megkezdésének időpontja.

8 4. Időszakosan lehet-e felelős műszaki vezető nélkül kivitelezni? Gyakorlati kérdés: FMV táppénzre kerül, folytatódhat-e a kivitelezés A munkafolyamat során a vállalkozó kivitelezőnek folyamatosan rendelkeznie kell felelős műszaki vezetővel. A felelős műszaki vezető tartós akadályoztatása esetén a kivitelezőnek kell gondoskodnia a helyettesítést ellátó, megfelelő jogosultsággal rendelkező személy kijelöléséről. A helyettesítés ideje alatt elvégzett építőipari kivitelezési tevékenységért a felelős műszaki vezetőt helyettesítő személy felel. Attól nincs elzárva a felelős műszaki vezető, hogy betegsége ideje alatt is dolgozzon de nem járhat el: jogosultság felfüggesztése, megszűnése vagy a szerződés megszűnése esetében.

9 5.1. A felelős műszaki vezető jogviszonya A üzletszerű kivitelezési tevékenységhez szükséges jogosultság feltétele a felelős műszaki vezető, akinek a jogviszonya lehet a kivitelezővel: 1. tagsági, alkalmazotti vagy megbízotti jogviszony + közvetlen irányítási jog ( től Étv.), 2. munkaviszony, tagsági vagy megbízási jogviszony + közvetlen utasítási jog ( től Étv.) 3. munkaviszony vagy tagsági jogviszony + közvetlen utasítási jog ( től Étv.) 4. tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízási jogviszony) + közvetlen utasítási jog ( től a Kivitelezési kódex 12. (1a) bek. aa) pont)

10 5.2. Megbízási jogviszony keretében dolgozó FMV feladatköre Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony keretében dolgozó felelős műszaki vezető feladatköre NEM terjed ki: a) az építési-szerelési munkára vonatkozó jogszabályok (szakmai és minőségi követelmények), munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, műemlékvédelmi, természetvédelmi, közegészségügyi és más kötelező hatósági előírások, továbbá az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyek betartatása, azok betartásának az általa vezetett építkezésen való ellenőrzésére, b) az alvállalkozói teljesítés igazolására, az alvállalkozói teljesítésigazolás kiállítására és átadására (megküldésére) az alvállalkozó részére, továbbá rögzítésére az elektronikus építési naplóban [266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 22. (1) bek.].

11 6.1. A felelős műszaki vezető több vállalkozónál is tevékenykedhet-e? Az építési beruházáson a megrendelő vállalkozó és az alvállalkozó felelős műszaki vezetői tevékenységét is elláthatja a) ugyanaz a magánszemély, ha a megrendelő vállalkozónál aa) munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban áll; vagy ab) megbízási jogviszonyban tevékenykedő felelős műszaki vezető esetében az alvállalkozónak nincs további alvállalkozója. b) a ugyanaz a gazdasági társaság, feltéve, hogy a jogosultsággal rendelkező felelős műszaki vezető munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban áll, és a munkaviszony legalább heti 20 órás.

12 6.2. A felelős műszaki vezető több vállalkozónál is tevékenykedhet-e? Felvetett probléma: - Ha a megrendelő vállalkozó kivitelező és az alvállalkozó felelős műszaki vezetőjének feladatait is ugyanaz a személy látja el, mind a megrendelő, mind a vállalkozó oldalán is ugyanaz a személy jár el (saját maga ellenőrzi és igazolja is le a saját munkáját) a gyakorlatban még nem alakult ki, hogy ez fokozottabb felelősséget jelent-e - Alvállalkozónak biztosítani kell azt a jogot is, hogy amennyiben nem ért egyet a fővállalkozó által delegált, saját felelős műszaki vezetőjének nyilatkozatával, a szerződés alapján azt pótolni tudja.

13 Polgári jogi felelősség 7.1. A felelősség esetei Jogkövetkezmény Kellékszavatosság Kártérítés Alapja Ptk. + szerződés alapján Munkajogi felelősség Közigazgatási jogi felelősség Etikai, fegyelmi felelősség Büntetőjogi felelősség Munkavállalói kártérítési felelősség Építésfelügyeleti bírság Kamarai titkár eljárása Etikai, fegyelmi vétség esetén kiszabható büntetések Büntető jogi jogkövetkezmény Munka Törvénykönyvéről szóló évi I. törvény (Mt.) 238/2005. (X. 25.) Korm. rend. 266/2013. (VII.11.) Korm. rend évi LVIII. törvény MÉK és MMK Etikai-fegyelmi Szabályzata Btk. (2012. évi C. törvény)

14 7.2. Polgári jogi felelősség Megbízási jogviszony Tagsági jogviszony ÉME + Építtető: Megbízási szerződés alapján + Ptk. Szerződésszegés jogkövetkezményei FMV + Építtető: jogszerűen nem lehetne! Harmadik személyek: A károsulttal (pl. vállalkozó kivitelezővel, szomszéddal, tervezővel) szemben a megbízó és a megbízott egyetemlegesen felelős (Ptk. 6:542. (1) bek.). Megbízói mentesülés okok: a megbízott megválasztásában, utasításokkal való ellátásában és felügyeletében felróhatóság nem terheli (Ptk. 6:542. (1) bek.). A jogi személy a felelős (Ptk. 6:540. (1) bek.) + egyetemlegesen felel szándékos károkozás esetében (Ptk. 6:540. (3) bek.) Bt.: Tagok a társasággal együtt is perelhetők (Ptk. 3:139. (3) bek.). Kft.: A minősített többséggel rendelkezett tag is felel ha a jogutód nélküli megszűnésre a tag hátrányos üzletpolitikája miatt került sor külön per (Ptk. 3:324. (3) bek.).

15 Munkaviszony Vezető tisztségviselő 7.3. Polgári jogi és munkajogi felelősség A munkáltató a felelős (Ptk. 6:540. (2) bek.) DE szándékos károkozásnál egyetemlegesen felel a munkáltatóval (Ptk. 6:540. (3) bek.) Munkavállalóval szemben: Kártérítési kötelezettség, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Kártérítés mértéke: a munkavállaló 4 havi távolléti díj (kiv.: kollektív szerződés, ill. vezető állású) kivéve: teljes kártérítés szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás (Mt ) A jogi személlyel egyetemlegesen felel szándékos károkozás (Ptk. 3:24. (2) bek.). Szerződésen kívüli károkozásáért egyetemleges felelősséget megállapító Ptk. 6:541. -a hatályon kívül helyezve ( ) Jogi személlyel szemben: ügyvezetési tevékenysége során a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel (Ptk. 3:24. (1) bek.).

16 8.1. Feladat meghatározása: jogszabály és a szerződés A felelős műszaki vezető és a műszaki ellenőr jogait és kötelezettségeit az alábbiak rögzítik: 1) Kógens jogszabályok: 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) - korábbi: 290/2007. (X. 31.) Korm. rend. és 51/2000. (VIII.9.) FVM-GM-KÖVIM egy. rend.; évi LXXVIII. törvény (Építési törvény); Ejárási kódex (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet), 266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. (Szakmagyakorlási kódex); 275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. (Építési termék rendelet); 2) a felek megállapodása (vagyis maga a megbízási szerződés); 3) Ptk. megbízási szerződésre vonatkozó rendelkezés (Ptk ); 4) a Ptk. szerződésekre vonatkozó közös szabályai, amelyeket valamennyi szerződésre, így a tervezési szerződésre is alkalmazni kell (Ptk ); 5) a polgári jog alapelvei (Ptk ).

17 8.2. Feladat meghatározása: jogszabály A Kógens jogszabályok (1. pont) közül a legfontosabbak: - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) évi LXXVIII. törvény (Építési törvény); - 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet (Szakmagyakorlási kódex); - 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet (Építési termék rendelet); - OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet) - 4/2002. (II. 20.) SZCSM EüM együttes rendelet - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (Egyszerű bejelentési rendelet) - 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (Fogyasztói szerződés rendelet) - 14/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet (az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról)

18 8.3. A felelős műszaki vezető feladata: a szerződés A jogszabályok tételes, nem szűkíthető felsorolást tartalmaznak. A cégként végzett megbízást augusztus 1-jétől, az egyéb megbízást január 1-jétől írásba kell foglalni (Szakmagyakorlási kódex) Kötelező feltüntetni a megbízási szerződésben ( ): a) a megbízó nevét vagy megnevezését, címét vagy székhelyét, adószámát, elérhetőségét, továbbá a képviseletében eljáró személy nevét vagy megnevezését, címét vagy telephelyét és elérhetőségét, b) a felelős műszaki vezető megnevezését, nyilvántartási számát, névjegyzéki jelét és elérhetőségét, c) a felelős műszaki vezető díját, fizetési módját, határidejét, d) a felelős műszaki vezető feladatainak és felelősségének meghatározását

19 8.4. A felelős műszaki vezető feladata: a szerződés Ajánlott elemek - Milyen feltételek mellett és kinek lehet a felelős műszaki vezető egyes feladatai ellátását átadni - Munkavégzés feltételeinek rögzítése (pl. utasítási jogkör biztosítása, a vállalkozó kivitelező nem megfelelően végzi a munkát) - Nemfizetés kapcsán felmondási lehetőség, felmondási idő meghatározása - Felelősség tisztázása (ha a felek korlátozzák a felelős műszaki vezető felelősségét, FMV érdeke) - Tartós akadályoztatás fogalmának rögzítése (FMV tájékoztatási kötelezettsége, jogkövetkezmények, díjfizetés, helyettes FMV nyilatkozatát ki szerzi be)

20 8.5. A műszaki ellenőr feladata: a szerződés A jogszabályok tételes, nem szűkíthető, de bővíthető feladatkört tartalmaznak. A megbízást kötelező írásba foglalni ( ). Kötelező feltüntetni a megbízási szerződésben (Kivitelezési kódex): a) az építtetői, fedezetkezelői és megbízotti adatokat és elérhetőségeket, b) az építőipari kivitelezési tevékenység meghatározását, helyét, a kivitelezés várható kezdési és befejezési időpontját, c) az építési műszaki ellenőrnek a kivitelezési szerződés teljesítéséhez kapcsolódó feladatait, d) az építési műszaki ellenőr díját, fizetési módját, határidejét, e) az építési műszaki ellenőrnek a jogszabályban meghatározott feladatokon és felelősségén kívüli további feladatait és felelősségét.

21 8.6. A műszaki ellenőr feladata: a szerződés Kötelező feltüntetni a megbízási szerződésben (Szakmagyakorlási rendelet): f) az építési műszaki ellenőrzés gyakoriságát, g) az építési naplóba való bejegyzés gyakoriságát, a bejegyzésről az építtető tájékoztatásának módját, h) a jogszabályokban meghatározott feladatokon túlmenő építtetői elvárásokat, felhatalmazásokat.

22 8.7. Az építési műszaki ellenőri szerződés Ajánlott elemek - Jogszabályi kötelező elemek tényleges tartalmának meghatározása (pl. megbízó érdekét feltétlenül megkövetelő körülmény), - Kapcsolattartás körülményei, - Megbízotti hatáskör terjedelme, - Megbízotti felmondási jog gyakorlása (nemfizetés kapcsán felmondási lehetőség, felmondási idő meghatározása). - Fizetési késedelem következménye (pl. nem kötelező kimenni a helyszínre, 3. munkanapot követően felfüggeszthető a tevékenység) - Nem végrehajtható utasítás meghatározása + kötelezettségek - Célszerűtlen, szakszerűtlen, gazdaságtalan utasítás esetében a felhívás részletei: lehetséges következmények, károk, többletköltségek.

23 9.1. Szerződéses felelősség mértéke Nincs kimentési lehetőség (kvázi objektív felelősség - ellenőrzési körén kívüli ok esetén mentesül), csak a mérték a kérdéses: a) Szándékos szerződésszegés (nem a károkozás!): teljes kártérítés. b) Nem szándékos szerződésszegés: - tapadókár: a szolgáltatás tárgyában keletkezett kár megtérítése; - következménykár: a jogosult vagyonában keletkezett egyéb károk és az elmaradt vagyoni előny megtérítése olyan mértékben, amilyen mértékben a kár mint a szerződésszegés lehetséges következménye a szerződés megkötésének időpontjában előrelátható volt (előreláthatósági klauzula) Az előreláthatósági klauzula a szerződésben szabályozandó!

24 9.2. Szerződéses felelősség csökkentése szerződési lehetőségek Szavatossági igény kizárható díj csökkentése nélkül is, kivéve: a szándékosan okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősséget korlátozó vagy kizáró szerződési kikötés semmis (Ptk. 6:152. ). Csak az ellenszolgáltatás megfelelő csökkentése vagy egyéb előny esetén volt lehetséges (régi Ptk (2) bek.) A kártérítési felelősség korlátozható vagy akár ki is zárható Kártérítés korlátozására vonatkozó nyilatkozatot nem lehetett tenni (régi Ptk (1) bek.)

25 9.3. Szerződéses felelősség építési műszaki ellenőr Tárgy: Emeleti teraszok felújítására nem megfelelően került sor. A vállalkozói díj: 1 millió forint, megbízási díj: ,- forint Kereset: 4 millió forint javítási költség 40 %-a (a kivitelező: 60 %) Elsőfokú ítélet: Kereset elutasítása - ME csak árleszállításra köteles, de ilyen kereseti igény nem volt Másodfokú ítélet: forint figyelmeztetési és tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatti kár Kúria: forint - nem mentesül a vállalkozó kivitelező a felelősség alól, ha a megrendelő az ellenőrzést elmulasztotta, vagy nem megfelelően végezte el

26 9.4. Szerződésen kívüli felelősség Felelős műszaki vezető Tárgy: Alapozási és falszerkezeti hiányosságok miatt egy lakóépület károsodott. A FMV csak a használatbavételi engedélyhez szükséges nyilatkozatot állította ki Kereset: 25 millió forint javítási költség (kivitelezővel egyetemlegesen) Elsőfokú ítélet: 20 millió forint megfizetése (teljes igazolt kár) Másodfokú ítélet: 15 millió forint megfizetése ugyanaz a felelőssége, mintha a megbízása az építkezés megkezdésétől kezdődően valamennyi munka irányítására és a kapcsolódó feladatok elvégzésére irányult volna Kúria: Kereset elutasítása - Csak a nevét adta" az építkezéshez

27 10.1. Teljesítésigazolás Felelős műszaki vezető feladata Az alvállalkozó kivitelező által megküldött, teljesítésről szóló értesítés kézhezvételétől ha szerződés vagy jogszabály átadás-átvételi eljárást határoz meg, ennek lezárásától számított, szerződésben meghatározott, de legfeljebb 15 munkanapon belül az alvállalkozói teljesítésigazolás a) kiállítása és átadása vagy megküldése az alvállalkozó részére, b) rögzítése az elektronikus építési naplóban; c) a közös helyszíni bejárás során az építési naplóban, jegyzőkönyvben rögzített mennyiségi és minőségi hibák, hiányosságok kijavítását követően az építési műszaki ellenőrnek, vagy a vállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének átadja a szerződésben vállalt és elvégzett tevékenységet tartalmazó teljesítési összesítőt.

28 10.2. Teljesítésigazolás Műszaki ellenőr feladata a) Pénzügyi elszámolások, felmérések ellenőrzése, b) A fővállalkozó kivitelező által megküldött teljesítésről szóló értesítés kézhezvételétől ha szerződés vagy jogszabály átadás-átvételi eljárást határoz meg, ennek lezárásától számított, szerződésben meghatározott, de legfeljebb 15 munkanapon belül a teljesítésigazolás ba) kiállítása és átadása vagy megküldése a fővállalkozó részére, bb) rögzítése az elektronikus építési naplóban, c) Amennyiben a felek a szerződésükben úgy rendelkeznek, hogy a műszaki ellenőr nem jogosult teljesítésigazolás kiállítására, akkor a műszaki ellenőr feladata a műszaki igazolás kiállítása, d) A szerződésben meghatározott vállalkozói díj és a számlázható összegre tett javaslat eltérése esetén az eltérés indoklása.

29 11.1. Építési termék - felelős műszaki vezető feladata a) Annak ellenőrzése, hogy az építménybe csak a tervező által a kivitelezési dokumentációban meghatározott, legalább az elvárt műszaki teljesítményű építési termék kerüljön beépítésre, és a szakszerű beépítés ellenőrzése, b) Az építési naplóban történő rögzítés mellett a tervező által a kivitelezési dokumentációban megjelölt építési termék helyett a megadottal azonos vagy annál jobb teljesítményértékű helyettesítő építési termék kiválasztása (a tervező jóváhagyásával és az építtető egyetértésével), c) A természetes építőanyagok és a bontott építési termékek - szükség szerint szakértővel történő - vizsgálatát követően döntés azok kezeléséről, építési célra való megfelelősségéről, ismételt felhasználhatóságáról, beépíthetőségéről (ezt a döntését az építési naplóba is be kell jegyeznie).

30 11.2. Építési termék műszaki ellenőr feladata a) Annak ellenőrzése, hogy az építménybe csak a tervező által a kivitelezési dokumentációban meghatározott, legalább az elvárt műszaki teljesítményű építési termék kerüljön beépítésre, és a szakszerű beépítés ellenőrzése. b) A tervező által a kivitelezési dokumentációban megjelölt építési termék helyett a megadottal azonos vagy annál jobb teljesítményértékű helyettesítő építési termék felelős műszaki vezető által történő kiválasztásának ellenőrzése. c) A beépített építési termékek teljesítmény nyilatkozatai meglétének ellenőrzése (ideértve a természetes építőanyagok és a bontott építési termékek felhasználását is).

31 12.1. Eltakarásra kerülő szerkezet ellenőrzése a tetőszigetelések tervezéséről és kivitelezéséről szóló 8/1986. (VIII. 21.) ÉVM rendelet 2. (1) bek.: A kivitelező a tetőszigeteléssel eltakarásra kerülő szerkezetek (aljzat, hőszigetelés stb.) minőségét az építési naplóban, - annak hiányában a külön erre vonatkozó iratban - tanúsítja. az építési szerződés alapfeltételeinek közzétételéről szóló 5/1968. (IV. 6.) ÉVM rendelet 16. (1) Az eltakarásra kerülő, később kibontás nélkül nem vizsgálható munkarészeket elfedés előtt a megrendelő mennyiségileg és minőségileg ellenőrizheti. (2) A vállalkozónak a szerződésben meghatározott, ennek hiányában pedig valamennyi eltakarásra kerülő munkarész elfedéséről oly módon kell a megrendelőt értesítenie, hogy arról az megfelelő időben tudomást szerezhessen.

32 12.1. Eltakarásra kerülő szerkezet ellenőrzése Építtetői feladat (ha nincs építési műszaki ellenőr): a vállalkozó kivitelező által az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének biztosításáról szóló értesítés építési naplóban történő rögzítésétől - a felek eltérő megállapodásának hiányában - számított legkésőbb három munkanapon belül az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének elvégzése és bejegyzése az építési naplóba Vállalkozó kivitelező feladata: a) az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének, és az építtető, építési műszaki ellenőr felhívása alapján további vizsgálatok feltételeinek biztosítása, b) az ellenőrzésekhez kapcsolódó tények és adatok építési naplóban történő rögzítése.

33 12.2. Eltakarásra kerülő szerkezet ellenőrzése Építési műszaki ellenőr feladata: a) A vállalkozó kivitelező által az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének biztosításáról szóló értesítést követően az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének elvégzése, b) A műszakilag indokolt további vizsgálatok meghatározása, c) Az ellenőrzések és a vizsgálatok adatainak, valamint a szükséges intézkedések meghatározásának bejegyzése az építési naplóba Kivitelezési és megbízási szerződésben rögzítendő kérdések: - mi az eltakarásra kerülő szerkezet, - milyen határidővel, kinek és milyen módon történik az értesítés, - mi az ellenőrzés elmulasztásának következménye (munka folytatása, utólag mikor végezhető el, ki viseli a költségét, határidő változása, stb.)

34 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMÜKET! Elérhetőségek: Honlap: jambor.attila@epitesijog.hu

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK Mit ellenőriz az Építésfelügyeleti hatóság? Hatóságok Építésigazgatás (általános építmények) Első fokú hatóságok Járási székhely Járási (kerületi) Hivatal jegyzője (198) (38+21) Általános építésügyi hatósági

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

Fejér Megyei Mérnökkamara. Felelős műszaki vezető feladatai

Fejér Megyei Mérnökkamara. Felelős műszaki vezető feladatai Fejér Megyei Mérnökkamara Építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők szakmai továbbképzése 2017 Felelős műszaki vezető feladatai 2017.08.09. Ki is a felelős műszaki vezető? Mi a feladata egy

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

27. AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMAT SZEREPLŐI...

27. AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMAT SZEREPLŐI... Tartalomjegyzék 27. AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMAT SZEREPLŐI... 3 27.1. Az építtető... 3 27.1.1. Meghatározása... 3 27.1.2. Felelőssége... 3 27.1.3. A kivitelezővel közös felelőssége... 4 27.1.4. Feladata... 4 27.1.5.

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

Az építőipari kivitelezés ellenőrzése. Építésfelügyelet

Az építőipari kivitelezés ellenőrzése. Építésfelügyelet Az építőipari kivitelezés ellenőrzése Építésfelügyelet Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) követelményei: településrendezési és építészeti-műszaki tervek

Részletesebben

HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport 2019. évi szakmai nap NMHH építésfelügyeleti tevékenysége kapcsán felmerülő beruházói, tervezői, felelős műszaki vezetői, műszaki ellenőri feladatok, kötelezettségek

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos műszaki ellenőrzési szolgáltatásról Tisztelt Megrendelőnk! Köszönettel vettük a felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárda-berendezésekre

Részletesebben

Építési alvállalkozói szerződés

Építési alvállalkozói szerződés Szerződésminta: Szerződés száma:./..év Építési alvállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről.. lakhelye (székhelye):... képviseli:... cégjegyzékszáma... regisztrációs száma 1 :... nyilvántartó cégbíróság...

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI frissítve: 2018.11.15. ÉPÍTTETŐ / ÉPÍTTETŐ MEGHATALMAZOTTJA: Az építtető vagy az építtető érdekeit képviselő meghatalmazott, aki az e-napló

Részletesebben

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1.

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1. Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok Hatály: 2014. január 1. Az alábbi táblázatok 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet mellékletei alapján készültek, de a mellékletek szerinti felbontást

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez Az építőipari tevékenységhez kapcsolódó jogsértő cselekmények esetén megállapítható bírság összegek

Részletesebben

NMHH építésfelügyelet

NMHH építésfelügyelet NMHH építésfelügyelet Bölsei Tamás Felügyeleti főosztály Építésfelügyeleti munkatárs +36 30 991 5892 bolsei.tamas@nmhh.hu Az e-napló alkalmazása a hírközlésben 2015. November 05 XI. Építtetői, Tervezői

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ Elektronikus építés napló bevezetése Cél: a kivitelezési tevékenység dokumentálásának korszerűsítése, a kivitelezési folyamat nyomon követhetősége, a hitelesség erősítése, távolról

Részletesebben

Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 17. Felelős műszaki vezető feladatai

Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 17. Felelős műszaki vezető feladatai Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők szakmai továbbképzése 2017 2017. november 17. Felelős műszaki vezető feladatai Ki is a felelős műszaki vezető? Mi a feladata

Részletesebben

A kivitelezés felelőssége

A kivitelezés felelőssége A kivitelezés felelőssége jogszabályi követelmények Előadó: dr. Gábor Enikő HIT 2019 Tartalom 1. Az építési folyamat résztvevői 2. Az építtető 3. A tervező 4. Az építőipari kivitelezési tevékenység meghatározás

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalának évi ellenőrzési terve

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal Járási Építésügyi Hivatalának évi ellenőrzési terve Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal i Hivatal Járási Építésügyi Hivatalának 2015. évi ellenőrzési terve Ez a munkaterv Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

Megbízási Szerződés. szerződő felek között alulírott napon, helyen az alábbi feltételek között

Megbízási Szerződés. szerződő felek között alulírott napon, helyen az alábbi feltételek között Megbízási Szerződés mely, létrejött egyrészről HORVÁTH ZOLTÁN mint Max - Quality Kft. / Adószáma: 12787957 2 43 Cégjegyzék száma: 01 09-942829 Székhelye 1184 Budapest Aranyeső u. 8. / ügyvezetője, mint

Részletesebben

2012. évi CLVII. Törvény (2012. október 15-én elfogadva) módosította

2012. évi CLVII. Törvény (2012. október 15-én elfogadva) módosította 2012. évi CLVII. Törvény (2012. október 15-én elfogadva) módosította Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Étv.) A 2013. 01. 01-től hatályba lépő rendelkezések

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 1.ELŐADÁS Készült: a Komárom-Esztergom Megyei -ÉpítészKamara, -MérnökiKamara, -Kerekedelmiés Iparkamara és az önkéntes segítőik együttműködésével. Célja:

Részletesebben

Irodalom: az Építésijog.hu oldalon található tematikus leírások (a tematika alapján a teljes előadásanyag letölthető);

Irodalom: az Építésijog.hu oldalon található tematikus leírások (a tematika alapján a teljes előadásanyag letölthető); YBL - SGYMMEN235XXX - Jogi ismeretek III. Tantárgyfelelős: dr. Jámbor Attila tanársegéd Tárgyelőadó: dr. Jámbor Attila tanársegéd Tantárgyi leírás Oktatási cél: A kurzus célja a speciálisan a kivitelezési

Részletesebben

Dr. Hegedűs Annamária

Dr. Hegedűs Annamária ÉTDR, e-napló, e-ügyintézés Új alapokon az építésügy A felelős műszaki vezető megváltozott feladatai, jogai és kötelezettsége a gyakorlatban Dr. Hegedűs Annamária 2013. Március 8. Az Étv. 39/A. (4) bekezdése

Részletesebben

Építési 1 szerződés. amely létrejött egyrészről (építtető) neve:.. lakhelye (székhelye):... képviseli:

Építési 1 szerződés. amely létrejött egyrészről (építtető) neve:.. lakhelye (székhelye):... képviseli: Szerződésminta: Szerződés száma:./..év Építési 1 szerződés amely létrejött egyrészről (építtető) neve:.. lakhelye (székhelye):... képviseli:... cégjegyzékszáma 2... nyilvántartó cégbíróság... adószáma:...

Részletesebben

Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése. Belügyminisztérium 2013. július

Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése. Belügyminisztérium 2013. július Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése Belügyminisztérium 2013. július Jogszabályi háttér O Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS (tervezet)

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS (tervezet) VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS (tervezet) (építtető Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület Kiemelkedően Közhasznú Szervezet mint megrendelő és.. építőipari kivitelező gazdasági társaság mint vállalkozó

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. melléklet a 238/2005.

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya Hatály: 2018.I.1. - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Az építési napló elektronizálása Az építésügyi jogszabályok tekintetében 2013. január 1-jétől igen nagy változás fog életbe lépni, ugyanis az elektronizálás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 2. oldal (3)1 E rendeletnek az építőipari kivitelezési tevékeny

Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 2. oldal (3)1 E rendeletnek az építőipari kivitelezési tevékeny Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 1. oldal 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról

238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet. az építésfelügyeleti bírságról Hatály: 2018.I.1. - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

Fejér Megyei Mérnöki Kamara szeptember 21. Székesfehérvár. Felelős műszaki vezető feladatai

Fejér Megyei Mérnöki Kamara szeptember 21. Székesfehérvár. Felelős műszaki vezető feladatai Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők szakmai továbbképzése 2018. szeptember 21. Székesfehérvár Felelős műszaki vezető feladatai Ki is a felelős műszaki vezető?

Részletesebben

Építésfelügyelet tapasztalati

Építésfelügyelet tapasztalati XIII. Építtetői, Tervezői és Kivitelezői F Ó R U M 2018. Május 10. Építésfelügyelet tapasztalati Makszin István Építésfelügyeleti munkatárs Hírközlés-felügyeleti Főosztály makszin.istvan@nmhh.hu 06 (30)

Részletesebben

Építési kivitelezési szerződés

Építési kivitelezési szerződés Építési kivitelezési szerződés amely létrejött egyrészről (építtető) lakhelye: születési helye, ideje: anyja mint Megrendelő, másrészről (építőipari kivitelező vállalkozó) Neocasa Construct Kft székhelye:

Részletesebben

Az építési folyamat résztvevői

Az építési folyamat résztvevői Az építési folyamat résztvevői Az építési folyamat résztvevői A keretszabályozás: az építési törvény III. fejezete Részletes szabályozás: az Építési kódex (Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló

Részletesebben

Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 2. oldal (3)1 E rendeletnek az építőipari kivitelezési tevékeny

Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 2. oldal (3)1 E rendeletnek az építőipari kivitelezési tevékeny Magyar joganyagok - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet - az építőipari kivitelezési te 1. oldal 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

Beruházás-szervezés projektkoordináció

Beruházás-szervezés projektkoordináció Beruházás-szervezés projektkoordináció Projektciklus: Építési kivitelezés résztvevıi: Projekt menedzsment Beruházó (építtetı): 1. szerzıdések (építési, tervezési) megkötése 2. a tervezı kiválasztása, jogszabályban

Részletesebben

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET 2017. JÚNIUS 29. EGER Építési szabályok változásával kapcsolatos tájékoztatás, különös tekintettel a 300 m 2 összes hasznos alapterület alatti építkezésekre, bontási, jókarbantartási

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. ELŐADÁS VÁZLAT I. rész:

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE A bejelentési adatszolgáltatást nyomtatott betűkkel, olvashatóan kérjük kitölteni. AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE Az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

Építési, tervezési szerződés, többletmunka, pótmunka Kitekintéssel az új Polgári Törvénykönyv szabályaira

Építési, tervezési szerződés, többletmunka, pótmunka Kitekintéssel az új Polgári Törvénykönyv szabályaira DR. PAPP FERENC Építési, tervezési szerződés, többletmunka, pótmunka Kitekintéssel az új Polgári Törvénykönyv szabályaira Nincs könnyű helyzetben, aki építési és tervezési szerződést készül megkötni. Miért

Részletesebben

Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 2. oldal d)1 táblázat pontjában a megrendelő vállalkozó ki

Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 2. oldal d)1 táblázat pontjában a megrendelő vállalkozó ki Magyar joganyagok - 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet - az építésfelügyeleti bírságró 1. oldal 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti bírságról Az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza Ügytípus Elvi építési, építési, bontási, használatbavételi, rendeltetésváltozási, fennmaradási engedélyezési, továbbá az azokkal összefüggésben keletkezett ellenõrzési és kötelezési ügyek Az ügyet intézõ

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya Hatályos: 2015.04.01-191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés

Részletesebben

(a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem

(a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem (a 193/2009./IX.15./ korm.rendelet alapján) Illetékbélyeg helye Az építésügyi hatósági engedély-kérelem Alulírott/...(név)...(cím)...(tel.)...(név)...(cím)...(tel.)...(név)...(cím)...(tel.) építésügyi

Részletesebben

Lakiteleki Takarékszövetkezet pénzintézetnél vezetett számú számlájára. A munkálatok 50 %-ának az elkészülte és leigazolását követőe

Lakiteleki Takarékszövetkezet pénzintézetnél vezetett számú számlájára. A munkálatok 50 %-ának az elkészülte és leigazolását követőe Vállalkozási Szerződés amely létrejött egyrészről a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza (Kecskemét, Nyíri út 38.), mint megrendelő (a továbbiakban megrendelő),valamint a Balog és Balog Kft. (6000 Kecskemét,

Részletesebben

A vállalkozási szerződés

A vállalkozási szerződés A vállalkozási szerződés 1. A vállalkozási szerződés általános 6:238. [Vállalkozási szerződés] szabályai Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (a továbbiakban: mű)

Részletesebben

Vállalkozás. Dr. Bartal Géza 2014. november 25.

Vállalkozás. Dr. Bartal Géza 2014. november 25. Vállalkozás Dr. Bartal Géza 2014. november 25. A Kúria 1/2014. PJE 1. az új Ptk. alkalmazása körében is megfelelően irányadónak tekinti: - a PJE határozatok közül a 1/2002., 3/2004., 2/2006., 4/2006.,

Részletesebben

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII. törvényt

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatályos: 2017.01.01-155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az a körülmény, hogy az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi dolgozó között,

Részletesebben

Vállalkozási szerződés

Vállalkozási szerződés Vállalkozási szerződés Amely létrejött Egyrészről Cégnév: Székhely: Cégjegyzékszám: Adószám: Képviselő/név, tisztség: Kapcsolattartó/név, telefonszám, email Felelős műszaki vezető név, telefonszám, email:

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről OptiJUS Opten Kft. I 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről 2013.10.2. és 2013.12.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Az építésügyi tervezés és kivitelezés során használt szerződések a módosult építésügyi jogszabályok és az új Ptk. tükrében

Az építésügyi tervezés és kivitelezés során használt szerződések a módosult építésügyi jogszabályok és az új Ptk. tükrében Az építésügyi tervezés és kivitelezés során használat szerződésekkel kapcsolatosan 2013-ban és 2014-ban több új jogszabály vagy jogszabály-módosítás jelent meg. Az egyik fontos újdonság az új Ptk. azaz

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ 2.ELŐADÁS (2014.01.23-24.) Célja: Az elektronikus építési napló előírásainak felelevenítése. 1 - 191/2009. (IX.15.) Kormány rendelet [2014.01.01.- ] az építőipari kivitelezési tevékenységről (Épkiv.) Ez

Részletesebben

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről KIVONAT Lezárva 2014. június 28. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya 1. (1) E rendelet hatálya - a (2) és

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f), i), o), r),

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL BK-01D/004/75-2/14. BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL BAJAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI ÉPÍTÉSÜGYI HIVATALÁNAK 15. ÉVI ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE Hatályos : 15. január 1-től Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék A rendelet hatálya

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII.

Részletesebben

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27.

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. SZABÁLYOZÓ KÖRNYEZET Jogi normák: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

Részletesebben

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról

KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK. Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról KÖNYVELŐI MOZGÁSTEREK Etikai szabályzat és titoktartás könyvelői oldalról Fegyelmi vétség Kkt. 174.. 174.. (1) Fegyelmi vétséget követ el az a kamarai tag könyvvizsgáló, könyvvizsgáló cég, aki/amely a)

Részletesebben

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43.

A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 43. A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a kötelező jótállásról szóló Korm. rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes

humán erőforrás vezérigazgató igazgató Munkáltatói jogkörök felettes Munkáltatói jogok gyakorlásának szabályai Alulírott Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Székhely: 7030, Paks, Gagarin utca 1. 3. em. 302/B.; a továbbiakban: Munkáltató

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya Hatályos: 2014.01.01-191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS. amely létrejött egyrészről........., mint Megrendelők. Valamint....

VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS. amely létrejött egyrészről........., mint Megrendelők. Valamint.... VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről......, mint Megrendelők Valamint.... Vállalkozó cégjegyzékszáma: Cégjegyzéket vezető bíróság: Adóazonosító szám: Bankszámla szám: mint Vállalkozó között

Részletesebben

hvgorac Üzleti szerződések adótervezése Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. április 6.

hvgorac Üzleti szerződések adótervezése Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. április 6. hvgorac Üzleti szerződések adótervezése Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. április 6. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások FORDÍTOTT ADÓZÁS Egyenes ÁFA elszámolás

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08.

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08. Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga Kérdésbank Mintakérdések Közlekedési szakterület 2014. szeptember 08. Tartalomjegyzék I. Kérdésbank.3 II. Mintakérdések 8 I. A Miniszterelnökség által jóváhagyott

Részletesebben

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Tények és tévhitek a lakásépítések szabályozásának változásairól. Minőség és sokoldalúság égetett kerámia építőanyagok alkalmazásával. 2016.04.07. Tematika

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A 2011.02.09. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet

Részletesebben

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató

Részletesebben

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Paks Város

Részletesebben

Értelmező rendelkezések

Értelmező rendelkezések 1 / 49 2013.11.29. 13:24 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről 2013.10.02 2013.12.31 18 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről

Részletesebben

Tatabánya- Városközpont Dózsakert Műszaki ellenőr- Szerződésmódosítás

Tatabánya- Városközpont Dózsakert Műszaki ellenőr- Szerződésmódosítás Tatabánya- Városközpont Dózsakert Műszaki ellenőr- Szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/231 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2018 évi konferenciája Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Dr. Kőszegfalvi Edit Munkaügyi - egészségügyi szakjogász Bács-Kiskun Megyei Kórház Magasabb vezetői

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2017.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 1. oldal 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő

Előadó: Kiss Andor. okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő A kivitelezés Előadó: Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő Bevezetés Jogszabályok A jogszabályokat mindenkinek magának kell értelmeznie. Mindenki jogalkalmazó

Részletesebben

Kormányrendelet az építőipari lánctartozás megakadályozására

Kormányrendelet az építőipari lánctartozás megakadályozására Kormányrendelet az építőipari lánctartozás megakadályozására Dr. Hegedűs Annamária Az építőipari lánctartozás gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt sajnos régóta jelentős problémát okoz. Az elmúlt

Részletesebben

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Veszprémi Főegyházmegye 8200 Veszprém, Vár utca

Részletesebben

Tájékoztató építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez szükséges jogszabályi előírásokról.

Tájékoztató építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez szükséges jogszabályi előírásokról. Tájékoztató építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez szükséges jogszabályi előírásokról. I. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) szerint: 38. (1)

Részletesebben

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások A komplex kihívásoknak megfelelő épületek tervezése és kivitelezése tudatos építés égetett kerámia építőanyagokkal 2017.04.07. Jogalkotó célja Miniszterelnökség

Részletesebben

Vállalkozói szerződés

Vállalkozói szerződés Vállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről Újhartyán Község Önkormányzata Székhelye: 2367, Újhartyán, Fő utca 21. adószáma: 15391236-2-13 Képviseletében: Schulcz József Polgármester mint Megrendelő

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

sztvevők Kivitelezési tervdokumentáció / 1

sztvevők Kivitelezési tervdokumentáció / 1 A kivitelezési tevékenys kenységben résztvevr sztvevők Kivitelezési tervdokumentáció / 1 A kivitelezési tevékenységben résztvevők / 2 A kivitelezői tevékenység végzésnek feltételei Definició: Az építőipari

Részletesebben

REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA. WEBER- nél

REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA. WEBER- nél REKLAMÁCIÓKEZELÉS FOLYAMATA a WEBER- nél 1., A reklamáció bejelentése a szerződött fél felé. Ez történhet szóban, vagy írásban (levél, e-mail). Szóbeli bejelentést utólag írásban meg kell erősíteni. 2.,

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f), i), o), r),

Részletesebben