INCREASE Képzési Útmutató. Általános Alapelvek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INCREASE Képzési Útmutató. Általános Alapelvek"

Átírás

1

2 INCREASE Képzési Útmutató Készítette Jugend am Werk Steiermark GmbH, Ausztria az INCREASE projekt partnereinek segítségével 2017 Szeptember Projekt INCREASE - Interdisciplinary competence development for youth workers in residential youth care and crisis intervention centres Projektazonosító AT02-KA Felelősségi nyilatkozat A projekt az Európai Bizottság finanszírozásával jött létre. A jelen kiadvány kizárólag a szerzők nézeteit tükrözik és a Bizottság nem vonható felelősségre az itt található információk semminemű felhasználásáért.

3 2 Tartalom 3 A képzési tananyag 4 Résztvételi feltételek (célcsoport) 5 A képzőre vonatkozó elvárások 5 Metodológiai és didaktikai szempontok általános megjegyzések 6 A képzési program moduljainak, fejezeteinek sorrendje (a képzési órák eloszlása) 7 A képzés igazolása 10 A képzés során figyelembe veendő egyéb szempontok: 10 Az INCREASE képzés használhatósága az elhelyezési központokban tevékenykedő önkéntesek felkészítése érdekében 10 Szerzői jogok 11

4 3 A képzés célja és megvalósítása egyértelműen a résztvevők számára gyakorlati hasznosságra összpontosul. A képzés résztvevői gyermekvédelmi elhelyezési központok személyzete, akik év közötti, egymást átfedő problémákkal küzdő fiatalokat gondoznak. A gondozás jogi kereteit főként a gyermek és ifjúságvédelmi törvények előírásai határozzák meg, ugyanakkor befolyásolja a fogyatékkal élők és (adott esetekben) a menekültkérők jogi rendelkezései. A képzés a résztvevők kompetenciáinak fejlesztésére összpontosít a következő szempontok alapján: A gondozóknak, nevelőknek támogató és hasznos módon kell eljárniuk a éves fiatalok által generált krízishelyzetekben. A gondozóknak, nevelőknek képeseknek kell lenniük csökkenteni a válsághelyzeteket megelőző és profilaktikus intézkedések végrehajtásával. A gondozóknak, nevelőknek tisztába kell lenniük az együttműködés szükségességével, képesnek kell lenniük az együttműködést megszervezni, és más tudományágakkal, külső intézményekkel/ szakemberekkel együttműködni.

5 4 A képzési tananyag A képzési program (és módszertan) kiscsoportok, kb. 10 fős csoportok számára lett kidolgozva. A képzést kísérleti programként február-május között minden partnerországban (Németország kivételével) megszervezték. A képzés kétlépcsős kiértékelésben részesült: (1) folytonos értékelés pontértékkel minden képzési nap végén/trénerek váltása után, (2) végső értékelés a képzés végezetével külön-külön kérdőívekkel a résztvevők, tréner és résztvevő részére. A visszajelzéseket összesítették és egy jelentésben elemezték ki, amelyet a németországi partnerek készítettek. A nyert eredmények alapján adaptálták a tantervet és tananyagot. A modulok sorrendje és a kidolgozásáért felelős partnerek: Bevezetés: Szervezési problémák, ismerkedés, stb. (AT) 0. Modul: Alapelvek/fogalmak és attitűdök (AT) 1. Modul: Belső együttműködés és csapatmunka (RO & UK) 2. Modul: Interdiszciplináris anamnézis és diagnosztika (GR, DE támogatásával) 3. Modul: Együttműködés, hálózatépítés és kapcsolódó tudományágak (AT, DE támogatásával) 4. Modul: Innovációk a szociálpegadógiában, szociális munkában és ifjúsági munkában (IT, DE & RO támogatásával) Kiértékelés: Visszajelzés, kiértékelés, zárás (DE) Modulok súlya: Bevezetés: 0180 (4 képzési óra x 45 perc) 0. Modul: 0270 (6 képzési óra x 45 perc) 0,25 ECVET 1. Modul: 0855 (19 képzési óra x 45 perc) 0,75 ECVET 2. Modul: 0675 (15 képzési óra x 45 perc) 0,50 ECVET 3. Modul: 0810 (18 képzési óra x 45 perc) 0,75 ECVET 4. Modul: 0765 (17 képzési óra x 45 perc) 0,75 ECVET Kiértékelés: 0090 (2 képzési óra x 45 perc) Összesen: 3645 (81 képzési óra x 45 perc) 3,00 ECVET

6 5 Résztvételi feltételek (célcsoport) Az INCREASE program résztvevőinek a következő feltételeknek kell megfelelniük: Gyermekvédelmi elhelyezési központokban dolgozó személyzet vagy önkéntes, aki legalább egy éve, de nem több mint 7 éve gondoz gyerekeket, függetlenül beosztásától, iskolai végzettségétől, képzettségétől, stb. a hangsúly a munkaterületen van, kevésbé a beosztáson. A képzés ideje alatt aktívan és közvetlenül együttdolgozik a fiatalokkal. Hajlandó és képes a képzés egészén venni (osztálytermi képzés kötelező - ha adott esetben ez nem lehetséges, a trénernek/szervezőknek a résztvevővel közösen kell megoldást találniuk). Hajlandó és érdekelt a a képzési feladatok megoldására (távoktatás) Pontos, aktív, kommunikatív (elmondja problémáit, kérdéseit), stb. Hozzáfér internethez és van postafiókja. A képzőre vonatkozó elvárások Az INCREASE program képzőjének a következő követelményeknek kell megfelelnie: Tapasztalt az elhelyezési központok munkavilágát tekintve. Hajlandó együttműködni más tudományágakkal/intézményekkel/szakemberekkel; interdiszciplináris gondolkodású. Alapos, szakmai ismeretekkel rendelkezik a leadott tananyag rész tematikáját, tartalmát illetően és hajlandó tudását a résztvevőkkel megosztani; hajlandó tanulmányutak levezetésére. Tapasztalt a csoport-alapú képzések megszervezésében és kivitelezésében (felismeri és irányítja a csoportdinamikai folyamatokat, min csoportképződés); jól gazdálkodik a rendelkezésre álló idővel. Felkészült és képes e-learning/távoktatási programok irányítására (pl. részt vesz fórumos beszélgetésen, el tudja magyarázni az online tanulási felület alapjait, képes anyagokat feltölteni, letölteni stb. Képes és hajlandó a részvevőknek támogatást nyújtani (szükség esetén, , telefon, más kommunikációs csatornákon keresztül). Képes a modulok végén összeállított értékelést levezetni. Rendelkezik angol nyelvismeretekkel (bizonyos anyagok csak angol nyelven érhetők el, a tréner képes elmondani az anyagok tartalmát). Hajlandó részt venni a képzés/tananyag értékelési folyamatában.

7 6 Metodológiai és didaktikai szempontok általános megjegyzések Az elhelyezési központokban dolgozó személyzet igényfelmérése alapján - Szellemi termék 1. a következő döntések születtek: A képzés 50% osztálytermi/csoportos tanulást és 50% távoktatási elemeket fog tartalmazni. Az osztálytermi képzés időtartama maximum 5 napot vehet fel. A tananyag egyes részeinek oktatása sajátos sorrendben valósul meg. Egyes osztálytermi képzési anyagok szorosan kapcsolódnak a távoktatási feladatokkal, mint előkészítő, felkészítő tevékenységek. A modulok és részek szekvenciáját az 5. fejezetben található. A klasszikus frontális oktatási módszerekkel szemben, a jelen képzés előnyben részesíti a csoportos munka eszközeit, az ön-reflexiót és egyéni esetekre, tapasztalatokra való reflexiót. Minden modul ötvöz elméleti és gyakorlati tartalmakat (esettanulmányokon alapuló tanulás, probléma-alapú tanulás). Tekintettel az elhelyezési központokban dolgozó gondozói személyzet felkészültségének, képzettségének regionális, országonkénti különbségeire, a képzési program haladó szintű ismereteket is közvetít az online platformon található anyagok által illetve a tanulmányutak által. Minden modul rendelkezik saját, végső értékeléssel, ami egy modul utáni felmérés két, a résztvevő munkaterületéről származó esetleírás alapján. A résztvevőnek a megszerzett ismeretek, készségek alapján kell a megadott kérdésekre, feladatokra válaszolnia. Szakmai kirándulások az interdiszciplináris kompetenciák konszolidálására A szakmai kirándulások alapvető célja, hogy támogassa a hálózati együttműködést más struktúrákkal, rendszerekkel, megközelítésekkel és személyekkel, annak érdekében, hogy elősegítse és erősítse a kölcsönös megértést és a személyes kapcsolatok kialakulását, amely fontos alapja lehet a jövőbeni együttműködésnek. A képzés részeként kínált szakmai kirándulások nem kötelező jellegűek, de javasoltak az elméleti és gyakorlati ismeretek elmélyítésére. A szakmai kirándulások célpontjait az alábbiak alapján határozhatjuk meg: a résztvevők érdeklődése, igénye; a második osztálytermi nap végén. A szakmai kirándulásokat nem tanácsolt a harmadik osztálytermi oktatási nap előtt szervezni. Javasolt intézmények/munkaterületek: gyermekvédelmi iroda, gyermek és ifjúsági pszichiátriai osztály vagy szakember, rendőrség, jogi intézmény, oktatási/képzési szolgáltatások problémás viselkedésű fiatalok számára (pl. iskola, munkahelyi oktatás, munkaerő-piaci elhelyezési szolgáltatások etc. ), speciális tanácsadási szolgáltatások (pl. drogfogyasztás, szexuális zaklatás stb. ) Tanulási platform résztvevőknek A távoktatási feladatok, anyagok elérhetőségére szükséges és javasolt egy online oktatási platform létrehozása és üzemeltetése, melyhez a résztvevők akadálymentesen hozzáférhetnek.

8 7 A képzési program moduljainak, fejezeteinek sorrendje (a képzési órák eloszlása) A teljes képzési program (akárcsak a kísérleti képzések alkalmával) öt osztálytermi képzési napot vesz igénybe (lásd az alábbi táblát, ahol F2F osztálytermi tanulás, DL-távoktatás).

9 SZÜNET SZÜNET SZÜNET 8 Nap 1 Nap 2 Nap 3 Nap 4 Nap 5 Tartalom/Tevékenység Tartalom/Tevékenység Tartalom/Tevékenység Tartalom/Tevékenység Tartalom/Tevékenység F2F Min DL Min F2F Min DL Min F2F Min DL Min F2F Min DL Min F2F Min DL Min Bev. 135 Bev Kiért Excursion Kirándu lás Összesen perc Képzési óra Opcionáli s a résztv. számára ,2 8,9 10,5 9,3 10,3 9,4 6 6,5 6,7 3,1 180 / / 4 1. számú ábra: A képzési program moduljainak, fejezeteinek sorrendje (a képzési órák eloszlása az öt napon keresztül)

10 9 Javaslatok a képzés szervezésére és megvalósítására A partnerországokban megszervezett kísérleti képzések és a visszajelzések alapján (tréner, résztvevők, szervezők) a következő javaslatok fogalmazhatóak meg. Ezeket figyelembe lehet venni az INCREASE képzési tananyag felhasználásakor, a képzés tervezésénél, megvalósításánál, az anyagi és idő erőforrások tervezésénél. A képzés kiterjesztése 5 napról 6-ra: a) elegendő idő biztosítása az egyes modulok, részek és tartalmak megfelelő elsajátítására, figyelembe véve a résztvevők szintjét. b) csökkenteni az egyéni tanulási részek arányát a csoportos képzések előnyére, integrálva a távoktatási tartalmak egyes részeit a jelenléten alapuló képzési keretbe. Javasolt az 50:50 arány módosítása 2/3 csoportos képzési (48.5 képzési óra x 45 perc) és 1/3 távoktatási (32,5 képzési óra x 45 perc) részre. c) lehetőséget teremteni a távoktatási feladatok, tartalmak átbeszélésére a csoportos képzések alkalmával (időkeret: kb. 45 perc minden képzési napon). ( E javaslat célja, hogy lerövidítse a képző által szükségeltetett előkészületi és támogatási időt a távoktatási tevékenységeket tekintve.) A tananyag moduljainak, fejezeteinek rugalmas kezelése, alkalmazása: a) az egyes résztvevők érdeklődésének, igényeinek, kompetenciáinak figyelembe vevése és ezekhez való igazodás. Javasolt egy kérdőív készítése, amelyet a résztvevők a képzés előtt válaszolnak meg (kb. 15 perc). b) (az időtől, költségvetéstől és más erőforrásoktól függő) további képzési programok szervezésének lehetősége. (Megjegyzés: az INCREASE - oklevél csak a teljes képzési programon való részvétel során lehetséges. Az egyes képzési napok közötti legalább két hét beékelése: a) elegendő idő biztosítása a távoktatási feladatok elvégzéséhez. b) új ismeretek, készségek és kompetenciák fejlesztésének támogatása azáltal, hogy a résztvevőknek elég időt biztosítanak a tanulási anyagok, tartalmak feldolgozására, megértésére és alkalmazására. A képzési órák befejezése utáni legalább négy hét: a) elegendő idő biztosítása a távoktatás részét képező, az egyes modulok végén található kiértékelések befejezésére. b) annak elérése, hogy a résztvevők nagy számban rendelkezzenek oklevelekkel.

11 10 A képzés igazolása Miután a résztvevők befejezték az INCREASE képzést és sikeresen írásban kidolgozták a modulok végén található kiértékelő feladatok és kérdések megoldásait, oklevélre jogosultak. Az oklevél mellékletében a kiállító szervezet igazolja az képző értékelését a résztvevők által szerzett ismeretek szintjéről, kompetenciáinak fejlődésének arányáról (lásd GP-A01 és GP-A02). A képzés során figyelembe veendő egyéb szempontok: figyeljünk azokra a társadalmi-politikai körülményekre, amelyek befolyásolhatják a tréner és résztvevők toborzását (pl. menekültügyi válság miatt, Görögországban a kísérleti képzés szervezési szakaszában körülményes volt a megfelelő tréner és résztvevők azonosítása). biztosítson időt a képzés értékelésére a folyamatos fejlesztés és lehetséges adaptálások érdekében (körülbelül percet minden képzési napon). gondolja át a tréner képzés megközelítésének lehetőségét a képzési program hatékony folytatása és fenntarthatósága érdekében. a képzési program lehetőséget nyújt önkéntesek számára, akik segítőerőként vesznek részt az elhelyezési központok hétköznapjaiban. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben a képzés más pedagógiai megközelítést igényel (pl. nevelő mint tréner, lásd 8. fejezet.) Az INCREASE képzés használhatósága az elhelyezési központokban tevékenykedő önkéntesek felkészítése érdekében Akárcsak a fizetett személyzetnek, az önkénteseknek is megfelelő képzésben kell részesülniük a fiatalokkal való munkájukat tekintve. Ebben a kontextusban, a Volunteering Matters közösségének javaslatai alapján, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek az elhelyezési központokban, gyereksegítő szolgáltatások terén megvalósult önkéntesség terén, útmutató készült a tananyag megfelelő felhasználását tekintve. Az önkéntesek a hátrányos helyzetű fiatalokkal való munkájuk során, többször szembesülhetnek olyan helyzetekkel, amelyben megkérdőjelezik szerepüket. Annak érdekében, hogy cselekedeteik ne súlyosbítsák a kialakult krízis helyzetet, fontos, hogy megfelelő bevezetésben részesüljenek: a gyermek és ifjúságvédelemi intézmény rendszerébe, a helyükről és elvált szerepükről ezen belül, releváns kapcsolattartók, akik segítséget és útmutatást nyújthatnak és azok elérhetőségét. Egy módosított és megfelelő formában szerkesztett INCREASE tananyag betekintést biztosíthat számukra az előbbi kérdéseket tekintve. A GP A03 mellékletben található az INCREASE tananyag fejezeteinek és tevékenységeinek áttekintése, amelyek alkalmasak az önkénteseknek szervezett képzési program kivitelezésére.

12 11 Szerzői jogok Minden INCREASE dokumentum szerzői joga az INCREASE projekt konzorciumot illeti. A tartalmak, annak részeinek sokszorosítása a forrás feltüntetésével megengedett. Az eredeti tartalom módosítása nem megengedett.

13 12 INCREASE Projekt partnerség Koordinátor Jugend am Werk Steiermark GmbH, Ausztria Partnerek FormAzione Co&So Network, Olaszország ARSIS Association for the Social Support of Youth, Görögország Universitätsklinikum Ulm, Németország Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, Románia Volunteering Matters, Nagy-Britannia E.N.T.E.R. GmbH, Ausztria

Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb.

Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb. Az INCREASE képzésről Célkitűzések, képzés szerkezete, kulcsfogalmak stb. Az INCREASE képzés... Erasmus + projekt része INCREASE - Interdisciplinary competence development for youth workers in residential

Részletesebben

INCREASE Képzési Tananyag

INCREASE Képzési Tananyag INCREASE Képzési Tananyag Készítette Universität Ulm, Németország az INCREASE projekt partnereinek segítségével 2017 Szeptember Projekt INCREASE - Interdisciplinary competence development for youth workers

Részletesebben

INCREASE Képzési Útmutató. Bevezetés

INCREASE Képzési Útmutató. Bevezetés INCREASE Képzési Útmutató Készítette Jugend am Werk Steiermark GmbH, Ausztria az INCREASE projekt partnereinek segítségével 2017 Szeptember Projekt INCREASE - Interdisciplinary competence development for

Részletesebben

A képzési program kiértékelése

A képzési program kiértékelése A képzési program kiértékelése Elhelyezési és krízisintervenciós központokban tevékenykedő ifjusági dolgozók interdiszciplináris kompetencia fejlesztése Tréner ID: Kedves Résztvevő! A jelen kérdőív célja

Részletesebben

A képzési program kiértékelése

A képzési program kiértékelése A képzési program kiértékelése Elhelyezési és krízisintervenciós központokban tevékenykedő ifjúsági dolgozók interdiszciplináris kompetencia fejlesztése Szervező ID: Tisztelt szervező! A jelen kérdőív

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása

Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása SAGE Senior citizens participate in creating their lives Idősődő Polgárok Élet Minőségének Javítása SAGE Projekt SAGE Oktatás Oktatási Anyag Résztvevők Online Oktatás: Moodle Platform Teszt oktatás szervezése

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Agresszió- és konfliktuskezelés óvodapedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/221/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

INCREASE FELTÁRÓ TANULMÁNY

INCREASE FELTÁRÓ TANULMÁNY 2 INCREASE FELTÁRÓ TANULMÁNY Összefoglaló Készítette az Ulmi Egyetem (Németország) a Jugend am Werk Steiermark GmbH, Ausztria és az INCREASE projekt partnereinek közreműködésével 2016. május Projekt neve

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember TEXAPP PROJEKT 2016 október - 2018 szeptember Hotel Corvin Budapest- Hungary/06/12/2017 Ecker Gabriella -TMTE KÁPB-MKSZ-TMTE Szakmai Nap www.texapp.eu Integrated strategy Initiative for Strengthening the

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

LEHETŐSÉGEK AZ ERASMUS+ PROGRAMBAN Rozgonyi Zsuzsa Budapest

LEHETŐSÉGEK AZ ERASMUS+ PROGRAMBAN Rozgonyi Zsuzsa Budapest LEHETŐSÉGEK AZ ERASMUS+ PROGRAMBAN Rozgonyi Zsuzsa 2018. 10. 12. - Budapest Mire megoldás egy Erasmus+ projekt? Ha a szervezetünk új, nemzetközi/külföldi módszereket szeretne megismerni. Ha munkatársaink

Részletesebben

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18.

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Program címe:.comtárs Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Kérelmező neve: Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány Program rövid leírása Célunk a segítésre motivált

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20.

ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS. Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban október 20. ERASMUS+ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK FELSŐOKTATÁS Információs nap Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatásban 2016. október 20. Széll Adrienn 2. KULCSTEVÉKENYSÉG (KA2) FELSŐOKTATÁS Stratégiai partnerségek

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI 2014. február 15. HÉBÉ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2013-2018. Összeállította Geisztné Gogolák Éva igazgató Jóváhagyta: az iskola tantestülete 1. Jogszabályi háttér A 93/2009. (IV. 24.)

Részletesebben

Ajánlások. az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához

Ajánlások. az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához Ajánlások az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához Ways to enhance active aging through volunteering WEActiveVol Erasmus+ Strategic Partnership 2016-1-PL01-KA204-026166

Részletesebben

VÁLTS jegyet az életbe! program

VÁLTS jegyet az életbe! program VÁLTS jegyet az életbe! program - Budapest, 2013. november 28. - Program célja Vas megyében hatékony megoldásokkal segíteni a hátrányos helyzetű 16-24 éves munkanélküli fiatalok foglalkoztatását, akinek

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEȘ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar FIZIKA 1.3 Intézet MAGYAR FIZIKA INTÉZET 1.4 Szakterület ALKALMAZOTT MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban...

TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. 1. szám 2012. január. Tartalom. Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... TRANSPORT LEARNING Képzések önkormányzatoknak, fejlesztési ügynökségeknek, szakmai és civil szervezeteknek istockphoto Tartalom Kedves Olvasó! Szolgáltatásaink dióhéjban... 2 Tudásbázis létrehozása Európa

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM a Felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. tv. 12. (1) bekezdésének megfelelően. A képzési program Megnevezése Nyilvántartásba vételi száma Számítógép az irodában

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések A foglalkoztatás fejlesztés helyzete, céljai Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések Kisvárda, 2017. január 23. Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT

GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT TrEE Teaching re cycling and Environmental Education Az újrahasznosítás és a környezetvédelem oktatása GRUNDTVIG TANULÁSI KAPCSOLATOK PROJEKT Partnerek : Ulixes scs (IT) - coordinator Association "Social

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Együttnevelés: integráció, inklúzió 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/145/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

Krnács András képzésfejlesztő

Krnács András képzésfejlesztő Interaktivitás ösztönzése és erre alkalmas eszközök a Moodle-ben Krnács András képzésfejlesztő Új pedagógustovábbképzések Kulcsszavak: intézménybe kihelyezett, folyamatba ágyazott, blended, moduláris,

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. Képzési program megnevezése TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ KÉPZÉSFEJLESZTÉS. 2. A képzés célcsoportja

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. Képzési program megnevezése TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ KÉPZÉSFEJLESZTÉS. 2. A képzés célcsoportja Tanulási Eredmény Alapú Képzésfejlesztő Műhely a en KÉPZÉSI PROGRAM 1. Képzési program megnevezése TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ KÉPZÉSFEJLESZTÉS 2. A képzés célcsoportja A képzés a en folyó oktatásban résztvevő

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

START+ INFORMÁCIÓS NAP

START+ INFORMÁCIÓS NAP START+ INFORMÁCIÓS NAP CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról 2017.02.09. Előadók Köszöntő: Dr. Maruzsa Zoltán Oktatási Hivatal Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Brassói Sándor Egységes

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11.

Részletesebben

Általános képzési keretterv ARIADNE. projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján

Általános képzési keretterv ARIADNE. projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján Általános képzési keretterv ARIADNE projekt WP 4 Euricse módosítva a magyarországi tesztszeminárium alapján A jelen dokumentumban a szociális gazdaság témakörében tartandó háromnapos vezetői tréning általános

Részletesebben

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT SZENTANNAI SÁMUEL KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Bio-FIT IKT Útmutató oktatóknak

Bio-FIT IKT Útmutató oktatóknak IKT Útmutató oktatóknak Ez az útmutató azért jött létre, hogy referencia keretet nyújtson és segítse a szakoktatókat a projekt programjának online/offline képzésében. Miért képzés? A projekt a biotrágya

Részletesebben

INCREASE Képzési Útmutató Modul 2

INCREASE Képzési Útmutató Modul 2 INCREASE Képzési Útmutató Interdiszciplináris anamnézis és diagnosztika Készítette ARSIS Association for the Social Support of Youth, GR az Universitätsklinikum Ulm, DE segítségével és az az INCREASE projekt

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

a szakképzés és felnőttképzés területén

a szakképzés és felnőttképzés területén Kihívások Válaszok a szakképzés és felnőttképzés területén Kihívások A munkaerővel szemben támasztott követelmények változnak: felértékelődnek az emberi együttműködéssel kapcsolatos készségek Kihívások

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11.

Részletesebben

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban

Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Hogyan segítheti a fenntartható fejlıdés mágikus hármasa a kézmőipari vállalkozásokat? Értékfenntartó gazdálkodás az európai kézmőiparban Gál Zsuzsanna projektkoordinátor LEONARDO projekt Szeged, 2009.

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

RIVER projekt. A projekt bemutatása

RIVER projekt. A projekt bemutatása RIVER projekt A projekt bemutatása Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit tükrözi,

Részletesebben

Digitális Oktatási Stratégia

Digitális Oktatási Stratégia Budapest, 2016. szeptember 27. Digitális Oktatási Stratégia Az informatika tantárgytól a digitális oktatás felé A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci igények A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

AL AGENDA. Az Erasmus+ A Felnőttkori Tanulás Európai Menetrendjének Nemzeti Koordinátora projekt. Mellearn országos konferencia

AL AGENDA. Az Erasmus+ A Felnőttkori Tanulás Európai Menetrendjének Nemzeti Koordinátora projekt. Mellearn országos konferencia AL AGENDA Az Erasmus+ A Felnőttkori Tanulás Európai Menetrendjének Nemzeti Koordinátora projekt Mellearn országos konferencia 2019. 04. 25. Vedovatti Anildo Tartalom. 0 1 A Tanács ajánlása Új lehetőségek

Részletesebben

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN EURÓPAI PARLAMENT BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KULTÚRA ÉS OKTATÁS TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai 1.1. Program megnevezése Webszerkesztés, a web programozás alapjai 1.2.. A modul sorszáma 1 1.3. A modul megnevezése Web

Részletesebben

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai

Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai 3. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés szabályai OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 19. (3) bekezdése értelmében nyelvi programkövetelmények

Részletesebben

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Divat- és stílustervező felnőttképzés OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is 54 211 07 0000 00 00 2. A program besorolása Csak egy

Részletesebben

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani?

Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Hogyan lehet a nappali tagozatos hallgatókat éjjel is tanítani? Dr. Létray Zoltán Egyetemi docens EIK igazgató Széchenyi István Egyetem Az előadás tartalma: E-learning rendszer bevezetése a Széchenyi István

Részletesebben

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE DR PALLAI KATALIN AZ INTEGRITÁS TUDÁSKÖZPONT VEZETŐJE 2014.09.21. 1 ITSZK 1.0 Fejlesztés még a feladatkört szabályozó kormányrendelet

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai 1.1. Program megnevezése Digitális fényfépezés alapismeretei 1.2.. A modul sorszáma 2 1.3. A modul megnevezése A fényképezés

Részletesebben

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember

TEXAPP PROJEKT 2016 október szeptember TEXAPP PROJEKT 2016 október -2018 szeptember HOGYAN TOVÁBB KÖNNYŰIPAR? - SZAKMAI NAP Budapest- Hungary/07/03/2017 Ecker Gabriella -TMTE KÁPB-MKSZ-TMTE közös rendezvény www.texapp.eu Integrated strategy

Részletesebben

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben)

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben) Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Eső esetén B program (ugyanaz

Részletesebben

MILYEN LEGYEN AZ OKTATÁS? HALLGATÓI ELVÁRÁSOK A FELSŐOKTATÁS OKTATÁSI

MILYEN LEGYEN AZ OKTATÁS? HALLGATÓI ELVÁRÁSOK A FELSŐOKTATÁS OKTATÁSI MILYEN LEGYEN AZ OKTATÁS? HALLGATÓI ELVÁRÁSOK A FELSŐOKTATÁS OKTATÁSI SZOLGÁLTATÁSÁVAL KAPCSOLATBAN BEDZSULA BÁLINT NJE-GTK MENEDZSMENT ÉS ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ TANSZÉK FELSŐOKTATÁS Átalakuló felsőoktatás

Részletesebben

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés)

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) 19. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2011 Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) Időpont: 2011. július 17 23. Helyszín: Szováta, Teleki Oktatási Központ Helyek száma: 25 fő Célcsoport:

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G A mérföldkő megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgy megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgyelem megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak 2

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «D» képzési kör E /2018/D A képzés során megszerezhető kompetenciák

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «D» képzési kör E /2018/D A képzés során megszerezhető kompetenciák KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program «D» képzési kör 1.1. Megnevezése Környezetvédelmi termékdíj asszisztens 1.2. Engedély megszerzését követően a nyilvántartásbavételi szám E- 001831/2018/D007 1.3 Célcsoport

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

EFOP ÖNKÉNTESSÉG SZEMÉLYRE SZABVA

EFOP ÖNKÉNTESSÉG SZEMÉLYRE SZABVA EFOP-1.3.8-17 ÖNKÉNTESSÉG SZEMÉLYRE SZABVA PÁLYÁZAT CÉLJA: A fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél év, maximum egy év tapasztalatgyűjtés, önkéntességen és társadalmi szolgálaton

Részletesebben

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA EFOP-3.6.2-16-2017-00007 "Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban TÁRSADALMI

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola

TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő intézkedések támogatása Második esély típusú programok támogatása

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program «B» képzési kör 1.1. Megnevezése Megújuló energetikai asszisztens 1.2. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója 1.3. Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi

Részletesebben

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DANCSÓ TÜNDE Tartalom A standard fogalma A standardleírás jellemzői

Részletesebben

A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület immáron harmadik alkalommal szervezi meg a Felnőttképzési csoportvezető képzését.

A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület immáron harmadik alkalommal szervezi meg a Felnőttképzési csoportvezető képzését. A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület immáron harmadik alkalommal szervezi meg a Felnőttképzési csoportvezető képzését. A 128 órás (8X2 nap) képzés célja a résztvevők képessé tétele önkifejezésre,

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Oktatási tevékenység fejlesztése

Oktatási tevékenység fejlesztése Magyar Elektrotechnikai Egyesület Oktatási tevékenység fejlesztése Orlay Imre OET 2012. nov. 24. Mátrafüred Visszatekintés 3 éves üzleti terv keretében került meghirdetésre az oktatási tevékenys kenység

Részletesebben

Alapvető Készségek. Kommunikáció

Alapvető Készségek. Kommunikáció Alapvető Készségek és Kommunikáció a Takarítási Szektorban Gyakorlati Összefoglalás Irányvonalak és Oktatási Anyagok A MUNKÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPVETŐ KÉSZSÉGEK Az utóbbi években, Európa országainak többségében,

Részletesebben

Keszthelyi Tudás s Tér T

Keszthelyi Tudás s Tér T Keszthelyi Tudás s Tér T A legjobb dolgok is véget v érnek egyszer A projekt címec me... Keszthelyi Tudás Tér kialakítása a Goldmark Károly Művelődési Központban, a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN

TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN PSIDIUM AKKREDITÁCIÓS KÉPZÉS TÁJÉKOZTATÓ PSIDIUM RENDSZERISMERETI KÉPZÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ MÓDSZEREK A HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENTBEN OBJEKTIVITÁS ÉS MÉRHETŐSÉG BEVEZETÉSE PAK TÁJÉKOZTATÓ Programjaink célja,

Részletesebben

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus A nevelési tanácsadás feladatain belül a pszichológusokat érintő feladatkörök teljesítését a nevelési tanácsadást ellátó intézmény szervezeti és működési szabályzatában is rögzítetten lehet megosztani.

Részletesebben

EURÓPAI ÖRÖKSÉG TOLMÁCSOLÁS

EURÓPAI ÖRÖKSÉG TOLMÁCSOLÁS EU Lifelong Learning Program 2007-2013 (2012/C 232/04) Leonardo da Vinci Alprogram. Pályázati felhívás 2013 EAC/S07/12 "Innováció transzfer" Projekt száma: 2013-1-ES1-LEO05-66707 EURÓPAI ÖRÖKSÉG TOLMÁCSOLÁS

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY SZEMÉLYES KOMPETENCIA FEJLESZTÉS VÁLLALKOZÁSBAN DOLGOZÓ VEZETŐK RÉSZÉRE 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati

Részletesebben

A pedagógus-továbbképzési rendszermodell kialakítása

A pedagógus-továbbképzési rendszermodell kialakítása A pedagógus-továbbképzési rendszermodell kialakítása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI RENDSZER SZEKCIÓ AZ OKTATÁSI HIVATAL PROJEKTIGAZGATÓSÁG SZEKCIÓJA 2015.

Részletesebben

A GYAKORNOKI PROGRAM

A GYAKORNOKI PROGRAM A GYAKORNOKI PROGRAM GINOP-5.2.4-16 PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.5-16 TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Kuntár Csaba 2018. május 29. IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER (IGR) 25 év alatti fiatalok akik

Részletesebben

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportlétesítmény menedzser szakirányú továbbképzési szak 2. A

Részletesebben

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése A projekt jövőbeni hasznosíthatósága kétirányú: egyrészről a Továbbképzési és Szakképzési Központ segítségével külső körnek történő értékesítés,

Részletesebben

LEADER felhívások ismertetése 5. felhívás VÉRCSE Civis Akadémia. Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

LEADER felhívások ismertetése 5. felhívás VÉRCSE Civis Akadémia. Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség LEADER felhívások ismertetése 5. felhívás VÉRCSE Civis Akadémia Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség A tervezett fejlesztések háttere Tervezett keretösszeg (Ft) 8 384 994 Támogatás minimum összege

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8.

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8. III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST 2018. FEBRUÁR 8. KIHÍVÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK A DIGITÁLIS SZAKTANÁCSADÁS TERÜLETÉN A KÖZNEVELÉS KERETRENDSZERÉHEZ KAPCSOLÓDÓ MÉRÉSI- ÉRTÉKELÉSI ÉS DIGITÁLIS

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. TARTALOM ÉS KERET HARMONIZÁCIÓS

Részletesebben