. részletes c) a) pont ab) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 3-5% között van (C kategória), d) b)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ". részletes c) a) pont ab) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 3-5% között van (C kategória), d) b)"

Átírás

1 . részletes 7/. (II. 4.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes okról A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló. évi CXCI. törvény 8. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló /. (VII..) Korm. rendelet 4. m) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló /. (VII..) Korm. rendelet. a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésével - a következőket rendelem el:. () E rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti eljárás során, ideértve a jogorvoslati eljárást és a döntés felülvizsgálatát is azzal, hogy a döntés bírósági felülvizsgálata során az 5. és 6. rendelkezéseit nem kell alkalmazni. () E rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni továbbá akkor is, ha jog a kérelmező, igénylő komplex minősítését rendeli el. (3) Az () és () bekezdésben meghatározottakon túl az. mellékletet kell alkalmazni a) azon szakkérdések vizsgálata során, ahol az egészségkárosodás az egészségi állapot mértékét kell vizsgálni, b) az aktív korúak ellátásának megállapítása iránti eljárásban.. () A komplex minősítés során az egészségi állapot vizsgálata keretében az. mellékletben foglaltak szerint szervrendszerenként, betegségcsoportonként kell megállapítani az össz-szervezeti egészségkárosodás százalékos mértékét. Több szervrendszert érintő károsodás esetén az együttes értékelés ait az. melléklet tartalmazza. () Az egészségi állapot százalékos mértékét az össz-szervezeti egészségkárosodás () bekezdésben meghatározott mértékének figyelembevételével kell megállapítani úgy, hogy százból ki kell vonni az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét. 3. () Amennyiben a komplex minősítés során megállapításra kerül, hogy a kérelmező egészségi állapotának mértéke 6 százalékos kisebb mértékű, a megváltozott munkaképességű személyt be kell sorolni a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 3. () bekezdésében meghatározott minősítési kategóriába. () Az () bekezdés szerinti besoroláskor az Mmtv. 3. () bekezdés a) a) pont aa) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 5-6% között van (B kategória), b) b) pont ba) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 5-6% között van és a. melléklet szerint elvégzett, a rehabilitálhatóság foglalkoztatási szempontú, a 3. melléklet szerint elvégzett, a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt (B kategória), Megállapította: 4/5. (IV. 3.) EMMI rendelet 6.. Hatályos: 5. V. 3-tól. Módosította: 43/6. (XII. 7.) EMMI rendelet 9..

2 . részletes c) a) pont ab) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 3-5% között van (C kategória), d) b) pont bb) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 3-5% között van és a. melléklet szerint elvégzett, a rehabilitálhatóság foglalkoztatási szempontú, a 3. melléklet szerint elvégzett, a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt (C kategória), e) b) pont bc) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek egészségi állapota -3% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes (D kategória), f) b) pont bd) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek egészségi állapota -3% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem csak segítséggel képes (E kategória). 4. () A komplex minősítés során a) az egészségi állapot, valamint az önellátási képesség orvosszakmai szempontú vizsgálatát az. melléklet szerint, b) a rehabilitálhatóság foglalkoztatási szempontú vizsgálatát a. melléklet szerint, c) a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálatát a 3. melléklet szerint kell elvégezni. (a) Ha az egészségi állapot, valamint az önellátási képesség orvosszakmai szempontú vizsgálata során megállapításra kerül, hogy a vizsgált személy a) a 3. () bekezdés e) f) pontja szerinti minősítési kategóriába tartozik, a rehabilitálhatóság foglalkozási és szociális szempontú vizsgálatát nem kell elvégezni, b) egészségi állapota 3-6% között van, a rehabilitálhatóság foglalkozási és szociális szempontú vizsgálatát a rendelkezésre álló iratok alapján is el lehet végezni, ha a vizsgált személy ehhez a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által rendszeresített nyilatkozat kitöltésével hozzájárul. (b)3 Ha a vizsgált személy rendelkezik olyan hatályos,. december 3-ét követően kiállított határozattal, szakhatósági állásfoglalással szakvéleménnyel, a) amely értelmében egészségkárosodásának mértéke legalább 4%-os és b) amely alapján - és a csatolt orvosi dokumentumok figyelembevételével az egészségi állapot megalapozottan megítélhető, az egészségi állapot, valamint az önellátási képesség orvosszakmai szempontú vizsgálatára vonatkozó minősítést a rendelkezésre álló iratok alapján kell elvégezni. () Amennyiben a rehabilitálhatóság foglalkoztatási szempontú vizsgálatának eredménye a. melléklet szerinti értékelő lapon a) eléri meghaladja a 7 pontot, és nem áll fenn olyan, a. mellékletben megjelölt körülmény, amely előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt, akkor a megváltozott munkaképességű személy az Mmtv. 3. () bekezdés a) pontja szerint rehabilitálható, 3 Beiktatta: 43/5. (IX. 5.) EMMI rendelet.. Hatályos: 5. IX. 8-tól. Módosította: 43/6. (XII. 7.) EMMI rendelet 8.. Beiktatta: 43/5. (IX. 5.) EMMI rendelet.. Hatályos: 5. IX. 8-tól.

3 3. részletes b) nem éri el a 7 pontot fennáll olyan, a. mellékletben megjelölt körülmény, amely előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt, akkor a megváltozott munkaképességű személy rehabilitációja az Mmtv. 3. () bekezdés b) pontja szerint nem javasolt. (3) Amennyiben a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálatának eredménye a 3. melléklet szerinti értékelő lapon a) eléri meghaladja a pontot, és nem áll fenn olyan, a 3. mellékletben megjelölt körülmény, amely előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt, akkor a megváltozott munkaképességű személy az Mmtv. 3. () bekezdés a) pontja szerint rehabilitálható, b) nem éri el a pontot fennáll olyan, a 3. mellékletben megjelölt körülmény, amely előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt, akkor a megváltozott munkaképességű személy rehabilitációja az Mmtv. 3. () bekezdés b) pontja szerint nem javasolt. 5. () A komplex minősítés során a 4. () bekezdés a) a) pontja szerinti vizsgálatot a szakértői bizottság orvosszakértője, b) b) pontja szerinti vizsgálatot a szakértői bizottság foglalkozási rehabilitációs szakértője, c) c) pontja szerinti vizsgálatot a szakértői bizottság szociális szakértője végzi. () A komplex minősítés során a) az egészségi állapot, valamint az önellátási képesség orvosszakmai szempontú megítélése tekintetében kizárólag az orvosszakértő, b) a rehabilitálhatóság foglalkoztatási szempontú megítélése tekintetében ideértve az egyes körülményekhez tartozó pontérték megállapítását és azon körülmények fennállásának megállapítását, amelyek előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt - kizárólag a foglalkozási rehabilitációs szakértő, c) a rehabilitálhatóság szociális szempontú megítélése tekintetében ideértve az egyes körülményekhez tartozó pontérték megállapítását és azon körülmények fennállásának megállapítását, amelyek előfordulása esetén a rehabilitáció nem javasolt - kizárólag a szociális szakértő véleménye alapján kell a szakkérdést elbírálni. (3) Amennyiben a komplex minősítés során a szakértői bizottság orvosszakértői között az egészségi állapot mértékére vonatkozóan az önellátási képesség orvosszakmai szempontú megítélése tekintetében vita van, akkor abban a bizottság elnöke dönt. 6. Amennyiben a komplex minősítés során a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálhatósága megállapításra kerül [Mmtv. 3. () bekezdés a) pontja szerinti besorolás], a rehabilitációs javaslatot a szakértői bizottság tagjai együttesen készítik el. Ha a rehabilitáció lehetséges iránya, a rehabilitációs szükségletek a rehabilitációhoz időtartam kérdésében a szakértői bizottság tagjai között vita van, akkor abban a bizottság elnöke dönt. 7. Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.. melléklet a 7/. (II. 4.) NEFMI rendelethez Az össz-szervezeti egészségkárosodás (ÖEK) mértékének megítélési szempontjai szervrendszerenként Módosította: 43/5. (IX. 5.) EMMI rendelet 3..

4 4. részletes. Pszichiátriai károsodások értékelése.. táblázat A mentális (és szociális) készségek elvesztése okozta egészségkárosodás megítélésének általános szempontjai* Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -39% 4-59% 6-79% Önfenntartás Önellátásban Önellátási Öngondoskodás Önfenntartása Öngondoskodásban segítségre készsége nehezített segítségre szorul súlyosan Önellátás szorul károsodott, hiányzik Szociális Érintett, de Érintett, nem Súlyosan Képtelen beilleszkedés korrigálható korrigálható érintett Érintett, de Érintett, Folyamatos Érzelmi-hangulati-indulati ozni Hiányzik élet képes e mellett ozása sem ozott Időszakosan Folyamatos Pszichózis Időszakos, en Folyamatos mellett tünet en kezelhető, re is pszichotikus kezelhető reziduális szorul tünetek, tünet reziduális visszamarad tünetek SzemélyiségDeviáns Érintett, de Súlyosan Szétesett fejlődés/struktúra korrigálható érintett, nem korrigálható Motiválható Nem Munkavégzésre motiválható való motiváció * A táblázat általánosságban alkalmazható valamennyi mentális betegség esetében, valamint a G.-G.9, G.-G.3. G.6, G.35-G.37, G.4-G.4, G.44-G.47, G.5-G.58, G.8-G.83, G.9-G.99, I.6, I.6, I.64, I.67, I.7 diagnózisok esetében, ha az ideggyógyászati tünetek hiányoznak, funkcionális deficitet nem okoznak... táblázat Az organikus és szimptómás mentális zavarok (F.-F.9), a pszichés fejlődés zavarai (F.8-F.89), a viselkedés és az érzelmi-hangulati élet rendszerint gyermekkorban serdülőkorban jelentkező zavarai (F.9-F.98) okozta pszichiátriai károsodások megítélésének szempontjai Az ossz-szervezeti egészségkárosodás %-ban kifejezve -4% 5-4% 5-49% 5-79% 8% v. (nincs) (enyhe) (mérsékelt) (jelentős) felett (nagyon súlyos)

5 5. részletes Önellátás, személyes higiénia Önálló Időnként Önálló Önálló Teljes életvitelre figyelmeztetéssel, életvitelében életvitelhez ellátásra képes folyamatos szorul de életét időnként segítségre önállóan segítségre szorul: viszi szorul napi tisztálkodás, ruhaváltás, rendszeres táplálkozás csak noszogatásra, étel elkészítése nem megy Több Időnként Csak ritkán Nem mozdul Közösségi közösségnek önállóan mozdul ki otthonról. és is aktív elmegy ki otthonról Nem keresi Mások szabadidős tagja progracsaládtag mások iránt tevékenységek(klubnak, mokra társaságát, nem társaságnak (szórakozó- közeli barát érdeklődik stb.) hely, kezdeményezésére éppen sportrendezellenkezőleg: és addig vény stb.), kíséretében. ismeretlen de ezek A közösségekben, szervezésében társaságban emberekkel nem inaktív, összetűzésbe, vesz részt visszahúzódókonfliktusokba keveredik Közlekedés Ismeretlen Ismerős Ismerős Kísérővel is helyre is környezetbenkörnyezetbennehezére esik Közlekedésre önállóan is kimozdulni a közlekedik önállóan csak lakásából képtelen. közlekedik. kísérővel (-3 Távolabbra képes személy kísérő közlekedni jelenlétét igényli) (eltéved) Szociális szerepelvárásoknak Kapcsolatok Kapcsolataiban A fontosabb Másokról Semmilyen való (pl. a döntéseket gondoskodni szerepének megfelelés évekig tartó tőle mások képtelen nem tud baráti, megszokottnál, hozzák meg megfelelni illetve helyette. partnerkapcsolat) illetve Vagy kialakítása elvárhatónál állandó és konfliktusok fenntartása kevésbé a baráti, átlagos mutat családi, érdeklődést, párkapcsolataiban kevésbé kezdeményez, kapcsolataiban feszültség jellemzi

6 6. részletes Enyhe Mérsékelt Súlyos Neuropszichológiai organikus organikus Közepes/jelentős organikus vizsgálat károsodást károsodás organikus károsodás ( mutat károsodás jeleit MMSE) mutatja alatt Az MMSE (Mini Mental State Examination - mini-mentál szűrővizsgálat) az Egészségügyi Szakmai Kollégium Pszichiátriai Tagozata által összeállított szakmai protokollban előírt, a demencia kórisme megállapításához javasolt pszichodiagnosztikai alapvizsgálat, melynek eredménye pontokban (-3) adható meg..3. táblázat A károsodás megítélésének speciális szempontjai az alkohol és a pszichoaktív szerek használata (F.-F.9) által okozott károsodások esetében Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-ban kifejezve -4% 5-4% 5-49% 5-79% (nincs) (enyhe) (mérsékelt) (jelentős) Önellátás Rendben Elhanyagolt Kifejezetten Időnként táplálkozás és elhanyagolt elhanyagolt megjelenés táplálkozás, táplálkozás és megjelenés és megjelenés higiénia, önellátásában segítségre szorul Közösségi és Több Rendszeres Kizárólag a szabadidős közösségnek munkahelyi szer tevékenység aktív tagja konfliktusok, beszerzése és elbocsájtás a használata szerhasználat érdekli, következtében izolálódott Szociális Kapcsolatok Konfliktusok a Kereső szerepelvárásoknak (pl. évekig kapcsolatokban foglalkozását, való tartó baráti, egyéb megfelelés illetve szabadidős partnerkapcsolat) tevékenységeit, családi kialakítása és kapcsolatai is fenntartása elhanyagolja átlagos Állt már Rendszeres Ismételt Terápiás/rehabilitációs emiatt addiktológiai addiktológiai együttműködés ambuláns, gondozásra osztályos, intézeti jár, alatt intézeti szakintézeti ben rehabilitációs vett részt kísérletek során tartós (min. év, dokumentált) absztinenciát sikerült elérnie.4. táblázat A károsodás megítélésének speciális szempontjai mentális retardáció (F.7-F.79) és pszichés fejlődés átható zavara (F.84) esetében

7 7. részletes Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-ban kifejezve -9% -49% 5-69% 7-79% 8% és (nincs) (enyhe) (közepes) (jelentős) felette (nagyon súlyos) Önellátás, Önálló Önálló Önálló személyes életvitelre életvitelre életvitelben ÖnellátásukbanEllátásra higiénia folyamatosanidőnként kis folyamatos szorul segítséggel segítségre folyamatos képes képes szorul segítségre szorul Néhány Időnként Közösségi, közösségnek önállóan Egyszerűbb Érdeklődését, Közösségi szabadidős elmegy közösségi viselkedését létre nem tevékenységek (klub, programokratevékenységekben ismétlődő, képes társaság) (szórakozóhely, sztereotyp aktív tagja, kísérővel sémák összejöveteleket sportrendezvény részt vesz jellemzik. Kommunikációban időnként stb.), de maga is ezek a kezdeményezszervezésében kölcsönösség nem vesz részt hiánya jellemző Ismeretlen Szűkebb Társuló Társuló Közlekedés helyre is Ismeretlen környezetben neurológiai neurológiai önállóan környezetben és és közlekedik önálló lehet mozgásszervimozgásszervi időnként segítségre tünetek tünetek szorul lakásán gyakran belül is akadályozzák akadályozhatják a a mozgásban mozgásban Szociális Nagyobb A szerepelvárásoknak Kapcsolatok elvárások bonyolultabb Semmiféle (pl. (házasság, Nem szerepnek való évekig tartó gyereknevelés) szerepeknek válaszol megfelelni megfelelés baráti, problémát mások nem (partner, illetve (stresszt/ (partner, érzelmi tud szülő, partnerkapcsolat) szorongást) házastárs, kifejezésére gyerek, jelenthetnek szülő) dolgozó, kialakítása megfelelni barát stb.) és nem tud. fenntartása Gyermeki átlagos szerepben marad Tanulási Ismeretek Fizikai Olvasás, Kevéssé Csak a képesség elsajátításáramunkakörbe írás képezhető legalapvetőbb betanítható számolás mechanikus átlagos alapképességét mozdulatsorok tempóban elsajátítására képes elsajátítani és képes. végzésére Lassú képes tempóban felügyelettel képezhető

8 8. részletes Csökkent Verbális Magatartás Viselkedés Viselkedését indulati agresszió, Feszültségei miatt zavar az fékek, oktalan időszakosan adott túlérzékenység. szembenállás, visszatérő intézeti szociális dührohamok, környezethezviselkedését ellenkezés. re a Gyakori fizikai szorul megfelelően szociális feszültség, agresszió alakítja. környezet de ezt formájában Feszültségeitelvárásainak megfogalmazni nyilvánulnak verbalizálni megfelelően meg, képes alakítani kevéssé emiatt nehezére képes esik re szorul Intellektus alatt IQ.5. táblázat A károsodás megítélésének speciális szempontjai schizofrénia, schizotypiás és paranoid (delusiv) rendellenességek (F.-F.9), és elmebetegség szintjét elérő hangulatzavarok - affectiv rendellenességek (F.3-F.39) esetében Pszichotikus epizód gyakorisága Kezelés (antipszich., antidepr., illetve fázisprofil, th. hatásossága) Személyiség struktúra Szocializáció Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -39% 4-59% 6-79% Elhúzódó, Két évnél rövid Perzisztáló pszichotikus gyakrabban időn (hónap) tünetek, társuló kognitív ismétlődik belül zavar jelentkező pszichotikus tünetek Gyógyszeres Folyamatos Gyógyszeres után Kezeléssel után reziduális mellett nem tünetmentes tünetek időszakos befolyásolható tünetek Megtartott Enyhén károsodott Korrigálható Érintett Szétesett Tartósan károsodott.6. táblázat A károsodás megítélésének speciális neurotikus (F.4-F.48), viselkedési (F.5-F.59) és (F.6-F.69) zavarok esetében Személyiség (fejlődés) szempontjai személyiség Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése % -9% -9% -39% Átlagostól Struktúra Átlagostól eltérő, sérült, rögzült Maradandóan eltérő t átlagostól károsodott igényel, eltérő vonások átmenetileg korrigálható

9 9. részletes Indulati élet Gyógyszeresen ozható (ozása) Alulozott, Gyógyszeresen nem de befolyásolható racionálisan kontrollálni tudja Állandósult Gyógyszeres Gyógyszeres Hangulat-szorongás Átmeneti szorongás, mellett szorongás átmeneti folyamatosan is szorong, hangulati hangulata zavar deprimált Szocializáció Enyhe beilleszkedési Beilleszkedése Permanens Beilleszkedésre nehézség nehézkes, normakerülés képtelen sorozatos konfliktusok, e Intellektus Megtartott Szubnormális Motiváció Megtartott Hiányzik. Neurológiai károsodások értékelése (Az agyidegek vonatkozásában a károsodás az adott szerv károsodásánál kerül értékelésre.).. táblázat Idegrendszeri betegségek okozta károsodások megítélésének általános szempontjai (mozgásteljesítmények, funkciók szerint)* Károsodás Felső végtag (centrális, periferiás, illetve gyök-, fonat-, idegkárosodás) Mindennapi tevékenységében nem korlátozott, de a kéz ujjainak funkciója károsodott Mindennapi tevékenységében mérsékelten korlátozott, és a kéz ujjainak funkciója károsodott Felső végtagját használni tudja, de a mindennapi tevékenységben segítséget igényel Felső végtagját a mindennapi tevékenységben használni nem tudja Az egészségkárosodás fokozatai és értékelésük jelleg mérték dominans -% subdominans dominans -5% -% subdominans dominans 6-5% -4% subdominans dominans 6-3% 4-6% subdominans 3-5% Alsó végtag (centrális, periferiás - gyök-, idegkárosodás) A járástávolság csökkent, lépcsőn járás nehezített A járástávolság csökkent, lépcsőn járni nem képes Állásában bizonytalan, járáskor segítséget igényel Felálláshoz segítséget igényel Helyzetváltoztatáshoz segítséget igényel fonat-, mérték -% -% -3% 3-4% 4-5%

10 . részletes * A táblázat alkalmazandó a G.-G., a G.3-G.3, a G.54-G.63 (fájdalom-szindróma nélkül) a G.7-G.7, a G8-G.83, és a G.9-G.98 kódú betegcsoportokban. A 8. és 9., valamint k. m. n. jelű kódok esetén a szakmai feltételeknek megfelelő neurológiai és pszichiátriai vizsgálatok és személyes vizsgálat alapján történik a minősítés... táblázat Idegrendszeri betegségek okozta károsodások megítélésének általános szempontjai (gyöki tünetek és társuló fájdalom-szindrómák szerint)* Károsodás típusa ÖEK (%) Cervicobrachialgiás syndroma Típusos nyaki, a vállba, karba kisugárzó fájdalom, % zsibbadással, a vizsgálatkor tünetmentes állapot Típusos tünetegyüttes, egyetlen gyök érintettségére utaló, 3-6% egyi érintettség jelei (érzészavar, reflexkiesés) Típusos tünetegyüttes, több gyök érintettségére utaló, 7-% egyi érintettség jelei (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség) Típusos tünetegyüttes, több gyök érintettségére utaló, -5% kéti ártalom jelei (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség) Típusos tünetegyüttes, több gyök és a gerincvelő 6-% érintettségére utaló, egy- kéti ártalom jelei (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség) Nervus ulnaris** 5-5% Nervus radialis** -% Nervus medianus** -3% Plexus brachialis bénulása Max. 45-6% **Nervus ulnaris, radialis, medianus károsodása alapján együttesen nem haladhatja meg az ÖEK a 6%-ot Lumboischialgiás tünetegyüttes Típusos deréktáji, a csípőtájra és alsóvégtagba kisugárzó fájdalom, zsibbadással, a vizsgálatkor tünetmentes állapot Típusos deréktáji, a csípőtájra és alsóvégtagba kisugárzó, féli fájdalom, zsibbadással, a vizsgálatkor egy gyök érintettségének jeleivel (érzészavar, reflexkiesés) Típusos deréktáji, a csípőtájra és alsóvégtagba kisugárzó, féli fájdalom, zsibbadással, a vizsgálatkor több gyök érintettségének jeleivel (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség) Típusos deréktáji, a csípőtájra és alsóvégtagba kisugárzó, kéti fájdalom, zsibbadással, a vizsgálatkor több gyök érintettségének jeleivel (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség), vegetatív zavarral Típusos deréktáji, a csípőtájra és alsóvégtagba kisugárzó, kéti fájdalom, zsibbadással, a vizsgálatkor több gyök érintettségének jeleivel (érzészavar, reflexkiesés, izomgyengeség), vegetatív zavarral Nervus femoralis *** Nervus ischiadicus*** Nervus peroneus *** Cauda syndroma vegetatív tünetek nélkül Cauda syndroma vegetatív tünetekkel Paraplégia % 3-6% 7-% -5% 6-% Max. % Max. 4% Max. % 5% 4-6% 8%

11 . részletes *** Az alsó végtagi perifériás idegkárosodások együttes értéke nem haladhatja meg a 4%-ot. * Csigolya és porckorong-károsodás esetén a megfelelő értékkel kombinálva..3. táblázat Idegrendszeri betegségek okozta károsodások értékelése (az alvás és ébrenlét zavarainak minősítése G.47) Károsodás típusának leírása Megfelelő mellett is csökkent nappali éberség, amely nem zavarja a tevékenységet Megfelelő mellett is csökkent nappali éberség, amely a nappali tevékenység felügyeletét igényli A csökkent nappali éberség szignifikánsan korlátozza a tevékenységet, a beteg felügyeletet igényel A nappali éberség súlyos csökkenése, a beteg tevékenységre képtelen ÖEK (%) -4% 5-4% 5-49% 5-6%.4. táblázat Extrapyramidális és mozgási rendellenességek okozta károsodás értékelésének szempontjai (G.-G.5) Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -9% 3-49% 5-79% Hoehn-Yahr. súlyossági. súlyossági 3. súlyossági 4. súlyossági skála szerint fok fok fok fok Enyhe Két t Testmozgások Állni és járni Neurológiai egyi érintő tünetek, jelentős önállóan tud, tünetek tünetek, tremor, a meglassulása, önellátásban tremor, jelzett testtartás, kezdődő segítséget változások a járás egyensúlyzavar igényel testtartásban, érintett mozgásban Kognitív zavar Enyhe Kognitív Pszichés Nincsenek nincs, kognitív zavar, zavara tünetek neurastheniás szocializációja miatt tünetek neurasztheniás önellátásában tünetei miatt segítséget nehezített igényel.5. táblázat A központi idegrendszer demyelinizációs betegségei okozta károsodás értékelésének szempontjai (G.35-G.37)* Neurológiai tünetek Pszichés tünetek Protokollnak megfelelő MRI vizsgálat** Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -9% 3-49% 5-79% Átmeneti Enyhe Középsúlyos Súlyos és tünetek, a maradványtünetek maradványtünetek irreverzibilis vizsgálatkor idegrendszeri (is) (agyideg- és (korábbiak + tünetek tünetmentes végtagtünetek) autonóm átmeneti idegrendszeri remissiók után tünetek) Nincsenek Enyhe Középsúlyos Súlyosan tünetek tünetek érintett személyiségstruktúra Fehérállományi gócos Fehérállományi gócos elváltozás, aktivitás jelei elváltozás, aktivitás jeleivel nélkül +/- cortex érintettsége

12 . részletes * Az immunmoduláns eredményességét az értékelésnél figyelembe kell venni ** Mágneses Rezonancia vizsgálat.6. táblázat Epilepszia, epilepszia-szindrómák (G.4-G.4) okozta károsodás megítélésének szempontjai Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -9% 3-49% 5-69% Rohamok Tartós Havonta Hetente Gyógyszerrel gyakorisága rohammentes jelentkező jelentkező nem időszak rohamok rohamok befolyásolható (> év) rohamgyakoriság Kezelés hatásossága Gyógyszeresen Gyógyszeresen Gyógyszeresen Gyógyszeresen jól időszakosan nehezen nem befolyásolható befolyásolható befolyásolható befolyásolható (idegsebészeti ) Pszichés Nincsenek Időszakosan Szétesett tünetek indulati Személyiségstruktúra személyiségstruktúra kontrollvesztés, érintettsége, hangulati beilleszkedési zavar zavarral EEG lelet Interictalisan eltérés nincs, Interictalisan előrehaladó az eltérés nem változik eltérések Képalkotó Eltérés lehetséges bármely súlyossági csoportban, így modalitások vizsgálandó az elváltozás tünetképző (funkciót károsító) CT*, MRI**, hatása SPECT*** * Computer Tomográfiás vizsgálat ** Mágneses Rezonancia vizsgálat *** Pozitron, izotópos, emissziós computer tomográfiás vizsgálat.7. táblázat Migrain okozta károsodás megítélésének szempontjai (G.43)* Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése % -3% 4-6% 7-% Rohamok Tartós Havonta Hetente Halmozott gyakorisága rohammentes, többször jelentkező rohamok jelentkező rohamok havonkénti rohamok roham Interictalis Panaszmentes Másodlagos pszichés panaszok panaszok Szociális Nem károsodott Enyhén Súlyosan funkció károsodott károsodott A roham Tartós Tartós A kialakulása gyógyszerszedés Eredménytelen hatékonysága könnyen mellett megelőzhető mellett eseti is panaszmentes EEG** eltérés Lehetséges Van * Pszichés eltérések esetén a megfelelő százalékkal kombinálandó ** Electro Encefalográfiás vizsgálat

13 3. részletes.8. táblázat A cerebrovascularis megbetegedések okozta károsodás megítélésének szempontjai (G.46, I.6, I.63, I.65, I.66) Neurológiai tünetek Beszédzavar Pszichés tünetek Képalkotó vizsgálatok CT*, MRI** Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -9% -9% 3-39% 4-59% 6-79% Dominans Dominans Tünetmentes Subdominans végtag végtag Súlyos állapot enyhe, enyhe, bénulás végtag közepes közepes (plegia) enyhe, bénulása bénulása tünetei közepes vegetatív bénulása zavarral Nincs Beszédzavar jelentkezésekor a minősítés egy kategóriával súlyosabbnak ítélendő Enyhe kognitív/hangulati zavar, Diffúz átmeneti pszichotikus zavar Lebenyfunkció corticalis érintett érintettség Nem Tünetképző Fehérállományi és corticalis ártalmak tünetképző fehérállományi (progresszió) fehérállományi eltérés eltérés * Computer Tomográfiás vizsgálat ** Mágneses Rezonancia vizsgálat.9. táblázat Organikus megalapozottságú fájdalom-szindrómák minősítése (G.5., G.5., G.5., M.47.9, M.79., M.5-M.54, G.54.6, G.56.4, G.57., G.57.8, G.58, G.6) Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -4% 5-9% -% Klinikai tünetek Anatómiai Anatómiai Anatómiai (fájdalom) struktúrához struktúrához struktúrához köthető, lokalizált, köthető, lokalizált, köthető, kiterjedt időszakos, de állandósult és állandó provokálható Életvitel, Nem gátolt Tartós Nem szocializáció mellett sem befolyásolható panaszmentes állandó fájdalom Kezelés A fájdalom Tartós Tartós hatékonysága gyorsan és jól az mellett is állandó szüntethető időszakos fájfájdalom dalommentességhez Pszichés tünetek Nincsenek Fájdalomhoz Fájdalomtól köthető független, a hangulati- és/ személyiség-struktúrát szorongásérintő pszichés zavar zavar.. táblázat Az egészségkárosodás értékelése a nervus faciális károsodását okozó betegségekben Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -% -% -3%

14 4. részletes Tünetek Az ideg motoros funkcióinak gyengesége Károsodás mértéke Kiváltó okok Az ideg motoros Az ideg motoros funkcióinak funkcióinak egyi súlyos kéti teljes hiánya, szem hiánya, szem zárásának zavara, zárásának zavara, szemszárazság, fokozott fokozott könnyezés, könnyezés mimika teljes (ganglion geniculi hiánya, szájzárás, alatti rész étkezés súlyos károsodása), zavara, fokozott mimika hiánya, zajérzékenység, szájzug lefelé lóg, ízérzés hiánya a csücsörítés nyelv elülső /3-ad elmarad, fokozott részén, zajérzékenység, nyálelválasztási étkezési zavar, zavar ízérzés hiánya a nyelv elülső /3-ad részén, nyálelválasztási zavar (chorda tympani feletti károsodás) Komplett Komplett egyi kéti károsodás károsodás Incomplett sérülés, az ideg ingerelhetősége rövid ( ms) időtartamú elektromos impulzussal megtartott Vírus, allergia, A nervus faciális Kéti nervus idült neurinomája, faciális cholesteatomás parotis, processus neurinomája, középfülgyulladás, mastoideus parotis, processus parotis környéki környéki tumorok, mastoideus sérülések ganglion geniculi környéki tumorok, herpes zostere, ganglion geniculi custicus herpes zostere, neurinoma acusticus neurinoma 3. Mozgásszervi károsodások értékelése 3.. táblázat A rheumatoid arthritis értékelése* Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése -% -3% 3-49% 5-8%

15 5. részletes Kórtörténet Steinbrocker stádium Aktivitás mértéke DAS84v** Gyógy Radiológiai Radiológiai Kifejezett destrukció destrukció radiológiai Korábbiak még nincs (I.) enyhe, ízületi destrukció, ankylosis deformitás kifejezett nincs, de ízületi mozgáskorlátozottság deformitások, áll fenn, kiterjedt izomatrophia izomatrophia, már van, extraarticularis extraarticularis lágyrészelváltozások lágyrészelváltozások (II-III.) (II.) -,6,6-3,6 3,6-5 5,- + Nem szed NSAID***, NSAID + Bázisterápiás gyógyszert analgetikum szteroid szer + rendszeresen szteroid * Az értékelésnél az ACR/EULAR kritériumok teljesülése. Értékelési feltételek: - anamnézis (panaszok fennállása legalább 6 hét) - fizikális vizsgálat (klinikailag érintett ízületek) - laboratóriumi eredmények (We (süllyedés), CRP (C Reaktív Protein), rheuma faktor, anti-ccp titer) ** DAS84v: fizikális vizsgálat (duzzadt, illetve nyomásérzékeny ízületek száma, We CRP, beteg véleménye fokozatú skálán), értéke,-9,8 között Biológiai terápia eredményességét az értékelésnél figyelembe kell venni *** Nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők 3.. táblázat A spondylitis ankylopoetica értékelése* Kórtörténet Ott stádium Gyógy Az össz-szervezeti egészségkárosodás %-os értékelése** -9% -9% 3-49% 5-79% Nincs Jelentős elcsontosodás Egy Két ízületi (.) gerincrégió gerincrégió mozgáskorlátozottság elcsontosodása elcsontosodása is van a gerinc (I-II.)** (II.)** elcsontosodása mellett (III-IV.) Nem szed Időszakosan Tartós gyógyszert/optimális szed Tartós NSAID bázisterápia, gyógyszert/optimális NSAID eredményes eredményes

16 6. részletes * Az értékelésnél a betegség ASAS a módosított New York klasszifikációs kritériumai teljesülnek. Értékelési feltételek: anamnézis (egyéb betegségek, családi anamnézis, gyulladásos gerincfájdalom) - laboratórium (HLA B7, We, CRP) - szükség esetén - fizikális vizsgálat (gerincmozgás) - képalkotó (MR - szükség esetén, hagyományos rtg) ** Aktivitásra utaló laboratóriumi leletek esetén egy fokozattal súlyosabb ÖEK állapítandó meg Megjegyzés: Az egyes kategóriákon a gerinc elcsontosodott ízületeinek, csigolyáinak száma, illetve a gerinc mozgásainak mértéke alapján kell differenciálni (l. az egyes gerincrégiók károsodását értékelő táblázatokat) Biológiai terápia eredményességét az értékelésnél figyelembe kell venni 3.3. táblázat A vállöv flexios és extensios mozgásainak értékelése* (Normál mozgástartomány a sagittalis síkban /8 flexio és /4 extensio.) Flexio Extensio Meglevő/kivihető ÖEK % Meglevő/kivihető ÖEK % mozgástartomány mozgástartomány * -9 fokig kivihető flexio mellett további flexios elmaradás maximum 5% ÖEK-t jelent 3.4. táblázat A vállöv abductios és adductios mozgásainak értékelése* (Normál mozgástartomány a frontalis síkban /8 abductio és /5 adductio.) Abductio ÖEK % Adductio Kivihető ÖEK % mozgástartomány Megmaradt/kivihető mozgástartomány * -9 fokig kivihető abdukció esetén a további elmaradás miatt 3% ÖEK véleményezhető maximum 3.5. táblázat A vállöv be- és kifelé történő rotatios mozgásainak értékelése (Normál mozgástartomány befelé forgatás /9, kifelé forgatás /9 (mérés 9 -ban hajlított könyök mellett), illetve befelé forgatás 7 adducált vállal mérve. = a sagittalis síkban előre mutató alkar.) Berotatios Mozgástartomány ÖEK % 4 foknál kisebb 3-4 Kirotatios Mozgástartomány ÖEK % 4 foknál 3 kevesebb -4

17 7. részletes , 9 A táblázatok értékelésénél a váll megtekintése fontos: vállizmok atrophiája néhány hét tartós károsodás után már objektíven megfigyelhető! 3.6. táblázat A könyökízület flexios mozgásának értékelése (Normál mozgástartomány /4 (extensio a könyökben nem lehetséges, fiataloknál és nőknél esetleg extensio lehet, ami élettani jelenség és egyedi sajátosság). A mindennapi tevékenységhez hasznos mozgástartomány 4- közötti!) Flexio Kivihető mozgástartomány ÖEK % -* felett érdemi károsodás nem véleményezhető * Gyakorlatilag merev, nyújtott helyzetű könyökízületet jelent 3.7. táblázat A könyökízület extensios elmaradásának értékelése Extensios deficit ÖEK % -/flexio -tól indul -5/flexio l-5 -tól indul /flexio 6-4 -tól indul /flexio 4-6 -tól indul /flexio 6-9 -tól indul fok feletti extensios elmaradás % ÖEK-t jelent 3.8. táblázat A könyökízület pronatios és supinatios mozgásainak értékelése (Normál mozgástartomány: pronatio /9, supinatio /8 ( = a sagittalis síkban előrenyújtott alkar, függőleges tenyéri sík).) Pronatio Kivihető ÖEK % mozgástartomány -6, felette Supinatio Kivihető ÖEK % mozgástartomány -5 fok több foknál 4 3 foknál 4 kevesebb kevesebb 9 fokos kontraktúrában rögzült könyök esetén 3% ÖEK állapítható meg funkcionális helyzet 3.9. táblázat A csuklóízület flexios és extensios mozgásainak értékelése (Normál mozgástartomány: flexio (=palmarflexio): /6, extensio (=dorsalextensio): /6.) Palmarflexio Meglevő ÖEK % mozgástartomány Dorsalextensio Meglevő ÖEK % mozgástartomány

18 8. részletes táblázat A csuklóízület radial- és ulnarductios mozgásainak értékelése (Normál mozgástartomány: radialductio /, ulnarductio /3 (nyújtott csukló mellett mérve).) Radialductio Ulnarductio Meglevő ÖEK % Meglevő ÖEK % mozgástartomány mozgástartomány - - Funkcionális helyzetben elmerevített csukló 6% ÖEK-t jelent 3.. táblázat Az ujjak értékrendje*. Hüvelykujj. Mutatóujj 3. Középsőujj 4. Kisujj 5. Gyűrűsujj * Az első 3 ujj a kéz fogókészségében, a kisujj a kéz megtámasztásában játszik szerepet. 3.. táblázat A hosszú ujjak flexios mozgásainak értékelése* II.-III. ujj IV.-V. ujj UTB (cm) ÖEK % ÖEK % < 4 *Az ujjvégek és a distalis tenyéri bezárás közti cm-ben mért távolságával (UTB) mérésével. Az érintett ujj ujjak kontraktúrás ízületét fokokban is meg lehet adni. Normál mozgástartomány MP ízületben /9-95, PIP ízületben /, DIP ízületben /7. A gyakori egyéni variációk miatt a mérést az ép kézen is el kell végezni táblázat A hüvelykujj abductios és oppositios mozgásainak értékelése (A mozgás a nyeregízületben történik, a normál mozgástartomány /7-8. Az oppositio az egyes ujjakkal történő csúcsfogással értékelhető. A hüvelykujj MP ízülete mozgásainak nagy az egyéni variációja. A két összehasonlítása lényeges! Emiatt az értékelés változhat. Alaphelyzetben a hüvelykujj kinyújtott helyzetű, a mutatóujjhoz képest 4 fokos szöget zár be. Ebből a helyzetből fok távolítás még lehetséges.) Adductio Kivihető mozgás ÖEK % - Oppositio Kontraktúra foka ÖEK % Kisujjal

19 9. részletes -3 Gyűrűsujjal Középsőujjal Mutatóujjal Egyikkel sem táblázat A hüvelykujj interphalangealis (IP) ízülete mozgásainak értékelése (Normál mozgástartomány: flexio /9, extensio /3 (= hyperextensio). A két összehasonlítása lényeges! Ennek fényében az értékelés változhat.) Flexio Extensio Kontraktúra foka ÖEK % Kontraktúra foka ÖEK % A táblázat szerinti értékeléseknél figyelembe veendő, hogy - a kéz a felsővégtagi funkció 9%-a (ÖEK 5%), - a hüvelykujj károsodásának értékelésénél a részértékek összege (mozgás és érzéskiesés) nem haladhatja meg a %-ot, - több ízületre kiterjedő érzéskiesés, izomsorvadás, mozgáskorlátozottság ankylosis esetén az egyes értékek arányosítva összeadandóak úgy, hogy az összérték a felső végtagi károsodás esetén %, ÖEK esetén a 6%-ot nem haladhatja meg táblázat Felső végtag amputáció okozta egészségkárosodás Amputáció magassága Váll desarticulatio Felkar (deltaizom tapadásától proximálisan) Kar (deltaizom tapadásától a biceps ín tapadásának magasságáig) Alkar (biceps ín tapadásának magasságától csukló feletti magasságáig) Csukló magasságban Metacarpusok magasságában a hüvelykujj elvesztésével Metacarpus distalis magasságában a hüvelykujj megtartásával Össz-szervezeti egészségkárosodás % 6% 6% 56% 54% 5% 5% 36% 3.6. táblázat Kéz amputáció okozta egészségkárosodás (szervezeti egészségkárosodás mértéke százalékosan, a százalékok numerikusan összeadhatók) Hüvelykujj Mutatóujj Középső ujj Gyűrűsujj Kisujj MCP* ÖEK % % 5% Amputáció magassága: PIP** ÖEK % 5% % DIP*** ÖEK % %

20 . részletes A táblázat szerinti értékeléseknél figyelembe veendő, hogy - az ujjak palmaris felszínének érzéskiesése az amputációs érték 5%-ának felel meg, részleges érzéskiesés esetén megfelelően arányosítva, - az összes ujj elvesztése =5 ÖEK-t jelent, - az izom, ín, szalagkárosodások habituális ízületi ficam és a tengelyeltérésekből adódó károsodásokat a megmaradt funkció alapján értékeljük. *Metakarpophalangeális ízület **Proximális interphalanageális ízület ***Disztális interphalanageális ízület 3.7. táblázat Meghatározott csontok arthroplasztikájához kapcsolódó felső végtagi károsodások Az arthroplasztika helye Váll Könyök Radius fej Csukló CMP Hüvelykujj ízületek Felső végtagi károsodás %-a Rezekciós Implantációs arthroplasztika arthroplasztika ÖEK% ÖEK% MP* IP** II-III. ujj MP 5 5 PIP DIP IV-V. ujj MP 4 4 PIP DIP Felső végtagi arthroplasztikát követően az egészségkárosodás mértékét elsősorban az elért funkcionális állapot (mozgásterjedelem) alapján kell megítélni. * Metacarpofalangelális ízület ** Interfalangeális ízület 3.8. táblázat A medence törés és ficam utáni maradványállapot értékelése (ÖEK %) Osztály Medence Acetabulum Rotatioban Rotatioban Peremtörések, instabil és Acetabulum Pillértörések törések verticalisan peremtörések stabil instabil (elülső, törések törések hátsó, symphyseolysis kombinált)

21 . részletes Elmozdulás nélküli peremtörés maradványtünetek- kel, deformitás, csípőficam nélkül, operált törés maradványtünetek nélkül Csípőízületi -3 mozgásbeszűküléssel járó törés Kongruens ízületi felszínek, konzervatív, minimális maradványtünetek Elmozdult törés, ízületi inkongruenciával, műtéttel kezelve, esetleg csípő reluxatio, maradványtünetekkel Műtéttel kezelt pillértörés (esetleg kombinált törés), maradványtünetekkel, műtéti szövődményekkel, coxarthrosissal Megjegyzés: Törés utáni állapot esetén a kialakult maradványállapot értékelendő és kombinálandó a fenti értékekkel 3.9. táblázat A csípőízület hajlított térddel végzett mozgásainak értékelése [A csípőízület az alsó végtag funkciójának 75%-át képviseli (ÖEK 3%)]

22 . részletes Mozgásbeszűkülés fokokban Mozgásbeszűkülés fokokban Mozgásbeszűkülés fokokban Mozgásbeszűkülés fokokban Mozgásbeszűkülés fokokban Flexiós-extensios mozgáskorlátozottság ÖEK % Abductios mozgáskorlátozottság ÖEK % Adductios mozgáskorlátozottság ÖEK % - Kirotációs mozgáskorlátozottság ÖEK % - 3 Berotációs mozgáskorlátozottság ÖEK % táblázat Végtag hosszkülönbség EK értékelése* Végtagrövidülés (cm) BEK < < 8 * Abszolút rövidülés (spina iliaca ant. sup.-belboka távolság). TEP (Teljes Endo Protézis beültetés) néha - cm hosszabbodással is járhat (műtéttechnikai hiba is lehet), amire -% EK adható

23 3. részletes 3.. táblázat A térd flexios mozgásának értékelése (Normál mozgástartomány /. A normál járáshoz a térd teljes kinyújtása.) Mozgásbeszűkülés foka ÖEK % táblázat Az alsó végtagi izomzat atrophiája okozta károsodás* Körfogat differencia** Károsodás mértéke Össz-szervezeti egészségkárosodás % **A comb körfogata cm-rel a patella felett, a térd extenziója és ellazult izomzata mellett mérendő -,9 Nincs -,9 Enyhe - -,9 Közepes Súlyos 5 ** A lábszárnál az egészséges maximális körfogatát kell a sérült azonos magasságával összevetni -,9 Nincs -,9 Enyhe - -,9 Közepes Súlyos 5 * Ízületi mozgáskorlátozottság esetén annak az értékei az irányadóak 3.3. táblázat A felső ugróízület mozgáskárosodásának értékelése (%) Plantarflexios mozgáskorlátozottság Mozgásbeszűkülés fokokban ÖEK % Dorsalextensios mozgáskorlátozottság Mozgásbeszűkülés fokokban ÖEK % táblázat Az alsó ugróízület pro- és supinatios (ab- és adductios, eversios és inversios) mozgáskárosodásának értékelése (%) Pronatios mozgáskorlátozottság Mozgásbeszűkülés fokokban ÖEK % -5 6 és 6 < Supinatios mozgáskorlátozottság Mozgásbeszűkülés fokokban ÖEK % -5 6 és 6 <

24 4. részletes 3.5. táblázat A lábujj károsodásai* A károsodás fajtája Az össz-szervezeti egészségkárosodás % Enyhe: % Közepes és súlyos: % Öregujj MTP** extenzió IP flexio 5-3 < <5 - Kisujjak MTP extenzió < * Kettő több kisebb ujj károsodása okozta maximális ÖEK az egyik lábfejen % ** Metatarzo Phalengeális ízület 3.6. táblázat Az alsó végtag különböző amputációhoz társuló károsodások értékelése Amputáció magassága Hemipelvectómia Csípő kiízesítés Comb proximális harmada Combközép Comb distális harmada Térd exarticulatio Lábszár középső és felső harmad Lábszár középső és alsó harmad Tarsometatarsalis Összes ujj elvesztése transmetatarsalisan Öregujj az MTP ízületben Kisebb ujjak az MTP ízületben szintjén végzett Össz-szervezeti egészségkárosodás 5% 4% 4% 36% 3% 3% 8% 6% 6% 9% % % 3.7. Ízületi merevség (ankylosis) Csípőízület A csípő elmerevítésének optimális helyzete 5-4 közti merevítés hajlításban, rotatioban, max. abdukcioban van. Ez a helyzet % ÖEK-t tükröz. Térd merevítés A térd optimális ankylotikus helyzete -5 hajlításban és a combcsonthoz viszonyítva valgus helyzetben van. Az optimális helyzetben ankylotizált térd, 7% ÖEK-t képvisel. Boka A boka optimális helyzetű elmerevítés neutralis helyzetben (varus-valgus nélkül). Ebben a helyzetben, is 4% ÖEK-t képvisel táblázat Az alsó végtag károsodásainak maradványtünetek alapján történő értékelése Kórisme Csípőprotézis Térd Jó eredményű Kielégítő (közepes) eredményű Rossz eredmény Girdlestone állapot a) patella instabilitás BEK % % 3% % 3% kórisme, illetve

25 5. részletes b) patellatörés nem dislocalt, gyógyult c) dislocalt, rossz gyógyulás d) hemipatellectomia e) total patellectomia meniscus részleges resectio meniscus total exstirpatio Szalagszakadás + instabilitás + 3+ Kombinált szalagelégtelenség Térdprotézis Jó eredményű Közepes eredményű Rossz eredményű Lábtő a) lábtő deformitás enyhe mérsékelt súlyos igen súlyos (merev felső és alsó ugróízület) b) talus nekrózis enyhe: súlyos Megjegyzés: Több végtagra kiterjedő károsodás esetén az össz-szervezeti egészségkárosodását kombináljuk. 3% 7% 3% 9% 4% 9% -5% 6-% -9% -4% % % 3% % 4% 6% 8% 3% 6% egyes végtagok 3.9. táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás értékelés nyaki porckorong károsodás betegcsoportban Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Radiológiai Nyaki Egyetlen Egy több lelet porckorong porckorong magasságban szerinti károsodás károsodásáraigazolt porckorong porckorong annak utaló károsodás tünettel károsodás előzményi panaszok a panasszal, a adatai kórelőzmény vizsgálatkor nélkül alapján, de mozgáskorlátozottsággal (melléklelet) nincs tünet panasz a vizsgálatkor Társuló Jelenléte önmagában -4%-kal növelheti a spondylosis mértéket Társuló Jelenléte önmagában 6-8%-kal növelheti a instabilitás mértéket Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél Idegrendszeri kórjel (gyöki v. gerincvelői ártalom) fokozatai

26 6. részletes Műtéti Tünet- és A műtéti beavatkozás függvényében, az operált beavatkozás panaszmentesporckorongoknak, a beavatkozásoknak a számától állapot a (+ %) és az eredményességétől (+ -4%) függően vizsgálatkor eltérő a minősítés, hiszen cage alkalmazása hiánya, a kiegészítő stabilizálás sége, a mellső hátsó beavatkozás típusa jelentősen befolyásolja a megítélhető károsodás mértékét, így rendszerint egyedileg ítélendő meg az ártalom fokozata 3.3. táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás fokozatai értékelés nyaki spondylosis, spinalis stenosis betegcsoportban* Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Discrét Discrét Spondylosisos Spondylosisosspondylosisosspondylosisos jelek egy elváltozások jelek egy jelek egy több radiológiai több több magasságban jelei magasságbanmagasságban mozgáskorlátozottsággal, előzetes korábbi visszatérő tünet átmeneti tünetekkel és/v. panasz tünetekkel, panaszokkal nélkül amelyek megszűntek a vizsgálat idejére Elsődleges Elsődleges Elsődleges Spondylosisos másodlagos elváltozások másodlagos másodlagos gerinccsatorna-szűkület okozta gerinccsatorna-szűkület gerinccsatorna-szűkület a vizsgálatkor is (elsődleges előzetes korábbi fennálló tünet tünetek mozgáskorlátozottsággal másodlagos) panasz panaszok és ideg-rendszeri gerinccsatorna-szűkülettel nélkül mellett, érintettség radiológiai amelyek a jeleivel (lásd jelei vizsgálat alább) idejére megszűntek Társuló Jelenléte önmagában -4%-kal instabilitás növelheti az ártalom súlyosságának mértéket Lásd az idegrendszeri ártalom Idegrendszeri minősítésénél (radiculo-, illetve kórjel myelopathia) (gyöki v. gerincvelői ártalom) Műtéti A beavatkozás típusától beavatkozás (mellső hátsó decompressio), a stabilizálástól függően akár +%-ig *A nyaki spondylosis a korral együtt haladóan (is) jelentkező, a porckorongok és kisízületek fokozatos elhasználódásra utaló elváltozásai, amelyek 4 éves kor felett 3-35%-ban, 5 év felett 6-75%-ban (férfiaknál gyakrabban), 6 év felett > 8% gyakorisággal fordulnak elő. Nem szabad arról sem megfeledkezni azonban, hogy a spondylosisos elváltozásoknak csak harmada tünetokozó, az esetek /3-ában az elváltozás néma.

27 7. részletes 3.3. táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás értékelés háti porckorong károsodás betegcsoportban fokozatai Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Radiológiai Háti Egyetlen Egy több lelet porckorong porckorong magasságban szerinti károsodás károsodásáraigazolt porckorong annak utaló porckorong károsodás előzményi panaszok a károsodás adatai kórelőzmény tünettel nélkül alapján, de panasszal a (melléklelet) a kórelőzményben vizsgálatkor és a vizsgálatkor nincs tünet mozgáskorlátozottsággal panasz Társuló Irreleváns elváltozások minthogy a korongsérvek spondylosis, ún. kemény discusok és az instabilitást a mellkas és instabilitás bordák jelentősen korlátozzák Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél Idegrendszeri (radiculo-, illetve myelopathia) kórjel (gyöki v. gerincvelői ártalom) Műtéti A beavatkozás típusától (korong-eltávolítás, beavatkozás decompressio), a stabilizálás eredményességétől függően + 4-5% 3.3. táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás fokozatai értékelés háti spondylosis, társuló stenosis betegcsoportban Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Discrét Spondylosisos Spondylosisosspondylosisos jelek egy elváltozások jelek egy több radiológiai több magasságban jelei magasságban mozgáskorlátozottsággal, előzetes tünet visszatérő panasz tünetekkel és/v. nélkül, panaszokkal átmeneti tünetekkel Idegrendszeri kórjel (gyöki v. gerincvelői ártalom) Műtéti beavatkozás Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél (radiculo-, illetve myelopathia) A beavatkozás típusától (decompressio), a stabilizálás eredményességétől függően + 4-5% táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás értékelés ágyéki porckorong károsodás betegcsoportban Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke fokozatai

28 8. részletes Radiológiai lelet szerinti porckorong károsodás Társuló spondylosis Társuló instabilitás Ágyéki porckorong károsodás annak előzményi adatai nélkül (melléklelet) -6% Egyetlen porckorong károsodására utaló panaszok a kórelőzmény alapján, de nincs tünet panasz a vizsgálatkor 7-4% 5-% Egy több magasságban igazolt porckorong károsodás tünettel panasszal, a vizsgálatkor mozgáskorlátozott- 3-3% sággal Jelenléte önmagában -4%-kal növelheti a károsodás mértékét Jelenléte önmagában 6-8%-kal növelheti a károsodás mértékét Idegrendszeri Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél kórjel (gyöki v. gerincvelői ártalom) Műtéti Tünet- és A műtéti beavatkozás függvényében, az operált beavatkozás panaszmentes porckorongoknak, a beavatkozásoknak a számától állapot a (+ %) és az eredményességétől (+ -4%) függően vizsgálatkor eltérő a minősítés, hiszen cage alkalmazása hiánya, a kiegészítő stabilizálás sége, a mellső hátsó beavatkozás típusa jelentősen befolyásolja a megítélhető károsodás mértékét, így rendszerint egyedileg ítélendő meg az ártalom fokozata ez utóbbi szempontok ismeretében táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás fokozatai értékelés ágyéki spondylosis, társuló stenosis betegcsoportban Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Spondylosisos Spondylosisos Spondylosisosjelek egy jelek egy elváltozások több síkban, több radiológiai előzetes tünet magasságban jelei panasz mozgáskorlátozottsággal, nélkül, visszatérő átmeneti tünetekkel és/v. tünetekkel, háti panaszokkal fájdalommal Társuló Jelenléte önmagában 6-8%-kal növelheti a instabilitás károsodás mértékét Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél Idegrendszeri (gyöki irritációtól egészen a cauda/conus kórjel ártalomig) (gyöki v. gerincvelői, cauda ártalom)

29 9. részletes Műtéti beavatkozás - A műtéti beavatkozás függvényében, az operált magasságoknak, a beavatkozásoknak a számától (+ %) és az eredményességétől függően eltérő a minősítése, a kiegészítő stabilizálás sége jelentősen befolyásolja a megítélhető károsodás mértékét (+ 8-% többlet), így rendszerint egyedileg határozandó meg az ártalom fokozata e szempontok számba vétele alapján táblázat Az össz-szervezeti egészségkárosodás értékelés ágyéki spondylolisthesis betegcsoportban fokozatai Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -6% 7-4% 5-% 3-3% Enyhe I. és II. fokú III. és IV. fokú Spondylolysthes mértékű spondylolysthesis spondylolysthesis is elcsúszás mozgáskorlátozottsággal, radiológiai (akár visszatérő mozgáskorlátozottsággal, jelei spondylosisostünetekkel és/v. visszatérő eredettel) panaszokkal, tünetekkel és/v. tünet fájdalommal panaszokkal, panasz fájdalommal nélkül, átmeneti tünetekkel, háti fájdalommal Társuló Jelenléte önmagában 5-8%-kal növelheti a instabilitás karosodás mértékét Idegrendszeri Lásd az idegrendszeri ártalom minősítésénél (gyöki kórjel irritációtól egészen a cauda/conus ártalomig) (gyöki v. gerincvelői, cauda ártalom) Műtéti A műtéti beavatkozás függvényében, az operált beavatkozás magasságoknak, a beavatkozásoknak a számától (+ %) és az eredményességétől függően eltérő a minősítése, a kiegészítő stabilizálás sége jelentősen befolyásolja a megítélhető károsodás mértékét (+ 8-% többlet), így rendszerint egyedileg határozandó meg az ártalom fokozata e szempontok számba vétele alapján 4. Légzőszervi károsodások értékelése 4.. táblázat A tüdőfunkció-károsodás (egészségkárosodás) %-os értékelése Az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke -9% -9% -39% 4-59% 6-79% A.. Enyhe Súlyos 5. Igen károsodás Jelentéktelen Középsúlyos súlyos foka

A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslata

A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslata Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 1032 Budapest, San Marco utca 76. +36 1 388 2387, +36 1 388 2388 meosz@meosz.hu www.meosz.hu MELLÉKLET A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer

Részletesebben

. részletes b) b) pont ba) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 5-6% között van és a. melléklet szer

. részletes b) b) pont ba) alpontja szerinti minősítési kategóriába az sorolható be, akinek az egészségi állapota 5-6% között van és a. melléklet szer . részletes 7/. (II. 4.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes okról A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló. évi CXCI. törvény 8.

Részletesebben

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. 1

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. 1 1 A Széll Kálmán Terv 11. Adósság és akcióterv alcímet viselő fejezetének 6. pontja célul tűzte ki a rokkantsági ellátórendszer átalakítását, ezáltal a munkaerő-piacon legálisan foglalkoztatottak számának,

Részletesebben

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet. a komplex minısítésre vonatkozó részletes szabályokról

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet. a komplex minısítésre vonatkozó részletes szabályokról 1 / 53 2012.09.05. 8:57 A jogszabály mai napon (2012.IX.5.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minısítésre vonatkozó részletes

Részletesebben

A komplex minősítés megújított szabály- és szempontrendszere. Dr. Székely Ildikó NRSZH -OEMF 2014. Május 28.

A komplex minősítés megújított szabály- és szempontrendszere. Dr. Székely Ildikó NRSZH -OEMF 2014. Május 28. A komplex minősítés megújított szabály- és szempontrendszere Dr. Székely Ildikó NRSZH -OEMF 2014. Május 28. Rokkantság fokozatai 2012-ig 1) Nem rokkant 2) III. csoportú rokkant: aki nem teljesen munkaképtelen

Részletesebben

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus Gyakorlati vizsgakérdések kidolgozása a IV. ÁOK hallgatók ortopédia szigorlatához Kedves hallgatók! Ezzel a segédlettel célom az, hogy a gyakorlati szigorlatra való felkészüléseteket megkönnyítsem. Csak

Részletesebben

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár

Rokkantság és rehabilitáció. Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Rokkantság és rehabilitáció Dr. Varga Tibor Egyetemi tanár Megváltozott egészségi állapot véleményezése Rokkantság (súlyos mozgáskorlátozottság, stb.) Baleseti járadék (üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés)

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

palmaris lejtés: o

palmaris lejtés: o A. 15. tétel Prof. Dr. emer. Simonka János Aurél A RADIUS DISTALIS ÍZÜLETI VÉG TÖRÉSEK (TÍPUSOS RADIUS TÖRÉS) (FRACTURA RADII IN LOCO TYPICO) Anatómia: Radio-ulnaris szög: 25 o palmaris lejtés: 10-14 o

Részletesebben

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem A peripheriás idegrendszer A peripheriás ideg Peripheriás idegek : Motoros rostok Sensoros rostok Autonóm rostok A peripheriás ideg anatómiája

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr.

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI Prof. Dr. Záborszky Zoltán A lábszár distalis metaphysisének törései (Pilon-törés) Ok: magasból

Részletesebben

orvostanani i ismeretek 2012 január Dr. Székely Ildikó NRSZH

orvostanani i ismeretek 2012 január Dr. Székely Ildikó NRSZH Biztosítás orvostanani i ismeretek 2012 január Dr. Székely Ildikó NRSZH A társadalombiztost rsadalombiztosítás s rendszere Egészségbiztosítás Természetbeni szolgáltatások (egészségügyi ellátások) Pénzbeli

Részletesebben

neuropathiák a gyakorlatban

neuropathiák a gyakorlatban neuropathiák a gyakorlatban Prof. Dr. Illés Zsolt Oxford, Church College neurológiai alapelv lézió helye hol van? centrum periféria tünetek oka: betegség lézió helye? rendszer struktúra lézió helye: struktúra

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

Tájékoztató. I. Új igények

Tájékoztató. I. Új igények Tájékoztató A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényben, valamint a végrehajtása tárgyában kiadott, a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából

Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Foglalkozási mozgásszervi megbetegedések megítélése az igazságügyi és biztosítás orvos szempontjából Dr. Keller Éva Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet Foglalkozási mozgásszervi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 15. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához 5. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához I. Igazolom, hogy (Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. Mivel tudunk a proprioceptorokra hatni? A) ellenállás adásával B) megfelelő fogástechnikával C) azzal, hogy diagonálban dolgozunk D) verbális utasítással

Részletesebben

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista ADHESIV CAPSULITIS Dr.Tószegi Attila reumatológus főorvos reuma és fájdalomspecialista Betegség megnevezésének synonimái: 1. Adhesiv capsulitis a vállízületben 2. Periarthritis humeroscapularis 3. "Befagyott

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. A csúszó mozgás: A) forgó haladó mozgás, amikor az ízület egyik oldalán tractio, a másik oldalon compressio jön létre B) egyenes vonalú haladó

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2015.06.13-2015.06.14 Tartalom: Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó ÁPOLÁSI DÍJ Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó (Ptk. 8:1.. (1) bek 2.pont) részére biztosított anyagi hozzájárulás. ALANYI JOGÚ ÁPOLÁSI DÍJ:

Részletesebben

Az NN Biztosító Zrt. C23 jelű Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodásra szóló csoportos kiegészítő biztosításának Különös Feltételei

Az NN Biztosító Zrt. C23 jelű Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodásra szóló csoportos kiegészítő biztosításának Különös Feltételei NN Biztosító Zrt. Az NN Biztosító Zrt. C23 jelű Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodásra szóló csoportos kiegészítő biztosításának Különös Feltételei 1. Általános rendelkezések a) Az NN Biztosító

Részletesebben

Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, július 19.

Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, július 19. Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /.... (........) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt aranyai Ágnes - éres Orsolya - Holitskáné S Mária - Dr Kricsfalusy Mihály Péterfy S u-i Kórház és aleseti Központ

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D.

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D. A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás Dr. Bejek Zoltán Ph.D. Fogyatékosság Valamely természetes adottság veleszületett vagy szerzett hiánya: Mozgásszervi Érzékszervi Értelmi Belszervi

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Hatály: 2017.X II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 2. oldal 2/C. 1 Az Szt. 71/A. (1) bekezd

Hatály: 2017.X II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 2. oldal 2/C. 1 Az Szt. 71/A. (1) bekezd Hatály: 2017.X.21. 2018.II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 1. oldal 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:..... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 1 Betegvizsgálat a rehabilitációban I. Beteg profil (?) - homogén, heterogén betegcsoportok - a kor eloszlás - milyen mértékig vizsgálhatóak? 2 Betegvizsgálat

Részletesebben

Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1

Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1 Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1 Személyes adatok Név: Születési hely, idő: Lakcím: Törvényes képviselőjének neve, elérhetősége: Mérőtábla Tevékenység, funkció

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia Segédeszközök használata a gyakorlatban Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia 1 Járás gyógyászati segédeszközeinek meghatározása A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített

Részletesebben

X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis

X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis A következőkben az infantilis cerebrális parézis különböző klinikai megjelenési formáit mutatjuk be. A fejezet áttanulmányozásával elsajátítható a betegség

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez

Electro Therapad ET-950. Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Electro Therapad ET-950 Használati útmutató a zselés felületű elektróda párnák felhelyezéséhez Köszönetnyilvánítás Köszönjük, hogy egészsége védelme érdekében az OTO termékét választotta. A felhasználói

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Nagyízületi protézis fertőzések

Nagyízületi protézis fertőzések Nagyízületi protézis fertőzések Dr. Fényes László Péterfy Kh. és Baleseti Központ Nem beszélünk róla, pedig igény lenne rá! Lehet, hogy olyan egyértelmű a kezelés, mint femur diaphysis haránt törésnél

Részletesebben

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Arthrosis Az ízületi porc szerkezete, integritása megváltozik A kollagén, proteoglikánok, víz

Részletesebben

Tájékoztató. 1 A jogszabály 2. -a értelmében további jogosultsági feltétel: a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095

Tájékoztató. 1 A jogszabály 2. -a értelmében további jogosultsági feltétel: a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 Tájékoztató A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényben, valamint a végrehajtása tárgyában kiadott, a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA 2014 XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ORVOS, CSONTKOVÁCS, FÁJDALOM SZINDRÓMA

Részletesebben

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére KÉRJÜK, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI! Az ápolást végző személyre

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:..

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez 1 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési

Részletesebben

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE

AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE AZ AKUT DERÉKFÁJÁS KEZELÉSE Dr. BÁLINT GÉZA Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 2019. április 11-12. Kétszer ad, aki gyorsan ad! Semmit sem ad, aki késlekedik! Várólista termeli a krónikus

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:...

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:... 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Csont és ízülettan II. (alsó végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2016.11.5-6. Medenceöv Keresztcsont az öt keresztcsonti csigolya össznövése Medencecsont csípőcsont,

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A nemzetgazdasági miniszter /2012. ( ) NGM rendelete egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés d) pontjának dq)

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására ESETTANULMÁNY a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására Példa eset orvos-szakmai jellemzői: 58 éves friss stroke beteg, akit az akut ellátását végző kórházában a stroke akut

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyi adatok Neve: Születési neve: Anyja neve: Szül. hely, év, hó, nap: Lakcíme: Tartózkodási címe: TAJ száma:

Részletesebben

Ortopédia. Professzori vizsgálat. Főorvosi/docensi vizsgálat. Főorvosi/docensi kontroll. Szakorvosi vizsgálat. Másodlagos szakorvosi vélemény

Ortopédia. Professzori vizsgálat. Főorvosi/docensi vizsgálat. Főorvosi/docensi kontroll. Szakorvosi vizsgálat. Másodlagos szakorvosi vélemény Ortopédia Ambuláns vizsgálatok Professzori vizsgálat Professzori kontroll Főorvosi/docensi vizsgálat Főorvosi/docensi kontroll Szakorvosi vizsgálat Szakorvosi kontroll Másodlagos szakorvosi vélemény UH

Részletesebben

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők:

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők: I. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet főbb rendelkezései:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 2. oldal f) honlapján rendszeresen közzéteszi a képzési tevékenysé

Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 2. oldal f) honlapján rendszeresen közzéteszi a képzési tevékenysé Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 1. oldal 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet a felnőttképzési minőségbiztosítási keretrendszerről, valamint a Felnőttképzési

Részletesebben

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu

Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat. Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Fizioterápiás képzés 1. Betegvizsgálat Dr Bánfi András Kisállatgyógyász szakállatorvos www.primavetrendelo.hu Miért kell nekünk egyáltalán vizsgálni? Az állapot változását tudjuk vele kimutatni Javulás

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása

A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása A neurofibromatózis idegrendszeri megnyilvánulása Molekuláris Medicina Mindenkinek Fókuszban a Neurofibromatózis Varga Edina Tímea SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Neurofibromatózis I.

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben

Biztosítás orvostani ismeretek. 2015. január 20. Dr. Székely Ildikó NRSZH

Biztosítás orvostani ismeretek. 2015. január 20. Dr. Székely Ildikó NRSZH Biztosítás orvostani ismeretek 2015. január 20. Dr. Székely Ildikó NRSZH A társadalombiztosítás rendszere Egészségbiztosítás Természetbeni szolgáltatások (egészségügyi ellátások) Pénzbeli ellátások Keresőképtelenség

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság 8/2010. (IX. 3.) NEFMI rendelet egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Hatályosság: 2010.09.03 - A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.

Részletesebben

Alagút syndromák klinikum, diagnosztika

Alagút syndromák klinikum, diagnosztika Alagút syndromák klinikum, diagnosztika Dr. Kiss Gábor REUMATOLÓGIA KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM 2014. január 27 30. A perifériás neuropathiákgyakorisága Norm. populáció 2,4 %-a 55 év felett 8%! Azhary

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata

Betegség Katalógus / Krankheitskatalog / Disease Catalog - Az Élet Háza Tata 1 Achilles ín szakadás utáni rehabilitáció 50% 50% 80% 0% 0% 20% 50% 10% 10% 2 Ágyékhúzódás 50% 80% 50% 0% 0% 20% 80% 0% 0% 3 Agyi vérellátás zavarai 0% 0% 80% 20% 0% 10% 50% 0% 0% 4 Agyvérzés utáni regeneráció

Részletesebben

Tisztelt Biztos Úr! - /2014. Ügyintéző: dr. Hegedüs Lajos. Székely László Alapvető Jogok Biztosa 1051 Budapest, Nádor u. 22.

Tisztelt Biztos Úr! - /2014. Ügyintéző: dr. Hegedüs Lajos. Székely László Alapvető Jogok Biztosa 1051 Budapest, Nádor u. 22. M O ZGÁSKOR LÁTOZOTTA K E GYESÜLETE INEK O RSZÁ GOS S ZÖVETSÉGE 1 0 32. Budapest, San Marco u. 76. Levelezési cím: 1 3 0 0. B u d a p e s t, P f. 1 4 1. Telefon: ( 1 ) 3 8 8-5 5 2 9 ; ( 1 ) 3 8 8-2 3 8

Részletesebben

Dr. habil. Czupy Imre

Dr. habil. Czupy Imre AZ ERDŐ- ÉS VADGAZDÁLKODÁSBAN ELŐFORDULÓ ERGONÓMIAI KOCKÁZATOK ÉS AZ ÁLTALUK OKOZOTT MOZGÁSSZERVI MEGBETEGEDÉSEK Dr. habil. Czupy Imre SOPRONI EGYETEM intézetigazgató egyetemi docens SZABADBAN VÉGZETT

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására

4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok az ápolási díj megállapítására 1. Személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 1. oldal 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság vizsgálatáról

Részletesebben

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. számú melléklet Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. Kontroll vizsgálat

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:...

Részletesebben

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól

BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: augusztus 16.-tól BETÉT KFT. Árlista: OEP vényre rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díjai Érvényes: 2009. augusztus 16.-tól Forrás : Az egészségügyi miniszter 25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelete Ez a rendelet 2009.

Részletesebben

Más mint a többi! Más mint a többi?

Más mint a többi! Más mint a többi? Más mint a többi! Más mint a többi? Kiss Erika Témák 1. kik ők? mi a mozgáskorlátozottság? 2. az ellátás, a rehabilitáció szereplői feladatuk általános elvek, gyakorlat 3. néhány az integrált intézményi

Részletesebben

Baleseti rokkantság esetére szóló biztosítás különös feltételei

Baleseti rokkantság esetére szóló biztosítás különös feltételei Baleseti rokkantság esetére szóló biztosítás különös feltételei (kiegészítı biztosítás) 1. Általános rendelkezések 1.1. A jelen baleseti rokkantságra szóló kiegészítı biztosítás különös feltételei az ERGO

Részletesebben