Kivitelezési tervek-alapelvek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kivitelezési tervek-alapelvek"

Átírás

1 2018. Április hó

2 Egy kis emlékeztető: Alapterület: épületszerkezettel részben, vagy egészben közrefogott helyiség, vagy tér vízszintes vetületben számított belső területe (nettó alapterület). Szintterület: az építményszint (vakolt, burkolt) épületszerkezetei által elfoglalt területtel növelt alapterülete (bruttó építményszint terület), amelybe nem kell beszámítani a földszinti fedetlen terasz alapterületét. Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni Hasznos alapterület: az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. (A fogalom nem vonatkozik a terek használhatóságára.) Teljes közművesítettséget!! (Nyíregyháza)+TAK MÉK regisztrációs szám!! Jogszabályi háttér: Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető (191/2009. (IX. 15.) Korm. Rendelet /továbbiakban: Kiv. Rendelet/ 22 (1) és (1a) bekezdései): a) az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység, b) az az építési tevékenység ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet, amely esetében ba) különböző tartószerkezeti elvárások esetei (fesztáv, építménymagasság, konzol, földmegtámasztás stb.) bg) a hasznos terhelések szempontjából a helyiségek használati osztálya nem A, bh) az építmény tűzvédelmi jellemzői változnak (1a) Az Étv. 33/A. -a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység legalább a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott munkarészeket tartalmazó kivitelezési dokumentáció alapján végezhető. (3) 199 A kivitelezési dokumentációnak minden esetben része a) a kivitelező által készített a tervezett építmény építőipari kivitelezési feladatainak megszervezéséhez szükséges részletezettségű aa) a tervezői koordinátor által ellenőrzött munkabiztonsági és egészségvédelmi terv, ab) az egyesített közmű (genplan) terv, az építmények és a közművek összefüggéseinek áttekintését szolgáló elrendezési és időbeli fázistervek, b) a tervezési programban megnevezett üzemeléstechnológiai terv, c) az épületgépészeti kivitelezési dokumentáció, d) az épületvillamossági kivitelezési dokumentáció.

3 A kivitelezési dokumentációk tartalma: Építési engedélyezési eljárás esetén: A kivitelezési dokumentáció minden munkarészét olyan léptékben és kidolgozottsági szinten kell elkészíteni, amilyen mértékben az a megértéséhez, a kivitelezéshez, az építési-szerelési munka szakszerű elvégzéséhez, és az építőipari kivitelezés ellenőrzéséhez szükséges. A kivitelezési dokumentáció tartalmi követelménye tekintetében figyelembe kell venni a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vonatkozó, szakmai követelményeket megállapító szabályzatait (mek.hu) kell figyelembe venni. Lakóépület egyszerű bejelentésénél: A munkarészek elkészítéséhez az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet keretei között a kivitelezési dokumentáció tartalmi követelménye tekintetében a dokumentáció egyes munkarészeinek kidolgozottságára, a Magyar Építész Kamara, illetve a Magyar Mérnöki Kamara által kidolgozott szakmai követelményeket megállapító közös szabályzatát (mek.hu) kell figyelembe venni. Eltérési lehetőségek, és rendezésük a kivitelezés során: - Ha a tervdokumentációban meghatározott építési terméket a kivitelezés során más építési termékkel szükséges helyettesíteni, akkor a helyettesítő építési terméket a 13. (3) bekezdés p) pontjában (Kiv. rendelet) előírtak szerint kell megválasztani. A tervdokumentációban meghatározott építési termék helyettesítésének tényét és körülményeit az építési naplóban rögzíteni kell. A behivatkozott 13 (3) bekezdés p) pontja szerint: az építési naplóban történő rögzítés mellett a tervező által a kivitelezési dokumentációban megjelölt építési termék helyett a megadottal azonos vagy annál jobb teljesítményértékű helyettesítő építési termék kiválasztása a tervező jóváhagyásával és az építtető egyetértésével. - A végleges építési engedélytől és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációban foglaltaktól a kivitelezés során eltérni csak az építésügyi hatóság újabb előzetes engedélyével, módosított építési engedéllyel lehet, kivéve, ha: a) az eltérés építési engedélyhez kötött, a jogszabályi előírásoknak megfelel, és nem változtatja meg az építmény aa) tömegét, befoglaló méreteit, magasságát, alaprajzi kontúrját, ab) helyét, telepítési paramétereit, és a telek beépítési paramétereit, ad) helyi építészeti örökségvédelem alatt álló épület esetén településképet meghatározó homlokzati elemeit, b)az eltérés építési engedélyhez kötött, a jogszabályoknak megfelel és nem változtatja meg az építmény a) pontban foglalt jellemzőit, elemeit, de az építmény teherviselési tulajdonságait, képességét érinti, de az építési naplóval igazoltan az építmény teherviselési tulajdonságai továbbra is megfelelőek, vagy c) az eltérés tartalma önmagában nem építési engedélyhez kötött építési tevékenység.

4 A továbbiakban -mert még nem régi, nem teljesen bejáratott, és ismert- az egyszerű bejelentési eljárásnál alkalmazandó szabályokról szólnék röviden. E mellett szól az is, hogy ezen esetekben a Kivitelezők akár mint Építtetők is részesei lehetnek az eljárásnak. Természetesen normál engedélyezési eljárásnál is előfordulhat (tovább értékesítési célú építés), ám ritkább. 1) Egyszerű bejelentési eljárással valósulhat meg: a) a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése, b) műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése, Ezekben az esetekben (figyelemmel a helyi HÉSZ előírásaira is) a fent megadott mértékig akár több lakás is építhető, és az építtető lehet a kivitelező is (tovább értékesítés) c) a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület építése, amennyiben az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz, d) műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenység, amennyiben az építtető természetes személy és az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi (nyilatkozni kell róla!), Ezekben az esetekben csak egy lakás épülhet, és Építtető csak magánszemély lehet, és csak saját lakhatására építhet! 2) A Tervezési Program: (a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet /továbbiakban: Korm. rendelet/ 16 (3) bekezdés alapján.) Az építtető és tervező közösen készít elő a tervezés tárgyától és nagyságrendjétől függően ismertetni kell: a) tervezési feladat részletes leírását, az építési tevékenység megnevezését, b) a tervezés előzményeit előkészítő dokumentációk, tanulmánytervek adatait, c) az elvárt az OTÉK előírásainak megfelelő vagy attól szigorúbb követelményeket, beleértve az élettartalmi igényeket, d) az elvárt követelményeknek való megfelelőség igazolásának módját, az alkalmazandó szabványok vagy azokkal egyenértékű számítási-méretezési eljárások és hivatkozások, jogszabályok, előírások, szabályzatok körét, e) a beruházás költségkeretét, rögzített költségkeret esetén a költségelemzés módszerét, az építtető részéről a költségkeret túllépés jóváhagyásának feltételeit, vagy költségkeret csökkentés esetén az elvárások, követelmények módosítási szabályait, f) a helyszín bemutatását, g) a helyiségigényeket és funkcionális kapcsolatokat, h) az építményben üzemelendő technológiákat, i) a közútkapcsolati, parkolási igényeket és információkat,

5 j) a közmű és energia ellátási igényeket, módokat, k) az akadálymentesítésre vonatkozó információkat, l) műemlék és nyilvántartott műemléki érték esetén az értékleltár és az építéstörténeti tudományos dokumentáció alapján rögzített műemlékvédelmi szempontokat, m) a szükséges szakági tervezők, szakértők körét, n) az egyéb meghatározó követelmények általános szempontjait, o) a tervezendő építmény használatának, üzemeltetésének, karbantartásának feltételeit, p) a helyszínen fennálló régészeti érintettség vagy védelem tényét a közhiteles örökségvédelmi nyilvántartástól lekért adatok alapján. A Tervezési programban valamennyi kérdésre válaszolni kel, még akkor is, ha az nemleges, avagy nem releváns! A kivitelezési terv tartalmi követelményeiről szóló MÉK SZABÁLYZAT (Módosítva: a május 19-i MÉK 13/2017(05.19.) Küldöttgyűlési határozatával Hatályos:2017. május 25-től) (Az előadás anyaga nem teljes körűen ismerteti a Szabályzatot, csak a lényeges elemeket emeli ki) HATÁLYA: A Szabályzat hatálya kiterjed a Magyarország terültén készített, egyszerű bejelentéshez kötött, legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű ÚJ lakóépületek egyszerű bejelentési, és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeire, valamint az ehhez kapcsolódó tervezői művezetői feladatokra és szabályokra. Csak a szabályzat első hatályba lépését követően ( ) indulót egyszerű bejelentés esetében alkalmazható. A Szabályzat az alapfeltételeket tartalmazza, a felek a tervezési szerződésben többletteljesítésben szabadon állapodhatnak meg. E szabályzatban tervező alatt építész tervezőt kell érteni. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK: A kivitelezési dokumentációk minden munkarészét olyan léptékben kell elkészíteni, hogy az megfelelő legyen a bejelentéshez, a megértéséhez, az építési-szerelési munka szakszerű elvégzéséhez, és az ellenőrzéséhez. Az azonos alaprajzi és szerkezeti kialakítású szintek alaprajzai, a különböző szintmagasságok egyértelmű jelölésével, a tervdokumentációban összevonhatók.

6 Több szakaszra bontott építkezés esetében az egyes megvalósulási szakaszokat a tervrajzokon egyértelműen jelölni kell. A tervdokumentációt a Korm. rendelet szerint a tervezőnek kell feltölteni az építtető által készenlétbe helyezett e- naplóba. Az adott anyag vagy szerkezet jelölésére egyértelmű jelkulcsot kell alkalmazni. A tervdokumentáció megfelelő szakmai képességű és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező szakember számára minden kétséget kizáróan egyértelmű kell, hogy legyen. A tervezett építési tevékenység szempontjából érdemi adatot, tényt, körülményt nem tartalmazó tervdokumentáció részek elhagyhatók. A rajzpecsétnek (minden munkarészen) legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: A lakóépület létesítési helye címe, a helyrajzi szám feltüntetésével. A lakóépület megnevezése. Az építtető megnevezése, címe. A felelős tervező(k) (cég is) megnevezése, jogosultsági száma (cég esetén regisztrációs száma), elérhetősége (címe, címe vagy telefonszáma). A terven szereplő munkarész megnevezése. A tervlap sorszáma. A készítés dátuma. A tervlap, munkarész, vagy digitális állomány méretaránya, arányszámmal vagy mérőléccel. A módosítás esetén a módosítás indexjele, a módosítás megnevezése és dátuma. A TERVEK MŰSZAKI TARTALMA: Aláíró lap tervjegyzékkel: Papír alapon készül és tartalmazza a megbízó és az összes tervező aláírását. Az aláírásukkal a tervezők a tervet hitelesítik, a megbízó a megismerését, és az egyetértését fejezi ki. (mintát küldtünk) Helyszínrajz: (legalább 1:500-as léptékben) helyi építési szabályzat szerinti építési hely, építési vonal és beépítési mód feltüntetése, az építéssel érintett telek meglévő, esetleg bontandó és tervezett építményei, a közvetlenül szomszédos ingatlanok jogi határai és meglévőépítményei a tervezéssel érintett telket övező 20 méteres sávban a földhivatali adatszolgáltatás alapján, a tervezett épület tetőidommal; a csapadékvíz telken történő elvezetésének, kezelési módjának feltüntetésével, az építéssel érintett telek geodéziai jellemzői, (10 százaléknál nagyobb lejtésű terület esetén az 1 m szintkülönbséget ábrázoló rétegvonalakkal), a védett növényzet és tervezett zöldfelület feltüntetésével

7 a tervezett térburkolatok, lépcsők, támfalak, a tervezett és meglévőközmű csatlakozások helye, közműpótlók esetén annak helye és mérete, a tervezett közterület-csatlakozás, előírt és tervezett beépítési mutatók feltüntetése, tervezett épületen szintszám és lakásszám feltüntetése, vízszintes és magassági méretezés, égtájjelölés, Kitűzési helyszínrajz: (legalább 1:200-as léptékben) az építési telek jogi határait koordináta pontokkal, fölhivatali adatszolgáltatás alapján (ha szükséges továbbiadatokkal kiegészítve. A kiegészítés mértéke a helyszíni adottságok figyelembevételével dönthető el); épületszerkezethez rendelt kitűzési pont és három referenciapont meghatározását, vetületi és magassági koordinátákkal (javasolt egy abszolút vagy legalább egy meglévő megmaradó magassági pont meghatározása, és további két pont az épület vízszintes helyzetének meghatározására). Utcakép: (legalább 1:200-as léptékben) az építéssel érintett telek terepábrázolása, védett növényzete és tereptárgyai (szükség esetén helyszíni felmérés alapján), a közvetlenül szomszédos ingatlanok terepábrázolása felmérés vagy fotó alapján; a tervezett épület telekhatár felöli nézete szín, felület és anyag meghatározásokkal, főbb magassági méretekkel. a telek utcai telekhatárával párhuzamosan felvett hosszmetszet lejtésekkel; az építéssel érintett telek és a közvetlenül szomszédos ingatlanok jogi határai, a közvetlenül szomszédos ingatlanokon meglévő épületek homlokzatai, szín, felület és anyag meghatározásokkal a tervezéssel érintett telket övező 20 méteres sávban, felmérés vagy fotó alapján; Eltérő szintek alaprajzai: (legalább 1:100-as léptékben) a teherhordó szerkezeteket a tartószerkezeti tervekkel összhangban nyílások ábrázolásával, nyílásáthidalók megjelölésével; a kitöltő - és válaszfalakat; a külső-belső nyílászárókat méretadatokkal és elhelyezési méretekkel (tengelykotta nem feltétlenül szükséges);

8 a vízszintes és magassági méretezést az egyértelmű megvalósításhoz szükséges mennyiségben; a tervezett helyiségek megnevezését, alapterületét, burkolatát; a tervezett szerkezetek megnevezéseit és a többrétegű függőleges szerkezetek rétegrendjeinek felsorolását vagy egyértelmű anyagjelölését; a terepcsatlakozás, épület körüli járda, terasz, előlépcső megoldásait; a csapadékelvezetés módját; égéstermék elvezető rendszerek ábrázolását; égtájjelölést, metszetek helyének jelölését; beépített berendezések, korlátok, mellvédek ábrázolása. Metszetek: (min. 2 db egymással szöget bezáró metszet, amelyből egyik a szinteket összekötő lépcsőt metszi, legalább 1:100-as léptékben) a minden elmetszett és nézet irányba eső teherhordó szerkezeteket a tartószerkezeti tervekkel összhangban; a kitöltő - és válaszfalakat; a nyílászárókat; a vízszintes és magassági méretezést az egyértelmű megvalósításhoz szükséges mennyiségben; a tervezett anyagok, szerkezetek megnevezését és a vízszintes és ferde szerkezetek rétegrendjeinek felsorolását; a víz- és hőszigetelés, párazárás nyomvonalvezetését; eredeti terepszintet, a rendezett terep és terepcsatlakozás, épület körüli járda, terasz és előlépcső megoldásait és lejtésviszonyait; közvetlenül csatlakozó építmények alapozását és annak méretét. Homlokzatok: (az összes eltérő homlokzatról, legalább 1:100-as léptékben) a tervezett homlokzat geometriájának pontos adatait; (ábrázolni kell a nézetirányba eső minden épületrészt, épületelemet a tetőszerkezettel együtt) a teherhordó szerkezeteket, a terepszint alatti részekkel együtt a tartószerkezeti tervekkel összhangban; ábrázolni kell a homlokzati elemeket, különösen a nyílászárókat, rácsokat, korlátokat, égéstermék elvezetőket, építészeti tagozatokat, anyagváltásokat; a csapadékelvezetés módját; a vízszintes és magassági méretezést az egyértelmű megvalósításhoz szükséges mennyiségben;

9 a tervezett anyagok szerkezetek megnevezéseit, színeit, felületeit; az eredeti és tervezett terepcsatlakozást és lejtés viszonyait. Műszaki leírás: a tervezési programban meghatározott tervezési feladatoknak és elvárásoknak való megfelelést, beleértve a településképi és illeszkedési követelményeket; a betervezett anyagokkal szemben támasztott követelményeket; a közműellátás megoldását, gépészeti rendszerek összefoglaló leírását; ha szükséges, technológiai utasításokat, hivatkozásokat. Tervezői költségvetési kiírás: árazatlan, legalább összevont tételes költségvetési kiírás, és/ vagy legalább munkanemenkénti bontásban. (igazodjon a szakági kiírásokhoz egyeztetni kell!) A szakági munkarészeket a Mérnöki Kamara fogadta el, de a Magyar építész Kamara szabályzatának is része, ott a 4.8, és a 4.9 fejezetek tartalmazzák. Vázlatosan az utolsó fejezetben ismertetem. A TERVEZŐI MŰVEZETÉS SZABÁLYAI Alapvetés: A tervező a kötelező (Korm. rendelet által minimum 6 alkalomban megállapított) tervezői művezetés során az építész szakma reprezentánsa is. Munkája, kiállása, szaktudása nem csupán saját, de az egész építész közösség értékmérője. (Figyelni kell, mert ezek be nem tartása akár szakmai-etikai eljárásokhoz, akár a szakmagyakorlás megvonásához is vezethetnek!!!) A szerződés: A Tervező (ez alatt az építész tervezőt kell érteni) a tervezői művezetésre a tervezési szerződésben köt írásbeli megállapodást Építtetővel; Tervező a tervezési művezetés ellátása érdekében alvállalkozót alkalmazhat. Tervező az alvállalkozójáért úgy felel, mintha a tervezői művezetést maga végezte volna; Tervező minimum 6 (1 a kitűzés, 5 az építés folyamatában, 1 a zárás) tervezői művezetési alkalom ellátására köt szerződést. A művezetési alkalmakba beleszámítanak a szakági tervezői művezetési alkalmak is, ha a szakági tervezői művezetők a megbízásukat a Tervező alvállalkozóiként látják el, az alkalmakat, gyakoriságot a szerződésben nevesíteni kell;

10 A minimum 6 tervezői művezetés számított munkadíját jogszabályban rögzített hatósági ár szabályozza. A művezetéseket terhelő költségekre valamint a 6 alkalmon felüli művezetésekre tervező építtetővel szabadon állapodhat meg; Építtető a szerződésben kötelezettséget vállal, hogy tervezőnek hozzáférési kódot biztosít az e-építési naplóhoz, és biztosítja az építési helyszínre a bejutást; Tervezői művezetési alkalmak : (ez egy javaslat, ettől eltérő is lehet, de a 6 alkalom kötelező, a többi megállapodás kérdése) kitűzés, alapozás, felmenőszerkezetek, födémek építése tetőszerkezet építés, gépészeti és elektromos munkák, szigetelések, szakipari munkák (tér lehatárolások, burkolás, homlokzatképzés), kivitelezés lezárása. (A szerződésben javasolt rögzíteni, hogy építtető /lehetőleg az adott munkafázis megkezdése előtt 5 nappal/ milyen úton értesítse /telefon, / a tervezői művezetőt) A tervezők lehetőleg kössék ki a szerződésben, és külön a tervezői nyilatkozatban is, mely alkalmak elmaradása esetén nem szavatolják a tervben rögzítettek szerinti megvalósulás igazolását. A tervezői művezető feladata, intézkedések: Feladata a terv szerinti megvalósítás elősegítése, a terv szerinti megvalósítást gátló vagy segítő tényezőkre való javaslatok, figyelemfelhívások megtétele, a kivitelezési tervdokumentációtól való eltérés megállapítása és rögzítése. Feladata továbbá a művezetése során tapasztalt, a kivitelezési dokumentációtól eltérő kivitelezést (köteles felelősséggel) 24 órán belül az e-építési naplóban rögzíteni. Tervezői művezető azonban ezeken felül az építkezést bármikor megtekintheti és annak tervtől való eltérését észrevételezheti.

11 A kivitelezést lezáró utolsó művezetése során köteles minden, a végleges (a közbenső módosításokat is tartalmazó) kivitelezési tervtől való eltérő megvalósítás tényét és mértékét az e-építési naplólezáró nyilatkozatában rögzíteni, még abban az esetben is, ha ezeket korábban már jelezte, és a kivitelezés további folyamatában nem kerültek kijavításra. A mennyiben a művezetése során a kivitelezési tervtől eltérő, és emberi életet veszélyeztető kivitelezést tapasztal, és azt a figyelmeztetése ellenére sem szűntetik meg haladéktalanul köteles (a naplóbejegyzésen túl) az építésfelügyeletet értesíteni. A kivitelezési folyamatot nem ellenőrzi, sem műszaki ellenőri, sem felelős műszaki vezetői feladatokat nem lát el, ne lásson el, ilyen jellegű felelősséget nem vállal, ne vállaljon át. A tervezői művezetés díjazása A rendelet minimum 6 alkalom kötelező megrendelését írja elő, amelynek maximális összege Korm. rendeletben meghatározott mértékű. Ez az összeg a szerződéskötés időpontjában irányadó külön Korm. rendeletben (430/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet) megszabott kötelező legkisebb havi munkabér másfélszeresét meg nem haladó összeg. Ez évben ,-Ft, aminek a másfélszerese: ,- forint. Ez figyelemmel a kötelező 6 alkalmat, alkalmanként ,- forintot jelent. Ezen túlmenően a székhely településen kívüli tervezői művezetés esetén az utazással járó költségek is elszámolhatók. A kötelezően előírt 6 alkalmat a jogszabály az építész tervezővel kötendő szerződésként nevesít. Ugyanakkor a szabályzat szakági tervezőinek művezetési alkalmakat is nevesít amit a kötendő szerződésben (alkalom, díjazás stb.) rögzíteni célszerű. A tervezési szerződés Az építtető, illetve erre irányuló megállapodás esetén a fővállalkozó kivitelező a jogosultsággal rendelkező tervezővel a kivitelezési dokumentáció elkészítésére írásbeli tervezési szerződést köt. A tervezési szerződés általános esetben (a Ptk.-ban megfogalmazottakon túl) tartalmazza: a vállalt tervezési tevékenység (szakági tervezési tevékenység) pontos megnevezését, a kivitelezési dokumentációra vonatkozó követelmény (mennyiségi és minőségi mutatók) meghatározását, a kidolgozás részletezettségét, (részletrajzok, konszignációk, költségvetési kiírás szükséges körét), a készítendő kivitelezési dokumentáció példányszámát és annak elektronikus formában is történő átadási kötelezettségét, a terv felülvizsgálatának, ellenőrzésének szabályait, a szükségessé váló tervmódosítások szabályozását, tervezői művezetési feladatellátás részletes feltételeit, ha a tervező ilyen feladatot lát el. szakági tervezők szükség szerinti bevonásáról

12 a tervezési díj összege mellett az elszámolás és a teljesítésigazolás formáját, módját, a fizetés módját és határidejét, az esetleges szakmai biztosíték kikötését, a tervező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik, a szerződést írásban kell megkötni, a tervező díja ha a felek eltérően nem rendelkeznek a tervdokumentáció átadásával egyidejűleg esedékes. az egyszerű bejelentési eljárás esetén a szerződés tartalma kötött, ugyanis a MÉK honlapján megtalálható mintától való eltérést a MÉK nem támogat. Felelősség biztosítás Az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek estén mind a tervező, mind a kivitelező részéről kötelez, az e-naplóba is feltöltendő (kötvényszám, és a biztosító neve+ biztosító nyilatkozata) kötelező felelősségbiztos megkötése. A kivitelezők jellemzően rendelkeznek vele, de az erre történő kiterjesztést el kell intézniük. Az összege a beruházási költségkeret nagyságától, továbbá a kötelezettségvállalás időtartamától függ. Beruházási költségkeret= a Tervezési Programban Építtető által meghatározott összeg. Felelősségbiztosítással (feltöltéssel): a tervezőnek legkésőbb a tervezési szerződés megkötésekor, a fővállalkozó kivitelezőnek legkésőbb a munkaterület átadásakor kell rendelkeznie. A szerződésnek fenn kell állnia tervező esetében legalább az elektronikus építési főnapló megnyitását követő 2 évig, fővállalkozó kivitelező esetében legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig. Ki kell terjedjen: A tervezői felelősségbiztosításnak a felelősségbiztosítási szerződés hatálya alatt: a tervező és alvállalkozója által a tervezési tevékenységgel, a tervező, vagy az általa bármilyen jogviszonyban foglalkoztatott másik tervező által végzett tervezői művezetéssel okozott károkra. A fővállalkozó kivitelező felelősségbiztosításának a felelősségbiztosítási szerződés hatálya alatt: a fővállalkozó kivitelező és alvállalkozói által az építőipari kivitelezési tevékenységgel érintett lakóépület hibás építési tevékenységével okozott dologi károk, a fővállalkozó kivitelező és alvállalkozói által harmadik személyeknek okozott károk, az általa bármely jogviszonyban foglalkoztatott felelős műszaki vezető által okozott károk biztosítására.

13 Néhány gondolat a díjazásokról (Az alábbi javaslat nem tartalmazza az épület megvalósításához szükséges, a Magyar Mérnök Kamara által szabályozott szakági tervezők és a tervezéshez szükséges alapadatok /geodézia, talajmechanika/ elkészítésének költségeit.) A díjszámítás alapja a megvalósítandó családi ház hasznos alapterülete 1, a három módosító tényezővel az alábbi: 1 (A hasznos alapterülethez 0,5 szorzótényezővel a szerkezettel fedett vagy szerkezettel alátámasztott terasz, erkély alapterülete hozzászámítható!) Díjalap: a hasznos alapterület 1 m2 -eként a mindenkori szakképzett havi minimálbér 3,33 %-a, (6.010,-Ft/m2) nettó Módosító tényezők Hasznos alapterület helyzete: Földszint 1,00 Emelet 1,00 Alagsor, pince 0,80 Tetőtér (1,9 felett) 1,00 Építési környezet: Műemléki környezet, védett településrész 1,10 Terepadottság: (építési helyen belül) lejtés 0-15% 1,00 15% felett 1,15 Díjmegoszlás az egyes tervfázisok között: Programterv 0,10 Vázlatterv 0,20 Jóváhagyási terv 0,30 Bejelentési dokumentáció 0,40 Többletszolgáltatás 2 +0,50 2 Részletes kiviteli terv, a 191/2009 (IX.15) Korm. Rendelet alapján a MÉK szabályzat szerinti II.-III. Tervosztály A szakági tervezők tervezési díjáról, csak tapasztalati információink vannak. 300 m2-ig az elektromos, és gépész (csak leírás készül) díja eft, a tartószerkezeti tervező díja eft, 300 m2 felett az elektromos, és gépész (terv is készül) díja kb. 1 eft/m2, a tartószerkezeti tervező díja 1,5 eft/m2 között mozog.

14 A Magyar Építész Kamara a díjszabásra vonatkozó ajánlásával összhangban a 300 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakóépületek és melléképületeinek tervezési díjszámításánál az ajánlott díj 66% alatti tervezési díjat kirívóan alacsony, a 150%-kal magasabb árat kirívóan magas árnak tekinti. A Területi Építész kamara is megtárgyalta, és a MÉK határozatával egyet értve, a kirívóan alacsony, és magas szintet a mi megyénkre is érvényes tekinti. Ez lefordítva: az építész tervezési alapdíj 3970Ft/m2-nél alacsonyabb, 9000 Ft/m2-nél magasabb (????) nem lehet. Ennek ellenőrzésére, és szükséges szankciók alkalmazására a Kamara felkészült. Néhány példa: 1. Példa (új építésű családi ház) Hasznos alapterület helyzete: Földszint: 102 m2 (1,0) Fedett terasz: 16 m2 (0,5) Építési környezet: nem védett terület Terepadottság: 3% lejtő (1,0). Számítás: 95+16x0,5 =103 m2 110 x x 1,0 = Ft + Áfa. Díjsáv: Ft + Áfa 2. Példa (új építésű családi ház) Hasznos alapterület helyzete: Földszint: 110 m2 (1,0) Emelet: 60 m2 (1,0) Fedett beálló: 30 m2 (0,5) Építési környezet: nem kiemelt terület Terepadottság: 12 % lejtő (1,0). Számítás: x30x0,5 =185 m2 185 x x 1,0 = Ft + Áfa. Díjsáv: Ft+ Áfa 3. Példa (családi ház bővítése, tetőtérbeépítés) Hasznos alapterület helyzete (bővítmény): Földszint: 90 m2 (1,0) Tetőtér: 125 m2 (1,0) Fedett terasz: 10 m2 (0,5) Meglévő épület: 70 m2 érintett terület: 70 m2 Építési környezet: nem kiemelt terület Terepadottság: sík (1,0). Számítás: x0,5+70x0,25 =237,5 m2 237,5 x x 1,0 = Ft + Áfa. Díjsáv: Ft + Áfa 4. Példa (új építésű családi ház) Hasznos alapterület helyzete: Földszint: 120 m2 (1,0) Alagsor: 90 m2 (0,8) Emelet: 70 m2 (1,0) Fedett terasz: 10 m2 (0,5) Építési környezet: kiemelt terület (1,1) Terepadottság: 17% lejtő (1,15) Számítás: x0, x0,5 =267 m2 267 x x 1,15 = Ft + Áfa. Díjsáv: Ft + Áfa 5. Példa (új építésű családi ház) Hasznos alapterület helyzete: Földszint: 140 m2 (1,0) Pince: 50 m2 (0,8) Fedett terasz: 20 m2 (0,5) Építési környezet: védett terület Terepadottság: 2% lejtő (1,0). Számítás: x0,8+20x0,5 =175 m2 175 x x 1,1 = Ft + Áfa. Díjsáv Ft + Áfa

15 Szakági munkarészek: 1. Tartószerkezeti tervek: Kivitelezési terv készül az épület összetettségéhez és jellegéhez illeszkedő darabszámban, a tervező által szükségesnek ítélt léptékben, az MMK Tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeinek szabályzatában foglaltaknak megfelelően, amennyiben: a) a tartószerkezet fesztávolsága 5,40 m, vagy azt meghaladja, b) az épület/építmény tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbetonból készülnek, kivéve az 5,4 méteres fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút, c) az épület/építmény tartószerkezete egyéb anyagú és technológiájú (egy. vb., acél, fa, alumínium, műanyag ), egyedi kialakítású szerkezet, d) az épület/építmény tartószerkezete 1,50 m-t meghaladó kinyúlású konzolszerkezet, vagy felmenő szerkezettel terhelt konzolszerkezet tartalmaz, e) az épület/építmény a rendezett terepszint felett legalább két építményszintet tartalmaz, beleértve a beépített tetőteret is f) az épület/építmény pinceszintjének padlóvonala a csatlakozó terepszinthezképest 1,50 m-nél mélyebben van, az épület/építmény részlegesen alápincézett, g) az épület/építmény zártsorúan csatlakozik valamely szomszédos épülethez/építményhez, az épület falszerkezeteinek, pilléreinek, egyéb függőleges szerkezeteinek megtámasztatlan magassága meghaladja a 3,00 m-t (a födémszerkezethez nem csatlakozó koszorú nem jelent megtámasztást), h) a hasznos terhelések szempontjából az épület/építmény helyiségeinek használati osztálya nem A, i) amennyiben az építés helyszíne nyilvántartottan csúszásveszélyes, vagy aláüregelődés veszélyes területre esik, j) ha az építési terület lejtése a 15 -ot meghaladja, k) az 1,50 m-nél magasabb, vagy meglévő épülethez/építményhez csatlakozó földmegtámasztó szerkezetek építése, l) minden meglévő épületet/építményt érintő építési tevékenység, mely tartószerkezeti átalakítással, a meglévő tartószerkezeteket érő hatások megváltozásával jár, m) megfelelőségi igazolással rendelkező tartószerkezetek (pl. típus csarnokszerkezet), használati eszközök (pl. játszótéri eszköz), műtárgyak, termékek adoptációja (tartószerkezet bemutatása, alapozásának, fogadószerkezetének tervezése), n) az építmény bontása, ha az építmény terepszint feletti és belső térfogata meghaladja az 500 m3 -t, valamint homlokzatmagassága az 5,0 métert, vagy a terepszint alatti bontás mélysége meghaladja az 1,5 métert, vagy 1,5 méternél magasabb földmegtámasztó szerkezetet érint, vagy ha a bontás zártsorú, vagy ikres beépítésben történik. Tartószerkezeti leírás készül az MMK Tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeinek szabályzatának Építési engedélyezési tervdokumentációk tartószerkezeti munkarészének tartalmi és formai követelményei fejezetben foglaltaknak megfelelően, amennyiben az előzőekben felsorolt kritériumok nem teljesülnek. A tartószerkezeti leírás tervezői költségvetési kiírást nem tartalmaz.

16 2. Épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás: Készül a 300 m 2 alatti lakóházak esetén, a leírás tartalmazza: a tervezett építési tevékenységhez előírt és az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges közművesítettséget, az épület közműigény adatait; az épület energetikai és hőtechnikai, valamint villamos méretezési adatait, hőszükségletét, hőterhelését, a túlmelegedés kockázatának ellenőrzését, az épület fűtési és hűtési energiaigényét, frisslevegő igényét, továbbá villamos energiaigényét és a hőhasznosítás megoldását; az épületgépészeti, az erős és gyengeáramú berendezések épületen belüli elhelyezését, helyigényét, a műszaki berendezések működtetéséhez szükséges telepítési feltételeket. (Készül a szakági tervező/k/ által szükségesnek ítélt mértékben, léptékben és részletezettséggel, de legalább fenti tartalommal) Amennyiben a tervező, a rendszerek egyértelmű értelmezése érdekében szükségesnek ítéli, a műszaki berendezések kialakítása, teljesítményadatai kapcsolási vázlat szinten ábrázolhatók. A szolgáltatói tervjóváhagyáshoz szükséges tervek (telekhatáron belüli vízellátási, szennyvíz és csapadékvíz elvezetési, gázellátási, égéstermék elvezetési, szolgáltatói villamos hálózati csatlakozási, elszámolási fogyasztásmérési) kidolgozását a rendszerleírás nem tartalmazza. Ezeket, valamint az épületgépészeti és elektromos kivitelezési terveket az építtető a szakági tervezővel külön megállapodás keretében készíttetheti el. Az épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás tervezői költségvetési kiírást nem tartalmaz. 3. Épületgépészeti és épületvillamossági kivitelezési tervdokumentáció: Készül a 300 m 2 alatti lakóházak esetén, az MMK Tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeinek szabályzatában foglaltaknak megfelelően. A szabályzat részletesen tartalmazza az általános (tartószerkezeti, villamos, gépész, geotechnikai, tűzvédelmi), és különös (közmű, felvonó, közlekedési, földalatti műtárgyak, hidak, stb.) munkarészek tartalmát. A kivitelezési tervek része az árazatlan (igény szerint árazott) költségvetéseket is. Részletes ismertetésre a terjedelme miatt nem kerül.

17 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!

Magyar Építész Kamara Magyar Mérnöki Kamara

Magyar Építész Kamara Magyar Mérnöki Kamara Magyar Építész Kamara Magyar Mérnöki Kamara AZ EGYSZERŰ BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTALMI KÖVETELMÉNYEI VALAMINT A TERVEZŐI MŰVEZETÉS SZABÁLYAI

Részletesebben

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II.

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. LEGFELJEBB 300 m² ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETŰ ÚJ LAKÓÉPÜLETEK EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉHEZ ÉS ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II.

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. LEGFELJEBB 300 M2 ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETŰ ÚJ LAKÓÉPÜLETEK EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉHEZ ÉS ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II.

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. LEGFELJEBB 300 M2 ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETŰ ÚJ LAKÓÉPÜLETEK EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉHEZ ÉS ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről) 1. (1) szerint:

Részletesebben

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások

Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások Az egyszerű bejelentést érintő jogszabályváltozások A komplex kihívásoknak megfelelő épületek tervezése és kivitelezése tudatos építés égetett kerámia építőanyagokkal 2017.04.07. Jogalkotó célja Miniszterelnökség

Részletesebben

Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlása 300 m 2 -nél kisebb hasznos alapterületű, lakóépület építészeti tervezésre

Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlása 300 m 2 -nél kisebb hasznos alapterületű, lakóépület építészeti tervezésre Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlása 300 m 2 -nél kisebb hasznos alapterületű, lakóépület építészeti tervezésre Preambulum A Magyar Építész Kamara megalakulása óta célul tűzte ki, hogy a tervezői

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatályos: 2017.01.01-155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység folyamata tervezéstől a megvalósulásig 1 Vonatkozó jogszabályok:» 1997. évi LXXVIII. törvény mód: 2017.04.27-től az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység folyamata tervezéstől a megvalósulásig 1 Vonatkozó jogszabályok:» 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)»

Részletesebben

Lestyán Mária. Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai

Lestyán Mária. Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai Lestyán Mária Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai 2016.május 13.-tól hatályos Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása (Építési

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2017.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 1. oldal 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig

Egyszerű bejelentés. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési. tervezéstől a megvalósulásig Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység folyamata tervezéstől a megvalósulásig 1 Vonatkozó jogszabályok:» 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)»

Részletesebben

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET 2017. JÚNIUS 29. EGER Építési szabályok változásával kapcsolatos tájékoztatás, különös tekintettel a 300 m 2 összes hasznos alapterület alatti építkezésekre, bontási, jókarbantartási

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2018.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei

Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei Nymbus 2001 Építőipari Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Betéti Társaság Építési engedélyezési tervdokumentáció tartalmi és formai követelményei A jogszabályok által meghatározott esetekben kötelező tervfajta.

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén

Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén Tájékoztató az egyszerű bejelentésről a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIACLAKÁSPIAC

LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIACLAKÁSPIAC Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre a 2015. évi CCXII. törvény, valamint a 456/2015 (XII. 29.) Korm. Rendelet és alkalmazásával kapcsolatos

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma

Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló módosított 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet

Részletesebben

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai 2016. AZ ÉPÍTŐIPART ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK SZAKMAI NAP Tartalom Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet változásai

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez. A kivitelezési dokumentáció tartalma

1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez. A kivitelezési dokumentáció tartalma 1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez A kivitelezési dokumentáció tartalma I. a) A kivitelezési dokumentáció: az Étv. 31. (2) bekezdésében meghatározott követelmények kielégítését bizonyító,

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Szerződjünk de mire? Tervezői, kivitelezői szerződések megváltozott fogalmak, határidők, tartalom

Szerződjünk de mire? Tervezői, kivitelezői szerződések megváltozott fogalmak, határidők, tartalom Szerződjünk de mire? Tervezői, kivitelezői szerződések megváltozott fogalmak, határidők, tartalom Építménnyel szemben támasztott alapvető követelmények OTÉK 50. (3) 1 az állékonyság és a mechanikai szilárdság,

Részletesebben

FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN. Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely

FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN. Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely www.terc.hu KAPCSOLATOK Építtető Beruházáslebonyolító (általános képviselő) Építési műszaki ellenőr (helyszíni

Részletesebben

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel

Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Az egyszerű bejelentési eljárás építtetői szemmel Tények és tévhitek a lakásépítések szabályozásának változásairól. Minőség és sokoldalúság égetett kerámia építőanyagok alkalmazásával. 2016.04.07. Tematika

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Sarok telek. Közbenső telek. Szabadonálló beépítés. Oldalhatáron álló beépítés. Ikres beépítés. Zártsorú beépítés

Sarok telek. Közbenső telek. Szabadonálló beépítés. Oldalhatáron álló beépítés. Ikres beépítés. Zártsorú beépítés A helyszínrajz és annak műszaki tartalma Építőmérnöki ábrázolás II. modul Dr. H. Baráti Ilona OTÉK 253/1997. (XII. 20.) (többször módosított, kiegészített) kormányrendelet az országos településrendezési

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1)

Részletesebben

A július 21-i Építész Kamarai Tájékoztató Fórumot követően beérkezett kérdéssort áttekintve, hatóságunk az alábbi tájékoztatást adja:

A július 21-i Építész Kamarai Tájékoztató Fórumot követően beérkezett kérdéssort áttekintve, hatóságunk az alábbi tájékoztatást adja: A 2016. július 21-i Építész Kamarai Tájékoztató Fórumot követően beérkezett kérdéssort áttekintve, hatóságunk az alábbi tájékoztatást adja: Az e-epites.hu oldalon a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

? Hogyan teljesíthető az Étv. 33/a. szerinti egyszerű bejelentés megtétele az építésügyi hatóság felé?

? Hogyan teljesíthető az Étv. 33/a. szerinti egyszerű bejelentés megtétele az építésügyi hatóság felé? Egyszerű bejelentés 2016. július 1-jétől GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK) - VÁLASZOK Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 33/A. rendelkezései szerint

Részletesebben

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon

Részletesebben

Változások az építésügyben

Változások az építésügyben Változások az építésügyben 1 Változások az építésügyben 2 Miről is lesz szó? 1. Jogszabályi áttekintés 2. Hatáskör, illetékesség 3. Engedély vagy bejelentés? Engedély és bejelentés nélkül végezhető építési

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (I.22.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk

Részletesebben

FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN. Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely

FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN. Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN Magyar Mária építészmérnök TERC Építésügyi Tudás Műhely www.terc.hu KAPCSOLATOK Építtető Beruházáslebonyolító (általános képviselő) Építési műszaki ellenőr (helyszíni

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.com Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ ELŐZETES TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

Árajánlatkérés. Melléklet: Fotódokumentáció

Árajánlatkérés. Melléklet: Fotódokumentáció Árajánlatkérés Tárgy: Árajánlatkérés a Szabadság téri műemlék épületek homlokzat-, tető-, erkély felújításához és homlokzatinyílászárók cseréjéhez örökségvédelmi engedélyezési és kivitelezési dokumentációjának

Részletesebben

NEM ENGEDÉLYKÖTELES ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL

NEM ENGEDÉLYKÖTELES ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL NEM ENGEDÉLYKÖTELES ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL Okl. építészmérnök, egyetemi docens BME Email: ltakacs@epsz.bme.hu ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY NÉLKÜL VÉGEZHETŐ ÉPÍTÉSI

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

8. melléklet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelethez Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma

8. melléklet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelethez Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma 8. melléklet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelethez Az építészeti-műszaki dokumentáció tartalma I. Az építészeti-műszaki dokumentáció elemei a tervezés tárgyától függően 1 Műszaki leírások Alfabetikusan

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.hu Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ TERVE ELŐZETES VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss János altábornagy

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ Elektronikus építés napló bevezetése Cél: a kivitelezési tevékenység dokumentálásának korszerűsítése, a kivitelezési folyamat nyomon követhetősége, a hitelesség erősítése, távolról

Részletesebben

Ismerteti az építményre vonatkozó, a tervlapok tartalmát kiegészítő információkat: rendeltetésének leírását,

Ismerteti az építményre vonatkozó, a tervlapok tartalmát kiegészítő információkat: rendeltetésének leírását, I. Az építészeti-műszaki dokumentáció elemei a tervezés tárgyától függően (piros=módosítás, fekete = most hatályos) 1. Műszaki leírások Alfabetikusan kereshető szöveges dokumentum, amelyben szükség szerint

Részletesebben

III. TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

III. TŰZVÉDELMI KONFERENCIA III. TŰZVÉDELMI KONFERENCIA 2013. március 21-22. Balatonföldvár III. TŰZVÉDELMI KONFERENCIA AZ ÉPÍTÉSZETI TŰZVÉDELMI TERVEZÉS LÉPÉSEI ÉS BUKTATÓI E L Ő A D Á S V Á Z L A T 1. Bemutatkozás 2. A tűzvédelmi

Részletesebben

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK Mit ellenőriz az Építésfelügyeleti hatóság? Hatóságok Építésigazgatás (általános építmények) Első fokú hatóságok Járási székhely Járási (kerületi) Hivatal jegyzője (198) (38+21) Általános építésügyi hatósági

Részletesebben

TOLNA MEGYEI FÖLDMÉRŐ NAP ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

TOLNA MEGYEI FÖLDMÉRŐ NAP ÉS TOVÁBBKÉPZÉS LECHNER TUDÁSKÖZPONT TOLNA MEGYEI FÖLDMÉRŐ NAP ÉS TOVÁBBKÉPZÉS SZEKSZÁRD 2019/05/24 FÖLDMÉRŐ, ÉPÍTÉSZ EGYÜTTMŰKÖDÉS A TERVEZÉSI, KITŰZÉSI FELADATOK SORÁN Cebei Márk Dániel Kozári Ágnes építésügyi szakértő

Részletesebben

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez Az építőipari tevékenységhez kapcsolódó jogsértő cselekmények esetén megállapítható bírság összegek

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/200

Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/200 Táj. szerz.módról- Tervezői művezetés ellátása Budapest I. Úri utca 21. szám alatt található egyedileg védett műemlék-ingatlan helyreállítási és átalakítási munkái II. ütemének kivitelezéséhez kapcsolódóan

Részletesebben

Tűzvédelmi tervek tartami követelményei

Tűzvédelmi tervek tartami követelményei Tűzvédelmi tervek tartami követelményei Átalakulóban az építésügyi tervezés Budapest, 2018. április 26. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu FELELŐSSÉG Hatósági felelősség Hatósági szerep visszaszorulása

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai 2016.

Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai 2016. Az építésfelügyeleti hatóság tapasztalatai 2016. Tartalom Felelős műszaki vezető feladatai Építési műszaki ellenőr feladatai Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

Ügy típusa: Egyszerű bejelentés Jogszabály: 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet

Ügy típusa: Egyszerű bejelentés Jogszabály: 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet Ügy típusa: Egyszerű bejelentés Jogszabály: 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) szerinti egyszerű

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2014. június 30.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2014. június 30.-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. június 30.-i ülésére Tárgy: Kis Óvoda hasznosítás építési koncepció, tervező kiválasztás Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 17. Felelős műszaki vezető feladatai

Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 17. Felelős műszaki vezető feladatai Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők szakmai továbbképzése 2017 2017. november 17. Felelős műszaki vezető feladatai Ki is a felelős műszaki vezető? Mi a feladata

Részletesebben

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Szabványos játszószerek halmaza = játszótér??? Játszótér = a zöldfelület játszószerekkel

Részletesebben

Építési engedély és a hatóság tudomásulvétele nélkül végezhető építési tevékenységek

Építési engedély és a hatóság tudomásulvétele nélkül végezhető építési tevékenységek Mihez kell építésügyi hatósági engedélyt kérni? Az engedélyhez és a hatóság általi tudomásulvételhez kötött munkák körét az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint

Részletesebben

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 5. (1) A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓS FELHÍVÁS

REGISZTRÁCIÓS FELHÍVÁS NIPÜF Nagykanizsa Ipari Park Kft. 1024 Budapest, Rómer Flóris utca 8. +36 1 6333 930 nipuf.nagykanizsa@nipuf.hu inpark.hu Tisztelt Gazdasági Szereplő! REGISZTRÁCIÓS FELHÍVÁS A NIPÜF Nagykanizsa Ipari Park

Részletesebben

1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez 333. A kivitelezési dokumentáció tartalma. I. Általános rendelkezések

1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez 333. A kivitelezési dokumentáció tartalma. I. Általános rendelkezések 1. melléklet a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelethez 333 A kivitelezési dokumentáció tartalma I. Általános rendelkezések 1. A kivitelezési dokumentáció minden munkarészét olyan léptékben és kidolgozottsági

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

Az építőipari kivitelezés ellenőrzése. Építésfelügyelet

Az építőipari kivitelezés ellenőrzése. Építésfelügyelet Az építőipari kivitelezés ellenőrzése Építésfelügyelet Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) követelményei: településrendezési és építészeti-műszaki tervek

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás 2014. szeptember 18. 1 - A mai nap tematikája 1. Szabvány és jogszabályi környezet

Részletesebben

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK JÁSZBERÉNY KÖZPONT 2014-2015-2 MSC ÉPÍTÉSZ BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK BEADANDÓ TARTALOM 2.KONZULTÁCIÓ/2015.02.25. 1. LAP / BORÍTÓ FELIRAT hallgató neve / neptun-kód tantárgy megnevezése terv címe

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(IX.19.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásról 1 KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK A rendelet kihirdetésének

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I.

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. Az (egy majdnem) ÉPÍTÉSZ nézőpontja előírások 1997. évi LXXVIII. Törvény az épített környezet alakításáról

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1.

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1. Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok Hatály: 2014. január 1. Az alábbi táblázatok 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet mellékletei alapján készültek, de a mellékletek szerinti felbontást

Részletesebben

Kivitelező, felelős műszaki vezető jogosultságai, építésfelügyeleti szankciók

Kivitelező, felelős műszaki vezető jogosultságai, építésfelügyeleti szankciók Kivitelező, felelős műszaki vezető jogosultságai, építésfelügyeleti szankciók Előadó: Kiss Andor Folyamatban lévő kivitelezés ellenőrzése hagyományos építésfelügyeleti ellenőrzés Előkészítés - elméletben

Részletesebben

A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról 6348 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 84. szám II. 10. Műszaki leírás 11. Tervezői költségvetési kiírás Az I. rész szerinti munkarészek elkészítéséhez az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló

Részletesebben

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013. (III.1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház beépítést tisztázó elvi engedélyezési terveihez Építésztervezők: É 01 3417/13

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. ELŐADÁS VÁZLAT I. rész:

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013 (IX.24.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról egységes szerkezetben a 14/2014. (IX.15.); és a 8/2015. (IV.24.) sz. rendelettel

Részletesebben

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai

02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai 02. 1:500 és 1:200 léptékű rajzok szabályai Horváth Tamás építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1. feladat: Szabványírás szakcikk alapján

Részletesebben

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ

BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ BUDAPEST, VIII. KER. FECSKE UTCA 22. LAKÓÉPÜLET TERVE TERVTANÁCSI ÁLLÁSFOGLALÁS MEGKÉRÉSÉHEZ 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. FELELŐS TERVEZŐI NYILATKOZAT 1. CÍMLAP 2. TARTALOMJEGYZÉK 3. TERVEZÖI NYILATKOZAT 4. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

KIVITELEZÉSI TERV ÉS TARTALMA MEGLÉVŐ SZERKEZETEK MEGFELELŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE

KIVITELEZÉSI TERV ÉS TARTALMA MEGLÉVŐ SZERKEZETEK MEGFELELŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE XIV. ROCKWOOL KONFERENCIA MEGLÉVŐNÉL SEM EGYSZERŰ KIVITELEZÉSI TERV ÉS TARTALMA MEGLÉVŐ SZERKEZETEK MEGFELELŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens BME email: ltakacs@epsz.bme.hu KIVITELEZÉSI

Részletesebben

3a város közigazgatási terültén, az 1. számú mellékletben lehatárolt területen kívül, azokban az esetekben, amelyeknél

3a város közigazgatási terültén, az 1. számú mellékletben lehatárolt területen kívül, azokban az esetekben, amelyeknél Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról egységes szerkezetben az 1/2014. (II. 06.) és a 23/2014. (IX.

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap. Örökségvédelem Kollégium

Nemzeti Kulturális Alap. Örökségvédelem Kollégium Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégium 2. Téma: Műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges, vagy teljes helyreállításának, felújításának, valamint műemlékek elválaszthatatlan

Részletesebben

Fejér Megyei Mérnöki Kamara szeptember 21. Székesfehérvár. Felelős műszaki vezető feladatai

Fejér Megyei Mérnöki Kamara szeptember 21. Székesfehérvár. Felelős műszaki vezető feladatai Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők szakmai továbbképzése 2018. szeptember 21. Székesfehérvár Felelős műszaki vezető feladatai Ki is a felelős műszaki vezető?

Részletesebben

A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról A Kormány 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelete egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.

Részletesebben

Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról Kiskunhalas Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete

Részletesebben

AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA

AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA Elfogadta a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése 2003. május 10-én a 6/2003. (V. 10.) sz. MMK Küldöttgyűlési határozat Preambulum A tervező és szakértő mérnökök,

Részletesebben

Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély!

Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély! Már a fővállalkozó kivitelező nyilatkozata alapján is kiadható a használatbavételi engedély! A 312/2012. Kormányrendeletben, a használatba vételi engedélynél kettő fontos dolog változott 2015. április

Részletesebben

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010. (III.23.) önkormányzati rendelete a Budapest Hegyvidék XII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlattarv beadás előtt meg

Részletesebben

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az

A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete. Másik meghatározás: az A HOMLOKZAT Építőmérnöki ábrázolás 2008 2008. november Dr. H. Baráti Ilona A homlokzat meghatározása Általánosan használt értelemben: Fn. ÉP/Épületnek szabad térség felé néző, tagolt külső falfelülete.

Részletesebben

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építész tervezők és tervezői művezetők részére

Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre. Építész tervezők és tervezői művezetők részére Egyszerű bejelentés az e-építési naplóban - lépésről lépésre Építész tervezők és tervezői művezetők részére készítette Lechner Nonprofit Kft. Infokommunikációs Igazgatóság Budapest, 2016. június Tartalom

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben