megrendelteknek, illetve a minőségi előírásoknak. Az ellenőrzés történhet érzékszervi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "megrendelteknek, illetve a minőségi előírásoknak. Az ellenőrzés történhet érzékszervi"

Átírás

1 Vendéglátás fogalma: A vendéglátás olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amely a lakosságot és a turizmusban részt vevőket ellátja étellel, itallal és egyéb szolgáltatásokat nyújt számukra. A vendéglátás feladata: A hazai lakosság és a hazánkba látogató külföldi turisták ellátása, elszállásolása, szórakozási igényeinek kielégítése. Napi legalább egyszeri főétkezés biztosítása. Előfizetéses vagy szerényebb árú étlap szerinti étkezés biztosítása. Szórakozási lehetőségek biztosítása. Sok üzletben zenével, műsorral, táncolási lehetőséggel gondoskodnak a vendégek szórakozásáról. Rendezvények lebonyolítása. Speciális igények kielégítése. A háztartások munkájának segítése. Vendéglátás jelentősége: Nagy létszámú munkaerőt foglalkoztat, jelentős bevételt hoz az ország számára, befolyásolja az országról kialakult képet. Vendéglátás gazdasági jelentősége: Munkaalkalmat teremt. Piacot teremt a mezőgazdaság és az ipar számára. Javítja az infrastruktúrát. Valutabevételt jelent az ország számára. Vendéglátás társadalmi jelentősége: Fejleszti az étkezési kultúrát.alkalmazhat új nyersanyagokat, elkészítési eljárásokat, modern konyhatechnikát. Megkönnyíti a háztartási munkát. Magyar konyha hagyományainak ápolása. Vendéglátás tevékenysége: vendéglátás tevékenysége során az áru útját követjük a nyersanyag megrendelésétől egészen addig, amíg a vendég a fogyasztást követően elégedetten távozik az üzletből. A vendéglátás során megkülönböztetünk fő és kiegészítő tevékenységi köröket. A vendéglátás fő munkafolyamatai: beszerzés raktározás termelés értékesítés szolgáltatás A beszerzés a szükséges eszközök biztosítása. Beszerzési módok: mennyiség meghatározása és a szállító kiválasztása után következik a beszerzés, melynek több módja lehet. Közvetlenül az eladótól: Az üzlet tulajdonosa vagy alkalmazottja az eladó telephelyére megy, ahol kiválasztja az árut, és általában készpénzes fizetés után maga gondoskodik az áru elszállításáról. Írásban vagy szóban történő megrendelés alapján: Az eladó és a vevő előzetes megállapodását, esetleges szerződéskötését követően az árukat elég csak telefonon vagy valamilyen írásos módon megrendelni. Ebben az esetben a szállítást általában az eladó oldja meg, és lehetőség van a halasztott fizetésre is.

2 Az eladó túrakocsijáról közvetlenül : Az eladó áruval megrakott gépkocsival sorra járja az üzleteket, melyek a szükséges árumennyiséget azonnal megkapják, és többnyire azonnal, készpénzben fizetnek. Szállítás: vevő gondoskodik a szállításról saját járművön fenntartási és használati költség bérelt járművön bérleti díj Az eladó szállít magasabb beszerzési költség, az átvételig az eladót terheli a felelősség Áruátvétel: Az üzletbe érkezett árukat három szempont (mennyiség, minőség, érték) alapján kell átvenni, ellenőrizni. A szabályszerű áruátvétel mindig bizonylatok alapján történik, ami lehet számla, vagy szállítólevél. Mennyiségi átvételkor ellenőrizni kell az áru bruttó súlyát, darabszámát, valamint az áru nettó súlyát is. Az áruátvétel során a göngyölegeket (csomagolóanyagokat) is át kell venni, mivel ezek is igen jelentős értéket képviselnek. A minőségi átvétel során ellenőrizni kell, hogy a megrendelt áru megfelel-e a megrendelteknek, illetve a minőségi előírásoknak. Az ellenőrzés történhet érzékszervi vizsgálattal (szaglás, ízlelés, tapintás), de végezhető műszeres vizsgálat is. Átvételkor ellenőrizni kell az áruk jelölését, a csomagolás épségét, a minőség-megőrzési időtartamot és a fogyaszthatóságot. Érték szerinti átvételkor -Mennyiségi átvételkor ellenőrizni kell az áru bruttó súlyát, darabszámát, valamint az áru nettó súlyát is. Az áruátvétel során a göngyölegeket (csomagolóanyagokat) is át kell venni, mivel ezek is igen jelentős értéket képviselnek. A minőségi átvétel során ellenőrizni kell, hogy a megrendelt áru megfelel-e a megrendelteknek, illetve a minőségi előírásoknak. Az ellenőrzés történhet érzékszervi vizsgálattal (szaglás, ízlelés, tapintás), de végezhető műszeres vizsgálat is. Átvételkor ellenőrizni kell az áruk jelölését, a csomagolás épségét, a minőség-megőrzési időtartamot és a fogyaszthatóságot. Érték szerinti átvétel-a számla ellenőrzése. Fizetés azonnali készpénzes A szállítólevél aláírása, bélyegzése az átvétel igazolására, ha átutalással fizetünk Raktározás A beszerzett árukat, nyersanyagokat felhasználásig megfelelő körülmények között kell tárolni. A raktározás során az áruk minőségét és mennyiségét meg kell őrizni, valamint óvni kell a fertőzésektől, romlástól és szennyeződésektől. A szakosított tárolás: Az alapanyagokat, nyersanyagokat a jellegüknek megfelelő módon és raktárban, vagyis szakosítottan kell tárolni. A szakosítás célja, hogy az élelmiszerek ne szennyezzék egymást, egymástól idegen szagokat ne vegyenek át, valamint az ideális hőfoknak megfelelően legyenek tárolva. Az áruk ennek megfelelően többféle raktárban helyezendők el, a raktárak nagysága és elrendezése az üzlet nagyságától és típusától függ. Alapvető raktárhelyiségek Földesáru-raktár a tisztítatlan zöldség és gyümölcsféléknek. Szárazáruraktár a konzervek, tésztafélék, őrlemények, fűszerek tárolására. Hűtőraktár, ami lehet: fagyasztótér (-18ºC alatt kell tárolni a mélyhűtött árukat, fagylaltokat)

3 hűtőtér (0 és +5ºC között kell tárolni a húsokat, tejtermékeket, hidegkonyhai készítményeket). Italraktár a hordós és palackozott italok tárolását szolgálja. Textilraktár az üzleti munka során szükséges abroszok, konyharuhák, munkaruhák tárolására. Göngyölegraktár a kiürült palackok, zsákok, rekeszek tárolását szolgálja. Termelés A vendéglátó termelés olyan munkafolyamat, amely során az élelmiszer-nyersanyagokat konyhatechnológiai műveletek segítségével fogyasztói szükségletek kielégítésére alkalmas vendéglátó termékekké alakítják át. Termelés első szakasza Az előkészítés a nyersanyagok konyhakész, főzésre kész állapotba hozása. Az előkészítés során eltávolítják a durva szennyeződéseket, a mikroorganizmusok nagy részét, valamint a nyersanyagokat a szükséges méretűre darabolják, esetleg darálják. Az előkészítés különböző helyiségekben (húselőkészítő, halelőkészítő, zöldségelőkészítő) történhet, a munkaműveletek többsége pedig kézzel és géppel egyaránt végezhető. Termelés második szakasza Az étel elkészítése a nyersanyagok feldolgozása, majd az ezt követő hőkezelés (főzés, sütés, párolás, egyéb). A nyersanyag feldolgozása a nyersanyagok összeállítását, ízesítését, megfelelő állagának kialakítását jelenti, melyet a hőkezelés követ. A hőkezelés során az étel elnyeri végső, tálalás előtti állapotát. Termelés harmadik szakasza termelési folyamat befejező műveletei az elkészített ételek készen tartása, díszítése, ízesítése, tálalása. A befejező műveletek végezhetők a termelőtérben és az értékesítőtérben egyaránt. Készen tartáskor az ételeket olyan körülmények között tartják, hogy azok meghatározott ideig állapotukat és jellemzőiket megőrizzék. Tálalás során az elkészített ételeket a felszolgálás módjának megfelelően tálakra vagy tányérokra adagolják, helyezik. Díszítéskor a kitálalt étel megjelenési formájának színvonalát kívánják fokozni. A díszítés csak fogyasztható nyersanyagok felhasználásával történhet. Értékesítés Az értékesítés a vendéglátásban és a nemzetgazdaság más területein megtermelt áruk eladása. Értékesítés folyamata: Az értékesítés előkészületei közé tartozik a helyiség szemrevételezése, a takarítás, a felszerelések előkészítése, a terítés, az étlapok, itallapok, árlapok, árcédulák előkészítése, a pénztárgép, számítógép beállítása, büféasztal, éttermi kocsik, pultok előkészítése. Az értékesítés lebonyolítása a vendégfogadással és rendelésfelvétellel kezdődik, ezt követi a felszolgálás, majd a fogyasztás befejezését követően az asztal rendbe tétele, és végül a fizettetés. A zárás feladatai közé tartozik a takarítás és a bevétellel való hiánytalan elszámolás. Szolgáltatás A szolgáltatás olyan tevékenység, melynek eredménye nem kézzel fogható.

4 Az üzlethálózat szakjelleg szerinti csoportosítása A vendéglátó üzletek szakjellegét az üzlet alaptevékenysége, fő feladata határozza meg, ami ma megfelel az üzletkörök szerinti csoportosításnak. Vendéglátó üzletkörök, üzlettípusok jellemzői Vendéglátó üzlet: Az üzlet helyileg körülhatárolt, tartós használatra készült, rendszeresen (állandó vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó értékesítőhely. Az üzlethelyiségre vonatkozó előírások: - építészeti, - egészségügyi, - munkavédelmi Működési engedély: - vendéglátó tevékenységet csak működési engedéllyel rendelkező üzletben lehet folytatni. A vendéglátó üzletek típusai A vendéglátóiparral szemben támasztott sokféle igényeknek megfelelően különböző üzlettípusok alakultak ki. Az üzlettípuson belül - azonos a vendéglátóipari tevékenység, - hasonló az étel- és italválaszték, - egyezőek a szolgáltatások A jelenlegi szabályok szerint vendéglátó üzletek nyitása esetén nem az üzlettípust kell pontosan meghatározni, hanem az üzlet üzletkörét. Vendéglátó üzletkörök: Üzletkör az egységben forgalmazható áruk, valamint az ott folytatható tevékenységek összessége. Az üzletkört az üzlet nyitására vonatkozó formanyomtatványon tett bejelentésnek tartalmaznia kell. Az üzletköröket keretjelleggel jogszabály határozza meg. A keretjelleg azt jelenti, hogy a jogszabály az adott üzlettípusban forgalmazható áruk és nyújtható szolgáltatások legszélesebb körét tartalmazza. 1. Melegkonyhás vendéglátó üzletek

5 Ezekben az üzletekben hideg-, melegételeket, cukrászati készítményeket, sütő- és édesipari termékeket, szeszes és szeszmentes italokat értékesítenek. Az ételeket a helyszínen készítik, sütik vagy főzik. Ide tartozó üzlettípusok: - étterem (nagyobb melegkonyhás üzletek, széles étel- és italválasztékkal), - vendéglő (családias jellegű, szűkebb étel-és italválasztékkal), - csárda (hagyományos kialakítású, és jellegzetes választékú üzlet), - gyorsétkezőhely (speciális, de szerényebb választékban ételek, üdítőitalok, esetleg sör). - étkezde-kifőzde (a legegyszerűbb igényeket elégítik ki, az étkezdében általában helyben történő fogyasztás van, míg a kifőzdében jellemző az elvitel), - söröző (széles sörválaszték, jellegzetes berendezés és jellegzetes ételválaszték pl. sörkorcsolyák), - kávéház (a legnagyobb hagyományokkal rendelkező üzlet, két fő formája a café-restaurant, illetve a bécsi jellegű kávéház), - étkezőkocsi (vonatok és más személyszállító eszközök étkezőkocsija). 2. Cukrászdák A cukrászati készítményeket, édesipari termékeket, hideg ételeket a helyszínen készítik, minőségi szeszes és szeszmentes italokat értékesítenek. 3. Bár, borozó, italbolt, kocsma Különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel értékesítése is történik. Ide tartozó üzlettípusok: - italbolt (kimért és palackozott italok, egyszerűbb ételek), - borozó (egy-egy tájegység borai, speciális ételválaszték és jellegzetes berendezés), - borkóstoló (kimért borok értékesítése borkorcsolyákkal), - borkimérés (egy-egy termelő borait értékesíti), - poharazó (kimért borok értékesítése történik), - drinkbár (a nappali bár legismertebb formája, elsősorban szállodákban), - sörbár (jellegzetes berendezés). 4. Egyéb nem melegkonyhás vendéglátóhely Az üzletekben hideg ételeket, melegített kész-, illetve félkész-ételeket, frissen sült (grillezett) húsokat, édesipari termékeket, nem a helyszínen készített cukrászati készítményeket értékesítenek helyszíni fogyasztásra, illetve kiszállításra, ezen kívül szeszes és szeszmentes italokat értékesítenek. Ide tartozó üzlettípusok: - ételbár (jellegzetes pultsor és vendég előtt készített ételek), - tejbár (tej alapanyagú ételek és italok értékesítése), - bisztró (folyamatos, a napszaknak megfelelő, gyors étkezési lehetőséget nyújtanak), - pecsenyesütő, lacikonyha (sátor vagy rögzített bódé, olcsóbb ételek, frissen sült húsok vagy halak), - büfé, falatozó (gyors étkezés lebonyolítására alkalmas üzlet), - süteménybolt (álló fogyasztási lehetőséget biztosító üzlet, de elvitelre történő értékesítés is lehet), - teázó (többféle teakészítményt és hozzá illő süteményeket és italokat értékesítenek), - fagylaltozó (fagylaltok és fagylaltkülönlegességek), - kávézó (feketekávé, tejeskávé, kakaó és cukrászsütemények értékesítésére szakosodott üzlet),

6 - eszpresszó (feketekávé, cukrászsütemény, hidegkonyhai termékek és széles választékban italok). 5. Zenés szórakozóhelyek Különböző szeszes és szeszmentes italokat értékesítenek palackozva és kimérve, étel, élő- és gépzene-szolgáltatás és műsor van. Ide tartozó üzlettípusok - mulató (zenés, táncos, esti-éjszakai szórakozóhely, élő zenével és műsorral), - varieté (a fő hangsúly a műsoron van), - bár (zenés és táncos szórakozóhely, rendszerint egyszerűbb műsorral). - diszkó (különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel, gépzene szolgáltatás. A működési engedélynek az abban felsorolt adatokon túlmenően tartalmaznia kell az üzlet befogadóképességét. Az üzletben az ingyenes és korlátlan mennyiségű ivóvíz elérhetővé tételét - mellékhelyiségen kívül is - biztosítani kell. A 300 főt meghaladó befogadóképességű üzletben a fentieken túlmenően folyamatos gépi szellőztetést, és a vendégek részére a szórakozóhely légterétől elkülönülő, attól hűvösebb, csendes, pihenésre alkalmas, ülőhelyekkel ellátott helyiséget kell biztosítani) 6. Munkahelyi vendéglátó üzlet Zártrendszerű üzlet, szeszes ital értékesítés nélkül, ideértve a más helyen történő fogyasztásra központi konyhán készített étel értékesítését. Ide tartozó üzlettípusok - munkahelyi étterem (a menükön kívül étlap szerinti, valamint diétás, kímélő étkezést is nyújthatnak), - munkahelyi büfé (az igényekhez igazodó választékkal).

A vendéglátás áruforgalmi főfolyamatai. Vendéglátás

A vendéglátás áruforgalmi főfolyamatai. Vendéglátás A vendéglátás áruforgalmi főfolyamatai Vendéglátás A fő munkafolyamatok beszerzés, raktározás, termelés, értékesítés, szolgáltatás. A beszerzés, a raktározás, a termelés és az értékesítés áruforgalmi folyamatnak

Részletesebben

Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai január 1-től

Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai január 1-től Étkezőhelyi vendéglátás áfa szabályai 2017. január 1-től Jogszabályi háttér 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 2006/112/EK irányelv 282/2011/EU végrehajtási rendelet (Áfa vhr.) Áfa kulcs változása Étkezőhelyi

Részletesebben

Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tartalom 34 811 01 CUKRÁSZ... 1 34 811 04 SZAKÁCS... 2 34 811 03 PINCÉR... 3 34 341 01 ELADÓ...

Részletesebben

Innovációs nap. Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén. Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc

Innovációs nap. Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén. Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc Innovációs nap Jogszabályváltozások a közétkeztetés és a kémiai biztonság terén Siófok, 2012. október 11. Tövisháti Ferenc Mondandóm rövid Közétkeztetés terén bekövetkezett legfontosabb változások (Diversey

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10045-12 Gazdálkodás modul. Vendéglátó gazdálkodás tantárgyból a

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10045-12 Gazdálkodás modul. Vendéglátó gazdálkodás tantárgyból a Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10045-12 Gazdálkodás modul Vendéglátó gazdálkodás tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉSEINK Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

TÁJÉKOZTATÓ SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉSEINK Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tartalom TÁJÉKOZTATÓ Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 34 341 01 Eladó... 1 34 811 01 Cukrász... 3 34 811 03 Pincér... 4 34 811 04 Szakács... 5

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 150 perc Elérhető pontszám: 100 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI

Részletesebben

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn ÁRUBESZERZÉS Készítette: Munkácsi Adrienn BESZERZÉS HELYE, SZEREPE AZ ÁRUFORGALOMBAN Áruforgalmi folyamat: áruk beszerzése áruátvételkészletezésáruk eladása A kereskedelmi vállalkozások alaptevékenysége

Részletesebben

Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/A/V évfolyam

Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/A/V évfolyam Tantárgyi követelmény Szakközépiskola 11/A/V évfolyam 2018/2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Angol... 3 2. Foglalkoztatás I-II.... 4 3. Jogszabályok a vendéglátásban... 5 4. Felszolgálási alapok... 6 1. ANGOL Gasztronómia

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátó eladó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI TANTERV

PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI TANTERV PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 7623 PÉCS, RÉT U. 10. :72/518-190 TELEFAX:72/512-749 http://kivisz.hu E-MAIL: INFO@KIVISZ.HU PINCÉR OKJ: 34 811 03 HELYI

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátásszervező-vendéglős szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 11 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA

AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA AZ ÉTTERMI SZOLGÁLTATÁSOK ÁFÁJA D R. L A M B E R T U S J Ó Z S E F JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont az adó mértéke 2017. január 1-től 27% 18% 2018. január 1-től 18% 5% Étkezőhelyi

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 016. OKTÓBER VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 016. OKTÓBER 1. tétel A feladat Témakör: Állati eredetű élelmiszerek A tej, a tejkészítmények és a tejtermékek

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 1 Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(II. 17.) számú rendelete az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről 5/2012.(II.16.) sz. és a 17/2012.(V.31.) sz. rendelettel módosított, egységes

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pincér szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pincér szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

A vendéglátás fogalma, főtevékenységei. 1. Sorolja fel a vendéglátásban az áruforgalmi folyamat négy szakaszát! 4 pont

A vendéglátás fogalma, főtevékenységei. 1. Sorolja fel a vendéglátásban az áruforgalmi folyamat négy szakaszát! 4 pont 1.004512. Gazdálkodás szakmai követelmény modul 9. évfolyam szakács szakma Vendéglátó gazdálkodás tantárgy: A vendéglátás fogalma, főtevékenységei 10.óra A vendéglátás fogalma, főtevékenységei 1. Sorolja

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE

1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE 1470-06 VENDÉGLÁTÁSI TEVÉKENYSÉGEK GYAKORLÁSA 1470-06/2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉNEK ISMERTETÉSE, A VENDÉGLÁTÁS SPECIÁLIS TEENDŐINEK ISMERTETÉSE A szóbeli feladatokat a szaktanárok által összeállított

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat Összesen: 6 pont Melyik melegkonyhás vendéglátóhelyre jellemzőek a következő megállapítások? A megfelelő betűt írja a meghatározás

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT Tanmenet Azonosító: Változatszám: 1 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/5 ME-2.1.(1) 2013. 09. 06. Fájlnév: PINCER_gyakorlat_3_evesnek 10 K_évfolyam(2013_2014) (az

Részletesebben

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 236. sorszámú Vendéglátó-üzletvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.2. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma:

Részletesebben

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék A vendég Otthon: rokon, barát Üzleti életben: partner, munkatárs

Részletesebben

A 75. sorszámú Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 75. sorszámú Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 75. sorszámú Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 05 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII.25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás, részszakképesítés,

Részletesebben

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK

1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/2 ÉLELMI ANYAGOK JELLEMZŐI, FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEIK Idegen nyelvi kompetenciák felmérése: Az egyes feladatok mellé segédanyagként annak tartalmához kötődő mintegy 400-500

Részletesebben

1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB.

1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB. 1496-06 ÉTKEZDÉS-VENDÉGLÁTÓ ELADÓ SZAKMAI ISMERET 1496-06/3 KOMPLEX ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSE KÖZPONTI TÉTELEK ALAPJÁN (HACCP, HIGIÉNIA, ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉG, VENDÉGISMERET STB. TÉMAKÖRÖKBEN) Idegen nyelvi

Részletesebben

Üzletkörök, üzlettípusok

Üzletkörök, üzlettípusok Üzletkörök, üzlettípusok TÉMAKÖR TARTALMA - Üzletkörök és jellemzıik - Üzlettípusok és jellemzıik ALAPTEVÉKENYSÉG A vendéglátó üzleteket jogszabályokban meghatározott üzletkörökbe soroljuk. Az üzletkörbe

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Üzemi gyakorlathoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés gyakorlata

Üzemi gyakorlathoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés gyakorlata Üzemi hoz ajánlott tematika 2/14.E Vendéglátásszervező-vendéglős Értékesítés a 2016/2017. tanév Zalaegerszeg, 2016. szeptember 1. Készítette:. szaktanár 0 Tankönyv: Dr. Dunszt Károly, Oriskó Ferenc, Ónódi

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Felszolgálás modul Felszolgálás elmélet.

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Felszolgálás modul Felszolgálás elmélet. Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10074-12 Felszolgálás modul Felszolgálás elmélet tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel,

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások. Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások. Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Jogszabályi háttér Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pont az adó mértéke 2018. január

Részletesebben

A vendéglátóiparban végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai a jogszabályi változások tükrében

A vendéglátóiparban végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai a jogszabályi változások tükrében A vendéglátóiparban végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai a jogszabályi változások tükrében Dr. Helik Ferenc Igazgató főállatorvos Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági És Állategészségügyi

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vendéglátó eladó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Termelési és eladói üzemi gyakorlat tantárgy 2/10. évfolyam

Termelési és eladói üzemi gyakorlat tantárgy 2/10. évfolyam Termelési és eladói üzemi gyakorlat tantárgy 2/10. évfolyam Összes óraszám: 630 óra A tantárgy tanításának célja A tanulók a vendéglátó üzleti munkafolyamatokban begyakorolják az uzsonna ételek és italok,

Részletesebben

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként:

A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Ételkészítési ismeretek A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 627511/1 A vendéglátáshoz kötıdı szakmai szöveg fordítása és értelmezése, minimum 500 maximum 1000 karakter

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT. Tanmenet MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKELT Tanmenet Azonosító: Változatszám: 1 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/8 ME-2.1.(1) 2013. 09. 01. Fájlnév: Kétéves_pincér_gyak_2013-14.[10 P és R] (az iskola hosszú

Részletesebben

Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról VENDÉGLÁTÁS kérdőív

Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról VENDÉGLÁTÁS kérdőív Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról VENDÉGLÁTÁS kérdőív A Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2014 májusában kapcsolódott be egy franciaországi

Részletesebben

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli

J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Szóbeli 1428-06/1. Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Szóbeli 1464-06/2. Előkészítés Szóbeli J-SZP/10 szakács Írásbeli: 1429-06/1. Ügyviteli tevékenységek végzése Szóbeli 1428-06/1. Biztonságvédelmi és minőség-biztosítási feladatok végzése Szóbeli 1464-06/1. Előkészítés Gazdálkodási számítások,

Részletesebben

1.) Melyek az értékesítést végzők napi feladatai, az értékesítési tevékenységhez kapcsolódó egyéni előkészületek?

1.) Melyek az értékesítést végzők napi feladatai, az értékesítési tevékenységhez kapcsolódó egyéni előkészületek? 1.) Melyek az értékesítést végzők napi feladatai, az értékesítési tevékenységhez kapcsolódó egyéni előkészületek? Kulcsszavak, fogalmak: Előkésztő munkálatok (takarítás, berendezés, eszközök biztosítása,

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS A BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGEKRŐL HIDEGSÉG

NYILVÁNTARTÁS A BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGEKRŐL HIDEGSÉG NYILVÁNTRTÁS BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGEKRŐL HIDEGSÉG nyilvántartásba vétel száma: 1/2010 kereskedő neve: Sommerlied Kft címe: 9491 Hidegség, Széchenyi u. 5-7. székhelye: 9491 Hidegség,

Részletesebben

Szekszárdi SZC VENDÉGLÁTÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA

Szekszárdi SZC VENDÉGLÁTÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA Szekszárdi SZC VENDÉGLÁTÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA OM azonosító: 203054 Cím: 7100 Szekszárd, Szent István tér 15-17. Telefon/fax: Tel:74/510-172, Fax:74/316-913 E-mail: info@vendeglato.szekszardiszc.hu Honlap:

Részletesebben

21/2007. (V.21.) SZMM rendelet A szakmai program alapját képező központi program SZMM Közlemény

21/2007. (V.21.) SZMM rendelet A szakmai program alapját képező központi program SZMM Közlemény A Széchenyi István Szakképző Iskola Szakmai Programja VENDÉGLŐS 8. A képzés szerkezete 8.1. i óraterv Az 52 811 02 0000 00 00 azonosító számú, VENDÉGLŐS szakképesítés tantárgyi óraterve Érvényes a 2008-2009.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Szakács szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetében

Nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetében Nyilvántartásba 1. Benedek Andrea Mária 2008. 08. 04. Nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység esetében 8482 Doba, Széchenyi u. 13. címe (több helyszín esetében a címek): 8482 Doba,

Részletesebben

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban Tartalom 1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban... 2 2.) Az áruátvétel lebonyolítása, a hibás teljesítés korrigálása.... 6 3.) Az árukhoz előírás szerint csatolandó dokumentumok...

Részletesebben

A vendéglátás személyi és tárgyi feltételei

A vendéglátás személyi és tárgyi feltételei A vendéglátás személyi és tárgyi feltételei TÁRGYI FELTÉTEL: maga az épület és a benn lévő helyiségek, gépek, berendezések SZERVEZETI EGYSÉGEK A vendéglátásnak feladatai ellátásához megfelelő szervezet

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ OKJ

VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ OKJ VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ OKJ 54-811-01 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű,

Részletesebben

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet

Az oktatási helyszín jellege: tanműhely, egyéni vállalkozó/gazdálkodó szervezet Ételkészítési gyakorlatok A tantárgyhoz tartozó tananyagegységek évfolyamonként: Az elméletigényes gyakorlati órák a tanár szempontjából elméletnek, a tanuló szempontjából gyakorlatnak számítanak, tehát

Részletesebben

Pincér. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása

Pincér. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása Pincér Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1470-06 Vendéglátási tevékenységek gyakorlása Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1470-06/2 A vállalkozás működtetésének

Részletesebben

A azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy

A azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy A 10074-12 azonosító számú Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Felszolgálás tantárgy 1. A 10074-12 azonosító számú, Felszolgálás megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Összefüggő szakmai gyakorlat I. Három évfolyamos oktatás közismereti képzéssel 1/9. évfolyamot követően 140 óra Az összefüggő nyári gyakorlat egészére vonatkozik a meghatározott óraszám, amelynek keretében

Részletesebben

Felnőttképzés iskolánkban

Felnőttképzés iskolánkban Felnőttképzés iskolánkban Szeretnél piacképes szakmát tanulni, esetleg szakmát váltani? Esetleg nem nyertél felvételt nappali rendszerű képzésre? Nem kell feladni álmaidat, jelentkezz tanfolyamainkra,

Részletesebben

A 234. sorszámú Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 234. sorszámú Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 234. sorszámú Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 811 01 1.2.

Részletesebben

I. ÉTTEREM (K-01, K-02)

I. ÉTTEREM (K-01, K-02) Oldalszám: 1/12 I. ÉTTEREM (K-01, K-02) Technológiai leírás Az étteremben 100 adag/nap adagszámban, illetve a 'la Carte történne ételkészítés. Az egységben az ételeket helyben hagyományos módon szolgálnák

Részletesebben

Szakgimnáziumi képzések

Szakgimnáziumi képzések Szakgimnáziumi képzések Kereskedő szakképesítés piacképes szakmát szeretnének Magyarországon és külföldön, kedvet éreznek ahhoz, hogy élménnyé tegyék a vásárlást könnyen kapcsolatot teremtenek másokkal,

Részletesebben

Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 BEJELENTÉS ADATVÁLTOZÁSRÓL

Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 BEJELENTÉS ADATVÁLTOZÁSRÓL Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/580-022 E-mail: hivatal@sagvar.hu Fax: 84/380-256 TISZTELT ÜGYFELÜNK! KITÖLTÉS ELŐTT KÉRJÜK, OLVASSA EL A TÁJÉKOZTATÓT ( 4. OLDAL)! Tisztelt

Részletesebben

D feladat. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 811 04 1000 00 00 Vendéglátó eladó

D feladat. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 811 04 1000 00 00 Vendéglátó eladó MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT D feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 811 04 1000 00 00 Vendéglátó eladó Szintvizsga időtartama: Elérhető maximális

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl Dénesfa Község Önkormányzata... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 9. (1) bekezdése alapján kötelezõ.

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Bejelentés a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... 2. A kereskedő cégjegyzékszáma,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 196-06/3 Komplex ismeretek számonkérése központi tételek alapján (HCCP, higiénia, értékesítő tevékenység,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

Jegyzőkönyv. bemutató óra értékelése

Jegyzőkönyv. bemutató óra értékelése Jegyzőkönyv Tárgy: Készült: bemutató óra értékelése 2013. 11. 26.-én a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport (szakács) üléséről 12-es tanterem Jelen van: 1. Bajnainé Vizsnyiczki Ildikó munkacsoport

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03

KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03 KÉPZÉSI PROGRAM PINCÉR OKJ azonosító: 34 811 03 Szolnok 2015 1 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pincér OKJ azonosító 34 811 03 A képzés során megszerezhető kompetenciák az üzemeltetéssel kapcsolatos

Részletesebben

33/2008 (VI. 30.) RENDELETE AZ ÜZLETEK ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁSÁNAK RENDJÉRİL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

33/2008 (VI. 30.) RENDELETE AZ ÜZLETEK ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁSÁNAK RENDJÉRİL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 33/2008 (VI. 30.) RENDELETE AZ ÜZLETEK ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁSÁNAK RENDJÉRİL A 45/2008. (VIII. 28.), AZ 52/2008. (IX. 30.), A 24/2009. (VI. 25.) A 42/2009.

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl Bozsok községi... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi rõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (I.29.) Korm. rendelet 6. (1) bekezdése alapján kötelezõ. A nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma:

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma: A szállítólevél A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására szolgál. bizonylat nem elegendő az ellenérték kifizetésére ezt kizárólag a számla alapján fizetjük

Részletesebben

9.2. Lakásétterem. 9.2. Lakásétterem JOGHÁTTÉR

9.2. Lakásétterem. 9.2. Lakásétterem JOGHÁTTÉR 9.2. 852/2004/EK rendelet II. sz. mellékelet III. fejezet (1) A fenti létesítményeket és automatákat, amennyiben ésszerûen megvalósítható, úgy kell elhelyezni, tervezni, összeállítani, tisztán és jó karban

Részletesebben

2 ÉVES KÉPZÉS PINCÉR SZAKKÉPESÍTÉS Azonosító: Tanmenet. (az iskola hosszú bélyegzője) pincér. (szakma, szakcsoport, szak)

2 ÉVES KÉPZÉS PINCÉR SZAKKÉPESÍTÉS Azonosító: Tanmenet. (az iskola hosszú bélyegzője) pincér. (szakma, szakcsoport, szak) 2 ÉVES KÉPZÉS PINCÉR SZAKKÉPESÍTÉS Azonosító: Tanmenet (az iskola hosszú bélyegzője) pincér (szakma, szakcsoport, szak) Változatszám: 01 Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 12 2016. 09. 01. Fájlnév: 2 éves

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl Gencsapáti Község Polgármesteri Hivatal... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 9. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

Éttermi kínálat tervezése

Éttermi kínálat tervezése Éttermi kínálat tervezése Étlap írás rövid története Már a középkori fejedelmi udvaroknál megjelenik az ételek és italok leírása,rafináltan összeállított ételek,menük sorakoznak egymás után. A mai formája

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30 perc A 19/2008. (XII. 4.)

Részletesebben

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar 89-ben 4 személy által alapított Kft. 2003-től régi tulajdonosokkal

Részletesebben

A vendéglátás kialakulása

A vendéglátás kialakulása Vendéglátás előadás Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék A vendéglátás kialakulása István király idején

Részletesebben

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése:

Fizetési feltételek Szállító Szállító Megrendelő A kapcsolattartók megnevezése: 4./ Fizetési feltételek: A Szállító által adott árajánlat alapján a szerződő felek a melléklet szerinti árakban állapodnak meg. Az árak tartalmazzák a Szállító összes költségét és díját, a Bajai Szent

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS a 34 811 05 VENDÉGLÁTÓ ELADÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kizárólag a 2012/2013. tanévben induló szakképzésekre vonatkozóan a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

rendezvények élelmiszer jellegű kereskedelmi tevékenységének ellátására. A Sziget Kft. rendezvényein a vendéglátás terén is a kínálat minél

rendezvények élelmiszer jellegű kereskedelmi tevékenységének ellátására. A Sziget Kft. rendezvényein a vendéglátás terén is a kínálat minél I. Pályázati kiírás élelmiszer jellegű kereskedelmi tevékenységre A Sziget Kft. pályázatot hirdet a 2015. évben megrendezésre kerülő VOLT Fesztivál, MasterCard Balaton Sound és Sziget Fesztivál rendezvények

Részletesebben

PÁLFA KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA NYILVÁNTARTÁS

PÁLFA KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA NYILVÁNTARTÁS NYILVÁNTARTÁS A PÁLFA KÖZSÉG TERÜLETÉN KERESKEDELMI TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓKRÓL A dokumentum tartalma a 2011. május 10-én érvényes nyilvántartási adatoknak megfelelő. dr. Orova Dániel jegyző Pálfa Pékség

Részletesebben

SZJ Éttermi szolgáltatás

SZJ Éttermi szolgáltatás Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18 %-os kedvezményes adómérték 2017. január 1-jétől [Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82.

Részletesebben

SPANKY S Nyilvántartásba vétel száma: 2/2015. PRIMAGÁZ Nyilvántartásba vétel száma: 1/2015. MAGYAR POSTA Nyilvántartásba vétel száma: 2/2014

SPANKY S Nyilvántartásba vétel száma: 2/2015. PRIMAGÁZ Nyilvántartásba vétel száma: 1/2015. MAGYAR POSTA Nyilvántartásba vétel száma: 2/2014 Bejelentés köteles kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 6. (1) bekezdése alapján SPANKY S Nyilvántartásba

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl

NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységrõl Velem községi... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a bejelentéshez kötött kereskedelmi rõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (I.29.) Korm. rendelet 6. (1) bekezdése alapján kötelezõ. A nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 04 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Melegkonyhás vendéglátó egység kizárólagos üzemeltetésére irányuló kereskedelmi tevékenységre a Villányi Vörösbor Fesztiválon

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Melegkonyhás vendéglátó egység kizárólagos üzemeltetésére irányuló kereskedelmi tevékenységre a Villányi Vörösbor Fesztiválon PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Melegkonyhás vendéglátó egység kizárólagos üzemeltetésére irányuló kereskedelmi tevékenységre a Villányi Vörösbor Fesztiválon Villány Város Önkormányzata pályázatot hirdet a 2015. október

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A szükségletek fogalma, csoportosítása A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata 2. A kereslet fogalma, a keresletet befolyásoló tényezők A kínálat fogalma,

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pincér 18. Vendéglátás-turisztika

Pincér 18. Vendéglátás-turisztika Vendéglátás-turisztika szakmacsoport A pincér szakképesítés adatai A szakképesítés OKJ azonosító száma A szakképesítés megnevezése A szakmacsoport száma és megnevezése Szakképzési évfolyamok száma 34 811

Részletesebben