Eumach VMC-1100 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Eumach VMC-1100 FÜGGŐLEGES CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT"

Átírás

1 Eumach VMC-1100 TELEPÍTÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 80 Dátum:

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÜZEMBIZTONSÁG ÉS FIGYELMEZTETÉSEK Üzembiztonsági rendszabályok Figyelmeztető címkék veszélyességi fokozatai Figyelmeztető címkék rögzítési helyei Figyelmeztető címkék által adott utasítások Biztonsági rendszabályok Üzembiztonság és üzemeltetési előírások Általános biztonsági rendszabályok Üzembiztonsági rendszabályok A működtetést megelőző időszakra vonatkozó figyelmeztetések A kikapcsolás szokásos lépései A vezérlő- és villamos berendezésekre vonatkozó figyelmeztetések Biztonsági berendezés A GÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE A gép fő szerkezeti egységeinek ismertetése A tengelyek koordináták szerinti értelmezése A főorsó műszaki adatai és leírása Alapkivitelű főorsó Beépített nagysebességű főorsó Növekvő főorsó hőmérséklet A gép szerszámtárának szerkezeti kialakítása A munkaasztal méretei és terhelhetősége A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléccel / levegős csapágytömítéssel) A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléc nélkül / levegős csapágytömítéssel) A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléc nélkül / levegős csapágytömítés nélkül) A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléccel / levegős csapágytömítés nélkül) A központi hűtőkör elvi vázlata A hűtő-kenő folyadék keringetés elvi vázlata A főorsó olajhűtésének elvi vázlata (ZF hajtómű nélkül) A főorsó olajhűtésének elvi vázlata (ZF hajtóművel)... 8 NCT Ipari Elektronikai Kft. 2 / 80 Dátum:

3 2.14. Az X, Y és Z tengely kenésének elvi vázlata A GÉP MOZGATÁSA Kicsomagolás és felemelés A gép kicsomagolása A gép felemelése A gép elhelyezése A rögzítőblokkok eltávolítása A gép fő szerkezeti elemeinek rögzítőblokkjai A külső szerkezeti részek rögzítőblokkjai A GÉP TELEPÍTÉSE Telepítési alapkövetelmények Alapzat terv Az alapzat fészek méretei Az alapzatcsavar beépítési rajza A gép legfontosabb méretei (egy változat) A gép alapzatra helyezése A szállítás előtt leszerelt gépegységek A gépegységek felszerelése Az áramforrásra vonatkozó előírások A levegőforrásra vonatkozó előírások Szintezés A BEKAPCSOLÁSSAL KAPCSOLATOS ELLENŐRZÉSEK ÉS MŰVELETEK Az első bekapcsolással kapcsolatos ellenőrzések és műveletek A bekapcsolással kapcsolatos ellenőrzések KARBANTARTÁS Időszakos karbantartások Napi karbantartás Heti karbantartás Féléves karbantartás Éves karbantartás A karbantartásért felelős személy Kiemelt fontosságú karbantartások... 8 NCT Ipari Elektronikai Kft. 3 / 80 Dátum:

4 A szűrőszita tisztítása A hűtő-kenő folyadékot a főorsón keresztül áramoltató készülék szűrőjének tisztítása és cseréje KENÉS ÉS JAVASOLT OLAJOK Kenőolaj, hűtőolaj és hidraulikaolaj Javasolt olajok és töltési gyakoriság Egyes szerkezeti egységekhez javasolt olajok és mennyiségük AUTOMATIKUS SZERSZÁMCSERÉLŐ Szerszámbefogók és behúzógombák Maximális szerszámbefogó méretek Az automatikus szerszámcsere A szerszámbefogó szabályszerű illesztése MENEKÜLÉSI MÓDOK SZEMÉLYNEK A GÉPBE SZORULÁSA ESETÉN Menekülés, ha a biztonsági ajtón van reteszelőkészülék Menekülés, ha a biztonsági ajtón nincs reteszelőkészülék Menekülés, ha a biztonsági ajtón van reteszelőkészülék, de az oldalajtókon nincs A GÉP MEGHIBÁSODÁSAI ÉS AZ AZOKAT KIVÁLTÓ OKOK A leggyakoribb meghibásodások rövid ismertetése A meghibásodások egyszerű behatárolása VESZÉLYHELYZET KIALAKULÁSÁNAK OKAI ÉS ELEMZÉSE Gépzaj Nagy hőmérséklet Ütés Éles sarok Megcsúszás A GÉP HELYTELEN KARBANTARTÁSÁNAK ELKERÜLÉSE... 8 NCT Ipari Elektronikai Kft. 4 / 80 Dátum:

5 1. ÜZEMBIZTONSÁG ÉS FIGYELMEZTETÉSEK 1.1. Üzembiztonsági rendszabályok Eumach VMC A gépkezelő biztonsága és a gépkárosodások megelőzése érdekében a gépkezelő tartsa be az alábbi rendszabályokat. 2. A gép működtetését megelőzően a gépkezelő ellenőrizze ruházatának (bakancs, fejvédő, védőszemüveg stb.) megfelelőségét. 3. A gépen történő olajcseréhez ne használjon semmilyen más, a szervizkönyvben vagy a címkén előírttól eltérő olajat vagy kenőolajat. 4. A gép működtetését megelőzően győződjön meg arról, hogy a munkadarab biztonságosan rögzítve lett a munkaasztalon. 5. A gép működtetését megelőzően zárja be az összes biztonsági ajtót. 6. Csupasz kézzel ne érintsen semmilyen éles tárgyat, például szerszámot, forgácsot stb. 7. A gép működése és forgácsolási folyamata során ne közelítse a munkateret. Ne használja a kezét forgácsok vagy munkadarab eltávolításához. 8. Előfordulhat, hogy a forgácsolás befejezésekor a gép nem áll le teljesen. Ebben az esetben keresse meg az üzemeltetési kézikönyvben a korrigálás módját. Ha nem tudja megoldani a problémát, vegye fel a kapcsolatot a helyi képviselettel. 9. A gép működése alatt ne nyúljon a géphez, vagy ne végezzen rajta beállítást kézzel. Ha szükséges, akkor a beállítást megelőzően állítsa le és kapcsolja ki a gépet. 10. Győződjön meg a gép teljes leállásáról, mielőtt kinyitná bármelyik biztonsági ajtót. 11. Ne érintse kesztyűs kézzel a gépet, vagy a vezérlőpulton levő kapcsolókat és gombokat. 12. Győződjön meg a szerszám és a szerszámszár teljes tisztaságáról. 13. Mindig tartsa tisztán a gépet. 14. A gép közelében ne legyenek nagyfeszültségű berendezések. 15. Ne használjon az előírtnál nagyobb értékű biztosítékot. 16. A biztosítékcserét megelőzően kapcsolja le az áramellátást. 17. Csak tapasztalt szakember hajtson végre karbantartást a vezérlőrendszeren. 18. A gép működtetését megelőzően mindig kövesse a figyelmeztető címkéken látható utasításokat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 5 / 80 Dátum:

6 Figyelmeztető címkék veszélyességi fokozatai Eumach VMC-1100 Az alábbi figyelmeztető címkék a veszély mértékét jelzik. Az üzembiztonság érdekében a kezelőnek teljes egészében tisztában kell lennie mindegyik figyelmeztető címke jelentésével. Ez a címke hirtelen kialakuló veszélyes helyzetre utal, aminek bekövetkezése halált vagy súlyos sérülést okoz. Ez a címke potenciálisan veszélyes helyzetre utal, aminek bekövetkezése halált vagy súlyos sérülést okoz. Ez a címke olyan veszélyes helyzetre utal, aminek bekövetkezése a gép kis vagy közepes károsodását vagy súlyos sérülést okozhat. Ez a címke olyan dolgokra utal, amelyekre oda kell figyelni. NCT Ipari Elektronikai Kft. 6 / 80 Dátum:

7 Figyelmeztető címkék rögzítési helyei NCT Ipari Elektronikai Kft. 7 / 80 Dátum:

8 NCT Ipari Elektronikai Kft. 8 / 80 Dátum:

9 Figyelmeztető címkék által adott utasítások FIGYELMEZTETŐ CÍMKE CIMKE JELENTÉS A gép üzemeltetése előtt olvassa el a kézikönyvet, és teljes mértékben értse annak tartalmát. Ha a védőlemez vagy a biztonsági ajtó nyitva van, ne mozgassa vagy működtesse a mechanizmusokat annak érdekében, hogy elkerülje a kifröccsenést, az ütésből eredő törést vagy a csonkolódást. A gép bármikor beindulhat automatikusan. A gépkezelő tartózkodjon ezen a területen kívül annak érdekében, hogy ne kapja el a gép. A működtetés során ne nyissa ki ezt az ajtót. Győződjön meg a gép teljes leállásáról, mielőtt az ajtót kinyitná. Az érintés áramütést okozhat. Karbantartást vagy javítást megelőzően kapcsolja ki és áramtalanítsa a gépet. A gép működtetését megelőzően ellenőrizze, hogy nem csökkent-e a nyomás értéke 0,65 MPa alá NCT Ipari Elektronikai Kft. 9 / 80 Dátum:

10 FIGYELMEZTETŐ CÍMKE CIMKE JELENTÉS A forgó főorsó vagy forgácsolószerszám csonkolódás veszélyét idézheti elő. Megkülönböztetett körültekintéssel járjon el a gép működtetésekor és karbantartásakor. Ne nyúljon a forgó főorsóhoz és forgácsolószerszámhoz. Olajhasználati előírás és ajánlott olajfajták. A géphez a piros jelölésű olaj az előírt. Az olaj mennyiségére és cseréjének gyakoriságára vonatkozóan a karbantartási kézikönyv előírásait vegye figyelembe. Emelési helyzetet jelző címke. A gép felemelésekor mindig kövesse az emelési módokat és helyzeteket ismertető kézikönyv előírásait. Az érintés áramütést okozhat. Karbantartást vagy javítást megelőzően győződjön meg a gép kikapcsoltságáról az áramütés veszélyének elkerülése érdekében. A szerszám főorsóba befogására vagy abból kifogására vonatkozó utasítást adó címke. Egy szerszámnak a főorsóba történő behelyezésekor és abból kivételekor nyomja meg a zöld gombot. NCT Ipari Elektronikai Kft. 10 / 80 Dátum:

11 1.2. Biztonsági rendszabályok Eumach VMC Üzembiztonság és üzemeltetési előírások A lehetséges balesetek elkerülése és a gép szabályos működésének biztosítása érdekében rendkívül fontos a biztonsági rendszabályok betartása Általános biztonsági rendszabályok Az általános biztonsági rendszabályok betartása a minimálisra csökkenti a baleset valószínűségét. Ez azt jelenti, hogy ha a gépet a legmegfelelőbb és biztonságos környezetben üzemeltetjük, akkor javulhat a termelékenység a veszteség csökkenése mellett. 1. Viseljen védőszemüveget. 2. Viseljen bakancsot. 3. Viseljen fejvédőt (hosszú hajú gépkezelőnek kötelező viselnie) és munkaruhát. A nyitott ruházatot, például a ruhaujjakat, zárja le gondosan. 4. A gép működtetésekor ne viseljen kesztyűt. 5. Tartsa tisztán és akadályoktól mentesen a gép környezetét, tartsa tisztán a munkadarab tárolóhelyet. 6. A munkaállás és a munkadarab befogó/kifogó állás legyen kellően szilárd. Az alapzat is legyen merev. 7. A gépkezelőt kivéve minden más személy maradjon távol a géptől. 8. Rossz egészségi vagy ittas állapot esetén ne működtesse a gépet Üzembiztonsági rendszabályok 1. A gép üzemeltetése előtt a gépkezelő teljes mértékben értse meg ennek a kézikönyvnek a tartalmát. 2. A gépkezelő vagy a karbantartó állomány sose feledkezzen meg a figyelmeztető címkékről. Ne rongálja és ne távolítsa el a figyelmeztető címkéket. 3. Ne távolítson el semmilyen biztonsági eszközt, vagy ne változtassa meg azok helyzetét, ha arra nem kapott engedélyt. 4. Ellenőrizze, hogy akadályozza-e bármi is a mozgó munkaasztal és főorsófej haladását. 5. Karbantartást és beállítást kivéve minden ajtó és védőlemez legyen biztonságosan zárva annak érdekében, hogy semmilyen tárgy ne kerüljön az NC vezérlőbe. 6. Ne távolítsa el a végálláskapcsolót és a határoló ütközőt a tengelyirányú mozgásút hoszszának megváltoztatásához. NCT Ipari Elektronikai Kft. 11 / 80 Dátum:

12 7. Használjon megfelelő eszközöket a gép beszabályozásához, alapbeállításához, javításához és karbantartásához. 8. Ha a működtetés során bármilyen probléma adódik, azonnal állítsa le a gépet és nyomja meg a vészleállító kapcsolót. 9. Ne tegyen semmilyen szerszámot a munkaasztalra vagy védőlemezre. 10. Minden nap, a gép indításakor hajtsa végre a főorsó bemelegítő járatását a főorsó élettartamának biztosítása érdekében. A főorsó bemelegítő járatásának időtartama 30 perc. A főorsó bemelegítő járatását 3 lépésben hajtsa végre. Az egyes lépések időtartama 10 perc; az egyes lépésekben a főorsó fordulatszáma a maximális érték ¼-e, ½-e, végül pedig maga a maximális érték A működtetést megelőző időszakra vonatkozó figyelmeztetések 1. Működő gép esetén ne nyúljon kézzel a gép olyan működő vagy mozgó részéhez, mint amilyen a főorsó, előtolás tengelyek, automatikus szerszámcserélő, munkaasztal stb. 2. A gép működése közben ne akarja kézzel eltávolítani a forgácsokat a forgácsolószerszámról vagy a munkaasztalról. Várjon a gép teljes leállásáig, ezután eltávolíthatja a forgácsokat. 3. Győződjön meg a gép teljes leállásáról, mielőtt megváltoztatná a hűtő-kenő folyadék adagolócsövek irányultságát. 4. Egyidejűleg kettő vagy több gépkezelő ne működtesse a gépet. 5. A gép működése közben ne játsszon a gép körül. 6. A programok automatikus végrehajtását megelőzően gondosan zárja be a biztonsági autót A kikapcsolás szokásos lépései 1. Kapcsolja ki az áramot. 2. Távolítsa el a gépen levő összes forgácsot (a hulladék anyagot is). 3. A rozsdásodás megelőzése érdekében szórjon rozsdagátló olajat a munkaasztalra, a főorsóra stb. Ne változtassa meg a gép paramétereit, vagy ne használjon nem engedélyezett cserealkatrészeket A vezérlő- és villamos berendezésekre vonatkozó figyelmeztetések A vezérlő- és villamos berendezések karbantartásakor és ellenőrzésekor tartsa szem előtt a következő figyelmeztetéseket: 1. Kerülje az erős nekiütődést az NC vezérlőknek vagy bármelyik elektronikus alkatrésznek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 12 / 80 Dátum:

13 2. Ne fúvassa le sűrített levegővel a vezérlő körül levő forgácsokat vagy port. Várjon a gép teljes leállásáig, ezután eltávolíthatja a forgácsokat. 3. Csak az üzemeltetési kézikönyvben meghatározott méretű vezetéket használjon. Ne növelje a vezeték hosszát. Ne használjon csupasz vezetéket. Minden vezeték legyen jól szigetelt. 4. Az NC gép paramétereit csak a gyártó szakembere állíthatja be. Ennek az előírásnak a be nem tartása azt eredményezheti, hogy egyetlen érték megváltoztatása sem lesz lehetséges. 5. Ne szereljen fel további dugaszaljzatot, vagy ne növelje a terhelést az összekötőhuzalon. 6. A villamos berendezések ellenőrzését megelőzően kapcsolja le az NC vezérlő táplálását és a fő áramforrást. Ezen túlmenően, reteszelje a kapcsolót annak érdekében, hogy senki ne kapcsolhassa vissza az áramot, ami veszélyhelyzetet teremthet. 7. Ne nyúljon nedves szerszámmal villamos berendezéshez. 8. Csak a gyártó által előírt megfelelő biztosítót használjon. Soha ne használjon semmilyen késes biztosítót vagy rézvezetéket. 9. Ne hagyja hosszú időn át nyitva az NC vezérlő ajtaját, mert a közvetlen napfény vagy felvillanó fény károsíthatja az elektronikus áramköri elemeket Biztonsági berendezés A biztonsági berendezést és elhelyezkedését az alábbi ábra szemlélteti, használata az alábbiak szerint történik: Védőburkolat A védőburkolat akadályozza meg azt, hogy munkadarab, szerszám vagy forgács véletlenül kirepüljön és eltalálja a gépkezelőt; továbbá elkülöníti a közelben tartózkodókat a gép mozgó részeitől, védve így a gépkezelőt vagy más személyeket a sérüléstől. Vészleállító kapcsoló Vészhelyzetben ezt a gombot kell lenyomni a gép leállításához. Ennek a gombnak a lenyomásakor a tengelyirányú előtolás és a főorsó forgása azonnal leáll. Jelzőlámpa Ez a lámpa jelzi a vezérlőrendszer vészhelyzetét és a működés leállását. Részletes tudnivalók a kézikönyv hibabehatárolással foglalkozó részében. NCT Ipari Elektronikai Kft. 13 / 80 Dátum:

14 Ajtóreteszelés kapcsoló Ez a kapcsoló zárja a védőburkolat ajtaját és reteszeli az ajtót. A gép program szerint automatikusan mozgásba jöhet. Csak manuális üzemmódban nyitható a biztonsági ajtó. Főkapcsoló A kapcsoló kikapcsolt helyzetében a gép nem kap áramot. NCT Ipari Elektronikai Kft. 14 / 80 Dátum:

15 2. A GÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE Eumach VMC-1100 A VMC-1100 gép az Eumach Co., Ltd által tervezett és gyártott függőleges megmunkáló központ. A gép alkalmas különböző alkatrészek és öntőminták forgácsolással történő nagypontosságú megmunkálására. Ezen kívül, a gép felszerelhető különböző opcionális berendezésekkel, mint például negyedik tengellyel, forgácskihordó csigával, automatikus szerszámhosszúság-mérővel, vízipisztollyal, automatikus főorsólefúvatóval, automatikus kikapcsolás funkcióval, hátsó forgácskiürítővel, a hűtő-kenő folyadék főorsón keresztül történő vezetésével stb. Megmunkálható anyagok és megmunkálás fajták A gép alkalmas öntöttvas, acél, alumíniumötvözet, bronz stb. megmunkálására. A gépen végezhető többek között homlokmarás, palástmarás, horonymarás, fúrás, menetvágás, dörzsölés stb. Megmunkálási korlátozások Bármilyen alakú munkadarab megmunkálható a gépen, ha szilárdan rögzíthető a munkaasztalon. A munkadarab mérete ne haladja meg a munkaasztal méretét. A munkadarab tömege ne haladja meg a munkaasztal előírt terhelhetőségét. Magasságát tekintve a munkadarab ne ütközzön neki a gép egyik részéhez se. A gép műszaki adatai A gép műszaki adatai a 16. oldalon találhatók. A gép fő szerkezeti egységei A gép szerkezeti egységei többek között a gépágy, a szánrendszer, a géposzlop, a főorsófej, a főorsó, a szerszámtár, a védőburkolat, a villamosszekrény, a vezérlőpult doboz, a hűtő-kenő folyadék rendszer stb. Ezeknek a szerkezeti egységeknek az elhelyezkedését és funkcióit a következő oldalak ismertetik. NCT Ipari Elektronikai Kft. 15 / 80 Dátum:

16 A VMC-1100 gép műszaki adatai Az X, Y, Z tengelyek szerinti mozgásút hossza [mm] 1100 / 610 / 610 T-horony méretek [mm] 18 / 5 / 1250 A munkaasztal maximális terhelhetősége [kg] 1200 A munkaasztal mérete [mm] A munkaasztal padlótól számított magassága [mm] 895 A főorsó fordulatszáma [1/min] 8000 Főorsó orrkúp BT40 Az X, Y, Z tengelyek szerinti gyors mozgás sebessége [m/min] 24 (30) / 24 (30) / 20 (24) Előtolás [mm/min] 8000 Maximális szerszámadatok 83 mm / 8 kg / 300 mm Teljesítményigény [kva] 25 A gép tömege [kg] 7300 Helyigény a padlózaton (hosszúság szélesség) [mm] Automatikus szerszámcserélő (ATC) karos (esernyős) Automatikus kenőanyag szivattyú adatai 150 W / 14,7 bar Hűtő-kenő folyadék szivattyú teljesítménye [kw] 0,8 Szükséges levegőnyomás [bar] 6, 4 A fentekben közölt adatok általános adatok. A táblázat speciális adatokat és funkciókat nem közöl. A helyigény a padlózaton csak olyan gépre vonatkozik, amelynek nem része hűtő-kenő folyadék tartály, forgácskiürítő, nyitott ajtajú villamosszekrény, vezérlőpult doboz stb. Hagyjon megfelelően nagy teret a gép körül a karbantartási és tisztítási munkák elvégzéséhez. Ha az előbbiekben felsorolt berendezések részei a gépnek, akkor a helyigény (hosszúság szélesség) a padlózaton 4000 mm 3400 mm. Külön rendelhető /min fordulatszámú főorsó a hűtő-kenő folyadék főorsón keresztül történő vezetésével. Külön rendelhető /min fordulatszámú főorsó. NCT Ipari Elektronikai Kft. 16 / 80 Dátum:

17 Eumach VMC-1100 NCT Ipari Elektronikai Kft. 17 / 80 Dátum:

18 2.1. A gép fő szerkezeti egységeinek ismertetése Eumach VMC-1100 Gépágy A gépágy hordozza a teljes gép súlyát. A gép vízszintes helyzete az alapzatcsavarokkal és a gépágy alatti szintező alátétekkel állítható be. A géposzlop a gépágy hátsó részén van rögzítve. A szánrendszer és a munkaasztal a gépágyra van szerelve. A gépágyon levő nagy merevségű és nagy pontosságú fő szánvezetékek biztosítják a szánrendszer egyenletes mozgását a gépágyon. Szánrendszer A szánrendszernek a gépággyal érintkező alsó vezetékei Turcite-B hőre lágyuló műgyantával vannak bevonva és precízen hántoltak; rajtuk marással olajhornyok lettek kialakítva a kenés minőségének javításához, egyben csökkentve a súrlódó erőt. A szánrendszer felső vezetékei nagy merevségűek és nagy pontosságúak, biztosítva ezáltal a munkaasztal egyenletes mozgását. Munkaasztal A munkaasztal felületébe T-hornyok lettek marva a munkadarab felfogatásához és rögzítéséhez. A munkaasztal a szánrendszeren mozog. Géposzlop A géposzlop a gépágy felső részén van rögzítve. A géposzlop elülső oldalán található szánvezetékeken mozog a főorsófej. A főorsóra van szerelve egy levegőtartály. A főorsófejet egy kar, egy pneumatikus henger és egy gyűjtőtartály tartja egyensúlyban. Főorsófej A főorsófej függőleges irányban mozog a géposzlop szánvezetékein. A főorsófejre különböző egységek vannak szerelve, mint például főorsómotor, szerszámlazító henger, főorsó stb. Jelentős nagyságú nyílástere teljes mértékben biztosítja a forgácsolási mozgásutakat. Főorsó A merev szerkezeti kialakítású főorsót egy rendkívül erős motor hajtja meg, ami ideálissá teszi a főorsót a nagyteljesítményű forgácsoláshoz. Vásárolható nagy fordulatszámú főorsó is öntőminták nagysebességű, közepes és könnyű megmunkálásához. A főorsó a főorsóházba van beszerelve, benne biztonságosan rögzíti a szerszámot egy belső vonórúd, tányérrugó és 4 befogópofa. A szerszámrögzítő és -kioldó mozgásokat egy szerszámlazító henger végzi, amely a főorsó tetején helyezkedik el. NCT Ipari Elektronikai Kft. 18 / 80 Dátum:

19 Szerszámtár A karos szerszámcserélő véletlenszerű szerszámválasztást tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a szerszámcsere idejét. A szerszámtár egy szerelési illesztőelemmel van rögzítve a géposzlop baloldalán. A szerszámtár alkotórészei a szerszámcserélő kar, a vezetőpálya, a szerszámtartó zseb, a pneumatikus henger és motor stb. Igény szerint esernyős szerszámtár is rendelhető. Védőburkolat A védőburkolatot borítás és akril biztonsági ajtó alkotja. Megakadályozza a munkadarab, a hűtő-kenő folyadék és a forgácsok kirepülését, védve így a gép körül tartózkodó gépkezelőt vagy más személyeket. Villamosszekrény A villamosszekrény látja el energiával a teljes gépet. A villamosszekrény a géposzlop jobboldalára van szerelve. A hátsó oldalán elhelyezett biztosító nélküli megszakító végzi a fő áramforrás be- és kikapcsolását. Bekapcsolt táplálás esetén hő fejlődhet a villamosszekrényben. Hőcserélő (légkondicionáló berendezés) biztosítja a hő elvezetését. Hűtő-kenő folyadék tartály Ez a tartály a hűtő-kenő folyadék tárolására szolgál. A 400 liternél nagyobb űrtartalmú tartály a géptől elkülönítve kerül felszerelésre. A forgácstároló tálca a hűtő-kenő folyadék tartály tetejére van szerelve. Igény szerint automatikus csigás forgácseltávolító tartály vagy csónakos forgácseltávolító tartály is rendelhető. Főorsó olajhűtő A főorsó olajhűtő fő feladata a főorsó hőmérsékletének csökkentése, ami minimálisra csökkentheti a hő okozta alakváltozást. A hűtőközeget tekintve az olaj hűtése történhet olajjal vagy vízzel. Általánosságban elmondható, hogy hagyományos főorsókhoz olajos, míg nagysebességű főorsókhoz vizes olajhűtők alkalmazása az ajánlott. NCT Ipari Elektronikai Kft. 19 / 80 Dátum:

20 2.2. A tengelyek koordináták szerinti értelmezése Eumach VMC-1100 A tengelyeket a munkaasztal és a főorsófej mozgásirányai határozzák meg az alábbiak szerint: X tengely: a munkaasztal jobbra / balra mozdul el. Y tengely: a munkaasztal előre / hátra mozdul el. Z tengely: A főorsófej felfelé / lefelé mozdul el. Az X, Y és Z tengelyek szerinti mozgás pozitív (+) és negatív ( ) irányának értelmezése a következő: + X irány: A munkaasztal balra mozdul el, ha a géppel szemben állunk. X irány: A munkaasztal jobbra mozdul el, ha a géppel szemben állunk. Y irány: A munkaasztal a géposzlop felé mozdul el. + Y irány: A munkaasztal a gépkezelő felé mozdul el. + Z irány: A főorsófej felfelé mozdul el. Z irány: A főorsófej lefelé mozdul el. NCT Ipari Elektronikai Kft. 20 / 80 Dátum:

21 2.3. A főorsó műszaki adatai és leírása Alapkivitelű főorsó Paraméter Adatok Megjegyzés Főorsó fordulatszám [1/min] 8000 (10 000) (12 000) Főorsó kúp BT40 (DIN69871) (CAT40) Főorsó csapágyak Elülső csapágy 7010x4 Hátsó csapágy 6510x2 Főorsó motor IPH71332ND (európai sorozat) α12 (japán sorozat) Szerszámszorító erő 7355,0 ± 490,3 N Csapágykenés Zsírkenés Beépített nagysebességű főorsó Paraméter Adatok Megjegyzés Főorsó fordulatszám [1/min] Főorsó kúp BT40 (DIN69871) (CAT40) Főorsó csapágyak Kerámiacsapágy Főorsó motor Beépített motor Szerszámszorító erő 7355,0 ± 490,3 N Csapágykenés Zsírkenés A csapágyakhoz javasolt a túlnyomás és légmentes zárás alkalmazása. A normál levegőnyomás: 1,0 1,5 bar. A főorsó nagypontosságú alkatrész. Ha szokatlan zajt, a hőmérséklet vagy a pontosság csökkenését észleli, szerelje le a főorsóegységet, és küldje el az NCT Kft.-hez javításra. A felhasználó számára nem engedélyezett a főorsóegység leszerelése. NCT Ipari Elektronikai Kft. 21 / 80 Dátum:

22 NCT Ipari Elektronikai Kft. 22 / 80 Dátum:

23 Növekvő főorsó hőmérséklet 1. A főorsót olajos kényszerhűtéses rendszer hűti, ami hatásosan csökkentheti a hőmérséklet növekedését. 2. Ha a főorsó hőmérséklete meghaladja a 20 ºC-t (a főorsóperselyen vagy főorsótesten mért hőmérséklet és a szobahőmérséklet közötti különbség), az azt jelenti, hogy a főorsóhűtő vagy a főorsó rendellenesen működik. Ilyen probléma felmerülésekor vegye fel az NCT Kft.-vel a kapcsolatot a javítás érdekében. 3. A szerviz szakemberünk által elvégzett vizsgálatot követően, a főorsóegységet szükség szerint le kell szerelni, és javításra el kell küldeni cégünkhöz. 4. A felhasználó számára nem engedélyezett a főorsó leszerelése. Ha mégis megteszi, őt terheli a teljes felelősség a bekövetkező károkért. A hűtőrendszerre vonatkozó paraméterek 1. Beszabályozási hőmérséklet: szobahőmérséklet ± 1 ºC. 2. Hűtőfolyadék: R10 vagy R32 olaj. A szerszám rögzítése és lazítása 1. A szerszám rögzítését előfeszített tányérrugó által létrehozott vonóerő végzi. A vonórúdon levő négy befogópofa húzza a szerszámszárat a főorsókúphoz. A szerszámbehúzó mozgást sűrített levegő segíti. 2. A szerszámoldó mechanizmus része egy pneumatikus henger, amely hidraulikus nyomóerőt hoz létre a vonórúd visszatérítéséhez. Ez lehetővé teszi a négy befogópofa kinyílását és a szerszámszár szabaddá válását. A szerszám rögzítésére és lazítására vonatkozó paraméterek 1. Szerszámszár specifikáció: SK40 (vagy SK50) 2. Behúzó gomba specifikáció: DIN 69872B (vagy BT, CAT, ISO7388) 3. Vonóerő: 7845,3±490,3 N (14710,0±490,3 N az 50 számú szerszámszár esetén) 4. Levegőnyomás: 6,5 8,0 bar 5. Szerszámlazítás: levegővel 6. Szerszámrögzítés: A rögzítő mozgást a főorsóban levő tányérrugó ereje eredményezi. A szerszám kiegyensúlyozottsága Ha a főorsó fordulatszáma kisebb /min értéknél, a kiegyensúlyozottság 6.3G fokozat alatti legyen. Ha a főorsó fordulatszáma nagyobb /min értéknél, a kiegyensúlyozottság 2.5G fokozat alatti legyen. NCT Ipari Elektronikai Kft. 23 / 80 Dátum:

24 2.4. A gép szerszámtárának szerkezeti kialakítása A szerszámtár a géposzlop bal felső részén helyezkedik el, a géposzlophoz egy szerelési felülettel csatlakozik. A szerszámtár lehet karos és esernyős kivitelű. NCT Ipari Elektronikai Kft. 24 / 80 Dátum:

25 2.5. A munkaasztal méretei és terhelhetősége A munkaasztal méreteit és terhelhetőségét az alábbi ábra és táblázat ismerteti. Paraméter Érték A munkaasztal méretei [mm] A munkaasztal legnagyobb teherbírása [kg] 1200 A munkaasztal magassága a padlózattól számítva [mm] 900 NCT Ipari Elektronikai Kft. 25 / 80 Dátum:

26 2.6. A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléccel / levegős csapágytömítéssel) NCT Ipari Elektronikai Kft. 26 / 80 Dátum:

27 2.7. A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléc nélkül / levegős csapágytömítéssel) NCT Ipari Elektronikai Kft. 27 / 80 Dátum:

28 2.8. A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléc nélkül / levegős csapágytömítés nélkül) NCT Ipari Elektronikai Kft. 28 / 80 Dátum:

29 2.9. A levegőkeringetés elvi vázlata (mérőléccel / levegős csapágytömítés nélkül) NCT Ipari Elektronikai Kft. 29 / 80 Dátum:

30 2.10. A központi hűtőkör elvi vázlata NCT Ipari Elektronikai Kft. 30 / 80 Dátum:

31 2.11. A hűtő-kenő folyadék keringetés elvi vázlata NCT Ipari Elektronikai Kft. 31 / 80 Dátum:

32 2.12. A főorsó olajhűtésének elvi vázlata (ZF hajtómű nélkül) NCT Ipari Elektronikai Kft. 32 / 80 Dátum:

33 2.13. A főorsó olajhűtésének elvi vázlata (ZF hajtóművel) NCT Ipari Elektronikai Kft. 33 / 80 Dátum:

34 2.14. Az X, Y és Z tengely kenésének elvi vázlata NCT Ipari Elektronikai Kft. 34 / 80 Dátum:

35 3. A GÉP MOZGATÁSA Eumach VMC Kicsomagolás és felemelés A gép kicsomagolása Szállítás előtt minden exportra készített gépet rozsdásodás elleni kezelnek, és gondosan becsomagolnak. A gép átvételét követően a felhasználó körültekintően csomagolja ki a gépet és távolítsa el az összes rögzítőblokkot. A gép kicsomagolását az alábbiakban ismertetett módon hajtsa végre: 1. Először távolítsa el a rozsdásodás ellen védő műanyag zacskókat. 2. Távolítsa el az összes fából készült rögzítőblokkot és azokat a köteleket, amelyek minden olyan berendezést rögzítenek, mint amilyenek a hűtőfolyadék tartály, a forgácsszállító, a motorok és a pneumatikus henger rögzítőtartók stb. 3. Távolítsa el (emelje le) a teljes berendezést a szállítólapról. 4. Lazítsa meg a gépágyat a szállítólaphoz rögzítő összes csavaranyát. 5. Készítsen elő megfelelő emelőberendezést és acél sodronyköteleket a gép szállítólapról történő felemeléséhez A gép felemelése A gép felemeléséhez használjon villamos futómacskát vagy emelővillás targoncát. Az emelés során győződjön meg a gép jó kiegyensúlyozottságáról, és hogy súlypontja a megfelelő helyzetben van. Az emelőberendezés és az acél sodronykötelek legyenek képesek elviselni 10 tonnát meghaladó terhelést. Mivel a gép emeléséhez használt acél sodronykötelek hozzáérhetnek a gép védőburkolatához, ezért a gép felemeléséhez használjon megfelelő emelőberendezést vagy két villamos futómacskát. NCT Ipari Elektronikai Kft. 35 / 80 Dátum:

36 Gépemelési ábrák Eumach VMC-1100 NCT Ipari Elektronikai Kft. 36 / 80 Dátum:

37 3.2. A gép elhelyezése Eumach VMC Mozgassa el a gépet a kijelölt telepítési helyre. A gépet mindaddig ne helyezze betonpadlózatra, míg a szintezőblokkok a megfelelő helyzetbe nem lettek állítva. Ezt követően a gép a padlózatra helyezhető. A gép által elfoglalt terület kijelölésekor ügyeljen arra, hogy a villamosszekrény ajtaja szabadon nyitható legyen. Győződjön meg arról, hogy a szintezőblokkok és a szintezőcsavarok tökéletesen kapcsolódnak egymáshoz. 2. Szerelje fel a gépre az olyan leszállított berendezéseket, mint amilyenek a főorsó olajhűtő, a negyedik tengely hidraulikatartálya és a motorok (beleértve az olajtömlőket és az erősáramú vezetékeket). 3. Ellenőrizze a cég energiaforrásait. (A feszültségingadozás ne haladja meg a ± 10 V értéket. A levegőforrás biztosítson 6,4 bar nyomást.) Ha nem stabil az áramforrás feszültsége, szüntesse meg az ingadozást stabilizátorral. Ne helyezze feszültség alá és ne működtesse hirtelen a gépet. Ez ugyanis rendellenes mozgást és az alkatrészek károsodását eredményezheti. Csak acél vagy rugalmatlan csövet használjon a gépnek a levegőforráshoz történő csatlakoztatásához. Ne használjon rugalmas acéltömlőt, mert ez a főorsó szerszámrögzítő és -oldó mozgásainak és a szerszámcserének a bizonytalanságát eredményezheti. 4. Csatlakoztassa az erősáramú vezetékeket a géphez. Ezután kapcsolja be a villamos szekrény hátoldalán elhelyezkedő biztosító nélküli megszakítót. Győződjön meg arról, hogy az R, S, T fázisok helyesen lettek csatlakoztatva. 5. Ha be van kapcsolva az áram, állítsa a gépet kézikerekes működtetés üzemmódba. Ekkor ne mozgassa egyik mechanizmust se a géprészek ütközésének elkerülése érdekében. 6. Szabályszerűen távolítsa el az összes rögzítőblokkot. NCT Ipari Elektronikai Kft. 37 / 80 Dátum:

38 3.3. A rögzítőblokkok eltávolítása A gép fő szerkezeti elemeinek rögzítőblokkjai A. A főorsófejet rögzítő blokk A főorsófejet rögzítő blokk eltávolításához kapcsolja be az áramot, várjon, amíg a levegőnyomás eléri az üzemi értéket, és a vezérlőpulton állítsa a gépet kézikerekes működtetés üzemmódba. Győződjön meg arról, hogy a géprészek nem akadályozzák egymást. A kézikerékkel mozgassa a Z tengelyt felfelé mindaddig, míg a főorsófej el nem távolodik a rögzítőblokktól. Ezt követően eltávolíthatja a rögzítőblokkot és a főorsófejet a munkaasztalhoz rögzítő biztosítócsavart. B. A munkaasztalt rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. C. A szerszámtárat rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. D. A szánt rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 38 / 80 Dátum:

39 3.4. A külső szerkezeti részek rögzítőblokkjai E. Az elülső bal oldali ajtót rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. F. Az elülső jobb oldali ajtót rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. G. A vezérlőpult doboz felső tartókarját rögzítő blokk A gép munkaterületen való elhelyezése után távolítsa el a vezérlőpult dobozt rögzítő elemet (H). Lazítsa meg és távolítsa el a rögzítőblokk biztosítócsavarjait. Húzza előre a felső kart, majd feszítse meg a rögzítő fémlapot. H. A vezérlőpult doboz biztosítócsavarja Csak lazítsa meg a biztosítócsavarokat anélkül, hogy eltávolítaná azokat. I. A vezérlőpult dobozt rögzítő blokk A vezérlőpult dobozt fablokk támasztja alá. A fablokk egyik vége a munkaasztalhoz van rögzítve, és a másik vége támasztja alá a vezérlőpult dobozt. A gép munkaterületen való elhelyezése után lazítsa meg és távolítsa el a csavarokat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 39 / 80 Dátum:

40 4. A GÉP TELEPÍTÉSE Eumach VMC Telepítési alapkövetelmények A telepítési helyre vonatkozó környezeti elvárások A leghatékonyabb üzemeltetés biztosításához van néhány tényező, mint például a helyiség hőmérséklete, a por és a rezgés, amelyek befolyásolhatják a gép teljesítményét. A gép pontosságát nagymértékben befolyásolhatja, ha olyan környezetben telepítik, amelyre nagy hőmérsékletingadozás a jellemző. Körültekintően válassza ki a gép telepítési helyét. Sose tegye ki a gépet közvetlen napsugárzásnak, és a gép mindig legyen távol hőforrástól, például radiátortól stb. A por és a nedvesség hatással lehet az NC vezérlő működésére. Fordítson megkülönböztetett figyelmet az NC vezérlő üzemi környezetére. A rezgés befolyásolja a gép pontosságát. A gép álljon távol a rezgés forrásától. Ha a gépet elnedvesedett vagy szennyezett környezetben kell telepíteni, akkor fordítson figyelmet a gép szánvezetékeire és a villamos vezérlésre. Mindig védje ezeket a korrózió és a kopás ellen. A szánvezetékekre és a villamos vezérlésre jelentős hatást gyakorol az elnedvesedett vagy szennyezett környezet. Győződjön meg az alapozás megfelelőségéről, hogy biztosítva legyen a gép pontossága és megbízhatósága. Az alapzattal szemben támasztott követelmények A beton vastagsága 500 mm-nél nagyobb legyen. A beton feletti rész 300 mm-es kavicsréteggel legyen kitöltve. Az alapzat síktól való eltérése 5 mm-en belül legyen. Az alapzat maximális terhelhetősége 5 t/m 2 -nél nagyobb legyen. Az alapozási munka legyen befejezve 4 héttel a gép telepítését megelőzően. A cement:homok:sóder betonkeverési arány 1:2:4 legyen. Az alapzatba töltés után a betont tartsuk nedvesen néhány napon keresztül. NCT Ipari Elektronikai Kft. 40 / 80 Dátum:

41 4.2. Alapzat terv Eumach VMC-1100 NCT Ipari Elektronikai Kft. 41 / 80 Dátum:

42 4.3. Az alapzat fészek méretei Eumach VMC-1100 NCT Ipari Elektronikai Kft. 42 / 80 Dátum:

43 4.4. Az alapzatcsavar beépítési rajza NCT Ipari Elektronikai Kft. 43 / 80 Dátum:

44 4.5. A gép legfontosabb méretei (egy változat) NCT Ipari Elektronikai Kft. 44 / 80 Dátum:

45 A gép legfontosabb méretei Eumach VMC-1100 NCT Ipari Elektronikai Kft. 45 / 80 Dátum:

46 4.6. A gép alapzatra helyezése Eumach VMC A szállítás előtt leszerelt gépegységek A gépet kiváló minőségben szerelték össze és tesztelték, ugyanakkor bizonyos gépegységeket leszerelnek a szállítást megelőzően a csomagolásra és a szállításra vonatkozó előírások betartása érdekében. A gép telepítésekor szerelje fel ezeket a gépegységeket beépítési helyükre. Az alábbi ábra ismerteti az említett gépegységek nevét és beépítési helyét. A Pneumatikus henger rögzítőtartó B Z tengely hajtómotor C Szerszámtár motor D Főkapcsoló tartó E Y tengely motor Néha néhány kisméretű alkatrész leszerelt állapotban lehet, például az elülső ajtó fogantyúja, a levegőbevezetés csatlakoztató eleme, a hűtő-kenő folyadék szórófej stb. Ezeket a kisméretű alkatrészeket egyszerűen szerelje a helyükre. Rögzítésükre vonatkozóan más előírások nincsenek. NCT Ipari Elektronikai Kft. 46 / 80 Dátum:

47 A gépegységek felszerelése Eumach VMC-1100 A gépegységek felszerelését azután hajtsa végre, hogy megfelelően rögzítve lett a gép az alapzaton. A pneumatikus hengert és annak rögzítőtartóját mindenképpen csak az áram bekapcsolása után szerelje fel. A felszerelést az alábbi sorrendben hajtsa végre: 1. Szerelje fel a főkapcsolótartót. 2. Szerelje fel az Y tengely motort. Ügyeljen a motortengely és az orsóvég csatlakozásnál levő jelölésre. Végezze el a jelöléshez történő beállítást, majd húzza meg a motor biztosítócsavarját. 3. Szerelje fel a szerszámtárat meghajtó motort. Ügyeljen a hornyok helyzetére a motortengelyen és a tengelyvégen 4. Szerelje fel a pneumatikus henger rögzítőtartót. Mielőtt meghúzná a csavarokat, üsse be a tájolócsapot a pneumatikus hengert rögzítő tartóba és a géposzlopba. 5. Szerelje fel a Z tengely motort. Ügyeljen a motortengely és az orsóvég csatlakozásnál levő jelölésre. Végezze el a jelöléshez történő beállítást, majd húzza meg a motor biztosítócsavarját. NCT Ipari Elektronikai Kft. 47 / 80 Dátum:

48 6. Szerelje a pneumatikus hengert a rögzítőtartóhoz. Az áram bekapcsolása után kézzel mozgassa a Z tengelyt a pozitív véghelyzet eléréséig. Emelje meg a jobb és bal oldali pneumatikus hengert, majd egyenlő mértékben húzza meg a csavarokat Az áramforrásra vonatkozó előírások A felhasználó kötelessége a gép erősáramú vezetékeinek csatlakoztatása az áramforráshoz. A vezeték keresztmetszete legyen nagyobb 8 mm 2 -nél. A földelő vezeték keresztmetszete szintén legyen nagyobb 8 mm 2 -nél. Az áramforrás feszültsége az alábbi legyen: 400 V ± 10% Európában; 380 V ± 10% Kínában; 200 V ± 10% Tajvanon és az USA-ban. Azokban az országokban, ahol a feszültség 220 V, feszültségváltás nem szükséges, más országokban viszont a felhasználók vegyék fontolóra plusz transzformátor rendelését (opcionális). A teljesítményigény 25 kva A levegőforrásra vonatkozó előírások Ez a gép levegőt használ a főorsó belső felületeinek tisztításához, a főorsó csapágyaiban a túlnyomás létrehozásához, a szerszámtár mozgatásához és az automatikus szerszámcserélő automatikus ajtajához. A felhasználó köteles megfelelő levegőforrásról gondoskodni. A levegő nyomása 6,5-8,0 bar legyen. Az áramló levegőmennyiség 492,1 l/min legyen. (Az angol nyelvű eredeti dokumentációban közölt 130 gal/min érték átszámításánál amerikai gallon lett figyelembe véve.) A levegő hőmérséklete komolyabb mértékű ingadozásának elkerülése és a gép mechanizmusaiba jutó levegőmennyiség csökkentése érdekében javasolt egy levegőszárító beiktatása a levegőforrás és a gép közé Szintezés A gép szintezettségi állapota nagyfontosságú tényező, amely hatással lehet a gép pontosságára. A gép pontos és stabil szintezettségének fenntartása biztosítja a gép pontosságát és élettartamát. A gép szintezését az alábbiak szerint hajtsa végre: 1. Állítsa a gépet az alapzatra, és hozzávetőlegesen állítsa be a gép szintezettségét a szintezőcsavarok elforgatásával. NCT Ipari Elektronikai Kft. 48 / 80 Dátum:

49 2. A szintezettség beállításnak ellenőrzéséhez használjon 0,02 mm/m pontosságú két precíziós szintezőt. 3. Győződjön meg arról, hogy a szintezettség beállítása előtt mindkét szintező pontosan szintbe lett állítva. 4. Térítse vissza az X, Y és Z tengelyt kiinduló helyzetébe, majd mozgassa a három tengelyt mozgásútjuk felezőpontjáig. 5. Helyezze a precíziós szintezőket a munkaasztal közepére. 6. Forgassa el az alapzatcsavarokat mindaddig, míg a levegőbuborék középső helyzetbe nem áll. Mozgassa el az Y tengelyt pozitív és negatív véghelyzetbe, és végezze a beállítást mindaddig, míg az X-Z sík szintezettségének értéke 0,02 mm/m (kb. 1 fok) értéknél kisebb nem lesz. 7. Győződjön meg arról, hogy mindegyik alapzatcsavar szorosan csatlakozik az alapzatblokkhoz. 8. Megbízhatóan húzza meg minden egyes csavaron a csavaranyát. Ha géprezgés jelentkezik a kiegyensúlyozatlanság miatt vagy szakaszos forgácsolási nyom észlelhető, akkor állítson a szintezőcsavarokon. Újonnan telepített gép esetében 2-3 napos időszakon át naponta ellenőrizze a gép szintezettségét. Havonta ellenőrizze a gép szintezettségét egy féléves időszakban. A továbbiakban 3 havonta ellenőrizze a szintezettséget. NCT Ipari Elektronikai Kft. 49 / 80 Dátum:

50 5. A BEKAPCSOLÁSSAL KAPCSOLATOS ELLENŐRZÉSEK ÉS MŰVELETEK 5.1. Az első bekapcsolással kapcsolatos ellenőrzések és műveletek A bekapcsolás előtt végrehajtandó ellenőrzés 1. Hagyjon szabadon megfelelő nagyságú teret a gép körül a karbantartás és a tisztítás végrehajtásához. 2. A géppel együtt leszállított összes gépegységet és alkatrészt (pl. rögzítőtartókat és motorokat stb.) szerelje fel teljes egészében. 3. Távolítson el minden rögzítőblokkot és zavaró tárgyat. Ne felejtse el, hogy a főorsófejet rögzítő blokk az áram bekapcsolása után távolítható el. 4. Győződjön meg a feszültség és a frekvencia értékének megfelelőségéről (400 V és 50 Hz). 5. Ellenőrizze, hogy a felvett teljesítmény elégséges-e (25 kva). 6. A levegőnyomás legyen nagyobb 5,88 bar-nál. Az áramló levegőmennyiség legyen nagyobb 500 l/min-nél. 7. Ellenőrizze, hogy elegendő mennyiségű kenőolaj és hűtő-kenő folyadék van a gépben. A bekapcsolás után végrehajtandó ellenőrzés 1. Az áram bekapcsolása után ellenőrizze a vészleállító kapcsolók szabályos működését. 2. Ellenőrizze, hogy a helyes irányban forog-e a hűtő-kenő folyadék szállítás motorja és a forgácselvezető motorja. 3. Ellenőrizze az olajhűtő ventilátora forgásirányának helyességét. A levegőszívás a szűrőszita felől kell, hogy történjen. 4. A bekapcsolással kapcsolatos műveletek szabályos végrehajtása után állítsa a gépet kézikerekes működtetés üzemmódba. 5. Győződjön meg arról, hogy nincsenek akadályozó tárgyak a gépben, majd mozgassa a Z tengelyt felfelé, és távolítsa el a főorsófejet rögzítő blokkot. 6. A kézikerékkel mozgassa az X, Y és Z tengelyeket véghelyzetükbe, és ellenőrizze, hogy vannak-e rendellenességek. 7. Állítsa az üzemmód kiválasztó gombot alaphelyzetbe visszatérés üzemmódba, és mind a három tengelyen végezze el az alaphelyzetbe visszatérést (a szerszámtár is együttmozog). 8. Hajtsa végre a gép szintezését és állítsa be a geometriai pontosságot. (Ezt a tevékenységet csak az NCT Kft. szakembere végezheti.) 9. Ellenőrizze a vezérlőpult működését. Ellenőrizze az összes gomb és jelzőlámpa szabályos működését. 10. Hajtsa végre a főorsó bemelegítő működtetését és a bejáratási próbát. NCT Ipari Elektronikai Kft. 50 / 80 Dátum:

51 11. Hajtsa végre az X, az Y és a Z tengelyek menti mozgatásokat a munkaút teljes hosszán. 12. Hajtsa végre az automatikus szerszámcsere mozgásokat. (Győződjön meg a szerszámcsere magasságának és a főorsó beállítási szögének helyességéről.) 13. Ellenőrizze, hogy szivárog-e a hűtő-kenő folyadék. A dokumentáció meglétének ellenőrzése Ellenőrizze az alábbi dokumentumok meglétét: NC vezérlő programozási kézikönyv Vezérlőpult használati kézikönyv Karbantartási kézikönyv Huzalozási vázlat Alkatrészlista Pontossági ellenőrzés jegyzőkönyve Egyéb dokumentumok (pl. olajhűtő, szerszámtár stb. üzemeltetési kézikönyvei) Ellenőrizze az alábbi karbantartási eszközök és tartalék alkatrészek meglétét: Egyszerű karbantartási eszközök Biztosítók 5.2. A bekapcsolással kapcsolatos ellenőrzések A bekapcsolás előtt végrehajtandó ellenőrzés Ellenőrizze, hogy a transzformátor valóban háromfázisú, 50/60 Hz frekvenciájú és 220 V feszültségű áramot szolgáltat. Ellenőrizze, hogy megfelelő átmérőjűek-e a gép erősáramú bemeneti vezetékei. Ellenőrizze a fáziscsatlakoztatások helyességét is. Ellenőrizze a földelő vezetékek csatlakoztatásának megfelelőségét. Ellenőrizze, hogy az összes rögzítőblokk, pl. az X tengely, az Z tengely stb. rögzítőblokkja, el lett távolítva. Ellenőrizze, hogy az összes alapzatcsavar megbízhatóan meg lett húzva. Győződjön meg a gép megfelelő szintezettségéről. Ellenőrizze, hogy minden cső helyesen lett-e csatlakoztatva. NCT Ipari Elektronikai Kft. 51 / 80 Dátum:

52 Ellenőrizze, hogy a védőburkolat és a biztonsági ajtó jó állapotban vannak-e. Ellenőrizze, hogy megfelelő mennyiségben áll-e rendelkezésre a szánvezetékeket kenő olaj. Ellenőrizze, hogy megfelelő mennyiségben áll-e rendelkezésre a hidraulikaolaj. Ellenőrizze, hogy meglazult-e a főorsón vagy a szerszámtárcsán levő bármelyik alkatrész. Ellenőrizze, hogy szabályosan működik-e minden véghelyzetkapcsoló és határoló ütköző. Győződjön meg arról, hogy nincs semmilyen akadályt képező tárgy a gép közvetlen környezetében. A bekapcsolás után a főorsó motor ventilátora azonnal működésbe lép, amit nem szabályoz a vészleállító kapcsoló. Ügyeljen arra, hogy bekapcsoláskor se személy, se tárgy ne legyen a ventilátor közelében. A bekapcsolás után végrehajtandó ellenőrzés Ellenőrizze, hogy helyes irányban forognak-e a hidraulikaszivattyúk. Ellenőrizze, hogy szabályszerűek-e a vészleállási mozgások. Ellenőrizze, hogy szabályszerűen működnek-e a bekapcsolás/kikapcsolás funkciók. A kézikereket használva lassan emelje fel a főorsófejet, majd távolítsa el a főorsófejet rögzítő blokkot. Ellenőrizze az összes kapcsoló és nyomógomb szabályos működését. Lassan mozgassa az összes tengely, és ellenőrizze a szánvezetékek olajkenésének megfelelőségét. Lassan mozgassa az összes tengelyt, és ellenőrizze, hogy sértetlen-e a tengelyek védőborítása a munkaúthosszon. Ellenőrizze, hogy szabályszerűen működik-e a kiinduló helyzetbe visszatérítő funkció. Ellenőrizze, hogy a főorsó megfelelően működik minden fordulatszámon (kicsitől a nagy fordulatszámig). Ellenőrizze, hogy szabályszerűen működik-e a biztonsági ajtót reteszelő funkció. Ellenőrizze, hogy szabályszerűen működik-e a programvezérlés. Ellenőrizze, hogy szivárog-e a hűtő-kenő folyadék. NCT Ipari Elektronikai Kft. 52 / 80 Dátum:

53 6. KARBANTARTÁS Eumach VMC Időszakos karbantartások Napi karbantartás 1. Tisztítsa le a gépet. 2. Töltsön be szánvezetéket kenő olajat. 3. Töltsön olajat a többcélú szűrő-szabályozó-kenő egységbe. 4. Ellenőrizze, hogy elegendő mennyiségű olaj van-e a főorsó olajhűtőjében. 5. Ellenőrizze, hogy elegendő mennyiségű olaj van-e a szerszámlazító henger olajozószelencéjében. 6. Töltsön be hűtő-kenő folyadékot. 7. Ellenőrizze, hogy a levegőnyomás nagyobb-e 6,37 bar-nál. 8. Engedje le a felgyülemlett vizet a többcélú szűrő-szabályozó-kenő egységből. 9. Ellenőrizze, hogy szabályszerűen működik-e a főorsó olajhűtő. 10. Tisztítsa le a főorsó kúpját és kenje be vékonyan rozsdagátló olajjal Heti karbantartás 1. A heti karbantartás során hajtsa végre a napi karbantartás összes műveletét is. 2. Zsírozza be az ellensúly láncát. (A művelethez használjon ecsetet. Ezt a műveletet hagyja figyelmen kívül, ha gép nincs felszerelve kiegyenlítő súllyal.) 3. Nyomjon zsírt a zsírzófejbe az ellensúlytartón a lánckeréktengely kenéséhez. (A művelethez használjon zsírfecskendőt. Ezt a műveletet hagyja figyelmen kívül, ha gép nincs felszerelve kiegyenlítő súllyal.) 4. Tisztítsa meg a szánvezeték olajtartályában levő szűrőszitát. 5. Időszakosan tisztítsa ki a hűtő-kenő folyadék tartályt. 6. Ellenőrizze, hogy szivárog-e a levegő a mágnesszelepeken. 7. Ellenőrizze, hogy az automatikus szerszámcserében tapasztalható-e szabályostól eltérő mozgás. 8. Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a negyedik tengely hidraulikus egységének nyomása (29,42 34,32 bar). 9. Töltsön olajat a szerszámlazító hengerbe (ISO VG 32 cirkulációs olaj). 10. Ellenőrizze, hogy szivárog-e a szánvezetékeket kenő olaj vagy akadozik-e áramlása. 11. Tisztítsa meg a főorsó olajhűtőjében és a villamosszekrény hőcserélőjében (légkondicionáló készülékében) levő szűrőszitákat. NCT Ipari Elektronikai Kft. 53 / 80 Dátum:

54 Féléves karbantartás 1. A féléves karbantartás során hajtsa végre a heti karbantartás összes műveletét is. 2. Állítsa be a Z tengely szánvezetékén a lejtős állítóléceket. 3. Töltsön olajat a főorsó olajhűtőjébe (ingot olaj lásd a klímaberendezés gépkönyvét). 4. Töltsön olajat (ISO VG 32 cirkulációs olajat) a negyedik tengely hidraulikaolajtartályába. 5. Töltsön olajat (hajtóműolajat) a karos szerszámtár hajtóművébe. 6. Szükség szerint hajtsa végre a hűtő-kenő folyadék cseréjét. 7. Tisztítsa meg a szánvezeték olajtartály belső terét. 8. A szerszámot rögzítő és kioldó mechanizmus vonatkozásában állítsa be a szerszámlazítás nagyságát (a 40 számú főorsó esetében ez 0,5-0,7 mm; az 50 számú főorsó esetében 0,7-0,9 mm). 9. Ellenőrizze és állítsa be a főorsó hajtószíjait. 10. Hajtsa végre a gép szintezését. 11. Ellenőrizze és állítsa be a főorsó behúzó erejét (ennek értéke a 40 számú főorsó esetében 6 kn; az 50 számú főorsó esetében 10 kn). 12. A három tengely vonatkozásában távolítsa el a teleszkópos védőberendezést, és ellenőrizze, hogy van-e olaj a szánvezetékeken. 13. A három tengely paraméterei vonatkozásában ellenőrizze, hogy változtak-e az irányváltási hibák Éves karbantartás 1. Az éves karbantartás során hajtsa végre a féléves karbantartás összes műveletét is. 2. A negyedik tengely vonatkozásában cserélje le az olajat (hajtóműolaj). 3. Cserélje le az olajat (ingot olaj) a főorsó olajhűtőjében. 4. A negyedik tengely vonatkozásában cserélje le a hidraulikatartályban levő olajat (hidraulikaolaj vagy cirkulációs olaj). 5. Cserélje le az olajat (hajtóműolaj) a karos szerszámtár hajtóművében. 6. Ellenőrizze, hogy hallható-e szokatlan zaj a három tengely mozgáskor. 7. Ellenőrizze, hogy hallható-e szokatlan zaj a főorsó működésekor A karbantartásért felelős személy A napi és a heti karbantartási munkákat alapvetően a gépkezelő végzi. NCT Ipari Elektronikai Kft. 54 / 80 Dátum:

55 A féléves és az éves karbantartási munkákat az NCT Kft. által kiválóan felkészített és gyakorlattal rendelkező szakember hajtja végre. Jegyezze meg, hogy az időszakos karbantartások elmaradása vagy a gép nem szabályszerű üzemeltetése jelentős mértékben csökkentheti a gép élettartamát. A fentiekben ismertetett karbantartási munkák között szerepnek opcionális funkciók is. Ha a gépen ilyen funkció nincs, akkor az arra vonatkozó karbantartási munkát hagyja figyelmen kívül Kiemelt fontosságú karbantartások A szűrőszita tisztítása A hőcserélő, a légkondicionáló egység és a főorsó olajhűtő szűrőszitájának nincs öntisztító funkciója, ezért azt időszakos tisztításhoz ki kell szerelni. A tisztításhoz használjon sűrített levegőt. Ha eltömődik a hűtő-kenő folyadékot a főorsón keresztül áramoltató készülék, akkor egy erre figyelmeztető jel jelenik meg. Ekkor a szűrőszita tisztításának és cseréjének kézikönyvében előírtak szerint tisztítsa ki a szűrőszitát. A hűtő-kenő folyadék tartályban is található egy szűrőszita. A tartály és a szűrőszita tisztításához időszakosan szerelje ki a tartályt. NCT Ipari Elektronikai Kft. 55 / 80 Dátum:

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.:

KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV KMC-3127 CNC PORTÁLMARÓGÉP GÉPKÖNYV Budapest, Fogarasi út 7. Tel.: KMC-3127 KMC-3127 NCTIpari Elektronikai Kft. 1/16 Dátum: 2015. 11. 20. TARTALOMJEGYZÉK KMC-3127 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 3 2. A GÉP ISMERTETÉSE... 4 2.1. A gép rendeltetése és üzemideje... 4 2.2. A gép

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16 (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT Mindegyik gépet olyan gyárban gyártjuk, ahol állandó hômérsékletet és páratartalmat tartunk fenn. Maximumot a Maximartól! CNC EXPORT KFT H-8152 Kőszárhegy Fő út

Részletesebben

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV

EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT GÉPKÖNYV EmB-1100 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2015. 09. 21. TARTALOMJEGYZÉK EmB-1100 1. A SZERSZÁMGÉPPEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 1.1. Biztonsági

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV Kettős könyökcsuklós műanyag fröccsöntőgép SUPERMASTER SM50 - SM450 Sorozat MACHINERY CO., LTD. TAIWAN Előszó Tisztelt vásárló! Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Csuklókaros kapumotor 900SN-20CS 900SN-20 HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG MUNKA ESZKÖZÖK 3 TECHNIKAI ADATOK MÉRETEK 4 A KAR RÖGZÍTÉSE A KAPUHOZ ÖSSZESZERELÉS 5 KIOLDÁS CSATLAKOZÁSOK A

Részletesebben

BMC-SOROZAT CNC PORTÁLMARÓGÉP

BMC-SOROZAT CNC PORTÁLMARÓGÉP BMC-SOROZAT NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/64 Dátum: 2014.03.28. TARTALOMJEGYZÉK 1. BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 4 2. A GÉP ISMERTETÉSE... 5 2.1. A gép rendeltetése és üzemideje... 5 2.2. A gép háromnézeti képe...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16R (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120.

LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120. LÉGFÜGGÖNY FS 60.9C FS 60.12C FS 90.9C FS 90.12C FS 120.9C FS 120.12C FS 60.9CT FS 60.12CT FS 90.9CT FS 90.12CT FS 120.9CT FS 120.12CT 1 MŰKÖDÉS A légfüggöny lényege, hogy különválasztja egy helyiség levegőjét

Részletesebben

OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV

OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV OLYMPIA PS 510.3C/515.4C KEZELÉSI KÉZIKÖNYV FORGALMAZÓ: GEMSYS EUROPE Kft. www.gemsys.hu BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK A készülék egyszemélyi használatra készült Működési folyamat közben ne végezzen egyéb

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP Art. 8220-8225 FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JCL 52/52A-60/60A CNC ESZTERGAGÉP KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Kiadás dátuma: 2009-04-06 1 / 33 NCT Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETÉS, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...3 1.1. ELŐSZÓ A FELHASZNÁLÓHOZ...3

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT MUNKAASZTAL: X/Y/Z ELMOZDULÁS: A.T.C.: GÉP ALAPTERÜLET forgácsszállító/kihordó szalaggal: A GÉP SÚLYA: GENOVA 20-AS TÍPUSÚ SZERSZÁMTÁR ATC. Karos típusú automatikus szerszámcserélõ

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

Hercules tolókapu motor szerelési leírás

Hercules tolókapu motor szerelési leírás Hercules tolókapu motor szerelési leírás 1 2 Figyelem! Ezen kézikönyvben lévő telepítést csak szakképzett műszaki személy végezheti és nem a végfelhasználó. A telepítést végző szerepe, hogy tájékoztassa

Részletesebben

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230

TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Technikai adatok Mértékegység ROCK ROCK V ROCK 230 TELCOMA ROCK Modellek és jellemzők Önzáró elektromechanikus motor. Motor áramellátása 24 V DC. Működés garantálva 115 fokig. Nagyobb nyitási szögre használja a speciális kiegészítő alkatrészeket a felszerelésnél.

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

Szerelés és használati utasítások

Szerelés és használati utasítások Szerelés és használati utasítások PickUp daru SX 2000 - A ŐRIZZE MEG EZT AZ ÚTMUTATÓT A KÉSŐBBIEKRE DARU SX 2000 - A az érvényes szabványok követelményeivel összhangban tervezve és gyártva, hogy biztosítva

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ XRJ15Lx1, XRJ15Lx2, XRJ15Lx3 Jégkása készítő gép használati útmutató Olvassa el, és a készülék közelében őrizze meg jelen használati útmutatót. Importőr: Vendi Hungária Kft. Szervizbejelentés:

Részletesebben

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás

BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 1 BENINCÁ BOB Használati és üzembe helyezési utasítás 2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék 20 éves gyártási

Részletesebben

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS

VMC-1688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS VMC-688 FÜGGŐLEGES TENGELYŰ CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT NCT Ipari Elektronikai Kft. /36 Dátum: 204.2.7. TARTALOM. LEVEGŐELLÁTÁS... 4 2. OLAJELLÁTÁS... 5 2.. Alkalmazható olajok... 5 2.2. A hűtő-kenő folyadék...

Részletesebben

EXLED-001 (HT-F62413A-10)

EXLED-001 (HT-F62413A-10) LED VILÁGÍTÁS Biztonsági előírások és használati utasítás EXLED-001 (HT-F62413A-10) Köszönjük, hogy ezt a terméket választotta. Kérjük, üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa át ezt a használati utasítást

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások

TARTALOMJEGYZÉK ADATOK. Biztonsági előírások Ventilátor 10029404 Kedves vásárló, Gratulálunk a termék megvásárlásahoz.kérjük, olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat és fordítson különös figyelmet a figyelmeztetésekre a hibák elkerülése végett.a

Részletesebben

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk!

Léghűtő berendezés. Használati útmutató. Biztonsági előírások: Kedves Vásárlónk! Léghűtő berendezés Használati útmutató Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatatót, az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba F45HC F50HC Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire A termékek

Részletesebben

T80 ventilátor használati útmutató

T80 ventilátor használati útmutató T80 ventilátor használati útmutató 1. Tápkábel és 2. Motor állvány 3. Kondenzátor 4. Motor dugvilla 5. Hátsó borítás 6. Légbefúvó 7. Csapágy 8. Áramköri lap 9. Kapcsolódoboz 10. Kapcsoló fedél 11. Kapcsológomb

Részletesebben

Fitnesz állomás

Fitnesz állomás Fitnesz állomás 10006741 10029365 Tisztelt Vásárló, Gratulálunk a megvásárolt termékhez. Olvassa el figyelmesen az útmutatót, és kövesse az alábbi utasításokat, hogy elkerülje a készülék károsodását. Az

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok. VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ VEC típusú központi ventilátorok VEC típusú központi ventilátorok szereléséhez A VEC egy olyan elszívó központi ventilátor család, amelyet kifejezetten a különböző lakó- és kereskedelmi

Részletesebben

Ultrahangos párásító

Ultrahangos párásító Ultrahangos párásító 100318 1003183 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Q30 ventilátor használati útmutató

Q30 ventilátor használati útmutató Q30 ventilátor használati útmutató Fontos! Későbbi használat céljából őrizzük meg az útmutatót. Összeszerelés előtt mindenképp tanulmányozzuk át az útmutatót. utasítások Motor Tápkábel Biztosító anya Hátsó

Részletesebben

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás COLEMAN MACH 3 (61 164 010) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás KEZELÉSI UTASÍTÁS Alaphelyzetben az üzemmód választó kapcsolónak OFF állásban kell lennie. 1. Kapcsolja be a jármű 240 V-os betáplálásának

Részletesebben

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 (Hungarian) DM-SL0003-00 Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői képzettséggel nem rendelkező

Részletesebben

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN MODELLEK : 0201W KÓD : 25-40 180 0202W KÓD : 25-60 180 0302W - KÓD : 32-60 180 FELHASZNÁLÓK TÁJÉKOZTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ INFORMÁCIÓK

Részletesebben

SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor

SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor SUPERMASTER 230Vac, 24Vdc Elektromos láncos ablakmozgató motor KIFELÉ NYÍLÓ ABLAKOK ABLAKPÁRKÁNNYAL ABLAKPÁRKÁNY NÉLKÜL BEFELÉ BUKÓ ABLAK TETŐABLAKOK ÉS KUPOLÁK Műszaki adatok: Táp 230Vac ± 10%, 50Hz 24Vdc±10%

Részletesebben

Helyesbítés. Ipari hajtóművek X.. típussorozatú homlokkerekes és kúp-homlokkerekes hajtóművek 6,8 és 475 knm közötti nyomatékosztályok *21334358_1214*

Helyesbítés. Ipari hajtóművek X.. típussorozatú homlokkerekes és kúp-homlokkerekes hajtóművek 6,8 és 475 knm közötti nyomatékosztályok *21334358_1214* Hajtástechnika \ hajtásautomatizálás \ rendszerintegráció \ szolgáltatások *21334358_1214* Helyesbítés Ipari hajtóművek X.. típussorozatú homlokkerekes és kúp-homlokkerekes hajtóművek 6,8 és 475 knm közötti

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu

Szerelési és kezelési útmutató. Asztali állvány DS (2018/10) hu Szerelési és kezelési útmutató Asztali állvány DS-1 6720889403 (2018/10) hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók....... 2 1 Szimbólum-magyarázatok........................

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné.

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné. Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné. 1 FIGYELMEZTETÉS Az összes biztonsági és muködtetési utasítást el kell olvasni a muveletek megkezdése elott. A helytelen muveletek maradandó

Részletesebben

CNC Függőleges megmunkálóközpont

CNC Függőleges megmunkálóközpont GO98 AKCIÓ a Bemutatóteremből egyenesen az Ön üzemébe CNC Függőleges megmunkálóközpont HSM-116A Mozgástartomány X tengely 1,100mm Y tengely 650mm Z tengely 600mm GO98 SZERSZÁMGÉPEK HSM-116A Oldal: 1-12

Részletesebben

ACK4 Láncos ablakmozgató motor

ACK4 Láncos ablakmozgató motor 1 ACK4 Láncos ablakmozgató motor Telepítési telepítési útmutató Kérjük figyelmesen olvassa el a dokumentumot, mert helytelen beüzemelés okozta meghibásodásért a forgalmazó nem vállalja a garanciát! Amennyiben

Részletesebben

A RC-Systems RC-464M papírvágógép kezelési utasítása

A RC-Systems RC-464M papírvágógép kezelési utasítása A RC-Systems RC-464M papírvágógép kezelési utasítása RC-Systems RC-464M papírvágógép kezelési utasítása. 2 Tartalom: 1) Figyelmeztetés 2) Műszaki adatok 3) A gép leírása 4) Összeszerelés és használat 5)

Részletesebben

BENINCÁ BILL. Használati és üzembe helyezési utasítás. Figyelmeztetés

BENINCÁ BILL. Használati és üzembe helyezési utasítás. Figyelmeztetés 1 BENINCÁ BILL Használati és üzembe helyezési utasítás Figyelmeztetés A szerelés elkezdése előtt, olvassa el, ezen tájékoztatót. Tilos az eszközt az előírtak ellenére, más célra használni. A felhasználót

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6688F Digitális Szigetelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 3 5. Mérési

Részletesebben

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset Z1000/1500. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset Z1000/1500 Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620 Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót!

Starset-Con. Szerelési útmutató. Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! Starset-Con Szerelési útmutató Kérjük felszerelés és üzemelés előtt figyelmesen olvassa át a használati útmutatót! BESZERELÉS ÉS HASZNÁLAT ELŐTT: 1. FIGYELEM: balesetek elkerülése végett az instrukciókat

Részletesebben

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa használati útmutató általános biztonsági tudnivalók 1. Mielőtt a hálózati áramkörhöz csatlakoztatjuk a ventilátort, szakítsuk meg az áramkört a központi biztosítékszekrényben

Részletesebben

UTILE. Felhasználói Kézikönyv GARÁZSKAPU NYITÓ SZETT 70 KG CHAIN 3M ELETTRONIC DIVISION

UTILE. Felhasználói Kézikönyv GARÁZSKAPU NYITÓ SZETT 70 KG CHAIN 3M ELETTRONIC DIVISION ELETTRONIC DIVISION Felhasználói Kézikönyv UTILE 70 KG CHAIN 3M GARÁZSKAPU NYITÓ SZETT FIGYELEM!! Telepítés előtt kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet! TARTALOMJEGYZÉK CSOMAG TARTALMA... 2

Részletesebben

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP

JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP NCT Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 7. JCL-52/60TSM CNC ESZTERGAGÉP KEZELŐI KÉZIKÖNYV Kiadás dátuma: 2009-03-24 1 / 44 NCT Kft. TÁRGYMUTATÓ I. FEJEZET: BEVEZETÉS ÉS BIZTONSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1. Fontos, hogy elolvassa ezt az egész kézikönyvet a berendezés felszerelése és használata előtt. A biztonságos és hatékony

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407

Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Páraelszívó Használati útmutató CTB 6407 CTB 9407 Javaslatok Üzembehelyezés A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen vagy nem megfelelő üzembehelyezésből adódó károkért. A minimális biztonsági távolság

Részletesebben

MD-3 Nokia zenei hangszórók

MD-3 Nokia zenei hangszórók MD-3 Nokia zenei hangszórók MAGYAR Az MD-3 sztereó hangszórók kiváló hangminõséget biztosítanak egy kompatibilis Nokia készüléken vagy más audiokészüléken történõ zenevagy rádióhallgatás közben. A hangszórók

Részletesebben

Nokia Holder Easy Mount HH /2

Nokia Holder Easy Mount HH /2 Nokia Holder Easy Mount HH-12 1 4 2 3 9249387/2 5 7 6 2006 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia és a Nokia Connecting People a Nokia Corporation bejegyzett védjegye. Bevezetõ Ez a rögzítõeszköz lehetõvé

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

Elülső agy/hátsó agy (standard típus)

Elülső agy/hátsó agy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-06 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Elülső agy/hátsó agy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400

Részletesebben

TARTALOM ÓVINTÉZKEDÉSEK...1 TÍPUS ÉS MŰSZAKI ADATOK...1 GOMBOK ÉS FUNKCIÓJUK...2 JELZÉSEK ÉS FUNKCIÓK...5 ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁSOK...

TARTALOM ÓVINTÉZKEDÉSEK...1 TÍPUS ÉS MŰSZAKI ADATOK...1 GOMBOK ÉS FUNKCIÓJUK...2 JELZÉSEK ÉS FUNKCIÓK...5 ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁSOK... MEGJEGYZÉS 1. A borítón látható ábra csak tájékoztatásul szolgál, amely eltérhet a vásárolt terméktől. 2. A légkondicionáló működtetése előtt feltétlenül olvassa el az ÓVINTÉZKEDÉSEK című részt. 3. Ez

Részletesebben

EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD

EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD EmL MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT CSALÁD IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS A megmunkálás pontosságát és a gép jelentősen befolyásolja az időszakos karbantartás is, melyet ez az útmutató foglal össze. A gépet csak

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: www.nct.hu Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 EUMACH FBE

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

CA légrétegződést gátló ventilátorok

CA légrétegződést gátló ventilátorok CA légrétegződést gátló ventilátorok MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2019.03.20. - 2 - A CA típusjelű ventilátorokat nagy légterű, nagy belmagasságú, ipari, kereskedelmi és szolgáltató

Részletesebben

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése

Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése Zárt rendszerű napkollektoros melegvízellátó rendszer telepítése TARTALOM 1. Kollektor összeállítása 2 2. Rendszer összeállítása 5 3. Víztartály feltöltése 5 4. Kollektorkör feltöltése 6 Figyelem! A telepítés

Részletesebben

Telepítési útmutató. SILIN SW200A SW200B automata ajtónyitó P U S H

Telepítési útmutató. SILIN SW200A SW200B automata ajtónyitó P U S H Telepítési útmutató SILIN SW200A SW200B automata ajtónyitó P U S H Tartalom 1 Technikai jellemzők 2 Szerkezeti elemek 3 A telepítés lépései 3.1 Az alaplap telepítése (SW200A) 3.2 Az alaplap telepítése

Részletesebben

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást.

Kompresszor MAC610. Használati utasítás. A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. Kompresszor Használati utasítás A gép használatba vétele elott olvassa el ezt a Használati utasítást. MAC610 További információkért forduljon a legközelebbi meghatalmazott márkakereskedohöz vagy forgalmazóhoz.

Részletesebben

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék)

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) (Hungarian) DM-HB0005-03 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Stepper 2 az 1-ben S3088

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Stepper 2 az 1-ben S3088 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Stepper 2 az 1-ben S3088 FELHASZNÁLÓ KÉZIKÖNYVE BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ Ez a termék kizárólag otthoni használatra, az optimális biztonság érdekében készült. Vegye figyelembe az alábbi biztonsági

Részletesebben

HE mg Ózongenerátor HASZNÁLATI UTASÍTÁS

HE mg Ózongenerátor HASZNÁLATI UTASÍTÁS HE-145 5000mg Ózongenerátor HASZNÁLATI UTASÍTÁS Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, mielőtt használatba veszi ózongenerátorát! A készülék időszakos (nem folyamatos) ózonkezelésre lett

Részletesebben

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata Használati útmutató Flipcut TM A szerszám használata MEGJEGYZÉS: Az alábbiakban részletezett műveleti sorrend a furat elején a kúpsüllyesztés, a furat végén pedig a visszasüllyesztés hagyományos pengével,

Részletesebben

Használati útmutató Tartalom

Használati útmutató Tartalom Használati útmutató Tartalom Általános ismertetés... 2 Belső akkumulátor tesztelése...2 Jármű indítása... 2 Belső akkumulátor töltése...2 Az akkumulátorra nincs garancia... 3 Javaslatok, figyelmeztetések...

Részletesebben

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez)

Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt ET22 és ET14 készlethez) Felszerelési útmutató Lumination TM rögzítőkészlet felületre szereléshez (ET sorozatú, felületre szerelt és készlethez) MIELŐTT HOZZÁKEZDENE A MUNKÁHOZ, olvassa el figyelmesen az összes tudnivalót! ÁRAMÜTÉS

Részletesebben

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP

Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP Danube Hungária kereskedelmi és szolgáltató kft Professzionális mosodatechnika KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DANUBE INTERNATIONAL DD8E ELEKTROMOS SZÁRÍTÓGÉP GYÁRI SZÁM: Levélcím: 2220 Vecsés Bulcsú u. 13. E-mail:

Részletesebben

GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP

GD-600 H/NC HOSSZLYUKFÚRÓGÉP GD-600 H/NC NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/57 Dátum: 2014.05.05. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 2. FIGYELMEZTETŐ CÍMKÉK... 6 3. MŰSZAKI ADATOK... 14 4. A SZERSZÁMGÉP SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PNEUMATIKUS FÚRÓ - ÁTMÉRŐ 13 MM

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PNEUMATIKUS FÚRÓ - ÁTMÉRŐ 13 MM GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

Rövid útmutató Cafitesse 120

Rövid útmutató Cafitesse 120 Rövid útmutató Cafitesse 0 B-05 0.003 A készülék komponenseinek leírása Hűtőtér fedele A kockában és a képen Kártya tartó Alacsony hőmérséklet kijelző Üres állapot kijelző Stop gomb Kezelőtábla Regisztráló

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

IN 1336 Edzőpad HERO

IN 1336 Edzőpad HERO H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó IN 1336 Edzőpad HERO Köszönjük, hogy termékünk megvásárlása mellett döntött. Bármennyire is igyekszünk a legjobb minőség elérésére, 1 előfordulhatnak hiányzó, vagy hibás

Részletesebben

I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V.

I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V. 1 I. Felépítés, kezelőpanel... 3 II. Műszaki adatok... 3 III. Fő biztonsági figyelmeztetések... 3 IV. Kezelési útmutató... 4 V. Egyéb biztonsági figyelmeztetések... 4 VI. Karbantartás... 5 VII. Hibaelhárítás...

Részletesebben

EHVD EHLD. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ

EHVD EHLD. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ EHVD Üzembe helyezési és karbantartási útmutató AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre

Részletesebben

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ishear B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Mechanikus lemezolló gép

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ishear B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Mechanikus lemezolló gép Atlanti-Szerszám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Magyarország Tel.: +36 62 444 021 Fax: +36 62 440 753 E-mail: info@atlanti-szerszam.hu Web: www.atlanti-szerszam.hu Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK / SZAKMAI

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR

ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR ÖSSZECSUKHATÓ MINI SZOBAKERÉKPÁR Termék száma: 1330 HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS: Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a terméket egy egyenes, csúszásmentes felületre helyezze. Ez elengedhetetlen a biztonságos

Részletesebben

Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás

Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás Levegő víz hőszivattyú telepítési utasítás Hőszivattyú egység telepítése 1. A hőszivattyú egységet egy könnyen átszellőző helyre kell telepíteni, ahol elég hely van a bemeneti és kimeneti levegőnek. Ne

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

Biztonsági előírások VIGYÁZAT FIGYELEM

Biztonsági előírások VIGYÁZAT FIGYELEM Biztonsági előírások Mielőtt használná a terméket, olvassa el alaposan ezen kézikönyv utasításait. Miután elolvasta, a felhasználói kézikönyvet tartsa könnyen elérhető és biztonságos helyen. Ha a termék

Részletesebben

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez

Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez Üzembe helyezési és karbantartási útmutató a következő modellekhez SHV Ø 500 PLUS EHV Ø 500 LRGE SHV Ø 630 SPE EHV Ø 630 LRGE SHL Ø 630 SPE GYÁRTÓMŰVI NYILTKOZT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Klarstein Herakles

Klarstein Herakles Klarstein Herakles 10020774 10027718 10027719 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati

Részletesebben

Használati és karbantartási útmutató spin busz A/C rendszer mosó készülékhez ( )

Használati és karbantartási útmutató spin busz A/C rendszer mosó készülékhez ( ) Használati és karbantartási útmutató spin busz A/C rendszer mosó készülékhez (36150082) Bemutatkozás Ez az útmutató tartalmazza a készülék összes karbantartási és használati információját és komplett útikalauza

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

AUTO RÚDADAGOLÓ GÉPKÖNYV

AUTO RÚDADAGOLÓ GÉPKÖNYV AUTO NCT Ipari Elektronikai Kft. 1/144 Dátum: 2014.11.03. TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK... 4 2. MŰSZAKI LEÍRÁS... 5 2.1. Műszaki adatok... 5 2.1.1. A rúdadagoló fő méretei... 5 2.1.2. A rúdadagoló

Részletesebben

Klarstein konyhai robotok

Klarstein konyhai robotok Klarstein konyhai robotok Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. 1.

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON SZÍNES CMOS KAMERÁVAL CIKKSZÁM: HD-2253 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta! Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA Szünetmentes áramforrások Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA 1. Bemutatás Az UPS más néven szünetmentes áramforrás megvédi az ön elektromos berendezéseit, illetve a hálózat kimaradása

Részletesebben

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal

!!!!! SABIANA. SKYSTAR kazettás fan coil berendezések. airtronics. 1. oldal SABIANA SKYSTAR kazettás fan coil berendezések airtronics 1. oldal 2. oldal ALKALMAZÁS: FONTOS: A berendezés telepítése előtt gondosan olvassa el ezt a kézikönyvet A SkyStar berendezéseket kereskedelmi

Részletesebben