rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

Hasonló dokumentumok
Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon


HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ TANÉV




Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Nagypalli Hírhozó január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet!

IX. évfolyam I. szám március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

ZALABÉR ÓVODAI ÉS ISKOLAI TÁJÉKOZTATÓ. 2010/ szám HIRDETÉSEK ZALABÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, ÓVODA

Tisztelt Képviselő Testület! Személyi feltételek: Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2013.

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, szeptember 14.

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.

tanév I. BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT


PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.


Tanulói elégedettség mérés 2011/2012. tanév

Kovács Botond 1. osztály






Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL NOVEMBER 2015.

Munkaközösség tagjai:

Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen

GAUDIOHÍREK január,2. évfolyam 1.szám


EGERÁG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ EGERÁG KULTURÁLIS KÖZPONT EGYESÜLET KIADVÁNYA

A mézelő méh projektterve az általános iskola 3. osztályában

Márti FELHÍVÁS! Március - Tavaszelõ hava. Vallási ünnepek: Jeles napok: Kalendárium

Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola MUNKATERVE 2015/2016. tanév

Palatábla április május. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT- RÓLUNK SZÓL!

Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai ös tanév

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

Az új AJKP generációnak...

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

Visszajelzések osztályoktól

Tavasz, húsvéti ünnepkör projekt

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév

Mondjam vagy mutassam?

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten


I.tanítás nélküli munkanap Megemlékezés az idősekkről Bobák Melinda. tanítók, szaktanárok, szak-mai munkaközösségek vezetőinek véleményezésével






HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK Matematika Testnevelés Matematika Matematika Matematika



J e g y zőkönyv OKB-18/2011. (OKB-45/ )

A században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

Badacsonytomaj, február Csizmarik Béláné igazgató


A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre

RE11344 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN. 3.osztály. Heti 1 óra


MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE



A környék legjobb sulija




Kedves nyolcadik osztályos fiatal!









2010. november Ábrányi Emil Általános Iskolában


















Átírás:

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

MegérkezettaMikulás! Kedves Olvasó! A karácsony közeledtével mindenki szívében megerősödik a szeretet érzése. Végiggondoltad már, mi is az a szeretet? Emlékezz vissza arra, amikor érezted, hogy szeretnek Téged! Gondolj azokra az örömteli percekre, amikor édesanya elkészítette neked a kedvenc ételedet, amikor édesapa jókedvvel focizott veled, amikor ajándékot kaptál a testvéredtől, amikor a tanítónéni megdícsért a jó cselekedetedért, amikor a legjobb barátod kiállt melletted? Ugye érezted, hogy mindezt szeretettel tették? A szeretet a legfontosabb emberi érzés. Ez köti össze a családot, ez élteti a barátságot. A szeretet érzéséhez nem kellenek szavak, azt érzed a szíveddel. Mondd ki bátran a varázsszót: Szeretlek! Fogadd meg az ókori bölcsességet: Ha azt szeretnéd, hogy szeressenek, te is szeress! Decemberi, januári várható programok Téma Pályaválasztási tanácsadás Jön a Mikulás! Zenés Mikulás műsor Adventi játszóház Iskolai karácsonyi ünnepség - szülőknek Iskolai karácsonyi ünnepség Időpont folyamatosan a 8. és a 10. évfolyamon 2014. december 5. 2014. december 8. 14.30 folyamatosan mindkét tagozaton 2014. december 18. 16.00 2014. december 19. 11.00

Friss hírek! A Tea Útja Program 2014. november 27-én, a Tea útja program folytatásaként, meglátogattak Bennünket ismét a Carpe Diem Teaház tulajdonosai (Csilla néni és Dénes bácsi). Minden általuk szervezett délután érdekes, élményekben dús és ismeretekkel teli, hiszen diákjaink különféle teákat kóstolhatnak meg. (pl.: masala - különlegesen gazdag, finom, eredeti indiai fűszerekkel érlelt tea) A teakészítés fortélyát is megtanulhatják, valamint izgalmas történetekkel ismerkedhetnek meg. Tavasszal meghívást kaptunk egy újabb teázásra, ahonnan remélhetőleg szintén kellemes élményekkel térhetünk haza. Köszönjük a lehetőséget Csilla néninek és Dénes bácsinak! Képek a 6.oldalon Akikre büszkék vagyunk! A Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület és a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezetének közös célkitűzése a daganatos betegségek korai megelőzése. Idén is újra kiemelt témaként szerepelt a dohányzás megelőzés, a dohányzás egészségkárosító hatásainak és a dohányfüst okozta megbetegedések kockázati tényezőinek csökkentése. A Füstmentes Világnaphoz kapcsolódva Füstmentes Élet címmel plakátkészítési pályázatot hirdetve, a 7.b osztály tanulói: Áldozó Norbert, Lukács Annamária, Zavarkó Zsolt, NE DOHÁNYOZZ! - felirattal plakátot készítettek, amellyel jutalmat nyertek. Jutalmukat a Fórum Debrecen Bevásárlóközpontban vették át november 20-án. Stroke Napja rajzverseny eredményhírdetése Pénteken 10.évfolyamos előkészítő szakiskolásaink átvették értékes nyereményeiket a "Stroke Napja - Ne késlekedj" rajzpályázaton való sikeres szereplésükért! Tóth Dániel I. helyezett, Jakab Stefi különdíjazott! Köszönjük Zsuzsa néni a felkészítést!

Nyílt Nap a Könnyűipari-ban A Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola a 2015-2016 tanévben az alábbi speciális szakképzést indítja tanulóink részére. Nyolcadikosainknak indul a 9.E előkészítő osztály. Tizedikeseinknek a választható szakmák: bőrtárgykészítő, lakástextil-készítő. Öröm volt a találkozni régi diáktársainkkal! Nyílt Nap a Povolny-ban Interaktív iskolabemutató Szeretettel várja a Povolny Speciális Szakiskola végzős diákjainkat. Nyolcadikosainknak indul a 9.E előkészítő osztály, ahol közismereti tantárgyakat tanulnak, ismételnek, pályaorientáció keretében ismerkednek a szakmákkal. Tizedikeseinknek választható szakmák: kőműves és hidegburkoló, asztalos, kárpitos (új). TÁG - TUDOR Laborórák A felső tagozatos és a 10. évfolyamos tanulóinknak lehetősége nyílt részt venni a Tóth Árpád Gimnázium laboratóriumi foglalkozásain, fizika és biológia témakörben látványos kísérleteket végezhettek.

Interjú Debreceni Józsefné Lia Nénivel Iskolánk volt az első munkahelye? Hány évet töltött a Bárcziban? Érettségi után matematika szakra jelentkeztem a Kossuth Lajos Tudományegyetemre, de nem nyertem felvételt. Rövid ideig az egyetemen, mint laboráns dolgoztam.az iskolánkban, 40 évet dolgoztam, először mint gyermekfelügyelő, majd a tanítóképző elvégzése után a tanítás mellett végeztem el a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát. Emlékszik első munkanapjára? Hogy érezte magát? Nagy izgalommal álltam munkába, hiszen közvetlenül, mint csoportvezető még nem találkoztam a gyerekekkel, de az izgalmam feloldásában sokat segítettek az akkor a diákotthonban dolgozó gyermekfelügyelők. Miért választotta ezt a pályát? Mindig ez volt az álma? Édesapám aki igazgatóhelyettes volt ebben az iskolában a szolgálati lakásban lakott velünk együtt, így 8 éves korom óta mindennapjaimat az itt tanuló, kollégiumban élő gyermekekkel töltöttem. Megszerettem őket, mindenáron pedagógus szerettem volna lenni. Melyik tantárgyat szerette legjobban tanítani? Az olvasás tantárgyat. Régebben még kézimunkát is tanítottunk, nagy kedvencem volt ez a tárgy is. Szívesen tanítottam még a háztartási ismereteket, ezen belül is a főzést. Szokott-e volt tanítványával találkozni? Tartja-e valakivel a kapcsolatot? Többségük vidéken lakik. Velük igen ritkán találkozom. A debreceniek közül is csak néhány tanítványommal szoktam összefutni, találkozni. Munkatársai közül kivel dolgozott a leghosszabb ideig? Alakultak-e ki barátságok? Sorolhatnám a kedves kollégákat, akikkel több éven keresztül dolgoztam együtt, de sokan közülük már nyugdíjba mentek. A még most is aktív dolgozók közül : Szélesné Murvai Ibolya, Németh Judit, Ábelné Oláh Andrea, Törőné Frankó Magdolna, Almásiné Kaplonyi Ágnes tanárnők és Szabó Imre bácsi nevét emelném ki. A leghosszabb ideig testvéremmel, Nóra nénivel dolgoztam, egészen nyugdíjba vonulásáig. Történt-e valami különös, vicces dolog a sok-sok év alatt? Pisti nevű tanítványomnak az volt a szokása, hogy gyufásdobozba gyűjtötte a rovarokat és a szünetekben óvatosan megnézte, hogy mozognak-e még. Történt egyszer, hogy nem bírta kivárni a szünetet és a tanítási órán nagy óvatosan bekukucskált a dobozba, ahonnan gyorsan kirepültek a kis szárnyas rovarok. Erre lett nagy kiabálás, ijedelem! A többiek féltek Pisti kis kedvenceitől és sikongva hozzám szaladtak. Hány gyereke van Lia néninek? Ők is ezt a pályát választották? Két gyermekem van: egy lányom és egy fiam. Mindketten más területen dolgoznak. Mivel tölti legszívesebben szabadidejét? Szabadidőmben szeretek olvasni, kirándulni, férjemmel eljárunk horgászni. Van-e már unokája? Unokám még nincs, de már szívesen játszanék velük, tanítgatnám őket. Milyen tervei vannak az elkövetkezendő nyugdíjas éveire? Nyugdíjasként még többet szeretnék kirándulni, mert nagyon sok olyan hely van az országunkban, amit szívesen megnéznék. Többet szeretnék olvasni és felfrissítem német nyelvtudásomat, amit az utóbbi időben keveset gyakoroltam. Mit üzen a diákoknak? Ne legyenek agresszívek, szeressék, tiszteljék egymást és a felnőtteket! Fogadjanak szót a szüleiknek, tanáraiknak, akik szeretetre, szépre, jóra nevelik őket! Mozogjanak sokat!!!

Karácsonyi keresztrejtvény A vastagon keretezett függőleges sor tartalmazza a megfejtést, ami egy Weöres Sándor vers és egy karácsonyi dal címe. 1 Finom, illatos sütemény 2 Téli sporteszköz a havon siklik 3 A szeretet ünnepe 4 Ez lapul a karácsonyfa alatt 5 A csengettyű ilyen hangot hallat 6 Csillogó tárgy a karácsonyfán 7 Hóból épül, répa az orra 8 Édesség a karácsonyfán S 9 Hóbol készült gömböc 10 Ilyen fa a karácsonyfa K E K C Á Á í Y S M É U A I Ó A Tea Útja Program (képek)

Bárczi Teremlabdarúgó bajnokság Hosszas várakozás után, a gyerekek nagy örömére, ismét sikeresen megszerveztük iskolai labdarúgó bajnokságunkat. A várva várt mérkőzések, pár nap alatt lejátszódtak, élvezetesen teltek. A játékvezető szerepét Csaba bácsi vállalta magára, aki elfogultság nélkül teljesítette ezt a nehéz feladatot. A diákok hősies küzdelme, a következő eredményeket hozta: 3. 4. osztály 5. 6. osztály 7. 8. osztály Szuper kupa győztese 1. 4. osztály 1. 5.ab 1. 7.a 1. 10. osztály 2. 3. osztály 2. 6.a 2. 8.b 3. 6.b 3. 7.b 4. 8.a Sportdélután fiúknak - Táncoktatás lányoknak Melinda néni és István bácsi sportdélutánján a lányok zenés gimnasztikán, a fiúk úgyességi versenyeken bizonyíthatták állóképességüket.

Kapkodd a lábad sor- és váltóverseny 2014. november 15-én, Kecskeméten az Országos Kapkodd a lábad sor- és váltóversenyen 6. helyezést értek el diákjaink. Tanulók: 1. Szabó Norbert 2. Kovács Zoltán 3. Szabó Imre 4. Virág Norbert 5. Tóth Dávid 6. Toldi Patrícia 7. Borbély Márkó 8. Kanalas Krisztofer F.8 F.8 F.7 F.7 F.8 F.6 F.6 F.5 Szívből gratulálunk! Tanulmányi kirándulás a debreceni repülőtéren Előtanulmányként a közlekedési ismeretek témakör feldolgozásához ellátogattunk a 8.b,c. osztályos lányokkal életvitel órán a debreceni reptérre. Miután megérkeztünk a cég kisbuszával, személyes biztonsági ellenőrzésen estünk át. Felmentünk az irányítótoronyba, ahol megmutatták nekünk a járatok koordinálásához szükséges tájékozódó- és mérőműszereket. Megcsodálhattuk az előttünk kifutó londoni gépcsodát. A hangárokban megismerkedtünk a mentőhelikopter és dolgozói feladataival, majd beültünk az AIRPORT tűzoltókocsijába és egy helikopterébe. Szép időben és szép élményekben volt részünk! Köszönet a Debrecen Airport Vezetőségének a segítségért! Kótabé Tünde tanárnő, Kissné Margó néni Debrecen, 2014. nov.

Önkéntes munka a Kossuth gimiből A Csokonai színházban jártunk Tünde nénivel és Julika nénivel Múzeumpedagógiai foglalkozás a Déri Múzeumban Téma: fegyverek, görög harci sisakok

Tudod-e? Jeles napok! DECEMBER 6. Miklós napja ~ Mikulás napja Szent Miklós a szegények, a gyermekek oltalmazója volt, ételt és ajándékot vitt a kicsiknek. Miklós püspök, akit érdemeiért szentté avattak, több mint ezerötszáz éve élt. 13. Luca napja Luca nevében a latin lux = fényesség, világosságjelentésű szó rejtőzik. Ebből következett, hogy a középkorban a szemfájósak védőszentje lett, s mint ilyet, Dante is tisztelte. 24. Ádám, Éva napja A téli napfordulóhoz kapcsolódó, évkezdő ünnepkör jelentős naptári ünnep, Luca után a legjelentősebb, legnagyobb ünnep a karácsony. A népi ünneplésben pogány, egyházi, népi, félnépi, más népektől átvett vagy kalendáriumi szokások, dramatikus játékok ötvöződtek. 25. Karácsony napja Karácsony ideje a régi rómaiaknál a Dies natalis Solis invicti a legyőzhetetlen Nap újjászületésének napja, a téli napfordulat nagy vigassággal, hagyományos ételekkel, ajándékozással, dióra játszással ünnepelt napja a Saturnaliák idején. (Saturnus a földművelés ó-itáliai istenségek közül a legkiválóbb.) Ez a nap sokáig évkezdő volt. 28. Ince napja, Gáspár ~ Aprószentek napja ~ Regelő hétfő Aprószentek napja a római Sigillariák, a gyermekek megörvendeztetésének napja, amikor is általános ajándékozás volt szokásban. A gyermekeket buktákkal ajándékozták meg. Bolondoztak, tréfálkoztak, öregek, fiatalok vesszővel csapkodták egymást, egészséget, termékenységet osztottak egymásnak. 31. Szilveszter napja A rómaiak december 27-én megtartott Saturnalia ünnepének hatására az év búcsúztatására még most is szilveszter éjszakája a legvidámabb éjszaka. Régen is elbúcsúztatták az óeszendőt, s közben számos praktikával, varázslattal igyekeztek kifürkészni a jövendőt. Különösen az eladó lányok voltak kíváncsiak sorsukra, arra, hogy férjhez mennek-e, vagy továbbra is pártában kénytelenek tölteni napjaikat. JANUÁR 1. Újév napja A hónap első napja, latin néven Calendae Januarie, kiskarácsony napja, az újesztendő kezdete. Tele van babonával, mágikus vagy analógiás jellegű szokásokkal. Vidékünkön ez a koledálás ideje, a koledáló pogácsának sütésének ideje, a jóslások napja, az emberek és a gyümölcsfák felköszöntésének napja (a felköszöntött gyümölcsfa majd bő terméssel hálálja meg, hogy nem feledkeztek meg róla), a disznócsülökkel főzött bableves, a füstölt orjával, kolbásszal készült szárma, a töltött káposzta napja, a főtt disznófül evésének napja. 6. Boldizsár napja ~ Vízkereszt vagy háromkirályok napja Zentán a Kukucska nevű Tisza-parti városrészben, melynek lakói igen hagyományőrzők voltak szociális helyzetük miatt is, hallottuk, hogy vízkeresztkor szentelt vízzel megszentelik az udvart, az ólat, lakást, hogy megvédjék az ott élőket, embert, állatot a rossztól, a gonosztól. A családtagok még isznak is a szentelt vízből. A többit pedig elteszik, mert gyógyítóerőt tulajdonítanak neki ők is, mint mások is. Ekkor bontják le a karácsonyi asztalt is. A karácsonyi búzának a felét a kútba dobják, másik felét pedig a jószágok kapják, mert ennek is gyógyereje van..

Ki Kicsoda? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. Bökönyi Ambrus, 2. Ábelné Oláh Andrea, 3. Horákné Béres Zsuzsa, 4. Almásiné Kaplonyi Ágnes, 5. Hornyák Tibor, 6. Kovács Anikó, 7. Szoboszlai Csaba

"De jó volna mindent, mindent elfeledni, de jó volna játszadozó gyermek lenni. Igaz hittel, gyermek szívvel a világgal kibékülni, szeretetben üdvözülni. Ha ez a szép rege igaz hitté válna; Óh de nagy boldogság szállna a világra." Karácsony újévi képeslap részlet Ady Endre: Karácsonyi rege Áldott, Békés Karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendõt kíván a Diákönkormányzat!