1". RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1". RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS"

Átírás

1 1". RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS A rendezvénybiztosítás a személyvédelemhez, a test!ri munkához közel álló biztonsági szakterület. A legnagyobb különbség az, hogy itt nem egy konkrét, vagy kisebb szám> személy védelmét kell megoldani, hanem egy nagyobb csoportét. A hangs>ly a rendezvény zavartalanságán van, mely párosul a személyek biztonságának meg!rzésével. A személyek biztonsága, az emberi élet és testi épség meg!rzése itt is a legels! helyen van. A rendezvény megtartáshoz való jog alapvet! szabadságjog. A Bolgári és Bolitikai Cogok Demzetközi Egyezségokmánya FG. cikke is kimondja: "A békés gyülekezés jogát el kell ismerni. E jog gyakorlását csak a törvényben megállapított olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban az állam biztonsága, a közbiztonság és a közrend, illet!leg a közegészség, a közerkölcs vagy mások jogai és szabadsága védelme érdekében szükségesek." Az el!bbi idézetett azért volt fontos megemlíteni, mert ezeket a szabályokat a biztonsági szolgálatoknak is tiszteletben kell tartaniuk. Rendezvények csoportosítása: Rendezvény igen sokféle lehet. =gy:!" kulturális,!" gazdasági,!" politikai,!" sport,!" tudományos,!" magán,!" állami,!" egyházi, A rendezvények helyszíne szerint:!" közterületen,!" szabadban,!" önálló építményben Jpl. sportcsarnokbank,!" épületegyüttesben,!" magánházban,!" teremben Jpl. szállodai különteremben, K.

2 A személy- és vagyonvédelem területén dolgozók a felsorolt rendezvénytípusok közül els!sorban - meglehet!sen nagy számuk és sokféleségük miatt - a kulturális és sportrendezvények biztosításában vállalnak nagy szerepet. Számszer"ségében ugyan kevesebb a gazdasági jelleg" és magánrendezvény, de ezeken a területeken is jók a vállalkozási lehet!ségek. A rendezvénybiztosítás minden esetben figyelembe kell, hogy vegye a rendezvény típusát. JBl. egy politikai gy"lés, vagy egy sportrendezvény biztosítása más és más feladatokat tesz szükségessé.k Nendezvények zavartalanságát, személy- és A rendezvénybiztosítás vagyonbiztonságát el!segít! biztonsági intézkedések és tevékenységek összessége. A rendezvénybiztosítás célja:!" a rendezvény zavartalanságának biztosítása,!" a rendbontásra irányuló tevékenység megakadályozása,!" illetéktelen személyek kisz"rése és távoltartása,!" a rendezvény valamennyi résztvev!je testi épségének biztosítása, becsületüket csorbító cselekmények megakadályozása,!" rendezvény résztvev!i értékeinek, vagyontárgyainak Jpl. gépjárm"vekk meg!rzése,!" rendbontók kisz"rése és kiemelése,!" rendezvényt biztosító hatóságok munkájának segítése,!" veszélyes tárgyak bevitelének megakadályozása, stb. A rendezvények zavartalan lebonyolításáért minden esetben a rendez! szerv a felel!sb Oörvény mondja ki, hogy amennyiben a rendezvény résztvev!inek magatartása a rendezvény törvényességét veszélyezteti, s a rend másként nem állítható helyre, a szervez! köteles a rendezvényt feloszlatni.

3 A rendezvénybiztosítási feladatok csoportosítása Rendezvénybiztosítás szakaszai: 1. Szakasz Szerz!déskötés!" a rendezvény jogszer"ségének ellen!rzése, Jamennyiben szükséges el!zetes engedély, akkor ennek ellen!rzése, a szervez!k - lehet!ség szerinti P leinformálása,!" a rendezvény szervez!ivel való el!zetes beszélgetés,!" kockázati tényez!k felmérése,!" rend!rséggel való kapcsolatfelvétel szükség szerint,!" szerz!dés Jmegbízási szerz!désk megkötése. 2. Szakasz Szervezés ak helyszínbejárás,!" a biztosításban részt vev!kkel egyeztetés,!" szükséges engedélyek beszerzése Jt"zoltóság, QDOSR, stb.k!" programegyeztetés, bk biztosítási terv elkészítése,!" a szükséges személyi-tárgyi feltételek meghatározása, ck a biztosításban részt vev!k kiválasztása, Jmegtanítása a feladatrak,!" a rendkívüli eseményekre való felkészítés,!" egyéb szükséges feladatok elvégzésre. E. Szakasz Ségrehajtás:!" eligazítás,!" eszközök, felszerelés, Jpl. rádió, névkit"z!k, stb.k ellen!rzése,!" felállítási helyek, feladatok meghatározása,!" személyenkénti feladatok elosztása, meghatározása,!" felállás a rendezvény megkezdése el!tt legalább egy órával,!" hírösszeköttetés ellen!rzése,!" feladat végrehajtás ellen!rzése,

4 A biztosítási terv El!zetes információk beszerzése:!" Telyszínbejárás!" a rendezvénnyel kapcsolatos információk beszerzése Jrésztvev!inek létszáma, várható összetétele, jelzések rendbontásra, Terv elkészítése A biztosítási terv tartalmazza:!" a rendezvénybiztosítók létszámának, elhelyezésének, személy szerinti feladatainak a meghatározását,!" a rend!rséggel történt együttm"ködési feladatok meghatározását Jkapcsolattartásra kijelölt személy kijelölések!" a biztosításhoz szükséges technikai eszközöket,!" a rendezvény részletes forgatókönyvét.!" a kiemelt fontosság> helyszínek, meghatározását,!" közlekedési >tvonalak meghatározását, parkolóhelyek biztosítását,!" energia elosztó biztosítását,!" els!segélyhely kijelölését,!" a biztosítással kapcsolatos minden fontos információt. A rendezvénybiztosítás sikeres végrehajtásának egyik el!feltétele a részvev! állomány célszer" kiválasztása és felkészítése a feladatokra. Uiztosítás kiterjed:!" a rendezvény helyszínének küls! biztosítására!" a rendezvény helyszínének bels! biztosítására Küls! biztosítás!" rendezvény megközelítési >tvonalainak,!" rendezvény kijelölt parkolóinak!rzése,!" bejáratok közvetlen környezetének, kerítés ellen!rzése,!" Stb. Uels! biztosítás:!" bejáratok ellen!rzése,!" illetéktelen bejutás megakadályozása,!" rendezvény bels! rendjének biztosítása,!" rendzavarókkal szembeni els! intézkedés,!" szeszesital, vagy kábítószer hatása alatt álló személyek kisz"rése,!" rendezvényt zavaró magatartás megakadályozása Jhangoskodás, trágár beszéd, stb.k!" SWB személyek fokozott biztonságának megoldása,!" rendezvényen fellép! személyek öltöz!inek biztosítása,!" tiltott tárgyak Jbotok, üvegek, pirotechnikai eszközök, stb.k bevitelének megakadályozása, A rendzavarók ellen -.a van rá le.et!ség - a biztosításban 8elenlév! rend!rség intézkedését kell kérni9

5 A rendezvényen résztvev!k nem jelenhetnek meg fegyveresen, illet!leg felfegyverkezve. Ez vonatkozik a rendezvénybiztosítást végz! biztonsági szolgálat alkalmazottaira is. Fegyveresen jelenik meg a rendezvényen: aki l!fegyvert, vagy robbanóanyagot tart magánál, Felfegyverkezve pedig az, aki er!szak, vagy fenyegetés alkalmazása érdekében az élet kioltására, vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt tart magánál. T"zszerészeti átvizsgálás Egyes rendezvény jellege, vagy bizonyos események bekövetkezése alapján szükségessé válhat a rendezvény t"zszerészeti átvizsgálása, melyet a rend!rség erre kiképzett egysége végez. A t"zszerészeti átvizsgálás lehet: ak Megel!z!, biztonsági átvizsgálás bk Ytólagos - bombafenyegetést követ! - átvizsgálás ak Megel!z!, biztonsági átvizsgálás P a fenyegetettség, vagy az egyéb körülmények alapján P lehet: " Oeljes Jaz egész épületre, területre kiterjed!k, " Nészleges Jcsak meghatározott területekre, pl. a rendezvény helyszínére, illetve a rendezvény közlekedési >tvonalaira kiterjed!k. bk Ytólagos - bombafenyegetést követ! - átvizsgálás Celenleg a bombafenyegetések esetén az átvizsgálást alapvet!en a rend!rség speciális szolgálata végzi.

6 Nendezvénybiztosítás gyakorlati végrehajtása A Bend!rség Szolgálati Szabályzata (#$%&&'( ()))( %() B, rendelet) szerint: A rend!rség t"zszerész alegységei végzik a robbanóanyagokkal, robbantószerekkel kabcsolatosan meghatározott t"zszerészeti tevékenységet( A t"zszerész kirendelése A kirendelésnek tartalmaznia kell az átvizsgálandó helyszín rövid leírását, a terilet nagyságát, Bontos helyét (ébilet esetén földszintes vagy több szintes), amennyiben meghatározható, a robbanószerkezet jellemz!it, mennyiségét, annak a felel!s vezet!nek a nevét, akivel a t"zszerész jár!r BaranCsnokának a kabcsolatot fel kell vennie( A robbantással való fenyegetés, vagy erre Ltaló bejelentés alabján a rend!rm f!kabitányság vezet!je, illetve az Igyelet vezet!je rendelheti ki a kikébzett helyi rend!ri állományt a veszélyeztetett objektlm átvizsgálása Céljából( A t"zszerész jár!r kirendelhet! akkor is, ha a) olyan, veszélyesnek látszó tárgy van a helyszínen, melynek vizsgálata, min!sítése, hatástalanítása t"zszerész szakismeretet igényeln b) a megyei bombakltató CsoBort robbanásveszélyesnek min!sített tárgyat találn C) a megyei bombakltató CsoBort nem áll rendelkezésren d) robbanás következett be, a helyszíni szemle t"zszerész szakmai biztosítására, szaktanácsadói közrem"ködésére van szikségn e) robbanóanyaggal történ! visszaélések vizsgálata során foganatosított A rendezvényen is ki kell alakítani a személyvédelemnél ismertetett védelmi köröket. Wtt is három biztonsági kör kerül kialakításra. Wtt azonban a cél a rendezvény résztvev!inek a biztosítása és ez több személyt és ennek megfelel!en más feladatokat igényel. Védelmi körök: G. Küls! kör. F. Középs! 3. Uels! 1. Küls! védelmi kör Devéb!l is adódóan ez a rendezvény legküls! területét jelenti. Küls! kerítés, parkoló, megközelítési >tvonal. A cél alapvet!en egy küls! sz"r! kialakítása. A rendezvényt zavaró magatartások, b"ncselekmények megakadályozása Jpl. gépjárm" feltörések, gépjárm"b!l lopásokk.

7 2. Középs! védelmi kör Ez legtöbb esetben ez a védelmi vonal közvetlenül a rendezvény helyszínére való bejutást ellen!rzi. JNecepció, regisztrációk A belép!k, meghívók ellen!rzése az illetéktelenek kisz"rése, rend fenntartása az általános feladatok. E. Bels! védelmi kör Ez a rendezvényen közvetlen bels! területét, magát a rendezvény zavartalanságát biztosítja, pl. annak megakadályozása, hogy a színpadi emelvényre illetéktelen személyek feljussanak, vagy az el!adókat, elnökséget zaklassák, megtámadják, stb. A rendezvénybiztosítás nem zárja ki, hogy ezzel párhuzamosan személyvédelmi feladatokat is ellássanak egyes biztonsági személyek. Fontos a két tevékenység lehet!ség szerinti egyeztetése.

S"#$%&'(%)#&#$ A szakmai körökben többféle definíció van jelen, a vonatkozó jogszabály megint más fogalom meghatározást használ.

S#$%&'(%)#&#$ A szakmai körökben többféle definíció van jelen, a vonatkozó jogszabály megint más fogalom meghatározást használ. 9. S"#$%&'(%)#&#$ Személyvédelmi tevékenység fogalma: A személyvédelem Magyarországon már régóta ismert és végzett tevékenység. 8nnek ellenére e tevékenységre nincs egységesen elfogadott meghatározás.

Részletesebben

SECURITY PATENT ÉLŐERŐ

SECURITY PATENT ÉLŐERŐ - 1 - BIZTONSÁGI TERV A terv a Katasztrófa Védelmi Terv mellékletét képezi Amerikai Autós Fesztivál Komárom 2012. 08.10.-08.12. 1 - 2 - I. A rendezvénnyel kapcsolatos adatok A rendezvény megnevezése: Amerikai

Részletesebben

Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes. Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék. jogtanácsos c. főiskolai docens

Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes. Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék. jogtanácsos c. főiskolai docens Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes Zenés, táncos 23/2011 (III.8.) Kormány rendelet, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről (2011. június

Részletesebben

Bevezet! A törvényi szabályozás

Bevezet! A törvényi szabályozás Bevezet! A 90-es évek egyik f! feladata a személy és vagyonvédelem jogi alapokra való helyezése volt, a tulajdonviszonyok átrendez!désének egyenes következményeként. Tarthatatlan volt, hogy pl. a személyvédelem

Részletesebben

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról 2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról A tz elleni védekezésrl, a mszaki mentésrl és a tzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényre, valamint a tzvédelmi szabályzat

Részletesebben

A BUDAPESTI RENDR-FKAPITÁNYSÁG ÉS A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG EGYÜTTMKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSA. a Büntetjogi Segítségnyújtási Programban való részvételrl

A BUDAPESTI RENDR-FKAPITÁNYSÁG ÉS A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG EGYÜTTMKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSA. a Büntetjogi Segítségnyújtási Programban való részvételrl A BUDAPESTI RENDR-FKAPITÁNYSÁG ÉS A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG EGYÜTTMKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSA a Büntetjogi Segítségnyújtási Programban való részvételrl A Budapesti Rendr-fkapitányság (BRFK) képvisel: Gergényi

Részletesebben

Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata

Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata Jelen Szabályzatot a Gaming és esport Sportági Szövetség Elnöksége 3/2018. (XII.06.) határozatával fogadta el és 2018. december 6. napjával

Részletesebben

Ice Beach Kft 2500 Esztergom, Dorogi út 4. sz. alatti Zenés Szórakozóhelyének

Ice Beach Kft 2500 Esztergom, Dorogi út 4. sz. alatti Zenés Szórakozóhelyének Ice Beach Kft 2500 Esztergom, Dorogi út 4. sz. alatti Zenés Szórakozóhelyének B I Z T O N S Á G I T E R VE Készült a a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.

Részletesebben

A sportrendezvények biztosításának gyakorlati tapasztalatai

A sportrendezvények biztosításának gyakorlati tapasztalatai A sportrendezvények biztosításának gyakorlati tapasztalatai Előadó : BUBÁN LÁSZLÓ Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Jogszabályi háttér 2004. évi I. törvény a sportról a sportrendezvények biztonságáról

Részletesebben

$énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés

$énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés !. $énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés A címben leírt meghatározások a vagyonvédelmi tevékenység különböz! szakterületeit jelentik. A =>>?. évi @A. törvény szerint: A szállítmány

Részletesebben

Hollán Ernő Kollégium Házirend

Hollán Ernő Kollégium Házirend Hollán Ernő Kollégium Házirend 1. Bevezető A kollégium házirendjének jogszabályi alapja a 2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésrl, a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

1-27 ! " # # ! $ $ %!$ & '$ !! #' +#' $ %,$! -. $

1-27 !  # # ! $ $ %!$ & '$ !! #' +#' $ %,$! -. $ 1-27 " % & ' ( )' ' * +' %, % - /0 /-& 1 //& /2% /2-% /2/% /2234 /25& 6 7 8 9 /2: /2;< /2= /5 /5- /5/& /52< /:7 /:-, /:/< >0?)?%@>0 09?*?% /:2) /:5% /::>%>% 2-27 2DE /:;& /:=8 /:A% /:B@ /:-C& 5 5-8 5/>

Részletesebben

Ld. bvebben: Fazekas Marianna (szerk.): Közigazgatási jog. Általános rész I. ELTE Eötvös Kiadó. Budapest, o. 2

Ld. bvebben: Fazekas Marianna (szerk.): Közigazgatási jog. Általános rész I. ELTE Eötvös Kiadó. Budapest, o. 2 BALLA ZOLTÁN A RENDÉSZET MKÖDÉSE FELETTI ELLENRZÉSI RENDSZER Egy demokratikus jogállamban a közbiztonság fenntartásáért felels rendészeti szervek intézkedéseiket, kényszerintézkedéseiket, hatósági jogalkalmazásukat

Részletesebben

GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Ezen Közbeszerzési Szabályzat célja, hogy a közbeszerzésekrl szóló 2003. évi CXXIX. tv. (továbbiakban: Kbt.) rendelkezései alapján

Részletesebben

A FERT TAVI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések

A FERT TAVI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések A FERT TAVI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA I. Általános rendelkezések II. A társadalmi szervezet tagsága III. A társadalmi szervezet szervezete és a hatáskörök IV. A társadalmi szervezet pénzügyi

Részletesebben

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE)

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) 2005 Készült 2005. márciusban, a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat

Részletesebben

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet Lezárva: 200. december 31. Hatály: 2000.VI.1. - Hatályos - 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet - a nukleáris anyagok nyilvántartási 1. oldal 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet a nukleáris anyagok nyilvántartási

Részletesebben

Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 34/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 34/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 Marcali Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete a Marcali

Részletesebben

1999. évi LXXIV. törvény

1999. évi LXXIV. törvény 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrl 1 Az Országgylés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

! " # http://oksz.ofi.hu

!  # http://oksz.ofi.hu Egy demokratikus iskolában a konfliktusokat erszakmentes és konstruktív módon, az iskolaközösség minden tagjával való együttmködés jegyében oldják meg. Minden iskola rendelkezik egy képzett szakemberekbl

Részletesebben

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet Hatályos:2011.01.01-33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésérl szóló 2001. évi C. törvény hatálya alá tartozó ügyekben eljáró hatóságok kijelölésérl, valamint

Részletesebben

ORSZÁGOS POLGÁRR SZÖVETSÉG

ORSZÁGOS POLGÁRR SZÖVETSÉG ORSZÁGOS POLGÁRR SZÖVETSÉG Levélcím: Telefon: Fax: BM-tel: BM-fax: 1077 Budapest Király u. 71. 441-1827 441-1794 441-1821 14-334 13-863 Forgatókönyv az Országos Polgárr Napra Az Országos Polgárr Szövetség

Részletesebben

Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2006. (II.17.) Önk. sz. rendelete. a közterület-felügyelet szervezetérl és feladatairól

Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2006. (II.17.) Önk. sz. rendelete. a közterület-felügyelet szervezetérl és feladatairól Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2006. (II.17.) Önk. sz. rendelete a közterület-felügyelet szervezetérl és feladatairól Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség)

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) HUNGARY AMBULANCE MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) www.hunambulance.hu Az egészségügyi biztosítás, mozgóőrségi tevékenység kereteit az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről

Részletesebben

- B E S Z Á M O L Ó -

- B E S Z Á M O L Ó - - B E S Z Á M O L Ó - Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület A Hajdúhadház Város Önkormányzata által 2015. évben nyújtott támogatás felhasználásról Tisztelt Képviselő-testület! A Hajdúhadházi Polgárőr

Részletesebben

A rendezvények rendőrség általi feloszlatására vonatkozójogi szabályozás. és bírósági gyakorlat áttekintése egyes bírósági ítéletek tükrében

A rendezvények rendőrség általi feloszlatására vonatkozójogi szabályozás. és bírósági gyakorlat áttekintése egyes bírósági ítéletek tükrében A rendezvények rendőrség általi feloszlatására vonatkozójogi szabályozás és bírósági gyakorlat áttekintése egyes bírósági ítéletek tükrében Szerző: dr. Varga Eszter 2014. február 1. A gyülekezési jogról

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje

6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje 6. TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉS Szempontjai és az értékelés rendje 6.1. A teljesítmény értékelés törvényi háttere A 2006. évi LXXI törvény (a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról) 9. 40

Részletesebben

A Magyar Gyorsulási Szövetség Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának Mködési Szabályzata (kódex)

A Magyar Gyorsulási Szövetség Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának Mködési Szabályzata (kódex) A Magyar Gyorsulási Szövetség Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának Mködési Szabályzata (kódex) 1. A SZABÁLYZAT HATÁLYA 1. Az MGYSZ alapszabálya alapján létrehozott Katasztrófavédelmi Munkacsoport mködésére

Részletesebben

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete 2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 38,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

Eloterj esztes a KepviselO-testiilet reszere a Budapesti Rendor-fOkapitanysaggal kotendo hasznalatba adasi szerzodesrol

Eloterj esztes a KepviselO-testiilet reszere a Budapesti Rendor-fOkapitanysaggal kotendo hasznalatba adasi szerzodesrol /) CJO' ' ' ". ' ---~,. szamu eloterjesztes Budapest Fovaros X. keriilet Kobanyai Onkormanyzat Jegyzoje Eloterj esztes a KepviselO-testiilet reszere a Budapesti Rendor-fOkapitanysaggal kotendo hasznalatba

Részletesebben

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL. Budapest, 2004.

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL. Budapest, 2004. A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A BÜNTETJOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI PROGRAMRÓL Budapest, 2004. Mirl szól a Büntetjogi Segítségnyújtási Program? A Büntetjogi Segítségnyújtási Program keretében a Magyar

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Készült: 2018. Július Verzió: 1.8 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM Szabálytalanság 1 Dohányzási

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Készült: 2017. szeptember Verzió: 1.7 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Részletesebben

A LENTI VÁROSI BÍRÓSÁG ÉPÜLETÉBEN TARTÓKODÁS SZABÁLYAIRÓL ÉS A BÍRÓSÁGI ÉPÜLET RENDJE FENNTARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

A LENTI VÁROSI BÍRÓSÁG ÉPÜLETÉBEN TARTÓKODÁS SZABÁLYAIRÓL ÉS A BÍRÓSÁGI ÉPÜLET RENDJE FENNTARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT A Lenti Városi Bíróság Elnöke 2012.El.II.B.2. szám A LENTI VÁROSI BÍRÓSÁG ÉPÜLETÉBEN TARTÓKODÁS SZABÁLYAIRÓL ÉS A BÍRÓSÁGI ÉPÜLET RENDJE FENNTARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT - 2 - A Lenti Városi

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT 2010 I TARTALOMJEGYZÉK I. A szabályzat célja, hatálya, értelmez rendelkezések 1 II. A környezetvédelmi tevékenység egyetemi rendszere 4 III. Környezetvédelmi

Részletesebben

Az objektumok és a biztonság általános kérdései

Az objektumok és a biztonság általános kérdései ". Az objektumok és a biztonság általános kérdései Az objektumok fogalma Az objektum egyes szervezeteknél pl. rendvédelmi szerveknél, vagy a személy- és vagyonvédelmi területen használt fogalom.?ltalános

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2017. április Verzió: 1.6 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Szabálytalanság Dohányzási és e-dohányzási tilalom

Részletesebben

A FELSDUNAI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések

A FELSDUNAI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések A FELSDUNAI VÍZI POLGÁRR EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA I. Általános rendelkezések II. A társadalmi szervezet tagsága III. A társadalmi szervezet szervezete és a hatáskörök IV. A társadalmi szervezet pénzügyi

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgylése a közoktatásról

Részletesebben

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata Előadó Rinyu Ferenc A biztonság üzemeltetés (állapot) elérése nem elsősorban technikai kérdés, sokkal inkább rendszerszintű

Részletesebben

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT MAGYAR GYORSULÁSI SZÖVETSÉG 7100. Szekszárd Keselysi út 3. Nyilv.sz: 64071. IHRA tagsz.: 42862. SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT 2012. Február 18. (v1.2) A MAGYAR GYORSULÁSI SZÖVETSÉG SPORTFEGYELMI SZABÁLYZATA

Részletesebben

BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁS

BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁS BM ORSZÁGOS ATLÉTIKAI BAJNOKSÁG Debrecen, 2016. június 02. BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁS 1. A verseny céljai: Versenyzési, sportolási lehetséggel biztosítani Belügyminisztérium dolgozóinak

Részletesebben

ÁGAZATI NAGYBANI KERETTANTERVI KIVONAT

ÁGAZATI NAGYBANI KERETTANTERVI KIVONAT ÁGAZATI NAGYBANI KERETTANTERVI KIVONAT I. 9. évf. 1. Fegyveres szervek és vagyonvédelem I. tantárgy 72 óra 1.3.1. A magyarországi fegyveres szervek története 6 óra 1.3.2. Fegyveres szervek alapismerete

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 2 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgylésének Jogi, Ügyrendi és Bnmegelzési Bizottsága. Iktsz.: 37.348-7/2007. ELTERJESZTÉS. 2007. június 28-i ülésére

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgylésének Jogi, Ügyrendi és Bnmegelzési Bizottsága. Iktsz.: 37.348-7/2007. ELTERJESZTÉS. 2007. június 28-i ülésére Kecskemét Megyei Jogú Város Közgylésének Jogi, Ügyrendi és Bnmegelzési Bizottsága Iktsz.: 37.348-7/2007. ELTERJESZTÉS Kecskemét Megyei Jogú Város Közgylésének 2007. június 28-i ülésére Tárgy: A93/2007.(III.8.)

Részletesebben

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének. 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete. az önkormányzat. Szervezeti és Mködési Szabályzatáról

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének. 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete. az önkormányzat. Szervezeti és Mködési Szabályzatáról Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének 4/2007.(III.29.) Kt. számú rendelete az önkormányzat Szervezeti és Mködési Szabályzatáról - 2 0 0 7 - 2 B e v e z e t é s A Magyar Köztársaság Országgylése

Részletesebben

KIVONAT. 2004. szeptember 21-i rendkívüli ülésérl készült jegyzkönyvébl

KIVONAT. 2004. szeptember 21-i rendkívüli ülésérl készült jegyzkönyvébl KIVONAT Szentendre Város Önkormányzat Képvisel-testületének 2004. szeptember 21-i rendkívüli ülésérl készült jegyzkönyvébl 2/B Sürgsségi indítvány a Szentendrei Városfejlesztési Kht. alapító okiratának

Részletesebben

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok )

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) Közrendvédelmi ismeretek tantárgy Nagy Attila r.alezredes tantárgyfelelős A 9. évfolyam tantárgyaihoz tartozó, 1.3.2. Fegyveres szervek alapismeretek

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2006 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen mköd önálló átfogó szervezeti egység, mely ellátja az egyetem igazgatási

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet. Gyermekjóléti Központ

Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet. Gyermekjóléti Központ Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet Gyermekjóléti Központ A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézetének Házirendjét Sopron és Környéke Szociális - Gyermekjóléti

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2017. szeptember Verzió: 1.7 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM Kivitelező Társaságokra Szabálytalanság Szankcionálási

Részletesebben

Az itsmf Informatikai Szolgáltatásmenedzsment Fórum Magyarország Egyesület Alapszabálya

Az itsmf Informatikai Szolgáltatásmenedzsment Fórum Magyarország Egyesület Alapszabálya Az itsmf Informatikai Szolgáltatásmenedzsment Fórum Magyarország Egyesület Alapszabálya egységes szerkezetben a 2014. szeptember 10-i hatályú módosításokkal, amelyek vastagon szedve, dlt betvel kerülnek

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA FÖLDEÁKI GYERMEKMOSOLY ÓVODA SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA Hatálybalépés: 2009. szeptember 9. Herczegné Varga Anikó óvodavezet Földeák Község Önkormányzatának Képviseltestülete.. számú Kt. határozatával

Részletesebben

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervez? szakképesítés OKJ azonosító: 51 345 01 A tanfolyam felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: E-000327/2014/A025 A Kulturális

Részletesebben

52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet. a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól *

52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet. a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól * 52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól * Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

1989. évi II. TÖRVÉNY. az egyesülési jogról 1

1989. évi II. TÖRVÉNY. az egyesülési jogról 1 1989. évi II. TÖRVÉNY az egyesülési jogról 1 Az Országgylés az egyesülési szabadság érvényesülése érdekében összhangban az Alkotmány, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának

Részletesebben

Nyilvánosságra hozatali követelmények 2008 teljes év TARTALOMJEGYZÉK

Nyilvánosságra hozatali követelmények 2008 teljes év TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK I SZIGETVÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET 2008 ÉVI GAZDÁLKODÁSI EREDMÉNYE... 2 I.1 PUBLIKUS MÉRLEG ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS... 4 II SZIGETVÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSI ELVEI MÓDSZEREI... 6

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2018. Október Verzió: 1.9 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Szabálytalanság Dohányzási és

Részletesebben

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján 428 785 Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS 21-216. évi adatai alapján 431 935 451 51 358 81 39 394 267 628 278 263 Bűncselekmények

Részletesebben

V. Az értékelés, jutalmazás elvei, formái

V. Az értékelés, jutalmazás elvei, formái V. Az értékelés, jutalmazás elvei, formái V. 1. A tanulók értékelése A tanuló magatartásának, szorgalmának értékelését, a magasabb évfolyamra lépés feltételeit és tanulmányi eredményének értékelési elveit,

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2016. november Verzió: 1.5 1 2 3 4 5 6 7 8 Szabálytalanság Dohányzási és e-dohányzási tilalom megsértése.

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2018. Július Verzió: 1.8 MUNKAVÉDEL EM TŰZVÉDELEM 1 2 3 4 5 6 7 8 Szabálytalanság Dohányzási és e

Részletesebben

A Zwack Unicum Likripari és Kereskedelmi Nyrt. Felügyelbizottságának Ügyrendje

A Zwack Unicum Likripari és Kereskedelmi Nyrt. Felügyelbizottságának Ügyrendje A Zwack Unicum Likripari és Kereskedelmi Nyrt. Felügyelbizottságának Ügyrendje A 2006. évi IV. törvény elírása, valamint az Alapszabály alapján a Zwack Unicum Likripari és Kereskedelmi Részvénytársaság

Részletesebben

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK

KÖRNYEZETI CÉLOK ÉS PROGRAMOK Cél: a környezettudatos magatartás elmélyítése Előirányzat Az oktatók körében a szemlélet tudatosítása (oktatói értekezletek keretében félévenként legalább két alkalommal) Az oktatási tevékenység környezeti

Részletesebben

Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl

Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl A Pápa Város Önkormányzata Képviseltestülete az államháztartásról szóló, többször módosított

Részletesebben

Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről

Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről Árnyékjelentés az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény érvényesüléséről Jogforrások egymáshoz való viszonya A Törvények Alkotmány Nemzetközi egyezmények Közoktatási törvény dr. Jásper András előadása Rendeletek

Részletesebben

1. A házirend célja: Jelen házirend célja, hogy megállapítsa a Közösségi Ház épületét használók jogainak és kötelességeinek gyakorlásának módját.

1. A házirend célja: Jelen házirend célja, hogy megállapítsa a Közösségi Ház épületét használók jogainak és kötelességeinek gyakorlásának módját. Sásdi Általános Művelődési Központ Városi Könyvtára és Művelődési Központja Közösségi Ház Házirend Általános információk: Az intézmény neve: Sásdi Általános Művelődési Központ Székhelye: 7370 Sásd Rákóczi

Részletesebben

1. Rendezvények a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. Kormányrendelet alapján

1. Rendezvények a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. Kormányrendelet alapján Jogi segédlet a rendezvények szervezéséhez Az egyetemek és főiskolák által megrendezésre kerülő rendezvények általánosságban nem esnek a tárgyban alkotott jelenleg is hatályos jogszabályok alkalmazási

Részletesebben

9/2009. (II. 27.) ÖM rendelet

9/2009. (II. 27.) ÖM rendelet 9/2009. (II. 27.) ÖM rendelet az önkormányzati miniszter által adományozható elismerésekrl, az elismerésben részesíthetk körérl, valamint az elismerésben részesítés feltételeirl és rendjérl Az 1-6., 15-32.,

Részletesebben

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év

A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában év IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM RENDÉSZETI KODIFIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY STATISZTIKAI ÉS ELEMZŐ OSZTÁY A gyermek- és ifjúkori bűnözés adatai az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Szám: A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2009. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Készült: az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998 (XII.30.) Korm. rendelet 2. 18. pontja

Részletesebben

AZ IPARI PARKOK EGYESÜLET szolgáltatási és támogatási rendszere

AZ IPARI PARKOK EGYESÜLET szolgáltatási és támogatási rendszere AZ IPARI PARKOK EGYESÜLET szolgáltatási és támogatási rendszere (Az IPE 1997. és 1999. évi rendes közgyléseinek állásfoglalásai szerint) 1. A szolgáltatási és támogatási rendszer továbbfejlesztésének indokoltsága

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzatának. 10/1999. (IV. 28.) számú rendelete. a helyi közmveldésrl

Letenye Város Önkormányzatának. 10/1999. (IV. 28.) számú rendelete. a helyi közmveldésrl Letenye Város Önkormányzatának 10/1999. (IV. 28.) számú rendelete a helyi közmveldésrl Letenye Város Önkormányzata A kulturális javak védelmérl és a muzeális intézményekrl, a nyilvános könyvtári ellátásról

Részletesebben

évi XLII. Törvényre (a nemdohányzók védelméről, után módosított)

évi XLII. Törvényre (a nemdohányzók védelméről, után módosított) Biztonsági,- menekítési és kiürítési terv a Debrecziner Gourmet Fesztivál rendezvényre Debrecen, 2017. június 23-24-25. Nagyerdő, Békás-tó Figyelemmel: - a 2005. évi CXXXIII. Törvényre, a személy- és vagyonvédelemről

Részletesebben

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki.

1.2.A Házirend tárgyi hatálya az Orientációs Napok elnevezésű rendezvényre terjed ki. HÁZIREND A kari Orientációs Napok célja, hogy lehetőséget teremtsen a Karra felvételt nyert, személyek (továbbiakban: gólyák) számára, hogy a tanév megkezdése előtt megismerkedjenek az egyetemi és kari

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgylésének../2008. (...) rendelete a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervrl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgylése a környezet védelmének általános szabályairól

Részletesebben

javadalmazási politikája

javadalmazási politikája Az MKB-Euroleasing Zrt. 7/2012. (XI.22.) sz., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. 5/2012. (XI.22.) sz. és az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt. 5/2012. (XI.22.) sz. igazgatósági határozatával elfogadott javadalmazási

Részletesebben

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata A Beszerzési Vezetők Klubja Szervezeti és Működési Szabályzata A Vezetőség elfogadta: 2016. március 25. A Tagság megszavazta és egyben életbe lépett: 2016. április 06. BVK-SZMSZ 20160406.final 1/8 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az informatikai katasztrófa elhárítás menete

Az informatikai katasztrófa elhárítás menete Az informatikai katasztrófa elhárítás menete A katasztrófa elhárításáért felelős személyek meghatározása Cég vezetője (ügyvezető): A Cég vezetője a katasztrófa elhárítás első számú vezetője. Feladata:

Részletesebben

A mérkőzések biztonsági ellenőrzésének tapasztalatai. Előadó : BUBÁN LÁSZLÓ Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Jogszabályi háttér

A mérkőzések biztonsági ellenőrzésének tapasztalatai. Előadó : BUBÁN LÁSZLÓ Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Jogszabályi háttér A mérkőzések biztonsági ellenőrzésének tapasztalatai Előadó : BUBÁN LÁSZLÓ Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Jogszabályi háttér 2004. évi I. törvény a sportról a sportrendezvények biztonságáról

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. munkavállalói és telephellyel rendelkező társaságok munkavállalói részére Készült: 2016. április Verzió: 1.4 BC telephelyi munkavállalókra Szabálytalanság Elkövető

Részletesebben

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről 2014 Szabó Tiborné Az egyesület elnöke Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Az egyesület jogállása: A polgárőrség önálló civil

Részletesebben

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga XV. Fejezet Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények 160. Emberölés 161. Erős felindulásban elkövetett emberölés

Részletesebben

BÉLA MÚZEUM. .. /2013.( ) határozatával Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének Népjóléti Bizottsága

BÉLA MÚZEUM. .. /2013.( ) határozatával Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének Népjóléti Bizottsága 4. melléklet A DORNYAYD BÉLA MÚZEUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Dr. Szirácsik Éva igazgató Elfogadta: Jóváhagyta: Érvényes:.. /2013.( ) határozatával Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének

Részletesebben

Kishajók felelsségbiztosítása 1. Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása

Kishajók felelsségbiztosítása 1. Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása Kishajók felelsségbiztosítása 1 Szabályzat Kishajók felelsségbiztosítása Kishajók felelsségbiztosítása 2 Tartalomjegyzék 1. A biztosítás tárgya...3 2. Szerzd, biztosított...3 3. Együttbiztosított személyek...3

Részletesebben

s z a b á l y z a t o t

s z a b á l y z a t o t Keszthelyi Városi Bíróság Elnöke 2012.El.II.B.3. szám. A Keszthelyi Városi Bíróság Elnökének 1/2012. számú szabályzata a bírósági épületben tartózkodás szabályairól és a bírósági épület rendje fenntartásának

Részletesebben

I G A Z G A T Á S I, J O G I É S S Z E R V E Z É S I I G A Z G A T Ó S Á G

I G A Z G A T Á S I, J O G I É S S Z E R V E Z É S I I G A Z G A T Ó S Á G Szervezeti és Működési Rend 2. melléklete: Igazgatási, Jogi és Szervezési Igazgatóság működési rendje 2015 15. S z a b á l y z a t Oldal: 2/12. Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta Beosztás mb. jogi igazgató

Részletesebben

tárgy: törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése

tárgy: törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály, Törvényességi Felügyeleti Osztály 1052 Budapest, Városház utca 7. tárgy: törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése Tisztelt Kormányhivatal! A Társaság

Részletesebben

E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S

E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S E G Y Ü T T MKÖDÉSI K E R E T M E G Á L L A P O D Á S amely létrejött egyrészrl: név: Város Önkormányzata székhely: 2000, Városház tér 1-3. PIR törzsszám: 395368 KSH azonosító: 1315440 adószám: 15395364-2-13

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E. az Újpesti Közterület-felügyeletről

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E. az Újpesti Közterület-felügyeletről Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E az Újpesti Közterület-felügyeletről (T E R V E Z E T) Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat

Részletesebben

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN Dr. Koltai Zoltán PhD, egyetemi docens (PTE FEEK) Dr. habil. Nemeskéri Zsolt, egyetemi docens (PTE

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

A Hivatal szervezeti felépítése, a szervezeti egységek főbb feladatai

A Hivatal szervezeti felépítése, a szervezeti egységek főbb feladatai A Hivatal szervezeti felépítése, a szervezeti egységek főbb feladatai TITKÁRSÁG (osztály) képviselőtestület, városrészi önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, bizottságok tevékenységével kapcsolatos

Részletesebben

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete 2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

A Társaság 2008. június 26. napján tartott éves rendes közgylése 5/2008.06.26. sz. határozatával jóváhagyta a jelen jelentést.

A Társaság 2008. június 26. napján tartott éves rendes közgylése 5/2008.06.26. sz. határozatával jóváhagyta a jelen jelentést. JELENTÉS A FELELS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI GYAKORLATRÓL A BUDAPESTI ÉRTÉKTZSDE ZRT. ÁLTAL KÖZZÉTETT FELELS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI AJÁNLÁSOK ( AJÁNLÁSOK ) ALAPJÁN A Zwack Unicum Nyrt. (a Társaság ) Felügyel Bizottsága

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelete a sportrendezvénynaptárról

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelete a sportrendezvénynaptárról 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelete a sportrendezvénynaptárról Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

FERENCZY IDA ÓVODA Szervezeti és Működési Szabályzata

FERENCZY IDA ÓVODA Szervezeti és Működési Szabályzata Szervezeti és Működési Szabályzata Tartalom 1 Általános rendelkezések... 5 1.1 A Szervezeti és Működési Szabályzat célja, jogszabályi alapja... 5 1.2 A Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása, jóváhagyása,

Részletesebben