AZ ELSŐ RÉGÉSZEK NYOMÁBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ELSŐ RÉGÉSZEK NYOMÁBAN"

Átírás

1 AZ ELSŐ RÉGÉSZEK NYOMÁBAN A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM PROJEKTTERVE A 2018-AS DIGITÁLIS TÉMAHÉTRE MELLÉKLET Készítette: Dembitz Gabriella Kevély Flóra A PROGRAM RÉSZLETES MENETE: 1. TANÍTÁSI EGYSÉG (2*60 perc) A kétrészes történelemórán a pedagógus segítségével a diákok betekintést nyernek a modern régészet kialakulásának kezdeti időszakába. 1.1 Bevezetésként érdemes megemlíteni, hogy az 1880-es évek előtt a régiségeket nem gyűjtötték szisztematikusan, a földből előkerült őskori és ókori tárgyaknak főleg dekorációs értéket tulajdonítottak (lásd például: Pompeii és Herculaneum). Az emberiség történelmének hosszát sokáig az Ószövetség alapján határozták meg. Charles Darwin 1859-ben megjelenő A fajok eredete természetes kiválasztódás útján, majd az 1871-ben kiadott Az ember származása és a nemi kiválasztás című műve alapjaiban rengette meg a korábban elfogadott ószövetségi teremtéstörténet tanait. Az 1800-as évekre egyre nagyobb számban előkerült őskori leletek hatására a Biblia tanításait legvégsőkig védelmezőknek is be kellett látni, hogy az emberhez köthető történelem az addig elfogadotthoz képest jóval hosszabb időre nyúlik vissza. (Történelem 9. osztályos tankönyv, 9. oldal, ismétlés. Részletesebben: Colin Renfew Paul Bahn: Régészet: elmélet, módszer, gyakorlat. Osiris Kiadó, Budapest, ) Itt beszélhetünk a régészet kezdeteiről, fejlődéséről stb Ezt követően a diákok megismerkednek az ókori Egyiptom modern kori újrafelfedezésének történetével, az 1789-es napóleoni hadjárattal és eseményeivel, a Description de l Égypte (Egyiptom leírása) című munka megszületésével, a rosette-i kő felfedezésével. Description de l Égypte online:

2 Levetíthető a diákoknak egészében vagy részleteiben: Az ókori Egyiptom felfedezése (Quest for Ancient Egypt) magyarul beszélő, ismeretterjesztő filmsorozat, 3*50 perc, 2000 Egyiptom újrafelfedezéséről részletesen: John Baines Jaromír Málek: Az ókori Egyiptom atlasza. Helikon Kiadó, Budapest, Nicholas Reeves, Az ókori Egyiptom felfedezésének krónikája. Carthaphilus Kiadó, Budapest, Jean-François Champollion a rosette-i kő segítségével fejtette meg 1822-ben az egyiptomi hieroglif írást. A Description de l Égypte publikálása és a hieroglifák megfejtése felkeltette az érdeklődést az ókori egyiptomi emlékek iránt. Hamarosan megszülettek az első szótárak, nyelvtankönyvek és ezzel együtt az egyiptológia tudománya. Jean-François Champollion és az egyiptomi hieroglif írás megfejtése: (Ha kihagyják a 2. tanegységet, itt is levetíthető: British Museum 3D modellje: A hieroglifák megfejtését követően már nemcsak utazók és műgyűjtők, hanem egyre több kutató látogatott Egyiptomba. Közülük is kiemelkedett Sir William Flinders Petrie brit régész ( ), aki 1880-tól ásott Egyiptomban. Számos jelentős régészeti lelőhelyen dolgozott országszerte és nemcsak a szép tárgyakat gyűjtötte, hanem minden leletet alaposan dokumentált és publikált.

3 (Petrie Museum: Back Fülöp magyar kereskedő és üzletember 1906-ban ásatásokat kezdeményezett és támogatott Egyiptomban (Saruna és Gamhud). A leletek egy részét ma a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye őrzi Digitális feladat: 2.1. Számos illusztráció, rajz, majd fénykép készült ebben az időszakban: a diákok utánuk tudnak keresni az interneten. Készítsenek kis csoportokban akkor és most összehasonlító tablókat! Javasolt választható lelőhelyek: Gíza: piramisok, szfinx Szakkara: Dzsószer fáraó lépcsős piramisa Abüdosz: I. Széthi temploma Théba (mai Luxor): 1. karnaki Amon-templom 2. Luxori templom 3. Memnón kolosszusok 4. Királyok völgye Edfu: Hórusz-templom Dendera: Hathor-templom Philae szigete (Asszuán): Ízisz-templom Abu Szimbel: II. Ramszesz temploma

4 Példa:

5 2.2. A lelőhelyeket keressék meg térképen is. Jelöljék be csapatonként őket egy közös digitális térképre. Ha van rá mód, az elkészített fotót vagy prezentációt is illesszék a térképre (például MapHub).

6 Google Earth alkalmazással pontosan megfigyelhetik a lelőhelyek mai fekvését, gyakran az ókori emlékek 3D rekonstrukciójával kiegészítve: A gízai piramisok és a mai Kairó: Asszuán és a Nílus első kataraktája:

7 2.3. Olvassanak utána a lelőhelyeknek (John Baines Jaromír Málek: Az ókori Egyiptom atlasza. Helikon Kiadó, Budapest, 2000). Minden kis csapat mutassa be a lelőhelyét a társaknak az interaktív térkép mellett. Javasolt korabeli művek: Description de l Égypte: Karl Richard Lepsius: Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien nach den zeichnungen der von Seiner Majestaet dem koenige von Preussen Friedrich Wilhelm IV kötet = Lepsius: Denkmaeler Gíza, Szakkara: Description de l Égypte, 2,2,5: Planches 5: Antiquités, Paris, Abüdosz: Théba (mai Luxor): Karnaki Amon-templom, Luxori templom: Lepsius: Denkmaeler, Abtheilung I, Band II, Band III Memnón kolosszusok, Királyok völgye: Lepsius: Denkmaeler, Abtheilung I, Band II, Band III Edfu, Dendera: Philae:

8 Abu Szimbel: Például David Roberts További korai illusztrációk: Émile Prisse d Avennes, Giovanni Battista Belzoni, Libay Károly Lajos David Roberts stb. Fényképek: Ezután a diákok megismerkednek Howard Carter életével, a Tutanhamon-sír felfedezésének történetével: Howard Carter A. C. Mace, Tut-ankh-Amen sírja. Budapest, 1923, Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon: egy fáraó élete és halála. Corvina Kiadó, Budapest, A honlapon megkeresik a Tutanhamon-sír elhelyezkedését a Királyok völgyében (KV 62), és Griffith Institute honlapjának segítségével archív fényképeket keresnek a sír tartalmáról. Griffith Institute:

9 Ha a diákokat érdekli, hogyan válhatnak ők is régésszé: TANÍTÁSI EGYSÉG (2*45 perc) 1. Bevezetésként a diákok eredeti archív filmeket néznek a Tutanhamon-sír megtalálásáról, megtekintik a British Museumnak a rosette-i kő 3D modelljéről készült videóját stb Ezt követően keressenek a diákok eredeti újságcikkeket az interneten a sír felfedezéséről, a sírkamra felnyitásáról stb. Ezek közül több Lord Carnarvon hirtelen haláláról tudósít, és azonnal felmerül a fáraó átkának lehetősége. Vitassák meg, mi okozta a lord halálát! Példák:

10

11

12

13

14 óta a Tutanhamon-sír egy új, feltáratlan termének létezése tartja lázban a világot. Végezzenek kutatást a diákok az interneten, hogy miben áll a felfedezés újdonsága. Az olvasottakat vitassák meg egymással A tanítási egység második részében a diákok kis csoportokra osztva tanulmányozzák a például a Szépművészeti Múzeum, a Metropolitan Museum, a British Museum és a Musée du Louvre angol nyelvű honlapjait, majd tartsanak rövid prezentációt, amelynek tartalmaznia kell a választott gyűjtemények főbb műveit (3-3 művet) egy rövid ismertetéssel. Példák: Szépművészeti Múzeum, Budapest: angol nyelv választható Főbb művek: Papnő Hathor istennő jelvényével, Imhotep szobra, Sesonq trónörökös szobra, Királyszobor felső része stb. Ägyiptisches Museum, Berlin: Például Nefertiti büsztje, a berlini zöld fej stb. Biritsh Museum, London: pt.aspx Például a rosette-i kő, II. Ramszesz kolosszusának töredéke stb. ctid=117633&partid=1 Musée du Louvre, Párizs: Például az írnok szobra, a denderai zodiákus stb. The Metropolitan Museum, New York:

15 Például: William a viziló, denduri templom stb. A világ összes egyiptomi gyűjteményének listája: A diákok tulajdonképpen bármit választhatnak, ami nekik tetszik. Lényeges, hogy a tárgyakat minimum 10 mondatban bemutassák. A leírás tartalmazza, hogy a műtárgy kit/mit ábrázol, milyen anyagból készült, a méreteit, hogy milyen célra készült (sírba, templomba, használati tárgy stb.) és ha tudjuk, előkerülésének körülményeit és származási helyét. 3. TANÍTÁSI EGYSÉG (60 PERC) 1. A Szépművészeti Múzeum egyiptológusai a Digitális Témahét során bármikor megnézhető online adásban rövid előadást tartanak az ókori egyiptomi túlvilági elképzelésekről és az egyiptomi sírokban elhelyezett tárgyakról, amelyek közül néhányat részletesen bemutatnak. (A Digitális Témahét folyamán bármikor szabadon megnézhető videó linkjét a Szépművészeti Múzeum biztosítja. Erről részletesen a Témahetet megelőzően a látogatás múzeumpedagógia-iskolások évesek Digitális Témahét, Az első régészek nyomában menüben adunk majd információt.) 2. Ezt követően a diákok csoportokban digitális kutatási naplót készítenek egy korábban már megismert, szabadon választható Egyiptomi Gyűjtemény tárgyait felhasználva. Kritérium, hogy csak sírból előkerült tárgyak szerepelhetnek a naplóban. A naplónak tartalmaznia kell minimum 5 tárgy fotóját, rövid leírását, méreteit, anyagát, az előkerülés helyét, és ha ismert a körülményeit stb. A napló írásához segítséget nyújthat a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének katalógusa és a Griffith Institute Online Archívuma, amelyben többek között Howard Carter ásatási feljegyzései is megtalálhatók (padlet, sway, prezi, piktochart, stb.) Sírból előkerült tárgyak: koporsó, kanopuszedények, usébtik, halotti sztélék, áldozati táblák, amulettek stb. - tárgytípus - sírfelszerelés Howard Carter régész aprólékos feljegyzéseket készített a Tutanhamon-sír leleteiről, a tárgyleírások Harry Burton jó minőségű fotóival egészülnek ki: Carter az ásatásról könyvet is publikált: Howard Carter A. C. Mace: Tut-ankh-Amen sírja. Franklin Társulat, Budapest, 1923 (1992). Példa: Anubisz faszentélyen, Carter No., 261, Burton fénykép: p1112

16 Forrás: Feladatpélda:

17 4. TANÍTÁSI EGYSÉG A foglalkozáson a diákok csoportokban maximum 5 perces kisfilmet vágnak össze különböző régészettel, az ókori Egyiptommal kapcsolatos, az 1900-as évek első évtizedei idején játszódó, vagy szabadon választott filmekből. A diákok először kitalálják a film alaptörténetét, majd forgatókönyvet készítenek a megvalósításhoz (mindmaster, teamup, stb.). Ezután kiválasztják a felhasználni kívánt filmrészleteket, majd vágóprogram segítségével összeállítják a filmet (Windows MovieMaker, A film témája szabadon választható, de történelmi szempontból hiteles kell, hogy legyen. Példafilm: Remember the Time (a videó külön fájlként megtekinthető) Kerettörténet: A történet Howard Carter életét dolgozza fel, aki 1922-ben megtalálta Tutanhamon fáraó sírját ban Cartert nagy szerencse érte, felkereste Lord Carnarvon régiséggyűjtő, aki már túl volt több sikertelen ásatáson, és egy király sírját szerette volna megtalálni. Akkoriban mindenki azt gondolta, hogy már nincsen több feltárandó sír a Királyok völgyében. Howard Carter azonban Lord Carnarvon támogatásával feltárásokba kezdett ben Theodore Davis amerikai régész felhagyott saját területén a munkával, mivel azt gondolta, hogy ott már nem rejtőzik érintetlen királysír. A kutatási engedélyét átadta Howard Carternek, aki folytatta a terület feltárását. Tutanhamon fáraó sírját még nem találták meg, így ezt kereste. Egy térképen bejelölte azokat a helyeket, ahol addig a fáraóra utaló leleteket találtak, és ezek a jelzések egy háromszög alakú területet jelöltek ki. Öt éven át kutatott a háromszögben eredménytelenül ben már megbízója, Lord Carnarvon is komolyan kételkedett a sikerben, és úgy döntött a következő évben már nem támogatja Carter ásatását ben, Carter kért tőle még egy utolsó lehetőséget. Az ásatás utolsó szezonjában egy már régóta ismert királysír (VI. Ramszesz sírja) melletti területet kezdte megtisztítani. A törmelékek alól egyszer csak egy bejárat bukkant fel, majd egy lépcsősor és egy érintetlen királysír, talán az, amit már olyan régóta kerestek. Azonnal táviratozott Angliába, Lord Carnarvon pedig rögvest Luxorba utazott. Carter november 26-án egy kis rést ütött a bejáraton, amelyen érintetlenül ott volt még a temetést végzők pecsétje Tutanhamon nevével. Howard Carter bevilágított, és benézett. Carnarvon megkérdezte: Lát valamit? Carter azt felelte: Igen, csodálatos dolgokat! Felhasznált filmek:

18 1. Tutenstein, rajzfilm, TV-sorozat ( ). Alkotó: Jay Stephens 2. The Search For TUTANKHAMUN Egypt by BBC, október 30-án indult sorozat. Rendező: Ferdinand Fairfax, író: Ferdinand Fairfax, Tony Mulholland 3. Howard Carter and Tutankhamun's Tomb (archív felvétel). youtube: XYTu00GELwkPTI9VjWXw&index=1 4. Tut (magyar cím: Az ifjú fáraó), Tv-sorozat, Rendező: David Von Ancken, író: Brad Bredeweg, Peter Paige, Michael Vickerman 5. Tut-ankh Amen's Tomb, BFI National Archive, archív felvétel. youtube: 6. Agatha Christie's Poirot, The Adventure of the Egyptian Tomb, TV-sorozat, , 1. rész Rendező: Peter Barber-Fleming, író: Clive Exton Kisfilmhez javasolt anyagok: Az ókori Egyiptom felfedezése (Quest for Ancient Egypt), magyarul beszélő, ismeretterjesztő filmsorozat, Rendező: Mark Verkerk Xavier Simon, író: Daniel Diehl, Mark Donnely, Mark Verkerk Howard Carter and Tutankhamun s Tomb (archiv felvétel). youtube: Tut-ankh Amen's Tomb, BFI National Archive youtube: Agatha Christie's Poirot, Az egyiptomi sírkamra esete (The Adventure of the Egyptian Tomb), TV-sorozat, , 1. rész Rendező: Peter Barber-Fleming, író: Clive Exton Agatha Christie's Poirot Halál a Níluson (Death on the Nile), Rendező: Andy Wilson, író: Kevin Elyot. The search for Tutankhamon, sorozat, 2005, 6 epizód. Rendező-író: Ferdinand Fairfax. A lista szabadon bővíthető! Javasoljuk, hogy a filmet minél több filmből vágják össze. A videóban az alkotó diákok is szerepelhetnek, vagy saját maguk által készített videókat is felhasználhatnak. A vágásokat minél gyakrabban, maximum 10 másodpercenként javasoljuk. Egy filmből egy filmrészlet használható fel. A kisfilmhez felhasznált filmek listáját az általunk megadott módon kérjük megadni (cím, megjelenés éve, rendező, forgatókönyvíró stb). A pályázat pontosabb részleteiről és a követelményeiről március 1-jétől a honlapon (látogatás múzeumpedagógia iskolások évesek Digitális Témahét, Az első régészek nyomában) részletes tájékoztató olvasható.

19 5. TANÍTÁSI EGYSÉG A 4. tanítási egységet végrehajtó diákok csoportokban elkészítik a kisfilmjük plakátját. A plakát legyen figyelemfelkeltő és a témához illő (például postermywall). Példa: A tanítási egység második felében a diákok bemutatják a kisfilmjüket és a plakátot, majd közösen győztest hirdetnek. A győztes forgatókönyv, kisfilm és plakát benevezhető a Szépművészeti Múzeum pályázatára, az első három helyezettet díjazzuk.

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI OSZTÁLY PROJEKTTERV

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI OSZTÁLY PROJEKTTERV SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI OSZTÁLY PROJEKTTERV Készítette: Dembitz Gabriella Kevély Flóra ALAPADATOK PROJEKT CÍME AZ ELSŐ RÉGÉSZEK NYOMÁBAN ÖSSZEFOGLALÁS A projekt során a diákok megismerkednek

Részletesebben

Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint

Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint A XIX. század végéig az a nézet uralkodott, hogy Egyiptom legrégebbi emlékei a piramisok, melyek az i.e. 2600 2500 körül épültek. Ma már régészeti leletek

Részletesebben

Jegyzetek művészettörténethez III. Egyiptom. 8. és 9. osztály

Jegyzetek művészettörténethez III. Egyiptom. 8. és 9. osztály Jegyzetek művészettörténethez III. 8. és 9. osztály Egyiptom Óbirodalom Kr. e. 2635-2155 I. Átmeneti kor Kr. e. 2155 2040 Középbirodalom Kr. e. 2040-1780 II. Átmeneti kor Kr. e. 1785-1522 Újbirodalom Kr.

Részletesebben

Egyiptom művészete Ókor-1

Egyiptom művészete Ókor-1 Egyiptom művészete Ókor-1 I.e. III. évezredtől - I.e. XI. század óbirodalom középbirodalom új birodalom A művészetnek a halotti kultuszt kellett szolgálnia. Fáraók (isten) attribútumaik az állszakáll és

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa 2011/6. szám

A Barátok Verslista kiadványa 2011/6. szám Gizai fennsík esti fényjátékban A Barátok Verslista kiadványa 2011/6. szám Dahsur Tört piramis Khentika masztaba A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA KÉPES EGYIPTOMI KÜLÖNSZÁM Kedves Olvasó! A Barátok Verslista

Részletesebben

Ókori Egyiptom. Oktatási segédanyag 9. osztályos diákoknak

Ókori Egyiptom. Oktatási segédanyag 9. osztályos diákoknak Ókori Egyiptom Oktatási segédanyag 9. osztályos diákoknak Témakörök 1. Földrajzi viszonyok 2. Gazdaság 3. Társadalom Súgó 3.1. Fáraó 3.2. Katonai és Hivatalnoki réteg 3.3. Közrendű szabadok és Rabszolgák

Részletesebben

Fakultatív programok. Mielőtt fakultatív programot választ kérjük ellenőrizze, hogy az adott utazás tartalmazza-e a kiválasztott fakultatív programot!

Fakultatív programok. Mielőtt fakultatív programot választ kérjük ellenőrizze, hogy az adott utazás tartalmazza-e a kiválasztott fakultatív programot! Fakultatív programok Holiday I-II., Siesta I-II., Keopsz, Nut, Kánaán, Nagy Sándor, Kleopátra I-II., Szfinx, Imhotep, Amon, Ekhnaton, Holy Land, Kemet, Núbia utazásokhoz. Mielőtt fakultatív programot választ

Részletesebben

KÉPTÁR. Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel. oktatási segédanyag, 2014

KÉPTÁR. Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel. oktatási segédanyag, 2014 KÉPTÁR Őskor, Ókori Egyiptom, Ókori Mezopotámia 22 dia tartalomjegyzékkel oktatási segédanyag, 2014 Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Összeállította: Bánlaki Ildikó ŐSKOR 1. Stonehenge bronzkor ŐSKOR 2.

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Egyiptom: a kezdetektől a Két Ország egyesítéséig Egyiptom mai kiterjedése, az ország az egyesítés korában 02 03 Korai dinasztiák időszaka, 1-2. din. (Archaikus

Részletesebben

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje 2019. 03.19 04.12. Összefoglalás A Szolnoki Szolgáltatási SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai

Részletesebben

MÚMIÁK ÉS DOKTOROK. Az óegyiptomi orvoslás titkai

MÚMIÁK ÉS DOKTOROK. Az óegyiptomi orvoslás titkai MÚMIÁK ÉS DOKTOROK Az óegyiptomi orvoslás titkai Az ókori Egyiptom kronológiája Egyiptom egyesítése elıtti korszak ( Kr.e.3500-3000 k.) Archaikus kor ( Kr.e 3000-2635 k.) I. - II. dinasztia ÓBIRODALOM

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

2019. október ig (12 nap 11 éjszaka) vagy október ig (15 nap 14 éjszaka)

2019. október ig (12 nap 11 éjszaka) vagy október ig (15 nap 14 éjszaka) Utazás: Szállás: október 11-22- (12 nap 11 éjszaka) vagy október 11-25- (15 nap 14 éjszaka) az EgyptAir menetrend szerinti nemzetközi és belföldi járataival. A repülőgép pontos indulásáról a jelentkezőket

Részletesebben

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Sándor Imre PR-díj 2015 Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Néhány kép az ásatásról Az Index-Indavideó anyaga Tömegsírt találtak, csak nem olyat Indavideó 2015.05.25. A régészeti magánvállalkozás,

Részletesebben

(10 nap 9 éj vagy 13 nap 12 éj)

(10 nap 9 éj vagy 13 nap 12 éj) EGYIPTOM A mese világa 2018. szeptember 30. 2018. október 9/12 (10 nap 9 éj vagy 13 nap 12 éj) 1. nap Elutazás kora délutáni órákban a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről az Egypt Air menetrend

Részletesebben

Aktuális programok Virtuális kiállítás Kislexikon Élet Háza 3D képek. Események. Képvilág. E heti kvíz

Aktuális programok Virtuális kiállítás Kislexikon Élet Háza 3D képek. Események. Képvilág. E heti kvíz Atuális programo Virtuális iállítás Kislexion Élet Háza 3D épe Eseménye Újdonságo Érdeessége Feliratozás a hírlevélre Közeledi a vetéledő döntő-jéne az ideje, még néhány nap, és a legeredményesebb csapato

Részletesebben

Jellemzők: Támaszgerendás szerkezet Kis fesztávolság Sűrű oszlopok

Jellemzők: Támaszgerendás szerkezet Kis fesztávolság Sűrű oszlopok Egyiptomi templomok Jellemzők: Támaszgerendás szerkezet Kis fesztávolság Sűrű oszlopok Oszlop és pillér részei Lábazat Törzs Fejezet Egyiptomi oszloptípusok III. Ramszesz temploma, Medinet Habu, Théba

Részletesebben

II. Projekt: Mennyi energia van bennünk? ( )

II. Projekt: Mennyi energia van bennünk? ( ) Beszámoló az éves projektekről, témahetek eredményeiről 2016-2017 10/K4 osztály I. Projekt: Helyünk és szerepünk a munkahelyen (2016.11.07-2016.12.16.) A tanulókkal az adventi készülődés közben a munkahelyi,

Részletesebben

SZKB_105_09. Most már megy?

SZKB_105_09. Most már megy? SZKB_105_09 Most már megy? SZOCKOMP_B_105_diak_book.indb 85 2007. 07. 24. 16:23:22 SZOCKOMP_B_105_diak_book.indb 86 2007. 07. 24. 16:23:22 tanulói Most már megy? 5. évfolyam 87 D1 Összekevert mondatok

Részletesebben

A nagy földrajzi felfedezések

A nagy földrajzi felfedezések A nagy földrajzi felfedezések Tevékenység 1. óra Idő (perc) Tartalom Tanulói tevékenységek Eszközök 2 Óraszervezés, jelentés, bevezetés. Hat csoport alkotása: úgy válogassuk össze a csoportokat, hogy a

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 58 Kiadói tevékenység Kiadói tevékenység Könyvkiadás J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 Kiadói tevékenység Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - az eredeti

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Egyiptom: a Középbirodalom világa BME GTK 2015. szeptember 15. 4/3 - Vasáros Zsolt DLA egyetemi docens www.ipar.bme.hu 02 Egyiptom térképe a fontosabb középbirodalmi

Részletesebben

Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata kertet működtető közösségek részére az Agrár Marketing Centrum támogatásával

Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata kertet működtető közösségek részére az Agrár Marketing Centrum támogatásával Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata kertet működtető közösségek részére az Agrár Marketing Centrum támogatásával Pályázók köre: Pályázatot nyújthat be bármely olyan közösség, mely kertet művel gyerekek

Részletesebben

OBO VIDEÓPÁLYÁZAT. Pályázati kiírás és szabályzat

OBO VIDEÓPÁLYÁZAT. Pályázati kiírás és szabályzat OBO VIDEÓPÁLYÁZAT Pályázati kiírás és szabályzat Az OBO Bettermann Hungary Kft. videópályázatot hirdet A környezetvédelem menő! címmel a környező települések tanulói számára. A pályázat célja a fiatal

Részletesebben

Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak

Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak Ókori közel-keleti kultúrák diszciplináris minor a 2019-től fölvett hallgatóknak A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatóinak hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 58 KIADÓI TEVÉKENYSÉG Nem tartozik ide - magyar kiegészítés: - a mozgókép, video- és mozifilmek kiadása DVD-n és hasonló egyéb hordozón, lásd 59 - és az

Részletesebben

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára

Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára ESTÖRI KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENY Esterházy történelmi tanulmányi verseny a gimnáziumok 10. osztályos tanulói számára 2016/2017-es tanév témakiírása: Az Esterházy család egy kivételes karrier a 17. században

Részletesebben

Történelem 5. osztály - 3. forduló -

Történelem 5. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév

KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK. 2017/2018 tanév KÖNYV-ÉS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ISMERETEK TANMENETEK 2017/2018 tanév Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgy, 2017. szeptember.1. Készítette: Ottné Bene Teréz TANMENET Könyv- és könyvtárhasználati

Részletesebben

AZ EGYIPTOMI HIEROGLIFÁK REJTÉLYE

AZ EGYIPTOMI HIEROGLIFÁK REJTÉLYE AZ EGYIPTOMI HIEROGLIFÁK REJTÉLYE Egyiptom legrégebbi történetéről hosszú időn át csak annyit tudtak az emberek, amennyit a görög és római utazók és történetírók írtak róla. Egyiptom története azonban

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

Egyiptomi Füzetek. 5. évfolyam 4. szám 2005 2001. Hajóút a Nasszer-tavon, avagy Núbia műemlékeinek megmentéséről

Egyiptomi Füzetek. 5. évfolyam 4. szám 2005 2001. Hajóút a Nasszer-tavon, avagy Núbia műemlékeinek megmentéséről Egyiptomi Füzetek 5. évfolyam 4. szám 2005 2001. Hajóút a Nasszer-tavon, avagy Núbia műemlékeinek megmentéséről Az Asszuáni Nagy gát építése miatt az egyiptomi Núbia műemlékei, mint II. Ramszesz, és felesége,

Részletesebben

Wah múmiája és sírja. ledózerolták, hogy az ókori sírok további kifosztását megakadályozzák és a megfelelő régészeti feltárásukat megkezdhessék.

Wah múmiája és sírja. ledózerolták, hogy az ókori sírok további kifosztását megakadályozzák és a megfelelő régészeti feltárásukat megkezdhessék. Wah múmiája és sírja Mivel a Neszperennubot bemutató cikk sikert aratott, úgy döntöttem készítek egy hasonlót, egy korábban élt személyről, így akár össze is lehet hasonlítani kettejük temetkezését. A

Részletesebben

Kedves Vendégem! ahol Ön valóban Vendég!

Kedves Vendégem! ahol Ön valóban Vendég! Köszöntő Egyiptom... Egy ókori nép, mely örökségével hozzájárult, hogy ma a világon valaha létezett egyik legnagyszerűbb kultúrális értékekkel rendelkező civilizációként tartsuk számon. A 18. század végén

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Egyiptom: a kezdetektől a Két Ország egyesítéséig BME GTK 2016. szeptember 13. 4/1 - Vasáros Zsolt DLA egyetemi docens www.ipar.bme.hu Egyiptom mai kiterjedése,

Részletesebben

Ábrahám könyve (Igazgyöngy)

Ábrahám könyve (Igazgyöngy) www.apologia.hu Ábrahám könyve (Igazgyöngy) A mormon vallás Biblián kívüli, új szentírásai közé tartozik a Mormon Könyve (MK), a Tanok és szövetségek (T&Sz) és az Igazgyöngy (IGY). Az Igazgyöngy a Bevezetés

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A fogamzásgátlás lehetőségei Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy Válaszd ki az IZ állításokat! helyes

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy z ember termelésre történő áttérése

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint

Felhívás. A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint Felhívás A Europe Direct Tájékoztató Központ Győr-Moson-Sopron megye, a Hatos és Társa Nyelviskola, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata a Nyelvek Európai

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Ternákné Gábori Gabriella Molnár Krisztina 3 Az ókori Egyiptom építészete 8 Az ókori görög szobrászatról A

Részletesebben

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program Résztvevői ütemterv IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program A továbbképzés: alapítási engedély száma: óraszáma (megszerezhető kreditpontok száma): 30

Részletesebben

Oktatást támogató tartalomszolgáltatás a könyvtárakban. Márföldi István

Oktatást támogató tartalomszolgáltatás a könyvtárakban. Márföldi István Oktatást támogató tartalomszolgáltatás a könyvtárakban. Márföldi István Milyen korban élünk? Versenyképes-e a könyvtári tartalom? Jelenleg 47 milliárd weboldal található az interneten. Minden percben 220.000

Részletesebben

Tonton-mánia a francia médiában

Tonton-mánia a francia médiában 2011 május 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Harminc évvel ezelőtt, május 10-én, pontosan este 8 órakor a francia

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. - Az archeometria tárgya, témakörei,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN

KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN SZU ANNAMÁRIA SZEKERES VIKTÓRIA SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM MÚZEUMI OKTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI KÖZPONT CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK AKTÍV KÖZÖSSÉGI SZEREPVÁLLALÁS EFOP-1.3.1-15-2016-00001

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA ARCHÍV FOTÓK TERME KOREAI ESKÜVŐ KERÁMIÁK NŐI VISELETI KELLÉKEK ÍRÁSTUDÓ SZOBÁJA NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 1. NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 2. KOREAI ÍRÁS KIPRÓBÁLÁSÁRA

Részletesebben

Címerkövek Vác Nagyvázsony Mátyáshoz kötődő gótikus építkezések Székesfehérvár Kolozsvár Okolicsnó. Visegrád, királyi palota

Címerkövek Vác Nagyvázsony Mátyáshoz kötődő gótikus építkezések Székesfehérvár Kolozsvár Okolicsnó. Visegrád, királyi palota , királyi palota Töredékek a visegrádi királyi palota címeres zárterkélyéről, 1477 1478 körül., Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum Címerfal, 1453 körül. Bécsújhely, vár, Szent György kápolna Niklas

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék TÁRSADALOMFILOZÓFIA. Készítette: Ludassy Mária, Reich Orsolya. Szakmai felelős: Ludassy Mária. 2010.

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék TÁRSADALOMFILOZÓFIA. Készítette: Ludassy Mária, Reich Orsolya. Szakmai felelős: Ludassy Mária. 2010. TÁRSADALOMFILOZÓFIA TÁRSADALOMFILOZÓFIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 01. 07.-2018. 04.

Részletesebben

Egyiptomi Füzetek 3. évfolyam 2. szám A predinasztikus kor vége és az egyiptomi állam egyesítése

Egyiptomi Füzetek 3. évfolyam 2. szám A predinasztikus kor vége és az egyiptomi állam egyesítése Egyiptomi Füzetek 3. évfolyam 2. szám 23 21. A predinasztikus kor vége és az egyiptomi állam egyesítése A 23 májusában a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság tudományos sorozatának keretében tartott előadásom

Részletesebben

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben"- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI A Platán tanösvény (beszámoló) 1 Programunk 2016. szeptemberében a résztvevők kiválasztásával indult. A tehetségazonosítás fő célja az érdeklődő, tehetséges tanulók felfedezése volt. A tanulók jelentkezése

Részletesebben

Kései kor: Kr.e Görög-római kor: Kr.e. 332-Kr.u.395

Kései kor: Kr.e Görög-római kor: Kr.e. 332-Kr.u.395 Egyiptom, későkor Kései kor: Kr.e. 712-332 Görög-római kor: Kr.e. 332-Kr.u.395 Ptolemaiosz-kori templomépítészet: Építés évszázadokon keresztül (eredeti tervek alapján) Alaprajzok: átláthatóság, arányosság

Részletesebben

Ember és társadalom. Célok és feladatok

Ember és társadalom. Célok és feladatok Ember és társadalom Célok és feladatok Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához ad gazdag lehetőséget. Középpontjában az ember

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SELECT VIDEO 2015. június

SELECT VIDEO 2015. június Hazárdjáték (The Gambler) (16) Lakossági megjelenés: 2015.06.03 Ajánlott fogyasztói ár: 3.190 Ft SELECT VIDEO 2015. június epizódszereplő (Aranyoskám). Az Oscar -díjra jelölt* Mark Wahlberg karrierje legfontosabb

Részletesebben

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Meghatározása Fiatal angol írók, festők mozgalma a természethűség nevében. Raffaello művészetétől kezdődő akadémizmustól akarták elhatárolni magukat, a Raffaello

Részletesebben

Az egyiptomi művészet korszakai

Az egyiptomi művészet korszakai Egyiptom térképe a városokkal Az egyiptomi művészet korszakai Predinasztikus korszak (i.e. IV-III. évezred) Óbirodalom (i.e. III-II. évezred) Első átmeneti kor Középbirodalom (i.e. 2000-1700) Második átmeneti

Részletesebben

Ismertető. A csengők királya*

Ismertető. A csengők királya* Ismertető A csengők királya* 2017. december 13-a ünnepnap volt a Hajdúsági Múzeumban. A hajdúböszörményi intézmény nemrégiben készítette el régészeti állandó kiállítását, a Luca napján megnyíló egység

Részletesebben

[Kádár János beszédet mond].ismeretlen szerző 1985 körül. 298 239 mm. Zselatinos ezüst. 4.000.- BRASSAI (HALÁSZ Gyula) (1899-1984) [Dali és Gala].

[Kádár János beszédet mond].ismeretlen szerző 1985 körül. 298 239 mm. Zselatinos ezüst. 4.000.- BRASSAI (HALÁSZ Gyula) (1899-1984) [Dali és Gala]. DULOVITS Jenő (1903-1972) [Szántás] [1930 körül], Budapest. Jelezve a hátoldalon szerzői pecséttel. 119 x 90 mm. Vintázs, zselatinos ezüst. A két hosszanti oldalon 10-10 mm-es szakadás. 25.000.- PÉCSI

Részletesebben

E G Y I P T O M. Az egyiptomi szfinxek testesítik meg az örök változatlanságot.

E G Y I P T O M. Az egyiptomi szfinxek testesítik meg az örök változatlanságot. E G Y I P T O M HÉRODOTOSZ ÉS PLÁTÓN FELFOGÁSA EGYIPTOMRÓL Egyiptomra a stabilitás, a mozdulatlanság jellemző, szemben a görög szellemmel, és az athéni demokrácia zűrzavarával, szélsőséges kilengéseivel.

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT Történetek a kincses erdő állatairól Készült: Forrás Általános Iskola Dávod 2009. október 19-22.

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Egyiptom: a kezdetektől a Két Ország egyesítéséig BME GTK 2013.szeptember 17. 4/1 - Vasáros Zsolt DLA egyetemi docens www.ipar.bme.hu Egyiptom mai kiterjedése,

Részletesebben

Egy tehetséges ifjú régész

Egy tehetséges ifjú régész 1 Egy tehetséges ifjú régész Üdvözlet az Érdeklődőknek! Fazekas Kristóf Soma a nevem, a 12. A osztály tanulója vagyok. Egy nem mindennapi hobbit szeretnék bemutatni, ami a fémkeresőzés, fémdetektorozás.

Részletesebben

Szent Pál székesegyház, London Sir Christopher Wren BME GTK november Helfrich Szabolcs DLA, egyetemi adjunktus

Szent Pál székesegyház, London Sir Christopher Wren BME GTK november Helfrich Szabolcs DLA, egyetemi adjunktus Szent Pál székesegyház, London Sir Christopher Wren 1708 Petrarca - reneszánsz 1304-1374 Palotabelső - barokk Az ember tere - építészeti alapismeretek Klasszicizmus Róma, San Carlo alle Quattro Fontane

Részletesebben

útvonalterv készítése az étteremhez eljutáshoz, legalább 2 féle eljutási lehetőséggel (autó, tömegközlekedés) 1

útvonalterv készítése az étteremhez eljutáshoz, legalább 2 féle eljutási lehetőséggel (autó, tömegközlekedés) 1 11.évf. 2018-2019, inf szakközép Témakörök 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása 2.2. Adatkezelés, adatfeldolgozás,

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

magyar magyar magyar magyar magyar, román, cseh magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital

magyar magyar magyar magyar magyar, román, cseh magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital magyar / eredeti / dolby digital Budapest - Digitális Csatorna Frvencia Program Jelleg, profil Nyelv d1 TV műsor hatos - és S2 114,5 MHz Képújság PAX TV Információs vallási és műsor The Fishing & Hunting horgászat és vadászat,, cseh M5

Részletesebben

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA:

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK)   A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA: MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A MOME TERVEZŐGRAFIKA ALAPKÉPZÉSÉN ELEKTRONIKUS FORMÁBAN BEADANDÓ, AZ ELŐÍRT FELADAT OTTHONI MEGOLDÁSÁT ÉS EDDIGI SZAKMAI MUNKÁKAT (PORTFÓLIÓ) TARTALMAZÓ FELVÉTELI ANYAG

Részletesebben

AUTOMATIZÁLT ÉLELMISZER-TERMELÉS

AUTOMATIZÁLT ÉLELMISZER-TERMELÉS World Robot Olympiad 2018 WeDo Open kategória (10 éves korig) A játék leírása, szabályok és értékelés AZ ÉLELMISZER FONTOS ÜGY AUTOMATIZÁLT ÉLELMISZER-TERMELÉS Verzió: január 15. Tartalomjegyzék 1. A kihívás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Ókori Kelet. Az írás kialakulása Vallások Törvények. Szalayné KI

Ókori Kelet. Az írás kialakulása Vallások Törvények. Szalayné KI Ókori Kelet Az írás kialakulása Vallások Törvények Szalayné KI Az írás megjelenése Oka: államok kialakulása bonyolultabb élet nyilvántartások megjelenése Megjelenik az írás a folyam menti kultúrákban ie.

Részletesebben

Útmutató A szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Útmutató A szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Útmutató A szakdolgozat tartalmi és formai követelményei A záróvizsgára bocsátás feltétele a konzulens által jóváhagyott szakdolgozat benyújtása. A szakdolgozat tudományos igényű alkotás, amellyel a végzős

Részletesebben

1. Írj az olvasottak alapján a Kheopsz-piramis rajzához magyarázatot!

1. Írj az olvasottak alapján a Kheopsz-piramis rajzához magyarázatot! EGYIPTOMI MÛVÉSZET Óbirodalom i. e. 2635 2155 I. Átmeneti kor i. e. 2155 2040 Középbirodalom i. e. 2040 1785 II. Átmeneti kor i. e. 1785 1552 Újbirodalom i. e. 1552 1070 17 PIRAMISOK Egyiptom elsõ nagy

Részletesebben

Egyiptomi szobrászat és festészet

Egyiptomi szobrászat és festészet Egyiptomi szobrászat és festészet ? Ez a szobor őrizte azt ládát, amelyben a belsőszerveket tartalmazó edények voltak Anubisz Ez a szobor őrizte azt ládát, amelyben a belsőszerveket tartalmazó edények

Részletesebben

Neszperennub koporsói és múmiája

Neszperennub koporsói és múmiája Neszperennub koporsói és múmiája A múmiákat sokan érdekesnek, lenyűgözőnek találják. Az utóbbi években egyre több múzeum veti alá röntgen és CT vizsgálatoknak a gyűjteményükben őrzött múmiákat, hiszen

Részletesebben

2011.08.18. Fotográfia szak

2011.08.18. Fotográfia szak Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2011.08.18. Fotográfia szak Kérjük, a levelet figyelmesen olvassa el, mivel az alábbi feltételek maradéktalan teljesítése esetén vehet részt felvételi eljárásunkban!

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

A víz szerepe a történelemben

A víz szerepe a történelemben Projektterv A víz szerepe a történelemben Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek 7. és 8. évfolyam Készítette: Gerőcsné Berkes Judit Katalin Tiszaújváros, 2015. november 23. A projekt leírása:

Részletesebben

TANULMÁNYI VERSENYEK HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY

TANULMÁNYI VERSENYEK HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY HORVÁTH MIHÁLY TANULMÁNYI VERSENY Az első fordulót az iskola bonyolítja le. A legjobb 8 versenyző nevét az iskola 2008. január 7 ig a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézethez küldött

Részletesebben

Kis pénzből komoly magyar gyűjtemény

Kis pénzből komoly magyar gyűjtemény beszélgetés Szarvasy Mihállyal Kis pénzből komoly magyar gyűjtemény beszélgetés Szarvasy Mihály New York-i művészeti szakértővel Mattis Teutsch János, Munkácsy Mihály, Moholy- Nagy László három példa olyan

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek

Részletesebben

A kódolás hete projektnapló

A kódolás hete projektnapló A kódolás hete projektnapló Téma: Egyiptom, a fáraók világa. 5. évfolyam, történelem Feladat: Készítsetek animációt a Scratch program segítségével, amiben egy fáraó mozog az előtérben, háttérben pedig

Részletesebben

HOOKED ON BOOKS a projekt tevékenységekhez kapcsolódó határidők, projekt eredmények

HOOKED ON BOOKS a projekt tevékenységekhez kapcsolódó határidők, projekt eredmények HOOKED ON BOOKS a projekt tevékenységekhez kapcsolódó határidők, projekt eredmények Tevékenység A tevékenység leírása Határidők Résztvevők/ felelősök Előkészítés TwinSpace profilok megalkotása A projekt

Részletesebben

A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában

A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában VEOL Page 1 of 11 HIRDETÉS 2019. 03. 12. 16:46 E M B E R K Ü Z D J É S B Í Z V A B Í Z Z Á L! MEGOSZTOM Tetszik 96 A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus

Részletesebben

A MARSON MESSZE TÚL. A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata

A MARSON MESSZE TÚL. A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata A MARSON MESSZE TÚL A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata 1. A pályázat meghirdetői A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a Galaktika valamint az Űrvilág támogatásával az ENSZ Világűrhét

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. Az archeometria tárgya, témakörei,

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka

NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka NYOMOZÁS A DRÁGAKÖVEK VILÁGÁBAN Melyik drágaköves ékszert rabolták el? 7. osztály Készítette: Bagócsi Zsuzsanna, Léki Boglárka A feladat leírása: A diákok az ásványok és kőzetek témáján belül a drágakövekkel

Részletesebben

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK A z Infinety Online Kft. felsőoktatásban tanuló hallgatók számára pályázatot ír ki Adatvizualizációs technikák megvalósítása kvantitatív adatokon címmel. A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A 21. században óriási

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen)

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 01 Gyakorló fodrász Tájékoztató

Részletesebben

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok!

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Íme az ígért versenyről minden tudnivaló, olvassátok el figyelmesen és készüljetek! Külön feltételek olvashatók az alsó- és felső tagozatosok számára! MEGSZENTELT

Részletesebben