SÍLEX síelık, síoktatók, szervezık polgári és büntetı jogi felelıssége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SÍLEX síelık, síoktatók, szervezık polgári és büntetı jogi felelıssége"

Átírás

1 SÍLEX síelık, síoktatók, szervezık polgári és büntetı jogi felelıssége dr. Egri Katalin ügyvéd Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke Konferencia a gyermek balesetek megelızésének kérdéseirıl szervezett síoktatás keretében

2 Havas sportok és a jog kapcsolata A síelés sokáig jogmentes terület volt. A síelés tömeges szabadidısporttá válásával különbözı szabályozások váltak szükségessé: Magatartási szabályok: FIS 10 Pálya-, és liftkezelıkre vonatkozó üzemeltetési elıírások Síiskolákra vonatkozó törvények (több alpesi országban ebben szabályozzák síoktatói tevékenységet)

3

4 Veszélyforrások a pályán Pálya adottságaival kapcsolatosak : - Pályakeresztezıdések, szőkületek, - Terepalakulatok, terepváltozások - Liftállomások - Funparkok - Mőtárgyak (liftoszlop, kerítés, jelzıtáblák, épület)

5 Veszélyforrások a pályán Idıjárási viszonyokkal összefüggı veszélyek - Hımérséklet, napsütés, - Köd, felhı, hóesés, - Szél, - Idıjárás változása.

6 Veszélyforrások a pályán Személyes körülmények Fáradtság (balesetek 70%-a délután, ill. hét 2. fele), Saját tudás túlbecsülése, sebességkontroll és veszélytudat hiánya, Alkohol, gyógyszer, drog fogyasztása, Jelzések figyelmen kívül hagyása, Oktató, tanár, szülı, edzı utasításainak figyelmen kívül hagyása, Elégtelen felszerelés.

7 Felelısség a pályán Mindenkire vonatkozó megállapítások: Minden havas sportolónak (rekreációs sportoló, oktató, testnevelı, edzı) számolnia kell a téli sportágak veszélyeivel. Mindenki a saját felelısségére gyakorolja ezeket a sportágakat (ez tudatosítandó!). Cél: a balesetmentes sportolás, ennek érdekében ismerni kell a lehetséges veszélyeket és a belesetek megelızésének módját.

8 FIS olyan magatartási szabály, amely minden havas sportot gyakorlóra (síelı, sífutó, snowboard, freestyle, freeride) kötelezı. - Célja a pályák biztonságos használata, saját sérülés és ütközéses balesetek megelızése. - Sí-, illetve más havas sport balesettel kapcsolatos kártérítési perben a bíróság e magatartási szabályok betartásának vizsgálatát követıen hozza meg az ítéletet. - FIS 10 szabályok:

9

10

11

12

13 Síoktatás, mint szakma A síoktatás állami sportszakmai képesítéshez kötött tevékenység! (157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet) Állam által elismert szakképesítés: az OKJ-ban meghatározott szakképesítés A síoktatás végzéséhez elıírt hazai szakképesítések: Edzı, szakedzı Testnevelı, testnevelı edzı, Sportoktató sí sportágban (síoktató)

14 Szakmai egyesületek Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) ellátja a TF Felnıttképzési Csoportjával együttmőködésben a sportoktató sí sportágban szakképzés sportágspecifikus elméleti és gyakorlati képzését (OKJ képzés: ) a végzett oktatók szervezetbe tömörítését, szakmai továbbképzését, mőködési engedélyük kiadását, (SMSZ képzési rendszer: hazai és nemzetközi érdekvédelmét, minıségbiztosítás fenntartását.

15 Szakmai egyesületek Iskolai Síoktatók Egyesülete (ISE) látja el a pedagógus továbbképzés keretében a testnevelık síszakmai képzését és továbbképzését, A tanfolyam elvégzését követıen kiadja az Iskolai Sítúravezetı tanúsítványt (OKM-4/230/2009, ), szervezetbe tömöríti sítáborokat szervezı testnevelı pedagógusokat.

16 Biztonságos oktatás Az oktatást a lehetséges veszélyforrások figyelembevételével kell lefolytatni. Fel kell hívni a tanítványok figyelmét a veszélyekre, A pályát és a gyakorlatokat a tanítványok tudásszintjére, életkorára, fizikai állapotára, teljesítıképességére tekintettel kell megválasztani. A sportolás elıtt bemelegítést kell tartani, Ellenırizni kell a felszerelést és az idıjárás-elırejelzést, FIS 10 és a lifthasználat szabályait a tanítványokkal meg kell ismertetni és be kell tartatni.

17 Biztonságos oktatás Módszertani ismeretek megfelelı alkalmazása, Biztonságos csoportmozgatás, Max. 10 fı/ csoport, tudásszint szerinti beosztás, Gyülekezı és megállóhelyek helyes megválasztása, Létszám folyamatos ellenırzése, záró ember kijelölése, Pontos, egyértelmő utasítások adása, betartatása, Forgalmat akadályozó gyakorlatok mellızése, Pihenık tartása.

18 A balesetek mégis bekövetkeznek! A téli sportolók mintegy 1-2%-át éri baleset A balesetek 90 %-a saját hibából történik, saját sérüléssel A balesetek 7 %-a másik sportolóval való ütközés További 3 % egyéb tárggyal való ütközés Baleset a szabályok betartása mellett is bekövetkezhet

19 Felelısségi helyzetek Ütközéses balesetért való felelısség: Egyik fél vagy mindkét fél viseli a felelısséget Szakmai felelısség: Sportszakma szabályainak megsértése az oktatás során (oktató, testnevelı, edzı) Felügyeleti kötelezettség megszegése Szülıi, tanári, oktatói, edzıi felügyelet gyakorlásának elmulasztása

20 Jogi következmények Büntetı jogi: Ha a cselekmény bőncselekménynek minısül Polgári jogi: A balesettel okozott kár megtérítésének kötelezettsége

21 Bőncselekmény: Büntetıjogi felelısség Bőncselekmény az a szándékosan vagy ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. Elkövetı: aki a bőncselekmény törvényi tényállását megvalósítja.

22 Büntetıjogi felelısség A büntetı jogi felelısség megállapításához négy elem együttes megléte szükséges: - okozati összefüggés - tényállásszerő magatartás megvalósítása - jogellenség - felróhatóság (szándékosság, gondatlanság)

23 Büntetı jogi felelısség Okozati összefüggés: Az elkövetı magatartása váltja ki az eseményt. Példa: - a síelı (elkövetı) az erdei útról nagy sebességgel besíel a forgalmas, jelölt sípályára anélkül, hogy ellenırizné, a pályán fentrıl lefelé síel-e valaki, ezért ütközik a fentrıl síelıvel - a síoktató, szülı, tanár (elkövetı) a kezdı síelıt, a fekete, buckás pályára viszi és ott a kezdı balesetet szenved

24 Büntetı jogi felelısség Tényállásszerő magatartás megvalósítása: Csak az a magatartás vagy mulasztás büntethetı, amelyet a törvény büntetni rendel: Törvényi tényállás: Elkövetési magatartás tartalmi elemeinek meghatározása a Büntetı törvénykönyvben (Btk.)

25 Büntetı jogi felelısség Felróhatóság: 1. Szándékosság: Szándékosan követi el a bőncselekményt, aki magatartásának következményeit kívánja vagy e következményekbe belenyugszik. (ez síbalesetekre nem jellemzı)

26 2. Gondatlanság: Büntetı jogi felelısség Gondatlanságból követi el a bőncselekményt, aki - elıre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelmően bízik azok elmaradásában (tudatos g.), - aki e következmények lehetıségét azért nem látja elıre, mert a tıle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja (hanyagság).

27 Leggyakoribb törvényi tényállások a síbaleseteknél Élet, a testi épség és az egészség elleni alábbi bőncselekmények: - gondatlan testi sértés, - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, - segítségnyújtás elmulasztása,

28 Törvényi tényállás: Testi sértés Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, - könnyő testi sértés vétségét követi el: ha a sérülés vagy betegség 8 napon belül gyógyul (magánindítványra induló eljárás) - súlyos testi sértés bőntettét követi el: 8 napon túl gyógyul, a büntetés mértéke a sérülés súlyosságától (maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, életveszélyt, halált okozó testi sértés) és a felróhatóság (szándékos, gondatlan) mértékétıl függ

29 Testi sértés Testi sértésnek minısül síbaleseteknél a fenti példákban: - az erdei útról besíelı által okozott sérülés, - a síoktató, szülı, tanár a kezdı síelıt, a fekete buckás pályára viszi és ı ott megsérül.

30 Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést Törvényi tényállás: Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz. Példa: A síbaleset azért következik be, mert a síoktató, az iskolai tanár nem tartotta be a síoktató szakma szabályait.

31 Törvényi tényállás: Kiskorú veszélyeztetése A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlıdését veszélyezteti, bőntettet követ el, és egy évtıl öt évig terjedı szabadságvesztéssel büntetendı.

32 A felügyelet Felelısséget visel azokért akinek felügyeletét el kell látni szülı, síoktató, edzı, pedagógus Felügyelet tartalma: odafigyelés, tanítás, irányítás, magatartás befolyásolása a szükséges irányba Minél fiatalabb a gyermek, annál magasabb a felügyeleti kötelezettség foka Felügyelet megszegése: kiskorú gondatlan veszélyeztetése

33 Felelısségdelegálás Síút szervezésére bárki jogosult. Egy tábor lebonyolítása alatt a feladatnak a felelıs személyek közötti megosztásával a felelısség is átszáll. (sofır, kísérı, oktató, stb) Vannak mégis esetek, amikor nincs felelıs.

34 Segítségnyújtás elmulasztása Törvényi tényállás: Aki nem nyújt tıle várható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, - bőntettet: ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna, - minısített eset: ha a veszélyhelyzetet az elkövetı idézi elı, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

35 Segítségnyújtás elmulasztása Példa alapesetre: - Síelı, aki sérültet talál és segítségnyújtás nélkül továbbsíel és nem is jelenti a balesetet Példa minısített esetre: - Síoktató, aki a fekete pályára vitt kezdınek az emiatt bekövetkezett balesetet követıen nem nyújt, nem hív segítséget, - A síoktató képzettségénél fogva köteles segítséget nyújtani, függetlenül attól, hogy saját tanítványát érte-e a baleset.

36 Büntetı eljárás Célja annak kivizsgálása, történt-e bőncselekmény és azért az elkövetı felelısségre vonható-e. Szakaszai: - nyomozás: az eset körülményeinek tisztázása, tényállás felderítése - vádemelés: bőncselekmény gyanúja esetén - bírósági tárgyalás: ítélettel végzıdik: felment vagy megállapítja az elkövetı büntetıjogi felelısségét és kiszabja a büntetést

37 Büntetı eljárás Az eljárás megindítása annak az államnak a joghatósága alá tartozik, ahol a baleset történt. Jogi képviseletet az eljáró országban mőködı ügyvéd láthatja el.

38 Büntetések Osztrák példák: Gondatlan testi sértés esetén: a sérülés és a gondatlanság mértékétıl függıen: - alapesetben: 3 hónap szabadságvesztés, vagy 180 napi tétel pénzbüntetés - súlyosabb esetben: fenti kétszerese

39 Büntetések Halált okozó gondatlan testi sértés esetén: - alapesetben: 1 évi szabadságvesztés - súlyos gondatlanság esetén: 3 évi szabadságvesztés

40 Büntetések Testi épség veszélyeztetése esetén: Amikor nem következik be sérülést okozó baleset, de nagy valószínőséggel bekövetkezhetett volna, Például: Fokozott lavinaveszély esetén az oktató beviszi a tanítványt a veszélyes területre, önmagában ezért a cselekményért felel: 3 évi szabadságvesztés

41 Büntetések Segítségnyújtás elmulasztása: alapeset: 6 hónap szabadságvesztés vagy 360 napi tétel pénzbüntetés

42 Polgári jogi alapfogalmak: Polgári jogi felelısség Kártérítés fogalma: Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelısség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

43 Polgári jogi felelısség Kártérítési felelısség áll fenn akkor, ha - kár keletkezik - okozati összefüggés áll fenn a károkozó magatartása és a kár között - a kár a károkozó felróható, jogellenes magatartásának a következménye

44 A kártérítés mértéke: Polgári jogi felelısség A kárért felelıs személy köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni. A károsult vagyonában beállott - értékcsökkenést - az elmaradt vagyoni elınyt, - azt a kárpótlást vagy költséget kell megtéríteni, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.

45 Vagyoni károk: Polgári jogi felelısség jövedelemkiesés, ápolás, szállítás, gyógykezelés, segédeszközök, gyógytorna, családtagok látogatási költsége, (egyéb eseti károk: igénybe nem vett teniszpálya bérlet, élelemfeljavítás, kulturális többletköltség és hasonló károk)

46 Nem vagyoni károk: - munkaképesség csökkenés - pszichés hatások - aktív élet megváltozása Polgári jogi felelısség Fájdalomdíjat állapíthat meg a bíróság.

47 Kártérítés módja: Polgári jogi felelısség - A kárt pénzben kell megtéríteni kivéve, ha a körülmények a természetben való megtérítését indokolják, - járadék formájában.

48 Polgári jogi felelısség Mentesül a kártérítési felelısség alól, a károkozó bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható - Síelıtıl elvárható magatartás: betartja a magatartási szabályokat (FIS 10) - Síoktatótól, edzıtıl, testnevelıtıl elvárható magatartás: betartja a FIS 10 és a szakma gyakorlásának szabályait

49 Polgári jogi felelısség Minden eset egyedi, csak az adott balesettel kapcsolatos összes körülmény mérlegelése után dönthetı el, ki tartozik kártérítési felelısséggel. A bíróság azt is vizsgálja, hogy kár keletkezésében a felek milyen arányban hatottak közre. Együttes közrehatás esetén kármegosztást is megállapíthat a bíróság.

50 Elızzük meg a baleseteket! - Sportoljunk kulturáltan! - Legyünk tekintettel egymásra! - Tartsuk be a viselkedési szabályokat! - Törekedjünk minél magasabb szintő technikai tudás megszerzésére! - Oktatóként minél biztonságosabban adjunk át a tudást tanítványainknak, hogy a téli sportok továbbra is az öröm forrását jelentsék!

51 Balesetmentes sportolást, oktatást táborszervezést kívánok! Köszönöm a megtisztelı figyelmet!

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 8. számú melléklet A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szabályzata a szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2007. április 1. Jóváhagyom:

Részletesebben

Jogi alapismeretek nov. 30.

Jogi alapismeretek nov. 30. Jogi alapismeretek 2017. nov. 30. I. Jogi felelősség II. A jog interdiszciplináris megközelítése I. Jogi felelősség Polgári jogi felelősség Ptk. 6:1. [A kötelem] (1) A kötelem kötelezettség a szolgáltatás

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

SÍOKTATÓK MŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A NORMAFÁN AZ SMSZ SZEREPE A NORMAFA REKREÁCIÓS PROJEKTBEN. Dr. Egri Katalin elnök Normafa Konferencia 2013.10.13.

SÍOKTATÓK MŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A NORMAFÁN AZ SMSZ SZEREPE A NORMAFA REKREÁCIÓS PROJEKTBEN. Dr. Egri Katalin elnök Normafa Konferencia 2013.10.13. SÍOKTATÓK MŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A NORMAFÁN AZ SMSZ SZEREPE A NORMAFA REKREÁCIÓS PROJEKTBEN Dr. Egri Katalin elnök Normafa Konferencia 2013.10.13. A SÍELÉS, MINT REKREÁCIÓS SPORT A síelésnek és a többi havas

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELİZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDİ ELİÍRÁSOKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008. május 29. Határozat

Részletesebben

A munkavédelem szabályozási rendszere Terjék László MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 1949: XX.Tv.70/D. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLİKNEK JOGUK VAN A LEHETİ LEGMAGASABB SZINTŐ TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGHEZ.

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin 2012. november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Számonkérés A számonkérés formája: írásbeli dolgozat Rendelkezésre álló idő: igény szerint, kb.

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

A jogi ismertek oktatásának célja kettős:

A jogi ismertek oktatásának célja kettős: A jogi ismertek oktatásának célja kettős: az egészségügyi joganyag elsajátítása: azoknak az ismereteknek a megszerzése, ami a gyakorló orvos munkájához elengedhetetlenül szükséges az igazságügyi orvostan

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás szankciórendszere

A hulladékgazdálkodás szankciórendszere A hulladékgazdálkodás szankciórendszere Dr. Teszár László JNO, Jogi Fıosztály fıosztályvezetı helyettes Országgyőlési Biztosok Hivatala Budapest, 2010. szeptember 9. Az elıadás felépítése I. Környezetvédelmi

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e a sportról Fejér megye Közgyőlése a magyar és az egyetemes kultúra részeként, elismerve a sport, mint önszervezıdésre épülı civil tevékenység

Részletesebben

Szabálytalanságok kezelése

Szabálytalanságok kezelése II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár A folyamatba épített, elızetes és utólagos vezetıi ellenırzés (FEUVE) szabályzatához kapcsolódó Szabálytalanságok kezelése (SZMSZ melléklet) Jóváhagyta: -.... Jóváhagyás

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 5. sz. melléklet 4/2010. számú Főigazgatói utasítás a Szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2010. január 1. Dr. Brebán Valéria főigazgató

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Igazságügyi igazgatási alapszak Büntetıjog I. 2013/2014. tanév, 2. félév

Igazságügyi igazgatási alapszak Büntetıjog I. 2013/2014. tanév, 2. félév ÖNELLENİRZİ KÉRDÉSSOR III. a 2014. április 12-i konzultáció anyagához (A büntetıjogi felelısségre vonás akadályai II. A bőncselekmény megvalósulási szakaszai. A bőncselekmény elkövetıi.) Igazságügyi igazgatási

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Többleterő kifejtés. A Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma 1/2011. (III.28.) számú határozatával elfogadva.

Többleterő kifejtés. A Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma 1/2011. (III.28.) számú határozatával elfogadva. Többleterő kifejtés A Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma 1/2011. (III.28.) számú határozatával elfogadva. FŐVÁROSI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA Kollégiumi vélemény A rendkívüli munkateljesítmény értékelése

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna

Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna Bűnpártolás 244. (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, b) a büntetőeljárás

Részletesebben

A Síoktatók Magyarországi Szövetségének. 2011. évi közhasznúsági jelentése. Adószám: 18154702-1-41 Fıvárosi Bíróság: 16. Pk. 60.229/1989/14.

A Síoktatók Magyarországi Szövetségének. 2011. évi közhasznúsági jelentése. Adószám: 18154702-1-41 Fıvárosi Bíróság: 16. Pk. 60.229/1989/14. A Síoktatók Magyarországi Szövetségének 2011. évi közhasznúsági jelentése Adószám: 18154702-1-41 Fıvárosi Bíróság: 16. Pk. 60.229/1989/14. A Síoktatók Magyarországi Szövetsége kiemelkedıen közhasznú szervezet,

Részletesebben

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI Jogpolitikai elızmények: Széll Kálmán Terv Magyar Munka terv Jogdogmatikai okok: szabályozás rugalmassá tétele jogforrási rendszer átalakítása szociális biztonság

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A RENDŐRSÉG KAPCSOLATA

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A RENDŐRSÉG KAPCSOLATA AZ EGÉSZSÉGÜGY ÉS A RENDŐRSÉG KAPCSOLATA Bántalmazottak egészségügyi ellátása Köbli Mihály r. alezredes osztályvezető Az erőszak fajtái Nők elleni erőszaknak tekinthető minden olyan erőszak, amely a személy

Részletesebben

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi.

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi. Közigazgatási határozatok felülvizsgálata A munkaügyi jogvitákon kívül a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a munkaügyi ellenőrzés, a munkavédelem keretében hozott közigazgatási határozat, a munkaügyi

Részletesebben

A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása

A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása dr. Jásper András A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása Törvényi háttér A tanulóval szemben indított fegyelmi eljárást szabályozó legfontosabb jogszabályok. A

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZMSZ 7. sz. melléklete DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATALBAN A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalnak (a továbbiakban: Hivatal)

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Szenátusának 24/2012. (III. 29.) számú H A T Á R O Z A T A

A Semmelweis Egyetem Szenátusának 24/2012. (III. 29.) számú H A T Á R O Z A T A A Semmelweis Egyetem Szenátusának 24/2012. (III. 29.) számú H A T Á R O Z A T A a Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje címő szabályzat megalkotásáról A Semmelweis Egyetem Szenátusa a Szervezeti

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDONVÉDELEM MÁSKÉNT - BÜNTETİJOGI ÉS VÁMJOGI ESZKÖZÖK. Együttmőködés a védjegyjogosultak és a bőnüldözı szervek között

SZELLEMI TULAJDONVÉDELEM MÁSKÉNT - BÜNTETİJOGI ÉS VÁMJOGI ESZKÖZÖK. Együttmőködés a védjegyjogosultak és a bőnüldözı szervek között SZELLEMI TULAJDONVÉDELEM MÁSKÉNT - BÜNTETİJOGI ÉS VÁMJOGI ESZKÖZÖK Együttmőködés a védjegyjogosultak és a bőnüldözı szervek között MIÉRT BÜNTETİJOG? 1. Mert a hamisítás, a kalózkodás lopás! A lopást pedig

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata

Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata 2 A Szabályzat célja A jelen szabályzat meghatározza azokat a magatartási normákat, amelyek vétkes (szándékos vagy gondatlan) megszegése etikai-fegyelmi

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

SÍ ÉS SNOWBOARD-OKTATÓK, ÉS EHHEZ KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK SZERVEZŐI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI

SÍ ÉS SNOWBOARD-OKTATÓK, ÉS EHHEZ KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK SZERVEZŐI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI PROTECTOR SÍ ÉS SNOWBOARD-OKTATÓK, ÉS EHHEZ KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK SZERVEZŐI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI Jelen feltétel ellenkező szerződéses kikötések hiányában a Groupama Garancia

Részletesebben

hatóság és az ügyész Az ügyész diszkrecionális jogköre Az eljárás ésszerő idıtartama eljárási garanciák maradéktalan betartása (áldozatok)

hatóság és az ügyész Az ügyész diszkrecionális jogköre Az eljárás ésszerő idıtartama eljárási garanciák maradéktalan betartása (áldozatok) A VÁDEMELÉS Eljárási rendszerek Legalitás opportunitás A nyomozó kapcsolata hatóság és az ügyész Az ügyész diszkrecionális jogköre Az eljárás ésszerő idıtartama eljárási garanciák maradéktalan betartása

Részletesebben

ÖNELLENİRZİ KÉRDÉSSOR II. a 2014. március 21-i konzultáció anyagához Tényállástan II. A büntetıjogi felelısségre vonás akadályai I.

ÖNELLENİRZİ KÉRDÉSSOR II. a 2014. március 21-i konzultáció anyagához Tényállástan II. A büntetıjogi felelısségre vonás akadályai I. ÖNELLENİRZİ KÉRDÉSSOR II. a 2014. március 21-i konzultáció anyagához Tényállástan II. A büntetıjogi felelısségre vonás akadályai I. Igazságügyi igazgatási alapszak Büntetıjog 1. 2013/2014. tanév, 2. félév

Részletesebben

Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem

Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem Az előadás címe: Egészségügyi szolgáltatók (orvos) felelőssége, betegjogok, egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás. Lehetséges vizsgakérdések és megkívánt

Részletesebben

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSSOR II. Egyes kiemelt bűncselekmények a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. alábbi fejezeteiből: XIX. fejezet - A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények;

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 22-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Vincent Auditor Számviteli Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011.

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

A.11. A tévedés és a büntetőeljárás lefolytatását kizáró okok, különös tekintettel a magánindítvány hiányára

A.11. A tévedés és a büntetőeljárás lefolytatását kizáró okok, különös tekintettel a magánindítvány hiányára A.11. A tévedés és a büntetőeljárás lefolytatását kizáró, különös tekintettel a magánindítvány hiányára Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016. Büntethetőségi

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset- és Munkavédelmi Szabályzata (Egységes szerkezetben a november 8-i módosításokkal)

A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset- és Munkavédelmi Szabályzata (Egységes szerkezetben a november 8-i módosításokkal) A Debreceni Egyetem Hallgatóinak Baleset- és Munkavédelmi Szabályzata (Egységes szerkezetben a 2001. november 8-i módosításokkal) Debrecen, 2001. HALLGATÓK BALESET-ÉS MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA 2 A Debreceni

Részletesebben

A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás.

A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás. A.21. A foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás és a sportrendezvények látogatásától való eltiltás. Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc,

Részletesebben

Harmadik körös értékelés. Értékelı jelentés Magyarországról Büntetendı cselekmények (ETS 173 és 191, GPC 2) (I. Téma)

Harmadik körös értékelés. Értékelı jelentés Magyarországról Büntetendı cselekmények (ETS 173 és 191, GPC 2) (I. Téma) EMBERI JOGI ÉS JOGI ÜGYEK FİIGAZGATÓSÁGA ELLENİRZÉSI IGAZGATÓSÁG Strasbourg, 2010. június 11. Bizalmas Greco Eval III Rep (2009) 8E I. Téma Harmadik körös értékelés Értékelı jelentés Magyarországról Büntetendı

Részletesebben

Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016.

Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016. A.6) A tényállás jelentés-tartalmai; a tárgyi oldal tényállási elemei (elkövetési tárgy, elkövetési magatartás, az elkövetés szituációjához tartozó tényállási elemek, az eredmény, az okozati összefüggés)

Részletesebben

4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE

4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE 4 sz. melléklet A SZABÁLYTALANÁSOK KEZELÉSI RENDJE 1. A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSI RENDJÉNEK CÉLJA, TARTALMA 1.1. A szabálytalanságok kezelésének célja Az eljárásrend célja, hogy rögzítse azokat a fogalmakat,

Részletesebben

Összes b ncselekmény az ENyÜBS -6. évi adatai alapján Püspökladányi Rend rkapitányság 8 6 4 8 6 4 6 49 B ncselekmények száma 7. év. év. év. év 4. év. év 6. év 747 78 4 kiemelten kezelt bcs összesen az

Részletesebben

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart.

(4) 5 A gyermek átmeneti gondozása az annak alapjául szolgálók fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart. Gárdony Város Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2000. (I. 30.) számú rendelete a gyermekek átmeneti gondozása keretében megvalósítandó helyettes szülıi tevékenységrıl 1 (az idıközbeni módosításokkal

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI

PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI A Protector merülésvezetők, búvár-oktatók és a kapcsolódó túrák

Részletesebben

Rendhagyó Törvényházi Szeminárium Ismeretterjesztő sorozat a családi kapcsolatokat érintő főbb jogszabályi rendelkezésekről IX.

Rendhagyó Törvényházi Szeminárium Ismeretterjesztő sorozat a családi kapcsolatokat érintő főbb jogszabályi rendelkezésekről IX. SZÉKESFEHÉRVÁRI TÖRVÉNYSZÉK SAJTÓOSZTÁLY 8000 Székesfehérvár, Dózsa Gy. út 1. t. 06 22 330-577 f. 06 22 330-577 e. sajto@szekesfehervarit.birosag.hu http://szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu Rendhagyó

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS A

TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS A TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS A HASZNÁLATBAVÉTEL SORÁN Tűzvédelmi Szakmai Napok 1. nap Az építőipari kivitelezés aktuális tűzvédelmi kérdései Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoport

Részletesebben

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit?

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? A Montrealban 1999. május 28-án kelt Egyezmény tartalmazza a nemzetközi légi fuvarozásra vonatkozó szabályozás egységes elveit;

Részletesebben

2014/2015. tanév rendje

2014/2015. tanév rendje A tanulók bolti gyakorlati napjai: Eladóképzés 10. évfolyam: csütörtök, péntek 11. évfolyam: hétfı, kedd Kereskedıképzés 13. évfolyam: péntek 2014. szeptember 1. évnyitó 2014/2015. tanév rendje 2014. október

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő

Szent István Egyetem Gödöllő Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/B. melléklete A HALLGATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK ÉS KÖTELESSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJE Gödöllő, 2006. augusztus 1.

Részletesebben

Diákjogi szektor 2008.

Diákjogi szektor 2008. Diákjogok érvényesülése 14, 15 Diákjogi szektor 2008. Hatóságok és szervezetek a diákjogok iskolán belüli védelmében dr. Jásper András előadása Kezdeményezze, hogy az ellenőrzési joggal rendelkezők végezzenek

Részletesebben

A fogyasztó megtévesztése és a versenyjog

A fogyasztó megtévesztése és a versenyjog A fogyasztó megtévesztése és a versenyjog A fogyasztóvédelmet érintı bőncselekmények Magyar Bíróképzı Akadémia 2009. március 3. Dr. Szántó Tibor Gazdasági Versenyhivatal, a Versenytanács tagja Áttekintés

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Nyíregyházi Egyetem SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Szervezeti és működési szabályzat 32. sz. melléklete Elfogadva: 2005. május 10., hatályba lép: 2005. május 18-án Utolsó módosítás: 2016.

Részletesebben

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE A Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Társulási Iroda (továbbiakban: Társulási Iroda) szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét

Részletesebben

Fiatalkorúak

Fiatalkorúak 2010 11 19 Fiatalkorúak A fiatalkorú fogalma 107. (1) Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem. (2) E törvény rendelkezéseit a fiatalkorúakra

Részletesebben

SMSZ SZAKMAI SZINTEK ÉS EGYÉB SZAKMAI FELADATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ TEVÉKENYSÉGEK

SMSZ SZAKMAI SZINTEK ÉS EGYÉB SZAKMAI FELADATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ TEVÉKENYSÉGEK SÍOKTATÓ KÉPZÉSI SZINTEK ELNEVEZÉSE ÉS KÉPZÉSI TARTALMA SMSZ SZAKMAI SZINTEK ÉS EGYÉB SZAKMAI FELADATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ TEVÉKENYSÉGEK A síoktatás állami sportszakmai képesítéshez kötött tevékenység (157/2004.

Részletesebben

A.5) A bűncselekmény fogalma (a fogalom Btk-szerinti meghatározása és elemzése); a bűncselekmények súly szerinti osztályozása (1843-tól)

A.5) A bűncselekmény fogalma (a fogalom Btk-szerinti meghatározása és elemzése); a bűncselekmények súly szerinti osztályozása (1843-tól) A.5) A bűncselekmény fogalma (a fogalom Btk-szerinti meghatározása és elemzése); a bűncselekmények súly szerinti osztályozása (1843-tól) Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász

Részletesebben

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2010. szeptember 15-től Kelt: Budapest, 2010. szeptember 15-én Lázár Vilmos elnök A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG (a továbbiakban: Szövetség) elnöksége a sportról szóló 2004.

Részletesebben

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került Az egészségügyi szolgáltatók és szabadfoglalkozású orvosok szakmai felelősségbiztosításának minimumfeltételeiről Az egészségügyi szolgáltatók és a szabadfoglalkozású orvosok kártérítési felelősségének

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv.

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv. Táblázatok, folyamatábra Ktv. szabályai szerint Kttv. szabályai szerint (hatályos) gondatlan elkövetés 3 havi illetmény 3 havi ellátmány (külszolgálat alatt) legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi

Részletesebben

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT 2014 A Magyar Triatlon Szövetség KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA 1 A Magyar Triatlon Szövetség (a továbbiakban: MTSZ) elnöksége a sportról szóló 2004. évi I. törvény a továbbiakban Stv.- 23.

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

MUNKAKÖRI LEÍRÁS. részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola

MUNKAKÖRI LEÍRÁS. részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 1. számú melléklet OM: 202920 MUNKAKÖRI LEÍRÁS részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 2. A kinevezı szerv neve: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 3. A

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

A Magyar Szinkronúszó Szövetség SPORTEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZATA

A Magyar Szinkronúszó Szövetség SPORTEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZATA Sportegészségügyi Szabályzat 1 A Magyar Szinkronúszó Szövetség SPORTEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás

Részletesebben

A közigazgatási szankcionálás

A közigazgatási szankcionálás Szabálysértési jog A közigazgatási szankcionálás Közigazgatásvédelem Büntetőjogi szankciók dekriminalizáció Közigazgatási szankciók bíróságok Szabálysértési büntetések és intézkedések Ágazat-specifikus

Részletesebben

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra

BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra BÜNTETİJOGI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK a 2014. évi tavaszi záróvizsgákra Valamennyi tételnél elvárt a Kúria (korábban Legfelsõbb Bíróság), valamint az Alkotmánybíróság vonatkozó jogértelmezésének (irányelv, AB

Részletesebben

1. Az intézmény adatai:

1. Az intézmény adatai: Tartalomjegyzék 1. Az intézmény adatai:... 3 2. Az intézmény mőködési rendje:... 4 3. Az intézményi dokumentumok nyilvánosságával kapcsolatos rendelkezés:... 4 4. A pedagógiai munka belsı ellenırzésének

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

ÁLTALÁNOS MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI ANYAG

ÁLTALÁNOS MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI ANYAG ÁLTALÁNOS MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI ANYAG Jóváhagyom: Ügyvezetı igazgató MUNKAVÉDELEM A GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEKNÉL 1. Munkáltatók és munkavállalók kötelezettségei: A Munkavédelmi Törvény a munkáltató kötelességévé

Részletesebben

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Lovassport

Részletesebben

Együttműködési megállapodás Középiskolai közösségi szolgálat lebonyolításáról

Együttműködési megállapodás Középiskolai közösségi szolgálat lebonyolításáról Iktatószám: Együttműködési megállapodás Középiskolai közösségi szolgálat lebonyolításáról amely létrejött egyrészről másrészről iskola: Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai

Részletesebben

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete)

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete) 1 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum SZABÁLYZATA A SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL (az SzMSz 3. melléklete) Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A szabálytalanságok fogalom köre...3 Alapesetei lehetnek:...3

Részletesebben

TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Etikai Szabályzatának elfogadására

TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Etikai Szabályzatának elfogadására AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 143. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Etikai Szabályzatának elfogadására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

A büntetı törvénykönyv módosítására vonatkozó T/25. számú törvényjavaslatról

A büntetı törvénykönyv módosítására vonatkozó T/25. számú törvényjavaslatról A Társaság a Szabadságjogokért jogvédı szervezet véleménye A büntetı törvénykönyv módosítására vonatkozó T/25. számú törvényjavaslatról Készítette: dr. Simon Éva Politikai szabadságjogok programvezetı

Részletesebben

Sítábori házirend - SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Sítábori házirend

Sítábori házirend - SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Sítábori házirend Sítábori házirend A Sítábori házirend a Házirendhez illeszkedve, annak mellékleteként írja le és szabályozza a sítábori életet. A táborban való részvétel előfeltétele a Sítábori házirend megismerése és

Részletesebben

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Fonyód 2014 1 A szabályzat illetékessége és hatásköre Illetékesség: A MAPOSZ illetékes a MAPOSZ tagjai, A MAPOSZ által üzemeltetett

Részletesebben

í t é l e t e t : I n d o k o l á s :

í t é l e t e t : I n d o k o l á s : Mfv.I.10.284/2008/3.szám A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Szőnyi Sarolta ügyvéd által képviselt felperesnek a dr. Szilágyi Gábor ügyvéd által képviselt alperes ellen kártérítés iránt a Gyulai

Részletesebben

Szabálytalansági eljárás, szabálytalanságok gyakori esetei

Szabálytalansági eljárás, szabálytalanságok gyakori esetei Szabálytalansági eljárás, szabálytalanságok gyakori esetei dr. Bugyi Emőke, jogi szakreferens BM Támogatás-koordinációs Főosztály Budapest, 2012. január 23. Jogi háttér Az egyes alapokat létrehozó közösségi

Részletesebben

II. Tisza-tavi Horgász Tábor. Házirend

II. Tisza-tavi Horgász Tábor. Házirend II. Tisza-tavi Horgász Tábor Házirend 1. A HÁZIREND MEGHATÁROZÁSA, CÉLJA, HATÁLYA, MEGISMERÉSE 1.1 A házirend a poroszlói Horgász Tábor, továbbiakban: tábor, működésének és igénybevételének rendjét tartalmazza

Részletesebben

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016.

Részletesebben

A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE

A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE A TÁRGYALÁS ELİKÉSZÍTÉSE A tárgyalás elıkészítésének helye a büntetıeljárásban A tárgyalás elıkészítésének jelentısége elızetes kontroll technikai elıkészítés Ki dönthet? a tanács elnöke (elsısorban jogkérdések,

Részletesebben

Fővárosi Törvényszék

Fővárosi Törvényszék Fővárosi Törvényszék 2018.11.12. - 2018.11.16. 2018. 11. 12. 7.B.1619/2017 E-S. O. H. + 36 fő különösen nagy 2018.11.12. 9:00 nyitott, különböző bankszámlákra befizették. Később a befizetett 2018. 11.

Részletesebben

Magyar Úszó Szövetség. Képesítési Szabályzat

Magyar Úszó Szövetség. Képesítési Szabályzat Magyar Úszó Szövetség Képesítési Szabályzat A Magyar Úszó Szövetség (a továbbiakban: Szakszövetség) elnöksége a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. (1) bekezdésének f) pontja, a 77. p) pontja, a sport

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM 1. verzió ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Budapest, 2009. december Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú mellékletének, a Szervezeti és

Részletesebben

Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László

Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László biztosításának jogi háttere Balesetvédelem és egészségnyújtás SPORTSZERVEİ BSc. Dr. Terjék László Rendezvények biztosításának szabályozása A jogi hátteret az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet adja Ez a rendelet

Részletesebben

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség SPORTEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZATA Érvényes: 2017 november nap SPORTEGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYZAT. A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1)

Részletesebben

A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok

A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak

Részletesebben

Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra

Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra Jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra Alulírott tanuló a(z) iskola osztályos tanulója a./ tanévben az alábbi területeken kívánok eleget tenni a közösségi szolgálatnak: területen órában területen

Részletesebben

MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT

MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: I. fejezet Bevezetı rész 1. A Szabályzat hatálya 2. A Szabályzat és a belsı szabályzatok összefüggése II. fejezet Általános

Részletesebben

Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata

Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata Gaming és esport Sportági Szövetség Sportrendezvény-szabályzata Jelen Szabályzatot a Gaming és esport Sportági Szövetség Elnöksége 3/2018. (XII.06.) határozatával fogadta el és 2018. december 6. napjával

Részletesebben

Balesetek általános és középiskolákban a 2004/2005. tanévben

Balesetek általános és középiskolákban a 2004/2005. tanévben Balesetek általános és középiskolákban a 2004/2005. tanévben Gyulai Éva 1, Dr. Bényi Mária 2, Dr. Kakucs Réka 1 1 Fodor József Országos Közegészségügyi Központ - Országos Környezetegészségügyi Intézete,

Részletesebben

A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése

A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése A szabálytalanságkezelési eljárás összefüggései, gyakorlati működése Szabó Tamás Intézmény Ellenőrzési főosztályvezető 2015. december 17. A szabálytalanság kezelés jogszabályi Jogszabályi környezet: környezete

Részletesebben