Hulladék nyomtatott áramkörök fémtartalmának kinyerése mágneses és elektrosztatikus elválasztással

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hulladék nyomtatott áramkörök fémtartalmának kinyerése mágneses és elektrosztatikus elválasztással"

Átírás

1 NEMVASFÉMEK, NEMES- ÉS RITKAFÉMEK HULLADÉKAI 3.3 Hulladék nyomtatott áramkörök fémtartalmának kinyerése eses és elektrosztatikus elválasztással Tárgyszavak: elektronikai hulladék; elektrosztatikus elválasztás; fémhasznosítás; hulladékfeldolgozás; eses elválasztás; nyomtatott áramkör. A nyomtatott áramkör mint hulladék A gyártott elektromos és elektronikai berendezések mennyisége folyamatosan nő a fogyasztás növekedése és viszonylag rövid élettartamuk miatt. Jó etőképessége következtében a réz a legfontosabb alapanyaga ezeknek a berendezéseknek. Korábbi kutatásokban tanulmányozták a réz körforgását az európai hulladékgazdálkodásban, és megállapították, hogy a legnagyobb növekedés az elektromos és elektronikai berendezések hulladékai (e+ehulladékok) terén tapasztalható, ami maga után vonja a hatékony hasznosítási stratégiák kidolgozásának szükségességét. Nyugat-Európában 1998-ban 6 M t e+e-hulladék keletkezett, és a mennyiség évi 3-5%-kal nő. Európában fejenként évi 7 kg ilyen hulladék képződik. Az Egyesült Államokban 2004 végére 315 M darab számítógép kerül a hulladékba. Tajvanban a fogyasztási cikkek hulladékai közül első helyen áll az e+e (630 E t; 43%), másodikon a vegyi anyagok (450 E t; 31%), harmadikon pedig a fémhulladékok (200 E t; 14%). Az e+e hulladékok hasznosítása az anyagok heterogenitása és a berendezésgyártás bonyolultsága miatt ma még korlátozott. A nyomtatott áramkörök fontos részei ezeknek a berendezéseknek. Összetételük változó, polimereket, kerámiát és fémeket tartalmaznak. A fémtartalom körülbelül 28% (réz: 10 20%; ólom: 1 5%; nikkel 1 3%). A műanyagok 19%-ot, a bróm főleg lánggátló adalék formájában 4%-

2 ot, az üveg és kerámia 49%-ot tesz ki. Emellett fontos mérgező anyagokat is tartalmaznak, köztük lánggátló szinergikus anyagokat, például antimon-trioxidot, amely karcinogén, valamint nemesfémeket (csökkenő sorrendben: ezüst; platinafémek, pl. palládium; arany, összesen körülbelül 0,3 0,4%). A nemesfémek mellett a nyomtatott áramkörökben levő réz a leginkább érdekes visszanyerés szempontjából, gazdasági értéke és viszonylag nagy koncentrációja miatt. A rézhasznosítás ökológiai okokból is fontos kérdés, mert a földkéreg összetételéhez viszonyítva nagy a réztartalom, és kicsi a lerakókból elszivárgó vízre előírt elfogadható koncentráció. Mindazonáltal egyes elemek koncentrációja jóval nagyobb, mint a földkéregben, főleg egyes káros vegyi anyagoké, például a brómé, antimoné, kadmiumé és ólomé. A felsorolt szervetlen elemek mellett a nyomtatott áramkörökben a következő szerves anyagok fordulnak elő: izocianátok és foszgén a poliuretánokból, akril- és fenolgyanták, epoxidok és fenolok (ragasztók). A nyomtatott áramkörök tehát nem inert anyagok, ezért nem rakhatók le depóniákon. A nyomtatott áramköröket jelenleg pirometallurgiai vagy hidrometallurgiai eljárással hasznosítják, a feldolgozás során azonban dioxinok, furánok és nagy mennyiségű szennyvíz keletkezik. Egyes eljárások mechanikai módon koncentrálják a fémeket az egyik frakcióban, illetve a polimereket és kerámiát egy másikban. A fémkoncentrátumból azután elektrokémiai módon választják ki az egyes fémeket. Az alábbiakban annak ismertetése olvasható, hogy hogyan lehet előállítani eses és elektrosztatikus módszerrel nagy fém-, főleg réztartalmú frakciókat kiselejtezett nyomtatott áramkörökből, amelyeket előzőleg aprítottak és méret szerint szétválasztottak. Kísérleti rész Az itt ismertetett kísérletekben a hagyományos (termikus és hidrometallurgiai) folyamatok helyett mechanikai módszerekkel nyerték vissza a rezet. Az említett frakciók (fém, illetve kerámia és műanyag) dúsítását viszonylag kis energiafelhasználással és kisebb levegőszennyezéssel valósítják meg. A feldolgozás lépései az aprítás, méret szerinti osztályozás, eses és elektrosztatikus szétválasztás. A kísérleteket legalább kétszer elvégezték, az elemzés szerint a kísérleti hiba 5% alatt volt.

3 Előkészítés, aprítás, osztályozás A részecskeméret, forma és kiválási fok fontos szerepet játszik a mechanikai folyamatokban. A hulladék nyomtatott áramköröket meghibásodott vagy forgalomból kivont személyi számítógépekből vették. Körülbelül 3 kg nyomtatott áramköri kártyát és 4 kg elektronikai alkotóelemet használtak fel. A mintákat reprezentatívnak tekintették, mivel nincs nagy különbség a régi és új számítógépek nyomtatott áramköreinek réztartalmában. A számítógépek nyomtatott áramköri kártyáinak átlagos tömege 500 g, tehát a 3 kg áramkör hat számítógépnek felel meg. A hulladék átlagos réztartalma 12,5%, emellett 4,0% ónt és 2,7% ólmot foglal magába. A vizsgálathoz használt alkotóelemeket eltávolították a lapról, amelyhez hozzá voltak hegesztve, majd a nyomtatott áramkör melegítésével, illetve a Pb-Sn hegesztés megolvasztásával kétféle mintát kaptak: elektronikai komponenseket is tartalmazó teljes nyomtatott áramköri kártyákat, kb. 3 kg; elektronikai komponenseket, kb. 4 kg. Az első mintát általában személyi számítógépekből, a másodikat gyártósorok maradékaiból nyerik meghibásodáskor vagy tervváltozáskor. A kétféle mintát külön aprították malomban, 1 mm-nél kisebb méretre. Három frakciót nyertek: <0,25 mm; 0,25<<0,50 mm és 0,5 mm<<1,00 mm. A hulladék kémiai összetétele az 1. és 2. táblázatban látható. Az adatok szerint a réz a legfontosabb elem a nyomtatott áramkörök hulladékaiban. Aránya 24%-ot ér el a nyomtatott áramkörökből kapott frakcióban és 30%-ot az elektronikai alkotóelemekből kapott frakcióban. 1. táblázat A teljes nyomtatott áramköri lapok kémiai összetétele aprítás és méret szerinti osztályozás után Kémiai összetétel, % Réz 6,28 23,53 24,34 Vas 0,13 0,13 0,18 Alumínium 3,01 1,55 1,56 Nikkel 0,05 0,20 0,20 Ólom 0,35 0,95 1,35 Ón 2,51 2,50 2,51, és jelentése a szövegben.

4 2. táblázat Az elektronikai komponensek kémiai összetétele aprítás és méret szerinti osztályozás után Kémiai összetétel, % Réz 9,68 17,25 30,15 Vas 0,28 0,10 0,80 Alumínium 2,06 1,62 0,92 Nikkel 0,40 0,31 0,60 Ólom 2,34 3,18 2,78 Ón 3,83 4,78 4,92, és jelentése a szövegben. Az ólom koncentrációja 3,2% az elektronikai egységekben, az óné 4,9% ugyanitt, az alumíniumé pedig 3,0% a teljes nyomtatott áramköri kártyákban. Mágneses szétválasztás Ha eses térbeesezhető részecske van, arra eses erő hat. A eses szeparátorok lehetnek nedves és száraz üzeműek. Az itt ismertetett kísérletekben száraz szeparátorral dolgoztak, a maximális eses térerő 6500 G volt. Száraz szeparátor esetében könnyebb a végtermék feldolgozása, ráadásul a hulladék hidrofób, ami még jobban megnehezítette volna a nedves szeparátor használatát. A száraz eses szeparálást mindegyik minta összes frakciójával elvégezték, átlagosan G eses térrel. A maximális kapacitáshoz közeli érték garantálja, hogy az összes esezhető anyag elválasztódik, mivel így kevés a nem esezhető anyaggal elragadható mennyiség. Az eljárással elválaszthatók a vas, az erőseesezhető szenynyeződések, illetve koncentrálható egy erőseeses értékes komponens. Ebben a lépésben egy eses és egy nem eses frakciót kaptak. Utóbbit elektrosztatikus szeparátorba vitték, ahol a ető és nem ető anyagok váltak el egymástól.

5 Elektrosztatikus szeparátor Ezeket a berendezéseket eredetileg arra terezték, hogy kinyerjék a nemvasfémeket a gépjárművek bezúzásakor keletkező hulladékból vagy települési szilárd hulladékot kezeljenek vele, de ma már széles körben alkalmazzák öntödei homok, poli(etilén-tereftalát), elektronikai hulladék, üvegcserép, aprítói apróhulladék és használt kazánbélések feldolgozására. A berendezésben két egyenáramú elektród van, az egyik indukciós, a másik vonzással működik. A fémek és nemfémek elektromos etőképessége vagy fajlagos elektromos ellenállása közötti óriási különbség kiváló lehetőséget nyújt a koronakisüléses elektrosztatikus szétválasztásra. Főleg réz vagy alumínium kinyerésére alkalmazzák feldarabolt elektromos huzalokból és kábelekből, valamint réz és nemesfémek kinyerésére nyomtatott áramköri kártyák hulladékából. ionizáló elektród statikus elektród nem etők etők középtermék 1. ábra Az elektrosztatikus szeparátor működése A kísérletekhez az Equimag cég ES 1010 modelljét használták. Az 1. ábrán vázlatosan látható a szeparátor működése, amelynek műszaki paraméterei a következők:

6 Ionizáló elektród: rotortávolság: 25 cm, szög: 80. Statikus elektród: rotortávolság: 25 cm, szög: 52,5. A rotor forgási sebessége: 85 ford/perc. Nagyfeszültségű forrás: kv. A eses, etőképes és nem etőképes mintákat királyvízben feloldották, majd atomabszorpciós spektrometriával elemezték. 7 kg minta NYÁK 3 kg EL 4 kg aprítás és méret szerinti szétválasztás 500 kg 500 kg 2 kg 1 kg 1 kg 2 kg eses elválasztás 3,6 g 10 g 54 g 11 g 39 g 78 g 433 g 462 g 1655 g 881 g 901 g 1771 g elektrosztatikus elválasztás 18 g 47 g 251 g 51 g 241 g 476 g 415 g 415 g 1405 g 830 g 660 g 1295 g 2. ábra A nyomtatott áramköri kártyák feldolgozásának folyamatábrája ( = eses, = nem eses, = ető, = nem ető, NYÁK = nyomtatott áramköri kártya, EL = elektronikus egység)

7 Eredmények és következtetések A eses és elektronikus szétválasztás műveleteinek eredményei a 2., 3., 4., 5. és 6. ábrán láthatók % Cu% Fe% Ni% Pb% NYÁK -NYÁK -NYÁK -EL -EL -EL 3. ábra A eses frakció kémiai elemzése eses szeparálás után % NYÁK -NYÁK -NYÁK -EL -EL -EL ető nem ető 4. ábra Vezető és nem ető anyagok százalékos mennyisége elektrosztatikus elválasztás után

8 % 30 réz ólom ón NYÁK -NYÁK -NYÁK -EL -EL -EL 5. ábra A etőképes frakció kémiai összetétele elektrosztatikus elválasztás után % réz ólom ón 2 0 -NYÁK -NYÁK -NYÁK -EL -EL -EL 6. ábra A nem etőképes frakció kémiai összetétele elektrosztatikus elválasztás után A kutatók azt várták, hogy a esesen leválasztható frakcióknak nagy lesz a vaskoncentrációja. Bár a nyomtartott áramkörökben kevés a esezhető anyag, érdemes azt előzőleg kinyerni, hogy nagyobb le-

9 gyen a etőképes frakció réztartalma. A esezhető anyag legnagyobb mennyisége a teljes nyomtatott áramkörökben az frakcióban volt: 2 kg mintában 54 g, míg 2 kg elektronikai egységben 78 g-ot találtak az frakcióban. A vas koncentrációja a eses frakcióban átlagosan 43% volt a teljes nyomtatott áramkörökben és 46% az elektronikai komponensekben. A nikkelkoncentráció átlagosan 15,2% volt az első és 15,6% a második minta esetében. Tehát nagy volt a vas- és nikkelkoncentráció a eses szeparálás után. Az elektrosztatikus elválasztás során a etőképes anyag legnagyobb mennyiségét a teljes nyomtatott áramkörök, illetve az elektronikai komponensek és frakciójából nyerték (3. ábra). A etőképes anyag százalékos mennyisége jelentős, főleg az elektronikai komponensek és frakciójában, átlagosan 25%-kal (4. ábra). A legnagyobb mennyiségű esezhető és etőképes anyagot az frakciókban várták, mivel a fémeket nehezebb aprítani, mint a műanyagot vagy kerámiát. A réz koncentrációja több mint 50%-ot ért el a legtöbb etőképes frakcióban, és jelentős mennyiségű ólom és ón volt jelen az összes frakcióban (5. ábra). Az elektrosztatikus elválasztás növelte a réz, ólom és ón mennyiségét a frakciókban a kiindulási értékekhez képest. A három közül a legnagyobb koncentrációt a réz esetében várták, mivel ez jó ető, és nagy mennyiségben van jelen a nyomtatott áramkörökben. Az ólmot és ónt az elektronikai alkotóelemek és a lap összehegesztéséhez használják, ezek szintén jó etők, és jelentős mennyiségben vannak jelen. Ugyanez mondható el az elektronikai elemekből álló mintákról, összevetve a 4. ábra, valamint az 1. és 2. táblázat eredményeit. Egy korábbi munka kimutatta, hogy a nyomtatott áramkörök és elektronikai komponensek sűrűség szerinti szétválasztása során szintén a réz, ólom és ón a fő komponensek. Akkor 55% volt a réz átlagos koncentrációja nyomtatott áramkörök és 53% elektronikai elemek esetén. Az adatok ólomra 1,4%, illetve 4%, ónra 7%, illetve 11%. A sűrűség szerinti szeparálást a eses és elektrosztatikus szétválasztással összehasonlítva azt látjuk, hogy a rézkoncentráció hasonló, az ólom- és ónkoncentráció pedig nagyobb a eses és elektrosztatikus szétválasztással kapott etőképes frakcióban, mint a sűrűség szerinti szétválasztáskor. A rézben gazdag etőképes frakciókból ezután elektrokémiai technológiával lehet kinyerni a rezet.

10 A nem etőképes frakciókban (polimerek és kerámia) kicsi a fémtartalom, kivétel ez alól a nyomtatott áramkörök és frakciója (6. ábra). Ezek a fémkoncentrációk valószínűleg csökkennének, ha a nem etőképes anyagot ismét elektrosztatikus szeparátorban kezelnék. Összefoglalóan elmondható, hogy a eses és elektrosztatikus elválasztás hatékony módszer viszonylag nagy fémtartalmú frakciók kinyerésére nyomtatott áramkörök hulladékaiból. A kapott frakciók felhasználhatók másodlagos nyersanyagként vagy alapanyagként elektrokémiai technológiákban egyes fémek előállítására. A nem etőképes frakciók hasznosítási lehetőségeit még tanulmányozni kell. Összeállította: Fazekasné Horváth Zsuzsanna Utilization of magnetic and electrostatic separation in the recycling of printed circuit boards. = Waste Management, 25. k. 1. sz p Mecucci, A.; Scott, K.: Leaching and electrochemical recovery of copper, lead and tin from scrap printed circuit boards. = Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 77. k. 4. sz p Forssberg, E., Cui, J.: Mechanical recycling of waste electric and electronic equipment: a review. = Journal of Hazardous Materials B, sz. p

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2010. május 11-12-13. Horváth Elek, ügyvezető Gépsystem Kft. A Gépsystem

Részletesebben

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor

7. ábra Shredder 8.ábra Granulátor Aprító gépek E-hulladék aprítására leggyakrabban forgó, vagy álló és forgó kések között, illetőleg különböző zúzó szerkezetek révén kerül sor. A gépek betétei (élek, kések) cserélhetők. Shredder (7. ábra)

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Közszolgáltatói Konferencia Balatonalmádi 2017. október 18-19-20. Főszervező: Előadó: Leitol Csaba Áttekintés Kérdőíves felmérés általános

Részletesebben

Fémhulladékok újrahasznosítása Kanadában

Fémhulladékok újrahasznosítása Kanadában VAS- ÉS ACÉLHULLADÉKOK 2.1 Fémhulladékok újrahasznosítása Kanadában Tárgyszavak: acél; alumínium; fém; hulladék-újrahasznosítás; magnézium; reciklálás; vas. A fémhulladékok összetétele Kanadában Kanada

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

ELHASZNÁLT NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOK MECHANIKAI ELŐKÉSZÍTÉSE AZ ÉRTÉKES FÉMEK VISSZANYERÉSE ÉRDEKÉBEN

ELHASZNÁLT NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOK MECHANIKAI ELŐKÉSZÍTÉSE AZ ÉRTÉKES FÉMEK VISSZANYERÉSE ÉRDEKÉBEN Műszaki Földtudományi Közlemények, 86. kötet, 1. szám (2017), pp. 50 60. ELHASZNÁLT NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOK MECHANIKAI ELŐKÉSZÍTÉSE AZ ÉRTÉKES FÉMEK VISSZANYERÉSE ÉRDEKÉBEN MAGYAR TAMÁS 1 HORVÁTH ÁGNES

Részletesebben

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás Összeállította: Prof.Dr Dr.Csőke Barnabás Előadó: Bokor Veronika kommunális üzemvezető Koordinátor: VERTIKÁL Rt., Polgárdi Témafelelős:

Részletesebben

Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás.

Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás. EGYÉB HULLADÉKOK 6.7 Új eljárás elhasznált elemek újrahasznosítására Tárgyszavak: akkumulátor; elem; Kína; nehézfém; reciklálás; technológia; újrahasznosítás. Az elhasznált elemek problémája Kínában Az

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Újrahasznosítási logisztika 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Szétszerelési folyamat logisztikai modellje KT KT RSS MT MT RSS KT KT BT O KT SBT SBT KT KT KT RSS MT MT MT SS MT SS MT MT RSS MT MT

Részletesebben

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült.

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. Kárelhárítási Terv A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. A telephelyen a következő tevékenység végzése történik:

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű Prof.Dr. Csőke Barnabás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi

Részletesebben

A rozsdamentes acél vasúti járművek újrafeldolgozhatósága

A rozsdamentes acél vasúti járművek újrafeldolgozhatósága VAS- ÉS ACÉLHULLADÉKOK 2.1 A rozsdamentes acél vasúti járművek újrafeldolgozhatósága Tárgyszavak: újrafeldolgozás; rozsdamentes acél; vasúti jármű; reciklálás; költségelemzés. Bevezetés A fejlett világ

Részletesebben

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője.

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője. Plazma a villám energiájának felhasználása. A plazmatrónon belüli elektromos kisülés energiája 1,5 elektronvolt, amely az elektromos vonalas kisülés hőmérsékletének, legaláb 15 000 С felel meg. Bazaltszerü

Részletesebben

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. február 23. Hulladékgazdálkodási törvénnyel

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

Rubber Solutions Kft. Cégismertető

Rubber Solutions Kft. Cégismertető Rubber Solutions Kft Cégismertető Cégünk bemutatása Társaságunk 30 éves tapasztalattal végzi hulladékgazdálkodási tevékenységét. Telephelyünk 70 hektárnyi ipari területen helyezkedik el. 15 alkalmazottat

Részletesebben

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28.

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása EEA Grants Norway Grants HULLADÉKCSÖKKENTÉS Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem HU09-0015-A1-2013 1 Beruházás oka A vágóhidakról kikerülő baromfi nyesedék

Részletesebben

Nem veszélyes hulladékok kereskedelmi és előkezelési engedélykérelme

Nem veszélyes hulladékok kereskedelmi és előkezelési engedélykérelme Nem veszélyes hulladékok kereskedelmi és előkezelési engedélykérelme Page 1 A hulladékgazdálkodási tevékenységek nyilvántartásba vételéről, valamint hatósági engedélyezéséről szóló 439/2012. (XII. 29.)

Részletesebben

Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva

Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva Kritikus nyersanyagokra vonatkozó hazai adatbázis létrehozása szekunder forrásokra alapozva G-modul Adatbázis kialakítása 1.fázis Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay-Logi Részéletes kutatási

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

A programban együttm KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ANYAGGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI IRODA

A programban együttm KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ANYAGGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI IRODA A programban együttm ttmköd partnerek: KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ANYAGGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI IRODA A munka idtartama: 32 hónap Kezdete: 2004. Október 15. Vége: 2007. Június 15. Ma:2007. június 15. MOKKA konferencia

Részletesebben

Bio Energy System Technics Europe Ltd

Bio Energy System Technics Europe Ltd Europe Ltd Kommunális szennyviziszap 1. Dr. F. J. Gergely 2006.02.07. Mi legyen a kommunális iszappal!??? A kommunális szennyvíziszap (Derítőiszap) a kommunális szennyvíz tisztításánál keletkezik. A szennyvíziszap

Részletesebben

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai - Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése I. Oktatási segédlet Készítette: Dr. Szabó

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Intrúziós fröccsöntés hatása a termék tulajdonságaira Az intrúzió a fröccsöntés egy különleges módszere, amellyel a gép kapacitásánál nagyobb méretű termék fröccsöntését lehet megoldani.

Részletesebben

Magyarország műanyagipara 2009-2010

Magyarország műanyagipara 2009-2010 Magyarország műanyagipara 2009-2010 (Hogyan is állunk?) Észak-Magyarországi Műanyagipari Klaszter III. Műanyagipari Konferencia Budapest, 2011.április 27. Ollár Péter MMSZ 1 Műanyag-feldolgozás eloszlása

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101

Általános Kémia, BMEVESAA101 Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Óravázlatok:

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez 1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartó cégbíróság: Kecskeméti Törvényszék Cg.: 03-09-126039 Adószám: 24290054-2-03

Részletesebben

Együttműködés, szakmai kapcsolódások

Együttműködés, szakmai kapcsolódások Technológiai Innováció Központ kialakítása a Vertikál Zrt. polgárdi telephelyén, Polgárdi. 2014. március 27. Együttműködés, szakmai kapcsolódások a Verikál Zrt. és a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra Készítette: Gyenes Anett Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán Doktoranduszok Fóruma Miskolc 2012.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 338 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1. ábra

(11) Lajstromszám: E 004 338 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. 1. ábra !HU000004338T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 338 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 746324 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája

WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája WAG Logisztika Kft. által szállítható veszélyes hulladékok EWC listája EWC kódszám Megnevezés 2 Mezőgazdasági, kertészeti, vízkultúrás termelésből, erdőgazdaságból, vadászatból, halászatból, élelmiszer

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ELJÁRÁSTECHNIKA A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 2. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS ENERGETIKA A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSBAN Szakmai Konferencia. Székesfehérvár, szeptember

BIOLÓGIA ÉS ENERGETIKA A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSBAN Szakmai Konferencia. Székesfehérvár, szeptember BIOLÓGIA ÉS ENERGETIKA A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSBAN Szakmai Konferencia Székesfehérvár, 28. szeptember 25-26. A LEGÚJABB HAZAI KUTATÁSI- FEJLESZTÉSI EREDMÉNYEK ISMERTETÉSE Prof. Dr. Csőke Barnabás egyetemi

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

Kezelési technológia (helyszín)

Kezelési technológia (helyszín) Zöld Híd B.I.G.G. NKft. technológiája A hulladékok kezelését a környezetvédelmi és műszaki igazgatóság alá tartozó telephelyeken végezzük közel 100 munkatárs segítségével. A két telephely technológiája

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

Ásványi nyersanyagok, 3. év Gyakorlat I. 2012. március 1.

Ásványi nyersanyagok, 3. év Gyakorlat I. 2012. március 1. Ásványi nyersanyagok, 3. év Gyakorlat I. 2012. március 1. 1. Gazdaság-földtani alapfogalmak: Klark érték (Average abundance of the elements) Az adott elem átlagos földkéregbeli gyakorisága. A gyakoribb

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1586/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Halászati és Öntözési Kutatóintézet Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium (5540

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007

Hulladékká vált gépjárművek. Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hulladékká vált gépjárművek Hulladéknyilvántartási és Termékdíj Osztály 2007 Hazai szabályozás alapja A hulladékká vált gépjárművekről 267/2004. (IX.27) Korm. rendelete 286/2006 (XII.23.)Korm. rendelet

Részletesebben

Tárgyszavak: fénycső; higany; pirometallurgia; hidrometallurgia.

Tárgyszavak: fénycső; higany; pirometallurgia; hidrometallurgia. EGYÉB HULLADÉKOK 6.7 Környezetkímélő fénycsőhulladék-feldolgozás Tárgyszavak: fénycső; higany; pirometallurgia; hidrometallurgia. A fénycsövek az EU elektromos és elektronikai berendezések hulladékairól

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly A kutató munka a TÁMOP 4.2.1.B 10/2/KONV 2010 0001 jelű projekt

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására

EWC kódok Engedély veszélyes hulladék tárolására 07 01 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 01 04* egyéb szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok 07 02 03* halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok és

Részletesebben

FÉMEK NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOKBÓL TÖRTÉNŐ KINYERÉSÉNEK KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA MECHANIKAI ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL

FÉMEK NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOKBÓL TÖRTÉNŐ KINYERÉSÉNEK KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA MECHANIKAI ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL MultiScience - XXXI. microcad International Multidisciplinary Scientific Conference University of Miskolc, Hungary, 20-21 April 2017 ISBN 978-963-358-132-2 FÉMEK NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOKBÓL TÖRTÉNŐ KINYERÉSÉNEK

Részletesebben

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK

ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK ACÉLOK MÉRNÖKI ANYAGOK 80%-a (5000 kg/fő/év) kerámia, kő, homok... Ebből csak kb. 7% a iparilag előállított cserép, cement, tégla, porcelán... 14%-a (870 kg/fő/év) a polimerek csoportja, melynek kb. 90%-a

Részletesebben

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Talajtan

Részletesebben

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában KÖRNYEZETRE ÁRTALMAS HULLADÉKOK ÉS MELLÉKTERMÉKEK 7.5 Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában Tárgyszavak: építőanyag; gyártás; hulladék-újrahasznosítás; szennyvíziszap; textilipar.

Részletesebben

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar

Tisztelt Lakosok! Gyarmaton a hulladékudvar nyitvatartása: hulladékudvar Tisztelt Lakosok! A GYŐRSZOL Zrt megküldte részünkre a 2011. évi hulladékgazdálkodásra vonatkozó tájékoztatást. Ebben nyomon követhető az előző évben a hulladékudvar igénybevétele, a szelektív gyűjtés

Részletesebben

Levegőkémia, az égetés során keletkező anyagok. Dr. Nagy Georgina, adjunktus Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet 2018

Levegőkémia, az égetés során keletkező anyagok. Dr. Nagy Georgina, adjunktus Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet 2018 Levegőkémia, az égetés során keletkező anyagok Dr. Nagy Georgina, adjunktus Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet 2018 Tartalom Hulladék fogalma Levegő védelme Háztartásokban keletkező hulladék Keletkező

Részletesebben

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ Oktatási ivatal A versenyző kódszáma: A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont KÉMIÁBÓL I. kategóriában

Részletesebben

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés

A HELIOS kémény rendszer. Leírás és összeszerelés A HELIOS kémény rendszer Leírás és összeszerelés 1. Bemutatás: A HELIOS kémény rendszer" a legújabb kémény rendszer, amely a romániai piacon jelent meg és egy technikusokból álló csapat több éven át tartó

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek Fémek törékeny/képlékeny nemesémek magas/alacsony o.p. Fogorvosi anyagtan izikai alapjai 5. Általános anyagszerkezeti ismeretek Fémek, ötvözetek ρ < 5 g cm 3 könnyűémek 5 g cm3 < ρ nehézémek 2 Fémek tulajdonságai

Részletesebben

A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba

A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba A hulladék alapjellemzés során nyert vizsgálati eredmények értelmezési kérdései Dr. Ágoston Csaba 1 Hulladékvizsgálatok 98/2001 (VI. 15.) Korm. rendelet 20/2006 (IV. 5.) KvVM rendelet Hulladék minősítés

Részletesebben

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában

A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában A komponensek jellemzőinek és a gyártási műveletek paramétereinek szerepe papírból készült különböző termékek visszaforgathatóságában Beszámoló a 2014 15-ös tanév első félévében végzett doktoranduszi tevékenységről

Részletesebben

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2.

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2. Civilek és a Nulla Hulladék Graczka Sylvia Nulla Hulladék Konferencia, 2015. november 2. Hányadán állunk a hulladékkal? Attitűdvizsgálat Gorcső alatt a gondolataink A magyar lakosság 96%-a számára személy

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe ÖSSZEFOGLALÓ A kovácsüzemek és öntödék BREF (elérhető legjobb technika referencia dokumentum) a 96/61/EK tanácsi irányelv 16. cikke (2) bekezdése szerint végzett információcserét tükrözi. Az összefoglalót

Részletesebben

Az újságpapírok fémtartalmának jelentősége az újrafeldolgozás és újrahasználat szempontjából

Az újságpapírok fémtartalmának jelentősége az újrafeldolgozás és újrahasználat szempontjából PAPÍRHULLADÉKOK 4.2 Az újságpapírok fémtartalmának jelentősége az újrafeldolgozás és újrahasználat szempontjából Tárgyszavak: hulladékfeldolgozás; mezőgazdaság; nehézfém; papír; újrafeldolgozás; újság.

Részletesebben

A Tanács 333/2011/EU rendelete a Fémtv. és a fordított áfa vonatkozásában

A Tanács 333/2011/EU rendelete a Fémtv. és a fordított áfa vonatkozásában A Tanács 333/2011/EU rendelete a Fémtv. és a fordított áfa vonatkozásában AZ ACÉL- ÉS AZ ALUMÍNIUMHULLADÉK HULLADÉKSTÁTUSZÁNAK MEGSZŰNÉSE Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető 2011. 09.27.

Részletesebben

Az elektronikai hulladék megoldatlan problémái

Az elektronikai hulladék megoldatlan problémái EGYÉB HULLADÉKOK 6.7 Az elektronikai hulladék megoldatlan problémái Tárgyszavak: elektromos hulladék; elektronikai hulladék; kezelés; hasznosítás; újrahasználat; EU-előírások; költségek. Az EU a lehető

Részletesebben

Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata

Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata Almalégyártási melléktermék hasznosításának vizsgálata Tudományos Diákköri Konferencia Előadás 2013 Előadó: Szilágyi Artúr II. éves Előkészítéstechnikai mérnök MSc hallgató Konzulens: Dr. Mucsi Gábor egyetemi

Részletesebben

tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and to- Energy Plant

tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and to- Energy Plant A Budapesti Hulladékéget gető Mű rekonstrukciójának nak és s korszerűsítésének tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and Modernization of the Budapest Waste-to to- Energy Plant Bánhidy János

Részletesebben

Folyadékkristályos képernyők újrahasznosítása új technológiákkal

Folyadékkristályos képernyők újrahasznosítása új technológiákkal EGYÉB HULLADÉKOK 6.7 Folyadékkristályos képernyők újrahasznosítása új technológiákkal Tárgyszavak: elektronikai berendezés; elektronikai hulladék; folyadékkristály; hulladékfeldolgozás; LCD. Az LCD-k mennyisége

Részletesebben

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26.

TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 2013. SZEPTEMBER 26. TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA 2013. SZEPTEMBER 26. A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VIZSGÁLATA A TERMOLÍZIS EURÓPAI ÉS HAZAI SZABÁLYOZÁSÁNAK GYAKORLATA Dr. Farkas Hilda SZIE-GAEK A KUTATÁS CÉLJA A piaci igények

Részletesebben

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége

A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA. Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége A HULLADÉK GYŰJTÉS ÉS HASZNOSÍTÁS GAZDASÁGI STABILITÁSA ÉS POTENCIÁLJA Előadó: Horváth Ferenc Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége Tartalom HOSZ bemutatása Fa hulladék Műanyag hulladék Üveg hulladék

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész

33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész Elektronikai műszerész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Urbánné Lazák Emese Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Biztonság az elektrotechnikában és az elektronikában Az elektromos és elektronikus eszközök biztonságát az EU-ban új törvények szavatolják. Ezek megtiltják a mérgező anyagok, közöttük

Részletesebben

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Lakosság által beszállításra kerülő átvételi rendje Az FKF Nonprofit Zrt. által

Részletesebben

Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek

Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek Az akkreditálás műszaki területéhez tartozó vizsgálati módszerek A vizsgált termék/anyag Szennyvíz (csatorna, előtisztító, szabadkiömlő, szippantó

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1024/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1024/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1024/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Üzemviteli Igazgatóság Vegyészeti Főosztály Vegyészeti

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015.

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. Hulladékkezelési díjak 2015. EWC Megnevezés Ve szé lyes Átvételi ár NEM LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Átvételi ár LAKOSSÁGI nettó Ft+ÁFA/kg (bruttó Ft/kg) Megjegyzés 08 01 11 Szerves oldószereket, illetve más veszélyes

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

A magyarországi hulladékösszetétel alakulása. vizsgálati tapasztalatok

A magyarországi hulladékösszetétel alakulása. vizsgálati tapasztalatok FKF ZRt. Környezetvédelmi osztály A magyarországi hulladékösszetétel alakulása vizsgálati tapasztalatok XV. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai fórum és kiállítás 2008.Április 22-24. Szombathely A hulladékbegyűjtéshez,

Részletesebben