Open Access, avagy a nyílt hozzáférés elmélete és gyakorlata hazai és külföldi kitekintésben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Open Access, avagy a nyílt hozzáférés elmélete és gyakorlata hazai és külföldi kitekintésben"

Átírás

1 Open Access, avagy a nyílt hozzáférés elmélete és gyakorlata hazai és külföldi kitekintésben GERENCSÉR JUDIT A Kúria Jogi Szakkönyvtára vezetője Fővárosi Törvényszék, november 17.

2 AZ ELŐADÁS FŐBB PONTJAI Az Open Access elmélete dióhéjban Open Access folyóiratok források, példák Open Access repozitóriumok források, példák Az Open Access előnyei és érvek a használat mellett Open Access és a jogtudomány trendek és források Nyílt hozzáférésű külföldi és magyar jogi időszaki kiadványok Nyílt hozzáférésű külföldi és magyar jogi repozitóriumok Miért fontos a nyílt hozzáférés az igazságszolgáltatás, a bíróságok és országos bírósági integrált könyvtári rendszer számára? Hogyan éljünk vele? Nyílt hozzáférésű jogi időszaki kiadványok és ekönyvek a Corvina IKR-ben

3 OPEN ACCESS ELMÉLETE DIÓHÉJBAN FOGALMAK, TÖRTÉNET, JELLEMZŐK, STRATÉGIÁK, FORMÁK ÉS CSATORNÁK

4 OPEN ACCESS FOGALMA Az "open access" fogalom a tudományos, illetve kutatási információkhoz és adatokhoz való korlátok nélküli, nyílt hozzáférést jelenti. A tudományos kommunikáció egy módja.

5 KIALAKULÁSÁNAK OKAI Egyrészt A kutatás közpénzekből történik, ezek eredményeit publikálják A tudományos lapkiadás profitot termel, a haszon a kiadóké A közpénzekből fenntartott könyvtárak pénzért vásárolják ezeket a lapokat A kiadók gátolják az online folyóiratok elérését

6 KIALAKULÁSÁNAK OKAI Másrészt Információrobbanás - tudományos kiadványok, cikkek számának ugrásszerű növekedése Folyóiratkrízis: nagyarányú áremelkedés Harmadrészt SCI egyeduralma egyenlőesélyek teremtése a publikációk megmérettetésére Negyedrészt Technikai fejlődés új lehetőségek Új utakat kellett keresni a tudományos publikálásban open access

7 OPEN ACCESS - TÖRTÉNET 1991 Los Alamos, National Laboratory (Paul Ginsparg) Egy szerveren hozzáférhetővé tette a fizika tudomány preprintjeit december 1-2 között Budapesten az Open Society Institute által szervezett rendezvényen indították útjára a Nyílt Hozzáférés Kezdeményezést február 14. Budapesti Nyilatkozat korlátozások nélküli ingyenes hozzáférés a tudományos munkákhoz június 20. Berlini Nyilatkozat megerősítés október 22. Bethesdai Nyilatkozat hosszú távú megőrzés Azóta erős nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát.

8 MIT JELENT AZ OPEN ACCESS? Nyilvános hozzáférés a tudományos irodalomhoz: Interneten keresztül Akadálymentesen Ingyenesen Teljes szöveggel Másolható, letölthető Szerzői jogi korlátozástól mentes Hivatkozni lehet rá.

9 NYÍLT HOZZÁFÉRÉS KEZDEMÉNYEZÉS Három úton lehet tudományos dokumentumokat (cikket) ingyenesen közzétenni: nyílt hozzáférésű folyóiratban (Open Access Journal = OAJ) arany út. nyilvános tárhelyen, repozitóriumokban, amely megfelelő szabványokat használ ahhoz, hogy távolról is kereshető legyen zöld út. Szürke út szürke irodalom terjesztése nyílt hozzáféréssel.

10 OPEN ACCESS STRATÉGIÁK Az arany út Az arany út a tudományos cikkek open access folyóiratokban történő publikálását jelenti. A publikációk a nyomtatott formában megjelenő szövegekhez hasonlóan először szakmai bírálaton esnek át (peer review). A kiadóval kötött szerződés meghatározza a szerzők jogait, és szabályozza a nyílt hozzáférésű dokumentumok felhasználási lehetőségeit. A kiadók publikációs költségeket számolnak fel a szerzőknek cikk-eljárási díj Az Open Access Folyóiratok Jegyzéke: Directory of Open Access Journals

11 OPEN ACCESS STRATÉGIÁK A zöld út A zöld utas nyílt hozzáférés - önarchiválás (selfarchiving) - a folyóiratokban megjelent publikációk lektorált (postprint) vagy lektorálás előtti szerzői változatának (preprint) tudományterületi vagy intézményi repozitóriumban történő archiválását és szabad elérését teszi lehetővé. Fontos technikai követelmény: szerver, szoftver és tárhely. Nyílt forráskódú szofverek: Dspace, eprints, Fedora stb. Kereskedelmi szoftverek: Open Repository, Digital Commons, Digitool stb. A saját archiválás másik módja a cikkek közreadása a szerzők saját vagy intézeti honlapján.

12 OPEN ACCESS STRATÉGIÁK The Directory of Open Access Repositories (OpenDOAR) Registry of Open Access Repositories (ROAR)

13 OPEN ACCESS FORMÁI korlátozás nélküli hozzáférés késleltetett szabad hozzáférés szerzői díjas hozzáférés e-print archívumok részleges hozzáférés kooperációs hozzáférés

14 AZ OPEN ACCESS NÉGY CSATORNÁJA lektorált tudományos folyóiratok tematikus repozitóriumok az egyes egyetemek intézményi repozitóriumai a közleményeknek a szerzők saját honlapjain történő elhelyezése.

15 SZERZŐI JOGI KÉRDÉSEK Ezen a területen specifikus jogi problémák és követelmények is fennállnak. Ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szerzők jogait, ezen a területen is ajánlott a Creative-Commons-licenszrendszer a szerző a jogainak egy részét a közösségre ruházza át. Fair Use - a szerzők számára az adatok megjelenésekor egy meghatározott időre exkluzív használati jogot biztosít.

16 OPEN ACCESS FOLYÓIRATOK

17 OPEN ACCESS FOLYÓIRATOK A nyílt hozzáférésű folyóiratok közös jellemzője, hogy ingyenesen tesznek elérhetővé minőségileg ellenőrzött tartalmat.

18 OPEN ACCESS FOLYÓIRATOK A DOAJ (Directory of Open Access Journals Nyílt hozzáférésű folyóiratok jegyzéke a nyílt hozzáférésű folyóiratok láthatóbbá tételét tűzte ki célul folyóirat 5942 folyóirat, amely cikk szinten kereshető 136 ország 1,778,478 cikk

19 DOAJ (DIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS) Magyarország is tagja 26 intézmény 30 magyar nyílt hozzáférésű időszaki kiadvány Több magyar folyóirat: MTA, ELTE, PPKE, DE, SZTE, CEU, SOTE stb.

20

21 OPEN ACCESS REPOZITÓRIUMOK

22 OPEN ACCESS REPOZITÓRIUMOK OpenDOAR a nyílt hozzáférésű repozitóriumok webes jegyzéke Nyílt hozzáférésű intézményi és tematikus tárhelyek és archívumok átfogó listáját mutatja be. DOAR: Registry of Open Access Repositories

23

24

25 OPEN ACCESS REPOZITÓRIUMOK ROAR a nyílt hozzáférésű repozitóriumok nyilvántartója ROAR:

26 OPEN ACCESS REPOZITÓRIUMOK NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ E-KÖNYVEK URL: Az internetről bárhonnan szabadon elérhető és PDF-ben letölthető könyvek adatbázisa. Jelenleg 2404 (79 kiadó) idegen nyelvű tudományos szakkönyv található az adatbázisban. Hozzáférés módja: Szabad hozzáférésű adatbázis Forrástípus: Teljes szövegű Tudományterületek tudományágak: Multidiszciplináris és

27

28 OXFORD UNIVERSITY RESEARCH ARCHIVE

29 HUNOR A HUNOR (HUNgarian Open Repositories) konzorciumot a magyar felsőoktatási intézmények és az MTA Könyvtára hozta létre a nyílt hozzáférés (open access) hazai gyakorlatának kialakítása céljából. A HUNOR tagjai a magyar tudomány hazai és nemzetközi elismerésének javítását a tudományos eredmények hatékony disszeminációjával kívánják elérni, nevezetesen nyílt elérésű repozitóriumok országos infrastrukturális hálózatának kialakításával, módszertani központ létrehozásával, a külföldi know-how és nemzetközi szabványok hazai alkalmazásával, a tudományos kommunikáció komplementer csatornáinak meghonosításával, nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítésével.

30

31 REAL-D - AZ MTA KÖNYVTÁRÁNAK REPOZITÓRIUMA

32 MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ÉS AZ OPEN ACCESS 2012 Akadémiai irányelv nyílt hozzáférésű cikk helyének feltüntetése az MTMT-ben Az MTA elnökének döntése alapján a Magyar Tudományos Akadémia 2013 első félévben létrehozott egy alapot a magyarországi kutatási eredmények szabad hozzáférésű publikálásának támogatására. Hatályuk az MTA irányítása alá tartozó kutatóközpontokra, kutatóintézetekre, a bennük működő Lendület-kutatócsoportokra és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája keretében működő kutatócsoportokra, valamint az ezekben dolgozó kutatókra terjed ki.

33 DEBRECENI EGYETEM ELEKTRONIKUS ARCHÍVUMA (DEA)

34 AZ OPEN ACCESS ELŐNYEI ÉS ÉRVEK A HASZNÁLAT MELLETT

35 ELŐNYÖK ÉS ÉRVEK Gyorsan, ingyenesen lehet hozzáférni az információkhoz, közpénzekből finanszírozott kutatási eredményekhez, Növekszik a dokumentumok láthatósága, A keresőrendszerek a találati listában előnyös helyen, releváns találatként szerepeltetik a nyílt hozzáférésű dokumentumokat, Elősegíti a szakmai együttműködést, a tudományágak közötti kommunikációt, Az információellátás javul, és hozzájárul folyóiratkrízis megoldásához, A dokumentumok láthatósága és a rájuk való hivatkozások száma megnövekszik, Publikálási idő lerövidülése, A kutatási eredmények gyors publikálása és értékelése fellendíti a kutatás hatékonyságát. Gondoskodik a dokumentumok hosszú távú eléréséről. Sok felhasználó, olvasó idézettség megnövekedése.

36 KÉTELYEK ÉS CÁFOLATOK Minőség Hitelesség Hosszú távú elérés Információk eljuttatása és elérése Szerzői jogok

37 OPEN ACCESS ÉS A JOGTUDOMÁNY TRENDEK ÉS FORRÁSOK

38 OPEN ACCESS ÉS A JOGTUDOMÁNY Az elmúlt egy évtizedben általános elmozdulás figyelhető meg a tudományos ismeretek publikálásának módszereiben az internetes megjelenés felé. Úgy tűnik, hogy az internet egyre jelentősebb szerepet kap a tudományos eredmények médiumaként. E tendenciák a jogtudomány hagyományos publikációs gyakorlatát sem hagyták érintetlenül. Világszerte egyre több jogi kar igyekszik tanáraik és kutatóik eredményeit az interneten keresztül is publikálni.

39 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ KÜLFÖLDI JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK

40 DOAJ (DIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS) 204 folyóirat jogtudomány

41 OPEN ACCESS LAW - JOURNALS

42 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ MAGYAR JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK

43 HAZÁNK ÉS AZ OPEN ACCESS A hazai jogtudományban az átalakulás elkezdődött ugyan, de még nem ment végbe teljesen: a tudományos közösség többségének megítélése szerint a publikálás meghatározó fórumainak a nyomtatott folyóiratok és szakkönyvek számítanak. Az interneten valamilyen formában fellelhető (absztrakt vagy teljes mű) források kerülnek előtérbe a kizárólag csak nyomtatott formában elérhetőekkel szemben.

44 LÁSSUNK NÉHÁNY HAZAI PÉLDÁT

45 JOGKÓDEX (JUSTICIA) 12 jogi folyóirat 5488 cikk

46 JOGELMÉLETI SZEMLE

47 DEBRECENI JOGI MŰHELY

48

49

50 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ KÜLFÖLDI JOGI REPOZITÓRIUMOK

51 DIGITAL COMMONS

52

53

54 KERESÉS

55 SSRN - SOCIAL SCIENCE RESEARCH NETWORK társadalomtudományi kutatások eredményei több mint feltöltött szakcikk

56 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ MAGYAR JOGI REPOZITÓRIUMOK

57 DEBRECENI EGYETEM ELEKTRONIKUS ARCHÍVUM

58 SZTE DOKTORI REPOZITÓRIUM

59 EGYÉB FORRÁSOK OPEN ACCESS

60 LAW REVIEW COMMONS

61 PLOS ONE LEGNAGYOBB NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ TUDOMÁNYOS FOLYÓIRAT

62 GOOGLE SCHOLAR

63 INDEX TO FOREIGN LEGAL PERIODICALS (IFLP)

64 JOGI INFORMÁCIÓKHOZ VALÓ SZABAD HOZZÁFÉRÉS ÚJDONSÁGOK, TRENDEK

65 KÜLFÖLDI TRENDEK EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió 2008 óta támogatja a nyílt hozzáférést. Ennek köszönhetően a kutatások szerint a 2011-ben publikált tudományos cikkeknek már mintegy 50%-a elérhető open access formában is. Az EU Horizon 2020 keretprogramjában pedig már előírásként szerepel, hogy minden uniós keretből finanszírozott kutatás eredményét nyílt hozzáféréssel kell közzétenni és 2013 folyamán az Európai Bizottság 45 millió EUR-t fordított adat-infrastruktúrákra és a digitális megőrzéssel kapcsolatos kutatásra. A cél az, hogy 2016-ra a közfinanszírozású kutatásokból származó cikkek 60%-a nyílt hozzáférésű legyen.

66 KÜLFÖLDI TRENDEK USA (JOGI KÖNYVTÁROSOK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN) Open access nagyon erős trend az USA-ban "Durham Statement on Open Access to Legal Scholarship" a jogi folyóiratok a jövőben elektronikus úton kerüljenek megjelentetésre és elköteleződés a stabil, nyitott és digitális formátum mellett - University of Chicago, Columbia University, Cornell University, Duke University, Georgetown University, Harvard University, New York University, Northwestern University, the University of Pennsylvania, Stanford University, the University of Texas, and Yale University Nagyon nagy hangsúly az intézményi repozitórumokon keresztül való publikálásban és elérhetővé tételben. Tájékoztató munka és az oktatás fő forrásai is pl. a SSRN és a BePress. Digital Commons kereskedelmi szoftver használata a legerőteljesebb. Pl. Berkeley Egyetem 13 jogi kar jogi kari időszaki kiadvány nagyrészük elérhető open access formában ezt támogatják elsősorban.

67 WORLDLII

68 CANLII

69 HAZAI ÚJDONSÁG INTERNETES JOGTUDOMÁNYI ENCIKLOPÉDIA Az MTA TK Jogtudományi Intézete egy internetes, szabadon hozzáférhető (open access) jogtudományi enciklopédiát kíván létrehozni egy középtávú projekt keretében. A projektet három éves időtávban képzelik el, január elseji indulással. Az enciklopédia 30 jogterületet foglal magába.

70 2014. július 1-jétől ingyenesen elérhető az Országgyűlési Könyvtár Szakirodalmi Adatbázisa A Szakirodalmi Adatbázisban (SZA) több mint 500 ezer tétel található. A SZA része a Magyar Jogi Adatbázis, amely a korábban nyomtatásban megjelent szakbibliográfiához, a Magyarországon megjelenő magyar nyelvű jogi tárgyú könyveket, tanulmányköteteket és a témával foglalkozó szakfolyóiratok cikkeit tárja fel. A Magyar Jogi Adatbázis gyakorlatilag a mai napig betölti a nemzeti jogi szakbibliográfia szerepét.

71 MIÉRT FONTOS A NYÍLT HOZZÁFÉRÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS, A BÍRÓSÁGOK ÉS ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI INTEGRÁLT KÖNYVTÁRI RENDSZER SZÁMÁRA? HOGYAN ÉLJÜNK VELE?

72 ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KATALÓGUS

73 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK A CORVINA IKR-BEN

74 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK A CORVINA IKR-BEN

75 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ JOGI E-KÖNYVEK A CORVINA IKRBEN

76 NYÍLT HOZZÁFÉRÉSŰ JOGI E-KÖNYVEK A CORVINA IKRBEN

77 MEGOLDANDÓ KÉRDÉSEK A BÍRÓSÁGI IKR-BAN E-könyvek esetében (OBH közös dokumentumbeszerzési program hatása) Feldolgozás Állománybavétel megoldva Pl. Leltári számok licence Szolgáltatás Pl. Kölcsönzés

78 FELADATOK - JAVASLATOK E-könyvek állománybavétele és szolgáltatása (pl. kölcsönzés) nyílt hozzáférésű tárhelyet/ket építeni nyílt hozzáférés előnyeit képviselni igazságszolgáltatás területén dolgozókat meggyőzni az előnyökről a szerzői jogok kérdésével foglalkozó programokon való részvétel támogatni az elektronikus publikálást.

79 FELADATOK JAVASLATOK felhasználóképzés bírák és igazságügyi alkalmazottak részére

80 KÖSZÖNÖM SZÉPEN MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

Dr. Kührner Éva 2011.

Dr. Kührner Éva 2011. Dr. Kührner Éva 2011. A hagyományos publikálás jellemzői szerző honoráriumot kaphat minőségi szűrő lektorálás megjelenésnek hosszú átfutása van a lapért az olvasó fizet a haszon a kiadóé Elektronikus publikálás

Részletesebben

Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban

Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár A tudományos kommunikáció folyamata olyan átalakulás előtt áll, amely a nyomtatás

Részletesebben

TUDOMÁNYOS PUBLIKÁLÁS CSÁMER IVÁN ELTE TTK

TUDOMÁNYOS PUBLIKÁLÁS CSÁMER IVÁN ELTE TTK TUDOMÁNYOS PUBLIKÁLÁS CSÁMER IVÁN ELTE TTK Bornmann Mutz (2014) Journal of the Association for Information Science and Technology www.persee.fr http://gallica.bnf.fr www.jstor.org TUDOMÁNYOS FOLYÓIRAT

Részletesebben

NYÍLT HOZZÁFÉRÉS ÉS INTÉZMÉNYI

NYÍLT HOZZÁFÉRÉS ÉS INTÉZMÉNYI NYÍLT HOZZÁFÉRÉS ÉS INTÉZMÉNYI REPOZITÓRIUMOK: ELEKTRONIKUS TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FELSİOKTATÁSI KÖRNYEZETBEN Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Áttekintés Felsıoktatási környezet

Részletesebben

Tudományos tartalmak a digitális térben

Tudományos tartalmak a digitális térben Tudományos tartalmak a digitális térben Az Open Access eszméje és hazai megvalósítása Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Dr. Virágos Márta Nyílt hozzáférés eszméje Európai kezdeményezések és

Részletesebben

REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma

REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma OGYK - Digitalizálni, de... - Holl A.: REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma 1 REAL az MTA Könyvtárának repozitóriuma Tudományos szakcikkek és disszertációk teljes szövegű szolgáltatása Holl András MTA

Részletesebben

Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata

Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata Az egyetemi nyílt hozzáférésű publikációk és kiadói tevékenység tudománymetriai vizsgálata Schubert András MTA Könyvtár és Információs Központ Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály A publikálási

Részletesebben

Az ATON szakfolyóirat indítása

Az ATON szakfolyóirat indítása Az ATON szakfolyóirat indítása Roadshow Mosonmagyaróvár, 2011.március 22. Gödöllő, 2011.május 16. Bánkeszi Katalin Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Dokumentum Központ Az e-publikálás jelentősége

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár

Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az Eszterházy Károly Egyetem Könyvtári szolgáltatásai 2018. szeptember 17. Gál Tibor Tittel Pál Könyvtár Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár (TPK) Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos

Részletesebben

Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában

Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában Naszádos Edit, könyvtári szakinformatikus Holl András, informatikai tanácsadó Kapus Erika, tájékoztató könyvtáros

Részletesebben

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok április 11.

Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok április 11. Publikációs stratégia, tudománymetria, open access, szakirodalmi adatbázisok 2018. április 11. Miért írunk cikket? A tanulmány megjelentetésének lépései (0,5-2,5 év időtartam) Szakirodalmazás Téma meghatározása

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22.

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai szeptember 22. Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtárai 2017. szeptember 22. Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Tittel Pál (1784-1831)

Részletesebben

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés ZMNE Digitális tudástárak és archívumok Holl: Elektronikus szövegek és adatok... 1 Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés Holl András, MTA KTM CsKI & MTA Könyvtára A könyvtár mint a tudomány

Részletesebben

Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén

Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén Tudományos láthatóság vizsgálata a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens Stúrovo (Párkány), Szlovákia, 06. április 4-5. . Bevezetés Forrás: Jeroen Bosman - Bianca

Részletesebben

2014. NOVEMBER 24. OPEN ACCESS (NYÍLT HOZZÁFÉRÉS) MAGYARORSZÁGON TANULMÁNY

2014. NOVEMBER 24. OPEN ACCESS (NYÍLT HOZZÁFÉRÉS) MAGYARORSZÁGON TANULMÁNY 2014. NOVEMBER 24. OPEN ACCESS (NYÍLT HOZZÁFÉRÉS) MAGYARORSZÁGON TANULMÁNY PASTEUR4OA PROJEKT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Holl András Fordította: Vas Viktória Open Access Magyarországon Tanulmány Összefoglaló

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER

A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER A MEGÚJULÓ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRI RENDSZER AZ ÍTÉLKEZŐ MUNKA TÁMOGATÁSÁBAN GERENCSÉR JUDIT a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője KOVÁCSNÉ GARAMSZEGI MARIANNA a Fővárosi Törvényszék vezető

Részletesebben

PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése

PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése PhD dolgozatok repozitóriumi elhelyezése, DOI azonosítóval való megjelölése Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács ülése Gödöllő, 2014. február 6. 13.00 óra Koósné Török Erzsébet főkönyvtáros Berze Lajos

Részletesebben

Az MTMT és az Intézeti Repozitóriumok összekapcsolása bevezetési tapasztalatok SZLUKA PÉTER SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR

Az MTMT és az Intézeti Repozitóriumok összekapcsolása bevezetési tapasztalatok SZLUKA PÉTER SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR 1 Az MTMT és az Intézeti Repozitóriumok összekapcsolása bevezetési tapasztalatok SZLUKA PÉTER SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR PSZLUKA@LIB.SOTE.HU A repozitórium 2 Néhány tulajdonsága Elektronikus

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár október 13.

Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár október 13. Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár 2016. október 13. A Tittel Pál Könyvtár felépítése: Egri Campus Gyöngyösi Campus Jászberényi Campus Sárospataki Campus Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák

Részletesebben

A jövő könyvtára a könyvtár jövője

A jövő könyvtára a könyvtár jövője CsKI szeminárium 2010 márc. 18. Holl A.: A jövő könyvtára a könyvtár jövője 1 A jövő könyvtára a könyvtár jövője Trendek és újdonságok a csillagászati publikálás & könyvtárak területén Holl András, MTA

Részletesebben

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8.

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8. Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció 2016. július 8. FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Feszty Árpád - táblaképek Budapest, V. Markó u. 27. I. emelet 37. könyvtár A FT Könyvtára

Részletesebben

Tudásbázis a közgazdasági szférában

Tudásbázis a közgazdasági szférában Nagy Zsuzsanna Tudásbázis a közgazdasági szférában Archívumok a Corvinus Egyetemen környezete: körkép a digitális tudástárakról Budapest, 2009. november 25 Az egyetemek alapvető feladata Oktatás (hagyományos,

Részletesebben

Internetes jogtudományi enciklopédia

Internetes jogtudományi enciklopédia Internetes jogtudományi enciklopédia www.jogtudomany.hu 1. Háttér az internet mint médium felértékelődése a jogtudományban Az elmúlt egy évtizedben általános elmozdulás figyelhető meg a tudományos ismeretek

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtári rendszere, tudományos tartalomszolgáltatás Oszlánczi Krisztina Gál Tibor

Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtári rendszere, tudományos tartalomszolgáltatás Oszlánczi Krisztina Gál Tibor Az Eszterházy Károly Egyetem könyvtári rendszere, tudományos tartalomszolgáltatás Oszlánczi Krisztina Gál Tibor Az egyetem könyvtári rendszere Tittel Pál Könyvtár (TPK) Eger Gyöngyös Jászberény Sárospatak

Részletesebben

AZ AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN ONLINE (ATON) SZAKFOLYÓIRAT INDÍTÁSA 2010.06.01.-2012.11.30.

AZ AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN ONLINE (ATON) SZAKFOLYÓIRAT INDÍTÁSA 2010.06.01.-2012.11.30. Online című folyóirat indulása AZ AGROKÉMIA ÉS TALAJTAN ONLINE (ATON) SZAKFOLYÓIRAT INDÍTÁSA 2010.06.01.-2012.11.30. Kedvezményezett: MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet Az Európai Unió és a Magyar

Részletesebben

MTA Könyvtára, MTA K TM Csillagászati Kutatóintézete. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. KFKI Rendszerintegrációs Zrt

MTA Könyvtára, MTA K TM Csillagászati Kutatóintézete. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. KFKI Rendszerintegrációs Zrt Networkshop, 2009 Ápr. 15 17., Szeged Holl Karácsony Harangi Cserbák: SWORD... 1 Teljes szövegű publikációk cseréje repozitóriumok között a SWORD protokoll tesztelése az MTA Könyvtárában és a Debreceni

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12.

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2014. szeptember 12. Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák éjféli barátja 1200 négyzetméter 220 olvasótermi férőhely 67 hallgatói számítógép + WIFI 2013-ban

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE SZAKIRODALMAZÁS A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE Bevezetés Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. (Samuel Johnson) Évente kb. 60 millió

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban

A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Szegedi Tudományegyetem open access politikája: tudománymenedzsment a Klebelsberg Könyvtárban Keveházi Katalin Nemzeti

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tudományos adatbázisok Abonyi Brigitta könyvtáros NKE EKKL ÁKK Kari Könyvtár Nemzeti Közszolgálati Egyetem AZ NKE HONLAPJÁN

Részletesebben

Online tartalmak konzorciumi beszerzése

Online tartalmak konzorciumi beszerzése Online tartalmak konzorciumi beszerzése Lencsés Ákos Sütő Péter 2018. október 10. A konzorciumi beszerzés szempontjai könyvtári oldalról A konzorciumalapítás szempontja lehet: földrajzi elhelyezkedés;

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ELTE/1034/8(2018) EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TUDOMÁNYOS TANÁCS ÜLÉSE IDŐPONT: 2018. OKTÓBER 5., 13.00-14.15. HELYE: TÁRGYALÓ (1056 BUDAPEST, SZERB UTCA 21-23., II. EM.) EMLÉKEZTETŐ Napirend előtt: Szalay

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

A Könyvtár informatikai szolgáltatásai

A Könyvtár informatikai szolgáltatásai A Könyvtár informatikai szolgáltatásai Holl András - MTA KIK MTA KIK TÁMOP MTMT2 projekt záró rendezvény 2015 augusztus 26. 1 2 Bevezető Az MTMT az MTA intézményhálózat átszervezésével került a Könyvtárból

Részletesebben

Intézményi repozitórium -intézményi tartalomfelhő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Intézményi repozitórium -intézményi tartalomfelhő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Intézményi repozitórium -intézményi tartalomfelhő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen ELTE publikációk, idézők, záródolgozatok / Országos könyvkiadás Az ELTE Digitális Intézményi Tudástár bevezetésének

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN

VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN VÁLTOZÁSOK, IRÁNYOK A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAKBAN SZÉKELYNÉ TÖRÖK TÜNDE ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR MI LESZ VELED, FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁR?...nem tudjuk, hogyan alakul a könyvtáros szakma......mi

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK

A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK A FELSŐOKTATÁSI KÖNYVTÁRAK SZEREPE A MEGVÁLTOZOTT KÖRNYEZETBEN Virágos Márta Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma marta@lib.unideb.hu KÖNYVTÁRI TÖRVÉNY ÉS KÖNYVTÁRI STRATÉGIA A Könyvtári törvény elfogadásával

Részletesebben

Web of Science (WoS) Bemutató

Web of Science (WoS) Bemutató Web of Science (WoS) Bemutató Összeállította: Tóth Nándor 2013.10.14. - A WoS az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbázisa - Interdiszciplináris adatbázis, heti rendszerességgel

Részletesebben

MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban

MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban IS IM 2012 szeptember 28. Holl A.: MTMT 1 MTMT lehetőségek a kutatásszervezésben és a kutatásban Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA CsFK CsI Informatio Scientifica Informatio Medicata 2012 szeptember

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Szerzői jogi szabályzat és publikációs irányelvek 2015.

Debreceni Egyetem. Szerzői jogi szabályzat és publikációs irányelvek 2015. . Debreceni Egyetem Szerzői jogi szabályzat és publikációs irányelvek 2015. 1. A Szabályzat célja 1.1. Jelen Szerzői jogi Szabályzat céljai az alábbiak: a) a szerzői művek létrehozásának elősegítése a

Részletesebben

Open Access - tájékoztató, dokumentáció szerzőknek és adminisztrátoroknak

Open Access - tájékoztató, dokumentáció szerzőknek és adminisztrátoroknak Open Access - tájékoztató, dokumentáció szerzőknek és adminisztrátoroknak Az elérhetőség jelölése az MTMT-ben Bevezetés A közlemények teljes szövegének olvashatóságát, hozzáférhetőségét (pl. open access)

Részletesebben

MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14.

MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14. MKE 44. Vándorgyűlés Győr, 2012.07.12-14. Mi a Mendeley? A Mendeley egy könyvtárkezelő program, hasonló a RefWorks, Endnote, Citavi-hoz (hivatkozáskezelő és tudományos közösségi háló) A Mendeley több,

Részletesebben

HOGYAN ÍRJUNK JÓ POLGÁRI JOGI SZAKDOLGOZATOT? AVAGY BEVEZETÉS A JOGI KUTATÁSMÓDSZERTAN

HOGYAN ÍRJUNK JÓ POLGÁRI JOGI SZAKDOLGOZATOT? AVAGY BEVEZETÉS A JOGI KUTATÁSMÓDSZERTAN HOGYAN ÍRJUNK JÓ POLGÁRI JOGI SZAKDOLGOZATOT? AVAGY BEVEZETÉS A JOGI KUTATÁSMÓDSZERTAN REJTELMEIBE ÉS FORRÁSAIBA GERENCSÉR JUDIT a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár vezetője gerencser@kuria.birosag.hu

Részletesebben

Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA CsFK CsI Makara Gábor - MTMT. MKE 44. Vándorgyűlés, Győr 2012 július 13.

Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA CsFK CsI Makara Gábor - MTMT. MKE 44. Vándorgyűlés, Győr 2012 július 13. MKE 44. Vándorgyűlés 2012.06.13. Holl A. Makara G.: MTMT 1 MTMT egy létező és megújuló bibliográfiai szolgáltatás Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA CsFK CsI Makara Gábor - MTMT MKE 44. Vándorgyűlés,

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK A DOKTORI FOKOZATSZERZÉSHEZ AZ SZTE KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLÁJÁBAN

PUBLIKÁCIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK A DOKTORI FOKOZATSZERZÉSHEZ AZ SZTE KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLÁJÁBAN PULIKÁIÓS MINIMUMKÖVETELMÉNYEK OKTORI FOKOZTSZERZÉSHEZ Z SZTE KÖZGZSÁGTNI OKTORI ISKOLÁJÁN doktori képzés átalakuló szabályozási feltételei miatt az SZTE Közgazdaságtani oktori Iskola Tanácsa a 2011. december

Részletesebben

A Magyar Tudományos Művek Tára

A Magyar Tudományos Művek Tára MKE 43. Vándorgyűlés 2011 július 15. Holl A. Makara G.: Az MTMT 1 A Magyar Tudományos Művek Tára Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA KTM CsKI Makara Gábor - MTMT MKE 43. Vándorgyűlés, Pécs 2011 július

Részletesebben

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) és hasonló törekvések a világban

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) és hasonló törekvések a világban Informatio Scientifica - Holl Makara: MTMT 1 A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) és hasonló törekvések a világban Holl András és Makara B. Gábor Magyar Tudományos Művek Tára MTA KTM CsKI MTA Könyvtára

Részletesebben

Holl András - MTAK, MTA CsFK CsI Bilicsi Erika, MTMT. REAL adminisztrátor képzés 2012 november 27. / december 4.

Holl András - MTAK, MTA CsFK CsI Bilicsi Erika, MTMT. REAL adminisztrátor képzés 2012 november 27. / december 4. REAL admin 2012 nov 27. / dec. 4. Holl A. 1 MTA OA rendelet REAL Holl András - MTAK, MTA CsFK CsI Bilicsi Erika, MTMT REAL adminisztrátor képzés 2012 november 27. / december 4. REAL admin 2012 nov 27.

Részletesebben

folyóirat: drága, monopolhelyzet a kiadás üzlet, a profit meghaladja a luxuscikkeknél

folyóirat: drága, monopolhelyzet a kiadás üzlet, a profit meghaladja a luxuscikkeknél Bevezetés és igehirdetés tudomány: publikálni kell, az eredményesség mértéke az idézettség folyóirat: drága, monopolhelyzet a kiadás üzlet, a profit meghaladja a luxuscikkeknél elérhetőt adófizetők pénzén

Részletesebben

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Helyi (egyetemi) hálózatban elérhető CD-ROM adatbázisok Forest Science Database (Tree CD) CD-ROM adatbázisok a központi könyvtár állományában (helyi használat)

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE INFORMÁCIÓROBBANÁS??? DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás HORDOZÓTÓL FÜGGETLENÜL! ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ EURÓPAI

Részletesebben

Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban

Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban Egyetemi könyvtárak együttműködése felelősséggel a sikeres bibliográfiai szolgáltatásokért! Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban SZÉKELYNÉ TÖRÖK TÜNDE ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR Vándorgyűlés

Részletesebben

A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának

A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár A Humanus adatbázis a Magyar Tudományos Művek Tára human-reál egyensúlyának megteremtésében Hagyományok és kihívások II. Szakmai nap az Egyetemi Könyvtárban

Részletesebben

Börzsönyi Nóra. Hozzáférhető tudomány

Börzsönyi Nóra. Hozzáférhető tudomány Börzsönyi Nóra Hozzáférhető tudomány Az open access és az értéknövelt publikációk világa a könyvtári gyakorlat tükrében Az év fiatal könyvtárosa-díj elnyerésére benyújtott pályamunka 2015 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Table of contents. Tuesday 31 March Wednesday 01 April Thursday 02 April

Table of contents. Tuesday 31 March Wednesday 01 April Thursday 02 April Table of contents Tuesday 31 March 2015... 1 Wednesday 01 April 2015... 2 Thursday 02 April 2015... 4 i Tuesday 31 March 2015 Networkshop 2015 Tuesday 31 March 2015 T-Systems) - A Terem (15:00-16:20) -

Részletesebben

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10 Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT céljai A tudományos publikációk (sok típus) és idézetek országos, teljes körű bemutatása,

Részletesebben

Networkshop 2007, Eger. mindenkinek. jogi, technikai, szakmai kérdk

Networkshop 2007, Eger. mindenkinek. jogi, technikai, szakmai kérdk Publikáci ciómat mindenkinek jogi, technikai, szakmai kérdk rdések Csirmaz László Közép p Európai Egyetem 2007 1. Előzm zmények 2. Miért rt? Hogyan? Mit? 3. Háttér 4. Jogi oldal 5. Technika Paradigmavált

Részletesebben

A tudományos szakirodalom nyomában

A tudományos szakirodalom nyomában A tudományos szakirodalom nyomában Online adatbázisok, információforrások Magyar Árpád MTA CSFK Földrajztudományi Intézet 2016.05.06. Miről lesz szó? INFORMÁCIÓKERESÉSI TAKTIKÁK TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE (!)

Részletesebben

DSM és a hírszolgáltatók kapcsolódó jogi védelme

DSM és a hírszolgáltatók kapcsolódó jogi védelme DSM és a hírszolgáltatók kapcsolódó jogi védelme P I AC T É R VAG Y P I AC G A Z D A S ÁG? A D I G I TÁ L I S E G Y S É G E S P I AC K I A L A K U L Á S A É S A Z E Z Z E L K A P C S O L ATO S K I H Í

Részletesebben

JOURNAL CITATION REPORTS Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist

JOURNAL CITATION REPORTS Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist JOURNAL CITATION REPORTS 2014 Tóth Szász Enikő Customer Education Specialist eniko.szasz@thomsonreuters.com InCites: Journal Citation Reports JCR több mint 11 000 folyóirat cikkeit 25 millió idézettségi

Részletesebben

Webes tartalmak digitális megőrzése

Webes tartalmak digitális megőrzése Drótos László (témafelelős) E-könyvtári Szolgáltatások Osztály Webes tartalmak digitális megőrzése Born Digital Digitális tartalom, digitális szolgáltatás K2 továbbképzési sorozat Budapest, 2018. október

Részletesebben

Az MTMT és forrásai: a kiadók, repozitóriumok és szerzők

Az MTMT és forrásai: a kiadók, repozitóriumok és szerzők IS-IM 2011 - Holl: Az MTMT és forrásai 1 Az MTMT és forrásai: a kiadók, repozitóriumok és szerzők Holl András MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet MTA Könyvtára Informatio Scientifica Informatio Medicata

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS KOMMUNIKÁCIÓ

A TUDOMÁNYOS KOMMUNIKÁCIÓ A TUDOMÁNYOS KOMMUNIKÁCIÓ Petró Leonárd Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Áttekintés Előkészületek: az irodalomgyűjtés lehetőségei A dolgozat létrehozása A tudományos kommunikáció

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

Az európai kutatás nyílt hozzáférését biztosító infrastruktúra. Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár

Az európai kutatás nyílt hozzáférését biztosító infrastruktúra. Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Az európai kutatás nyílt hozzáférését biztosító infrastruktúra Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár A nyílt hozzáférés támogatása ERC Tudományos Tanács: Guidelines for Open

Részletesebben

Útmutató a PuLi használatához

Útmutató a PuLi használatához Útmutató a PuLi használatához Az elmúlt években felmerült az igény, hogy az egyetem szellemi tulajdonát (tudásvagyonát) gyűjteni kell. Az egyetem vezetősége a könyvtárat kérte fel, hogy hozzon létre egy

Részletesebben

EBSCO Tartalom licenszelése

EBSCO Tartalom licenszelése EBSCO Tartalom licenszelése Exponáltság & Észrevehetőség Jan Luprich Publisher Relations Manager 1 2 Adatbázisok E-könyvek Discovery Service 3 4 5 6 Az EBSCOhost 400+ tudományos adatbázis minden tudományos

Részletesebben

1. ábra. Az LSZ internetes megjelenítésének kezdőoldala

1. ábra. Az LSZ internetes megjelenítésének kezdőoldala A Magyar Levéltárosok Egyesületének szakmai beszámolója a Levéltári Szemle 2010. évi elektronikus megjelenítését célzó NKA Levéltári kollégiumi pályázatról A Levéltári Szemle korábbi számai korlátozottan,

Részletesebben

Nyílt Hozzáférés a világban - Makara B. Gábor Magyar Tudományos Akadémia

Nyílt Hozzáférés a világban - Makara B. Gábor Magyar Tudományos Akadémia Nyílt Hozzáférés a világban - fejlemények 2013-2014-ben Makara B. Gábor Magyar Tudományos Akadémia Nyílt Hozzáférés: fordulópont a tudományos közlésben? (2004-es záró kérdés) A Nyílt Hozzáférés elterjedése

Részletesebben

Videóportálok a felsőoktatásban

Videóportálok a felsőoktatásban Kovács András NIIF Intézet NetworkShop 2009, Szeged 2009. április 15. Mire jó egy Nemzeti videóportál? Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet Multimédia repozitórium-ok: Felsőoktatás-kutatás:

Részletesebben

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS)

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Networkshop, 2008 Márc. 17 19., Dunaújváros Holl Erdődi: Fejlett kereső... 1 Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Holl András Erdődi Péter MTA Konkoly Thege Miklós

Részletesebben

TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN. Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula. Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen

TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN. Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula. Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Networkshop 2010 Debrecen, 2010. április 7.-9. elearning az elmúlt 10 évben

Részletesebben

Áttekintés. Legfontosabb indirekt források. Dömsödy Andrea domsody.andrea@opkm.hu KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÉS INFORMATIKAI ALAPISMERETEK 2.

Áttekintés. Legfontosabb indirekt források. Dömsödy Andrea domsody.andrea@opkm.hu KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÉS INFORMATIKAI ALAPISMERETEK 2. Dömsödy Andrea domsody.andrea@opkm.hu KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÉS INFORMATIKAI ALAPISMERETEK 2. Wesley János Lelkészképző Főiskola pedagógia BA szak 2013. március 28. Áttekintés I. félév 1. óra információs problémamegoldás

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

idea Tudóstér Látható tudomány a Debreceni Egyetemen

idea Tudóstér Látható tudomány a Debreceni Egyetemen idea Tudóstér Látható tudomány a Debreceni Egyetemen A Debreceni Egyetem publikációs adatbázis és nyílt hozzáférésű repozitórium működtetésével törekszik arra, hogy kutatói tudományos teljesítményének

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben

Adatlap törzstagok számára

Adatlap törzstagok számára Adatlap törzstagok számára 1. Neve: Prof. Dr. Takács Péter 2. Születési éve: 1955 3. Felsőoktatási intézmény, amelynek Nemzeti Közszolgálati Egyetem teljes munkaidős oktatója: 4. Beosztása: Egyetemi tanár

Részletesebben

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 KAPCSOLATTEREMTÉS A FEJLESZTŐK ÉS A PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

Részletesebben

Magyar Tudományos Művek Tára a Széchenyi István Egyetemen

Magyar Tudományos Művek Tára a Széchenyi István Egyetemen Magyar Tudományos Művek Tára a Széchenyi István Egyetemen Bella Szilvia Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár Intelligens szolgáltatás A szolgáltatások intelligenciája Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Részletesebben

e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár

e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár e-folyóirat, e-könyv, e-könyvtár Elektronikus dokumentum Elektronikus dokumentum = Az elektromos, mágneses vagy magnetooptikai hordozón tárolt dokumentum Ha csak a hálón érhetjük el, akkor digitális dokumentumról

Részletesebben

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása Előadók: Toldi Klára Vincze Andrea 1 Előzmények 1997-2002 A nemzetközi könyvtári trendek hatására a hazai könyvtárügyben is megjelenik az informatika

Részletesebben

Publikáció, tudományos folyóiratok, tudománymetria; parazita folyóiratok

Publikáció, tudományos folyóiratok, tudománymetria; parazita folyóiratok Publikáció, tudományos folyóiratok, tudománymetria; parazita folyóiratok Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2017 Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 4.0 Nemzetközi Licenc

Részletesebben

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával

Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Dr. Mester Gyula Honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával Összefoglaló: A közlemény tematikája honlap szerkesztés Google Tudós alkalmazásával. A bevezetés után a tudományos teljesítmény mérésének

Részletesebben

Tudományos folyóiratok és teljes szövegű adatbázisok

Tudományos folyóiratok és teljes szövegű adatbázisok Tudományos folyóiratok és teljes szövegű adatbázisok részlet Sam Brooks EBSCO Publishing című tanulmányából Fordította: Hegyközi Ilona Forrás: http://www.ki.oszk.hu/ebsco/adatbazisok.html#business Az utóbbi

Részletesebben

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Tóth Kornél MTA SZTAKI NWS 2004, Győr rendszerek 1 Könyvtári hálózatok kialakulása Nagygépes rendszerek PC-s helyi

Részletesebben

Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban

Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban Súlyos vagy súlytalan problémák? Az e-könyvek jelene és jövője a könyvtárakban 2012. szeptember24. Budapest Fogalmi meghatározás és tétel E-könyv, elektronikus könyv Az e-könyv az elektronikus formában

Részletesebben

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály KOPI Rendszerek Osztály KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál Pataki Máté MA SZAKI émakörök Bemutatkozás A KOPI projekt célja A rendszer működése A KOPI portál bemutatása ovábbfejlesztési lehetőségek

Részletesebben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Aranyi Zoltán (aranyi@ek.szte.hu) Molnár Sándor (sandor.molnar@ek.-szte.hu) Várnai-Vígh Adrienn E. (Adrienn.Varnai-Vigh@ek.szte.hu)

Részletesebben

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája

A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár. A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája A nemzetiségi és határon túli tankönyv- és médiatár A Pedagógiai Könyvtár tankönyvgyűjteményi stratégiája OFI - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum A Magyar Pedagógusok Háza Információs központ, országos tudományos

Részletesebben

EISZ Szakmai nap Open Access alapok június 14.

EISZ Szakmai nap Open Access alapok június 14. EISZ Szakmai nap Open Access alapok 2018. június 14. 2002: Budapest Open Access Initiative Önarchiválás: Green Open Access folyóiratok: Gold Achieving open access will require new cost recovery models

Részletesebben

EISZ Programtanács ülés június 22.

EISZ Programtanács ülés június 22. EISZ Programtanács ülés 2018. június 22. Napirend Napirend előtt: új tagok köszöntése Beszámoló az elmúlt hónapok munkájáról: USC SOÁ Alapítvány VHA beszerzés, a kiadói tárgyalások jelen állása, OA szakmai

Részletesebben

Tájékoztató: Open Access

Tájékoztató: Open Access Tájékoztató: Open Access Szerzők: Meg Hunt és Alma Swan, Enabling Open Scholarship Véleményezte: Mafalda Picarra, Jisc; Victoria Tsoukala és Marina Angelaki, Görög Nemzeti Dokumentációs Központ Fordította:

Részletesebben

Magyar Tudományos Művek Tára Elmélet és feltöltési alapok. ELTE Egyetemi Könyvtár Szabó Panna október 8.,

Magyar Tudományos Művek Tára Elmélet és feltöltési alapok. ELTE Egyetemi Könyvtár Szabó Panna október 8., Magyar Tudományos Művek Tára Elmélet és feltöltési alapok ELTE Egyetemi Könyvtár Szabó Panna 2015. október 8., mtmt@lib.elte.hu Tartalom Az MTMT céljai, szolgáltatásai Az országos és az ELTE-s szabályok

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A szerzői jog az Európai Unióban Hozzáférés az e-könyvekhez dr. Legeza Dénes, SZTNH Nemzeti Közszolgálati Egyetem A KÖNYVTÁRAK

Részletesebben