NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. A szaknyelv alkalmazása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. A szaknyelv alkalmazása"

Átírás

1 NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. A szaknyelv alkalmazása 1.1. Szakmai szöveg megértése 1.2. Fogalmak azonosítása, helyes használata 1.3. Kommunikáció szakmai nyelven Legyen képes hallott és olvasott szakmai Tudja, hogy bizonyos fogalmak eltérő szöveget megérteni. jelentéssel bírnak. Legyen képes e különböző jelentéseket értelmezni. Legyen képes a fontosabb fogalmakat Legyen képes a szakszókincset használni. meghatározás alapján felismerni. Forrás alapján legyen képes fogalmak Legyen képes az egy témához vagy korhoz meghatározására. kapcsolható fogalmakat kiválasztani, rendszerezni, használni. Legyen képes szakmai nyelvezetű mondanivalóját megfogalmazni közérthetően. Legyen képes kapcsolatot teremteni és fenntartani. Kapcsolatkialakításban kezdeményező legyen. 2. Források használata és értékelése 2.1. Internet használat Megadott szempontok alapján tudjon információkat gyűjteni a forrásból, és tudja az információkat saját korábbi ismereteivel összevetni, az eltéréseket megfogalmazni, indokolni Különböző típusú Legyen képes másodlagos és elsődleges forrásokból származó források tartalmi összehasonlítására, a információk összevetése megegyezések és eltérések 2.3. Képi források (pl. fényképek, karikatúrák, plakátok) megadott szempont szerinti értelmezése 2.4. Információk gyűjtése és következtetések levonása egyszerű statisztikai táblázatokból, diagramokból, grafikonokból, kronológiákból megállapítására. Legyen képes képi források leírására. Tudjon statisztikai táblázatok, diagramok, grafikonok, kronológiák, sematikus ábrák tartalmára vonatkozó állításokat megfogalmazni, következtetéseket levonni, egyszerű, rövid kifejtést igénylő kérdésekre válaszolni. Legyen képes a forrás szerzőjének szándékára, álláspontjára utaló megállapításokat tenni, és azokat a forrás és saját ismeretei alapján indokolni. Legyen képes bemutatni, hogy a vizsgált forrásban miként tükröződik a szerző személyes helyzete. Legyen képes a képi forrásból merített információkat saját ismereteivel összevetni, az eltéréseket megfogalmazni és indokolni. Legyen képes statisztikai adatsorok, grafikonok, diagramok, sematikus ábrák, magyarázó ábrák alapján szöveges elemzést készíteni.

2 2.5. A tények és feltételezések megkülönböztetése Legyen képes tényekre és feltételezésekre Legyen képes forrásokban és példát hozni megadott szempontok alapján ismeretterjesztő szövegekben megjelenő egyszerűbb forrásokból és ismeretterjesztő tények és feltételezések önálló szövegekből. megkülönböztetésére, tudja indokolni állításait. 3. A problémaközpontú gondolkodás 3.1. A probléma felismerése 3.2. A problémamegoldás keresése 3.3. A problémamegoldás értékelése Legyen képes a figyelem összpontosításra: a feladat helyes értelmezésére. Legyen képes az ismeretanyagból a megoldandó probléma kiemelésére. Esettanulmányokban, példaesetekben ismerje fel a tanult szakmai problémát. Legyen képes az ok-okozati összefüggések felismerésére. Tudja felsorolni a megoldási lépéseket. Legyen kreatív, ötletgazdag, rendelkezzen tervezési képességgel: a várható eredményeket tudja megbecsülni, a kapott értékeket elemezni. Legyen képes esettanulmányokban és példaesetekben az igények és elvárások megfogalmazására. Legyen képes a megoldások információszükségleteinek meghatározására. A megfogalmazott problémát tudja többféleképpen megoldani, a változatokat értelmezni. A különböző megoldások összevetése, előnyök, hátrányok megállapítása. Legyen képes a hibaelhárításra problémamegoldással. 4. Az ismeretanyag differenciálása 4.1. Lényegkiemelés Képes legyen az ismeretanyag legfontosabb elemeit bemutatni. Legyen képes a bemutatás terjedelmi (idő) korlátait betartani. Legyen képes a kritikus gondolkodásra: a lényeges és a kevésbé lényeges szempontok megkülönböztetésére. Tudja az információkat szétválogatni szakmailag meghatározott szempontok alapján. Legyen képes megfigyelési szempontok kiválasztására Különbségek és azonosságok felismerése Legyen képes a dolgok közös és eltérő tulajdonságainak megállapítására, felsorolására. Tudja a hatásokat és a kölcsönhatásokat felismerni, bemutatni. Legyen képes a tulajdonságok értékelni különböző szempontok szerint.

3 4.3. Az elvonatkoztatás képessége Rendelkezzen az egy vizsgálat Legyen képes a konkrét példákból az szempontjából a fontos összefüggéseket általános következtetés megfogalmazására. mutató elemek felismerése képességével. Az általános következtetés lapján tudjon Legyen képes a vizsgálat szempontjából konkrét példákat felsorolni. nem fontos elemek és összefüggések Legyen képes a tények és felismerésére. törvényszerűségek közötti összefüggések Tudjon eseménysorokat bemutatni. felismerésére. Rendelkezzen a rendszerben való gondolkodással, rendszerező képességgel: egy rendszeren belül legyen képes az alrendszerek értelmezésére. Adatokból tudjon táblázatokat, ábrákat, grafikonokat készíteni. Legyen képes az ábrákból, grafikonokból adatok felismerése és egyszerűbb értelmezése. 5. Gyakorlati tevékenységek végzése 5.1. Munkavégzés Legyen képes feladatait önállóan végezni Munkáját szorgalmasan, precízen, felelősségtudattal, megbízhatóan, körültekintéssel, elővigyázatosan végezze. Képes legyen munkafolyamatokat megszervezni Környezettudatosság Legyen tisztában a nyersanyagok és az alapanyagok - természeti erőforrásaival, - eredetével, - a szállítási tényezőkkel, - a termelés során keletkező kibocsátások kezelésével. B) TÉMAKÖRÖK 1. Nyomdászat történelme Rendelkezzen a helyzetfelismeréssel, áttekintő képességgel. Legyen képes az új ötletek, megoldások kipróbálására. Legyen tisztában az anyagok újrahasznosítás lehetőségeivel 1.1. Művészettörténet Ismerje a művészettörténet fogalmát Ismerje az egyetemes művészettörténet korszakait Ismerje a művészeti ágak felosztását (képzőművészet, iparművészet). Ismerje a tipográfiát, mint az iparművészet részét Ismerje az emberiség által felhalmozott vizuális kultúra jelentőségét, hatását az emberiség fejlődésére.

4 1.2. A nyomdászat előzményei Ismerje a gondolatrögzítés kezdeteit Ismerje a könyv elődjét, a kódexet Ismerje az írás kialakulását, fejlődését Ismerje a kódex készítésének folyamatát Ismerje a könyv formájának kialakulását Ismerje Gutenberg találmányait Ismerje Gutenberg találmányának hatását Ismerje az ősnyomtatvány fogalmát az emberiség fejlődésére Ismerje a különböző stílusok hatását a tipográfia fejlődésére 1.3. A könyvnyomtatás feltalálása 1.4. A tipográfia fejlődése Ismerje a tipográfia kialakulását, történetét Ismerje a barokk és a rokokó nyomdászatát Ismerje a klasszicizmus nyomdászatát 1.5. A magyarországi nyomdászat története Ismerje jelentős nyomdászaink munkásságát (Hess András, Tótfalusi Kis Miklós, Kner Imre, Tevan Andor) Ismerje jelentősebb középkori hazai nyomdáinkat 1.6. Korunk nyomdaipara Ismerje korunk nyomdaiparának termékeit, a technológiák jellegzetességeit 1.7. A nyomdaipari technológiák fejlődése 2.1. Tipográfiai mértékrendszerek 2.2. Szabványos papírméretek Ismerje a nyomtatási eljárások fejlődésének történetét Ismerje a nyomógépek fejlődésének történetét Ismerje a formakészítési eljárások fejlődésének történetét 2. Mértékrendszerek, számítások Ismerje a Didot-Berthold-féle mértékrendszert Ismerje az angol-amerikai pontrendszert Tudja elvégezni az átszámításokat Ismerje a betűnagyságok elnevezéseit Ismerje a szabvány fogalmát, jelentőségét Ismerje az A és a B, BB papíralakok szabványos méretsorozatait (0-tól 6-ig) 2.3. Terjedelemszámítás Megadott adatok segítségével tudja meghatározni a kiadvány terjedelmét kötészeti ívekben, nyomtatott oldalszámokban 2.4. Papírmennyiség- és tömegszámítás 2.5. Könyvtábla anyagainak számítása A papírminőség, terjedelem, formátum, példányszám ismeretében tudja meghatározni a kiadványhoz szükséges belívpapír mennyiségét és tömegét Ismerje a táblalemez, borítóanyag, gerincvászon méreteinek kiszámítsa lépéseit a példányszám és formátum ismeretében Jellemezze a híres nyomdászaink munkásságának hatását az ország életére Ismerje a nyomdaipar fejlődésének főbb tendenciáit Ismerje az aranymetszet (és egyéb arányok) fogalmát, tudja felosztani az oldal(aka)t ezek alapján Ismerje a nyersméret és a vágott méret közötti különbséget Ismerje a C és a Fr papíralakok szabványos méretsorozatait (0-tól 6-ig) Megadott adatok segítségével a kiadvány terjedelmének meghatározása kötészeti ívekben, nyomtatott oldalszámokban (legyen benne 8 oldal színes melléklet is) A papírminőség, terjedelem, formátum, példányszám, hozzálék ismeretében tudja meghatározni a kiadványhoz szükséges belívpapír mennyiségét és tömegét Ismerje a táblalemez, borítóanyag, gerincvászon méreteinek kiszámítsa lépéseit a példányszám és formátum ismeretében a könyvnyílás, a peremek és a beütés meghatározásával

5 3. Műszaki ábrázolás alapjai 3.1. Alapfogalmak Ismerje a műszaki ábrázolás legfontosabb területeit Ismerje a műszaki rajzban leggyakrabban alkalmazott szabványos jelöléseket Ismerje a műszaki ábrázoláshoz szükséges térszemléleti alapokat Ismerje a síkmértani szerkesztéseket Ismerje a vizuális nyelvi összetevőket (vonalak, feliratmező, méretmegadás stb.). Ismerje a rajzeszközöket és alkalmazásukat 3.2. Térmértan Ismerje a térelemeket (pont, egyenes, sík, Ismerje a forgástestek származtatását test) Ismerje a térelemek kölcsönös helyzetét Ismerje az egyenes valódi hossza megállapítása módszerét Ismerje az egyszerűbb síklapú testek származtatását 3.3. Ábrázolási módok Ismerje az egy képsíkos ábrázolást Ismerje a második képsík értelmezését Ismerje a vetületi ábrázolást Ismerje a perspektivikus és az axonometrikus ábrázolást Ismerje a képsíkrendszer, a képsíkok egybeforgatását Ismerje a térelemek ábrázolását Ismerje a különleges helyzetű egyeneseket Ismerje az egyenesek kölcsönös helyzetét, a láthatóságot Ismerje az általános helyzetű sík ábrázolását Ismerje a metszeti ábrázolást Tudjon vetületi, axonometrikus, metszeti ábrákat szerkeszteni a vetületi ábrázolás szabályainak alkalmazásával 4. Nyomdaipari gépek, technológiák 4.1. Kiadványszerkesztés Ismerje a tipográfia szerepét a nyomdászatban Ismerje a könyv és a főbb nyomtatványtípusok tartalmi, tipográfiai szerkezetét Ismerje a kézirat fogalmát, fajtáit, a kéziratszabványt, és a kéziratelőkészítés lényegét Ismerje a szövegfeldolgozás folyamatát Ismerje a nyomdai eredeti fogalmát, fajtáit Ismerje a képfeldolgozás folyamatát Ismerje a számítógépes képfeldolgozás berendezéseit Ismerje a szöveg és kép integrálásának mai technológiáit Ismerje a levilágított film kidolgozásának menetét Ismerje az összeadó és a kivonó Ismerje a tipográfia építőelemeit Ismerje a nyomtatott oldal(pár) szerkezetét, részeinek megnevezését Ismerje a korrektúra fogalmát, fajtáit, gyakori jeleit Ismerje a szövegfeldolgozás fejlődését és mai technológiáit Ismerje a képfeldolgozás fejlődését, és mai technológiáit Ismerje a szöveg és kép integrálásának fejlődését Ismerje a látens kép kialakulását Ismerje a színek reprodukálásának elvét

6 színkeverés fogalma, elsődleges és négyszínnyomtatás esetén keverékszíneit 4.2. Formakészítés Ismerje a proofkészítés szükségességét Ismerje a proofkészítés technológiáit Ismerje a másolóeredetik csoportosítását és tudja jellemezni azokat Ismerje a ofszetnyomó formák jellemzőit Ismerje a ofszetnyomó formák készítési technológiáit Ismerje a flexonyomó formák jellemzőit Ismerje a flexonyomó formák készítésének folyamatait Ismerje a mélynyomó forma típusok Ismerje a rácscsészék kialakításának 4.3. Íves nyomógépek rendszerezése, szerkezeti elemei jellemzőit Ismerje a nyomógépek rendszerezését Ismerje a nyomógépek fő szerkezeti részeit, feladataikat Ismerje a nyomógépek rendszerezését a nyomtatási eljárások alapján Ismerje a nyomógépek rendszerezését nyomathordozó kiszerelése szerint Ismerje a nyomógépek rendszerezését nyomóművük szerint Ismerje az íves nyomógépek rendszerezését az alkalmazott technológia szerint korszerű technológiáit Ismerje az íves ofszetnyomó gépek típusait, felépítésüket Ismerje a szitanyomó gépek típusait, szerkezeti elemeit Ismerje a digitális nyomógépek fajtáit, szerkezeti elemeit 4.4. Tekercsnyomó gépek rendszerezése, speciális szerkezeti elemei 4.5. Nyomtatás technológiái Tudja a tekercsnyomó gépeket csoportosítani az alkalmazott technológia szerint Ismerje az ofszet tekercsnyomó gépek szerkezeti elemeit Ismerje a flexonyomó gépek speciális szerkezeti elemeit Ismerje a tekercs mélynyomó gépek speciális szerkezeti elemeit Ismerje a digitális tekercsnyomó gépeket Ismerje a flexonyomtatás technológiája műveletcsoportjait: - gépelőkészítés, - beigazítás és jóváhagyás, - továbbnyomtatás. Ismerje az ofszetnyomtatás technológiáját: - gépelőkészítés, a forma beemelése - festék-nedvesítőfolyadék egyensúly beállítása - beigazítás - példányszámnyomtatás. Ismerje a szitanyomtatás technológiáját: - szitanyomó forma elkészítése, - beigazítást, illeszkedés beállítása, - nyomatszárítási módok a szitanyomtatásnál. Ismerje a digitális nyomtatás technológiáit. Ismerje a vegyes technológiájú gépeket Ismerje a nyomóformák felragasztását Ismerje a jóváhagyás szempontjait Ismerje a nyomtatás sajátosságait a különböző nyomathordozók esetén

7 4.6. Könyvkötészet Ismerje a könyvek felépítéseit Ismerje a kötésfajták jellemzőit Ismerje az ügyviteli nyomtatványok fogalmát, felosztását és készítését Ismerje a kasírozások technológiáit Ismerje a nagyüzemi könyvgyártás folyamatait: - könyvtest-készítés módszerei, műveletei - könyvtábla-készítés műveletei - könyvkikészítés műveletei gépekkel, gépsorral Ismerje a brosúragyártás, folyóiratgyártás technológiáit: - ragasztókötés fogalmát, fajtái - késztermék minőségellenőrzése - folyóiratgyártás műveleteit Ismerje a csomagolóanyag-gyártás területén: - az alkalmazott nyomtatási technológiákat, és ezek együttes megjelenését egy termék gyártásához - a nyomathordozók típusait - a nyomat speciális kidolgozását (stancolás, tekercselés, kasírozás stb.) 5. Minőségügyi ismeretek 5.1. Minőségügyi ismeretek Ismerje a minőség-ellenőrzés szerepét a nyomdaiparban Ismerje a szabvány alkalmazásának előnyeit a nyomdákban Ismerje a minőség-ellenőrzés szervezeteit és felépítését Ismerje a minőség-ellenőrzés folyamatát az alap-és segédanyagoktól a késztermékig Ismerje a gyártás közbeni ellenőrzés módszereit és eszközeit a nyomdaiparban 5.2. Formakészítés Ismerje a jó nyomóforma minőségi minőségi követelményei jellemzőit Ismerje a darabolós nyomtatványok jellemzőit Ismerje a hamisbetáblázott kötés készítése folyamatait kézi műveletekkel: - a könyvtest készítését - a könyvtábla készítését - a könyv kikészítését Ismerje a késztermék minőségellenőrzését Ismerje a brosúragyártás, folyóiratgyártás technológiáit: - brosúragyártás gépsorral - folyóiratgyártás gépsorral Ismerje a garnitúra-, tömb-, félkemény kötés készítését Ismerje a nyomtatás, nyomtatványfeldolgozás egy menetben való megvalósításának eszközeit Ismerje az ISO 9001 minőségirányítási rendszert és a tanúsítás feltételeit Ismerje a denzitásmérést a formakészítésben

8 5.3. Nyomtatás minőségi követelményei 5.4. Könyvkötészet minőségi követelményei Ismerje a denzitásmérést és színmérést a Ismerje az ellenőrzőskálák használatát a nyomtatásban formakészítéstől a késztermékig Ismerje a jó nyomat minőségi jellemzőit Ismerje az ellenőrzőskálák fajtáit, felépítésüket és használatukat Ismerje az ellenőrzőskálák kiértékelésének módszereit Ismerje a könyvek, folyóiratok, ügyviteli Ismerje a könyvek, folyóiratok, ügyviteli nyomtatványok, csomagolóanyagok nyomtatványok minőség-ellenőrzésének minőségének jellemzőit módszereit: pullteszter, méretellenőrzés 6. Nyomdaipari anyagismeret 6.1. Papírgyártás Ismerje a papíráruk osztályozását: a papír, Osztályozza a nyomópapírtípusokat a karton és a papírlemez Ismerje a papírgyártás alapanyagait Ismerje a rostanyagok gyártását: - facsiszolat - cellulóz Ismerje a segédanyagok fajtáit, szerepüket: - töltőanyag - fehérítők - színezőanyag Ismerje a pépkészítést: - az adalékanyagokat és azok szerepét a kész papírban - a pépkészítés gépeit - az automata gépsorokat Ismerje a lapképzést: síkszitás és hengerszitás papírgépeken Ismerje a papír utófeldolgozását, a nemesítését 6.2. Papírtulajdonságok Ismerje az összetételbeli tulajdonságokat - rostanyag - hamutartalom - ph érték Ismerje a papír szálirányának vizsgálatának módszerei Ismerje a papír vízzel szembeni viselkedését: - kontakt nedvességfelvétel - légnedvesség és a papír nedvességtartalma közötti összefüggés Ismerje a papír mechanikai tulajdonságait: - a papír alakváltozásai - szakítószilárdság - tépési szilárdság - kettős hajtogatások száma Ismerje a papír optikai tulajdonságait: - fehérség - szín - fényesség - átnézet (opaciás, felhőzet) - ragasztóanyag Ismerje az őrlésfok ellenőrzésének módját, eszközét Ismerje a lapképzést: kombinált papírgépeken Ismerje a tulajdonságok vizsgálata műszereit Ismerje a papír szálirányának szerepét a termékek tervezésénél, tulajdonságainak alakulásánál Ismerje a papír vízzel szembeni viselkedését: - a hiszterézis - az akklimatizálás jelentősége Ismerje a tulajdonságok vizsgálata műszereit Ismerje a tulajdonságok vizsgálata műszereit

9 6.3. Nyomdafesték fogalma, alkotó elemei 6.4. Nyomdafesték tulajdonságai 6.5. A nyomdafesték alkalmazása 6.6. Formakészítési anyagok Ismerje a papír felületi tulajdonságait: - simaság - felületi szilárdság Ismerje a papírokkal szemben támasztott minőségi követelményeket: - futtathatóság - nyomtathatóság Ismerje az egyéb nyomathordozókat: - kartonok, papírlemezek - fémfóliák - műanyag fóliák Ismerje a pigmenteket: - fekete pigmentek - fehér pigmentek - színes pigmentek Ismerje a kötőanyagokat: - lenolajszármazékok - szintetikus kötőanyagok alkotórészei Ismerje a nyomdafesték gyártását: - nagy viszkozitású festékek gyártása - kis viszkozitású festékek gyártása Ismerje az optikai tulajdonságokat: - szín - színerő - áttetszőség, fedőképesség Ismerje a szerkezeti, mechanikai tulajdonságokat: - szemcsenagyság - viszkozitás - szálhúzó képesség, tack Ismerje a száradási tulajdonságokat: - kémiai - beivódásos - párolgásos - fagyásos - fizikokémiai - UV, IR száradás Ismerje az ellenállási tulajdonságokat különféle behatásokkal szemben Ismerje a nyomdafestékekkel szemben támasztott minőségi követelményeket Ismerje az ezüst-halogenid tartalmú fényképészeti rendszereket: - felépítésük - gyártásuk - a kidolgozás anyagai - filmek optikai, mérettartóssági tulajdonsága - filmek alkalmazási területei Ismerje a diazo típusú fénymásoló és fényképező rendszereket: - összetétel, tulajdonság, alkalmazási terület Ismerje a tulajdonságok vizsgálata műszereit Ismerje a papírokkal szemben támasztott minőségi követelményeket a könyvkötészeti feldolgozás során Ismerje a speciális nyomathordozókat Ismerje a fémpigmenteket Ismerje az adalékanyagokat: - a lágyítókat - a száradási sebességet befolyásoló adalékokat Ismerje az optikai tulajdonságokat vizsgáló műszereket Ismerje a tixotrópia fogalmát, a vizsgáló műszereket Ismerje a heat-set, cold-set festék fogalmát, alkalmazását, száradási sajátosságait Ismerje a nyomtatvány minőségét befolyásoló tulajdonságokat Ismerje a fényérzékeny anyagok szenzitometriai tulajdonságait (érzékenység, színérzékenység, gradáció, felbontóképesség)

10 6.7. Nyomtatás segédanyagai 6.8. Speciális kötészeti anyagok Ismerje a fotopolimer rendszereket: - összetétel, tulajdonság, alkalmazási terület Ismerje a nyomóformák anyagait: Ismerje a CTP lemezek fajtáit - a flexográfiai nyomóforma anyagai - az ofszet alaplemezek fajtái, tulajdonságai - a mélynyomóforma-készítés alapanyagai Ismerje a nyomtatás segédanyagait: - nedvesítőfolyadék-adalékok - nyomókendő-kezelő szerek: lemosó- és regenerálószerek Ismerje az ofszet nyomókendőket Ismerje a papíranyagokat: - papírok (író- és nyomópapírok, borítópapírok, különleges papírok, műszaki papírok) - kartonok - papírlemezek Ismerje a ragasztás fogalmát Ismerje a ragasztóanyagok felosztását: - növényi eredetűek - állati eredetűek - műanyag eredetűek: vizes diszperziós, hőre lágyuló, hőre keményedő Ismerje a textilanyagok felosztását és jellemzéseit: - könyvkötő vászon - fűzőcérna - fűzőszövet - oromszegő - jelzőszalag Ismerje a nyomóanyagokat: - nemesfémek - bronz és egyéb ötvözettel rétegelt fóliák - színes pigmenttel rétegelt fóliák Ismerje a fűzőanyagok (fűzőcérna, fűződrót, fűzőspirál) tulajdonságait és felhasználási területüket Ismerje a nyomtatás segédanyagait: - festékadalékok (hígítók, oldószerek, szárítók, száradásgátlók, ülepedésgátlók, zselék, stb.) Ismerje a ragasztás elméleteit Ismerje a kötészeti textíliák gyártásának főbb mozzanatait Ismerje a különleges fóliákat Ismerje a bőr fajtáit és tulajdonságait

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59

51 213 02 0100 31 01 Papírfeldolgozó Nyomtatványfeldolgozó 2/59 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő Könyvkötő Könyvkötő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő Könyvkötő Könyvkötő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Szakmai ismeret. 7. tétel a) Ismertesse az ofszet gumikendő kiszabását, a gumikendő csere technológiáját! b) Rendszerezze a magasnyomógépeket!

Szakmai ismeret. 7. tétel a) Ismertesse az ofszet gumikendő kiszabását, a gumikendő csere technológiáját! b) Rendszerezze a magasnyomógépeket! Szakmai ismeret 1. tétel a) Ismertesse az ofszet festékezőmű beállítását! b) Mutassa be a digitális nyomtatási eljárásokat! 2. tétel a) Ismertesse az íves papírszolgáltatóművek felépítését, működését!

Részletesebben

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő Könyvkötő Könyvkötő

Kiadványszerkesztő Kiadványszerkesztő Könyvkötő Könyvkötő 055-06 Gyártáselőkészítés A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Rövid választ igénylő feladatok Kiegészítés feladattípus 1. feladat 1 pont Egészítse ki a mondatot! A fatartalmú papír rostanyaga 10%-nál

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 5 213 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Nyomdaipari technikus Nyomdaipari technikus Nyomóforma-készítő Nyomdaipari technikus 2/33

Nyomdaipari technikus Nyomdaipari technikus Nyomóforma-készítő Nyomdaipari technikus 2/33 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉG VZSGA 2013. május 23. NYOMDAPAR ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Könyvkötő Könyvkötő

Könyvkötő Könyvkötő A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Nyomdaipari technikus

Foglalkozási napló. Nyomdaipari technikus Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari technikus (OKJ száma: 54 21307) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését;

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését; MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS A műszaki ábrázolás tantárgy tanításának általános célja a gimnáziumi képzésben, mint szabadon választott tantárgyként a szakképzést választók azt az általános vizuális kultúrát és térszemléletet,

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Teszt jellegű feladatok

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Rövid választ igénylő feladatok 1. feladat 5 pont Pótolja a táblázat hiányzó adatait! Szabványos elnevezés Méret, mm Szabványos elnevezés

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret

A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI. I. Szakmai ismeret A SZAKKÉPESÍTŐ VIZSGA SZÓBELI TÉTELEI I. Szakmai ismeret 1. A nyomdabetűk rendszerezése - Gutenberg szerepe, - a rendszerezés szempontjai, - a csoportok jellemző jegyei, - elektronikus betűkialakítási

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák

Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Hagyományos és speciális nyomdaipari technológiák Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Könnyűipari mérnök szak MSc képzés 2012/2013. tanév 1. (őszi) félév OE Médiatechnológiai

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Nyomdaipari alapismeretek

Részletesebben

NYOMDATECHNIKA. Formakészítés

NYOMDATECHNIKA. Formakészítés NYOMDATECHNIKA Formakészítés Az eljárásról Cél: a nyomó és nem nyomó elemek szétválasztása Hagyományos formakészítés: Magasnyomtatás Mélynyomtatás Offszetnyomtatás Szitanyomtatás Számítógépes: CTP Magasnyomóforma

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nyomdaipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nyomdaipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 213 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

NYOMDAIPARI TECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

NYOMDAIPARI TECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK NYOMDAIPARI TECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A nyomdaipari technikai ismeretek ágazaton belüli specializáció szakmai

Részletesebben

KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KIADVÁNYSZERKESZTÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A kiadványszerkesztési ismeretek ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nyomdaipar ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított vizsgafeladatok a következő témaköröket tartalmazzák: Szakmai ismeretek Minőségi vizsgálatok Munkajog, munkavédelem A tételhez használható segédeszközöket

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont

SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont SZÓBELI ÖSSZPONTSZÁM: 30 pont 20 pont 50 pont 2. Az R. Melléklete az EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezet címét követően a következő szöveggel egészül ki: I. RÉSZLETES

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50

Részletesebben

A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 132. sorszámú Könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A nyomdaipar ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Rövid választ igénylő feladatok 1. feladat 5 pont Pótolja a táblázat hiányzó adatait! Szabványos elnevezés

Részletesebben

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait!

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! 2. Határozza meg a szíjgyártó-nyerges tárgyak, tárgy-együttesek

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA HONVÉDELMI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A részei Középszint Emelt szint Szóbeli Szóbeli 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 264. sorszámú Digitális nyomóforma készítő megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 213

Részletesebben

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz 1 SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz NAPPALI TAGOZAT 1. Többcsatornás képfelbontási mód alkalmazásának lehetőségei a nyomdatermékek hozzáadott értékének növelésében Dr. Novotny Erzsébet c. egyetemi docens

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 213 07 Nyomdaipari technikus

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont.

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont. KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 543 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nyomdaipar ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK Nyomdaipari alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Néhány elem kiválasztása adott szempont szerint. Néhány elem sorba rendezése, az összes lehetséges sorrend felsorolása.

Részletesebben

TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc

Részletesebben

Abroncsgyártó Gumiipari technológus

Abroncsgyártó Gumiipari technológus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 287. sorszámú Kiadványszerkesztő technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 06 1.2.

Részletesebben

TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint TÁNCOS ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 90 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Vizsgacsoportonként

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM TERVEZÉSE Kézi könyvkötő

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM TERVEZÉSE Kézi könyvkötő Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Andragógia és Művelődéselmélet Tanszék, Andragógia BA szak Felnőttképzések, munkaerő-piaci képzések tervezése 2. Tanár: dr. Elnour Abd Alla

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50

Részletesebben

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA MŰSZAKI SZAKTERÜLET ÉPÍTÉSZET SZAKMACSOPORT GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT Összeállította: az építész-

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól NYOMDAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga

KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Írásbeli vizsga KERESKEDELEM ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

NYOMDAI GÉPMESTER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

NYOMDAI GÉPMESTER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI NYOMDAI GÉPMESTER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 213 03 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Nyomdai

Részletesebben