Faller Natália (csütörtök) (péntek)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Faller Natália. 2013.08.15 (csütörtök) 2013.08.16 (péntek)"

Átírás

1 Faller Natália (csütörtök) Reggel 8 órakor indultunk az iskolából. Délután 5 órakor értünk Nürnbergbe. Itt amíg a sofőr pihent, mi megnéztük a város főbb nevezetességeit: Tornyos kapuk Lorenzer-Platz Szent Lőrinc-templom Főtér Albercht Dürer háza Alberch Dürer: reneszánsz kori festő és grafikus fametszeteket készített (péntek) Reggel 9 óra körül értünk Hannoverbe itt megnéztük Európa egyik legjelentősebb barokk kertjét: Herrenhäuser Gärten (Nagy kertet).

2 A kertben sok kiskert található meg. Különböző stílusban rendezték be öket: Rokokó, Reneszánsz, Barokk Rengetek szökőkút megtalálható a kertbe a legnagyobb normál üzemben és szélcsendben akár 70 méter magasra is fellövi a vizet amit levegővel kevernek. Az egész kertet egy csatorna rendszer öleli körbe. A kert másik részében volt kaktusz-, Orchideaház. Ahol sok fajtát mutattak be. Miután végeztünk elindultunk Westersedebe a szállásra. Kb 17 órára értünk oda! (szombat) Reggel elindultunk a Tengerhez. Útközben megmutatták nekünk a vízgyűjtő csatornákat. Ezeket a folyóktól úgy tudjuk megkülönbőztetni, hogy a csatornák egyenesek, a folyók pedig kanyarognak. Elmesélték nekünk a gazdaság alakulását, hogy hogyan változott. Hogy a tehén tartás helyett, mért kapott nagyobb szerepet a kukorica termesztés. Az első állomásunk egy múzeum volt ahol megnéztük a tenger vizének alakulását, kiásott emberi maradványokat, és a szigetek vándorlását. Majd elmentünk a tengerhez. Itt épp apály volt, a hold állása miatt. Ez 6 óránként változik. A tengertől elmentünk egy láphoz. Gazdag a növényvilága: pl. Csarab, Gyapjú sás, fűfélék, mohák, stb. Élővilága: Béka, gyík, bogarak, stb. Innen mentünk Zwischenahnba ahol bementünk a Park der Gärtenbe. Itt rengetek kertészet mutatja be növényeit. Egy nagy Kerten belül van sok kisebb kert berendezve. Köztük fűszerkert, japán kert,temető kert, mediterrán kert, rózsa kert stb.

3 Rengetek kis tó, és játék el van helyezve a parkban. Éjszaka ki világítva is megnézheti a közönség a kertet (vasárnap) Délután indultunk Zwichenahnba városnézőbe. Megnéztünk egy evangélikus templomot és a körülötte lévő temetőt. Itt a temető kertészet kicsit eltér az otthoni szokásoktól. itt jobbára nyitott szépen beültetett sírokat láthattunk. A templom érdekessége, hogy a harang torony nem a templomhoz van építve, hanem külön áll. Majd elsétáltunk a tóhoz, ahol a tó alakulásáról két történetett is hallhattunk. Majd megnéztünk egy paraszházat. Annak felépítését. A parasztház jelenleg múzeumként üzemel. Bemutatja, hogy hogyan éltek régen az emberek.

4 Bementünk megnézni. Érdekesség volt, hogy az állatok is egy fesél alatt laktak az emberekkel. Tőtegtéglával fűtöttek. kipróbálhattuk, hogy régen hogyan tudtak jó erős kötelet készíteni. Látunk régi iskolatáskát, mely akkor még fából készült. Majd a múzeumlátogatás után visszamentünk a szállásra (Hétfő) Ma Villás Targoncaoktatáson vettünk részt a Deulába. Deula egy agrár középiskola, itt mezőgazdaságot, kertészetet, építőipart, és közlekedést (busz, targonca, kamion), vezetést tanulhatnak. Itt elméleti és gyakorlati oktatáson kellett részt vennünk.! féle targoncán kellett megtanulnunk vezetni és árut mozgatni. Volt közte dízel motoros és elektromos targonca is. Elösszőr a téren köröket kellett tennünk, majd bolyák között kellett szlalomoznunk, majd ugyan ezt köveket cipelve. Előre és hátra menetben is. Majd egymásra pakolgatni ezeket. Biztonsági előírások: Indulás elötti teendők: - Gumik állapotának ellenőrzése - Érvényes-e a műszaki vizsgája a targoncának - Hidraulikus csővek állapotának ellenőrzése - Gáz, fék, kézifék ellenőrzése - Emelő szerkezet kipróbálása - Lánc ellenőrzése

5 A targoncát csak 18 éves kortól lehet vezetni. Biztonságosan, körültekintően és lassan szabad csak vele közlekedni. A targoncával bármi probléma adódik, azonnal jelenteni kell. Ha baleset történik a munkaügyi bíroság jár el az ügyben. Ha a vezető hibájából történi baleset, akkor őt büntetik meg nem a céget. Vezetéshez szükséges felszerelések: - sisak - kesztyű - munkavédelmi cipő - kényelmes öltözet - időjárásnak megfelelő öltözet Tilos a targonca elé vagy mögé állni. Targonca típusok, mellyen tanultunk: Linde, Steinbock (kedd) Mai nap délelőtt targoncát vezettünk ismét, és vizsgáztunk belőle. Majd ebéd után megkaptuk a jogosítványt róla. Délután öntözés technikai oktatáson vettünk részt, ahol tanultunk különböző öntöző rendszerekről, szűrökről. Majd különböző szórófejeket mutattak nekünk gyakorlatban is meg.

6 Majd erről az oktatásról is kaptunk papírt, hogy részt vettünk rajt. Az oktatás után elmentünk Westerstede temetőjébe, ahol megnéztük a sírok beültetését. Majd itt láthattunk egy olyan területet, ahol csak fű volt és bokrokkal volt körbekerítve. Mégpedig azért, mert ide szórják a hamvakat. Majd miután körbe jártuk a temetőt, elindultunk haza (szerda) Wiesmoor Blumencenter: Ez a kertészet a II. világháború után jelent meg. Elösszőr csak zöldség termesztéssel foglalkoztak, majd később jelentek meg a cserepes dísznövények. 64 ha üvegterülete van a cégnek. Tőzegbánya Majd ismét elmentünk a Park der Gärtenbe.

7 (csütörtök) Ma Hamburgba voltunk, ahol meglátogattunk egy Faiskolát a Lorenz von Ehrent. Ezt a faiskolát Johannes von Ehren alapította 150 éve. 500 ha terület. 2 telepe van: Hamburgban és Zwichenahnba. De Zwichenahnba csak Taxus termesztéssel foglalkoznak. Valamikor a 90es években az épületeket korszerűsítették, mindent környezetbaráttá tették. Csak nagy növényekkel foglakoznak. (utcafák, sorfák) (

8 Kordes schöne Roses: Wilhelm Kordes alapította. Fiai kezdték a rózsa nemesítést. Évente körülbelül 3 millió kerti rózsát állítanak elő. Fontos a betegségellenállóság. pl. Lisztharmat. Szemzéssel szaporítják. Nemesítés: le kell szedni a porzót beporozni a bibét a tok beporosodik, mag képződik kb. 90%-át kidobják, mert nem alkalmas. A maradékot kiültetik, és ellenállóságát folyamatosan vizsgálják. 500 ezer db-ból 5 db lesz alkalmas, hogy katalógusba szerepelhessen. Mire katalógusba kerülnek az új fajták az körülbelül 8 év. Vágórózsa: Ennél az a lényeg, hogy hosszú egyenes száruk legyen. Ezeknek a vizsgálata, és katalógusba kerülése körülbelül 5 év (péntek) Ma 2 kisebb céget néztünk meg.

9 Böhlje: 5 növényt kellett felirnunk, melyek nekünk tetszenek. Daboecia cantabrica Vanessa : Ír erica. Rhododendron luteum Tunis A havasszépe sekélyen gyökeresedik. Ez azt jelenti, hogy gyökérzete nem hatol cm-nél mélyebbre. Fontos, hogy laza, levegős, humuszban gazdag és jó vízáteresztő talajt tudjunk biztosítani számára. Savanyú talajt kedvelő, tehát ph értékű ültetőközeg a megfelelő a számára. Legideálisabb egy félárnyékos hely, nagyobb bokrok, fák közelében, ahol még megfelelő mennyiségű fényt kap. Egy fal árnyéka is megfelelő lehet, ha ez a növényt a déli nap melegétől védi. Vigyázat! A rhododendron azonban nem árnyéki növény. Megfelelő mennyiségű fény szükséges a növény egészséges növekedéséhez, és bő virágzásához. Ha mély árnyékba ültetjük, kevesebb virágot fog hozni, a bokor pedig fellazul. Csapadékos években pedig a levél bőrszövetén algák telepedhetnek meg, tovább rontva a fény hasznosulását. A rhododendron nem mocsári növény! Szereti a nedves, de jól szellőzött talajt. Nem viseli el a pangó vizet, amiként a száraz talajban sem érzi jól magát. Nyáron egy hosszan tartó száraz időszakban természetesen a reggeli, vagy alkonyati időszakban szükség lehet a vízpótlásra. De vigyázzunk, a túl gyakori és felesleges öntözéssel ugyanúgy árthatunk növényünknek. Túl sok tápanyagot mosunk ki a földből, elszaporodhatnak a gombabetegségek a gyökérzeten, elhalhatnak a gyökerek a levegőtlen talajviszonyok miatt. Friss ültetésű növénynél még fokozottabban kell figyelni az egyenletes vízellátásra. A legideálisabb időszak a rhododendronok ültetésére tavasszal, március elejétől május végéig, illetve ősszel, szeptember elejétől november közepéig tart. Ültetés előtt a gyökérlabdát merítsük víz alá, míg az összes légbuborék felszáll (kb. 1-5 perc), így a növény elég nedvességet vesz fel. Készítsük el az ültetőgödröt, aminek 2-3-szor szélesebbnek, de csak kicsivel mélyebbnek kell lennie a földlabda méreténél. Körülbelül 50-70% tőzeget keverjünk a kerti földünkhöz, kivéve ha meszes a talajunk. Ezzel töltjük fel az ültetőgödröt. A növénynek a jó begyökeresedéshez szüksége van a jól előkészített és fellazított talajra. A rhododendronok gyökerei nagyon levegőigényesek, vigyázzunk arra, hogy ne ültessük őket túl mélyre. A földet óvatosan tömörítsük, majd utána alaposan öntözzük be. Későbbiekben is tartsuk nedvesen a talaját, de vigyázat, a pangó vizet nem kedveli!

10 Humulus lupulus: Komló Kenderfélék családjába tartozik. Évelő, kétlaki kúszónövény. Gyógynövényként nyugtató-, és altatószerként is használják. Hazája valószínűleg Kelet-Európa volt, azonban a 8. század óta egész Közép-Európában elterjedt. Nedvesebb helyeken, ártéri és ligeterdőkben olykor áthatolhatatlan bozótot képez. A jobbra csavarodó száron horgas szőröket és keresztben átellenesen elhelyezkedő, hosszú nyelű, 3-5 karéjú, durva tapintású leveleket találunk m hosszú indáival bokrokra, fákra kapaszkodik. Tavasszal a friss hajtások a növényvilágban rendkívül gyorsnak számító cm/hét sebességgel törnek elő a telet a talajban átvészelő, körülbelül 1 3 cm vastag és több méter hosszú gyöktörzsből. Júliusban virágzik. Clematis Jackmannii Kerti iszalag. Boglárkafélék családjába tartozó cserje. A Clematis nemzetségképviselői általában az erdőszélek, a ritkaárnyékű erdők vagy a bozótosok liánnövényei. Közülük a nálunk is őshonos erdei iszalag (Clematis vitalba) m magasra, a mienknél enyhébb és kiegyenlítettebb klímából származó Clematis montana 6-8 m magasra, míg a Dél-Európai és Kelet-Ázsiai szülök keresztezéséből származó Clematis x jackmanii és a többi nagyvirágú hibridnálunk legfeljebb 4 m-re kapaszkodik a periodikus visszafagyás vagy visszaszáradás miatt. A kerti iszalag mellett a kertekben korábban elterjedt kevéssé díszes Clematis viticella ma már visszaszorult. Viburnum plicatum Dart s Red Robin Wolf: (hétfő) Unsere Firma ist: Bremer: Majdnem 75 éve alakult a faiskola, 16 ha termőterülettel rendelkezik. Mára csak cserepes növénytermesztéssel foglalkozik.

11 Seit 75 Jahre lang laufen. 16 ha groß. Heutzutage sorgen nur für Topfpflanzen. 1 hét: Ezen a héten cserepezőgépnél dolgoztunk. A mi feladatunk volt a lecserepezés, és az átültetett növények pótkocsira pakolása. Lecserepezésnél ki kellett gyomlálni a növényt, és megtisztítani. Cserepezőgép: A gép egyesével, lassan beleengedi a cserepet a gépbe, meg földet ömleszt a cserépbe, majd tápanyagot adagol, majd a következő lépés az ültetés. Ezt a mi cégünknél 2 ember végzi. Majd az elültetett növényt a gép egy futószalagra löki, és úgy pakolja egy másik ember az utánfutóra. Majd innen traktorral viszik a becserepezett növényeket a végleges helyükre. Ahol szivatószövetre helyezik el, mert így kevésbé gyomosodik, és ez a terület nem teljesen egyenes, így a felesleges vizet egy csatornába tudják vezetni, így nem a növény alatt nem áll a víz, és újra tudják hasznosítani. Átültetett növények: Thuja occidentalis Rheingold Thuja occidentalis Smaragd Thuja occidentalis Aurea Thuja occidentalis Sunkist Juniperus scopulorum Wichita Blue Erste Woche: Diese Woche arbeiten wir bei die Topfmaschine. Unsere Aufgabe war, dass wir die Pflanzen aus den Topf auspflanzen, und auf den Anhänger stellen die Pflanzen. Die Pflanzen müssen uns rotten und säubern. Topfmaschine: Die Maschine stellt immer einen Topf in die Maschine. Dann kommt die Erde und die Nahrungsmittel. Zwei Leute machen die Anpflanzung. Danach kommen die Pflanzen auf ein Fließband. Daher stellen wir auf den Anhänger. Daher fahren sie das mit einen Traktor auf endglütige Platz. Hier stellen sie das auf die

12 Folie, diese durchlassen der Wasser. In die Pflanzen werden nicht zu viel Unkraut so. Diese Oberfläche ist nicht Gerade. So kann die Wasser nicht stehenbleiben unter den Pflanzen. Die Wasser zusammenbringen, und diese können sie wiederverwenden. Hat umgetopfen Pflanzen: Thuja occidentalis Rheingold Thuja occidentalis Smaragd Thuja occidentalis Aurea Thuja occidentalis Sunkist Juniperus scopulorum Wichita Blue 2 hét: A héten borostyán és téli jázmin felkötözésével,visszavágásával, tisztításával foglalkoztunk. Újra sorba rendeztük őket. Bambuszt és sokféle rhododendron fajt gyomláltunk ki. Diese Woche beschäftigen uns mit Hedera und Jasminum. Aufbinden,zurückschneiden, säubern wir das. Das müssen uns nochmals Reihung. Noch beschäftigen uns diese Woche mit Bambus und mit Rhodondendron rotten. Pseudosasa japonica

13 Fargesia murielae Jumbo Rhododendron keleticum Rhododendron impeditum Moerheimii

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21.

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. A Leonardo da Vinci pályázat által Németországban a Hajo Borchers Pflanzen faiskolában töltöttük 6 hetes nyári gyakorlatunkat.

Részletesebben

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4.

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4. Várkonyi Dóra Szakiskolai tanulók mobilitási programja 2009. május 23. július 4. Nagy örömmel vettem tudomásul hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el németországi faiskolák egyikében szakmai

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián 2011.október 6-án indultunk a hajnali órákban, az iskola mikrobuszával. 16 óra út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol

Részletesebben

"Leonardo da Vinci" program beszámoló

Leonardo da Vinci program beszámoló "Leonardo da Vinci" program beszámoló "Leonardo da Vinci" program során Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Én a Renke zur Mühlen" elnevezésű

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett

Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett 2009. április 20.-án leadtam az iskolába a németországi gyakorlatra a pályázatom. Nem túl sok reményt fűztem hozzá,

Részletesebben

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata 2012.04.02-2012.07.13. Ausztria, Tulln, Praskac Élménybeszámoló Áprilisban érkeztünk Tullba a Praskac céghez, hogy ledolgozzuk a kötelező szakmai gyakorlatunkat. Ez a kertészet 1875 óta működik és Ausztria

Részletesebben

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Leonardo da Vinci program 2012.06.10-07.22 Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Vasárnap reggel hajnalban indultunk az iskola elől. Kb 16-17 óra volt az út. Az éjszakai órákban először a Hajo Borchers faiskolához

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök Varga Vivien 2013.08.15 Csütörtök Reggel 8 órakor indultunk az iskola elől. 2 óránként megálltunk 17 órakor Nünbergbe értünk, ahol megnéztük a nevezetességeket. A Zeppelinfeld-et itt szállt fel az első

Részletesebben

Ágyásterv Azálea kert

Ágyásterv Azálea kert Ágyásterv Azálea kert Azálea kert Az azálea kert minden növénye egy savas talajszubsztrátot igényel. A talajnak lazának és humuszban gazdagnak kell lennie, illetve rendszeresen komposztálni és trágyázni

Részletesebben

"Leonardo da vinci" Beszámoló

Leonardo da vinci Beszámoló "Leonardo da vinci" Beszámoló "Leonardo da vinci" program során a Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Szerencsésnek éreztük magaunk, mivel

Részletesebben

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára Szakmai lektor Angeli Éva, Szűcs Melinda Szerkesztő

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyelvvizsgaközpont A két hallgatási feladatra elérhető maximális pontszám: 15 ARMA NYELVVIZSGARENDSZER NÉMET NYELV ALAPFOK MINTAFELADAT II. FELADAT GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

Németországi őszi gyakorlat

Németországi őszi gyakorlat Németországi őszi gyakorlat LDV-HU-09-IVT-1096-T2 mobilitási pályázat Beszámoló 2010.10.2.-2010.11.12. 2010 október 2-án indultunk az iskolánk buszával Budapestről, Észak- Nyugat Németországba (Alsó-Szászországba).

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Augusztus 14. csütörtök 2014. augusztus 14-21. PROGRAM Érkezés, szobafoglalás Helyszín: Balaton - Zánkai Új Nemzedék Központ 20.30 22.00 Tábortűz, táncmulatság Augusztus

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria SZAKMAI GYAKORLAT 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria Összeállította: Horváth Ferenc tankertészet-vezető helyettes A Tempus Közalapítvány által hirdetett Szakiskolai Fejlesztési Program keretein

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Markthalle Budapest an der Fehérvári-Straße Architektur: Kertész Építész Stúdió (Kertész András, Frikker Zsolt, Bó di Imre)

Markthalle Budapest an der Fehérvári-Straße Architektur: Kertész Építész Stúdió (Kertész András, Frikker Zsolt, Bó di Imre) Die Formbarkeit des Betons, die Edelkeit und die vielfältige Struktur seines Oberflächendesigns sowie seine hohe Festigkeit bieten fast uneingeschränkte Möglichkeiten für Architekten, Garten- und Möbelplaner.

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11.

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld Budaörs: 25 Jahre Partnerscha 8 11. Mai 2014 Kevés olyan testvérvárosi kapcsolat létezik, amelynek enynyire mélyek

Részletesebben

Találkozó az általános iskolákkal Október 4.

Találkozó az általános iskolákkal Október 4. Találkozó az általános iskolákkal 2012. Október 4. Témák Változások a felvételiben Német nyelvi verseny Adatok kérése Felvételi 1. Kevés információ-bizonytalanság Nem lesz tehetséggondozó felvételi, csak

Részletesebben

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai NÉMET KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ I. KURZUS Tantárgyód: Óraszám : N_ITH4, B_it001_1 heti 2x2 Számonkérési típus: folyamatos Értékelés módja: Tanszék neve:

Részletesebben

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV 8. évfolyamos vizsga A vizsga lebonyolítása: írásbeli április 15-30 között előzetes egyeztetés szerint szóbeli május elején, az írásbeli érettségi vizsga napjaiban A vizsga részei:

Részletesebben

Helmers Dolgozói: 4 mester (faiskola vagy faiskolai részvezetője), 10 szakmunkás, 16 segédmunkás, 11 szezon munkás.

Helmers Dolgozói: 4 mester (faiskola vagy faiskolai részvezetője), 10 szakmunkás, 16 segédmunkás, 11 szezon munkás. Helmers faiskola: Helmers faiskola története kialakulása A fiskolát Fredrich Helmers alapitotta 1945-ben. A cég a mai faiskola területén Seggemben illetve a Grünen utában található lakóház területén jött

Részletesebben

Túlmunkaidő óra Összesen: Egyéb óra Összesen: Éjszakai pótlékos óra Összesen: 100 % pótlékos óra Összesen: Összesen: Összesen: Összesen: Összesen:

Túlmunkaidő óra Összesen: Egyéb óra Összesen: Éjszakai pótlékos óra Összesen: 100 % pótlékos óra Összesen: Összesen: Összesen: Összesen: Összesen: Jelenléti ív 2013 01 Január munkanap-ünnepnap száma: 23-1 kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd 184 ## Csuzstatás: 16 17 18 19 20

Részletesebben

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC A budai vár 1687. és 1696. évi helyszínrajzai Tanulmányunkban három vártérképet ismertetünk. Haüy 1687- ben készített térképét, amelyen a házak egy a térképhez tartozó francia

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények

NÉMET NYELV. Célok és feladatok. Fejlesztési, kimeneti követelmények NÉMET NYELV Célok és feladatok A nyelvoktatás célja a kommunikatív kompetencia kialakítása, azaz a tanuló képessé tétele arra, hogy idegen nyelvű környezetben képes legyen megoldani felmerülő problémáit,

Részletesebben

GAH 1300 # 55009 D GB F DK CZ SK NL I NOR S H HR SLO. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen

GAH 1300 # 55009 D GB F DK CZ SK NL I NOR S H HR SLO. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen GAH 1300 D GB F DK CZ SK NL I NOR S H HR # 55009 SLO Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen www.guede.com Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers www.guede.com Güde/UNICORE

Részletesebben

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Munkavédelem és munkabiztonság CD 10/6 1 10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Kérdés Üzemünkben a munkavégzéshez, különböző karbantartások elvégzéséhez stb. többféle típusú létrát használnak. A munkaeszközök

Részletesebben

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15 2010. április 12-én 7.10-kor indult a vonatunk a Keleti pályaudvarról. Kísérő tanáraink Bagyinszki Anett és Elekné Ludányi Zsuzsanna voltak. Az utazás igencsak hosszú volt, délután kb. 15.00-ra értünk

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika [ HATÁRTLANÉPÍTÉSZET] Dátum: 2005. december 4. Munkanapló sorszáma: XV. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Ez a hét gyorsan eltelt és csupán

Részletesebben

Menschen um uns wie sind sie?

Menschen um uns wie sind sie? Menschen um uns wie sind sie? Charaktereigenschaften Modultyp Kreative Kommunikation Zielgruppe Schüler von 12 bis 15 Jahren Niveaustufe A1 Autorinnen Dömők Szilvia, Somló Katalin A kiadvány az Educatio

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 1.forduló

Részletesebben

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program

Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Beszámoló A Berentei Település Gondnokság beszámolója a 2012 évi Startmunka programról Növénytermesztés startmunka program Berentén a munkaprogram 2012.03.01-én indult.14 fő kapott itt munkát, 8 órás munkaidőben.

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS.

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS. RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS www.autoflex.hu 25 Die (R)Evolution für mehr Sicherheit. Das Geheimnis unserer neuen Original KNOTT Komfort-Achse liegt in der speziellen Formgebung und in einer frostigen Idee. Denn

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára

Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Neumann János Középiskola és Kollégium Német nyelvi verseny 8. osztályos tanulók számára Tanuló neve:... Iskolája neve, címe:... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám:... Kedves Versenyző! Üdvözlünk

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Tudna segíteni? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Beszélsz angolul? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e angolul Beszélsz

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Alumínium bejárati ajtók Modell családokról általában. Tartalomjegyzék

Alumínium bejárati ajtók Modell családokról általában. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Modell megnevezések széria P00 széria P00 széria P300 széria P400 3 széria P500 3 Méretfüggő kivitelek 3 Díszítő elemek iránya 4 Nemesacél lizénák 4 Fa dekor 5 Beton design 6 Szín logika

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Debreceni Dózsa György Általános Iskola Kiss János Istvánné Barczikay Zsuzsanna 2015.november 15-20. A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjára

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Németországi gyakorlat

Németországi gyakorlat Németországi gyakorlat Egy Leonardo Da Vinci pályázat keretein belül utazhattunk ki Németországba, pontosabban Aschhauserbe. Aschhauser egy kis falu nem messze Bad Zwischenahntól. A pályázat időtartama

Részletesebben

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel, Starenweg 8a, 82140 Olching DATUM: 23.10.13 Tel.: 08142 6551752 Fax.: 08142 4628228 carsten@tonmeister-online.de Betreff: Beurteilung

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Können Sie mir bitte helfen? Segítségkérés Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Sprechen Sie Englisch? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e

Részletesebben

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012 Élménybeszámoló Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar 1. Gyakorlati hely: A Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztés szakirány hallgatójaként 15 hetes szakmai gyakorlatomat a Németországban

Részletesebben

10. Die Modalverben A módbeli segédigék

10. Die Modalverben A módbeli segédigék 10. 10. Die Modalverben A segédigékkel kifejezhetjük, milyen a viszonyunk a cselekvéshez: akarjuk, szeretnénk, tudjuk stb. Általában egy fôigével együtt használjuk ôket a mondatban. Seit 2 Jahren kann

Részletesebben

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta)

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta) Tájfutó eszközök Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Tájfutó öltözék A térkép Méretarány :0000 azaz cm = 00 m :4000, :5000 Északi irány Alap szintköz 5 m Méreten felül ábrázolás Tereptárgyak eltolása

Részletesebben

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27.

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Beszámoló Franciaország, Marcoussis a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Október 06. szombat: 13:40-re megérkeztünk az északi repülőtérre (Roissy Charles de Gaulle). Marcoussis 25 km-re

Részletesebben

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint!

Iskola neve:... AJTP levelezős verseny. Magyar nyelv. 2. Folytasd a szóláncot legalább tíz szóval a szótagolás szabályai szerint! b.r.m v.d.t f.rn. Magyar nyelv 1. Egészítsd ki a mássalhangzókat magánhangzókkal úgy, hogy magas, mély és vegyes hangrendű szavak szülessenek! (A pontok helyére egy-egy magánhangzót írj!) Magas Mély Vegyes

Részletesebben

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Auf Grund meiner jahrzehntelangen Erfahrungen kann die Schule die Einbeziehung der Schüler und durch sie auch der Eltern

Részletesebben

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km 2.2-3.9 l /100 km Skoda / Toyota Prius Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÉPÜLETKATEGÓRIÁK : Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség HŐSZIGETELETLEN ÉP. : 1995-ÖS RENDELET

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország Kelemen Szandra Erasmus+ mobilitási program 2016. 04. 23.- 2016. 05. 21. Hämeenlinna, Finnország 1. hét: 2016. április 23-án szombat délután érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már Marita várt minket és a suli

Részletesebben

1900 körüli városlodi étkészlet

1900 körüli városlodi étkészlet 1900 körüli városlodi étkészlet SERGŐ ERZSÉBET Korábban is volt a Vendéglátóipári Múzeumban olyan, étkészletegyüttesek gyűjtésére irányuló tendencia, hogy a kiállításokon terítékeket lehessen bemutatnunk.

Részletesebben

Zöld szervezetek évi Országos Találkozója április április 15. Kalotaszentkirály Zentelke

Zöld szervezetek évi Országos Találkozója április április 15. Kalotaszentkirály Zentelke Zöld OT Zöld szervezetek 2018. évi Országos Találkozója 2018. április 12. - 2018. április 15. Kalotaszentkirály Zentelke Ez a rendezvény először került megrendezésre határon túl. Programok: - csütörtök

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM 2014 Iskolánk évek óta lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra a német-magyar cserediákprogram segítségével. A Than Károly Ökoiskola a neumarkti Willibald-Gluck- Gymnasiummal

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Tárcsás művelés Talajmarás Jellemző műveletek: Keverés

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök ÓRATERV A pedagógus neve: dr. Horváth Beáta Éva Műveltségi terület: Idegen nyelvek (Élő idegen nyelvek) Tantárgy: Német nyelv Osztály: 12/C Nyelvi előkészítő osztály Az óra témája: Zukunftspläne, Interview

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

Lektion 9 / Arbeitsblatt 1. Egy nap Ein Tag. 1. Mit csinált tegnap Eszter? Erzähle Eszters gestrigen Tagesablauf!

Lektion 9 / Arbeitsblatt 1. Egy nap Ein Tag. 1. Mit csinált tegnap Eszter? Erzähle Eszters gestrigen Tagesablauf! Lektion 9 / Arbeitsblatt 1 Egy nap Ein Tag 1. Mit csinált tegnap Eszter? Erzähle Eszters gestrigen Tagesablauf! 7.00 felkel, reggelizik 7.30 dolgozni megy 16.30-ig a munkahelyén van 12.30 ebédel 17.00

Részletesebben

Wirtschaftsdeutsch. Aufgabenmuster

Wirtschaftsdeutsch. Aufgabenmuster BGF NYTK Wirtschaftsdeutsch Aufgabenmuster B2 Schreiben 50 Minuten 20 Punkte FÜR DIE LÖSUNG DER AUFGABE BENUTZEN SIE DAS LÖSUNGSBLATT! (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási

Részletesebben

Részletes programterv

Részletes programterv Részletes programterv 1. nap 2015. május 26. (kedd) 2. nap 2015. május 27. (szerda) 7:45 Gyülekező Ászáron az iskola előtt 8:00 Indulás az Erdei iskolába 11:00 Megérkezés Zebegénybe 11:15 Hajózás történeti

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 3.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 3.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 3.forduló

Részletesebben