A KARTOGRÁFIAI VIZUALIZÁCIÓ EVOLÚCIÓJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KARTOGRÁFIAI VIZUALIZÁCIÓ EVOLÚCIÓJA"

Átírás

1 A KARTOGRÁFIAI VIZUALIZÁCIÓ EVOLÚCIÓJA

2 Tartalom Az előadás a térképi megjelenítés fejlődésére koncentrál a digitális korszakban. Ezt az időszakot alapvetően az informatikai eszközök és módszerek dinamikus fejlődése jellemezte. A legtöbb ilyen technológia általános informatikai (üzleti) célú volt, de ezek integrációja, alkalmazása a mi szakterületünkön nagyon gyorsan lezajlott.

3 Korai számítógépek A számítógépek az 1960-as évektől kezdtek fontosabbá válni, amikor egyre több kutató fért hozzá az IT-hez különféle szinteken. A számítógépek ebben az időben még rendkívül drága eszközök voltak, csak a nagy cégek vagy az állami intézmények (kutatóintézetek, felsőoktatás) fértek hozzá (és ez is csak a fejlett nyugati országokra volt jellemző). cb /uncyclopedia/images/thumb/5/51/old-school-computer.jpg/800px-old-school-computer.jpg

4 Korai térinformatikai szoftverek Waldo Tobler (1930-) 1959-ben fejlesztette ki a Map In Map Out (MIMO) rendszert. Ezzel lefektette a GIS alapjait. A Canada Geographic Information System-et az 1960-as években fejlesztették ki. Roger Tomlinson ( ) egy felmérő cégnél dolgozott, ahol nagyméretarányú fotogrammetriával és geofizikai térképekkel foglalkozott. A GIS kezdetének legfontosabb intézménye az 1964-ben alapított Harvard Laboratories volt, amelyet Howard Fisher ( ) alapított a Harvard Egyetemen (SYMAP Synagraphic Mapping System).

5 Korai térinformatikai szoftverek 1969: Jack és Laura Dangermond megalapítja napjaink legismertebb térinformatikai cégét, az ESRI-t. A kezdetben lényegében kis kutatócsoportként működő cég a földhasználattal kapcsolatos tervezési feladatokra koncentrált. A cég korai missziója a földrajzi információk szervezése és elemzése volt, hogy segítse a tervezőket és a földhasználatot menedzselőket, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. Az ESRI 1973-ban dobta piacra az első kereskedelmi célú GIS szoftverét. Természetesen ezek vizualizációs képességei az IT eszközök (monitor, nyomtató) kezdetlegessége miatt még nagyon korlátozott volt.

6 Korai számítógépes térképek (mátrixnyomtatók) SYMAP ~ COMAPO,

7 Korai számítógépes térképek (rajzgépek, plotterek) A CalComp nevű cég 1958-ban alakult, ez volt az első amerikai cég, amely a számítógépes perifériák piacára gyártott termékeket ben dobta piacra a világ első grafikus nyomtatóját (dobplotter), bár ekkor még szinte senki sem gondolta, hogy ezek a perifériák lesznek a cég legkeresettebb termékei. A HP 7470-es modellje az 1980-as években már a személyi számítógépekhez kifejlesztett első olcsó asztali nyomtató volt. Calcomp 565 plotter, HP 7470A, 1980

8 Korai plotteres térképek

9 Asztali kiadványszerkesztés (DTP) A térképkészítési folyamat automatizálásának egy nagyon fontos eleme volt a nyomtatott térképek előállításának teljes körű digitalizálása. Ezt a személyi számítógépes környezetben az asztali kiadványszerkesztés tette lehetővé. A térképkészítésnek ez a része a nyomdászati technológiákhoz kapcsolódott, amelyhez a térképészek sem igazán értettek. A DTP célja, hogy bármilyen nyomtatott oldalt (könyv, újság, térkép) digitális formában kezelhessünk. Az első ilyen szoftver személyi számítógépre 1985-ben jelent meg, amikor a PC-k grafikai képességei még erősen korlátozottak voltak. Az első otthoni használtra szánt fekete-fehér lézernyomtató ben jelent meg (HP Laserjet, Apple LaserWriter), 3500 dollárba került. Szintén ekkoriban, a nyolcvanas évek második felében jelentek az első vektorgrafikus rajzolóprogramok. A teljes digitális átállás a nagyobb térképészcégeknél csak a kilencvenes évek elején történt meg, de sokáig tartott.

10 Korai printelt térkép (színes mátrixnyomtató) ~ 1990

11 Korai printelt térkép (színes tintasugaras nyomtató) ~ 1994

12 GIS szoftverek 1978: Az Intergraph kínál először térinformatikai jellegű tervező szoftvert. Szoftver-hardver együttese: két monitoros rendszer, digitalizáló táblával. 1982: Az ESRI piacra dobja az ARC/INFO első változatát. 1985: GRASS (Geographic Resource Analysis Support Software), az első open source GIS szoftvercsomag (U.S. Army Corps of Engineers Construction Engineering Research Laboratory). 1986: Megalapítják a MapInfo-t, hogy olcsó térinformatikai szoftvert hozzanak létre : Az első MicroStation verzió.

13 Internet A nyomdai sokszorosítás, illetve a számítógépes nyomtatás lehetővé tette nagyszámú papírtérkép előállítását. Az internet megjelenése, illetve széleskörű elterjedése lehetővé tette, hogy a térképeinket hálózatba kapcsolt gépeken is elérhetővé tegyük a felhasználóknak. A mai generáció számára ez az elsődleges információforrás. Az adatok vizualizálása ilyen környezetben kellő szakértelmet kíván. Eleinte a legnagyobb problémát a digitálisan hozzáférhető adatok, illetve a digitális alaptérképek hiánya jelentette. Az internet széleskörű elterjedése újradefiniálta nemcsak a térképek készítését, hanem a térképhasználatot is. Az interneten publikált térképek a hagyományos térképekkel szemben sokkal interaktívabbak. Az internet a felhasználók számára a leggyorsabb lehetőséget kínálja térképek terjesztésére, illetve magas szintű interaktivitásra. A térképek és az internet nyújtotta lehetőségek kombinálása egy olyan új lehetőség a térképészek számára, amely a korábbiaktól teljesen eltérő megközelítést kínál.

14 CD-ROM A kilencvenes évek elején-közepén, az internet széles körű elterjedése előtt egy rövid időre komoly népszerűségre tettek szert a CD-ROM-on terjesztett statikus térképek, atlaszok, térképi adatbázisok. Ezek a fejlesztések a multimédia (zene, videó) fejlesztésére is pozitív hatást gyakoroltak, illetve elősegítették a multimédiás tartalmak formátumainak szabványosítását.

15 Az első on-line térképszolgáltatás Az első interaktív globális térképszolgáltatás a Xerox Parc Map Viewer volt 1993-ban. A program lehetővé tette a felhasználóknak, hogy előre definiált térképkivágatokat tölthessenek le.

16 On-line térképszolgáltatások A képernyőtérképek és a CD-ROM-on megjelent atlaszok elvesztették a jelentőségüket a 2000-es évekre. A MapQuest már 1996-ban elindította globális térképszolgáltatását, mely már akkor utcaszintű térképeket tartalmazott (igaz csak az USA-ra). Map24: ~1998 (később NokiaMaps, HERE, napjainkban WeGo) ViaMichelin: 2001 OpenStreetMap: 2004 GoogleMaps: 2005 Yahoo! Maps: 2007 BingMaps: 2009 (LiveSearchMap: 2005) AppleMaps: 2012

17 GoogleMaps

18 The on-line map services (WeGo)

19 OSM

20 A GIS fejlődése A GIS szoftverekkel készült térképek korábban nem voltak képesek a kartográfiai szabályoknak, hagyományoknak megfelelni. Webes környezetben ez ma sem egyszerű feladat, illetve napjainkra már kialakult a webes térképek saját szabványa. A térinformatikai alapú térképek interpretálása ma is bonyolult feladat lehet az egyszerű felhasználók számára, hiszen elsődlegesen elemzésre és döntéstámogatásra optimalizáltak. Napjainkra a fejlettebb országok összes térképi adata digitálisan hozzáférhető (ha nem is feltétlenül ingyenesen), így lényegében minden webes térkép térinformatikai hátterű.

21 GIS development

22 Modern kartográfiai kifejezésformák

23 Modern kartográfiai kifejezésformák

24 Web 2.0 / Kartográfia 2.0 A technológiai fejlődés elősegítette a kartográfiai kommunikáció folyamatának demokratizálódását (felhasználóbarát grafikus szoftvercsomagok, térinformatikai rendszerek, melyek már nemcsak az adatok elemzésére alkalmasak, hanem a kartográfiai szabályokhoz és hagyományokhoz alkalmazkodó vizualizációra is. Megnövekedett az érdeklődés a kartográfia, mint diszciplína iránt: a kartográfiai vizualizáció megjelent az interneten, vannak 3D-s és animált térképek és helyfüggő szolgáltatások. Nevezhetjük ezt akár a kartográfia egy új reneszánszának: egyre több terület használ folyamatosan térképeket, folyamatosan naprakészen tartott globális térképszolgáltatásokat, térbeli adatbázisokat. A valóság absztrakt leképezése teszi a térképeket erőteljes eszközökké: nagyon hatékonyan segít megérteni és interpretálni a legbonyolultabb helyzeteket is.

25 ICA UN Sustainability development goals

26 ICA UN Sustainability development goals

27 ICA UN Sustainability development goals

28 ICA UN Sustainability development goals

29 Összefoglalás Napjainkban a probléma már nem a digitális adatok hiánya, hanem a gyorsan keletkező adatok hatékony kezelése (big data). A technológiai környezet is megfelelően fejlett (hardver, szoftver), bár egyes eszközök (okostelefonok, tabletek) esetében még vannak kihívások. Az alkalmazások egyre inkább felhasználó-orientáltak, a felhasználó valós idejű szolgáltatásokat szeretne használni (rapid mapping, real-time mapping). A térképek ebben a megváltozott környezetben is tökéletes vizualizációs eszközök; a felhasználók egyre inkább térbelileg orientálódnak. A térképeket egyre többen használják, bár a papírtérképek szerepe kétségkívül jelentősen lecsökkent.

30

Gondolatok a modern kartográfiáról

Gondolatok a modern kartográfiáról Gondolatok a modern kartográfiáról Zentai László Nemzetközi Térképészeti Társulás ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék IMY Zentai László: Gondolatok a modern kartográfiáról TÉRKÉPÉSZETI TUDOMÁNYOS

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 15. Térképszerverek alkalmazása mashup webtérképezés Történet Csoportosítás Térképszerverek (nyílt

Részletesebben

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 7 12. Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 1/24 2/24 Topográfiai térképrendszer

Részletesebben

Térinformatika. Előzmények, alapfogalmak

Térinformatika. Előzmények, alapfogalmak Térinformatika Előzmények, alapfogalmak Mi a kapcsolat? Terheli-e jelzálog a megvásárolandó telket? Magyarország mely részein találhatók teljesen egészséges tölgyfaerdők? Honnan vezessék az ivóvizet a

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

Kartográfia 2.0: térképek a XXI. században

Kartográfia 2.0: térképek a XXI. században Kartográfia 2.0: térképek a XXI. században Zentai László ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője Az ELTE Informatikai Kar dékánhelyettese ICA (International Cartographic Association) főtitkár

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ?

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ? TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN 1997 2011 -.? Detrekői Ákos 15. GISopen 2011. 03. 16. 1. BEVEZETÉS A címben: 1997-2011 egyértelműen a mai konferencia ünnepi jellegére utal. A számokat követő kérdőjel a

Részletesebben

Új ipari forradalom a térinformatikában

Új ipari forradalom a térinformatikában Új ipari forradalom a térinformatikában A földmérő-, térinformatikus szakma útkeresése napjainkban Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) Dr. Szabó György egyetemi docens, főtitkár szabo.gyorgy@hunagi.hu

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

Tantárgycím: Térképismeret

Tantárgycím: Térképismeret Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar TANTÁRGYI ADATLAP és tantárgyi követelmények 2005. Tantárgycím: Térképismeret Földtudományi Szak Kötelező tantárgy 2. Tantárgy Szemeszter Követelmény

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p

Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég olcsó: hardver, szoftver, programozó 2. nincs elég olcsó: szoftver, p A MeMOOC online informatikai egyetem és a szoftverkrízis Dr. Kusper Gábor, EKE Dr. Nehéz Károly, ME Dr. Hornyák Olivér, ME Bevezetés A harmadik szoftverkrízis korát éljük! Szoftverkrízisek: 1. nincs elég

Részletesebben

Részletes zárójelentés OTKA-azonosító: 49747

Részletes zárójelentés OTKA-azonosító: 49747 Részletes zárójelentés OTKA-azonosító: 49747 A részletes kutatási tervnek megfelelőn mutatom be az elért kutatási eredményeket. Egy ilyen új és gyorsan változó szakterület kutatása még egy négy éves kutatási

Részletesebben

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések GIS OPEN 2004 Konferencia Székesfehérvár Előadó: Czimber Kornél DigiTerra Kft. DigiTerra - MePAR térinformatikai fejlesztések MePAR

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 3. Téradat adatbázisok építése Adatstruktúrák, konverzió Mashup térképek Térképszerverek Infrastructure

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés

Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés ZMNE Digitális tudástárak és archívumok Holl: Elektronikus szövegek és adatok... 1 Elektronikus szövegek és adatok szolgáltatás és megőrzés Holl András, MTA KTM CsKI & MTA Könyvtára A könyvtár mint a tudomány

Részletesebben

APPLE MAGYARORSZÁGI KÉPVISELET

APPLE MAGYARORSZÁGI KÉPVISELET Gulyás István oktatási igazgató Apple Magyarországi Képviselet 1037 Budapest, Bokor u. 10 e-mail: gulyas@apple.hu Az oktatás modernizációja 1. Bevezetés A XXI. század modern gazdasága a tudáson alapul.

Részletesebben

TÉRKÉPÉSZET ÉS TÉRINFORMATIKA

TÉRKÉPÉSZET ÉS TÉRINFORMATIKA A térinformatika integrál TÉRKÉPÉSZET ÉS TÉRINFORMATIKA Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék ÖSSZEFOGLALÁS Az előadás a térképészet és

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN 3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója LECHNER TUDÁSKÖZPONT V. Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2016. március 17. andras.sik@lechnerkozpont.hu

Részletesebben

Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.)

Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.) Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc), nappali tagozat mintatanterve (2011.) A szak tanterve az első négy félévben mindhárom szakirányon azonos, így szakirányonként külön-külön csak az 5. és 6.

Részletesebben

Geographic Information Systems GIS

Geographic Information Systems GIS Geographic Information Systems GIS Földrajzi anyagok Készült az projekt keretében, a DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával 1 Gondolatok a földrajzról A földrajzra vonatkozó 3 kérdés: Mi található

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL GIS Open 2006. 1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS a magyar ingatlan-nyilvántartásban a jogi és térképi adatok egységet képeznek természetes elvárás az adatok integrált rendszerben történő kezelése

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Simó Benedek. Földtani adatok kartografált, interaktív megjelenítése a weben open-source eszközök segítségével

Simó Benedek. Földtani adatok kartografált, interaktív megjelenítése a weben open-source eszközök segítségével Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Simó Benedek Földtani adatok kartografált, interaktív megjelenítése a weben open-source eszközök segítségével doktori

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Térinformatika, amit tudni kell. Márkus Béla

Térinformatika, amit tudni kell. Márkus Béla Térinformatika, amit tudni kell Márkus Béla markusbela@gmail.com GIS, a térinformatika eszköze Geographical/Geospatial/GeoInformation System Márkus, B.: Térinformatika, amit tudni kell, Corvinus GIS Meetup

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása. Juhász Levente SZTE TFGT

A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása. Juhász Levente SZTE TFGT A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása Juhász Levente SZTE TFGT Áttekintés A projekt (Mióta? Kik? Miért?) A szoftver (Főbb funkciók) Használhatóság érzékeltetése pár funkción keresztül A használat

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben

Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Fehér Zsolt Zoltán Madarász Anett Olasz Angéla Szabó Péter 2009. január 29. A tanulmány célja Bemutatni, hogy a szegedi geoinformatikus képzésben

Részletesebben

Internetes térkép publikálási technikák, szabványok, trendek, nyílt forráskódú megoldások

Internetes térkép publikálási technikák, szabványok, trendek, nyílt forráskódú megoldások Internetes térkép publikálási technikák, szabványok, trendek, nyílt forráskódú megoldások dr. Siki Zoltán Áttekintés OGC, OSGeo szervezetek Szabványosítási irányok Nem szabványos megoldások (Google) OGC

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA - 2016. március 17. Térinformatika amit tudni kell? Mit? Az előadás célja, támogatást adni e kérdés megválaszolásához.

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKAI SZOFTVEREK ArcGIS Az ArcGIS Desktop az Egyesült Államokban, 1969-ben alapított

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Informatika és információ technológia alkalmazása a vízgazdálkodásban 45.lecke Mi a

Részletesebben

VISEGRÁDTÓL A KARTOGRÁFIA 2.0-IG

VISEGRÁDTÓL A KARTOGRÁFIA 2.0-IG VISEGRÁDTÓL A KARTOGRÁFIA 2.0-IG Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, lzentai@caesar.elte.hu Összefoglalás A térképészet közelmúltbeli fejlődésének áttekintése

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

Információs technológiák integrálása a marketingfolyamatokba

Információs technológiák integrálása a marketingfolyamatokba A MARKETING ESZKÖZEI Információs technológiák integrálása a folyamatokba Az információs technológiák (IT) alkalmazása egyre nagyobb jelentőségű a tevékenységben. A fejlődés fázisai: tranzakciós, adatbázis-,

Részletesebben

Dr. Mihalik József (PhD) A HM Zrínyi NKft. Térképészeti Ágazatának feladatai, képességei és fejlesztési lehetőségei:

Dr. Mihalik József (PhD) A HM Zrínyi NKft. Térképészeti Ágazatának feladatai, képességei és fejlesztési lehetőségei: Dr. Mihalik József (PhD) nyá. mérnök alezredes, HM Zrínyi Nonprofit Kft. Térképészeti Ágazati Igazgatóság, szolgáltató osztályvezető, (ig. h.) mihalik.jozsef@hmzrinyi.hu www.hmzrinyi.hu A HM Zrínyi NKft.

Részletesebben

A mobilitás biztonsági kihívásai

A mobilitás biztonsági kihívásai A mobilitás biztonsági kihívásai Dr. Krasznay Csaba HP Magyarország Hírek az elmúlt hetekből Forrás: Help-Net Security, CIO.com 2 Növekvő biztonsági és adatvédelmi fenyegetések Az egymással együttműködő

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

DIGITÁLIS KARTOGRÁFIA: JELEN ÉS JÖVÕ

DIGITÁLIS KARTOGRÁFIA: JELEN ÉS JÖVÕ DIGITÁLIS KARTOGRÁFIA: JELEN ÉS JÖVÕ Jesús Reyes Nuñez, jesus@ludens.elte.hu ELTE, Térképtudományi Tanszék Abstract In the first part of this paper we gave a summary about the training of Digital Cartography

Részletesebben

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan Bácsi Zoltán Bedecs Szilárd Napirend Közép Európai Egyetem (CEU) bemutatása IT stratégia kialakítása Változás előtt Termék

Részletesebben

Teljes lefede2ség. Fehér Zoltán

Teljes lefede2ség. Fehér Zoltán Teljes lefede2ség Fehér Zoltán 1 A sikeres döntések pillérei ADAT Szakértelem PBBI Competencies Kommunikáció Stratégia 2 PBS MapInfo termékcsalád MapInfo Professional MapXtreme/ SpaGal Server MapX Mobile

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben. Márkus Béla

Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben. Márkus Béla Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben Márkus Béla www.eenvplus.eu Márkus B: Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben, GISopen konferencia, Székesfehérvár,

Részletesebben

Informatika III. Térinformatika

Informatika III. Térinformatika Küldetés A térinformatikai kultúra megalapozása és a GIS iránti igény felkeltése. Informatika III. Térinformatika Márkus Béla mb@geo.info.hu Vizsga Jegyzet A tantárgy vizsgával zárul, kredit értéke 3.

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR A TÉRKÉP A HAGYOMÁNYOS VILÁG FELFOGÁSA SZERINT A TÉRKÉP ÉS EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK (FÖLDGÖMB, DOMBORZATI MODELL, PERSPEKTIVIKUS

Részletesebben

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni.

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. XXV. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2018. Szeptember 14. Termelő vállalat

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Oktatási környezetek vizsgálata a programozás tanításához

Oktatási környezetek vizsgálata a programozás tanításához Oktatási környezetek vizsgálata a programozás tanításához Horváth Győző, Menyhárt László Gábor Zamárdi, 2014.11.21. Készült az "Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című TÁMOP- Tartalom

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr.

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. UNDER CONSTRUCTION DIPLOMAMUNKA Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel Készítette: Horváth Viktor Győző Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. Molnár Bence 2 Tartalom A szakdolgozat főbb fejezetei

Részletesebben

IT megoldások a 4F rendszerben

IT megoldások a 4F rendszerben IT megoldások a 4F rendszerben Speiser Ferenc 1, Vass József 1, Gaál Zoltán 1, Nikl István 2 1 Pannon Egyetem, Automatizálás Tanszék 2 InterMap Kft. Bemutatkozás D-e-Meter labor fejlődése 2001-óta Hardver

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI

A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY RAJNAI ZOLTÁN A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI Nem, szükséges tudományos igényességű előrelátás vagy bármilyen látnoki

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM TECHNOLÓGIAI TÁVLATAI. Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke Székesfehérvár,

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM TECHNOLÓGIAI TÁVLATAI. Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke Székesfehérvár, AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM TECHNOLÓGIAI TÁVLATAI Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke Székesfehérvár, 2010.03.17. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Az Információs Társadalom Technológiai

Részletesebben

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 8. Óravázlat Cím: Letöltés, a letöltött anyagok felhasználása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Trendek a nyílt forráskódú térinformatikai fejlesztésekben

Trendek a nyílt forráskódú térinformatikai fejlesztésekben Trendek a nyílt forráskódú térinformatikai fejlesztésekben dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu 5. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás Debrecen, 2014. május 29-31. Mérföldkövek GNU 1983 GDAL 2000 FOSS4G

Részletesebben

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel

Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Társadalom Informatika - Kataszter vállalkozói szemmel Biró Gyula 2010.03.17. Az MFGVE elnökeként kaptam meg a felkérést. Munkacímből lett az előadás témaválasztása. Fogalmi definíciót adni nagyon nehéz

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Az ATON szakfolyóirat indítása

Az ATON szakfolyóirat indítása Az ATON szakfolyóirat indítása Roadshow Mosonmagyaróvár, 2011.március 22. Gödöllő, 2011.május 16. Bánkeszi Katalin Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Dokumentum Központ Az e-publikálás jelentősége

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1.

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Dobrowiecki Tadeusz, Mészáros Tamás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék MI Almanach a projekt

Részletesebben

Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu. Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows.

Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu. Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows. Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows. Szoftver kategóriák Szabad szoftver (nyílt forráskódú)

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

Kredit tanfolyam a GEO-ban

Kredit tanfolyam a GEO-ban Kredit tanfolyam a GEO-ban IX. Tavaszi Mérnöknap, Nógrád 2017 Földmérő Szakmai Nap Salgótarján, 2017. április 04. ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons 1. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse át a multimédia rendszerek sajátosságait, a multimédia rendszerekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Több mint 25 éve közös nevezőnk a TÉR(KÉP) Műszaki Térinformatika Téradatbázis építés,

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

Lehetséges lépések a BIM alkalmazása felé

Lehetséges lépések a BIM alkalmazása felé Lehetséges lépések a BIM alkalmazása felé MABIM Konferencia 05.26. Dr. Szabó László okl. építőmérnök, PhD BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék adjunktus MŰÉP Építőmérnöki Kft. műszaki igazgató MABIM

Részletesebben

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h. Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Kialakításának feltételei - Szoftver lincence (ESRI) - Megfelelő mxd

Részletesebben

Térinformatikai ismeretek 1.

Térinformatikai ismeretek 1. Térinformatikai ismeretek 1. Térinformatikai alapismeretek Márkus, Béla Térinformatikai ismeretek 1. : Térinformatikai alapismeretek Márkus, Béla Lektor : Detrekői, Ákos Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

Szociális hálók mobilon Avagy mi rejlik a hívószó mögött? Dr. Forstner Bertalan. bertalan.forstner@aut.bme.hu

Szociális hálók mobilon Avagy mi rejlik a hívószó mögött? Dr. Forstner Bertalan. bertalan.forstner@aut.bme.hu Szociális hálók mobilon Avagy mi rejlik a hívószó mögött? Dr. Forstner Bertalan Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bertalan.forstner@aut.bme.hu BME-AAIT 2008 NJSZT Dr. Forstner Bertalan 1 Témáink

Részletesebben

Üzleti lehetőségek a nyílt forráskódú fejlesztésben

Üzleti lehetőségek a nyílt forráskódú fejlesztésben Üzleti lehetőségek a nyílt forráskódú fejlesztésben Gyimóthy Tibor Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék Szoftverfejlesztés Tanszék Több, mint 100 munkatárs Oktatók, doktoranduszok, szoftverfejlesztők,

Részletesebben

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról térképek BUSINESSMAPS by a TURIZMUSBAN A látványos és pontos térképek alapvető kellékei a turisztikai szolgáltatásoknak. Tartalmazzák a látogatók számára elengedhetetlen információkat: látnivalókat, fontos

Részletesebben

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS)

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Networkshop, 2008 Márc. 17 19., Dunaújváros Holl Erdődi: Fejlett kereső... 1 Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Holl András Erdődi Péter MTA Konkoly Thege Miklós

Részletesebben

Nagyvállalati térinformatika a Telenornál

Nagyvállalati térinformatika a Telenornál Nagyvállalati térinformatika a Telenornál Veress Zoltán (Telenor), Ecseri Zoltán (Telenor) Varga Péter (Grepton) 2015. október 8. OPEN Agenda GIS előzmények GIS második hullám Új GIS megoldás bemutatása

Részletesebben

Szendi Attila Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum. Networkshop 2015 Sárospatak

Szendi Attila Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum. Networkshop 2015 Sárospatak Teljes szövegű tartalmak másolásvédett üzemmódú szolgáltatása a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumában, nyílt forráskódú, alacsony költségű informatikai rendszerekkel. Szendi Attila Miskolci Egyetem

Részletesebben

UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában. Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék

UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában. Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék UMN Mapserver és a Grass használata a Geológiában Soós Dániel, Phd. Hallgató Miskolci Egyetem Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszék Grass és a Geomedia Grass GIS szoftver elterjedése: A világon

Részletesebben