A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI"

Átírás

1 VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY RAJNAI ZOLTÁN A CSAPATVEZETÉSBEN ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKAI RENDSZEREK SZABVÁNYOSÍTÁSI TÖREKVÉSEI Nem, szükséges tudományos igényességű előrelátás vagy bármilyen látnoki képesség ahhoz, hogy belássuk: az elkövetkezendő évezred, de a XXI. század biztosan az információs társadalom korszaka lesz. A már-már követhetetlen ütemű számítástechnikai fejlődés és az információ éhség az élet minden területére jelentős kihatással van a nyersanyagkészletek kitermelésétől a kereskedelem és az ipar különböző területein át a nemzetvédelemig, és ez várhatóan a jövőben is így lesz, sőt fokozódni fog. Publikációm témájának megfelelően az információk megfelelő helyen és időben, a szükséges részletességgel, hitelességgel, rejtettséggel és pontossággal történő rendelkezésre bocsátásának elméleti megközelítését kívánom vizsgálni a katonai alkalmazásban, azon belül is leszűkítve a térinformatika egyes területeire. A katonai szervezetek vezetési funkciójában, a vezetési szintek tevékenységének realizálásában mindig jelentős szerepet kap a csapatok, a fegyverek, a különböző tereptárgyak stb. térbeli elhelyezkedésére vonatkozó adatok, információk megszerzése, előállítása, rendelkezésre bocsátása, továbbítása, nyilvántartása és szükség esetén ezek tárolása. E tevékenységek alapjául a katonai szervezetekben elsősorban a térképek szolgáltak, és a katonai vezetés alapvető eszközeként ezek biztosították a terep adatainak megszerzését, a katonai szervezetek térbeli helyzetének nyilvántartását, az adatok továbbítását, míg napjainkban a korszerű informatikai eszközök és alkalmazások (hardver, szoftver) azonban már lehetővé teszik a tér, a hadműveleti terület, a csapatok és fegyverek térbeli adatainak gyors és megbízható rendelkezésre bocsátását, nyilvántartását és a helyzetek gyors változásának megfelelő ütemű módosítását, nyomon követését a térinformatikai alkalmazások segítségével.

2 A TÉRINFORMATIKA ELŐZMÉNYEI Ne gondoljuk, hogy a térinformatika korunk számítástechnikai eszközeinek fejlődésével párhuzamosan alakult ki, mivel kimutatható jelei és eredményei több mint 150 éve is voltak. Elsőként a XIX. században fordultak elő olyan, a térbeli információk megszerzésén és értékelésén alapuló események, melyeket a térinformatika előzményeinek ismerhetünk el: 1817-ben J. Snow [1] orvos egy kolerajárványban meghalt emberek lakóhelyét térképen ábrázolta. A vizsgálat során az okokat keresve rátalált egy kútra, melyből az elhunytak vizet hordtak. Miután a kutat lezárták, a járvány megszűnt. De ha a térinformatika közvetlen előzményeit vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy számítógéppel támogatott kísérletek folytak már az 50-es, 60-as években is. [2] Ez időszakban a vektorgrafikus megjelenítés volt a jellemző, ekkor jelentek meg az első digitális alapon nyugvó térképrajzoló rendszerek, majd kísérletek folytak a digitális magassági modellekkel. Ám mégis az első igazán térinformatikai rendszer a Kanadai Földrajzi Információs Rendszernek tudható be, mely CGIS [3] néven vált ismertté és az 1960-as években mezőgazdasági területekről nyújtott adatokat hétféle tematika alapján. Ezt követte a Harward Egyetem fejlesztésében egy számítógépes program (1964- ben készült el), mely képes volt sornyomtatón már térképkészítésre is, és e program fejlesztéseként újabb és újabb szoftverek jelentek meg, melyek a háromdimenziós megjelenítést célozták meg. Magyarországon a térinformatikai kísérletek és vizsgálatok később kezdődtek, mivel a viszonylag fejletlenebb informatikai háttér (hardver) nem biztosította a feldolgozás feltételeit. Az 1980-as években jelentek meg az első alkalmazások, elsősorban az állami adminisztráció területén, így az ingatlan-nyilvántartásban, a közmű-nyilvántartásban, majd a terepfedettségi és magassági adatbázis létrehozásával távközlési rendszerek tervezésében és kivitelezésében. A Magyar Honvédség Térképészeti Intézetében az 1970-es évek második felében kutatások folytak a térképek digitális feldolgozásában, és az eredményekre építve elkészült az ország geodéziai hálózatának számítógépes adatbázisa, a GAB [4], mely rendszer a geodéziai pontok koordinátáit, az abszolút magasságát és még egyéb információkat is tartalmazott. [5] Az 1990-es évek elejére már kidolgozták DTA 200 [6] programot, mely a topográfiai térképek digitális változata, majd a magassági viszonyokat is tartalmazó digitális domborzatmodell, a DDM [7], mely 50x50 méteres, később 10x10 méteres rácsháló sarokpontjaiban tartalmazza a terep magassági értékeit végétől már rendelkezésre áll a DTA 50 program első verziója, mely 1: méretarányban biztosítja a digitális topográfiai térképet.

3 A GIS [8] rendszer Mielőtt a térinformatika mélyebb területeit elemeznénk, célszerű megfogalmazni: mi a térinformatika, mivel foglalkozik, és mit biztosít az alkalmazó számára? A térinformatika fogalma legáltalánosabban a térbeli a térben történő elhelyezkedésre vonatkozó információkra alapozható [9], vagyis az informatikai alkalmazások azon része, mely a térben elhelyezkedő tárgyak, elemek térbeli elhelyezkedésére vonatkozó információk keletkezésével, kezelésével és felhasználásával foglalkozik elméleti síkon, hozzáértve a gyakorlati megvalósítást és az alkalmazott eszközrendszereket is. Ugyanezt a fogalmat más helyen [10] a helyhez kötött jelenségekkel és a köztük lévő, elsősorban térbeli kapcsolatokkal foglalkozó kategóriaként találhatjuk. A térinformatikához szorosan kapcsolódó angol kifejezéssel, a GIS-szel gyakran találkozik a felhasználó, aki keresi, kutatja az alkalmazások területeit, a műveleteket térinformatikai adatokkal. A GIS egy földrajzi információs rendszer, mely a térbeliséget a földrajz szempontjából értelmezi és a Föld felszínére korlátozza, de nem zárja ki a háromdimenziós alkalmazásokat sem, mint pl. a bányászat vagy az építészet. A szűkebb értelemben vett térinformatika mellett vannak más informatika-alkalmazási területek is, melyek szintén helyzetinformációkhoz kötődnek. Ilyen például a CAD [11], az asztali térképezés (Desktop Mapping), vagy a digitális fotogrammetria (Digital Photogrammetry). TÉRINFORMATIKAI SZABVÁNYOK A térinformatikai rendszer azonban lehet bármilyen korszerű, jól feltöltött, hardveresen támogatott, ha nem áll rendelkezésre az adatok továbbításának lehetősége. Ehhez két feltételt kell biztosítani. Egyrészről egy korszerű hálózatra van szükség, másrészről a rendszernek biztosítania kell az adatátvitelhez szükséges szabvány formátumokat. A számítógépes hálózatok hadműveleti területen (a terepen) korszerű, ISDN alapú kommunikációs (híradó) rendszeren kell, hogy alapuljanak. Ezek a hálózatok biztosítják a lehetőségeket az adatok cseréjére, hálózati szolgáltatások biztosítására. Ehhez természetesen a híradó rendszerek fejlesztése is elengedhetetlen (várhatóan 2010 után valósul meg) a Magyar Honvédség részére.

4 Az adatcsere másik feltétele a szabványoknak való megfelelés, különösen a NATO szabványoknak, hiszen az adatcserét nemcsak saját csapatok között, hanem multinacionális környezetben is meg kell valósítani. A térbeli adatátvitelben több szabvány is létezik, melyeket az alkalmazások rendszerbe állítása előtt célszerű figyelembe venni, hiszen a NATO tagsággal elkerülhetetlen lesz az adatátvitel e formája, de hasonlóan polgári szférával is történhet adatcsere, ehhez pedig szabványok kialakítása, elterjesztése és betartása szükséges, ezért néhány adatátviteli szabványt szeretnék bemutatni. [12] A brit adatátviteli szabvány, a National Transfer Format [13] A szabványjavaslat első verzióját 1986-ban jelentették meg, 1.1 verziója 1989-ben vált hivatalos szabvánnyá, a jelenlegi 2.0 verzió 1992-ben lett kiadva BS 7567 szám alatt (brit szabvány). Azért célszerű ezt a szabványt említeni, mivel az NTF-et, mint első térbeli adatátviteli szabványt valamennyi későbbi szabvány különösen Európában kiindulási alapnak tekintette és fel is használta. A jelenlegi verziót ezért már átnevezték rövidítésének meghagyásával Neutral Transfer Format semleges átviteli formátumra. Az NTF lehetővé teszi a térbeli és a hozzájuk kapcsolt leíró adatok cseréjét a számítógép rendszerek között, így segítségével: a földrajzi adatok cseréjét biztosító médiafüggetlen fájl és rekord leírások készíthetők; leírhatók az elemi adatok, vektorok, tömbök és a köztük lévő kapcsolatok; adatcsere öt szinten történő megvalósítása az adatok bonyolultságának függvényében; az adatcserét formális nyelv alkalmazása nélkül oldja meg. Ez a szabvány ismerteti részletesen a már említett öt szintet, az eljárási szabályokat és az ISO 8211 szabvány segítségével meghatározza a modell implementálását. [14] Az implementációs részek részletesen leírják a fizikai fájlszerkezetet és kapcsolatát az adathordozókkal (mágnesszalag, floppy stb.) a kötet (volume) szerkezetét, az adattömbök (blocks) méretét (2000 karakter) és a rekordok méretét (max. 80 karakter). A polgári térbeli adatátviteli szabványok mellett megjelentek már a katonai szabványok is, hiszen a nemzetközi téren együttműködő hadseregeknek is szükségük van térbeli adatok átadására, cseréjére. A NATO a térbeli adatátviteli szabványok kidolgozására a Kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium Geomatikai Igazgatóságát kérte fel, ahol 1991-re elkészült a DIGEST [15] szabvány 1.0, majd 1995-ben 1.2 verziója, a jelenleg érvényben lévő 2.0 verziót júniusban adták ki. Az utolsó szabvány kidolgozásába már az USA Katonai Térképészeti Hivatal, a NIMA [16] is közreműködött. A katonai térinformatikai szabványok közül ez a legjelentősebb

5 szabvány [17], mely a katonai térképészet, a katonai vezetés és a fegyverrendszerek közötti térbeli információcsere szükségleteinek kielégítésére jött létre. Ez a szabvány a nemzetközi földrajzi adatcsere különböző formáinak realizálását tekinti alapvető céljának, vagyis mind a nemzetközi csere, mind az országokon belüli belső csere feltételezi, hogy létezzenek országos szinteken elfogadott elvek és technológiák a digitális földrajzi adatok gyűjtésére, feldolgozására és terjesztésére, de nem köti meg, hogy ezek termékorientáltak-e vagy sem (1. sz. ábra). A szabvány mind az eredeti földrajzi adatok, mind a belőlük levezetett termékek cseréjére vonatkozik, melyet a NATO hivatalosan 1993-ban STANAG 7974 formájában fogadott el. Az átviteli médiumok vonatkozásában a szabvány mágnesszalag és optikai diszk (CD) orientált, de ez kiterjeszthető a hálózatokra is. A DIGEST vektor, raszter és mátrix adatokat is kezel. A DIGEST tágabb értelmezésben ez az ábra alapján is látható már nemcsak szabvány, hanem szabványok összessége tetszőleges formátumú digitális földrajzi adatok cseréjének biztosítására. Meg kell azonban jegyezni, hogy mátrixos adatok esetében a magassági adatok cseréjét a STANAG 3809 szerint hajtják végre, és ennek alapja a digitális domborzatmodell [18] specifikáció.

6 Az amerikai TSSDS katonai szabvány A NATO DIGEST szabványa mellett létezik az amerikai TSSDS katonai szabvány is, amely a nagy méretarányú térbeli adatok tartalmi szabványának tekinthető. Ezt a szabványt az Amerikai Fegyveres Erők három fegyvernemének CADD, GIS Technológiai Központja (Tri-Service CADD GIS Technology Center) dolgozta ki. A TSSDS rövidítés a Tri-Service Spatial Data Standard elnevezést kódolja, aminek magyar megfelelője a három haderő térbeli adat szabványa lehetne. Ez a szabvány jelentősen különbözik az eddig ismertetett szabványoktól, mert ez nem kifejezett adatátviteli szabvány; célját, formáját, tartalmát tekintve eltér a NATO szabványtól. A szabvány elhelyezkedése a tervezés döntés üzemeltetés folyamatában ábrán is szemléltethető. 3. sz. ábra Ez felvázol néhány jellemző feladatot és terméket az egyes stádiumokban, bemutatja a megoldáshoz szükséges szoftver eszközöket, megmutatja, hogy melyik stádiumhoz milyen szabványok tartoznak. Így a Műveletek rész szabványának ajánlja a TSSDS-t, míg az térbeli adatok átvitelére a középen látható SDTS-t használja, valamint ajánl a részletes tervek, rajzok, dokumentumok elkészítésére felhasználói szoftvereket. Az SDTS [19] -t, melyet 1992-ben terjesztettek elő föderális információ feldolgozó szabványnak (FIPS) 1994-ben ratifikálták FIPS néven. Bizonyos kisebb módosítások után 1997-ben a szabványt amerikai nemzeti

7 szabványként is benyújtották, melyet 1999 elején fogadtak el. Az alapszabvány három részből áll. Az első rész tárgyalja az adatmodellt, bevezetve az úgynevezett profilok fogalmát. A második rész formális eszközökkel kísérli meg szabványosítani a térbeli fogalmakat. A harmadik rész a fizikai implementációval foglalkozik, felhasználva a már létező ISO 8211 nemzetközi szabvány, melyet az Egyesült Államokban FIPS 123 néven honosítottak. Az ANSI-nak benyújtott tervezetet további három résszel is kiegészítették, melyek az úgy nevezett profilokat tartalmazzák. A negyedik rész írja le a topológiai vektor profilt, az ötödik rész a raszter profilt és kiterjesztéseit, a hatodik rész pedig a pont profilt. Az elképzelés szerint a szabvány további profilokkal bővíthető, már elkészült a szállítási hálózati profil vázlata. Az SDTS formátumba való kódolást, illetve az e formátumból történő dekódolást végző programokat profilonként implementálják. Erre az egyszerűbb programozás és nagyobb hatékonyság érdekében van szükség. A profilok tulajdonképpen az eredeti szabvány biztosította lehetőségek részhalmazai, maguk az átvitt termékek pedig a profilok részhalmazai. Az ISO 8211 fájlok adathordozókra vitelét további szabványok írják le: ANSI X3.27 mágnesszalag, ISO 9293 hajlékony lemez (DOS), ISO 4341 kartridzsok és kazetták, ISO 9660 CD- ROM. 4. sz. ábra Visszatérve a TSSDS szabványhoz alá kell húzni azonban, hogy ez a szabvány a nagy méretarányú (nagyfelbontású) térbeli adatbázisok meghatározásával foglalkozik, ami amerikai terminológiában 1: nél nagyobb méretarányt jelent. A szabvány másik sajátossága, hogy összevonja a térbeli és kartográfiai adatbázist és ezt a magasabb térbeli adatbázis szinten valósítja meg. Harmadik és talán páratlan tulajdonsága, hogy az objektumok és attribútumok definícióját, illetve ezek szabványra történő transzformálását független alfanumerikus

8 adatbázisokból egy szoftver (Visual Basic ACCES alkalmazás) keretében valósítja meg (a 4. sz. ábrán erre látható példa). A TSSDS-t tehát elsősorban gyakorlati célokra találták ki, gondosan ügyelve arra, hogy az építészeti, magas- és mélyépítési szabványoknak megfelelő adatokat, rajzokat átvihessék a GIS rendszerekbe ahhoz, hogy belőlük TSSDS szabvány szerinti térbeli objektumok legyenek. Mivel a TSSDS a szimbólumokat is szabványosítja, ezért szabványos szimbólum-könyvtárakat is létrehoztak az Arc/Info illetve az Intergraph MGE számára. A térinformatika alkalmazási lehetőségei a Magyar Honvédségben A térinformatika gyakorlati alkalmazásának különböző lehetőségeit, területeit egyre többen kutatják, keresik. E munkájuk eredményeként már a kezdet kezdetén le kell szögezni: a Magyar Honvédség szintjén nincs szükség új, önálló térinformatikai rendszer megalkotására, hiszen az informatikai piacon ma már a legkorszerűbb térinformatikai programok, adatbázisok fellelhetők, megvásárolhatók, vagy szolgáltatásként megvehetők. Az önálló térinformatikai fejlesztés széles körű humán erőforrást és nagy anyagi áldozatot tenne szükségessé, annál is inkább, mivel ma több mint 1000 GIS szoftver fejlesztő céget tartanak nyilván, ezek termékei közül elegendő a Magyar Honvédség részére legmegfelelőbb szoftver kiválasztása, elterjesztése a kezelő állomány szakszerű felkészítésével. Természetesen ezeknek a szoftvereknek egyre fokozódó hardver követelményei vannak, melyeket a szoftverek beszerzése, kiválasztása előtt célszerű megvizsgálni, különösen a processzor, memória, grafikus megjelenítés (kártya, monitor) területén. A térinformatikai alkalmazások betörése a Magyar Honvédségbe megállíthatatlan folyamatként megkezdődött, és az élet különböző területein egyre inkább terjed. A NATO tagországokban ezek az alkalmazások különösen a tervezés, szervezés időszakában, de a végrehajtási fázisokban is igen nagy szerepet kapnak. Alkalmazási területeik lehetnek: hadműveleti terület értékelése; elhatározás kialakítása; vezetési pontok települési helyeinek kiválasztása; hírközpontok, csomópontok települési helyeinek kiválasztása; összeköttetés tervezés; tűzvezetés; logisztikai támogatás, utánpótlás;

9 közlekedés (vízi, szárazföldi), szállítás; kommunikációs infrastruktúra stb. Ha szűkebb kutatási területemre, a híradásra korlátozom a térinformatikai alkalmazás lehetőségeit, megállapítható: a kommunikációs rendszerek tervezése időszakában a híradófőnök kiemelt feladata már a feladattisztázás során a terep értékelése, hiszen a hírközpontok települési helyeit, a köztük lévő közvetlen összeköttetések megvalósulásának valószínűségét már a tervezés során vizsgálnia kell. Elemeznie szükséges továbbá a hadműveleti terület járhatóságát (közút, műút, talajút, mocsaras területek), hogy a vezetékes és kábelépítő alegységek részére meghatározhassa az építés nyomvonalát; képes legyen számvetések készítésére, a rendelkezésre álló vezetékes anyagok és a kiépítés távolsága figyelembe vételével. Szükséges továbbá a terep magassági adatainak pontos meghatározása az összeköttetés-valószínűség számításához, a láthatóság (URH és mikrohullám esetén) vizsgálatához. Természetesen ezek csak a legfontosabb elemi területei a híradófőnök munkájának, ahol térinformatikai alkalmazásokat használhat, ezeken kívül gyakorlatilag tevékenységének szinte minden mozzanata alkalmazhatja ezeket. Az összfegyvernemi törzs felhasználási lehetőségei ennél sokkal szélesebb körűek, nemcsak az adatbázisok, rétegek felhasználásával (újabb rétegek létrehozásával), hanem adatok továbbításával is alkalmazhatja a térinformatikát. Ha például egy híradófőnök hírközpontot kíván telepíteni az adott hadműveleti területen, lehívhatja a csapatok elhelyezése réteget, amely megmutatja, hogy azon a területen van-e és milyen nagyságrendű alegység, egység, kell-e új települési helyet keresni a hírközpontnak vagy sem. Ha tehát meg kívánjuk határozni azokat a rétegeket, amelyekkel egy adott térinformatikai szoftvernek rendelkeznie kell, az alábbiakat célszerű például követelményként támasztani: béke diszlokáció; határszakaszok; út- és közúthálózat; vízrajz (tavak, folyók, patakok, azok jellemzői); domborzati adatok; növényzet; hidak; térképi objektumok (háromszögelési pontok, magassági pontok); lakott települések; kommunikációs (távközlési) infrastruktúra. Mindezek mellett néhány réteg még biztosítható speciális alkalmazásra, mint pl.: hadműveleti felépítés (csapatok helyzete a hadműveleti területen);

10 vezetési pontok és hírközpontok elhelyezkedése; de lehet a fegyvernemeknek, szakcsapatoknak saját rétegük is. Megállapítható tehát, hogy a katonai térinformatikai rendszernek támaszkodnia, illeszkednie kell polgári, hagyományos tevékenységekkel folytatott tervezési rendszerekhez, így biztosítható, hogy a katonai térinformatikai rendszerrel szembeni elvárások nem lesznek irreálisak. Természetesen a rendszernek nem minden pontján van szükség ugyanazon szolgáltatásokra, másra lesz szüksége egy szárazföldi vezérkarnak és megint másra egy légierő vezérkarnak. Ezeket a sajátosságokat már a kidolgozás fázisában figyelembe kell venni. A katonai térinformációs rendszereknek tehát olyan digitális térképi állományokat és azok objektumleírásait kell kezelnie, melyek az adott szintű tervezési feladatok információs igényeit a lehető legszélesebb spektrumban és a legnagyobb mélységben kielégítik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hadtest, hadosztály vagy dandár csak a térképmunkánál használatos léptékű digitális térképeken kell, hogy dolgozzon. Adott esetben egy hadtest részére is szükséges lehet 1: es méretarányú nagyítás a terület egy-egy részéről, hogy a lehetséges alternatívákat a szükséges mélységig képes legyen a törzs kidolgozni a parancsnok döntésének támogatására. A digitális térképészeti adatok mellett ezen alkalmazások képesek az adott objektumról szöveges információt is adni. Így pl. egy folyón átvezető híd szimbólumára mutatva megjelenhet karakteres formában minden olyan adat, melyre a felhasználónak szüksége lehet: a híd hossza, szélessége, anyaga, terhelhetősége stb. A Magyar Honvédségben folyó hadműveleti tervezés számítógépes támogatásának igénye már évek óta meglévő, reális igény. Ezek kielégítésére kezdeményezések ugyan voltak, de koncepciózus támogatást a felső vezetés szintjéről ezek nem kaptak, így kudarcba fulladtak. A nyugat-európai példák jól mutatják: az informatikai eszközök nem helyettesítik a hagyományos törzsmunkát, hanem támogatják. A jelenlegi tervezési folyamat jellegzetességét, főbb munkafázisait nem szabad figyelmen kívül hagyni, e tevékenység továbbra is a tervezés gerincét alkotja, a számítógépes alkalmazások bevezetése ezt a folyamatot meggyorsítja, egyes részeit automatizálja, az értékelés folyamán olyan eseményekre hívja fel a figyelmet, melyek hagyományos technikákkal fel sem mérhetők, valamint lehetőséget adnak bizonyos események modellezésére. Egy vezetést támogató, döntést előkészítő rendszert a vezetési hierarchiának megfelelően fentről lefelé célszerű kiépíteni, ami a hadműveleti tervezés folyamatában azt jelenti, hogy először a hadtest majd, a hadosztály és végül a dandár szintű rendszereket kell kiépíteni. A fegyvernemek rendszereinek egymással rugalmasan együtt dolgozó, illeszkedő modelljének megalkotása az egyik legsürgetőbb feladat. A térinformatikai rendszerek kialakításánál célszerű a rendszert úgy felépíteni, hogy az támaszkodjon a MH már meglévő és fejlesztés alatt álló informatikai rendszeréhez, és a béke- és hadműveleti feladatokat egyaránt támogassa. Ezeknek az alkalmazásoknak olyan digitális térképi állományokat és azok leíró attribútumait kell kezelniük, melyek az adott tervezési feladatok

11 információs igényeit kielégítik. Így a hadműveleti tervezés digitális alapja lehetne a DTA 50 digitális vektortérkép, kiegészítve a domborzati modellel vagy a megfelelő rasztertérképekkel. A kialakítandó rendszernek biztosítania kell a hadrendi elemek földrajzi elhelyezkedésének nyilvántartását, digitális térkép fölötti megjelenítését, a hadrendi elemek mozgatását, egyezményes jelkészletek kialakításával ezen jelek, szimbólumok térképre történő felvitelét. Ehhez nagyon jó alapot szolgálnak a NATO egyezményes jelek, melyek a számítógépes feldolgozásra is kiválóan alkalmasak. Szükséges továbbá, hogy az objektumleíró funkciókat egyesítve a rendszer biztosítani tudja az egyezményes jelek, tereptárgyak, objektumok jelei mellett az azokhoz köthető szöveges (karakteres) jellemzők megjelenítését is a már kívánatos 3D-s ábrázolás mellett. FELHASZNÁLT IRODALOM BAK Antal: A Magyar Köztársaság első digitális topográfiai térképe. Hadtudomány 1996/3. sz. DETREKŐI Ákos-SZABÓ György: Bevezetés a térinformatikába. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, DIGEST F-1812 sz. Fordítás MHTH. KOLLÁNYI László-PRAJCZER Tamás: Térinformatika a gyakorlatban. Geogroup Bt., Budapest, MÁRKUS Béla: A térinformatika története. Budapest, MUNK Sándor: Informatika-alkalmazói ismeretek I. ZMKA, MUNK-SZIKSZAI-MOLNÁR: Informatika-alkalmazói ismeretek IV. ZMNE, SÁRKÖZY Ferenc: Térinformatika. Előadássorozat, Budapesti Műszaki Egyetem. SZIKSZAI: Hadműveleti terepadatbázisok kialakítása. [1]Dr. Munk-dr. Szikszai-dr. Molnár: Az informatika-alkalmazás jellegzetes területei IV. 6. o. [2]Dr. Munk-dr. Szikszai-dr. Molnár: Az informatika-alkalmazás jellegzetes területei IV. 6. o. [3]CGIS - Canada Geographic Information System. [4]GAB - Geodéziai adat bázis.

12 [5]Bak Antal: A Magyar Köztársaság első digitális topográfiai térképe. Hadtudomány 1996/3. sz., o. [6]DTA - Digitális térképészeti adatok. [7]DDM - Digitális domborzat modell. [8]GIS - Geographical Information System - Földrajzi információs rendszer. [9]Munk Sándor: Informatika-alkalmazói ismeretek I. Az informatika alapjai. 56. o. [10]Kollányi-Prajczer: Térinformatika a gyakorlatban. 8. o. [11]CAD - Computer Aided Design - Számítógéppel segített tervezés. [12]Dr. Sárközy Ferenc Budapesti Műszaki Egyetem előadása alapján. [13]NTF - National Transfer Format - Nemzeti átviteli formátum. [14]Implementálás: a térbeli adatok átvitelének realizálása. [15]DIGEST - Digital Geographic Information Exchange Standard - Digitális földrajzi információs csereszabvány. [16]NIMA - National Imagery and Mapping Agency. [17]Fordítás alapján ismerteti: Szikszai: Hadműveleti terepadatbázisok kialakítása o. [18]DTED - Digital Terrain Elevation Data. [19]SDTS - Spatial Data Transfer Standard - Térbeli adatátviteli szabvány.

Geographic Information Systems GIS

Geographic Information Systems GIS Geographic Information Systems GIS Földrajzi anyagok Készült az projekt keretében, a DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával 1 Gondolatok a földrajzról A földrajzra vonatkozó 3 kérdés: Mi található

Részletesebben

A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS KORSZERŰ ELEMEI, AVAGY ÚJ SZÍNFOLTOK A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS PALETTÁJÁN

A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS KORSZERŰ ELEMEI, AVAGY ÚJ SZÍNFOLTOK A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS PALETTÁJÁN IV. Évfolyam 4. szám - 2009. december Koós Tamás koos.tamas@zmne.hu A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS KORSZERŰ ELEMEI, AVAGY ÚJ SZÍNFOLTOK A GEOINFORMÁCIÓS TÁMOGATÁS PALETTÁJÁN Absztrakt A szerző bemutatja a

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék 3. előadás MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT MODERN TÉRKÉPRENDSZEREK Magyarország I. katonai felmérése

Részletesebben

AZ ATOM-, BIOLÓGIAI-, ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI TÚLÉLÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO AFS: STO 1 PASSZÍV VÉDELMÉBEN A REPÜLŐCSAPATOKNÁL

AZ ATOM-, BIOLÓGIAI-, ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI TÚLÉLÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO AFS: STO 1 PASSZÍV VÉDELMÉBEN A REPÜLŐCSAPATOKNÁL AZ ATOM-, BIOLÓGIAI-, ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI TÚLÉLÉS BIZTOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A NATO AFS: STO 1 PASSZÍV VÉDELMÉBEN A REPÜLŐCSAPATOKNÁL A XX. század utolsó két évtizedének fordulóján a bipoláris világrend

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 8. 3D modellek alkalmazása Magasságmodell Raszteralapú Vektoralapú Objektumok modellje Doborzatmodell

Részletesebben

Horváth Zoltán okl. mk. őrnagy

Horváth Zoltán okl. mk. őrnagy Horváth Zoltán okl. mk. őrnagy Digitális Domborzat Modell alkalmazása a kis- és közepes méretű pilóta nélküli repülőgépek biztonságának növelése, képességeinek fejlesztése terén című doktori (PhD) értekezésének

Részletesebben

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL Dr. Kovács Zoltán mk. őrnagy (PhD) REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL A NATO műszaki doktrínája alapján a manőver a harc sikeres megvívásának lényeges eleme. Ugyanannyira szükséges az ellenséges csapatok

Részletesebben

A KOCKÁZATKEZELÉSI MÓDSZEREK A NATO-BAN

A KOCKÁZATKEZELÉSI MÓDSZEREK A NATO-BAN DR. VASVÁRI FERENC A KOCKÁZATKEZELÉSI MÓDSZEREK A NATO-BAN A 2. Biztonságtudományi Világkongresszus (2 nd World Congress on Safety Science) témája az emberi élet, a környezet és a működés-fenntartás kockázatainak

Részletesebben

Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése

Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése Az át- és továbbképzések rendszerének bõvítése DR. FELHÁZI SÁNDOR alezredes DR. FURJÁN ATTILA alezredes DR. FÜR GÁSPÁR alezredes SZABÓNÉ DR. SZALÁNCZY ERIKA KEREZSY NORBERT százados MERTH BALÁZS mk. fõhadnagy

Részletesebben

Térinformatika 2. A valós világ modellezésének folyamata Végső, Ferenc

Térinformatika 2. A valós világ modellezésének folyamata Végső, Ferenc Térinformatika 2. A valós világ modellezésének Végső, Ferenc Térinformatika 2.: A valós világ modellezésének Végső, Ferenc Lektor: Detrekői, Ákos Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Térinformatikai alkalmazások 4.

Térinformatikai alkalmazások 4. Térinformatikai alkalmazások 4. Földinformációs rendszerek (LIS) dr. Végső, Ferenc Térinformatikai alkalmazások 4. : Földinformációs rendszerek (LIS) dr. Végső, Ferenc Lektor : Keringer, Zsolt Ez a modul

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

A TÉRINFORMATIKA OKTATÁSA ÉS ALKALMAZÁSI LEHETÕSÉGEI

A TÉRINFORMATIKA OKTATÁSA ÉS ALKALMAZÁSI LEHETÕSÉGEI A TÉRINFORMATIKA OKTATÁSA ÉS ALKALMAZÁSI LEHETÕSÉGEI Katona Endre, katona@inf.u-szeged.hu JATE, Alkalmazott Informatikai Tanszék Abstract Geographer students learn how to apply GIS, but for programmer

Részletesebben

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak távoktatásos szakirányú továbbképzés Szakindítási dokumentáció Székesfehérvár, 2014. TARTALOMJEGYZÉK I. Adatlap

Részletesebben

Matula Györgyi. Doktori (Ph. D) értekezés

Matula Györgyi. Doktori (Ph. D) értekezés A térinformatika szerepe és lehetőségei az oktatásban (alap- és szakképzés) Matula Györgyi Doktori (Ph. D) értekezés Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földtudományi Doktori Iskola Vezetője:

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

A MH KARBANTARTÓ ÉS JAVÍTÓ EGYSÉGEIRE VO- NATKOZÓ FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI LE- HETŐSÉGEI

A MH KARBANTARTÓ ÉS JAVÍTÓ EGYSÉGEIRE VO- NATKOZÓ FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI LE- HETŐSÉGEI HADITECHNIKA ÉS MINŐSÉGÜGY A MH KARBANTARTÓ ÉS JAVÍTÓ EGYSÉGEIRE VO- NATKOZÓ FOLYAMATOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI LE- HETŐSÉGEI Zubkó Tibor-Labancz Sándor 1 Az átalakulóban lévő Magyar Honvédség javítókapacitása

Részletesebben

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI FORGÁCSNÉ GÖTTLER VIKTÓRIA A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN A katonai felsőoktatás reformja az euro-atlanti csatalakozás jegyében történik. NATO

Részletesebben

NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre

NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM NATO tagságunk hatása és következményei a magyar katonai információs rendszerre Doktori (PhD) értekezés Készítette: Ternyák István ezredes Tudományos vezetõ: Dr. habil

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola Alapítva: 2002 évben Alapító: Prof. Solymosi József DSc. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Tibenszkyné Fórika Krisztina

Részletesebben

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 7 12. Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 1/24 2/24 Topográfiai térképrendszer

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

Minõségbiztosítás és adatminõség 1

Minõségbiztosítás és adatminõség 1 Minõségbiztosítás és adatminõség 1 Iván Gyula, a FÖMI osztályvezetõje 1. Bevezetés A földügyi szakágban a minõségirányítás, -biztosítás, -ellenõrzés régóta ismert fogalom, hiszen az egyes szabályzatok,

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola Agyi érkatasztrófák kezelése a MH Honvédkórházban: a személyi állomány sürgősségi ellátásának megszervezése

Részletesebben

Földfelszín modellezés

Földfelszín modellezés Földfelszín modellezés A topográfia és kartográfia a digitális világban Dr. Juhász Attila 2011. Tartalom Előszó... 4 1. A digitális topográfia és kartográfia alapfogalmai... 5 1.1. A topográfiai modellezés...

Részletesebben

3D-S TEREPI MODELL ÉPÍTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI CÉLOKRA

3D-S TEREPI MODELL ÉPÍTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI CÉLOKRA 3D-S TEREPI MODELL ÉPÍTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI CÉLOKRA Versegi László Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely still@citromail.hu Absztrakt: Előadásomban szeretném bemutatni a térinformatika

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1

A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI. BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 BALOGH IMRE vezérőrnagy 1 A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ HADERŐNEM HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR HONVÉDSÉG TŰZTÁMOGATÁSÁBAN A HADERŐNEM ALAPFELADATAI A Magyar Honvédség légierő feladatait a 61/2000. (VI. 21.)

Részletesebben

Helyzet: 1853, London, Soho, kolerajárvány, 700 halott Kérdés: honnan ered a járvány? Adatok: az elhunytak neve, lakhelye Megoldás dr.

Helyzet: 1853, London, Soho, kolerajárvány, 700 halott Kérdés: honnan ered a járvány? Adatok: az elhunytak neve, lakhelye Megoldás dr. Alapfogalmak... - az információáradat idejét éljük - az összes információ több mint 2/3-a valamilyen módon helyhez kötött - a mindennapi életben feltett kérdések nagy része helyhez kötött Hol van a legjobb

Részletesebben

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY NÉGYESI IMRE A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN Doktori (PhD) értekezésem

Részletesebben

FÖLDMÉRÉS ÉS TÉRKÉPEZÉS

FÖLDMÉRÉS ÉS TÉRKÉPEZÉS NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR Környezetmérnöki Szak Dr. Bácsatyai László FÖLDMÉRÉS ÉS TÉRKÉPEZÉS Kézirat Sopron, 2002. Lektor: Dr. Bányai László tudományos osztályvezető a műszaki tudomány

Részletesebben

A HEVES-BORSODI-DOMBSÁG MORFOMETRIAI ELEMZÉSE TÉRINFORMATIKAI MÓDSZEREKKEL. Utasi Zoltán 1. A terület elhelyezkedése

A HEVES-BORSODI-DOMBSÁG MORFOMETRIAI ELEMZÉSE TÉRINFORMATIKAI MÓDSZEREKKEL. Utasi Zoltán 1. A terület elhelyezkedése Földrajz Konferencia, Szeged 2001. A HEVES-BORSODI-DOMBSÁG MORFOMETRIAI ELEMZÉSE TÉRINFORMATIKAI MÓDSZEREKKEL Utasi Zoltán 1 A terület elhelyezkedése A Heves-Borsodi-dombság a Mátra és a Bükk vonulatától

Részletesebben

Megjelenítési funkciók

Megjelenítési funkciók Pap Lőrinc 2010. április 19. Megjelenítési funkciók A ma használatos Földrajzi Információs Rendszerek (geographic information system, GIS) egyik funkciója még mindig a hardcopy térképek előállítása. Ezzel

Részletesebben

GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ ORVOS TISZTI ÁLLOMÁNYÁNAK KIKÉPZÉSÉRŐL A NUKLEÁRIS, BIOLÓGIAI ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI MŰVELETEKHEZ

GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ ORVOS TISZTI ÁLLOMÁNYÁNAK KIKÉPZÉSÉRŐL A NUKLEÁRIS, BIOLÓGIAI ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI MŰVELETEKHEZ Szekeres József GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ ORVOS TISZTI ÁLLOMÁNYÁNAK KIKÉPZÉSÉRŐL A NUKLEÁRIS, BIOLÓGIAI ÉS VEGYI (ABV) VÉDELMI MŰVELETEKHEZ Az orvos tisztek képzését a NATO szabványosítási egyezmények

Részletesebben

A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE

A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE Derzsényi Attila attila.derzsenyi@hm.gov.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG CENTRALIZÁLT BESZERZÉSÉNEK TÖRTÉNETE Absztarkt Napjainkban ismét kiemelt hangsúlyt kapott a honvédelmi tárca beszerzésének decentralizációja,

Részletesebben

XXI. évfolyam, 1-4. szám 2011

XXI. évfolyam, 1-4. szám 2011 XXI. évfolyam, 1-4. szám 2011 SPECIÁLIS MŰSZAKI TECHNIKAI ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A KÁRELHÁRÍTÁSI ÉS KÁRFELSZÁMOLÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA SORÁN, A KATASZTRÓFÁK SÚJTOTTA KÁRTERÜLETEN Laczik Balázs

Részletesebben

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/

Terület- és térségmarketing. /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Terület- és térségmarketing /Elméleti jegyzet/ Szerző: Nagyné Molnár Melinda Szent István Egyetem Szerkesztő: Nagyné Molnár Melinda Lektor: Szakály Zoltán

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 1. Geodézia Fotogrammetria Mesterséges holdak GEOMETRIAI

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A művelést segítő szenzorok és monitorok I. 139.lecke Globális helymeghatározás

Részletesebben

A domborzat fõ formáinak vizsgálata digitális domborzatmodell alapján

A domborzat fõ formáinak vizsgálata digitális domborzatmodell alapján Hegedûs András i Egyetem, Természetföldrajz-Környezettan Tanszék 3515 -Egyetemváros, +46/565-111/2314 ecoeged@uni-miskolc.hu Bevezetés Az újabb térinformatikai szoftverek egyre több lehetõséget kínálnak

Részletesebben

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes

MIÉRT HELIKOPTER? Koller József ezredes Koller József ezredes SZÁLLÍTÓ ÉS HARCI HELIKOPTER ERŐK MISSZIÓS FELAJÁNLÁSAINAK JELENLEGI HELYZETE, A LÉGI KIKÉPZÉS- TÁMOGATÓ CSOPORT (AIR MENTOR TEAM) VÉGREHAJTOTT MISSZIÓINAK GYAKORLATI TAPASZTALATAI

Részletesebben

Térinformatikai adatkonverzió a Csörsz-árok példáján

Térinformatikai adatkonverzió a Csörsz-árok példáján Térinformatikai adatkonverzió a Csörsz-árok példáján Csabainé Prunner Andrea, Harkányiné Székely Zsuzsanna, Füleky György, Bagi Katalin 1. A kutatási terület bemutatása A Csörsz-árok vagy más néven Ördög-árok

Részletesebben

A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben

A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben Dely Ferenc - Bencsik György Geoview Systems Kft. ÖSSZEFOGLALÁS A Geoview Systems éppen 20 éve kezdte el működését,

Részletesebben

Az objektumok hatékony térbeli kezelését lehetõvé tevõ hivatkozási koordinátarendszerek

Az objektumok hatékony térbeli kezelését lehetõvé tevõ hivatkozási koordinátarendszerek A 3ds max 7 használatának elsajátítása egy idegen nyelv megtanulásához hasonlít. Az elsõ órán még minden zavaros, ezért távozáskor nincs sikerélményünk, sõt akár úgy is érezhetjük, hogy kevesebbet tudunk,

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Téradat infrastruktúra Márkus, Béla

Téradat infrastruktúra Márkus, Béla 6. Téradat infrastruktúra Márkus, Béla 6.: Téradat infrastruktúra Márkus, Béla Lektor: Detrekői, Ákos Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel a GEO-ért projekt keretében készült.

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

Szakmai zárójelentés

Szakmai zárójelentés Szakmai zárójelentés A csoporttechnológia (Group Technology = GT) elvi és módszertani alapjaihoz, valamint a kapcsolódó módszerek informatikai alkalmazásaihoz kötődő kutatómunkával a Miskolci Egyetem Alkalmazott

Részletesebben

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása

Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 7 8. sz. 2006. p. 81 87. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Adatfeldolgozó központok energiafelhasználása Az adatfeldolgozó

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

A PDF fájlok elektronikusan kereshetőek. A dokumentum használatával elfogadom az Europeana felhasználói szabályzatát.

A PDF fájlok elektronikusan kereshetőek. A dokumentum használatával elfogadom az Europeana felhasználói szabályzatát. A PDF fájlok elektronikusan kereshetőek. A dokumentum használatával elfogadom az Europeana felhasználói szabályzatát. A PDF fájlok elektronikusan kereshetőek. A dokumentum használatával elfogadom az Europeana

Részletesebben

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN III. Évfolyam 3. szám - 2008. szeptember Báthy Sándor Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bathy.sandor@zmne.hu A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN Absztrakt A cikk témaválasztását

Részletesebben

Nagyméretarányú térképezés 7.

Nagyméretarányú térképezés 7. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Vincze László Nagyméretarányú térképezés 7. NMT7 modul Digitális fotogrammetriai módszerek és dokumentálása DAT készítéséhez SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen

Részletesebben

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A repülőtér kezdetben a fel- és leszállópályát jelentette. Az első repülőeszközök valójában nem igényeltek repülőteret. Elég volt egy viszonylag nagyobb

Részletesebben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben

Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci környezetben ZRINYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Németh Béla mérnök ezredes Az MH ingatlangazdálkodási gyakorlatának elemzése és annak hatékonyága fokozásának módszerei a modern ingatlanpiaci

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 74. -ának w) pontjában

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.29. COM(2016) 93 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A Schengeni Információs Rendszer második generációjában (SIS II) tárolt ujjnyomatok

Részletesebben

MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL

MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL MEGHATÁROZOTT FÖLDRAJZI TÉRSÉGEKBEN ELHELYEZKEDŐ LOKÁLIS TEREPFELSZÍNI ANOMÁLIÁK, OBJEKTUMOK FELDERÍTÉSE TÉRINFORMATIKAI RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL Dr. Winkler Gusztáv, Dr. Juhász Attila A következőkben leírt

Részletesebben

A földügyi és térképészeti szakigazgatás feladatairól az információs társadalomban

A földügyi és térképészeti szakigazgatás feladatairól az információs társadalomban A földügyi és térképészeti szakigazgatás feladatairól az információs társadalomban Dr. Mihály Szabolcs, a FÖMI fõigazgatója 1. A földügyi és térképészeti adat, mint az információs társadalom egyik alapvetõ

Részletesebben

Földmérés. Bazsó Tamás, Czimber Kornél, Király Géza. Nyugat-magyarországi Egyetem TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0067

Földmérés. Bazsó Tamás, Czimber Kornél, Király Géza. Nyugat-magyarországi Egyetem TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0067 ! Nyugat-magyarországi Egyetem Bazsó Tamás, Czimber Kornél, Király Géza Földmérés Műszaki metaadatbázis alapú fenntartható e-learning és tudástár létrehozása TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0067 GSPublisherEngine

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV 2-8. Bükk és Borsodi-mezőség közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 26. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Autodesk térképészeti és térinformatikai megoldásai az Önkormányzatok és Kistérségek számára

Autodesk térképészeti és térinformatikai megoldásai az Önkormányzatok és Kistérségek számára Autodesk térképészeti és térinformatikai megoldásai az Önkormányzatok és Kistérségek számára Cservenák Róbert HungaroCAD Kft.- GIS Team - 1991 decemberében alakult 5 fővel - Jelenleg 17 állandó és 8 fő

Részletesebben

Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában

Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában Képfeldolgozási módszerek a geoinformatikában Elek István Klinghammer István Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, MTA Térképészeti és Geoinformatikai

Részletesebben

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében

A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében A NATO katonai képességfejlesztése a nemzetközi béketámogatási tevékenység érdekében Két célt tűztem ki az előadásban. Először, csatlakozva Deák Péter előadásához, szeretném hangsúlyozni, hogy a katonai

Részletesebben

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA 1. a) A Neumann-elvű számítógép: CPU, Neumann ciklus, operatív memória, I/O. A DMA és regiszterei, IRQ és megszakításkezelés, a memóriába ágyazott és a külön kezelt perifériacímzés.

Részletesebben

CorelCAD 2015 Megjelenítés

CorelCAD 2015 Megjelenítés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens

VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA. Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens Dr. DOBI JÓZSEF nyá. alezredes, egyetemi docens VÁLSÁGKÖRZETEK KATONAFÖLDRAJZI ÉRTÉKELÉSE A VÁLSÁGKÖRZETEK KIALAKULÁSA A II. világháborút követő évtizedek, a bipoláris világrendszer évtizedei amelyek során

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Gépszerkezettan tanszék CAE gépészeknek Szerkesztette: Falmann László Lektorálta: Dr. Horváth Sándor Pécs 2004. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3

Részletesebben

KÁDÁR IVÁN BARTHA KAROLINA NAGY BEÁTA DR. FÁBIÁN ZSÓFIA. Térstatisztika a Központi Statisztikai Hivatalban

KÁDÁR IVÁN BARTHA KAROLINA NAGY BEÁTA DR. FÁBIÁN ZSÓFIA. Térstatisztika a Központi Statisztikai Hivatalban ISMERTETŐK KÁDÁR IVÁN BARTHA KAROLINA NAGY BEÁTA DR. FÁBIÁN ZSÓFIA Térstatisztika a Központi Statisztikai Hivatalban A KSH térstatisztikai rendszere A KSH térstatisztikai rendszerének célja, hogy a megfigyelt

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

Gyártási folyamatok tervezése

Gyártási folyamatok tervezése Gyártási folyamatok tervezése Dr. Kardos Károly, Jósvai János 2006. március 28. 2 Tartalomjegyzék 1. Gyártási folyamatok, bevezetés 9 1.1. Gyártó vállalatok modellezése.................. 9 1.1.1. Számítógéppel

Részletesebben

Tartalékos szövetségek a NATO-ban

Tartalékos szövetségek a NATO-ban TÉZISFÜZET Ujházy László sz. őrnagy Tartalékos szövetségek a NATO-ban Doktori (PhD) értekezés szerzői ismertetője Témavezető: Dr. habil. Deák János ny. vezérezredes, PhD Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Részletesebben

ÚJ ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA A MAGYAR HONVÉDSÉG BÉKETÁMOGATÓ MŰVELETEI KATONAI ÉPÍTÉSI GYAKORLATÁBAN

ÚJ ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA A MAGYAR HONVÉDSÉG BÉKETÁMOGATÓ MŰVELETEI KATONAI ÉPÍTÉSI GYAKORLATÁBAN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola Gulyás András ÚJ ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA A MAGYAR HONVÉDSÉG BÉKETÁMOGATÓ MŰVELETEI KATONAI ÉPÍTÉSI

Részletesebben

Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus. Doktori (PhD) értekezés TERVEZET. Témavezető: Dr. habil. Horváth Attila alezredes CSc. Budapest 2013.

Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus. Doktori (PhD) értekezés TERVEZET. Témavezető: Dr. habil. Horváth Attila alezredes CSc. Budapest 2013. Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus A katonai közúti anyagszállítások tervezését, szervezését és végrehajtását támogató informatikai rendszerek jelenlegi helyzete, fejlesztésük lehetőségei Doktori

Részletesebben

KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN

KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN III. Évfolyam 2. szám - 2008. június Fürjes János Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem furjes.janos@chello.hu KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN Absztrakt Az új biztonságpolitikai

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK A digitális gyár mint a termékéletciklusmenedzsment megvalósításának központi eleme A termékéletciklus-menedzsment lényege az üzleti folyamatok olyan

Részletesebben

A mezőgazdaság jövője

A mezőgazdaság jövője Zelenák Dávid Óbudai Egyetem NIK, 2013 A mezőgazdaság jövője Döntéstámogató rendszerek a Mezőgazdaságban "Mint sok sportágban az időzítés - minden. Megfelelő pillanatban egy üzleti húzás lehet eredményes,

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 838/2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Dél-dunántúli Digitális Mintarégió (DdDMr) létrehozása ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 24. SZÁMÚ AJÁNLÁSA a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan 2005.

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 56. ÉVFOLYAM 2004 3. SZÁM A magyar katonai térképészetrõl (Interjú Szabó Gyula ezredessel, az MH Térképész Szolgálat fõnökével) Dr. Joó István egyetemi tanár A földmérés és térképészet

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI IVÓVÍZKÉSZLETEK SÉRÜLÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE DEBRECENI MINTATERÜLETEN. Lénárt Csaba - Bíró Tibor 1. Bevezetés

FELSZÍN ALATTI IVÓVÍZKÉSZLETEK SÉRÜLÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE DEBRECENI MINTATERÜLETEN. Lénárt Csaba - Bíró Tibor 1. Bevezetés FELSZÍN ALATTI IVÓVÍZKÉSZLETEK SÉRÜLÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE DEBRECENI MINTATERÜLETEN Lénárt Csaba - Bíró Tibor 1 Bevezetés A felszíni vizekhez hasonlóan a Kárpát-medence a felszín alatti vízkészletek mennyiségét

Részletesebben

KATONAI BESZERZÉS II. A KÖZBESZERZÉS, (KÖZ)BESZERZÉS, BESZERZÉS RENDSZERE

KATONAI BESZERZÉS II. A KÖZBESZERZÉS, (KÖZ)BESZERZÉS, BESZERZÉS RENDSZERE X. Évfolyam 2. szám - 2015. június DERZSÉNYI Attila attila.derzsenyi@hm.gov.hu KATONAI BESZERZÉS II. A KÖZBESZERZÉS, (KÖZ)BESZERZÉS, BESZERZÉS RENDSZERE Absztrakt A katonai beszerzésről sokaknak első hallásra

Részletesebben

DSI működésre. tervezve. Hogyan fog kinézni a jövő informatikai infrastruktúrája? Egész szoftverrendszerek egy

DSI működésre. tervezve. Hogyan fog kinézni a jövő informatikai infrastruktúrája? Egész szoftverrendszerek egy DSI működésre tervezve A Microsoft Dynamic Systems Initiative (DSI, dinamikus rendszerek kezdeményezése) névre hallgató koncepciójának mottója: Design for Operations. Célja olyan dinamikus, rugalmas rendszerek

Részletesebben

PhD értekezés tézisei PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola

PhD értekezés tézisei PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola PhD értekezés tézisei PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola A volt Jugoszlávia turizmusának elemzése, különös tekintettel a délszláv válságok hatásainak összefüggésében Készítette: Játékos Edit Témavezető:

Részletesebben

A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái

A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái A ZMNE Katonai Műszaki Doktori Iskola tudományszakonként meghirdetett kutatási témái a 2009/2010-es tanévre: 01. Katonai műszaki infrastruktúra elmélete

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK?

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? dr. Erdélyi Sándor alezredes 1 HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? Mottó: Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk, háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni. 2 Cikkem címével arra szeretném

Részletesebben

Vázlatok és vázrajzok Térképek Analóg térkép Eredeti másolat /nyomat Tónusos (fotó-) térkép 1. ábra: Adatok a megjelenési forma szerint

Vázlatok és vázrajzok Térképek Analóg térkép Eredeti másolat /nyomat Tónusos (fotó-) térkép 1. ábra: Adatok a megjelenési forma szerint Az adatok megjelenési formája alapján történo csoportosítás A megjelenítési forma szerinti elkülönítés gyakorlatilag a legegyszerubb csoportosítási módszer, mivel az adatok fizikai (vizuális) megjelenése

Részletesebben

A COBRA CONTROL BEMUTATÁSA

A COBRA CONTROL BEMUTATÁSA National Instruments Alliance Partner, Distributor for Göpel electronic and Digitaltest H-1121 Budapest, Konkoly Thege út 29-33. Tel: +36 1 392-2239, Fax: +36 1 392-2601 cobra@cobra.kfkipark.hu http://www.cobracontrol.hu

Részletesebben

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE

A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM TAPASZTALATAI A TANFOLYAMOK SZERVEZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE 1 Dr. Jakab László Phd. alezredes Egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Repülőműszaki Intézet Sárkányhajtómű Tanszék A LÉGIERŐ LOGISZTIKAI MŰVELETI TANFOLYAM

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

Térinformatika 1. A térinformatika alapfogalmai, kialakulása, fejlődése Márkus, Béla

Térinformatika 1. A térinformatika alapfogalmai, kialakulása, fejlődése Márkus, Béla Térinformatika 1. A térinformatika alapfogalmai, kialakulása, fejlődése Márkus, Béla Térinformatika 1.: A térinformatika alapfogalmai, kialakulása, fejlődése Márkus, Béla Lektor: Detrekői, Ákos Ez a modul

Részletesebben

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját.

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját. Informatika helyi tanterv a PEDELLUS NOVITAS Kiadó Informatika 9-10. tankönyvéhez Szerzők: Kiss Albert,Ludányiné Prém Judit tankönyv+munkafüzet - kerettantervre épülő A tananyag Óraszám: 2 éves tantárgy

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

REPÜLŐGÉP BALESETEK KIVIZSGÁLÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI SZENNYEZETT KÖRNYEZETBEN

REPÜLŐGÉP BALESETEK KIVIZSGÁLÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI SZENNYEZETT KÖRNYEZETBEN Dr. Csutorás Gábor REPÜLŐGÉP BALESETEK KIVIZSGÁLÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI SZENNYEZETT KÖRNYEZETBEN A repülőgép balesetek kivizsgálását végzők mindig más és más körülményekkel találkoznak a helyszínre érkezéskor.

Részletesebben

Gyümölcsös ültetvények térinformatikai rendszerének kiépítése

Gyümölcsös ültetvények térinformatikai rendszerének kiépítése Gyümölcsös ültetvények térinformatikai rendszerének kiépítése Nagy Attila 1 Fórián Tünde 2 Tamás János 3 1 egyetemi tanársegéd, Debreceni Egyetem, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, attilanagy@agr.unideb.hu;

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében

A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében A térinformatika lehetőségei a veszélyes anyagok okozta súlyos ipari balesetek megelőzésében Kovács Zoltán főiskolai docens Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Bevezetés Korunk egyik legdinamikusabban

Részletesebben