Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu)"

Átírás

1 Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése ( 1. Vizsgálat az általános webergonómiai alapelvek szempontjából 1.1. Megjelenés, nyitóoldal, menürendszer (navigáció) Az educatio.hu weboldalát választottam a weblapelemzési feladat tárgyául. Nagyon tetszik, hogy első megtekintésre végtelenül egyszerű felépítésű az oldal és vizuális megjelenését tekintve nem harsány, nem túlzsúfolt, nem használnak rajta sokféle színt, mégis kitűnően elkülönülnek egymástól az egyes tartalmi egységek. Mikor egy böngésző címsorába begépeljük a weboldal URL-jét: akkor nagy meglepetésemre nyitóoldalként egyetlen kép kerül a böngészőablakba, melynek egész felülete ugyanarra a linkre mutat. Ugyanarra a linkre, mint a kép jobb alsó sarkában lévő belépés gomb, ami tulajdonképpen nem is egy gomb, csak a képre rá van rajzolva, pontosabban valamilyen grafikus programmal rá van szerkesztve. Egyetlen választási lehetősége a felhasználónak az, hogy belép az oldalra, vagy elhagyja azt a címsorba egy másik URL-t begépelve. A képen a cég neve, egy szlogen pár lelkes diák és a fake belépésgomb található. Az Educatio ( weboldal nyitóképe Ma már lejárt az ideje azoknak a nyitóoldalaknak, ahol nem jut a felhasználó a weblapra lépés után közvetlen az első oldalon információhoz. Ergonómiai és használhatósági szempontok szerint ez az oldal teljes mértékben kiküszöbölhető volna, semmi szükség nincsen rá, nem tölt be szerepet, nincsen funkciója, leginkább minden felhasználónak egy szükségesen felesleges kattintást jelent csupán ennek az oldalnak a léte. Gyanítom sok felhasználónak, akik ezt az oldalt rendszeresen látogatják, bosszúságot okoz ez az oldal. A képről a linkre mutató oldal lehetne maga a kezdőlap, a URL alatti oldal. Ennél jobb választás nem is lehetne nyitóoldalnak, hiszen ezen a lapon találhatóak a hírek és a legfontosabb közlemények.

2 Talán a szlogen miatt tartják fent a 0. oldalt, viszont annak a belső oldalakon szépen megvolna a helye az Educatio emblémája (logója) melletti üres fehér területen, ha nem is olyan nagy méretben, mit a főoldalon. Az Educatio hír és közlemény oldala Az oldal vizuális megjelenése letisztult, egyszerű, áttekinthető. Két, egymástól vizuálisan (színeiben, folthatásában és elrendezésében egyaránt) jól elkülönített menüt tartalmaz: egy vízszinteset és egy függőlegeset. Kis navigálással kiderül, hogy a fenti vízszintes sávban a fő menüpontok helyezkednek el, s a függőlegesben pedig a fő menüpontokon belül megjelenő almenüpontok. A képen bal oldalon látható menü tehát kizárólag a Nyilvánosság pont kiválasztásakor látszódik és választható. A menük gyönyörűen mutatják, hogy a felhasználó éppen melyik főmenüpontban, és azon belül, melyik almenüben tartózkodik. A menüpontok darabszáma sem sok az oldalon (maximum 9 az elfogadott mennyiség, azaz amennyi még könnyedén áttekinthető a felhasználók számára), teljesen jól áttekinthető a tartalom, a menüpontok elnevezései mögött valóban az arra utaló tartalmak találhatóak. A kenyérmorzsa navigáció megjelenítést nem tartalmaz a rendszer, bár szerencsés lett volna ilyet beépíteni, hiszen vannak almenüpontok és azzal átláthatóbb lett volna az, hogy éppen hol áll a felhasználó, másfelől látszódott a bejárt útvonal is ez esetben Tesztelés különböző böngészőkben A weboldalt Google Chrome-ban, Internet Explorer-ben, Mozilla Firefoxban és Opera böngészőben teszteltem. (Érdemes lett volna még Safari-ban és egy korábbi Internet Explorerben is tesztelnem az oldalt, idő hiányában maradt el mindez.) Találtam egy hibát, amely az eltérő böngészőkben eltérő módon mutatkozik meg.

3 Google Chromban megtekintve az oldalt Google Chromban egy feleslegesnek tűnő téglalap látható a Szolgáltatás menüpont alatt, első rátekintésre egy form beviteli mezőjének tűnik, de valójában egy linkkel ellátott terület, amire, ha rákattintunk eljutunk az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ( weboldalára. Firefoxban szépen látható a link. Firefox-ban megtekintve az oldalt szépen megjelenik a link

4 Explorerben megtekintve szintén hibásan látszódik a hivatkozás Operában megtekintve szintén hibás a hivatkozás megjelenítése Összességében azonban maga a link, minden böngészőben működik, és valami féle képpen látszik, hogy azon a területen van valami, ez még mindig zerencsésebb, mint ha a kívánt oldal nem volna elérhető. (Érdemes, és fontos volna minden böngészőben úgy ellenőrizni a megjelenést, hogy kikapcsoljuk a stílusokat (ezzel láthatóvá válna, mennyire akadálymentesen olvasnák fel a karakterolvasók a szöveget és az, hogy minden érdemi információ szöveges formában is megjelenik-e az oldalon, nem csak esetleg képeken. (A mailcím jó, ha képen jelenik meg, mert úgy nem találnak rá a keresőrobotok.), majd kikapcsoljuk a JavaScriptek alkalmazását. Idő hiányában, most ezt sem végeztem el.) 2. Ellenőrzések 2.1. FireBuggal a design felépítésének az ellenőrzése A weboldal dizájnjának felépítése sajnos táblázatos módszerrel történik. Ami a Firefox Firebug kiegészítőjével tisztán látható.

5 Hiba, hogy a táblázatban nincsen summary, azaz tartalmi összefoglaló, de hát másfelől érthető is, hiszen mi volna a címe? Design?. Mivel a dizájn felépítésére szolgál a táblázat így nem volna értelme a fejlécek jelzésének sem <th> tag-gel. FireBug használata Firefox alatt Emellett megállapítható, hogy a weboldal dizájnja fix szélességre lett tervezve. Manapság viszont érdemesebb lenne a liquid vagy a responsible megoldások használata, melyek megjelenése alkalmazkodik az adott eszközök illetve az adott böngészőablak szélességének méreteihez. A liquid optimálisan kihasználja (amennyiben a kód helyesen van megírva) a számára rendelkezésre álló helyet szélességében, a responsible, pedig a rendelkezésére álló szélességnek megfelelően változtatja a megjelenítést, ha szükséges például kevesebb és/vagy keskenyebb oszlopokba szervezi a tartalmat, vagy a számítógépen megjelenő vízszintes menüket függőleges menüként jeleníti meg, és így tovább. A különbözőségek a böngészőablakok méretének lekérdezésére kapott eredményektől függ, különböző.css-sel oldják meg a különböző féle megjelenítéseket A Firebuggal a kód ellenőrzése Css-ben látható a h1 definiálása, viszont a HTML kódban nincsen használva, helyette a címek sajnos <p> class-ok megadásával van létrehozva. Ez nem jó, mert szemantikusan nincsen megfelelően tagolva a szöveg. Továbbá a Jaws és más karakter-felolvasók így nem fogják megtalálni a headereket, azaz nem lehet kigyűjteni az oldalakon a címeket.

6 Létezik a <h1> definiálása a css-ben, viszont a HTML-ben mást használnak A <strong> tag-gel való kiemelést helyesen használják az oldalon, jó, hogy nem a <b> tag van erre a célra alkalmazva. Előbbi szemantikus kiemelést is jelent! Bár sokkal inkább szerencsés lett volna, ha a Közoktatási szolgáltatások: pont nem stronggal, hanem valamely címsorral (pl. <h2-vel>) lett volna megvalósítva. Az <em> szintakszis-kiemelést nem alkalmazzák az oldalon.

7 Helyes a kiemelés használata 2.3. W3C HTML validátor Meglepő volt számomra, hogy a letisztult, szép dizájn mögött nem állnak helyes kódok. A W3C HTML validátorában megtekintve az oldalt összesen 31 hiba található. Ezek nagyon alapvető hibák, p.: hiányzik a DOCTYPE bejegyzés, elmaradnak gyakran a jelölők utáni a záró jelek (nagyobb jel), rendszeresen elmaradnak a paraméterek értékei előtt a nyitó idézőjel, így azok rendszeresen páratlanul szerepelnek. A <hr /> üres tag esetében például hiányzik a lezáró per jelzés: /. Továbbá a <div> tageken belül megadott id attribútumok értéke is pontatlan! Kíváncsi voltam, hogy a szájt egy másik, egyszerűbb oldalán található-e hiba a validátor szerint, hiszen lehetséges, hogy a 31 hiba csak a két menü együttes megjelenése okán került elő. A másik, validátornak megadott cím a egyszerű oldal volt, ahol nincsenek almenüpontok, csak emblémák egymás alatt. Sajnos ezen az oldalon 37 hiba volt található.

8 A w3c.org HTML validátora a weboldal ellenőrzése utáni eredmény kijelzésével A w3c.org HTML validátora a hibákat lebontva mutatja 2.4. W3C CSS validátora Tekintsük meg, hogy a W3C CSS validátora szerint miként fest, azaz mennyiben helyes az oldalhoz tartozó stílusállományok kódja. Kitűnő. Nincsenek hibák!

9 A CSS validátor szerint megfelelő az oldal 2.4. Achecker, akadálymentesség ellenőrző Az achecker amely oldallal akadálymentességi szempontból vizsgálhatóak a weboldalak szerint 21 hiba található az oldalon, ezek zömét az adja, hogy az <img> tagekhez tartozó alt attribútumoknak nincsenek értékek megadva, azaz képekhez nem tartoznak alternatív szövegek. Probléma az is, hogy a HTML-kódban, vannak a megjelenítést szolgáló tartalmak is, azaz a <body> tag attribútumaiként van megadva a weboldal háttérszíne, szövegszíne, margói, ezeket.css állományokban kellett volna megadni, nem pedig a HTML kódban. Hasonló problémát talált még az achecker: a HTML kódban <div> és <span> elemek szerepelnek. Nem helyes, ha a tartalomért (HTML) és a megjelenésért (CSS) felelős kódok össze vannak keverve, ezeket minden esetben fontos elválasztani egymástól.

10 2.5. Colour Contrast ellenőrző Achecker akadálymentesség ellenőrző működésének eredménye 2.6. Wave Tekintsük meg afirefox akadálymenteség ellenőrző szolgáltatásainak kijelzését az alábbiakban Jaws Firefox Wave használata közben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design)

Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design) Akadálymentesítés és az egyetemes tervezés (Accessibility and the universal design) Akadályozottak lehetnek Egy honlap vagy számítógépes program használata nemcsak egy mozgássérült, vak vagy siket embernek

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Rövid áttekintés Az alkalmazás bemutatása Vonalak Részletes lista... 5

Tartalomjegyzék. 1. Rövid áttekintés Az alkalmazás bemutatása Vonalak Részletes lista... 5 Tartalomjegyzék 1. Rövid áttekintés... 3 2. Az alkalmazás bemutatása... 4 2.1. Vonalak... 5 2.1.1. Részletes lista... 5 2.1.2. Vonalak oldal keresés a részletes listában... 6 2.1.3. Vonalak oldal egyszerű

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Mobil GUI Készítette a

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez A dokumentum célja A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a belépési nyilatkozat elektronikus úton

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez A dokumentum célja A Generali Egészségpénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a belépési nyilatkozat elektronikus úton történő

Részletesebben

EKOR. Felhasználó kézikönyv. Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum:

EKOR. Felhasználó kézikönyv. Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum: EKOR A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bűnmegelőzési programjaihoz kapcsolódó képzések adminisztrációját támogató informatikai rendszer Felhasználó kézikönyv Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv 2. Szervezet regisztrálása képzési referensek számára Fontos! A szervezet rögzítése a Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál rendszerben

Részletesebben

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL 2017-06-19 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére A dokumentum célja A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a Belépési nyilatkozat

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv a REINER SCT cyberjackr RFID standard HUN eszig kártyaolvasók garanciális hibabejelentő weboldalához I. A hibabejelentő weboldal elérhetősége Az alábbi URL címek egyikének internetes

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitotta a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől függően,

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére A dokumentum célja A Generali Egészségpénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a belépési nyilatkozat elektronikus

Részletesebben

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF A mai haladó technológia 2 http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú elektronikus aláírás használatáról

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú elektronikus aláírás használatáról TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú elektronikus aláírás használatáról 1. MicroSigner alkalmazásra történő átállás ismertetése A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (Szövetség) 2016. december 1-jével

Részletesebben

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása 1 Bevezetés Jelen dokumentum összefoglalja az igazságügyi szakértők 2017. II. negyedéves statisztikai adatszolgáltatásával kapcsolatos információkat, tudnivalókat. 2 Összefoglalás A statisztikai adatszolgáltatást

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról 1. MicroSigner alkalmazás igénylése A tagi hozzájárulás nyilatkozatok TIR-ben történő elektronikus aláírása a két módon lehetséges: 1. MicroSigner

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297-4900 - 1 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS PROMRAMKEZELÉSI LEÍRÁS ----------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Online Felügyeleti Központ Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Egységes Megjelenítő Rendszer Online Felügyeleti Központ (Webes alkalmazói felület) Szolgáltatók részére 1. Használati útmutató és leírás

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére

Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére Használati útmutató elektronikus belépési nyilatkozat kitöltéséhez tagszervezők részére A dokumentum célja A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár weboldalán ügyfeleinknek lehetőségük van a Belépési

Részletesebben

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF A mai haladó technológia 2 http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember

Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. 2015. szeptember Nemzeti LEADER Kézikönyv LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014 2020 2015. szeptember Készült a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyarország

Részletesebben

GoWebCafe és a GoCafe Cafeteria szoftver

GoWebCafe és a GoCafe Cafeteria szoftver GoWebCafe és a GoCafe Cafeteria szoftver Egyre több cég vezetősége lát fantáziát abban, hogy béren kívüli alternatív juttatásokkal fejezze ki dolgozói megbecsülését, hiszen ezek költséghatékony módon növelik

Részletesebben

Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával

Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség 2016. december 1-jével bevezette a MicroSigner alkalmazás használatával történő

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitottad a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől

Részletesebben

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Bevezetés A W3C Magyar Iroda már több mint hat éve azon munkálkodik, hogy hazánkban minél jobban megismertesse az érdeklődőket a legújabb webes technológiákkal,

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI 50 feladat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára Készítette: Jávorszky Ferenc Debrecen 2010. 1 1. Készítsen honlapot, amelynek

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Statisztikai modul Készítette

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv Ügyfeleink részére. az EUB Zrt. Online biztosításkötő rendszerének használatához

Felhasználói Kézikönyv Ügyfeleink részére. az EUB Zrt. Online biztosításkötő rendszerének használatához Ügyfeleink részére . Oldalszám: 2 / 22 Készítette: Worktech Kft. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 0 BEVEZETÉS... 3 0.1 A DOKUMENTUM CÉLJA... 3 0.2 RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 3 0.3 AZ OLDAL ELÉRÉSE...

Részletesebben

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba

A/B tesztelés webáruházaknak. Zajdó Csaba A/B tesztelés webáruházaknak Zajdó Csaba Miről lesz most szó? 1) Mi az az A/B tesztelés? 2) Miért érdemes A/B tesztelni? 3) Milyen lehetőségek vannak A/B tesztelésre? 4) Mit érdemes tesztelni? 5) A/B teszt

Részletesebben

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok 1/69 B ITv: MAN 2017.10.01 Ismétlés Van egy Web nevű mappánk, ebben vannak az eddig elkészített weboldalak (htm, html) képek (jpg, png). Logikai felépítés

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Az e-naplóba belépéshez először a http://www.gyulai-abony.sulinet.hu oldal bal oldali menüjében található E-napló -ra, majd a

Részletesebben

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41 A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté Pataki Máté 1/ 41 Témakörök W3C -Web Accessibility Initiative (WAI) Célcsoportok Fogyatékossággal élők Technológiailag megkülönböztetettek

Részletesebben

Electra 7 Mobil Banking Felhasználói Kézikönyv

Electra 7 Mobil Banking Felhasználói Kézikönyv Electra 7 Mobil Banking Felhasználói Kézikönyv I. Általános információk Az Electra 7 Mobil Banking szolgáltatás az Electra 7 Internet Banking egy mobiltelefonokról elérhető változata. A Mobil Banking megjelenése

Részletesebben

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ

A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tanulók számára A TÁVOKTATÁSI PORTÁLHOZ 2017. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...4 Bejelentkezés a rendszerbe...4 Jelszó módosítása...4 Tájékozódás a távoktatási portálon...5 A személyes nyitólap...5

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék Bejelentkezés a tudáspróbára... 3 Kijelentkezés... 3 Megkezdett tudáspróba folytatása... 4 Tudáspróba kiválasztása... 5 Tudáspróba kiválasztása...

Részletesebben

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Szakterület: Értékesítés Támogatás Terület Értékesítési csatorna: Exkluzív Szerző: Horváth Lajosné infomanager +36 70 370-7850 / +36 72 513-871 gyongyi.horvath@uniqa.hu

Részletesebben

WEBSZERKESZTÉS ELMÉLETI VIZSGAKÉRDÉSEK

WEBSZERKESZTÉS ELMÉLETI VIZSGAKÉRDÉSEK ECDL Webszerkesztés, syllabus 2.0 WEBSZERKESZTÉS ELMÉLETI VIZSGAKÉRDÉSEK 1. Mi az FTP? a) Az FTP a multimédiás dokumentumok leíró nyelve. b) Az FTP a weboldalon lévő kattintható elem, amellyel egy másik

Részletesebben

Használati útmutató áruházi adományok jelentéséhez verzió:

Használati útmutató áruházi adományok jelentéséhez verzió: Használati útmutató áruházi adományok jelentéséhez verzió: 2017.01.09 Tartalom 1. A lényeg 1 2. Belépés az Élelmiszerbank rendszerének internetes portál felületére 2 3. Szállítólevelek rögzítése 3 4. Elszámolások

Részletesebben

Képek a HTML oldalon

Képek a HTML oldalon Képek a HTML oldalon Utolsó módosítás: 11/22/2004 13:07:28 Háttérkép Ahhoz, hogy az adott oldal háttérképpel rendelkezzen, a részben el kell helyeznünk a background="kep" paramétert, ahol a kép

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió

Új jelszó igénylése. Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez. BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió Új jelszó igénylése Új jelszó igénylése az IFA rendszerhez BIZALMAS INFORMÁCIÓ 1.0 verzió TARTALOMJEGYZÉK 1 Áttekintés... 3 2 Új jelszó igénylése... 4 Új jelszó igénylése BIZALMAS INFORMÁCIÓ 2. 1 ÁTTEKINTÉS

Részletesebben

Magyar Telekom WFMS Light KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. MAGYAR TELEKOM 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.

Magyar Telekom WFMS Light KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. MAGYAR TELEKOM 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36. 2019 Magyar Telekom WFMS Light KEZELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR TELEKOM 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36. Tartalom Bevezetés... 2 A felület kezelése... 2 Bejelentkezés... 2 Felhasználó kezelés... 3 Jogosultság

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Összefoglaló az ETIK FIRST projekt i megbeszéléséről, részletes rendszer specifikáció

Összefoglaló az ETIK FIRST projekt i megbeszéléséről, részletes rendszer specifikáció Összefoglaló az ETIK FIRST projekt 2015. 02. 19-i megbeszéléséről, Tartalomjegyzék részletes rendszer specifikáció Összefoglaló...1 Megjelenés, grafikai elképzelések...1 Felépítés, menüszerkezet...2 Felületek...2

Részletesebben

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 1. Belépés az Online Megrendelői Felületre 1. 1. Lépjen fel a www.erzsebetutalvany.hu weboldalra. 2. A kezdőoldalon válassza az Online megrendelő menüpontot. 3. Adja meg a felhasználónevét

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban THE INTERNET,mapped on the opposite page, is a scalefree network in that Webdesign és információ építészet a gyakorlatban dis.'~tj port,from BYALBERTU\SZLOBARABASI ANDERICBONABEAU THE INTERNET,mapped on

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Web programozás. 3. előadás

Web programozás. 3. előadás Web programozás 3. előadás Űrlapok form label for input type select, option value szöveges mező: text textarea jelszó: password rádiógomb: radio jelölőnégyzet: checkbox küldés gomb: submit Web programozás

Részletesebben

Playlist.hu Kiadói kézikönyv

Playlist.hu Kiadói kézikönyv Playlist.hu Kiadói kézikönyv Verziószám: 1.1.4. Dátum: 2010. október 13. Tartalomjegyzék Verziótörténet... 3 1. Bevezető... 4 2. Rendszerkövetelmények... 4 3. Bejelentkezés... 4 4. Regisztráció... 5 5.

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

HTML kódolás Web-lap felépítése. Az egész törzsre érvényes utasítás. <HTML> web-lap kezdő utasítás: a dokumentum kezdődik, a böngészőnek szól

HTML kódolás Web-lap felépítése. Az egész törzsre érvényes utasítás. <HTML> web-lap kezdő utasítás: a dokumentum kezdődik, a böngészőnek szól HTML kódolás Web-lap felépítése web-lap kezdő utasítás: a dokumentum kezdődik, a böngészőnek szól fejléc kezdő utasítás: a böngészőnek és a kereső robotoknak szóló elemek Fejléc elemek,

Részletesebben

Kréta elektronikus napló elektronikus ellenőrző

Kréta elektronikus napló elektronikus ellenőrző Kréta elektronikus napló elektronikus ellenőrző Iskolánkban e tanév kezdetétől került bevezetésre a KRÉTA elektronikus napló használata. Ennek egyik kiegészítő eleme az elektronikus ellenőrző, mellyel

Részletesebben

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Hallgatói felhasználói segédlet ELTE TTK Biológiai Intézet 2017. Készült az ELTE Felsőoktatási

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Weblap készítése. Fapados módszer

Weblap készítése. Fapados módszer Weblap készítése Fapados módszer A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt kell tennünk: A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA VI. KÖTET (IRAT KIADMÁNYOZÁSA SZGYH ELBÍRÁLÓ)

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA VI. KÖTET (IRAT KIADMÁNYOZÁSA SZGYH ELBÍRÁLÓ) SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁS MŰKENG RENDSZER FELHASZNÁLÓI LEÍRÁSA VI. KÖTET (IRAT KIADMÁNYOZÁSA SZGYH ELBÍRÁLÓ) Felhasználói kézikönyv VI. kötet 2014.06.30. 0 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. Átfogó

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 4 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Tájékoztató az MTA doktora cím pályázati rendszerének használatához

Tájékoztató az MTA doktora cím pályázati rendszerének használatához Tájékoztató az MTA doktora cím pályázati rendszerének használatához A rendszer működéséhez az alábbi böngészők ajánlottak: Mozilla Firefox 3 (vagy újabb) Google Chrome Internet Explorer 7 (vagy újabb)

Részletesebben

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül EKPortal (IxWebEk) felhasználói súgó (infomix Kft) Bizalmas 1. oldal 2008.03.28. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1 Portál elérhetısége... 3 1.1

Részletesebben

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ a weboldal (valtsfel.hu) működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése

Részletesebben