ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE"

Átírás

1 Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány IKTI H-1116 Budapest, Fehérvári út Budapest Pf. 53 Tel.: (+36-1) Fax: (+36-1) ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE - Műszaki jelentés - Készítette: Szabó András Nagy Ákos Ruzsás Sándor Vajda Lóránt Török Attila Laborczi Péter Budapest,

2

3 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ ALKALMAZÁSI TERÜLETEK TECHNOLÓGIAI ÁTTEKINTÉS ZIGBEE ALAPÚ SZENZORHÁLÓZATOK AZ OSGI TECHNOLÓGIA A MÉRÉSEK SORÁN HASZNÁLT ESZKÖZÖK: A KIDOLGOZOTT RENDSZER ISMERTETÉSE A BUNDLE-EK RÉSZLETEZÉSE A GUI bundle Az SQLProcessor bundle működése Az XmlParser bundle működése A MoteController bundle működése A LogFileMaker bundle működése A TopologyVisualiser bundle működése A ChartCreator bundle működése A MessageSender bundle működése ELÉRT EREDMÉNYEK ÉS A JÖVŐBENI TERVEK ÁBRAJEGYZÉK IRODALOM, ÉS CSATLAKOZÓ DOKUMENTUMOK JEGYZÉKE BZAKA-IKTI 3.

4 1. BEVEZETŐ A dokumentum célja az Ipari Kommunikációs Technológiák Intézetében zajló Zigbee szenzorhálózatok témakörébe tartozó kutatások és fejlesztések aktuális állapotának leírása. Röviden ismerteti azokat a területeket és alkalmazásokat, ahol a kidolgozott rendszert hatékonyan alkalmazni lehet, aztán kitér a rendszertervre illetve a megvalósítási folyamatra, részletesen bemutatva a létrejött alkalmazást. A dokumentum végén a jövőbeni tervek és továbbfejlesztési irányok is bemutatásra kerülnek. BZAKA-IKTI 4.

5 2. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a minket szinte már mindenhol körülvevő intelligens eszközök. Egyre több adatot mérnek, dolgoznak fel és szolgáltatnak az irányunkban. Az adatok mennyisége növekvő mértéket mutat, ezzel együtt kezelésük és menedzselésük is egyre nagyobb problémákat okoz egy bizonyos mérték felett. Ezt a problémát kiküszöbölendő ambiens, intelligens szenzorhálózatok fejlesztése kezdődött meg számos helyen a világban. A szenzorhálózatok napjaink felhasználóinak elvárásai szerint vezeték nélküliek, biztosítva a felhasználóknak az elvárt mobilitást és rugalmasságot. Az intelligens szenzorhálózatok lehetséges felhasználási területei között találhatjuk a közlekedési és forgalomszabályozási feladatokat ahol maguk az autók is terjeszthetik akár egymás között például egy lehetséges forgalomtorlódás kialakulásának lehetőségét. Jelenleg azonban sokkal komolyabb fejlesztések kezdődtek az intelligens otthonok illetve a támogatott életvitel (Assisted Living) témakörökben, melyben a Németországi Fraunhofer Intézet és a Kaiserslautern-i Műszaki Egyetem mellett a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Ipari Kommunikációs Technológiák Intézete is részt vesz. Megvalósítandó cél az intelligens támogatott életvitel (Ambient Assisted Living), ahol a házban található különböző szenzorok adatai alapján történjen a vezérlés, a biztonság ellátása és a távfelügyelet/távvezérlés. Lehetséges más területek raktározás, nyomkövetés, mezőgazdasági megfigyelés és biztonságtechnika. A lehetséges területeknek csak a csomópontokra csatlakoztatható szenzorérzékelők szabhatnak határt. BZAKA-IKTI 5.

6 3. TECHNOLÓGIAI ÁTTEKINTÉS Ebben a fejezetben röviden ismertetésre kerül a kidolgozott rendszer főbb technológiái. Így az olvasó megismerkedhet a Zigbee szenzorhálózati vezetéknélküli technológiával, illetve a rendszer elkészítésének keretrendszerével, az OSGi alapjaival. A fejezet végén bemutatásra kerülnek a bemutatott rendszer egyes építőelemei. 3.1 ZIGBEE ALAPÚ SZENZORHÁLÓZATOK Legjellemzőbb tulajdonságuk az önszerveződés (ad-hoc hálózatok) ezáltal az érzékelési terület jóval nagyobb területre terjeszthető ki, mint a hagyományos esetekben ahol az összes csomópontnak közvetlenül kellett rálátnia a bázisállomásra. Esetünkben megoldott, hogy egy távoli csomópont átküldhesse a saját mérési adatait is a többi csomópont segítségével a bázisállomásra. Az ad-hoc hálózatok nem rendelkeznek központi adminisztrációval, így elkerülhető egy csomópont kiesése okozta összeomlás, mivel intelligensen önmagától képes új topológiát kialakítani a hálózat. Tetszőleges időpontban beés kicsatlakozhatnak a hálózatba. A topológia változására a hálózat képes automatikusan reagálni. Az egyes csomópontoknak adott hatósugárral bírnak és mivel nem biztos, hogy a bázisállomás hatósugarában vannak egy adott algoritmus segítségével a többi csomópont által meghirdetett üzenetek alapján szülőt választ és így biztosított a csomópontról csomópontra (hop-by-hop routing) történő átvitel. Mivel több csomóponton keresztül is haladhat egy üzenet, ilyenkor ezek átjátszó-állomásként üzemelve működnek. 3.2 AZ OSGI TECHNOLÓGIA Az OSGi Alliance hozta létre az Open Services Gateway initiative néven azt a közös szolgáltatás platformot, amelynek a célja, hogy a sok különböző gyártó és fejlesztő egy közös megoldást találjon az interoperabilitás azaz az átjárhatóság és együttműködés kérdésére. Feladata, hogy a hálózati technológiák egy közbenső rétegeként (lásd 1. ábra) kifelé csak szabványosított szolgáltatásokat biztosítsanak másoknak, és ők csak ezt lássák. Az, hogy a szolgáltatás a rendszeren belül hogyan kerül megvalósításra, az a külső felhasználó számára érdektelen. A külvilággal való kommunikációra szabványosított interfészek jönnek létre és ezeken kap a rendszer kéréseket és biztosít szolgáltatásokat. BZAKA-IKTI 6.

7 1. ábra : Az OSGi rétegbeli elhelyezkedése Az OSGi lényegét a framework biztosítja hiszen ez definiálja az alapszolgáltatásokat (ilyenek pl.: Log, Configuration management, Preferences, Http Service (runs servlets), XML parsing, Device Access, Package Admin, Permission Admin, Start Level, User Admin, IO Connector, Wire Admin, Jini, UPnP Exporter, Application Tracking, Signed Bundles, Declarative Services, Power Management, Device Management, Security Policies, Diagnostic/Monitoring and Framework Layering.). Ezeket az alapszolgáltatásokat a mi programunk minden egyes része, csomagja használni fog. A szabványban definiált framework öt rétegből áll: biztonsági, modul, életciklus, szolgáltatás és aktuális szolgáltatások. BZAKA-IKTI 7.

8 3.3 A MÉRÉSEK SORÁN HASZNÁLT ESZKÖZÖK: IBM ThinkCentre PC WindowsXP operációs rendszerrel IBM ThinkPad T42P noteszgép WindowsXP operációs rendszerrel IBM ThinkPad T60 noteszgép WindowsXP operációs rendszerrel Minden számítógépen megtalálható volt az ingyenes Eclipse JAVA fejlesztői környezet és az Eclipse-hez fejlesztett OSGI szolgáltatás platform. A GUI szerkesztésre a Jigloo editorját használtuk. Crossbow eszközök [5]: 1db MIB520 USB interfész kártya + USB kábel, 5 db MPR2400CA programozó kártya 4 db MTS310 szenzor kártya 1 db Crossbow Stargate LinkSys router 2. ábra: MPR2400CA programozó kártya 3. ábra: Crossbow Stargate BZAKA-IKTI 8.

9 4. A KIDOLGOZOTT RENDSZER ISMERTETÉSE A használt Crossbow eszközök mind a ZigBee Alliance által létrehozott filozófián alapuló eszközök. Ezek a fejlesztői szabványon alapulnak amelynek célja, hogy egy alacsony költségű, flexibilis, alacsony fogyasztású, kis adatmennyiségű, ad-hoc önszerveződő hálózatot tudjunk megvalósítani. Nagyon felkapottak azok a rádiós szenzor hálózatok, amelyek a ZigBee szabványon alapulnak (ezek a típusú hálózatok most törnek be a piacra és valószínüleg a Bluetooth-nál sokkal nagyobb körben el fognak terjedni). Az intézetben kialakított szenzorhálózati struktúra több rétegű (lásd 4. ábra). 4. ábra: A szenzorhálózati struktúra A legalsó szinten helyezkednek el maguk a csomópontok (node-ok), amelyekre egy 51 pólusú csatlakozósor segítségével különböző környezeti paramétereket mérni képes szenzorlapkákat tudunk csatlakoztatni. Esetünkben az MTS310 típus hőmérsékletet, fényt, hangnyomásszintet és a saját akkumulátorainak a tápfeszültségét képes mérni. Minden egyes csomópontra feltöltöttük az USB-s interfészkártya segítségével az XMesh programot, amely képes felépíteni az önszerveződő hálózatot és ezen a szenzorkártya által mért adatokat elküldeni. A csomópontokat a folyósón és különböző szobákba helyeztük el. A következő szintet a Stargate-nek nevezett speciális ipari PC jelenti, amely gyakorlatilag gateway-ként (átjátszóként) viselkedik az IP hálózat felé. A Stargate-en helyezkedik el egy csomópont, ami a bázisállomás, mivel ez fogadja a szenzorhálózatok felől érkező nyers adatcsomagokat. Az átjáró maga egy PC-ként is értelmezhető, mivel egy beágyazott Linux fut rajta. Így lehetőségünk nyílik a CF kártyáról programokat futtatni, amelyek segítségével a nyers adatokat feldolgozhatjuk és szabványos formában (például: XML folyamként) továbbíthatjuk BZAKA-IKTI 9.

10 az IP hálózatba. Futtathatunk rajta SQL adatbázis szervert (például: PostgreSQL), ami a mért értékeket elmenti a CF kártyára így azok bármikor lekérdezhetővé válnak. Az átjáró a szobában található útválasztóra volt kötve és ezen keresztül voltak elérhetőek az kliens számítógépnek. Első célunk az volt, hogy a megvalósított kliens oldali felhasználói monitorozó és vezérlő programot annak nagyfokú mérete és bonyolultsága miatt egy szabványosított szolgáltatási platformra ültessük. Az ablakos felületű, könnyen kezelhető programunk a Stargate által küldött XML adatfolyam feldolgozásán és SQL adatbázis lekérdezéseken alapul, ezekből nyerjük ki a szenzorok által mért értékeket, melyeket a felhasználó számára emészthető formájú struktúrává alakítunk (grafikonok készítése, SQL adatbázis tartalmának kiíratása Excel fájlba, mérési értékek -ben vagy SMS-ben történő elküldése megadott címre, szenzorok egymás közti kommunikációs útvonalainak gráf-szerű kirajzolása - később részletesen lesz szó mindegyik funkcióról). Az alkalmazás továbbá képes arra is, hogy a mért értékek előre definiált határérték átlépése esetén figyelmeztető üzenetet küldjön vagy SMS formájában, vagyis felügyeleti funkciókkal is rendelkezik. Mindezeken kívül kétirányú kommunikáció is megvalósítható a Stargate és a program között, vagyis XML formában parancsokat továbbíthatunk az egyes szenzorok felé (szenzorokon levő led-ek ki/bekapcsolása, pillanatnyi állapotlekérdezés). A szolgáltatási platformra ültetéshez a már meglévő program egyes funkcióit jól szét kellett választani és ezeket, mint szolgáltatásokat kellett tudnunk biztosítani egy grafikus felhasználói interfészen keresztül. Ennek a szolgáltatás-biztosítás alapú gondolatmenetnek kiválóan megfelel az említett OSGI keretrendszer. A programunk struktúrája jól követhető az alábbi ábra alapján (5. ábra). Mint az ábrán is látható, minden egyes funkcióért egy külön bundle felelős, melyek egymás közti kommunikációja az OSGI framework-ön belül történik, vagyis a framework ezt nagyrészt elrejti előlünk. A továbbiakbn a rendszert alkotó modulokat bundle -öknek nevezzük (ez az elfogadott OSGi megnevezésük). A felhasználóval való kommunikációért a GUI bundle a felelős, ami azt jelenti, hogy a felhasználó az ablakos felületen keresztül éri el a program nyújtotta szolgáltatásokat. BZAKA-IKTI 10.

11 5. ábra: A programunk általános blokkvázlata A Stargate-tel való kommunikáció két részre osztható: a Stargate egyrészről XML csomagokban küldi a szenzorok aktuális mérési értékeit: ezek fogadását, feldolgozását, és továbbítását a program többi bundleje felé az XML Parser bundle végzi; a Stargate a beérkező mérési eredményeket idő szerinti sorrendben egy SQL adatbázisban tárolja, az ebből való lekérdezést, adatstruktúra-konverziót és továbbítást az SQL Processor bundle végzi. A MoteController bundle a GUI bundle-től kapott információk alapján XML csomagokat állít össze és továbbít a Stargate-felé, lehetővé téve a szenzorok vezérlését az ablakos felületről. A LogFile Maker bundle a megadott határok és szűrési feltételek mellett az SQL Processor által az adatbázisból lekérdezett információkat Excel fájlba írja ki. A TopologyVisualiser bundle a beérkező XML folyam alapján rekonstruálja a szenzorok egymás közti adattovábbítási útvonalait, és ezt gráf-szerűen megjeleníti az ablakos felületen. A ChartCreator bundle az XML folyam és az adatbázis alapján egyaránt képes diagramot készíteni, ezt fájlba kiírni, vagy megjeleníteni. Végül a MessageSender bundle végzi a GUI bundle által kért vagy SMS-ek létrehozását és ezek továbbítását az SMTP szerveren vagy az SMS átjárón keresztül. BZAKA-IKTI 11.

12 4.1 A BUNDLE-EK RÉSZLETEZÉSE A GUI bundle A GUI (Graphical User Interface) a program grafikus kezelői felülete. Ezen a kezelői felületen keresztül érhető el az összes funkció. Működés közben a következő képen látható: 6. ábra: A kezelői felület (GUI) A GUI látható és nem látható összetevői a következők: a főkeret a menüsor az indító gombokkal és a logóval az és telefonszám beviteli mező a lapokra osztott funkció mező a szöveges kimeneti mező a topológia megjelenítő mező a beállítások megadására szolgáló ablak BZAKA-IKTI 12.

13 A bundle összetevőit külön osztályokban valósítottuk meg: Activator ChartCreatorJPanel ChartDisplayFrame DirectAccessJPanel OrSMSInputPanel IMotaAppMainFrame MainMenuBar MoteAppMainFrame MoteControllerJPanel RuntimeChartCreatorJPanel SettingsPanel VariableContainer VehicleAccesJPanel WarningAccessJPanel Ezek az osztályok a az alábbi feladatokat látják el: 1. Activator: A bundle elindulásakor fut le automatikusan. Megkeresi és beregisztrálja, ezzel önmaga számára elérhetővé és használhatóvá teszi a futó bundle-eket. Figyeli a bundle-ek regisztrációs üzeneteit és ha épp működni kezdő bundle-t talál akkor azt azonnal regisztrálja. 2. ChartCreatorJPanel: Erről a panelről érhető el a GUI grafikon készítő funkciója: 7. ábra : A grafikon készítő panel BZAKA-IKTI 13.

14 3. ChartDisplayFrame: Ez az osztály a mérési grafikonok keretezését végzi. Átveszi a ChartMaker által készített JPaneleket és egy lapozható keretben megjeleníti őket a képernyőn. 4. DirectAccessJPanel: Ezen a részen lehet a mote-okhoz közvetlenül hozzáférni. Itt egy legördülő menüből kiválaszthatjuk a kívánt node sorszámát az épp működők közül, majd egy másik menüből a mérni kívánt mennyiséget, esetünkben a Temperature, Voltage, Light, Volume, All values értékek egyikét. 8. ábra: A közvetlen hozzáférés panel 5. OrSMSInputPanel: Ezen a panelen megadhatjuk a telefonszámot ahova SMS-t illetve az címet ahova t akarunk küldeni. A checkboxokban kiválaszthatjuk, hogy melyik küldési szolgáltatást akarjuk igénybe venni. A beállítás sikeréről visszajelzést kapunk. 9. ábra : A telefonszám és cím beviteli panel 6. IMotaAppMainFrame: A bundle interfésze, ahol a szolgáltatásait definiálja. 7. MainMenuBar: Ez a menüsort megvalósító osztály. Innen lehet elérni a beállítások panelt, valamint elindítani az XML feldolgozást, valamint a topológia megjelenítést. A menüsor jobb szélén az alapítvány emblémája látható. 10. ábra: A főmenű sáv BZAKA-IKTI 14.

15 8. MoteAppMainFrame: Ez a fő keret. Alapvetően jobb- és baloldalra bomlik. Jobb oldalon a topológia megjelenítés helyezkedik el: 11. ábra: A topológia megjelenítő panel 9. MoteControllerJPanel: Ezen a részen a mote-ok felé irányuló műveletek végezhetők. A két megvalósított parancs a mote-okon elhelyezett ledek villogtatása és a beállítások lekérdezése. 12. ábra: Mote vezérlő panel BZAKA-IKTI 15.

16 A lekérdezésre érkezett válasz: 13. ábra: Mote lekérdezésre adott válaszpanel 10. RuntimeChartCreatorJPanel: A folyamatosan frissülő grafikonok készítésének elindításáért felelős egység. Itt egy kezdeti időponttól megvalósuló SQL lekérdezés után létrejött, folyamatosan frissülő grafikon az eredmény. 14. ábra: SQL lekérdezésen alapuló grafikon készítése a mért értékekből BZAKA-IKTI 16.

17 15. ábra: A mért hőmérsékleti adatok megjelenítése egy grafikonon 11. SettingsPanel: Ez az osztály valósítja meg a funkciók paneljeit összefogó lapozható részt. 12. VariableContainer: Ennek az osztálynak a példányában tárolódnak a működéshez szükséges változók. 13. VehicleAccesJPanel: Ezen a részen van megvalósítva a lánctalpas autó működésének demonstrációjára szolgáló panel: 16. ábra: A lánctalpas autó vezérlésére szolgáló panel 14. WarningAccessJPanel: Ezen a panelon be lehet állítani két határértéket, egy mote sorszámot és egy mérési formát. A Start gombra kattintva egy programfutási szál jön létre, BZAKA-IKTI 17.

18 ami a beállítások szerint vagy SMS-t küld, ha a szenzoron mért érték kilép a korlátok közül. 17. ábra: Figyelmeztető üzenetet küldő panel Az SQLProcessor bundle működése Az SQLProcessor bundle interfészében definiált szolgáltatások: setsqlquerryparameters: Feladata az SQL adatbázis lekérdezéséhez szükséges általános paraméterek beállítása, úgymint szerver IP, szerver Port, adatbázis-név, felhasználó, és jelszó. dataquerryinlist: Feladata végrehajtani az SQL lekérdezést a megadott kezdeti és végérték között, szűrési feltételként pedig meg kell adni a választott szenzor ID-t. dataquerryin2darray: Feladata végrehajtani az SQL lekérdezést a megadott kezdeti és végérték között, és konverzió kétdimenziós sztring-többé.ú dataquerryinresultset: Feladata végrehajtani az SQL lekérdezést a megadott kezdeti és végérték között, visszatérési érték pedig ResultSet. NodeIdQuerryInList: Feladata végrehajtani az SQL lekérdezést a megadott kezdeti és végérték között, visszatér azon szenzorok listájával melyek a megadott értékek között jelen voltak a rendszerben. BZAKA-IKTI 18.

19 4.1.3 Az XmlParser bundle működése Az XmlParser bundle interfészében definiált szolgáltatások: setserverhost: Feladata beállítani a Stargate IP címét és portját az XML stream fogadásához. startparsingxmldatastream: Feladata elindítani az XML csomagok érkezését figyelő szálat. stopparsingxmldatastream: Feladata leállítani az XML csomagok érkezését figyelő szálat. parseresponsexml: Feladata elindítani azt a szálat mely figyeli a XML csomag érkezését, mely a MoteController bundle által küldött csomagra válaszként érkezik. getpacketvector: Metódus, mely arra szolgál, hogy a beérkezett XML csomagokat tároló listát elérhetővé tegye a program többi bundle-je számára. getresponsepacket: Metódus, mely arra szolgál, hogy a MoteController bundle által küldött csomagra érkezett válasz csomagot elérhetővé tegye a program többi bundle-je számára A MoteController bundle működése A MoteConroller bunlde interfészében definiált szolgáltatások: sendtoggleledrequest: Feladata egy olyan XML összeállítása a megadott paraméterek alapján, melyet a stargate-hez elküldvén az továbbít a megfelelő szenzor felé, és szenzoron levő led-ek egyikét be-, vagy kikapcsolja. sendconfigquerry: Feladata egy XML csomag összeállítása a megadott paraméterek alapján, ezt a stargate-hez elküldvén az továbbít a megfelelő szenzor felé, és az válaszként egy olyan XML csomagot küld, mely tartalmazza a szenzor pillanatnyi mérési értékeit és egyéb tárolt paramétereit. BZAKA-IKTI 19.

20 4.1.5 A LogFileMaker bundle működése A LogFileMaker bunlde interfészében definiált szolgáltatások: writesqltologfile: Hívás után az SQLProcessor bundle-höz fordul, mely lekérdezést hajt végre a megadott kezdeti és végértékek alapján és a visszaadott adatbázist e metódus excel fájlba kiírja a megadott fájlnévre és elérési útra A TopologyVisualiser bundle működése A TopologyVisualiser bundle interfészében definiált szolgáltatások: setdisplaysize: Feladata a megadott paraméterek alapján beállítani a rajzolási ablak méreteit. newvisualisation: Feladata egy új vizualizáció elindítása. Ennek hatására az eredeti rajzolási ablak és a belső változók törlődnek (feltéve ha volt, vagyis ha ez nem az első elindítás), és a beérkező XML csomagok alapján elkezdi a kirajzolni kívánt gráf felépítését. getjapplet: Feladata, hogy a rajzolási ablakot elérhetővé tegye a többi bundle számára (jelen esetben ezt a GUI bundle fogja használni) A ChartCreator bundle működése A ChartCreator bundle interfészében definiált szolgáltatások: createchartsfromsqltojpg: Feladata, hogy végrehajtasson egy SQL lekérdezést az SQLProcessor bundle-lel, a megadott kezdeti és végértékek alapján a megadott szenzor ID-ra vonatkozó szűrési feltétellel, a kapott adatok alapján létrehozzon egy diagramot, és ezt a kívánt fájlnév és elérési út alapján elmentse. createchartsfromsqltojpanel: Feladata, hogy végrehajtasson egy SQL lekérdezést az SQLProcessor bundle-lel, a megadott kezdeti és végértékek alapján a megadott szenzor ID-ra vonatkozó szűrési feltétellel, a kapott adatok alapján létrehozzon egy diagramot és ezt egy ablakra ráhelyezze, mely így elérhetővé válik a program többi bundle-je felé ( jelen esetben ezt a GUI bundle fogja használni). BZAKA-IKTI 20.

21 updatechartsfromxmltojpanel: Feladata, hogy az XmlParser bundle által feldolgozott csomagok alapján frissítse a kívánt diagramokat, vagyis az új értékeket hozzáfűzze az eredetihez A MessageSender bundle működése A MessageSender bundle interfészében definiált szolgáltatások: set addressingparameters: Feladata a megadott paraméterek alapján beállítani az SMTP szerver küldéséhez szükséges paramétereit. setsmsgatewayparameters: Feladata a megadott paraméterek alapján beállítani az SMS Gateway sms küldéséhez szükséges paramétereit. setsmsphonenumber: Feladata a megadott paraméter alapján beállítani az sms küldéshez szükséges telefonszámot. sendmeasurementresultmessage: Feladata, hogy a legutoljára érkezett XML csomagból létrehozza a kívánt üzenetet , SMS vagy mindkettő formájában és ezeket az előzőleg beállított SMTP szerveren, vagy SMS gateway-en keresztül elküldje. sendwarningmessage: Feladata, hogy riasztás esetén (ami akkor történik, ha a beállított szenzor adott mérési értéke túllép egy előre beállított határt- GUI bundle gondoskodik erről) létrehozza a kívánt üzenetet , SMS vagy mindkettő formájában és ezeket az előzőleg beállított SMTP szerveren, vagy SMS gateway-en keresztül elküldje. BZAKA-IKTI 21.

22 5. ELÉRT EREDMÉNYEK ÉS A JÖVŐBENI TERVEK A program előző változata részt vett a múlt novemberben tartott Mobil Show2006-on, mint az intézet ambiens technológiáját bemutatató mintaprogram. Az új változatot a 2007 május 10. és 11. között tartott BelAmI Semi-Annual German-Hungarian Joint Workshop-on mutatkozott be. Jövőbeni tervünk a felhasználói grafikus interfész látványosabbá, illetve kezelhetőbbé tétele és a vezérlési funkciók kiterjesztése a szenzorokra. Ezen kívül elkezdődött a Stargate-en található szerver oldali program tervezése, hogy a meglévőt leválthassuk, illetve új funkciókkal bővíthessük. Ezt UPnP (Universal Plug and Play) alapokra kerül. Megvalósításra kerül egy UPnP közvetítő eszköz. Ennek a funkciója, hogy XML üzenetekkel tudjuk vezérelni a nem UPnP módon menedzselhető szenzorhálózati csomópontokat. BZAKA-IKTI 22.

23 6. ÁBRAJEGYZÉK 1. ábra : Az OSGi rétegbeli elhelyezkedése ábra: MPR2400CA programozó kártya ábra: Crossbow Stargate ábra: A szenzorhálózati struktúra ábra: A programunk általános blokkvázlata ábra: A kezelői felület (GUI) ábra : A grafikon készítő panel ábra: A közvetlen hozzáférés panel ábra : A telefonszám és cím beviteli panel ábra: A főmenű sáv ábra: A topológia megjelenítő panel ábra: Mote vezérlő panel ábra: Mote lekérdezésre adott válaszpanel ábra: SQL lekérdezésen alapuló grafikon készítése a mért értékekből ábra: A mért hőmérsékleti adatok megjelenítése egy grafikonon ábra: A lánctalpas autó vezérlésére szolgáló panel ábra: Figyelmeztető üzenetet küldő panel BZAKA-IKTI 23.

24 7. IRODALOM, ÉS CSATLAKOZÓ DOKUMENTUMOK JEGYZÉKE [1] OSGi Service Platform Core Specification Release 4 version [2] OSGi Alliance honlapján található dokumentumok: [3] OSGi Alliance Developer Site: [4] OSGi Tutorial Step by step introduction to OSGi programming: [5] Crossbow website: BZAKA-IKTI 24.

BELAMI_H5 ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE

BELAMI_H5 ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány IKTI H-1116 Budapest, Fehérvári út 130. 1509 Budapest Pf. 53 Tel.: (+36-1) 4630-500 Fax: (+36-1) 4630-505 BELAMI_H5 ZIGBEE SZENZORHÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE ÉS KEZELÉSE

Részletesebben

alkalmazások az Intelligens otthon témában

alkalmazások az Intelligens otthon témában Szenzor és s mobil hálózati h alkalmazások az Intelligens otthon témában Vajda LórántL Török k Attila Prof. Dr. Gordos Géza http://www.ikti.hu Kiindulópont Szolgáltat ltatás s orientált Dinamikusan bővíthetb

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

IP Thermo for Windows

IP Thermo for Windows IP Thermo for Windows (2 db szenzorig ingyenes!) Klímafelügyelő és naplózó szoftver Az IP Thermo klímafelügyelő és naplózó szoftver szobák, épületek, irodák, szállodák teljes körű hőmérsékleti felügyeletére,

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ 8 HŐMÉRŐ BEMENETTEL

GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ 8 HŐMÉRŐ BEMENETTEL 8 GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ 8 HŐMÉRŐ BEMENETTEL RESORT Biztonságtechnikai Kft. H-1137 Budapest, Szent István park 2. Telefon: (1) 450-1583 Fax: (1) 450-1585 E-mail:

Részletesebben

GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ

GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ GSM ALAPÚ SMS KOMMUNIKÁTOR HŐMÉRSÉKLET FELÜGYELETHEZ, VEZÉRLÉSHEZ RESORT Biztonságtechnikai Kft. H-1137 Budapest, Szent István park 2. Telefon: +36 1 450-1583 Fax: +36 1 450-1585 E-mail: info@resort.hu

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Nexus GSM modul. GameOver. Telepítői és programozási útmutató

Nexus GSM modul. GameOver. Telepítői és programozási útmutató Nexus GSM modul GameOver Telepítői és programozási útmutató A beüzemelés lépései: 1. Helyezzük be a SIM kártyát a foglalatba (PIN kérést tiltsuk le) 2. Tegyük SERV állásba a központon található jumpert.

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

Szakdolgozati, TDK témajavaslatok

Szakdolgozati, TDK témajavaslatok Kiadta: IB Controll Kft. Összeállította: Nagy Imre Dokumentum verzió: v1.0 Utolsó frissítés dátuma: 2015. 03. 30. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Témajavaslatok...4 2.1.1. OpenWrt / Linux szerver admin

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv Tőkepiaci Közzététel Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. TŐKEPIACI KÖZZÉTÉTEL (TPK) MODUL... 4 3.1. A TPK MODUL ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA... 4

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

SMS küldő központ Leírás

SMS küldő központ Leírás SMS küldő központ Leírás Budapest 2015 Bevezetés A Clicxoft programcsalád egyes programjaiból sms-t lehet küldeni. Az sms-t küldése nem közvetlenül a programokból történik. Az egyes programok a küldendő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video)

1/9. Sunell IP kamerák webes felületének használati útmutatója. Élő kép (Live Video) felületének használati útmutatója Élő kép (Live Video) Belépés után rögtön látható a kamera élő képe, váltható a stream minősége (a beállításoktól függően), valamint a képre jobb kattintással előhozható

Részletesebben

E Y E Z O N E B1080PX-3 BEMUTATÁS

E Y E Z O N E B1080PX-3 BEMUTATÁS E Y E Z O N E B1080PX-3 High Performance & Stability XML-ben létrehozható Multi-Zone és Média Layout Full HD WMV9 Digital Signage Lejátszás és FTP frissítés egyidőben POP Center menedzser szoftver BEMUTATÁS

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER Bevezető A piaci igényeket figyelembe véve a Nádor Rendszerház Kft. kifejlesztett egy olyan kamionirányító rendszert, amely zökkenőmentes és gyors telephelyi kommunikációt tesz

Részletesebben

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés 1/10 Tartalom AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FUNKCIÓI... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS FOLYAMATA... 4 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FELÉPÍTÉSE ÉS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1 InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás kommunikációs protokollja Ver.: 2.1 InFo-Tech SMS protokoll Az emelt díjas SMS szolgáltatással kapcsolatos beállításokat az adminisztrációs felületen végezheti el.

Részletesebben

Guarding Vision Beállítása

Guarding Vision Beállítása Guarding Vision Beállítása Rögzítő beállítása: 1. Beállítások Hálózat Platform-hozzáférés. 1. Engedélyezze a platform hozzáférést 2. Ha a Server Address mezőben más cím olvasható, az Egyedi (Custom) engedélyezése

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Kameleon Light Bootloader használati útmutató

Kameleon Light Bootloader használati útmutató Kameleon Light Bootloader használati útmutató 2017. Verzió 1.0 1 Tartalom jegyzék 2 1. Bootloader bevezető: A Kameleon System-hez egy összetett bootloader tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a termékcsalád

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a területi adminisztrátorok számára 1.2 verzió 2015.május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Office 365 bevezetés 0.2 (3) verzió Állatorvostudományi Egyetem AB.ATE.O365 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ ÚJ LEVELEZŐRENDSZER WEBES FELÜLETE... 3 2.1.1. Beállítások...

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

TKSTAR APPLIKÁCIÓ BEMUTATÁSA

TKSTAR APPLIKÁCIÓ BEMUTATÁSA TKST APPLIKÁCIÓ BEMTATÁSA 1. TKST applikáció kezdőképernyő Belépés (Log in by IMEI/ID) PS eszköz azonosítóval (ID) Szerver név (www.mytkstar.net) PS nyomkövető azonosítója (dobozon és az eszköz alján található

Részletesebben

Házi feladatok Szenzorhálózatok és alkalmazásaik

Házi feladatok Szenzorhálózatok és alkalmazásaik Házi feladatok Szenzorhálózatok és alkalmazásaik VITMMA09 Okos város MSc mellékspecializáció Általános tudnivalók 6 téma 6 db. 4 fős csoport A házi feladat elvégzése kötelező, a vizsgára jelentkezés feltétele

Részletesebben

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ efollow Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ Tartalomjegyzék 1.1. BEVEZETÉS...3 1.2. JÁRMŰKÖVETŐ RENDSZER FELADATA...3 2.1. MIT TUD AZ EFOLLOW?...3 2.2. MILYEN JÁRMŰADATOKAT MÉR JELENLEG A RENDSZER?...3

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció ERA Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Általános információk... 3 2. DesktopSign... 3 2.1. Általános információk... 3 2.2. Telepítés... 3 3. MNBSubscriber...

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

A belső hálózat konfigurálása

A belső hálózat konfigurálása DHCP A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. Szerver (Windows 2012) SWITCH Kliens gép (Windows 7) Hálózati kártya (LAN1) Hálózati kártya (LAN1) Állítsunk be egy lan1

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK]

[SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK] Mérési utasítás WireShark használata, TCP kapcsolatok analizálása A Wireshark (korábbi nevén Ethereal) a legfejlettebb hálózati sniffer és analizátor program. 1998-óta fejlesztik, jelenleg a GPL 2 licensz

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Hová tűnt a sok kereszthivatkozás?

Hová tűnt a sok kereszthivatkozás? OSGi és barátai Modul alapú programozás Java környezetben avagy Hová tűnt a sok kereszthivatkozás? Biczók László Miért pont a Blues? Gyökerek 19. század afrikai gyökerek Déli államok - ültetvények Blues

Részletesebben

Microsoft Virtual PC 2007

Microsoft Virtual PC 2007 Microsoft Virtual PC 2007 Beszerzés, telepítés 1 A Virtual PC 2007 beszerzése Beszerezhető innen: http://www.microsoft.com/downloads/detail s.aspx?familyid=04d26402-3199-48a3- AFA2-2DC0B40A73B6&displaylang=en

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre:

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre: Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A leírás a v5.x modul verziókhoz

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Regisztrációs kérelem küldése

Regisztrációs kérelem küldése Regisztráció kérés küldése a NOVITAX-nak A felhasználói adatok, valamint a Regisztrálandó cégek tábla pontosítása után a főmenü Regisztráció/2. Regisztrációs állomány mentése és beküldése menüpontban a

Részletesebben

Használati útmutató. PNI House IPMAX POE ONE készlet IP térfigyelő kamera

Használati útmutató. PNI House IPMAX POE ONE készlet IP térfigyelő kamera Használati útmutató PNI House IPMAX POE ONE készlet IP térfigyelő kamera 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Főbb jellemzők... 3 2. Használati utasítás......3 3. Szoftver használata......5 4. Ellenőrző megfigyelő kamera

Részletesebben

RUBICON Serial IO kártya

RUBICON Serial IO kártya RUBICON Serial IO kártya Műszaki leírás 1.0 Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361 469 4029 e-mail: info@rubin.hu;

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül

Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül PRESENTATION Valós idejű információk megjelenítése web-alapú SCADA rendszerben Modbus TCP protokollon keresztül LÓRÁNT, Horváth Process Automatika Kft. info@automatika.hu rendszertechnikai felépítése Beépített

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Vendégváró csomag használati tippek

Vendégváró csomag használati tippek Vendégváró csomag használati tippek Tisztelt Ügyfelünk! Örömmel köszöntjük a Telekom Vendégváró csomag előfizetői között! Kérjük, szánjon néhány percet kiadványunkra, melyben hasznos tippeket adunk Önnek

Részletesebben

Központi SQL adatbázis kapcsolat

Központi SQL adatbázis kapcsolat METRI Soft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Thermo-BP Víz, Csőtörés, Elárasztás érzékelő Rendszer

Thermo-BP Víz, Csőtörés, Elárasztás érzékelő Rendszer Thermo-BP Víz, Csőtörés, Elárasztás érzékelő Rendszer Sokszor előfordul az a probléma, hogy a magára hagyott mosógép, mosogatógép vagy bármilyen a vezetékes vízhálózatra csatlakoztatott eszköz csőtörés

Részletesebben

Procontrol Device Detector. Felhasználói leírás

Procontrol Device Detector. Felhasználói leírás Procontrol Device Detector Felhasználói leírás Létrehozás dátuma: 2010.10.26 14:45 1. oldal, összesen: 9 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Ismerkedés a programmal... 4 Készülék lista... 5 Funkció menü...

Részletesebben

PC Connect. Unique ewsletter. program leírás

PC Connect. Unique ewsletter. program leírás PC Connect Unique ewsletter program leírás Tartalomjegyzék Bevezető...- 1 - Előkészületek...- 2 - Alap adatok, alap fájlok...- 2 - A program használata...- 3 - E-mail files...- 3 - Swich text...- 4 - Settings...-

Részletesebben

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás

Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Online Felügyeleti Központ Szolgáltatói Adminisztrátori leírás Egységes Megjelenítő Rendszer Online Felügyeleti Központ (Webes alkalmazói felület) Szolgáltatók részére 1. Használati útmutató és leírás

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az X Window rendszer

Operációs rendszerek. Az X Window rendszer Operációs rendszerek X Windows rendszer Az X Window rendszer Grafikus felhasználói felületet biztosító alkalmazás és a kapcsolódó protokoll 1983-84: a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT, USA).

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi ii iseries: Client Access Express - Mielőtt elkezdi Tartalom Rész 1. Client Access Express - Mielőtt elkezdi.................

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása Felhasználói segédlet v1.1 2017. 02. 15 HU Tartalomjegyzék 1. A HIK-CONNECT szolgáltatásról... 3 2. A HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása (PORT TOVÁBBÍTÁS nélkül)...

Részletesebben

1. Az Android platform bemutatása (Ekler Péter)... 1 1.1. Az Android sikerességének okai... 1 1.2. Az Android platform története... 3 1.3. Android-verziók... 5 1.4. Android Market (Google Play)... 13 1.5.

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW-ról National Instruments (NI) által fejlesztett Grafikus programfejlesztő környezet, méréstechnikai, vezérlési, jelfeldolgozási feladatok

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv Connection Manager - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom A kapcsolatkezelő alkalmazás 3 Használatbavétel 3 A kapcsolatkezelő alkalmazás megnyitása 3 A jelenlegi csatlakozási állapot megtekintése

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

ROUTER beállítás otthon

ROUTER beállítás otthon ROUTER beállítás otthon 1 Tartalom TP LINK router internet kapcsolatának beállítása... 3 WI-FI beállítás... 5 LinkSys router internet kapcsolatának beállítása... 6 WI-FI beállítás... 8 2 TP LINK router

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Tűzfal fogalma Olyan alkalmazás, amellyel egy belső hálózat megvédhető a külső hálózatról (pl. Internet) érkező támadásokkal szemben Vállalati tűzfal Olyan tűzfal, amely

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció.

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció. Ingyenes Mobil helpdesk megoldás A Mobil helpdesk egy olyan androidos felületen futó hibabejelentő, amelynek néhány alapbeállítását megadva saját mobil hibabejelentő rendszere lehet, vagy partnereinek

Részletesebben

WiLARM-MICRO GSM Modul Telepítői Útmutató Verzió: 2.0

WiLARM-MICRO GSM Modul Telepítői Útmutató Verzió: 2.0 Verzió: 2.0 Tartalomjegyzék WiLARM-MICRO... 1... 1 A GSM modul működése, főbb funkciói... 3 A modul részei... 3 Mini USB csatlakozó... 3 Sorkapcsok... 3 Tápellátás... 3 Bemenetek... 3 LEDek... 4 LEDek

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

WLAN router telepítési segédlete

WLAN router telepítési segédlete Annak érdekében, hogy jogosulatlan felhasználóknak a routerhez való hozzáférése elkerülhető legyen, javasoljuk olyan biztonsági mechanizmusok használatát, mint a WEP, WPA vagy azonositó és jelszó beállitása

Részletesebben

Hálózati projektor használati útmutató

Hálózati projektor használati útmutató Hálózati projektor használati útmutató Tartalomjegyzék Előkészületek...3 Projektor csatlakoztatása a számítógéphez...3 Vezetékes kapcsolat... 3 A projektor távvezérlése LAN-on keresztül...5 Támogatott

Részletesebben

Taninform KIR kapcsolat

Taninform KIR kapcsolat Taninform KIR kapcsolat Cél A Taninform KIR adatkapcsolat célja, hogy a mindkét rendszerben megtalálható és tárolt, iskolai adminisztrációval kapcsolatos alapadatokat az intézmények könnyen szinkronban

Részletesebben

italc felhasználói dokumentáció

italc felhasználói dokumentáció ITALC Felhasználói Leírás www.npsh.hu italc felhasználói dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére Védjegyek és Jogi nyilatkozat Copyright Novell, Inc. Minden jog fenntartva. A Novell, és

Részletesebben

NetECG központ Felvétel beküldése mentőautóból, háziorvosi rendelőből a korházba majd vizsgálata Cardiospy-NetECG programmal

NetECG központ Felvétel beküldése mentőautóból, háziorvosi rendelőből a korházba majd vizsgálata Cardiospy-NetECG programmal NetECG központ Felvétel beküldése mentőautóból, háziorvosi rendelőből a korházba majd vizsgálata Cardiospy-NetECG programmal 2013.06.30. Labtech LTD. Tartalomjegyzék 1. Rendszer célja... 1 2. Rendszerkonfiguráció...

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához

Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Tájékoztató az 1.10-es labor használatához Általános leírás A kari nyílt laborban vékony kliens alapú architektúrát alakítottunk ki, ahol egy-két alapvető alkalmazáson kívül (pl.: böngésző, PDF olvasó,

Részletesebben

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft.

Advisor Master. GE Interlogix Magyarország Kft. Aritech A megoldás bármilyen biztonságtechnikai alkalmazásra mérettől és komplexitástól függetlenül az ATS Advisor Master Integrált Biztonságtechnikai rendszer. Néhány alkalmazási példa: Kisebb üzletek

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben