Internet Protokollok Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Internet Protokollok Bevezetés"

Átírás

1 Internet Protokollok Bevezetés Vajda Tamás elérhetőség: Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Számítógép hálózatok

2 Követelmény és értékelési rendszer 50% labor jegy + 50% elméleti jegy. Mind a 2-ből meg kell legyen a minimum az 5-s Elméleti jegy: Jelenlét a kurzuson nem kötelező de az elméleti jegy 10% adja. Lesznek parciális vizsgák ezek adják az elméleti jegyet. Lesznek extra pontszerzési lehetőségek amelyeket a kurzus előrehal adtával ismertetek. Mindenki aki bármilyen érdekes sztorit kap egy témakörhöz az kap egy + jegyet a parciálisához. Ha ketten ugyan azt a sztorit kapják akkor azé a pont aki előbb beküldte. Az elöző kurzus témájából kérdések megfogalmazása és válaszok kidolgozása Aki nincs megelégedve a parciálisokon összehozott jeggyel az vizsgaidőszakban javíthat a teljes anyagból. Laborjegy megszerzésének mikéntjét a kollegám ismerteti. Az extra kurikurális tevékenységet plusz pontokkal ösztönzöm kikötés kapcsolódjon a tárgyhoz és teljesen önálló legyen!!!!

3 Az internet története

4 Mi az INTERNET?

5 Az Internet fogalma Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely különböző rendszerű számítógéphálózatok (Autonom Rendszerek) milliói között egy egységes hálózati társalgási nyelv - az Internet Protokoll (IP) - segítségével kommunikációt tesz lehetővé.

6 Az internet fogalma másképp Hálózatok közössége, hálózatok hálózata Hatalmas rendszer, mely számítógép-hálózatokat fog össze TCP/IP adatátviteli protokoll szerint működik

7 Az internet egy ábrázolása (Wikipédia)

8 Az Internet története A kezdetek október 4-én olyan esemény történt, amely megváltoztatta a világot: a Szovjetunió sikeresen Föld körüli pályára állította az első műholdat. A Szputnyik-1 sikere az egész világot sokkolta, főleg az Amerikai Egyesült Államokat, akinek folyamatban volt a saját műholdprogramja, csak még kilövés nélkül.

9 ARPA Az Egyesült Államok kormánya válaszul egy esetlegesen bekövetkezhető nukleáris háború következményeinek elkerülése érdekében a Pentagon fennhatósága alatt a következő évben létrehozza 1958(1957?) ben az ARPA-t. (Advanced Research Projects Agency) Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségét a tudományos technikai eredmények katonai célú felhasználásának előmozdítására.

10 Kommunikáció atomcsapás után Az USA-ban kubai rakétaválság miatt megerősödő atomháborús félelmek miatt szükségessé vált: A kommunikációs hálózatok biztonságossá tétele RAND Corporation felismerte, hogy Amerikának egy olyan vezérlő-szabályozó hálózatra volna szüksége, amely atomtámadás esetén sem válik

11 A 60 évek hálózatai - vonalkapcsolt hálózatok Felügyeleti központ tartozott hozzájuk Az több független gyártó különböző koncepciók Felhasználói szintjük alacsony, és különböző volt

12 Az internet története Története az USA-ban kezdődött az 1960-as években Eredetileg megfogalmazott cél: egy olyan hálózat létrehozása, amelynek a csomópontjai egy esetleges atomtámadás esetén is fenn tudják tartani egymással a kapcsolatot Amerika minden körülmények között szervezett maradjon

13 Megoldás Decentralizáció Nincs egyetlen kitüntetett központ A csomópontok egyenrangúak

14 Az ötlet Paul Baran vezérkari tiszttől származik (1964) a hálózatot mindenkor megbízhatatlannak kell tételezni A hálózat minden egyes csomópontja a többivel egyenlő értékű, így önálló jogon alkothat, küldhet és fogadhat üzeneteket. Maguk az üzenetek csomagokra oszlanak, és minden egyes csomagnak külön címe van. Minden csomag egy adott forráscsomópontnál indul, és egy adott célcsomópontnál ér véget, máskülönben teljesen egyéni utakon tekergőzhet végig a hálózaton.

15 Máskép megfogalmazva A hálózatok (telefon)központoktól mentesek legyenek A továbbított üzenetek csomagokra tagolva haladjanak A csomagok eltérő útvonalon juthassanak el a címzetthez A hostok (gazdagépek) több csatornát használhassanak a kommunikációhoz Ne a hálózatok végezzék el az adatok kódolását

16 ARPA-DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) Elképzeléseik szerint a hálózati csomópontokat - akkori mércével mérve - nagy sebességű számítógépek alkották, melyek egy masszív hálózattal voltak összekapcsolva Kidolgoztak egy többközpontú, csomagkapcsolt hálózati kommunikációs rendszert (az NCP protokollt), mely a mai TCP/IP szabvány ősének tekinthető.

17 Első kísérleti hálózatok National Physical Laboratory 1968 (Nagy-britanniai Országos Fizikai Laboratórium) UCLA 1969 (University of California, Los Angeles) MIT 1969 (Massachusetts Institute of Technology)

18 Az ARPANET 1962 Az ARPANET-hez vezető kutatási program kezdete (DARPA) 1966 Első tervek megjelenése 1969 ARPANET (Advanced Research Project Agency Network) Első kísérleti, csomagkapcsolt hálózat Teszthálózat, kutatói hálózat Kezdetben négy csomópont

19 ARPANet 1969 A 4 csomópont: UCLA (University of California at Los Angeles) SRI (Stanford Research Institute) UCSB (University of California at Santa Barbara) University of Utah 1971-re 15 csomópont 1972-re 37 csomópont ARPANET-nek köszönhetően a tudósok és kutatók a távolból is megoszthatták egymással számítógépes eredményeiket.

20 A Web történetének főbb állomásai október 29. Az első adatcsomag átvonult a hálózaton. Len Kleinrock összekapcsolt két kutatóintézetben lévő számítógépet telefonkapcsolat segítségével. A UCLA-ból induló Log szóra a Stanford Research Institute In szóval válaszolt volna. A rendszer az utolsó betű elküldésénél összeomlott. Az újabb kísérlet már sikeres volt, de mégis az első elküldött szó az LO volt.

21

22 1969 ARPANET születése. 4 összekapcsolt csomoponttal: UCLA,SRI,UCSB, U. of Utah Charley Kline from UCLA sent 1 st packet. Az első RFC by Steve Crocker.

23 1970 RFC -ket Jon Postel (az RFCszerkesztő) tartja karban. ARPANET - NCP (Network Control Protocol), végponttól végpontig protokoll

24 csomópont csatlakozik. Ray Tomlinson a BBN (Bolt, Beranek and Newman cégtől) feltalálja a levelező programot.

25 válatasztja Ray Tomlinson hogy elkülönítse a felhasználó azonosítót a hoszt névtől Az első számítógép-számítógép chat program az UCLA-n.

26 Az vagy a kukac 1971 Első üzenet Ray Tomlinson jel az ban

27 1973 Bob Metcalfe's (Harvard PhD Tézise) Ethernet feltalálása Az első nemzetközi kapcsolat az APRANET-hez (Anglia és Norvégia)

28 1974

29 1974 Vint Cerf és Bob Kahn megalkotja a TCP (Transmission Control Protocol).

30 TCP (Transmission Control Protocol) Az APRANET protokollja nem rendelkezett vonalhibák elleni védelemmel, ezért csomagvesztés esetén a protokoll lefagyott Új protokoll kellett >> TCP A tervezés alapjai: Minden hálózat önálló A hálózat nem törődik vele, hogy a csomag célba ér vagy sem, ennek felügyelete a végrendszer feladata, szükség esetén a forrás úgyis újraküldi A hálózatok fekete dobozokon keresztül csatlakoznak egymáshoz (később: gateway, majd router) A hálózatban nincs globális szintű ellenőrzés

31 1975 Steve Walker Létrehozza az első levelező listát

32 1976 Queen Elizabeth II elküldte az első levelét. Legalább olyan fontos dátum mint amikor te elküldted az első leveled

33 1978 TCP két részre bontják TCP és IP.

34 TCP/IP A TCP-nek a datagramos változatát nem hozták létre A protokoll használható volt fájlátvitelre és távoli bejelentkezésre, de nem volt képes kezelni pl. a beszédátvitelt (ami nem igényli az elveszített csomagok ismétlését) Datagramok esetében a csomagok továbbítására két protokoll alkalmaznak, a TCP és az IP-t A TCP végzi az üzenetek datagramokra darabolását, míg a másik oldalon az összerakást Az IP (Internet Protocol) az egyedi datagramok továbbításáért felelős

35 1979 3Com céget megalapítja Bob Metcalfe.

36 1981 BITNET (Because It s Time NETwork) hálózat létrejötte.

37 1982 DCA (Defense Communication Agency) és az ARPA a TCP/IP protokollkészletet az ARPANET elfogadott protokolljává minősítette. Ez az Internet kezdete!!!

38 1983 Az NCP protokollt a teljes ARPANET hálózaton felváltotta a TCP/IP. Több mint 200 csomóponti gép és több száz hoszt már stabil és sikeres volt. Ekkor az ARPA átadta a hálózat irányítását a DCA-nak, aki első lépésként leválasztotta a katonai részt és külön alhálózatot hozott létre MILNET néven..

39 1983 június Megszületik a DNS Paul Mockapetris az egyike a rendszer alapítóinak Nem számokat kell egy-egy oldal eléréséhez megadnunk (pl ), hanem természetes nyelven értelmezhető címeket (pl. Létrehozták a tartományelnevezésű rendszert. A hálózatba beállított (DNS)szerverek végezték a címfordítást.

40 1984 NSF (Nemzeti Kutatási Alap) NSFNET: Hat szuperszámítógépnek gerinchálózatot épített ki. A gépekhez mikroszámítógépek kapcsolódtak (fuzzball), amiket 56 kb/s bérelt telefonvonalak kötötték össze. Ez volt az első TCP/IP nyelven beszélő nagykiterjedésű hálózat Bevezetik a DNS (Domain Name System).

41 1985 Az ARPANET és a NSFNET összekapcsolásával a felhasználók száma exponenciálisan kezdett növekedni.

42 1986 Megalakult az IETF (Internet Engineering Task Force ). Létrehozták a NNTP (Network News Transfer Protocol ).

43 1987 > 10,000 hoszt.

44 1988 Az első féreg az Interneten Worm szerző Morris. Megalakult a CERT (Computer Emergency Response Team). Létrehozták az IRC-t.

45 1989 > 100,000 hoszt

46 1990 Megszűnt az ARPANET. AOL, CompuServe - dial-up szolgáltatás.

47 1990. december 25. A web történelmének legelső mérföldköve a saját születése. (World Wide Wonder) Tim-Berners Lee és Robert Cailliau létrehozták az első Web-tartalmat: a CERN telefonjegyzékét.

48 1991 Tim Berners-Lee a CERN-től megalkotja a WWW-t. Linus Torvalds megalkotja a Linux-ot.

49 1992 > 1,000,000 hoszt. Létrejött az MBONE ("multicast backbone").

50 1993 Network Solution, Inc - domain név regisztrációs szolgáltatás. Létrejütt a Mosaic web böngésző.

51 1993 március 15. Az első grafikus böngésző megszületése Letölthető XWindows alá. Később ez volt az alapja a Netscape böngészőnek. A forrást a Microsoft is felhasználta az Internet Explorer 1.0-hoz. Ezzel elkezdődött a hatalmas böngészőháború

52 1994 NSFNET átalakították kereskedelmi hálózattá. Online áruház. Online pizza rendelés.

53 1994. februárja Megjelenik a későbbi Yahoo! néven ismert könyvjelző lista az interneten. Jerry Yang Számos kisebb keresőnek ez jelentette a végét. Egyedüli rivális a Google. David Filo

54 1995 NSFNET visszaalakítják kutató hálózattá. Netscape. Win95. Bob Metcalfe megjósolja az Internet összeomlását.

55 1995 július 16. Az Amazon.com megnyitotta kapuit. Számos történet látott napvilágot, hogyan született meg az üzleti terv. Jeff Bezos alapító Egy átalakított garázsból indult a Washingtoni Bellevueban januártól kezdett az oldal profitot termelni.

56 1995. augusztus 9. A Netscape nyilvánossá válik (a vállalat részvényei óriásit ugranak felfelé) Megalapozva a 2000-es dot.com katasztrófát Mindenki az Internetes cégekbe fektetett a nagy profit reményében.

57 1995. szeptember 3. Befejeződik az első ebay árverés. Kerti vásár helyett, internetes zsibvásár. Sokszor bizalom alapján működik.

58 1995. szeptember 7. A Google Inc. alapjai ig Larry kollégiumi szobájában adatközpont Larry Page és Sergey Brin júniusában az Oxford English Dictionary hozzáadta a Google kifejezést a szótárához

59 1995. október 24. Craig Newmark közzéteszi a apróhirdetés listáját Később Craigslist.org néven nőtte ki magát, majd több ország indított hasonló apróhirdetés oldalt.

60 1996 Böngésző háború (Netscape vs. IE). tv.com eladják CNETnek $15,000.

61 1998 2M domain nevet regisztráltak. Compaq megvásárolja az altavista.com-t $3.3M. Google mehűgalapítása. Jon Postel (RFC-editor) meghal. Internet2 csoport: Óriásvállalatok egy csoportja, amely amerikai kormányzati segítséggel nekifogott az Internet drasztikus felgyorsításának

62 1999 Első online bankolás. business.com eladják $7.5B Napster megjelenik. Al Gore feltalálja az Internetet???

63 2000 Millennium hiba. Dotcom dotgone. Clinton első webközvetítése. A világháló egyre olcsóbbá és elérhetőbbé válik

64 2001 Wikipedia megalakul.

65 2002 Myspace megalakul. ISDN, ADSL térhódítása

66 2003 Facebook megalakul.

67 2005 Vint Cerf csatlakozika a Googlehez.

68 2006 > 439M hoszt. 10 számítógép kapcsolódik az Internet-hez másodpercenként.

69 Bibliográfia Az Internet története Idővonal Growth.ppt Al Gore invented the Internet? Ki kezeli az Internetet?

Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük.

Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük. Hálózat Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük. Az hálózatok kiterjedés szerinti csoportosításánál az Internetet a Globális hálózatok közé soroltuk. Az Internet története

Részletesebben

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell A nyolcvanas években a személyi számítógépek (PC) robbanásszeren kezdtek elterjedni, de már az első számítógépek megjelenése után

Részletesebben

Az Internet története -40 éves az email. BeleznayPéter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 FastLane Cisco LearningSolutionPartner

Az Internet története -40 éves az email. BeleznayPéter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 FastLane Cisco LearningSolutionPartner Az Internet története -40 éves az email BeleznayPéter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 FastLane Cisco LearningSolutionPartner A második hullám Bill Gates Steve Jobs Jeff Bezos Larry Page és Sergey

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1.

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1. SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1. Mérnök-informatikus szak, BSc, 4. félév 2013/14 2.félév 2013.február 11. Budapest Dr. Simon Vilmos docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme.hu

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Az email 40 éves története. Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner

Az email 40 éves története. Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner Az email 40 éves története Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner Történelmi előzmény 1957. október 4. A Szovjetunió fellövi az első Szputynik-ot,

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Az Internet, mint infrastruktúra Hálózati történelem 1962 Paul Baran RAND csomagkapcsolt katonai hálózat terve 1969 Bell Labs UNIX 1969 ARPANet m!ködni kezd University

Részletesebben

Harmadik gyak. Hálózatok, Internet

Harmadik gyak. Hálózatok, Internet Harmadik gyak Hálózatok, Internet Hálózatok kialakulásának okai: Erőforrás-megosztás Nagyobb megbízhatóság Takarékosság Skálázhatóság Hatékony kommunikációs eszköz Hálózatok fajtái Lokális hálózat (Local

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják.

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják. I n t e r n e t k i f e j e z é s e k adat (data) Valamilyen különleges célból, gyakran speciális alakban elıkészített információ. Számítógépen tárolható és feldolgozható számok és betők. adatbázis (database)

Részletesebben

Az Internet kezdetei szovjet Szputnyik válasz USA részéről: ARPA projekt Védelmi Minisztérium (Department of Defense) Kleinrock Első tud

Az Internet kezdetei szovjet Szputnyik válasz USA részéről: ARPA projekt Védelmi Minisztérium (Department of Defense) Kleinrock Első tud lab alapú távközlés Vitt3003 Csütörtök 8-10, Péntek 10-12 Baumann Ferenc baumann@tmit.bme.hu Tel.: 463 2402 I. ép B229 (Dr Bíró József, Kún Gergely) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK MIT NEVEZÜNK SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATNAK? Egymással összekapcsolt számítógépek és a hozzájuk kapcsolódó perifériák, valamint a gépeken futó hálózati szoftverek együttese. A hálózat elemei:

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Tematika A web története Kliens-szerver modell Web alapismeretek Fejlesztési eszközök. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda

Tematika A web története Kliens-szerver modell Web alapismeretek Fejlesztési eszközök. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda Web programozás - 1.Előadás Pál László Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda 2012-2013 tanév, II. Félév Tartalom 1 Tematika 2 A web története 3 Kliens-szerver modell 4 Web alapismeretek

Részletesebben

Interface Message Processors (IMP)

Interface Message Processors (IMP) lab alapú távközlés Vitt3003 Csütörtök 8-10, Péntek 10-12 Baumann Ferenc baumann@tmit.bme.hu Tel.: 463 2402 I. ép B229 (Dr Bíró József, Kún Gergely) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

GNU/Linux hálózat beállítása 1.0.0 A Mithrandir Kft. nyelvi ellenőrzésével

GNU/Linux hálózat beállítása 1.0.0 A Mithrandir Kft. nyelvi ellenőrzésével GNU/Linux hálózat beállítása 1.0.0 A Mithrandir Kft. nyelvi ellenőrzésével Balsai Péter Kósa Attila 2002. június 19. Copyright c 2001-2002 Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete E közlemény felhatalmazást

Részletesebben

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK....... 1 I. Számítógépes hálózatok............ 1 A hálózat fogalma.................. 1 A hálózat alkalmazásának céljai...... 1 II. Az Internet.......................

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

5. Hálózati példák. 5.1. Az Internet

5. Hálózati példák. 5.1. Az Internet 5. Hálózati példák A következő szakaszban néhány példán keresztül mutatjuk be a számítógép-hálózatok sokszínűségét. Első példánk az internet lesz, amely valószínűleg a világ legismertebb hálózata. Majd

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2013

Számítógépes Hálózatok 2013 Számítógépes Hálózatok 2013 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/1314bsc/ Előadás Kedd 12:00-14:00 óra, hely: 0.821 Bolyai terem

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

I. Az internet alapjai

I. Az internet alapjai I. Az internet alapjai Az Internet kialakulása, működése Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat Ez a különböző rendszerű számítógép-hálózatok ezrei között teremt kapcsolatot. Ahhoz, hogy ez működjön,

Részletesebben

Az Internet alkalmazási lehetőségei az oktatásban 1. BEVEZETÉS

Az Internet alkalmazási lehetőségei az oktatásban 1. BEVEZETÉS 1. BEVEZETÉS A számítógépek, a számítástechnika, a telekommunikáció rohamos fejlődése következtében a mindennapi életben is egyre inkább elterjedtté vált az informatika, az Internet széleskörű alkalmazása.

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Bevezetés. Web-oldal

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Bevezetés. Web-oldal Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/07nwi/ Számítógépes Hálózatok 2007 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Csütörtök, 14:00-16:00 óra, hely: Bolyai terem (Déli

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Bevezetés. Web-oldal

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Bevezetés. Web-oldal Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/0708nwi/ Számítógépes Hálózatok 2007 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Szerda, 16:00-18:00 óra, hely: Bolyai terem (Déli

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2007

Számítógépes Hálózatok 2007 Számítógépes Hálózatok 2007 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/0708nwi/ Előadás Szerda, 16:00-18:00 óra, hely: Bolyai terem (Déli

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2007

Számítógépes Hálózatok 2007 Számítógépes Hálózatok 2007 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/07nwi/ Előadás Csütörtök, 14:00-16:00 óra, hely: Bolyai terem

Részletesebben

Internet az informáci

Internet az informáci Internet az informáci ciós s társadalom t előfut futára és s hajtóereje Dr. Bakonyi Péter c. docens 2/19/2008 Internet 1 Mi is az Internet Az Internet története A TCP/IP protokoll Domain name rendszer

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2012

Számítógépes Hálózatok 2012 Számítógépes Hálózatok 2012 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/12nwbsc/ Előadás Kedd 16:00-17:30 óra, hely: -1.85 Harmónia terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/12nwbsc/ Számítógépes Hálózatok 2012 Előadás Kedd 16:00-17:30 óra, hely: -1.85 Harmónia terem 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek

Részletesebben

Organizáció Számítógépes Hálózatok Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Vizsga Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés

Organizáció Számítógépes Hálózatok Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Vizsga Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/13bsc/ Számítógépes Hálózatok 2013 Előadás Kedd 16:00-18:00 óra, hely: 0.821 Bolyai terem 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Beadandó

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2012

Számítógépes Hálózatok 2012 Számítógépes Hálózatok 2012 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/1213bsc/ Előadás Kedd 16:00-18:00 óra, hely: 0.821 Bolyai terem

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat IP-címzés Somogyi Viktor, Jánki Zoltán Richárd S z e g e d i

Részletesebben

Avasi Gimnázium. Hálózati kommunikáció: Internet

Avasi Gimnázium. Hálózati kommunikáció: Internet Avasi Gimnázium Hálózati kommunikáció: Internet A hálózat fogalma Az informatikai hálózatok jól kezelhető matematikai modelljei a gráfok: a kapcsoló berendezéseket, útvonalválasztókat, automatákat, számítógépeket

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

AST_v3\ 1.4.3. 1.5.1.

AST_v3\ 1.4.3. 1.5.1. AST_v3\ 1.4.3. 1.5.1. Az általunk részletesen tárgyalt modell Az OSI és a TCP/IP hivatkozási modell egyike sem közvetlenül modellezi a valóságban is megvalósítható, megvalósítandó hálózatot, hiszen mindkettő

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2008

Számítógépes Hálózatok 2008 Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/09nwi/ Előadás Szerda, 17:45-19:15 óra, hely: 0-804 Lóczy Lajos

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2008

Számítógépes Hálózatok 2008 Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.)

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) RAFFAELLO: Athéni iskola, Platón és Arisztotelész 1 Neumann János (1903 1957) Neumann elvek: -teljesen elektronikus számítógép

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Ajánlott irodalom http://irh.inf.unideb.hu/user/almasi/halozat.p df Számítógép Hálózatok, Andrew S. Tanenbaum A hálózatok előnyei, csoportosítási szempontjai Számítógép-hálózat:

Részletesebben

TDK dolgozat. Fekete Dóra MSc

TDK dolgozat. Fekete Dóra MSc TDK dolgozat Fekete Dóra MSc 2012 A Motowell Online System fejlesztési lehetőségei Improving possibilities of Motowell Online System Kézirat lezárása: 2012.11.12. 1 Fekete Dóra - Rezümé Gazdaságtudományi

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok 28.Tétel Az Internet Felépítése: Megjegyzés [M1]: Ábra Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Internet az információs társadalom előfutára és hajtóereje Dr. Bakonyi Péter c. docens

Internet az információs társadalom előfutára és hajtóereje Dr. Bakonyi Péter c. docens Internet az információs társadalom előfutára és hajtóereje Dr. Bakonyi Péter c. docens 1/24/2011 Internet 1 Tartalom Mi is az Internet Az Internet története A TCP/IP protokoll Domain name rendszer Az üzleti

Részletesebben

Tartalom. Mi is az az Internet? Az Internet története. Mi is az az Internet? Az Internet története - előzmények

Tartalom. Mi is az az Internet? Az Internet története. Mi is az az Internet? Az Internet története - előzmények Internet az információs társadalom előfutára és hajtóereje Dr. Bakonyi Péter c. docens Mi is az Internet Az Internet története A TCP/IP protokoll Domain name rendszer Az üzleti Internet Tartalom Az Internet

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2013. szeptember 11. Jó hír Jó hír Java lesz! Tárgyismertet Elérhet ségek: Kovács Kristóf: kkovacs@math.bme.hu Rimay Zoé: zrimay@math.bme.hu, Követelmények: Év végi beadandó (facebook):

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem Andrew S.Tanenbaum Számítógéphálózatok Második, bővített, átdolgozott kiadás Panem A mű eredeti címe: Computer Networks. Fourth Edition. Copyright 2003, 1996 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

INFORMATIKA E42-101 I. előadás Facskó Ferenc egyetemi adjunktus Adat Információ Adat: a világ állapotát leíró jel Információ: adat értelmezési környezetben (dimenzió, viszonyítás) Tudás: felhalmozott,

Részletesebben

applikációs protokollok

applikációs protokollok Applikációs protokollok Hálózati szolgáltatások 2. applikációs protokollok: HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, POP3, IMAP, SMTP Informatikus (rendszerinformatikus) Az OSI modell viszony-, megjelenítési és alkalmazási

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés

Organizáció. Számítógépes Hálózatok Vizsga. Gyakorlati jegy: Folyamatos számonkérés Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/1112nwbsc/ Számítógépes Hálózatok 2011 Elıadás Kedd 10:00-12:00 óra, hely: -1.85 Harmónia terem 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok 2011

Számítógépes Hálózatok 2011 Számítógépes Hálózatok 2011 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/11nwe/ Elıadás Szerda, 16:00-17:30:00 óra, hely: 0-820 Hunfalvy

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

Ellenőrző kérdések a ZH témaköréből

Ellenőrző kérdések a ZH témaköréből Ellenőrző kérdések a ZH témaköréből Bevezetés 1. Számítógép hálózatok definíciója, jelentősége, néhány tipikus alkalmazása. Def.: számítógépek összekapcsolt rendszere, amelyet valamilyen speciális cél

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

Jövő Internet Az innováció motorja a XXI. században

Jövő Internet Az innováció motorja a XXI. században Jövő Internet Az innováció motorja a XXI. században Németh Vilmos Nemzeti Innovációs Hivatal 1. Magyar Jövő Internet Konferencia Budapest, 2014. október 17. A kezdetek ARPANET 1969 Az Internet ma TCP/IP

Részletesebben

Hálózatba kapcsolt erőforrás platformok és alkalmazásaik. Simon Csaba, Maliosz Markosz TMIT 2017

Hálózatba kapcsolt erőforrás platformok és alkalmazásaik. Simon Csaba, Maliosz Markosz TMIT 2017 Hálózatba kapcsolt erőforrás platformok és alkalmazásaik Simon Csaba, Maliosz Markosz TMIT 2017 P2P 3 Mi a P2P? P2P - napjaink egyik legforróbb témája Alkalmazások Kazaa minden idők legtöbbször letöltött

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Készítette Borbola Péter EGY KIS IDÉZET A kereskedelem a hálón kezdetben lehet,hogy veszteséges lesz, de biztosan azzá fog válni, ha nem kerül oda! Esther Dyson TÉMAKÖRÖK, TARTALOM

Részletesebben

{simplecaddy code=1005}

{simplecaddy code=1005} {simplecaddy code=1005} Könyvünk célja, hogy az Internetről és annak használatáról olyan általános ismeretanyagot adjon, melynek segítségével bárki tudja majd használni a hálózatot és szolgáltatásait.

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 2. gyakorlat Wireshark Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t

Részletesebben

Hálózati projektor használati útmutató

Hálózati projektor használati útmutató Hálózati projektor használati útmutató Tartalomjegyzék Előkészületek...3 Projektor csatlakoztatása a számítógéphez...3 Vezetékes kapcsolat... 3 A projektor távvezérlése LAN-on keresztül...5 Támogatott

Részletesebben

Az internet kialakulása

Az internet kialakulása Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elõdjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és a fejlesztõ intézmény

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek. Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet. Opennetworks Kft. ÁSZF 2015. szeptember 1.

INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek. Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet. Opennetworks Kft. ÁSZF 2015. szeptember 1. INTERNET SZOLGÁLTATÁS Műszaki Feltételek Érvényes 2015. 09. 01- től visszavonásig ÁSZF 4. sz. melléklet oldal 1 A SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA Internethozzáférés- szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési

Részletesebben

Hálózati alapfogalmak

Hálózati alapfogalmak Hálózati ismeretek Hálózati alapfogalmak tárgyak vagy emberek összekapcsolásából létrejövő, bonyolult rendszer mindenütt találhatók, még az emberi szervezetben is (idegrendszer, érrendszer) fajtái: kommunikációs

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását 1 I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását A Biblia egyes nehezebben érthetı helyeihez főzött magyarázatok a szkholia-k. 360 körül Szt. Athanasziosz

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE

AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE Martos Balázs NJSZT Informatikatörténeti Fórum, 2017.03.31. FONTOSABB NEMZETKÖZI ESEMÉNYEK AZ AKADÉMIAI INTERNET SZFÉRÁBAN 1986 Az Internet megjelenik az

Részletesebben

Internet. Az internetről általában. Dr. Kallós Gábor 2008-2009. Az internet története. Internet áttekintés. Internet történelem. Internet történelem

Internet. Az internetről általában. Dr. Kallós Gábor 2008-2009. Az internet története. Internet áttekintés. Internet történelem. Internet történelem Internet áttekintés Internet Dr. Kallós Gábor 2008-2009. Az internetről általában Az internet egy egész világot körülölelő hatalmas rendszer, amely számítógép-hálózatokat fog össze Az internet sokféle

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE

A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE Martos Balázs Networkshop 2016 FONTOSABB NEMZETKÖZI ESEMÉNYEK AZ AKADÉMIAI SZFÉRÁBAN 1986 Az Internet megjelenik az USA akadémiai intézményeiben

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis 150Mbps, vezeték nélküli, kültéri, N hozzáférési pont Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típus szám: WF2301 A csomagolás tartalma *WF2301 *PoE adapter *Gyors üzembe helyezési kézikönyv LED-ek LED Állapot

Részletesebben

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps).

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Adatátviteli sebesség: Digitális hálózatokat az átviteli sebességükkel az idıegység alatt átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Sávszélesség:

Részletesebben