Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hálózat. Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük."

Átírás

1

2 Hálózat Az egymással kapcsolatban lévő számítógépek rendszerét hálózatnak nevezzük. Az hálózatok kiterjedés szerinti csoportosításánál az Internetet a Globális hálózatok közé soroltuk.

3 Az Internet története A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Az Egyesült Államok kormánya létrehozza az ARPA-t (Advanced Research Projects Agency). Ez az ügynökség a tudományos technikai eredmények katonai célú felhasználására jött létre Megalkotják az első ARPANET tervet.

4 1969

5 1970

6 1971

7 Kukac / At Emoticon

8 1972 Tomlinson bevezeti jel használatát az elektronikus levelek címzésében. Larry Roberts megírja az első management programot, amely lehetővé teszi a ma is jól ismert funkciók használatát: fogadás, küldés, válasz, továbbítás Létrejön az első nemzetközi kapcsolat az ARPANET-tel: sikerül elérni a University College of London-t Kevin MacKenzie április 12-én javasolja, hogy a levelezésben használjuk a hangulatot kifejező jelezéseket, emoticon-okat.

9 1980

10 1982 Létrejön a Transmission Control Protocol (TCP) valamint az Internet Protocol (IP) szabvány. Az APRANET hálózat csomagkapcsolt adatátvitelt használt. Az adatokat részekre, bontják és ezeket az adó és a vevő között több lehetséges úton is továbbítják. A TCP szabvány felelős az üzenetek feldarabolásáért, illetve a fogadónál helyes sorrendben történő egybeszerkesztéséért. Az IP végzi a csomagok címzését, és gondoskodik a címzetthez való eljuttatásukról.

11 1988 Jarkko Oikarinen kifejleszti az Internet Relay Chat-et (IRC).

12 1989 A hostok, a weboldalakat tároló számítógépek száma átlépi a 100 ezret Az NSFNET-en keresztül Magyarország csatlakozik az Internethez. Megszületik a Gopher, a világ első keresőrendszere a hálózaton. World Wide Web (www) 1992 A hostok száma eléri az egymilliót. Jean Armour Polly leírja a kifejezést: Szörfözni az Interneten.

13 1992 A Mosaic kereső forradalmasítja az internethasználatot.

14 1997 Kitör a böngésző-háború, amelynek két fő harcosa a Netscape és a Microsoft Egy amerikai bíróság kimondja, hogy a domain nevek a kereskedelmi védjegyekhez hasonlóan vagyont jelentenek. Megkezdődik az MP3 forradalom Mindenki a nemzeti nyelvnek megfelelő módon írhatja le domain nevét.

15 2002 Magyarországon is elismerik az internetes levéltitkot, s bűncselekménnyé nyilvánították a hackelést A levélforgalomban a spam mennyisége felülmúlja a legális küldeményekét. Spam: Szemét, kéretlen üzenetek, reklámlevelek. A férgek, vírusok és más elektronikus kártevők elárasztották az internetet, a számítógép-felhasználókat kemény védekezésre kényszerítve. Az iraki háború fejleményei miatt elszaporodnak az interneten a terrorista-site-ok.

16 2004 Széles körben elterjednek a fájlcserélő rendszerek fizetős és így legális változatai. A digitális fotózás forradalma az interneten is jelentős változásokat hoz: a tároláshoz, a feldolgozáshoz és a tartalom szétosztásához minden segítség elérhető a hálózaton. A hostok száma megközelíti a 300 milliót.

17 IP cím Domain név www Hypertext Internetszolgáltató Sávszélesség Netikett URL Fontos fogalmak

18 A gépek azonosítása Az internet olyan hálózat, amelynek nincs egyetlen kitüntetett gépe,tehát néhány szerver meghibásodása esetén is működik Az internetre kapcsolódó számítógépeket IP cím alapján azonosítjuk. Az IP cím: négy egybájtos számot tartalmazó jelzés az Interneten a számítógépek azonosítására. Ezek a számok 0 és 255 közé eshetnek. PL:

19 Domain név Az internet használatakor tudnunk kell, hogy melyik gépről szeretnénk pl.: megnézni egy képet vagy egy dokumentumot. Ismerni kell a gép IP címét vagy a domain nevét. A domain név tartalmazza a gép nevét, a gépet tartalmazó alhálózatot és a hálózati tartományt. Az egyes részeket ponttal választjuk el egymástól. Ez az a cím, amit legtöbbször a www. karaktersorozat után írunk a böngésző címsávjába. Server.iskola.sulinet.hu A hálózati tartományok jelölhetnek országokat (hu, fr, de), kereskedelmi cégeket (com), oktatási intézményeket (edu) stb.

20 Web www: World Wide Web, röviden web, az Interneten elérhetõ weblapok összessége. Olyan hálózati rendszer, amely hipertext kapcsolatokat használ ben fejlesztették ki. Hypertext: Olyan dokumentum, mely szöveget, képet, grafikát stb. tartalmaz. A dokumentumban elhelyezhetők olyan kapcsolók (linkek), melyek a dokumentum más részeire, vagy más dokumentumokhoz vezérelnek. A weben előhívott információs állományokat a hipertextekkel jelölt csatolások (linkek) kötik össze más dokumentumokkal.

21 Kapcsolatunk az Internettel Az internetszolgáltatók olyan társaságok, akik szerverei közvetlenül kapcsolatban állnak az Internettel. Előfizetés ellenében a mi gépünk is az Internet részévé válik általuk. A felhasználók telefon, - ISDN vagy kábel modemmel létesítenek kapcsolatot a szerverrel. Sávszélesség: Az adatátviteli csatorna átviteli kapacitása bps -ben mérve.

22 Netikett: Az Internet használata során be kell tartanunk a szokáson alapuló szabályokat, amit Netikettnek (hálózati etikettnek) is nevezünk. URL (Uniform Resource Locator). Az Interneten található információk helyének és típusának pontos beazonosítására szolgáló meghatározás. Részei: Protokoll jelölés Domain név Útvonalleírás és állománynév Pl.:

23 Az Internet szolgáltatásai Elektronikus levelezés Adatállományok átvitele (FTP) Valós idejű (on-line beszélgetés), IRC World Wide Web (böngésző segítségével)

24 Elektronikus levelezés A számítógépen előállított leveleinket a hálózaton keresztül továbbíthatjuk a címzettnek. Az sem baj, ha a címzett nincs éppen a számítógépnél, levelünket bármikor elolvashatja. A levélhez bármilyen állományt mellékelhetünk.

25 FTP File Transfer Protocol, ami lehetővé teszi, hogy a távoli számítógép és a saját gépünk között állományokat másolhassunk, továbbá, hogy a távoli gépen fájl- és könyvtárműveleteket hajtsunk végre (természetesen csak akkor, ha van hozzá jogosultságunk)

26 IRC Valós idejű (on-line) beszélgetést biztosít az IRC (Internet Relay Chat) nevű szolgáltatás. Ebben az esetben két vagy több ember írásban beszélgethet egymással. AZ IRC szervereken különböző témákban folyik a társalgás.

27 World Wide Web Multimédiás anyagok (szöveg, kép, mozgógép, hang) elérésére nyújt lehetőséget. Ezeket a dokumentumokat (weblapokat), amelyeket webszervereken helyeznek el, böngészőprogramok segítségével tekinthetünk meg.

28 NETSCAPE

29 INTERNET EXPLORER 4.0

30 MOZILLA

31 MOZILLA FIREFOX

32 SAFARI

33 KONQUEROR

34 OPERA

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

I. Az internet alapjai

I. Az internet alapjai I. Az internet alapjai Az Internet kialakulása, működése Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat Ez a különböző rendszerű számítógép-hálózatok ezrei között teremt kapcsolatot. Ahhoz, hogy ez működjön,

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Hálózati ismeretek Számítógép hálózatok Ha két vagy több számítógépet adatátvitel szempontjából összekapcsolunk számítógép hálózatot kapunk. Előnyei: 1. erőforrások megosztásának lehetősége (pl. többen

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Az internet kialakulása

Az internet kialakulása Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elõdjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és a fejlesztõ intézmény

Részletesebben

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását 1 I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását A Biblia egyes nehezebben érthetı helyeihez főzött magyarázatok a szkholia-k. 360 körül Szt. Athanasziosz

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják.

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják. I n t e r n e t k i f e j e z é s e k adat (data) Valamilyen különleges célból, gyakran speciális alakban elıkészített információ. Számítógépen tárolható és feldolgozható számok és betők. adatbázis (database)

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők Web alapok Az Internet, számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész földet. Az internet főbb szolgáltatásai: web (www, alapja a kliens/szerver modell) elektronikus levelezés (e-mail)

Részletesebben

Tematika A web története Kliens-szerver modell Web alapismeretek Fejlesztési eszközök. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda

Tematika A web története Kliens-szerver modell Web alapismeretek Fejlesztési eszközök. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda Web programozás - 1.Előadás Pál László Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda 2012-2013 tanév, II. Félév Tartalom 1 Tematika 2 A web története 3 Kliens-szerver modell 4 Web alapismeretek

Részletesebben

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be.

à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be. à ltalã nos elmã leti fogalmak Category Ebben a szekciã³ban az online marketinghez à s az internethez kapcsolã³dã³ Ã ltalã nos fogalmakat mutatjuk be. Contents à ltalã nos elmã leti fogalmak 1 Blocked

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK....... 1 I. Számítógépes hálózatok............ 1 A hálózat fogalma.................. 1 A hálózat alkalmazásának céljai...... 1 II. Az Internet.......................

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett

A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre. Netikett A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre Netikett Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak elfogadott rendszerét. Az informatika fejlődése új kultúrát

Részletesebben

Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2011. május 12. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összekötte- tésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW 3

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei

20. Tétel 1.0 Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok Pozsonyi ; Szemenyei Internet felépítése, OSI modell, TCP/IP modell szintjenek bemutatása, protokollok 28.Tétel Az Internet Felépítése: Megjegyzés [M1]: Ábra Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely kisebb hálózatok

Részletesebben

Az információs társadalom kialakulása...

Az információs társadalom kialakulása... OKTATÁSINFORMATIKA A szakdolgozatom témájáról azt hiszem már az első szemeszter befejezése előtt döntöttem. Mindenképpen a tanfolyam előadásainak anyagát felhasználva, egy bemutató előadást szerettem volna

Részletesebben

7.1. Kommunikáció az Interneten 1

7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1.4. Web-szolgáltatás: WWW A WWW hipertext, ill. hipermédia kapcsolatokra épülő szolgáltatás, mely kliens-szerver elven képes szöveges és multimédiás információk terjesztésére.

Részletesebben

INFORMATIKA E42-101 I. előadás Facskó Ferenc egyetemi adjunktus Adat Információ Adat: a világ állapotát leíró jel Információ: adat értelmezési környezetben (dimenzió, viszonyítás) Tudás: felhalmozott,

Részletesebben

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell

Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell Szg.-hálózatok kialakulása, osztályozása, hálózati topológiák, OSI modell A nyolcvanas években a személyi számítógépek (PC) robbanásszeren kezdtek elterjedni, de már az első számítógépek megjelenése után

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Hálózatok, adatvédelem (2. rész)

Hálózatok, adatvédelem (2. rész) Hálózatok, adatvédelem (2. rész) 7. Előadás Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2012 Internet szolgáltatások elektronikus levelezés, levelezési listák, hírcsoportok, Telnet, FTP, Archie, Gopher,

Részletesebben

Generated by KnowledgeBuilder - http://www.activecampaign.com/kb. All Articles in All Categories

Generated by KnowledgeBuilder - http://www.activecampaign.com/kb. All Articles in All Categories All Articles in All Categories Contents Ticketing rendszer 1 Ã ltalã nos elmã leti fogalmak 1 Blocked E-mail (megállított E-mail üzenet) 1 edm 1 FREQUENCY (kiküldési gyakoriság) 1 HIT (Találat) 1 Kemény

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Programok befejezése Fájl menü kilépés vagy Jobb felső sarokban X-re kattintás (bal egérgomb)

Programok befejezése Fájl menü kilépés vagy Jobb felső sarokban X-re kattintás (bal egérgomb) 1 Számítógép bekapcsolása Monitor bekapcsolása Számítógép bekapcsolása Felhasználó kiválasztása (többfelhasználós rendszerben) Jelszó beírása (ha szükséges) Programok indítása Asztalon lévő ikon kettős

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83 hálozat 1 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 10:36:08 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 24 kérdés Kitöltési idő: 42:56 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +51 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Web programoz as 2009 2010

Web programoz as 2009 2010 Web programozás 2009 2010 Áttekintés A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Áttekintés: miről lesz szó (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek 7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1.1. Hálózati alapismeretek Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, mely kisebb hálózatok ezreinek összekapcsolódásából áll össze, hálózatok hálózata, mely adatok

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

7.1. Kommunikáció az Interneten 1

7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1. Kommunikáció az Interneten 1 7.1.3. Állományok átvitele Állományokat vihetünk át az Interneten egyik számítógépről a másikra a következő módokon: Email csatolt állományaként. Weboldalról a HTTP 1

Részletesebben

{simplecaddy code=1005}

{simplecaddy code=1005} {simplecaddy code=1005} Könyvünk célja, hogy az Internetről és annak használatáról olyan általános ismeretanyagot adjon, melynek segítségével bárki tudja majd használni a hálózatot és szolgáltatásait.

Részletesebben

AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE

AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE AZ AKADÉMIAI INTERNET HÁLÓZAT (HBONE) SZÜLETÉSE Martos Balázs NJSZT Informatikatörténeti Fórum, 2017.03.31. FONTOSABB NEMZETKÖZI ESEMÉNYEK AZ AKADÉMIAI INTERNET SZFÉRÁBAN 1986 Az Internet megjelenik az

Részletesebben

WEB TECHNOLÓGIÁK. Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév

WEB TECHNOLÓGIÁK. Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév WEB TECHNOLÓGIÁK 1.ELŐADÁS Dr. Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014-2015 tanév, II. Félév Előadás tematika 1.Előadás: Bevezetés 2. Előadás: A HTML alapjai 3. Előadás: 4. Előadás: 5. Előadás: 6.

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Az internet és lehetőségei

Bártfai Barnabás. Az internet és lehetőségei Bártfai Barnabás Az internet és lehetőségei BBS-INFO, 2008. B{rtfai Barnab{s, 2008. Szerző: B{rtfai Barnab{s Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak m{sol{sa, sokszorosít{sa csak a szerző

Részletesebben

applikációs protokollok

applikációs protokollok Applikációs protokollok Hálózati szolgáltatások 2. applikációs protokollok: HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, POP3, IMAP, SMTP Informatikus (rendszerinformatikus) Az OSI modell viszony-, megjelenítési és alkalmazási

Részletesebben

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK INTERNETES KERESÉS Szórád László Óbudai Egyetem TMPK AZ INTERNET INTERNET = WEB? - NEM! A web csak egy (bár az egyik legismertebb) részhalmazát jelenti az interneten használt alkalmazásoknak és protokolloknak.

Részletesebben

Az Internet alkalmazási lehetőségei az oktatásban 1. BEVEZETÉS

Az Internet alkalmazási lehetőségei az oktatásban 1. BEVEZETÉS 1. BEVEZETÉS A számítógépek, a számítástechnika, a telekommunikáció rohamos fejlődése következtében a mindennapi életben is egyre inkább elterjedtté vált az informatika, az Internet széleskörű alkalmazása.

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

Hálózati alapfogalmak

Hálózati alapfogalmak Hálózati ismeretek Hálózati alapfogalmak tárgyak vagy emberek összekapcsolásából létrejövő, bonyolult rendszer mindenütt találhatók, még az emberi szervezetben is (idegrendszer, érrendszer) fajtái: kommunikációs

Részletesebben

NMT szivattyú csatlakoztatása számítógéphez vagy helyi LAN hálózathoz

NMT szivattyú csatlakoztatása számítógéphez vagy helyi LAN hálózathoz NMT szivattyú csatlakoztatása számítógéphez vagy helyi LAN hálózathoz Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2013. szeptember 11. Jó hír Jó hír Java lesz! Tárgyismertet Elérhet ségek: Kovács Kristóf: kkovacs@math.bme.hu Rimay Zoé: zrimay@math.bme.hu, Követelmények: Év végi beadandó (facebook):

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1.

SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1. SZÁMÍTÓGÉP-HÁLÓZATOK BEVEZETŐ ELŐADÁS 1. Mérnök-informatikus szak, BSc, 4. félév 2013/14 2.félév 2013.február 11. Budapest Dr. Simon Vilmos docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme.hu

Részletesebben

Click to edit headline title style

Click to edit headline title style O365 AZURE WEBTÁRHELY IP HANG BÉRTELEFONKÖZPONT A Printer-fair Kft. FELHŐ szolgáltatásai Trengerné Dudics Valéria Partner találkozó 2016 A Printer-fair Kft. Által kínált szolgáltatások O365 Azure Webtárhely

Részletesebben

Internet. Forrás: Tanfolyami segédanyag KSZKI

Internet. Forrás:   Tanfolyami segédanyag KSZKI Internet Az internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, ami az internet protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését,

Részletesebben

9. óra Hálózatok4 - Netikett

9. óra Hálózatok4 - Netikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak elfogadott rendszerét. Az informatika fejlődése új kultúrát teremtett saját szokásokkal, viselkedési normákkal, illemszabályokkal. Aki részesévé akar

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. május 6. Vázlat 1 2 A világháló Története statikus és dinamikus oldal URL DNS-feloldás IP-cím ügyfél (kliens, böngész ) és szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps).

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Adatátviteli sebesség: Digitális hálózatokat az átviteli sebességükkel az idıegység alatt átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Sávszélesség:

Részletesebben

HP beágyazott webszerver

HP beágyazott webszerver HP beágyazott webszerver Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és garancia 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli engedély nélküli reprodukálása, adaptálása vagy fordítása

Részletesebben

Az email 40 éves története. Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner

Az email 40 éves története. Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner Az email 40 éves története Beleznay Péter pbeleznay@flane.com CCIE#10282, CCSI#31966 Fast Lane Cisco Learning Solution Partner Történelmi előzmény 1957. október 4. A Szovjetunió fellövi az első Szputynik-ot,

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.)

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) RAFFAELLO: Athéni iskola, Platón és Arisztotelész 1 Neumann János (1903 1957) Neumann elvek: -teljesen elektronikus számítógép

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Ajánlott irodalom http://irh.inf.unideb.hu/user/almasi/halozat.p df Számítógép Hálózatok, Andrew S. Tanenbaum A hálózatok előnyei, csoportosítási szempontjai Számítógép-hálózat:

Részletesebben

Internetes keresés. Menedzsment modul. Nyugat-Magyarországi Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar SdiLA menedzsment-képzés.

Internetes keresés. Menedzsment modul. Nyugat-Magyarországi Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar SdiLA menedzsment-képzés. Nyugat-Magyarországi Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar Menedzsment modul Internetes keresés Készítette: Fábián József okl.építőmérnök 2000. április 17. Bevezetés Az Internet egy nemzetközi

Részletesebben

Internettel kapcsolatos fogalmak

Internettel kapcsolatos fogalmak Internettel kapcsolatos fogalmak Mi az Internet? Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat, amely telefonvonalak és más vezetékek segítségével sok ezernyi számítógépet köt össze. Az internetet

Részletesebben

INTERNET DesignbyVesna

INTERNET DesignbyVesna INTERNET DesignbyVesna MI AZ INTERNET? Multimediális újság Számlafizetés várás nélkül Repülőből elküldött jelentés Vásárlás a fotelból Levelezés postaköltségek nélkül Elektronikus marketing Tanulás, szórakozás,

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

. Dr. Nyéki Lajos 2019

. Dr. Nyéki Lajos 2019 E-mail Dr. Nyéki Lajos 2019 Bevezetés E-mail: elektronikus posta. Snail mail: a hagyományos (csiga) posta. Az e-mail feltalálása (ARPANET): - Ray Tomlinson, 1972 az @ szimbólum használata címzésben - Larry

Részletesebben

Harmadik gyak. Hálózatok, Internet

Harmadik gyak. Hálózatok, Internet Harmadik gyak Hálózatok, Internet Hálózatok kialakulásának okai: Erőforrás-megosztás Nagyobb megbízhatóság Takarékosság Skálázhatóság Hatékony kommunikációs eszköz Hálózatok fajtái Lokális hálózat (Local

Részletesebben

A WEBOLDAL JOGI KÖZLEMÉNYE I. HATÁLY

A   WEBOLDAL JOGI KÖZLEMÉNYE I. HATÁLY 1 A WWW.ARBCONSULTING.HU WEBOLDAL JOGI KÖZLEMÉNYE I.1. A www.arbconsulting.hu weboldal I. HATÁLY Jelen Jogi nyilatkozat (Nyilatkozat) hatálya alá tartozik az ARB Privacy Consulting Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (6) Adatvédelem, netikett Adatvédelem Európa többi országában már az 1970-es években felismerték ennek a veszélyeit, és törvénnyel szabályozták az adatok védelmét. Európában elsőként 1973-ban,

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Cookie kezelési nyilatkozat Cookie kezelési nyilatkozat Az Üzemeltető a testre szabott kiszolgálás érdekében a Felhasználó számítógépén kis adatcsomagot (ún. cookie -t) helyez el.

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

COOKIE KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. A HTTP-cookie (köznyelvben csak cookie, vagy süti) egy olyan fájl, (egy adatsor)

COOKIE KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ. A HTTP-cookie (köznyelvben csak cookie, vagy süti) egy olyan fájl, (egy adatsor) COOKIE KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Általános információ A HTTP-cookie (köznyelvben csak cookie, vagy süti) egy olyan fájl, (egy adatsor) amit - a weboldal látogatójának számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb,

Részletesebben

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

Bevezetés az informatikába előadás. Számítógép-hálózat. Vállalati hálózatok (folyt.) Vállalati hálózatok. Bevezetés. Mire használjuk?

Bevezetés az informatikába előadás. Számítógép-hálózat. Vállalati hálózatok (folyt.) Vállalati hálózatok. Bevezetés. Mire használjuk? Bevezetés az informatikába előadás Számítógép-hálózatok Hálózati hardver Hálózati szoftver Internet Bevezetés A XX. század az információ technológiák gyors fejlődésének százada. Egybeolvadnak a távközlési,

Részletesebben

14 A PROJEKT HONLAPJA. 14.1 A létrehozott rendszer bemutatása

14 A PROJEKT HONLAPJA. 14.1 A létrehozott rendszer bemutatása 14 A PROJEKT HONLAPJA 14.1 A létrehozott rendszer bemutatása A projekt indításakor megfogalmazódott az igény, hogy lehet ség legyen a kutatás eredményeinek folyamatos publikálására az Interneten. A konzorcium

Részletesebben

A HTTP-vel lehetõségünk van multimédiás elemek továbbítására is.

A HTTP-vel lehetõségünk van multimédiás elemek továbbítására is. WWW (World Wide Web) A World Wide Web az internet egyik legnépszerûbb szolgáltatása. A WWW szervereken HTML oldalakon találhatjuk meg az információkat. A HTML (HyperText Markup Language) egy dokumentumleíró

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S.

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK Mi az Internet? a) Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. b) Egy olyan számítógépes hálózat, ami csak Magyarországon érhető el. c) Egy adott cég belső számítógépes hálózata.

Részletesebben

Fogalom A számítógép-hálózat független számítógépek valamilyen adatátviteli technológiával összekapcsolt rendszere. Előnyei Erőforrás-megosztás: a hálózatban az erőforrásokat - pl. nyomtatót, adatokat

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

22. témakör. Elektronikus levelezés társalgás. Opciók, lehetőségek

22. témakör. Elektronikus levelezés társalgás. Opciók, lehetőségek Történet: 22. témakör Elektronikus levelezés társalgás. Opciók, lehetőségek 1965-ben kezdődött, az e-mail története, amikor egy időosztásos nagyszámítógép (mainframe) több felhasználója közötti kommunikációt

Részletesebben

Informatika 1. Informatika el adás. Kovács Kristóf, Pálovics Róbert. Budapesti M szaki Egyetem november 5.

Informatika 1. Informatika el adás. Kovács Kristóf, Pálovics Róbert. Budapesti M szaki Egyetem november 5. 8. el adás Kovács Kristóf, Pálovics Róbert Budapesti M szaki Egyetem 2013. november 5. Amit megtanulunk HTML alapok CSS alapok Amit megtanulunk HTML alapok CSS alapok A tanítottak alapján a saját honlapotokat

Részletesebben

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML és SGML HTML (Hypertext Markup Language) SGML (Standard Generalized Markup Language) ISO 8879:1986 A HTML nyelven készült dokumentumok kiterjesztése - az Internet szerveren:.html;

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben