MAGSPEKTROSZKÓPIAI VIZSGÁLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGSPEKTROSZKÓPIAI VIZSGÁLATOK"

Átírás

1 MAGSPEKTROSZKÓPIAI VIZSGÁLATOK A magfizikai kutatások, az alkalmazott magfizika és izotóptechnika egyik leggyakrabban előforduló feladata radioaktív sugárzások, elsősorban gamma és béta részecskék energia eloszlásának kísérleti meghatározása. Igen sok esetben ugyanis az aktív magokból kibocsátott részecskék energiája, ill. energia eloszlása (energiaspektruma) hordozza a kísérletező számára fontos információt. Radioaktív sugárzások energia eloszlásának mérésére több különböző elven működő detektortípust dolgoztak ki, melyek tényleges felépítésükben, természetesen figyelembe veszik, hogy a vizsgálni kívánt sugárzás milyen tulajdonságú részecskékből áll. Így a sugárzás és a detektor anyaga közötti eltérő kölcsönhatásnak megfelelően más és más detektorokat kell alkalmazni az alfa, béta, vagy gamma sugárzások mérése esetén. De még egy sugárzásfajta esetén is lényeges különbség lehet az alkalmazható detektorok között aszerint, hogy alacsony, vagy nagyenergiájú sugárzást vizsgálunk. Ebben a mérésben a gamma- és béta-spektroszkópia gyakorlatának alapjaival ismerkedünk meg. Mind a gamma, mind a béta-spektroszkópiai méréseknél energia szelektív számlálótípust, szcintillációs számlálót és félvezető detektort alkalmazunk. A mérési feladatok a szcintillációs detektorokkal történő energiaeloszlás-mérés gyakorlatának bemutatását, és a felvett gamma és bétaspektrumok kiértékelésének terén való tapasztalatszerzést, valamint tiszta germánium félvezető detektorral való megismerkedést tűzik ki célul. A detektorok működésének és az egyes típusok felépítésének tárgyalásánál a Magfizika Laboratóriumot megelőző Magtechnika előadás részleteiben foglalkozik. 1. A szcintillációs számlálók Ismételjük át röviden a szcintillációs mérőfejekre vonatkozó legalapvetőbb ismereteket! A szcintillációs detektorok fő részei a szcintillátor, a fotoelektron-

2 sokszorozó, az erősítő és a jelfeldolgozó rendszer. A szcintillátorból (másnéven foszforból) a vizsgálandó sugárzás fénykvantumokat vált ki. A fotonok átlagos energiája 3 ev körül, tehát a látható fénytartományban van. A szcintilláló anyagot reflektáló felületekkel veszik körül, úgy, hogy a keletkezett fotonoknak lehetőleg minél nagyobb része a szcintillátorhoz fényillesztéssel csatlakozó fotoelektronsokszorozó fotókatódjára jusson. A fotokatódon a fotonok kb. 10 % hatásfokkal fotoelektronokat keltenek. A fotoelektronsokszorozó csőben elhelyezett elektródarendszer a másodlagos elektronok kibocsátásával több lépésben megsokszorozza a fotoelektronok számát. A fotoelektronsokszorozó anódjára érkező áramimpulzus a sokszorozó elektródákra (dinódákra) kapcsolt gyorsítófeszültségek meghatározott tartományában arányos a fotokatódon keltett fotoelektronok számával. A szokásos szcintillációs detektorokban 1-2 V-os feszültségimpulzusok kényelmesen előállíthatóak a detektor kimenetén. Ez általában szoros erősítésnek felel meg. A jelek legtöbbször további erősítés és jelalak-formálás után kerülnek a jelfeldolgozó rendszerbe, mely a jelek nagysága szerinti válogatást végzi. A különböző célokra kifejlesztett szcintillációs detektorok egymástól általában az alkalmazott szcintillátor anyagában és méreteiben térnek el. A kis áthatolóképességű töltött részecske sugarakhoz (alfa, bétasugárzás stb..) vékony szcintillátorokat használunk, míg a nagy áthatolóképességű gamma--kvantumok detektálására (a hatásfok növelése érdekében) lehetőleg nagyméretű szcintillátorokat alkalmaznak. 2. Gamma spektroszkópiai mérések A gamma kvantumok közvetlenül nem hoznak létre felvillanásokat a szcintillátorban. A szcintilláló anyag és a gamma sugárzás kölcsönhatása során először nagyenergiájú elektronok keletkeznek, melyek lefékeződése kiváltja azt a jelenségsort, mely a szcintillációhoz vezet. A szcintilláció során keletkezett fotonok száma természetesen a fotonokat kiváltó másodlagos nagyenergiájú elektronokkal van kapcsolatban. Így a detektor jeleiből is csak áttételesen következtethetünk az eredeti sugárzás energiaeloszlására. A gamma fotonok és az anyag (így a szcintillációs kristály) kölcsönhatásának három módja lehetséges:

3 - a fotoeffektus, melynek során a gamma kvantum energiáját egy lépésben átadja egy erősen kötött (általában K héjon levő) elektronnak. - a Compton-effektus az atomok külső héjában levő elektronok és a gamma kvantumok ütközési kölcsönhatása. A szóródási esemény során a gamma kvantum energiája és impulzusa egy részét átadja a vele kölcsönhatásba lépő elektronnak. - a.párkeltés: 1,02MeV körüli energiák felett az atommagok elektro-mágneses terével való kölcsönhatáskor a gamma kvantum megsem-misülhet úgy, hogy egy elektron-pozitron párt kelt az energia- és im-pulzusmegmaradásnak megfelelő kinetikus energiákkal. A fotoeffektus során keltett elektron kinetikus energiája a kötési energiával kisebb, mint az elsődleges gammakvantumé. Mivel nagyméretű szcintilláló kristály esetén az elektron kilökését követő röntgensugárzás nagy valószínűséggel még a kristályon belül újabb fotoeffektussal átadja energiáját egy másik elektronnak (mely az első elektronnal gyakorlatilag egyidejűleg szintén felvillanást kelt), a fotoeffektushoz tartozó detektorjel egyértelmű kapcsolatban áll a bejött gamma kvantum energiájával. A fotoeffektus valószínűsége a rendszám ötödik hatványával arányos. Ez az oka annak, hogy gamma sugárzás detektálásához elsősorban a kiváló szcintillációs tulajdonságokkal is rendelkező, ugyanakkor nagyrendszámú elemeket tartalmazó NaI(Tl) kristályokat alkalmazzák. Az NaI(Tl) kristály abszorpciós együtthatóit a különböző kölcsönhatásokra és ezek eredőjére a gamma energia függvényében az 1. ábrán mutatjuk be.

4 1. ábra A NaI(Tl) kristály abszorpciós együtthatója a gamma kvantumok energiájának függvényében A 2. ábrán monoenergetikus gamma sugárzás NaI(Tl) detektorral felvett tipikus jelspektrumát ábrázoltuk. A sugárzást a cézium-137 izotóp bocsátotta ki (bomlássémáját l. 2. ábra). A preparátum 662 kev energiájú gamma kvantumai a kölcsönhatás Compton-, vagy fotoeffektus jellegének megfelelően hozták létre a 2 ábrán látható spektrumot.

5 2. ábra 137 Cs preparátum ( φ 50 x 32 mm) NaI(Tl) szcintillációs detektorral felvett differenciális spektruma. (A behúzott görbe a mérési pontok áttekintését segíti.) A legnagyobb amplitúdójú jelek felöl a legkisebb felé haladva először a fo-tocsúcsot (helyesebben a teljes energiájú csúcsot) láthatjuk, melynek kiszélesedése statisztikus folyamatokkal magyarázható. Bal felé a következő szaggatott vonal a 180 -os Compton-szóráshoz tartozó maximális kinetikus energiájú elektronok által keltett jelek helyét mutatja. Az ezekhez tartozó szórt gamma kvantum újabb kölcsönhatás nélkül elhagyta a detektor érzékeny térfogatát. A Compton-él nem éles letörését szintén statisztikus jelenségekkel értelmezhetjük. Ismét bal-felé haladva a folytonos Compton-hát következik. Kisebb energiákon még két csúcsszerű szerkezet jelentkezhet a spektrumban. A nagyobb amplitúdójú az un. visszaszórási csúcs. Ezt a csúcsot azok a szórt gamma kvantumok keltik fotoeffektussal, melyek előzőleg kölcsönhatás nélkül keresztülhaladtak a szcintillátoron, majd a detektor (vagy egyéb tárgy) anyagában Compton-szóródtak és így jutottak vissza a detektorba. Ilyenkor természetesen a meglökött elektronok nem keltenek felvillanást. Mivel a detektor mögött levő anyagból csak azok a gamma kvantumok kerülhetnek vissza a szcintillátorba, melyek az elektronokon közel 180 -

6 ban, tehát visszafelé szóródtak, a gamma kvantumok nagyjából egyenlő energiájúak, tehát csúcsot hoznak létre. Könnyen belátható, hogy a visszaszórási csúcshoz és a Compton-élhez tartozó energiák összege a fotocsúcs energiáját adja ki. A visszaszórási csúcs alatt esetleg megjelenő csúcs a Cs-137 izotóp belső konverziója miatt fellépő karakterisztikus röntgen sugárzásnak felel meg.

7 Mérési feladatok γ spektroszkópiához: A méréseket a kiadott NaI(Tl) mérőfejjel ellátott számítógéphez csatolt analizátorral végezzük. A berendezés leírását a jegyzet függelékében megtalálhatjuk. 1. Ismerkedjen meg a berendezéssel! Állítsa össze a berendezést és helyezze el a preparátumot a védelemként is szolgáló ólom kollimátorban! Figyelem! A mérésnél használt preparátumok aktivitása kb. 1MBq. A méréseket gondosan végezzük, tartsuk be a radioaktív mérésekre vonatkozó előírásokat! A kollimátort úgy helyezzük el, hogy a kilépő sugárzás sem bennünket, sem a közelben dolgozó kollégáinkat ne érhesse! 2. A mérőberendezés bekapcsolása után közvetlenül végezzük el a müszer ellenőrzését, majd ezt az ellenőrzést a műszer bemelegedése után (kb. 10 perc múlva) ismételjük meg! A szcintillációs számlálókkal végzett munkáknál rendkívül fontos annak eldöntése, hogy a berendezés elegendően stabil-e. Különösen zavaró hibákat okozhat pl. az elektronsokszorozókra adott nagyfeszültség ingadozása, mely a jelnagyságokat időlegesen akár nagymértékben is megváltoztatja. Ugyanakkor a berendezés hibás voltának eldöntése nem mindig egyszerű feladat, hiszen lehetséges, hogy látszólag rendesen számol, csak a beütésszámok a statisztikus hibákon túlmenően is ingadoznak. Ezért a berendezéseket mérés előtt, vagy hiba gyanúja esetén mindig ellenőrizni kell. Ilyen ellenőrzést demonstrál a jelen mérési feladat. Beállított számlálóval sokszor (p=15-20-szor) egymás után (pl. 10 sec - 1 perc időtartamú) impulzusszám-méréseket végzünk (n i,). Ezek átlaga: p ni i= n = 1 p (1)

8 ahol p a mérések száma. A mérések relativ szórásnégyzete: s 2 = p i= 1 ( n i n p 1 ) 2 (2) Csak statisztikus okokból fellépő ingadozás van, ha 2 s n n 2 p 1 (3) Képezzük a 2 s n K = (4) 2 n p 1 mennyiséget! Jó készüléknél nagyon valószínűtlen, hogy K nagyobb legyen 3-nál, sőt a készülék akkor is gyanús, ha több mérési sorozatból képezett K értékek közül több, mint 10 közül egy nagyobb, mint Vegyük fel Co-60 és Na-22 spektrumát. Határozzuk meg az egyes csúcsok helyét, majd csináljunk kétpontos energia kalibrációt az ismert energiák alapján. (Cs-137: 662keV, Co-60: és 1.333MeV, Na-22: 511keV és 1275keV). A jegyzőkönyvben egy pontosabb, mind az öt helyet használó energiakalibrációt végezzünk, és ábrázoljuk a csúcshelyenergia függvényt. 4. Végezzünk el három egyenként perces mérést KCl-ben dúsított konyhasó mintán. Határozzuk meg a K-40

9 gamma energiáját és a teljes energiájú csúcs területét Tiszta nem analítikai tisztaságú mintán a K-40 gamma energiájánál a csúcsterületet. Itt és a következőben használjuk a KCl-nél használt csúcskijelölési paramétereket! Háttér mérést végezve határozzuk meg a K-40 energiánál kapott csúcsterületet. Magyarázzuk meg a kapott területeredményeket. 3. Béta spektroszkópiai mérések A gyenge kölcsönhatással alacsonyabb energiájú állapotukba jutó atommagok bomlásának három típusát különböztetjük meg: a negatív béta-bomlást, a pozitív béta-bomlást és az elektronbefogást. Az első esetben az atommagból egy elektron és egy antineutrinó, a második esetben egy pozitron és egy neutrinó lép ki. Az elektronbefogásnál a gerjesztett atommag a K héjról befog egy elektront, miközben egy neutrinót bocsát ki. A pozitív és a negatív bétabomlás során az atommagot elhagyó pozitronok, ill. elektronok energiaeloszlása folytonos, mivel a kvantumátmenet energiája köztük és az őket kísérő neutrinók (antineutrinók) között oszlik meg. Az energiaeloszlást a következő formulával adhatjuk meg: N ± 2 2 ± ( E) = Kp( E + m c )( E E) F ( Z, ) ( E) (5) 0 m E Itt N ± (E) a mért energiaeloszlás pozitronok (+), ill. elektronok (-) esetében, p a részecske impulzusa, E a kinetikus energia, E m a 2 kvantumátmenet teljes energiája, m 0 c pedig az elektron nyugalmi ± energiája. A formulában szereplő F ( Z, E) Fermi-fiiggvény a Ze töltésű atommag Coulomb hatását írja le az E energiával kirepülő részecskére. Sn(E) a béta átmenet tiltottságát figyelembe vevő korrekciós függvény (n a tiltottság fokára utal). Megengedett átmenetre (n=0) S 0 (E) = 1. Jelentse W a detektált részecske teljes energiáját az elektron nyugalmi tömegének (m 0 c 2 = 0,511 MeV) megfelelő egységekben, W m S n

10 pedig a maximális kinetikus energiájú részecske energiáját ugyanilyen egységekben: E m E W = +1, és W 1 m 2 m = + 2 0c m 0c I. TÁBLÁZAT A módosított Fermi-függvény értékei p A táblázat a módosított G = F( Z, E) függvény értékeit tünteti fel az W elektron p impulzusának függvényében a 90 Sr , a Cs 81Tl izotópokra. Válasszunk olyan mértékrendszert, melyben az elektron nyugalmi tömege és a fénysebesség egységnyi! Ekkor a részecske impulzusa: Vezessük még be a módosított Fermi-függvényt! p 2 = G = p W W 2 1 F( Z, E) Az előbbiek felhasználásával az (1) összefüggés a következő alakban irhatő: N GW / = K ( W 2 m W ) S n

11 P Sr 55Cs 81Tl 0,0 2,848 6,591 26,65 0,1 2,845 6,582 26,59 0,2 2,835 6,552 26,40 0,3 2,825 6,506 26,11 0,4 2,822 6,448 25,72 0,5 2,830 6,387 25,27 0,6 2,844 6,329 24,77 0,7 2,862 6,275 24,25 0,8 2,881 6,224 23, ,898 6,177 23, ,913 6,132 22,70 1,2 1,4 2,937 2,951 6, ,75 20,88 1,6 2,958 5,886 20,10 1,8 2,960 5,812 19,40 2,0 2,958 5,742 18,75 2,2 2,954 5,675 18, ,6 2,948 2,941 5,612 5,553 17,67 17,19 2,8 2,933 5,496 16,65 3,0 2,925 5,443 16,35 3,5 2,904 5,323 15,47 4,0.2,884 5,217 14, ,864 5, ,0 2,845 5, , ,895 12,67 7,0 2,781 4,774 11,95 8,0 2,754 4,671 11,36 9,0 2,731 4, ,0 2,656 4,311 9,426 15,0 2.62Y 4,209 8,920 A baloldalon álló számított mennyiséget a W függvényében ábrázolva megengedett bomlás (S =1) esetén egy egyenest kapunk. Ez a Ferml-Kurie egyenes, amely a vízszintes tengelyt a W m értéknél metszi.

12 Innen a kvantum energiája leolvasható. Több béta bomlás együttes detektálásakor a Fermi-Kurie görbén törések jelentkeznek. Ekkor a kiértékelést a legnagyobb energiájú bomlással kezdve annak Fermi-Kurie egyenesét levonhatjuk a spektrumból, és így a következő alacsonyabb energiájú béta-bomlás maximális energiáját a visszamaradó részből meghatározhatjuk. A mérések során elektronokat kibocsátó béta instabil izotópokkal foglalkozunk (Sr-90, Cs-137). Mindkét átmenet első rendben tiltott (gondoljunk a hosszú felezési időkre és a viszonylag nagy kvantumenergiára ld. bomlássémák). Mindegyik esetben igaz viszont, hogy az S (E) függvény jó közelítésben konstans. A mérésekhez szcintillációs detektort használunk. A vékony szcintilláló kristályt alumínium fólia védi meg a fénytől, mely a kristály felvillanásait feldolgozó elektronsokszorozót üzem közben tönkre tenné. A fóliának az elektronok kis hatótávolsága miatt természetesen igen vékonynak kell lennie. Mérési feladatok béta spektrumok kiértékeléséhez: 1. Béta sugárzó Cs-137 preparátum segítségével kalibráljuk a béta spektroszkópot! A kalibrációhoz a Ba-662 kev gerjesztett állapotából kibocsátott konverziós elektronokat használjuk fel. A béta-spektrométer jeleit a sokcsatornás analizátorként működtetető számítógéppel dolgozzuk fel. A számítógép kezelésével kapcsolatban lásd a mérés végén lévő függeléket. A spektrum alapján határozzuk meg a Cs-137 bomlási energiáit természetesen feltételezve, hogy a belső konverzióból adódó spektrumrésznek semmi köze a béta bomláshoz! Gondoljunk a kiértékelés során arra, hogy a spektrumban a beütésszámok néhány ezertől néhány tízig változnak így az egyes pontok szórása függ a beütésszámtól! 2. Vegyük fel vagy a 90 Sr béta-spektrumát, és értékeljük ki!

13 Bomlássémák: 3. ábra. A 137 Cs bomlássémája. A Cs-ból 94.4%-ban a Ba 662keV-es energiájú energiaszintje gerjesztődik, de innen csak 85.1% valószínűséggel következik gamma foton kibocsátása, a hiányzó részben belső konverziós elektron jelenik meg. 4. ábra. A 60 Co bomlássémája. Itt gyakorlatilag két gamma foton jelenik meg: =1172keV energiájú, és lényegében ezzel egy időben egy 1332keV energiájú.

14 5. ábra. A 22 Na bomlássémája. Az átalakuláskor a pozitron bomlás dominál. 5. ábra. A 90 Sr bomlás sémája. Itt láthatóan két különböző energiájú béta részecske jelenik meg.

15 4. Kőzetminta uránkoncentrációjának vizsgálata. (Demonstrációs mérés) A Föld felszíni rétegeiben elterjedten találhatók a tórium és az urán izotópjai. A talaj átlagos urántartalma 8 mg/kg érték, de ez vulkanikus hegységek közelében megemelkedhet. Ismertek híresen magas urántartalmú ill. tórium felszíni kőzetek, pl. az indiai Kerala tartományban. Magyarországon is több helyen találhatunk az átlagosnál magasabb radioaktivitású talajokat. Elsősorban andezit vagy gránit alapú lekopott hegységeink közelében szokásosak, mint például a Velenceihegység, Mecsek stb. A felszíni radioaktivitás forrása ezeken kívül a kálium 40-es izotópja, melynek gyakorisága a kálium atomok 0,01%-a. Szinte minden talajmintában kimutatható a radioaktív kálium jelenléte. A talajminták radioaktivitásának vizsgálata több okból is érdekes lehet. Az urán radioaktív családjának - a bomlási sorának - eleme a radioaktív nemesgáz radon. Ez kiléphet a kőzetből, a talaj pórusain keresztül a levegőbe jut, és felhalmozódik az épületek légtereiben. A magas radon koncentrációjú légterek elkerülése végett a talajt már az építkezés előtt szokás vizsgálni. A környezeti minták másik nagy csoportja a salakanyagok, pl. kohósalak. A szénkitermelés miatt kibányászott kőzeteknek marad mellékterméke az energiatermelési folyamatok után. Ezekben az anyagokban a természetes közegben még kis koncentrációjú radioaktív elemek feldúsulnak. Az ilyen salakanyag gyakran használatos olcsó építőipari alapanyagként, de később a falak emiatt radioaktívabbak lesznek, vagy belőlük nagyobb radon fluxus tölti fel a légtereket. A kőzetek magas urán- vagy tórium tartalma a felszín alatti kőzetekről is hordoz információt. Az említett radioaktív anyagok gammasugárzása a fontos. Az urán és tórium leányelemei között előfordulnak alfa- és béta-bomló izotópok is, de ezek a sugárzások rögtön a talajban vagy más anyagban el is nyelődnek. Csak a gammasugárzás lép ki, és ezért egyrészt ez

16 veszélyeztet, másrészt csak ezt a sugárzást tudjuk detektálni. A minták kálium-, tórium- és urántartalmának meghatározása gamma-spektroszkópiával történik. A detektor egy nagy tisztaságú germánium félvezető detektor, melynek nagy rendszáma miatt a környezeti gamma-sugárzás nagy valószínűséggel szenved fotoeffektust a detektorban ezzel a teljes energiáját benne hagyja. A félvezető detektorok energia felbontóképessége is kimondottan jó, így ez a két tulajdonság teszi őket alkalmassá erre az analitikai feladatra. A mérés során a minta gamma-sugárzásának energiaspektrumát kell felvenni, miután egy ismert összetételű forrással elvégeztük az energia kalibrációt. Az energiaspektrumban karakterisztikus energiáknál éles Gauss-görbe alakú csúcsokat detektálhatunk, melynek területe az adott elem koncentrációjával függ össze. Egyenes arányosságról a minta önelnyelődése és a detektor energiafüggő hatásfoka miatt nem beszélhetünk. Mindkét tényező azonban kimérhető, és detektorunk esetében ismert függvények. A minta önárnyékolása függ a minta összetételétől (átlagrendszámától), ezért ezt a faktort minden minta esetén újra kell számolni. Ezt a feladatot egy számítógépes program végzi. A program véletlenszerű helyen és irányban elindít egy adott energiájú gammasugárzást, és követi ennek az anyaggal történő kölcsönhatását az adott geometriának megfelelően, és végigszámolja, az elnyelődés valószínűségét. A mérést nagytisztaságú germánium-detektorral végezzük. A félvezető detektorban a radioaktív sugárzás hatására a leadott energiával arányos számú szabad elektron indul el a pozitív oldal fele, és ugyanennyi pozitív ion indul a negatív oldalra. A leadott energiát így a detektor elektronikus jelének nagyságából egy amplitúdó analizátor határozza meg. A mérés menete: Energia szerinti kalibráció ismert izotópokkal A minta mérése ismert ideig (10-15 perc).

17 Csúcsterület meghatározása néhány energián, így pl. a. 214 Pb kev energiájú intenzitású valamint kev energiájú intenzitású vonala. b. 214 Bi kev energiájú, intenzitású vonala A DECAY program alapján meghatározni, miből származnak e vonalak E vonalakra -- feltételezve, hogy a minta 2,5cm sugarú, 5 cm magasságú henger, meghatározzuk a csúcshatásfokot Feltételezve, hogy a mintában beállt a szekuláris egyensúly, becsüljük meg a mintában az egyes magok aktivitását, valamint a bomlásra kész 214 Bi, illetve 214 Pb magok számát, továbbá a 238 U magok számát. ( λ 1 N 1 = λ 2 N 2 = = λ n N n ) Az 238 U és leányelemeinek felezési ideje (T 1/2 amiből λ = ln(2) / T 1/2 ): i. 238 U : 4.468*10 9 év ii. 234 U : 2.445*10 5 év iii. 230 Th: 7.700*10 4 év iv. 226 Ra: 1600 év v. 214 Pb: 26.8 perc vi. 214 Bi: 19.9 perc Az időket át kell számítani másodpercre, hogy az aktivitásokat és a bomlásra képes részecskeszámokat helyesen kapjuk meg! Függelék Az analizátor-kártya használata. Felsoroljuk az vezérlő utasítás közül azt a néhányat, melyre valójában szükség van a mérés közben. ALT/F4: Törli a kijelölt szektort F1: Indít egy mérést a látható szektorba. F2: Leállítja a folyó mérést

18 F3: Felcseréli a két lehetséges szektort. (Csak álló üzemben működik) F5: Mérési idő beállítása. Méréseinkben kapcsoljuk ki a mérési időt és F1-F2-vel vezéreljük a mérést, ha csak a spektrum alakja lényeges, vagy az élő idő intervallumos beállítást használjuk. E: Két pontos energia kalibráció. Ezt megelőzően két ismert energiájú csúcs helyét meg kell határoznunk. Ezután az E lenyomása után a program megkérdi a kisebb csatornaszámon levő csúcs helyét (csak egész számot írhatunk be 1 és a maximális csatornaszám között, ez esetünkben 512), majd energiáját (itt törtszámot is megadhatunk), utána a magasabb energiájú hely és energia megadása következik. Ezután az Y lenyomásával elfogadhatjuk a csatornaszám függvényében lineáris energia kalibrációt. L és R: A pozicionáló helyre egy markert tesz, L: bal marker, R: jobb marker. Ezzel kijelölhetjük a spektrum egy részét. A markerek kezdetben a teljes spektrumot kijelölik. Változtatáskor a jobb marker helye nagyobb esetleg egyenlő kell legyen, mint a bal marker helye! A markerek változtatásig megmaradnak! Ez az opció csak álló helyzetben működik! A: Meghatározza a bal- és jobb markerek által kijelölt részbe eső beütésszámok összegét (TOTAL), valamint egy becsült csúcsterületet. Jelen mérésünkben mindig a TOTAL területet használjuk! + ill. -: a jobboldali számbillentyűzeten: a pozicionáló körül nagyít ill. kicsinyít. F: A teljes spektrumot ábrázolja. ALT/T: Elmenti a mért látható spektrumot. A fájl neve maximum 8 tetszőleges, DOS kompatíbilis alfa-numerikus karakterből állhat, a név kiegészítés automatikusan.spm. A fájl egyszerű szerkezetű, ASCII karakterekből áll. Az első érték a spektrum hossza (esetünkben 512), ezután következik az 512 darab mért beütésszám, minden szám külön sorban. A végén következik egy sorban a két kalibrációs konstans (tengelymetszet és meredekség) és a választott kalibrációs energia egysége (ev, kev, MeV). SHIFT/Y: Analizálás közben a látható spektrumrészben Y irányban állandóan újra normál. (Alaphelyzet).

19 Y: Eztán a függőleges nyilakkal nagyíthatjuk (kicsinyíthetjük) a spektrum látható részét Y irányban. ALT/Y: Logaritmikus Y irányú ábrázolás. Q: Kilépés az analizátor üzemmódból. Lehetőség nyílik új csatornaszám beállítására, a diszkre mentett spektrumok vizsgálatára stb. Ismételt Q esetén kiléphetünk az analizáló programból.

Magspektroszkópiai gyakorlatok

Magspektroszkópiai gyakorlatok Magspektroszkópiai gyakorlatok jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Deák Ferenc Mérés dátuma: 010. április 8. Leadás dátuma: 010. április 13. I. γ-spekroszkópiai mérések A γ-spekroszkópiai

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc I. Mérés vezet je: Horváth Ákos Mérés dátuma: 2010. október 21. Leadás dátuma: 2010. november 8. 1 1. Bevezetés A mérés

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

Modern fizika laboratórium

Modern fizika laboratórium Modern fizika laboratórium Röntgen-fluoreszcencia analízis Készítette: Básti József és Hagymási Imre 1. Bevezetés A röntgen-fluoreszcencia analízis (RFA) egy roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer. Rövid

Részletesebben

3. GAMMA-SUGÁRZÁS ENERGIÁJÁNAK MÉRÉSE GAMMA-SPEKTROMETRIAI MÓDSZERREL

3. GAMMA-SUGÁRZÁS ENERGIÁJÁNAK MÉRÉSE GAMMA-SPEKTROMETRIAI MÓDSZERREL 3. GAMMA-SUGÁRZÁS ENERGIÁJÁNAK MÉRÉSE GAMMA-SPEKTROMETRIAI MÓDSZERREL A gamma-sugárzás elektromágneses sugárzás, amely vákuumban fénysebességgel terjed. Anyagba ütközve kölcsönhatásba lép az anyag alkotóelemeivel,

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. május 4. A mérés száma és címe: 9. Röntgen-fluoreszencia analízis Értékelés: A beadás dátuma: 2009. május 13. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Radiometrikus kutatómódszer. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter

Radiometrikus kutatómódszer. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter Radiometrikus kutatómódszer Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter Ionizáló sugárzások különböző áthatoló képessége Alfa-sugárzást egy papírlap is elnyeli. hélium atommagokból áll (2 proton +

Részletesebben

A sugárzás és az anyag kölcsönhatása. A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása

A sugárzás és az anyag kölcsönhatása. A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása A sugárzás és az anyag kölcsönhatása A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása Cserenkov-sugárzás v>c/n, n törésmutató cos c nv Cserenkov-sugárzás Pl. vízre (n=1,337): 0,26 MeV c 8 m / s 2. 2* 10 A sugárzás

Részletesebben

1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata

1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata 1. mérési gyakorlat: Radioaktív izotópok sugárzásának vizsgálata A méréseknél β-szcintillációs detektorokat alkalmazunk. A β-szcintillációs detektorok alapvetően két fő részre oszthatók, a sugárzás hatására

Részletesebben

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek.

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek. Félvezető detektorok - A legfiatalabb detektor család; a 1960-as évek közepétől kezdték alkalmazni őket. - Működésük bizonyos értelemben hasonló a gáztöltésű detektorokéhoz, ezért szokták őket szilárd

Részletesebben

Szilárd Leó Fizikaverseny Számítógépes feladat

Szilárd Leó Fizikaverseny Számítógépes feladat Szilárd Leó Fizikaverseny 2006. Számítógépes feladat A feladat során 10 B atommagok gerjesztett állapotának (rövid) élettartamát fogjuk megmérni. Egy gyorsító-berendezéssel 10 B ionokat (atommagokat) gyorsítunk,

Részletesebben

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása.

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Különböző sugárzások tulajdonságai Típus töltés Energia hordozó E spektrum Radioaktí sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktí sugárzások detektálása. α-sugárzás pozití

Részletesebben

Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus

Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus Melyik egyenlet nem hullámot ír le? a) y = A sin 2π(ft x/λ) b) y = A

Részletesebben

A gamma-sugárzás kölcsönhatásai

A gamma-sugárzás kölcsönhatásai Ref. [3] A gamma-sugárzás kölcsönhatásai Az anyaggal való kölcsönhatás kis valószínűségű hatótávolság nagy A sugárzás gyengülését 3 féle kölcsönhatás okozza. fotoeffektus Compton-szórás párkeltés A gamma-fotonok

Részletesebben

Abszolút és relatív aktivitás mérése

Abszolút és relatív aktivitás mérése Korszerű vizsgálati módszerek labor 8. mérés Abszolút és relatív aktivitás mérése Mérést végezte: Ugi Dávid B4VBAA Szak: Fizika Mérésvezető: Lökös Sándor Mérőtársak: Musza Alexandra Török Mátyás Mérés

Részletesebben

Modern fizika vegyes tesztek

Modern fizika vegyes tesztek Modern fizika vegyes tesztek 1. Egy fotonnak és egy elektronnak ugyanakkora a hullámhossza. Melyik a helyes állítás? a) A foton lendülete (impulzusa) kisebb, mint az elektroné. b) A fotonnak és az elektronnak

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész MTA Izotópkutató Intézet Gméling Katalin, 2009. november 16. gmeling@iki.kfki.hu Isle of Skye, UK 1 MAGSPEKTROSZKÓPIAI MÓDSZEREK Gerjesztés:

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-16/14-M Dr. Szalóki Imre, egyetemi docens Radócz Gábor, PhD

Részletesebben

http://www.flickr.com Az atommag állapotait kvantummechanikai állapotfüggvénnyel írjuk le. A mag paritását ezen fv. paritása adja meg. Paritás: egy állapot tértükrözéssel szemben mutatott viselkedését

Részletesebben

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása.

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Magsugárzások (α, β, γ) kölcsönhatása atomi rendszerekkel (170-174, 540-545 o.) Direkt és

Részletesebben

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT)

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Röntgensugárzás az orvostudományban Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Orbán József, Biofizikai Intézet, 2008 Hand mit Ringen: print of Wilhelm Röntgen's first "medical" x-ray, of his wife's hand, taken

Részletesebben

Sugárzások és anyag kölcsönhatása

Sugárzások és anyag kölcsönhatása Sugárzások és anyag kölcsönhatása Az anyaggal kölcsönhatásba lépő részecskék Töltött részecskék Semleges részecskék Nehéz Könnyű Nehéz Könnyű T D p - + n Radioaktív sugárzás + anyag energia- szóródás abszorpció

Részletesebben

Radiometrikus módszer. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter

Radiometrikus módszer. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter Radiometrikus módszer Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr. Vass Péter Történeti áttekintés Martin Heinrich Klaproth 1789-ban fedezte fel az uránt és a cirkóniumot, 1803-ban pedig a titánt. Megállapította,

Részletesebben

8. AZ ATOMMAG FIZIKÁJA

8. AZ ATOMMAG FIZIKÁJA 8. AZ ATOMMAG FIZIKÁJA Az atommag szerkezete (40-44 oldal) A tömegspektrométer elve Az atommag komponensei Izotópok Tömeghiány, kötési energia, stabilitás Magerők Magmodellek Az atommag stabilitásának

Részletesebben

Röntgensugárzás. Röntgensugárzás

Röntgensugárzás. Röntgensugárzás Röntgensugárzás 2012.11.21. Röntgensugárzás Elektromágneses sugárzás (f=10 16 10 19 Hz, E=120eV 120keV (1.9*10-17 10-14 J), λ

Részletesebben

Pásztázó elektronmikroszkóp. Alapelv. Szinkron pásztázás

Pásztázó elektronmikroszkóp. Alapelv. Szinkron pásztázás Pásztázó elektronmikroszkóp Scanning Electron Microscope (SEM) Rasterelektronenmikroskope (REM) Alapelv Egy elektronágyúval vékony elektronnyalábot állítunk elő. Ezzel pásztázzuk (eltérítő tekercsek segítségével)

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai

Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai magsugárzás Magsugárzások Röntgensugárzás Függelék. Intenzitás 2. Spektrum 3. Atom Repetitio est mater studiorum. Röntgen Ionizációnak nevezzük azt a folyamatot,

Részletesebben

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Franck-Hertz-kísérlet (1) A Franck-Hertz-kísérlet vázlatos elrendezése: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frhz.html

Részletesebben

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA

3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 3. RADIOAKTÍV MINTÁK AKTIVITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA 1. Az aktivitásmérés jelentosége Modern világunk mindennapi élete számtalan helyen felhasználja azokat az ismereteket, amelyekhez a fizika az atommagok

Részletesebben

A Nukleáris Medicina alapjai

A Nukleáris Medicina alapjai A Nukleáris Medicina alapjai Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Történet 1. 1896 Henri Becquerel titokzatos sugár (Urán) 1897 Marie and Pierre Curie - radioaktivitás 1901-1914 Rádium terápia

Részletesebben

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszék Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Szakdolgozat Készítette: Kaczor Lívia földrajz

Részletesebben

Országos Szilárd Leó fizikaverseny II. forduló 2013. április 20. Számítógépes feladat. Feladatok

Országos Szilárd Leó fizikaverseny II. forduló 2013. április 20. Számítógépes feladat. Feladatok Országos Szilárd Leó fizikaverseny II. forduló 2013. április 20. Számítógépes feladat A feladat során egy ismeretlen minta összetételét fogjuk meghatározni a minta neutron aktivációt követő gamma-spektrumának

Részletesebben

Radioaktív sugárzás elnyelődésének vizsgálata

Radioaktív sugárzás elnyelődésének vizsgálata 11. fejezet Radioaktív sugárzás elnyelődésének vizsgálata Az ólomtorony és a szcintillációs számláló A természetes radioaktív anyagok esetében háromféle sugárzást lehet megkülönböztetni. Erre egyszerű

Részletesebben

Modern fizika laboratórium

Modern fizika laboratórium Modern fizika laboratórium 11. Az I 2 molekula disszociációs energiája Készítette: Hagymási Imre A mérés dátuma: 2007. október 3. A beadás dátuma: 2007. október xx. 1. Bevezetés Ebben a mérésben egy kétatomos

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal. 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD

Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal. 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 1. Fény kölcsönhatása az anyaggal 2. Ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal KAD 2012.10.03 1976 2 1. 3 4 n 1 >n 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 2. Az ionizáló sugárzások

Részletesebben

Radioaktív sugárzások abszorpciója

Radioaktív sugárzások abszorpciója Radioaktív sugárzások abszorpciója Bevezetés A gyakorlat során különböző sugárforrásokat két β-sugárzót ( 204 Tl és 90 Sr), egy tiszta γ-forrást ( 60 Co) és egy β- és γ-sugárzást is kibocsátó preparátumot

Részletesebben

Az atom felépítése Alapfogalmak

Az atom felépítése Alapfogalmak Anyagszerkezeti vizsgálatok 2017/2018. 1. félév Az atom felépítése Alapfogalmak Csordás Anita E-mail: csordasani@almos.uni-pannon.hu Tel:+36-88/624-924 Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 25. A mérés száma és címe: 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 16. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez.

Izotóp geológia: Elemek izotópjainak használata geológiai folyamatok értelmezéséhez. Radioaktív izotópok Izotópok Egy elem különböző tömegű (tömegszámú - A) formái; Egy elem izotópjainak a magjai azonos számú protont (rendszám - Z) és különböző számú neutront (N) tartalmaznak; Egy elem

Részletesebben

A sötét anyag nyomában. Krasznahorkay Attila MTA Atomki, Debrecen

A sötét anyag nyomában. Krasznahorkay Attila MTA Atomki, Debrecen A sötét anyag nyomában Krasznahorkay Attila MTA Atomki, Debrecen Látható és láthatatlan világunk A levegő Túl kicsi dolgok Mikroszkóp Túl távoli dolgok távcső, teleszkópok Gravitációs vonzás, Mágneses

Részletesebben

Radiokémia. A) Béta-sugárzás mérése GM csővel

Radiokémia. A) Béta-sugárzás mérése GM csővel Radiokémia Környezetünkben számos radioaktív izotóp fordul elő. Ezek egy része természetes, más része mesterséges eredetű. Valamely radioaktív izotóp bomlása során az atommagból származó sugárzásnak három

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS Az atom felépítése RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS elektron proton Varga József Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézet atommag Atomi részecskék 2 Atomi részecskék mérete Jelmagyarázat: elektron proton

Részletesebben

A sugárzások a rajz síkjára merőleges mágneses téren haladnak át γ α

A sugárzások a rajz síkjára merőleges mágneses téren haladnak át γ α Radioaktivitás, α-, β- és γ-bomlás, radioaktív bomlástörvény, bomlási sorok. röntgen sugárzás (fékezési és karakterisztikus), a Moseley-törvény, az uger folyamat Radioaktivitás: 1896 Becquerel uránérc

Részletesebben

Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás Biofizika, Nyitrai Miklós

Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás Biofizika, Nyitrai Miklós Atomfizika. Az atommag szerkezete. Radioaktivitás. 2010. 10. 13. Biofizika, Nyitrai Miklós Összefoglalás Atommag alkotói, szerkezete; Erős vagy magkölcsönhatás; Tömegdefektus. A kölcsönhatások világképe

Részletesebben

GAMMA-SPEKTROSZKÓPIAI GYAKORLAT ALACSONY-HÁTTERŰ MÉRŐHELYEN

GAMMA-SPEKTROSZKÓPIAI GYAKORLAT ALACSONY-HÁTTERŰ MÉRŐHELYEN Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont 111 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 9-33. Postacím: 155 Bp. 114, Pf.: 49. Telefon: 39 GAMMA-SPEKTROSZKÓPIAI GYAKORLAT ALACSONY-HÁTTERŰ MÉRŐHELYEN

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Fizika BSc. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: nov. 15.

Modern Fizika Labor. 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Fizika BSc. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: nov. 15. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 15. A mérés száma és címe: 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 30. A mérést végezte: Németh Gergely

Részletesebben

Fermi Dirac statisztika elemei

Fermi Dirac statisztika elemei Fermi Dirac statisztika elemei A Fermi Dirac statisztika alapjai Nagy részecskeszámú rendszerek fizikai jellemzéséhez statisztikai leírást kell alkalmazni. (Pl. gázokra érvényes klasszikus statisztika

Részletesebben

Röntgendiagnosztikai alapok

Röntgendiagnosztikai alapok Röntgendiagnosztikai alapok Dr. Voszka István A röntgensugárzás keltésének alternatív lehetőségei (röntgensugárzás keletkezik nagy sebességű, töltéssel rendelkező részecskék lefékeződésekor) Röntgencső:

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

A radioaktív bomlás típusai

A radioaktív bomlás típusai A radioaktív bomlás típusai Párhuzamos negatív és pozitív bétabomlás/elektronbefogás 40 19 K kb.89% 0.001%, kb.11% EX 40 40 Ca Ar Felszabaduló energia Ca-40: 1311 kev Ar-40: 1505 kev Felezési idő P-40

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu Mitől függ a kölcsönhatás? VÁLASZ: Az anyag felépítése A sugárzások típusai, forrásai és főbb tulajdonságai A sugárzások és az anyag

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal. Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal. Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu Mitől függ a kölcsönhatás? VÁLASZ: Az anyag felépítése A sugárzások típusai, forrásai és főbb tulajdonságai A sugárzások és az anyag

Részletesebben

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK

I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1 I. DOZIMETRIAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEK 1) Iondózis/Besugárzási dózis (ro: Doza de ioni): A leveg egy adott V térfogatában létrejött ionok Q össztöltésének és az adott térfogatban található anyag

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (a) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2015. november 15. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba BME NTI 1997 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 2. ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÁS... 3 2.1. Töltéshordozók keletkezése (ionizáció) töltött részecskéknél...

Részletesebben

IDTÁLLÓ GONDOLATOK MOTTÓK NAGY TERMÉSZET TUDÓSOK BÖLCS GONDOLATAIBÓL A TUDOMÁNY ÉS A MINDEN NAPI ÉLET VONAKOZÁSÁBAN

IDTÁLLÓ GONDOLATOK MOTTÓK NAGY TERMÉSZET TUDÓSOK BÖLCS GONDOLATAIBÓL A TUDOMÁNY ÉS A MINDEN NAPI ÉLET VONAKOZÁSÁBAN ! " #! " 154 IDTÁLLÓ GONDOLATOK MOTTÓK NAGY TERMÉSZET TUDÓSOK BÖLCS GONDOLATAIBÓL A TUDOMÁNY ÉS A MINDEN NAPI ÉLET VONAKOZÁSÁBAN (Ludwig Boltzman) (James Clerk Maxwell)!" #!!$ %!" % " " ( Bay Zoltán )

Részletesebben

Gamma-spektrometria HPGe detektorral

Gamma-spektrometria HPGe detektorral Gamma-spektrometria HPGe detektorral 1. Bevezetés A gamma-spektrometria az atommagból valamilyen magfolyamat következtében (radioaktív bomlás, mesterséges vagy természetes magreakció) kilépő gamma sugárzás

Részletesebben

A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága

A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága Szűcs László Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal A felületi radioaktívszennyezettség-mérők mérési bizonytalansága Mire alkalmas egy radioaktívszennyezettség-mérő? A radioaktívszennyezettség-mérők

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 2. Mit nevezünk az atom tömegszámának? a) a protonok számát b) a neutronok számát c) a protonok és neutronok

Részletesebben

FSS. Folyadékszcintillációs spektroszkópia

FSS. Folyadékszcintillációs spektroszkópia FSS Folyadékszcintillációs spektroszkópia Bevezetés A radioaktív sugárzások detektálásának technikája a felfedezés után nagyon nagy fejlıdésen ment keresztül. A korai idıkben a sugárzások hıhatásán alapuló

Részletesebben

LABORATÓRIUMI GYAKORLAT. Alfa-, béta-, gamma-sugárzások mérése

LABORATÓRIUMI GYAKORLAT. Alfa-, béta-, gamma-sugárzások mérése LABORATÓRIUMI GYAKORLAT Alfa-, béta-, gamma-sugárzások mérése (Bódizs Dénes BME Nukleáris Technikai Intézet 2006) 1. BEVEZETÉS Környezetünkben számos radioaktív izotóp fordul elő. Ezek egy része természetes,

Részletesebben

NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató BME NTI 1997

NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató BME NTI 1997 NEUTRON-DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba, Balázs László BME NTI 1997 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3. 2. Elméleti összefoglalás 3. 2.1. A neutrondetektoroknál alkalmazható legfontosabb

Részletesebben

NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS (NAA) II. rész

NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS (NAA) II. rész NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS (NAA) II. rész MTA AEKI Gméling Katalin, 2009. november 1 16. gmeling@iki.kfki.hu 1. NAA rövid története 2. NAA felépítése, technikai háttér 3. Spektrum kiértékelése 4. Mérés

Részletesebben

Az elektromágneses hullámok

Az elektromágneses hullámok 203. október Az elektromágneses hullámok PTE ÁOK Biofizikai Intézet Kutatók fizikusok, kémikusok, asztronómusok Sir Isaac Newton Sir William Herschel Johann Wilhelm Ritter Joseph von Fraunhofer Robert

Részletesebben

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN

RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN RADIOAKTÍV HULLADÉKOK MINŐSÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰBEN Bujtás T., Ranga T., Vass P., Végh G. Hajdúszoboszló, 2012. április 24-26 Tartalom Bevezetés Radioaktív hulladékok csoportosítása, minősítése A minősítő

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez A Név... Válassza ki a helyes mértékegységeket! állandó intenzitás abszorbancia moláris extinkciós A) J s -1 - l mol -1 cm B) W g/cm 3 - C) J s -1 m -2 - l mol -1 cm -1 D) J m -2 cm - A Wien-féle eltolódási

Részletesebben

RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék

RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék 1. Az atommag kötési energiája Az atommag kötési energiája az ún. tömegdefektusból ( m) számítható ki. m = [Z M p + N M n ] - M

Részletesebben

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

RADIOKÉMIA. László Krisztina, F ép. I. lh., I. emelet, 135

RADIOKÉMIA. László Krisztina, F ép. I. lh., I. emelet, 135 RADIOKÉMIA László Krisztina, F ép. I. lh., I. emelet, 135 klaszlo@mail.bme.hu Nagy Lajos György és LK: Radiokémia és izotóptechnika Műegyetemi Kiadó 1997 Antoine Henri Becquerel (1852-1908) Maria Skłodowska-Curie

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 12. Infravörös spektroszkópia. Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 04. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 011. okt. 04. A mérés száma és címe: 1. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 011. dec. 1. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-23/16-M Dr. Szalóki Imre, fizikus, egyetemi docens Radócz Gábor,

Részletesebben

Radioaktivitás és mikrorészecskék felfedezése

Radioaktivitás és mikrorészecskék felfedezése Radioaktivitás és mikrorészecskék felfedezése Mag és részecskefizika 1. előadás 2017. Február 17. A félév tematikája 1. Mikrorészecskék felfedezése 2. Kvark gondolat bevezetése, béta-bomlás, neutrínóhipotézis

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás. Varga József. Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet 2010. 2. Kötési energia (MeV) Tömegszám

Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás. Varga József. Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet 2010. 2. Kötési energia (MeV) Tömegszám Egy nukleonra jutó kötési energia Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás Varga József Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet Kötési energia (MeV) Tömegszám 1. 1. Áttekintés: atomfizika Varga

Részletesebben

Mag- és neutronfizika 5. elıadás

Mag- és neutronfizika 5. elıadás Mag- és neutronfizika 5. elıadás 5. elıadás Szcintillációs detektorok (emlékeztetı) Egyes anyagokban fényfelvillanás (szcintilláció) jön létre, ha energiát kapnak becsapódó részecskéktıl. Anyagát tekintve

Részletesebben

Részecske azonosítás kísérleti módszerei

Részecske azonosítás kísérleti módszerei Részecske azonosítás kísérleti módszerei Galgóczi Gábor Előadás vázlata A részecske azonosítás létjogosultsága Részecske azonosítás: Módszerek Detektorok ALICE-ból példa A részecskeazonosítás létjogosultsága

Részletesebben

Abszorpciós spektrometria összefoglaló

Abszorpciós spektrometria összefoglaló Abszorpciós spektrometria összefoglaló smétlés: fény (elektromágneses sugárzás) tulajdonságai, kettős természet fény anyag kölcsönhatás típusok (reflexió, transzmisszió, abszorpció, szórás) Abszorpció

Részletesebben

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Környezetfizika. Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Környezetfizika Tantárgy kódja FIB2402 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Varga

Részletesebben

1. Az ionizáló sugárzások és az anyag kölcsönhatása

1. Az ionizáló sugárzások és az anyag kölcsönhatása Az ionizáló sugárzások és az anyag kölcsönhatása. A sugárzások érése KAD 2018.03.26 1. Az ionizáló sugárzások és az anyag kölcsönhatása Gondolat, 1976 1 2 levegőben (átlagosan) 1 ionpár keltéséhez 34 ev

Részletesebben

Bővített fokozatú SUGÁRVÉDELMI TANFOLYAM

Bővített fokozatú SUGÁRVÉDELMI TANFOLYAM Bővített fokozatú SUGÁRVÉDELMI TANFOLYAM Sugárfizikai alapismeretek. A röntgen sugárzás keletkezése és tulajdonságai. Salik Ádám, sugárvédelmi szakértő salik.adam@osski.hu, 30-349-9300 ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI

Részletesebben

RADIOKÉMIAI MÉRÉS Laboratóriumi neutronforrásban aktivált-anyagok felezési idejének mérése

RADIOKÉMIAI MÉRÉS Laboratóriumi neutronforrásban aktivált-anyagok felezési idejének mérése RADIOKÉMIAI MÉRÉS Laboratóriumi neutronforrásban aktivált-anyagok felezési idejének mérése A radioaktív bomlás valószínűségét kifejező bomlási állandó (λ) helyett gyakran a felezési időt alkalmazzuk (t1/2).

Részletesebben

9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. Aktivitás mérés.

9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. Aktivitás mérés. 9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. ktivitás mérés. MÉRÉS CÉLJ: Megismerkedni a radioaktív sugárzás jellemzésére szolgáló mértékegységekkel, és a sugárzás

Részletesebben

Az expanziós ködkamra

Az expanziós ködkamra A ködkamra Mi az a ködkamra? Olyan nyomvonaljelző detektor, mely képes ionizáló sugárzások és töltött részecskék útját kimutatni. A kamrában túlhűtött gáz található, mely a részecskék által keltett ionokon

Részletesebben

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra 2. Az ionizáló sugárzás és az anyag kölcsönhatása. Fizikai dózisfogalmak és az ionizáló sugárzás mérése Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés 440 BC Democritus, Leucippus, Epicurus 1660 Pierre Gassendi 1803 1897 1904 1911 19 193 John Dalton Joseph John (J.J.) Thomson J.J. Thomson

Részletesebben

Az atom szerkezete. Az eltérülés ritka de nagymértékű. Thomson puding atom-modellje nem lehet helyes.

Az atom szerkezete. Az eltérülés ritka de nagymértékű. Thomson puding atom-modellje nem lehet helyes. Az atom szerkezete Rutherford kísérlet (1911): Az atom pozitív töltése és a tömeg nagy része egy nagyon kis helyre összpontosul. Ezt nevezte el atommagnak. Az eltérülés ritka de nagymértékű. Thomson puding

Részletesebben

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei. Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor. 1. Fizikai történések

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei. Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor. 1. Fizikai történések Sugárterápia 40% 35% 30% 25% 20% 15% % 5% 0% 2014/2015. tanév FOK biofizika kollokvium jegyspektruma 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Konzultáció: minden hétfőn 15 órakor Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 8. MÉRÉS Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 12. Szerda délelőtti csoport

Részletesebben

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio -A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio (sugároz) - activus (cselekvő) Különféle foszforeszkáló

Részletesebben

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei Sugárterápia Sugárterápia: ionizáló sugárzások klinikai alkalmazása malignus daganatok eltávolításában. A sugárkezelés során célunk az ionizáló sugárzás terápiás dózisának elérése a kezelt daganatban a

Részletesebben

Vízminta radioaktivitásának meghatározása.

Vízminta radioaktivitásának meghatározása. 1 Vízminta radioaktivitásának meghatározása. 1. Bevezetés A természetes vizekben, így a Dunában is jelenlévő radioaktivitás oka a vízzel érintkező anyagokból kioldott természetes eredetű radioaktív izotópok

Részletesebben