A SZÖVEG LEGYEN EGYSZERŰ A SZÖVEGET RÖVID, ÉRTHETŐ GONDOLATOK/TÉZISEK FELSOROLÁSAKÉNT CÉLSZERŰ ELKÉSZÍTENI.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SZÖVEG LEGYEN EGYSZERŰ A SZÖVEGET RÖVID, ÉRTHETŐ GONDOLATOK/TÉZISEK FELSOROLÁSAKÉNT CÉLSZERŰ ELKÉSZÍTENI."

Átírás

1 Számítógépes ismeretek Bemutatók Bemutatók készítésének alapvető szabályai- 1 A SZÖVEG LEGYEN EGYSZERŰ A SZÖVEGET RÖVID, ÉRTHETŐ GONDOLATOK/TÉZISEK FELSOROLÁSAKÉNT CÉLSZERŰ ELKÉSZÍTENI. A FELSOROLÁS SORAIT ZÁRHATJUK PONTTAL, DE EZ NEM KÖTELEZŐ. A SZÖVEG LEGYEN RÖVID EGY-EGY DIÁN LEGTÖBB 5-6 RÖVID SORBÓL ÁLLÓ FELSOROLÁS AJÁNLOTT. IGÉNY SZERINT BESZÚRHATUNK EGY-KÉT ALTÉZIST IS. A BETŰMÉRETET ÚGY KELL MEGVÁLASZTATNI, HOGY A SZÖVEG OLVASHATÓ LEGYEN A TEREM UTOLSÓ SORÁBÓL IS CÍMEK BETŰMÉRETÉT 36 ÉS 54 KÖZÖTT KELL MEGVÁLASZTANI. A FŐ TÉZISEK BETŰMÉRETÉT 24 ÉS 32 (40) KÖZÖTT KELL MEGVÁLASZTANI AZ ALTÉZISEK BETŰMÉRETE VALAMIVEL KISEBB IS LEHET Bemutatók készítésének alapvető szabályai- 2 MINDEGYIK DIÁN UGYAZT A BETŰMÉRETET KELL HASZNÁLNI. LEGTÖBB 2-3 KÜLÖNBÖZŐ BETŰTÍPUST HASZNÁLJON CÉLSZERŰ CSAK EGY BETŰTÍPUS HASZNÁLATA. UJABB BETŰTÍPUSOK HELYETT A SZÖVEGRÉSZEK KIEMELÉSÉT ÉRDEMES KÜLÖNBÖZŐ EFFEKTUSOKKAL MEGOLDANI, PÉLDÁUL FÉLKÖVÉR, DŐLT VAGY ALÁHÚZOTT FORMÁZÁSSAL. HA ÁBRÁKKAL, DIAGRAMOKKAL VAGY EGYÉB GRAFIKAI OBJEKTUMOKKAL IS ILLUSZTRÁLHATÓ A MONDANIVALÓ, HASZNÁLJA ŐKET A SZÖVEG HELYETT. MINDEGYIK DIÁNAK KELL HOGY LEGYEN CÍME HA EGY TÉMAKÖR TÖBB DIÁRA IS KITERJED, A CÍMET MINDEGYIK DIÁN MEG KELL ISMÉTELNI. ÁTTEKINTHETŐSÉG CÉLJÁBÓL ILYEN ESETEKBEN A CÍMEKET SORSZÁMOZÁSSAL IS ELLÁTHATJUK (1,2,3,...) AJÁNLOTT A BEÉPÍTETT TÉMÁKAT HASZNÁLATA BIZTOSÍTJÁK A BEMUTATÓ KÜLÖNBÖZŐ ELEMEINEK ÖSSZHANGJÁT. CSAK A KIVÁLASZTOTT TÉMÁVAL ÖSSZHANGBAN LEVŐ SZÍNEKET, STÍLUSOKAT ÉS BETŰTÍPUSOKAT HASZNÁLJA. NE HASZNÁLJON SOK KÜLÜNBÖZŐ TÍPUSÚ ANIMÁCIÓT. Bemutatók ajánlott szerkezete AZ ELSŐ DIÁNAK TARTALMAZNIA KELL A BEMUTATÓ CÍMÉT (TÉMA). A SZERZŐ ADATAIT (NÉV, TANSZÉK EGYETEMISTÁK ESETÉN) KERÜLJE A BEMUTATÓ KEZDETE/ELEJE, JÓ NAPOT, HELLÓ ÉS HASONLÓ CÍMEKET A HALLGATÓSÁGOT ÉRDEMES SZÓBAN ÜDVÖZÖLNI ÉS KERÜLNI KELL AZ ÜDVÖZLŐ ÜZENETEK ELHELYEZÉSÉT A DIÁKON A MÁSODIK DIÁNAK TARTALMAZNIA KELL A BEMUTATÓ TARTALMÁT, ESETLEG VALAMILYEN BEVEZETŐ SZÖVEGET A BEMUTATÓ TÍPUSÁTÓL FÜGGŐEN (NAGYON RÖVID BEMUTATÓK ESETÉBEN KIHAGYHATÓ). AZ UTOLSÓ ELŐTTI DIÁN MEG KELL ISMÉTELNI A BEMUTATÓ LEGFONTOSABB ELEMEIT / EREDMÉNYEIT / KÖVETKEZTETÉSEIT (RÖVID BEMUTATÓK ESETÉN KIHAGYHATÓ). AZ UTOLSÓ DIÁN MEG KELL ISMÉTELNI A BEMUTATÓ CÍMÉT / TÉMÁJÁT FELSOROLNI A HASZNÁLT FORRÁSOKAT (KÖNYVEK, FOLYÓIRATOOK, WEBOLDALAK stb.). TOVÁBBI ADATOKAT MEGADNI A SZERZŐRŐL (NÉV, EGYETEM, TANSZÉK, VÁLLALAT, ELÉRHETŐSÉGEK - stb.). KERÜLNI KELL A: VÉGE, A BEMUTATÓ VÉGE, KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS HASONLÓ BEFEJEZÉSEKET A BEMUTATÓ TÉMÁJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKESSÉGEKET INKÁBB CSAK SZÓBAN KELL MEGOSZTANI A HALLGATÓSÁGGAL

2 Munkakörnyezet Diák hozzáadása és törlése A bemutatóhoz új diát a Home lap Slides csoportjában található NewSlide gombra kattintva adunk hozzá alapértelmezett Title and Content elrendezéssel. Office gomb Diák Gyorselérési eszköztár Eszköztár Új diát a munkakörnyezet bal oldalán elhelyezkedő, a bemutató diáinak listáját tartalmazó Slides nézet helyi menüjének New Slide parancsával is lehetséges. A Slides lapon kijelölt diákat törölni a Delete billentyű lenyomásával vagy a Home lap Slides csoportjának Delete gombjával is lehet. Aktív dia A kiválasztott diákat a Slides nézet helyi menüjének Delete Slide parancsával is el lehet távolítani a bemutatóból. Állapotsor Jegyzetek Nézetváltó gombok Nagyítás Diák áthelyezése Egy diát kijelölni a Slides lapon belül az illető dia képére kattintva tudunk. Több diát kijelölni a úgy tudunk, hogy a Ctrl billentyűt lenyomva tartjuk miközben a Slides lapon a kijelölni kívánt diák képeire kattintunk. A kijelölt diákat áthelyezni a következőképpen lehet: az egyik kijelölt dia képére kattintunk, majd a bal egérgombot lenyomva tartva elmozgatjuk az egérmutatót a kívánt helyre. Az áthelyezés alatt megváltozik az egérmutató alakja, a diák között pedig egy vízszintes vonal fogja jelölni az áthelyezés menetét. Az áthelyezést az egérgomb elengedésével fejezzük be. A kijelölt diákat a Cut és Paste parancsok segítségével is át tudjuk helyezni. Az áthelyezés áttekinthetőbben megvalósítható a Slide Sorter (a View lap Presentation Views csoportjában található) nézet használatával. Diák másolása A kijelölt diákat másolni a Slides lap helyi menüjének Copy parancsával tudjuk (vagy a Home lap Clipboard csoportjában található azonos nevű gombjával). Miután az egérrel meghatároztuk hol szeretnénk a másolatokat elhelyezni, a Paste parancsot választjuk. A kijelölt diákból másolatot készíteni a helyi menü Duplicate Slide parancsával illetve a Home lap Slides csoportjának New Slide gombjához tartozó Duplicate Selected Slides parancsával is tudunk.

3 Elemek elrendezései A dia elemeinek elrendezése (Layout)) a dián elhelyezett objektumok (képek, diagramok, szövegdobozok stb.) alakját és helyét határozza meg. Az elrendezést kiválaszthatjuk már az új dia hozzáadásakor a Home lap Slides csoportjának New Slide gombja segítségével, ha a gomb szövegére és nem az ikonjára kattintunk. Ebben az esetben a gomb alatt megjelenik a lehetséges elrendezések listája (összesen 9). A kívánt elrendezést annak képére kattintva tudjuk aktiválni. Létező diák elemeinek elrendezését változtatni a Home lap Slides csoportjának Layout gombjával tudjuk. Egy dia elemeinek elrendezését megváltoztatni a Slides lap helyi menüjének Layout parancsával is lehetséges. Leggyakrabban használt elrendezések Title Slide Címdia elrendezés, két helyőrzőt tartalmaz: egyet a címnek és egyet az alcímnek. Title and Content Két helyőrzőt tartalmaz, egy szövegdobozt a címnek és egy általános helyőrzőt amely tartalmazhat szöveget, képet, táblázatot vagy diagramot. Two Content Egy helyőrző a címnek és két általános helyőrző. Title Only Csak egy a címnek fentartott helyőrzőt tartalmaz. Blank Üres dia, helyőrzők nélkül. Szöveg hozzáadása Szöveget a cím illetve alcím részére előrelátott helyőrzőkbe, általános helyőrzőkbe és szövegdobozokba tudunk beírni úgy, hogy azok belsejébe kattintunk. Ezen mezők úgy viselkednek mint a szövegszerkesztők, a Home lapon a Word programhoz hasonló eszközöket találunk a szöveg formázásához. Ha egy a kiválasztott elrendezés (Layout)) részét képező helyőrzőből kitöröljük annak tartalmát, azon belül Click to add title/subtitle/tekst szöveg jelenik meg, ami azt jelenti, hogy ide szöveget tudunk hozzáadni. Általános helyőrzőkbe csak egyszerre csak egy típusu tartalmat tudunk elhelyezni: vagy csak szöveget, vagy csak képet, vagy csak diagramot, vagy csak táblázatot stb. Más típusu tartalmat a meglevő törlése után lehet hozzáadni. Képek -1 Helyőrzőbe képet elhelyezni az Insert Picture from File ikonra kattintva lehet. A helyőrző a képet középre igazítva jeleníti meg. A Clip Art ikonra kattintva az Office gyűjteményből tudunk képeket hozzáadni. A munkakörnyezet jobb oldalán megjelenő Clip Art lapon a Search in: listában az Office Collections beállítást kell kiválasztani. Miután töröltük a Search for: mező tartalmát, a Go gombra kell kattintani. A kiválasztott képet dupla kattintással tudjuk hozzáadni a diához.

4 Képek -2 A hozzáadott képre kattintva a kép körül egy befoglaló keret jelenik meg, melynek oldalain négyzeteket, sarkaiban köröket találunk. A körök segítségével a kép nagyságát az eredeti arányok megtartásával tudjuk változtatni. A négyzetek segítségével a kép nagyságát az eredeti arányok elhagyásával tudjuk változtatni. A zöld kör segítségével el lehet forgatni a képet. Az egérmutató a képre helyezve nyilacskákra változtatja az alakját, ami azt jelenti, hogy a képre kattintva és a bal egérgombot lenyomva tartva a kép áthelyezhető. Amikor kijelölünk egy képet, az eszköztáron egy új, Picture Tools nevű szalag jelenik meg, melynek Format lapján az illető kép formázását lehetővé tevő eszközöket találunk. Szövegdobozok és képek A kiválasztott elrendezés által biztosított helyőrzők mellett további objektumokat is hozzáadhatunk a diához. Szövegdobozt az Insert lap Text csoportjánatk Text Box gombjára kattintva tudunk hozzáadni. Miután e gombra kattintottunk, az egérmutató alakja lefelé néző nyílra változik. Új szövegdobozt ekkor a diához a kívánt helyre kattintva tudunk hozzáadni. Szövegdobozt eltávolítani úgy tudunk, hogy előbb kijelöljük azt a befoglaló keretére kattintva, majd lenyomjuk a Delete billentyűt. Fájlrendszerben tárolt képet diához hozzáadni az Insert lap Illustrations csoportjának Picture gombjával tudunk. Képet az Office gyüjteményből a Clip Art gomb segítségével lehet. Témák használata A PowerPoint program tartalmaz néhány beépített, professzionálisan elkészített témát amelyeket felhasználhatjuk bemutatóink elkészítéséhez. A beépített témák előnye a figyelmessen összehangolt színekben, betűtípusokban és stílusokban rejlik. Témát választani a Design lap Themes csoportjában tudunk. Ha a téma kiválasztása előtt egynél több diát jelölünk ki, az adott téma csak a kijelölt diákra lesz alkalmazva. Ha csak egy diát jelöltünk ki, akkor a téma a bemutató összes diájára érvényes fog lenni. Ha egy témát csak egyetlen diára szeretnénk alkalmazni, akkor a kiválasztott téma gombjához tartozó helyi menü Apply to Selected Slides parancsát kell választani. NEM AJÁNLOTT EGYNÉL TÖBB TÉMA HASZNÁLATA UGYANAZON BEMUTATÓN BELÜL. Egyéni animációk A kiválasztott objektumhoz animációt hozzárendelni a Animations lap Animations csoportjának Custom Animation gombjával tudunk. E gomb nevét viselő lap a munkakörnyezet jobb oldalán jelenik meg. Az Add Effect gombra kattintva tudunk az felkinált effektusok csoprtjaiból effektust választani. A More Effects parancs egy az összes effektust tartalmazó ablakot nyit meg. Ezen ablakon belül bármely effektusra kattintva a program automatikusan bemutatja azt a kijelölt objektumok segítségével (ha előzőleg bekapcsoltuk a Preview Effect beállítást).

5 Animációk tulajdonságai A dia elemehez hozzárendelt effektusok listája a munkakörnyezet jobb oldalán elhelyezett Custom Animation lapon található meg. Az effektusokat kattintással tudjuk kijelölni. Az effektusok (egyéni animációk) a következő tulajdonságokkal rendelkeznek: Start az animáció elindításának módját határozza meg: On Click kattintásra történik az indítás (bal egérgomb vagy egy billentyű lenyomásával, pl. Space) With Previous az előző animációval egyidejűleg After Previous az előző animáció után automatikusan indul. Direction az animáció irányát jelöli, az effektus típusától függő tulajdonság. Speed az animáció sebességét határozza meg. Animációk sorrendje Az animációk sorrendjét az egyes effektusok felfelé illetve lefelé történő áthelyezésével változtatjuk. Ezt kétféleképpen tudjuk megvalósítani: A Custom Animation lap alján található Re-Order gombok segítségével. Az áthelyezni kívánt effektusok kijelölése követően a bal egérgombbot lenyomva tartva áthuzzuk azokat a kívánt helyre. Az új helyet egy fekete színű, vízszintes vonal jelöli. Áttünés használata Az áttünés (Slide Transition) a diák képernyőn történő megjelenését határozza meg. Az áttünést az Animations lap Trasition to This Slide csoportjában lehet kiválasztani. Az áttünés sebességét a Transition Speed beállítás határozza meg. Az egyik diáról a következőre történő átlépést a Advance Slide beállítás határozza meg. Három lehetőség közül választhatunk: On Mouse Click kattintásra, amikor a felhasználó lenyomja a bal egérgombot vagy pl. a Space billentyűt. Automatically After automatikusan a megadott idő elteltével. A fenti két lehetőség kombinációja. Táblázatok Táblázatot hozzáadni a helyőrző Insert Table ikonjára kattintva vagy az Insert lap Tables csoportjának Table gombja segítségével tudunk. A hozzáadott táblázatot a Table Tools szalag Design lapján található eszközökkel lehet, hasonlóan, mint a Word programban. A táblázatok kezeléséhez (sorok/oszlopok hozzáadása, törlése, kijelölése stb.) használható eszközök a Table Tools szalag Layout lapján vannak elhelyezve.

6 Diagramok - 1 Diagramot hozzáadni a helyőrző Insert Chart ikonjára kattintva vagy az Insert lap Illustrations csoportjának Chart gombjával tudunk. A diagram hozzáadásakor megjelenő Insert Chart ablakban a diagram típusát kell kiválasztani, hasonlóan, mint az Excel programban. A diagram típusának kiválasztása után a PowerPoint program elindítja az Excel táblázat kezelő programot melynek segítségével meg kell adnunk azon számadatokat, amelyek alapján fog a diagramunk elkészülni. A képernyő bal oldalán a PowerPoint,, jobb oldalán pedig az Excel lesz látható. A táblázat első oszlopa tartalmazza a kategóriákat első sora pedig a sorozatok elnevezéseit a kategóriák és sorozatok igény szerint felcserélhetők. Diagramok - 2 Ha a táblázat nem elég nagy (vagy túl nagy), méretét a kék színű keret segítségével tudjuk változtatni. Diagramok - 3 Az adatok beírása után az Excel bezárásával a diagram automatikusan igazodik az adatokhoz, a PowerPoint ablaka teljes képernyőre vált. A diagramra kattintva az eszköztáron megjelenő Chart Tools szalag tartalmazza a diagramok formázását és kezelését támogató eszközöket, hasonlóan mint az Excel programban. ADesign lap a formázáshoz használható eszközöket tartalmazza: Change Chart Type a diagram típusának változtatását teszi lehetővé, Edit Data az adatok változtatását engedélyezi, Chart Styles a diagram stílusát engedi változtatni. A Layout lapon lehetőség van annak beállítására, hogy a diagram mely elemei legyenek láthatóak, címmel tudjuk ellátni a diagramot és meg tudjuk nevezni a tengelyeket. A Format lap eszközeivel a diagram egyes elemeit tudjuk formázni, hasonlóan mint az Excel programban. Diaminták A diaminta meghatározza a bemutató összes diájának a közös tulajdonságait. Olyan formázások megadására használjuk, melyek közösek minden diánál, például a címek animációja. A diaminták megjelenítését a View lap Presentation Views csoportjának Slide Master gombjával kapcsoljuk be. A fő diaminta alatt minden egyes elrendezéshez (Layout) találunk egy mintát. Az ezeken a mintákon végrehajtott változtatások csak azokra a diákra vonatkoznak, amelyeken az illető elrendezés van beállítva. Ha a bemutató minden egyes diáján ugyanazt az effektust szeretnénk használni a címek animációjaként, akkor ezt a fő mintadia segítségével a következőképpen valósíthatjuk meg: A fő diamintán kijelöljük a cím helyőrzőjét, hozzáadjuk a kívánt effektust és beállítjuk annak tulajdonságati. A diaminták megjelenítését a Slide Master lap Close Master View gombjával vagy a View lap Normal gombjával lehet.

7 Diavetítés A diavetítés többféleképpen is elindítható : Az F5 billentyű lenyomásával A View lap Slide Show gombjával. Diavetítés közben a következő diára átlépni lehet: Space, Enter, Jobbra mutató nyíl, Lefelé mutató nyíl, PageDown. Diavetítés közben az előző diára visszalépni lehet: Backspace, Balra mutató nyíl, Felfelé mutató nyíl, PageUp. A diavetítést leállítani az Esc billentyű lenyomásával lehet.

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Diagramok/grafikonok használata a 2003-as verzióban

Diagramok/grafikonok használata a 2003-as verzióban Diagramok/grafikonok használata Diagram beillesztése A prezentációnkban, előadásunkban gyakran használunk számokat, kimutatásokat, ezeknek a nyers felsorolása helyett érdemes használni diagramokat, grafikonokat.

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ha elindítjuk a Microsoft Office 2007 bármelyik alkalmazását, jelentős különbséget tapasztalhatunk a korábbiakhoz képest: a felhasználói felület teljes

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

A Prezentáció témakör oktatása. Dr. Nyéki Lajos 2019

A Prezentáció témakör oktatása. Dr. Nyéki Lajos 2019 A Prezentáció témakör oktatása Dr. Nyéki Lajos 2019 ECDL / ICDL Using Presentation Syllabus 5.0 This module sets out essential concepts and skills relating to demonstrating competence in using presentation

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor menüszalagok Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor vonalzó Navigációs ablakrész görgetősáv állapotsor Szöveg formázása

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek.

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ügyeljünk

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

SmartArt diagramok készítése a Microsoft Office 2007-ben

SmartArt diagramok készítése a Microsoft Office 2007-ben SmartArt diagramok készítése a Microsoft Office 2007-ben A Microsoft Office programokban korábban külön parancsok szolgáltak a szervezeti sémák és a szerkezeti diagramok beillesztésére. Most ezek helyett

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató AÁ OK sablon Használati útmutató Tartalomjegyzék Dia elrendezésének kiválasztása... 2 Szöveg formázása... 3 Ajánlott betűformázások... 4 Színek használata... 5 Kép beillesztése... 6 Diagram formázása...

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

Vetítési beállítások

Vetítési beállítások Vetítési beállítás A vetítési beállításokhoz a Diavetítés/ parancsot kell alkalmazni. 1. ábra Megadható a bemutató típusa: Bemutatás élőszó mellett: sima diavetítés Irányított bemutató: A vetítés hasonlít

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE,

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE, A MIMIO interaktív tábla használata Dr. Boda István DRHE, 2017-04-21 Mimio Classroom termékcsalád Mimio Interactive oktatási technológiák (http://www.mimio.hu/) MimioTeach, MimioInteractive Xi; MimioProjector

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

A D2-D10 cellákba véletlenszerűen gépeljünk 610 és 690 közötti értékeket úgy, hogy lehetőleg a két szélső értéket is szerepeltessük.

A D2-D10 cellákba véletlenszerűen gépeljünk 610 és 690 közötti értékeket úgy, hogy lehetőleg a két szélső értéket is szerepeltessük. Az Excel feladat során fontos figyelembe venni a Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjon! kijelentést! Ha a feladat nem is utal külön erre, ha lehetséges mindent

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2010 alapok

Microsoft Office PowerPoint 2010 alapok Microsoft Office PowerPoint 2010 alapok Készítette: Kiss András Bemutatókról általában A bemutatók az előadások hatékonyabbá tételéhez használhatók. Egy előadás során sokkal hatékonyabb az ismeretközlés,

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Töltse le az Excel2 munkafüzetet és nyissa meg. A megfelelő függvények segítségével számítsa ki az

Töltse le az Excel2 munkafüzetet és nyissa meg. A megfelelő függvények segítségével számítsa ki az Előkészületek Töltse le az Excel2 munkafüzetet és nyissa meg. Számítógépes ismeretek Haladó táblázatkezelés A megfelelő függvények segítségével számítsa ki az Összesen, Min és Max oszlopokat. A megfelelő

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

Grafikonok, diagramok.

Grafikonok, diagramok. 3. Előadás Grafikonok, diagramok. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Diagramok készítése A táblázat számai sokat kifejeznek a hozzáértők számára, de az ember alapvetően vizuális lény,

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer (újdonságok) Megújult az Atlon Utasbiztosítási rendszer felülete. Ez a dokumentum röviden összefoglalja a változásokat és újdonságokat. Reméljük, hogy a fejlesztés nyomán

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

SAP HR Általános lekérdező Ad-hoc-query

SAP HR Általános lekérdező Ad-hoc-query Tranzakció neve: S_PHO_48000513 Ad-hoc query A használathoz célszerű a Favoritok/tranzakció beszúrása menüponttal a favoritok közé felvenni. 1. oldal, összesen: 18 A tranzakció elindítása után a következő

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok

Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok Microsoft Office PowerPoint 2003 alapok Készítette: Kiss András Bemutatókról általában A bemutatók az előadások hatékonyabbá tételéhez használhatók. Egy előadás során sokkal hatékonyabb az ismeretközlés,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

Win-Tax évi ös verzió

Win-Tax évi ös verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.12.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.12.31. Regisztrált

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató A mobil applikáció célja, hogy a tetőfedők feltölthessék és kezelhessék a referenciáikat. Az applikáció elérhető IOS és Android rendszerű eszközökre. Belépés A tetőfedő ugyanazzal

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben