KÖRNYEZETI NEVELÉSRŐL FELSŐFOKON - KÖRNYEZETI NEVELÉS A HAZAI TANÁRKÉPZÉSBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖRNYEZETI NEVELÉSRŐL FELSŐFOKON - KÖRNYEZETI NEVELÉS A HAZAI TANÁRKÉPZÉSBEN"

Átírás

1 ÉLETJELEK konferencia a fenntarthatóságra nevelésről KÖRNYEZETI NEVELÉSRŐL FELSŐFOKON - KÖRNYEZETI NEVELÉS A HAZAI TANÁRKÉPZÉSBEN Ütőné Dr. Visi Judit EKE NTDI Budapest, szeptember 19.

2 MIRŐL LESZ SZÓ? BEVEZETŐ GONDOLATOK A DOKUMENTUMOK SZINTJÉN A KÉPZÉSI PROGRAMOK SZINTJÉN ÖSSZEGZÉS

3 BEVEZETŐ GONDOLATOK NEM CSUPÁN A KÖRNYEZET VÉDELMÉRE, HANEM VALÓJÁBAN KÖRNYEZETI KULTÚRÁRA SZERETNÉNK NEVELNI TANÍTVÁNYAINKAT, GYERMEKEINKET. A KÖRNYEZETI KULTÚRA MAGÁBAN FOGLALJA A KÖRNYEZET TÉNYLEGES VÉDELMÉT IS, DE ANNÁL LÉNYEGESEN TÖBB; FŐLEG GAZDAGABB ÉS ÖSSZETETTEBB. A KÖRNYEZETI KULTÚRA UGYANIS EGYBEN ÉLETMÓD, GONDOLKODÁS- ÉS VISELKEDÉSMÓD, VÉDELEM, KÖRÜLTEKINTŐ FEJLESZTÉS, OKOS ÉS MÉRTÉKTARTÓ FÖLHASZNÁLÁS, KIVÁLTKÉPPEN PEDIG A FENNTARTHATÓSÁG SZEM ELŐTT TARTÁSA, DE EZEKEN KÍVÜL SOK MINDEN EGYÉB NEMZETI KÖRNYEZETI NEVELÉSI STRATÉGIA

4 BEVEZETŐ GONDOLATOK A RENDSZERVÁLTOZÁS ELŐTT: A TÁRSADALOM KÖRNYEZETET ÁTALAKÍTÓ SZEREPÉNEK HANGSÚLYOZÁSA A KÖVETKEZMÉNYEKRŐL ALIG ESIK SZÓ. SZEMLÉLETVÁLTÁS A DOKUMENTUMOK SZINTJÉN 1995-TŐL EGYRE HANGSÚLYOSABB, ÉS MÁR A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁKRA HÍVJA FEL A FIGYELMET. MINDENKIT ÉRINT!!! AZ OKTATÁS EGYRE FONTOSABB SZEREPE A PEDAGÓGUSKÉPZÉS NÖVEKVŐ FELELŐSSÉGE!!!

5 A DOKUMENTUMOK SZINTJÉN KIEMELT FELADAT A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS NEVELÉS! AZ EGYÉN, A KÖZÖSSÉGEK ÉS A TERMÉSZET HARMÓNIÁJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE. CÉL: AZ ISMERETEK ELŐHÍVHATÓSÁGA A MINDENNAPI PROBLÉMÁK ÉRTELMEZÉSE ÉS MEGOLDÁSA SORÁN.

6 AZ OKTATÁS TARTALMÁT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK SZINTJÉN A KIEMELT FEJLESZTÉSI FELADATOK: FENNTARTHATÓSÁGRA, KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS AZ ERŐFORRÁSOK TUDATOS, TAKARÉKOS ÉS FELELŐSSÉGTELJES FELHASZNÁLÁSA. KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, ÉRTÉKVÉDŐ, A FENNTARTHATÓSÁG MELLETT ELKÖTELEZETT MAGATARTÁS VÁLJÉK MEGHATÁROZÓVÁ A TANULÓKNAK MEG KELL ISMERNIÜK AZOKAT A GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI FOLYAMATOKAT, AMELYEK VÁLTOZÁSOKAT, VÁLSÁGOKAT IDÉZHETNEK ELŐ. KULCSKOMPETENCIA: TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉS TECHNIKAI KOMPETENCIA

7 TANÁRKÉPZÉS - PROGRAMOK ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM Szak Tantárgy Megjegyzés Biológia Fizika Földrajz Kémia Természetism. - környezettan Környezettudomány és környezetvédelem Természetvédelmi biológia Természetvédelem terepgyakorlat Bioetika Környezetvédelmi mikrobiológia - Környezeti mikrobiológiai gyakorlatok Globális környezeti folyamatok Energetika, sugárzások, zaj Bevezetés a természet-és környezetvédelembe A környezetpolitika alapjai A környezet kémiai károsodása és védelme Döntően előadások. Más tárgyakba beépítve pl. Antropogén tájformálás. A környezetvédelem alapjai Környezetpedagógia a doktori iskola egyik alprogramján belül

8 DEBRECENI EGYETEM Szak Tantárgy Megjegyzés Biológia Környezettani alapismeretek, Általában Környezetvédelem környezettan Fizika Környezetfizika alapozás. DEBRECENI EGYETEM: OSZTATLAN KÉPZÉS: KÖRNYEZETVÉDELEM Általános BIOL-iskolai FöldrajzKÉM SZAKON Általános környezetvédelem (közös alapozó) képzésben Természeti és antropogén veszélyek, Regionális KÖRNYEZETI- ÉS BIOETIKA, választhatóak a környezetvédelem, GLOBÁLIS PROBLÉMÁK ERKÖLCSI DILEMMÁI ERKÖLCSTAN ÉS középiskolai Tájvédelem Európában ETIKA képzésben TERMÉSZETI Földtudományi ÉS ANTROPOGÉN természetvédelem, VESZÉLYEK, REGIONÁLIS meglévő tárgyak. KÖRNYEZETVÉDELEM, Megújuló energiák, 2+1 TÁJVÉDELEM EURÓPÁBAN2+0, Környezeti informatika, Természeti és antropogén veszélyek FÖLDTUDOMÁNYI TERMÉSZETVÉDELEM, MEGÚJULÓ ENERGIÁK Kémia Környezettan, TERMÉSZETI Környezet ÉS ANTROPOGÉN kémia VESZÉLYEK CSAK 4+1 FÖLDRAJZ TANÁR Erkölcstan és etika Környezeti- és bioetika, Globális problémák erkölcsi dilemmái

9 PÉCSI EGYETEM Szak Tantárgy Megjegyzés Biológia Természet és környezetvédelem Döntően két kredites Fizika - előadások Földrajz Kémia A környezetvédelem földrajzi alapjai Magyarország természet- és környezetvédelme A jövő környezeti problémái: víz és energiakérdések Környezetvédelem Környezeti kémia Zöldkémia (Sze)

10 SZEGEDI EGYETEM Szak Tantárgy Megjegyzés Általános képzés (JGYPK) Biológia Fizika Alternatív energiaforrások, Éghajlat és történelem, Environmental Philosophy, Környezeti konfliktusok és katasztrófák a történelemben (német nyelven is) Természetvédelmi zoológia, Természetvédelmi biológia (csak OT) Környezetvédelem (EA és Sz is) Környezetünk fizikája Sok, szemléletében újszerű tárgy. Pedagógiai Kar is! Földrajz Globális környezeti problémák (alapozás) Magyarország védett földtani és földrajzi értékei (magasabb évfolyamokon)

11 SZEGEDI EGYETEM Szak Tantárgy Megjegyzés Kémia Természetism. - környezettan Környezeti kémia és technológia, Környezetvédelem kémiája (5+1), Környezeti fenntarthatóság az iskolában (4+1) Természetvédelmi biológia, Hulladékgazdálkodás és társadalom, Környezet- és természetvédelem, Globális környezeti problémák, A természetvédelem lokális és globális összefüggései (Sz.) Környezetvédelmi biotechnológia alapjai

12 TANÁRI KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK ETIKATANÁR: A KÖRNYEZETVÉDELEM ETIKAI KÉRDÉSEI, HON-ÉS NÉPISMERET TANÁRA: VÁLLALJA A TUDATOS ÉRTÉKKÖZVETÍTÉST (HUMANIZMUS, BÉKE, HAZA, NEMZET, SZABADSÁG, DEMOKRÁCIA, SZOLIDARITÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM) KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS TANÁRA: SZEMÉLET, GLOBALITÁS: A GLOBÁLIS ÉS A LOKÁLIS FOLYAMATOK EGYMÁSRA HATÁSÁNAK RENDSZERE, ÖSSZEFÜGGÉSEI. - A HELYI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI ILLETVE KÖRNYEZETI (TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT) VISZONYOK, TENDENCIÁK MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI. TÖRTÉNELEMTANÁR: ELKÖTELEZETTSÉG A FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FORMÁI MELLETT.

13 KÉMIATANÁR: KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG: KÖRNYEZETVÉDELEM, TERMÉSZETVÉDELEM, KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS, FENNTARTHATÓSÁG, ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM (MINIMUM 2 KREDIT). FIZIKATANÁR: KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG: KÖRNYEZETVÉDELEM, TERMÉSZETVÉDELEM, KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS, FENNTARTHATÓSÁG, ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM. KÖRNYEZETFIZIKA: NAGY LÉGKÖRI ÉS ÓCEÁNI ÁRAMLÁSOK, SZENNYEZÉSEK TRANSZPORTJA. AZ ÜVEGHÁZHATÁS FIZIKÁJA. ENERGIAFORRÁSOK, MEGÚJULÓ ENERGIÁK, ERŐMŰVEK ÉS HATÁSAIK. AZ EMBERT ÉRŐ SUGÁRZÁSOK ÉS KÖRNYEZETI HATÁSOK. FIZIKAI ISMERETEK ALKALMAZÁSA A MINDENNAPI, HÁZTARTÁSI, TECHNIKAI ÉLETBEN (PL. BALESETVÉDELEM, ENERGIATAKARÉKOSSÁG).

14 BIOLÓGIATANÁR: A TANULÓK ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGAIHOZ ÉS TUDÁSSZINTJÉHEZ IGAZODVA MAGYARÁZATOT AD AZ ÉLETMÓDDAL, ÉLETVITELLEL, BETEGSÉGEKKEL, A TERMÉSZETI KÖRNYEZET MEGŐRZÉSÉVEL KAPCSOLATOS BIOLÓGIAI PROBLÉMÁKRA ÉS A MÖGÖTTES MECHANIZMUSOKRA. TERMÉSZETVÉDELMI BIOLÓGIA BIODIVERZITÁS, KIHALÁSSAL FENYEGETETTSÉG, TERMÉSZETVÉDELMI KATEGÓRIÁK. ÉLŐHELYEK PUSZTULÁSA, GÉNBANKI MEGŐRZÉS. VÉDETT TERÜLETEK TÍPUSAI, TERVEZÉSE, LÉTREHOZÁSA. TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉS. A NEM VÉDETT TERÜLETEK JELENTŐSÉGE. ÉLŐHELY-HELYREÁLLÍTÁS. TERMÉSZETVÉDELMET SZOLGÁLÓ JOGI, GAZDASÁGPOLITIKAI ESZKÖZÖK TÁRSADALMI KÖRNYEZET. VÉDETT NÖVÉNY-, ÁLLATFAJOK ÉS TERÜLETEK MAGYARORSZÁGON. A FÖLD KIEMELKEDŐ JELENTŐSÉGŰ VÉDETT TERÜLETEI. AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZSZENNYEZÉS, KOMPOSZTÁLÁS, TOXICITÁS, HŐSZENNYEZÉS. KÁRMENTESÍTÉSI ELJÁRÁSOK, BIOREMEDIÁCIÓ. LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZENNYEZÉS HATÁSAI A NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁGRA, A MŰVI KÖRNYEZETRE ÉS ENNEK GAZDASÁGI VONATKOZÁSAIRA, EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSOK. A TALAJ, TALAJDEGRADÁCIÓ, REKULTIVÁCIÓ. ZAJSZENNYEZÉS HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE. A SUGÁRZÁSOK BIOLÓGIAI HATÁSA, VÉDEKEZÉSI LEHETŐSÉGEK, A HULLADÉK JELLEMZŐ. A HULLADÉKOK KÖRNYEZETI HATÁSAI, A HULLADÉK KELETKEZÉSE ÉS MENNYISÉGÉNEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI. A KÖRNYEZETVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA. BIOETIKA- GÉNMÓDOSÍTOTT ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK (EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁS). ÁLLATVÉDELEM.

15 FÖLDRAJZTANÁR: KÖRNYEZETFÖLDTANI VONATKOZÁSOK: SZENNYEZŐDÉSEK ÉS AZOK KÖVETKEZMÉNYEI, VÍZELLÁTÁSI PROBLÉMÁK. A KÁRPÁT-MEDENCE FÖLDTANI ÉS FÖLDRAJZI VISZONYAINAK HATÁSA A FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VIZEK MOZGÁSÁRA. A VIZEK ÖKOLÓGIAI JELENTŐSÉGE. VÍZTÁROZÓK ÉS EGYÉB ANTROPOGÉN BEAVATKOZÁSOK KÖRNYEZETI HATÁSA AZ ÁLLÓVIZEKRE ÉS FOLYÓKRA. A TALAJ GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETI JELENTŐSÉGE. HAGYOMÁNYOS ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK, FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK, VALAMINT EZEK HASZNÁLATÁNAK VÁLTOZÁSA IDŐBEN ÉS TÉRBEN. AZ ENERGIATERMELÉS ÉS AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS KÖRNYEZETI KÖLCSÖNHATÁSAI. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KÖRNYEZETFORMÁLÓ HATÁSA. TURIZMUS ÉS KÖRNYEZET KAPCSOLATA. GLOBÁLIS KÖRNYEZETI ÉS TÁRSADALMI PROBLÉMÁK: A TÁRSADALOM ÉS A KÖRNYEZET KAPCSOLATA. A GLOBÁLIS TÁRSADALMI-GAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK OKAI, KÖVETKEZMÉNYEI, PERSPEKTÍVÁI, MÉRSÉKLÉSÜK, TOVÁBBÁ MEGOLDÁSUK ELVEI, LEHETŐSÉGEI. A VILÁG AKUT PROBLÉMÁI ÉS EZEK REGIONÁLIS KÜLÖNBSÉGEI. GLOBÁLIS POLITIKAI FÖLDRAJZI JELENSÉGEK, FOLYAMATOK, TENDENCIÁK. ÉRDEKELLENTÉTEK A FEJLETT, ILLETVE FEJLŐDŐ ORSZÁGOK KÖZÖTT. (KÖZÉPISKOLAI TANÁR) ALKALMAZOTT FÖLDRAJZI MODUL: KÖRNYEZETFÖLDRAJZ, KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELEM, ANTROPOGÉN TÁJALAKÍTÁS., A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS ALAPJAI. A KÖRNYEZETVÉDELEM KIALAKULÁSA ÉS FEJLŐDÉSE (SZEMLÉLET, ELMÉLET ÉS GYAKORLAT). KÖRNYEZET-GAZDASÁGTAN, KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGY. AZ ÉLŐHELYEK KÖRNYEZETÉRZÉKENYSÉGE, A LEGINKÁBB VESZÉLYEZTETETT ÉLŐRENDSZEREK. NEMZETKÖZI, NEMZETI ÉS HELYI SZINTŰ VÉDELMI KATEGÓRIÁK. AZ ENSZ ÉS AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE ÉS NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYEI, AZ EU KÖRNYEZETVÉDELMI AKCIÓPROGRAMJAI. A TERMÉSZETI JAVAKKAL VALÓ FELELŐS GAZDÁLKODÁS AZ ÉLETCIKLUS-SZEMLÉLET TÜKRÉBEN. A BIO- ÉS GÉNTECHNOLÓGIA KÖRNYEZETI ÉS TÁRSADALOMBIZTONSÁGI KÉRDÉSEI. HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, VESZÉLYES HULLADÉKOK. KÖRNYEZETI PIAC, IPARI ÖKOLÓGIA.

16 TERMÉSZETISMERET ÉS KÖRNYEZETTAN TANÁRA: AZ ENERGIÁHOZ, LÉGKÖRHÖZ, VÍZHEZ, TALAJHOZ KAPCSOLÓDÓ SZENNYEZÉSEK, KÖVETKEZMÉNYEK, MINŐSÉGÜK VÉDELME AZ ÁSVÁNYOK: FELHASZNÁLÁSUK KÖRNYEZETI VONATKOZÁSAI. KAPCSOLATA A BIOLÓGIAI FOLYAMATOKKAL ÉS AZ EMBERI EGÉSZSÉGGEL. A TERMELÉS SORÁN KELETKEZŐ, VALAMINT A KOMMUNÁLIS HULLADÉK: KELETKEZÉS, HASZNOSÍTÁS, ÁRTALMATLANÍTÁS A TERMÉSZETI-, AZ ÉPÍTETT- ÉS TÁRSADALMI KÖRNYEZET, VALAMINT A LOKÁLIS, A REGIONÁLIS, KONTINENTÁLIS, TOVÁBBÁ A GLOBÁLIS SZEMLÉLETŰ KÖRNYEZETI GONDOLKODÁSRA VONATKOZÓ KOMPLEX LÁTÁSMÓD KIALAKULÁSA, A KÖRNYEZETI TÉMÁK INTEGRÁLT, ILLETVE INTER- ÉS TRANSZDISZCIPLINÁRIS SZEMLÉLETŰ ÁTLÁTÁSA, A GONDOLKODÁSMÓD ÁTADÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ISMERETEK. Szemléletformálás, A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK SZEREPE újszerűség! ÉS FELELŐSSÉGE A MODERN TÁRSADALOMBAN. A FENNTARTHATÓSÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM. A KÖRNYEZETTEL KAPCSOLATOS ADATOK ÉS ISMERETEK ELEMZÉSE, VALAMINT AZOK ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ INTERPRETÁLÁSA. A TERMÉSZETISMERET-KÖRNYEZETTAN TANÍTÁSA: NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAMOK, SZAKKÖRI MUNKA, VERSENYEK ÉS ISKOLAI AKCIÓK SZERVEZÉSE, ÖKOISKOLAI HÁLÓZAT, ERDEI ISKOLA, TEREPGYAKORLATOK, TEMATIKUS TÁBOROK, TANÖSVÉNYEK, INTÉZMÉNYEK ÉS ÜZEMEK LÁTOGATÁSA, VÉDETT ÉPÜLETEK, TERÜLETEK LÁTOGATÁSA. KÖRNYEZETI NEVELÉSSEL FOGLALKOZÓ ISKOLÁK, OKTATÓKÖZPONTOK ÉS CIVIL SZERVEZETEK MEGISMERÉSE.

17 EGYÉB SZEMLÉLETFORMÁLÁS ZÖLD EGYETEM FENNTARTHATÓ EGYETEM TERMÉSZETES EGYETEM PROGRAM TUDÁSKÖZPONT - EGER

18 ÖSSZEGZÉS A SZEMLÉLETFORMÁLÁST LEGHATÉKONYABBAN A GYAKORLATI MEGKÖZELÍTÉS, A MINDENNAPI PROBLÉMÁKHOZ VALÓ KAPCSOLÁS SEGÍTI. JELEN VAN, DE INKÁBB SZAKMAI ISMERET, MINT SZEMLÉLET SOK ELMÉLETI TÁRGY, KEVÉS GYAKORLAT. A PEDAGÓGIAI-PSZICHOLÓGIAI TÁRGYAKHOZ NEM KAPCSOLÓDIK. A KKK ALAPJÁN TÖBB LEHETŐSÉG LENNE! ISMÉTLŐDÉSEK ÁTFEDÉSEK MEG LESZ-E A KAPCSOLAT?

19 OH TERMÉSZET, OH DICSŐ TERMÉSZET! MELY NYELV MERNE VERSENYEZNI VÉLED? MILY NAGY VAGY TE! MENTÜL INKÁBB HALLGATSZ, ANNÁL TÖBBET, ANNÁL SZEBBET MONDASZ. PETŐFI SÁNDOR: A TISZA

20 Köszönöm a figyelmet! Judit.uto.visi@gmail.com

Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár

Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár 1 Az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai 2 A 4.7. globális részcél 2030-ra biztosítjuk, hogy

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel)

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Nap- és szélenergia kutatás és oktatás OMSZ 2014. május 29. A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Ütőné dr. Visi Judit Kaknics-Kiss Barbara Kovács Enikő Miről lesz

Részletesebben

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása A Debreceni Egyetem képzési programja, 06/07. Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+) és (+) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI FÖLDRAJZTANÁR

Részletesebben

Dr. Pusztai Gabriella Dr. Pusztai Gabriella. osztatlan képzés (4+1 év; 4,5+1 év; 5+1 év) nappali

Dr. Pusztai Gabriella Dr. Pusztai Gabriella. osztatlan képzés (4+1 év; 4,5+1 év; 5+1 év) nappali Szakfelelős: A pedagógiaipszichológiai modul felelőse: Szakfelelősök: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő Dr. Pusztai abriella Dr. Pusztai

Részletesebben

Környezetgazdálkodás 1. előadás. A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010.

Környezetgazdálkodás 1. előadás. A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010. Környezetgazdálkodás 1. előadás A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010. Ajánlott irodalom Sántha Attila: Környezetgazdálkodás Akadémia Kiadó Bp. Fodor István:

Részletesebben

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu Az ökoiskolaság, a környezeti nevelés helye a megújult tartalmi szabályozásban - Nemzeti alaptanterv és kerettantervek Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet E-mail: varga.attila@ofi.hu Nemzetközi

Részletesebben

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika

- Fizika - X tanári. Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI FIZIKA ALAPSZAKOS HALLGATÓKNAK SZÓLÓ ELŐADÁS VÁZLATA I. Bevezetés: a környezettudomány tárgya, a fizikai vonatkozások II. A globális ökológia fő kérdései III.Sugárzások környezetünkben,

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

I. Adatlap. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA 7 Fizika BSc

I. Adatlap. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA 7 Fizika BSc I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése fizika alapszak 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése fizikus 5. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése tanári alkalmazott környezetfizikai

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

Természetvédelmi monitorozó. Környezettan tanári. Tantárgyfelelős Heti kontakt. Kredit. ajánlott féléve Tantágy neve Tantárgy kódja Félévi köv.

Természetvédelmi monitorozó. Környezettan tanári. Tantárgyfelelős Heti kontakt. Kredit. ajánlott féléve Tantágy neve Tantárgy kódja Félévi köv. Környezettan alapszak - - Természetvédelmi monitorozó Környezettan tanári szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak tanszék/ oktató neve Alkalmazott matematika és módszerei I.

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika

Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika Fizika alapszak - - Fizika - X tanári Alkalmazott környezetfizika szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Alkalmazott matematika és módszerei I. MTB1901 2 2 G 4 MI Dr. Blahota

Részletesebben

A T-BIO-O-L-E kódú, Biológiatanár szak mintatanterve

A T-BIO-O-L-E kódú, Biológiatanár szak mintatanterve A TBIOOLE kódú, Biológiatanár szak mintatanterve Szakmai alapozó modul LBP_MI937G2 Információs és kommunikációs 2 Gyakorlati jegy 0 10 0 1 Kötelező technológiák (IKT) LBT_BL774K2 Földtudományi alapismeretek

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

Környezeti nevelési program elkészítése a községi általános iskolákban

Környezeti nevelési program elkészítése a községi általános iskolákban Környezeti nevelési program elkészítése a községi általános iskolákban Iskolánk környezeti nevelési tevékenységének bemutatása A környezeti nevelési program elkészítésének lépései, elemei A környezeti

Részletesebben

Osztatlan biológiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan biológiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan biológiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI BIOLÓGIA-BÖLCSÉSZ TANÁRKÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy

Részletesebben

Természetismeret-környezettan tanár (természettudományi gyakorlatok)

Természetismeret-környezettan tanár (természettudományi gyakorlatok) Természetismeret-környezettan tanár (természettudományi gyakorlatok) 1. A szakképzettség oklevélben szereplő - magyar nyelvű megjelölése: okleveles természetismeret-környezettan tanár - angol nyelvű megjelölése:

Részletesebben

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) 10 1< <20

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) 10 1< <20 Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Képz. szint Munkarend Fin. forma Meghirdetett képzések Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max Érettségi vizsgakövetelmények

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (KGB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: környezetgazdálkodási agrármérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi

Részletesebben

Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max 10 1 < 15 1 < 15 10 1 < 15 10 1 < 15

Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max 10 1 < 15 1 < 15 10 1 < 15 10 1 < 15 Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Képz. szint Munkarend Fin. forma Meghirdetett képzések Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max Érettségi vizsgakövetelmények

Részletesebben

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok < 25 osztatlan tanári [10 félév [angol nyelv 10 4 < < 30

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok < 25 osztatlan tanári [10 félév [angol nyelv 10 4 < < 30 Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Képz. szint Munkarend Fin. forma Önköltség Képz. Idő Kapacitás Meghirdetett képzések (félév) (félév) min < max Érettségi vizsgakövetelmények

Részletesebben

Környezettan BSc. Szemeszter. (óraszám) kredit. előa gyak megjegyzés. I. Alapismeretek modulcsoport (25-35)

Környezettan BSc. Szemeszter. (óraszám) kredit. előa gyak megjegyzés. I. Alapismeretek modulcsoport (25-35) Környezettan BSc Szemeszter tárgy neve I. Alapismeretek modulcsoport (25-35) 1. Nem természettudományos alapismeretek (6 ) EU ismeretek (K) 2 2 2 Környezeti auditálás, minőségbiztosítás (K) 2 2 2 Méréstan

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN

A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN A Tanév itt kezdődik! EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Egy kis ismétlés Nemzeti alaptanterv EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET (II.3.5) A, Alapelvek, célok Természettudományos

Részletesebben

Globális klímaváltozás

Globális klímaváltozás Három hetet meghaladó iskolai projekt Globális klímaváltozás Okok - következmények - megoldások Készítette: H. Fazekas Erika, Kaszt Erika, Lakatos Ferenc, Zalai Edina A három hetet meghaladó iskolai projekt

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

Az osztatlan tanárképzési szakok mintatantervei

Az osztatlan tanárképzési szakok mintatantervei Az osztatlan tanárképzési szakok mintatantervei Válassza ki a listából a megtekinteni kívánt szakpárt! - fizikatanár (természettudományi ok) 1 matematikatanár 1 - fizikatanár (természettudományi ok) 1

Részletesebben

Kredit pont. Tantárgyfelelős oktató neve

Kredit pont. Tantárgyfelelős oktató neve II. Szakmai törzstárgyak 2. Körny.tud. al.ism. modul I. Alapozó tárgyak 1. Természettudományi és informatikai alapismeretek modul A törzsanyag tantárgyainak megnevezése (alapozó és szakmai törzstárgyak)

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

Helyi tanterv melléklete

Helyi tanterv melléklete Helyi tanterv melléklete 1. Az iskola egyes évfolyamain tanított tantárgyak, a kötelező és választható tanórai foglalkozások, óraszámaik, tananyag és követelmény 1.1. Az 1-4. évfolyamon tanított tantárgyak

Részletesebben

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI KÉMIATANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév, óraszám,

Részletesebben

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI KÉMIATANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009 Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve Természettudományt mindenkinek 2009 I. A kerettanterv általános jellemzıi 1. Célok és feladatok Pedagógiai rendszer A természettudományos tantárgyak önállóságának

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZAKGIMNÁZIUMA

BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZAKGIMNÁZIUMA BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA 4100 Berettyóújfalu, Kossuth L. u. 35. Telefon/fax: 54/402-250 Intézményvezető: Mihucz Sándorné OM azonosító: 203030

Részletesebben

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan kémiatanár képzés tanterve (5+1) és (+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI KÉMIATANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Az ökoiskola múltja és jelene. Varga Attila

Az ökoiskola múltja és jelene. Varga Attila Az ökoiskola múltja és jelene Varga Attila Miről szól az előadás Nemzetközi kitekintés Az ökoiskolák szerepe a magyar köznevelési rendszerben Ökoiskolákkal kapcsolatos fejlesztések Az ökoiskola a jövő

Részletesebben

Személyi feltételek Pedagógusok által ellátott tantárgyak, szolgáltatások Tanítók

Személyi feltételek Pedagógusok által ellátott tantárgyak, szolgáltatások Tanítók A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú melléklete Különös közzétételi listát határoz meg a nevelési - oktatási intézmények részére. A fenti rendelkezésnek az alábbi a dokumentummal kívánunk eleget

Részletesebben

Tantárgyfelelős oktató neve. Félévi köv. Kredit pont

Tantárgyfelelős oktató neve. Félévi köv. Kredit pont II. Szakmai törzstárgyak 2. Körny.tud. al.ism. modul I. Alapozó tárgyak 1. Természettudományi és informatikai alapismeretek modul A törzsanyag tantárgyainak megnevezése (alapozó és szakmai törzstárgyak)

Részletesebben

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA

BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA ELŐDISKOLÁINK FÉNYES TÁNCSICS SZIGETI KOSSUTH A Budai Középiskola születése 2004 Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola

Részletesebben

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Kapacitás min < max. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Ft 10 1 < 10

Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Kapacitás min < max. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Ft 10 1 < 10 Osztatlan tanárképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Képz. szint Munkarend Fin. forma Meghirdetett képzések Önköltség (félév) Képz. dő (félév) Kapacitás min < max Érettségi vizsgakövetelmények

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZAKGIMNÁZIUMA

BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZAKGIMNÁZIUMA BERETTYÓÚJFALUI SZC ARANY JÁNOS GIMNÁZIUMA, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUMA 4100 Berettyóújfalu, Kossuth L. u. 35. Telefon/fax: 54/402-250 Intézményvezető: Mihucz Sándorné OM azonosító: 203030

Részletesebben

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Cím: 4010 Debrecen, Pf. 9., Tel: (52)

Részletesebben

KUNSZIGET KÖZÖSSÉGE A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK LÉTÉÉRT

KUNSZIGET KÖZÖSSÉGE A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK LÉTÉÉRT KUNSZIGET KÖZÖSSÉGE A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK LÉTÉÉRT KUNSZIGET A TÉRKÉPEN Győr és Mosonmagyaróvár között A Mosoni-Duna partján KUNSZIGET ÉRTÉKEI Épített örökség Római őrtorony Szent Lőrinc vértanú templom Szent

Részletesebben

A természetismeret tanítása és tanulása

A természetismeret tanítása és tanulása TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Makádi Mariann Radnóti

Részletesebben

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában XI. Magyar Természetvédelmi Biológia Konferencia 2017. november 3. WWF Magyarország - Sipos Katalin Természet és társadalom A

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc mesterképzés KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc SZAK A környezettudománnyal, környezetvédelemmel kapcsolatos képzések a Szegedi Tudományegyetemen komoly múltra tekintenek vissza.

Részletesebben

A tudomány és a hulladékkezelés kapcsolata

A tudomány és a hulladékkezelés kapcsolata MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A tudomány és a hulladékkezelés kapcsolata Dr. Gyuricza Csaba, dékán XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia Gyula, 2014. szeptember 18-19. Témakörök SZIE

Részletesebben

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ Érzékeny földünk Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19 ME MFK Digitális Közösségi Központ Földessy János ...ha egy pillangó szárnya rebbenésével megmozdítja a levegőt, mondjuk Pekingben, akkor

Részletesebben

Oktatott tárgyak a 2017/18. tanév I. félévében

Oktatott tárgyak a 2017/18. tanév I. félévében Oktatott tárgyak a 2017/18. tanév I. félévében Tanító szak A felépítés és a működés kapcsolata a természetben A matematikai nevelés elméleti alapjai I. A pedagógus mesterség információ- és kommunikáció

Részletesebben

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető Az ÖKO Munkaközösség tagjai: -Németh Gábor Intézményvezető ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV ÖKO munkaközösség vezető Szakos Ibolya Természettudományi munkaközösségi tag -Dr.Füredi Árpádné

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program

Környezet és Energia Operatív Program Környezet és Energia Operatív Program Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, 2008. június 17. Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Derogációk: - Szennyvíz: - 2010-ig a 10 000 LE feletti agglomerációk,

Részletesebben

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig)

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) 7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) A jövőkép 2050-ben a bolygó ökológiai kapacitásait figyelembe véve, azok keretein belül és jól fogunk élni. Jólétünk és az egészséges környezet hátterében az innovatív,

Részletesebben

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Schmitt Pál A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Magyar Edzők Társasága Fenntartható fejlődés 1. A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az Európai víz Charta. 3. lecke A víz jelentőségét az ember és környezete számára az

Részletesebben

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA

FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA FELVÉTELI BEMENETI KÖVETELMÉNYEK A DEBRECENI EGYETEM MESTERKÉPZÉSI SZAKJAIRA Teljes kreditértékkel Mesterszak beszámítható alapképzési szak AGRÁR KÉPZÉSI TERÜLET Kreditelismeréssel beszámítható alapképzési

Részletesebben

Hallgatók felkészítése a környezeti nevelésre az SZE Apáczai Csere János Karán

Hallgatók felkészítése a környezeti nevelésre az SZE Apáczai Csere János Karán Hallgatók felkészítése a környezeti nevelésre az SZE Apáczai Csere János Karán ERDEI ISKOLA EGYESÜLET A FENNTARTHATÓSÁG TANULHATÓ! HOGYAN TOVÁBB ERDEI ISKOLA? Lampert Bálint tanársegéd SZÁNTÓD, 2016. MÁJUS

Részletesebben

Csoport 1.a Órák: 25 Csoport 1.a Órák: 25

Csoport 1.a Órák: 25 Csoport 1.a Órák: 25 Csoport a Órák: 25 Csoport a Órák: 25 2. magyar magyar 2. magyar magyar 3. magyar magyar magyar magyar 3. magyar magyar magyar magyar magyar 4. magyar környezetismeret ének-zene rajz magyar 4. ének-zene

Részletesebben

Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/

Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A természettudományos tanárképzés jelentősége és útjai Homonnay Zoltán ELTE TTK Kémiai Intézet A természettudományos tanárképzés jelentősége A tanárképzés célja nem lehet más, mint az ismeretek hatékony

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA A Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán a mezőgazdasági mérnök, illetve

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Név Tantárgyak Óraszám Stankovicsné Soós Mária biológia-technika 4 Csiszár Attila földrajz-testnevelés 26 Györéné Timár Éva kémia-matematika

Részletesebben

KÖRNYEZETTAN. Előfel tétel típusa (előfel. félévek. Előfeltétel (kurzus kódja, címe) Tantárgy kreditszá ma. Kurzuskód

KÖRNYEZETTAN. Előfel tétel típusa (előfel. félévek. Előfeltétel (kurzus kódja, címe) Tantárgy kreditszá ma. Kurzuskód SZAK NEVE: Kurzuskód KÖRNYEZETTAN Tárgyfelelős Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) alapozó ismeretek (a szakra vonatkozó KKK 8.1.1. pontja alapján 20-35 kredit) teljesítendő 29 kredit Előfeltétel

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető. Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető. Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes ÖKOISKOLAI MUNKATERV Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes Sugár Kinga (munkacsoportvezető) Károlyi Csilla Makkos Eszter Tóth Éva (DÖK)

Részletesebben

A 10 kredites pedagógia pszichológiai előkészítő modul K elméleti alapok BTTK200BA A tanárjelölt

A 10 kredites pedagógia pszichológiai előkészítő modul K elméleti alapok BTTK200BA A tanárjelölt A 10 kredites pedagógia pszichológiai előkészítő modul Kód Tantárgy Heti kontakt Kredit Számonkérés BTTK100BA Pszichológiai 2+0 2 K elméleti alapok BTTK200BA A tanárjelölt 0+2 2 G személyiségének fejlesztése

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Tantárgyi kommunikációs dosszié

Tantárgyi kommunikációs dosszié Tantárgyi kommunikációs dosszié Környezetvédelem GEVGT051B Mechatronikai mérnök BSc alapszak Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Tantárgy neve: Tantárgy neptun

Részletesebben

Gimnázium (2015/16 - )

Gimnázium (2015/16 - ) Gimnázium (2015/16 - ) (emelt óraszámú angol, német, testnevelés, informatika) Tantárgy 9. 10. 11. 12. Magyar nyelv és irodalom 4 4 4 4+1 I. idegen nyelv (angol, német) 3+2 3+2 3+2 3+2 II. idegen nyelv

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

ÖNKÉNTESSÉG ÉS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

ÖNKÉNTESSÉG ÉS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS A pedagógusképzés átalakításának országos koordinálása, támogatása TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0010 ÖNKÉNTESSÉG ÉS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS Karlowits-Juhász Orchidea Miskolci Egyetem BTK Tanárképző Intézet Korunk

Részletesebben

A fenntarthatóság pedagógiájának nemzetközi helyzete. Varga Attila

A fenntarthatóság pedagógiájának nemzetközi helyzete. Varga Attila A fenntarthatóság pedagógiájának nemzetközi helyzete Varga Attila varga.attila@ofi.hu Fenntartható Fejlődési Célok Az ENSZ 193 tagállama 2015. augusztus 2-án megállapodott a Fenntartható Fejlődési Célokban.

Részletesebben

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK

II. RÖVIDCIKLUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK II. RÖVIDCIKUSÚ TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő angol nyelv és kultúra tanára,

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból

Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból Natura 2000 finanszírozás az EU Kohéziós Politika és a LIFE program forrásaiból. NATURA 2000 FINANSZÍROZÁS EU finanszírozási lehetőségek a 2014-2020 időszakban 2013. Szeptember 10 Marczin Örs természetvédelmi

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév Készítette: Bádonyiné Olasz Erzsébet Börcsökné Csontos Tünde Ökoiskolai munkacsoport: Tagjai: Alsós osztályfőnöki mk: Felsős osztályfőnöki mk.: Alsós humán mk.: Felsős

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann

A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann A természe*smeret és a természe,udományok (iskolai tantárgy) Makádi Mariann Hogyan lesz a természe*smeret- környeze,an tanár? 6. félév: a természetismerettanítás módszertana 1 óra előadás + 3 óra gyak.

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások,

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, 4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai 4.1 A műveltségterületek és tantárgyak viszonya: Műveltségi területek / Tantárgyak 1-4. 5. 6.

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010.

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Ének zene Karvezetés Népzene Ügyvitel Magyar Történelem Szak Informatikus

Részletesebben

- tanári szeptemberétől. kódja

- tanári szeptemberétől. kódja - tanári KÉMIA alapszak - vegyész szakirányok mintatanterve - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola ÖKOISKOLA. Mi is az ÖKOISKOLA?

Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola ÖKOISKOLA. Mi is az ÖKOISKOLA? Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola ÖKOISKOLA Mi is az ÖKOISKOLA? - Pályázatunk - Vállalásaink - Fenntarthatósági témahét - Érdekességek, lehetőségek Mi is az ÖKOISKOLA? Az

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus

Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus Biológia BSc alapképzési szak - bioanalitikus - ökológus operátor specializációk mintatanterve 2013. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak Tantágy neve EU alapismeretek AIB1005 1 0 K 1 TKI Dr. Rozgonyi

Részletesebben

MINTATANTERV ÉVFOLYAMONKÉNT (félévenként) ŐSZTŐL (LEVELEZŐSÖK)

MINTATANTERV ÉVFOLYAMONKÉNT (félévenként) ŐSZTŐL (LEVELEZŐSÖK) MINTATANTERV ÉVFOLYAMONKÉNT (félévenként) 2011-20. ŐSZTŐL (LEVELEZŐSÖK) Félév Kredit Követelmény Oktatók 1. I. ÉVF. 1. FÉLÉV 2011-20. ŐSZTŐL Biológiai alapismeretek 3 vizsga KTAK103 Galambos József Kémiai

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

Osztatlan fizikatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan fizikatanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan fizikatanár képzés tanterve (5+) és (+) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI FIZIKA X-TANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016. tanév Készítette: biolológia-földrajz szakos tanár tanító Debrecen,2015. szeptember 2 ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI tanár Munkacsoport vezető tanító

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben