I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja 1."

Átírás

1 Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete 13/2006. (IV.27.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévı lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról (módosításokkal egységes szerkezetben) A helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Törvény) foglaltakra, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a tulajdonában lévı lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére az alábbi rendeletet alkotja: I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja 1. A rendelet célja, hogy a Törvény szabályozásával összhangban - a polgári jog alapelveit szem elıtt tartva - megteremtse az önkormányzat tulajdonában és rendelkezésében lévı lakásokkal és nem lakás céljára szolgáló helyiségekkel való eredményesebb gazdálkodás feltételeit. A rendelet hatálya 2. (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével Sátoraljaújhely Város Önkormányzata tulajdonában álló minden lakásra (a továbbiakban: lakás) - ide értve a szükséglakásokat is és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség) kiterjed. (2) Az önkormányzat törzsvagyonát képezı, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata költségvetési szerve használatában lévı helyiségekre, amelyek bérbeadásának feltételeit az Önkormányzat vagyonrendelete szabályozza. II. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVİ LAKÁSOK BÉRLETE A lakások bérbeadásának általános feltételei 3. Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete a lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával jelen rendeletben szabályozott kivételekkel Vagyongazdálkodási Bizottságát bízza meg. 4. (1) Lakás csak lakás céljára adható bérbe. (2) Az Önkormányzat tulajdonában lévı lakásra jelen rendeletben meghatározott feltételekkel lehet szerzıdést kötni. (3) Egy háztartásban életvitelszerően együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy lakásra köthetnek bérleti szerzıdést.

2 2 (4) Pályázati eljárás esetén amennyiben a nyertes pályázó a bérleti szerzıdést a lakás üzemeltetıjével nem köti meg, úgy az ıt követı, s a pályázati feltételeknek megfelelı pályázó szerzi meg - újabb pályáztatás kiírása nélkül - a bérleti jogot. (5) Üres helyiségnek minısül az a helyiség is, ahol a határozott idıre kötött bérleti szerzıdés lejárati idıpontjáig két hónap van hátra. 5. Amennyiben a szükséglakásra fennálló lakásbérleti szerzıdés megszőnik, azt ismételten lakás céljára bérbe adni nem lehet. A lakások bérbeadásának jogcímei A lakásokat a) szociális helyzet alapján b) nem szociális jelleggel (piaci bérő) c) állami támogatás felhasználásával épített vagy felújított lakások esetében feltételhez kötve d) szolgálati jelleggel e) városérdekbıl f) jogszabály elıírása alapján lehet bérbe adni. 6. Lakások bérbeadása szociális helyzet alapján A lakás szociális helyzet alapján történı bérbeadása pályázat útján történik (1) Szociális helyzet alapján bérbeadandó lakás pályázati feltételeit jelen rendeletben szabályozottakra figyelemmel a Vagyongazdálkodási Bizottság írja ki. (2) A pályázatban a pályázat benyújtási határidejét úgy kell megállapítani, hogy a kiírás a Polgármesteri Hivatal hirdetıtábláján és a Zemplén Televízióban minimum 8 munkanapon keresztül nyilvánosságot kapjon. (3) A szociális helyzet alapján bérbeadandó lakásra kiírt pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia: - a bérbeadás jogcímét, a lakás pontos címét és a bérbeadás idıtartamát, - a lakás mőszaki jellemzıit, - a lakás rendeltetésszerő használatra alkalmas állapot kialakításának esetleges feltételeit, - a lakbér összegét, megfizetésének idıpontját, - a lakás megtekintésére kijelölt idıpontot, - a pályázat benyújtásának helyét és határidejét, elbírálásának határidejét, - egyéb a kiíró által lényegesnek tartottakat. (4) A pályázatot írásban kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó adatait, a jogosultság feltételeit igazoló okmányokat, a lakásba együtt költözı nagykorú és kiskorú személyek adatait és a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja, illetve azoknak megfelel. (1) Szociális helyzet alapján kiutalandó lakás bérlıje az a pályázó lehet a) akinek vagy házastársának (élettárs), illetve a vele együttlakó vagy együttköltözı közeli hozzátartozójának tulajdonában, haszonélvezetében nincs másik beköltözhetı lakás és 9.

3 3 b) családjában - az együttköltözı közeli hozzátartozókat is beleértve - az egy fıre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élı vagy nyugdíjas házaspár esetében 250 %-át, és c) családja nem rendelkezik olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250-szeresét meghaladja, és d) a bérbeadást megelızı öt éven belül nem mondott le önkormányzati lakása bérleti jogáról térítés ellenében, vagy beköltözhetı ingatlanát nem idegenítette el. (2) A szociális helyzet alapján meghirdetett lakások pályázatainak elbírálásakor amennyiben az (1) bekezdésben elıírt feltételeknek megfelel a sátoraljaújhelyi lakosok elınyt élveznek. 10. Szociális helyzet alapján a lakást csak határozott idıre lehet bérbeadni. 11. (1) Az igénylı számára olyan szobaszámú bérlakás adható bérbe, mely a lakásigény mértékét nem haladja meg. (2) A lakásigény mértéke az együtt lakó- és költözı személyek számától függıen a következı: egy személyig: egy lakószoba, két személyig: egy-két lakószoba, három személy esetében: másfél, kettı és fél lakószoba, négy személy esetében: kettı-három lakószoba, öt személy esetében: kettı és fél, három és fél lakószoba, hat személy esetében: három-négy lakószoba. Lakások bérbeadása nem szociális jelleggel 12. (1) Lakás nem szociális jelleggel történı bérbeadására pályázatot kell kiírni. A pályázatban bármely személy részt vehet. (2) A pályázatot a Vagyongazdálkodási Bizottság határozott idıre írja ki. 13. (1) A pályázatban a pályázat benyújtási határidejét úgy kell megállapítani, hogy a kiírás a Polgármesteri Hivatal hirdetıtábláján és a Zemplén Televízióban minimum 8 munkanapon keresztül nyilvánosságot kapjon. (2) A pályázatnak tartalmaznia kell: - a bérbeadás jogcímét, az ingatlan pontos címét és a bérbeadás idıtartamát, - a bérlet idıtartamát, - az ingatlan mőszaki jellemzıit, - az ingatlan rendeltetésszerő használatra alkalmas állapot kialakításának esetleges feltételeit, a komfortfokozatnak megfelelı lakásberendezések pótlását, - a bér összegét, megfizetésének idıpontját, - az ingatlan megtekintésére kijelölt idıpontot, - a pályázat benyújtásának helyét és határidejét, - az óvadék összegét, - egyéb, a Vagyongazdálkodási Bizottság által lényegesnek tartottakat.

4 4 14. A pályázatot írásban kell benyújtani, amelynek tartalmaznia kell a pályázó nevét, címét, az együttköltözı családtagokat, valamint annak vállalását, hogy az óvadék összegét a Vagyongazdálkodási Bizottság döntését követı 5 banki napon belül az Önkormányzat számlájára befizeti. 15. (1) Az óvadék összege a havi bérleti díj összegének ötszöröse. (2) Az óvadék összegét a lakás üzemeltetıje használhatja. (3) Az óvadékként befizetett teljes összeget a lakás üzemeltetıje közvetlenül felhasználhatja szerzıdésszegés esetén követelésének kielégítésére. (4) Amennyiben az óvadékból történı kielégítést követıen a lakásbérleti jogviszony a szerzıdı felek között fennmarad, úgy a lakás üzemeltetıje az óvadék kiegészítésére, illetve pótlására jogosult. Ezen kiegészítésnek, illetve pótlásnak a lakás bérlıje a felszólítást követı 5 banki napon belül köteles eleget tenni. (5) Az óvadék visszajár, ha a lakásbérleti szerzıdés megszőnt és az óvadékból való kielégítésre jogalap nincs. Állami támogatás felhasználásával épített vagy felújított lakás bérbeadása 16. (1) Az állami támogatás felhasználásával épített vagy felújított épületben lévı lakás bérlıjének kiválasztása a Vagyongazdálkodási Bizottság által kiírt pályázat útján történik. (2) A Pipa utcán, a Mártírok u. 9. szám alatti tetıtérben, továbbá a Rákóczi u. I. ütemben állami támogatással felépülı 12 lakásos lakóingatlanban lévı lakásokra pályázatot nyújthatnak be a 9. paragrafusban elıírt feltételeknek megfelelı azon személyek, akik - egy szobás lakás vonatkozásában: maximum egy gyermekes, 35 év alatti fiatal házasok, illetve maximum két gyermekét egyedül nevelı igénylık, - több szobás lakás vonatkozásában: 35 év alatti fiatal házasok, kettı vagy több gyermekes házasok, gyermeküket egyedül nevelı igénylık. (3) További feltétel, hogy az igénylık a pályázat benyújtásának idıpontjában két hónapnál régebbi minimum havi Ft lakás-elıtakarékossági szerzıdéssel rendelkeznek és vállalják, hogy ezen szerzıdést a bérleti jog fennállásának idıtartama alatt maradéktalanul teljesítik, valamint a bérleti jog megszőnését követıen lakásproblémájukat vásárlással, vagy építkezéssel oldják meg. (4) Az állami támogatás felhasználásával épített, vagy felújított épületben lévı lakás a pályázatot elnyert bérlı részére legfeljebb 4 évre adható bérbe. (5) Az állami támogatás felhasználásával épített, vagy felújított épületben lévı bérbe adandó lakásra kiírt pályázatnak értelemszerően tartalmaznia kell a 8. (1)-(3) bekezdésében leírtakat. (6) A pályázat benyújtására vonatkozóan a 8. (4) bekezdésében foglaltak az irányadóak. (7) Az állami támogatás felhasználásával épített, vagy felújított épületben lévı lakás bérleti díj megállapításánál a 32. paragrafust kell alkalmazni. 17.

5 5 (1) Az állami támogatás felhasználásával épített vagy felújított épületben bérbeadandó lakásra kiírt pályázat feltételeit a 8. (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a Vagyongazdálkodási Bizottság írja ki és bírálja el. (2) A pályázat meghirdetésére a 8. (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a Vagyongazdálkodási Bizottság írja ki és bírálja el. (3) Óvadék kikötése esetén értelemszerően a 15. paragrafusban foglaltakat kell alkalmazni. A lakások bérbeadása szolgálati jelleggel 18. (1) A lakást szolgálati jelleggel annak lehet bérbeadni, aki az Önkormányzat költségvetési intézményeinél vagy a Polgármesteri Hivatalnál határozatlan idejő közalkalmazotti, illetve közszolgálati jogviszonyban áll. (2) A lakást szolgálati jelleggel csak a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony fennállásának idıtartamára lehet bér beadni. (3) A (2) bekezdésben rögzített feltétel megszőnését követı 30 napon belül a bérlı köteles a lakást üres, rendeltetésszerő használatra alkalmas állapotban a lakás üzemeltetıje részére visszaadni. 19. (1) A lakás bérbeadása iránti kérelmet az Önkormányzathoz kell benyújtani. (2) A kérelem elbírálásáról a munkáltató véleményének beszerzését követıen a Vagyongazdálkodási Bizottság dönt. (3) Szolgálati jelleggel bérbeadott lakás bérleti joga nem cserélhetı, az albérletbe nem adható. A lakások bérbeadása városérdekbıl 20. (1) Nem kell pályázati eljárást lefolytatni a városérdekbıl bérbeadott lakás esetében. (2) Városérdekbıl lakás a település gazdálkodó és szolgáltató egységeinél nélkülözhetetlen munkakört betöltı személyek, valamint rendvédelmi feladatot ellátó személy részére adható bérbe. (3) Lakás városérdekıl történı bérbeadása a Képviselı-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A lakásbérlet szabályai 21. (1) A lakásbérleti szerzıdést a Vagyongazdálkodási Bizottság által nyertesnek nyilvánított pályázóval, illetve a kijelölt bérlıvel a Vagyongazdálkodási Bizottság által megjelölt üzemeltetı köti meg az elıírt határidın belül. (2) Amennyiben a nyertes pályázó illetve a kijelölt bérlı az elıírt határidın belül a bérleti szerzıdést nem köti meg és késedelmét a szerzıdés megkötésére elıírt határidı lejártát követı 5 munkanapon belül nem igazolja, úgy kell tekintetni, hogy a lakásra nem tart igényt. (3) A lakásbérleti szerzıdés tartalmát jelen rendelet elıírásainak alkalmazása mellett az üzemeltetı határozza meg. 22. (1) Bérlıtársi szerzıdés megkötésének engedélyezését a bérlı és a leendı bérlıtárs együttesen, írásban kérhetik a Vagyongazdálkodási Bizottságtól.

6 6 (2) Szolgálati jelleggel biztosított lakás bérlıjének kizárólag csak olyan személy lehet a bérlıtársa, akinél a 18. (1) bekezdés feltételei fennállnak. (3) Bérlıtársi szerzıdést kell kötni a házastárs lakásba történı beköltözésének idıpontjától függetlenül a bérlı és a vele együttlakó házastársa közös kérelmére. 23. A lakásbérleti szerzıdés fennállása alatt a bérlı köteles életvitelszerően a lakásban lakni. Ezt a feltételt a lakásbérleti szerzıdésnek tartalmaznia kell, azzal a kikötéssel, hogy a bérlı a lakásból történı két hónapot meghaladó távollétét és annak idıtartamát köteles írásban bejelenteni a Vagyongazdálkodási Bizottságnak. 24. A Vagyongazdálkodási Bizottság mint bérbeadó, illetve a lakás üzemeltetıje a lakás rendeltetésszerő használatát, valamint a lakásbérleti szerzıdésben foglalt kötelezettségek teljesítését egy naptári éven belül kivéve a rendkívüli káreseményt, valamint a vészhelyzet fennállását négy alkalommal jogosult ellenırizni. 25. A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetıleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek a bérlıt terhelik. III. fejezet BÉRBEADÓI HOZZÁJÁRULÁSOK ESETEI Lakáscsere 26. A lakás bérleti jogának másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára történı cseréjéhez a Polgármester írásbeli hozzájárulása szükséges. Jogcím nélküli lakáshasználat 27. (1) A lakást jogcím nélkül használó, a jogosult részére lakáshasználati díjat köteles fizetni, mely a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg. (2) A jogcím nélküli használat kezdetétıl számított két hónap elteltével a használati díj amennyiben a jogcím nélküli használó másik lakásra nem tarthat igényt szociális alapon biztosított lakás esetén a lakásra megállapított lakbér 50 %-kal növelt összege, egyéb esetekben kétszerese. Befogadás 28. (1) A bérlı lakásba más személyt házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének a gyermeke, valamint szülıje kivételével csak a Polgármester írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. (2) A bérbeadói hozzájárulás feltétele az, hogy az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a bérlı a lakásba csak a Ptk paragrafusában meghatározott olyan személyt fogadhat be, aki Sátoraljaújhely városban tanulmányokat folytat, illetve munkaviszonyban áll;

7 7 a befogadó bérlı írásbeli kérelmében vállalja, hogy a befogadott személyt a lakásba 3 napon belül bejelenti és a befogadott személy nyilatkozik arról, hogy a bérleti szerzıdés megszőnésekor a lakást 3 napon belül elhagyja. Albérlet 29. (1) A lakás bérlıje a lakás egy részét határozott idıre, legfeljebb egy évre, kizárólag lakás céljára adhatja albérletbe a Polgármester elızetes írásbeli hozzájárulásával. (2) Az albérletbe adás iránti kérelemhez csatolni kell az írásbeli albérleti szerzıdést, és az albérlı írásbeli nyilatkozatát arról, hogy az albérleti szerzıdés megszőnésekor a lakást 3 napon belül elhagyja. Lakásbérleti jogviszony folytatása 30. A lakásbérleti jog folytatása ellenében tartási szerzıdés megkötéséhez a bérbeadó részérıl írásbeli hozzájárulás szükséges, melynek megadása, megtagadása a Polgármester hatáskörébe tartozik. 31. (1) A Törvény keretei között a bérleti jogviszony folytatásának elismerése a Polgármester hatáskörébe tartozik. (2) Határozott idejő lakásbérleti szerzıdés esetén a bérleti jogviszony folytatása kizárólag az eredeti lakásbérleti szerzıdés lejártának idıpontjáig terjedhet. IV. fejezet A LAKBÉR 32. (1) Szociális helyzet alapján történı bérbeadásnál a havi lakbér mértéke a lakás komfortfokozata és alapterülete alapján a) összkomfortos lakás esetén 120 Ft/m 2 b) komfortos lakás esetén 100 Ft/m 2 c) félkomfortos lakás esetén 70 Ft/m 2 d) komfort nélküli lakás esetén 40 Ft/m 2 (2) A havi lakbér mértékét növelni kell a) 10 %-kal, amennyiben a lakás a Mártírok útja, Esze Tamás út a Jósika útig, az Arany János utca az Illyés Gyula utcáig, a Kisfaludy út, az Árpád út a Kisfaludy úttól, a Vasvári Pál út a Posta-köz, a Kazinczy út, a Mártírok útjáig körülhatárolt körzeten belül fekszik, b) 8 %-kal, amennyiben a lakás bekerített udvarral és kapuval ellátott ingatlanon fekszik, c) 15 %-kal az egy vagy kétlakásos családi házas jellegő lakás esetében. (3) A havi lakbér mértékét csökkenteni kell a) 15 %-kal, ha a lakás alagsorban van, b) 10 %-kal, ha a lakás kedvezıtlen mőszaki állapotú (aládúcolt, legalább 40 %-os mértékben vizes, salétromos), c) 10 %-kal, ha a lakás az elmúlt 20 évben nem került teljes felújításra.

8 8 (4) A (2) és (3) bekezdés alapján alkalmazandó növelés illetve csökkentés mértéke együttesen is legfeljebb % lehet. (5) További 5-5 %-kal mérsékelni kell a bérleti díjat, amennyiben a bérlı a Törvény 10. (1) bekezdés pontjainak teljesítését a bérlı bérbeadótól átvállalja. Ezen átvállalt kötelezettség teljesítését évente felül kell vizsgálni, s amennyiben bérlı az átvállalt kötelezettségnek felszólítás ellenére nem tesz eleget, úgy a lakbérmérséklés megszőnik. (6) Szociális helyzet alapján bérbeadott lakás esetén a lakbértámogatás mértékét, a jogosultság feltételeit és eljárási szabályait az Önkormányzat szociális rendelete tartalmazza. 33. A költségelven bérbeadott lakás lakbérének mértékét a Törvény 34. (2) bekezdésében meghatározott alapvetı jellemzıi, továbbá a Törvény 10. és 13. (1) bekezdésének rendelkezései alapján a Képviselı-testület úgy köteles megállapítani, hogy a bérbeadónak az épülettel, az épület központi berendezéseivel és a lakással, a lakásberendezésekkel kapcsolatos ráfordításai megtérüljenek. 34. A piaci alapon bérbeadott lakás lakbére figyelemmel a 32. paragrafusban foglaltakra és a Törvény 34. (5) bekezdésére összkomfortos lakás esetén 350 Ft/m 2 komfortos lakás esetén 300 Ft/m A paragrafusokban foglaltak szerint megállapított lakbér összege nem tartalmazza az általános forgalmi adó, a villamosenergia, a víz- és csatorna, főtés-, melegvíz, a szemétdíj-, antenna és kábeltelevízió díjakat. V. fejezet A LAKÁSBÉRLET MEGSZŐNÉSE 36. (1) A lakásbérleti szerzıdés megszőnik, ha a) a felek a szerzıdést közös megegyezéssel megszüntetik, b) a lakás megsemmisül, c) az arra jogosult felmond, d) a bérlı meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy, e) a bérlı a lakását elcseréli, f) a bérlı a lakását minimum 6 hónapot meghaladó idıre elhagyja és ismeretlen helyre költözik, g) a bérlıt a Magyar Köztársaság területérıl kiutasították, h) a bérlı lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti, i) A bérlı lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszőnik. (2) A határozott idıre szóló, illetıleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerzıdésben meghatározott idı elteltével, illetıleg a feltétel bekövetkezésekor szőnik meg.

9 9 37. (1) A lakásbérleti szerzıdés közös megegyezéssel úgy is megszüntethetı, hogy a bérbeadó a bérlınek másik lakást ad bérbe, vagy pénzbeli térítést fizet. (2) Ha a bérlı másik lakásként kevesebb szobaszámú, alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérletét is elfogadja, úgy a két lakás éves lakbére közötti különbség 15-szörösére jogosult. (3) Ha a bérlı másik lakás helyett pénzbeli térítést fogad el, úgy a pénzbeli térítés mértéke a lakás éves bérleti díjának az ötszöröse. (4) A lakásbérleti szerzıdés közös megegyezéssel történı megszüntetése esetén a hatáskört a Polgármester gyakorolja. Lakásbérleti szerzıdés felmondása 38. (1) A lakásbérleti szerzıdés felmondása a Vagyongazdálkodási Bizottság hatáskörébe tartozik. (2) A lakásbérleti szerzıdést írásban a Törvény 24. (1) bekezdésében felsoroltak esetén lehet felmondani. 39. (1) A Törvény 26. (1) bekezdés szerinti felmondás esetén a Polgármester a bérlıvel megállapodhat, hogy lakás felajánlása helyett részére pénzbeli térítést fizet. (2) A pénzbeli térítés mértéke a határozatlan idıre kiadott lakás éves bérleti díjának négyszerese. (3) A (2) bekezdésben meghatározott összegő pénzbeli térítés összegét bérbeadó bérlı részére a lakás üresen, tisztán, beköltözhetı állapotban történı leadását követı 8 napon belül köteles kifizetni. Amennyiben bérlınek lakbértartozása van, illetve a lakást nem elıírásszerően adja le, úgy bérbeadó jogosult a lakbértartozást valamint a lakás tiszta, beköltözhetı állapotát biztosító munkálatok ellenértékét a pénzbeli térítés összegébıl levonni. VI. fejezet A HELYISÉGBÉRLET SZABÁLYAI (1) A helyiségek felett a tulajdonosi jogosokat a Vagyongazdálkodási Bizottság gyakorolja. (2) Önkormányzati tulajdonú üres helyiséget pályázat útján kell hasznosítani (1) A helyiség hasznosítására irányuló pályázati kiírás tartalmazza a) az Önkormányzat nevét, címét b) a bérbeadásra meghirdetett helyiség címét, területét, komfortfokozatát, mőszaki jellemzıit c) a helyiség felhasználásának célját, az abban folytatható tevékenység meghatározását d) a bérbeadást idıtartamát e) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét és határidejét f) a helyiség megtekintésére nyitva álló idıpontot g) a minimális bérleti díj összegét, ávénkénti emelésének módját és mértékét h) a bérleti díjba beszámítható a leendı bérlı költségén elvégzendı építési munkákat i) a pályázat elbírálásának módját, határidejét, a pályázat versenytárgyaláson történı lebonyolítását. (2) A pályázat meghirdetésére a 8. (2) bekezdésében foglaltak az irányadók.

10 (1) Az írásban benyújtott pályázati ajánlatnak tartalmaznia kell a) a pályázó nevét, székhelyét, levelezési címét, tevékenységének megnevezését b) kötetlen rendeltetés esetén a tervezett felhasználás célját c) nyilatkozatát a pályázati feltételek elfogadásáról. (2) A pályázat elbírálása során csak azokat a pályázati ajánlatokat lehet figyelembe venni, amelyeket a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelıen nyújtottak be. 43. (1) A pályázatot versenytárgyalás útján kell lebonyolítani, ahol a licit növekvı bérleti díjra irányul. (2) A bérleti szerzıdés azzal a pályázóval köthetı meg, aki a legmagasabb összegő bérleti díj megfizetését és a pályázat egyéb feltételeit vállalja. 44. (1) A bérlet tartama alatt a bérbeadó gondoskodik bérlı tőrési kötelezettsége mellett a) az épület központi berendezéseinek javításáról, cseréjérıl, b) az életveszélyt okozó, az ingatlan állagát veszélyeztetı, a helyiség rendeltetésszerő használatát akadályozó hibák kijavításáról. (2) A bérlet tartama alatt a bérlı gondoskodik a) az épület, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról, megvilágításáról, a szemét elszállíttatásáról b) a helyiség felszerelésében, a helyiségben folytatott tevékenység körében felmerülı felújításáról, pótlásáról, illetıleg cseréjérıl c) a helyiség burkolatának felújításáról, pótlásáról és cseréjérıl d) az általa kizárólagosan használt illetve üzemben tartott központi berendezések karbantartásáról e) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat karbantartásáról, beleértve a kirakatszekrényt is. 45. (1) A bérbeadó a helyiséget a pályázati kiírásban megjelölt állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles bérlınek átadni. (2) A bérlı a helyiséget a bérleti jogviszony megszőnésekor eltérı megállapodás hiányában az eredeti állapotban és felszereltséggel köteles visszaadni. A helyiség bérleti jogának átruházása 46. (1) A bérlı a helyiség bérleti jogának átruházásakor, illetve albérletbeadáskor köteles a bérbeadó hozzájárulását kérni. A hozzájárulás iránti kérelméhez köteles csatolni a bérleti jog átruházásáról szóló-- megállapodást is, valamint mindkét fél egyéni vállalkozói igazolványát, vagy hiteles cégbírósági kivonatot. E mellett az új bérlı, illetve albérlı köteles nyilatkozni arról, hogy a helyiségben milyen tevékenységet kíván folytatni. (2) A hozzájárulás nélkül történı átruházás, illetve albérletbe adás a bérleti jogviszony felmondását vonja maga után. (3) Hozzájárulás esetén a fennálló bérleti jogviszony még hátralévı tartamára az új bérlı bérleti szerzıdést köteles kötni a bérbeadóval. A bérleti díj mellett a bérleti jogviszony hátralévı idıtartamától függıen az alábbi térítést köteles a bérbeadónak egy összegben megfizetni: 1 év, vagy annál rövidebb idıtartam esetén 2 havi 1 évtıl 3 évig 4 havi 3 évtıl 5 évig 6 havi

11 11 5 évtıl 7 évig 8 havi 7 évtıl 9 évig 10 havi 9 évtıl 10 évig 12 havi határozatlan idıtartam esetén 36 havi bérleti díj összegének megfelelı térítést köteles bérbeadónak egyösszegben megfizetni. (4) A (3) bekezdésben megállapított térítési díj egyösszegben történı megfizetése helyett a Vagyongazdálkodási Bizottság részletfizetést engedélyezhet annak a bérlınek, akinek a térítési díjfizetési kötelezettsége a forintot meghaladja és a helyiségben idegenforgalmi, vagy a városban hiányszolgáltatásnak minısülı tevékenységet végez - azzal a feltétellel, hogy hat havi bérleti díjnak megfelelı térítési díj egyösszegben való megfizetését, míg a fennmaradó térítési díj összegének megfizetését a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével vállalja. (5) Ezen részletfizetési kedvezményt elveszíti a bérlı, amennyiben az elıírt havi részletfizetési kötelezettségének határidıben nem tesz eleget, vagy azon tevékenységet megszünteti, mely alapján részletfizetési kedvezményben részesült. Ezen esetekben köteles a még be nem fizetett térítési díj Ptk. szerinti kamattal növelt összegét bérbeadónak egyösszegben megfizetni. A kamatfizetés kezdı idıpontja a hozzájárulás megadásának napja. (6) A hozzájárulás megadásának elızetes feltétele a (3)-(5) bekezdésben megjelölt térítési díj megfizetésének vállalása. A Vagyongazdálkodási Bizottság köteles megtagadni a hozzájárulást a bérleti szerzıdés felmondási ideje alatt. A Vagyongazdálkodási Bizottság megtagadhatja a hozzájárulást, amennyiben a helyiségben folytatni kívánt tevékenység: - nem szolgálja a város lakóinak érdekeit, - nem melegkonyhás vendéglátóipari tevékenységnek minısül (kivéve a tájjelegő borozót) - valamint ha ellenkezik a városfejlesztési koncepcióval. (7) Albérletbe adás esetén a hozzájárulás megadásának további feltétele, hogy a bérlı az albérlet teljes idıtartamára a bérleti díj 50%-kal megemelt összegének megfizetését vállalja. 47. (1) Önkormányzati helyiség bérleti joga csak másik önkormányzati helyiség bérleti jogára cserélhetı. A kérelemhez csatolni kell a csereszerzıdést, ennek elmulasztása a cserével érintett bérleti jogviszonyok felmondásának alapjául szolgál. (2) A helyiségek bérleti jogának cseréje nem érinti a helyiségekre kötött bérleti jogviszonyok idıtartamát. (3) Hozzájárulás esetén az egyes helyiségekre fennálló bérleti jogviszonyok még hátralévı tartamára az új bérlık bérleti szerzıdést kötelesek kötni. Ezzel egyidejőleg a két helyiség bérleti díja éves különbözetének 36 szorosát köteles a csere folytán nagyobb alapterülettel rendelkezı bérlı megfizetni bérbeadó részére. 48. Határozatlan idıre kiutalt, önkormányzati tulajdonban lévı nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti jogviszonyáról az önkormányzat javára történı lemondás esetén fizetendı térítési díj öszszegét a Képviselı-testület határozza meg. 49. Az önkormányzati helyiségre vonatkozó bérleti szerzıdések megkötése, a bérleti díjak beszedése, a helyiség átadásával és visszavételével kapcsolatos, továbbá a 44. (1) bekezdésében meghatározott feladatokat a Képviselı-testület által kijelölt üzemeltetı végzi.

12 12 VII. fejezet ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések 50. A bérbeadó, illetve az üzemeltetı a jogszabály keretei között jogosult nyilvántartani és vezetni mindazokat a személyes adatokat, amelyeket a rendelet alapján a bérbeadás, a bérlet megszőnése, illetıleg a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében igényelt. 51. (1) A rendelet a (2) bekezdés kivételével kihirdetése napján lép hatályba. (2) A rendelet 16. (3) bekezdése július 1. napján lép hatályba. (3) Ezen rendelet alkalmazása során - a közeli hozzátartozó alatt a Ptk b) pontjában foglaltakat, - egyedül élı személy alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény 3. (1) bekezdés e) pontjában foglaltakat kell érteni. (4) A rendelet hatálybalépésével egyidejőleg hatályát veszti a 20/1999. (VII.1.), 36/1999. (X.22.), 19/2000. (IX.15.), 23/2000. (XI.14.), 27/2000. (XII.21.), 6/2002. (III.22.), 11/2002. (V.3.), 14/2003. (VI.23.), valamint a 24/2003. (XI.24.) rendeletekkel módosított 12/1998. (IX.30.)rendelet. (5) Jelen rendelet a lakosság széles körét érinti, ezért annak hiteles szövegét az önkormányzat hivatalos lapjában közzé kell tenni. Fedorné dr. Fráter Zsófia sk. címzetes fıjegyzı Szamosvölgyi Péter sk. polgármester

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pálháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 3/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Pálháza Város Önkormányzat

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. II. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETE

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. II. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETE Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2006. (IV.27.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról (módosításokkal és

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETE A

ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ LAKÁSOK BÉRLETE A Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2006. (IV.27.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról (módosításokkal és

Részletesebben

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete

Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete Polgárdi Város Képviselı Testület 8/2006.(III.31.)Önk.sz. rendelete A lakások és helyiségek bérletérıl és elidegenítésérıl szóló 10/2003.(X.1.)Önk.sz. rendelet módosításáról 2 Polgárdi Város Képviselı

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2005.( IV. 20. ) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről (egységes szerkezetben

Részletesebben

Egységes szerkezetben Módosítva: az 5/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet önkormányzati rendelettel bezárólag

Egységes szerkezetben Módosítva: az 5/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet önkormányzati rendelettel bezárólag Egységes szerkezetben Módosítva: az 5/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet önkormányzati rendelettel bezárólag Balatonfőzfı Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2006.(VI. 01.) önkormányzati

Részletesebben

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2..

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei 2.. Tengelic Község Önkormányzata 12/2008(VI.25.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről a 12/2009. (VIII.19.) és a 22/2011

Részletesebben

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (IV. 25.) számú rendelete feltételeiről Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete

Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete. 4/2006. (III.20.) számú rendelete Gölle Község Önkormányzat Képviselőtestülete 4/2006. (III.20.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. A lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képvisel -testülete 12/1998. (IX.30.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lév

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képvisel -testülete 12/1998. (IX.30.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lév Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testülete 12/1998. (IX.30.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévı lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról (módosításokkal és kiegészítésekkel

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 31/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Sárospatak

Részletesebben

I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. Értelmező rendelkezések 1.

I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. Értelmező rendelkezések 1. Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016.(III.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában és rendelkezésében lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek

Részletesebben

Ellend község képviselı-testületének a lakások és helyiségek bérletérıl szóló 2/1994.(III.28.)számú rendelete

Ellend község képviselı-testületének a lakások és helyiségek bérletérıl szóló 2/1994.(III.28.)számú rendelete Ellend község képviselı-testületének a lakások és helyiségek bérletérıl szóló 2/1994.(III.28.)számú rendelete A képviselı-testület a lakások és egyéb helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes

Részletesebben

A rendelet hatálya 1..

A rendelet hatálya 1.. Jánossomorja Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 5/2000. (IV. 27.) ÖKT. számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának megállapításáról

Részletesebben

Mátranovák község Önkormányzata. 11/1994. (VIII.31.) rendelete

Mátranovák község Önkormányzata. 11/1994. (VIII.31.) rendelete Mátranovák község Önkormányzata Képviselı-testületének 11/1994. (VIII.31.) rendelete Az önkormányzati lakások és helyiségek használatának szabályairól. Mátranovák községi Önkormányzat Képviselı-testületének

Részletesebben

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére

Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére Előterjesztés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 28-án tartandó képviselő-testületi ülésére napirendi pont előadó készítette megjegyzés Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Sárospatak Város Képviselı-testülete. 13/1994. (IV.21.) számú. r e n d e l e t e. az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl

Sárospatak Város Képviselı-testülete. 13/1994. (IV.21.) számú. r e n d e l e t e. az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl Sárospatak Város Képviselı-testülete 13/1994. (IV.21.) számú r e n d e l e t e az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl (Egységes szerkezetben) 8 Sárospatak Város Képviselı-testülete

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2001. (XI. 21.) önkormányzati rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Hatályos 2014. december 5. az Ongai Önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség hat hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt. Esztergom Város Önkormányzat Képviselı-testületének 46/2012. (..) önkormányzati rendelete az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévı nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeirıl

Részletesebben

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről.

Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2006. (III. 31.) sz. ÖKT. rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről. (Egységes szerkezetben az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről

Részletesebben

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege)

Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) Onga Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17 /2001. (XI.21.) számú rendelete (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege) az Ongai Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások

Részletesebben

Hajdúbagos Község Önkormányzatának

Hajdúbagos Község Önkormányzatának Hajdúbagos Község Önkormányzatának 2./2002.( II.25.) ÖR. számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásáról, a lakbérek megállapításáról és a lakásgazdálkodással kapcsolatos

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 6/2005. (IV.28.) számú Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2005. (IV.28.) számú Rendel ete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek megállapításáról ( egységes szerkezetben a módosítására

Részletesebben

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete

Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2009.(X. 14.) rendelete Tüskevár község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009.(X. 14.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Tüskevár község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2013. ( V. 2.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról

Részletesebben

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Jásd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2004.(XII.17.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről. (egységes szerkezetben) A lakások és

Részletesebben

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről

Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről Jánoshalma Város Önkormányzat 14/2006(V.25.) Ör.sz. rendelete (egységes szerkezetben) az önkormányzati lakások bérletéről A Képviselő-testület az Alkotmány 44/A..(1) bek. a.) pontjában biztosított alapjogával

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról Csömör

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosítással egységes szerkezetben -

Részletesebben

Összevont szerkezet 2001(09.12)

Összevont szerkezet 2001(09.12) Összevont szerkezet 2001(09.12) ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ- TESTÜLETE az önkormányzati lakások lakbérének megállapításáról szóló 14/2000.(12.15) számú rendeletének 12/2001(09.12) számú rendeletével

Részletesebben

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete

Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének./2013.(..) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről Pusztaföldvár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésük egyes

Részletesebben

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai

egységes szerkezetben az 5/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendelettel 1. A lakásbérlet általános szabályai Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelete Őrbottyán Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Részletesebben

A rendelet hatálya. A bérbeadói jogokat gyakorló szervek

A rendelet hatálya. A bérbeadói jogokat gyakorló szervek Kislıd község Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2008. (VII.17.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások bérletérıl, valamint elidegenítésérıl Kislıd község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete ELŐSZÁLLÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról Előszállás Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére.

A rendelet hatálya. 1. A rendelet hatálya kiterjed minden Kisbér Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásra és helyiségére. KISBÉR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 7/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról Kisbér Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2008. (XI. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérbeadásáról (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete

Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 3/2012. (II.17.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének szabályairól Letenye

Részletesebben

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (III.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ LAKÁSOK ÉS NEM LAKÁSCÉLÚ HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete. tulajdonában lévő önkormányzati Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001. (VIII.4.) Önkormányzati rendelete Algyő Nagyközség Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről /

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2..

I. fejezet. A rendelet hatálya 1.. Hatásköri szabályok 2.. Herceghalom Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2002.(XII.15.) számú rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére (Egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város 3 Önkormányzata a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

c) egyéb önkormányzati célra (egyéb önkormányzati lakás)

c) egyéb önkormányzati célra (egyéb önkormányzati lakás) Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 22/2011. (XI. 25.) önkormányzati rendelete a lakásokról és helyiségekrıl szóló 17/2009. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról Lajosmizse Város

Részletesebben

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2

ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 ÓCSA VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 9/1994./VI.22./ számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek b é r l e t é r ő l 2 Ócsa Város Önkormányzata a Helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya I. FEJEZET. Az önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére vonatkozó elıírások

A rendelet célja. A rendelet hatálya I. FEJEZET. Az önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére vonatkozó elıírások Bakonybél Önkormányzata Képviselıtestületének 13/2001.(VIII.5.) rendelete a Bakonybél Önkormányzat tulajdonában lévı önkormányzati lakások bérletérıl, a lakbérek mértékérıl 1 (Módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl

az önkormányzat tulajdonában lévı lakások elidegenítésérıl SÁROSPATAK VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTİL Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-252 H - 3950 ======================================== ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek - az önkormányzat tulajdonában

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés bevezető mondata és a c) pontjának első mondata, valamint e) pontja az alábbiak szerint módosul: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 5/2010. (II.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006.(XII.13.)

Részletesebben

Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottsága Elnökétıl 6900 Makó, Széchenyi tér 22. 62/511-800

Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottsága Elnökétıl 6900 Makó, Széchenyi tér 22. 62/511-800 Makó Város Önkormányzati Képviselı-testület Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottsága Elnökétıl 6900 Makó, Széchenyi tér 22. 62/511-800 Ikt.sz.: 6/1911-1/2010/IX. Tárgy: Makó, Kálvin u.

Részletesebben

1.. 2.. A támogatás kamatmentes kölcsön (a továbbiakban: kölcsön) nyújtásával történhet. 3..

1.. 2.. A támogatás kamatmentes kölcsön (a továbbiakban: kölcsön) nyújtásával történhet. 3.. Sajószöged község Önkormányzatának 3/2001.(I.31.) sz. KT. rendelete a lakásépítés és vásárlás helyi pénzügyi támogatási rendszerérıl a módosításokkal egységes szerkezetben A lakáscélú támogatásokról szóló

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról Módosítva: - Kihirdetve: 2004. VII.1. 20/2005. (VIII.30.)

Részletesebben

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el.

Általános rendelkezések. (2) A rendeletben meghatározott egyes feladatokat és hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester lát el. Tokodaltáró Község Önkormányzat Tokodaltáró, József A. u. 31., tel.: 33/505-635, fax: 33/505-650 Tokodaltáró Község Önkormányzatának 6/2009. (III.19.) számú rendelete az önkormányzati tulajdonú bérlakások

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

11/2013. (III.01.) 45/2006. (XII.

11/2013. (III.01.) 45/2006. (XII. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 11/2013. (III.01.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletérıl, a lakbérek mértékérıl és a lakbértámogatásról szóló

Részletesebben

ELSİ RÉSZ A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI. I. fejezet A rendelet hatálya, az önkormányzati lakás bérbeadásának feltételei 1.

ELSİ RÉSZ A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI. I. fejezet A rendelet hatálya, az önkormányzati lakás bérbeadásának feltételei 1. Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2007.(III.28.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévı lakások és helyiségek bérletérıl Szécsény

Részletesebben

4. (4) e) pályázati eljárás során valótlan adatot közöl, az eredményhirdetéstıl számított 2 évig.

4. (4) e) pályázati eljárás során valótlan adatot közöl, az eredményhirdetéstıl számított 2 évig. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 4/2011.(III.01.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletérıl, a lakbérek mértékérıl és a lakbértámogatásról

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Képviselı-testületének 15/2000. (XI.23.) számú rendelete a lakások és helyiségek bérletérıl

Hajdúszoboszló Város Képviselı-testületének 15/2000. (XI.23.) számú rendelete a lakások és helyiségek bérletérıl Hajdúszoboszló Város Képviselı-testületének 15/2000. (XI.23.) számú rendelete a lakások és helyiségek bérletérıl (egységes szerkezetben a 9/2001. (VI.21.), 5/2005. (II.24), 17/2006. (V. 18.), 34/2006.

Részletesebben

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki:

Az R 3. -a az alábbi (3), (4), (5) bekezdéssel egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2006. (VI.1.) Kt. sz. rendelete Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 7/2006 (III.30.) Kt. sz. rendelet módosításáról

Részletesebben

A lakásbérlet általános szabályai

A lakásbérlet általános szabályai Az Esztergomi Önkormányzat 74/2006.(XII.22.) ör. rendelete az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévı lakások bérbeadásának feltételeirıl (Egységes szerkezetben a 2/2007. (I.25)*, 16/2007.(III.20.)**,

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006.(IV. 10.) rendelete

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006.(IV. 10.) rendelete Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2006.(IV. 10.) rendelete az önkormányzati tulajdonban lévı lakások bérletérıl (Egységes szerkezetben) Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról

15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet. a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról 15/1995. (XII. 29.) MKM rendelet a műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló - többször módosított

Részletesebben

1. A lakásbérlet általános szabályai 2.

1. A lakásbérlet általános szabályai 2. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete Bucsa Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete. a lakások és helyiségek elidegenítéséről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete. a lakások és helyiségek elidegenítéséről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete a lakások és helyiségek elidegenítéséről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről [egységes szerkezetben a módosításáról szóló 13/2014. (VIII.

Részletesebben

Budapest Fıváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat képviselı-testületének 13/2009. (V.22.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérérıl

Budapest Fıváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat képviselı-testületének 13/2009. (V.22.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérérıl Budapest Fıváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat képviselı-testületének 13/2009. (V.22.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérérıl Kispest Önkormányzatának képviselı-testülete a lakások

Részletesebben

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET

I. RÉSZ A LAKÁSOK BÉRLETÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK I. FEJEZET 1. oldal Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2006.(XII. 15.) önkormányzati rendelete a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek - a módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl

Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1998. (XI.26.) ÖKT. számú rendelete a Fiatalok Lakóháza mőködésérıl Jánossomorja Nagyközség Önkormányzat Képviselıtestülete a fiatalok takarékosságának,

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete a lakások bérletéről szóló 25/2006.(VII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról Miskolc Megyei Jogú Város

Részletesebben

MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLET 4/2005(III.8.) SZÁMÚ KT. RENDELETE

MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLET 4/2005(III.8.) SZÁMÚ KT. RENDELETE MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLET 4/2005(III.8.) SZÁMÚ KT. RENDELETE az Önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek, épületek bérletéről melyet a 9/2006. (V.2.) sz. KT rendelet módosított

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2006(III.30.) Kt. sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

A rendelet hatálya. (2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Lakástörvény és a Ptk. rendelkezései az irányadóak. II.

A rendelet hatálya. (2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Lakástörvény és a Ptk. rendelkezései az irányadóak. II. Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselıtestületének a 3/2007. (II.26.) Ök.sz. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Részletesebben

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására

Pályázati felhívás. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Pályázati felhívás Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven történő bérbeadására Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 6/2065-1/2010/IX Üi.: dr. Sánta Edina Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ ELŐTERJESZTÉS-RENDELETTERVEZET Tárgy: Az önkormányzat

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Abony Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Gara Község Önkormányzatának 2/2009.(II.12.) Kt. számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl

Gara Község Önkormányzatának 2/2009.(II.12.) Kt. számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl Gara Község Önkormányzatának 2/2009.(II.12.) Kt. számú rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl Gara Község Képviselı-testülete a lakások és helyiségek bérletére,

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2007. (XI. 15.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet

Részletesebben

A szabályozás célja. A szabályozás tárgyi hatálya

A szabályozás célja. A szabályozás tárgyi hatálya Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának 22/2015. (V. 28.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbéréről Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Magyarország

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET. a lakásépítés /-vásárlás/ munkáltatói támogatásáról

EGYSÉGES SZERKEZET. a lakásépítés /-vásárlás/ munkáltatói támogatásáról 56. EGYSÉGES SZERKEZET Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 43/2010. (X. 26.) ÖR, 1/2007. (II. 20.) ÖR, 55/2001. (XII. 28.), 24/2001. (VI. 18.), 16/2000. (IV. 17.) számú rendelettel módosított

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2017. (...) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól és a bérleti jogviszony

Részletesebben

A rendelet hatálya 1.. A rendelet hatálya Magyarpolány Község közigazgatási területére terjed ki. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya 1.. A rendelet hatálya Magyarpolány Község közigazgatási területére terjed ki. Általános rendelkezések Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2008. (VIII. 1.) rendelete a lakáshoz jutás önkormányzati támogatásáról (egységes szerkezetben) Magyarpolány Községi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről (módosításokkal egységes

Részletesebben

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2)

A Rendelet 2. (2) és (3) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak: 2. (2) 1 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (IV. 02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.)

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET. a lakásvásárlás, építés és építési munkák helyi támogatása, az elsı lakáshoz jutók támogatása

EGYSÉGES SZERKEZET. a lakásvásárlás, építés és építési munkák helyi támogatása, az elsı lakáshoz jutók támogatása EGYSÉGES SZERKEZET 8. Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2011. (I. 26.) ÖR, 43/2010. (X. 26.) ÖR, 1/2007. (II. 20.) ÖR., 27/2004. (V. 6.) ÖR, 5/2003. (II. 05.) ÖR, 22/2002. (VI. 24.)

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK..../. (...) önkormányzati rendelet-tervezete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK..../. (...) önkormányzati rendelet-tervezete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK.../. (...) önkormányzati rendelet-tervezete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 33/2009. (XII. 1.)

Részletesebben

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.)

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.) Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2/2012. (II.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl szóló 17/1994. (IV.26.) Kgy. rendelet módosításáról

Részletesebben

PAPKESZI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2004.(VIII.30.) sz. RENDELETE. A lakáscélú önkormányzati támogatásokról.

PAPKESZI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2004.(VIII.30.) sz. RENDELETE. A lakáscélú önkormányzati támogatásokról. PAPKESZI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2004.(VIII.30.) sz. RENDELETE A lakáscélú önkormányzati támogatásokról. Papkeszi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete A lakáscélú állami támogatásokról

Részletesebben

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről

NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről NAGYRÉCSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2011. (VIII. 11.) r e n d e l e t e önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről Nagyrécse Község Önkormányzati Képviselőtestülete a lakások

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről (módosításokkal egységes

Részletesebben

5/1994. (III.31.) Kgy. számú rendelete. (egységes szerkezetben)

5/1994. (III.31.) Kgy. számú rendelete. (egységes szerkezetben) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 11/1996. (VII.12.) Kgy. sz., 17/1999. (VII.9.) Kgy. sz., 5/2001. (III. 9.) Kgy. sz., a 6/2004. (IV.30.) a 17/2004. (X.1.) és a 7/2006. (III.31.) rendeletével 1

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.

Részletesebben

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006. (III. 30.) rendelettel módosított 13/2003. (VI. 24.) rendelete az önkormányzati lakásokról egységes szerkezetben Mátraszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Első fejezet Általános rendelkezések

Első fejezet Általános rendelkezések Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzat Képviselő testületének 16/2004.( VII.29.) rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről

Részletesebben

3. (2)... v) magántulajdonú ingatlan önkormányzati tulajdonban lévı lakás bérleti jogára történı cseréje

3. (2)... v) magántulajdonú ingatlan önkormányzati tulajdonban lévı lakás bérleti jogára történı cseréje Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 27/2014. (XII.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletérıl, a lakbérek mértékérıl és a lakbértámogatásról

Részletesebben

---------------------------------------------------- 1 ----------------------------------------------------

---------------------------------------------------- 1 ---------------------------------------------------- Csemő Község Önkormányzata Képviselőtestületének 19/2004.( XI. 31.) rendelete EGYSÉGES SZERKEZETBEN a szolgálati lakásokról és lakbérekről I. fejezet A rendelet hatálya, a lakásbérlet létrejötte 1. A rendelet

Részletesebben

I. RÉSZ. A rendelet hatálya 1.

I. RÉSZ. A rendelet hatálya 1. Kazincbarcika Város Önkormányzatának 26/2004. (IX. 03.) számú rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díjáról és a lakbértámogatás rendjéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T O T H I R D E T. A pályázati hirdetmény egy egységes pályázati nyomtatványt és A, B, valamint C jelő mellékleteteket tartalmaz.

P Á L Y Á Z A T O T H I R D E T. A pályázati hirdetmény egy egységes pályázati nyomtatványt és A, B, valamint C jelő mellékleteteket tartalmaz. A Budapest Fıváros XIII. kerület Önkormányzata P Á L Y Á Z A T O T H I R D E T az Önkormányzat tulajdonát képezı új és régi építéső lakások bérleti jogának elnyerésére. A pályázati hirdetmény egy egységes

Részletesebben

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség 12 hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiség 12 hónapot meg nem haladó (ideiglenes) bérbeadásáról a PETB dönt. Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2012. (VII.10.) önkormányzati rendelete az Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának

Részletesebben