2. rész: A népvándorláskor és a romanika szakrális építészete. 4. Népvándorláskor, preromanika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. rész: A népvándorláskor és a romanika szakrális építészete. 4. Népvándorláskor, preromanika"

Átírás

1 2. rész: A népvándorláskor és a romanika szakrális építészete 4. Népvándorláskor, preromanika 476 után a Nyugatrómai Birodalom provinciáit a népvándorlás (IV-X. sz.) keletről nyugat felé áramló népei vették birtokba. A rómaiak távozása után azok műszaki és kultúrális hagyatéka - álló vagy romos épületek formájában - megmaradt, egyes római városok tovább éltek (történeti kontinuitás). Az egykori római épületek használatát a romanizált őslakosság még ismerte, idővel eredeti funkciójuk feledésbe merült. A romokat vagy kőbányának használták, vagy az épület-maradványok új funkcióra átépültek (építészeti kontinuitás). Így az egységes római civilizáció és kultúra "romjain" - a rátelepülő egyes népcsoportok hagyományaitól, fejlettségi fokától függően - eltérő "nemzeti" kultúrák alakultak. E sokszínűségből fejlődött ki az első egyetemes európai építészet: a romanika (nevében is utalva Róma hagyományainak vállalására, követésére). A sokszínűségben az egységet a nagy példakép, a római császárság (keleti, nyugati) utánzásának, utólérésének a szándéka teremtette meg - időnként azt meg nem értve! Chronologia (IV-IX. sz.) 313. Nagy Konstantin államvallássá tette a kereszténységet Konstantinápoly alapítása Arles-i zsinat, fejlett egyházszervezet a nyugati provinciákban Sz Ambrus Milánó püspöke lett (+397) Sz. Ágoston Hyppo püspöke lett (+430). IV. sz. A rómaiak föladtál Pannóniát és a limes-t Germán betörés Hispániába Alarich elfoglalta Rómát Nyugati gót berendezkedés Galliában Vandál állam Észak-Afrikában Sz. Patric ír missziója (+461) Attila hun birodalma. V. sz. közepe: a burgundok letelepedése a Rhone vidékén Klodvig király megkeresztelkedésével frank keresztény királyság alakult nyugaton IV. Egyetemes (Khalkédoni) zsinat. Catalaunumi csata Attila halála, a hun birodalom fölbomlása A Nyugatrómai Birodalom bukása Nagy Theoderich uralkodása Nagy Theoderich elfoglalta Rómát A burgundok fölvették a kereszténységet Monte Cassinóban Nursiai Sz. Benedek megalapította a bencés rendet A bencés Regula születése. Európa a prefeudalizmus korában (IV- IX. sz.).

2 I. (Nagy) Sz. Gergely pápa (a keresztény "ókor" vége) Angolszász térítés kezdete VI. sz. 2. fele: longobardok letelepedése Lombardiában, avarok berendezkedése a Kárpát-medencében (796-ig) Az arabok megsemmisítették a nyugati gót államot Martell Károly frank maiordomus Kis Pipin frank király Nagy Károly frank király, majd (800-tól) nyugat-római császár Pribina állama Pannóniában Verduni szerződés, Nagy Károly birodalmának felosztása Normandiai normann hercegség alapítása. 895-ig. magyar honfoglalás befejezése Az európai romanika kialakulását befolyásoló tényezők Római hagyaték, római hatás Az egykori Nyugatrómai Birodalom településeinek a kontinuitása kétféleképpen is érvényesült: - Történeti kontinuitás: a rómaiak (vagy még korábbi népcsoportok) által fölsimert tájenergiai adottságokat a megtelepedő népcsoportok is fölismerték, a településeket tovább használták. Ilyenkor az új városok rátelepültek a római városokra, azok megmaradt emlékeit részben fölhasználták (esetleg új funkcióban). A folyamatosságban a helyben maradt, romanizált őslakosság is segített. - Építészeti kontinuitás: a még álló, vagy részben romos római épületeket "átértelmezve" a lakosság tovább használta. Rosszabb esetben a római romokat az új építkezésekhez kőbányának használták, egyes faragott elemeket másodlagosan fölhasználtak. Az ókeresztény kor szakrális épületeit az őslakosság tovább is használta. Pannónia területén a kontinuitás példája Pécs (Sophiane) vagy Óbuda (Aquincum) vagy Dombóvár (Iova) ókeresztény építészete (II-IV. sz.). Más esetben az egykori császári reprezentáció épületeit értelmezték át, és alakították át keresztény templommá (pl. Trier, Palatium Sacrum, 305. k.). Iova (Dombóvár), hexagonális mauzóleum (II. sz.), alaprajz, tömegvázlat. Sophiane (Pécs), cella septichora, hétkaréjos kápolna (II-III. sz.), axonometrikus metszet. Aquincum (Óbuda), cella trichora (háromkaréjos) kápolna (III-IV.sz.), axonometrikus metszet, tömegvázlat.

3 A prefeudális államok kialakulásakor érvényesült a "második Róma" hatása, már nem mint birodalmi központ, hanem a keresztény egyház központja, a hittérítések szervezője. A Rómából küldött térítő szerzetesek működési helyükön létrehozták az első szakrális épületeket, természetesen az általuk ismert római (ókeresztény) mintára. Az antik kultúra emlékei (pl. irodalom) is ilyen egyházi "szűrőn" jutottak el az új népcsoportokhoz. E térítő munkában meghatározó volt a római pápaság szervezetét támogató bencés rend. Az egykori térítő-kolostorok mai formája a Karoling-korban alakult ki (ld. ott). A brit és ír szigetek első térítői valószínűleg Észak-Afrikából indultak, a bencés térítők missziói (596-tól) már ezzel a helyi hagyománnyal találkoztak. Az épületeken a római ókeresztény hatás mellett ezek a - talán Afrikából származó - hagyományok is érezhetők. A korai oratóriumok (pl. Dingle, Nerdum) az egykori anakhoréta, majd koinobita szálláshelyek mintáira emlékeztetnek. A bencés térítések korai központjai (Hexam, Reculver, Canterbury, Brixworth, VII. sz.) egyaránt mutatnak római ókeresztény és keleti (pl. É-afrikai) elemeket. Az egyszerűbb, parochiális egyházak (pl. Bradford-on-Avon) részben követik a korai oratóriumok legegyszerűbb térformáját, részben antikizáló (római, bizantikus) homlokzati elemeket tartalmaznak. Nerdum (Írország), VI-VII. századi kolostor, helyszínrajz. Hexam (Northumbria), kolostortemplom (VII. sz.), alaprajz. Bradford-on-Avon, filiáris templom (mai formája X. sz.), alaprajz, tömegvázlat. A római hatás harmadik csatornája az "élő Róma", Bizánc. A megdöntött nyugati császárság után a nagy Róma egyetlen élő örököse, így élő "római" példakép Bizánc lett az európai kultúrák számára. Ugyanakkor a népvándorláskor népeinek nem volt idegen a bizánci kultúra, építészet, hiszen vándorlásaik során valamennyien kapcsolatba kerültek a keleti birodalommal. Látványos pompája követendő példa lett. Így érthetőbbé válik, hogy a Nyugateurópai térítők nyomán kialakuló keresztény liturgiák kevésbé követték a puritánabb rómavárosi liturgiát, szívesebben gazdagították azt bizánci, szír vagy örmény elemekkel (ú.n. "gallikán" liturgiák). Főleg centrális, memoriális épületekben türöződik Kelet építészeti és liturgikus hatása. Zára, Sz. Donato temploma (IX. sz.) római ókeresztény térformát ötvöz a keleti liturgiákra jellemző "szír" szentélyfejjel. Ugyanitt a zárai baptisterium (614. k.) hexagonális tere bizánci előképre mutat (Konstantinápoly, H. Euphemia, ). Ehhez a körhöz sorolható Trogir Sz. Mária temploma (X. sz.) is. A keleti (szír, örmény) hatás a Karoling-kor szakrális építészetében is tovább élt (pl. Pl. St. Germigny-des-Prés, ld. alább).

4 Zára (Zadar), S. Donato, IX. Zára (Zadar), baptisterium, Trogir (Trau), Sz. Mária sz., alaprajz, metszet k., alaprajz,metszet. templom, X. sz., alaprajz, metszet Az ősi formakincs továbbélése A vándorló népek többnyire számottevő önálló kőépítészettel nem rendelkeztek (nem volt rá igény). Fejlett volt viszont a díszítőművészetük, textilművészet, fémművesség, fafaragás, kerámia, stb. Népcsoportonként eltérő formakinccsel járultak hozzá a romanika művészi arculatához. Az ír-kelta területen a végtelen terülőmustraként kialakított fonatdíszítés a jellemző, közötte díszítő jellegű állatalakokkal. A longobardok két- és háromeres fonatdíszeket alkalmaztak (a kötélfonás formaeleme), de megjelentek a szimbólikus szörny-alakok is. A normannok díszítésére a geometrizmus a jellemző (cikk-cakk motívum, törtpálca, fűrészfog-motívum, hurkolás), elsősorban a korábbi faépítészet és ácsmesterség továbbéléseként. A honfoglaló magyarok díszítőművészetében a fonatdíszek, a palmetta-életfa motívumok dominálnak (pl. tarsolylemezek, Bezdéd, Szolyva, Tarcal, stb.). Valamennyi népnél jelentős az ősi, totem-állat ábrázolása, ennek krisztianizált formája élt tovább a romanika szörnyalakjaiban és szimbólikus ábrázolásaiban. Éppen a vándorlás során Bizánccal létrejött kapcsolatok következtében a népvándorláskori formakincs sok keleti (bizánci, örmény, perzsa-szasszanida) elemet tartalmaz. Dublin, Athlone bronzplakett Pavia, longobárd fonatdíszes Tarcal, tarsolylemez (IX-X. (VIII. sz.), keresztre-feszítés. párkányok (VIII-XI. sz.). sz.), palmettás díszítés.

5 4.2. A népvándorlás korának építészeti emlékei A gótok építészeti emlékei (Itália, Hispánia) A VI. századtól a gótok részben Ravenna környékén (keleti gótok), részben Hispániában (nyugati gótok) folytattak jelentős építkezéseket. Mindkét területen jelentős ókeresztény hagyományok voltak, így nem a Rómából kiinduló térítő missziók hatása a meghatározó. A gótok ariánus hite (és liturgiája) az ókeresztény térformákban némi módosulást eredményezett. Mindkét területen jelentős keleti (bizánci, szír, örmény) hatások is kimutathatók, így a liturgiában és a szakrális építészetben jellegzetes hibrid alakulatok jöttek létre ("gallikán liturgiák"). Ennek hispániai változata az ú.n. mozarab rítus, míg Észak- Itáliában az ambrozián liturgia terjedt el. A templomok liturgikus teréhez minden esetben hozzátartozik a keletről már ismert "hármas szentélyfej". Banos de Cerrato (Valencia) Sz. János temploma (661) ókeresztény hagyományokat követ, de egyenes zárású apszisához két melléktér és még további két oldalkápolna csatlakozik. A S. Miguel de Lillo templom (Naranco, Asturia, IX. sz.) nyugati oldalán is összetett liturgikus tér van, mely a Karoling-kori Westwerkekre emlékeztet. Ugyanilyen "kétpolusú" liturgikus tér Santa Cristina de Lena (Asturia, IX. sz.) temploma is. Banos de Cerrato, Sz. János templom (661), alaprajz, metszet Fejedelmi építkezések S. Miguel de Lillo, templom (IX. sz.), alaprajz, metszet, nyugati rész alaprajz. S. Cristina de Lena, (IX. sz.) templom, alaprajz, metszet. A gót fejedelmi központokban uralkodói építkezések is folytak, részben szakrális, részben kultikus céllal. Nagy Theoderich ravennai építkezéseiről a 3. fejezetben már szóltunk (Theoderich palotája, palotatemplom, Theoderich síremlék, VI. sz. eleje). Az asturiai Naranco-ban fejedelmi fogadócsarnok épült (VIII. sz.), melyet utóbb (8438) S. Maria de Naranco néven templommá alakítottak. Szerkezetében faépítészeti hagyományokat, homlokzatában bizánci palota-építési elemeket mutat. Az itáliai Cividale településen a longobard fejedelem magánegyháza épült (S. Maria delle Valle, 774. k.). Liturgikus tere a gót (ariánus) és az ambrozián rítus hatását mutatja.

6 Naranco (Asturia), fejedelmi csarnok, majd S. Maria de Naranco templom, alaprajz, hosszés keresztmetszet. Cividale (Lombardia), S. Maria delle Valle, longobard fejedelmi magánegyház (774. k.), alaprajz A térítő (bencés) szerzetesek építkezései A bencés regulában megfogalmazott életmód építészeti kerete lényegében a térítések során formálódott. A korábbi, egyedi szabályok szerint működő szerzetesi közösségek életformáját fölváltotta az "ora et labora" szellemében élő bencések monostori rendje. Sz Kolumbán ( ) ír missziója 590 körül érkezett Frankföldre, kezdetben önálló regula szerint éltek, több monostort alapítottak (pl. Luxeuil, 600. k.), majd fokozatosan átvették Sz. Benedek reguláját (pl. Bobbio, 615). A bencés térítés első központjai a Karoling-korban is tovább működtek, így ezeket a későbbiekben mutatjuk be. Az épületeknek a szerzetesek mindennapi életének kiszolgálása mellett bizonyos védelmi funkciókat is el kellett látni. A korai monostorok - azóta részben elpusztult - példája Lorsch S. Nazarius apátsága ( ). Temploma a római ókeresztény bazilikák térszervezetét követi, kapuépítménye az antik diadalívekre emlékeztet.

7 Lorsch, St. Nazarius apátság ( ), alaprajz, rekonstrukciós tömegvázlat, a kapuépítmény homlokzata. 5. Romanika A romanika tárgyalási módja az építészet- és művészettörténeti szakirodalomban többféle módon történik. Az építész-hallgatók számára szerkesztett korábbi tankönyvek elsősorban a különböző földrajzi egységek románkori építészetében megmutatkozó sajátosságokat, az egyes területek közötti eltéréseket hangsúlyozta. E túlzottan "regionális" megismerés azonban magában rejti annak a veszélyét, hogy a helyi sajátosságok túlhangsúlyozásával éppen a romanika lényege szenved csorbát: feledteti, hogy - a területi eltérések ellenére - egységes szerep jut az országokat átfogó építészeti irányzatoknak, műhelykapcsolatoknak. A romanika hagyományos tárgyalási módja (egyes területek főbb jellemzőinek bemutatásával): Franciaország: Burgundia: - a bencés építészetben a reprezentáció előtérbe került, sokhajós, soktornyos nagyméretű templomok épültek. Jellegzetes térforma a szentélykörüljárós, kápolnakoszorús apszis (francia szentély). - a XI. század végén jelentkező ciszterci építészet puritán (toronytalan, egyenes apsziszáródású, geometrikus díszítésű), ugyanakkor fejlett szerkezetiséget mutat. Provence: erős antik hatást mutató terület, térszervezésében gyakori az empóriumos bazilika v. álbazilika. Díszítményeiben az antik diadalkapu (templomkapuk) és az antik oszloprendek hatása (kolostori kerengők) érződik. Auvergne: a francia-szentélyes megoldáshoz jellegzetes lépcsős tömeg kapcsolódik (négyezeti torony, keresztház-tető, hosszház-tető, körüljáró-tető, kápolnakoszorú teteje. Aquitania: erős bizánci hatás a kereszt-alaprajzú, kupolás terekben. Normandia: erős szerkezetiség, a gótika előkészítése, geometrizáló díszítések. Anglia: kezdeti románkori építészetét a korai szerzetesi hagyományok határozzák meg, főleg a díszítőművészetben ezek éltek tovább ban a terület normann fennhatóság alá került, építészetét a továbbiakban a normann kora-gótikus fejlődés határozta meg. Hispánia: a helyi hagyományok erős délfrancia és arab elemekkel ötvöződtek. A zarándok-utak mentén a franciaszentélyes zarándoktemplom megoldása terjedt el. Itália: Lombardia: antik és népvándorláskori hatások ötvözeteként jellegzetes térformát (lombard bazilika) és homlokzatképzés (kulisszahomlokzat, lombard kapu) alakítottak ki. Toscana: románkori építészeti arculatát főleg az antik hatás határozza meg. A homlokzatképzésben két iskolát teremt (síkszerű kőberakásos ill. törpegalériás, plasztikus). Róma környéke: az antik (ókeresztény) építészet változatlanul élt tovább, a meglévő templomokhoz kolostort építettek. Díszítésére a kőberakásos (cosmata) díszítés a jellemző. Szicilia: történeti adottságai révén az építészetében keveredett az ókeresztény, a bizánci, a normann, a kisázsiai és az iszlám hatás. Németország: fejlődése a császári dinasztiákhoz kötődik.

8 Szász dinasztia (Ottó-kor), a romanika első nagy szintézise, a kétszentélyes német templomtípus megjelenése. Száli-frank dinasztia, a Rajna-menti építőműhely császárdómjai képviselik a klasszikus német romanikát (négytornyos, kétszentélyes, háromhajós bazilikák, geometrizáló díszítések). Hohenstauf-dinasztia, a késő-romanika, az ú.n. átmeneti stílus kora. A térszervezet nem változott, a szerkezet és az épületplasztika fejlődött (kerek-szobrászat). Egyéb országok románkori építészete. A fenti csoportosítást tudva, megkíséreljük a romanika fejlődését úgy összefoglalni, hogy abban elsősorban az országhatárokon túlmutató, átfogó stíluskapcsolatok domborodjanak ki A nyugati (Német-római) császárság építészete "Karoling reneszánsz" Chronologia (Preromanika, Karoling-kor) Klodvig frank király (Meroving dinasztia) Nyugati gót állam Hispánia területén (711: arab hódítás) Longobard királyság Itáliában Martell Károly a frank állam maiordomusa 730. Arab betörés a frank államba (732: Poitiers-i csata) Kis Pipin frank király (Karoling dinasztia) Nagy Károly uralkodása a frank birodalomban Nagy Károly császárrá koronázása ("karoling reneszánsz") Aniani Sz. Benedek bencés reformja Jámbor Lajos császár, a frank birodalom bomlása 829. Az angolszász királyságok egyesülése 843. Verduni szerződés, a karoling birodalom fölosztása (nyugati frank királyság, német királyság, Lotharingia) 855. A normannok letelepedése Angliában 896. Magyar honfoglalás 909. Cluny alapítása I. Henrik német király (Szász dinasztia) I. (Nagy) Ottó német király 962. Nagy Ottó császárrá koronázása 955. Lech-mezei győzelem a magyarok fölött II. Ottó császár III. Ottó császár 987. Capet Hugo francia király Sz. István fejedelem, majd magyar király II. Henrik császár A Karoling birodalom és Európa korarománkori térképe A letelepedő frankok első uralkodócsaládja, a Meroving dinasztia 496-ban fölvette a kereszténységet (Klodvig király, ). 751-től a kezdetben maiordomusként szereplő Karoling család uralkodott (Kis Pipin, ). Nagy Károly ( ) a frank birodalmat egységesítette. vállalta az "egyház védője" címet, ezért 800 karácsonyán Rómában császárrá koronázták. Személyében újraéledt a nyugatrómai császárság (a bizánci császárság ellenezte). Nagy Károly udvari művészete az antik kultúra tudatos fölélesztésével (de sokszor meg nem

9 értésével) próbált a "nagy" Róma méltó utódja lenni. Az udvar ideológusa az angol bencés, Alkuin volt. A karoling udvari építészet tudatosan másolta a római építészetet. Közvetlen példaképe azonban az "élő Róma", Bizánc építészete volt, de különös hamgsúlyt kapott Ravenna előképszerepe is. Az antik Nyugatrómai birodalom utolsó székhelye Ravenna volt, így kézenfekvő volt az új "nyugati császárság" fölélesztésekor Ravenna hagyományaihoz visszanyúlni. A "frank-római liturgia" kialakításakor Nagy Károly a rómavárosi liturgiát vette alapul (Sacramentarium Gregorianum), de ez is Ravenna közvetítésével érkezett a birodalomba. Az egykori ravennai exarchátus főtemploma, a S. Vitale így vált az aacheni palotatemplom ( , Odo von Metz) tudatosan választott előképévé. Távolabbi, de szimbólikus tartalmú előkép a jeruzsálemi Sz. Sír templom "Anasztaszisz" tere (centrális, körüljárós tér). Utóbbi szimbólum lett az alapja a karoling-kori szerzetes-templomok Westwerk-jeinek. Ezekben esetenként az aacheni palotatemplomot (vagy annak egy részét) másolták. Az esseni Münster (XI. sz.) nyugati része az aacheni palotatemplom architektúráját idézi. Dijon, Saint-Bénigne apátsági templom ( ) apszisa mögött szintén Aachenre (ill. Jeruzsálemre) emlékeztető centrális térrész épült.

ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET 1.

ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET 1. Irodalom: Szentkirályi Zoltán: Az építészet világtörténete (Terc, 2004), 400-566. oldal Zádor Mihály Sódor Alajos: Az építészet története. Középkor. (Tankönyvkiadó, 1986) Sódor Alajos: Az építészet története.

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI. sz.) Ism. I.) A Nyugat-Római Birodalom építészete (395-476) 1.)

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (VII-IX. sz.) Ism. I.) Szórványemlékek 0.) Prehisztorikus építészet visszhangja (Dingle: Gallarus Oratórium 6-9. sz.) 1.) Antik formák továbbélése

Részletesebben

Ravenna építészete V-VI. sz.

Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete I. A Nyugat-Római Császárság építészete (395-476) Ravenna és Classis ikervárosa (402-körül ) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI.

Részletesebben

Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, metszet. Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, metszet.

Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, metszet. Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, metszet. Vlagyimir, Sz.Demeter templom (1094-1097), alaprajz, Moszkva, Uszpenszkij székesegyház (1326-1333. ill. 1467-1479), alaprajz, 2.4.3. A Kaukázus-vidék középkori építészete Chronologia Grúzia i.e. 500 k.:

Részletesebben

Aachen, palotatemplom ( ), földszinti és emeleti alaprajz (rekonstrukció), metszet, belső nézet.

Aachen, palotatemplom ( ), földszinti és emeleti alaprajz (rekonstrukció), metszet, belső nézet. Aachen, palotatemplom (796-805), földszinti és emeleti alaprajz (rekonstrukció), metszet, belső nézet. Essen, Münster (XI. sz., korábbi előzmény), Dijon, Saint-Bénigne apátsági templom (1001-1018), alaprajz

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika építészete (X-XIII. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika építészete (X-XIII. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika építészete (X-XIII. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (VII-IX. sz.) Ism. I.) Szórványemlékek 1.) Antik formák továbbélése

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika építészete I. - Gerincvonal (X-XIII. sz.) A Német-Római Császárság építészete (Ism.) A.) A Szász-dinasztia építészete (Ottók kora: 919-1024) 1.) Westweerk

Részletesebben

Ani, székesegyház ( , Trdat mester), alaprajz, metszet, déli homlokzat rekonstrukciója, belső kép (Brosset, XIX. sz.).

Ani, székesegyház ( , Trdat mester), alaprajz, metszet, déli homlokzat rekonstrukciója, belső kép (Brosset, XIX. sz.). Az ezüstkornak nevezett időszakban (X-XI. sz.) a történeti Sirak tartomány, és annak fővárosa, Ani játszott vezető szerepet. A Bagratida dinasztia (885-1045) tagjai részt vettek mind az örmény, mind a

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Bizánc építészete (V-XV. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Bizánc építészete (V-XV. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Bizánc építészete (V-XV. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Bizánc építészete (V-XV. sz.) I.) Korabizánc építészete (V-VII. sz.) 1.) Korai, ókeresztény hatású

Részletesebben

Naumburg, dóm (XI. sz., 1218-1280), alaprajz, keleti (nézet) és nyugati (alaprajz, metszet, nézet) lettner.

Naumburg, dóm (XI. sz., 1218-1280), alaprajz, keleti (nézet) és nyugati (alaprajz, metszet, nézet) lettner. Naumburg, dóm (XI. sz., 1218-1280), alaprajz, keleti (nézet) és nyugati (alaprajz, metszet, nézet) lettner. Magdeburg, dóm (1209-1363), alaprajz, apszis részlet, apszis belső. Limburg an der Lahn, Sz.

Részletesebben

Bologna, d./ Hispániában Toledo, Leon, Burgos, e./ Németországban

Bologna, d./ Hispániában Toledo, Leon, Burgos, e./ Németországban Bologna, S. Petronio székesegyház (Antonio di Vicenzo, 1390-1500), alaprajz, axonometrikus metszet, belső kép. d./ Hispániában A katedrális-gótika Hispániában erős helyi hagyományokkal és mór hatással

Részletesebben

2. Bizánci építészet. 2.1. Kora-bizánci építészet (V-VII. sz.)

2. Bizánci építészet. 2.1. Kora-bizánci építészet (V-VII. sz.) 2. Bizánci építészet Byzantion városát Nagy Konstantin császár tette uralkodói várossá. A Birodalom kettéosztása után (I. Theodosziosz halála, 379) - mint a keleti rész fővárosa - Konstantinápoly fejlődésnek

Részletesebben

A preromanika építészete II. Karoling reneszánsz

A preromanika építészete II. Karoling reneszánsz A preromanika építészete II. Karoling reneszánsz Térkép: Frank- Római Birodalom Nagy Károly A Preromanika építészete II. A Karoling reneszánsz A.) Császári építkezések Ravenna: S. Vitale (525-547) Aachen:

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ókeresztény építészet (III-V. sz.) IHTYS Aquilea: Theodoriánus bazilika A KÖZÉPKOR VILÁGA (ismétlés) 1) A középkor fogalama - media tempestas 2) Az középkor időbeli

Részletesebben

Colmar, ferences templom Salzburg, ferences templom (XIII. sz., XV. sz. eleje), alaprajz, hosszmetszet.

Colmar, ferences templom Salzburg, ferences templom (XIII. sz., XV. sz. eleje), alaprajz, hosszmetszet. Firenze, Sta Croce ferences kolostor (1295-1442), alaprajz, templom belső képe. Az Alpoktól északra a háromhajós, hosszú, poligonális apszisú ferences templomtípus vált általánossá. Esetenként a városi

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) MAKOVECZ IMRE 1935-2011 A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ókeresztény építészet (III-V. sz.) ΥΦΤΫΣ Aquilea: Theodoriánus bazilika A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ókeresztény építészet (III-V.

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ókeresztény építészet (III-V. sz.) IHTYS Aquilea: Theodoriánus bazilika A KÖZÉPKOR VILÁGA (ismétlés) 1) A középkor fogalama - media tempestas 2) Az középkor időbeli

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Perzsa szasszanida építészet ( )

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Perzsa szasszanida építészet ( ) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Perzsa szasszanida építészet (226-642) A PERZSA SZÁSZÁNIDA BIRODALOM Perzsa Szasszanidák (226-642) A PERZSA SZÁSZÁNIDA BIRODALOM Perzsa Szasszanidák (226-642) Városaik:

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

AZ ÓKERESZTÉNY MŰVÉSZET IV-X. SZÁZAD. vázlat

AZ ÓKERESZTÉNY MŰVÉSZET IV-X. SZÁZAD. vázlat AZ ÓKERESZTÉNY MŰVÉSZET IV-X. SZÁZAD vázlat Történelmi háttér - A IV. század végén nagy népvándorlás vette kezdetét. - Itáliában a Keleti Gótok Theodorich vezetése alatt birodalmat építettek ki (Keresztény

Részletesebben

A romanika interregionális áramlatai (VIII*-X-XIII. sz.)

A romanika interregionális áramlatai (VIII*-X-XIII. sz.) A romanika interregionális áramlatai (VIII*-X-XIII. sz.) A.) Konzervatív (retrospektív) áramlatok: 1.) Antikizáló romanika B a.) Róma-városában (Lateráni bazilika és San Paolo fuori la Mura kolostorszárnyai,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A

A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia 14 Szakterület Római

Részletesebben

Az ember tere - építészeti alapismeretek

Az ember tere - építészeti alapismeretek Az ember tere - építészeti alapismeretek 01 Késő római császárság: Ókeresztény építészet BME GTK 2016. október 18. 4/1 - Vasáros Zsolt DLA egyetemi docens www.ipar.bme.hu BME GTK 2016. október 18. 4/1

Részletesebben

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem

Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Nemes György Nemes Rita Gıcze Iván: Egyháztörténelem Hittankönyv a középiskolák 10. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó 01. Az egyháztörténelem fogalma A források típusai A történelem segédtudományai

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Megyei szaktárgyi vetélkedő Írásbeli feladatsor a 7. osztály számára. (1helyes válasz =2 pont, maximum 10 pont)

TÖRTÉNELEM. Megyei szaktárgyi vetélkedő Írásbeli feladatsor a 7. osztály számára. (1helyes válasz =2 pont, maximum 10 pont) TÖRTÉNELEM Megyei szaktárgyi vetélkedő - 2015 Írásbeli feladatsor a 7. osztály számára Az írásbeli feladat megoldásához 120 perc áll rendelkezésére. Helyes megoldás esetén összesen 100 (azaz száz) pontot

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ajánlott irodalom: Guzsik Tamás: A középkori építészet története Jegyzet. Bp., 2001. (letölthető a tanszéki honlapról:www.eptort.bme.hu/jegyzet) Cs. Tompos-Zádor-Sódor:

Részletesebben

A gótika regionális sajátosságai. Angol gótika

A gótika regionális sajátosságai. Angol gótika A gótika regionális sajátosságai Angol gótika A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészetének tagolása: I.) A gótika mint francia stílus szülőhelyén A) Korai észak-francia katedrális gótika

Részletesebben

dr. Guzsik Tamás: A középkori építészet története (Összefoglaló, segédlet és ábraanyag)

dr. Guzsik Tamás: A középkori építészet története (Összefoglaló, segédlet és ábraanyag) BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék "A középkori építészet történet" c. tárgy oktatási segédlete dr. Guzsik Tamás: A középkori építészet története (Összefoglaló, segédlet és ábraanyag) Jelen összeállítás

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Interregionális áramlatok a romanikában

Interregionális áramlatok a romanikában Európa a XI. század végén ROMANIKA Interregionális áramlatok a romanikában Róma, cosmata díszítésű kolostorudvarok (XIII. sz. eleje) San Paolo Fuori le Mura kerengő (1220-41) San Giovanni in Laterano kerengő

Részletesebben

2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i. Követelmények. Középszint A középkori uradalom jellemz vonásai (pl.

2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i. Követelmények. Középszint A középkori uradalom jellemz vonásai (pl. 2.1 A feudális társadalmi és gazdasági rend jellemz i A középkori uradalom jellemz vonásai (pl. vár, majorság, jobbágytelek). A mez gazdasági technika fejl désének néhány jellemz mozzanata a X XI. században.

Részletesebben

ROMANIKA ROMÁNKOR MŰVÉSZETE

ROMANIKA ROMÁNKOR MŰVÉSZETE ROMANIKA ROMÁNKOR MŰVÉSZETE XI- X I I. S Z M Ű V É S Z E T I S T Í L Ú S Á N A K T Ö R T É N E L M I E L Ő Z M É N Y E I KAROLINGOK ÉS AZ OTTÓ-KORI MŰVÉSZET IX-X. SZ KAROLING MŰVÉSZET VIII-IX.SZ KAROLING

Részletesebben

E U R Ó P A I U N I Ó STRUKTURÁLIS ALAPOK HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

E U R Ó P A I U N I Ó STRUKTURÁLIS ALAPOK HEFOP/2004/3.3.1/0001.01 E U R Ó P A I U N I Ó STRUKTURÁLIS ALAPOK Építészettörténet 3 Középkor Az építész- Seg édlet és az a BME építőmérnök Épít é s zm képzés érnökszerkezeti i Kar hallg és attartalmi ó i rés zére fejlesztése

Részletesebben

A gótika virágzása. Észak-francia, érett, katedrális-gótika - Rayonnant stílus -

A gótika virágzása. Észak-francia, érett, katedrális-gótika - Rayonnant stílus - A gótika virágzása Észak-francia, érett, katedrális-gótika - Rayonnant stílus - A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészeti forrásai: - Bencés zarándoképítészet (templom alapformája: bazilikális

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET 2007 ŐSZ RABB PÉTER BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK FÉLÉVI MENETREND 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 09. 14. BEVEZETÉS, KUTATÁSTÖRTÉNET 09. 21.

Részletesebben

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet

7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei. Az őskor és az ókori kelet 7. osztályos történelem osztályozóvizsga témakörei Az őskor és az ókori kelet 1. A történelem forrásai. 2. Az őskőkor világa. 3. Az újkőkor változásai (gazdaság, életmód, vallás). 4. Az ókori folyamvölgyi

Részletesebben

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket!

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! (2-2 pont) monoteizmus: sztratégosz: várjobbágy: ősiség: reconquista:

Részletesebben

Szerkesztette: Vágner Mátyás

Szerkesztette: Vágner Mátyás Szerkesztette: Vágner Mátyás Itáliai a középkorban Itália területei a középkorban sem politikailag, sem kulturálisan nem voltak egységesek. A Német-római Birodalom és az egyház egymással kibékíthetetlen

Részletesebben

FOGALOM Magyar honfog- kalandozás Corpus juris civilis Meroving Új királyságok a Nyugatrómai Keleti frankok kihalása Latin kormányzás utoljára

FOGALOM Magyar honfog- kalandozás Corpus juris civilis Meroving Új királyságok a Nyugatrómai Keleti frankok kihalása Latin kormányzás utoljára FOGALOM Magyar honfog- kalandozás Corpus juris civilis Meroving Új királyságok a Nyugatrómai Keleti frankok kihalása Latin kormányzás utoljára Martell Károly Birodalom romjain Nyugat-Római Birodalom Ráfizetéses

Részletesebben

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA

A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA A KÖZÉPKOR KULTÚRÁJA GIOTTO di Bondone: Feszület(1290-1300) Santa Maria Novella, Firenze Kezdete: a Római Birodalom bukása (476) Vége: a a nagy földrajzi felfedezések időszaka (konkrét évszámként 1492,

Részletesebben

Történelem érettségi adattár

Történelem érettségi adattár Történelem érettségi adattár www.diakkapu.hu 2008. augusztus 26. A középkor Tartalom Bevezetı...2 Érettségi témakörök...2 Fogalmak...2 Személyek...4 Kronológia...5 Topográfia...5 Térképek...7 Bevezetı

Részletesebben

1.2. j) A földesúr földbirtoka. j) item: Minden tartalmilag helyes válasz elfogadható. összesen 10 pont

1.2. j) A földesúr földbirtoka. j) item: Minden tartalmilag helyes válasz elfogadható. összesen 10 pont ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 7-8. OSZTÁLYOS TANULÓK SZÁMÁRA 2014/2015 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain

Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain Új királyságok a Nyugatrómai Birodalom romjain 1. Germán királyságok germán népek államai, ám nem sokáig maradnak fent a népmozgások miatt Theodorik Ravennában: római közigazgatás, római szakemberek, építkezések

Részletesebben

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY

SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY A tanuló kódszáma: Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! 1. Írjon I-t az igaz, H-t a hamis állítás elé! a) A római hadsereg alegysége a

Részletesebben

A szláv írásbeliség kialakulása. Lőrinczné dr. Bencze Edit

A szláv írásbeliség kialakulása. Lőrinczné dr. Bencze Edit A szláv írásbeliség kialakulása Lőrinczné dr. Bencze Edit A szláv írásbeliség kezdetei A szláv nyelv első írásos emlékei:? szláv rúnák (rovásírás)? óbolgár rúnák A szó és írás szakrális és mágikus jellege

Részletesebben

V XVI. század. Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete

V XVI. század. Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete V XVI. század Sziráki Sz Gábor: Bizánc művészete Történelmi háttér Európa leggazdagabb és legszervezettebb állama. Konstantinápoly székhellyel a birodalom magába foglalta a Balkán-félszigetet, Kis-Ázsiát,

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Művészettörténet tantárgyból 54-211-02 Divat- és stílustervező képzés 54-211-08

Részletesebben

A gótika születése. Észak-francia, korai, katedrális-gótika

A gótika születése. Észak-francia, korai, katedrális-gótika A gótika születése Észak-francia, korai, katedrális-gótika A gótika építészete I. A gótika szellemének születése A Gótika születésének körülményei: - A gazdaság változása, fejlődés az ezredforduló után:

Részletesebben

K R I Z M A G R O F L E O R A V E N N A R E G U L A E F E Z U S M O N A S Z T I K U S M I S S I D O M I N I C I V A Z A L L U S C O L O N U S

K R I Z M A G R O F L E O R A V E N N A R E G U L A E F E Z U S M O N A S Z T I K U S M I S S I D O M I N I C I V A Z A L L U S C O L O N U S Cultura Nostra 2. forduló 2016. február 9. 1) Keresztrejtvény A függőleges sorban a helyes megfejtést követően egy Krisztussal kapcsolatos tévtanítás fogalma olvasható! Mit jelent ez a fogalom? K R I Z

Részletesebben

A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA

A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA A Kárpát-medence népei és kultúrájuk a honfoglalás előtt V. század: népvándorlás germán népek, mongol-türk eredetű lovas-nomád népek, avarok, szlávok A magyarok eredete

Részletesebben

Építészettörténet. Építészettörténet. Örökségvédelem. II. Korok, stílusok, fogalmak. Dr. Déry Attila II. előadás 01

Építészettörténet. Építészettörténet. Örökségvédelem. II. Korok, stílusok, fogalmak. Dr. Déry Attila II. előadás 01 Örökségvédelem II. Korok, stílusok, fogalmak Dr. Déry Attila II. előadás 01 II. 1. 1. A klasszikus és az antik. A klasszikus eltérő jelentései korunkban. Az antik felosztása: archaikus kor (Kr. e. 700-500),

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok OV Öltözködéskultúra Technikusi osztályok 10. évfolyam /10. a, 11. e osztályok/ heti 1 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: szóbeli - A tanuló több kérdésből álló feladatlapot kap adott

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Okresné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 8. ročník, školský rok 2015/16 Testové úlohy pre kategóriu E (7. ročník ZŠ a 2. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

TRO1010 Középkori egyetemes történelem Tételsor, 2017

TRO1010 Középkori egyetemes történelem Tételsor, 2017 TRO1010 Középkori egyetemes történelem Tételsor, 2017 1. A középkor kultúrtörténeti és történelmi értelmezései, periodizációja. 2. Az antik struktúrák felbomlása, a birtokstruktúra és a társadalmi struktúra

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Európa alkotmánytörténete

Európa alkotmánytörténete RUSZOLY JÓZSEF Európa alkotmánytörténete Előadások és tanulmányok középkori és újkori intézményekről PÜSKI Budapest, 2005 TARTALOM I. Előadások Nyugat- és Közép-Európa intézmény történetileg meghatározó

Részletesebben

2 Tiszták, hősök, szentek. Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb

2 Tiszták, hősök, szentek. Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb 2 Tiszták, hősök, szentek Szent Adalbert Szent Asztrik Szent Gellért Szent Mór Boldog Özséb 2013 ( 2 ) Adalbert Prága püspöke volt Szent Adalbert emléknapja: április 23. Az államalapítást követő évtizedekben

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika interregionális áramlatai (X-XIII. sz.) I.) Konzervatív (retrospektív) áramlatok: 1.) Antikizáló romanika a.) Róma-városában b.) Toszkána Firenzei iskola

Részletesebben

WESTWERK, NYUGATI KÓRUS, NYUGATI KARZAT

WESTWERK, NYUGATI KÓRUS, NYUGATI KARZAT Liturgia online http://www.liturgia.hu Szerző Guzsik Tamás Cím Westwerk, nyugati kórus, nyugati karzat Megjelenés Architectura Hungariae 2 (2000) 2. sz. Tárgyszavak liturgikus építészet, liturgiatörténet,

Részletesebben

Indiai titkaim 32 Két világ határán

Indiai titkaim 32 Két világ határán 2011 május 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Indiai értékelve titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Mérték Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Még 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége.

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége. Emelt szint 11. évfolyam Témakörök I. Az ókori görögök A poliszrendszer kialakulása és jellemzői. Athén felemelkedése és bukása. A hellenizmus kora. Az ókori görögség szellemi, kulturális öröksége. Annak

Részletesebben

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET 2007 ŐSZ RABB PÉTER BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK FÉLÉVI MENETREND 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 09. 14. BEVEZETÉS, KUTATÁSTÖRTÉNET 09. 21.

Részletesebben

Kreditpont. típusa. BBNTÖ13300 Historiográfia 2 K k BBNTÖ00200 BBNTÖ10300

Kreditpont. típusa. BBNTÖ13300 Historiográfia 2 K k BBNTÖ00200 BBNTÖ10300 TÖRTÉNELEM ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTÁJA RÉGÉSZET SZAKIRÁNY Középkori Közép-Európa fakultatív modul, Középkori Közel-Kelet fakultatív modul, Késő antik régészet fakultatív modul, Magyar őstörténet és honfoglalás

Részletesebben

Javítókulcs Savaria országos történelem tanulmányi verseny 9. évfolyam Javítókulcs

Javítókulcs Savaria országos történelem tanulmányi verseny 9. évfolyam Javítókulcs Javítókulcs 1. a) Hamis b) Igaz c) Hamis 1 d) Hamis e) Hamis f) Igaz g)igaz h)hamis i)igaz j)igaz 10 pont 2. a) a horvátok aláhúzása, ők déli szlávok /a másik kettő nyugati szláv b) a consul aláhúzása,

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A romanika interregionális áramlatai (X-XIII. sz.) I.) Konzervatív (retrospektív) áramlatok: 1.) Antikizáló romanika a.) Róma-városában b.) Toszkána Firenzei iskola

Részletesebben

Keresztes háborúk, lovagrendek

Keresztes háborúk, lovagrendek Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2014 Keresztes háborúk, lovagrendek TESZT 60 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve: 1. feladat Mit ábrázolnak a képek? Tömör, minél pontosabb

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

A segédlet oktatási célra készült, bármely részének egyéb célú felhasználása tilos. Összeállította: Dr. Halmos Balázs tárgyelőadó AZ ÓKORI RÓMA I.

A segédlet oktatási célra készült, bármely részének egyéb célú felhasználása tilos. Összeállította: Dr. Halmos Balázs tárgyelőadó AZ ÓKORI RÓMA I. Jelen dokumentum a Debreceni Egyetem építészmérnök BSC képzés 2013/2014 tanév 1. szemeszterében meghirdetett Építészettörténet 1. tárgyához készült oktatási segédlet A segédlet a tárgy számonkéréseinek

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

Az építészet társművészetei a romanika korában

Az építészet társművészetei a romanika korában Szerkesztette: Vágner Mátyás 2008 Az építészet társművészetei a romanika korában A romanika társművészetei díszítőművészetek. Nem létezik a klasszikus értelemben vett táblakép vagy körplasztika. A forma

Részletesebben

A gótika építészetének rendszerezése

A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészetének rendszerezése A gótika építészetének tagolása: I.) A gótika mint francia stílus szülőhelyén A) Korai észak-francia katedrális gótika (St. Denis, Sens, Laon, Noyon, Párizs) B) Érett

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0255 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Velence Velence Ingatlan LEIRÁS Exkluzív otthon Velencében

Részletesebben

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról

Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Molnár István Rövid beszámoló a kaposszentjakabi apátság területén végzett újabb régészeti kutatásról 2014

Részletesebben

A román stílusú építészet

A román stílusú építészet Szerkesztette: Vágner Mátyás 2008 A román stílusú építészet A román stílus korának kultúrája a nyugati kereszténységen alapszik. Kialakításában döntő szerepe van a szerzetességnek, kezdetben a bencéseknek,

Részletesebben

A MAGYAR SZENT KORONA

A MAGYAR SZENT KORONA NEMZET FŐTERE FÜZETEK A MAGYAR SZENT KORONA [ II ] A SZENT KORONA AZ EURÓPAI KORONÁK SORÁBAN A koronázásnak és a koronák viselésének világszerte különböző hagyományai vannak, de még Európán belül is számos

Részletesebben

Eberbach, ciszterci monostor (1135., Maulbronn, ciszterci monostor (1139., ), alaprajz.

Eberbach, ciszterci monostor (1135., Maulbronn, ciszterci monostor (1139., ), alaprajz. Eberbach, ciszterci monostor (1135., 1170- Maulbronn, ciszterci monostor (1139., 12101186), 1230), - Itáliában a kötött rendszer elterjedése kétirányú fejlődést hozott. Egyrészt fölépültek pontos francia

Részletesebben

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe.

Részletesebben

vannak > PratumCommune=város mezeje a falakon kívül népünnepélyek,

vannak > PratumCommune=város mezeje a falakon kívül népünnepélyek, Környezetalakítási koncepciók és a kertészkedés, kertművészet szerepe a középkori tájban DE, BSc, 2011 október Eplényi Anna, M. Sc. Tájépítészmérnök, B. A. rajztanár, BCE_Kertművészeti Tanszék, egy. tanársegéd

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei

A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei A reneszánsz művészet kialakulásának gazdasági és társadalmi feltételei Amikor a XV. században a gazdasági-társadalmi viszonyok megfelelően alakultak, rendkívüli erővel lobbant fel az a szellemi forradalom,

Részletesebben

Géza fejedelemsége

Géza fejedelemsége Államalapítás Géza fejedelemsége 972-997 -933: Merseburg -955: Augsburg Kérdés: Folytatás Döntés: 973 Katasztrófális vereségek vagy befejezés????? Kelet vagy Nyugat Quedlinburgi-i konferencia - 12 magyar

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ ÉS KUTATÓ KÖZPONT SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY. 9.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ ÉS KUTATÓ KÖZPONT SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY. 9. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ ÉS KUTATÓ KÖZPONT SAVARIA ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 9. évfolyam számára 2011/2012. TANÉV ORSZÁGOS, FORDULÓ 2011. április 20. 15.00

Részletesebben

Horváth Csaba: Az ókor és a középkor

Horváth Csaba: Az ókor és a középkor Horváth Csaba: Az ókor és a középkor Ez a sorozat két kötetben és négy részben követi végig az egyetemes és a magyar történelem f? sodrásait. A levezetések a történelmi ismeretek úgymond esszenciáját adják,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus

Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus Szamosi Lóránt A kora középkor Európában, a keleti és a nyugati feudalizmus A. A korszakolás kérdése A középkor elnevezés a XV. századi olasz humanistáktól származik. Először 1469-ben, egy pápai könyvtáros

Részletesebben

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei Szakmai kompetenciák A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0436 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Bergamo Luxusingatlan eladó Lombardiában LEIRÁS Az eladó

Részletesebben

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr.

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr. Félév szám Min félévszám Max félévszám Tárgyfelvétel típusa Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám1 Heti óraszám Kreditek a tárgycsoportban Tárgyfelelős nyomtatási neve ANYISM01 TORTKONO01 TORTKONO0

Részletesebben