BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA"

Átírás

1 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke Áru Alapminősége Megnyitási Nap 34%-OS SZEMCSÉZETT AMMÓNIUMNITRÁT 25 t 34%-os szemcsézett ammóniumnitrát 1 tonna 34%-os szemcsézett ammóniumnitrát ára Ft-ban 250 Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. 34% Nitrogén tartalom, de * 0,5% eltérés elfogadandó Ár delivery esetén: bonifikációval: 33,5% N tartalmú: az ár csökken, 1:1 arányban. prémiummal: 34,5% N tartalmú: az ár nő 1:1 arányban. Nedvességtartalom: legfeljebb 1%. Szemcseméret: 4mm felett 1-2%, 1-4 mm között 92-95%, 0,63 mm alatt 5-8%. Egyebekben a MSZ szerint, forgalomba hozatali engedéllyel ellátva. Minőségi vita esetén a megyei Talajvédelmi és Növényvédelmi Állomások akkreditált laboratóriumainak vizsgálati eredményei a mérvadók.csomagolás 50 kg-os hegesztéssel lezárt polietilén, vagy pp körkötött polietilénnel bélelt zsákban.500 kg-os bálazsákos teljesítés is elfogadható, ha a vevő és eladó ebben megegyezik, ekkor a delivery ár 3%-kal bonifikálódik. Az ún. szelepes zsák nem elfogadott. Súly eltérés zsákonként -2% lehet.a sérült súlyhiányos zsákokért a felelősség az eladót terheli, azokat vagy kicseréli, vagy az összes súlyból levonandók 50 kg/db-bal számítva. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. A január, március, július, október hónapok, összesen 17 hónap előre. A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési napja

2 Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) AMNI + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 2.

3 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke MALMI BÚZA 100 t malmi búza 1 tonna malmi búza ára Ft-ban 1000Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Áru Alapminősége Hektolitertömeg: / kg 100 L / min. 76 Nedvesség: max. 14,5% Keverék / t % / max. 2 % Törött szem: max. 2% Fehérje 12,5%, teljesíthető 11,5%-ig; 2,5% bonifikáció 12% és 12,5% között, további 2,5% bonifikáció 12% alatt. Esésszám / Hg / min. 220 Sikér min. 26% A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. Megnyitási Nap A március, május, augusztus, szeptember, december hónapok, összesen 17 hónap előre. A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással. +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) MALM + év (2 karakter) + hónap (2 karakter).

4 Első Kereskedési Nap Index elemek Valamennyi instrumentum esetén: novem A

5 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke Áru Alapminősége NAGY OLAJTARTALMÚ NAPRAFORGÓMAG 100 t nagy olajtartalmú napraforgómag 1 tonna nagy olajtartalmú napraforgómag ára Ft-ban Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Olajtartalom bázis 44% tale-quale (természetes bázison) kölcsönös térítés 1,5 : 1 (ár : olajtartalom). Nedvességtartalom max: 9% térítés az eladó javára 6%-tól 9%-ig 0,5. 1 (ár : nedvességtartalom). Keverékesség bázis 2% max. 4% térítés 2-4% között a vevő javára 1 : 1, térítés 0-2% között 1 : 1 az eladó javára Szabad zsírsav tartalom (FFA) bázis 2% max. 3%. térítés 2-3% között a vevő javára 1 : 1. A nagyolajtartalmú napraforgómag ára beérett, egészséges, száraz, természetes szagú terményekre vonatkozik, úgy ahogy van natur állapotban. Nem tartalmazhat élő magpusztító rovart, nem lehet molyos. Értéktelen keverék a növényi részek (szár, tányérrész, léha kaszat, héj, szklerócium, stb.), amely a nagyolajtartalmú napraforgómag rendeltetésszerű felhasználását károsan befolyásolja, beleértve a romlott, megpenészedett és égett kaszatokat is.csökkent értékű mag: a hántolt, tört mag, sérült kaszat, az amelynek a héja, ill. magbele is megsérült és a félnél kisebb magbél, amely az 1,5 mm-es hasíték rostán nem esik át.nem egészséges a nagyolajtartalmú napraforgómag tétel, ha bemelegedett, befülledt, dohos, avas, idegen szagú.ha a tétel keveréktartalma a 2 %-ot meghaladja, a tétel tömegét a 2 % feletti rész %-ával kell csökkenteni. A kontraktusban nem szabályozott minőségi kérdésekben az MSZ előírásai a mérvadóak. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni.

6 Megnyitási Nap A március, május, október, november, december hónapok, összesen 17 hónap előre. A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) NAPR + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 2.

7 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke NAGY OLAJTARTALMÚ REPCE 100 t nagy olajtartalmú repce 1 tonna nagy olajtartalmú repce ára Ft-ban Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Áru Alapminősége Nedvesség max. 9% Tisztaság bázis 98% Keverékesség bázis 2% ebből káros keverék max. 0,5% Csökkent értékű szem max. 7% Éretlen, zsugorodott, aszott szem max. 10% Erukasavtartalom max. 1% Glükozinoláttartalom max. 35 mikromol/g (natúr magra számítva) FFA max. 2% Olajtartalom bázison 40% TQ (természetes bázison) Bonifikáció: 1) Keverékesség: 98% és afölötti tisztaság esetén súlytérítés nincs 96-98% között-1:1 arányú értékben súlytérítés eladó terhére 2) Víztartalom: 6% nedvességtartalom alatt súlytérítés nincs 6-9% nedvességtartalomig +1:0,5 arányú értékben számított súlytérítés eladó javára Olajtartalom: Prémium 40% felett 1%-onként az alapár +1,5%- a tized százalékos pontossággal Elvonás 40% alatt 1%-onként 1,5%-a tized százalékos pontossággal. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. A augusztus, szeptember, november, március, május hónapok, összesen 17 hónap előre.

8 Megnyitási Nap A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) REPC + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Augusztusi, szeptemberi instrumentumok esetében: november 2. Novemberi, márciusi, májusi instrumentumok esetében: július 9.

9 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke Áru Alapminősége Megnyitási Nap SZÓJAPELLET/DARA 100 t szójapellet/dara 1 tonna szójapellet/dara ára Ft-ban 1000 Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Fehérje/zsír (kombinálva): bázis 48%, de max. 2% zsír Nedvesség: bázis 12,5% Rost: max. 8% Homok, föld: max. 3,5% Bonifikáció/Premizálás: Fehérje/zsír -0,5%-on túl 1:1 max. 2% csökkenés megengedett, premizálás nincs Nedvesség 1:1 max. 0,5% növekedés megengedett. Az áru egészséges, jellemző színű, idegen szagtól, színtől, élő kártevőtől mentes.az összetört pellet is pelletnek tekintendő és elfogadott. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. A január, március, május, július, augusztus, szeptember, október, december hónapok, összesen 17 hónap előre. A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési napja Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással +/ Ft

10 +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) SOJA + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 2.

11 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke Áru Alapminősége TAKARMÁNYÁRPA 100 t takarmányárpa 1 tonna takarmányárpa ára Ft-ban Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Az árpa legyen rostált, száraz, egészséges, élő gabonakártevőktől és káros toxinoktól mentes. Az érzékszervileg elváltozást nem mutató tételek káros toxintól való mentességét vélelmezni kell. Az árpafajták kevertsége megengedett. Az árpa feleljen meg a mindenkori állategészségügyi és higiéniai előírásoknak. Hektolitersúly legalább kg 63 Keverékesség legfeljebb tömeg % 2, ezen belül: káros keverék legfeljebb tömeg % 1 értéktelen keverék legfeljebb tömeg % 0,5 A keveréken felül tartalmazhat még: törött szemet legfeljebb tömeg % 5 rozsot, búzát és zabot együttesen legfeljebb tömeg % 10 Nedvességtartalom legfeljebb tömeg % 14,5 Káros keverék: minden szervetlen anyag és minden olyan anyag, amely az árpa rendeltetésszerű felhasználását károsan befolyásolja, vagy amely takarmányozás szempontjából mérgező anyagnak tekintendő.értéktelen keverék: a növényi részek és minden olyan gyommag, amely takarmányozási szempontból értéktelen, de nem mérgező. Idetartozik az 1 mm-es hasítéknyílású rostán áteső minden anyag.értékes keverék: minden olyan kultúr- és gyommag, melynek takarmányozási szempontból értéke van. Idetartozik a vékony és a csírás árpaszem is. Törött szem: minden olyan árpaszem, amely félnél kisebb. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. A március, május, augusztus, szeptember, december hónapok, összesen 17 hónap előre.

12 Megnyitási Nap A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési A Bezárási nap Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) TARP + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 2.

13 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke Áru Alapminősége TAKARMÁNYBÚZA 100 t takarmánybúza 1 tonna takarmánybúza ára Ft-ban Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. E kategóriába sorolandó minden olyan búza, amelyet takarmányozási célra hoztak forgalomba. A takarmánybúza rostált, száraz, egészséges, élő gabonakártevőktől mentes kell, hogy legyen; feleljen meg az állategészségügyi követelményeknek, legyen mentes a takarmányozás szempontjából mérgező anyagoktól. Érzékszervi követelmények: Szín: barna, barnás-piros vagy világos sárga Szag: az egészséges búzára jellemző szagú. Penészes, erjedt, vagy egyéb idegen szag nem megengedett. Íz: édeskés ízű, keserű, savanyú íz nem megengedett. Részletes minőségi követelmények: Fajsúly (kg/hl) min.: 72% Nedvességtartalom: max 14,5% Keverékesség: max 2% Törött és csírázott szem: max. l0% ezen belül csírázott szem: max. 5% A takarmánybúzában a triticale, árpa, kukorica, borsó és ezek félnél nagyobb tört részei nem számítanak keveréknek. A rozs és a zab együttes mennyiség l0 %-ig megengedett, ezen felül keveréknek tekintendő. A csírázott szem tartalom max. 5 % lehet és a keverék vagy törött szem terhére sem lehet több. A törött szem azonban a keverék és a csírás szem terhére több is lehet. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben és a kategóriák értelmezésében az MSZ 6383 előírásai és a szállításkor hatályos EK rendeletek követlményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. A március, május, augusztus, szeptember, december hónapok, összesen 17 hónap előre.

14 Megnyitási Nap A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. fizikai szállítással +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) TABU + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 22.

15 Alaptermék / Kontraktus megnevezése értéke TAKARMÁNYKUKORICA 100 t takarmánykukorica 1 tonna takarmánykukorica ára Ft-ban Ft A márciusinál korábbi lejáratok esetében Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, vagy a márciusi, illetve annál távolabbi lejáratok esetében - az eladó választása szerint - Budapest Csepel-Szabadkikötőbe, Baja kikötőbe vagy Paks kikötőbe 1. gépkocsin szállítás, vagy 2. kikötői raktárba történő áttárolás értendő. Az első esetben ebből az elméleti paritásból kiindulva osztoznak a felek a felmerülő fuvarköltségen a határidős ügyletek fizikai teljesítése esetén. A szállítási költségmegosztás alapelvének az alkalmazott háromszögeléses szállítási rendszert kell tekintetni, ahol a kedvezőbb díjtétellel szállító fél jogosult a szállításra. Az így számított többletköltség kerül megosztásra. A felek kölcsönös megállapodása alapján eltérően teljesíthetnek vasúti vagy egyéb szállítással. Az általános szabálytól eltérő többletköltséget az igényt támasztó fél viseli. A második esetben a kikötői raktárba betárolás az eladó, a kikötői raktárból kitárolás a vevő költsége. Ezen kívül a Terméklista 5. pontjában foglalt elvek. Áru Alapminősége Nedvességtartalom legfeljebb tömeg % l4,5 Keverékesség legfeljebb tömeg % 2, ezen belül: káros keverék legfeljebb tömeg % 0,5 Keveréken felül még megengedett: kicsírázott szem legfeljebb tömeg % 2 hősérült szem legfeljebb tömeg % 3 tört szem legfeljebb tömeg % 8 apró törmelék legfeljebb tömeg % 2 Az áru egészséges, száraz, morzsolt, élő kártevőktől, idegen szagtól, dohosságtól és penésztől mentes.a kukoricában értéktelen keveréknek számít a 2,5 mm-es kereklyukú rostán áteső anyag is. A 2,5 mm-es rostán fennmaradó, de a 4,5 mm-es rostán áteső anyag apró törmeléknek minősül. A félnél kisebb, de a 4,5 mm-es rostán fennmaradó törtszem tartalom legfeljebb 8 % lehet, de ha az apró törmelék tartalom nem éri el a 2 %-ot, annak terhére legfeljebb 10 %-ig emelkedhet. A kukoricában értékes keveréknek számít a takarmányozási szempontból értékes idegen kultur- és gyommag.a fent nem szabályozott kérdésekben az MSZ előírásai a érvadóak. A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK rendeletek követelményei az irányadók, illetve a Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni. Megnyitási Nap A március, május, július, szeptember, november, december hónapok, összesen 17 hónap előre. A adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési

16 Az utolsó kereskedési nap technikai elszámoló árából, valamint az ezt megelőző négy kereskedési nap elszámoló árából képzett számtani átlag, az árlépésköznek megfelelően kerekítve. Fizikai szállítással. +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) TKUK + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: november 2.

17 Kontraktus elnevezése Alaptermék értéke Áru Alapminősége Megnyitási Nap TAKARMÁNYKUKORICA index A Takarmánykukorica index határidős kontraktusnak a Takarmánykukorica határidős kontraktus adott lejáratával megegyező lejárata. 25 t takarmánykukorica 1 tonna takarmánykukorica ára Ft-ban 250 Ft Áruszállítás nem történik A Takarmánykukorica határidős kontraktus a Terméklistában meghatározott Alapminőségével megegyező minőség. A március, május, július, szeptember, november, december hónapok, összesen 17 hónap előre. Az adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési napját követően az Alaptermékben született kötés utáni Tőzsdenap. Az Alaptermék a. Készpénzes elszámolás +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) XTKUK + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: december 1.

18 Kontraktus elnevezése Alaptermék értéke Áru Alapminősége Megnyitási Nap NAGY OLAJTARTALMÚ NAPRAFORGÓMAG index A Nagy olajtartalmú napraforgómag index határidős kontraktusnak a Nagy olajtartalmú napraforgómag határidős kontraktus adott lejáratával megegyező lejárata. 25 t nagy olajtartalmú napraforgómag 1 tonna nagy olajtartalmú napraforgómag ára Ft-ban 250 Ft Áruszállítás nem történik A Nagy olajtartalmú napraforgómag határidős kontraktus a Terméklistában meghatározott Alapminőségével megegyező minőség. A március, május, október, november, december hónapok, összesen 17 hónap előre. Az adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési napját követően az Alaptermékben született kötés utáni Tőzsdenap. Az Alaptermék a. Készpénzes elszámolás +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) XNAPR + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: december 1.

19 Kontraktus elnevezése Alaptermék értéke Áru Alapminősége Megnyitási Nap MALMI BÚZA index A Malmi búza index határidős kontraktusnak a Malmi búza határidős kontraktus adott lejáratával megegyező lejárata. 25 t malmi búza 1 tonna malmi búza ára Ft-ban 250 Ft Áruszállítás nem történik A Malmi búza határidős kontraktus a Terméklistában meghatározott Alapminőségével megegyező minőség. A március, május, augusztus, szeptember, december hónapok, összesen 17 hónap előre. Az adott Lejárati hónapot 17 hónappal megelőző hónap első kereskedési napját követően az Alaptermékben született kötés utáni Tőzsdenap. Az Alaptermék a. Készpénzes elszámolás +/ Ft +/ Ft (a on nem kerül alkalmazásra,) XMALM + év (2 karakter) + hónap (2 karakter). Első Kereskedési Nap Valamennyi instrumentum esetén: december 1.

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA értéke NAGY OLAJTARTALMÚ NAPRAFORGÓMAG 100 t nagy olajtartalmú napraforgómag 1 tonna nagy olajtartalmú napraforgómag ára Ft-ban A nagy olajtartalmú napraforgómag határidős kontraktusnak megfelelő minőség.

Részletesebben

Részvénytársaság Vezérigazgatójának 422/2010. sz. határozata

Részvénytársaság Vezérigazgatójának 422/2010. sz. határozata Budapest, 2010. november 18. Budapesti Értéktızsde Zártkörően Mőködı Részvénytársaság (továbbiakban: Tızsde) vezérigazgatója A Budapesti Értéktızsde Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Szabályzata a Kereskedési

Részletesebben

TRY/HUF opció (PUT és CALL típusú) A TRY/HUF határidıs kontraktusnak a TRY/HUF opciós kontraktus adott lejáratával megegyezı lejárata

TRY/HUF opció (PUT és CALL típusú) A TRY/HUF határidıs kontraktusnak a TRY/HUF opciós kontraktus adott lejáratával megegyezı lejárata A Budapesti Értéktızsde Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Vezérigazgatójának 121/2007. számú határozata A Budapesti Értéktızsde Zártkörően Mőködı Részvénytársaság vezérigazgatója a Kereskedési Kódex 5.2

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 215/2006. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 215/2006. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 215/2006. számú határozata Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: Tőzsde) vezérigazgatója

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE ZRT. TERMÉKLISTA Ár Ár értéke NAGY OLAJTARTALMÚ REPCE opció (PUT és CALL típusú) A nagy olajtartalmú repce határidős kontraktusnak a nagy olajtartalmú repce opciós kontraktus adott lejáratával megegyező lejárata. 100 t

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2006. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2006. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2006. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: a Tőzsde) Vezérigazgatója

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Napraforgó (Helianthus annus) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Napraforgó (Helianthus annus) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Napraforgó (Helianthus annus) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége Növényolajipar (étolaj, margarin) Kozmetikai ipar Takarmányipar (dara) Étkezési Madáreleség Dísz

Részletesebben

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 80/2006. számú határozata

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 80/2006. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 80/2006. számú határozata foglalt felhatalmazás alapján a Terméklista II. részének 3. fejezetét az alábbi 5. ponttal egészíti ki, az azt követo

Részletesebben

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság (továbbiakban: Tozsde) Vezérigazgatója a deviza alapú ügyletkörben szereplo

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1029/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Cargill Magyarország Zrt. Központi Laboratórium (7400 Kaposvár, Malom u. 10.) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez

Részletesebben

Részvénytársaság Vezérigazgatójának 232/2013. sz. határozata

Részvénytársaság Vezérigazgatójának 232/2013. sz. határozata Budapest, 2013. június 6. A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: a Tőzsde) Vezérigazgatója (továbbiakban: a Vezérigazgató) a Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 159/2006. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 159/2006. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 159/2006. számú határozata Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: Tőzsde) vezérigazgatója

Részletesebben

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 265/2005. számú határozata

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 265/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 265/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatója a Kereskedési Kódex 5.2. o) pontjában foglalt felhatalmazás

Részletesebben

Nyilvános. A Szabályzat 2. fejezete (Kapcsolódó Alapfogalmak) az alábbiak szerint kerül módosításra, illetőleg kiegészítésre:

Nyilvános. A Szabályzat 2. fejezete (Kapcsolódó Alapfogalmak) az alábbiak szerint kerül módosításra, illetőleg kiegészítésre: Nyilvános Public A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 62/2005. számú határozata Resolution No. 62/2005. of the Board of Directors of the Budapest Stock Exchange Ltd. A Budapesti Értéktőzsde

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1029/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt. Központi Laboratórium (7400 Kaposvár,

Részletesebben

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület BÕVÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1029/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt. Központi Laboratórium (7400 Kaposvár,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A kontraktus elnevezése a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ROL/HUF-ról RON/HUF-ra változik.

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A kontraktus elnevezése a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ROL/HUF-ról RON/HUF-ra változik. SAJTÓKÖZLEMÉNY A Román Nemzeti Bank 2005. július 1-én új román lejt vezet be, mely 10.000 korábban használt, és még 2006 végéig a forgalomban maradó román lejnek felel meg. A redenomináció a BÉT határidős

Részletesebben

AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. december 10-tıl 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A jelen szabályzat a ÁTI DEPO Közraktározási Zrt. (továbbiakban: Közraktár)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Azonnali piac:

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Azonnali piac: SAJTÓKÖZLEMÉNY A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság ezúton tájékoztatja a tisztelt befektetoket, hogy az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Részvénytársaság által kibocsátott, dematerializált úton eloállított

Részletesebben

ADÁSVÉ TELI SZE RZŐDÉS MI NTA

ADÁSVÉ TELI SZE RZŐDÉS MI NTA ADÁSVÉ TELI SZE RZŐDÉS MI NTA amely létrejött egyrészről a székhely: cégbejegyzés szám: bankszámlaszám: adószám: képviseli: a továbbiakban mint: ELADÓ Cg. másrészről a TIG TARTALÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT

Részletesebben

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása 21. szeptember Megjelenik félévente TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Fıbb termények

Részletesebben

MI NT A. amely létrejött egyrészről a

MI NT A. amely létrejött egyrészről a ADÁSVÉTELI SZERZŐ DÉ S MI NT A amely létrejött egyrészről a lakcím: szem. ig. szám: őstermelői ig. szám: Vállalkozói ig. szám: TAJ szám: Adóazonosító jel: székhely: cégbejegyzés szám: bankszámlaszám: adószám:

Részletesebben

A határidős kereskedés alapjai Réz Éva

A határidős kereskedés alapjai Réz Éva A határidős kereskedés alapjai Réz Éva Budapest, 2012.04.26. A határidős ügyletekről általánosságban Határidős termékek a Budapesti Értéktőzsdén A letéti díj A határidős ár meghatározása 2 3 A határidős

Részletesebben

Takarmánybúza / tritikálé beszerzése 2016.

Takarmánybúza / tritikálé beszerzése 2016. Takarmánybúza / tritikálé beszerzése 2016. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/99 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről/2015 KÉ Eljárás fajtája: A Kbt. 113.

Részletesebben

A határidős kereskedés alapjai

A határidős kereskedés alapjai A határidős kereskedés alapjai Szép Olivér Budapest, 2014.05.29. A határidős ügyletekről általánosságban Határidős termékek a Budapesti Értéktőzsdén A letéti díj A határidős ár meghatározása 2 Az árak

Részletesebben

A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf

A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf Budapest, 2009.10.08. A Határidıs ügyletekrıl általánosságban Határidıs termékek a Budapesti Értéktızsdén A letéti díj A határidıs ár meghatározása Tıkeáttétel

Részletesebben

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2004. számú határozata

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2004. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 286/2004. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság vezérigazgatója a Kereskedési Kódex 5.2 f) pontjában foglalt felhatalmazás

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

IV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA félév

IV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA félév IV. évfolyam, 1. szám, 212 Statisztikai Jelentések FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 212. félév Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása IV. évfolyam, 1. szám,

Részletesebben

A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva

A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva Budapest, 2011.03.08. A határidıs ügyletekrıl általánosságban Határidıs termékek a Budapesti Értéktızsdén A letéti díj A határidıs ár meghatározása 2 3 A határidıs

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf

A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf A határidıs kereskedés alapjai Kádár Kristóf Budapest, 2009.10.08. Idıpontváltozás Technikai elemzés: 2009.10.15 Fundamentális elemzés: 2009.10.22 2 A Határidıs ügyletekrıl általánosságban Határidıs termékek

Részletesebben

A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva

A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva A határidıs kereskedés alapjai Réz Éva Budapest, 2010.10.12. A Határidıs ügyletekrıl általánosságban Határidıs termékek a Budapesti Értéktızsdén A letéti díj A határidıs ár meghatározása Tıkeáttétel 2

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Mininfra GABONA GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat

Mininfra GABONA GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat Mininfra GBON GYORSELEMZŐ ismertető és ajánlat 2010 július Tisztelt Ügyfelünk! Jelenleg kínált speciális beltartalom vizsgáló készülékeink főbb jellemzői a következők: Gabonák, lisztek mintaelőkészítés

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/18

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29 2006.10.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 290/29 A BIZOTTSÁG 1572/2006/EK RENDELETE (2006. október 18.) a gabonafélék intervenciós hivatalok által történő átvételére vonatkozó eljárások létrehozásáról,

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Búza (Triticum aestivum) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Búza (Triticum aestivum) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Búza (Triticum aestivum) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab,rizs tritikale, kukorica, köles, cirok Olajos növények: napraforgó, repce, tök

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír Az Eurochrom bemutatja a levegő- és anyagnedvesség mérő műszerek legújabb generációját. A felhasználók és a vevők igényei ugyanúgy realizálódtak, mint ahogyan azok a funkciók, melyek eddig a nedvességmérőkre

Részletesebben

Rendkívüli készülék akció 2011 december 31-ig.

Rendkívüli készülék akció 2011 december 31-ig. Rendkívüli készülék akció 2011 december 31-ig. Minden Perten készülék szerviz munkadíjából és az alkatrész árból 10% kedvezményt adunk. Áraink nettó Euro árak ÁFA nélkül értendők Perten Infravörös analizátorok

Részletesebben

7% árkedvezmény 24 hónap garancia Garancia idő lejártakor ingyenes karbantartás 1 db Sony Notebook Áraink nettó Euro árak ÁFA nélkül értendők

7% árkedvezmény 24 hónap garancia Garancia idő lejártakor ingyenes karbantartás 1 db Sony Notebook Áraink nettó Euro árak ÁFA nélkül értendők 1 Szerrviiz Akcciió 2012 jjúlliiuss 31--iig.. Minden Perten készülék szerviz munkadíjából és az alkatrész árból 10% kedvezményt adunk. Áraink nettó Euro árak ÁFA nélkül értendők Késszüllék Akcciió 2012

Részletesebben

A határidős kereskedés alapjai

A határidős kereskedés alapjai A határidős kereskedés alapjai Molnár Melina Budapest, 2014.11.25. A határidős ügyletekről általánosságban Határidős termékek a Budapesti Értéktőzsdén A letéti díj A határidős ár meghatározása 2 Az árak

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész 9. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2015/2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról A rész 1. Ez az előírás a B és C részben meghatározott,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek Sugar products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. Általános elõírások Az irányelv hatálya

Részletesebben

A határidős kereskedés

A határidős kereskedés A határidős kereskedés 2015. október 20. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. 1. számú példány. amely létrejött

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. 1. számú példány. amely létrejött A 9/2006. (I. 20.) MVH Közlemény 1. számú melléklete Ikt.sz.: Dok.azonosító: 1. számú példány Szerződés szám: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Részletesebben

Adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés Adásvételi szerződés 2016.évi durumbúza termény adásvételi szerződés Szerződésszám: MFA 2016/ 1. Szerződő felek: egyfelöl Eladó neve: Székhely/cím: Cégjegyzékszám: Adószám: Bankszámlaszám: Eladó képviselőjének

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Titkárságvezetőjének 54 / számú határozata. a Budapesti Értéktőzsde Elszámolóár Kézikönyvéről

A Budapesti Értéktőzsde Titkárságvezetőjének 54 / számú határozata. a Budapesti Értéktőzsde Elszámolóár Kézikönyvéről A Budapesti Értéktőzsde Titkárságvezetőjének 54 / 2000. számú határozata a Budapesti Értéktőzsde Elszámolóár Kézikönyvéről A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE HATÁRIDŐS ILLETVE OPCIÓS ELSZÁMOLÓÁRAINAK KÉZIKÖNYVE (egységes

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

L 217/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 217/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 217/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.8.18. A BIZOTTSÁG 742/2010/EU RENDELETE (2010. augusztus 17.) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a mezőgazdasági termékek állami intervenció keretében történő

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12

KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12 KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12 Az egyes Treasury Szolgáltatásoknál a biztosított követelés ügyletkötés napi összegéről,

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Malomipari termékek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Malomipari termékek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-201 számú irányelv Malomipari termékek Milling products Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2014 I. Általános rendelkezések 1. Ezen irányelv

Részletesebben

CONCORDIA Közraktár Kereskedelmi Zrt. GABONA CONTROL

CONCORDIA Közraktár Kereskedelmi Zrt. GABONA CONTROL CONCORDIA Közraktár Kereskedelmi Zrt. GABONA CONTROL 1095 Budapest, Soroksári út 24. 1024 Budapest, Kisrókus u. 15/b. Tel.: 456-3400, Fax: 456-3458 Tel.: 212-4403, 212-1731, Fax: 212-1607 E-mail: gcontrol@concordia.hu

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. MÉ 2-108 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. MÉ 2-108 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus MÉ 2-108 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott fűszerpaprika-őrlemény Ground paprika with distinctive quality label Jóváhagyta

Részletesebben

Adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés Adásvételi szerződés Fix áras durum búza adásvételi szerződés 2015 1. Szerződő felek: egyfelöl Eladó neve: Székhely/cím: Cégjegyzékszám: Cégjegyzésre jogosult képviselő: Adószám: Bankszámlaszám: Képviselő

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1580/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. Mezőgazdasági Laboratórium

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.29. COM(2016) 631 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat - Az Európai Parlament és a Tanács rendelete a társulási megállapodás keretében elérhető kereskedelmi

Részletesebben

MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK ÉS ÁRMÓDOSÍTÁSOK

MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK ÉS ÁRMÓDOSÍTÁSOK MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK ÉS ÁRMÓDOSÍTÁSOK Az intervencióra való jogosultsághoz a gabonának épnek, megfelelőnek és forgalmazható minőségűnek kell lennie, azaz az adott gabonafélére jellemző színűnek, idegen

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1580/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. Mezőgazdasági Laboratórium (7700 Mohács, Budapesti út 21.) akkreditált

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK XX. évfolyam, 16. szám, 2017 AGRÁRPIACI JELENTÉSEK GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK Gabona és Ipari Növények Gabona és Ipari Növények XX. évfolyam, 16. szám, 2017 Megjelenik kéthetente 2017. augusztus 15. Felelős

Részletesebben

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6954. számú törvényjavaslat a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz.

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/19

Részletesebben

INFORMÁCIÓS CSOMAGOK

INFORMÁCIÓS CSOMAGOK INFORMÁCIÓS CSOMAGOK Verziószám Hatályba lépés/módosítás dátuma I/2005 2005. 01. 01 II/2005 2005. 11. 02 III/2005 2005. 12. 01 I/2007 2007. 11. 01 I/2013 2013.12. 06 I/2018 2018. 01. 03 Budapesti Értéktőzsde

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

MELLÉKLETEK. Javaslat a következőhöz: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

MELLÉKLETEK. Javaslat a következőhöz: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.20. COM(2014) 174 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK Javaslat a következőhöz: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE az emberi fogyasztásra szánt kazeinekre és kazeinátokra

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1169/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CONCORDIA KÖZRAKTÁR Zrt. "Gabona Control" Központi Laboratóriuma (1024 Budapest,

Részletesebben

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 Eredmények és tapasztalatok Bartyik Tünde Élelmiszer-biztonsági felügyelő NÉBIH Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság 2013. április 9. Kenyér célellenőrzés I.

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Minőség, minőségvizsgálat Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 30. Minőség A minőség a követelményeknek való megfelelés

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1496/2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 1. oldal 2/2017. (I. 11.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet

Részletesebben

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52 Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Tűzoltó készülékek beszerzése

Tűzoltó készülékek beszerzése Tűzoltó készülékek beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/94 Adásvételi szerződés tűzoltó készülékek beszerzése tárgyban - 2kg-os ABC porral oltó: 550 db + 40%% - 6kg-os ABC porral oltó: 3 000 db

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-0996/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AGROLABOR Kft. Mezõgazdasági Vizsgáló és Termékminõsítõ Laboratórium (5000

Részletesebben

XVIII. évfolyam, 15. szám, Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK

XVIII. évfolyam, 15. szám, Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK XVIII. évfolyam, 15. szám, 2015 Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK Gabona és Ipari Növények Gabona és Ipari Növények XVIII. évfolyam, 15. szám, 2015 Megjelenik kéthetente 2015. augusztus 13.

Részletesebben

A búzaszem szöveti felépítése

A búzaszem szöveti felépítése 1 A búzaszem szöveti felépítése Kutikula és epidermisz Hosszirányú sejtek Harántirányú sejtek Hosszirányú tömlősejtek Színes pigmentréteg Színtelen hialinréteg Aleuronréteg Liszttest 2 A búzaszem kémiai

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12

KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12 KIEGÉSZÍTŐ HIRDETMÉNY az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához 12 Az egyes Treasury Szolgáltatásoknál a biztosított követelés ügyletkötés napi összegéről,

Részletesebben

A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005. május 31. 2300/6/2005. GYŐR 2005. augusztus Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-211 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-211 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-211 számú irányelv Fűszerpaprika-őrlemény Ground paprika Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013 (1. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

Alap letét Az alapletét a szükséges fedezet összege, amellyel a befektetőnek rendelkeznie kell a számláján ahhoz, hogy megnyithasson egy kontraktust.

Alap letét Az alapletét a szükséges fedezet összege, amellyel a befektetőnek rendelkeznie kell a számláján ahhoz, hogy megnyithasson egy kontraktust. 1 450 különböző termék kereskedhető, 21 különböző tőzsdéről érhetők el kontraktusok. Energiahordozók (pl.: olaj, földgáz), nemesfémek (arany, ezüst) devizák, kötvények, mezőgazdasági termények (búza, narancs),

Részletesebben

Térfogat és súly alapú faátvétel problémái

Térfogat és súly alapú faátvétel problémái 49. FAGOSZ Fakonferencia 2015. október 28-29. Balatonszemes Térfogat és súly alapú faátvétel problémái Nyugat-magyarországi Egyetem Innovációs Központ Pásztory Zoltán Fakitermelés Fakitermelés 6,5-7,5

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények Certain bread and bakery products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2004. A Magyar

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1400/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MEZŐLABOR Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium (8500 Pápa, Jókai utca

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005 2300/9/2005. GYŐR 2005. november Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség.

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/15

Részletesebben

a NAT-1-1560/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1560/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1560/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A TENDRE Takarmányipari Kft. (2942 Nagyigmánd, Burgert Róbert Agrár-Ipari Park03/25 hrsz.) akkreditált mûszaki

Részletesebben