A gyermekjátékok forgalomba hozatalának és forgalmazásának követelményei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyermekjátékok forgalomba hozatalának és forgalmazásának követelményei"

Átírás

1 2009/48/EC Safety of toys A gyermekjátékok forgalomba hozatalának és forgalmazásának követelményei dr. Szente István főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Piacfelügyeleti Főosztály Webszeminárium az európai játékbiztonságról 2014.március.4.

2 Vonatkozó jogszabályok a termékek piacfelügyeletéről szóló évi LXXXVIII. törvény a piacfelügyeleti tevékenység részletes szabályairól szóló 6/2013. (I. 18.) Korm. rendeletet a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X. 5.) NGM rendeletet (a továbbiakban: 38/2011. NGM r.) a gyermekjátékszerek biztonsági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 24/1998. (IV. 29.) IKIM-NM együttes rendelet* (a továbbiakban: 24/1998. IKIM-NM együttes r.) az Európai Parlament és a Tanács a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 765/2008/EK rendelete az Európai Parlament és a Tanács a termékek forgalomba hozatalának közös keretrendszeréről, valamint a 93/465/EGK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 768/2008/EK határozata * A 24/1998. IKIM-NM együttes r. a november 4. napja előtt forgalomba hozott játékok forgalmazásáról rendelkezik.

3 A játék fogalma A 38/2011. NGM r. értelmében játéknak minősül minden olyan játék céljára tervezett, gyártott és forgalmazott termék, amit a 14 év alatti gyermekek részére szántak. Ez a meghatározás megfelel a korábban hatályos, 24/1998. IKIM-NM együttes r. fogalmának. Kivételek: Ünnepségeken és rendezvényeken használatos dísztárgyak. Gyűjtők számára készült termékek, feltéve, hogy a terméken vagy a csomagolásán látható és olvasható jelzés található arra vonatkozóan, hogy a termék 14 évnél idősebb gyűjtőknek készült. Kerékpárok, robogók és egyéb olyan sportolásra tervezett közlekedési eszközök, amelyeket közúton vagy járdán való használatra szánták. Több mint 500 darabból álló puzzle.

4 A játék fogalma Szabadidős és szórakozási célra szánt interaktív szoftverek, mint például számítógépes játékok és adathordozói. Csecsemők részére készült cumi. Gyermekjátékszerű világítótestek. Játékok elektromos transzformátorai. Divatkiegészítők gyermekek részére, amelyek nem játékra használandók. Nyilvános használatra szánt játszótéri felszerelés. Nyilvános használatra szánt, pénzérmékkel vagy azok nélkül működő automata játékgépek. Belső égésű motorral működő játékjárművek. Játék gőzgépek. Parittyák és csúzlik.

5 A játékok alapvető biztonságossági és megfelelőségi követelményei A játék akkor hozható forgalomba és forgalmazható, ha az a rendeltetésszerű és a gyermekek szokásos viselkedését figyelembe vevő, előrelátható használata során a használók vagy más személyek biztonságát és egészségét nem veszélyezteti, és megfelel az előírt biztonságossági követelményeknek. A játéknak az első alkalommal történő forgalmazásától az előrelátható és szokásos használati időtartam végéig meg kell felelnie vonatkozó biztonságossági és egészségügyi követelményeknek. Fontos követelmény, hogy a 3 év alatti vagy egyéb meghatározott korcsoportba tartozó gyermekek számára ajánlott játékok esetében a tervezés során a gyermek korának megfelelő adottságait és a felügyelő személy képességét is figyelembe kell venni.

6 A játékok alapvető biztonságossági és megfelelőségi követelményei A 38/2011. NGM r. melléklete meghatározza a játékok különleges biztonságossági követelményeit. A játékok tervezése, kivitelezése és gyártása során 6 alapvető jellemzőre kell figyelemmel lenni. Ezen jellemzők a következők: 1. Fizikai és mechanikai tulajdonságok 2. Gyúlékonyság 3. Kémiai tulajdonságok 4. Elektromos tulajdonságok 5. Higiénia 6. Radioaktivitás

7 A játékokon feltüntetendő jelölések, 1. A gyártó neve, bejegyzett kereskedelmi neve vagy bejegyzett védjegye és címe 2. Az importőr neve, bejegyzett kereskedelmi neve vagy bejegyzett védjegye és címe (kizárólag a november 4. napja után forgalomba hozott játékok esetében) 3. Azonosító jelölés adatok és információk A gyártó köteles a terméket azonosításra alkalmas jelöléssel ellátni. Az azonosító jelölésnek olyannak kell lennie, hogy az alapján a termék pontosan beazonosítható legyen. A termék azonosító jelölése lehet a termék típus-, tétel-, modell- vagy sorozatszáma, vagy más egyedi jelölése, amely megfelel ezen bekezdés követelményeinek.

8 A játékokon feltüntetendő jelölések, 4. CE megfelelőségi jelölés adatok és információk A játékok csak a CE megfelelőségi jelölés feltüntetését követően hozhatóak forgalomba. A jelölés azt jelenti, hogy a megfelelőségértékelési eljárást elvégezték, és a termék megfelel az előírásoknak. A CE-jelölést a játékon jól láthatóan, olvashatóan és maradandóan kell feltüntetni. Amennyiben ez a játékon nem lehetséges, a CE-jelölést maradandóan a csomagoláson, a játékot kísérő címkén kell feltüntetni. Kis méretű és kis méretű részekből álló játékok esetében a CE-jelölést címkén vagy a játékhoz tartozó tájékoztatón is fel lehet tüntetni. Ha ez a kínáló kartonban árusított játékok esetében technikailag nem oldható meg, és a kínáló karton eredetileg a játék csomagolására szolgált, az információt a kínáló kartonon kell feltüntetni. Ha a CEjelölés a csomagoláson keresztül nem látható, azt a csomagoláson kell feltüntetni.

9 A játékokon feltüntetendő jelölések, adatok és információk A CE megfelelőségi jelölés a CE betűszóból áll, alakja a következő: - A CE megfelelőségi jelölés kicsinyítésekor vagy nagyításakor a fenti rajzon látható arányokat meg kell tartani. - A CE megfelelőségi jelölés különböző elemeinek alapvetően azonos magasságúakban kell lenniük, amely magasság nem lehet kevesebb mint 5 mm.

10 A játékokon feltüntetendő jelölések, 5. Figyelmeztető feliratok adatok és információk A játékkal kapcsolatos figyelmeztetéseket a játékon, a játékon feltüntetett címkén vagy a csomagoláson, és szükség esetén a játékhoz mellékelt használati utasításon jól láthatóan kell feltüntetni. A figyelmeztető szöveg előtt értelemszerűen fel kell tüntetni a Figyelmeztetés vagy Figyelmeztetések szót. A játék megvásárlására irányuló döntést meghatározó figyelmeztetéseket a fogyasztói csomagoláson kell feltüntetni, vagy más módon a fogyasztók részére jól láthatón és olvashatón kell a játékon feltüntetni. A figyelmeztetéseket magyar nyelven kell megadni.

11 A játékokon feltüntetendő jelölések, adatok és információk A szöveges életkorra vonatkozó figyelmeztetésnek röviden utalnia kell azokra a veszélyekre, amelyek indokolják a korlátozást. A szöveges életkorra vonatkozó figyelmeztetés helyettesítésére a grafikus korcsoport jelölés is elfogadható, de ekkor is szükséges a veszélyre történő felhívás, illetve annak megnevezése. A korosztályba való besorolásnál elsősorban a gyártó által megadott életkort kell figyelembe venni. Az életkorra vonatkozó figyelmeztetéstől elkülönül az ajánlás, melynek feltüntetése nem kötelező. A 38/2011. NGM r. melléklete tartalmazza a bizonyos típusú játékok használat során figyelembe veendő, veszélyre vonatkozó figyelmeztetéseket. Fontos továbbá kiemelni, hogy a vonatkozó szabványok (EN 71) további előírásokat is tartalmazhatnak egyes játékokra vonatkozóan.

12 A megfelelőséget igazoló dokumentáció A megfelelőséget igazoló dokumentáció lényege, hogy általa igazolható az, hogy a gyártó a megfelelőségértékelési eljárást lefolytatta, így a CE megfelelőségi jelölést megalapozottan tüntette fel a terméken. A gyártónak kötelező a játék forgalomba hozatala előtt a játékkal kapcsolatos vegyi, fizikai, mechanikai, elektromos, gyúlékonysági, higiénikus és radioaktivitási veszélyekről elemzést készíteni, valamint felmérni az ezeknek való potenciális kitettség mértékét. A játékok megfelelőségértékelése során a gyártó két megfelelőségértékelési eljárás között választhat a meghatározott követelményeknek való megfelelés igazolása céljából

13 A megfelelőséget igazoló dokumentáció 1. Amennyiben a gyártó alkalmazta a honosított harmonizált szabványokat, akkor a játékon belső gyártásellenőrzési megfelelőségértékelési eljárást kell elvégeznie. Ez esetben a gyártó EK-megfelelőségi nyilatkozatot tesz, amelyben kijelenti, hogy a játék megfelel a vonatkozó követelményeknek, továbbá összeállítja és megőrzi a műszaki dokumentációt. Az EK-megfelelőségi nyilatkozatnak az alábbiakat kell tartalmaznia: 1. a játék(ok) egyedi azonosítója; 2. a gyártó vagy meghatalmazott képviselőjének neve és címe; 3. a gyártó nyilatkozatát arról, hogy a megfelelőségi nyilatkozatot a kizárólagos felelőssége mellett adja ki;

14 A megfelelőséget igazoló dokumentáció 4. a nyilatkozat tárgya, azaz a nyomon követést lehetővé tevő játék azonosítója; a játék azonosítását lehetővé tevő, megfelelően látható színes képet kell tartalmaznia; 5. nyilatkozatot arról, hogy a 4. pontban ismertetett nyilatkozat tárgya megfelel a vonatkozó közösségi harmonizációs jogszabálynak; 6. az alkalmazott honosított harmonizált szabványokra való hivatkozás vagy az azokra az előírásokra való hivatkozás, amelyekkel kapcsolatban megfelelőségi nyilatkozatot tettek; 7. a bejelentett szervezet neve azonosító száma és az általa végzett EKtípusvizsgálat alapján kiadott EK-típusvizsgálati bizonyítvány száma; 8. további információk: 8.1. a gyártó vagy meghatalmazott képviselője kötelezettségvállalási joggal felruházott tisztviselőjének azonosító adatait és aláírását; 8.2. a kiállítás helye és ideje.

15 A megfelelőséget igazoló dokumentáció A gyártó a játék forgalomba hozatalát követően a műszaki dokumentációt és az EKmegfelelőségi nyilatkozatot 10 évig köteles megőrizni. 2. Amennyiben nem léteznek honosított harmonizált szabványok, vagy ha léteznek, de a gyártó nem vagy csak részben alkalmazta őket, vagy a vonatkozó honosított harmonizált szabványokat vagy azok valamelyikét korlátozással tették közzé, továbbá ha a gyártó úgy véli, hogy a játék természete, kialakítása, felépítése vagy célja szükségessé teszi a harmadik fél általi ellenőrzést, akkor a játékon EKtípusvizsgálatot kell elvégeznie. Az EK-típusvizsgálat az az eljárás, amelynek során a bejelentett szervezet megállapítja és tanúsítja, hogy a játék mintadarabja kielégíti a biztonságossági követelményeket. Fontos hangsúlyozni, hogy ilyen eljárást csak bejelentett szervezet végezhet. Az EK-típusvizsgálat elvégzéséről a bejelentett szervezet EKtípusvizsgálati bizonyítványt állít ki, amelynek megalapozottságát 5 évente köteles felülvizsgálni.

16 A gazdasági szereplők kötelezettségei Gyártó csak biztonságos játékot hozhat forgalomba; Megfelelőségértéklelési eljárás lefolytatása, műszaki dokumentáció és megfelelőségi dokumentáció elkészítése; az előírt jelölések feltüntetetése; biztonsági tájékoztató magyar nyelven történő elkészítése és rendelkezésre bocsátása; gyártó neve, kereskedelmi neve vagy védjegye és címe; EK-megfelelőségi nyilatkozat és műszaki dokumentáció megőrzése (10 év).

17 A gazdasági szereplők kötelezettségei Importőr csak biztonságos játékot hozhat forgalomba; megfelelőségértéklelést lefolytatták-e, műszaki dokumentáció, megfelelőségi dokumentáció rendelkezésre áll-e; az előírt jelöléseket feltüntették-e; biztonsági tájékoztató magyar nyelven rendelkezésre áll-e; importőr neve, kereskedelmi neve vagy védjegye és címe. EK-megfelelőségi nyilatkozat és műszaki dokumentáció megőrzése (10 év). Forgalmazó csak biztonságos játékot forgalmazhat; megfelelőségértéklelést lefolytatták-e, megfelelőségi dokumentáció rendelkezésre áll-e; az előírt jelöléseket feltüntették-e; biztonsági tájékoztató magyar nyelven rendelkezésre áll-e.

18 Köszönöm a figyelmet!

19 2009/48/EC Safety of toys A gyermekjátékok piacfelügyelete dr. Szente István főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Piacfelügyeleti Főosztály Webszeminárium az európai játékbiztonságról 2014.március.4.

20 Bevezetés A piacfelügyeleti hatáskörök Magyarországon megoszlanak a kormányzati és a hatósági szervek között. A piacfelügyeleti hatóságok hatáskörét a termékkör és annak jellege határozza meg. Magyarországon 13 hatóság felelős a piacfelügyeleti tevékenység ellátásáért. Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal: gazdasági célfelhasználású professzionális termékek, mint például gépek, nyomástartó berendezések, ipari termékek Nemzeti Közlekedési Hatóság: járművek, járműtartozékok és alkatrészei Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal: orvostechnikai eszközök Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság: rádióberendezések, elektronikus hírközlő végberendezések, továbbá olyan berendezések esetében, amelyek elektromágneses zavart okoznak Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: tűzoltó-technikai termékek, továbbá tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek Rendőrség: pirotechnikai eszközök

21 Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Magyarországon elsődlegesen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felelős a fogyasztóvédelemi és piacfelügyeleti hatósági feladatok ellátásáért. Ebbe bele tartozik a fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelme a piacfelügyeleti tevékenység ellátása alapján. A hatóság piacfelügyeleti tevékenysége során többek között - az alábbi fogyasztási cikkek megfelelőségét és biztonságosságát jogosult ellenőrizni: Játékok Villamossági termékek, gépek, Építési termékek, Kozmetikumok, vegyipari termékek, 3 év alatti gyermekeknek szánt termékek, Egyéb fogyasztási cikkek.

22 Vonatkozó jogszabályok a termékek piacfelügyeletéről szóló évi LXXXVIII. törvény a piacfelügyeleti tevékenység részletes szabályairól szóló 6/2013. (I. 18.) Korm. rendeletet a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X. 5.) NGM rendeletet (a továbbiakban: 38/2011. NGM r.) a gyermekjátékszerek biztonsági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 24/1998. (IV. 29.) IKIM-NM együttes rendelet* (a továbbiakban: 24/1998. IKIM-NM együttes r.) az Európai Parlament és a Tanács a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 765/2008/EK rendelete az Európai Parlament és a Tanács a termékek forgalomba hozatalának közös keretrendszeréről, valamint a 93/465/EGK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 768/2008/EK határozata * A 24/1998. IKIM-NM együttes r. a november 4. napja előtt forgalomba hozott játékok forgalmazásáról rendelkezik.

23 A termékek helyszíni ellenőrzése A fogyasztóvédelmi hatóság jogosult bármely termék biztonságosságát vagy megfelelőségét a helyszínen ellenőrizni. Az ellenőrzéskor és/vagy mintavételkor mindig 2 fogyasztóvédelmi felügyelő van jelen. Az ellenőrzés és/vagy mintavétel során a felügyelők ellenőrzési jegyzőkönyvet vesznek fel, amely az eljárás során közokiratnak minősül (a jegyzőkönyvet a felügyelőknek és gazdasági szereplő képviselőjének is alá kell írnia). Az ellenőrzési jegyzőkönyvben a felügyelők a termékről, illetve annak kialakításáról, címkézéséről, csomagolásáról esetleges szemmel látható - hibájáról minden fontos tényt rögzítenek.

24 A termékek helyszíni ellenőrzése A felügyelők az ellenőrzés során a termékről éles, jól látható fényképfelvételeket is készítenek, amelyek az eljárások során bizonyítékként felhasználhatóak, A felügyelők a jelenlévő gazdasági szereplő észrevételeit és nyilatkozatát is rögzítik a jegyzőkönyvben. Amennyiben a felügyelők mintát vesznek, úgy az ellenbizonyítás lehetősége végett - a helyszínen a kivett mintákkal megegyező számú ellenmintát hagynak a helyszínen (lezárva, lepecsételve). Az ellenmintát bizonyítás céljából a gazdasági szereplő is jogosult bevizsgáltatni az eljárás során. -

25 A fogyasztóvédelmi hatóság jogosultságai az eljárás során A fogyasztóvédelmi hatóság jogosult az eljárás során: - a gazdasági szereplő székhelyére, telephelyére belépni, - ha szükséges, a terméket bizonyítékként lefoglalni, - ha alapos a gyanú, hogy a termék veszélyes, a termék forgalmazását ideiglenesen megtiltani, - a termék megfelelőségi dokumentációját/igazolását és beszerzési bizonylatát elkérni, - a gazdasági szereplőtől bármilyen adatot vagy nyilatkozatot kérni. -

26 A gazdasági szereplő jogosultságai az eljárás során A gazdasági szereplő jogosult az eljárás során: - nyilatkozatot tenni, - az eljárás iratanyagába betekinteni, - a hatóságtól tájékoztatást kérni, - bármilyen bizonyítékot benyújtani, Fentieken túl a gazdasági szereplő a hatóság által hozott és sérelmezett döntést megtámadhatja (jogorvoslathoz való jog), illetve a felügyeleti szervnél felügyeleti eljárást kezdeményezhet.

27 Szankciók határidő tűzésével a hibák, hiányosságok megszüntetésére kötelezheti a hatóságot azzal, hogy az intézkedésekről köteles a hatóságot értesíteni; megtilthatja, korlátozhatja, vagy feltételhez kötheti az áru forgalmazását a szabálytalanságok megszűnéséig; - elrendelheti a fogyasztók életére, egészségére, testi épségére veszélyes termékek forgalomból való kivonását, vagy visszahívását; - elrendelheti a fogyasztók életére, egészségére, testi épségére veszélyes termékek megsemmisítését a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően; - fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki.

28 Szankciók A bírság összege ,- Ft-tól 2 milliárd forintig terjedhet. A fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben bírságot szab ki, ha a feltárt szabálytalanság a fogyasztók életét, egészségét, test épségét veszélyezteti, vagy a fogyasztók széles körét érinti.

29 Importtermékek piacfelügyeleti ellenőrzése A leghatékonyabb módszer a nem megfelelő termékek kiszűrésére. A vámriasztás lényege, hogy gyanú esetén a vámhatóság értesíti az adott termék ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező piacfelügyeleti hatóságot. Általában 2 esetben küld riasztást a vámhatóság: 1. Ha a termék jelölései vagy bármely dokumentációja hiányzik. 2. Ha gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a termék veszélyes.

30 Importtermékek piacfelügyeleti ellenőrzése A vámhatóság értesíti a fogyasztóvédelmi hatóságot A döntés vagy az eljárás megindításáról szóló értesítés megküldésre kerül a vámhatóságnak (3 munkanapon belül) Amennyiben a hatóság megállapítja, hogy a termék nem felel meg a vonatkozó előírásoknak, úgy a termék szabad forgalomba bocsátását megtiltja.

31 Példák Három éven aluliaknak szánt kacsás fürdőjáték. A kacsákban található síp a szabványban előírt értéknél kisebb erő hatására kiszedhető volt. A síp belefért a kisalkatrészek hengerébe, ezért fulladásveszélyt jelentett.

32 Példák A labda nagyon rugalmas gumihuzalon függött, amely játék közben kis terhelés hatására nagymértékben képes volt megnyúlni. A labda gumihuzalja a gyermek nyakára tekeredhet, így fojtásveszélyt jelenthet.

33 Példák A játék a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaz di-(2- etilhexil)-fltalát (DEHP) lágyítót, az úszóöv 26m/m%, a fúvóka 35m/m% mennyiségben. A fúvóka dugója kis mértékű igénybervétel hatására levált, a dugó lenyelhető, illetve belélegezhető.

34 Beérkezett kérdések Egy ellenőrzés keretén belül a műszaki dokumentációhoz milyen labor által elvégzett vizsgálati eredményeket fogadnak el? Mindenkép kijelöltnek kell lennie vagy elegendő, ha akkreditált! A válasz attól függ, hogy a gyártó melyik módozatot választotta a megfelelőségértékelésre. Ha a gyártónak van belső, akkreditált laboratóriuma, akkor ez a labororatórium is elvégezheti bizonyos esetekben, mert van olyan módozat. Amennyiben viszont a gyártó külső laboratóriummal vizsgáltat, akkor annak kijelöltnek és akkreditáltnak is kell lennie egyszerre.

35 Beérkezett kérdések Amennyiben használt játékokat kap szétosztásra egy karitatív akció, nagyobb tételben, mint például a Mikulásgyár, Magyar Vöröskereszt, stb. hogyan tudja leellenőrizni azok minőségét? Gyakran gyártók, forgalmazók hoznak ilyen helyekre több ezer darab játékot. Gyakran újat, máskor használtat, csomagolásilag sérültet. Jelölések, dokumentáció nélkül ez nehéz feladat. Javaslom, hogy jelölés és dokumentáció hiányában szíveskedjenek elsősorban ellenőrizni a játék kialakítását, szerkezetét (pl.: tartalmaz-e apró, könnyen, leváló alkatrészeket, nincs-e éles, kiálló rész a játékon stb.).

36 Beérkezett kérdések Gyerek könyvek közül melyek tartoznak a játékok körébe? Milyen ismérmek alapján állapítható meg, hogy az játéknak minősül? A könyvek osztályozásáról szóló 9. számú Bizottsági útmutató alapján a következők figyelembe vételével állapítható meg, hogy a könyv játéknak minősül-e: a könyv kialakítása, oldalak száma, mérete, részletgazdagság, kidolgozottság, szöveg és kép aránya, használt színek, kontrasztok, körvonalak, felhasznált anyag (vastag karton, textil, műanyag), az árusítás helyszíne, a könyv ára.

37 Beérkezett kérdések A játék kategóriába sorolásának fő szempontja továbbá, hogy eldöntsük, a kérdéses termék játékra használható vagy játék funkcióval rendelkezik. A játék funkció megállapítására további segítséget a 4. számú Bizottsági útmutató és az MSZ CR számú szabvány ad. Játék kategóriába nem sorolhatóak a következő könyv típusok: szépirodalmi könyvek, képregények, nagyobb gyerekeknek szánt mesekönyvek, amelyekben hosszabbak a történetek és kevesebb illusztráció van, már olvasást és írást tanító könyvek, olyan mesekönyvek, melyeket a szülő, tanár olvas fel, játék funkciója nincs, a történet maga számít.

38 Beérkezett kérdések Melyek a webáruházakra vonatkozó új szabályok? Az Európai Unióban erről a fogyasztók jogairól, a 93/13/EGK tanácsi irányelv és az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról, valamint a 85/577/EGK tanácsi irányelv és a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2011/83/EU (2011. október 25.) európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezik. Az irányelvnek a magyar jogrendbe történő átültetése még folyamatban van. Javaslom, hogy a folyamatot kísérje figyelemmel, természetesen erről a honlapunkon ( tájékoztatást fogunk adni a későbbiekben.

39 Köszönöm a figyelmet!

Összefoglaló a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X.5.) NGM rendeletről

Összefoglaló a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X.5.) NGM rendeletről Összefoglaló a gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X.5.) NGM rendeletről I. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezései A gyermekjátékok biztonságáról szóló 38/2011. (X.5.) NGM rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fent nevezett termékre a fenti intézkedés azonnali végrehajtását rendelem el,

H A T Á R O Z A T. A fent nevezett termékre a fenti intézkedés azonnali végrehajtását rendelem el, Iktatószám: Tárgy: HB/04-FVO/00934-0002/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T I. A FRANCO-TRADE Kft. (székhelye: 3525 Miskolc, Széchenyi út 15-17. - a továbbiakban: társaság,

Részletesebben

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL PIACFELÜGYELETI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI OSZTÁLY A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

Részletesebben

HATÁROZAT. A Ropotiamo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (8600 Siófok, Fő u. 172., adószáma: ) terhére

HATÁROZAT. A Ropotiamo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (8600 Siófok, Fő u. 172., adószáma: ) terhére Iktatószám: Tárgy: SO/001/00791-0003/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A Ropotiamo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (8600 Siófok, Fő u. 172., adószáma: 24204112-2-14) terhére

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00887-0005/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u. 19-21., adószám: 22367488-2-44)

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

forgalomból történő kivonását és visszahívását.

forgalomból történő kivonását és visszahívását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00592-0011/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat A BARACK-VIRÁG KFT. (székhelye: 2822 Szomor, Kodály u. 10., adószám: 12960578-2-11; továbbiakban: Társaság) által forgalmazott

Részletesebben

forgalomból kivonja és reklámozását megtiltja. Indokolás

forgalomból kivonja és reklámozását megtiltja. Indokolás Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Hane Produktmanagement GmbH (Riedner Strasse 5., 89335 Ichenhausen, Németország, továbbiakban: gyártó) által gyártott Red

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-1307/2013. Készítette: Pálné Tóth Márta Összefoglaló jelentés a textiljátékok laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzéséről

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a gyermekek tömegét hordozó játékok laboratóriumi vizsgálatáról Budapest, 2015. május NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG Mechanikai és Villamos Laboratórium Iktatószám: MVL-48-2/2015

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök P a r á d f ü r d ő, F E S Z K o n g r e s s z u s - 2 0 1 4. s z e p t e m

Részletesebben

Kötelezem a Meseország Játékbolt Kft.-t (székhelye: 9730 Kőszeg, Várkör u. 39. sz., adószáma: ) ,- Ft, azaz Kilencvenezer forint

Kötelezem a Meseország Játékbolt Kft.-t (székhelye: 9730 Kőszeg, Várkör u. 39. sz., adószáma: ) ,- Ft, azaz Kilencvenezer forint Iktatószám: Tárgy: VA/7/00883-0006/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Kötelezem a Meseország Játékbolt Kft.-t (székhelye: 9730 Kőszeg, Várkör u. 39. sz., adószáma: 11746098-2-18) 90.000,-

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: HB/04-FVO/00998-0011/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat I. A "KEVAIMPEX" Zrt. (székhelye: 1012 Budapest, Kosciuszkó Tádé u. 8. fszt. 2. - a továbbiakban: Zrt., illetve

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00258-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A MEI HUNG XIANG KERESKEDELMI KFT. (székhely: 1203 Budapest, Hársfa sétány 19. fszt. 2. adószám: 25099272-2-43)

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2006/XI/03 B(2006) 5160 végleges NEM NYILVÁNOS A BIZOTTSÁG VÉLEMÉNYE 2006/XI/03 a játékok biztonságáról szóló 88/378/EGK tanácsi irányelv 7. cikkének alkalmazásáról

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását.

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00038-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A SMART DONGFANG Kft. (székhelye: 1083 Budapest, Losonci tér 2-4., adószám: 14595798-2-42)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00576-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A WELL DONE ST. MORITZ KFT. (székhely: 2900 Komárom, Mártírok u. 92., adószám: 13075833-2-11) által forgalmazott

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group RoHS direktíva 2011/65/EU irányelv 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet Zsákai Zoltán osztályvezető 1 Jelentése:RoHS (Reduce of Hazardous Substances) 2011/65/EU irányelv - Magyar rendelet: 374/2012. (XII.

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek vizsgálatáról Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG Mechanikai és Villamos Laboratórium Összefoglaló jelentés a Gyermekeknek

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00685-0008/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Tatai Harangláb Kft. (székhely: 2890 Tata, Május 1. u. 21/c., adószám: 11873147-2-11)

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint Iktatószám: Tárgy: VA/7/00491-0005/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) 25.000,- Ft, azaz Huszonötezer

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

A gyermekek legmagasabb szintű védelméért. Európai Bizottság Vállalkozás és Ipar

A gyermekek legmagasabb szintű védelméért. Európai Bizottság Vállalkozás és Ipar JÁTÉKBIZTONSÁG A gyermekek legmagasabb szintű védelméért Európai Bizottság Vállalkozás és Ipar Fotolia Orange Tuesday Az EU-ban körülbelül 80 millió 14 éven aluli gyermek él, és mintegy 2000 vállalat több

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00492-0005/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A PASSION TEX-ART Kereskedelmi Kft. (1149 Budapest, Angol u. 34. 3. em. 305., adószáma: 24334226-2-42) által forgalmazott

Részletesebben

HATÁROZAT. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mint fogyasztóvédelmi hatóság

HATÁROZAT. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mint fogyasztóvédelmi hatóság Iktatószám: Tárgy: GY/001/00661-0002/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Határozatszám: 1607F-00067 megbízás Melléklet: Készpénzátutalási HATÁROZAT I. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal,

Részletesebben

HATÁROZAT. A QX-Impex Kft. (a továbbiakban: Vállalkozás) terhére. 60.000,- Ft, azaz hatvanezer forint. fogyasztóvédelmi bírságot szabok ki.

HATÁROZAT. A QX-Impex Kft. (a továbbiakban: Vállalkozás) terhére. 60.000,- Ft, azaz hatvanezer forint. fogyasztóvédelmi bírságot szabok ki. Iktatószám: Tárgy: BAO/001/00242-0003/2014 Határozat HATÁROZAT A QX-Impex Kft. (a továbbiakban: Vállalkozás) terhére 60.000,- Ft, azaz hatvanezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabok ki. A bírságot

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A biztonsági gyermekülések piacfelügyeleti ellenırzésérıl Budapest, 2016. július NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-618/2016. Készítette: Pálné

Részletesebben

AUSTROTHERM AT-H80 40 mm 6 m /cs homlokzati hőszigetelő. termék forgalmazását az alábbi feltételhez kötöm:

AUSTROTHERM AT-H80 40 mm 6 m /cs homlokzati hőszigetelő. termék forgalmazását az alábbi feltételhez kötöm: Iktatószám: Tárgy: VE/O001/00649-0007/2017 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Vezetőjének hatáskörében eljárva a Tóth és Társa

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A bırrel érintkezı termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. január Iktatószám: PIF-2152/2015 NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00490-0008/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A VISLI KAPOS KFT. (székhely: 1108 Budapest, Lenfonó u. 8. IV/17.) által forgalmazott Hello Kitty gyermek napszemüveg

Részletesebben

2012. évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletérõl* I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya. 2. Értelmezõ rendelkezések

2012. évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletérõl* I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya. 2. Értelmezõ rendelkezések 12530 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 82. szám 2012. évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletérõl* Az Országgyûlés annak biztosítása érdekében, hogy a forgalomba hozatalra szánt és a már forgalomban lévõ,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. Freeart márkanevű, CAF02 azonosító jelölésű és NightLight"

H A T Á R O Z A T. Freeart márkanevű, CAF02 azonosító jelölésű és NightLight Iktatószám: Tárgy: BAO/001/01245-0003/2014 Határozat H A T Á R O Z A T A QX-Impex Kft. (székhelye: 7673 Pécs, Mecsekalja-Cserkút II-es Rakodó hrsz. 089/6., adószám: 11368650-2-02 továbbiakban: Vállalkozás)

Részletesebben

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatos piacfelügyeleti ellenőrzéseinek tapasztalatai

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatos piacfelügyeleti ellenőrzéseinek tapasztalatai A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatos piacfelügyeleti ellenőrzéseinek tapasztalatai Szabó Péter Piacfelügyeleti Főosztály 2015. március 5. A piacfelügyeleti tevékenység

Részletesebben

(Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) IRÁNYELVEK

(Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) IRÁNYELVEK 2009.6.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 170/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/48/EK

Részletesebben

FÓKUSZBAN AZ ÚJ PIACFELÜGYELETI TÖRVÉNY

FÓKUSZBAN AZ ÚJ PIACFELÜGYELETI TÖRVÉNY TERMÉKBIZTONSÁG ÉS FOGYASZTÓVÉDELEM: FÓKUSZBAN AZ ÚJ PIACFELÜGYELETI TÖRVÉNY 2012. november 27. 2012. ÉVI LXXXVIII. TÖRVÉNY A TERMÉKEK PIACFELÜGYELETÉRŐL Cél: a forgalomba hozott termékek a fogyasztók

Részletesebben

Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei

Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei dr. Matits Kornél CE2020 Konferencia 2019. szeptember 18. Ügyvédi Iroda Az EU Parlament és a Tanács 2017/745 rendelete

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: HBO/001/01798-0002/2015 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat A REGIO Kft. (1119 Budapest, Nándorfejérvári u. 23-25. - a továbbiakban: Kft., illetve társaság) által forgalmazott

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2010 Az európai szabványok szerepe a CE-jelölésben 2010. 11. 18 CE-jelölés, belépő Európa piacára MSZT Szabó József Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995.

Részletesebben

Határozat: A SPOOR-TEX Bt. (székhely: 3300 Eger, Kallómalom út em. 11., adószám: , képviseli: Kaliczné Szabó

Határozat: A SPOOR-TEX Bt. (székhely: 3300 Eger, Kallómalom út em. 11., adószám: , képviseli: Kaliczné Szabó Iktatószám: Tárgy: HE/001/00292-0021/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Határozat: A SPOOR-TEX Bt. (székhely: 3300 Eger, Kallómalom út 38. 3. em. 11., adószám: 22189051-2-10, képviseli:

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: VE/O001/00737-0009/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Veszprém Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Hatóság) a Tóth és Társa Építőanyag Kereskedelmi Kft-t

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/ /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes műszaki tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. augusztus 2 EGYEZTETÉSI LAP 1. Az egyeztetés alapadatai

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről A jogszabály mai napon hatályos állapota 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről A villamos energia termeléséről,

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi bírság + kötelezésre szóló határozat H A T Á R O Z A T

Fogyasztóvédelmi bírság + kötelezésre szóló határozat H A T Á R O Z A T Iktatószám: Tárgy: SOO/001/00865-0013/2014 Fogyasztóvédelmi bírság + kötelezésre szóló határozat H A T Á R O Z A T A BALATONVIDÉK KFT. (székhely: 1138 Budapest, Szekszárdi. u. 15. 2/27.) által forgalmazott

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biztonsági gyermekülések piacfelügyeleti ellenırzésérıl Budapest, 2015. augusztus NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-3249/2015. Készítette:

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 2. oldal 2. 1 A termék tanúsítását az egyes műszaki termékek tűzvé

Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 2. oldal 2. 1 A termék tanúsítását az egyes műszaki termékek tűzvé Magyar joganyagok - 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet - a tűzvédelmi megfelelőségi ta 1. oldal 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról A

Részletesebben

Előadó: Butsi István (NFM FPIF) Helyszín: Munkácsy Mihály Művelődési Ház, Törökbálint március 21.

Előadó: Butsi István (NFM FPIF) Helyszín: Munkácsy Mihály Művelődési Ház, Törökbálint március 21. Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése Előadó: Butsi István (NFM FPIF) Helyszín: Munkácsy Mihály Művelődési Ház, Törökbálint 2017. március 21. Fogyasztóvédelmi hatóság 2017. január 1-je után A

Részletesebben

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet Hatály: 2010.XII.1. - 2015.V.31. 1. oldal 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet a termékek megfelelőségének értékeléséhez kapcsolódó egyes ipari és kereskedelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

2012. évi törvény. a termékek egységes piacfelügyeleti szabályozásáról. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A törvény hatálya

2012. évi törvény. a termékek egységes piacfelügyeleti szabályozásáról. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A törvény hatálya 2012. évi törvény a termékek egységes piacfelügyeleti szabályozásáról Az Országgyűlés annak biztosítása érdekében, hogy a forgalomba hozatalra szánt és a már forgalomban lévő, a közösségi jog hatálya alá

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Piacfelügyelet és szankciók

Piacfelügyelet és szankciók Piacfelügyelet és szankciók Barta-Vámos László tű. százados kiemelt főreferens BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály 2013. február 21. VI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Polysport Panda Eco Quick megnevezésű hátsó kerékpáros gyermekülés

Polysport Panda Eco Quick megnevezésű hátsó kerékpáros gyermekülés Iktatószám: Tárgy: PE/001/01891-0005/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat A Hervis Sport Kft. (székhely: 2060 Bicske, SPAR út.; adószám: 11454609-2-07) által forgalmazott Scirocco megnevezésű,

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2019. február 1. KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EURÓPAI UNIÓBÓL VALÓ KILÉPÉSÉVEL KAPCSOLATBAN IPARI

Részletesebben

2. oldal 3. felhasználó: az önálló foglalkozási és gazdasági tevékenységi körébe eső célok érdekében eljáró személy, aki terméket vesz, rendel, kap, h

2. oldal 3. felhasználó: az önálló foglalkozási és gazdasági tevékenységi körébe eső célok érdekében eljáró személy, aki terméket vesz, rendel, kap, h 1. oldal 2012. évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletéről 1 Az Országgyűlés annak biztosítása érdekében, hogy a forgalomba hozatalra szánt és a már forgalomban lévő, az európai uniós jog hatálya

Részletesebben

Barta-Vámos László tű. százados

Barta-Vámos László tű. százados Piacfelügyeleti hatóság a tűzvédelemben Barta-Vámos László tű. százados BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

Tartalom. Kiadva: szeptember 15.

Tartalom. Kiadva: szeptember 15. TÁJÉKOZTATÓ az ÉMI Nonprofit Kft. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE ÉS ELLENŐRZÉSE keretében végzett tanúsítási és vizsgálati tevékenységéről Tartalom AZ ELJÁRÁS ISMERTETÉSE 1. A

Részletesebben

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI NYÍLT KÉPZÉS 2017.06.01. 1/5 Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner Lurdy Ház Konferencia és Rendezvényközpont 1097 Budapest Könyves

Részletesebben

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009.

Részletesebben

REVCO VARIO márkanevű díszítő, színező vékonyvakolat (15 kg) termék forgalmazását az alábbi feltételekhez kötöm:

REVCO VARIO márkanevű díszítő, színező vékonyvakolat (15 kg) termék forgalmazását az alábbi feltételekhez kötöm: Iktatószám: Tárgy: VE/O001/00652-0007/2017 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Vezetőjének hatáskörében eljárva a PIEDL-KER

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Fogyasztóvédelmi törvény Új Szöveges dokumentum A fogyasztóvédelmi törvény rögzíti azokat az általános szabályokat (termékbiztonság, címkézés, csomagolás), amelyeket a gazdálkodó szervezetek kötelesek

Részletesebben

A nemzetgazdasági miniszter 38/2011. (X. 5.) NGM rendelete a gyermekjátékok biztonságáról

A nemzetgazdasági miniszter 38/2011. (X. 5.) NGM rendelete a gyermekjátékok biztonságáról A nemzetgazdasági miniszter 38/2011. (X. 5.) NGM rendelete a gyermekjátékok biztonságáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek,

Részletesebben

SEGÉDLET Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat elkészítéséhez

SEGÉDLET Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat elkészítéséhez Az építési termékek megfelelőség igazolásáról az Európai Közösségek Tanácsának 89/106/EGK Irányelve, és az azt módosító 93/68/EGK Irányelv, úgynevezett Építési Termék Irányelv (CPD) rendelkezik. A CPD

Részletesebben

HATÁROZAT. forgalmazását megtiltom, valamint forgalomból történő kivonását és visszahívását rendelem el,

HATÁROZAT. forgalmazását megtiltom, valamint forgalomból történő kivonását és visszahívását rendelem el, Iktatószám: Tárgy: BAO/001/00085-0001/2015 Forgalmazás megtiltása HATÁROZAT A MEDI-HUT Kft.(székhely: 7720 Pécsvárad, Erzsébet út 12., adószám: 13118561-2-02, továbbiakban: Vállalkozás) által gyártott

Részletesebben

/2016. (.. ) NMHH rendelet az elektromágneses összeférhetőségről

/2016. (.. ) NMHH rendelet az elektromágneses összeférhetőségről /2016. (.. ) NMHH rendelet az elektromágneses összeférhetőségről Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 182. (3) bekezdés 22. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a médiaszolgáltatásokról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az EK-műtrágya-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 1. oldal 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet az EK-műtrágya -ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. Mire vonatkozik a Kormányrendelet?

Részletesebben

A CE - JELÖLÉS ALAPISMERETEI

A CE - JELÖLÉS ALAPISMERETEI A CE - JELÖLÉS ALAPISMERETEI Bevezetés a CE jelölés alapismereteibe különös tekintettel a mezőgazdasági gépekre, berendezésekre tanfolyam FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Rendezésében Dikán András

Részletesebben

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének. (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének. (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15. 4 Sec1:1 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15. A kiadvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 1. oldal 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: ) által forgalmazott

H A T Á R O Z A T. 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: ) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00640-0008/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Huszár Termény Kft. (székhely: 2535 Mogyorósbánya, Fő u. 1/A., adószám: 11479042-2-11)

Részletesebben

A Kormány. /2018. (.) Korm. rendelete. az energiafogyasztást befolyásoló termék energiacímkézéséről és termékismertetővel történő megadásáról

A Kormány. /2018. (.) Korm. rendelete. az energiafogyasztást befolyásoló termék energiacímkézéséről és termékismertetővel történő megadásáról A Kormány /2018. (.) Korm. rendelete az energiafogyasztást befolyásoló termék energiacímkézéséről és termékismertetővel történő megadásáról A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

HATÁROZAT. E kötelezettségének a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni ,- Ft, azaz egyszázezer forint

HATÁROZAT. E kötelezettségének a határozat jogerőre emelkedésének napjától köteles eleget tenni ,- Ft, azaz egyszázezer forint Iktatószám: Tárgy: BA/001/00021-0007/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT Pfeifer Józsefet (lakcím:7090 Tamási, Jókai u. 6.) arra kötelezem hogy rendelkezzen valamennyi, általa

Részletesebben

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU iktatószám helye KÉRELEM robbanásveszélyes légkörben való alkalmazásra szánt felszerelés és védelmi rendszer megfelelőségértékelési eljárásának lefolytatására, tanúsítására A táblázatokban zárójelben,

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

Kisfeszültségi direktíva

Kisfeszültségi direktíva Kisfeszültségi direktíva 2006/95/EC (73/23/EEC) Zsákai Zoltán osztályvezető 1 A direktíva EU bevezetése 73/23/EEC (1973.02.19) tanácsi irányelv a meghatározott feszültségtartományon belüli használatra

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY. 11.1. A tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal kapcsolatos fogalmak

A TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY. 11.1. A tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal kapcsolatos fogalmak 11. RÉSZ A TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY Segédanyag az OMKT Kft.- n folyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. december Szerkesztő: Duruc József 11.1. A tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: ) által gyártott

H A T Á R O Z A T. I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: ) által gyártott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00499-0014/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T I.) A Neuzer Kft. (székhely: 2500 Esztergom, Mátyás király u. 45., adószám: 11196754-2-11)

Részletesebben

Általános rendelkezések. Értelmez rendelkezések

Általános rendelkezések. Értelmez rendelkezések 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeir l és az azoknak való megfelel ség értékelésér l A villamos energia termelésér l, szállításáról és szolgáltatásáról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL 1/10 TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL Kidolgozta: Horváth József Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Ellenőrizte: Soós Zsolt Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Jóváhagyta: Szalai Károly

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY MŰSZAKI OSZTÁLY Iktatószám: Készítette: MSO-68-3/2013 Mikó Róbert ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a villamos kerti kisgépek piacfelügyeleti ellenőrzéséről

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-160-3/2014 ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS az építési termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről Az

Részletesebben

/2016. (.. ) NMHH rendelet a rádióberendezésekről

/2016. (.. ) NMHH rendelet a rádióberendezésekről /2016. (.. ) NMHH rendelet a rádióberendezésekről Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 182. (3) bekezdés 8. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról

Részletesebben

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK A NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG 2011. ÉVI ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI ÚJ HATÓSÁGI FOGYASZTÓVÉDELMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK CZINEGE ÁGNES NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM ÁRFELTÜNTETÉS irányadó jogszabály: A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások

Részletesebben

79/1998. (IV. 29.) Korm. rendelet. az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról

79/1998. (IV. 29.) Korm. rendelet. az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról 79/1998. (IV. 29.) Korm. rendelet az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.)

Részletesebben

Ö S S Z E F O G L ALÓ JELENTÉ S Műanyag- és fajátékok laboratóriumi vizsgálata

Ö S S Z E F O G L ALÓ JELENTÉ S Műanyag- és fajátékok laboratóriumi vizsgálata NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG ÉLELMISZER ÉS VEGYIPARI LABORATÓRIUM MECHANIKAI ÉS VILLAMOS LABORATÓRIUM Iktatószám: NFH-EVL-652/2016 Témafelelős: Elekesné Sallai Mónika Mutina István Ö S S Z E F O G

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza.

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza. Iktatószám: Tárgy: FE/FO/00191-0006/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal kötelezi a Daniella Kft-t (4031 Debrecen,

Részletesebben

Termék- és biztonság, CE-megfelelőség

Termék- és biztonság, CE-megfelelőség Termék- és biztonság, CE-megfelelőség 2004. májusában a Magyar Köztársaság teljes jogú tagja a 25-re bővült Európai Uniónak. Ezzel Magyarország is részévé vált az egységes belső piacnak, amely az áruk,

Részletesebben

MHT Vándorgyűlés 2013

MHT Vándorgyűlés 2013 MHT Vándorgyűlés 2013 Az építési termékekre vonatkozó szabályok dr. Hajtó Ödön KÖZBESZERZÉS AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/17/EK IRÁNYELVE a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai, az ágazatokban

Részletesebben