Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó..."

Átírás

1

2 Móricz Zsigmond: Jó a ropogó... Jó a ropogó piri mogyoró. Mackó uram szereti, Bokrában felkeresi. Egy tenyere tele vele, a másikkal úgy csap bele. Meghámozza, lám, lám! És bekapja, hám! hám! Ha teleszed egy mancsot, vígan eszi és csámcsog. Jó a ropogó piri mogyoró. Október ber, ber, ber, fázik benne az ember. Szőlőt csipked a dere, édes legyen szüretre. Kelep, kelep gólyamadár, Itt van az ősz, elmúlt a nyár. Elmúlt a nyár itt az ősz, Szőlőt őriz már a csősz Beérett már a kökény, Szedjük tele a kötényt, A héja már fekete, Mókus is gyűjt télire. Sarkasi Sándor: Édes ősz Édes ősz jött, hull a körte, Hamvas szilva hull a földre. Itt az alma kasba rakd, Ott a szőlő, most lekapd, Bokor alatt dió búvik, ott ne hagyd! Saláta-bokorba terem a kis udvarba. Méz-körte, vaj-alma terem a hegyoldalba. Gyere, tartsad kicsi sapkád, adok érett, piros almát. Gyere, tartsad kicsi kendőd, adok édes, puha szőlőt. Dombon törik a diót, hegyormon a mogyorót. Tessék, kérem megbecsülni és egy kicsit lecsücsülni! Csüccs!! Lyukas dió, mogyoró, a kis egér rágcsáló, Nem menekülsz, cincogó, Bajszos cica a fogó! Galambosi László: Dió Azt fütyüli a rigó: megérett már a dió. Le kell verni mind a fáról, Öregapó diót zsákol. Hív anyóka. Jó ebéd lesz. Gőzölög a diós rétes.

3 Tócsás mondóka Dagi tócsa, pocsolya, de nagy a kend pocakja! Nő a tócsa, dagad, hízik, a cipőm már alig látszik! Minden csupa víz és sár, ez az ősz, és nem a nyár! Weöres Sándor: Galagonya Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája. Zúg a tüske, szél szalad ide-oda, reszket a galagonya magába. Hogyha a Hold rá fátylat ereszt: lánnyá válik, sírni kezd. Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája. Gryllus Vilmos: Alma Alma, alma, piros alma odafönn a fán. Ha elérném, nem kímélném, leszakítanám. De elérnem nincs reményem, várom, hogy a szél azt az almát, piros almát lefújja elém. Kemény dió, mogyoró, kis mókusnak ez való. Odújába elrakja, Télen elropogtatja Hej gesztenye-guszti, bundácskádból bújj ki! Ugorj le a fáról, érkezésed várom! Íme itt van koppan, fáról földre pottyan, futok összeszedni, hej gesztenye-guszti. Nemes Nagy Ágnes: Kendervászon, lenvászon Kendervászon, lenvászon, ezt a hegyet még megmászom. Kendervászon, lenvászon, hogyha járok, nem fázom. Tamkó Sirató Károly: Dombon Dombon törik a diót, hegyormon a mogyorót - zajuk idecsattog! - völgyben meg a makkot. Három diót feltörtem, négy mogyorót megettem, leltem egy zsák makkot - ebből ti is kaptok! Piros alma csüng a fán Szakítsd le te,barna lány Leszakítom,megeszem Mert az almát szeretem Sünike, sünike sétálgat az erdőben. Tüskés hátán falevél, megvédi, ha jön a tél Csirr csurr csepegő, Esik, esik az eső.

4 Weöres Sándor: Kis versek a szélről Tekereg a szél, Kanyarog a szél, Didereg az eper-ág: Mit üzen a tél? Fúj a szél, fúj a szél, De morog a szél. Apró ez a szoba, Mégis belefér. Széles világba Fut a szél magába, Nyakában a lába, Sosem érsz nyomába. Csoóri Sándor: Dióbél bácsi Ki lakik a dióhéjban? Nem lakik ott bárki, csak, Dióbél bácsi. Ha rácsapsz a dióhéjra kinyílik a csontkapuja, és cammogva előmászik vén Dióbél bácsi, csak a szádat tátsd ki! Hamm! Alma, alma gömbölyű, piros héja gyönyörű. Édes húsa ízletes, kóstoljuk meg gyerekek! Csanádi Imre: Keresgélő Megyek, megyek, mendegélek, kerek erdőn keresgélek: vackort, vadrózsát, virágszagú szamócát, nagykalapos gombát, de nem a bolondját! Piros alma, de kerek, kóstoljuk meg gyerekek! Ugye édes? ugye jó? Nekünk hozta ősz anyó. Szőlő érik a lugasba, rakd bele a kosaradba! Finom, édes, kerek szemek, a mustjuk is igen remek! Kék a szilva, zöld a szára. Jó lesz nekem uzsonnára! Barna magját kiveszem, édes húsát megeszem! Mókuska, mókuska, Felmászott a fára. Leesett, leesett, Kitörött a lába. Doktor bácsi Ne gyógyítsa meg! Huncut a mókus, Újra fára megy. De jó a dió, fütyül a rigó, Vidám dala száll: Élni jaj, de jó! Gyere, te rigó, itt van a dió, Héja ropogós, bele csuda jó. Esik eső, csepereg, A kisegér kesereg. Esik eső, csepereg, Megáznak a gyerekek. Esik eső, csepereg, Táncolnak az egerek. Esik eső, ujujuj, Méghozzá a szél is fúj.

5 Gólya, gólya, kelep, kelep, Nagy útra megy, isten veled. Isten veled fiúk, lányok, Kikeletkor visszaszállok Kiszáradt a diófa, Nem játszhatunk alatta. Majd megújul tavaszra, Majd játszhatunk alatta. Lipem-lopom a szőlőt, Elaludt az öreg csősz, Furkos bot a kezében, vaskalap a fejében. Teli a kiskosár! Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba, megeszlek én, meg én téged, adjál nekem egészséget! Csukás István: Mackómese Mackó brummog: irgum-burgum, bundám rongyos, ezért morgom. Elballagott a szabóhoz, de a szabó pénzért foltoz. A mackónak nincsen pénze, elköltötte akácmézre. Szegény mackó, mi lesz veled, hogyha megjön a nagy hideg? Ősszel esik az eső Soha nincsen jó idő. Kár, kár, kár, Elmúlt már a nyár. Kár, kár, kár, Hord el magad, csúnya madár! Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova. Ne haragudj katona, majd kisüt a napocska, megszárad a lovacska. Peregnek a falevelek, Ugrándoznak a gyerekek. Gólya, fecske hamar elment, Várhatod a hideg telet. Susog, susog a levél, Közeleg a hideg tél. Lepörög a falevél, Lefújta a hideg szél. Dér, dér diri dér Didereg a pipitér, Holnap havat hord a szél, Holnap után itt a tél. Tócsa-mondóka Dagi tócsa, pocsolya, de nagy a kend pocakja! Nő a tócsa, dagad, hízik, a cipőm már alig látszik. Minden csupa víz és sár: ez az ősz, és nem a nyár!

6 Országúton nagy a hó, a kocsinak az a jó. Domboldalon nagy a hó, a szánkónak ez a jó! Domboldalon fut a szán, ez az öröm igazán. Ha felborul az a szán, hóba gurul fiú, lány Hull a hó, hull a hó, Lesz belőle takaró, Ráborul a vetésre, Hogy a fagytól megvédje Ha-ha-ha, havazik, he-he-he, hetekig. Hu-hu-hu, hull a hó, hi-hi-hi, juj de jó! A puha hóból, látod már, egy hóember kukucskál. Orra répa, szén a szeme, kezében a seprű nyele Hull a hó, hull a hó, hólabdázni jaj de jó! Hull a hó, hull a hó, puha fehér takaró Áll a fenyő az erdőben, zöld ruhában, ünneplőben, Tél van, ága csupa hó, Ráfújta a Télapó. Lics-locs, locsogó, Esik eső, hull a hó. Hahó, hahó, hull a hó! Kányádi Sándor: Aki fázik Aki fázik, vacogjon, Fújja körmét, topogjon, földig érő kucsmában, nyakig érő csizmában, burkolózzék bundába, bújjon be a dunyhába, üljön rá a kályhára, - mindjárt megmelegszik! Kányádi Sándor: Duruzs - darázs Duruzsol a tűz, darazsol a hó. Ilyenkor idebenn ülni jó. Nagy a hó igazán, fut a sí, meg a szán. Hej, hó, lecsúszik a Jani meg a Ferkó Vígan csúszik a kis szán, most örülünk igazán.

7 Hóember, hóember, hóból van a lába, répából az orra. Amíg itt a tél, senkitől se fél, subájára, kalapjára havat szór a szél. Hóember, hóember, itt áll az útszélén, hízik egész télen. Ha meleget ad a tavaszi nap, ide-oda düledezik, csöpög, mint a csap. December, ber, ber, ber, Lábán áll a hóember Utassy József: Hull a hó Zirr, zurr, zurrogó! Sziszeg a szél, hull a hó. Zirr, zurr, zurrogó! Ragyog a sok hógolyó. Zirr, zurr, zurrogó! Játszani, jaj de jó! Zirr, zurr, zurrogó! állj be közénk Télapó! Télapóka juj, juj, juj, az arcomba havat fúj. Szakállából szerteszét fújja a sok pelyhecskét. Kacagnak a gyerekek, kapkodják a pelyheket, nem baj, nem baj, ez a jó, rázd a havat Télapó! Hull a hó, hull a hó, hinti-hinti Hóapó. Hali-hali-halihó, hűha, hűha, hull a hó! Krecsmáry László: Hóember December, decemberkészül már a hóember, hóból van a pocakja, hóból van a kobakja, hóból van a kabátja, hóból van a nadrágja, hóból van a keze, lába, hóból van a nyaka, válla, hóból van a füle, szája. Csak az orra répa, csak a szeme szén, s egy lyukas lábas csücsül a fején! Gazdag Erzsi: Hull a hó Hull a hó, hull a hó, mesebeli álom. Télapó zúzmarát fújdogál az ágon. A kis nyúl didereg, megbújik a földön. Nem baj, ha hulla a hó, csak vadász ne jöjjön! Parányi ökörszem, kuporog az ágon, vidáman csipogja: Süt még nap a nyáron! Esik a hó, térdig ér, A hóember mégsem fél. Mitől félne? Nem fázik. Kalapja van, nem ázik. Varjú károg, fúj a szél, esik a hó, itt a tél. Jaj de nagyon hideg van, Ropog a hó alattam.

8 Dirmeg-dörmög a medve... Dirmeg-dörmög a medve, Nincsen neki jókedve. Alhatnék, mert hideg van, Jó lesz benn a barlangban. Kányádi Sándor: Veréb Hipp-hopp itt vagyok, azt eszem, amit kapok. Ha nem kapok: csip-csirip! koldulgatok egy kicsit: morzsát, maradék kenyeret, megrakom jól a begyemet. Szűcs Imre: Február Kemény legény február, Hóembered mit csinál? Sarokban áll, pityereg, Elsiratja a telet! Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó! Minden gyermek várva vár, vidám ének hangja száll. Van zsákomban minden jó, piros alma mogyoró. Jöjj el hozzánk várunk rád, kedves öreg Télapó Télapó itt van, hó a subája, jég a cipője, leng a szakálla. Zsák, zsák teli zsák, piros alma, arany ág. Két szarvas húzta, szán röpítette, gömbölyű zsákját százfele vitte. Zsák, zsák, teli zsák, piros alma arany ág Jön már, jön már a Mikulás, Csizmás, bundás, gyapjúruhás. A lányoknak babát hozzon, A fiúknak kocsit hozzon, Így igazság, így vigasság. Itt kopog, ott kopog, megérkezett Télapóka, hopp!

9 Pattanj Pajtás, Pattanj Palkó Nézd már nyílik ám az ajtó. Kinn pelyhekben hull a hó, S itt van, itt a Télapó! Meg-megrázza ősz szakállát, Puttony nyomja széles vállát. Benne, dió, mogyoró, Itt van, itt a Télapó! Oly fehér a rét, a róna, Mintha porcukorból volna, Nagy pelyhekben hull a hó, Csakhogy itt vagy, Télapó. Donászy Magda: Télapó ünnepén Tipp-topp, tipp-topp Ki jön a nagy hóban? Kipp-kopp, kipp-kopp Ki van az ajtóban? Csitt-csatt, csitt-csatt Örül a sok gyerek. Hipp-hopp, hipp-hopp Télapó itt termett. Hullik a völgyben... Hullik a völgyben a pelyhe a hónak, Siklik a dombon az ősz Mikulás. Sok kicsi kérdezi, mit hoz a jónak, Lesz-e a zsákban a sok mazsolás. Péter erre-arra se finnyás, Pál fiának jusson a virgács. Jöjjön és lássuk, hogy mit hoz a holnap, Mit hoz a zsákban az ősz Mikulás. Weöres Sándor: Száncsengő Éj mélyből fölzengő, - csing-ling-ling - száncsengő. Száncsengő - csing-ling-ling, - tél öblén halkan ring. Feldobban két nagy ló, - kopp-kopp-kopp - nyolc patkó. Nyolc patkó - kopp-kopp-kopp, - csöndzsákból hangot lop. Szétmálló hangerdő - csing-ling-ling - száncsengő. Száncsengő - csing-ling-ling, - tél öblén távol ring Suttog a fenyves zölderdő, Télapó is már eljő. Csendül a fürge száncsengő, véget ér az esztendő. Tél szele hóval, faggyal jő, elkel most a nagykendő. Libben a tarka nagykendő, cseng a fürge száncsengő Jó estét, jó estét... Jó estét, jó estét, a Mikulás vagyok. Hátamon a puttony, homlokom ragyog. A puttonyban dió meg sok mogyoró, Gyertek ide gyerekek, de csak aki jó. A jó gyerek nem fél Miklós bácsitól, Nem ijed meg ő a hosszú virgácstól. Cukrot, diót hoz minden gyereknek. A nagyoknak nem, mert azok vehetnek.

10 Zelk Zoltán: Mikulás Égi úton fú a szél, hulldogál a hó nem bánja azt, útra kél Mikulás apó! Sarkady Sándor: Télapó Hegyen, völgyön mély a hólassan lépked Télapó. Ősz szakállán dér rezeg, Messzi földről érkezett. Kampós botja imbolyog- Puttonyába' mit hozott? Mindenféle földi jót, Dundi diót, mogyorót. Lassan lépked, mély a hó- Siess jobban, Télapó! Fehér havas utakon Lassan lépeget. Megzörgeti ablakod, Vajon ki lehet? Télapó, télapó Jöjj el hozzánk már! Minden kedves bölcsödés Nagy örömmel vár. Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás! Mikor jössz, mikor jössz, minden gyerek vár! Répa, cukor, csokoládé, jaj, de jó! De a virgács jó gyereknek nem való! Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás! Gyere már, gyere már, minden gyerek vár! Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! Hull a hó, hull a hó, Jön karácsony, jaj de jó. Fenyőünnep immár eljő, érkezik az újesztendő. A fenyőfa csak pompázik, míg a többi dermedt, fázik. Szép a fenyő télen, nyáron, sose lepi dermedt álom. Míg az ágon jég szikrázik, üde zöldje csak pompázik. A zöld fenyőfán kigyúltak a gyertyák, a gyerekek örvendezve körös-körül járják. Te szép zöld fenyő, köszöntünk mi téged! Hozz örömet mindnyájunknak és boldog új évet! Karácsonynak éjszakáján, Jézus születése napján, Örüljetek, örvendjetek, A kis Jézus megszületett.

11 Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom? Ha kisült már ide véle, hadd egyem meg melegében! Jaj, de szép a karácsonyfa! Ragyog rajta a sok gyertya. Itt egy szép könyv, ott egy labda, jaj de szép a karácsonyfa! Kis karácsony, nagy karácsony, Van-e kolbász a padláson? Ha nincs a kolbász a padláson, Nem ér semmit a karácsony. Béke szálljon minden házra, Kis családra, nagycsaládra! Karácsonyfa fenyőága, Hintsél békét a világra! Kis fenyőfa, nagy fenyőfa, Kisült-e már a malacka? Ha kisült már, ide véle, Hadd egyem meg melegében. Pálfalvi Nándor: Karácsony Karácsony ünnepén az a kívánságom. Legyen boldog mindenki ezen a világon. Itt is, ott is mindenütt legyen olyan béke, mint amilyen bent lakik az emberek szívébe. Kopp és ropp, kopp és ropp, törik a dió, Karácsonyra együtt sütünk én és Nagyanyó, Csurr és csöpp, csurr és csöpp, így pereg a méz, A konyhában szorgoskodik két picike kéz. Mákos bejgli, diós bejgli, szeretem, szeretem, Egy szeletet mindegyikből megeszem, megeszem, Karácsonyest bejgli nélkül nem lehet, nem lehet, S kell hozzá még a fa alá szeretet, szeretet! Karácsonyi csengő vagyok, csilingelek az ágon, örüljetek, megérkezett Télországból Karácsony. Holnap, holnap, mi lesz holnap? Szaloncukrot csomagolnak, Dobozokat kötözgetnek. Mosolyog is felnőtt-gyermek, Egyet alszunk még az ágyon, a holnap jön szent karácsony! Kezem, lábam, jaj, de fázik, Talpam alatt jég szikrázik. Ha szikrázik, hadd szikrázzon, Azért van ma szép karácsony! Aranycsengő csilingel Karácsonyról énekel Megérkezett, jaj de jó Minden csupa fehér hó.

12 Kicsi vagyok, székre állok. Onnét egy nagyot kiáltok, Hogy mindnyájan meghalljátok: Boldog új évet kívánok! Megjött már az új esztendő, Olyan, mint a kerek erdő. A küszöbén állok, Boldog új évet kívánok. Esztendő, esztendő, Édes, új esztendő! Szépből, jóból benned Legyen elegendő! Szalad a szán, cseng a csengő, Víg legyen az újesztendő! Farsang van, farsang van, Járjuk a táncot gyorsabban. Fergeteges ez a tánc Még a ház is muzsikál Farsang van, farsang van, Járjuk a táncot gyorsabban. Czeglédy Gabriella: Áll a bál Farsangi fánk, pufóka, teremben áll a móka. Kéményseprő, Piroska, a szakács meg a kukta ropják együtt a táncot, mind megeszik a fánkot. Gazdag Erzsi: Itt a farsang Itt a farsang áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő. Dirreg-durrog a mozsár, táncosra vár a kosár. A kávészem int neki, míg az őrlő pergeti. Heje-huja, vígalom! Habos fánk a jutalom. Mákos patkó, babkávé, értünk van a parádé.

13 Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője Jancsi bohóc a nevem. Cintányér a tenyerem. Orrom krumpli, szemem szén. Szeretném, ha szeretnél! Velem nevetsz, ha szeretsz. Ha nem szeretsz, elmehetsz. Szívem, mint a cégtábla, ruhámra van mintázva. Kezdődik a nevetés. Tíz forint a fizetés. Ha nincs pénzed, ne nevess! Azt nézd, innen elmehess! Péter Erika: Gombóc bohóc Gombóc bohóc vigyorog, pingpong orra fintorog. Buggyos nadrágot visel, jó nagy cipőt, pertlivel. Bő kabátján foltzsebek, Meglepetést rejtenek. Kockás rajta a ruha, piros kóc a frizura. Fején pomponos kalap, bukfenc közben fenn marad. Tótágast áll, kézen jár, résen légy, mert megtréfál! Medve, medve bújj elő, elmúlt a gyertyaszentelő! Gyertek velünk farsangolni, Bolond bálba kolompolni. Csoóri Sándor: Farsangi kutyabál De érdekes volna, ha kutyabál volna, s farsangnak napján minden kutya bálba gyalogolna, nagy kutya is, kis kutya is, kit csíp még a bolha. Komondor kényelmes, lassú táncot ropna, Puli Pali csárdást, ahogy meg van írva; sötét szőre, bozontja a szemébe lógna. Csau csacsacsázna, a foxi bokázna, a többi vén kutya meg leülne a hóba. Szepesi Attila: a bohóc Vidám legény a bohóc, piros haja csupa kóc, idelép, odalép, a zubbonya búzakék. Lengő inge pepita, lobog rajta pántlika. Viháncol, nótázik, karikákkal mókázik. Csupa fintor, csupa folt, csupa masli, csupa gomb, csupa csengő, csupa szín, csupa csuda karmazsin. Pálfalvi Nándor: Farsang Táncra, táncra kisleányok, Daloljatok kisfiúk, Itt a farsang, haja hujj, Ne lássunk most szomorút!

14 Fenyves Mária: Cirkuszban Bohóc vagyok, nem tagadom, csörgő sipkám neked adom. Cintányérom összeverem, bukfencezek a fejemen. Jókedvemet nem tagadom, viccet mondok, ingyen adom. Tapsra is kész a kezem, Piros kesztyű kezemen. Ha produkciómnak vége, Futok a közönség elébe. Csizmám kopogó, táncom dobogó, Kedvem ragyogó, hejhó, hajahó! Kendőm libegő, lábam tipegő, Arcom nevető, pajtás gyer elő! Brum-brum Brúnó, mókás medve, Van-e neki éppen táncos kedve? Brum-brum pajtás, szépen kérem, A bölcsőde-bálba jöjj el vélem! Ott eljárhatsz minden táncot, Orrodba se f űznek, meglásd, láncot! Irgum-burgum, én nem bánom, Elmegyek én, édes kis pajtásom! Úgysem vágyom semmi másra, Csak a retyezáti, friss csárdásra. Kippen-koppan, dibben-dobban, Nosza, ha legény vagy, járjad jobban! A Bohóc Nem félünk a bohóctól, haja piros a kóctól. Nem tudod, hogy sír, vagy nevet, Mulat rajta minden gyerek. Hopp, hopp, haja hopp, Erre van a haja hopp, Erre ki, erre be, Erre kanyarodjunk be. Hegedül a kisegér Hegedül a kisegér, penget rajta, Csellón játszik a macska, vonó a farka. Ez a csuda zenekar cincog, nyávog, A lagziban a táncot csak erre járod Elmúlt farsang, el-el-el, kinek használt, kinek nem. Nekem használt, neked nem. Én táncoltam, te meg nem

15 Tél végi mondóka Süss ki kopasz kert alá, bújj be hideg föld alá, süss fel, süss fel, tavasz napocskája. Udvarunkon a hóember mit gondolt magában, Megkérte a napocskát: Süssön kicsit rája. A napocska jót nevetet rögtön meg is tette, Elolvadt a hóember, búsul a seprűje! Fuss el tél, fuss el tél, Jön a tavasz, utolér! Süss ki nap fa alá, Bújj el hideg, föld alá! Weöres Sándor: Olvadás Csipp, csepp, egy csepp, öt csepp, meg tíz. Olvad a jégcsap, csepereg a víz Szita, szita, péntek, vége van a télnek, kikeletet köszönteni jönnek a népek. Gyere tavasz, várva várlak Hozz zöld ruhát, fűnek, fának. Azt mondják a cinegék, Itt a tavasz, nyitnikék! Kék ibolya, hóvirág, Csupa öröm a világ Tavasszal a világ éled, kizöldülnek mezők, rétek. Bimbó nyílik, rügy kipattan, hancúroznak a szabadban Weöres Sándor: A medve töprengése Jön a tavasz, megy a tél, barna medve üldögél: - Kibújás vagy bebújás? Ez a gondom óriás! Ha kibújok, vacogok, ha bebújok, hortyogok; Ha kibújok jót eszem, ha bebújok, éhezem. Barlangból kinézzek-e? Fák között szétfürkésszek-e? Lesz-e málna, odú-méz? Ez a kérdés de nehéz! Fecskét látok, szeplőt hányok, selymet gombolyítok

16 Süss fel nap, fényes nap! Zárd be a hideget, Ereszd ki a meleget! Csingi-lingi csengetek, kis virágok keljetek! Itt a tavasz megérkezett, fényes napot hozott nektek! Weöres Sándor: Tavaszköszöntő Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél, Zsákban Benedek Hoz majd meleget Nincs több fázás, boldog aki él. Már közhírré szétdoboltatik: Minden kislány férjhez adatik, Szőkék legelébb Aztán feketék, Végül barnák és a maradék. Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom. Minden madár társat választ, virágom, virágom. Hát én immár kit válasszak? Virágom, virágom. Én tégedet, te engemet! Virágom, virágom Lepke, lepke, szállj a tenyerembe! Nem szállok, mert félek! Örülök, hogy élek! Katalinka, szállj el, jönnek a törökök. Sós kútba vetnek, onnan is kivesznek. Kerék alá tesznek, onnan is kivesznek. Kemencébe tesznek, onnan is kivesznek. Szállj el, szállj el! Zelk Zoltán: Tavaszi dal Egy, kettő, három, négy, kis őzike hová mégy? - Elég hogyha tudom én: tavasz elé futok én! Egy, kettő, három, négy, te kis nyuszi hova mégy? - Se erdőbe, se rétre: a szép tavasz elébe! Egy, kettő, három, négy, te kis madár vígan légy: olyan szép dalt daloljál, szebb legyen a tavasznál. Weöres Sándor: Mély erdőn ibolya-virág Mély erdőn ibolya-virág, elrejt jól a boróka-ág. Minek is rejt az az ág, gyere, tágas a világ, mély erdőn ibolya-virág Méhecske hová mész? Keresem, hol a méz. Ha odébb keresed, Lelhetsz egy keveset.

17 Weöres Sándor: Kellene kiskert Kellene kis kert, bőtermő, léc-kapuján kis rézcsengő. Kellene még két fa kerék, s egy taligát rá föltennék. Azt mondják a cinegék: Itt a tavasz, nyitnikék. Kék ibolya, hóvirág, Csupa öröm a világ. Én kis kertet kerteltem, Bazsa rózsát ültettem, szél, szél fújdogálja, eső, eső veregeti, huss! Márciusban olvad a hó, Itt a tavasz, jaj de jó! Eresz alól fecske fia, ide néz, oda néz, Van-e hernyó, hosszú kukac, ízesebb mint a méz. Csőrét nyitja ám, buzgón szaporán, Kis bendőmbe minden féle belefér, igazán Bársony ibolyácska, ugorj a Dunába, Támaszd meg az almát, két aranypálcával, Fésülködjél meg, mosakodjál meg, Törölközzél meg az aranyvillába. Hinta, hinta, palinta, Szépen szól a pacsirta. Lökd meg pajtás a hintát, Érje el a pacsirtát. Héja, héja, vaslapát, Itt apád, itt anyád, ne vidd el a kislibát! Se apját, se anyját, Se a liba pásztorát! Pille, pille, pillangó, szállj le a kezembe, szivárványnak színeit, fesd a tenyerembe. Pille, pille pillangó! Olyan, mint az álom, Mitől lettél ilyen szép, majd én kitalálom. Álok az esőn, nézem, hogy potyog, sok kicsi cseppecske az orromon kopog. Csiklandozza az arcomat, - befogom az orromat, kinyitom a számat, be is kapok hármat. Hamm Katica, katica, katicabogárka, Jaj de szép, jaj de szép, rajtad a kabátka, Olyan színű mint a pipacs, hét gomb is van rajta, Tán a szabó piros pipacs, szirmaiból varrta.

18 Gomba, gomba, gomba, Nincsen semmi gondja, Ha az eső esik rája, Nagyra nő a karimája, Az esőt csak neveti, Van kalapja, teheti. Ibolya meg tulipán, Gyönyörű szép valahány, az ibolya illatos, a tuli csodálatos. Cifra palota, zöld az ablaka. Gyere ki, te tuba rózsa, vár a viola! Árvácska, árvácska, tavasz első virága, Lila,sárga, zöld és kék, E kis virág csoda szép. Áprilisban zöld a mező, Bolondozik még az idő. Bolondos április, Hideg is, meleg is. Becsap minden gyermeket, Ki az utcán tekereg. Fecske csicsereg, mindent kifecseg. Azt is jön a nyár, Azt is tovaszáll. Fecske, fecske, villás fecske, ide fészkelj ereszünkbe. Bújj, bújj zöld ág, Zöld levelecske, Nyitva van az aranykapu, Csak bújjatok rajta! Rajta, rajta, leszakadt a pajta, Benn maradt a macska! Katicabogárka szállj fel az égbe, Mondd meg Istenkének: Nyissa meg a meleget, Zárja be a hideget! Ess eső, ess, bugyborékot vess! Az én kicsi báránykámnak jó legelőt vess! Csodálatos zöld a rét, Sok sok virág, üde,szép, Dalolnak a madarak, Kis bogárkák vigadnak. Lepkék szállnak, méhek döngnek, Tóban békák feleselnek. Gyere tavasz várva várlak, Hozz zöld ruhát fűnek, fának! Cinke, cinke, cinege, Itt a tavasz, örülsz-e?

19 Piros tojás, sárga, kék, de gyönyörű, jaj, de szép. Tudod pajtás, ki hozta? Tapsifüles nyulacska. Bars Sári: Húsvéti mondóka Nyúlanyótól kedden hímes tojást vettem. Puha, bélelt kiskosárba szépen beletettem. Melengeti napfény, kikel nemsokára. Sárga pelyhes kiscsibém lesz szép húsvét napjára. Nyuszi ül a fűben, szépen szundikálva, nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugorhatsz. Nyuszi hopp! Nyuszi hopp! Máris egyet elkapott! Nyuszi fülét hegyezi, a bajuszát pödöri, répát eszik ropp-ropp-ropp nagyot ugrik hopp-hopp-hopp. Zöld erdőben él egy nyuszi Locsolónak jár egy puszi. Erdő szélén házikó, ablakában nagyanyó, lám egy nyuszi ott robog, az ajtaján bekopog. Kérlek segíts én rajtam, a vadász a nyomomban, gyere nyuszi, sose félj, megleszünk mi kettecskén. Nyuszi Gyuszi fekszik, árokban, hosszú bojtos füle van, kicsi piros szeme van, ide néz, oda néz, szétpislant. Biri-Bori bárány, Alig áll a lábán. Kiviszik a zöld mezőre, Édes fűre, legelőre. Ott megáll a lábán, Biri-Bori bárány. Én kicsike vagyok, a fogaim nagyok. Adjanak kalácsot, hogy harapjak nagyot Én még kicsi vagyok, Verset ezért nem is tudok, De majd jönnek a nagyok, Aztán majd mondanak azok. Rózsa, rózsa szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál. Napsütésben nyiladozzál, Meglocsollak, illatozzál

20 Azért, amiért még kicsi vagyok, verset mondok, mint a nagyok. Mondókámat megtanultam, locsolómat is elhoztam. Azért, mert én kicsi vagyok, piros tojást én is kapok. Ákom-bákom, berkenye, Szagos húsvét reggele. Leöntjük a virágot, Visszük már a kalácsot. E szép házba nyitottam, Nefelejcset találtam, Nem hagyhatom hervadni, Meg szabad-e locsolni? Ajtó mögött állok, ajándékot várok, ha nem adnak piros tojást, akkor tovább állok. Tapsi-hapsi Tapsi-hapsi, ide gyere, itt a fészek, rakjál bele ajándékot nékem, megköszönöm szépen. Tordon Ákos: Anyák napi mondóka Anyukám, anyukám, találd ki, Hogy az én nagy kincsem ugyan ki? Ki más is lehetne, ha nem te. Ültess hát, gyorsan az öledbe. Kőhalmi Erzsébet: Anyák napjára Rajzoltam egy kicsi szívre Sok színes virágot. Édesanyám, anyák napján Minden jót kívánok! Szeretném, ha mindig, Mindig csak nevetnél. Szeretném, ha mindig Mindig velem lennél! Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára, illatosan. Zúgja az erdő, susogja a szellő, üzenik az ágon a lombok, légy te mindig nagyon boldog Édesanyám! Ültem ringó kis ladikon, úszott két szép rózsaszirom. Az egyik az apué, a másik az anyué, harmadika nincs

21 Donászi Magda: Nagyanyónak Halkan, puhán szirom pereg. Simogatja öreg kezed. Piros szegfű, halvány rózsa. Téged köszönt Nagyanyóka. Ég a gyertya ég Ég a gyertya ég, el ne aludjék, Szívünkből a szeretet ki ne aludjék! Ég a gyertya ég, el ne aludjék, Édesanyám köszöntelek: Éljél soká még! Ágh István: Virágosat álmodtam Édesanyám, virágosat álmodtam, napraforgó virág voltam álmomban. Édesanyám, te meg fényes nap voltál, napkeltétől napnyugtáig ragyogtál. Keresek virágot, Pirosat, fehéret. Bokrétába kötöm, S oda adom Néked. Hová mégy te kis nyulacska? Hová mégy te kis nyulacska? "Ingyom bingyom tálibe, titálibe málibe" - Az erdőbe. Minek mész te az erdőbe? "Ingyom bingyom tálibe, titálibe málibe" -Vesszőcskéért Minek néked az a vessző? "Ingyom bingyom tálibe, titálibe málibe" - Kertecskének. Minek néked az a kis kert? "Ingyom bingyom tálibe, titálibe málibe" -Virágoknak Minek néked az a virág? "Ingyom bingyom tálibe, titálibe málibe" - Jó anyámnak! Az én szívem kis óra, szeretet a rugója. Mindig csak azt ketyegi, Anyukámat szereti. Anyák napján mit kívánjak? Szépet, jót és drága dolgot? Azt kívánom, minden mama Legyen boldog, nagyon boldog! Anyukám vedd fel a legszebbik ruhád, A hajadba tűzzél bele csillogó koronát, Ámuljon mindenki, hogy te milyen szép vagy, világgá kiáltom, Hogy te csak az enyém vagy!

22 Bartos Erika: Gyümölcskosár Itt van a nyár, száz napsugár hívogat a kertbe! Érik a sok édes gyümölcs, szaladj gyorsan, szedd le! Sarkadi Sándor: Zápor Csepp, csepp csepereg villan, csattan, megered; záporfüggöny, zuhatag fut a felhő, süt a nap. Jött, ment jót esett: fűnek, fának jólesett. Weöres Sándor: Kacsaúsztató Tó vize, tó vize csupa nádszál, Egy kacsa, két kacsa oda császkál, Sárban ezer kacsa bogarászik, Reszket a tó vize, ki se látszik. Kányádi Sándor. Zümmög a méhecske Zümmög a méhecske, száll, száll, száll. Picike szárnyacskán jön a nyár. Picike szárnyacskán; zümm- zümm- zümm. Begyűjti mézét és elrepül. Csip-csip csöpp veréb Csipkedi a meggyet. Csip-csip csöpp veréb, Csípj nekem is egyet! Piros almát almafáról, körtefáról körtét, akassz meggyet füleidre, szedj apró ribiszkét! Villásfarkú kis fecske, kell-e apró legyecske? Megérett a cseresznye, nem kell nekem legyecske. Gólya, gólya, vaslapát, hozzál nekem kisbabát. Ha nem hozol kisbabát, ellopom a kisgólyát. Eső, eső csepereg, megáznak a gyerekek, sáros lesz a kiscipő, vizes lesz a főkötő. Gryllus Vilmos: Pillangó-dal Reggeli harmat Kelti a lepkét, Virág a réten Tárja a kelyhét. Látja a lepke, Billen a szárnya, Virágkehelyben reggeli várja! Sárga rózsa, vadvirág, Járd a táncot mezítláb.

23 Ess, eső, ess, Holnap délig ess, Zab szaporodjék, Búza bokrosodjék, Az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, Még annál is hosszabb, Mint a Duna hossza. Egy ici-pici pók felmászott az ereszen, És jött egy nyári zápor, lemosta hirtelen, De kisütött a Nap és minden felszáradt, Így az ici-pici pók felmászott az ereszen. Hinta hinta, hopp palinta, Lengve-ringva száll a hinta. Tarka szoknya selyemfodra, libben-lobban a magosba. Hinta hinta, hopp palinta, lengve-ringva száll a hinta. Nincsen határ, a hinta száll. Süss napsugár, örök a nyár! Hosszú lábú gólya, álldogál a tóba. Csőre kis sem látszik, békát vacsorázik. Unka béka Vízparton az unka béka, umtatta, umtatta, Kuruttyolva messze harsog umtatta, umtatta, Lelle manó nem sokáig hallgatta umtatta, Mert az unka béka nóta untatta, untatta. Béka, béka, brekeke, szomszéd, nincsen melege? Befűtöttek fenn nagyon, majd megsülök a napon! Béka, béka, brekeke, elment tán a kend esze? Ha nem bírja a napot, tegyen fel egy kalapot! Amikor kint süt a nap, a csiga a házban marad. De amikor eső hullik, csigabiga előbújik. Neki az a jó idő, mikor esik az eső. Merre megy a napocska? Keletről megy nyugatra. Gyalog megy vagy szekéren? Se gyalog, se szekéren, Csak úgy gurul az égen! Egy, kettő, három, négy, Egy kis mackó vígan lép. Két kis mackó ugrál, fordul, Úgy nevet, hogy könnye csordul. Dundi dongó lépeget. Ide - oda nézeget. Ide lép, oda lép, Virág poron, mézen él. Hosszú lábú gólya bácsi, Mit akar kend vacsorázni? Békahúst, brekeke, Ugye, bizony jól esne!

24 Szárnyát tárja szitakötő, Örül, mert ma szép az idő. Szárnyát tárva, szárnyal már, Hegyen, völgyön, réten át. Szitakötő, szitakötő, Süt a nap, süt a nap. Szitakötő, szitakötő, Adjál egy kis aranyat, aranyat! Gólyát látok, egy lábon állok. Aki nem áll egy lábon, szamár lesz a nyáron. Osváth Erzsébet: Bőkezű Július Július a vendégváró Mindig szíves vendéglátó. Sétálni hív, menj vele, Tárva-nyitva erdeje. Gólya, gólya, gilice, Mér jársz a mocsárba? Kigyót, békát, tücsköt, prücsköt, gyűjtök vacsorára. Kis kertemben uborka, reá kapott a róka, Várj meg róka megleslek, Komáromba vitetlek. Béka, béka, brekekke, Jól vigyázz a bőrödre! Mert a gólya erre jár, Békacombot vacsorál. Tornóczi Köles Ildikó: Nyári dal Fű, fű, zsenge fű, szól a tücsök hegedű. Selymes pázsit, puha rét, dolgos, szorgos hangya nép, pillangó és pacsirta csalogat a határba. Esik eső, jaj-jaj-jaj! mindjárt itt a zivatar. Tüzes villám cikázik, Aki nem fut, megázik Az icipici pókfi a vízköpőbe bújt, Jött egy nagy zuhé és kimosta a fiút Felderült az ég és kisütött a nap és az ici-pici pókfi megint fölszaladt Rigómama számolgatja, Meg van-e az öt fióka? Egy, kettő, három, négy, öt, Mind megvannak, ásítoznak, Lassan-lassan elcsitulnak. Gólya, gólya hazaszállj! Fél lábon ne álldogálj! A fészkedbe feleséged, gólyafiókát nevelget.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova. 1. Ziki-zaka zakatol, ez a vonat valahol. Én vagyok a vasutas, te meg leszel az utas. 2. Süss fel nap, fényes nap. Kertek alatt a ludaim megfagynak. 3. Sétálunk, sétálunk egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.

Részletesebben

Versek. Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta.

Versek. Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta. Versek Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta. Fújhat a szél szakadatlan, Melenget a puha paplan. Jó meleg a földi

Részletesebben

otthonifejlesztes.hu

otthonifejlesztes.hu Ujjaimat mutogatom, Közben vígan mondogatom, Kifordítom, befordítom, Fölfordítom, lefordítom, Zongorázok, furulyázok, Erősebb lett a kezem, A tornát befejeztem. Így ketyeg az óra tik-tak jár (mutatóujjunkkal

Részletesebben

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hõc, hõc... Zsipp, zsupp... Húzz, húzz... Ritzáljuk az ismert dalok kezdetét! Mf. 5/6. tá tá ti - ti

Részletesebben

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia ÉL ÉS VILÁGÍT SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda Szentháromság Plébánia Tartalomjegyzék Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet... 3 Fehér Karácsony, hóban mosdasz,... 4 Hány lába van a madárnak, számold meg

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

A gráci magyar babaklub dalai, mondókái

A gráci magyar babaklub dalai, mondókái A gráci magyar babaklub dalai, mondókái Szervusztok gyerekek, Köszöntelek titeket, Szervusz...szervusz. Egy csepp aranycsepp, Szomjas a kéz, itasd meg. A kis..., a kis..., a kis... hazamegy. Ölbéli játékok:

Részletesebben

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi 1. Töröm, töröm a mákot; Sütök neked kalácsot; Ica-tolla -motolla, Neked adom:... 2. Esik

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

A gráci Magyar Ovi daloskönyve. Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll.

A gráci Magyar Ovi daloskönyve. Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll. A gráci Magyar Ovi daloskönyve Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll. Ősz Versek, megzenésített versek Weöres Sándor Galagonya Őszi éjjel izzik a galagonya,

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt

Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt Jövőre is lesz Karácsony! Dalszövegek, hogy mire újra eljön a Szenteste, a család együtt énekelhesse a Mennyből az angyalt 1 Szerkesztette és a jog tulajdonosa: Karácsonyanyó Kizárólag teljes terjedelmében,

Részletesebben

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése.

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. KÖRNYEZETI NEVELÉS Őszi természet megfigyelése, Falevelek, termések

Részletesebben

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK 1. a) Marci kiflit eszik a konyhában. b) Zsuzsi könyvet olvas a szobában. c) Anna levelet ír Fanninak. d) Balázs a kutyával játszik a kertben.

Részletesebben

Téli rejtvény - Fejtsd meg és küldd vissza a helyes megfejtést!

Téli rejtvény - Fejtsd meg és küldd vissza a helyes megfejtést! A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár téli játéka I. Keresztrejtvény A sorokat mindig vízszintesen kell nézni! A Megfejtés a függőleges oszlop, ami vastagon szedett! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1. Milyen jelzővel illeti

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Népi és cserkész játékok szövege

Népi és cserkész játékok szövege Külföldi Magyar Cserkészszövetség, Csapatfejlesztés Népi és cserkész játékok szövege A KMCSSZ alakuló csapatainak Marshall Tamás csapatfejlesztési vezetőtiszt és Tózsa Mikolt Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE!

KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE! KIOLVASOK TERE-BERE, ICE-BICE, NEKED MONDOM, MENJ KI TE! 49 ITT ÜLTETTEM EGY SZEM BORSÓT Itt ültettem egy szem borsót, Itt kelt ki, Te meg, pajtás, eredj ki! 50 KIS SÁMLI, NAGY SÁMLI Kis sámli, nagy sámli,

Részletesebben

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak 2013 december 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Flag -értékelve Karácsonyi Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I 112 ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya, ég, El ne aludjék! Aki lángot akar látni, Mind leguggolják! 113 GOMBOLYAG CÉRNA, FAGGYÚGYERTYA Gombolyag

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Népi mondókák, rigmusok, találós kérdések kisgyerekeknek

Népi mondókák, rigmusok, találós kérdések kisgyerekeknek Népi mondókák, rigmusok, találós kérdések kisgyerekeknek A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát. /ismeretlen görög költő/ Ez a kis gyűjtemény népi ihletésű mondókákból, rigmusokból

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán.

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán. Csokonai úti rendezvényei 3.2.8. HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN Hagyomány, jeles nap, ünnep Hadd nézzek kis tenyeredbe! Beszokatás: - Aprók napja Hatá ridő 10.15. ajándé-kok

Részletesebben

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC TÓTH FERENC KÍGYÓ VŐLEGÉNY - Mindenünk van, kedves uram, A legnagyobb útnak indul, csak amire vágyok, az nincs. lagzi után estébe dől. - Mi volna az? - mondd meg Este e/múlt, éjfél Is már, [tüstént! éjfél

Részletesebben

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó Feladatok 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó (Segítségül gondolj a következő szavakra: kacag, fut, távozik, suhan, somolyog,

Részletesebben

A szorgalmas és a lusta lány

A szorgalmas és a lusta lány A szorgalmas és a lusta lány MAGYAR NÉPMESE Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2007-ben. A mesével a DMT-n Nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén, Vezérné Gonda Klára 27 28 Szereplők: Gazdag asszony

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Versrészletek színekről

Versrészletek színekről Versrészletek színekről Devecsery László: Kék-játék Kék az ég és kék a zöld, kék a fa és kék a föld Kék a madár, kék a tó, kéken kék a kék folyó. Kék a ház és kék a lány, kék a hegy és kék az árny Kék

Részletesebben

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén.

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. A színpad közepén lányok, fiúk körben állnak, arccal a kör közepe felé. Elől, a színpad bal oldalán, Bertalaki

Részletesebben

Mit tanácsolsz cinege?

Mit tanácsolsz cinege? Jancsik Pál Mit tanácsolsz cinege? Versek gyermekeknek Válogatás a szerző Mit tanácsolsz, cinege? című kötetéből (Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 2005) Tartalom Mire vártok? / 3 Mit tanácsolsz, cinege?

Részletesebben

Versek, énekek, mondókák

Versek, énekek, mondókák Versek, énekek, mondókák Megy a hajó a Dunán, lemaradt a kapitány, kiabál, trombitál, de a hajó meg nem áll. Licsi-locsi, licsi-locs, licsi-locsi, licsi-locs. Kicsi kocsi, három csacsi, Döcögő, döcögő,

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

MESEmii. gyűjtemény. Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek

MESEmii. gyűjtemény. Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek MESEmii gyűjtemény Gárdonyi Géza Jékely Zoltán Szutyejev Móricz Zsigmond Benedek Elek mesemi.indd 1 mesemi.indd 2 mesemi.indd 3 mesemi.indd 4 MESEmii gyűjtemény mesemi.indd 5 4 mesemi.indd 6 Jékely Zoltán:

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

Készülődés a húsvétra

Készülődés a húsvétra SZKb_102_14 Ahány ház, annyi szokás Készülődés a húsvétra É N É S A M Á S I K Készítette: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári AHÁNY HÁZ, ANNYI SZOKÁS 127

Részletesebben

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak Erdei mesék Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2006-ban. A mesével a Duna Menti Tavasz országos döntőjén, Dunaszerdahelyen nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén,Vezérné Gonda Klára 17 18 Szereplők:

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák fejlesztése

Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák fejlesztése 1 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák fejlesztése B modul Rajz és vizuális kultúra és az ének-zene tantárgyak keretein belül az 1. a osztályban 2009 / 2010. tanév 2 tartalma Módszerek Tevékenység

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

BALLADA A GERINC- TELENEKRÕL

BALLADA A GERINC- TELENEKRÕL NÉMETH DEZSÕ BALLADA A GERINC- (ÚT) TELENEKRÕL LANT Bár füllentetlen verseim rímel- csengõvel nem szerszámozott ír-dongók, mégis a panorámával keretezett anyád, aki paradicsomót kötve gorniuszozott a kecskekörmös

Részletesebben

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj

Híres Komárom be van véve Klapka György a fővezére Büszkén kiáll a csatatérre Hajrá huszárok! Utánam előre! 02. Százados úr sejehaj 01 Klapka induló Föl-föl vitézek a csatára A Szent Szabadság oltalmára Mennydörög az ágyú csattog a kard Ez lelkesíti a magyart Föl-föl látjátok lobogómat Indulj vidáman robogó had Édes hazánkért hősi

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Feladatok a Tavasztündér című meséhez

Feladatok a Tavasztündér című meséhez Feladatok a Tavasztündér című meséhez 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 1. A leghidegebb évszakunk 2. Gyümölcs 3. Csapból folyik 4. Gondolkodás szerve 5. Ételízesítő 6. Rossz tojás 6. 2.

Részletesebben

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások Locsolóvers Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! bar, görény, egyensúly, nyuszi, merkaptán, gáz, turbina Megoldások BrO2KKO2Li Látod azt a szép kis nyuszit?

Részletesebben

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Pitypang hetek Pitypang hetek FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Szeptember Napok Téma hetek Programok Felelősök 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. Vezetői értekezlet Szülői értekezlet vezető

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: november 21.

Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: november 21. Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: 2014. november 21. Nótajegyzék Kicsiknek... 3 Szó lá... 3 Süss fel nap... 3 Szó mi...3 Sári néni utazik... 3 Erre kakas, erre tyúk... 3 Lepke,

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. VÁLASZD AZ IGAZIT! 6 PONT Mit jelentenek a következő szavak? Húzzátok alá a megadott két válasz közül az igazit! 2. FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN? 9+1

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 3. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig!

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig! Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1 Készlet erejéig! 14 cm 34 cm 23,5 cm 23,5 cm 73,5 cm 70,5 cm 38,5 cm 34 cm XL Fali Dekor 1 ív: 70x100 cm HL Fali Dekor 1 ív:50x70 cm L Fali Dekor 1 ív:35x100

Részletesebben

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepes, nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Dajkarímek Nepimondokakk_2013szept13.indd :25:13

Dajkarímek Nepimondokakk_2013szept13.indd :25:13 Altatók Altatók Parlando, q = cca 96 œ œ œ œ œ œ œ œ Ki Ki Hun - li, bu - ba, a bő - cső - be. œ œ œ œ œ œ œ j œ - csi ku - tya künn a csűr - be. œ œ œ œ œ œ œ j œ - li, bu - ba, a pár - ná - ba, œ œ œ

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. DECEMBER 7. CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA...

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek. Harmat leszek, ha te napsugár vagy... Csak hogy lényink egyesüljenek. Ha, leányka, te vagy a mennyország:

Részletesebben

Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc

Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc Montázs szövegek montázs metszetekkel. Széchenyi krt.-i Általános Iskola, Szolnok, 1995 (Vissza a tartalomjegyzékhez:..\tartalomjegyzék.doc - Verseink könyve ) (Vissza

Részletesebben

Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN!

Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN! Kobány Mihály: MENNIYBEN HASZNÁLHATÓ A DR. KISS ÁRON, PÉTERFY SÁNDOR, PÓSA LAJOS ÉS TIHANYI ÁGOST ÁLTAL SZERKESZTETT VERSESKÖNYV ÓVÓDÁINKBAN! * Ennek a műnek értékét, becsét, használhatóságát egyes lapjaink

Részletesebben

5. osztály. Itt a tavasz! Itt a tavasz! Tavasz. Tavasz. Tavasz. Itt a tavasz

5. osztály. Itt a tavasz! Itt a tavasz! Tavasz. Tavasz. Tavasz. Itt a tavasz 5. osztály Itt a tavasz! Itt a tavasz! Itt a tavasz, elment a tél, virág nyílik szerteszét. Vörösbegyek énekelnek, bicaj csengık csilingelnek, gyerekek ugrókötelen ugrálnak. Itt a tavasz, teljesült a vágyam!

Részletesebben

KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.)

KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.) Mesélő 1.: KARÁCSONYI MŰSOR 1.b I. rész (Amíg a szülők elfoglalják a helyüket, karácsonyi dalok szólnak Cd-ről.) Jó estét kívánok! Meg ne ijedjenek! Itt egy kompánia, semmit se féljenek! Lépek én e házba

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

SZIFON.COM CSAPAT. Húsvét Nyuszifon

SZIFON.COM CSAPAT. Húsvét Nyuszifon SZIFON.COM CSAPAT Húsvét Nyuszifon SZIFON.COM Nyuszifon? Ezt az ibook-ot azért készítettük, hogy megmutassuk Nektek, mennyire egyszerű egy ilyen könyvet létrehozni. A Nyuszifon könyvben gyerekek és felnőttek

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Mándy Iván. Robin Hood

Mándy Iván. Robin Hood Mándy Iván Robin Hood Mándy Iván Robin Hood 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Mándy Iván jogutódja A király vadászai Nem, hát Robin Hood nem is tudott szebbet elképzelni, mint egy ilyen gyönyörű erdőben barangolni!

Részletesebben

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok.

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok. Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok. Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. Na, te kislány, megöntözlek, ma

Részletesebben

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. ÁLLATOK VILÁGNAPJA 2012. október 18. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A könyvtár kapcsolódott a napközis munkaközösség

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TOMA KORNÉLIA F. DOCENS FORRÁS: GÓSY MÁRIA-IMRE ANGÉLA 2007. BESZÉDPERCEPCIÓS FEJLESZTŐ MODULOK. NIKOL KKT. BUDAPEST. Modul 1. Általános követelmény:

Részletesebben

MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson. A faluba nincs több kislány. A horgosi csárda. A lányok a lányok egyveleg

MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson. A faluba nincs több kislány. A horgosi csárda. A lányok a lányok egyveleg MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson A faluba nincs több kislány A horgosi csárda A lányok a lányok egyveleg A rátóti legények A régi mániám A szegedi csikós A szeretőm Dunántúli

Részletesebben

Az otthonunk SZKA103_06

Az otthonunk SZKA103_06 Az otthonunk SZKA103_06 tanulói Az otthonunk 3. évfolyam 37 Diákmelléklet D1 Zenehallgatás Gryllus Vilmos: Hallgatag erdő Hallgatag erdő, titkot rejtő, Mondd el, a mélyed mit rejt néked? Rejtem a tölgyet,

Részletesebben

Kempelentől Rudason át Katonáig Hadba álltak billentyűk és katonáik.

Kempelentől Rudason át Katonáig Hadba álltak billentyűk és katonáik. e-lapként is BILLENTYŰTÁNC - A HARMADIK FARSANGI GÉPÍRÓVERSENY Különszám, 2010. április Ahogy megint közelgett a farsang, A felhívás ez évben is harsant. Kempelentől Rudason át Katonáig Hadba álltak billentyűk

Részletesebben

A legszebb magyar állatmesék

A legszebb magyar állatmesék A legszebb magyar állatmesék Roland Tartalomjegyzék A lompos medve...4 A mezei nyúl és a sündisznó...8 A kakas és a pipe... 12 Sündisznócska lovagol... 14 A kolbász, a béka és az egér... 18 A tréfás farkas...

Részletesebben

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked és jól van így mondom magamnak és így is jól van így is

Részletesebben

PÉTERFY EMÍLIA ÉG-TENGEREN. Gyermekversek

PÉTERFY EMÍLIA ÉG-TENGEREN. Gyermekversek PÉTERFY EMÍLIA ÉG-TENGEREN Gyermekversek 1 TARTALOM Ez is ház, az is ház 3 Mese-ház 4 Hol voltál? 5 Esik az eső 6 Álom-eső 7 Felhős-vers 8 Lovagoltató 9 Vásárosdi 10 Betű-mondókák 11 Nyelvtörő mondókák

Részletesebben

D Mandalák. 1. Mandala

D Mandalák. 1. Mandala Kiemelt figyelmet igénylő gyerekek Beszédészlelés fejlesztése mandalaszínezők segítségével D 2.4 2. Mandalák 1. Mandala Hol hallod a szóban az l hangot? Ejtsd ki hangosan a szót, és határozd meg, hogy

Részletesebben