A gráci Magyar Ovi daloskönyve. Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gráci Magyar Ovi daloskönyve. Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll."

Átírás

1 A gráci Magyar Ovi daloskönyve Megy a gőzös kereke, fölfele és lefele. Vizet iszik, meg is áll, míg be nem száll.

2 Ősz Versek, megzenésített versek Weöres Sándor Galagonya Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája. Zúg a tüske, szél szalad ide-oda, reszket a galagonya magába. Hogyha a hold rá fátylat ereszt: lánnyá válik, sírni kezd. Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája. Kányádi Sándor Alma

3 Megzenésített versek, játékok Csukás István De jó a dió! 2. Gyere, te rigó, itt van a dió: Héja ropogó, bele csudajó. Csőszjáték Egy gyermek a csősz, aki leguggol és úgy tesz, mintha aludna. A többiek körülötte helyezkednek el és éneklik a dalt. A pásztor erre a lármára fölébred, és kergetni kezdi a szőlőtolvajokat, akik riadtan elmenekülnek. Akit elfog, az lesz az új csősz.

4 Játékok Badacsonyi szőlőhegyen Egyik kezünkkel ütögetjük a hátunkat. Két karunkkal lengetünk jobbra-balra. Kérdőjel mutatása. Alkar csipkedése. Jobbra, majd balra mutatás. Csípőkörzés. Kört alakítanak a gyerekek, egyikük középre áll. Az ének ütemére, mintha kiolvasna, ujjával sorban mindenkire rámutat. Akire a csűr szó jut, azzal két kézzel kezet fogva a kör közepén körbe lépeget, míg az ének tart. A játék újrakezdésénél beáll a gyermekek közé, választott társa pedig kiszámol. Dombon törik a diót ritmusra mondva: Körben állunk, egymás kezét megfogva, elindulunk, majd irányt váltunk, megállva tapsolni kezdünk, lecsücsülünk.

5 Mondókák Gomba, gomba, gomba, Nincsen semmi gondja. Ha az eső esik rája, Nagyra nő a karimája. Az esőt csak neveti, Van kalapja, teheti. Jön az ősz, jön az ősz, nyomunkban már a csősz. Nem loptunk mi egyebet, csak egy kosár felleget. Itt az ősz, jön az ősz, didereg már a csősz. Mondókák, találós kérdések a fej veregetése ujjbegyünkkel legyintés az esőt utánozva kocogtatjuk a fejünket karkörzés a fej fölött szájra mutogatás nevetve a fej ütögetése Lábam egy van, bordám több van, helyem itt van, helyem ott van. Napos időn otthon hálok, borús időn utcán járok. (ESERNYŐ) Találós kérdések Kis ember áll az erdőben, nagy kalap van a fejében. Ha kalapját megetted, őt magát is ismered. (GOMBA) Sünilabda, zöld a színe. Ősszel pottyan le a fűbe. Benne barna golyó lapul, nagyot pattan, hogyha gurul. Mi az? (GESZTENYE) Zöld burokba születtem, mikor aztán nagy lettem, a zöld burok kifeslett, és az úrfi kiesett. (DIÓ) Gyümölcs vagyok, édes vagyok, ha megértem, piros vagyok. Télen elrejt jól a kamra, Mi is volnék, ha nem? (ALMA)

6 Tél, Mikulás, karácsony, farsang Versek, mondókák, találós kérdések Weöres Sándor Száncsengő Kányádi Sándor Aki fázik Éj-mélyből fölzengő - csing-ling-ling száncsengő. Száncsengő csing-ling-ling - tél öblén halkan ring. Földobban két nagy ló - kop-kop-kop nyolc patkó. Nyolc patkó kop-kop-kop - csönd-zsákból hangot lop. Szétmálló hangerdő - csing-ling-ling száncsengő. Száncsengő csing-ling-ling - tél öblén távol ring. Aki fázik, vacogjon, fújja körmét, topogjon, földig érő kucsmába, nyakig érő csizmába, burkolózzék bundába, bújjon be a dunyhába, üljön rá a kályhára - mindjárt megmelegszik. Weöres Sándor Olvadás Csipp, Csepp, Egy csepp, Öt csepp Meg tíz; Olvad a jégcsap Csepereg a víz. karunkat átfonjuk a testünk előtt, mintha fáznánk fújjuk a körmünket és topogunk lehajolunk a bokánkhoz a nyakunkhoz tartjuk az öklünket fölvesszük a bundát bebújunk a dunyhába leülünk a földre Találós kérdés Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen, öt kis ember bújik oda melegedni télen. (KESZTYŰ) Mondóka Liccs-loccs, locsogó, esik eső, hull a hó. Hull a hó, hull a hó, Hógolyózni, jaj, de jó!

7 Versek, megzenésített versek Tóthárpád Ferenc A hóember Bár neve: ember, hóból a lába, hóból a törzse, hó a ruhája. Tán nem is ember! Vagy talán mégis? Meg sose moccan, tudja a szél is. Kányádi Sándor Betemetett a nagy hó Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet, minden, mint a nagyanyó haja, hófehér lett. Minden, mint a nagyapó bajsza, hófehér lett, csak a feketerigó maradt feketének. Két szeme: két gomb, Répa az orra. Szén-mosolyáért Pisti csúfolja. Karjai ágak, ég fele néznek! Hessegetik a széncinegéket.

8 Énekek Mikulás Kis karácsony, nagy karácsony 2. Jaj, de szép a karácsonyfa, Ragyog rajta a sok gyertya. Itt egy szép könyv, ott egy labda. Jaj, de szép a karácsonyfa!

9 Versek, megzenésített versek Gazdag Erzsi Itt a farsang Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő. Dirreg, durrog a mozsár, táncosra vár a kosár, A kávészem int neki, míg az őrlő pergeti. Gryllus Vilmos Maszkabál Heje-huja vigalom! habos fánk a jutalom. Mákos patkó, babkávé, értük van a parádé. 2. Bál, bál, maszkabál! Tarka-barka sapka, sál, málnaszörp és szalmaszál: Áll a bál, áll a bál, áll a fényes maszkabál! 3. Bál, bál, maszkabál! Julcsi, Panka, Pista, Pál karja, lába táncra áll: Áll a bál, áll a bál, áll a fényes maszkabál!

10 Tavasz, húsvét, anyák napja, pünkösd Weöres Sándor Tavaszköszöntő Versek, megzenésített versek 2. Már közhírré szétdoboltatik: minden kislány férjhez adatik, szőkék leglébb, aztán feketék, végül barnák és a maradék. Weöres Sándor Eresz alól Ide-oda nézegetünk kezünket a homlokunkhoz tartva, mutatóujjunkkal hernyómozgást utánzunk, csőrt utánozva mozgatjuk kezünket, a hasunkat simogatjuk.

11 Mondókák, locsolóversek, találós kérdések, énekek Mondóka Tavaszi szél vizet áraszt Nem fúj már és nem havaz, itt van itt van a tavasz! Csip-csirip, csip-csirip, Kikelet kivirít! Locsolóversek Rózsa, rózsa szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál. Napsütésben nyiladozzál, Meglocsollak, illatozzál. Ákom-bákom, berkenye, Szagos húsvét reggele. Leöntjük a virágot, Visszük már a kalácsot. Zöld erdőben jártam, Kék ibolyát láttam. El akart hervadni Meg szabad-e locsolni? 2. Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom? Te engemet s én tégedet, virágom, virágom. Találós kérdés Barlang mélye az én hazám, itt élem világom, télen alszom, nyáron meg a kerekerdőt járom. Azt se bánnám, ha az erdő csupa mézzé válna! Bár nem tudom, hogy akkor majd hol terem a málna? (MEDVE) Zelk Zoltán Hóvirág Jó hogy látlak hóvirág, megkérdezem tőled, mi hírt hoztál, mit üzensz erdőnek, mezőnek? Szedd a szárnyad szaporán vidd a hírt madárka, útrakelt már a tavasz, itt lesz nemsokára.

12 Hej, tulipán Énekek Nyisd ki rózsám kapudat, Hadd kerüljem váradat! Rózsafának illatja, Az én szívem biztatja! Ma van húsvét napja Hímes tojás lészen tizenkét pár készen mi számunkra, ha pedig nem lészen, vízipuskám készen számotokra. Orgona ága Zúgja az erdő, susogja a szellő, üzenik az ágak, lombok: Légy te mindig nagyon boldog, Édesanyám!

13 Nyár Gryllus Vilmos Zápor Megzenésített versek, énekek Száz liba egy sorba'

14 Énekek, találós kérdések Hol jártál báránykám? 2. Mit ettél, báránykám? Édes füvet, asszonykám. 3. Mit ittál, báránykám? Forrásvizet, asszonykám. 4. Ki vert meg, báránykám? Szomszéd legény, asszonykám. 5. Sírtál-e, báránykám? Sírtam biz' én, asszonykám. 6. Hogy sírtál, báránykám? Ehem-behem, asszonykám. Találós kérdések Van egy virág, jól ismerem, szúrós tövis között terem, hajnalpiros a levele, mondjam-e, hogy mi a neve? (RÓZSA) Kertben élek, illatozom, én vagyok a szépek szépe, Aki letép, jól vigyázzon, tövis karcol tenyerébe! (RÓZSA) Oda megyek gyűjtögetni, ahol vannak morzsák, Így marad a porszívóban üresen a porzsák. (HANGYA)

15 Énekek, találós kérdések Hová mégy, te kis nyulacska? 2. Minek mégy te az erdőbe? Ingyom-bingyom táliber, tutáliber, máliber: vesszőcskéért. 3. Minek néked az a vessző? Ingyom-bingyom táliber, tutáliber, máliber: kertecskének. 4. Minek néked az a kiskert? Ingyom-bingyom táliber, tutáliber, máliber: virágoknak. 5. Minek néked az a virág? Ingyom-bingyom táliber, tutáliber, máliber: Anyácskámnak. Találós kérdések Vízben élek, brekegek, ismertek-e, gyerekek? Szúnyoglábon élek, a gólyától félek. (BÉKA) Nagyot ugrik mint a bolha, úszik, mintha ember volna, csücsül, szemét nagyra nyitja, nem más biz ez, mint a (BÉKA) Se oldala, se feneke, mégis megáll a víz benne. (FELHŐ) Ágról ágra, fáról fára fürgén, vígan szökkenek, ám legvígabb akkor vagyok, hogyha diót törhetek. Szeretem a mogyorót is, a rügyet is megeszem! Találjátok ki gyerekek, hogy mi lehet a nevem! (MÓKUS)

16 Körjátékok Lánc, lánc A gyermekek kézfogással körbe járnak. Amelyik gyermek nevét éneklik, az arccal kifelé fordul és ezután úgy jár. Ha már mindenki kifordult, akkor Forduljon be mindenki! szöveggel az eredeti helyzetben állank fel. Sétálunk

17 Bújj, bújj, zöldág Körjátékok A gyermekek két sorba állank. Egymással szemben felemelt karral kaput nyitnak. Énekszóra elindul a sor a kapuk alatt. Az ének végén a kaput leengedik. Addig játsszák, míg mindenki sorra nem kerül. Tekeredik Megfogjuk egymás kezét, úgy csavarodunk be és ki.

18 Körjátékok Elvesztettem zsebkendőmet A gyermekek körbeállva énekelnek. Egy közülük a körön belül jár, a dal közepén a kendőjét valaki előtt leejti, az felveszi és utánaviszi. Az ének végén a zsebkendőt középen fogva, ketten forognak a kör közepén, a kívülállók tapsolnak. Az marad benn a körben, aki a kendőt kapta. Megy a gőzős 2. A nagyapám Nagykanizsán lakik nékem. Masiniszta bácsi nagyon szépen kérem, vigyen engem el hozzája, én vagyok a legkedvesebb unokája.

19 Körjátékok Aki nem lép egyszerre 2. Nem megyünk mi messzire, csak a világ végire. Ott sem leszünk sokáig, csak tizenkét óráig. Körben áll egy kislányka 2. Ezt szereti legjobban, ezzel forduljon gyorsan! Vége, vége, vége mindennek, vége a jókedvünknek!

20 Játékok Tűz-víz-szél A gyermekek szaladgálnak. Ha a játékvezető elkiáltja magát, hogy tűz: a gyerekek a bordásfalra menekülnek. Víz esetén: a padra ugranak; szélnél a gyerekek átölelik az anyukájukat. Időjárás jelentés Esik az eső, dörög az ég, kopog a jég, villámlik, lecsap, kisütött a nap. föntről indítva karjainkat lassan lefelé mozgatjuk lábunkkal dübörgünk ökölbe szorított kézzel kopogunk fej fölé emeljük nyújtott karunkat hirtelen leeresztjük karunkat karkörzés magunk előtt Hétfő, kedd Nyelvtörő Ekete, pekete, cukota pé, Ábel, bábel dominé. Csiszi á, csiszi bé, Csiszicsuszi kompodé.

21 Találós kérdések Kék lámpája villogó, szirénája vijjogó. Nem ok nélkül szirénáz, siet, hogyha ég a ház. Mi az? (TŰZOLTÓAUTÓ) Éjjel-nappal mindig jár, mégis egy helyben áll. (ÓRA) Csúszik, mint a csiga bőre, tiszta lesz a kezed tőle. Hogyha vizes, nagyon habos, minden holmit tisztára mos. Mi az? (SZAPPAN) Szádba teszed, mégsem eszed, mi az? (KANÁL) Foga van és mégsem eszik. (FÉSŰ) Akárhová vitték, mindig fejbeverték. (SZÖG) Ha rám nézel, visszanézlek, ha rám nevetsz, kinevetlek. Tiszta, igaz és hű vagyok, zsákbamacskát nem árulok. (TÜKÖR) Kis dobozban száz veszély, piros nyelve sokat ér. Mi az? (GYUFA)

22 Versek, énekek Weöres Sándor Megy a kocsi 2. Vajon hova fut a kocsi három falun át? Vajon hova fut a vonat völgyön, hegyen át? Weöres Sándor Kocsi és vonat Jön a kocsi, fut a kocsi: patkó-dobogás. Jön a vonat, fut a vonat: zúgó robogás. Vajon hova fut a kocsi? Három falun át! Vajon hova fut a vonat? Völgyön-hegyen át! Zim, zim, megy a gép, megy a gép, fut a sinen a kerék, Forog a kerék. Zum, zum, nagy az út, nagy az út, fekete az alagút, A masina fut.

23 Versek, énekek Weöres Sándor Haragosi Ti csak esztek, isztok Fut, robog a kicsi kocsi, rajta ül a Haragosi, din don diridongó. Ha kiborul az a kocsi, leröpül a Haragosi, din don diridongó. Hogy a csibe, hogy? Fut a havon a fakutya, vele fut a retyerutya, din don diridongó. Ha kiborul a fakutya, lepotyog a retyerutya, din don diridongó. Egymással szemben állunk, egymásba fektetjük a tenyerünket. Hogya csibe, hogy? -ra egyikünk ritmusra hármat üt a másik tenyerébe. Három forint húsz -ra vissza, majd fej fölött összeütjük a tenyerünket, utána egymásba karolva táncolunk jobbra és balra.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova. 1. Ziki-zaka zakatol, ez a vonat valahol. Én vagyok a vasutas, te meg leszel az utas. 2. Süss fel nap, fényes nap. Kertek alatt a ludaim megfagynak. 3. Sétálunk, sétálunk egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.

Részletesebben

otthonifejlesztes.hu

otthonifejlesztes.hu Ujjaimat mutogatom, Közben vígan mondogatom, Kifordítom, befordítom, Fölfordítom, lefordítom, Zongorázok, furulyázok, Erősebb lett a kezem, A tornát befejeztem. Így ketyeg az óra tik-tak jár (mutatóujjunkkal

Részletesebben

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV

Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE. Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Lassúné Ruskó Renáta ÉNEK-ZENE Tankönyv elsõ osztályosoknak TARTÓS TANKÖNYV Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hõc, hõc... Zsipp, zsupp... Húzz, húzz... Ritzáljuk az ismert dalok kezdetét! Mf. 5/6. tá tá ti - ti

Részletesebben

A gráci magyar babaklub dalai, mondókái

A gráci magyar babaklub dalai, mondókái A gráci magyar babaklub dalai, mondókái Szervusztok gyerekek, Köszöntelek titeket, Szervusz...szervusz. Egy csepp aranycsepp, Szomjas a kéz, itasd meg. A kis..., a kis..., a kis... hazamegy. Ölbéli játékok:

Részletesebben

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia ÉL ÉS VILÁGÍT SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda Szentháromság Plébánia Tartalomjegyzék Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet... 3 Fehér Karácsony, hóban mosdasz,... 4 Hány lába van a madárnak, számold meg

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 5. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

Baka Judit. Tivi-tovi tács. Énekes népi gyermekjátékok. Tartalom. Tivi-tovi tács. Hej, koszorú, koszorú. Fehér liliomszál. Hatan vannak a mi lúdaink

Baka Judit. Tivi-tovi tács. Énekes népi gyermekjátékok. Tartalom. Tivi-tovi tács. Hej, koszorú, koszorú. Fehér liliomszál. Hatan vannak a mi lúdaink Baka Judit Tivi-tovi tács Énekes népi gyermekjátékok Válogatás a szerző Ki játszik ilyet? című könyvéből Tartalom Tivi-tovi tács Hej, koszorú, koszorú Fehér liliomszál Hatan vannak a mi lúdaink Lopják

Részletesebben

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi

A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi A zenebölcsi tervezett gyermekdalainak és mondókáinak szövege: Emőd utcai Óvóda 2011./2012. II. Félév- zenebölcsi 1. Töröm, töröm a mákot; Sütök neked kalácsot; Ica-tolla -motolla, Neked adom:... 2. Esik

Részletesebben

Téli rejtvény - Fejtsd meg és küldd vissza a helyes megfejtést!

Téli rejtvény - Fejtsd meg és küldd vissza a helyes megfejtést! A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár téli játéka I. Keresztrejtvény A sorokat mindig vízszintesen kell nézni! A Megfejtés a függőleges oszlop, ami vastagon szedett! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1. Milyen jelzővel illeti

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ

FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ FELELGETŐS MONDÓKÁK HOVÁ MÉGY, TE KIS NYULACSKA? INGYOM-BINGYOM, TÁLIBER-TUTÁLTBER, AZ ERDŐBE. 225 CIRÓKA- MARÓKA Ciróka-maróka, Alit főztél, Iluska? Káposztás húst. Hova tetted? Polcocskára, Elvitte

Részletesebben

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I

GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I GUGGÓCSKÁK SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK EGY KIS DOMBRA LECSÜCSÜLÜNK, CSÜCCS I 112 ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya, ég, El ne aludjék! Aki lángot akar látni, Mind leguggolják! 113 GOMBOLYAG CÉRNA, FAGGYÚGYERTYA Gombolyag

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 Illusztrációk: Moldovan-Laskay

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

2010/11-es évre. Szállj, szállj, ökörnyál,jön az ősz,

2010/11-es évre. Szállj, szállj, ökörnyál,jön az ősz, RENDEZVÉNYTERV 2010/11-es évre A rendezvénytervünk nem tartalmaz dátumokat, hiszen a programjaink nagy része időjárásfüggő, de a szülők értesülnek a szülői értekezleteken, levélben, illetve a személyes

Részletesebben

Az alatt folyik egy, az alatt folyik egy csendes patakocska, csendes patakocska.

Az alatt folyik egy, az alatt folyik egy csendes patakocska, csendes patakocska. Májusfaállítás A fiúk bejönnek, fektetve hozzák a feldíszített májfát, felállítják, táncolnak. Két oldalról jöjjenek, két oldalra állítsák a májfákat! 1. fiú: Hallottátok-e már hírét, Pintér Sanyi legénységét?

Részletesebben

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése.

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. KÖRNYEZETI NEVELÉS Őszi természet megfigyelése, Falevelek, termések

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások

Locsolóvers. Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! Megoldások Locsolóvers Írjatok tréfás locsolóverset úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! bar, görény, egyensúly, nyuszi, merkaptán, gáz, turbina Megoldások BrO2KKO2Li Látod azt a szép kis nyuszit?

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson. A faluba nincs több kislány. A horgosi csárda. A lányok a lányok egyveleg

MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson. A faluba nincs több kislány. A horgosi csárda. A lányok a lányok egyveleg MULATÓS NÓTÁK, CSÁRDÁSOK, HALLGATÓK: A 46-os sárga villamoson A faluba nincs több kislány A horgosi csárda A lányok a lányok egyveleg A rátóti legények A régi mániám A szegedi csikós A szeretőm Dunántúli

Részletesebben

Versek. Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta.

Versek. Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta. Versek Fésűs Éva: A sündisznócska Tegnap korán esteledett, Sündisznócska ágyat vetett, Ágyat vetett az avarba, Kicsinyeit betakarta. Fújhat a szél szakadatlan, Melenget a puha paplan. Jó meleg a földi

Részletesebben

Feladatok a Tavasztündér című meséhez

Feladatok a Tavasztündér című meséhez Feladatok a Tavasztündér című meséhez 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 1. A leghidegebb évszakunk 2. Gyümölcs 3. Csapból folyik 4. Gondolkodás szerve 5. Ételízesítő 6. Rossz tojás 6. 2.

Részletesebben

Hejehuja vigalom... A farsang. Megoldások: Hejehuja vigalom. A farsang. Felhasznált irodalom: 2011 Olvass magyarul! Fényképek:

Hejehuja vigalom... A farsang. Megoldások: Hejehuja vigalom. A farsang. Felhasznált irodalom: 2011 Olvass magyarul! Fényképek: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: november 21.

Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: november 21. Bóbita zeneovis foglalkozás kicsiknek és nagyobbaknak verzió: 2014. november 21. Nótajegyzék Kicsiknek... 3 Szó lá... 3 Süss fel nap... 3 Szó mi...3 Sári néni utazik... 3 Erre kakas, erre tyúk... 3 Lepke,

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén.

GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. GÖRÖG ILONA BALLADÁJA Színpadra állította Magerusan Katalin tanítónő, 1981-ben Besztercén. A színpad közepén lányok, fiúk körben állnak, arccal a kör közepe felé. Elől, a színpad bal oldalán, Bertalaki

Részletesebben

Ember: Állat: Növény:

Ember: Állat: Növény: Hova tartoznak a szavak? Írd a megfelelı csoport után a hozzá tartozó számot! Ember: Állat: Növény: 1 ibolya 9 nárcisz 2 Rózsa 10 paripa 3 béka 11 bálna 4 málna 12 Ibolya 5 láma 13 sóska 6 Nárcisz 14 Béla

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

5.3. A FOGLALKOZÁSOK VEZETÉSE KORCSOPORTONKÉNT

5.3. A FOGLALKOZÁSOK VEZETÉSE KORCSOPORTONKÉNT 5.3. A FOGLALKOZÁSOK VEZETÉSE KORCSOPORTONKÉNT A kiscsoportban az első két hónap a beszoktatás ideje. Ez idő alatt az óvónő feladata, hogy megszerettesse a gyermekekkel az új környezetet. A beszoktatáshoz

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

A dinamikai érzék fejlesztése

A dinamikai érzék fejlesztése A dinamikai érzék fejlesztése A dinamikai különbségek megismerése, gyakorlása finomítja a gyermek hallását, kifejezőkészségét, tartalmasabbá teszi a zenei befogadótevékenységét. A halk és hangos különbségét

Részletesebben

Versek, énekek, mondókák

Versek, énekek, mondókák Versek, énekek, mondókák Megy a hajó a Dunán, lemaradt a kapitány, kiabál, trombitál, de a hajó meg nem áll. Licsi-locsi, licsi-locs, licsi-locsi, licsi-locs. Kicsi kocsi, három csacsi, Döcögő, döcögő,

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC

KÍGYÓ VŐLEGÉNY TÓTH FERENC TÓTH FERENC KÍGYÓ VŐLEGÉNY - Mindenünk van, kedves uram, A legnagyobb útnak indul, csak amire vágyok, az nincs. lagzi után estébe dől. - Mi volna az? - mondd meg Este e/múlt, éjfél Is már, [tüstént! éjfél

Részletesebben

Az éjszaka csodái. KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak

Az éjszaka csodái. KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak Az éjszaka csodái KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak Idő: 45 perc Szükséges eszközök: toll, papír, összekevert vers, rím-memória kártyák, nagy csomagolópapír, zsírkréták, nagy papírra felírni

Részletesebben

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked

GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN. a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked GÁL LÁSZLÓ VERSEI KÓRHÁZBAN a fehér ágy fekete világ háromszor rab az öreg a beteg az ablak alatt tavasz születik nekik mondom irigyen nem neked és jól van így mondom magamnak és így is jól van így is

Részletesebben

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás

Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Szentcsaládjárás (szokásjáték) Szentcsalád-járás Karácsony elõtt kilenc napon át, kilenc család viszi egymáshoz a Szent Család képét vagy szobrát. A szobrot vagy képet a földíszített házioltárra tesszük.

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK. Forrás:

MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK. Forrás: MUTOGATÓS, SIMAGATÓS, JÁTÉKOS MONDÓKÁK Forrás: www.hetszin.gportal.hu/gindex.php?pg=34946886 Fújjad szél a fákat, (karokkal jobbra-balra dőlés), letöröd az ágat: (kezünkkel lassan lépegetve lefelé guggolunk)

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

SZIFON.COM CSAPAT. Húsvét Nyuszifon

SZIFON.COM CSAPAT. Húsvét Nyuszifon SZIFON.COM CSAPAT Húsvét Nyuszifon SZIFON.COM Nyuszifon? Ezt az ibook-ot azért készítettük, hogy megmutassuk Nektek, mennyire egyszerű egy ilyen könyvet létrehozni. A Nyuszifon könyvben gyerekek és felnőttek

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

Tréfás vers megoldások

Tréfás vers megoldások Tréfás vers megoldások A FÖLDGÁZ CIRKUSZA A mezőn egy vezeték fut, Amin a ló eszi a fűt. Pisti eregeti az etánt, WC-re megy ezután. Az erőművész acélt gyúr, Hív a gáz, vár a gyár. FePePoEszKoLu Mező alatt

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

Jó gyakorlat bemutatása Hogy könnyebb legyen! Mit tehet az óvoda az iskolára való alkalmasság elérésében? Előadó: Móczár Ferencné. Az előadás vázlata

Jó gyakorlat bemutatása Hogy könnyebb legyen! Mit tehet az óvoda az iskolára való alkalmasság elérésében? Előadó: Móczár Ferencné. Az előadás vázlata Jó gyakorlat bemutatása Hogy könnyebb legyen! Mit tehet az óvoda az iskolára való alkalmasság elérésében? Előadó: Móczár Ferencné Az előadás vázlata Óvodánk bemutatása Az iskolára való alkalmasság elérése

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT. Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 Illusztrációk: Moldovan-Laskay

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. VÁLASZD AZ IGAZIT! 6 PONT Mit jelentenek a következő szavak? Húzzátok alá a megadott két válasz közül az igazit! 2. FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN? 9+1

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült)

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült) Markovits Judit, szakpedagógus, mediátor Tudósítás a szakmai programokról Újbudai Pedagógiai Napok 2016. március 03-17. Minden kora tavasszal jelentékeny szakmai találkozók és bemutatók színhelye a tizenegyedik

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném.

Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. S ha én lennék a cinege a fán, A dallal Istent dicsérném. 1 - Pillangó ha lehetnék... 7 Pillangó, ha lehetnék, Táncolnék, míg röpít a szél. 7 S ha én lennék a cinege a fán, dallal Istent dicsérném. 7 Vagy kis halként a tó fenekén buborékot vígan eregetném. e

Részletesebben

Daloskönyv Gyermekdalok, játékok, versek. Válogatta: Halmos Katalin Rajzolta: Negulescu György és Laskay Noémi

Daloskönyv Gyermekdalok, játékok, versek. Válogatta: Halmos Katalin Rajzolta: Negulescu György és Laskay Noémi Daloskönyv Gyermekdalok, játékok, versek Válogatta: Halmos Katalin Rajzolta: Negulescu György és Laskay Noémi Ábel kiadó Kolozsvár, 2002 Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Erdélyi Tankönyvtanács Készült

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu)

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) 2010 december 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag

Részletesebben

Tanmenet Ének-zene 1.osztály. Heti 2 óra Készítette: Lovrek Károly

Tanmenet Ének-zene 1.osztály. Heti 2 óra Készítette: Lovrek Károly Tanmenet Ének-zene 1.osztály Heti 2 óra Készítette: Lovrek Károly Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák Fejlesztendő kompetenciák 1.2.3. Az óvodában tanult dalok éneklése 4. Kiolvasók és Egyenletes

Részletesebben

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT

LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT LIPEM, LOPOM A SZŐLŐT Gyermekdalok és -játékok Óvodásoknak és kisiskolásoknak 3. rész Válogatás Petres Csaba Tücsök koma, gyere ki című gyűjteményéből Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2007 A szerző engedélyével

Részletesebben

Torma Rudolfné, óvodapedagógus JÁTSZUNK MESÉT! - KICSIT MÁSKÉNT!

Torma Rudolfné, óvodapedagógus JÁTSZUNK MESÉT! - KICSIT MÁSKÉNT! Torma Rudolfné, óvodapedagógus JÁTSZUNK MESÉT! - KICSIT MÁSKÉNT! A mese évszázadok, évezredek óta az emberiség életének a részét alkotja. A néphagyományunk része. Az óvodai nevelés fontos alkotóeleme a

Részletesebben

Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó...

Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó... Móricz Zsigmond: Jó a ropogó... Jó a ropogó piri mogyoró. Mackó uram szereti, Bokrában felkeresi. Egy tenyere tele vele, a másikkal úgy csap bele. Meghámozza, lám, lám! És bekapja, hám! hám! Ha teleszed

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

Madarak. A mindenkori leszakadókért. Front űzte fellegek alatt madarak húznak madarak a szemem rajtuk megakad

Madarak. A mindenkori leszakadókért. Front űzte fellegek alatt madarak húznak madarak a szemem rajtuk megakad Buda Ferenc Madarak A mindenkori leszakadókért Az idén 70 éves Kő Pálnak Front űzte fellegek alatt madarak húznak madarak a szemem rajtuk megakad E percben nem gondolkodom se vesztemen se hasznomon röptükben

Részletesebben

Általános iskolás kategória

Általános iskolás kategória Általános iskolás kategória I. helyezett Implom Renáta: Ki ül ott? A nap vacogva lement, S a jégfelhők mögött Még mindig fény bágyad. Talán a felhők fölött, Az ég tetején Ül a Teremtőnk? S egy óriás lámpával

Részletesebben

Versrészletek színekről

Versrészletek színekről Versrészletek színekről Devecsery László: Kék-játék Kék az ég és kék a zöld, kék a fa és kék a föld Kék a madár, kék a tó, kéken kék a kék folyó. Kék a ház és kék a lány, kék a hegy és kék az árny Kék

Részletesebben

Fülöp Duó Buli Band Mulatós zenelista

Fülöp Duó Buli Band Mulatós zenelista Fülöp Duó Buli Band Mulatós zenelista A babám fekete romalány A börtön árnyékában áll egy lány A börtön rácsos ablakán A cigányok sátora A házunk tetején zsup fedél van A menyasszony akkor sír A nógrádi

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika Orosz, mint élő idegen nyelv Szakköri tematika I. Az orosz nyelv, mint idegen nyelv tanításának létjogosultsága: Ismerve történelmünket, tudjuk, hogy a felszabadulástól kezdve a rendszerváltásig az általános-

Részletesebben

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA...

Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Petőfi Sándor: FA LESZEK, HA... Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek. Harmat leszek, ha te napsugár vagy... Csak hogy lényink egyesüljenek. Ha, leányka, te vagy a mennyország:

Részletesebben

Egy előre, két kettőre

Egy előre, két kettőre Baka Judit Egy előre, két kettőre Magyar népi játékok 2. rész Erdélyi Tankönyvtanács, 2010 Válogatás a szerző Ki játszik ilyent? című könyvéből (folytatás előző számunkból) A szerző engedélyével Szerkesztette:

Részletesebben

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok.

Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok. Én még kicsi vagyok, Verset nem tudok. Majd jönnek a nagyok, Mondanak azok. Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. Na, te kislány, megöntözlek, ma

Részletesebben

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TOMA KORNÉLIA F. DOCENS FORRÁS: GÓSY MÁRIA-IMRE ANGÉLA 2007. BESZÉDPERCEPCIÓS FEJLESZTŐ MODULOK. NIKOL KKT. BUDAPEST. Modul 1. Általános követelmény:

Részletesebben

Vicces,humoros locsolóversek, húsvéti locsolkodó smsek

Vicces,humoros locsolóversek, húsvéti locsolkodó smsek Vicces,humoros locsolóversek, húsvéti locsolkodó smsek Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Egy kis nyuszi megérkezett, rólad el nem feledkezett. Hozott neked üzenetet, boldog húsvéti ünnepeket.

Részletesebben

Mozdulatiskola és nyelvtanulás

Mozdulatiskola és nyelvtanulás Mozdulatiskola és nyelvtanulás Seper Mariann A nyelvtanítás, különösen az óvodás és kisiskolás gyermekeknél, kiválóan összekapcsolható a mozgással, tánccal. Saját magam magyar és néptáncszakos tanár vagyok,

Részletesebben

ÉNEK TANMENET az Első daloskönyvemhez Kerettanterv A változat 1. évfolyam

ÉNEK TANMENET az Első daloskönyvemhez Kerettanterv A változat 1. évfolyam ÉNEK TANMENET az Első daloskönyvemhez Kerettanterv A változat 1. évfolyam Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák Fejlesztendő kompetenciák 1.2.3. Az óvodában tanult dalok éneklése 4. Kiolvasók és

Részletesebben

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~

HOGY MENT A HEGY? ~ 40 ~ HOGY MENT A HEGY? Hogy ment a hegy olyan magasra? Hogy görgött fel a szikla rajta? Hogy ment az út a hegyre fel, mikor még út se volt? Hogy lett a csúcs, hogy lett a bérc oly furcsa zord? Hogy nőtt a hegy

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

Játékos feladatok. Készítette: Gyányi Ibolya

Játékos feladatok. Készítette: Gyányi Ibolya Játékos feladatok Készítette: Gyányi Ibolya Játék a betűkkel Az alábbi szavakhoz tegyél egy-egy betűt! (Egy szónál több helyes megoldás is lehet) alak érc akó raj lég per alma mez töm erény 2010.07.04.

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

A szorgalmas és a lusta lány

A szorgalmas és a lusta lány A szorgalmas és a lusta lány MAGYAR NÉPMESE Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2007-ben. A mesével a DMT-n Nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén, Vezérné Gonda Klára 27 28 Szereplők: Gazdag asszony

Részletesebben

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas.

A róka és a farkas. Ahogy ment-mendegélt a két kis báránynyal, eccer csak eleibe állott egy farkas. A róka és a farkas Vót, hol nem vót, heted hét országon is túl, de még az operenciás tengeren is túl, hol a kis kurta farkú malac túr, vót eccer egy róka. Vót ennek a rókának két báránnyó. Csált 1 magánok

Részletesebben

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont)

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Írjatok tréfás nőnapi köszöntőverset a földgáziparban dolgozó hölgyeknek úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! plankton, odorál, hexán, nyomás,

Részletesebben

Óravázlatsor a tízesátlépés előkészítésére,majd az összeadásra tízesátlépéssel. 9-hez, 8-hoz adás..

Óravázlatsor a tízesátlépés előkészítésére,majd az összeadásra tízesátlépéssel. 9-hez, 8-hoz adás.. A kompetenciafejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános Iskola Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Óravázlatsor a tízesátlépés előkészítésére,majd az összeadásra

Részletesebben

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepes, nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

játék Gondolkodtató és kreatív foglalkoztató füzet kiscsoportostól kisiskolás korig Ingyenes kiadvány

játék Gondolkodtató és kreatív foglalkoztató füzet kiscsoportostól kisiskolás korig Ingyenes kiadvány Ingyenes kiadvány Várjuk együtt a Húsvétot! Gondolkodtató és kreatív foglalkoztató füzet kiscsoportostól kisiskolás korig A feladatokat ötletelte, rajzolta, szerkesztette Brigi és Péter, a BÓBITA Játékboltban

Részletesebben

BÚJÓCSKA Weöres Sándor világában

BÚJÓCSKA Weöres Sándor világában BÚJÓCSKA Weöres Sándor világában Kis dió, Nagy dió, Kettő közt egy mogyoró. Épült benn egy cifra ház, Terme száz és tornya száz Ha sokáig benne jársz, Esztendőre megtalálsz. Weöres Sándor: Bújócska 2.

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

XII. FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE

XII. FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Pitypang hetek Pitypang hetek XII. FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Szeptember Napok Téma hetek Programok Felelősök 01. 02. 03. 04. 05. 36. hét 06. 07. 08. nyílt nap óvodai dolgozók részére 8 20-11 00 09.

Részletesebben

visszatekintés az óvodára

visszatekintés az óvodára visszatekintés az óvodára Kedves..! Szeretettel adjuk át Neked ezt a tankönyvet, melyet azzal a céllal készítettünk, hogy segítsük a körülötted lévő csodálatos világ felfedezését az ének-zene, a technika

Részletesebben