Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak szak Záróvizsga tételek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak szak Záróvizsga tételek"

Átírás

1 Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak szak Záróvizsga tételek 1. témakör a. A vállalkozás fogalma, csoportosításának szempontjai, mezőgazdasági vállalkozások alapításának folyamata b. Melyek a föld, mint erőforrás sajátosságai? c. Az őszi búza termesztésének jelentősége. Az őszi búza éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése. Az őszi búza termesztés ökonómiája Jellemezze a környezeti tényezők (víz, levegő, talaj) fenntartható használatának és védelmének legfontosabb feladatait! A projektfolyamat függőségei és bizonytalanságai Ismertesse a logisztika fogalmát, alapelveit (7M szabály) és céljait. Sorolja fel az integrált folyamatokat a logisztikában. Ismertesse az ellátási lánc fogalmát és felépítését, valamint az RST műveleteket (Logisztikai Menedzsment old.) 2. témakör a. A mezőgazdasági vállalkozások méretére ható tényezők és az üzemnagyság mérése a mezőgazdaságban b. Miért fontos az erőforrások teljes gazdasági értékének meghatározása? c. Az őszi búza tápanyagellátása, vetésváltása, vetése, fajtái. A fajtamegválasztás szempontjai. Ismertesse a tájvédelem és a tájrendezés fogalmát, valamint azok céljait! A projektek helye, szerepe a vállalatok működésében Definiálja a vállalkozás fogalmát, jellemezze a vállalat környezetét, ismertesse a vállalati logisztikai rendszer belső tagozódását. (Vállalati logisztika 3-4., old.)

2 3. témakör a. A mezőgazdasági vállalkozások erőforrásai és azok hatása a gazdálkodásra b. Mit jelent a szennyező fizet, illetve a használó fizet alapelv? c. A kukoricatermesztés jelentősége. A kukorica éghajlat-, és talajigénye, vetésváltása, talajművelése. A kukoricatermesztés ökonómiája Mit értünk globális gondolkodáson és lokális cselekvésen a környezettervezésben? Mit jelent az ökológiai hálózat rendszer? (zöldfolyosó-zöldfelület-zöldterület) A projekt és marketing-menedzsment elméleti és gyakorlati alapjai, fogalmi meghatározásai, projekttípusok Mutassa be a beszerzési, a termelési és az elosztási logisztika feladatait, valamint ismertesse a beszerzési logisztikai rendszer stratégiai döntéseit ( make or buy, outsourcing). (Vállalati logisztika) 4. témakör a. A mezőgazdasági vállalkozások termelőeszközeinek csoportosítása és jellemzése b. Mit állít a Coase-tétel? Mik a tétel érvényesülésének akadályai? c. A kukorica tápanyagellátása, vetése. A fajtahibridek és a beltenyésztéses hibridek. A fajtamegválasztás szempontjai Fogalmazza meg mi a környezettervezés! Sorolja fel a környezettervezés természet és társadalom alkotta területi egységeit! A projektfolyamat, a ciklus lényegi elemei, tartalma Ismertesse a csomagolás fogalmát, fejtse ki a csomagolás funkcióit és azok szerepét. Ismertesse a csomagolást érő hatásokat jelleg, időtartam és következmény vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.)

3 5. témakör a. A beruházások fogalma, a beruházás-gazdaságossági vizsgálatok módszerei b. Sorolja fel és jellemezze röviden a hulladékok típusait (kategóriáit) és a hulladékgazdálkodás feladatait! c. Az őszi káposztarepce termesztésének jelentősége. Az őszi káposztarepce éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése. Az őszi káposztarepce termesztés ökonómiája Mit jelent a tájhasználat, mi a tájhasználati konfliktus és jellegük alapján milyen típusait ismeri? A projektek helye, szerepe a vállalatok működésében Részletesen ismertesse a csomagolás megjelenési formáit. Fejtse ki a csomagolás és a raktározás összefüggéseit a csomagolással szembeni követelmények vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 6. témakör a. A gazdasági elemzés feladatai, folyamata, célja, módszerei és mutatói b. Hogyan lehet összefoglalni a természeti erőforrások ökonómiájának alapproblémáját? c. Az őszi káposztarepce tápanyagellátása, vetése, fajtái. A fajtamegválasztás szempontjai Ismertesse a talajvédelem és a tájvédelem összefüggéseit! A projektszervezet és a vállalati struktúra viszonya Ismertesse az egységrakományos szállítás lényegét, fő előnyeit, illetve hátrányait. Jellemezze az egységrakomány-képző eszközök főbb csoportjait (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.)

4 7. témakör a. A mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodásának tervezése, tervek típusai b. Miben látja a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program jelentőségét? c. A burgonya termesztésének jelentősége, hazai problémái. A burgonya éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése Egyedi tájértékek védelme. Tájvédelmi intézkedések. Az értékvédelem szintjei. A projektfolyamat függőségei és bizonytalanságai Értelmezze a készleteket, mutassa be a tárolási egységek áruelhelyezési stratégiáit, ismertesse a készletezési stratégiákat, és az optimális készletszint meghatározását. (Tárolási logisztika old.) 8. témakör a. Műszaki fejlesztés a mezőgazdaságban. (A műszaki fejlesztés fogalma, tartalma, folyamata, kilátásai a mezőgazdaságban.) b. Miért akadálya a tranzakciós költség a környezetszennyezés (externális költség) megegyezéssel történő megszüntetésének? c. A burgonya tápanyagellátása, ültetése, fajtái. A fajtamegválasztás szempontjai Magyarázza el a területi tervezés és a környezettervezés kapcsolatát! A tervezés hazai dokumentumai, jogi háttere. A projektmegvalósítási folyamat szereplői és feladataik Ismertesse a sorozatnagyság definícióját, az optimális sorozatnagyságot, mutassa be az átfutási időt, fokozatait, és a műveletkapcsolási módokat. (Vállalati logisztika old.)

5 9. témakör a. A géprendszerek a mezőgazdaságban. (A géprendszerek sajátosságai a mezőgazdaságban, gépek funkciói, géprendszerek csoportosítása, géprendszerek kialakításának szempontjai.) b. Milyen szerepet játszhatnak a kisközösségek a környezet-és természetgazdálkodásban? c. A napraforgó termesztés jelentősége. A napraforgó éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése A víz megjelenési formái, hazánk sajátos vízrajzi helyzete, vízháztartása, felszíni és felszín alatti vizeink állapota. Projektfeladat megvalósítási modellek Jellemezze a hagyományos áruelosztási csatornákat. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 10. témakör a. A géphasználat ökonómiai értékelése (géphasználati formák a mezőgazdaságban, gépkihasználás, géphasználat ökonómiai kérdései.) b. Milyen tényezők vezettek az EU környezetpolitikájának elindításához? c. A napraforgó tápanyagellátása, vetése, fajtái. A fajtamegválasztás szempontjai Mutassa be az állandó települések típusait, ismertesse a falu és a város kapcsolatát, a közöttük lévő különbségeket és hasonlóságokat! Ötletgenerálási módszerek elmélete és gyakorlati alkalmazásuk Jellemezze a kombinált áruszállítást, ismertesse főbb változatait, fejtse ki a konténeres szállítás lényegét. (Logisztikai Menedzsment 4. fejezet)

6 11. témakör a. A talajerőgazdálkodás ökonómiai és szervezési kérdései. (A műtrágyázás jelentősége a talajerőgazdálkodásban, a műtrágyázás gazdaságossági kérdései, a műtrágyázás különböző technológiai rendszereinek ökonómiai értékelése.) b. Sorolja fel és jellemezze az EU környezetpolitikájának alapelveit! c. A lucernatermesztés jelentősége. A lucerna éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése Jellemezze a környezeti tényezők (víz, levegő, talaj) fenntartható használatának és védelmének legfontosabb feladatait! A projektek tartalmi, pénzügyi és időtervezési összefüggései Ismertesse a logisztika fogalmát, alapelveit (7M szabály) és céljait. Sorolja fel az integrált folyamatokat a logisztikában. Ismertesse az ellátási lánc fogalmát és felépítését, valamint az RST műveleteket (Logisztikai Menedzsment old.) 12. témakör a. A növényvédelem ökonómiai és szervezési kérdései. (A növényvédelem célja és sajátosságai, ökonómiai jelentősége, erőforrásai és azok ökonómiai vonatkozásai, szervezése.) b. Mit jelent az, hogy egy vidéki térség összetett, integrált erőforrásrendszert alkot? Mi a jelentősége az integráltságnak a,,vidéki jelleg meghatározásában? c. A lucerna tápanyagellátása, telepítése, fajtái. A fajtamegválasztás szempontjai Ismertesse a tájvédelem és a tájrendezés fogalmát, valamint azok céljait! Feladattervezési módszerek alkalmazásának gyakorlata Definiálja a vállalkozás fogalmát, jellemezze a vállalat környezetét, ismertesse a vállalati logisztikai rendszer belső tagozódását. (Vállalati logisztika 3-4., old.)

7 13. témakör a. Az öntözés ökonómiai és szervezési kérdései. (Az öntözés gazdasági indítékai, gazdaságossága, az öntözési technika gazdasági megítélése.) b. Értékelje az EU Környezetvédelmi Akcióprogramjait a vidéki térségek szempontjából! c. A gyeptermés hasznosításának módjai. A szarvasmarhák, és a juhok legeltetése. A legeltetés előnyei és hátrányai Mit értünk globális gondolkodáson és lokális cselekvésen a környezettervezésben? Mit jelent az ökológiai hálózat rendszer? (zöldfolyosó-zöldfelület-zöldterület) Projekt időtervezési technikák és gyakorlati alkalmazásuk Mutassa be a beszerzési, a termelési és az elosztási logisztika feladatait, valamint ismertesse a beszerzési logisztikai rendszer stratégiai döntéseit ( make or buy, outsourcing). (Vállalati logisztika) 14. témakör a. A növénytermelés főbb ökonómiai és szervezési összefüggései. (Biológiai transzformáció, táplálóanyag-ellátás, a termelés területi elhelyezése és kiszolgálása.) b. Mi a jelentősége a gazdálkodók összefogásának (szövetkezésének) a fenntartható mezőgazdaság létrehozása szempontjából? c. Az extenzív, a félintenzív, és az intenzív gyepek hasznosítása, a legelő berendezései Fogalmazza meg mi a környezettervezés! Sorolja fel a környezettervezés természet és társadalom alkotta területi egységeit! Komplex rendszerek összehasonlítására alkalmas módszerek és gyakorlati alkalmazásuk Ismertesse a csomagolás fogalmát, fejtse ki a csomagolás funkcióit és azok szerepét. Ismertesse a csomagolást érő hatásokat jelleg,

8 időtartam és következmény vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 15. témakör a. Az állattartás főbb ökonómiai és szervezési összefüggései. (Biológiai transzformáció, táplálóanyag-ellátás, a termelés területi elhelyezése és az állatállomány kiszolgálása.) b. Jellemezze az EU Közös Agrárpolitikájának változásait, kiemelve a környezetpolitika szempontjait! c. Az őszi búza termesztésének jelentősége. Az őszi búza éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése. Az őszi búza termesztés ökonómiája Mit jelent a tájhasználat, mi a tájhasználati konfliktus és jellegük alapján milyen típusait ismeri? Szerződési stratégiák, versenyeztetési technikák Részletesen ismertesse a csomagolás megjelenési formáit. Fejtse ki a csomagolás és a raktározás összefüggéseit a csomagolással szembeni követelmények vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 16. témakör a. Sorolja fel a vidéki térségek általános jellemzőit! b. A projektek helye és szerepe a vállalkozások működésében c. A legeltetési módok: pányvás, kosaras, szabad, szabad lábalóli, szakaszos, sávos, szakaszváltó legeltetés Ismertesse a talajvédelem és a tájvédelem összefüggéseit! A projekt és marketing-menedzsment elméleti és gyakorlati alapjai, fogalmi meghatározásai, projekttípusok Ismertesse az egységrakományos szállítás lényegét, fő előnyeit, illetve hátrányait. Jellemezze az egységrakomány-képző eszközök főbb csoportjait (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.)

9 17. témakör a. Fogalmazza meg röviden a vidékfejlesztés és a területfejlesztés közötti különbségeket! b. A projektfolyamat szakaszai, technikai feladatok a projektfolyamatban c. A szarvasmarha-tenyésztés gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Szarvasmarha fajták A természeti erőforrások fogalma, az erőforrások csoportosítása, az egyes csoportok rövid jellemzése. A projektszervezet és a vállalati struktúra viszonya Értelmezze a készleteket, mutassa be a tárolási egységek áruelhelyezési stratégiáit, ismertesse a készletezési stratégiákat, és az optimális készletszint meghatározását. (Tárolási logisztika old.) 18. témakör a. Értelmezze a vidék funkcióit! b. A projektmegvalósítási folyamat szereplői és feladataik a projekt szervezetben c. A húsmarha tenyésztése, tartása, takarmányozása, a tenyésztés jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban A víz megjelenési formái, hazánk sajátos vízrajzi helyzete, vízháztartása, felszíni és felszín alatti vizeink állapota. A projektfolyamat, a ciklus lényegi elemei, tartalma Ismertesse a sorozatnagyság definícióját, az optimális sorozatnagyságot, mutassa be az átfutási időt, fokozatait, és a műveletkapcsolási módokat. (Vállalati logisztika old.)

10 19. témakör a. Írja le és értelmezze a vidékfejlesztés definícióját! b. A projekttervezés fő területei és összefüggései c. A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Sertésfajták, hibridsertések Szennyvízkezelés, szennyvíztisztítás, az elsődleges, szennyvíztisztítás célja, lehetőségei. Pályázati felhívások, projektek benyújtása és értékelése Jellemezze a hagyományos áruelosztási csatornákat. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 20. témakör a. Ismertesse az OECD ajánlása alapján a vidékiségi mutatót lokális és regionális szinten! b. A feladattervezési technikák, ötletgenerálási módszerek alkalmazása c. A juhtenyésztés jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Juhfajták Talajremediáció, remediációs eljárás kiválasztásának szempontjai, fizikai, kémiai, biológiai lehetőségek rövid jellemzése. A projektszervezet és a vállalati struktúra viszonya Jellemezze a kombinált áruszállítást, ismertesse főbb változatait, fejtse ki a konténeres szállítás lényegét. (Logisztikai Menedzsment 4. fejezet)

11 21. témakör a. Értelmezze a vidékfejlesztés multidiszciplináris jellegét! b. Komplex rendszerek összehasonlítására alkalmas módszerek és gyakorlati alkalmazásuk c. A juhok tartástechnológiája: bárány, növendék, anyajuh és kos nevelés és takarmányozás. Tenyésztési és gazdaságossági mutatók, az állategészségügy helyzete A légszennyezés forrásai, a légszennyezés hatása az ózonrétegre, a savas ülepedés, szmogok, üvegházhatás okai következményei. A projektek helye, szerepe a vállalatok működésében Ismertesse a logisztika fogalmát, alapelveit (7M szabály) és céljait. Sorolja fel az integrált folyamatokat a logisztikában. Ismertesse az ellátási lánc fogalmát és felépítését, valamint az RST műveleteket (Logisztikai Menedzsment old.) 22. témakör a. Magyarázza a térszerkezetet meghatározó szférák szerepét a vidékfejlesztés szempontjából! b. Projektek idő tervezési technikái és alkalmazásuk c. A tyúkfélék gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Tyúkfajták, hibridek. A tyúkfélék tenyésztése (áru és tenyésztojás előállítás aktuális kérdései) A természeti értékek védelmének lehetőségei. A fontosabb nemzetközi természetvédelmi egyezmények. Projektfeladat megvalósítási modellek Definiálja a vállalkozás fogalmát, jellemezze a vállalat környezetét, ismertesse a vállalati logisztikai rendszer belső tagozódását. (Vállalati logisztika 3-4., old.)

12 23. témakör a. Értelmezze a humánerőforrásnak, mint termelési tényezőnek a szerepét a vidékfejlesztésben! b. Versenyeztetési technika a projektfolyamatban c. A vízi szárnyasok (liba, kacsa) tenyésztésének jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban Kémiai talajdegradáció fogalma, szikesedés, talajsavanyodás jellemzése. Ötletgenerálási módszerek elmélete és gyakorlati alkalmazásuk Mutassa be a beszerzési, a termelési és az elosztási logisztika feladatait, valamint ismertesse a beszerzési logisztikai rendszer stratégiai döntéseit ( make or buy, outsourcing). (Vállalati logisztika) 24. témakör a. Értelmezze a tőkének, mint termelési tényezőnek a szerepét a vidékfejlesztésben! b. Pályázatos projektek, pályázati felhívások, pályázatok benyújtása és értékelése c. Az extenzív, a félintenzív, és az intenzív gyepek hasznosítása, a legelő berendezései Természetvédelem fogalma, alapelvei, a természeti értékek osztályozása, rövid jellemzése A projektek tartalmi, pénzügyi és időtervezési összefüggései Ismertesse a csomagolás fogalmát, fejtse ki a csomagolás funkcióit és azok szerepét. Ismertesse a csomagolást érő hatásokat jelleg, időtartam és következmény vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.)

13 25. témakör a. Jellemezze röviden a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság kapcsolatát! b. Feladattervezési technikák alkalmazása pályázatkészítéskor c. A szarvasmarha-tenyésztés gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Szarvasmarha fajták Mit jelent a tájhasználat, mi a tájhasználati konfliktus és jellegük alapján milyen típusait ismeri? Projekt időtervezési technikák és gyakorlati alkalmazásuk Részletesen ismertesse a csomagolás megjelenési formáit. Fejtse ki a csomagolás és a raktározás összefüggéseit a csomagolással szembeni követelmények vonatkozásában. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 26. témakör a. Értékelje a vidéket érintő fontosabb társadalmi folyamatokat! b. A pályázati projektek időtervezési gyakorlata c. A legeltetési módok: pányvás, kosaras, szabad, szabad lábalóli, szakaszos, sávos, szakaszváltó legeltetés A másodlagos, harmadlagos szennyvíztisztítás célja, lehetőségei. Komplex rendszerek összehasonlítására alkalmas módszerek és gyakorlati alkalmazásuk Ismertesse az egységrakományos szállítás lényegét, fő előnyeit, illetve hátrányait. Jellemezze az egységrakomány-képző eszközök főbb csoportjait (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.)

14 27. témakör a. Hasonlítsa össze a hagyományos és modern gazdálkodást a vidékfejlesztés szempontjából! b. A pályázati projektek pénzügyi tervezésének gyakorlati problémái c. A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Sertésfajták, hibridsertések Fizikai talajdegradáció fogalma, vízerózió, defláció jellemzése. Szerződési stratégiák, versenyeztetési technikák Értelmezze a készleteket, mutassa be a tárolási egységek áruelhelyezési stratégiáit, ismertesse a készletezési stratégiákat, és az optimális készletszint meghatározását. (Tárolási logisztika old.) 28. témakör a. Jellemezze az Európai Unió vidékfejlesztési politikáját! b. A pályázatos projektekhez kapcsolódó teljesítések és beszámolók készítésének gyakorlati problémái c. A juhtenyésztés jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Juhfajták Kémiai talajdegradáció fogalma, szikesedés, talajsavanyodás jellemzése. A projekt és marketing-menedzsment elméleti és gyakorlati alapjai, fogalmi meghatározásai, projekttípusok Ismertesse a sorozatnagyság definícióját, az optimális sorozatnagyságot, mutassa be az átfutási időt, fokozatait, és a műveletkapcsolási módokat. (Vállalati logisztika old.)

15 29. témakör a. Ismertesse a korábbi, illetve jelenlegi programok (pl. SAPARD, LEADER) hatását a vidékfejlesztésre! b. A feladattervezési technikák, ötletgenerálási módszerek alkalmazása c. A tyúkfélék gazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban és az EU-ban. Tyúkfajták, hibridek. A tyúkfélék tenyésztése (áru és tenyésztojás előállítás aktuális kérdései) A légszennyezés forrásai, a légszennyezés hatása az ózonréteg pusztulására, a savas ülepedés, szmogok, üvegházhatás okai következményei Pályázati projektek készítésének gyakorlata Jellemezze a hagyományos áruelosztási csatornákat. (Áruszállítás és csomagolás logisztikája old.) 30. témakör a. Ismertesse a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jelentőségét! b. Projektek idő tervezési technikái és alkalmazásuk c. A vízi szárnyasok (liba, kacsa) tenyésztésének jelentősége, jelenlegi helyzete hazánkban Talajremediáció, remediációs eljárás kiválasztásának szempontjai, fizikai, kémiai, biológiai lehetőségek rövid jellemzése. A projekt és marketing-menedzsment elméleti és gyakorlati alapjai, fogalmi meghatározásai, projekttípusok Jellemezze a kombinált áruszállítást, ismertesse főbb változatait, fejtse ki a konténeres szállítás lényegét. (Logisztikai Menedzsment 4. fejezet) Dr. Herbály Katalin szakfelelős

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK (Növénytermesztés, állattenyésztés, ökonómia +szakirányos tantárgyakból

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK (Növénytermesztés, állattenyésztés, ökonómia +szakirányos tantárgyakból ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK (Növénytermesztés, állattenyésztés, ökonómia +szakirányos tantárgyakból 2010/11 ) MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖK SZAK (BSc ) 1. témakör a) Az őszi búza termesztésének jelentősége. Az őszi búza

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖK SZAK (BSc )

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖK SZAK (BSc ) ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK MEZŐGAZDASÁGI MÉRNÖK SZAK (BSc ) 1. témakör a) Az őszi búza termesztésének jelentősége. Az őszi búza éghajlat- és talajigénye, vetésváltása, talajművelése. b) Szarvasmarha fajták (testtájak,

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek érvényesítése A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1968-06 Gazdálkodási feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A vállalkozások létesítésével,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március A tételek: 1) Hogyan lehet a biztonsági készletet meghatározni adott kiszolgálási szint mellett? Hogyan határozható meg

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)!

a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! 1. a) Mutassa be az európai integráció kibővülésének folyamatát (fontos dátumok, csatlakozó országok, a csatlakozás okai)! b) Határozza meg a logisztika fogalmát, és mutassa be a vállalati logisztikai

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése 1. Jellemezze és csoportosítsa a mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket eredet és hasznosítási lehetőségek szempontjából, illetve vázolja fel talajra, felszíni-, felszín alatti vizekre és levegőre

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A kiszolgálási

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére 2013. OM azonosító: FI47616

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tárgy Neptun kódja: LOGI1K0MPZC

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés Újrahasznosítási logisztika 0. Bevezetés Követelmények Értékelés: gyakorlati jegy. Számonkérés: 2 zárthelyi dolgozat. Évközi munka: féléves feladat. Ajánlott irodalom: Cselényi J. Illés B. (szerk.): Logisztikai

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetgazdálkodási és az integrált gazdálkodási alprogram bemutatása.

Részletesebben

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan 1. A. Fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezık: fogyasztói preferenciák, nominál és reáljövedelem, szükségletek, piaci árak. Fogyasztási kereslet

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE Takáts Attila HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE (ahogyan én látom) MŰSZAKI KIADÓ, BUDAPEST, 2010 Tartalomjegyzék Előszó...11 Bevezetés...13 1. Környezetvédelmi alapok...17 1.1. Ember és környezet kapcsolata...17

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz III. évfolyam Pénzügy-Számvitel szak, Számvitel szakirány Gazdálkodás és Menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2016/2017 tanév II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy

Részletesebben

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 Mire alkalmas az LCA? Talajremediáció csökkenti a helyi környezeti problémákat de az alkalmazott technológiáknak vannak helyi,

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható!

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A raktározás szerepe az ellátási láncban A raktár-technológia összetevői Automatikus áruazonosítás

Részletesebben

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Államreform Operatív Program ÁROP-1.1.19 Amiről szó lesz. Az ÁROP-1.1.19 pályázati

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A 1. A pénzügyi rendszer felépítése, működési mechanizmusa. A fiskális és monetáris politika eszközrendszere

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc)

TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc) MKK NTTI Földműveléstani Tanszék TDK / DIPLOMADOLGOZAT TÉMÁK MKK hallgatóknak (BSc, MSc) I. Témavezetők: Dr. Birkás Márta, Dr. Percze Attila 1. Művelési rendszerek hatása a talaj állapotára, védelmére,

Részletesebben

Ellátási Lánc Menedzsment

Ellátási Lánc Menedzsment Ellátási Lánc Menedzsment A 21. század első évtizedeire a nemzetközi verseny erősödése a termék-életciklusok rövidülése a magasabb minőségi szinten és alacsonyabb fogyasztói árakon történő fogyasztói igény

Részletesebben

Környezetgazdálkodás 1. előadás. A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010.

Környezetgazdálkodás 1. előadás. A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010. Környezetgazdálkodás 1. előadás A környezetgazdálkodás folyamatmodellje Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem.RKK.2010. Ajánlott irodalom Sántha Attila: Környezetgazdálkodás Akadémia Kiadó Bp. Fodor István:

Részletesebben

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság)

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, 2011 -Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) 1) A hazai munkaerőpiac területi jellemzői (1989-től napjainkig) 2) A magyar ipar ágazati

Részletesebben

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat!

Számítástechnika. 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! Számítástechnika 1. Határozza meg a hardver fogalmát és sorolja fel a fontosabb hardverelemeket és funkciójukat! 2. Sorolja fel egy személyi számítógép (PC) fontosabb részegységeit és ismertesse az egyes

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY 1. Vállalkozások a nemzetgazdaságban 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. A vállalkozás fıbb jellemzıi, elemei 4. A vállalkozás szervezetének strukturális

Részletesebben

1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE

1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE Tartalomjegyzék EL SZÓ 9 1. BEVEZETÉS 10 1.1. CÉLMEGHATÁROZÁS 10 1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE 11 1.3. KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER (KMR), MINT A VÁLLALATI

Részletesebben

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai

Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Agrárgazdaságtan Besorolása a tudományok rendszerébe, kapcsolódásai Társadalomtudományok Közgazdaságtan: általános gazdasági törvényszerűségek Ágazati tudományágak Agrárgazdaságtan Vállalati gazdaságtan

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Piackutatás, üzleti terv, vállalkozási formák, alapításmegszüntetés, finanszírozás, pénzkezelés. Pályázatírás, humánerőforrás-gazdálkodás, szerződések, jogvédelmi szabályok.

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program (NAKP) céljának ismertetése.

Részletesebben

- A környezetvédelem alapjai -

- A környezetvédelem alapjai - Urbanista szakirányú tanfolyam Értékvédelem - A környezetvédelem alapjai - Előadó: Boromisza Zsombor, egyetemi tanársegéd e-mail: zsombor.boromisza@uni-corvinus.hu Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom.

A 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 23. 1. bekezdésében foglaltak alapján a szakmai vizsga szóbeli tételeit a.. /2008. számon kiadom. FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2209-06/2 Szervezés és ellenőrzés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: munkaszervezés

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök képzése, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (GVB) KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. Az alapképzési szak megnevezése: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 2. Az alapképzési szakon

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A logisztikai lánc raktártípusai

Részletesebben

Dr. Valkó László ökocímkézés a nemzetközi (EU) és hazai gyakorlatban (konkrét termékcsoport

Dr. Valkó László ökocímkézés a nemzetközi (EU) és hazai gyakorlatban (konkrét termékcsoport Projektfeladat (környezetmérnököknek Egyéni feladat néven), modulfeladat, szakdolgozat, és diplomamunka témák (BME Környezetgazdaságtan Tanszék, 2014 február) VL1 VL2 Általános témaleírás Fenntartható

Részletesebben

Aranykalászos gazda moduljai

Aranykalászos gazda moduljai Aranykalászos gazda moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Gazdálkodásához kapcsolódó információkat gyűjt Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig)

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) 7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) A jövőkép 2050-ben a bolygó ökológiai kapacitásait figyelembe véve, azok keretein belül és jól fogunk élni. Jólétünk és az egészséges környezet hátterében az innovatív,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK Pénzügy és Számvitel felsőoktatási szakképzés (FOSZ) Vállalkozási szakirány 2013/2014. tanévtől kezdett A

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK Pénzügy és Számvitel felsőoktatási szakképzés (FOSZ) Vállalkozási szakirány 2013/2014. tanévtől kezdett A ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK Pénzügy és Számvitel felsőoktatási szakképzés (FOSZ) Vállalkozási szakirány 2013/2014. tanévtől kezdett A 1. A pénzügyi rendszer felépítése, működési mechanizmusa. A fiskális és monetáris

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK A Debreceni Egyetem képzési programja 2007 GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖKI ALAPSZAK Indított szakirányok: o Agrárgazdasági o Regionális és vidékfejlesztési Képzési terület, képzési ág: Agrár

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS 4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS Az eddig ismertetett hatások mellett a globalizáció a szolgáltatási logisztikai területeken is megjelenik. A logisztikai szolgáltatásokban bekövetkező változások szerepe

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában:

A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: A logisztika fogalma, elhelyezkedése és jelentősége a vállalati szervezetben

Részletesebben

AM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat

AM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdasági szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 34 621 01 GAZDA Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKKÖZÉPISKOLA - GAZDA A szakképesítés alapadatai A szakképesítés

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. Kis és középvállalkozások (KKV) gazdasági és társadalmi jelentısége. 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. KKV minıségi és mennyiségi ismérvei.

Részletesebben

FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat

FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM-GAZDA SZAKMAI PROGRAM. Mezőgazdasági szakmacsoport. XXXIII. Mezőgazdaság ágazat FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdasági szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 34 621 01 GAZDA Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

OKJ Mezőgazdasági technikus

OKJ Mezőgazdasági technikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXIII. Mezőgazdaság ágazat OKJ 54 621 02 Mezőgazdasági technikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUSEZŐGAZDASÁGI

Részletesebben

Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018

Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018 Szakdolgozati és TDK témaajánlás 2018 AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZET Dr. Futó Zoltán A tritikálé zöldtakarmányként történő hasznosítása és takarmányozási értéke A sűrített levegővel történő

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar. Műszaki Menedzsment Intézet TANTÁRGYI ISMERTETŐ

Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar. Műszaki Menedzsment Intézet TANTÁRGYI ISMERTETŐ Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Műszaki Menedzsment Intézet 2011. szeptember TANTÁRGYI ISMERTETŐ A tantárgy címe és kódja (magyarul, angolul): Logisztika I. / Logistics I. Tárgyfelelős: Dr. BenkőJános,

Részletesebben

Az MLE és az MLBKT Tanúsított Logisztikai Szakértői:

Az MLE és az MLBKT Tanúsított Logisztikai Szakértői: Az MLE és az MLBKT Tanúsított Logisztikai Szakértői: Bányai Kornél k.banyai@chello.hu Logisztikai menedzsment A logisztika humán aspektusai Katonai és polgári logisztika kapcsolatai Déri András deria@chello.hu

Részletesebben

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság)

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) 1) A hazai munkaerőpiac területi jellemzői (1989-től napjainkig) 2) A magyar ipar ágazati és területi átalakulása (1989-től

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése ÁLLATTARTÁSI TECHNOLÓGIÁK, BORJÚ-, NÖVENDÉKNEVELÉS ÉS HÍZLALÁS - Az állattartási technológiák

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2014 Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Szak

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2014 Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Szak ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2014 Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Szak 1. a/ Elemezze a fenntartható fejlődés fogalmát, alkalmazásának lehetőségeit. A fenntartható fejlődés alapelvei. A fenntartható fejlődés

Részletesebben

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Összevont szigorlati tételsor Kiegészítő tagozat Pénzügy szakirány 2009 NYME KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Kiegészítő tagozat II. évfolyam részére Összevont

Részletesebben

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ 1. a) Mit értünk az életmód fogalmán? Milyen tényezők határozzák meg az életmódot? b) Hogyan épül fel a szociális igazgatás szervezete? Milyen szerepet tölt be a megyei szociális és gyámhivatal a szociális

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 8. Előadás A növénytermesztés általános szervezési és ökonómiai kérdései Előadás témakörei

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A decemberi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A decemberi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 2013/2014. tanévtől kezdett A 2016. decemberi záróvizsga 1. A pénzügyi rendszer felépítése, működési mechanizmusa. A fiskális és monetáris

Részletesebben

Természet- és környezetvédelmi technikus. Természet- és környezetvédelmi technikus

Természet- és környezetvédelmi technikus. Természet- és környezetvédelmi technikus 123-06 Természet- és környezetvédelemi technikus feladatok A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő

Részletesebben

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ!

1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai. ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. fejezet: A logisztika-menedzsment alapjai ELDÖNTENDŐ KÉRDÉSEK Válassza ki a helyes választ! 1. A logisztika és az ellátásilánc-menedzsment különbsége abban áll, hogy a logisztika a szervezeten kívüli,

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat Aláírás és a gyakorlati jegy feltétele az ellenőrző kérdésből szerezhető pontszámnál minimálisan

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Gazda szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 01 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára 1./ A kereskedelmi vállalkozások sajátosságai, a kereskedelem szerepe helye, jelentősége a gazdaságban. Vállalkozások csoportosítása

Részletesebben

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban -

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - - Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji kistérség fejlesztési

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI Történelmi áttekintés Római Birodalom: Marcus Terentius Varro: Logisticon c. mőve A római hadseregben a logistas-ok biztosították a hadtápellátást. Középkor: Baron de

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból. Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula

Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból. Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Logisztikai alapok Logisztika A termelési és szolgáltatási folyamatok elemeinek megvalósításához

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

Mezőgazdaság és Környezetvédelem: Agrár-környezetgazdálkodási Program

Mezőgazdaság és Környezetvédelem: Agrár-környezetgazdálkodási Program Mezőgazdaság és Környezetvédelem: Agrár-környezetgazdálkodási Program Mi az Agrár-környezetgazdálkodási Program? Nemzeti Vidékfejlesztési Terv részeként az EU közös agrárpolitikáját képviseli A támogatási

Részletesebben

Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens

Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens Logisztikai műszaki menedzser-asszisztens Felsőfokú szakképzés OKJ 55 345 02 0010 55 01 Érettségi utáni 2 éves (4 félév) szakképzés, államilag finanszírozott és költségtérítéses formában, nappali tagozaton.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek

Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek 1. A Föld mozgásai, következményei és a pályaelemek szekuláris változásai. Az árapály jelenség természeti- és társadalmi következményei 2. A tematikus térképek

Részletesebben