Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2"

Átírás

1 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn A szabadesés Newton I. és III. törvényének kísérleti igazolása Különböző folyadékok hőtágulásának összehasonlítása Hőmennyiség, fajhő A hő terjedése Szilárd testek hőtágulása, bimetál Az olvadás vizsgálata, belsőenergia változás olvadás közben Folyadékok nyomása, hidrosztatikai eszközök A felhajtóerő, Arkhimédész törvénye Forgatónyomaték Szerzők: Bedő Kornél, Jezeri Tibor, Őszi Gábor, Puspán Ferenc Lektorálta: Dr. Walter József egyetemi adjunktus A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013

2 Fizika 7. osztály 2 Készítette: Jezeri Tibor 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel Emlékeztető, gondolatébresztő Egyenes vonalú egyenletes mozgást végez egy test, ha egyenes vonalban mozogva egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg. Egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén a test által megtett út egyenesen arányos az út megtételhez szükséges idővel. Ha két mennyiség között egyenes arányosság áll fenn, az azt jelenti, hogy az összetartozó értékpárok hányadosa állandó. Ez esetünkben az egyenletes mozgás sebessége. Egyenlettel:, ahol v a test sebessége, s a megtett út, t az eltelt idő. Hozzávalók (eszközök, anyagok) Mikola-cső tartó szerkezet metronóm jelölő eszköz Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Állítsd be a Mikola-csövet kb. 30 o -os szögben úgy, hogy a buborék a cső alján a beosztás 0 pontjánál legyen! A metronóm két kattanása között eltelt időtartam legyen 1,5-2 másodperc (secundum) körüli! 2. Megfelelő eszközzel (krétával vagy letörölhető filctollal) jelöld a Mikola-csövön minden kattanás esetén a buborék helyét (egységesen vagy a buborék elejénél vagy a közepénél)! 3. Mérd meg azt, hogy 1,2,3 -szoros időtartamok alatt mennyi utat tesz meg a buborék! 4. Mérd meg azt is, hogy mennyi utat tesz meg a buborék az egyes kattanások között!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Táblázat az első méréshez: Mérd meg, hogy 1,2,3 időegység alatt mekkora utat tesz meg a buborék! időtartam (időegység) megtett út (cm) Időegység=a metronóm két kattanása között eltelt idő. Ábrázold a megtett utakat az eltelt idő függvényében! (a grafikon az ábrában) 2. Táblázat a második méréshez: Mérd meg azt, hogy két egymást követő kattanás között mekkora utat tesz meg a buborék! egyenlő időtartamok megtett utak(cm) Az 1. időtartam az első és második kattanás közti időt jelenti, a 2. a második és a harmadik köztit, és így tovább. A kísérletből kitűnik, hogy a buborék a Mikola-csőben... mozgást végez, mert egyenes vonalban haladva, alatt,..... utakat tesz meg. Ha eltérések mutatkoznak, az a mérés hibája. Sorolj fel pár hibaforrást! 3. Válaszolj a kérdésekre! Mi az SI? Mi az út, az idő és a sebesség SI mértékegysége? Nevezd meg a tengelyeket, írd rá a mértékegységeket is! Felhasznált irodalom Dr.BUDÓ Ágoston, Dr. MÁTRAI Tibor (1981) Kísérleti fizika I. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. ÁBRA: saját ötlet alapján.

4 Fizika 7. osztály 4 Készítette: Jezeri Tibor 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn Emlékeztető, gondolatébresztő Egy kiskocsi legördülése adott hajlásszögű lejtőn egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás. Ennél a mozgásnál a test által megtett út az eltelt idő négyzetével arányos, tehát ha a megtett utat az idő függvényében ábrázoljuk, parabolát kell kapnunk. A test pillanatnyi sebessége viszont az idővel egyenesen arányos, hányadosuk állandó, melyet gyorsulásnak nevezünk. A mennyiségek használatos jelei: út - s, idő - t, sebesség - v, gyorsulás - a. Összefüggések, ha a test álló helyzetből indul: Hozzávalók (eszközök, anyagok) sín sínt tartó szerkezet kiskocsi stopperóra Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Állítsd be a sínt úgy, hogy az kb os szöget zárjon be a vízszintessel! 2. Indítsd el a kiskocsit a lejtő aljától 20, 40, 60, 80, 100 cm távolságról! Mivel a lejtő hajlásszöge nem változik, a kiskocsi sebességváltozása (a gyorsulása) állandó. 3. Rögzítsd a mért időket, minden távolságon 3 mérést végezve, majd átlagolj! Az átlagoláshoz használt összefüggés: 4. A mért értékeket egy külön papíron vezesd, a feladatlapon csak az átlagértékeket tüntesd fel!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Végezd el a mérést, a mért adatokat foglald táblázatba! Átlagolt értékek táblázata út (cm) idő (s) Ábrázold az s-t függvényt! Milyen az s-t grafikon görbéje? 2. Töltsd ki a hiányzó helyeket! A lejtőn legördülő kiskocsi vonalban mozog. A sebességének nagysága.. és egyenletesen. Mivel az út-.. grafikon egyenes, nincs.. arányosság köztük. Ez abból is látszik, hogy 2-szer, 3-szor nagyobb út megtételéhez szükség.-szer, -szor időre van szükség. 3. A mért adatokat felhasználva számold ki az adott mozgás gyorsulását! Számold ki a gyorsulás átlagát! Nevezd meg a tengelyeket, írd rá a mértékegységeket is! Felhasznált irodalom Dr. BUDÓ Ágoston, Dr. MÁTRAI Tibor (1981) Kísérleti fizika I. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. ÁBRA: saját ötlet alapján.

6 Fizika 7. osztály 6 3. A szabadesés Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Jezeri Tibor A szabadesés egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás zérus kezdősebességgel. A vonatkozó egyenletek:, ahol s a megtett út, t az esés közben eltelt idő, v az elért pillanatnyi sebesség, g a szabadesés gyorsulása. Hozzávalók (eszközök, anyagok) vákuumos ejtőcső ejtőzsinór vasgolyó papírlapok madártoll méterrudak Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Előbb ejts azonos magasságból levegőben vasgolyót, papírlapot, összegyűrt papírlapot, madártollat! Végezd el ugyanezeket a kísérleteket az ejtőcsőben, miután kiszivattyúztad a levegőt! 2. Az ejtőzsinórt leejtve figyeld meg a golyók koppanása közti időtartamokat! 3. Ejtsd le a vasgolyót 5 különböző magasságból, pl. 40, 80, 120, 160, 200 cm-ről, mindegyik esetben 3 mérést végezve! A mért időket átlagold, és csak ezeket tüntesd fel a feladatlapon! Számold ki a nehézségi gyorsulás és a pillanatnyi sebesség értékeit! 4. Végezd el a következő mérést: a vákuumos ejtőcső hosszát lemérve, ejtsd le benne a vasgolyót! Mérd meg az esés idejét 5 mérést végezve! Átlagold az eredményeidet és határozd meg a nehézségi gyorsulás értékét! Határozd meg a test végsebességét!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Egészítsd ki a mondatokat! A levegőben a testek módon esnek, mert a közeg a mozgásukat. Az ejtőcsőből kiszivattyúztuk a.., ezért az most.... a testek mozgását, azok. estek. Az ejtőzsinóron elhelyezett golyók földön történő koppanásai között időtartamokat figyelhettünk meg. A golyók a földtől rendre 10=1 2 10, 40=2 2 10, 90=3 2 10, 160 = cm távolságra voltak, tehát a golyók által megtett.. egyenesen arányosak az esésük.. 2. A mérést elvégezve töltsd ki a táblázatot! Ábrázold a v-t függvényt a grafikonon! s(m) t (s) 3. Végezd el a mérést a vákuumos ejtőcsőben is ugyanakkora magasságból leejtve a testet! Hasonlítsd össze a mérési eredményeinket! Az ejtőcső hossza: s=. m A sebességek különbsége v=.. A nehézségi gyorsulások értékeinek különbsége, g=.. Egészítsd ki a mondatot! Megállapíthatjuk, hogy a levegő mint közeg, a testek esését. Nevezd meg a tengelyeket, írd rá a mértékegységeket is! Felhasznált irodalom Dr. BUDÓ Ágoston, Dr. MÁTRAI Tibor (1981) Kísérleti fizika I. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Fizika 7. osztály 4. Newton I. és III. törvényének kísérleti igazolása Emlékeztető, gondolatébresztő Miért tudunk előrehaladni a vízben úszás közben? Newton I. törvénye a tehetetlenség törvénye: Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg mozgásállapotát környezete (egy másik test vagy mező) meg nem változtatja. Newton III. törvénye a hatás-ellenhatás törvénye: Ugyanabban a kölcsönhatásban az erő és az ellenerő: - egyenlő nagyságú, - közös hatásvonalú és ellentétes irányú, - egyik az egyik testre, másik a másik testre hat. 8 Készítette: Őszi Gábor Hozzávalók (eszközök, anyagok) pénzérmék vonalzó egy közepes méretű burgonya szívószálak gördeszkák (görkorcsolyák) lufik Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1/a Pénzérmékből épített oszlop tehetetlensége. Építs db tíz- vagy húszforintos érméből pénzoszlopot! Hogyan tudnád kivenni a legalsó pénzérmét az oszlop feldöntése nélkül úgy, hogy a pénzérmékhez nem nyúlhatsz hozzá? 1/b Burgonyán átdöfött szívószálak. Próbálj meg egy nagyobb méretű burgonyát szívószállal átszúrni! (Vigyázz a kezedre!) 2/a Kísérlet gördeszkás (görkorcsolyás) gyerekekkel. Két könnyen guruló gördeszkára álljon egy-egy gyerek, és tartsanak egy kötelet a kezükben! (Lehetőség szerint a gördeszkák tömege és a gyerekek tömege közel azonos legyen!) Végezzétek el a kísérletet úgy, hogy csak a bal oldali gyerek, csak a jobb oldali gyerek, mindkét gyerek húzza a kötelet! 2/b Fújj fel egy lufit, és engedd el! Figyeld meg, mi történik!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály Oldd meg a következő feladatokat az előzőleg elvégzett kísérletek alapján! 1. Kivehető-e a legalsó pénzérme az oszlop feldöntése nélkül? Ha igen, hogyan? Mi a magyarázata? Átszúrható-e egy nagyobb méretű burgonya szívószállal? Ha igen, hogyan? Mi a magyarázata? Írd le tapasztalataidat a gördeszkás gyerekekkel végzett kísérletek alapján! Mi történt a lufival az elengedése után? Miért? Hogyan mozognak a polipok, medúzák? Milyen fizikai törvényszerűségen alapszik a mozgásuk? Sorolj fel két olyan hétköznapi jelenséget, amelynek alapja a hatás-ellenhatás törvénye!...6 Felhasznált irodalom Dr. BONIFERT Domonkosné, Dr. HALÁSZ Tibor, Dr. KÖVESDI Katalin, Dr. MISKOLCZI Józsefné, Dr. MOLNÁR Györgyné, SÓS Katalin (2007) Fizika 7. osztály. 5. kiadás. Szeged, Mozaik kiadó. pp , pp Dr. MEZŐ Tamás, Dr. NAGY Anett (2008) Fizika 9. osztály. Szeged, Maxim könyvkiadó. pp , pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Fizika 7. osztály Különböző folyadékok hőtágulásának összehasonlítása Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Puspán Ferenc A folyadékok hőtágulása nem egyenletes, azaz a hőtágulási együttható értéke is hőmérsékletfüggő. A víz eltérően viselkedik a melegítés hatására. 0 fokról melegítve először összehúzódik, 4 fokon a legkisebb a térfogata, majd további melegítésre tágul. Különböző folyadékok hőtágulása is különböző. Hozzávalók (eszközök, anyagok) három egyforma lombik víz jég desztillált víz denaturált szesz glicerin kb. 0,3 m hosszú, kicsi átmérőjű üvegcsövek gumidugók mm skála Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Bemutatjuk, hogy a folyadékok hőtágulási együtthatói egymástól eltérőek. 1. Vegyél három egyforma kis lombikot, egyforma dugóval, egyforma üvegcsővel! 2. Töltsd meg őket azonos magasságig színes vízzel, petróleummal illetve alkohollal! Jelöld meg az üvegcsöveken a folyadékszinteket! 3. Tedd a lombikokat a melegvízzel töltött üvegkádba és figyeld meg a folyadékszint-változásokat! A megemelkedő folyadékszintek eltérő magassága jelzi, hogy a különböző folyadékok azonos melegítés hatására különböző mértékben tágulnak ki. (1. ábra)

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály A víz eltérő hőtágulása. A víz 0 fokról melegítve először összehúzódik és a térfogata 4 fokon lesz a legkisebb. Tedd tele desztillált vízzel a lombikot, majd zárd le azzal a dugóval melyben van két furat! Az egyikbe hőmérőt, míg a másikba helyezzünk kb. 30 cm hosszú vékony csövet! Hűtsd le a vizet a jég segítségével 0 fokra! A kiindulási helyzetben a vékony csőben a víz kb. 15 cm magasan álljon! Vedd ki a lombikot a jégből és hagyd, hogy fokozatosan melegedjék a szobahőmérsékleten! Egyenletes hőmérséklet-változásonként jelöld be a vízszint magasságát! Jegyezd a táblázatba az értékeket! A vízszint csökken, majd később emelkedni fog. Töltsd ki a táblázatot! t (fok) h (cm) Készíts grafikont az adatok alapján! A vízszintes tengelyt oszd be fokonként 0-tól kezdve (origó) 8-ig! A függőleges tengely alsó harmadánál legyen a magasság kiindulási értéke! Folytonos vonallal kösd össze a pontokat! 3. ábra Hasonlítsd össze az első kísérletben a különböző folyadékok hőtágulását! Állítsd növekvő sorrendbe a különböző folyadékok hőtágulását! 1:.. 2:. 3:.. 1. ábra 2. ábra Felhasznált irodalom FŐZY István, RAJKOVICS Zsuzsa (1988) Egyszerű kísérletek. Budapest, Oktatáskutató intézet. pp doc/hot/j3s2s2.htm ÁBRA: saját ötlet alapján

12 Fizika 7. osztály Hőmennyiség, fajhő Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Puspán Ferenc Különbséget kell tennünk hőmennyiség és hőmérséklet között. A hőmérséklet a testek hőállapotát jellemző fizikai mennyiség, hőmérővel mérjük. A hőmennyiség az a hőenergia, ami például 1 kg víz hőmérsékletét 1 0 C-kal megnöveli. Mértékegysége a Joule (J), ezerszerese a kj. A hőmennyiség arányos a tömeggel és a hőmérséklet változásával. A fajhő megmutatja, hogy 1 kg tömegű anyag hőmérsékletének 1 0 C-al való emeléséhez mennyi hőmennyiség szükséges. Jele: c, mértékegysége: J/kg 0 C Hozzávalók (eszközök, anyagok) borszeszégő víz hőmérő lombik mérőhenger petróleum keverő vasdarab óra parafa dugók fémszál Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. kísérlet: 0,5 kg vizet önts lombikba és egyenletes hőforrással melegítsd! A lombikban levő hőmérőn olvasd le két percenként a víz hőmérsékletét és jegyezd le az értékeket táblázatba! A kísérlet alatt állandóan kevergesd a vizet hőmérővel vagy keverőpálcával! 2. kísérlet: Melegíts feleannyi vizet és olvasd le a kezdő és a véghőmérsékletet! 3. kísérlet: Melegíts 250 gramm vizet egy-két percig, és mérd meg a hőmérséklet emelkedését! Aztán ugyanazzal a hőforrással, ugyanabban az edényben melegíts 250 gramm petróleumot és mérd meg a hőemelkedést! 4. kísérlet: Nagyobb vasdarabot, pl. fél kg mérlegsúlyt melegíts forróra! Tedd bele a súlyt a fél kg vizet tartalmazó edénybe úgy, hogy az edény aljára tegyünk parafa dugókat, vagy lógasd bele! Olvasd le a hőmérséklet emelkedését, majd ismételd meg a kísérletet kétszer annyi vízzel!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. kísérlethez kapcsolódó feladatok: Töltsd ki a táblázatot! Az idő függvényében hogyan változik a hőmérséklet?... Ábrázold grafikonon! Készíts a tengelyeken beosztásokat! t( perc) vízszintes tengely t( 0 C) függőleges tengely 2. kísérlethez kapcsolódó feladatok: kezdő hőmérséklet:.. véghőmérséklet:... Mennyivel változott a víz hőmérséklete? Mennyivel változna a víz hőmérséklete, ha kétszer annyi vizet melegítenénk? kísérlethez kapcsolódó feladatok: t( perc) t( 0 C) víz t( 0 C) petróleum Hányszorosa lesz a hőemelkedés?... Milyen a petróleum fajhője a vízéhez képest? kísérlethez kapcsolódó feladat: a víz tömege hőmérséklet változás 0,5 kg 1 kg Hányszorosa lesz a hőemelkedés?... Felhasznált irodalom Dr. CSADA Imre, CSEKŐ Árpád, JEGES Károly, ÖVEGES József, KÁDÁR Lajos (1950) Fizikai kísérletek és eszközök. Budapest, Közoktatásügyi Kiadóvállalat. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Fizika 7. osztály A hő terjedése Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Puspán Ferenc Megvizsgáljuk, hogy a fémek hogyan vezetik a hőt. (1-2. kísérlet) A folyadékok rossz hővezetők. (3. kísérlet) A folyadékok nem vezetéssel, hanem áramlással melegszenek. (4. kísérlet) Hogy a gázok is rossz hővezetők, ezt a mindennapi tapasztalat igazolja. Hiszen pl. a gyertyaláng mellé egészen közel tehetjük a kezünket. Ezért nem vezeti el a szoba melegét a kettős ablakok között levő levegőréteg. Hozzávalók (eszközök, anyagok) vörös réz vashuzal alumínium huzal borszeszégő víz jégdarab vagy gyertyadarab fűrészpor Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Helyezz vas és rézhuzalokra melegített gyertyakampókat! Melegítés során egymásután pottyannak le a drótdarabkák. Feltűnően mutatja, hogy a réz mennyivel jobb hővezető, mint a vas. (1/a ábra)

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 2. kísérlet. Egyenlő vastagságú vörösréz-vas, vas-alumínium sodronyokból megadott alakzatokat készítünk. Az öszszecsavart sodronyok hossza kb cm. A különálló sodronyvégeket jobb- és balkezünkkel megforgatjuk és az összetekert végét lángba tartva melegítjük. Figyeljük meg, hogy melyik kezünkkel érezzük meg előbb és érezzük jobban a sodrony melegedését! 1/b ábra A szerzett tapasztalat szerint a sorrend: kísérlet. A hő terjedése folyadékokban. A folyadék rossz hővezető. Vízzel töltött próbacső fenekére egy darabka dróttal súlyosított jeget süllyesztünk. A cső felső végét melegítsük lánggal! Mi történik a jéggel? ábra 4. kísérlet: A folyadékok nem vezetéssel, hanem áramlással melegszenek. Az 500 cm 3 -es lombikba vizet öntünk, az egészet állványba foglaljuk. A folyadékba kevés, finom fűrészport teszünk. Ezek a kicsiny farészecskék a vízben lebegnek. Melegítsd a lombik alját és rajzold bele a 3. ábrába a fűrészpor áramlását! 3. ábra Felhasznált irodalom Dr. CSADA Imre, CSEKŐ Árpád, JEGES Károly, ÖVEGES József, KÁDÁR Lajos (1950) Fizikai kísérletek és eszközök. Budapest, Közoktatásügyi Kiadóvállalat. pp FŐZY István, RAJKOVICS Zsuzsa (1988) Egyszerű kísérletek. Budapest, Oktatáskutató intézet. pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

16 Fizika 7. osztály Szilárd testek hőtágulása, bimetál Készítette: Bedő Kornél Emlékeztető, gondolatébresztő A nyári kánikula alatt gyakran halljuk, olvassuk a hírekben, hogy a vasúti és villamos sínek elgörbültek a nagy meleg hatására. Megfigyelhetjük, hogy az elektromos vezetékek a nagy melegben belógnak, ebből következtethetünk arra hogy hosszuk megnő. Hidegebb idő beálltával pedig feszesebbek, tehát megrövidülnek. Ezt a jelenséget a hasznunkra is fordíthatjuk, pl.: hőkapcsoló formájában Hozzávalók (eszközök, anyagok) SEK hőtan lineáris hőtágulást bemutató eszköz gőzgenerátor réz rúd alumínium rúd üveg rúd bimetál gázégő Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Tanulmányozd a lineáris hőtágulást bemutató eszköz működését! 2. Mi történik az eszköz mutatójával, ha a belehelyezett rúd hossza megnő? 3. Helyezd bele a mellékelt réz, alumínium és üveg rudat, állítsd a mutatókat a 0 skálabeosztáshoz és kezdd el melegíteni őket! 4. Olvasd le a kijelzett hosszváltozást kettő percenként és rögzítsd a feladatlapban található táblázatba! 5. Az értékekből készíts grafikont! 6. Tanulmányozd a bimetál felépítését! 7. Gyújts meg gázégőt és tartsd a bimetál közepét a láng fölé! Figyeld és magyarázd meg, hogy mi történik!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Írd be a táblázatba a lineáris hőtágulást bemutató eszközbe helyezett három féle anyag hőtágulásának nagyságát, a melegítés megkezdésétől számított adott idő értékeknél! hosszváltozás (mm) a melegítés folyamán az alábbi időpontokban rúd anyaga 2 min 4 min 6 min 8 min réz alumínium üveg 2. Hogy változott meg a bimetál alakja a melegítés hatására? Magyarázd meg a jelenséget! Ábrázold koordinátarendszerben a hosszúságváltozást a hőmérséklet függvényében! A tengelyekre írd rá az ábrázolni kívánt mennyiséget a mértékegységével! Nagy melegben a sínek elgörbülnek Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján Felhasznált irodalom

18 Fizika 7. osztály Az olvadás vizsgálata, belsőenergia változás olvadás közben Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bedő Kornél A szilárd halmazállapotból a folyékony halmazállapotba való átalakulást (halmazállapot-változást) nevezzük olvadásnak. A jég is lehet 0 C és a víz is lehet 0 C-os. Halmazállapot-változás közben az olvadó anyag belső energiája nő miközben hőmérséklete nem változik. Az olvadás nem oldódás! A közbeszédben többször elhangzik, hogy elolvadt a cukor a teában. Ez nem igaz, az a jelenség az oldódás. SEK hőtan készlet Hozzávalók (eszközök, anyagok) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A kísérleti eszközöket állítsd össze a képen látható módon! 2. Lassan kezdd melegíteni az üvegben levő szalolt! (A szalol egy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú anyag, melynek az olvadáspontja elég alacsony ahhoz, hogy a folyamatot tanulmányozd.) 3. Olvasd le percenként a hőmérséklet értékeit! 4. Foglald táblázatba a kapott értékeket! 5. Ábrázold a kapott értékeket grafikonon! 6. Értelmezd a kapott grafikont! 7. Egy jégtömbre függessz egy vékony drót segítségével nehezéket! (Ezáltal a drót alatt megnöveled a nyomást.) 8. Mi történt? 9. Magyarázd meg a jelenséget!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Írd be a táblázatba a szalol hőmérsékletét a megadott időközönként! idő (min) hőmérséklet (C ) 2. Írd le, hogy hogyan változott a hőmérséklet, miközben az olvadás folyamata végbement! Magyarázd meg, hogy mire fordítódott a közölt hőenergia akkor, amikor a folyamatos melegítés hatására nem változott a hőmérséklet Ábrázold a kapott értékeket grafikonon! Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján Felhasznált irodalom

20 Fizika 7. osztály Folyadékok nyomása, hidrosztatikai eszközök Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bedő Kornél Blaise Pascal ( ) francia fizikus- matematikus-filozófus, a róla elnevezett törvény megalkotója, a hidraulikus prés elvének kidolgozója. A fürdőkádban elmerülve érezzük a mellkasunk felett levő víz nyomását. A vízvezeték hálózat legmagasabb pontja a víztorony. Mi lehet ennek az oka? Hozzávalók (eszközök, anyagok) üveghenger gumihártya víz higany manométer szenzor üvegkád közlekedőedény vízibuzogány fluoreszcein (oldathoz) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Üvegcső aljára feszíts gumihártyát és önts bele adott mennyiségű vizet! 2. Figyeld meg, hogy mennyire domborodik ki a gumihártya! 3. Önts a hengerbe kétszer annyi vizet! 4. Figyeld meg, hogy most mennyire domborodik ki a gumihártya! 5. Önts bele a vízzel azonos térfogatú higanyt! (Ezt a kísérletet csak tanári felügyelet mellett végezd, mivel a higany nagyon veszélyes anyag!) 6. Figyeld meg ismét a gumihártya domborúságát! 7. Tölts meg vízzel egy üvegkádat! 8. Manométer segítségével figyeld meg, hogyan változik a nyomás, ha a nyomásmérőt ugyanabban a mélységben különböző irányokba (vízszintesen, függőlegesen felfelé, függőlegesen lefelé) állítod! 9. Közlekedőedénybe önts fluoreszcein segítségével megszínezett vizet! 10. Változtasd a közlekedőedény állását és közben figyeld meg a víz szintjét az egyes száraiban! 11. Tölts fel vízibuzogányt vízzel és nyomd befelé a dugattyút! (Ezt a kísérletet kád, vagy mosogató felett hajtsd végre!) 12. Figyeld meg milyen pályát ír le a kifolyó víz!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Rajzold le az üvegcsövet gumihártyával akkor, amikor kevés víz van benne, amikor kétszer annyi és akkor, amikor higany van benne! 2. Az előző rajz segítségével magyarázd meg mitől függ a folyadékok nyomása! Írd le, hogy milyen pályát ír le a vízibuzogányból kifolyó víz! Vízibuzogány működése Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján Felhasznált irodalom

22 Fizika 7. osztály A felhajtóerő, Arkhimédész törvénye Készítette: Bedő Kornél Emlékeztető, gondolatébresztő Fürdőzés közben, ha strandlabdát a víz alá akarunk nyomni, érezzük, hogy nagy erőt fejt ki a kezünkre. A hőlégballon felszáll, pedig a ballon és a kosár anyaga nehezebb mint a levegő. Az anekdota szerint Arkhimédész, görög természettudóst, az uralkodó II. Hieron kérte fel arra, hogy ellenőrizze aranykoszorújának aranytartalmát. Fürdés közben jött rá a megoldáshoz vezető útra, amikor a kád vízbe ereszkedve, pont annyi víz folyt ki a kádból, mint testének térfogata. Ha egy hasábot a vízbe helyezünk, akkor az alsó felületre nagyobb hidrosztatikai nyomás hat mint a felsőre. Ebből következik, hogy az alsóra ható erő is nagyobb, mint a felsőre ható. A két erő eredője a felhajtóerő. Hozzávalók (eszközök, anyagok) üvegkád arkhimédészi hengerpár rugós erőmérő Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Függessz egy rugós erőmérőre egy alumínium hengert és olvasd le a test súlyát! 2. Engedd bele a vízzel teli kádba! 3. Olvasd le most az erőmérőt! 4. Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a mért erők különbségét! 5. Arkhimédészi hengerpárt függessz rugós erőmérőre úgy, hogy a tömör henger alul legyen és olvasd le a mért erőt! 6. Ereszd vízbe addig, hogy a tömör hengert teljesen ellepje a víz, most is olvasd le a mért erőt! 7. Az erőmérőt és a hengerpárt változatlan módon tartva, öntsd tele vízzel a felső, üres hengert! Ismét olvasd le az erő nagyságát! 8. Hasonlítsd össze a mért erők nagyságát!

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. Mekkora erőt olvastál le a rugós erőmérőről a. amikor az arkhimédészi hengerpár a levegőben volt?... N b. amikor az arkhimédészi hengerpár tömör tagja teljesen elmerült a vízben0?... N c. amikor az arkhimédészi hengerpár tömör tagja teljesen elmerült a vízben és a felsőt teleöntötted vízzel?... N 2. Magyarázd meg a mért eredményeket! Egészítsd ki a mondatot, hogy helyes legyen az állítás! (Karikázd be a helyes válaszokat! Két helyes válasz van.) A felhajtóerő függ a...6 a. folyadékba vagy gázba merülő test sűrűségétől b. folyadék vagy gáz sűrűségétől c. folyadékból vagy gázból a test által kiszorított térfogattól d. folyadék mennyiségétől Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján Felhasznált irodalom

24 Fizika 7. osztály Forgatónyomaték Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Bedő Kornél Erőhatásnak nem csak gyorsító, vagy lassító hatása lehet, hanem forgató hatása is. A forgatónyomaték az erő forgató hatását megadó fizikai mennyiség. A forgatónyomaték jele: M Kiszámítása: M = F k, ahol F az erő, k az erőkar, ami a forgástengely és az erő hatásvonalának távolsága. Hozzávalók (eszközök, anyagok) mérleg nehezékek Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Kérd meg az osztály legerősebb emberét, hogy a terem ajtajának zsanérpántjától (forgástengelyétől) egy arasznyira nyomja az ajtót kifelé a leggyengébb társadat pedig arra, hogy a kilincsnél nyomja befelé! 2. Mi történt? 3. Próbáld megmagyarázni mi lehet a jelenség oka! 4. Kétoldalú mérleg bal oldalára, a forgásponttól legmesszebb, függessz fel egy nehezéket! 5. A mérleg másik oldalára a forgásponthoz közel függessz fel annyi, a másikkal azonos tömegű nehezéket, hogy a mérleg egyensúlyban legyen! 6. Ismételd meg a kísérletet úgy, hogy a jobb oldalon három, a forgástengelytől messzebb levő rögzítési pontra akasztod fel a nehezékeket, annyit, hogy egyensúlyban legyen a mérleg! 7. A kapott adatokat (F, k, M) írd be a táblázatba Megjegyzés: A nehezékek a súlyukkal fejtenek ki erőt a mérlegre. 1 kg tömegű test súlya a földön kb. 10N.

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Fizika 7. osztály 1. A mérleggel kapcsolatos kísérlet adatait írd az alábbi táblázatba! F 1 (N) k 1 (m) M 1 =F 1 k 1 F 2 (N) k 2 (m) M 2 =F 2 k 2 (N m) (N m) 2. A fenti táblázat segítségével indokold meg, hogy miért maradt egyensúlyban a mérleg! Számítsd ki, hogy mekkora a 7 N nagyságú erőnek a forgatónyomatéka, ha a hatásvonalától a forgástengely távolsága 2,5 m! 4. Egy mérleghinta forgáspontjától 5 m-re ül egy 40 kg-os gyerek. A forgástengelytől a másik irányban milyen messze kell ülnie egy 50 kg-os gyereknek, hogy a hinta egyensúlyban legyen? A feladatmegoldáshoz készíts rajzot is! Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján Felhasznált irodalom

26 Fizika 7. osztály 26 Jegyzetek

27 Jegyzetek 27 Fizika 7. osztály

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 11. évfolyam emelt szintű tananyag 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Egyenes vonalú mozgások..... 3 2. Periodikus

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 7. osztálya számára 7. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Egyenes

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

Fizika 10. osztály. 1. Gay-Lussac I. törvénye... 2. 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása... 4. 3. Folyadék fajhőjének meghatározása...

Fizika 10. osztály. 1. Gay-Lussac I. törvénye... 2. 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása... 4. 3. Folyadék fajhőjének meghatározása... Fizika 10. osztály 1 Fizika 10. osztály Tartalom 1. Gay-Lussac I. törvénye........................................................ 2 2. Szilárd test fajhőjének meghatározása...........................................

Részletesebben

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály

12. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Időjárási

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 19. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fizika

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín.

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. 1. Newton törvényei Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. Mindkét kocsira helyezzen ugyanakkora nehezéket, majd az egyik kocsit

Részletesebben

12. FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

12. FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 12. osztálya számára 12. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Egyenes

Részletesebben

Fizika vetélkedő 7.o 2013

Fizika vetélkedő 7.o 2013 Fizika vetélkedő 7.o 2013 Osztályz«grade» Tárgy:«subject» at: Dátum:«date» 1 Hány Celsius fokot mutat a hőmérő? 2 Melyik állítás hamis? A Ez egy termikus kölcsönhatás. B A hőmérsékletek egy pár perc múlva

Részletesebben

Fizika 11. osztály. 1. Mágneses mező szemléltetése és mérése, mágneses pörgettyű (levitron)... 2. 2. Lenz törvénye: Waltenhofen-inga, Lenz-ágyú...

Fizika 11. osztály. 1. Mágneses mező szemléltetése és mérése, mágneses pörgettyű (levitron)... 2. 2. Lenz törvénye: Waltenhofen-inga, Lenz-ágyú... Fizika 11. osztály 1 Fizika 11. osztály Tartalom 1. Mágneses mező szemléltetése és mérése, mágneses pörgettyű (levitron)............. 2 2. Lenz törvénye: Waltenhofen-inga, Lenz-ágyú......................................

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János Szakképző Iskola és ban 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1-2.

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanulói segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat...

Földrajz 9. osztály. 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése... 2. 2. A Hold Föld körüli mozgása... 4. 3. Földrajzi fokhálózat... Földrajz 9. osztály 1 Földrajz 9. osztály Tartalom 1. A belső bolygók pályájának szemléltetése........................................ 2 2. A Hold Föld körüli mozgása....................................................

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 15. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 11. évfolyam. Gálik András. A Tatai Eötvös József Gimnázium Öveges Programja

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 11. évfolyam. Gálik András. A Tatai Eötvös József Gimnázium Öveges Programja FELADATLAPOK FIZIKA 11. évfolyam Gálik András ajánlott korosztály: 11. évfolyam 1. REZGÉSIDŐ MÉRÉSE fizika-11-01 1/3! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A mérés során használt eszközökkel

Részletesebben

Szakköri munkafüzet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri munkafüzet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri munkafüzet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakképző Iskola és ban Tartalomjegyzék 1. Hosszúság, terület, idő, térfogat, tömeg, sűrűség mérése. 3 2. Kölcsönhatások.

Részletesebben

FIZIKA Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához

FIZIKA Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához HURO/1001/138/.3.1 THNB FIZIKA Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához Készült A tehetség nem ismer határokat HURO/1001/138/.3.1 című projekt keretén belül, melynek finanszírozása a Magyarország-Románia

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által...

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által... Földrajz 7. osztály 1 Földrajz 7. osztály Tartalom 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?............................................... 2 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés...................................

Részletesebben

Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja. ρ = m V.

Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja. ρ = m V. mérés Faminták sűrűségének meghatározása meg: Homogén anyageloszlású testek sűrűségét m tömegük és V térfogatuk hányadosa adja ρ = m V Az inhomogén szerkezetű faanyagok esetén ez az összefüggés az átlagsűrűséget

Részletesebben

Neved: Iskolád neve: Iskolád címe:

Neved: Iskolád neve: Iskolád címe: 1. lap 1. feladat 2 dl 30 C-os ásványvízbe hány darab 15 cm 3 -es 0 C-os jégkockát kell dobni, hogy a víz hőmérséklete 14 C és 18 C közötti legyen? Hány fokos lesz ekkor a víz? g kj kj (A jég sűrűsége

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 9. évfolyam Tanári segédanyag. Szemes Péter

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 9. évfolyam Tanári segédanyag. Szemes Péter FELADATLAPOK FIZIKA 9. évfolyam Tanári segédanyag Szemes Péter ajánlott korosztály: 9. évfolyam! 1. HOGYAN VADÁSZIK A DENEVÉR? fizika-9- BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz FIZIKA 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Részletesebben

Földrajz 12. osztály

Földrajz 12. osztály Földrajz 12. osztály 1 Földrajz 12. osztály Tartalom 1. Foucoult-inga, a Föld forgásának bizonyítása...................................... 2 2. Föld kerületének meghatározása GPS-el.........................................

Részletesebben

FIZIKA PRÓBAÉRETTSÉGI FELADATSOR - B - ELSŐ RÉSZ

FIZIKA PRÓBAÉRETTSÉGI FELADATSOR - B - ELSŐ RÉSZ FIZIKA PRÓBAÉRETTSÉGI FELADATSOR - B - HALLGATÓ NEVE: CSOPORTJA: Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc A feladatsor megoldásához kizárólag Négyjegyű Függvénytáblázat és szöveges információ megjelenítésére

Részletesebben

Fizika!" Mechanika és hőtan. Baló Péter KOMPETENCIAALAPÚ AP 091403. Fizika 9. Mechanika és hőtan

Fizika! Mechanika és hőtan. Baló Péter KOMPETENCIAALAPÚ AP 091403. Fizika 9. Mechanika és hőtan AP 091403 KOMPETENCIAALAPÚ Baló Péter könyve egy merőben újszerű tankönyv: a tananyag felépítésében szakított a mechanika hagyományos kinematika, dinamika, energia témájú felosztásával. Helyette egy-egy

Részletesebben

1. mérés. Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata

1. mérés. Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata 1. mérés Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Emlékeztető Az egyenes vonalú egyenletes mozgás a mozgásfajták közül a legegyszerűbben írható le. Ha a mozgó test egyenes pályán mindig egy irányban

Részletesebben

FIZIKA B VÁLTOZAT (hat évfolyamos gimnázium, 2x1x2x2x2) 7. évfolyam Éves óraszám: 72

FIZIKA B VÁLTOZAT (hat évfolyamos gimnázium, 2x1x2x2x2) 7. évfolyam Éves óraszám: 72 FIZIKA B VÁLTOZAT (hat évfolyamos gimnázium, 2x1x2x2x2) 7. évfolyam Éves óraszám: 72 Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Problémák, jelenségek,

Részletesebben

Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára

Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára Fizika 7 8. ( A központi tanterv B változatából készült a helyi tanterv.) Célok és feladatok Az általános iskolai természettudományos oktatás, ezen belül a

Részletesebben

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Fizika tanári segédletek, 8. évfolyam Műveltség terület Ember és természet fizika Összeállította Kardos Andrea

Részletesebben

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései!

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Tartalomjegyzék Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Egyszerű kvalitatív kísérletek 1. Forog vagy nem? 2. Szívószál-rakéta 3. Itt a golyó

Részletesebben

Kutakodók Fizika verseny

Kutakodók Fizika verseny Kutakodók Fizika verseny Feladatok listája 7. osztályos 1) Mozgások típusai - Mikola-cső - vasgolyó - vezetősín - stopper - mérőszalag - Mérjük meg, mennyi idő alatt tesz meg a buborék 20, 40, 60 cm-t.

Részletesebben

A középszintű fizika érettségi témakörei:

A középszintű fizika érettségi témakörei: A középszintű fizika érettségi témakörei: 1. Mozgások. Vonatkoztatási rendszerek. Sebesség. Az egyenletes és az egyenletesen változó mozgás. Az s(t), v(t), a(t) függvények grafikus ábrázolása, elemzése.

Részletesebben

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra...

Kémia 11. osztály. Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése... 2. 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása a kémiai egyensúlyra... Kémia 11. osztály 1 Kémia 11. osztály Tartalom 1. Kolloid rendszerek vizsgálata: Fényelhajlás, fényszórás; A dialízis szemléltetése................................. 2 2. A hőmérséklet és a nyomás hatása

Részletesebben

Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny

Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny 04/05. tanév I. forduló 04. december. . A világ leghosszabb nyílegyenes vasútvonala (Trans- Australian Railway) az ausztráliai Nullarbor sivatagon át halad Kalgoorlie

Részletesebben

BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM FIZIKA HELYI TANTERV 2013

BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM FIZIKA HELYI TANTERV 2013 BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM FIZIKA HELYI TANTERV 2013 Tartalomjegyzék Óraszámok... 2 Célok és feladatok... 2 Az ismeretek ellenőrzésének formái és módjai... 2 Nyolc évfolyamos matematika-fizika emelt óraszámú

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 17. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fizika

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök I. Mechanika 1. Newton törvényei 2. Egyenes vonalú mozgások 3. Munka, mechanikai energia 4. Pontszerű és merev test egyensúlya,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 18. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fizika

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Az erő legyen velünk!

Az erő legyen velünk! A közlekedés dinamikai problémái 8. Az erő legyen velünk! Utazási szokásainkat jelentősen meghatározza az üzemanyag ára. Ezért ha lehet, gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközökkel utazzunk!

Részletesebben

Fizika 12. osztály. 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata... 2. 2. Helmholtz-féle tekercspár... 4. 3. Franck-Hertz-kísérlet...

Fizika 12. osztály. 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata... 2. 2. Helmholtz-féle tekercspár... 4. 3. Franck-Hertz-kísérlet... Fizika 12. osztály 1 Fizika 12. osztály Tartalom 1. Az egyenletesen változó körmozgás kinematikai vizsgálata.......................... 2 2. Helmholtz-féle tekercspár.....................................................

Részletesebben

Sebesség A mozgás gyorsaságát sebességgel jellemezzük. Annak a testnek nagyobb a sebessége, amelyik ugyanannyi idő alatt több utat tesz meg, vagy

Sebesség A mozgás gyorsaságát sebességgel jellemezzük. Annak a testnek nagyobb a sebessége, amelyik ugyanannyi idő alatt több utat tesz meg, vagy Haladó mozgások Alapfogalmak: Pálya: Az a vonal, amelyen a tárgy, test a mozgás során végighalad. Megtett út : A pályának az a szakasza, amelyet a mozgó tárgy, test megtesz. Elmozdulás: A kezdőpont és

Részletesebben

BALESETVÉDELMI TUDNIVALÓK ÉS MUNKASZABÁLYOK

BALESETVÉDELMI TUDNIVALÓK ÉS MUNKASZABÁLYOK 1./ BEVEZETÉS Amikor kísérletet hajtunk végre, valójában "párbeszédet" folytatunk a természettel. A kísérleti összeállítás a kérdés feltevése, a lejátszódó jelenség pedig a természet "válasza" a feltett

Részletesebben

FIZIKA B változat. A tantárgy oktatásának célja, feladata

FIZIKA B változat. A tantárgy oktatásának célja, feladata FIZIKA B változat A tantárgy oktatásának célja, feladata Az általános iskolai természettudományos oktatás, ezen belül a 7 8. évfolyamon a fizika tantárgy célja a gyermekekben ösztönösen meglévő kíváncsiság,

Részletesebben

FIZIKA MUNKAFÜZET EME LT SZI NT

FIZIKA MUNKAFÜZET EME LT SZI NT FIZIKA MUNKAFÜZET EME LT SZI NT Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú "A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

Fizika tanterv a normál, kéttannyelvű és sportiskolai tantervi képzésben résztvevők számára 7 8.

Fizika tanterv a normál, kéttannyelvű és sportiskolai tantervi képzésben résztvevők számára 7 8. Fizika tanterv a normál, kéttannyelvű és sportiskolai tantervi képzésben résztvevők számára 7 8. A természettudományos kompetencia középpontjában a természetet és a természet működését megismerni igyekvő

Részletesebben

Úszás, merülés, lebegés

Úszás, merülés, lebegés A kompetenciafejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános Iskola Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Úszás, merülés, lebegés modul Intézményi innovációs fejlesztés

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tanmenetek és szakmódszertani felvetések. 1. Szakmódszertani felvetések, javaslatok! 2. Fizika tanmenet 9. osztály (heti 2 óra)

Tartalomjegyzék. Tanmenetek és szakmódszertani felvetések. 1. Szakmódszertani felvetések, javaslatok! 2. Fizika tanmenet 9. osztály (heti 2 óra) Tartalomjegyzék ek és szakmódszertani felvetések 1. Szakmódszertani felvetések, javaslatok! 2 2. Fizika tanmenet 9. osztály (heti 2 óra) 5 3. Fizika tanmenet 9. osztály (heti 1,5 óra) 18 1 Bevezetô szakmódszertani

Részletesebben

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

11. ÉVFOLYAM FIZIKA. TÁMOP 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

11. ÉVFOLYAM FIZIKA. TÁMOP 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP 3.1.3 Természettudományos 11. ÉVFOLYAM FIZIKA Szerző: Pálffy Tamás Lektorálta: Szabó Sarolta Tartalomjegyzék Bevezető... 3 Laborhasználati szabályok, balesetvédelem, figyelmeztetések... 4 A mágneses

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Minta feladatsor Fizika 7. osztály Tiszakécske Egészítsd ki a mondatot! 1. 1:21 Könnyű Mágnes ellentétes pólusai között ( vonzás / taszítás ) tapasztalható, míg az azonos pólusok ( vonzzák / taszítják ) egymást. metró

Részletesebben

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136.

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136. Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 1134 Budapest, Dózsa György út 136. A munkavédelmi szabályozások egységes rendje 2013. 08. 01 KÉSZÍTETTE: Keszthelyi Zoltán s.k. Munkavédelmi Technikus MVT/BP/2007/41

Részletesebben

Biológia 11. osztály

Biológia 11. osztály Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata............................... 2 2. Ízület vizsgálata.............................................................

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata A legfejlettebb állatok a gerincesek törzsébe tartoznak. Ezek

Részletesebben

Fizika 6. osztály. 1. A víz halmazállapot-változásai: párolgás, forrás... 2. 2. A víz halmazállapot-változásai: fagyás, olvadás...

Fizika 6. osztály. 1. A víz halmazállapot-változásai: párolgás, forrás... 2. 2. A víz halmazállapot-változásai: fagyás, olvadás... Fizika 6. osztály 1 Fizika 6. osztály Tartalom 1. A víz halmazállapot-változásai: párolgás, forrás................................... 2 2. A víz halmazállapot-változásai: fagyás, olvadás....................................

Részletesebben

FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET

FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET FIZIKA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM IV. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú "A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. Fizika. 8. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. Fizika. 8. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet Fizika 8. évfolyam 2015. Összeállította: Dr. Kankulya László Lektorálta: Dr. Kornis János 1 Tartalom Munkavédelmi, balesetvédelmi és tűzvédelmi szabályok... 2 I. Elektrosztatikai kísérletek...

Részletesebben

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás MAKITA KÖRFŰRÉSZ 190 mm 5704R Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 17. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fizika

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 17. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fizika

Részletesebben

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Munkavédelem és munkabiztonság CD 10/6 1 10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Kérdés Üzemünkben a munkavégzéshez, különböző karbantartások elvégzéséhez stb. többféle típusú létrát használnak. A munkaeszközök

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást!

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást! 2006/I/I.1. * Ideális gázzal 31,4 J hőt közlünk. A gáz állandó, 1,4 10 4 Pa nyomáson tágul 0,3 liter térfogatról 0,8 liter térfogatúra. a) Mennyi munkát végzett a gáz? b) Mekkora a gáz belső energiájának

Részletesebben

2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT

2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz FIZIKA 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: Az elektromos áram hatásainak kísérleti vizsgálata, az elektromos áram felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység vezetékek, krokodil csipeszek

Részletesebben

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat -1- Fizikaiskola 2012 FELADATGYŰJTEMÉNY a 7 10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-verseny I. forduló 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat Szerkesztette: Jármezei Tamás (1 75. feladat)

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat Sugárzási fajták Napsugárzás: rövid hullámú (0,286 4,0 µm) A) direkt: közvetlenül a Napból érkezik (Napkorong irányából) B) diffúz

Részletesebben

A fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei és a hozzá kapcsolódó kísérletek/ mérések/ ábraelemzések 2016.

A fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei és a hozzá kapcsolódó kísérletek/ mérések/ ábraelemzések 2016. A fizika középszintű szóbeli érettségi vizsga témakörei és a hozzá kapcsolódó kísérletek/ mérések/ ábraelemzések 2016. 1. Egyenletes mozgások Végezze el az alábbi kísérletek egyikét! 1. Igazolja, hogy

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ............................................................ 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!............................. 9 Mit tanultunk a számokról?............................................

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 KEZELÉSI UTASÍTÁS 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 TARTALOM MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ... 3 BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 3 LEGFONTOSABB ALKALMAZÁSOK... 6 A SZERKEZET

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ ZRT. KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZÕ ISKOLA INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 AZ ISKOLA NEVE:... AZ ISKOLA

Részletesebben

Testek mozgása. Készítette: Kós Réka

Testek mozgása. Készítette: Kós Réka Testek mozgása Készítette: Kós Réka Fizikai mennyiségek, átváltások ismétlése az általános iskolából, SI Nemzetközi Mértékegység Rendszer 1. óra Mérés A mérés a fizikus alapvető módszere. Mérőeszközre,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek Vilandné Bertha Mária Felvételi vázlat készítése A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek A követelménymodul száma: 0557-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-22 FELVÉTELI VÁZLAT

Részletesebben

POWX0476 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX0476 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 22. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István tankönyv 0 Mozaik Kiadó Szeged, 03 TARTALOMJEGYZÉK Gondolkodási módszerek. Mi következik ebbõl?... 0. A skatulyaelv... 3. Sorba rendezési

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 9-10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia

Szakköri segédlet. FIZIKA 9-10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Szakköri segédlet FIZIKA 9-10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia A természettudományos oktatás megújítása és laboratórium kialakítása az ózdi BAZ Megyei József Attila Gimnázium, Szakképző

Részletesebben

Fizika 1i (keresztfélév) vizsgakérdések kidolgozása

Fizika 1i (keresztfélév) vizsgakérdések kidolgozása Fizika 1i (keresztfélév) vizsgakérdések kidolgozása Készítette: Hornich Gergely, 2013.12.31. Kiegészítette: Mosonyi Máté (10., 32. feladatok), 2015.01.21. (Talapa Viktor 2013.01.15.-i feladatgyűjteménye

Részletesebben

Fizika 7. 8. évfolyam

Fizika 7. 8. évfolyam Éves órakeret: 55,5 Heti óraszám: 1,5 7. évfolyam Fizika 7. 8. évfolyam Óraszám A testek néhány tulajdonsága 8 A testek mozgása 8 A dinamika alapjai 10 A nyomás 8 Hőtan 12 Összefoglalás, ellenőrzés 10

Részletesebben

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár Laboratóriumi üvegedények A laboratóriumban többféle üvegedény található, melyek a felhasználás

Részletesebben

POWX308 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX308 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (1-2 ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Fékek. 2011. 03. 10. Csonka György 1

Fékek. 2011. 03. 10. Csonka György 1 Fékek 2011. 03. 10. Csonka György 1 AZ ÓRA ÁTTEKINTÉSE Fékek Fékezés alapfogalmai A fékezés elmélete Fékrendszerek csoportosítása Féktípusok Hidraulikus fékek Vákuummembrános fékrásegítő Dobfék Tárcsafék

Részletesebben

Szaktanári segédlet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia

Szaktanári segédlet. FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Szaktanári segédlet FIZIKA 10. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia 1 Tartalom Munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi szabályok... 2 1-2. Elektrosztatika... 4 3. Egyszerű áramkörök... 9 4. Ohm

Részletesebben

POWX340 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX340 HU 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 2 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

5. Pontszerű és merev test egyensúlya, egyszerű gépek.

5. Pontszerű és merev test egyensúlya, egyszerű gépek. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÓBELI TÉMAKÖREI a 2014-2015. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában Vizsgabizottság: 12.b Vizsgáztató tanár: Bartalosné Agócs Irén 1. Egyenes vonalú mozgások dinamikai

Részletesebben

Ha vasalják a szinusz-görbét

Ha vasalják a szinusz-görbét A dolgozat szerzőjének neve: Szabó Szilárd, Lorenzovici Zsombor Intézmény megnevezése: Bolyai Farkas Elméleti Líceum Témavezető tanár neve: Szász Ágota Beosztása: Fizika Ha vasalják a szinusz-görbét Tartalomjegyzék

Részletesebben