UWB. Bevezetés Elmélet Alkalmazások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UWB. Bevezetés Elmélet Alkalmazások"

Átírás

1 UWB Bevezetés Elmélet Alkalmazások

2 Az UWB áttekintése (Elméleti alapok) 2006

3 UWB impulzus Nagyon rövid, nagyon széles spektrumú impulzusok Kis energiatartalom Teljesítmény sőrőség spektrum (def): PSD = P/B Ha adott a kisugározható teljesítmény nagysága, akkor két lehetıségünk van: - kis B, nagy P VAGY - nagy B, kis P. Az UWB az utóbbit használja.

4 UWB impulzus Gyakori UWB impulzus fajta az egyszerő négyszög impulzus (egyszerő elıállítani: pl. egy tranzisztort ki-be kapcsolgatunk). Az antenna, valamint az átviteli közeg aluláteresztı jellege miatt a vételi oldalon a következıre módosul:

5 UWB impulzus UWB impulzus az idıtartományban:

6 UWB impulzus UWB impulzus a frekvenciatartományban:

7 UWB impulzus sorozat Az UWB rendszerek ilyen impulzusokból álló sorozatokkal kommunikálnak:

8 UWB impulzus sorozat UWB impulzus sorozat spektruma:

9 UWB impulzus sorozat Probléma: magas tüskék (fésőfog spektrum) Ahhoz, hogy a fenti spektrumot zajszerőbbé tegyék véletlen idejő késleltetéseket alkalmaznak(dither). Így nagy mértékő javulás érhetı el:

10 UWB impulzus sorozat UWB impulzus sorozat spektruma dither hozzáadása után:

11 Spektrális maszk Mivel az UWB széles frekvencia sávot használ (és ez a frekvenciasáv átlapolódik más rendszerekkel), ezért elkerülhetetlen, hogy az UWB ne zavarjon más rendszereket. Ezért az FCC spektrum maszkokat definiál, amelyek meghatározzák az egyes frekvenciasávokban kisugározható maximális teljesítmény sőrőség értékeket. UWB esetén: 3.1 GHz GHz max 41.3 dbm/mhz

12 Spektrális maszk Az egyes frekvenciasávokban kisugározható max. teljesítmények:

13 Többutas terjedés Az UWB a többutas terjedés okozta nem kívánt hatásoknak (pl. ISI) jelentıs mértékben ellenáll. Többutas terjedés: a jel a direkt terjedési útvonalon kívül más útvonalakon is eljut a vevıbe, azaz ugyanaz a jel a megtett útvonal hosszától függıen különbözı késleltetésekkel érkezik a vevıbe.

14 Többutas terjedés

15 Többutas terjedés ISI akkor jelentkezik, amikor valamelyik mellékútvonalon haladó impulzus pont akkor érkezik a vevıbe, amikor a következı, a fı terjedési útvonalon érkezı is. Az UWB impulzusok rövidsége miatt annak az esélye, hogy a mellék útvonalakon érkezı impulzusok a fı terjedési útvonalon érkezı impulzusokkal átlapolódjanak nagyon kicsi. Ha nincs átlapolódás akkor a nem kívánt impulzusok idıtartományban kiszőrhetık.

16 Többutas terjedés Két lehetıség van az ISI csökkentésére: - csökkentjük az impulzusok idıtartamát - növeljük az impulzusok közötti idıtartamot Ha az impulzusok közötti idıtartam nagyobb, mint az az idı, ami a leghosszabb terjedési útvonalon terjedı impulzusnak kell, hogy a vevıbe érjen, akkor a többutas terjedés hatásai teljes mértékben kiküszöbölhatık.

17 Többutas terjedés Átlapolódásos eset:

18 Többutas terjedés Átlapolódás mentes eset:

19 Spektrális és területi hatékonyság Spektrális hatékonyság: azt mutatja meg, hogy adott sávszéleséget használva, milyen átviteli sebesség érhetı el. [bps/hz] Területi hatékonyság: azt mutatja meg, hogy egy rendszernek mekkora a maximális adatátviteli sebessége azon a távolságon belül, amelyben a rendszer adni képes. [bps/m2]

20 Spektrális és területi hatékonyság Az UWB és más rendszerek spektrális és területi hatékonysága: UWB spektrális hatékonysága a meglévı rendszerekhez képest kicsi, azonban a területi hatékonysága nagyon nagy.

21 Adatátviteli sebesség Tipikus adatátviteli sebesség: Mbps (~vezetékes Ethernet vagy az USB sebessége) Három szabványos adatátviteli sebesség létezik: - Mbps 10 m-es minimáis távolság esetén Mbps 4 m-es Mbps, ha kisebb

22 Adatátviteli sebesség Az UWB és más rendszerek adatátviteli sebessége:

23 Ár Egyszerő esetben egy UWB adó egy impulzusgenerátorból, egy idızítıáramkörbıl és egy antennából áll => - alacsony fogyasztás - kis méret - alacsony ár.

24 UWB modulációs technikák UWB modulációs technikák: - time-based (idı-alapú) - shape-based (jelforma-alapú) -

25 UWB modulációs technikák (timebased) PPM (pulse position modulation): Lényege, hogy az UWB impulzusokat adott egyenlıköző idıintervallumokhoz képest korábban, vagy késleltetve küldjük. Ha m lehetséges késleltetés értéket definiálunk, akkor m-áris (m-ary) rendszert kapunk. Elıny: egyszerőség Hátrány: az impulzusok nanoszekundum pontosságú elıállítása.

26 UWB modulációs technikák (shape-based) BPM (bi phase modulation): Információtovábbítás: ellenfázisú impulzusokkal

27 PPM és BPM

28 További (kevésbé gyakori modulációs technikák) PAM (pulse amplitude modulation): az információ az impulzus amlitúdója hordozza. OOK (On-off keying): az impulzus megléte az "1"-et, hiánya pedig a "0"-t jelenti. OPM (orthogonal phase modultaion): az információt orthogonális jelekkel visszük át.

29 Egyéb modulációs technikák

30 Modulációs technikák összehasonlítása

31 UWB CDMA Ha az UWB impulzusok késleltetése a fix idıponthoz képest csak elıjelében változik (pl. a PPM esetében), akkor a spektrumban nem kívánt csúcsok jelennek meg, ami interferenciát okozhat más rendszerekkel. Egy lehetséges megoldás: dither használata (random késleltetés), így az egyenlı idıköző impulzus-generálás okozta csúcsok eltőnnek vagy csökkennek. Hátránya: a vevı nagyon bonyolult felépítéső lesz, mivel nem ismeri az egyes impulzusok késleltetésének értékét.

32 UWB CDMA Jobb megoldás: Az impulzusokhoz nem véletlen, hanem pszeudovéletlen késleltetést adunk, amelyeket a vevı ismer. (pszeudo-véletlen (PN - pseudo random noise) kódolás). További elınyök: - Ha minden felhasználóhoz egyedi PN kódot rendelünk, akkor ezzel egy kódosztásos többszörös közeg hozzáférési technikát (CDMA) valósítottunk meg. - a PN kódok alkalmazása esetén az átviendı jel más felhasználók számára fehér-zajnak tőnik, így detektálni sem tudják.

33 Egy egyszerő UWB adó

34 Egy egyszerő UWB vevı

35 Többszörös közeghozzáférés UWB rendszerekben FDMA: a teljes rendelkezésre álló frekvenciasávot részekre osztják, és ezekben a rész sávokban - amelyek még mindig elég nagyok - valósítják meg a kommunikációt olyan impulzusok használatával, melyek sávszélessége belefér az egyes rész sávokba. TDMA: nehéz, mivel a felhasználóknak egymással szinkronban kell lenniük. Csak downlink irányban jöhet szóba, például ha egy bázisállomás akar kommunikálni mobil felhasználókkal. CDMA: UWB rendszerekben a legjobb megoldás (ld. Elızı fóliák)

36 UWB antennák Az antenna megtervezése az UWB rendszerek tervezésének legsarkalatosabb pontja. Mivel az UWB nagyon nagy sávszélességet használ, ezért az UWB rendszerekben a konvencionális antennák nem alkalmazhatók. Az antennákat (elsı közelítésben) két csoportba lehet osztani: - rezonáló antennák (a rezonancia frekvenciájukkal azonos frekvenciájú jelet kis csillapítással kisugározzák, míg más frekvenciájú jeleket elnyomnak) - nem-rezonáló antennák (széles frekvencia tartományban képesek sugározni)

37 UWB antennák Az UWB rendszerekben használt antennáknak a következı követelményeknek kell eleget tenniük: - kis méret, - nagy sávszélesség, - alacsony torzítás.

38 UWB antennák Kamya Yekeh Yazdandoost és Ryuji Kohno által tervezett UWB antenna prototípusa:

39 Az UWB alkalmazási lehetıségei 2006

40 EMC összeférhetıség Mint minden más rádiófrekvenciás rendszer esetében, az UWB-nél is felmerülnek EMC összeférhethıségi kérdések. A legnagyobb nehézséget az UWB impulzusok sávközép-frekvenciájának és sávszélességének pontos kézben tartása jelenti. Mivel az UWB rendszerek a GHz-es tartományban mőködnek, ezért az 5 GHz-es WLAN sávval átlapolódnak.

41 Az UWB és az 5 GHz-es WLAN átlapolódása

42 Az UWB és az 5 GHz-es WLAN átlapolódása Kérdés: az IEEE b rendszereket milyen mértékben zavarják a közelükben mőködı UWB adók? Ha a távolság > 50cm => nem tapasztalható szignifikáns csökkenés az IEEE b csatorna jel-zaj viszonyában. Ha a távolság < 50cm => az IEEE b csatorna jel-zaj viszonya db-el csökken.

43 Az UWB és az IEEE b egymásra hatása

44 Más, nem a 3.1 GHz 10.6 GHz sávba esı rendszerek Az UWB ezekre a rendszerekre is hatással van: - Air Traffic Control Radio Beacon System (1090 MHz) - Air Route Surveillance Radar ( MHz) - Next Generation Wheather Radar ( MHz) stb.

45 Az UWB és más rendszerek összehasonlítása

46 Wifi: Az UWB és más rendszerek összehasonlítása - hatékony vezeték nélküli hálózati technológia - Ethernet kompatibilitási követelmények miatt azonban nem lehet a Wifi-t teljes mértékben pont-pont összeköttetésekre optimalizálni. - Mivel a két technológia más piacot céloz meg, nem valószínő, hogy egymás versenytársai lesznek.

47 Az UWB és más rendszerek összehasonlítása Bluetooth Bizonyos vezetékes technológiák alacsony fogyasztású vezeték nélküli alternatívája A Bluetooth 50-szer annyi energiát fogyaszt egy bit átvitele során, mint az UWB. Bluetooth 1.2: 2 Mbps, Bluetooth 2.0: 12 Mbps; mindkettı töredéke az UWB adatátviteli sebességének

48 DSSS Az UWB és más rendszerek összehasonlítása Koncepcionálisan sok hasonlóság az UWB-vel (mindkét esetben a kisugárzott jel sávszélessége nagy, teljesítménye pedig kicsi, a kisugárzott jel zajszerő) Különbségek: - Az UWB sávszélessége sokkal nagyobb - Az UWB impulzusokat direkt módon állítják elı, nem pedig valamilyen modulációs eljárással.

49 Az UWB és más rendszerek összehasonlítása - A szórt spektrumú modulációnál a kisugárzott jel csúcsértéke és átlagértéke megegyezik. - Az UWB impulzus idıtartama sokkal kisebb, mint az impulzusok közötti idıintervallumok, így adott átlagérték biztosításához az impulzusok csúcsértékei lehetnek nagyobbak is. - az UWB adókban nincs szükség drága modulációs áramkörökre => az UWB adók lényegesen olcsóbbak a DSSS adóknál

50 Az UWB és más rendszerek összehasonlítása

51 UWB alkalmazások Eddig fıleg katonai célokra használták az UWBt, fıleg radar rendszerekben, de egyre inkább elıtérbe kerül az UWB távközlési célokra történı felhasználása is. UWB PAL (UWB Precision Asset Location System): Multispectral Solutions és az USA hadügyminisztériuma fejlesztette ki logisztikai rendszer: objektumok helyének pontos meghatározása: pl. konténerek teherhajókon

52 UWB alkalmazások Konténereken 250 mw teljesítményő adók 5 s-ként UWB impulzusok segítségével 40 bitnyi információ a központi egységnek Nagy pontosság a többutas terjedés ellenére is A PAL-t más területeken is ki lehet használni pl. kórházakban (berendezések ill. betegek hollétének pontos nyomonkövetése) vagy gyárakban

53 PAL adó: UWB alkalmazások

54 UWB alkalmazások "Vehicular Radar" Más jármővek/út mellett lévı állatok helyzetének mérése UWB radar segítségével (baleset megelızés)

55 UWB alkalmazások

56 UWB alkalmazások Sok cég aktívan fejleszt UWB-s chipeket Felhasználási terület: - számítástechnika, - mobil eszközök, - elektronikus készülékek.

57 UWB alkalmazások

58 UWB alkalmazások Elsıként a Time Domain: PulsOn Evaluation Kit

59 UWB alkalmazások Pulse-On Evaluation Kit paraméterei:

60 UWB alkalmazások Szintén a Time Domain: UWB jelgenerátort az UWB, mint átviteli közeg jellemzıinek vizsgálatára. XtremeSpectrum: XS100 TRINITY chipsetet: - XSI102: RF front end chip - XSI112: RF transciever chip - XSI122: digital baseband chip - XSI141: media access control (MAC) chip

61 UWB alkalmazások XS100 TRINITY chipset:

62 UWB alkalmazások XS100 TRINITY fıbb paraméterei:

63 UWB alkalmazások Home-networking Növekvı igény különbözı elektronikus eszközök egyetlen hálózatban történı összekapcsolására. Otthoni elektronikus eszközök pl. PC-k, notebook-ok, TV-k, DVD lejátszók, kamerák és audio rendszerek wireless összekapcsolása. A home-networking az IEEE 1394-es szabványt használja.

64 UWB alkalmazások Home-networking:

65 UWB alkalmazások Néhány elektronikus eszköz által igényelt adatátviteli sebesség a home-networking rendszerben:

66 UWB alkalmazások A home-networking által kínált szolgáltatások: - Letölthetünk videófájlokat kameránkról PC-re szerkesztés céljából, majd PC-rıl a TV-re - Szinkronizálhatjuk PDA-nkat a PC-vel - PC-t/Notebook-ot összekapcsolhatunk játékkonzollal - Összeköthetjük mobiltelefonunkat a headset-el - Prezentációt tölthetünk le PC-rıl/Notebook-ról a projektorra

67 UWB alkalmazások "Rode Side Markers" (útszéli adóvevık): információk az autósoknak pl. az idıjárásról, az útviszonyokról vagy az aktuális útépítési munkálatokról

68 UWB alkalmazások "Through-the-wall Intrusuion Sensor" 1 W-os impulzusok segítségével képes érzékelni embereket akár több falon keresztül

2011. május 19., Budapest UWB ÁTTEKINTÉS

2011. május 19., Budapest UWB ÁTTEKINTÉS 2011. május 19., Budapest UWB ÁTTEKINTÉS Mi az UWB? Hot new topic. Más elnevezések: impulzus rádió, alapsávi rádió, vivő- mentes rádió. Az USA védelmi minisztériuma használta először az UWB elnevezést

Részletesebben

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés WLAN Wireless LAN WPAN Wireless PAN WMAN Wireless MAN 1 Vezeték nélküli hálózatok osztályozása kiterjedésük szerint 2 PAN, LAN, MAN,

Részletesebben

A WiMAX nemzetközi és hazai szabályozása

A WiMAX nemzetközi és hazai szabályozása Dr. Grad János: A WiMAX nemzetközi és hazai szabályozása SCI-nap, 2004. november 23. 1 WiMAX: Wireless Metropolitan Area Access Rádiós Nagyvárosi Hozzáférés ÁLTALÁNOSAN WAS: Wireless Access Systems Rádiós

Részletesebben

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása 1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása A WLAN rádiófrekvencián kommunikál. A rádiófrekvenciás spektrum szabályozása elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszközök a számukra kiosztott frekvenciasávban

Részletesebben

Alapsáv és szélessáv. Számítógépes Hálózatok 2007. Amplitúdó-moduláció. Szélessáv

Alapsáv és szélessáv. Számítógépes Hálózatok 2007. Amplitúdó-moduláció. Szélessáv Alapsáv és szélessáv Számítógépes Hálózatok 2007 4. Fizikai réteg Alapsáv, szélessáv, moduláció, vezetékes és vezeték nélküli átvitel Alapsáv (baseband) A digitális szignál direkt árammá vagy feszültségváltozássá

Részletesebben

A Zigbee technológia

A Zigbee technológia A Zigbee technológia Kovács Balázs kovacsb@tmit.bme.hu Vida Rolland vida@tmit.bme.hu Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Absztrakt: Napjainkban egyre

Részletesebben

Gerhátné Udvary Eszter

Gerhátné Udvary Eszter Az optikai hálózatok alapjai (BMEVIHVJV71) Moduláció 2014.02.25. Gerhátné Udvary Eszter udvary@mht.bme.hu Budapest University of Technology and Economics Department of Broadband Infocommunication Systems

Részletesebben

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre GRAD JÁNOS Nemzeti Hírközlési Hatóság grad@nhh.hu Kulcsszavak: szélessávú vezetéknélküli hozzáférés, frekvenciagazdálkodás, RLAN,

Részletesebben

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Dr. Bartolits István Főosztályvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Technológia-elemző főosztály Internet Hungary 2015 Siófok,

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 2. Előadás: Fizikai réteg Based on slides from Zoltán Ács ELTE and D. Choffnes Northeastern U., Philippa Gill from StonyBrook University, Revised Spring 2016 by S. Laki Fizikai réteg

Részletesebben

SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL

SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL Tájékoztató SZÉLESSÁVÚ ADATÁTVITEL RÁDIÓS HOZZÁFÉRÉSI ESZKÖZÖKKEL (RLAN, WiFi, WMAN, WiMAX,...) 2. kiadás Budapest, 2006. október 1. Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Frekvenciagazdálkodási Igazgatóság

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN)

Kommunikációs rendszerek programozása. Wireless LAN hálózatok (WLAN) Kommunikációs rendszerek programozása Wireless LAN hálózatok (WLAN) Jellemzők '70-es évek elejétől fejlesztik Több szabvány is foglalkozik a WLAN-okkal Home RF, BlueTooth, HiperLAN/2, IEEE 802.11a/b/g

Részletesebben

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS 2011. május 19., Budapest A HÁLÓZAT FELÉPÍTÉSE, SZOLGÁLTATÁSOK 2011. május 19., Budapest Felépítés felhasználói

Részletesebben

COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul

COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul 1 COMPEX WLM200NX 802.11n a/b/g dual-band vezetéknélküli minipci modul A WLM200NX 20dBm minipci hálózati adapter a 802.11n a/b/g szabvámyoknak megfelelően max. 300Mbps sebességü fizikai és 200Mbps tényleges

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei 3 Vezeték nélküli átvitel Optikai átvitel - Lézer átvitel 4 pont-pont közötti adatátvitel, láthatóság átvitel lézerrel néhány km távolság

Részletesebben

DMSTetrad LICENSZDÍJ-MENTES HASZNÁLAT, BÁRHOL DIGITÁLIS VEZETÉK NÉLKÜLI MIKROFONRENDSZER

DMSTetrad LICENSZDÍJ-MENTES HASZNÁLAT, BÁRHOL DIGITÁLIS VEZETÉK NÉLKÜLI MIKROFONRENDSZER DMSTetrad DIGITÁLIS VEZETÉK NÉLKÜLI MIKROFONRENDSZER LICENSZDÍJ-MENTES HASZNÁLAT, BÁRHOL A DMSTetrad egy professzionális digitális vezeték nélküli mikrofonrendszer, mely a 2.4 GHz-es sávban licenszdíj

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 2.ea Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei 3 A jelátvitel fizikai közegei 4 A telekommunikáció elektromágneses spektruma Frekvencia (Hertz) 10 2 10 3 10 4 10 5 10 6 10 7

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

BWA- Broadband Wireless Accessszélessávú vezetéknélküli hozzáférés

BWA- Broadband Wireless Accessszélessávú vezetéknélküli hozzáférés - Broadband Wireless Accessszélessávú vezetéknélküli hozzáférés WLAN Wireless LAN WPAN Wireless PAN WMAN Wireless MAN 2013.március 19. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2015. szept. 14, 21. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései

Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései Vezetéknélküli infokommunikációs eszközök aktuális egészségügyi kérdései Dr.Thuróczy György Ph.D. Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság (OKK OSSKI)

Részletesebben

Asztali PC-k, notebookok beszerzése

Asztali PC-k, notebookok beszerzése Asztali PC-k, notebookok beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/49 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája:

Részletesebben

Vezeték nélküli szenzorhálózatok tanulmányozása Szakdolgozat

Vezeték nélküli szenzorhálózatok tanulmányozása Szakdolgozat Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki Intézet Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Elektronikai tervezés és gyártás szakirány Vezeték nélküli

Részletesebben

Az elektromágneses spektrum

Az elektromágneses spektrum IR Az elektromágneses spektrum V Hamis színes felvételek Elektromágnes hullámok Jellemzők: Amplitúdó Hullámhossz E ~ A 2 / λ 2 Információ ~ 1/λ UV Összeállította: Juhász Tibor 2008 Függ a közegtől Légüres

Részletesebben

Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés

Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés Kültéri vezeték nélküli világításvezérlés 61. Vándorgyűlés Konferencia és kiállítás 2014. 09. 10-12 Kovácsné Ujpál Ivett ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Patócs Ákos GE Hungary Előzmények Az ELMŰ/ÉMÁSZ Társaságcsoport

Részletesebben

UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS

UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS CELLAKERESÉS. HSPA ÉS HSPA TOVÁBBFEJLESZTÉSEK 2011. május 19., Budapest Uu interfész 3. réteg RRC (Radio Resource Control) 2. réteg RLC (Radio Link Control)

Részletesebben

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25.

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. Ez a tanulmány egy konkrét ház kapcsán készült, az előző, a 110 m2-es

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. február 23. Bemutatkozás Vida Rolland egyetemi docens, tárgyfelelős IE 325, vida@tmit.bme.hu 2 Fóliák a neten Tárgy honlapja: http://www.tmit.bme.hu/vitma341

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben

A számítógépes hálózat célja

A számítógépes hálózat célja Hálózati alapok A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN

Részletesebben

Méréssel támogatott hálózattervezés ZigBee hálózaton

Méréssel támogatott hálózattervezés ZigBee hálózaton HÁLÓZATOK Méréssel támogatott hálózattervezés ZigBee hálózaton CSURGAI-HORVÁTH LÁSZLÓ, DANITZ ÁRPÁD, RIEGER ISTVÁN BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék csurgai@mht.bme.hu Kulcsszavak: szenzorhálózat,

Részletesebben

1: Idõ(tartam), frekvencia (gyakoriság) mérés

1: Idõ(tartam), frekvencia (gyakoriság) mérés MÉRÉSTECHNIKA tárgy Villamosmérnöki szak, nappali II. évf. 4. szem. (tavaszi félév) Fakultatív gyakorlat (2. rész) A pdf file-ok olvasásához Adobe Acrobat Reader szükséges. További feladatokat a jegyzet:

Részletesebben

Bluetooth és a GPS technológia bemutatása. Készítette: Szentesi Szabolcs Neptun kód: DUOQTK

Bluetooth és a GPS technológia bemutatása. Készítette: Szentesi Szabolcs Neptun kód: DUOQTK Bluetooth és a GPS technológia bemutatása Készítette: Szentesi Szabolcs Neptun kód: DUOQTK Mi is valójában a Bluetooth? Történelmi áttekintés X. század : Dán Viking kékfog Harald király egyesítette Dániát

Részletesebben

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690

Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Mikrohullámú rádiófrekvenciás azonosítórendszer V690 Rádiófrekvenciás azonosító rendszer mikrohullámú kommunikációhoz 600 Kb/s sebességen 5 méterig Mikrohullámú kommunikáció 5 méterig a 2450 MHz-es sávban

Részletesebben

Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát:

Kommunikáció. Ebben a fejlődési folyamatban három fontos paraméter van, mely alapvetően meghatározza mindegyik kommunikációfajta hatékonyságát: Kommunikáció A történelem folyamán az információ átvitele sokféle módon történt. A kommunikáció fejlődésének néhány mérföldköve: a hegytetőről felszálló füstjelek, futárposta, újságkihordás, telefon, telex,

Részletesebben

WiMAX rendszer alkalmazhatósági területének vizsgálata tesztelés elméletben és gyakorlatban

WiMAX rendszer alkalmazhatósági területének vizsgálata tesztelés elméletben és gyakorlatban WiMAX rendszer alkalmazhatósági területének vizsgálata tesztelés elméletben és gyakorlatban Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem HTE-BME 2005

Részletesebben

IDENTIVISION ICR-E41/81/161 H.264 DVR

IDENTIVISION ICR-E41/81/161 H.264 DVR IDENTIVISION ICR-E41/81/161 H.264 DVR Az LDSZ Kft. által forgalmazott IDENTIVISION DVR palettája egy új, gazdaságos, de mégis nagy tudású sorozattal bővül. A 4/8/16 csatornás pénztárcabarát digitális rögzítő

Részletesebben

A rádióelektronikai háború új eszközei: a széttelepített rádiólokátor

A rádióelektronikai háború új eszközei: a széttelepített rádiólokátor A rádióelektronikai háború új eszközei: a széttelepített rádiólokátor DR. SERES GYÖRGY mérnök alezredes, a hadtudományok (haditechnika) kandidátusa A korszerű rádióelektronikai harc egyik nagy dilemmája:

Részletesebben

2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el)

2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el) 2,4GHz Vezeték nélküli csatlakozófejes AV jeltovábbító Használati útmutató (Használatba helyezés előtt kérjük olvassa el) Fontos biztonsági előírások A készülék működés közben megfelel a két alábbi feltételnek:

Részletesebben

400-as sorozatú videorögzítő

400-as sorozatú videorögzítő Video 400-as sorozatú videorögzítő 400-as sorozatú videorögzítő www.boschsecrity.h 4 csatornás, valós idejű H.264 felvétel Készítsen és nézzen videofelvételt, 2 vagy 4 felbontásban Beépített webes elérési

Részletesebben

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ 13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap TÁJÉKOZTATÓ A NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE SORÁN ALKALMAZANDÓ MÓDSZEREKRŐL II. RÉSZ AZ EFRIR

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. Ethernet Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg Ethernet Beágyazás a 2. rétegben ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

TEE Informatikai eszközök beszerzése az Eszterházy Károly Főiskola részére a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV- 2012-0014

TEE Informatikai eszközök beszerzése az Eszterházy Károly Főiskola részére a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV- 2012-0014 TEE Informatikai eszközök beszerzése az Eszterházy Károly Főiskola részére a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV- 2012-0014 Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/114 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa:

Részletesebben

ProMark 800. Teljes GNSS produktivitás Október, 2011

ProMark 800. Teljes GNSS produktivitás Október, 2011 ProMark 800 Teljes GNSS produktivitás Október, 2011 Mi is a ProMark 800? Egy hatékony RTK rendszerű vevőkészülék, melypontos GNSS helymeghatározást tesz lehetővé okos, terepálló, vezeték nélküli és flexibilis

Részletesebben

RENDKÍVÜLI HARDVER ÉS SZOFTVER VÁSÁRLÁSI AKCIÓ

RENDKÍVÜLI HARDVER ÉS SZOFTVER VÁSÁRLÁSI AKCIÓ RENDKÍVÜLI HARDVER ÉS SZOFTVER VÁSÁRLÁSI AKCIÓ KATALÓGUS 2016 I. FÉLÉV TOVÁBBI KÍNÁLAT: www.pcflotta.hu / Belépési kód: NKR16MZ LICENCE PROFESSIONAL KFT. 1051 BUDAPEST, SAS U. 18. TEL: +36 1 783 39 73

Részletesebben

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait.

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Mérési útmutató A/D konverteres mérés 1. Az A/D átalakítók főbb típusai és rövid leírásuk // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Csoportosítás polaritás szempontjából:

Részletesebben

Wireless hálózatépítés alapismeretei

Wireless hálózatépítés alapismeretei Wireless hálózatépítés alapismeretei Tények és tévhitek 2008. 04. 05 Meretei Balázs Tartalom Érvényes Hatósági szabályozás (2006. 10. 1.) Alapfogalmak (Rövidítések, Moduláció, Csatorna hozzáférés) Kábelek,

Részletesebben

VEZETÉK AUDIO/VIDEO JELTOVÁBBÍTÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAGYAR

VEZETÉK AUDIO/VIDEO JELTOVÁBBÍTÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAGYAR VID-TRANS12KN 2.4GHz VEZETÉK AUDIO/VIDEO JELTOVÁBBÍTÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAGYAR H Figyelem Biztonsági intézkedések: A készülék az alábbi két feltétel betartása mellett üzemeltethető: Az áramütés veszélyének

Részletesebben

RÁDIÓS ÁTJÁTSZÓ BÁZISÁLLOMÁS

RÁDIÓS ÁTJÁTSZÓ BÁZISÁLLOMÁS Átjátszó állomás Fejlesztő és Szolgáltató Kft. TELEKOMMUNIKÁCIÓ H -1033 Budapest, Szőlőkert utca u. 4. Tel.:(00-36-1)437-8120, Tel.:(00-36-1)437-81201 Fax.(00-36-1)437-81-22 E-mail: multicomkft@multicomkft.hu,

Részletesebben

Inspiron 24. 5000 sorozat. Nézetek. Műszaki adatok

Inspiron 24. 5000 sorozat. Nézetek. Műszaki adatok Inspiron 24 5000 sorozat Nézetek Copyright 2015 Dell Inc. Minden jog fenntartva. Ezt a terméket az Egyesült Államokban és nemzetközileg érvényes szerzői jogi és szellemi tulajdonra vonatkozó törvények

Részletesebben

Bevezető. Analóg rádióvevők általános felépítése

Bevezető. Analóg rádióvevők általános felépítése Fürjes János NAGY SÁVSZÉLESSÉGŰ JELFELDOLGOZÁS KIHÍVÁSAI Bevezető Sokszor halhattuk azt az elcsépelt frázist, hogy a mai információs (post-indusztriális) társadalmunk legfőbb értéke az információ (most

Részletesebben

NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ

NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ Létrehozás dátuma: 2003.10.01 Utolsó módosítás dátuma : 2009.05.22 Érvényes: 2009.06.25-től

Részletesebben

A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált fényt elõállító lámpa A cserélhetõ polarizációs színszûrõ eltávolítása illetve felhelyezése

A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált fényt elõállító lámpa A cserélhetõ polarizációs színszûrõ eltávolítása illetve felhelyezése TARTALOM Tisztelt Felhasználó! Figyelem! Általános leírás Élettani hatásmechanizmus A mûszer fizikai tartalmának leírása A készülék biztonsági elemei A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Pályázati Felhívás Tervezete

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Pályázati Felhívás Tervezete A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Pályázati Felhívás Tervezete a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására A MÉDIASZOLGÁLTATÁSI LEHETŐSÉG PÁLYÁZTATÁSA

Részletesebben

11. Orthogonal Frequency Division Multiplexing ( OFDM)

11. Orthogonal Frequency Division Multiplexing ( OFDM) 11. Orthogonal Frequency Division Multiplexing ( OFDM) Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing ) az egyik legszélesebb körben alkalmazott eljárás. Ez az eljárás az alapja a leggyakrabban alkalmazott

Részletesebben

Asztali PC-k, notebookok

Asztali PC-k, notebookok Asztali PC-k, notebookok Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/39 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája: Nyílt

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 8. gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok Somogyi Viktor S z e g e d i T

Részletesebben

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN Elızmények A mőholdas mősorsugárzás alapjának tekinthetı ötletet elıször Arthur C. Clarke írta le a Wireless World c. folyóiratban, 1945

Részletesebben

Budapest, 2008. október 8. 9. elektromágneses összeférhetõségi- és rádióspektrum ügyek (ERM). Földi mozgószolgálat. rádióberendezések. 3.

Budapest, 2008. október 8. 9. elektromágneses összeférhetõségi- és rádióspektrum ügyek (ERM). Földi mozgószolgálat. rádióberendezések. 3. Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1410/ 2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Széchenyi István Egyetem Rádiofrekvenciás Vizsgáló Laboratórium (9026 Gyõr, Egyetem tér 1.) akkreditált

Részletesebben

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő

MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő Épülethangosítás- és konferenciatechnika MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő MW1-RX-Fx vezeték nélküli mikrofonvevő 193 automatikusan választható UHF-csatorna Szintetizált PLL-technológia Elővezérelt

Részletesebben

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda.

RFID/NFC. Elektronikus kereskedelem. Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás. Dr. Kutor László. http://uni-obuda. Elektronikus kereskedelem Dr. Kutor László Rádiófrekvenciás tárgyés személyazonosítás RFID/NFC http://uni-obuda.hu/users/kutor/ EK-5/21/1 RFID rendszer elemei Vezérlő rendszer Olvasó Címke Jeladó,címke

Részletesebben

Vezeték Nélküli Hordozható Pénztárgép

Vezeték Nélküli Hordozható Pénztárgép Vezeték Nélküli Hordozható Pénztárgép Hordozható Pénztárgép Kereskedelmi Táblagép Pincérhívó Rendszer CÉGISMERTETŐ A Group Sense Mobile-Tech Limited (GSML) az 1988 júniusában alapított, és a Hong Kong-i

Részletesebben

Vezeték nélküli helyi hálózatok

Vezeték nélküli helyi hálózatok Vezeték nélküli helyi hálózatok Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu ELMÉLETI ALAPOK Vezeték nélküli helyi hálózatok Dr. Lencse

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA. Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA. Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft. Szolgáltatás megnevezése: internet-hozzáférési (elérési) szolgáltatás, helyhez kötött Készítés

Részletesebben

Söréd község Önkormányzat Képviselő-testületének 18./2007. (XII.21.) számú rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról

Söréd község Önkormányzat Képviselő-testületének 18./2007. (XII.21.) számú rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról Söréd község Önkormányzat Képviselő-testületének 18./2007. (XII.21.) számú rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. OFDM technológia és néhány megvalósítás

Részletesebben

2 GB saját kapacitással rendelkezik, ez valószínűleg gyorsan megtelik, ezért opcionális kiegészítőként ajánlott hozzá egy 4 GB kapacitású kártya:

2 GB saját kapacitással rendelkezik, ez valószínűleg gyorsan megtelik, ezért opcionális kiegészítőként ajánlott hozzá egy 4 GB kapacitású kártya: E-Book e-book Alcor Poet 5' 2Gb /Egyéb/ 29,900 Ft http://www.alcordigital.hu/termek/alcor_poet_e_book Dokumentumok megjelenítésére a legolcsóbb megoldás a kis 5 colos képátlójú (12,25 cm) e- book olvasó,

Részletesebben

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712 janklovics@t-online.hu 1 Távközlő hálózatok villámvédelme Tematika - A hálózatban fellépő túlfeszültségek, - Védelmi módszerek, - A hálózatvédelem

Részletesebben

Gerhátné Udvary Eszter

Gerhátné Udvary Eszter Az optikai hálózatok alapjai (BMEVIHVJV71) Optikai adó 2014.02.21. Gerhátné Udvary Eszter udvary@mht.bme.hu Budapest University of Technology and Economics Department of Broadband Infocommunication Systems

Részletesebben

4. témakör. Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok

4. témakör. Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok 4. témakör Amplitúdó moduláció AM modulátorok, demodulátorok A moduláció Célja: Spektrumformálás 1.) Az átviteli csatornához igazítani a jelspektrumot (átviteli rendszer áteresztő sávja, elektromágneses

Részletesebben

Ikermaggal bıvített kimutatások

Ikermaggal bıvített kimutatások Ikermaggal bıvített kimutatások Ideje egy új CPU összehasonlításnak, felhasználva az újonnan kidolgozott tesztrendszerünket. A leginkább említésre méltó kiegészítés természetesen az ikermagos processzorok

Részletesebben

NYITOTT KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ

NYITOTT KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ NYITOTT KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ Szakmai program Kapuvár 2015. 1 Tartalomjegyzék SZAKMAI PROGRAM... 1 TARTALOMJEGYZÉK... 2 1.) ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK, SZABÁLYOK:... 3 2.) A SZAKMAI

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem WiFi alapú helymeghatározó rendszere

A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem WiFi alapú helymeghatározó rendszere A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem WiFi alapú helymeghatározó rendszere Gál Zoltán 1 Marius Onic 2 1 IT igazgató, Debreceni Egyetem TEK, zgal@unideb.hu 2 IT vezet, Nagyváradi Egyetem, omar@uoradea.ro

Részletesebben

Ajánlati felhívás. Kamerarendszer beszerzése

Ajánlati felhívás. Kamerarendszer beszerzése Versenyeztetési eljárás Ajánlati felhívás Eljárás száma: V-007/1-VJSZ/2012 Eljárás címe: Kamerarendszer beszerzése Budapest, 2012. szeptember 7. AJÁNLATI FELHÍVÁS Ajánlatkérő neve: BKV Vasúti Járműjavító

Részletesebben

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató

Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Vezeték nélküli eszközök (csak egyes típusoknál) Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban

Részletesebben

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

mega macs 56 Gyorsindítási útmutató QSMM56V46HU0914SO

mega macs 56 Gyorsindítási útmutató QSMM56V46HU0914SO mega macs 56 Gyorsindítási útmutató HU QSMM56V46HU0914SO Tartalomjegyzék mega macs 56 Tartalomjegyzék 1 Biztonsági utasítások... 4 1.1 Biztonsági utasítások a felhasználó számára... 4 1.2 Biztonsági utasítások

Részletesebben

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps).

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Adatátviteli sebesség: Digitális hálózatokat az átviteli sebességükkel az idıegység alatt átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Sávszélesség:

Részletesebben

Új alkalmazások bevezetési lehetôségének vizsgálata a mûsorszóró frekvenciasávokban

Új alkalmazások bevezetési lehetôségének vizsgálata a mûsorszóró frekvenciasávokban Új alkalmazások bevezetési lehetôségének vizsgálata a mûsorszóró frekvenciasávokban BÁLINT IRÉN Nemzeti Hírközlési Hatóság balint.iren@nhh.hu Kulcsszavak: digitális mûsorszórás, DVB-T, T-DAB, frekvenciasávok

Részletesebben

Megérkeztek a legújabb DELL Latitude E modellek. DELL NB Latitude E5500

Megérkeztek a legújabb DELL Latitude E modellek. DELL NB Latitude E5500 Megérkeztek a legújabb DELL Latitude E modellek DELL NB Latitude E5500 Core 2 Duo P8400 2,26GHz 160GB 7200rpm Hard drive (Free Fall Sensor) 2GB 800MHz DDR2 memory (2 x 1GB) DVD+/-RW 15.4in Widescreen WXGA+

Részletesebben

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra A kommunikáció evolúciója A mobilok generációi ahhoz képest, amivel kezdődött.. Az a fránya akksi Mobil kommunikáció a II. világháborúban Mobil távközlés 1941 Galvin Manufacturing Corporation

Részletesebben

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek

Részletesebben

2013.03.11. Az SPC alapjai. Az SPC alapjai SPC 5. 5. Az SPC (Statistic Process Control) módszer. Dr. Illés Balázs

2013.03.11. Az SPC alapjai. Az SPC alapjai SPC 5. 5. Az SPC (Statistic Process Control) módszer. Dr. Illés Balázs SPC 5 5. Az SPC (Statistic Process Control) módszer Dr. Illés Balázs BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA TANSZÉK Az SPC alapjai SPC (Statistical Process Controll) =

Részletesebben

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés!

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés! Az indukció A logikában indukciónak nevezzük azt a következtetési módot, amelyek segítségével valamely osztályon belül az egyes esetekb l az általánosra következtetünk. Például: 0,, 804, 76, 48 mind oszthatóak

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 3. 1. Rézkábelek 2. Optikai átviteli közeg 3. Vezeték nélküli hálózatok Atomok és elektronok Minden anyag atomokból épül fel Az atomok háromféle elemi részecskéből állnak: Elektronok

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Szolgáltatások leírása - lakossági

Szolgáltatások leírása - lakossági 1. sz. melléklet Szolgáltatások leírása - lakossági Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 3 1.2 GTS Ethernet VPN... 3 1.3 GTS Media Line... 3 1.4 GTS Internet Access... 3 1.5 GTS IP Hosting... 3 1.6 GTS IP

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait!

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait! Ellenőrző kérdések A mérés elején öt kérdésre kell választ adni. Egy hibás válasz a mérésre adott osztályzatot egy jeggyel rontja. Kettő vagy annál több hibás válasz pótmérést eredményez! A kapcsolási

Részletesebben

Szakmai nap 2014. 2014.11.26. Békéscsaba Spectra Precision GNSS vevők használata a mezőgazdaságban. Érsek Ákos GPSCOM Kft

Szakmai nap 2014. 2014.11.26. Békéscsaba Spectra Precision GNSS vevők használata a mezőgazdaságban. Érsek Ákos GPSCOM Kft Szakmai nap 2014 2014.11.26. Békéscsaba Spectra Precision GNSS vevők használata a mezőgazdaságban Érsek Ákos GPSCOM Kft GPSCOM Kft. Alapítva 1994-ben Professzionális GPS üzletág: Spectra Preicision Rádió

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Erzsébet Kórház-Rendelőintézet. Ajánlattételi felhívás

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Erzsébet Kórház-Rendelőintézet. Ajánlattételi felhívás Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Ajánlattételi felhívás Inkontinencia termékek, és betegalátétek szállítására 1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefonszám, telefax szám: Telefonszám: 62/532-222,

Részletesebben

Wireless rendszerek hatékonysági vizsgálatai

Wireless rendszerek hatékonysági vizsgálatai Debreceni Egyetem Informatikai Kar Wireless rendszerek hatékonysági vizsgálatai Témavezető: Készítette: Dr. Sztrik János Zelerik Attila tanszékvezető egyetemi tanár mérnök informatikus a MTA doktora Debrecen

Részletesebben

Hitec 2.4GHz rendszer beállítás. SPECTRA 2.4GHz modul tulajdonságai. 1. fejezet. Optima vev k változatainak tulajdonságai

Hitec 2.4GHz rendszer beállítás. SPECTRA 2.4GHz modul tulajdonságai. 1. fejezet. Optima vev k változatainak tulajdonságai 9 CSATORNÁS, 2.4GHz-es COMPUTER RÁDIÓ-RENDSZER, REPÜLMODELLEKHEZ Hitec 2.4GHz rendszer beállítás SPECTRA 2.4GHz modul tulajdonságai Az alábbiak tartalmazzák a teljes instrukciókat arról, hogyan használjuk

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. Pályázati Felhívása

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. Pályázati Felhívása A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Pályázati Felhívása a Kazincbarcika 88,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására A MÉDIASZOLGÁLTATÁSI LEHETŐSÉG PÁLYÁZTATÁSA

Részletesebben

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt.

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Korszerű technológiák SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu a szélessávú elérési hálózatok területén Korsós András műszaki igazgató

Részletesebben

Nem-elektromos hőterápia Elektromos áram terápiás alkalmazásai

Nem-elektromos hőterápia Elektromos áram terápiás alkalmazásai Betekintés a Fizioterápiába Fizioterápiás módszerek Hubbard Hydrotherapy Tank, Carlos Andreson, Watercolour, 943 Nem-elektromos hőterápia (melegítés v. hűtés) Elektroterápia Ultrahang terápia Magnetoterápia

Részletesebben