Kedves Felvételiző! A SZISZ-ről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Felvételiző! A SZISZ-ről"

Átírás

1

2 Kedves Felvételiző! A Széchenyi István Szakkollégium felvételi kérdőívét tartod a kezedben. Az írásbeli felvételi kitöltése előtt a Kollégiumról és a felvételi menetéről olvashatsz hasznos és lényeges információkat. A SZISZ-ről A SZISZ egyszerre nyújt lehetőséget elmélyült szakmai munkára, mely remekül kiegészíti illetve túlmutat az egyetemi oktatáson, emellett pezsgő közösségi életet jelent egy impulzív és érdeklődő közegben. A SZISZ-ben az egyetemi oktatástól eltérően a szakmai munka pillérei a kiscsoportos, interaktivitásra épülő kurzusok, amelyek lehetőséget adnak a szakterületükön kiemelkedő oktatókkal való intenzív kapcsolat kialakítására is. A tudományos tevékenység alapja a kurzusrendszer, amely egyrészt egy-egy szakterület alaposabb megismerését, másrészt általánosabb tudományos igényű ismeretbővítést tesz lehetővé. Felvételizőként eldöntheted, melyik szakterületre, úgynevezett sávra felvételizel, azaz melyik lesz az a tudományterület, amelyikkel specializáltabban szeretnél foglalkozni a Kollégiumban. A sávrendszer igazi SZISZ-es kuriózumnak számít: kormányzati gazdaságtan, law and economics, pénzügyi közgazdaságtan és szociológia sávjaink 4 féléven át tartó kurzusain elmélyülhetsz az érdeklődésednek megfelelően és a gyakorlatban is alkalmazhatod a megszerzett tudást. A sávok mindegyikét az alkalmazott közgazdaságtan elemein és eszköztárán keresztül ismerjük meg. Természetesen a SZISZ minden félévben ismeretbővítő kurzusokat is kínál a legváltozatosabb témákban. Mielőtt döntenél, feltétlenül olvasd el tájékoztatónkat a szakmai rendszerünkről, amelyet megtalálsz a honlapunkon és szórólapjainkon. Természetesen szakkollégistaként közösségi programokat is szervezünk: sok kirándulást, tábort, bulit, beszélgetést, esti kosarazást, focimeccset, közös múzeumés színházlátogatást. A SZISZ-ben megtalálhatod azt a szakmai és/vagy tudományos területet, ami igazán hozzád illik, ezzel megalapozva saját szakmai pályádat. Az egyetemi éveid hasznos és pezsgő eltöltéséhez pedig rengeteget ad hozzá mind a szakmai elmélyülés, mind a szoros közösségi élet, mind a kapcsolati háló kialakításának lehetősége.

3 Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A Széchenyi István Szakkollégiumba budapesti egyetemek olyan hallgatói jelentkezhetnek, akiknek: érettségi vizsgáitól a felvételi időpontjáig legfeljebb négy év telt el (tehát 2012-ben vagy azóta érettségiztek), és olyan nappali tagozatos egyetemi alapszakra vagy osztatlan képzésre járnak, amelynek első szemeszterét sikeresen lezárták, de a negyedik szemesztert még nem fejezték be. Ha úgy döntesz, hogy hozzánk felvételizel, párhuzamosan másik szakkollégiumba nem adhatod be a jelentkezésed, és kizáró ok az is, ha ebben a félévben felvételiztél már másik szakkollégiumba, illetve a Faktba vagy az MCC-be. A kurzusokon gyakran angol nyelvű irodalmak feldolgozása a feladat, ezért az angol nyelv ismerete követelmény. A felvételi felépítése A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. A felvételi folyamat során egy vagy két sávra adhatod be a jeletkezésedet. Dönthetsz úgy, hogy csak egy sávot jelölsz, vagy dönthetsz két sáv megjelölése mellett, ám fontos, hogy ekkor egy preferenciasorrendet kell felállítanod. Csak akkor ajánljuk a második sáv megjelölését, ha tényleg nem tudsz dönteni a két sáv közül, és mindkettőben el tudnál mélyülni négy féléven keresztül. Fontos, hogy csak egy sávra nyerhetsz felvételt. A sávodhoz kapcsolódó szakmai kérdések a szóbelin és az írásbelin is előkerülnek. A kérdőív vége felé találhatóak a sávos esszékérdések, ez utóbbiakból két kérdést kell kifejtened. Ha egy sávot jelöltél meg, akkor legalább az egyiket a sávod kérdései közül kell választanod, amennyiben két sávot jelöltél meg, akkor az egyiket az egyik, a másikat a másik választott sávod kérdései közül kell választanod. Arra kérünk, hogy a kérdőívet kézzel írt formában add le.

4 Kérdőív leadása A kitöltött kérdőívet legkésőbb május 9-én éjfélig tudod leadni: ig a BCE Központi Könyvtárában lévő dobozban (1092 Budapest Közraktár utca 4-6.) vagy 23:59-ig a SZISZ lakhelyén, a Ráday Kollégium portájánál lévő dobozban (1092 Budapest, Ráday utca ). Ezt követően kérünk, hogy küldj egy t a febelnok@szisz.hu címre jelezve, hogy leadtad a kérdőíved. Szóbeli felvételi A felvételi szóbeli részére május között kerül sor a SZISZ könyvtárában, a Ráday koliban, amelyre mindenkit behívunk, aki leadta az írásbeli kérdőívét. A szóbelid időpontjáról ben értesítünk május 10-én. Ha esetleg nem kapnál értesítőt, pedig leadtad a kérdőívet, ezt mindenképp jelezd a febelnok@szisz.hu címen! Alább a sávos irodalmakat találod, a szóbelire az egyetlen vagy első helyen választott sávodnak megfelelőt mindenképpen olvasd el, mert a szóbeli szakmai részén először erről fogunk beszélgetni, emellett az esetlegesen másodikként megjelölt sávhoz kapcsolódóan fogunk szakmai kérdéseket feltenni (a két sávot megjelölőknek pár perccel hosszabb szóbelire kell számítaniuk). Az irodalmakat megtalálod elektronikus formában honlapunkon ( és nyomtatott formában a BCE könyvtárában. Ha letöltöd a kérdőívet, akkor is kinyomtatva, kézzel kitöltve add le. Szóbeli felvételi irodalmak Kormányzati gazdaságtan Olson, M. (1993). A diktatúra, a demokrácia és a fejlődés, The American Political Science Review, 87. évfolyam, 3. szám (1993. szeptember) Law and economics - Jog közgazdasági elemzése Thaler, R. H., & Sunstein, C. R. (2011). Spórolj többet holnap. In Nudge - Jobb döntsek egészségről, pénzről és boldogságról - A pénzügyi válság után (p ). Budapest: Manager Könyvkiadó. Pénzügyi közgazdaságtan Ábel, I., Lehmann, K., Motyovszki, G. & Szalai, Z. (2014). Deflációs félelmek a fejlett gazdaságokban. MNB-szemle (2014. július) Szociológia Schelling, Thomas C. (1998). Termosztátok, tragacsok és más modellcsaládok. In L. Csontos (Szerk), A racionális döntések elmélete (p ). Budapest: Osiris.

5 Kérjük, add meg az alábbi adataidat! Név: Születési év, hónap: Érettségi éve: Egyetem, kar, szak, évfolyam (ha több van, mind): Állandó lakcím: Mobilszám: Választott sávod: Második választott sáv (opcionális): Be szeretnél költözni a kollégiumba? IGEN NEM (A végleges döntést majd csak a szóbelin kell meghoznod.) Kérjük jelöld meg, mely napszakban nem tudnál részt venni a szóbelin! Május 12. Május 12. Május 13. Május 13. Május 14. Május 14. délelőtt délután délelőtt délután délelőtt délután Május 17. Május 17. Május 18. Május 18. Május 19. Május 19. Május 20. délelőtt délután délelőtt délután délelőtt délután délelőtt Május 20. délután

6 Kijelentem, hogy igazak rám az alábbiak: Budapesti egyetem hallgatója vagyok, akinek érettségi vizsgáitól a SZISZ-es felvételije időpontjáig legfeljebb négy év telt el (tehát 2012-ben vagy utána érettségizett), és van olyan nappali tagozatos egyetemi szakom, amelynek első szemeszterét sikeresen lezártam, de negyedik szemeszterét még nem fejeztem be. Nem vagyok tagja, valamint a 2015/2016-os tanév tavaszi félévében párhuzamosan másik szakkollégiumba, illetve a Faktba vagy az MCC-be nem adtam be a jelentkezésemet. Tisztában vagyok vele, hogy amennyiben bármelyik feltétel nem igaz rám, úgy akár visszamenőleges hatállyal a SZISZ-es felvételim érvénytelen. aláírásom

7 1. Ha arra gondolok, hogy értelmiségi környezetben is születhettem volna! Évekig is eltartott volna, míg megszabadulok az előítéletektől, és olyannak látom a dolgokat, amilyenek. (P. A. Renoir) 2. Kiknek a vitáját hallgatnád meg szívesen, és miről?

8 3. Milyen távol van Brüsszeltől Budapest? 4. Nem választhatjuk meg, hogy melyik országba születünk, ezért nincs okunk büszkének lenni rá.

9 5. A biopiacok pénzügyileg sikeresek, de a tulajok szerint nem hoznak rendszerszintű változást. A Tesla sosem volt még nyereséges, de Elon Musk szerint ők a fejlődés következő lépcsőfoka. Kik fogják megváltani a világot? 6. Mire mondod majd az unokáidnak, hogy bezzeg az én időmben?

10 7. Ha az életed egy társasjáték lenne, hogy nézne ki? (bátran rajzolj, ragassz, dekorálj, szerkessz, stb.)

11 8. Fejezd be: egy közgazdász, egy szociológus, egy jogász és egy bölcsész bemegy a kocsmába Egy kislány sír a sarokban. Miért? 10. Mire találnál ki egy új szót? 11. Ki a legszegényebb ember Magyarországon? 12. Mit írna rólad Coelho? 13. Mi van a szekrényeden túl?

12 Sávos esszékérdések Az alábbi kérdések közül válassz ki kettőt, és bővebben, nagyjából egy-egy oldalban fejtsd ki őket! Ha egy sávot jelöltél meg, az egyik kérdést ahhoz kapcsolódóan, a másikat szabadon választhatod meg. Ha két sávot jelöltél meg, a két választott sávhoz kapcsolódó kérdésekből válassz egyet-egyet. Kormányzati gazdaságtan 1. Milyen hatása lenne hosszú távon, ha a választásokon mindenki leadhatna egy antiszavazatot is, ami kioltana egy támogató szavazatot az adott pártra leadottak közül? 2. Miért jó egy államnak, ha autonómiát ad egy régiójának? 3. Miért nem fizet többet a közös költség liftfenntartási részébe az, aki magasabban lakik? Law and economics - Jog közgazdasági elemzése 1. A ruhatár használata kötelező. A ruhatárban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk. Szerinted? 2. Hogyan határoznád meg egy ellopott cím és a hozzá tartozó jelszó értékét? 3. Mikortól kell, hogy joga és kötelezettsége legyen egy mesterséges intelligenciának? Pénzügyi közgazdaságtan 1. Kell Magyarországnak önálló értéktőzsde? 2. Lesz újabb, ezúttal Kínából induló világválság? 3. Szerinted mennyiben fogja átalakítani a klasszikus bankolást a FinTech cégek elterjedése Magyarországon? Szociológia 1. Egy svéd javaslat szerint a terhesség 18. hetéig a férfi lemondhatna az apai jogokról és kötelezettségekről, így a gyermek megszületése után nem lenne kötelezhető az eltartásra. Az abortusz a férfiak joga is? 2. A dzsentrifikáció, vagyis a középosztály beköltözése a szegényebbek által lakott területekre, egyre érzékelhetőbb a mai városokban. Inkább előnyös vagy inkább hátrányos ez a jelenség? 3. Hogyan hatna a társadalomra a vallások eltűnése?

13 1. Esszékérdés (az egyetlen vagy elsődlegesen választott sávodnak megfelelő)

14 2. Esszékérdés (szabadon választott vagy a második sávnak megfelelő)

15 Magyarországon kétféle ember van:... és... Te mit kutatnál? Mi lenne a témád, hogy kezdenél neki, mi lenne a társadalmi hozzáadott értéke, és személy szerint neked miért fontos? Milyen szerzők, művek voltak Rád nagy hatással? Milyen más (diák-, sport-, egyéb) szervezet vagy közösség tagja vagy? És amikor szabad az idő? Ha küldhetnél egy sms-t, amit a világon mindenki megkap, mi lenne az? (160 karakter)

KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A felvételi felépítése

KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről Kik felvételizhetnek a SZISZ-be? A felvételi felépítése KEDVES FELVÉTELIZŐ! Néhány szó a SZISZ-ről A Széchenyi István Szakkollégium egyszerre nyújt lehetőséget elmélyült szakmai munkára, mely remekül kiegészíti, illetve túlmutat az egyetemi oktatáson, emellett

Részletesebben

Kedves Felvételiző! A SZISZ-ről

Kedves Felvételiző! A SZISZ-ről Kedves Felvételiző! A Széchenyi István Szakkollégium felvételi kérdőívét tartod a kezedben. Az írásbeli felvételi kitöltése előtt a Kollégiumról és a felvételi menetéről olvashatsz hasznos és lényeges

Részletesebben

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban w kutatás közben 139 Azonban veszélyként látjuk azt, hogy az új szervezeti struktúra esetleg egy újabb, tartalom nélküli, merev, formális keretté alakulhat, egy újabb ernyővé, amely az autonómia jelszava

Részletesebben

MÖDFE 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

MÖDFE 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra a 2011/2012-es tanévre azon a 2008/2009-es vagy a 2009/2010-es

Részletesebben

Kedves Felvételiző! Néhány szó a SZISZ-ről: Mielőtt döntenél, feltétlenül olvasd el tájékoztatónkat a szakmai rendszerünkről, amelyet

Kedves Felvételiző! Néhány szó a SZISZ-ről: Mielőtt döntenél, feltétlenül olvasd el tájékoztatónkat a szakmai rendszerünkről, amelyet Kedves Felvételiző! Néhány szó a SZISZ-ről: A Széchenyi István Szakkollégiumot 1987-ben alapították. Az első hat évében közgazdász hallgatók átfogóbb társadalomtudományi képzését segítette. Mivel kollégiumunk

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Miskolci Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Az Állam- és Jogtudományi Kar 1980-as alapításának elsődleges célja a regionális jogászhiány megszüntetése és a jogászutánpótlás

Részletesebben

Útmutató az informatikus könyvtáros alapképzésben (BA) nappali tagozaton teljesítendő szakmai gyakorlatokhoz

Útmutató az informatikus könyvtáros alapképzésben (BA) nappali tagozaton teljesítendő szakmai gyakorlatokhoz EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Bölcsészettudományi Kar KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI INTÉZET 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Tel.: (36-1) 411-6567, 485-5200 / 2233 E-mail: lis@btk.elte.hu Web: http://lis.elte.hu

Részletesebben

Bevezetés... 4 I. FEJEZET... 4 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1. A Szabályzat hatálya... 4 2. A hallgatói juttatások és térítési díjak ügyében eljáró

Bevezetés... 4 I. FEJEZET... 4 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1. A Szabályzat hatálya... 4 2. A hallgatói juttatások és térítési díjak ügyében eljáró Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOSTUDOMÁNYI KARON ÉRVÉNYES SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/D melléklete A HALLGATÓI JUTTATÁSOK ÉS TÉRÍTÉSEK SZABÁLYZATA FACULTAS 1787 SCIENTIARUM

Részletesebben

A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014)

A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014) HERCZEGHNÉ Orbán Éva Melinda A szerb nemzeti kisebbség jogainak érvényesítése a magyarországi köznevelésben (2014) Több mint harminc éve tanítok, és mint pedagógust mindig is érdekelt milyen lehet egy

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak KRE TVSz 10. függelék 2012.05.10. A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK 10. FÜGGELÉK 1. Tanári szakképzettség ciklusokra bontott, osztott képzésben, mesterfokozatot nyújtó tanári mesterszakon

Részletesebben

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanári kérdőív online 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Tanári kérdőív Az Önök iskolája hozzájárult

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZATA

FELVÉTELI SZABÁLYZATA Az 58/2006. (VI. 29.) számú határozattal elfogadott, többször módosított Szervezeti és Működési Szabályzat 7. számú mellékletének I. fejezete Mód.: 124b/2007. (XI.29.) számú határozattal A SEMMELWEIS EGYETEM

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Készítette: Millennium Intézet Alapítvány Vezető kutatók: Éliás Zsuzsanna Némethy Szabolcs Megrendelő: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 T A R

Részletesebben

(Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.)

(Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.) Böngészde (Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.) Nappalis vagyok Tanulható nyelvek: angol, német Kötelező szemeszterek: 3 Kredit: 4 Heti

Részletesebben

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Alapképzésben végzettek Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

KÉRDŐÍV Hallgatói pályaorientáció egyetemi szolgáltatások munkaerőpiaci kilátások hallgatók az EU-ról

KÉRDŐÍV Hallgatói pályaorientáció egyetemi szolgáltatások munkaerőpiaci kilátások hallgatók az EU-ról UNIVERSITAS PRESS JELTÁRS Képzési és Tudományos Információs Ügynökség Jelenkor Társadalomkutató Műhely 1146 Budapest, Ajtósi D. sor 19-21. 1146 Budapest, Ajtósi D. sor 19-21. Tel.: 321-32-46, 343-48-00/368.

Részletesebben

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS 77/2014. (IX.22.) SZES Bizottsági határozat 3. számú melléklete B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve ezennel kiírja 2015.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére egyes oktatási, kulturális, valamint tudományos együttműködés tárgyában aláírt kétoldalú nemzetközi egyezmények kihirdetéséről Budapest,

Részletesebben

CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE / ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS / OTTHONTEREMTÉSI KAMATTÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE

CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE / ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS / OTTHONTEREMTÉSI KAMATTÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu I. ADATLAP CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE / ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI

Részletesebben

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepciója

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepciója NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepciója A Kormány 2011. szeptember 11-én megtárgyalta és elfogadta 2 Budapest, 2011. szeptember 3 TARTALOMJEGYZÉK The table of

Részletesebben

Kedves Felvételiző! szisz.uni-corvinus.hu 1

Kedves Felvételiző! szisz.uni-corvinus.hu 1 Kedves Felvételiző! Néhány szó a Széchenyiről: A Széchenyi István Szakkollégiumot több mint húsz évvel ezelőtt alapították. Az első hat évében közgazdász hallgatók átfogóbb társadalomtudományi képzését

Részletesebben

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2012. október 15-én (hétfő) 17.00 órakor

M E G H Í V Ó. 2012. október 15-én (hétfő) 17.00 órakor Szám: 20129/2012. M E G H Í V Ó Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tart, melyre tisztelettel meghívom. 2012. október 15-én (hétfő) 17.00 órakor Ülés helye: Arany János Közösségi

Részletesebben

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata

A játékról. A játék elemei. Előkészítés és a játék elemeinek magyarázata A játékról Le Havre egy francia város, melyben Franciaország második legnagyobb kikötője található (Marseille után). A város nem csak mérete miatt figyelemre méltó, hanem szokatlan neve miatt is. A holland

Részletesebben

Tévhitek és hiedelmek az ún. osztatlan közös tulajdon fogalmáról a jegyzői birtokvédelmi eljárásokban Szerző: dr. Kajó Cecília

Tévhitek és hiedelmek az ún. osztatlan közös tulajdon fogalmáról a jegyzői birtokvédelmi eljárásokban Szerző: dr. Kajó Cecília Tévhitek és hiedelmek az ún. osztatlan közös tulajdon fogalmáról a jegyzői birtokvédelmi eljárásokban Szerző: dr. Kajó Cecília Budapest, 2015. november 16. 1. Kiindulópont, alapvetés Gyakorlati tapasztalatom,

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Végzettek 2013 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI.

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI. Lawrence VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT & Bennet A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI. 1 MOTIVÁCIÓ A GYAKORLATBAN A Kedves Olvasónk Ebben a számunkban ígéretünk szerint maradunk a motiváció témakörénél. Mielőtt azonban belemélyednénk

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ A Nemzeti Örökség Intézete megbízásából 2014 tavaszán közvélemény-kutatás készült a magyarországi fiatal (18 és 30 év közötti) felnőttek történelemképével és a nemzeti örökséghez/emlékezethez

Részletesebben

KISOKOS. Első évfolyamos hallgatók részére SEMMELWEIS EGYETEM. Egészségtudományi Kar. Hallgatói Önkormányzat 2015 / 2016

KISOKOS. Első évfolyamos hallgatók részére SEMMELWEIS EGYETEM. Egészségtudományi Kar. Hallgatói Önkormányzat 2015 / 2016 E T K H Ö K S E M M E L W E I S E G Y E T E M KISOKOS Első évfolyamos hallgatók részére SEMMELWEIS EGYETEM 2015 / 2016 Semmelweis Egyetem Tel.: +36 1 486 5888 E-mail: hok.seetk@gmail.com Web: https://se-etk.hu

Részletesebben

K É R E L E M ÉTKEZÉSI TÉRITÉSI DÍJKEDVEZMÉNY igénybevételéhez

K É R E L E M ÉTKEZÉSI TÉRITÉSI DÍJKEDVEZMÉNY igénybevételéhez K É R E L E M ÉTKEZÉSI TÉRITÉSI DÍJKEDVEZMÉNY igénybevételéhez (NYOMTATOTT NAGYBETŰVEL TÖLTENDŐ KI!) A kérelmező neve:... Születési neve:... Születési hely, év, hó, nap:... Anyja neve:... Lakóhelye:...

Részletesebben

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Válaszadók száma = 2013 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 25% 0% 50% 0% 25% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

19/2014. (VI. 24.) sz. rektori utasítás

19/2014. (VI. 24.) sz. rektori utasítás R E K T O R 19/2014. (VI. 24.) sz. rektori utasítás a hallgatók szociális helyzetének megállapításához benyújtandó igazolásokról, valamint a kollégiumi felvételi eljárás során benyújtandó további igazolásokról

Részletesebben

Békés Város Képviselő-testülete 2016. május 26-i ülésére

Békés Város Képviselő-testülete 2016. május 26-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

Áttekintés. Tartalom. Andreas Seyfarth

Áttekintés. Tartalom. Andreas Seyfarth Andreas Seyfarth Aranyásó vagy kormányzó? Tanácsos vagy építész? Melyik szerepet játszod majd az új világban? Egyetlen célod, hogy minél nagyobb gazdagságra és hírnévre tegyél szert. A kiadó és a szerző

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR

DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR Iktsz: Üi: Pattyán L. Tárgy: Előterjesztés a Kari Tanács 2007. március 27.-i ülésére. Dr. Lukácskó Zsolt Dékán úr részére Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2 4. Tisztelt

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA Az osztályhoz tartozó, doktori ügyekben eljáró bizottság: Földtudományi Doktori Bizottság TARTALOM Ügyrend...3 Az MTA Földtudományok Osztályának doktori követelményrendszere...12

Részletesebben

ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TARTALOMJEGYZÉK

ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2016/2017 3. számú melléklet RÉSZKÉPZÉS TARTALOMJEGYZÉK Tartalom A L GÉ R I A... 2 A L B ÁNI A... 3 B E L ARUSZ... 3 C S E H ORSZÁG... 3 E G Y I P T OM... 4 É S Z T O R S Z

Részletesebben

ELLÁTÁSOK Pénzbeli és természetben i ellátások123 Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

ELLÁTÁSOK Pénzbeli és természetben i ellátások123 Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény ELLÁTÁSOK Pénzbeli és természetbeni ellátások 123 18. (1) A jogosult gyermek számára a) a gyámhatóság az e törvényben meghatározott feltételek szerint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot

Részletesebben

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Összefüggő külső szakmai gyakorlat 4. Gyakorlat időtartama: 2015. augusztus 31-től szeptember 11-ig Leadandó dokumentum Leadás

Részletesebben

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Í R Á S 1. 0 További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Blaskó Ágnes Hamp Gábor Í R Á S 1.

Részletesebben

HELYI TANTERV AZ ÉLŐ IDEGEN NYELV tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam

HELYI TANTERV AZ ÉLŐ IDEGEN NYELV tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam HELYI TANTERV AZ ÉLŐ IDEGEN NYELV tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam Készült a 2013.03.22 napon közzétett központi program alapján. Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára indítható:.. Dunaújváros,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat

Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat Bartók Béla Kollégiumi Felvételi Szabályzat 1 1. Általános rendelkezések (1) Jelen szabályzat hatálya kiterjed az Egyetemen tanuló valamennyi alap-, mester- és osztatlan képzésben résztvevő egyetemi hallgatóra.

Részletesebben

Egyetem SZABÁLYZAT. 2011. április 1/99

Egyetem SZABÁLYZAT. 2011. április 1/99 SZE SZMSZ-HKR-TVSZ Hatályos: 2011.04.05. - Széchenyi István Egyetem S ZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER T TANULMÁNYI ÉS VIZSGA SZABÁLYZATT 2011. április M:\WORD\SZABALY\Egyetemi

Részletesebben

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Í R Á S 1. 0 További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Blaskó Ágnes Hamp Gábor Í R Á S 1.

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció 2014 Tartalomjegyzék 1. Minőségpolitika, stratégia és minőségügyi eljárások... 2 2. Programok indítása, követése

Részletesebben

Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek

Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek Ügyféltájékoztató Ügyféltájékoztató Kedves Felvételizô! Jelen tájékoztatónkban szeretnénk Neked röviden bemutatni a KÖBE FELVÉTELI BIZTOSÍTÁSÁT.

Részletesebben

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2012/2013. tanév I. félév

NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2012/2013. tanév I. félév Ikt.sz.: X-121-7-TO/2012. NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK TÁJÉKOZTATÓJA 2. számú tájékoztató Jelen dokumentum a következő tájékoztatókat tartalmazza: A) Általános információk minden hallgatónak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. szeptember 27-i ülésére. Az Árpád utca 61. sz. alatt lévő ingatlan értékesítése

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. szeptember 27-i ülésére. Az Árpád utca 61. sz. alatt lévő ingatlan értékesítése ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. szeptember 27-i ülésére Minősített többség Tárgy: Az Árpád utca 61. sz. alatt lévő ingatlan értékesítése Előterjesztő: Patay Vilmos

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar BME GTK 400+ Ösztöndíj Program 2016 részletes (és 2017-es tervezett) feltételei Tervezet 2015. december 01. Oldal 1 /

Részletesebben

SOPRONI KOLLÉGIUMAINAK

SOPRONI KOLLÉGIUMAINAK NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SOPRONI KOLLÉGIUMAINAK ÜGYRENDJE SOPRON 2011 Tartalomjegyzék Általános rendelkezések... 3 A Kollégium feladata... 3 Kollégiumi Bizottság... 3

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Pásztó Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica

Részletesebben

telefonszáma: Az állami ösztöndíjas képzés igénybe vételével kapcsolatban ld. a felvételi tájékozatót a jelentkezési lap végén. 3

telefonszáma: Az állami ösztöndíjas képzés igénybe vételével kapcsolatban ld. a felvételi tájékozatót a jelentkezési lap végén. 3 SZENT PÁL AKADÉMIA FELVÉTELI KÉRELEM MESTERKÉPZÉSRE A SZENT PÁL AKADÉMIÁN SZERZETT TEOLÓGUSI FŐISKOLAI OKLEVÉL BIRTOKÁBAN 1 Jelentkezési határidő: 2016. április 15. Név: Tagozat: nappali / levelező Finanszírozási

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Pacsa Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával Együttműködve, az 51/2007. (III.26) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási

Részletesebben

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI KILENCEDIK MAGYAR JOGÁSZGYŐLÉS AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI Dr. Kovácsy Zsombor elnök Egészségbiztosítási Felügyelet Kedves Kollegák!

Részletesebben

JOGSZABÁLY. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra

JOGSZABÁLY. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra LI. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Ára: 693 Ft 2007. JANUÁR 31. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra TARTALOM oldal

Részletesebben

CID Corvinus Informatikus Diákkör Alapszabály

CID Corvinus Informatikus Diákkör Alapszabály CID Corvinus Informatikus Diákkör Alapszabály Alulírott alapítók létrehozták a Corvinus Informatikus Diákkört, továbbiakban CID, az alábbiak szerint: I. A diákszervezet adatai: 1 A Corvinus Informatikus

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Biharkeresztes Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre abursa Hungarica

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Dudar Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica

Részletesebben

KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN

KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN KUTATÁS KÖZBEN Gábor Kálmán KOLLÉGISTÁK A FELSŐOKTATÁSBAN HIGHER EDUCATION STUDENTS IN DORMITORIES No. 272 ESEARCH RESEARCH A Felsőoktatási Kutatóintézet a magyar oktatásügy átfogó problémáinak tudományos

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Pacsa Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási

Részletesebben

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó!

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó! Témakörök: vállalkozás indítása, kisvállalkozó, stratégiai tervezés, marketing terv, online marketing, felnıttképzés, tanfolyamok, képzés, vállalkozói tanfolyamok, egyéni vállalkozó, internet marketing,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2011. december 9-i nyilvános ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2011. december 9-i nyilvános ülésére 14.NAPIREND Ügyiratszám: 4/3181/2011. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2011. december 9-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: A felsőoktatási intézményekben tanuló, szociálisan

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Szentendre Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával Együttműködve, az 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2015. évre a Bursa Hungarica

Részletesebben

PANNON EGYETEM A KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK ELJÁRÁSI ÉS SZERVEZETI RENDJE

PANNON EGYETEM A KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK ELJÁRÁSI ÉS SZERVEZETI RENDJE PANNON EGYETEM A KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉSEK ELBÍRÁLÁSÁNAK ELJÁRÁSI ÉS SZERVEZETI RENDJE A Szenátus elfogadta: 2009. május 21. A határozat száma: 402/2008-2009.(V. 21.) Szenátus Hatálybalépés: 2009. május

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ÜGYRENDJE SOPRON 2015 H ATÁLY OS: 2015. VIII. 1-TŐL Tartalomjegyzék ELSŐ FEJEZET... 3 A Kar neve, címe, törvényes képviselője... 3 A Kar bélyegzője,

Részletesebben

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral A művészeti intézményeknek van egy optimális léptéke Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral Educatio: Hogyan épül fel a hazai művészeti felsőoktatás intézményi háttere? Droppa Judit: Vannak

Részletesebben

Jelentkezési tudnivalók

Jelentkezési tudnivalók Jelentkezési tudnivalók Résztvételi feltételek Csak abban az esetben lehetséges, ha rendelkezel az adott időszakra érvényes extrém sporttevékenységgel kiegészített életbiztosítással. Ha Pest megyében vagy

Részletesebben

Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Hírlevél

Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Hírlevél Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Hírlevél II. évf. 5. szám, 2009.02.24. szki@sek.nyme.hu Vitaest a válságkezelésről A gazdasági válság következtében megszűnt munkahelyek

Részletesebben

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Sümegprága Települési Önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve ezennel kiírja a 2012. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot

Részletesebben

Felvételi Ügyrend az Elsőéves Kollégiumi Felvételi Eljárásra

Felvételi Ügyrend az Elsőéves Kollégiumi Felvételi Eljárásra Felvételi Ügyrend az Elsőéves Kollégiumi Felvételi Eljárásra Jelen ügyrend a kollégiumi felvétel szabályait és lebonyolításának rendjét szabályozza az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (a továbbiakban: Egyetem)

Részletesebben

Üzemi Tanács képviselı választás 2011

Üzemi Tanács képviselı választás 2011 Üzemi Tanács képviselı választás 2011 Eredményesen és zökkenı mentesen zárult a 2011. május 24-25-én tartott Záhony-Port Zrt. üzemi tanács választás. Köszönhetı ez annak is, hogy öt átrakó területen is

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS BALATONBOGLÁR ÖNKORMÁNYZATA az Emberi Erőforrások Minisztériumával Együttműködve, az 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2015. évre a Bursa Hungarica

Részletesebben

A Biológiai Intézet működését szabályozó Dékáni utasítás

A Biológiai Intézet működését szabályozó Dékáni utasítás A Biológiai Intézet működését szabályozó Dékáni utasítás (Egységes szerkezetben a módosításáról kiadott 1/2012. (2012.III.30.) sz. dékáni utasítással és a CCXIX/2011. (XI. 7.) számú szenátusi határozattal)

Részletesebben

Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 31-én megtartott rendes nyilvános ülésén készült jegyzőkönyvből

Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 31-én megtartott rendes nyilvános ülésén készült jegyzőkönyvből BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 8/2011 K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 31-én megtartott rendes nyilvános ülésén készült

Részletesebben

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM A LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM TÁJÉKOZTATÓJA A 2005. ÉVI FELVÉTELIKRŐL Leövey Klára Gimnázium OM azonosító: 035235 Budapest, IX. Vendel u. 1. Tel: 215-9590, Fax: 215-6258 E-mail: naptitkar@leovey.hu Honlap:

Részletesebben

Nyitó teszt Képes szóolvasás

Nyitó teszt Képes szóolvasás Nyitó teszt OLVASÁSKÉSZSÉG Képes szóolvasás Amelyik szó jelentése illik a képre, annak a sorszámát karikázd be, amelyik nem, annak a sorszámát húzd át! PÉLDÁK: Lehet, hogy mind a négy számot át kell húzni.

Részletesebben

"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Tolmács Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási

Részletesebben

"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Kéthely Község Önkormányzata az Emberi Erıforrások Minisztériumával együttmőködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica

Részletesebben

E rendelet hatálya kiterjed azon dobozi állandó lakóhellyel rendelkező személyekre, akik:

E rendelet hatálya kiterjed azon dobozi állandó lakóhellyel rendelkező személyekre, akik: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 1/2009. (II.13.) sz. rendelete A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program helyi

Részletesebben

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz www.angoltanszek.hu Welcome online Szeretettel köszöntünk az Online Angol Tanszék oktatási rendszerében! Az alábbiakban egy általános tájékoztatót

Részletesebben

HAR, IFRS és US GAAP Hasonlóságok és különbségek. 2014. október

HAR, IFRS és US GAAP Hasonlóságok és különbségek. 2014. október HAR, IFRS és US GAAP Hasonlóságok és különbségek 20. október HAR, IFRS és US GAAP Hasonlóságok és különbségek A kiadványról A kiadvány célja, hogy felhívja a társaságok figyelmét a jelenlegi magyar számviteli

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2012. november 29-ei rendkívüli közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 1. napirendi pont: Előterjesztés a helyi

Részletesebben

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ALAPADATOK ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ALAPADATOK ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE ZSKF TKK HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE KÉSZÜLT A PÁLYAKÖVETŐ KUTATÁSOK A ZSKF-EN KERETÉN BELÜL ZSIGMOND

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - II. RÉSZ - HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Szenátusa a a nemzeti felsõoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Ftv.),

Részletesebben

BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA

BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA Az osztályhoz tartozó, doktori ügyekben eljáró bizottságok: Diverzitásbiológiai Tudományos Bizottság Molekuláris Biológiai, Genetikai és Sejtbiológiai Tudományos Bizottság

Részletesebben

"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Pilisszentkereszt Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2015. évre a Bursa

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Hallgatói térítési és juttatási szabályzat

Hallgatói térítési és juttatási szabályzat Hallgatói térítési és juttatási szabályzat PPKE 2009. március 1. 1. cím A szabályzat hatálya 1.. (1) Jelen szabályzat hatálya ha jogszabály vagy szabályzat másként nem rendeli kiterjed a Pázmány Péter

Részletesebben

"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS..Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2016. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási

Részletesebben

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS VISEGRÁD VÁROS Önkormányzata a Nemzeti Erıforrás Minisztériummal együttmőködve ezennel kiírja a 2012. évre a Bursa Hungarica Felsıoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsıoktatási

Részletesebben

Hallgatói szemmel: a HÖK. A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei

Hallgatói szemmel: a HÖK. A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei Hallgatói szemmel: a HÖK A Politológus Műhely közvélemény-kutatásának eredményei Tartalomjegyzék Elnöki köszöntő... 3 Bevezetés... 4 Évfolyamképviselők és megítélésük... 7 A Hallgatói Önkormányzat és a

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK FELVÉTELI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK FELVÉTELI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK FELVÉTELI SZABÁLYZATA (a módosításokkal egységes szerkezetben) 2005. március 24. Tartalomjegyzék I. rész Általános rendelkezések 3 1. 3 2. 3 3. 4 II. rész A férőhelyek

Részletesebben

TANTERV - érvényes a 2011-2012 - es tanévtől

TANTERV - érvényes a 2011-2012 - es tanévtől TANTERV - érvényes a 2011-2012 - es tanévtől BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR Szakterület: PÉNZÜGY Tanulmányi program: PÉNZÜGY ÉS BANK, Végzettség: Egyetemi végzettség (BSc) Közgazdaságtan tudományterületen

Részletesebben

KOOPERATÍV SZAKMAI KÉPZÉS

KOOPERATÍV SZAKMAI KÉPZÉS KOOPERATÍV SZAKMAI KÉPZÉS 2001-től fakultatívan választható tárgy a Kooperatív szakmai képzés. Jelenleg számos multinacionális cégnél fogadják hallgatóinkat erre a gyakorlati képzési formára. A képzés

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Minőségbiztosítási koncepció 2015 Tartalomjegyzék 1. Minőségpolitika, stratégia és minőségügyi eljárások... 2 2. Programok indítása, követése

Részletesebben