300Hz Hz. változik az ellenállása. szuperpozíciójaként. forgógépes felépítésű. PAM. Tm=1/(2*fmax)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "300Hz - 3400Hz. változik az ellenállása. szuperpozíciójaként. forgógépes felépítésű. PAM. Tm=1/(2*fmax)"

Átírás

1 Mekkora a távközlési-beszédsáv frekvenciatartománya? Mi a szénmikrofon működési elve? Mit nevezünk átviteli szintnek? Mi a számbillentyűs (nyomógombos) hívómű előnye a számtárcsával szemben? Mi célt szolgál a hibridtranszformátor? Hogy szól Fourier tétele? Milyen a 7A2 központ vezérlési rendszere? Miért nevezzük a 7A2 központot rotary központnak? Azért, mert Melyik felfedezés fűződik Puskás Tivadar nevéhez? 300Hz Hz A hanghullámok összenyomják a szénport és így változik az ellenállása. Az átviteli rendszer adott pontján mért teljesítmény, vagy feszültség viszonyát valamely meghatározott hivatkozási értékhez, csillapítás egységekben kifejezve. Gyorsabb és üzembiztosabb számbeadás. Bővülő szolgáltatást tesz lehetővé. Adás- és vételirány szétválasztása. Minden kváziperiodikus jel előálltható szinuszjelek szuperpozíciójaként. Közvetett, regiszter vezérli. forgógépes felépítésű. A telefonközpont gondolata. Mit jelent a crossbar kifejezés? Mi az Impulzusamplitudó-moduláció angol rövidítése? Egy fmax frekvenciával sávkorlátozott analóg jel digitalizálásakor mi a megfelelő mintavételi periódusidő? (Niquist tétel) Mi a kvantálás? Keresztrudas kapcsológép felépítést PAM Tm=1/(2*fmax) Olyan eljárás, amely a folytonos végtelen készletű dinamikatartományt véges számú értéktartományra osztja. Ellenállás láncon eső referencia feszültségekkel Mi az összehasonlító eljárással működő A/D átalakító elve? hasonlítja össze a mintavételezett jelet. Az "A" karkterisztikára melyik állítás igaz? Mi egyetlen beszédcsatorna digitális átviteli 64 kbps sebessége a PCM rendszerekben? Mennyi a PCM 30/32 összeköttetés átviteli 2048 kbps sebessége? Melyik átviteli sebesség nem terjedt el az európai Mbps PCM hierarchiában? Hány bájtos az SDH rendszer STM-1 kerete? 2430 Mi a szinkron hierarchia alapjelének bitsebessége? 155,52 Mbit/s Csak a szegmensekhez tartozó kvantálási lépcsők nőnek logaritmikus törvény szerint, a szegmensen belül minden kvantálási lépcső azonos. Melyik kódolást használja az alapsávi modem? Mi a jellemző a QAM-ra? Mit jelent a DTE kifejezés? Mit csinál a PAD (Packet Assembly Disassembly)? Milyen hosszú lehet a kiterjesztett So busz? Mi az MSN (Multiple Subscriber Number)? TCM Fázis- és amplitudómoduláció. Data Termination Equipment: adat-végződtető berendezés. Adatokból csomagokat állít össze, ill. csomagokat kibont és adatokat készít belőle. 500m Lehetőséget ad több hívószám használatára egyetlen közcélú, vagy magánhálózati végződésen.

2 Hány pólusú csatlakozó az X.21? 15 X.25 összeköttetésnél mit jelent az LCI kifejezés? Logical Channel Identifier: logikai csatornaazonosító. A 7 rétegű OSI rendszerben hanyadik a 4 "szállítási(transport)" réteg Milyen sebességű adatátvitelt tesz lehetővé az 144 kb/s ISDN2 összeköttetés So interfésze? Milyen ISDN adatátvitelt nem terjedt el H11 Magyarországon? Milyen sebességű adatátvitelt tesz lehetővé az 160kb/s ISDN2 összeköttetés U interfésze? Milyen kódolású digitális jeleket továbbít az ISDN2 U 2B1Q interfész? Mi célt szolgál az ASLMUX? ISDN2 összeköttetést lehet vele kihosszabítani. Milyen átvitelre nem használható a SIMUX rendszer? Videojel és zenei összeköttettés. MLLN összeköttetés esetén hogyan működik a hálózatszimulátor? Frame-Relay összeköttetés esetén mit jelent a CIR? Egy összeköttetés üzembehelyezése előtt off-line szimulálja az esetleges hibákat. Garantált adatsebesség. Hány byte-os az ATM cella? 53 ATM esetén mik a szolgáltatás minőségi A szolgáltatás jósága azokat a minőség-ismertető jellemzők(qos-quality of Services) jegyeket definiálja, amelyekkel a hálózatok jellemezhetők. Hány "B" osztályú hálózat alaktható ki az Interneten? 16ezer Mi az FSK? Frekvenciamoduláció Mi az MNP4? Tömörítő algoritmus Hány pólusú csatlakozó az RS-232? 9 vagy 25 Az OSI (Open System Interconnection) modell szerint 4hányadik réteg a szállítási (TPDU)? Az OSI modell szerint hanyadik szintű összeköttetést 2. biztost a HDLC protokoll? Mit jelent X.25 összeköttetés esetén a "modulo8" A csomagok sorszáma 0-7 lehet. kifejezés? X.25 összeköttetésnél mit jelent az CUG kifejezés? Closed User Group: zárt felhasználói kör. Az ISDN protokoll referenciamodell szerint hány síkra bontható az összeköttetés? Milyen sebességű összeköttetés a C1 atributumú ISDN összeköttetés? Milyen berendezés használható ISDN-X.25 összeköttetés létrehozására? ASLMUX renszer hogyan menedzselhető? Milyen sávszélességű összeköttetésre alkalmas a SiMUX rendszer? Mi jellemző a Frame-Relay összeköttetésre? Mi a torlódásos átvitel jellegzetessége? Mi a rendelkezésreállás fogalma? ATM kapcsolat esetén mit jelent a VBR? 3-ra (M,U,C) 384 kbps TA. IP alapon. alapvetően n x 64, de alkalmas 9600 bps sebesség átvitelére is. Időben változó sebességű összeköttetés. Az áteresztőképesség három görbéből rakható össze. Az összes paraméter megengedett értéke mellet történő adatátviteli idő osztva az eltelt idővel. Változó átviteli sebességet.

3 ATM esetén mit jelent a cella alapú átvitel? ATM alapú üvegszálas összeköttetést. Mennyi a as szabvány szerint engedélyezett 500m legnagyobb koaxiális kábelhossz? Hány "A" osztályú hálózat alakítható ki az 127 Interneten? Mi az PSK? Fázismoduláció. Mit jelent a TA X.21 kifejezés? Terminal Adapter X.21 interfésszel ISDN2 összeköttetésnél Mi a G4 FAX előnye? 6-8 szor gyorsabb mint az analóg fax, és néhány 100 dpi is elérhető Milyen sebességű adatátvitelt tesz lehetővé az 9.6 kbit/s ISDN2 összeköttetés D csatornája? Mi a CIR? A garantált adatsebesség. Vagy az elválalt adatmennyiség? Hogyan alakítjuk ki a Domain-neveket? Jobbról balra, ponttal elválasztva. A jobboldali a magasabb "prioritású". Milyen sebességű az egyenáramú TELEX átvitel? 50 baud Mi a jellemző a TCM-re? Fázis- és amplitudómoduláció. X.25 összeköttetésnél mit jelent az FCS kifejezés? Keretellenőrző összeg. Az OSI modell szerint hanyadik rétegben működik a 2. LAPB protokoll? X.25 összeköttetésnél mit jelent az CUG kifejezés? Closed User Group: zárt felhasználói kör. Mit jelent a TA X.21 kifejezés? Mi a PLEX-COM? Mi a torlódás? Frame-Relay összeköttetés 2. Szinjének mi a protokollja? Mit jelent ATM kapcsolat esetén az UBR? ATM kapcsolat esetén mit jelent az IP-over-ATM? Mi az FDDI? Mi jellemző a B osztályú Internet címekre? Terminal Adapter X.21 interfésszel ISDN2 összeköttetésnél Bérelt jellegű csomagkapcsolt hálózati csatorna. Torlódás lép fel minden olyan esetben amikor a forgalom meghaladja a hálózati erőforrásokat. LAPF Határozatlan sebességű adatforgalmat. Internet csomagok továbbítását ATM háozaton. Gyűrű struktúrájú ütközésmentes protokoll. Több mint 16ezer hálózat definiálható és hálózatonként több mint 65ezer hoszt adható meg. Mit jelent a Baud rate fogalom? A távírórendszerre jellemző elemi jel hossza s-ban T, melynek reciprokát modulációs sebesség elnevezéssel használják. Mit jelent a Start-Stop elv? Az aritmikus készülékeknél alkalmazott start-stop elv a fordulatszám-eltérés felhalmozódását akadályozza meg. Hány elemes a CCITT 5.számú Teletex ÁBC? 7 bites Melyik protokoll foglalkozik adattömörítéssel? MNP5 Hány pólusú csatlakozót definiál a V.24 interfész? 9, vagy 25 Melyik szabvány vonatkozik a FAX továbbításra? V.27 Mit jelent a DTE kifejezés? Data Termination Equipment: adat-végződtető berendezés. Mit csinál a PAD (Packet Assembly Disassembly)? Adatfolyamból csomagokat állít össze, ill. csomagokat kibont és adatokat készít belőle.

4 Hány pólusú csatlakozó az X.21? 15 X.25 összeköttetésnél mit jelent az LCI kifejezés? Logical Channel Identifier: logikai csatornaazonosító. X.25 összeköttetésnél mit jelent az CUG kifejezés? Closed User Group: zárt felhasználói kör. Milyen sebességű adatátvitelt tesz lehetővé az 144 kb/s ISDN2 összeköttetés So interfésze? Mi a szabványos So busz csatlakozó neve? RJ45 Mi az ISDN2 kapcsolatnál az NT (Network Vonalvégződtetés, a központ egy hozzáférési vonalát Termination) feladata? zárja le. Fizikailag hány huzalos, logikailag hány csatornás az 4 huzalos, 3 csatornás vagy 2 huzalos, 3 csatornás ISDN2 So busz? Mi az alapsávi modem három legfontosabb Kapcsolt telefonvonalhoz csatlakozik (300Hz - tulajdonsága? 3400Hz), a számítógéphez soros porton keresztül csatlakozik (RS-232), digitális jelet továbbít analóg módon. Mit csinál a PAD (Packet Assembly Disassembly)? Adatokból csomagokat állít össze, ill. csomagokat kibont és adatokat készít belőle. ATM esetén mik a szolgáltatás minőségi A szolgáltatás jósága azokat a minőség-ismertető jellemzők(qos-quality of Services) jegyeket definiálja, amelyekkel a hálózatok jellemezhetők. Hány "B" osztályú hálózat alaktható ki az Interneten? 16ezer Az alábbiak közül melyik jellemző egy közepes kapacitású ISDN telefonközpontra? Mit jelent a DDI (Direct Dialing In) szolgáltatás? Mit jelent a TP(Terminal Portability) végberendezéshordozhatóság? Mi az alapsávi modem három legfontosabb tulajdonsága? Hány bájtos lehet maximum az X.25 csomag? 4096 Hány pólusú csatlakozó az X.21? 15 Milyen protokolt használ az ASLMUX központ oldalon?v mellék/ ISDN30 fővonal Közvetlen beválasztás. A használó a hívás(ok) aktív állapotában adott So buszon belül a végberendezést az egyik csatlakozóból a másikba helyezheti át. Kapcsolt telefonvonalhoz csatlakozik (300Hz Hz), a számítógéphez soros porton keresztül csatlakozik (RS-232), digitális jelet továbbít analóg módon. Melyik protokollt nem használja a SIMUX? ATM Frame Relay szolgáltatás esetén mit jelent a CIR garantált sebesség? Mit jelent a rendelkezésre állás? (összes idő-kiesés)/összes idő Milyen ATM összeköttetést ismer? CBR Melyik összeköttetés biztosít nagyobb átviteli VDSL sebességet? Mikor tervezték meg az ARPANET-t? 1968 Milyen sebességű az egyenáramú TELEX átvitel? 50 baud Hogy szól Fourier tétele? Minden kváziperiodikus jel előálltható szinuszjelek szuperpozíciójaként. Melyik kódolást használja az alapsávi modem? TCM ATM esetén mit jelent a cella alapú átvitel? ATM alapú üvegszálas összeköttetést.

5 Mi a közöscsatornás jelzés lényege? Mi az SS7? Mi a zászló? Mi a MAP protokol? Mit takar a DSS1 elnevezés? PLMN fogalma. GSM fogalma. Mit nevezünk mobil állomásnak? Melyik mobil rendszer csomagkapcsolt? Melyik modulációt használják a mai GSM rendszerek? Milyen kódolást terveznek az UMTS (Universal Mobile Telecommunication System)-ben? Hogyan egyszerüsítik az Internet hozzáférést? Mi tartja a kapcsolatot a mobil készülékekkel? Mi vezérli a bázisállomásokat? Mi vezérli, felügyeli a mobil rendszert? Mi tartja nyilván a saját előfizetőket? Mi tartja nyilván a készülék azonosítókat? Mekkora a hand-over maximális sebessége? Mi az omnicell? Mi a SIM? Mit nevezünk előfizetői jelzésnek? Mit jelent az ISUP rövidítés az SS7 jelzésrendszerben? Mi az INAP protokol? Mi a SMS? Mit nevezünk előfizetői jelzésnek? Mit jelent az ISUP rövidítés az SS7 jelzésrendszerben? Mi a közöscsatornás jelzés lényege? Mi az SS7? Melyiket nevezzük központközi jelzésnek? Mit jelent az MTP rövidítés az SS7 jelzésrendszerben? A közöscsatornás jelzés esetén a jelzések és a híranyagok továbbításának útvonala eltérhet egymástól. A ma a legelterjedtebb jelzésrendszer a hetedik generációhoz tartozik, ezért a Signalling System 7 (SS7)-es jelzésrendszer elnevezést kapta. A SS7-es jelzésrendszerben minden egyes jelzés elem egy 8 bites ( ) bitmintával van körülhatárolva. Mobil alkalmazások (MAP - Mobile Application Part) Az ISDN-előfizetői jelzésrendszert DSS1-gyel (Digital Subscriber Signalling 1) jelölik. Közcélú kapcsolt rádiótelefon rendszerek (PLMN=Public Land Mobile Network). Global System for Mobile Telecommunicationegységes mobiltávközlési-rendszer Mobile Station MS. GPRS GMSK (Gaussian Minimum Shift Keying) WCDMA (Wide Band Code Division Multiple Access) WAP (Wireless Application Protocol) segítségével BTS BSC OSS HLR EIR 250 km/h Egységes cellafrekvencia. SIM (Subscriber Identity Module) A végkészülék és a telefonközpont közötti jelzésváltást. ISDN User Part. (ISDN felhasználó rész.) Intelligent Network Application Part (Intelligens hálózati protocoll) Sort Message Service A végkészülék és a telefonközpont közötti jelzésváltást. ISDN User Part. (ISDN felhasználó rész.) A közöscsatornás jelzés esetén a jelzések és a híranyagok továbbításának útvonala eltérhet egymástól. A ma a legelterjedtebb jelzésrendszer a hetedik generációhoz tartozik, ezért a Signalling System 7 (SS7)-es jelzésrendszer elnevezést kapta. Az R2 jelzésrendszer. Message Transfer Part

6 Mi az SCCP? Signalling Connection Control Part (Jelzés kapcsolat vezérlés.) Melyik Maxwell II. törvénye? Faraday féle indukciós törvény: rot E = - B/ t Milyen frekvenciát használ a GSM rendszer MHz-es sáv az uplink irány. (Magyarországon)? Mit Jelent a LEO kifejezés? Low Earth Orbit satellite Hány műholdból áll az Iridium rendszer? 66 Milyen modulációt alkalmaz a Bloetotth? GFSK - modulációt alkalmaz (Gaussian Frequency Shift Keying)

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS

UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS UMTS RENDSZER ÉS INTERFÉSZEK. UMTS KÓDOSZTÁS ALAPJAI. W-H KÓDOK, KÓDFA. KÓDOSZTÁS, SPEKTRUMSZÓRÁS 2011. május 19., Budapest A HÁLÓZAT FELÉPÍTÉSE, SZOLGÁLTATÁSOK 2011. május 19., Budapest Felépítés felhasználói

Részletesebben

Invitel Technocom Távközlési Kft. Általános Szerződési Feltételek. elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Invitel Technocom Távközlési Kft. Általános Szerződési Feltételek. elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Invitel Technocom Távközlési Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek elektronikus hírközlési szolgáltatásokra 1. számú melléklet Jelen módosítás hatályba lépésének napja:

Részletesebben

Távközlô hálózati folyamatok monitorozása

Távközlô hálózati folyamatok monitorozása TATAI PÉTER AITIA International Zrt. VARGA PÁL, MAROSI GYULA BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, TSPLab {varga, marosi}@tmit.bme.hu Kulcsszavak: passzív hálózat, GSM, GPRS, távmonitorozás, forgalmi

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2015. szept. 14, 21. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek Telefonszolgáltatásra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2008. január 01. Az ÁSZF utolsó módosításának

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 17. Szájbergyerek (Németh Eszter 13 hónaos, 2010. február) A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN

Részletesebben

MOBIL HÍRKÖZLÉSI RENDSZEREK III. A GSM VÉDELMI RENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

MOBIL HÍRKÖZLÉSI RENDSZEREK III. A GSM VÉDELMI RENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE Teréki Csaba MOBIL HÍRKÖZLÉSI RENDSZEREK III. A GSM VÉDELMI RENDSZERÉNEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE A GSM felajánl olyan, a felépítésébe ágyazott jellemzőket, amelyek biztosítják a hívás integritását és bizalmasságát.

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2009. okt. 28. Németh Eszter :) A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Részletesebben

ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ

ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ ÚTON AZ 5. GENERÁCIÓ FELÉ RÁDIÓS HÁLÓZATOK EVOLÚCIÓJA Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve Dr. Fazekas Péter BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék fazekasp@hit.bme.hu

Részletesebben

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08 I 2 C, RS-232 és USB Informatikai eszközök fizikai alapjai Oláh Tamás István 2015.04.08 Az I 2 C Busz Phillips által kifejlesztett kétvezetékes szinkron adatátviteli eszköz integrált áramkörök összekapcsolására

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben

Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I.

Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I. Követelmények: (Kollokvium) A Mobil Informatika Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I. Dr. Kutor László http://uni-obuda.hu/users/kutor 1. Előadás anyagból: ZH időpontok. I. zh 2012. október

Részletesebben

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése Mobil Informatika Dr. Kutor László GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Bejelentkezés a hálózatba

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész Hálózati architektúrák és rendszerek Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész 1 A mobil rendszerek generációi 2G Digitális beszédtovábbítás Jó minőség Új szolgáltatások és alkalmazások,

Részletesebben

A számítógépes hálózat célja

A számítógépes hálózat célja Hálózati alapok A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN

Részletesebben

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps).

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Adatátviteli sebesség: Digitális hálózatokat az átviteli sebességükkel az idıegység alatt átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Sávszélesség:

Részletesebben

Alapsáv és szélessáv. Számítógépes Hálózatok 2007. Amplitúdó-moduláció. Szélessáv

Alapsáv és szélessáv. Számítógépes Hálózatok 2007. Amplitúdó-moduláció. Szélessáv Alapsáv és szélessáv Számítógépes Hálózatok 2007 4. Fizikai réteg Alapsáv, szélessáv, moduláció, vezetékes és vezeték nélküli átvitel Alapsáv (baseband) A digitális szignál direkt árammá vagy feszültségváltozássá

Részletesebben

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Az LTE és a HSPA lehetőségei Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Author / Presentation title 08/29/2007 1 Áttekintés Út az LTE felé Antennarendszerek (MIMO) Modulációk HSPA+ LTE

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2007. okt. 9. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon 3. Kacsolástechnika

Részletesebben

A számítógép-hálózatok használata

A számítógép-hálózatok használata A számítógép-hálózatok használata Erőforrás-megosztás: minden program, eszköz és adat mindenki számára elérhető legyen a hálózaton, tekintet nélkül az erőforrás és a felhasználó fizikai helyére. Virtuális

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG

2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG 2018. december 5., Budapest A GSM-TŐL AZ LTE-IG Legfontosabb jellemzők Korszak GSM GSM/GPRS UMTS/HSPA LTE 1980-as évek végétől 2000-es évek eleje Újdonságok Digitális átvitel Csomagkapcsolt átvitel Közeghozzá

Részletesebben

Modelldokumentáció az NMHH BU-LRIC modelljéhez

Modelldokumentáció az NMHH BU-LRIC modelljéhez Modelldokumentáció az NMHH BU-LRI modelljéhez Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. A MODELL ÁTTEKINTÉSE... 3 1.1 A modellépítés célja és a modell alapvető jellemzői... 3 1.2 A modell elméleti felépítése...

Részletesebben

Mobil-hálózatokban alkalmazott Intelligent Network architektúra

Mobil-hálózatokban alkalmazott Intelligent Network architektúra Mobil-hálózatokban alkalmazott Intelligent Network architektúra Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu 1 Áttekintés A hagyományos mobilhálózati struktúra (GSM)- ism. Roaming CAMEL Customised Applications for Mobile

Részletesebben

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban dr. Paller Gábor Készült Axel Küpper: Location-Based Services: Fundamentals and Operation c. könyve alapján A mobil hálózat u.n. cellákra épül. Cellák Egy

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 25. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN hálózatok áttekintése 3. Kacsolástechnika 4. IP hálózatok

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. március 24. 4G rendszerek 2016.03.24 Hálózati technológiák és alkalmazások 2 3.5G rendszerek HSDPA High Speed Downlink Packet Access 1.8

Részletesebben

AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ Mobil távközlési szolgáltatás nyújtása valamint telefonkészülékek (készülékek, alkatrészek, tartozékok) szállítása a Diákhitel Központ Zrt. részére tárgyú nemzeti, hirdetménnyel

Részletesebben

Szolgáltatások leírása - lakossági

Szolgáltatások leírása - lakossági 1. sz. melléklet Szolgáltatások leírása - lakossági Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 3 1.2 GTS Ethernet VPN... 3 1.3 GTS Media Line... 3 1.4 GTS Internet Access... 3 1.5 GTS IP Hosting... 3 1.6 GTS IP

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI MK-B4.11. KÖZCÉLÚ DIGITÁLIS CSOMAGKAPCSOLT ADATHÁLÓZATOK INTERFÉSZEI B4.11..25 típusú adathálózat előfizetői if. B4.11.1..25 típusú adathálózat hálózati

Részletesebben

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Hálózatok I. Várady Géza Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Vezeték nélküli előfizetői hurok LMDS Milliméteres hullámok miatt tiszta rálátás kell Falevelek felfogják

Részletesebben

Router konfigurációs útmutató

Router konfigurációs útmutató Router konfigurációs útmutató Az alábbi leírás router internetes hálózatra kapcsolását, beállítását és az internet kapcsolat megosztását mutatja be egy TP-Link TL-WR740 eszközön keresztül. Bár egyes gyártók

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A feladatsor első

Részletesebben

Szenzorok jelátvitele

Szenzorok jelátvitele PTE Műszaki és Informatikai Kar DR. GYURCSEK ISTVÁN Szenzorok jelátvitele Forrás és irodalom Lambert Miklós: Szenzorok elmélet (ISBN 978-963-874001-1-3) Bp. 2009 A. Bharathidasan V. A. S. Ponduru: Sensor

Részletesebben

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt.

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Korszerű technológiák SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu a szélessávú elérési hálózatok területén Korsós András műszaki igazgató

Részletesebben

Mobilhálózatok tulajdonságai és felhasználásuk

Mobilhálózatok tulajdonságai és felhasználásuk Mobilhálózatok tulajdonságai és felhasználásuk Mobilhálózatok Nyilvános földi mobil hálózatok (PLMN): Public Land Mobile Network Egy adott szolgáltatási területen használható, megfelelő rádiós (mobil)

Részletesebben

Távközlési informatikus szakképzés Távközlési ismeretek Dia száma: 1

Távközlési informatikus szakképzés Távközlési ismeretek Dia száma: 1 Távközlési informatikus szakképzés Távközlési ismeretek Tanár: Dr. Papp Sándor Távközlési informatikus szakképzés Távközlési ismeretek Dia száma: Összeköttetések csoportosítása, vázlat /. A résztvevők

Részletesebben

UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS

UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS UMTS HÁLÓZAT PROTOKOLLJAI. UMTS SZINKRONIZÁCIÓ ÉS CELLAKERESÉS. HSPA ÉS HSPA TOVÁBBFEJLESZTÉSEK 2011. május 19., Budapest Uu interfész 3. réteg RRC (Radio Resource Control) 2. réteg RLC (Radio Link Control)

Részletesebben

GSM hálózatok, rendszerek

GSM hálózatok, rendszerek GSM hálózatok, rendszerek Készítette: EHA: LULZOABT.SZE Dátum: 2007. május 2. Számítógéphálózatok kurzus 1/1 GSM hálózatok, rendszerek Korunk egyik rohamosan fejlıdı hálózata a mobil kommunikáció. Ma már

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 7.ea Dr.Varga Péter János 2 Távközlő hálózatok Hozzáférési hálózatok xdsl 3 Telefonos ipar 56 Kbps (2000-ben) Kábeltévé ipar 10Mbps osztott kábeleken Műholdas cégek 50 Mbps ajánlatok

Részletesebben

Mobil távközlő rendszerek alapjai. A GSM rendszer

Mobil távközlő rendszerek alapjai. A GSM rendszer TERVEZET! Mobil távközlő rendszerek alapjai 3. rész A GSM rendszer dr Kolos Tibor Széchenyi István Egyetem GYÕR 2007 tavaszi félév Mobil távközlő rendszerek (TA57) 1 Tartalom GSM története dióhéjban GSM

Részletesebben

Xenta Adatátviteli termékek

Xenta Adatátviteli termékek Xenta i termékek 51 TAC Xenta 913 LonWorks gateway A TAC Xenta 913 költséghatékony megoldást kínál számos különbözô termék TAC hálózatba való integrálására. A TAC Xenta 913 támogatja a leggyakrabban használt

Részletesebben

WAN technológiák. 4. Az ISDN és a DDR. Mártha Péter

WAN technológiák. 4. Az ISDN és a DDR. Mártha Péter 4. Az ISDN és a DDR Mártha Péter Név 1. ISDN fogalmak 2. ISDN konfiguráció 3. DDR konfiguráció ISDN alapok Integrált szolgáltatású digitális hálózat - Integrated Services Digital Network = ISDN Jellemzők

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás Megjegyzés Mielőtt

Részletesebben

Nagysebességű Mobil Távközlés

Nagysebességű Mobil Távközlés Nagysebességű Mobil Távközlés Távközlési és Médiainformatikai Tanszék simon@tmit.bme.hu 1 Long Term Evolution http://hgmyung.googlepages.com/3gpplte.pdf simon@tmit.bme.hu 2 Motiváció simon@tmit.bme.hu

Részletesebben

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Tartalom 13.1 Vezeték nélküli megoldások a laptopokhoz és más hordozható eszközökhöz 13.2 Laptopok és más hordozható eszközök javítása 13.3 Laptopok

Részletesebben

Műholdas infokommunikációs rendszerek

Műholdas infokommunikációs rendszerek Mobil Informatika Műholdas infokommunikációs rendszerek Dr. Kutor László OE-NIK, Dr.Kutor László MoI 4/24/1 Műholdas távközlési rendszerek GEO (Geostationary Earth Orbit Satellite) Geostacionáris pályán

Részletesebben

SUPRA KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE TÖRZSSZÖVEG ÉS MELLÉKLETEI

SUPRA KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE TÖRZSSZÖVEG ÉS MELLÉKLETEI SUPRA KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE TÖRZSSZÖVEG ÉS MELLÉKLETEI AZ ÁSZF KÉSZÍTÉSÉNEK IDŐPONTJA: 2010.08.31. AZ ÁSZF UTOLSÓ MÓDOSÍTÁSÁNAK DÁTUMA: 2010.08.31

Részletesebben

1.2.2. Az eszközök közti összeköttetés, azaz csatolás szerint 1.2.2.1. Szorosan csatolt rendszerek

1.2.2. Az eszközök közti összeköttetés, azaz csatolás szerint 1.2.2.1. Szorosan csatolt rendszerek 1.1. Hálózatok átalában A számítógép hálózat számítógépek összekapcsolt rendszre, amit valamilyen (speciális) cél érdekében hoztak létre. Ezn célok lehetnek: Erőforrások megosztása Feldolgozás biztonsága

Részletesebben

8. A WAN teszthálózatának elkészítése

8. A WAN teszthálózatának elkészítése 8. A WAN teszthálózatának elkészítése Tartalom 8.1 Távoli kapcsolatok teszthálózata 8.2 A WAN céljainak és követelményeinek meghatározása 8.3 Távmunkás támogatás prototípus Távoli kapcsolatok teszthálózata

Részletesebben

Nyilvános kapcsolt. Probléma. Probléma (folyt.) nkábelek és/vagy tilos (magánvezet. Nagyobb távolst. nvezetékek nem keresztezhetnek.

Nyilvános kapcsolt. Probléma. Probléma (folyt.) nkábelek és/vagy tilos (magánvezet. Nagyobb távolst. nvezetékek nem keresztezhetnek. Nyilvános kapcsolt telefonhálózat Mihalik GáspG spár Telefonhálózat és s a számítógéphálózatok Kis távolst volságon a számítógépek összekapcsolhatók k közvetlenk zvetlenül l vezetékkel Nagyobb távolst

Részletesebben

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23.

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23. Hálózati és szolgáltatási architektúrák Lovász Ákos 2013. február 23. Long Term Evolution Mobilhálózatok előzmények, áttekintés Jellemzők Architektúra Mobilhálózatok 1G Első generációs mobil távközlő rendszerek

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció c. egyetemi tanár Dr. Babarczi Péter egy.

Részletesebben

8. sz. melléklete Eredetileg a GTS Hungary Kft. által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó feltételek

8. sz. melléklete Eredetileg a GTS Hungary Kft. által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó feltételek A Magyar Telekom Nyrt. Üzleti Általános Szerződési Feltételeinek 8. sz. melléklete Eredetileg a GTS Hungary Kft. által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó feltételek A Magyar Telekom Nyrt. által 5. december

Részletesebben

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai MÛSORSZÓRÁS A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai LOIS LÁSZLÓ, SEBESTYÉN ÁKOS Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék {lois,

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Németh Krisztián BME TMIT 2009. okt. 7. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon 3. VoIP 4. Kacsolástechnika

Részletesebben

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása

1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása 1. A vezeték nélküli hálózatok rádiós szabályozása A WLAN rádiófrekvencián kommunikál. A rádiófrekvenciás spektrum szabályozása elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszközök a számukra kiosztott frekvenciasávban

Részletesebben

Hírközléstechnika 9.ea

Hírközléstechnika 9.ea } Hírközléstechnika 9.ea Dr.Varga Péter János Hálózatok 2 Távközlő hálózatok 3 Mobil kommunikáció 4 A kommunikáció evolúciója 5 6 A kezdetek 1921 Detroiti rendőrség 2 MHz Egyirányú forgalom 1933 megvalósult

Részletesebben

MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF)

MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) TELEKOMMUNIKÁCIÓS KFT. MOBIL INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Dokumentum Készítés dátuma 2010. november 05. Utolsó módosítás 2011. december 1. Hatályba lépés kelte

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez 4. Csatlakozás az Internethez Tartalom 4.1 Az internet fogalma és miként tudunk csatlakozni 4.2 Információ küldése az interneten keresztül 4.3 Hálózati eszközök egy NOC -ban 4.4 Kábelek és csatlakozók

Részletesebben

A Zigbee technológia

A Zigbee technológia A Zigbee technológia Kovács Balázs kovacsb@tmit.bme.hu Vida Rolland vida@tmit.bme.hu Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Absztrakt: Napjainkban egyre

Részletesebben

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Különös tekintettel a LAN típusú hálózatokra 1 Definíció Számítógépes hálózatról beszélhetünk már akkor is, ha legalább két számítógép valamilyen adatátviteli csatornán

Részletesebben

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.)

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) RAFFAELLO: Athéni iskola, Platón és Arisztotelész 1 Neumann János (1903 1957) Neumann elvek: -teljesen elektronikus számítógép

Részletesebben

2013.03.01. napjától hatályos szöveg

2013.03.01. napjától hatályos szöveg 2013.03.01. napjától hatályos szöveg Adathálózati ÁSZF 7. sz. függelék DataLink előfizetői szolgáltatás Tartalomjegyzék 1. Ügyfélkapcsolati helyek... 2 1.1. T-Home ügyfélkapcsolati pontjai...2 1.2. Magyar

Részletesebben

Tűzfalak működése és összehasonlításuk

Tűzfalak működése és összehasonlításuk Tűzfalak működése és összehasonlításuk Készítette Sári Zoltán YF5D3E Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 1 1. Bevezetés A tűzfalak fejlődése a számítógépes hálózatok evolúciójával párhuzamosan,

Részletesebben

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa DH-9549-54/2006. számú határozat indokolásának I. számú melléklete

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa DH-9549-54/2006. számú határozat indokolásának I. számú melléklete A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa DH-9549-54/2006. számú határozat indokolásának I. számú melléklete Mobilhálózatok összekapcsolási szolgáltatásainak költségszámítása alulról felfelé építkező (Bottom-up)

Részletesebben

HATÁROZATTERVEZET. megállapítottam,

HATÁROZATTERVEZET. megállapítottam, Ügyiratszám: HF-1586-5/2011. Tárgy: piacmeghatározás, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása (7/2003 piac) HATÁROZATTERVEZET A Bérelt vonalak minimális

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK Dr. Farnady László Lektorálta: Dr. Jámbor Attila Győr, 95. Áttekintés A hálózatszervezés alapelvei Az információ korában élünk, amelyben az emberek gépek

Részletesebben

Az Invitel Távközlési Zrt.

Az Invitel Távközlési Zrt. Az Invitel Távközlési Zrt. által egyéni előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési és médiaszolgáltatások Általános Szerződési Feltételei 1. számú melléklete Szolgáltatások leírása Hatályba lépés

Részletesebben

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Totális Biztonságtechnika Beléptetõ Rendszer Digitális CCTV Tûzjelzõ Behatolás-védelem Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Épületek, Épületcsoportok, Országos

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában LOGISZTIKAI RENDSZEREK ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában A láncban mozgó áruk követésére már számos megoldás létezik, ezek azonban az általuk hordozott

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

I. A Magyar Telekom Nyrt. nyilvánosan elérhető integrált GSM900/DCS1800/IMT-2000/UMTS mobil rádiótelefon szolgáltatása

I. A Magyar Telekom Nyrt. nyilvánosan elérhető integrált GSM900/DCS1800/IMT-2000/UMTS mobil rádiótelefon szolgáltatása I. A Magyar Telekom Nyrt. nyilvánosan elérhető integrált GSM900/DCS1800/IMT-2000/UMTS mobil rádiótelefon szolgáltatása Hatályos: 2012. szeptember 1-jétől 1. Alapszolgáltatások (Távszolgáltatások és Hordozószolgáltatások)

Részletesebben

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra A kommunikáció evolúciója http://www.youtube.com/watch?v=cr5eskfueyw A mobilok generációi ahhoz képest, amivel kezdődött.. Az a fránya akksi Szabályozási szervezetek Világszervezetek: International

Részletesebben

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 1.Adja meg a számítógép hálózat fogalmát! Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 Autonóm számítógépek olyan együttesét jelenti, amelyet egyetlen technológia köt egymással össze. Két számítógépről

Részletesebben

Technológiai adatbázis

Technológiai adatbázis Adatátviteli technológiák 802.11 IEEE 802.11 IEEE 802.11 Vezeték nélküli adatátviteli szabvány. Legfejlettebb tagja a 802.11g, 2,4 GHz frekvencián üzmel, elméleti maximális sebessége: 54 Mbit/s, beltéri

Részletesebben

FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ

FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ Hírközlő csatornák a gyakorlatban Fizikai szintű kommunikáció 2.2013.február 26. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu 2 Az előző előadáson

Részletesebben

10. sz. Melléklet: Az akciók részletes leírása (időtartama, feltételei, díjai, nyújtott kedvezmények)

10. sz. Melléklet: Az akciók részletes leírása (időtartama, feltételei, díjai, nyújtott kedvezmények) 10. sz. Melléklet: Az akciók részletes leírása (időtartama, feltételei, díjai, nyújtott kedvezmények) 1. Időtartama A kampány 2016. április 26-tól visszavonásig érvényes. 2. Az igénybevétel feltételei,

Részletesebben

URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE (1) URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE

URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE (1) URL-LEL ADOTT OBJEKTUM LETÖLTÉSE Programozás III HÁLÓZATKEZELÉS A hálózatkezeléshez használatos java csomag: java. net Hol találkoztunk már vele? Pl.: URL cim = this.getclass().getresource("/zene/valami_zene.wav"); De pl. adott URL-ről

Részletesebben

Közlemény. 1. A Díjszabás A. fejezet 8. és a B. fejezet 13. pontjában a Díjkorlátos Küldött emelt

Közlemény. 1. A Díjszabás A. fejezet 8. és a B. fejezet 13. pontjában a Díjkorlátos Küldött emelt Közlemény A VODAFONE MAGYARORSZÁG ZRT. értesíti Tisztelt Előfizetőit, hogy 2011. november 1-i hatállyal az Általános Szerződési Feltételek az alábbiak szerint módosul: I. A Vodafone ÁSZF 1. számú Díjszabás

Részletesebben

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés WLAN Wireless LAN WPAN Wireless PAN WMAN Wireless MAN 1 Vezeték nélküli hálózatok osztályozása kiterjedésük szerint 2 PAN, LAN, MAN,

Részletesebben

Mobilinternet-gyorsjelentés július

Mobilinternet-gyorsjelentés július Mobilinternet-gyorsjelentés 2011. július ezer Mobilinternet-gyorsjelentés, 2011. július Összefoglaló előfizetői adatok a hónap végén Mobilinternet előfizetések száma Forgalmat bonyolított előfizetések

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 8. gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok Somogyi Viktor S z e g e d i T

Részletesebben

Távközlési hálózatok Villamosmérnök szak, híradástechnika szakirány

Távközlési hálózatok Villamosmérnök szak, híradástechnika szakirány 2014-2015. 1 Távközlési hálózatok Gerinc-(Core) hálózati megvalósítások, áramkörkapcsolt hálózatok: Pleziokron Digitális Hierarchia (PDH) PDH eljárások: mintavételezés, kvantálás, kódolási eljárások. Végberendezések

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp

Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp Kommunikációs hálózatok 2 Távközlő rendszerek áttekintése Számozás, ISDN, tel. kp Németh Krisztián BME TMIT 2016. március 7. Tavasz!! :) A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb.

Részletesebben

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek Az Ethernet példája Számítógépes Hálózatok 2012 7. Adatkapcsolati réteg, MAC Ethernet; LAN-ok összekapcsolása; Hálózati réteg Packet Forwarding, Routing Gyakorlati példa: Ethernet IEEE 802.3 standard A

Részletesebben

Üzenet küldése Programs (Bal soft key) Inbox New MMS Menu Insert Picture Text Audio A szerkesztés után:

Üzenet küldése Programs (Bal soft key) Inbox New MMS Menu Insert Picture Text Audio A szerkesztés után: Tisztelt Ügyfelünk! A Motorola MPx200-as multimédiás készülékével a kommunikáció számos formáját választhatja és sok érdekes, illetve hasznos információhoz juthat, vagy akár játékokat tölthet le. A T-Mobilenál

Részletesebben

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 3.ea

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 3.ea Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 3.ea 2 DVB Digitális Televíziózás az EU-ban 3 1961, Stockholm: nemzetközi, analóg frekvenciakiosztás 1998, UK: az első digitális, földfelszíni sugárzás az EU-ban

Részletesebben

10. gyakorlat: GSM hívásfogadás, SMS

10. gyakorlat: GSM hívásfogadás, SMS 10. gyakorlat: GSM hívásfogadás, SMS P.10.1. Hívásfogadás GSM-készülékkel Feladat: Nézzük végig, hogyan fogadunk a GSM készülékünkkel egy másik hálózatból beérkező hívást! Rövid megoldás: Ha készülékünk

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek KIVONAT Módosításokkal egybekötött egységes szerkezetbe foglalva: 2010. július 1. A szolgáltatás megnevezése: internet szolgáltatás A szolgáltatás területét a Szolgáltatás

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben