Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 07. 16.- 2013. 07. 31. között"

Átírás

1 Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Időjárás: Július második felében továbbra is tombolt a szárazság, a lehullott csapadék mennyiségét a megyénkben 2-6 mm között regisztráltuk, ez a mennyiség is csak egyetlen éjszakán júl én érkezett hozzánk, nyomokban még 30.-dikán esett egy kis elenyésző eső. A kultúrák vízhiány tüneteit mutatják. A maximum hőmérséklet 26 és 39 C közötti tartományban mozgott, a minimum hőmérséklet 11 és 20 C között alakult. Fenológia állapotok: (megyei szinten) Tavaszi árpa: betakarították, Kukorica: szemképződés, sok helyen felsültek az állományok, Napraforgó: általánosságban citromérés, Szabadföldi paprika, paradicsom betakarítás kezdete, Alma, körte: korai fajták szedését megkezdték, késői fajták gyümölcsérés állapotában, Őszibarack, kajszibarack: betakarítás és gyümölcsérés fázisaiban, Szilva: szedése elkezdődött, Szőlő: érés, Hagymafélék: felszedésük folyamatos, Kabakosok: betakarításuk folyamatos, Burgonya: betakarítása folytatódik. Növényvédelmi helyzet: Az elmúlt két hétben kiemelkedő egyedszámban fogta a fénycsapda a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágókat, változó egyedszámban számoltuk az akácmoly (Etiella zinckenella), a felkiáltójeles bagolylepke (Agrotis exclamationis), a málnasodró tükrösmoly (Notocelia uddmanniana) és a lucernapoloska (Adelphocoris lineolatus) egyedeit. Elenyésző számban pedig nyerges szőlőmolyokkal (Eupoecilia ambiguella) találkoztunk. A káposztamoly (Plutella xylostella) repülési hányada csökkent.

2 A vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) kártétele is már 70-80%-os, egyre jobban kopaszodnak a fák. A platán fák csöpögését pedig a platán-csipkéspoloska (Corythuca ciliata) okozza helyenként, főleg száraz, meleg nyarakon jelentős a kártétele. A tujákon sok helyen megjelent a kabatíniás hajtás- és ágpusztulás (Cabatiella thujae) és a pajzstetű (Coccoidea) fertőzés is erősödik. Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) jelenléte általánossá vált, közterületeken és kertjeinkben is feltűnő a jelenléte, ahogy a zöldellő lágyszárúakon télies hangulatot okoz a viaszváladékával. Idén a mezei hörcsög (Cricetus cricetus) és a mezei pocok (Microtus arvalis) populáció nem okozott gazdasági károkat, a hörcsög populáció lassú növekedést mutat, a pocok egyedszáma stagnál. Az aszály hatása egyedül a gyomok növekedésén nem észlelhető, továbbra is intenzíven fejlődnek. A káposztabolhák (Phyllotreta spp.) megjelenése fokozódik, ha továbbra sem változik az időjárás számottevő populáció várható a keresztesvirágú növényeinken. Kukorica: Már-már általánosnak mondható sajnos a felsült kukorica látványa, csak öntözött állományok mutatják az ilyenkor megfelelő képet. Bizonyos táblákon komoly termés kieséssel lehet számolni, főleg a gyengébb tápanyag ellátottságú területeken. Az időjárás következtében több helyen mikroelem hiányosak lettek a növények. A kukoricamoly nagyszámú megjelenésének kedveznek a környezeti feltételek, a gradáció után számítani lehet számottevő kártételre. A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) egyedszáma is erőteljesen emelkedik, kivéve a megyénk dél-keleti részén, ahol csekélyebb fertőzést tapasztaltak. Ellenben a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása megyeszintű, kártételük egyre fokozódik. Földibolhák (Chaetocnema aridula, Phyllotreta vittula, etc.) is megfigyelhetők helyenként, de nagy károkat csak az első nemzedék tudott volna okozni a fiatal növényeken, jelenleg már csak a később vetetett kukoricákon kell rájuk jobban odafigyelni. A gyomok fejlődése zavartalan. Napraforgó: A levéltetvek (Aphidoidea) jelenléte számottevő. A diaportés (Diaporthe helianthi) betegség, a szklerotíniás hervadás (Sclerotinia sclerotiorum) és az alternariás betegség (Alternaria helianthi) a szárazság következtében visszaszorult, csak csekély mértékben, szórványosan jelentkeznek, eső következtében terjedésükre számíthatunk. Gyomoktól legtöbb területen mentes a kultúra.

3 Paprika,paradicsom: A tripsz (Thysanoptera) és a molytetű (Trialeurodes vaporariorum) fertőzés paprika állományokban továbbra is nagymértékű. Az öntözött állományok szépen fejlődnek, de a magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt baktériumos levélfoltosság és levélhullás (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) tünetei lelhetők fel. A baktériumos bogyórothadás (Pseudomonas viridiflava) is felütötte a fejét helyenként. A gyapottokbagolylepke elleni védekezés folyamatos. Paradicsomban gócokban alternáriás szárfoltossággal (Alternaria solani) találkozhattunk. Burgonya: Az elmúlt időszakban a talaj felsőbb rétegei kiszáradtak, a burgonya lombozatának fejlődése sok helyen megállt, öregedésnek indult. Az öntözött területeken főleg, itt is mutatkoznak az alternáriás szárfoltosság tünetei. A burgonyavész (Phytophtora infestans) a reggeli harmatoknak köszönhetően újra tudott fertőzni, de az utóbbi napokban már a reggelek is egyre melegebbek. A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) minden fejlődési alakja jelen van az állományokban. Alma: A lisztharmatfertőzés (Podosphaera leucotricha) gócokban erőteljes. Az almafavarasodást (Venturia inaequalis) megállította az időjárás. Az almamoly (Cydia pomonella) rajzása hullámzó, míg a lombosfa-fehérmoly (Leucoptera scitella) egyedszáma csökkenő tendenciát mutat. Szilva: A szilvamoly (Grapholita funebrana) rajzása továbbra is erősnek mondható. A takácsatkák (Tetranychidae) kártétele is egyre több helyen szembetűnő. A monilíniás múmiák (Monilinia fructigena, Monilinia laxa) elhanyagolt gyümölcsösökben fellelhetőek. Szőlő: A peronoszpóra (Plasmopara viticola) fertőzés gyenge mértékű, a lisztharmat (Uncinula necator) levélfertőzés észlelési szinten megtalálható, míg a fürtökön egyre számottevőbb. A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) rajzásintenzitása nagymértékű és a szőlő gubacsatka (Eriophyes vitis) terjedési területe is növekszik.

4 Feromocsapdák fogási adatai:

5 Hódmezővásárhely, Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Simon Natália

6 Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Időjárás: Július második felében továbbra is tombolt a szárazság, a lehullott csapadék mennyiségét a megyénkben 2-6 mm között regisztráltuk, ez a mennyiség is csak egyetlen éjszakán júl én érkezett hozzánk, nyomokban még 30.-dikán esett egy kis elenyésző eső. A kultúrák vízhiány tüneteit mutatják. A maximum hőmérséklet 26 és 39 C közötti tartományban mozgott, a minimum hőmérséklet 11 és 20 C között alakult. Fenológia állapotok: (megyei szinten) Tavaszi árpa: betakarították, Kukorica: szemképződés, sok helyen felsültek az állományok, Napraforgó: általánosságban citromérés, Szabadföldi paprika, paradicsom betakarítás kezdete, Alma, körte: korai fajták szedését megkezdték, késői fajták gyümölcsérés állapotában, Őszibarack, kajszibarack: betakarítás és gyümölcsérés fázisaiban, Szilva: szedése elkezdődött, Szőlő: érés, Hagymafélék: felszedésük folyamatos, Kabakosok: betakarításuk folyamatos, Burgonya: betakarítása folytatódik. Növényvédelmi helyzet: Az elmúlt két hétben kiemelkedő egyedszámban fogta a fénycsapda a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágókat, változó egyedszámban számoltuk az akácmoly (Etiella zinckenella), a felkiáltójeles bagolylepke (Agrotis exclamationis), a málnasodró tükrösmoly (Notocelia uddmanniana) és a lucernapoloska (Adelphocoris lineolatus) egyedeit. Elenyésző számban pedig nyerges szőlőmolyokkal (Eupoecilia ambiguella) találkoztunk. A káposztamoly (Plutella xylostella) repülési hányada csökkent.

7 A vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) kártétele is már 70-80%-os, egyre jobban kopaszodnak a fák. A platán fák csöpögését pedig a platán-csipkéspoloska (Corythuca ciliata) okozza helyenként, főleg száraz, meleg nyarakon jelentős a kártétele. A tujákon sok helyen megjelent a kabatíniás hajtás- és ágpusztulás (Cabatiella thujae) és a pajzstetű (Coccoidea) fertőzés is erősödik. Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) jelenléte általánossá vált, közterületeken és kertjeinkben is feltűnő a jelenléte, ahogy a zöldellő lágyszárúakon télies hangulatot okoz a viaszváladékával. Idén a mezei hörcsög (Cricetus cricetus) és a mezei pocok (Microtus arvalis) populáció nem okozott gazdasági károkat, a hörcsög populáció lassú növekedést mutat, a pocok egyedszáma stagnál. Az aszály hatása egyedül a gyomok növekedésén nem észlelhető, továbbra is intenzíven fejlődnek. A káposztabolhák (Phyllotreta spp.) megjelenése fokozódik, ha továbbra sem változik az időjárás számottevő populáció várható a keresztesvirágú növényeinken. Kukorica: Már-már általánosnak mondható sajnos a felsült kukorica látványa, csak öntözött állományok mutatják az ilyenkor megfelelő képet. Bizonyos táblákon komoly termés kieséssel lehet számolni, főleg a gyengébb tápanyag ellátottságú területeken. Az időjárás következtében több helyen mikroelem hiányosak lettek a növények. A kukoricamoly nagyszámú megjelenésének kedveznek a környezeti feltételek, a gradáció után számítani lehet számottevő kártételre. A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) egyedszáma is erőteljesen emelkedik, kivéve a megyénk dél-keleti részén, ahol csekélyebb fertőzést tapasztaltak. Ellenben a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása megyeszintű, kártételük egyre fokozódik. Földibolhák (Chaetocnema aridula, Phyllotreta vittula, etc.) is megfigyelhetők helyenként, de nagy károkat csak az első nemzedék tudott volna okozni a fiatal növényeken, jelenleg már csak a később vetetett kukoricákon kell rájuk jobban odafigyelni. A gyomok fejlődése zavartalan. Napraforgó: A levéltetvek (Aphidoidea) jelenléte számottevő. A diaportés (Diaporthe helianthi) betegség, a szklerotíniás hervadás (Sclerotinia sclerotiorum) és az alternariás betegség (Alternaria helianthi) a szárazság következtében visszaszorult, csak csekély mértékben, szórványosan jelentkeznek, eső következtében terjedésükre számíthatunk. Gyomoktól legtöbb területen mentes a kultúra.

8 Paprika,paradicsom: A tripsz (Thysanoptera) és a molytetű (Trialeurodes vaporariorum) fertőzés paprika állományokban továbbra is nagymértékű. Az öntözött állományok szépen fejlődnek, de a magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt baktériumos levélfoltosság és levélhullás (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) tünetei lelhetők fel. A baktériumos bogyórothadás (Pseudomonas viridiflava) is felütötte a fejét helyenként. A gyapottokbagolylepke elleni védekezés folyamatos. Paradicsomban gócokban alternáriás szárfoltossággal (Alternaria solani) találkozhattunk. Burgonya: Az elmúlt időszakban a talaj felsőbb rétegei kiszáradtak, a burgonya lombozatának fejlődése sok helyen megállt, öregedésnek indult. Az öntözött területeken főleg, itt is mutatkoznak az alternáriás szárfoltosság tünetei. A burgonyavész (Phytophtora infestans) a reggeli harmatoknak köszönhetően újra tudott fertőzni, de az utóbbi napokban már a reggelek is egyre melegebbek. A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) minden fejlődési alakja jelen van az állományokban. Alma: A lisztharmatfertőzés (Podosphaera leucotricha) gócokban erőteljes. Az almafavarasodást (Venturia inaequalis) megállította az időjárás. Az almamoly (Cydia pomonella) rajzása hullámzó, míg a lombosfa-fehérmoly (Leucoptera scitella) egyedszáma csökkenő tendenciát mutat. Szilva: A szilvamoly (Grapholita funebrana) rajzása továbbra is erősnek mondható. A takácsatkák (Tetranychidae) kártétele is egyre több helyen szembetűnő. A monilíniás múmiák (Monilinia fructigena, Monilinia laxa) elhanyagolt gyümölcsösökben fellelhetőek. Szőlő: A peronoszpóra (Plasmopara viticola) fertőzés gyenge mértékű, a lisztharmat (Uncinula necator) levélfertőzés észlelési szinten megtalálható, míg a fürtökön egyre számottevőbb. A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) rajzásintenzitása nagymértékű és a szőlő gubacsatka (Eriophyes vitis) terjedési területe is növekszik.

9 Feromocsapdák fogási adatai:

10 Hódmezővásárhely, Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Simon Natália

LEGALÁBB 100 MILLIÁRDNYI AZ AGRÁRKÁR!

LEGALÁBB 100 MILLIÁRDNYI AZ AGRÁRKÁR! 2010. június XVI. évfolyam 5. szám LEGALÁBB 100 MILLIÁRDNYI AZ AGRÁRKÁR! A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezıgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdıgazdaságban

Részletesebben

TISZTELT GAZDÁLKODÓ! AGRÁR SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM

TISZTELT GAZDÁLKODÓ! AGRÁR SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM szeptember XVII. évfolyam 9. szám TISZTELT GAZDÁLKODÓ! Ha Ön NATURA 2000-es területeire támogatást igényelt, és még nem vett részt tanfolyamon, akkor kötelező képzésen kell részt vennie. A Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 06. 01.- 2013. 06. 15. között Időjárás: Június elején végre beköszöntött a nyár, a hűvös csapadékos idő mára már az emlékezeté lett, sőt, június közepén

Részletesebben

9.2. Táblázat: A szakirodalmi összefoglaló elemzésbe bevont tanulmányok

9.2. Táblázat: A szakirodalmi összefoglaló elemzésbe bevont tanulmányok 9.2. Táblázat: A szakirodalmi összefoglaló elemzésbe bevont tanulmányok kutatás 1. Ameixa & Kindlmann 2008 2. Bianchi et 3. Bianchi et Acyrthosiphon pisum Cseho. 2007 erdő 0 0 0 május Hollandia 2002-2003

Részletesebben

www.pisvojvodina.com Előrejelzőszolgálat Regionális központ Szabadka

www.pisvojvodina.com Előrejelzőszolgálat Regionális központ Szabadka www.pisvojvodina.com Előrejelzőszolgálat Regionális központ Szabadka Title Created By Published Category Pamukova (kukuruzna) sovica -Helicoverpa armigera Hajnalka Bognar-Pastor 24.9.2012 14:16

Részletesebben

FIGYELEM A FEKETEFOGLALKOZTATÁS MEGELİZÉSÉÉRT FOKOZOTTABBAN ELLENİRIZ AZ APEH GABONAPIACI JELENTÉS

FIGYELEM A FEKETEFOGLALKOZTATÁS MEGELİZÉSÉÉRT FOKOZOTTABBAN ELLENİRIZ AZ APEH GABONAPIACI JELENTÉS 2009. augusztus XV. évfolyam 8. szám FIGYELEM Kamaránk mezıgazdasági szárítóüzemi gépkezelı OKJ-s tanfolyamot indít 2009. novemberi kezdéssel. A tanfolyamon való részvétel ingyenes, mivel az EU az ÚMVP-n

Részletesebben

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Dr. Békési Pál ny. osztályvezető Szentendre Kissé talán meglepő, hogy ilyen korán, már a márciusi számban a napraforgó-betegségek elleni védelemre irányítjuk

Részletesebben

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében Avaunt Steward A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve Bevezető Az alma molylárva kártevői szinte az egész vegetációban veszélyeztetik

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 01. - 2014. 08.15. között Időjárás 2014 augusztus első felében tovább folytatódott a változékony, mérsékelten csapadékos időjárás, magas

Részletesebben

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára Dr. Keszthelyi Sándor, Dr. Kazinczi Gabriella Kaposvári Egyetem ÁTK, Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszék

Részletesebben

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató Hagyományos növényvédelem Túlértékeli a vegyszert, egyoldalúan. Precíziós

Részletesebben

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges Cziráki László 2014 Fogalma: Az öntözés vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról A vízügyi hatóság engedélye szükséges Feladata: A termelés biztonságának

Részletesebben

Vas megye növény-egészségügyi helyzete. Tanakajd, 2015. május 20-tól június 04-ig

Vas megye növény-egészségügyi helyzete. Tanakajd, 2015. május 20-tól június 04-ig Vas megye növény-egészségügyi helyzete Tanakajd, 21. május 2-tól június 4-ig Megyénkben az elmúlt két hétben összesen 43 mm csapadékot mértünk. A napi átlag hımérséklet csupán 14, C körül alakult az elmúlt

Részletesebben

Vas megye növény-egészségügyi helyzete. Tanakajd, 2015. június 21-tól július 06-ig

Vas megye növény-egészségügyi helyzete. Tanakajd, 2015. június 21-tól július 06-ig Vas megye növény-egészségügyi helyzete Tanakajd, 2015. június 21-tól július 06-ig Megyénkben az elmúlt két hétben csupán egy alkalommal mértünk 18,4 mm csapadékot. A napi átlag hımérséklet 19,2 C körül

Részletesebben

KÖTELEZŐ AGRÁRKAMARAI REGISZTRÁCIÓ

KÖTELEZŐ AGRÁRKAMARAI REGISZTRÁCIÓ 2012. augusztus XVIII. évfolyam 8. szám KÖTELEZŐ AGRÁRKAMARAI REGISZTRÁCIÓ AUGUSZTUSTÓL INDUL A KÖTELEZŐ AGRÁRKAMARAI REGISZTRÁCIÓ! Kérjük, a regisztráció megkezdése előtt a saját érdekében figyelmesen

Részletesebben

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag 80 Szerkatalógus 2015 Gombaölő szerek Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília Rozsdagombák betegségek Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 24% fémréz (36% réz-hidroxid)

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.19. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.26-ig. Várható frissítés: 2016.05.26. 12:00-kor. A változékony időjárásban

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Módszerei: Tüneti meghatározás (symptomatológia) Közvetlen mikroszkópi vizsgálatok Tiszta tenyészet készítése és vizsgálata mikroszkópi biokémiai

Módszerei: Tüneti meghatározás (symptomatológia) Közvetlen mikroszkópi vizsgálatok Tiszta tenyészet készítése és vizsgálata mikroszkópi biokémiai Módszerei: Tüneti meghatározás (symptomatológia) Közvetlen mikroszkópi vizsgálatok Tiszta tenyészet készítése és vizsgálata mikroszkópi biokémiai szerológiai molekuláris biológiai (DNS alapú technikák)

Részletesebben

Fontosabb károsítók előfordulása a dísznövényeken Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest - Fővárosi Szervezete

Fontosabb károsítók előfordulása a dísznövényeken Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest - Fővárosi Szervezete Fontosabb károsítók előfordulása a dísznövényeken Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest - Fővárosi Szervezete A növényvédelmi szervezet felépítése FM (Földmüvelésügyi Minisztérium)

Részletesebben

Károsító helyzetkép Csongrád megyében

Károsító helyzetkép Csongrád megyében Károsító helyzetkép Csongrád megyében Az elmúlt időszak időjárása, a kánikula és a szárazság olyan klímát teremtett, amely meggyorsítja a kártevők szaporodását, illetve az aszály kedvezőtlenül befolyásolja

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét)

Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2011-07-19 (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés, érés, (kényszerérés), (részleges zsendüléses kényszerérés) Az elmúlt héten nem hullott

Részletesebben

A MEGENGEDETT SZÉLESSÉGET MEGHALADÓ MEZŐGAZDASÁGI JÁRMŰVEK KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI

A MEGENGEDETT SZÉLESSÉGET MEGHALADÓ MEZŐGAZDASÁGI JÁRMŰVEK KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI 2011. augusztus XVII. évfolyam 8. szám A MEGENGEDETT SZÉLESSÉGET MEGHALADÓ MEZŐGAZDASÁGI JÁRMŰVEK KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI A Magyar Közlöny 85. számában 2011. július 19-én jelent meg:

Részletesebben

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák Biobor A szőlészet az utóbbi 25 évben számos fontos változáson ment át. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a polikultúrát mindenhol egyre inkább felváltja a monokultúra. A monokultúrás termelésben

Részletesebben

ELFOGADTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS AZ AGRÁRKAMARAI TÖRVÉNYT

ELFOGADTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS AZ AGRÁRKAMARAI TÖRVÉNYT 2012. július XVIII. évfolyam 7. szám ELFOGADTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS AZ AGRÁRKAMARAI TÖRVÉNYT Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt. A jogszabály

Részletesebben

A kukoricamoly Magyarországon

A kukoricamoly Magyarországon A kukoricamoly Magyarországon Dr. Szeöke Kálmán Előzmények és a kártételi jelentőség rövid áttekintése A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) közismert mezőgazdasági kártevő. Rendszertanilag a lepkék (Lepidoptera)

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYNEMESÍTÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Rezisztencianemesítés alapja Rezisztencianemesítés fajtái Rezisztencianemesítés lépései Herbicidrezisztens

Részletesebben

BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET

BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET B TÍPUSÚ NÖVÉNYBIZTOSÍTÁSI CSOMAG BNKNE/2016/B/1 SZÁMÚ KÜLÖNÖS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás VP3-17.1.1-16

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 04. 16.- 2013. 04. 30. között Időjárás: A márciusi hó után április elején megérkezett a tavasz, amelyet a hónap második felében már nyári idő váltott

Részletesebben

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája A fajtamegválasztás szempontjai Felhasználási cél piaci igények Termőhelyi adottságok Fajtatársítás megporzási termékenyülési viszonyok Főbb termesztett

Részletesebben

Alma. Növényvédelem és minőségjavítás. www.arystalifescience.hu. www.arysta.hu. PANTERA gyomirtók 1

Alma. Növényvédelem és minőségjavítás. www.arystalifescience.hu. www.arysta.hu. PANTERA gyomirtók 1 Alma Növényvédelem és minőségjavítás www.arystalifescience.hu PANTERA gyomirtók 1 BoZiMo vagy Adob Cink + Borotek InCa Adob Profit, Fruton Ca ATS Agro Flo Gibb Plus ATS Agro Flo Globaryll 100 Funguran-OH

Részletesebben

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről A parlagfűről, parlagfű mentesítésről Összeállította: Stánitz Éva megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Szabó Lajos hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra DuPont napraforgó növényvédelmi technológia Tanos 0,4 kg/ha Steward 1 g/ha Alert S 1 l/ha Alternaria, Sclerotinia, Botrytis Helicoverpa Diaporthe, Alternaria, Phoma 17. ábra Termékeink felhasználása elôtt

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL FVM DASzK Szakképző Iskola Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium Sopron, Bánfalvi u 48-50 SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL Az államháztartásról szóló 1992

Részletesebben

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme Csávázás Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen A vetőmag-forgalmazók a napraforgó-vetőmagot a csírakori kórokozók és a peronoszpórás kártétel elleni megelőző védelem érdekében általában

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com. Termékismertető

Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com. Termékismertető Agria Logisztikai Centrum Kft. www.agriakft.com Termékismertető Tisztelt Partnerünk! Köszöntjük és köszönjük, hogy ebben a mind jobban felgyorsuló világban időt szakít arra, hogy belelapozzon Termékismertető

Részletesebben

A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.)

A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.) A közterületi növényvédelem aktuális problémái (1.) Zsigó György Toxa-Terv Bt., Budapest Kettős feladatnak kell megfelelnie a közterületen dolgozó szakembernek. Egyrészt meg kell védenie a növényeket a

Részletesebben

Növényvédelem otthonunkban

Növényvédelem otthonunkban Növényvédelem otthonunkban Bevezető A növényvédelem, egy olyan téma, ami kikerülhetetlen, akár lakásunkban, akár kertünkben foglalkozunk növényekkel. Mindannyian találkoztunk már kártevővel, vagy gombás

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.10. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.17-ig. Várható frissítés: 2014.07.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

Már a lepkét jelzi, hogy a hernyó kártételét megelœzhesse: MTA NKI

Már a lepkét jelzi, hogy a hernyó kártételét megelœzhesse: MTA NKI RovarkártevŒk pusztítják gyümölcsfáit? Nem tudja, mikor védekezzen? Megálíthatja a hatékony védekezés idœpontját, ha a kártevœ rajzását feromoncsapdával követi! MTA NKI N f m feromoncsapda család A feromonos

Részletesebben

Levélbetegségek. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Levélbetegségek. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Levélbetegségek www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Bevezetés 4 Cerkospórás levélfoltosság....6 Ramuláriás levélfoltosság..10 Lisztharmat...14 Fómás levélfoltosság..

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT:

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A DEBRECENI NAGYERDŐ ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSA

A DEBRECENI NAGYERDŐ ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSA 634.0.116.7 A DEBRECENI NAGYERDŐ ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSA Papp Ferenc Az Erdő 1971. évi, Erdők a közjóért", külön számban. Botos Géza erdőmérnök Debrecen és a Nagyerdő" című cikkének sarkalatos mondanivalója,

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Steward 30 DF Számos kultúrában felhasználható, alacsony dózisú rovarölô szer. A Steward hatóanyaga az indoxakarb a nátrium-ionok áramlását gátolja meg a károsító szervezetében

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Január. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról.

Január. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Gazda naptár Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos,

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S NYÍLT ÜLÉS AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 62. MELLÉKLET: - TÁRGY: Beszámoló a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás mőködésének 2009. évi tapasztalatairól E L İ T E R J E S Z

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

rendelete Általános rendelkezések

rendelete Általános rendelkezések A földművelésügyi miniszter /2014. ( ) FM rendelete a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011.

Részletesebben

A KÜLSŐ PIACOK MŰKÖDÉSÉRŐL

A KÜLSŐ PIACOK MŰKÖDÉSÉRŐL XIII. évfolyam 7. szám 2013. július 26. Ingyenes példány A KÜLSŐ PIACOK MŰKÖDÉSÉRŐL A Szabadkai Piacok KKV hatáskörébe tartozó piacok (Tejpiac, Zöldike, Tesla-telepi vegyes piac, nagybani piac) mellett

Részletesebben

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében (92)TÉGLA ZS. 1, BORÓCZKI G. 2, TERBE T. 3 Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében Results of the experiment the pepper

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése NÖVÉNYVÉDŐ Feladatok és tevékenységek A föld

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

T A R T A L O M. 1. Dőlnek a dominók: megvan a Tischeria ekebladella tölgy aknázómoly feromonja!

T A R T A L O M. 1. Dőlnek a dominók: megvan a Tischeria ekebladella tölgy aknázómoly feromonja! T A R T A L O M 1. Dőlnek a dominók: megvan a Tischeria ekebladella tölgy aknázómoly feromonja! Molnár Béla, Dr. Szőcs Gábor - MTA ATK Növényvédelmi Intézet Wittko Francke - University of Hamburg 2. A

Részletesebben

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 KAP új célkitűzései (2014-2020)

Részletesebben

Bánáti Hajnalka. GM-növények mellékhatás-vizsgálata

Bánáti Hajnalka. GM-növények mellékhatás-vizsgálata Bánáti Hajnalka GM-növények mellékhatás-vizsgálata Cry-toxint termelő, kukoricamoly-rezisztens kukoricák mellékhatását vizsgáltuk: gyapottok-bagolylepke és kukoricamoly csőfuzariózis kapcsolatában GM-növények

Részletesebben

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok Természeti viszonyok Felszín szempontjából Csallóköz folyami hordalékokkal feltöltött síkság. A regionális magasságkülönbségek nem nagyobbak 0,5-0,8-3,00 m-nél. Egész Csallóköz felszíne mérsékelten lejt

Részletesebben

MÓRA-INPUT. Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Az agronómiai és meteorológiai. kombinációs partnerként a legfinomabb

MÓRA-INPUT. Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Az agronómiai és meteorológiai. kombinációs partnerként a legfinomabb IDEJÉBEN SZÓLUNK! Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Az agronómiai és meteorológiai viszonyok megváltoztak az utóbbi években. Ez különösen igaz a 2014. évre, de várhatóan a 2015. évre is. Térségünk egyik

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Pannon Növénybiotechnológiai Egyesület Magyar Növénynemesítõk Egyesülete A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete, Martonvásár 2007. szeptember

Részletesebben

705 millió ha (45 %)

705 millió ha (45 %) A ZAB TERMESZTÉSE Zab jelentısége: Géncentruma Kis-Ázsia, egyik legısibb gabonánk. Elterjedése a ló használatával járt együtt. Gabonák közt, terület alapján a 7. a világon. Ma sportló, nyúl, takarmánykeverékek

Részletesebben

VÉSZHARANG!!! MEGJELENT A FD FITOPLAZMA MAGYARORSZÁGON

VÉSZHARANG!!! MEGJELENT A FD FITOPLAZMA MAGYARORSZÁGON Természetvédelem a Duna-menti területeken, ökológiai szőlőművelési technológia bevezetésével (ISTERVIN PROJEKT) VÉSZHARANG!!! MEGJELENT A FD FITOPLAZMA MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Benedek Pál DSc, professor

Részletesebben

Mezőgazdasági növénybiztosítás

Mezőgazdasági növénybiztosítás Mezőgazdasági növénybiztosítás Különös biztosítási feltételek 1/40 AHE-11536 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A biztosítás tárgya, területi és időbeli (kockázatviselési ) hatálya...

Részletesebben

Burgonya kísérleti módszertan

Burgonya kísérleti módszertan BURGONYA TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 4 2 Általános rész... 4 2.1 Bejelentés általános kezdeményezése... 4 2.2 Bejelentés elfogadása... 4 2.3 Vizsgálat szüneteltetése, megszűnése, meghosszabbítása, bejelentés

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

3. Állapítsa meg, hogy 1 db. KÖNYV 5. kötete és annak egyes részei szerzői jogvédelem alatt állnak-e.

3. Állapítsa meg, hogy 1 db. KÖNYV 5. kötete és annak egyes részei szerzői jogvédelem alatt állnak-e. A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakértői véleménye A szakvélemény címe: Gyűjteményes műnek minősülő kiadványok összehasonlító vizsgálata Ügyszám: SZJSZT 15/12. A szakvélemény szövege A Megkereső által

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató 8-6 melléklet: Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A víz élet, gondozzuk közösen! VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV - 2015 Települési csapadékvíz-gazdálkodási útmutató A jó gyakorlat Készítette: Buzás

Részletesebben

A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében

A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében Az ár- és belvizek vízszennyező hatása Több évtizedes tapasztalat, hogy a felszíni vízfolyásainkon levonuló nagy árvizek (97,

Részletesebben

teljes költségvetése A megvalósítás ideje 2011. január 1 2011. december 31.

teljes költségvetése A megvalósítás ideje 2011. január 1 2011. december 31. Homokháti Kistérség Többcélú Társulása, és Pécska Város Polgármesteri Hivatala pályázatot nyújtott be a Magyarország Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 program keretei között Környezetvédelmi

Részletesebben

Prizmahenger Güttler henger

Prizmahenger Güttler henger Prizmahenger Güttler henger Sokoldalú eszköz az ideális talajszerkezet kialakításáért kiváló rögtörő képesség jobb magágyszerkezet erőteljesebb bokrosító hatás utolérhetetlen öntisztítás Ideális magágy:

Részletesebben

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása

Talajvizsgálat! eredmények gyakorlati hasznosítása a legszebb koronájú törzsekben. Sok, virággal túlterhelt fának koronáját láttam mér kettéhasadva, letörve lógni a csonka törzsön. A hasznos rovarok közül a méhek jelentőségét kívánom befejezésül megemlíteni.

Részletesebben

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020

4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 7690 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 83. szám 1. melléklet a 27/2015. (VI. 17.) OGY határozathoz 1. melléklet a /2015. ( ) OGY határozathoz 4. NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM 2015 2020 Szakpolitikai

Részletesebben

ELJÁRÁSI REND. tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos pályázati beszerzés. napi háromszori étezés beszerzése

ELJÁRÁSI REND. tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos pályázati beszerzés. napi háromszori étezés beszerzése ELJÁRÁSI REND Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola által szervezett nyári sport- és napközis tábor résztvevői részére étkezés beszerzése" tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti meghívásos

Részletesebben

Új, eddig még nem, vagy csak ritkán látott kártevők a dísznövényeken. Dr. Bodor János

Új, eddig még nem, vagy csak ritkán látott kártevők a dísznövényeken. Dr. Bodor János Új, eddig még nem, vagy csak ritkán látott kártevők a dísznövényeken Dr. Bodor János Egyre több a károsító Monokultúrák Nemesítés Élôhely pusztítás Kemizálás Behurcolás KLIMAVÁLTOZÁS Honnan jönnek? Észak-Amerikából

Részletesebben

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA HEVES MEGYEI RENDŐR FŐKAPITÁNYSÁG GAZDASÁGI IGAZGATÓSÁG KÖZGAZDASÁGI OSZTÁLYA E G E R 3300 Eger, Eszterházy tér 2. T: 06-(36)-522-111/11-95 BM: 31/11-95 ===================================== A HEVES MEGYEI

Részletesebben

2015. március havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére

2015. március havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 215. március havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés a TIVIZIG működési területére 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Március hónap időjárását a sokévi átlagnál sokkal kevesebb

Részletesebben

Az egyéni és társas gazdaságok gazdasági szerepének f bb jellemz i a magyar mez gazdaságban

Az egyéni és társas gazdaságok gazdasági szerepének f bb jellemz i a magyar mez gazdaságban 532 GAZDÁLKODÁS 57. ÉVFOLYAM 6. SZÁM, 2013 Az egyéni és társas gazdaságok gazdasági szerepének f bb jellemz i a magyar mez gazdaságban HARANGI-RÁKOS MÓNIKA SZABÓ GÁBOR POPP JÓZSEF Kulcsszavak: bruttó kibocsátás,

Részletesebben

Mezőcsát Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Mezőcsát Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Észak Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása Projekt azonosító: ÉMOP 6.2.1/K 13 2014 0002 Mezőcsát

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Falugazdász tájékoztató

TÁJÉKOZTATÓ. Falugazdász tájékoztató Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Püspökladányi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer ellenőrző Hivatal. TÁJÉKOZTATÓ a falugazdász tevékenységéről és a város mezőgazdaságáról

Részletesebben

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen DOI: 10.18427/iri-2016-0034 Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS Heves megye, illetve Füzesabony természetföldrajzi és vízrajzi adottságai, legfontosabb vízgazdálkodási problémái Készítette: Úri Zoltán Építőmérnök hallgató 1.évfolyam

Részletesebben

Az almatermések védelmének sajátosságai

Az almatermések védelmének sajátosságai Integrált növényvédelem Eggyes kultúrák integrált védelmének sajátosságai Az almatermések védelmének sajátosságai Több éves fás szárú növények. A növényvédelem különbözik attól függen hogy friss telepítés,nem

Részletesebben

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló A szôlô növényvédelme A szôlô növényvédelme 2008-ban is okozott kellemetlen meglepetéseket.

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. hét Előadás áttekintése A kukorica kórokozói. A kórokozók jellegzetes kórképei. A kórokozók elleni

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Kiadva: 2014.09.04. 12:00-kor. Érvényes: 2014.09.11-ig. Várható frissítés: 2014.09.11. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka Készült: Baranyi Hajnalka pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Egészséges táplálkozás Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, A tanóra témája: Az egészséges táplálkozás

Részletesebben