HÍRLEVÉL Május 6.-Május 27. Tartalom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL 2012. Május 6.-Május 27. Tartalom"

Átírás

1 HÍRLEVÉL Május 6.-Május 27. Tartalom Kiemelt hírek Tabajdi Csaba: Orbán csekkadója sanyargatás; Semmi köze az uniós tranzakciós adóhoz - Strasbourg, május 23. Az EU jövője, EU-intézmények MSZP EP-delegáció: a megerősített, megreformált Unió a cél; Tabajdi: Az uniós tagságnak nincs alternatívája! - Brüsszel, május 9. Tabajdi Csaba: Több munkahelyet, több demokráciát az Európai Unióban! Az EU-nak a gazdaságpolitika és működés terén is meg kell újulnia - Luxemburg, május 18. Gurmai Zita: Iskolai EU-vetélkedő Mosonmagyaróváron - Mosonmagyaróvár, május 14. Gurmai Zita: Európa változást akar - Berlin, május 21. Tabajdi Csaba: Gazdasági növekedés nélkül veszélybe kerülhet a társadalmi stabilitás Ki kell alakítani új, növekedésösztönző gazdasági modellt - Strasbourg, május 22. Göncz Kinga: Másfajta válságkezelés kell - Strasbourg, május 22. Gurmai Zita: Zöld jelzés a polgári kezdeményezéseknek! Egyhangúlag elfogadta az Európai Parlament Gurmai Zita jelentését az Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) végrehajtásáról - Brüsszel, május 23. Gurmai Zita: Fiatalokon alapuló új társadalmi szerződésre van szükség! - Helsinki, május 24. Foglalkoztatás, szociális jogok Gurmai Zita: Brüsszeli kampánynyitó a fiatalok jövőjéért; Fiatalokkal a fiatalokért - Brüsszel, május 11.

2 Göncz Kinga: Több lehetőséget a fiataloknak! - Strasbourg, május 24. Ipar, kutatás, innováció Herczog Edit: A Kaszpi-tengeri gázmezőkhöz nemcsak Moszkván, de Brüsszelen keresztül is vezet út - Brüsszel, május 8. Herczog Edit: Fiatal vállalkozóké volt az EP - Brüsszel, május 10. Kisebbségi és emberi jogok Tabajdi Csaba: Ne csorbítsák a romániai magyarság jogait! A szocialista politikus az EP vezetőihez fordul - Brüsszel, május 10. Tabajdi Csaba Winkler Gyula: Téma lett az erdélyi magyarság romló helyzete a FUEN moszkvai kongresszusán - Moszkva, május 17. Tabajdi Csaba: Új lendületet kell adni az európai kisebbségvédelemnek! A Kisebbségügyi Intergroup három kezdeményezést javasolt - Moszkva, május 17. Tabajdi Csaba: Elfogadhatatlan a magyar választókörzet hiánya Kárpátalján! Az unió minden országon kérje számon a jogbiztonságot! - Strasbourg, május 22. Göncz Kinga: A másság elfogadása közös ügyünk - Strasbourg, május 23. Tabajdi Csaba: Franciaország végre kisebbségbarát környezetet teremt? Francois Hollande elnöksége esélyt jelenthet az európai kisebbségvédelmi törekvéseknek is - Strasbourg, május 24. Tabajdi Csaba: a romániai magyarság helyzetét tárgyalja júniusban az EP Kisebbségügyi Intergoupja; Winkler Gyula és Sógor Csaba kezdeményezésére meghallgatást tartanak az Európai Parlamentben - Strasbourg, május 24. Környezetvédelem Tabajdi Csaba: Az erőforrások takarékosabb felhasználása létkérdés Fogy a víz, egyre több a hulladék - Strasbourg, május 24. Külpolitika Gurmai Zita: EU-Örményország: új lendület a szorosabb együttműködésnek - Jereván, május 8. Tabajdi Csaba: Kínának meg kell nyitnia gazdaságát az európai befektetések előtt! Az EU és Kína kapcsolata nem lehet a protekcionizmus foglya - Strasbourg, május 23.

3 A magyar jogállamiság védelme Tabajdi Csaba: a Fidesz csekkadója az állampolgárokat és nem a spekulánsokat sújtja! Orbán Viktor politikájának semmi köze Francois Hollande győzelméhez - Brüsszel, május 17. Mezőgazdaság Tabajdi Csaba: Tokaj vita: vessünk véget a borháborúnak! Tabajdi: Háromoldalú megegyezést a Tokaj-ügyben! - Brüsszel, május 9. Tabajdi Csaba: a KAP reform során Magyarország őrzi előnyös helyzetét Több támogatást a mostoha baromfi- és sertéságazatnak! Fórum a KAP jövőjéről Kaposváron - Brüsszel, május 14. Nők jogai, esélyegyenlőség Gurmai Zita: Nők a gazdasági növekedésért - Bad Boll, május 13. Gurmai Zita: Esélyegyenlőségi politika egy jobb világ szolgálatában - Budapest, május 18. Gurmai Zita: Az abortusz tiltásába belebukhat a kormány igaza lesz Orbán Viktornak? - Strasbourg, május 22. Gurmai Zita: A vidéken élő nők helyzetének javítása előmozdítja a gazdaság fejlődését - Horsens, május 26.

4 Kiemelt hírek Tabajdi: Orbán csekkadója sanyargatás Semmi köze az uniós tranzakciós adóhoz Strasbourg, május 23. " Az uniós tranzakciós adó nem az embereket sanyargatja, eltérően a Fidesz-kormány csekkadójától. Az európai pénzügyi tranzakciós adó mielőbbi bevezetése azért is kiemelten fontos lenne, hogy az európai polgárok tisztán lássák: az EU nem rájuk, hanem a pénzügyi szektorra helyezi a válság terheit. Magyarországon ugyanis a jobboldali kormány a "tranzakciós adó" címszava alatt újabb, a lakosságot érintő megszorításokat hajt végre." - figyelmeztetett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, az európai pénzügyi tranzakciós adóról szóló jelentés vitájában. "Az európai baloldal előretörésének üzenete az, hogy a válságkezelés nem korlátozódhat pusztán a megszorításokra, az állampolgárok további megsarcolására". Tabajdi felszólította az Európai Bizottságot: határolódjon el a Fideszéhez hasonló tervektől, és tegye világossá, hogy az Unió tranzakciós adója kizárólag a másodlagos pénzpiaci termékekre, a spekulatív műveletekre vonatkozik. "A leginkább előremutató lépés természetesen az lenne, ha az Unió a tranzakciós adó mielőbbi, az európai szocialisták által már régóta szorgalmazott bevezetésével mutatná meg, hogy az európai emberek oldalán áll a tagállami és nemzetközi oligarchákkal szemben." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. "Az európai szintű tranzakciós adó nem a lakossági, hanem a nagy értékű, üzleti tranzakciókra, spekulációs műveletekre vonatkozna. Igazságosabban osztaná el a válságkezelés terhét, nem pedig a sárga csekkek megadóztatásával sújtaná az állampolgárokat, mint a Fidesz." - húzta alá.

5 Az EU jövője, EU-intézmények MSZP EP-delegáció: a megerősített, megreformált Unió a cél Tabajdi: Az uniós tagságnak nincs alternatívája! Brüsszel, május 9. Magyarország jövője, gazdasági növekedése csak az Európai Unióban képzelhető el. Bármit sugalljanak nyíltan vagy burkoltan a magyarországi jobboldali pártok, véli az MSZP EP-delegációja. A magyar szocialista EPképviselők egyetértenek abban, hogy csak egy megerősített, megreformált Európai Unió lehet versenyképes a világgazdasági versenyben. Még a nagy Németország is önmagában védtelen lenne. A képviselők az Európa-szerte minden évben május 9-én megünnepelt Európa-nap alkalmából nyilatkoztak. Ezen a napon arról emlékeznek meg az EU tagállamai, hogy május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát. Ez volt az első lépés az Európai Unió megteremtése, az európai népek közti összetartás megerősítése irányába. "Az EU jelenlegi válságának legnagyobb veszélye az, hogy az Unió többsebességessé válik, majd szétszakad. Sajnos ennek jeleit már most is észleljük, amikor a régi és az új tagállamok, az uniós költségvetés nettó befizetői és nettó haszonélvezői közti szolidaritás hiányát látjuk. Azt azonban nem szabad megengednünk, hogy a minket egyesítő, az egységes Európát létrehozó alapelvek - a szolidaritás, a felzárkóztatás, a közös versenyképesség, vagy az európai szociális modell - megkérdőjeleződjenek." - jelentette ki Tabajdi Csaba delegációvezető. "Ellentétben azzal, amit Orbán Viktor korábban nyíltan kimondott, újabban pedig cinikusan sugall, Magyarország számára nincsen élet az Európai Unión kívül. Intő jel lehet számunkra a Görögországot az EU-ellenes pártok térnyerése miatt fenyegető káosz." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. Göncz Kinga aláhúzta: "Még a gyakorta unióellenes Orbán Viktor is elismerte: hazánk több mint évi ezermilliárd forint értékben részesül fejlesztési támogatásokban az EU részéről. Ez, és az uniós tagságunk miatt hazánk irányába megnyilvánuló bizalom több tízezer munkahelyet biztosít Magyarországon. Az Orbán-kormány azonban nem teheti meg azt, hogy míg ezekre a forrásokra igényt tart, intézkedéseivel és itthoni retorikájával kétségbe vonja és elutasítja azokat az alapelveket, amelyeket ma ünneplünk: a társadalmi szolidaritást, a demokráciát." Herczog Edit kifejtette: "Az euróövezet válságának tartós rendezése még nincsen garantálva. Ehhez meg kell teremteni a közös valuta kötvénypiacát, az adósság-szolidaritást létrehozó eurókötvényeket, az Európai Központi Bankot igazi közösségi bankká kell tenni megerősített jogosítványokkal, lehetővé téve, hogy szerepet vállaljon a tagállamok adósságválságának kezelésében, mindezzel egyaránt garantálva a gazdaság és társadalom fejlesztését is. Nem a megtorpanás, hanem a haladás, nem a kevesebb, hanem a több Európa a jövőnk."

6 Gurmai Zita szerint a következő időszak egyik kulcskérdése az uniós döntéshozatal demokratikusabbá tétele lesz. "Bár az európai polgárok az olyan intézményeken keresztül, mint az Európai Polgári Kezdeményezés már ma is befolyásolhatják az európai döntéshozatalt, azt a mainál sokkal közelebb kell hoznunk hozzájuk. Csak így érhető el, hogy az európai polgárok lássák, mit jelent mindennapi életükben az EU: munkahelyeket, szociális biztonságot vagy például a szabad mozgás lehetőségét." - mondta a szocialista képviselőnő. Tabajdi: Több munkahelyet, több demokráciát az Európai Unióban! Az EU-nak a gazdaságpolitika és működés terén is meg kell újulnia Luxemburg, május 18. "Európa képes volt a válságot saját javára fordítani. Az elmúlt két évben az Európai Unió olyan mértékű átalakuláson ment át, olyan mélyreható reformokat fogadott el, amelyekhez máskor egy évtized is kevés volt. Lényegében működni kezdett a közös gazdasági kormányzás. A közelmúltbeli görögországi események és az EU déli perifériájának elhúzódó gyengesége azonban jelzi, hogy Európa előtt továbbra is hosszú út áll a válság leküzdéséig." - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Luxemburgban. A szocialista politikus az "Európa a XXI. században" című konferencián szólalt fel. A Mihail Gorbacsov által alapított New Policy Forum és a Luxemburgi Európai Tanulmányok Intézete által szervezett rendezvényen Gorbacsov mellett Michel Rocard volt francia miniszterelnök, Theo Waigel, volt német pénzügyminiszter, az euró egyik atyja, valamint Viviane Reding alapjogi biztos is részt vett. A szocialista delegációvezető hozzátette, hogy a hatos gazdasági csomag, a versenyképességet szolgáló Euró Plusz Paktum, az uniós pénzügyi szemeszter, a nemrég aláírt pénzügyi unió, a tagállami költségvetések összehangolására kidolgozott módszerek lehetővé tették, hogy az európai integráció továbbra is sikertörténet maradhasson. Ugyanakkor legalább három súlyos kihívás áll előttünk. A tagállamok többségében ugyan sikerült megfékezni a költségvetési hiányt, de nem sikerült beindítani a gazdaság növekedését. Növekedés nélkül hosszú távon kezelhetetlen az államadósság és nem teremthetőek új munkahelyek sem. Emellett továbbra sem megoldott az az alapvető szerkezeti probléma sem, hogy az euró, mint közös fizetőeszköz miként lesz képes kezelni az övezethez tartozó országok eltérő versenyképességi szintjét." "Legalább ugyanilyen fontos a harmadik kihívás, amelyről a gazdaságpolitikai gondok közepette gyakran elfeledkezünk. Az Európai Uniónak a növekedés beindításával párhuazmosan le kell küzdenie az egyes tagállamokban, így pl. Magyarországon riasztóvá vált demokratikus deficitet miközben önnön működését is demokratikusabbá, átláthatóvá teszi." -

7 hangsúlyozta Tabajdi. "Az EU demokratikus működésének biztosításához a jövőben valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy az európai polgárok közvetlenül válasszák meg az Európai Tanács állandó elnökét és az Európai Bizottság elnökét. Az is fontos lenne, hogy az európai polgárokat képviselő Európai Parlament ciklusa felénél bizalmi szavazással nyilvánítsa ki, továbbra is megbízik-e a hivatalban lévő Európai Bizottság tagjaiban?" - fejtette ki Tabajdi Csaba. Iskolai EU-vetélkedő Mosonmagyaróváron Mosonmagyaróvár, május 14. "A 21. századi Európában a fiatalok számára rendkívül fontossá vált a nyelvtudás és a megfelelő jövőkép kialakítása" - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Mosonmagyaróváron, ahol 2005 óta immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre az európai uniós vetélkedő. A Fekete István Általános Iskola diákjainak ezúttal is sikerült bebizonyítaniuk, hogy rendkívül jártasak az integrációval kapcsolatos témákban és, hogy felkészültek a kihívásokkal teli Unióra. Az esemény fővédnöke, dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szeretettel várja Brüsszelbe az első helyezést elért csapatot. A vetélkedőn zsűritagként részt vett Fazakas Szabolcs, az Európai Számvevőszék magyar tagja is. Minden diákot értékes ajándékokkal díjaztak, a második helyezett csapat a magyar Parlamentet fogja meglátogatni. Európa változást akar Berlin, május 21. Európa fordulóponthoz érkezett. A kontinensen végigsöprő gazdasági és társadalmi válságból egyre többen a progresszív válaszokban látják a kiutat. Azokban a válaszokban, amelyek alapvető értékeink szellemében az emberek szolgálatába állítják a gazdaságot, nem pedig az embereket helyezik a gazdaság szolgálatába - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Berlinben, a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) Nőszervezete által rendezett, Eljött a nők ideje elnevezésű konferencián. A háromnapos rendezvényen a SPD vezető politikusai és az európai baloldal képviselői vettek részt.

8 Előadásában az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetét vezető képviselő áttekintést adott az ESZP legújabb európai szintű kampányáról, amelynek célja, hogy javítson a fiatalok munkanélküliségének egyre aggasztóbbá váló gondján. Gurmai Zita elmondta: a fiatalok körében több mint kétszer akkora a munkanélküliségi ráta, mint a társadalom egészében. A több mint ötmillió, kilátástalan helyzetben lévő fiatal helyzetének javítására az európai szocialisták kampányt indítottak az úgynevezett Európai Ifjúsági Garancia bevezetésének érdekében. A sikeres nemzetközi példák alapján munkanélküli fiatalokat álláshoz vagy továbbképzési lehetőséghez juttató program mintegy 10 milliárd euróba kerülne, azonban a munka nélkül maradás költségei ennek tízszeresére rúgnának évente emelte ki Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az ESZP által javasolt eszköz legalább 2 millió európai fiatal helyzetét oldaná meg. A munkaerő-piaci problémák megoldásához, a gazdasági növekedés ösztönzéséhez és nem utolsósorban az EU 2020 stratégia megvalósításához azonban további munkára van szükség. Így például elengedhetetlen, hogy felszámoljuk azokat az akadályokat, amelyek a nők munkaerő-piacra való bejutatását gátolják, illetve azokat a tényezőket, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségekhez vezetnek tette hozzá a politikus, aki a nemi kvóták bevezetését tekinti az egyik lehetséges megoldásnak. Gurmai Zita emlékeztetett továbbá a szülési szabadságra vonatkozó uniós szabályozás tervezetére, amelynek elfogadását már hónapok óta blokkolják a tagállamok többségében konzervatív kormányai. A legutóbbi választások bebizonyították, hogy az európai polgárok változást akarnak. Emellett sem az Európai Bizottság, sem pedig a Tanács nem mehet el többé szó nélkül zárta felszólalását Gurmai Zita. Tabajdi: Gazdasági növekedés nélkül veszélybe kerülhet a társadalmi stabilitás Ki kell alakítani új, növekedésösztönző gazdasági modellt Strasbourg, május 22. "A politikai fordulat már megindult az Európai Unió országaiban, a gazdasági fordulat azonban még várat magára. Az utóbbi években követett megszorító politika kimerítette az európai társadalmak tartalékait. Egyes országok tűrőképességük határára értek, miközben a hiány felszámolásához ezzel a módszerrel még évekre, évtizedekre lenne szükség. Ezért új gazdasági modellt kell találnunk, amely alternatívát kínál a válságot előidéző szabadpiaci kapitalizmussal szemben" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az Európai Parlament plenáris ülésén a gazdasági válság kezelésével foglalkozó rendkívüli Európai Tanácsülés előkészítéséről rendezett vitában, írásbeli hozzászólásában.

9 A szocialista képviselő kifejtette, hogy a francia elnökválasztás, illetve a közelmúlt dán, szlovák és román kormányváltásai politikai fordulatot, a baloldal előretörését jelzik. "Kérdéses, ugyanakkor, hogy ehhez társul-e gazdasági fordulat, és felhagy-e végre az Európai Unió a kizárólagosan hiánycsökkentésre koncentráló, konzervatív gazdaságpolitikával? A megszorítások önmagukban nem elegendőek, új gazdasági modellt kell találnunk, amely egyszerre van figyelemmel a költségvetések stabilitására, ösztönzi a gazdasági növekedést, és alternatívát kínál a válságot előidéző szabadpiaci kapitalizmussal szemben" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. "Építenünk kell a skandináv országok tapasztalataira, ugyanis ezek az országok álltak ellen a legjobban a válságnak. A skandináv országokban a széles körű szociális ellátásokat magas adókból finanszírozzák, a pénzügyi- és bankrendszert pedig szigorú szabályoknak vetették alá" - tette hozzá. A szocialisták brüsszeli vezetője felszólalásában kiemelte, hogy a megnövekedett adóbevételeket a hosszú távú növekedést szolgáló befektetésekre kell fordítani, így és az oktatás fejlesztésére, a kutatás-fejlesztésre, az infrastruktúra, az energiahálózatok modernizációjára, és a mélyszegénység felszámolására. Az Európai Szocialista Frakció javaslatával összhangban Tabajdi ismét felvetette, hogy ezen beruházások költségeit ne kelljen beszámítani a költségvetési hiányba a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében. A növekedést szolgáló beruházások finanszírozására pedig javasolta, hogy az Európai Unió bocsásson ki projektkötvényeket, illetve az eurókötvényeket, amelyek az államadósság egy részének közösségivé tételével növelnék az európai államok stabilitását. Másfajta válságkezelés kell Strasbourg, május 22. A gazdasági növekedést megalapozó lépésekről, az európai integráció elmélyítéséről és a szolidaritás kiteljesítéséről, a hitelező, valamint az eladósodott tagállamok közötti versenyképességi egyensúlytalanságok felszámolásáról kell döntést hozniuk az Európai Unió állam és kormányfőinek - áll abban az írásos hozzászólásban, amit Göncz Kinga szocialista EP-képviselő nyújtott be a május 23-iki informális európai uniós csúcstalálkozó előkészítéséről rendezett kedd délutáni plenáris vitához.

10 Az EU legtöbb országában a gazdasági növekedés lelassult, megállt, sőt, jó néhány tagállamban visszaesett, ez utóbbiak közé tartozik Magyarország is. Európában 25 millióan állástalanok, Görögországban, Spanyolországban a fiatalok fele, a tagországok többségében az egyötöde nem talál munkát. Szomorú, hogy a jövő nemzedéke egyre inkább Európán kívül keresi a boldogulás útját. "A gazdaságélénkítéssel nem párosuló, egyoldalú megszorítások - a társadalom szűk, leggazdagabb rétegét kivéve - minden társadalmi csoportot súlyosan érintenek" - szögezte le írásos hozzászólásában Göncz Kinga. "A kiábrándultság, a kilátástalanság, a társadalmi kirekesztődés a szélsőséges erők malmára hajtják a vizet: erről árulkodnak a legutóbbi választási eredmények Görögországban. A közvélemény-kutatások sokhelyütt a populista, radikális erők térnyerését mutatják". A szocialista EP-képviselő hozzátette: a riasztó adatok és tények azt bizonyítják, hogy az eddigi válságkezelés nem vezetett eredményre. Ha Görögországban a júniusi választásokon nem az Európa-barát erők kerülnek többségbe, az katasztrófához vezethet. A mediterrán ország magával ránthatja az európai periféria tagállamait, valamint a kelet- és közép-európai térséget, amelyben a gazdasági teljesítmény drámai visszaesése lehet az elmélyülő krízis következménye. "Ebben a helyzetben végre érlelődik a felismerés a baloldal által régóta hangoztatott megoldásokat eddig elutasító tagállami kormányokban, hogy felelős fiskális politika mellett, gazdaságélénkítő intézkedésekre, az európai integráció elmélyítésére és a szolidaritás kiteljesítésére, az eurózóna belső egyensúlytalanságainak a felszámolására van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a még nagyobb bajt. Az ezeket megvalósító konkrét lépésekről kell végre döntést hozniuk a szerdai csúcstalálkozó résztvevőinek" - fogalmazott Göncz Kinga. Zöld jelzés a polgári kezdeményezéseknek! Egyhangúlag elfogadta az Európai Parlament Gurmai Zita jelentését az Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) végrehajtásáról Brüsszel, május 23. A mi feladatunk, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ECI erős és hiteles eszköze a részvételi demokráciának és az uniós napirend formálásának jelentette ki Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) végrehajtásáról szóló jelentés szavazásakor elmondott felszólalásában. Az Európai Parlament tegnapi, strasbourgi ülésén arányban, 16 tartózkodás mellett, elfogadta Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő jelentését az Európai Polgári Kezdeményezés végrehajtásáról az Európai Parlament eljárási szabályzatában.

11 Az Európai Polgári Kezdeményezésről szóló rendelet ez év április 1-jétől áll az uniós polgárok rendelkezésére. A közmeghallgatások gördülékeny megszervezésének biztosításához amelyekre a sikeres kezdeményezés elindítói jogosultak az Európai Parlamentnek el kellett fogadnia az eljárási szabályzatot. A Szocialisták és Demokraták Frakciója, és az Európai Parlament egyik kiemelt prioritása az európai polgárokkal való megerősített párbeszéd kialakítása. Az ECI ezt a célt kívánja megvalósítani: bevonni az uniós polgárokat a demokratikus politikai döntéshozatalba. Az Európai Parlamentben történő közmeghallgatás visszaigazolás lesz a sikeres kezdeményezés szervezőinek. Biztosítani akartuk, hogy az európai polgárok javaslatát gondosan megvizsgálják, és hogy a Bizottság megfelelő szinten képviselteti magát tette hozzá Gurmai Zita, aki korábban magáról az Európai Polgári Kezdeményezésről szóló rendelet társ-jelentéstevője volt. A szavazás időszerű volt, ha figyelembe vesszük, hogy az első Polgári Kezdeményezés regisztrációja a Bizottságnál május 9-én történt, amelyet azóta további öt követett. Ez azt jelenti, hogy a szervezők már elkezdhetik az aláírások összegyűjtését. A sikeres kezdeményezések szervezői, vagyis azok, akik egymillió támogató aláírást összegyűjtöttek, közmeghallgatás keretében jogosultak lesznek kezdeményezésük bemutatására egy, a témában kompetens parlamenti bizottság előtt. Így megkapják a lehetőséget arra, hogy megszólítsák azokat, akik ténylegesen befolyásolják a jogalkotást. Fiatalokon alapuló új társadalmi szerződésre van szükség! Európában egyre gyakrabban tapasztalhatjuk a jövőjük miatt aggódó fiatalok elégedetlenségét. A fiatalok közül leginkább a nők azok, akiknek gyakran többszörösen is hátrányos megkülönböztetéssel kell szembenézniük a munkaerő-piacon. Ezért olyan programokra, politikákra van szükség, amelyek egyenlőbb, kiegyensúlyozottabb társadalom felé mutatnak jelentette ki felszólalásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a finn Szociáldemokrata Párt 43. Kongresszusán. Helsinki, május 24. Elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük napjaink kihívásait és problémáit, mert csak így tudjuk kidolgozni a sikeresebb jövőnk megvalósításához szükséges javaslatokat. Ma már nagyon jól érzékelhető, hogy a politikai baloldal igen fontos állomásához érkezett, miután 17 év után, ismét szocialista elnöke van Franciaországnak. Francois Hollande új fejezetet nyit nemcsak a válságkezelésben, de a kontinens jövőjében is.

12 Az egyik legsúlyosabb problémára a leghatékonyabb megoldást az Európai Ifjúsági Garancia jelentené mindazon közel 5,5 millió európai munkanélküli fiatal számára, akiknek így munkát vagy továbbképzési lehetőséget biztosítana. Olyanoknak, akik legalább négy hónapja befejezték tanulmányaikat, és nem találnak munkát, vagy éppen elvesztették korábbi állásukat. Egy új, fiatalokon alapuló társadalmi szerződésre van szükség hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő. Az Európai Szocialista Párt Nőszervezete a felvetett problémák megoldását hivatott előmozdítani. Azt, hogy a férfiak és nők között egyenlő bánásmódot, egyenlő és megosztott felelősséget kell biztosítani a munkában és a magánéletben egyaránt. A valódi esélyegyenlőség azonban csak akkor érhető el, ha a nők gazdaságilag is függetlenek lesznek. El kell érnünk, hogy a fiatal nők és férfiak valóban úgy érezzék, hogy egyenlő esélyekkel indulhatnak szakmai és magánéletbeli céljaik elérésére zárta beszédét dr. Gurmai Zita a Nőszervezet elnöke. Foglalkoztatás, szociális jogok Brüsszeli kampánynyitó a fiatalok jövőjéért Fiatalokkal a fiatalokért Brüsszel, május 11. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke a Te jövőd az én jövőm kampány ma napi nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy az európai munkanélküli fiatalok és egyben az Európai Unió számára is a leghatékonyabb megoldást az Európai Ifjúsági Garancia jelentené. A Te jövőd az én jövőm kampányának megnyitóját tartotta a mai nap az Európai Szocialisták Pártja, mellyel az Európai Ifjúsági Garanciát hirdeti. A megnyitón részt vettek a szervezet aktivistái és a magyar delegáció tagjai is, beszédet mondott dr. Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke, Kaisa Penny a Fiatal Szocialisták elnöke, Sergei Stanishev az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Hannes Swoboda az Európai Parlament szocialisták frakcióvezetője, Alejandro Cercas és Frédéric Daerden európai parlamenti képviselők. A kampány az Európai Ifjúsági Garancia alkalmazását támogatja, amely minden olyan fiatal számára munkát vagy továbbképzési lehetőséget biztosítana, aki legalább négy hónapja

13 befejezte tanulmányait, és nem talál munkát, vagy elvesztette korábbi állását. Ausztriában és Finnországban már sikeresen bevezették az Európai Ifjúsági Garanciát. Ez egy fiatalokon alapuló új társadalmi szerződés - létrehozásához csupán 10 milliárd euró fel nem használt uniós forrásra lenne szükség. Európa számára jobban megérné ez a garancia alap, mint az az évi 100 milliárd eurós kiadás, amivel a fiatal munkanélkülieket támogatják, mondta dr. Gurmai Zita. Több lehetőséget a fiataloknak! Strasbourg, május 24. Csak az összehangolt, célzott programokkal tudjuk elkerülni, hogy egy egész nemzedék érezze elveszettnek magát, ennek összes következményével - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a "Több lehetőséget a fiataloknak kezdeményezés" nevű parlamenti jelentés vitájában. - Riasztó mértékű az európai országokban tapasztalható ifjúsági munkanélküliség, és még riasztóbb, ha az átlag mögé nézünk. E szerint növekedtek a tagállamok közötti különbségek ezen a téren is. Egy-egy országon belül is egyre jobban leszakadnak, kirekesztődnek azok, akiknek alacsony az iskolai végzettsége, akik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak. A fiatal nők számára egyre nehezebb összeegyeztetni a családi feladatokat és a munkát. A fiatalok feleslegesnek érzik magukat, és ez táptalaja a szélsőséges eszmék terjedésének, a bűnbakképzésnek - fejtette ki a szerda esti vitában Göncz Kinga. A képviselő kifejtette: Sürgősen tennünk kell azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Jobban ki kell használnunk a belső piac lehetőségeit, hogy a fiatalok élvezzék a mobilitást, és könnyen találjanak munkát más tagállamokban. Ez azonban nem vezethet ahhoz, hogy a kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű országok elszívják a magas képzettségű fiatalokat a nehézségekkel küzdő tagállamokból. A végzősök számára meg kell könnyítenünk az átmenetet az oktatásból a munkaerőpiacra, ösztöndíjakat, gyakornoki helyeket kell teremtenünk. Az oktatási rendszert úgy kell átalakítani, hogy az onnan kikerülők tudása, képzettsége valóban megfeleljen a munkaerő-piaci igényeknek. Külön gondot kell fordítani a hátrányos helyzetű fiatalokra, az ő foglalkoztatásuk javítására - ilyenek a romák, a bevándorló fiatalok, a fogyatékossággal élők. Meg kell akadályoznunk a korai iskolaelhagyást. Nem csökkenhetnek az oktatásra fordított kiadások, és az Európai Szociális Alap forrásait hozzáférhetővé kell tenni az ifjúsági munkanélküliség felszámolását célzó programok számára. Meg kell akadályoznunk, hogy a fiatal nőknek választaniuk kelljen a munka és a család között. "Csak az összehangolt, célzott programokkal tudjuk elkerülni, hogy egy egész nemzedék érezze elveszettnek magát, ennek össze következményével" - hangsúlyozta felszólalásában a szocialista képviselő.

14 Ipar, kutatás, innováció A Kaszpi-tengeri gázmezőkhöz nemcsak Moszkván, de Brüsszelen keresztül is vezet út Nemcsak Moszkván, de Brüsszelen keresztül is el lehet jutni a Kaszpi-tenger térségének gázmezőihez kommentálta Herczog Edit, az EU energiaügyi biztosának kedden az EP-ben tartott beszámolóját. Günther Oettinger szerint ugyanis szerdán megkezdődnek a tárgyalások az azerbajdzsáni valamint türkmenisztáni kormány és a Bizottság között, így az év közepére tető alá hozhatják a hosszú távú gázszállítási megállapodásokat. Brüsszel, május 8. Herczog Edit szerint ennek ismeretében még inkább kérdéses a kormányfő döntése, melynek értelmében a projekt bizonytalanságára hivatkozva a MOL és ezzel együtt Magyarország kilép az Unió Nabucco-gázvezetékének kiépítésére létrejött konzorciumból. Az energetikai szakpolitikus szerint sem a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonsága sem pedig a fogyasztói árképzés szempontjából nem szerencsés a kormánydöntés. A források diverzifikálása helyett ugyanis növeljük függőségünket Oroszországtól, emellett lemondunk arról az alkupozícióról, amelyet Európa 500 milliós piaca nyújt számunkra a közös vezetékkel, ez minden bizonnyal az árakon is érezteti majd a hatását. Kedden megszavazta az EP a Herczog Edit által jegyzett jelentést, amelynek középpontjában a biztonságos, fenntartható és versenyképes energiaellátás európai stratégiája áll. A nagy többséggel elfogadott határozat szerint leginkább a mind egységesülő, a külső partnerek közötti versenyt is erősítő, európai belső energiapiac kialakítása, a források mind technológiai, mind pedig származási ország szerinti diverzifikálása, illetve a harmadik országbeli befolyásos energiaellátókkal folytatott tárgyalások során pedig a tagállami szintet meghaladó, uniós szintű stratégiai és politikai koordináció. Ez utóbbit elsősorban az indokolja, hogy bár Európa az energetikai szaktudás és technológia egyik jelentős világpiaci exportőre, energiahordozók piacán az egyik legnagyobb importőrnek számít, és ez a helyzet az energiaigény növekedésével csak erősödni fog. A képviselő szerint ezért csak a tagállamok, a Bizottság és a Tanács egységes és összehangolt megközelítése teszi lehetővé az EU energetikai célkitűzéseinek hatékony előmozdítását saját határain túl, és egyúttal jobb tárgyalási pozíciót eredményez a harmadik országokkal szemben..

15 Fiatal vállalkozóké volt az EP Brüsszel, május 10. Nem a nagyvállalatok ellen, de a kisvállalkozók, különösen a fiatal vállalkozók érdekében kell cselekednie Európának érvelt Herczog Edit a Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) brüsszeli rendezvényén csütörtökön. Sokszor hangoztatott frázis, hogy Európa jövője a fiatalok kezében van, de a kis- és közepes vállalkozások esetében egyértelmű, hogy a fiatalok által felmutatott újfajta szakmai megközelítés, az innováció iránti fogékonyság vezeti ki a szektort a kátyúból. Az európai foglalkoztatás zömét, a gazdasági növekedés gerincét adó kkv-k esetében az a tét, hogy a fiatalok felkészültségben, kitartásban és vállalkozó-kedvben fel tudják-e venni a versenyt szakmájuk öreg rókáival. Ebből a szempontból a digitális tudásnak és a vállalkozások digitalizálásának van talán a legjelentősebb szerepe, de a képviselő a vállalkozásokat támogató uniós programok, illetve a vállalkozói kedvet növelő vállalkozóbarát jogszabályi környezet jelentőségére is felhívta a figyelmet. Herczog szerint az EU új, 2014-ben induló hétéves pénzügyi keretprogramja egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy melyik lesz az a kulcsszó, amely a közösség megalakulásakor irányt adó béke és szabadság helyébe állhat. A képviselő szerint Európa új víziója mind gazdasági mind társadalmi értelemben nagyon helyesen az innovációban keresendő. Herczog Edit arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktívan vegyenek részt az uniós programokról, a költségvetés elköltéséről szóló vitában, mert várhatóan minden eddiginél nyíltabb folyamatban nyeri el végleges arcát a 2014-ben induló vállalkozásfejlesztési program, így most még a hazai javaslatoknak is van esélye bekerülni a törvényhozásba. Kisebbségi és emberi jogok Tabajdi: Ne csorbítsák a romániai magyarság jogait! A szocialista politikus az EP vezetőihez fordul Brüsszel, május 10. "A szerzett kisebbségi jogok elvétele ellentétes az európai demokratikus gyakorlattal. Az európai intézményeknek már most figyelmeztetniük kell erre az új román kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hosszas küzdelem után engedélyezett magyar karának létrehozása meghiúsuljon. Komoly feszültséget kelt, ha a kisebbségi törvény tervezetéből törölnék a kulturális autonómiára vonatkozó előírásokat. A tervezett lépések elkerülése érdekében ezért

16 Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez és az EP Szocialista Frakciójának vezető jéhez fordulok segítségért" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője, az EP-ben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnöke. "Igaz, hogy a szociáldemokrata-liberális új román kormány mindössze két hete vette át az ország irányítását, tevékenysége nem tűnik kisebbségbarátnak, sőt csorbítja a magyar-román etnikumközi viszonyban elért vívmányokat. A tervezett kisebbségellenes lépések nem szolgálják sem Románia belső békéjét, sem a román többség és a magyar nemzeti közösség zavartalan együttélését, sem a közép-európai térség stabilitását. Tény, hogy az előző jobboldali román kormány is csak azt követően támogatta a magyar kar létrejöttét a MOGYE-n, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetett. Nagy hiba lenne most az új román kormánynak visszalépnie. Bár az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, a magyar nemzeti közösség legszervezettebb parlamenti képviselttel rendelkező ereje. Az RMDSZ-el való együttműködés megkerülhetetlen a magyar közösség és a román többség együttélése, jó viszonya szempontjából. E tekintetben bizalmat kelt, hogy Viktor Ponta miniszterelnök kifejtette, kész az RMDSZ-el való konstruktív párbeszédre" - húzta alá a szocialista delegációvezető. Tabajdi Winkler: Téma lett az erdélyi magyarság romló helyzete a FUEN moszkvai kongresszusán Moszkva, május 17. Az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderalista Szövetségének (FUEN) moszkvai kongresszusán vezérszónokként felszólaló Tabajdi Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők felhívták a figyelmet a romániai magyarság szerzett kisebbségi jogainak csorbítására. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának elnöke a FUEN vezetőivel folytatott megbeszélésén tájékoztatást adott a romániai magyarság romló kisebbségi helyzetéről. Kezdeményezte, hogy a FUEN, mint az európai nemzeti kisebbségek legjelentősebb ernyőszervezete foglaljon állást a kérdésben. Hozzátette: Sajnálatos az utóbbi hetekben tapasztalt visszarendeződés. Románia európai uniós tagsága sem jelent garanciát a kisebbségi jogok fenntartására. Az uniós kisebbségi jogi alapok hiányában pedig az európai közösség sem tudja kikényszeríteni a kisebbségi vívmányok tiszteletben tartását.

17 Winkler Gyula, az RMDSZ EP képviselője a plenáris ülésen adott tájékoztatást az aggasztó lépésekről. Jelentős visszalépés, hogy a régóta halogatott kisebbségi törvény tervezetéből törölni kívánják a kulturális autonómiára történő utalást. Az újonnan hatalomba lépő román kormány megakadályozta a magyar kar létrehozását a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Egyértelműen magyar-ellenes lépés volt a prefektusok és alprefektusok körében végzett tisztogatás, valamint a magyarok által lakott területeknek a nemzetiségi viszonyokat figyelmen kívül hagyó közigazgatási átszervezése. Szintén magyarellenes lépésként értelmezhető az új választási törvény tervezete, amely felszámolná az arányos képviseletre épülő választási rendszert, és ezzel jelentősen csökkentené a magyarság képviseletét a román törvényhozásban. Tabajdi: Új lendületet kell adni az európai kisebbségvédelemnek! A Kisebbségügyi Intergroup három kezdeményezést javasolt Moszkva, május 17. "A 2000-es években - részben a közép- és keleteurópai országok uniós csatlakozásával összefüggésben - az európai kisebbségvédelmi törekvések lendülete megtört. Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup három kezdeményezéssel kíván új lendületet adni az európai kisebbségvédelemnek. Kezdeményezzük, hogy az Európai Parlament fogadjon el állásfoglalást a nemzeti kisebbségek ügyében. Kezdeményezzük továbbá, hogy az Európai Unió a Roma Stratégia mintájára fogadja el a Nemzeti Kisebbségvédelmi Stratégiák Európai Keretrendszerét. Harmadik eszközként pedig támogatjuk Winkler Gyula és a FUEN Európai Állampolgári Kezdeményezését. Egymillió aláírás összegyűjtésével arra fogjuk felszólítani az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogszabályt a kisebbségi jogok európai szintű védelmére" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke az Európai Nemzeti Kisebbségek Szövetségének (FUEN) moszkvai kongresszusán. A rendezvényen felszólalt Vlagyimir A. Tyiskov, az Orosz Tudományos Akadémia Nemzeti Kisebbségi Intézetének vezetője. A szocialista politikus a tanácskozáson kifejtette, hogy a vezetésével működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup három eszközzel kívánja elősegíteni az uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozását. Az Intergroup még idén kezdeményezni fogja az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadását a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogairól. Ez lenne az első alkalom, hogy uniós dokumentum rögzítené a történelmi nemzeti kisebbségeket megillető egyéni és kollektív jogokat, a különböző autonómiaformákat, továbbá felhívna egy jogi kötelező erővel bíró uniós kisebbségvédelmi rendszer létrehozására. Az előző kezdeményezéshez kapcsolódva az Intergroup fel kíván lépni annak érdekében, hogy a tavaly elfogadott Roma Stratégia mintájára az Európai Bizottság kezdeményezze a Nemzeti Kisebbségvédelmi Stratégiák Európai Keretrendszerét. Ezzel felállna az Európai

18 Unió keretein belül a kisebbségi jogok uniós szintű ellenőrző mechanizmusa, amely éves rendszerességgel számon kérné a tagállamokon a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülését. A Kisebbségügyi Intergroup támogatja Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, illetve a FUEN közös indítványát, hogy induljon európai szintű aláírásgyűjtés a 2012 áprilisától igénybe vehető Európai Polgári Kezdeményezés keretében. A kezdeményezés aláírói arra hívnák fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen jogszabály-javaslatot, amelyben az Európai Unió területén élő hagyományos nemzeti kisebbségeket megillető jogokat rögzítenék, úgy mint a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés, a nyelvhasználat és a nyelvoktatás joga, a kulturális és oktatáshoz fűződő jogok, valamint a közszolgáltatásokhoz és a médiához való egyenlő hozzáférés. A polgári kezdeményezés abban az esetben érvényes, ha azt legalább hét uniós tagállamból egymillió uniós állampolgár támogatja. A szocialista európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy az Európai Unió közel 500 milliós lakosságának 8%-a, azaz több mint 40 millió ember tartozik valamilyen történelmi nemzeti kisebbséghez, 6,5%-a pedig valamely új, bevándorló kisebbséghez. Az Európai Unió multikulturális és többnemzetiségű jellege a globalizáció előrehaladásával és a közösség bővítéseivel egyre inkább erősödik. "Ha az Európai Unió el kívánja kerülni az etnikumközi konfliktusokat, akkor el kell ismernie a kisebbséghez tartozó állampolgárok kettős, vagy többes identitását. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy létrehozzuk az Európai Unió saját nemzeti kisebbségvédelmi rendszerét" - mondta Tabajdi Csaba. Tabajdi: Elfogadhatatlan a magyar választókörzet hiánya Kárpátalján! Az unió minden országon kérje számon a jogbiztonságot! Strasbourg, május 22. "Ukrajnában általánossá vált az igazságügy átpolitizáltsága. Julija Tyimosenko ellen az ukrán vezetés politikai irányítása mellett koncepciós per zajlik. Más téren is sérül azonban a jogbiztonság: az illetékes ukrán hatóságok az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel ellentétesen, a nemzetiségi összetétel figyelmen kívül hagyásával állapították meg a választókörzetek határait. Így képviselet nélkül maradhat a kárpátaljai magyar közösség a soron következő parlamenti választásokon. A jogállamiság alapvető követelményeinek megsértése ellen az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie, történjen az Ukrajnában, vagy Magyarországon, az Európai Unión belül" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke, az Európai Parlament plenáris ülésén, az ukrán helyzetről rendezett vitában.

19 A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy az Európai Uniónak határozott figyelmeztetést kell küldenie az ukrán kormánynak. "Helyesen döntöttek azok az európai vezetők, akik a jelenlegi helyzetben elzárkóznak a Janukovics rendszer vezetőivel való találkozástól. Helyes döntést hozott az Európai Unió is, amikor a múlt héten elhalasztotta a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő együttműködési megállapodás megkötését Ukrajnával. A párbeszédet ugyanakkor fenn kell tartanunk Ukrajnával és ennek keretében arra kell törekednünk, hogy elősegítsük a jogállamiság megerősítését és a Julija Tyimosenko elleni büntetőper tiszta lefolytatását" - mondta Tabajdi Csaba. A jogállamiság meggyengülése az ősszel esedékes parlamenti választások előkészítése kapcsán is megfigyelhető. Rendkívül aggasztó, hogy az ukrán hatóságok az Európa Tanács, számos EP képviselő, valamint az érintett magyar kisebbségi vezetők kérését figyelmen kívül hagyták, és Kárpátalján nem a kisebbségi összetételnek megfelelően húzták meg a választási körzethatárokat. A 2008-as választások során még tekintettel volt erre az ukrán vezetés, most azonban úgy tűnik, hogy hiányzik a probléma megoldásához szükséges politikai akarat. Világossá kell tennünk az ukrán kormány előtt, hogy mindezek biztosítása a saját elemi érdeke is! A másság elfogadása közös ügyünk Strasbourg, május 23. Az Európai Unió értékközösség, amely az egyenlőségen, a diszkriminációmentességen, az emberi méltóság tiszteletén alapul. Ez mégsem adatik meg mindenkinek. Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a homofóbia elleni küzdelemről tartott kedd esti plenáris vitában. "A melegek jogainak a biztosítása terén is bőven van tennivalónk. Még mindig nem sikerült elfogadnunk az Európai Unió horizontális anti-diszkriminációs irányelvét, amely mindenki számára széles körben garantálná a megkülönböztetés-mentességet. Nem biztosított az azonos nemű párok szabad mozgása, mivel a kapcsolatok legalizálásának kölcsönös elismerése sem megoldott minden tagállamban. Hiányzik a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletcselekmények elleni EU-szintű fellépés, noha azt az Európa Tanács ajánlása is fontosnak tartja" - mondta Göncz Kinga hozzászólásában. Hozzátette: A jogszabályi környezet megteremtése csak az egyik fontos tényező a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésében. "Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot. Ebben a politikai szereplőknek, a médiának, az oktatásnak is nagy szerepe van".

20 "Magyarország büszke lehetne arra, hogy olyan diszkrimináció-ellenes jogi szabályozással rendelkezik, amely az Európai Unió tagállamai között a 8. helyre emeli. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a rendőrség az idén sorrendben már másodszor próbálta betiltani a Meleg Büszkeség menetét. A menet résztvevői folyamatos rendőri védelemre szorulnak a szélsőségesek ellentüntetései miatt. A Eurogames sportrendezvényt pedig folyamatosan próbálják ellehetetleníteni a főváros vezetői. A mássággal szembeni türelmetlenséget felerősíti az azokat megengedő politikai retorika" - fejtette ki a képviselő. A homofóbia, a transzfóbia elleni küzdelem közös felelősségünk. Sok a teendőnk: a tagállamközi Tanácsnak végre el kell fogadnia a horizontális anti-diszkriminációs irányelvet. Az Európai Bizottságnak ellenőriznie kell a diszkriminációt tiltó irányelvek nemzeti jogszabályokba való átültetését, alkalmazását, és meg kell vizsgálnia a gyűlöletcselekmények elleni uniós szabályok bevezetésének a lehetőségét. A tagállamok feladata, hogy befogadó környezetet teremtsenek, képzéssel, a tudatosság erősítésével, szorosabb párbeszéd fenntartásával a kormány és civil szervezetek között - zárta felszólalását Göncz Kinga. Tabajdi: Franciaország végre kisebbségbarát környezetet teremt? Francois Hollande elnöksége esélyt jelenthet az európai kisebbségvédelmi törekvéseknek is Strasbourg, május 24. "Francois Hollande, újonnan megválasztott francia köztársasági elnök, országa régóta esedékes nemzetközi jogi kötelességét teljesíthetné, ha a francia parlament végre ratifikálná az Európa Tanács Regionális, vagy Kisebbségi Nyelvek Kartáját. Nagy előrelépés lenne, ha Hollande elnöksége alatt elismerést nyerne a franciaországi hagyományos kisebbségek különleges jogállása, ha Franciaország legalább részben szakítana a kisebbségi identitást tagadó jakobinus doktrínával. Ez nem csak Franciaország számára, de az európai kisebbségvédelmi törekvések szempontjából is jelentős fejlődés lenne" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba a Nemzeti Kisebbségügyi Frakcióközi Munkacsoport (Integroup) elnöke, a testület mai ülésén. Az Intergroup fogadta a franciaországi nemzeti kisebbségi szervezetek küldötteit, akik a választási kampányban három kisebbségi jogi követeléssel fordultak a francia elnökjelöltek felé. Az elnökválasztáson győztes szocialista Francois Hollande a kisebbségi képviselők szerint nyitott volt az általuk megfogalmazott igényekre. A francia kisebbségek a jobboldali Nicolas Sarkozy elnöksége idején történt adminisztratív központosítás visszafordítását, az Európa Tanács Regionális, vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájának ratifikációját, és a regionális nyelvek helyi hivatalos nyelvként való elismerését kérték Francois Hollande-tól. Követelésük

21 alátámasztására március végén több tízezres tüntetéseket szerveztek Franciaország számos pontján. "Franciaország nemzetközi téren harcol a nyelvi sokszínűségért, a visszaszoruló francia nyelv pozíciójáért. Jelenleg a franciáknak nincs erkölcsi és politikai alapja ehhez, mert országukban durván elnyomják a kisebbségi, regionális nyelveket, a bretont, az elzászit, a katalánt, a baszkot, az okszitánt és a többieket. Franciaországban semmibe veszik a nyelvi sokszínűséget" - fogalmazott a szocialista képviselő. "Tabajdi Csaba emlékeztetett rá, hogy a helyi- és regionális identitások megerősítése lehetséges választ adhat a globalizáció kihívására. Az Európai Unió keretein belül a nemzetállamok továbbra is fontos gazdasági, kulturális és ideológiai egységet képeznek, de bizonyos, hogy a jövőben nagyobb szerepe lesz a regionális identitásnak is. " A többség nemzeti identitását a kisebbségre erőltető nacionalizmus, és a többségi identitás létét elhanyagoló multikulturalizmus egyaránt megbukott. Olyan nemzetállami kereteket kell kialakítani, amelyek képesek befogadni a kettős-, vagy többes identitással bíró hagyományos és bevándorló kisebbségeket. " - fogalmazott Tabajdi. Tabajdi: a romániai magyarság helyzetét tárgyalja júniusban az EP Kisebbségügyi Intergoupja Winkler Gyula és Sógor Csaba kezdeményezésére meghallgatást tartanak az Európai Parlamentben Strasbourg, május 24. Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba kezdeményezésére, Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnökének támogatásával, a testület döntést hozott arról, hogy a következő, júniusi ülés napirendjére tűzi a romániai magyarság kisebbségi helyzetének megvitatását. A közelmúltban hivatalba lépett Ponta-kormány több intézkedése rontott a romániai magyar közösség helyzetén. Elfogadhatatlan, hogy az új román kormányprogram említést sem tesz a nemzeti kisebbségekről, hogy a kormány megakadályozza a hosszas halogatás után engedélyezett önálló magyar kar létrehozását a MOGYE-n, hogy egyetlen magyar prefektus és alprefektus sem került kinevezésre a magyarok által lakott területeken. Emellett további egyeztetések szükségesek az RMDSZ és a Ponta kormány között, annak érdekében, hogy az új választási törvény arányos képviseletet biztosítson a romániai magyarság számára" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba. A június 14-én sorra kerülő ülésre meghívást kapnak az RMDSZ és a román kormány képviselői.

22 Környezetvédelem Tabajdi: Az erőforrások takarékosabb felhasználása létkérdés Fogy a víz, egyre több a hulladék Strasbourg, május 24. "Új gazdasági modellre, az erőforrások takarékosabb felhasználására van szükség Európában, különös tekintettel a víz- és a hulladékgazdálkodásra" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja az erőforrás-hatékonyságról rendezett európai parlamenti plenáris vitában. "Az Európai Unió egyes térségei már ma vízhiányosak, mint a Duna-Tisza köze de az éghajlatváltozás következtében a szárazság új területekre is kiterjedhet. Kulcsfontosságú ezért az ivóvíz mezőgazdasági- és ipari célú újrahasznosítása. A hulladékgazdálkodás terén be kellene vezetni az újrahasznosítható hulladék lerakási tilalmát. Így nyerhetjük vissza Európában egyre inkább hiánycikknek számító nyersanyagokat. Sajnálatos, hogy a jobboldali magyar kormány ezen a hulladékgazdálkodásban is szembemegy az európai törekvésekkel. Magyarországon teljes egészében felszámolták a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás működő rendszerét. A kormány a mai napig elmulasztotta átültetni az EU Hulladék Keretirányelvét. Az emiatt indított kötelességszegési eljárásban napi 8 millió forintos bírság fenyegeti az országot" - mondta a szocialista delegációvezető. "A vízgazdálkodás terén komoly lemaradásban van az Európai Unió, pedig az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás együttes hatásaként az EU teljes mediterrán térsége, és egyes közép-európai régiók - például a Kiskunság is - vízhiányos, félsivatagos térségnek számít. A 2012-ben esedékes átfogó uniós vízpolitikai felülvizsgálat középpontjába a hatékonyság-javítást kell állítanunk. Az Unióban az ivóvíz ipari és mezőgazdasági célú újrahasznosításában Spanyolország jár az élen, de az újrahasznosítás aránya itt is csupán 25%- os, amely messze elmarad például Izrael 80%-os teljesítményétől" - tette hozzá Tabajdi Csaba. A szocialista képviselő emlékeztetett: a szerényebb jövedelmű európai, köztük a magyar állampolgárok, és a fejlődő világ országai is arra törekednek, hogy elérjék a világ gazdagabb részén élők életszínvonalát. "Ezt senkinek nincs joga megtagadni tőlük, sőt kötelességünk elősegíteni ezt a törekvést. A jelenlegi fogyasztási szokások mellett azonban lehetetlen biztosítani ezt az életszínvonalat a Földön jelenleg élő 7 milliárd ember számára. Ezért gazdasági modellünkben alapvető változásokra van szükség, mert az környezeti, gazdasági és szociális szempontból sem fenntartható. Az erőforrás-hatékonyság javításával egyszerre érhetőek el környezeti és gazdasági előnyök. A termékek nem csak környezetbarát módon kerülnek előállításra, de olcsóbbak is lehetnek" - zárta felszólalását a szocialista képviselő.

HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Március 18.-Április 7. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP delegáció: a lakosságot védő válságkezelést! Ciprus és az európai intézmények közös kudarca és felelőssége a válságkezelés - Brüsszel,

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom

HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom HÍRLEVÉL 2013. Május 13.-Május 29. Tartalom Kiemelt hírek MSZP EP-delegáció: A magyar nép áldozatvállalása eredményes volt; Az Európai Bizottság pozitív döntése cáfolja az Orbán kormány hazug rágalmait

Részletesebben

Itthon Erdélyben, otthon Európában Politikai program a 2014 2019 es európai parlamenti mandátumra

Itthon Erdélyben, otthon Európában Politikai program a 2014 2019 es európai parlamenti mandátumra Winkler Gyula európai parlamenti képviselő RMDSZ, EPP Itthon Erdélyben, otthon Európában Politikai program a 2014 2019 es európai parlamenti mandátumra Hét esztendeje vagyunk az Európai Unió tagjai, hét

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom

HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom Kiemelt hírek Tabajdi Csaba: Európai demokrácia-ellenőrző rendszerre van szükség! Az Európai Bizottság jogosan bírálta a román kormányt - Strasbourg, 2012. szeptember

Részletesebben

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II.

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II. Melyik gondolkodási mód elıtt áll történelmi lehetıség? I. Vértes András, a GKI (Gazdaságkutató Intézet) elnöke kedden (2010. június 29-én) Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kormány 29 pontos

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum

Plenárisülés-dokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum A8-0120/2015 8.4.2015 ***I JELENTÉS az értékpapír-finanszírozási ügyletek bejelentésérıl és átláthatóságáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL. Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18.

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL. Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18. AGRÁR-VÁLLALKOZÁSI HITELGARANCIA ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18. Áldott, békés karácsonyi

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA frey mária Az Európai Unió foglalkoztatási stratégiája 1. Az előzményekről 2. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia kialakulása 3. Az új foglalkoztatási

Részletesebben

Sótlan vidék. 1. oldal

Sótlan vidék. 1. oldal Sótlan vidék http://wififalu.blog.hu/2009/06/30/sótlan_vidék.pdf Jelentős problémahegyet sikerült húsz év alatt kitermelni vidéken. Nem csoda, ha a kormányzó pártok kerülték a válaszadást, illetve csak

Részletesebben

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára,

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára, 2006.7.31. L 210/25 A TANÁCS 1083/2006/EK RENDELETE (2006. július 11.) az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.5.24. COM(2013) 330 final 2013/0171 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Portugáliának nyújtandó uniós pénzügyi támogatásról szóló 2011/344/EU végrehajtási

Részletesebben

Visszatérés Európába A Policy Solutions elemzése és ajánlásai a Táncsics Alapítvány számára

Visszatérés Európába A Policy Solutions elemzése és ajánlásai a Táncsics Alapítvány számára Boros Tamás: Visszatérés Európába A Policy Solutions elemzése és ajánlásai a Táncsics Alapítvány számára 2012. október Tartalomjegyzék 1. Merre tart Európa?... 3 1.1. Az Európa 2020 stratégia... 4 1.2.

Részletesebben

Európai Unió. A Régiók Bizottsága. Szakmai anyag. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 70. PLENÁRIS ÜLÉS-ére

Európai Unió. A Régiók Bizottsága. Szakmai anyag. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 70. PLENÁRIS ÜLÉS-ére Európai Unió A Régiók Bizottsága Szakmai anyag A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 70. PLENÁRIS ÜLÉS-ére 2007. június 6., szerda 15.00-21.00 2007. június 7., csütörtök 9.30-13.30 Charlemagne épület Európai Bizottság

Részletesebben

9226/16 ol/ok/kk 1 DG B 3A - DG G 1A

9226/16 ol/ok/kk 1 DG B 3A - DG G 1A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 13. (OR. en) 9226/16 ECOFIN 466 UEM 212 SOC 330 EMPL 226 COMPET 300 ENV 345 EDUC 201 RECH 192 ENER 208 JAI 456 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy:

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről.

2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről. 2013. július 5. Kiegyensúlyozott tájékoztatás az EP plenáris üléséről. Kedves Olvasó! Tavares konyec! - Ezt mondta volna legszívesebben a magyar kormánytöbbség. E helyett azonban ennél sokkal keményebbeket

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2016.4.12. COM(2016) 221 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A jelenlegi állás és a lehetséges további lépések a vízumpolitika területén egyes

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS 2005/2006. DR. SZENDRİDI LÁSZLÓ tudományos és technológiai (TéT) attasé MAGYARORSZÁG ÁLLANDÓ KÉPVISELETE BRÜSSZEL

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS 2005/2006. DR. SZENDRİDI LÁSZLÓ tudományos és technológiai (TéT) attasé MAGYARORSZÁG ÁLLANDÓ KÉPVISELETE BRÜSSZEL ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS 2005/2006 DR. SZENDRİDI LÁSZLÓ tudományos és technológiai (TéT) attasé MAGYARORSZÁG ÁLLANDÓ KÉPVISELETE BRÜSSZEL Beszámoló Éves Jelentés 2006 Dr. Szendrıdi László tet2006_brusszel.doc

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2009/2103(INI) 3.2.2010 JELENTÉSTERVEZET a Fellépés a rák ellen: európai partnerség című bizottsági közleményről

Részletesebben

HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A SZÖVETSÉG ÉRDEKVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE 20 ÉV TÜKRÉBEN A Szövetség érdekvédelmi tevékenysége 20 év tükrében A BEOSZ már megalakulásának pillanatában, 1990.

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK EURÓPAI CHARTÁJA

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK EURÓPAI CHARTÁJA 1 A Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló, 1985. október 15-én, Strasbourgban kelt egyezmény HELYI ÖNKORMÁNYZATOK EURÓPAI CHARTÁJA PREAMBULUM Az Európa Tanácsnak a jelen Chartát aláíró tagállamai

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Fejlesztési programok és eredmények a hátrányos helyzetű fiatalok szakiskolai szakképzésének előkészítésében (1998-2006)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A MAGYAR LESZBIKUS, MELEG, BISZEXUÁLIS ÉS TRANSZNEMŰ SZÖVETSÉG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ A MAGYAR LESZBIKUS, MELEG, BISZEXUÁLIS ÉS TRANSZNEMŰ SZÖVETSÉG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A MAGYAR LESZBIKUS, MELEG, BISZEXUÁLIS ÉS TRANSZNEMŰ SZÖVETSÉG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL (Az éves beszámoló kiegészítő melléklete) Elfogadva: 5/2014 (V.27.) közgyűlési határozat www.lmbtszovetseg.hu

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom

HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom HÍRLEVÉL 2012. Október 1-14. Tartalom Ipar, kutatás, innováció Herczog Edit: Az európai atomerőművek átmentek a stressz teszten - Brüsszel, 2012. október 4. Herczog Edit: Az EU csak az innováció felgyorsításával

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: Ügyintéző: Tárgy: MN/53725-7/2013. személyes adat kiegyensúlyozottsági kérelem elbírálása Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA A Nemzeti Média-

Részletesebben

A SZERENCSI KISTÉRSÉG

A SZERENCSI KISTÉRSÉG A SZERENCSI KISTÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSI FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2010. ÁPRILIS MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - A Szerencsi kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja A fejlesztési program

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól. (EGT-vonatkozású szöveg)

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól. (EGT-vonatkozású szöveg) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.7.24. COM(2013) 550 final 2013/0265 (COD) C7-0241/03 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól (EGT-vonatkozású

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE. a Clean Sky 2 Közös Vállalkozásról. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2013) 257 final} {SWD(2013) 258 final}

Javaslat A TANÁCS RENDELETE. a Clean Sky 2 Közös Vállalkozásról. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2013) 257 final} {SWD(2013) 258 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.7.10. COM(2013) 505 final 2013/0244 (NLE) C7-0255/13 Javaslat A TANÁCS RENDELETE a Clean Sky 2 Közös Vállalkozásról (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2013) 257 final} {SWD(2013)

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására

Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására Elıterjesztés Szécsény Város Önkormányzat gazdasági programjának elfogadására Készült: Szécsény Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. április 19-i ülésére. Elıterjesztı: Stayer László polgármester

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére, L 343/558 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2015.12.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2447 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 24.) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

TERVEZET. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása. Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. tevékenysége. 2007.

TERVEZET. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása. Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. tevékenysége. 2007. TERVEZET Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal tevékenysége 2007. évi beszámoló Budapest, 2008. július Dr. Vass Ilona mb. elnök 1 T A R T A L O

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Mezőfi Zoltán alpolgármester és Dr. Szájbely

Részletesebben

Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Steh dazu! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája 2020-ig Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 Tartalomjegyzék Preambulum... 2 I. Politika... 4 II. Nevelés-oktatás... 8 III.

Részletesebben

J/ 185. számú. jelentés. a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről

J/ 185. számú. jelentés. a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA J/ 185. számú jelentés a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről Budapest, 2006. június TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés

Részletesebben

A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE

A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE L 134/66 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.6.1. IRÁNYELVEK A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE (2010. május 10.) a HOSPEEM és az EPSU közötti, a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy

Részletesebben

2012.03.13. kedd. Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata

2012.03.13. kedd. Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata 2012.03.13. kedd Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata Az orbáni politika lépéskényszerbe hozta az Európai Bizottságot Csak a független bíróságok élvezik a bizalmat Az EU

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről. {SWD(2013) 491 final}

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről. {SWD(2013) 491 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.12.3. COM(2013) 855 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről {SWD(2013) 491 final} HU HU A BIZOTTSÁG

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.17. COM(2013) 430 final 2013/0202 (COD) C7-0177/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott

Részletesebben

Az EP plenáris ülése: 2010. október 18 21., Strasbourg

Az EP plenáris ülése: 2010. október 18 21., Strasbourg Az EP plenáris ülése: 2010. október 18 21., Strasbourg Az Európai Parlament kedd este tart vitát a magyarországi vörösiszapkatasztrófáról, és arról, hogyan csökkenthető a jövőben hasonló ipari katasztrófahelyzetek

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet. A nyugdíjrendszerek típusainak elemzése

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet. A nyugdíjrendszerek típusainak elemzése Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet A nyugdíjrendszerek típusainak elemzése Tóth-Szili Katalin 2014 Tartalomjegyzék Bevezetés...4 I. A nyugdíjrendszerek típusainak

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sajóivánka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 30-án, 16:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

Dunabogdány Község Polgármesteri Hivatala 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76.

Dunabogdány Község Polgármesteri Hivatala 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76. Dunabogdány Község Polgármesteri Hivatala 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76. JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2012. NOVEMBER 12-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Jegyzıkönyv Dunabogdány

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Kedves Kollégák!

Részletesebben

I. A VÁLASZTÁS SZABADSÁGA új időszámítás Erdélyben!

I. A VÁLASZTÁS SZABADSÁGA új időszámítás Erdélyben! AZ ÚJ LEHETŐSÉG - a Magyar Polgári Párt politikai keretprogramja - I. A VÁLASZTÁS SZABADSÁGA új időszámítás Erdélyben! A MAGYAR POLGÁRI PÁRT közel tíz éve formálódó erdélyi magyar közakarat eredménye,

Részletesebben

A nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervek első értékelésének nyomon követése

A nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervek első értékelésének nyomon követése C 76 E/30 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.3.25. A megbélyegzés és a társadalmi kirekesztés leküzdése 44. a médiában, az interneten, az iskolákban és a munkahelyeken megszervezendő, a nyilvánosság

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2009. július 30-án 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozóterme Jelen vannak: Bogdán

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.16. COM(2016) 49 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK A cseppfolyósított

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA w w Brüsszel, 14.07.2004 COM(2004) 470 végleges 2004/0151 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az európai audiovizuális iparágat támogató program

Részletesebben

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963)

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) Tér és Társadalom 11. évf. 1997/2. 99-103. p. TÉT 1997 2 Könyvjelz ő 99 BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) (Csongrád Megyei Levéltár, Szeged, 1996 - p. 211) BARANYI BÉLA

Részletesebben

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2009. JÚLIUS 7-ÉN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

Szitás Katalin: Választási Válaszút

Szitás Katalin: Választási Válaszút Szitás Katalin: Választási Válaszút Összefoglaló a Political Capital Institute (PC) és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Választási igazgatás szakirányának közös, Választási Válaszút

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007.

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007. BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szociális és gyermekjóléti szolgáltatástervezés.... 2 1.1.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2004. november 22. (OR. en) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 178 RELEX 564 FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: az Európai Tanács Tárgy: Az EU drogstratégiája

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. ÉV

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. ÉV KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. ÉV Alapadatok Alapítvány neve: NÓGRÁD MEGYEI REGIONÁLIS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Székhelye: 3100 Salgótarján, Mártírok út 1. Alapítás időpontja: 1994. június Módja:

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az eljárás megindítása, előzmények Sajtóhírekből értesültem arról, hogy az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzése

Részletesebben

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gondolatok a konvergencia programról (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gyıri Iparkamara Konferenciája Gyır, 2007. január 31. A legfıbb állami ellenırzési intézmények ma már nemcsak nemzetközi

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S

NEMZETKÖZI SZEMLE. Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S NEMZETKÖZI SZEMLE Engler Lajos STOCKHOLMI ÉRTEKEZLET KIÚTKF.RKSF.S Ha a Helsinkiben megtartott európai biztonsági és együttműködési értekezlet (1975) kontinensünk második világháború utáni békés korszakának

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2011L0065 HU 29.01.2014 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/65/EU IRÁNYELVE

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 7 1.1 A tervezési intézményi háttere... 7 1.2 A tervezési folyamat intézményi háttere...

Részletesebben

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 2016

LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT 2016 LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Szervezet neve: Magyar Kajak-Kenu Szövetség Címe: 1138 Budapest, Latorca utca 2. Adószáma: 18160037-2-41 Nyilvántartásba vevő: Fővárosi Törvényszék Nyilvántartási száma: 01-07-0000016

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. január 19-én 17 órakor, - közmeghallgatással egybekötött ülésén Bánhalmán. - Jelen vannak: Pádár Lászlóné polgármester,

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA DR. RIXER ATTILA * DR. TÓTH LAJOS ** AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA 1. BEVEZETÉS Az EU közös áruszállítási logisztikai politikája önállóan nem létezik, de az EU közös közlekedéspolitikájának

Részletesebben

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé.

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé. Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem az internet egyik létfontosságú területe, és a belső piacra vonatkozó EU 2020 stratégiában foglalt célok megvalósításának

Részletesebben

(2005/C 157/19) 1. Bevezetés. a cukorrépa-termelőkre és cukor-gyártókra hárítja a vegyipari célú termelés után járó visszatérítések teljes összegét.

(2005/C 157/19) 1. Bevezetés. a cukorrépa-termelőkre és cukor-gyártókra hárítja a vegyipari célú termelés után járó visszatérítések teljes összegét. C 157/102 HU 2005.6.28. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye az európai bizottság által a tanácsnak és az európai parlamentnek küldött Fenntartható mezőgazdasági modell kidolgozása Európa

Részletesebben

Htársadalmi környezet feszültségei és terhei gyakran

Htársadalmi környezet feszültségei és terhei gyakran EZREDFORDULÓ * m m. TflnuLmánvDK LOSONCZI AGNES / UTAK ES KORLATOK HZ EGES2SEGUGYBER Az egészségügy a jelentkező gazdasági, politikai, erkölcsi válságoknak szinte gyűjtőterepe. Itt sűrűsödnek azok a társadalmi

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007-2010.

GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007-2010. K A R D O S K Ú T K Ö Z S É G I Ö N K O R M Á N Y Z A T Képviselő-testületének GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007-2010. Kardoskút, 2007. március 22. 1 Előterjesztés Kardoskút Község Képviselő-testületének 2007.

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1 A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 001-1 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság A központi költségvetési

Részletesebben

Katasztrófa elleni védelem

Katasztrófa elleni védelem - 2006 - 2 Készítette: Janik Zoltán 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 6 1. A katasztrófák jogszabályi megközelítése... 7 1.1. A minősített időszakok fogalma, jellemzői... 7 1.2. Az országvédelem komplex rendszere...

Részletesebben

Javaslatok a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény módosításához 1/14

Javaslatok a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvény módosításához 1/14 Gyíkpohár Környezetvédelmi és Művészeti Alapítvány Meg kellene oldani, hogy az előző év második felében történjen a pályáztatás és így januárban már meglegyen a támogatási döntés. Ekkor még csak egy biztosan

Részletesebben

Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet. Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről

Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet. Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről A magyar mezőgazdaság számára 2004-től a közös agrárpolitika meghatározó szereppel bír. A közösség

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.11.28. COM(2014) 907 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS HU HU Összefoglaló Ez a közlemény összefoglalja a makrogazdasági

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az Unió éves költségvetésére alkalmazandó pénzügyi szabályokról

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az Unió éves költségvetésére alkalmazandó pénzügyi szabályokról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.22. COM(2010) 815 végleges 2010/0395 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Unió éves költségvetésére alkalmazandó pénzügyi szabályokról HU HU

Részletesebben

Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója.

Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója. Kiskunmajsa Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2010. december 22-i ülésére. Tárgy: Kiskunmajsa Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója. Az előterjesztés

Részletesebben

2012.03.14. csütörtök. Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik

2012.03.14. csütörtök. Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik 2012.03.14. csütörtök Szabad Sajtó Díj 2012 Határozott fellépést várunk a holland kormánytól Tegyük a kkv-kat a növekedés motorjává Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik A nők

Részletesebben

II. rész Miért, mit és hogyan. I. fejezet Család. Miért? Mit? Hogyan?

II. rész Miért, mit és hogyan. I. fejezet Család. Miért? Mit? Hogyan? II. rész Miért, mit és hogyan I. fejezet Család A család az ember életre-teremtője, vagy munkaerő-előállító műhely? Közösségi életet élő Teremtmény vagy piacra szánt áru az ember? Miért? Mit? Hogyan? Az

Részletesebben

Konfrontációs levelek

Konfrontációs levelek Konfrontációs levelek Írta: Negyedik bővített változat 2016 Tartalomjegyzék Bevezetés 8. 1. Tisztelt Szerkesztőség! (2014.10.13) 8. 2. Nyílt levél a magyar titkosszolgálatok állományához! (2015.09.08)

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.5.6. COM(2014) 249 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 2013. évi

Részletesebben

Budapest, 2013. augusztus

Budapest, 2013. augusztus 67188 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 154. szám Melléklet az 1666/2013. (IX. 23.) Korm. határozathoz JEDLIK-TERV NEMZETI STRATÉGIA A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRE 2013-2016. Budapest, 2013. augusztus

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszód Város Önkormányzata 2013-2018 1 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 4 Célok... 8

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 16.7.2008 COM(2008) 399 végleges 2008/0151 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3.

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. MAGYAR KÖZIGAZGATÁSI JOG Különös rész..kiadó 2008. 1 KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. Különös Rész Szerkesztette: DR. NYITRAI PÉTER TANSZÉKVEZETŐ, EGYETEMI DOCENS Szerzők: DR. CZÉKMANN ZSOLT TANÁRSEGÉD

Részletesebben

Szakmai délutánok a Bankárképzőben A pénzügyi szektort érintő jogszabályváltozások 2010-ben

Szakmai délutánok a Bankárképzőben A pénzügyi szektort érintő jogszabályváltozások 2010-ben Szakmai délutánok a Bankárképzőben A pénzügyi szektort érintő jogszabályváltozások 2010-ben A felelős hitelezés, a felügyelet megerősítése, a fogyasztóknak nyújtott hitelek és további pénzügyi témájú,

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök 1 Elnök EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Ügyiratszám: EBH/545/13/2013. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (, a továbbiakban: hatóság) a kérelmező kérelmére az eljárás alá vonttal szemben a fenti ügyszámon folytatott

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2011. augusztus 17-én reggel 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen

Részletesebben

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK

A DÉLI PARTNEREK JOGALAP ESZKÖZÖK A DÉLI PARTNEREK Az európai szomszédságpolitikába a Földközi-tenger keleti és déli partjainál fekvő, az Unióval szomszédos tíz ország Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanonra, Líbia, Marokkó, Palesztina,

Részletesebben

Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások. Összefoglalás

Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások. Összefoglalás A főtitkár 09/01/2009 D(2009)143 Feljegyzés az Elnökség tagjai részére Tárgy: Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások Összefoglalás A 2010-es év intézményünk tevékenységét illetően

Részletesebben

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.)

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) a ban a szülők bevonásával BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) 2013. szeptember 1-jén indult a projekt, melynek címe A hátrányos helyzetű tanulók eredményes nevelése és iskolai sikerességük támogatása

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.1.22. COM(2014) 21 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Energiaárak

Részletesebben

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján Autonómia Alapítvány Közösségfejlesztők Egyesülete Lechner Lajos Tudásközpont Szociális Szakmai Szövetség

Részletesebben